View Full Version : Ezt vettem (mondd, mutasd hogy mit vettél)
Oldalak :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
raktaros
10-15-2016, 07:35 PM
Az. Egy shiftes átjátszó. VHF, 2m, 21W. 2 Motorola 340-es rádióból. Nem kell várni az ismétlésre, nem teszi tönkre a beszélgetést a leszakadozás.
A tetõre nem tudom, de az ablakba kikerül.
Hatalmas komfortnövekedés egy papagáj után. Geddon esetén még meg kell toldani egy ilyennel (http://qrznow.com/mirage-amplifier-b-320-g-vhf-htmoble-amp-200w-144-148-mhz/) :)
Ihasz Laci
10-20-2016, 10:51 AM
gearbest legutobbi kuldemenye egy hatizsak meg egy zseblampa
a lampa a convoy s2+
7556
westbam mart irt rola ha jol emlekszem. hasonlo meret es teljesitmeny mint az ultrafire wf 502 b zseblampan amivel evekig nagyon elegedett voltam. a convoy egy kicsivel kisebb meretu es kevesbe hajlamos beleakadni barmibe is mint az ultrafire, foleg az ovklipp miatt amit kimondottan nem szerettem.
7557
a hatizsak meg egy locallion :) nevre halgato 40L hatizsak, amolyan turazo fajta.
7558 7559 7560
egyenlore sokat nem tudok rola mondani, tetszik a kialakitasa, alulrol is nyithato mint a nagy turazsakok, van rajta nemi kuloso fuggesztesi lehetoseg is. majd ha setalok vele megpakolva tobbet tudok rola.
A. L. Ias
10-20-2016, 03:36 PM
Hatalmas komfortnövekedés egy papagáj után. Geddon esetén még meg kell toldani egy ilyennel (http://qrznow.com/mirage-amplifier-b-320-g-vhf-htmoble-amp-200w-144-148-mhz/) :)
Szép végfok, de szeretnék scak addig elszólni, amíg ismerõsök vannak és nem a Kárpátokig. :)
Az átjátszó elsõ tesztje megtörtént, szépen üzemel. Jelenleg csak Pesttõl északra és keletre elérhetõ. Nemsokára másik antennára kerül és kiderül, hogy Pestrõl, délrõl és délkeletrõl hogyan lehet elérni.
Közben próbálok egy külsõ, magaslati helyet találni neki, ahonnan jobban elérhetõ lenne.
WestBam
10-20-2016, 10:40 PM
Priviben jöhet a freki ha nem titkos, rápróbálnék É Pestrõl valamikor :)
Ihasz Laci
10-23-2016, 07:15 AM
gearbest legutobbi kuldemenye egy hatizsak meg egy zseblampa
a lampa a convoy s2+
7556
westbam mart irt rola ha jol emlekszem. hasonlo meret es teljesitmeny mint az ultrafire wf 502 b zseblampan amivel evekig nagyon elegedett voltam. a convoy egy kicsivel kisebb meretu es kevesbe hajlamos beleakadni barmibe is mint az ultrafire, foleg az ovklipp miatt amit kimondottan nem szerettem.
7557
a hatizsak meg egy locallion :) nevre halgato 40L hatizsak, amolyan turazo fajta.
7558 7559 7560
egyenlore sokat nem tudok rola mondani, tetszik a kialakitasa, alulrol is nyithato mint a nagy turazsakok, van rajta nemi kuloso fuggesztesi lehetoseg is. majd ha setalok vele megpakolva tobbet tudok rola.
tegnap kimentunk a csaladdal egy hosszu setara meg piknikezni. ezt a hatizsakot vittem magammal.
a kaja melle meg bele pakoltam egy komplett kemping felszerelest amit szoktam vinni magammal.
7567
halozsak, matrac, ponyva stb. szoval megpakoltam. kb 4 orat voltunk kint ebbol 3-at gyalogoltunk, csak ugy setalgattunk az erdoben. a taska eleg kenyelmes volt vegig, nem vagtak a pantjai es a hatamat se nyomta, huzta.
igy elsore jo volt, szerintem jo lesz ez a hatizsak.
