Oldala 5 of 51 ElsõElsõ ... 3456715 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 41 to 50 of 501

Topic: Hátizsákok, málhazsákok

Senior Member Batka's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    A MOLLE elõnye az átalakíthatóság. Az alapfelszerelésre bármikor föl lehet dobni pillanatnyilag szükséges kiegészítést vagy meg lehet találni a legkényelmesebb elosztást.
    Illetve katonáéknál a kf. lõszerek elhelyezését megkönnyíti (mert õk ugye használják a málhamellényt is, nem csak a hátizsákot). Megoldás lehet egy huzat rárakása, azzal mindjárt kevésbé akad el, de a hagyományos, sokzsebes hátizsák is ugyanúgy beakadhat..

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Kárpát-medence
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én az egyszerûség híve vagyok, ezt vettem. Elvileg román katonai zsák, 5k forint alatt volt a piacon a katonai bódéban, elvileg örök életû, erõs bõrszíjak meg minden.
    40 liter körül van, mindenem belefér, amit a BoB-hoz összeírtam.
    2013-08-27 18.07.20.jpg
    A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus gyõzedelmeskedik.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 925
    Given: 957

0 Not allowed!
    Nézem ezeket a CamelBak "hátizsákokat". Beléjük fér 2 és fél, maximum 3 liter víz. Nem egyszerûbb beledobni 3 liternyi palackos vizet a hátizsákba? Én régebben mindig hordtam úgy vizet és sose gondoltam hogy túl nehéz lenne. Ha jó a hátizsák, úgy nem gond a 3 liter palackozott víz.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ami még eszembe jutott róla. A hátizsákos fölé nem lehet másik hátizsákot felvenni. Tehát van víz a hátán, de mást hogy visz? Van a tömlõs verzió, amit normál hátizsákba tesz. Az jó, viszont mi van ha belemegy valami a szemébe és ki akarja mosni vízzel? Palackkal, kulaccsal megteheti, de tömlõvel és gumi"szívószállal" nem. Úgy még az arcát se tudja megmosni a használója.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A túlélni Alaszkát sorozatot nézve próbáltam nem csak a tájat nézni, hanem a részleteket megfigyelni. A "profi" túlélõk, túrázók a 72-órás etapokra nagy, 60-80-100 literes zsákkal mentek. Jó, extrémebb a környezet, nem egy mérsékelt övi erdõ volt a cél és az etapok között elvileg nincs lehetõség készletet cserélni, frissíteni (de ez nekem elég gyanús). Amit viszont nem láttam, azok a terepszínû katonai felszerelések. A zsákok mind civil zsákok, egyetlen terepszínû akad köztük, a többi túrazsák. Semmi MOLLE, semmi ALICE. Egy nagy zárt pakk a hátukon, csak a derékalj (az is színes, civil cucc) lóg ki. Amiért a bejegyzést most írtam ide, az a kulacsok. Õk sem bonyolítják túl, 2 db könnyû, színes mûanyag túrakulacs, semmi katonai vagy spéci cucc. Prepper szempontból nem igazán látom jelentõségét a csutorás rehidratáló rendszereknek. A csutora a csõvel, beleaplikálva egy szabvány kupakba amit másik palackra is fel lehet tenni, az más kérdés. De sokáig találnék fontosabb projektet.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Egy camelbakkal ugyanúgy ki tudod mosni a szemed...kicsit lassabb (relativ) de megoldható.
    Ha már a zsákos verzió van a hátadon, az biztos azért van, mert nem akarsz hátizsákot rakni hátadra.
    Az US (katonai) Alice málharendszer 2 x 1qt kulaccsal volt felszerelve, ami a málhaövre volt felfûzve, ezt váltották ki a hátra rakott camelbakkal.
    Így egyrészt könnyebb lett a málhaöv, másrészt egyéb felszerelést lehetett rakni a kulacsok helyére.

Ezeket a hátiverziókat a védõmellénnyel való viselésre találták ki katonai oldalon, civil oldalon pedig futóknak.
    Ez is az elõnye, futáskor sokkal kényelmesebb mint egy kulacs az oldaladon lifegve.
    A tömlõs verziót pedig zsákba rakva még megmarad a 2x1,5 literes palackok helye, ahova pakolni lehet cuccot.
    A folyadék súlya is eloszlik, ez se utolsó szempont.
    Last edited by T72; 09-02-2013 at 10:00 PM.