Ihasz Laci
10-26-2016, 08:23 AM
maglite solitaire led
kicsi zsebbe valo zseblampa 7572
volt mar egy ilyen lampam de az nem led-es volt hanem csak hagyomanyos izzos, hat az nem volt valami nagy szam teljesitmeny szempontjabol. viszont mindent kibir, utest, razkodast, esot. ezert hordtam mert megbizhato.
aztan lattam ugyanezt a lampat led izzoval. eg es fold a kulonbseg
7573
orulok neki mert ez is aaa elemmel mukodik mint a legtobb vilagito cuccom igy meg a logisztika se problema.
eleg fenyt ad egy sotet lepcsohazban vagy a kocsiban az ules alatt keresgelni dolgokat. egyik este kimentem setalni az erdobe vele. messzire nem vilagit, olyan 3 meter korul van az a tav amit jol megvilagit.
haven
10-26-2016, 09:23 AM
Te még nem álltál át a 18650 - re?
Ihasz Laci
10-26-2016, 09:57 AM
Te még nem álltál át a 18650 - re?
van 2 lampam amihez a 18650 elem kell de nem nagyon hasznalom oket.
nekem kempingezeshez a aaa a legpraktikusabb, barhol hozzajutok. sarki bolt, benzinkut de meg a patikaban is van.
Vettem egy fasza tokot a Zorakinak:
http://www.combat-zone.hu/gaz_riaszto_pisztolyok_85/pisztolytaskak_190/zoraki_bor_pisztolytaska_1220
Elég masszív, a csatkikapcsolást kicsit gyakorolnom kellet a gyors elõvétel érdekében.
Szerintem jó vétel volt.
Ihasz Laci
11-11-2016, 06:16 PM
megleptem magam egy nagy istvan fele kis fejesgorbe bicskaval.
nagyon elegedd vagyok ezzel a kis bicsakkal:) eleg megfizetheto ara van 6420 forintba kerult http://www.kesekollok.hu/5.4012.zsebkes-fejesgorbe-kicsi-fa-nyellel.html
azert valasztottam a kicsit mert pont megfelel az angol kestorvenyeknek es szabadon hordhatom magammal. ez lesz a napi hasznaltra szant zsebkesem ezentul.
7591 7592 7593
Rozsomák
11-12-2016, 12:20 PM
Teljen sok örömöd benne, szép bicsak.
A kedvesem találta ezt ami hasonló, kb 30 éves lehet :D Nem tudom, kicsit túlnyílik, hogyan kezdjek a javításához, de megpreparálom!
75977598
Ihasz Laci
11-12-2016, 09:10 PM
Teljen sok örömöd benne, szép bicsak.
A kedvesem találta ezt ami hasonló, kb 30 éves lehet :D Nem tudom, kicsit túlnyílik, hogyan kezdjek a javításához, de megpreparálom!
75977598
koszi, szeretni fogom nagyon ezt a ki kest.
neked meg sok sikert a restauralashoz!
Egy sziesztát , szinte új , 10.000 Ft volt .
Ihasz Laci
11-28-2016, 07:08 PM
talatam egy vadi uj haix high liability bakancsot, gyorsan meg is vettem kevesebb mint felaron:)
7655
mossberg-operator
11-28-2016, 09:44 PM
talatam egy vadi uj haix high liability bakancsot, gyorsan meg is vettem kevesebb mint felaron:)
7655
Nekem is van. Kaptam egy havertol aki a royal marinesnel szolgal. Tegnap is ebben tapostam a sarat a loteren. Nagyon popec. Szeretem.
Ihasz Laci
11-29-2016, 08:24 AM
Mar szemezgettem vele egy idelye de kicsit draganak tartottam.
Aztan tegnap beugrottam a ranger store-ba es ott volt learazva 40 fontra:)
Egybol megvettem. Most hetvegen tervezek kirandulni benne.
haven
11-29-2016, 06:43 PM
jól néz ki az a Haix :thumbup nekem P10 van
fater.lajos
12-01-2016, 12:59 PM
jól néz ki az a Haix :thumbup nekem P10 van
Nekem volt P10-esem. Aztán sífelvonót csináltunk a motorjából... :D
Ihasz Laci
12-05-2016, 09:17 AM
hat a haix bakancsot vissza kellet, hogy vigyem. valahogy nem birtam megszokni es fajt benne a labfejem.