Senior Member aksurv's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 17
    Given: 1

0 Not allowed!
    Ha már ivócsöves megoldás én a pet palackra csatlakoztathatót választanám. Erõsebb a palack, bárhol pótolható stb.
    Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb....

Senior Member Batka's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Amit viszont nem láttam, azok a terepszínû katonai felszerelések.
    Nem szabad elfelejteni, hogy politikai is lehet a dologban: hova pozicionálják a filmet?

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Batka Hozzászólás megtekintése
    Nem szabad elfelejteni, hogy politikai is lehet a dologban: hova pozicionálják a filmet?
    Lehet, de ennyire nem bonyolítanám túl. Nem itt keresném az okokat. Egyrészt van pénzük megfizetni a jó minõségû civil cuccokat és nem a katonai feleslegáruból válogatnak. Másrészt nem "katonáskodni" mennek az erdõbe, hanem túrázni, tapasztalni, próbára tenni magukat és "túlélni".

Idézet Eredeti hozzászóló SSG Cooper Hozzászólás megtekintése
    A MOLLE elõnye szerintem is az alakíthatóság. Attól, mert van egy molle rendszerû zsák vagy mellény, nem jelenti azt, hogy kötelezõen tele kell aggatni, aztán úgy kinézni, mint a bazári majom. Az egységes rögzítési rendszer a használóját szolgálja, a személyre szabhatóság a fõ szempont.

Pl: fix kialakítású mellénynél a tárzsebeket nem lehet átvariálni, muszáj oda pakolni, ahol a zseb van. Változatos terepviszonyoknál fekvõ tüzelõhelyzetben egy MOLLE-s mellényen két "egységgel" arrébb pattintom a tárzsebeket, és máris kényelmesen fekszem. Fix kialalítású zsáknál nem mindenkinek esnek kézre a zsebek, MOLLE rendszerben meg olyan elosztást pakol össze, amilyet akar.
    Ez nem jelenti azt, hogy hú mostmár csak MOLLE cuccokkal lehet túlélni. De ha van, miért ne használja ki az ember elõnyeit? Hiszen arra találták ki.
    Lehet használni. Senkit sem akarok lebeszélni róla. De ha végignézitek a topikot, csak katonai zsákokról volt szó eddig. Mintha civil zsákok nem is jöhetnének szóba. Az az érzésem, hogy azért, mert az nem cool. És itt nem kifejezetten erre a közösségre célzok. Nem szeretném, hogy bárki magára vegye. Inkább, mint általános társadalmi trend. A militarizálódás korát éljük. Sok fotelrambót és bitumen-szarvasvadászt látok, idõnként én is közéjük tartozok.
    Itt sokunk BOB-nak vagy túrázni keres/használ zsákot (a BOB tesztelése is részben túrával oldható meg). Amire megfelel egy MOLLE-s taktikai vagy nagyobb zsák. De a felkapottságuk miatt túlárazottak. És aki csak arra használja, hogy A-bol BOL-ba jusson, talán felesleges is. A BOB-ba jól meghatározott cuccok kerülnek (persze személyenként eltérõk). Nem sûrûn cserélõdnek modulárisan, ami a MOLLE lényege. Kíváncsi vagyok a MOLLE tulajdonosok hány százaléka használja ki a MOLLE elõnyeit. Aki tudja használni és használja is, annak tökéletes. Egyébként csak egy olyan szolgáltatás, amiért sokat fizettem, de nem használom ki.
    De az is hozzátartozik a dologhoz, hogy én is egy Bergen zsákra pályázok. Tetszik a két zsák az egyben megoldás. A túrazsákon hordani a járõrzsákot. A kérdés, hogy az utángyártott kópiák újonnan vannak-e olyan tartósak, mint az eredeti hadi áru használtan?

Idézet Eredeti hozzászóló SSG Cooper Hozzászólás megtekintése
    Nem kell mindenbõl spéci, ez is tény. Nekem van egy Auchanban vásárolt, Noname, 800 forintos bicikliskulacsom. Gyakran van nálam, mert jó. Ugyanúgy alkalmas folyadék tárolására mint a sokdolláros U.S. Army kulacsok.
    Pontosan! A kettõ közötti árkülönbözet pedig sok vízet vagy konzervet jelent...

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én hátizsáknál is csak azt mondom, hogy ami jó az amerikai hadsereg katonáinak, az jó nekem is. Ugyanez igaz a BDU-ra, kulacsra, kesztyûre, védõszemüvegre, késre, meg minden másra ami egy BOB-ba kell vagy prepperszobába.