lehet a meretezessel is volt egy kis baj. a labfejemet felulrol szoritotta a bakancs viszont elore meg hatra kicsit csuszkalt a labam a bakancsban. de ezt csak kb 10-15 perc utan kezdtem erezni. utana viszont allandoan:( ugyhogy visszavittem a boltba.
helyette vettem egy jack pyke hunters bakancsot:
7660
ez meg dragabb volt mint a haix 104 gbp
elso tapasztalatok. iszonyat kenyelmes, mint a legtobb turabakancs ez is vibram talpbetetes ami nekem neagyon bejon. teljes bor es belelt belulrol.
ketszer volt rajtam eddig, csak itt varoson belul setaltam egy nagyot tegnap, meg ma reggel iskolaba menet. uj bakancshoz kepest meg a sarkamat se torte fel! kenyelmes es konnyu volt volt benne setalni.
varég
12-05-2016, 02:05 PM
hat a haix bakancsot vissza kellet, hogy vigyem. valahogy nem birtam megszokni es fajt benne a labfejem.
lehet a meretezessel is volt egy kis baj. a labfejemet felulrol szoritotta a bakancs viszont elore meg hatra kicsit csuszkalt a labam a bakancsban. de ezt csak kb 10-15 perc utan kezdtem erezni. utana viszont allandoan:( ugyhogy visszavittem a boltba.
...
.
Ha angol méretezésû cipõt veszel, akkor a szám utáni betû jelenti a szélességet, amennyiben nincs, az a normál lábfejméret.
Ezzel szenvedtem én is régebben...
Pl. :
9,5N keskeny
9,5 normál
9,5W széles
Ihasz Laci
12-05-2016, 06:48 PM
A meretezes nem egyezett a labammal:)
A keskeny N meret nem volt jo dontes de a 8 as meret ami nalunk 42 se volt tul jo. A 7 es tul kicsi a 8 as meg nagy volt ram. Eleg nagy a kulonbseg a meretek kozott. Feles meretezes meg nem volt a boltban, pedig a 7,5 lehet jo lett volna.
Na mindegy most mar, vettem masikat.
GAZDA
12-05-2016, 06:54 PM
Ja meg az se mindegy hogy a Haix katonai tömeg gyártott baki és legalább 1 de inkább 2 számmal nagyobbat kell venni + zselés vagy 2 talpbetéttel kell hosszútávon használni.
Miket is vettem mostanában. Vettem egy rakás kaját. Pl. 23 liter tésztára való paradicsomszósz keveréket. Amellé 16 adag konzerv darált hús keveréket. 50 kiló macskaalmot. Szintén fél mázsa száraz macskatápot. Macskának karomvágó ollót. 5000 papírlapot. 3 kiló sót.
Meg rendeltem 2 DVD-t amit elveszített a posta. A pénzt még nem kaptam vissza. :(
Al Bundy
12-14-2016, 11:22 PM
En is mindig veszek 1 kg sot a dollarosban, es mar van itthon vagy 25 kg, az asszony teljesen ki van, minek ennyi. Meg akcios konzerveket szoktam venni, alkalmankent 2-3 db-t., Es bar en nem horgaszom a mult heten vettem egy filezo kest, majd a horgasz haveroktol kerek halat gyakorolni :)
Ihasz Laci
12-15-2016, 05:57 PM
megleptem magam egy fejszevel
http://www.uktoolcentre.co.uk/Shop/p~47346~Hickory-Shaft-Hatchet-567g-1.1_4lb.html
7682
nem egy gransfors vagy hultafors de amire nekem kell, meg amennyit hasznalni fogom arra ez is tokeletesen megfelel, radasul nagyon jo aron kaptam meg.
Az enyém is ilyen "Genuine Hickory", csak az enyém balta, nem fejsze. :)
GaborV
12-15-2016, 07:46 PM
Mai szerzeményem egy Opinel No. 7. inox pengével.
Napi használatra vettem, zsebben hordani, amire meg drágábbat sajnálnék használni (szalonnázás, kartonvagdosás is).
Tapasztalatok: Gyárilag jó éles, de sorjás (ez minden opinel késre igaz volt amit a kezemben fogtam újként). A fogása nekem pont jó, sokan mondják, hogy "csúszkálós" formája van és az ember ujja könnyen a pengére csúszik, de nekem teljesen stabil még vizes kézzel is. A 8cm hossz pont jó, kaparóél pipa.
2000 párszáz forinttért csak ajánlani tudom mindenkinek.
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0287/6884/products/OPINEL_N07_02_BD.jpg
Ihasz Laci
12-15-2016, 07:50 PM
Kicsit tompa volt mikor vettem de a lansky blade medic eleg jol rendbe rakta az elet.
Nem fogom tul sokat hasznalni csak mikor kempingezek. Arra pont eleg lesz.
Ihasz Laci
12-15-2016, 07:52 PM
Napi használatra vettem, zsebben hordani, amire meg drágábbat sajnálnék használni (szalonnázás, kartonvagdosás is).
Tapasztalatok: Gyárilag jó éles, de sorjás (ez minden opinel késre igaz volt amit a kezemben fogtam újként). A fogása nekem pont jó, sokan mondják, hogy "csúszkálós" formája van és az ember ujja könnyen a pengére csúszik, de nekem teljesen stabil még vizes kézzel is. A 8cm hossz pont jó, kaparóél pipa.
2000 párszáz forinttért csak ajánlani tudom mindenkinek.
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0287/6884/products/OPINEL_N07_02_BD.jpg
Nagyon jo kes, van nekem is!
Szuper eles! Jo kis kes, szeretni fogod:)
Ihasz Laci
12-16-2016, 12:52 PM
kicsit elszorakoztam az uj fejszemmel, ilyen volt gyarilag:
7683
aztan kapott egy nyakvedot paracord zsinorbol, meg 3 reteg nyirfa waxot es ilyen lett:
7684 7685
haven
12-16-2016, 08:16 PM
sokkal jobb :thumbup
Ihasz Laci
12-16-2016, 10:30 PM
Koszi, nekem is jobban tetszik ezzel a sotetebb szinu nyellel.
sukran4fish
12-17-2016, 05:47 AM
Nagyon régen még én is vettem egy opinelt, már arra sem emlékszem honnan és miért tört le egyáltalán a hegye, azóta nem használom mert van más. Errõl viszont eszembe jutott, talán lehetne kezdeni vele valamit. Habár az enyém n9, nem n7.
Ihasz Laci
12-17-2016, 08:06 AM
Nagyon régen még én is vettem egy opinelt, már arra sem emlékszem honnan és miért tört le egyáltalán a hegye, azóta nem használom mert van más. Errõl viszont eszembe jutott, talán lehetne kezdeni vele valamit. Habár az enyém n9, nem n7.
csinal belole egy ilyen vaj kest
7693
ha van gyerek, jo lesz neki elso-tanulo kesnek
palizerhuszár
12-18-2016, 12:59 PM
kibõvítettem a tatyómat ma 2 csomag sebtapasszal, szigetelõszalaggal , 3 tábla rizses csokival. Most hasznos is volt a vizem, mert evvel hûtöttük le a fékeket szerelés elõtt (beakadtak mint az állat).
Öcsém kapott egy jobb és nagyobb kabátot, új sapkát és új nadrágot. Anyám magasított szárú cipõt, béléses nadrágot és sapkát vett. Pár gyógykenõccsel is bõvültünk és pár elemmel is.
Ja és tapasztalattal is gazdagottunk a fék beragadása véget:)
Ádám Csaba
12-22-2016, 07:52 PM
Egy bergen hátizsákot sikerült szereznem. Van hozzá két oldalzseb is. Összesen 80 liter ûrtartalom. Nagyon elégedett vagyok vele, a közeljövõbe terepen is tesztelem
A. L. Ias
12-22-2016, 10:32 PM
Egy bergen hátizsákot sikerült szereznem. Van hozzá két oldalzseb is. Összesen 80 liter ûrtartalom. Nagyon elégedett vagyok vele, a közeljövõbe terepen is tesztelem
Ez érdekel! Milyen bergen? Mert a "nagy" az infantry bergen 100l, a predator patrol pedig 45 l. Ehhez jön még a kétszer 12,5l oldalzseb. Ez egy harmadik változat?
Ádám Csaba
12-23-2016, 07:12 AM
Ez érdekel! Milyen bergen? Mert a "nagy" az infantry bergen 100l, a predator patrol pedig 45 l. Ehhez jön még a kétszer 12,5l oldalzseb. Ez egy harmadik változat?
770077017702
Én nem értek hozzá. Azt írtam ûrtartalomnak, amit az eladó írt nekem. Lehet átbaszott a tag. :( Az van beleírva, hogy DPM IRR. Az oldalzsebek leszedhetõk róla. Erõs, masszív tasi, nekem megfelel.
A vállát elég vékony lányok tûnik.
Ádám Csaba
12-23-2016, 08:15 AM
A vállát elég vékony lányok tûnik.
Ezt fejtsd már ki részletesebben kérlek, mert nem értem teljesen.
Ezt fejtsd már ki részletesebben kérlek, mert nem értem teljesen.
Elírtam. Vállpánt vékonyak tûnik. Megpakolva 20-25 kilóval hosszabb távon kényelmetlen , ha belevág a vállakba.
Ádám Csaba
12-23-2016, 09:01 AM
Elírtam. Vállpánt vékonyak tûnik. Megpakolva 20-25 kilóval hosszabb távon kényelmetlen , ha belevág a vállakba.
7703
6,5 cm széles szivacsozott a pánt. Nekem nem tûnik keskenynek. Az elõzõ táskámon ettõl keskenyebb volt, de az sem vágott. Az éles teszt majd csak januárban lesz, véleményt majd akkor tudok róla írni.
sukran4fish
12-23-2016, 03:39 PM
csinal belole egy ilyen vaj kest
Sajnos csak egy fenõacélom van, nem igazán értek a dologhoz mi vinné ennyire le az anyagát. Fenõkõ? Mondjuk annyiban mindenképp jó ötlet, hogy pont ideális kicsit tanulni a dologról. Majd utánanézek, köszi! Tippek is jöhetnek persze.
GAZDA
12-23-2016, 05:51 PM
Sajnos csak egy fenõacélom van, nem igazán értek a dologhoz mi vinné ennyire le az anyagát. Fenõkõ? Mondjuk annyiban mindenképp jó ötlet, hogy pont ideális kicsit tanulni a dologról. Majd utánanézek, köszi! Tippek is jöhetnek persze.
Az Opinelnek elég sérülékeny a hegye, vissza kell köszörülni akkor erõsebb lesz. Ezt a mûveletet jobb szakemberre bízni.
Ihasz Laci
12-23-2016, 06:00 PM
fenoacellal szerintem ne allj neki, hacsak nincs ra egy ket napod:)
koszorud van? azzal pikk pakk meg lehet csinalni. ha nincs szerintem barmelyik kulcsmasolo megcsinalja neked.
A. L. Ias
12-23-2016, 09:02 PM
Én nem értek hozzá. Azt írtam ûrtartalomnak, amit az eladó írt nekem. Lehet átbaszott a tag. :( Az van beleírva, hogy DPM IRR. Az oldalzsebek leszedhetõk róla. Erõs, masszív tasi, nekem megfelel.
Nézem, nézem, de ezt tényleg valami másnak tûnik. Az oldalzaebekkel együtt nem hihetetlen a 80 liter, de inkább felfelé kerekítve. Az oldalzsebek leszedhetõnek tûnnek. A DPM a terepmintát, az IRR infravörös "álcázottságot" jelöli. Nincs a zsák belsõ részén egy cimke NSN számmal? Érdekelne a pontos típusa.
Ádám Csaba
12-24-2016, 06:56 AM
Nézem, nézem, de ezt tényleg valami másnak tûnik. Az oldalzaebekkel együtt nem hihetetlen a 80 liter, de inkább felfelé kerekítve. Az oldalzsebek leszedhetõnek tûnnek. A DPM a terepmintát, az IRR infravörös "álcázottságot" jelöli. Nincs a zsák belsõ részén egy cimke NSN számmal? Érdekelne a pontos típusa.
Valóban leszedhetõk az oldalzsebek. Mindkét oldalt egy-egy cipzár tartja, illetve alul-felül van két-két mûanyag csatt.
Van benne ilyen MSN számos címke. Fotót mellékelek. 7704
Ezt találtam róla: Rucksack, Other Arms, DPM, IRR. [NSN 8465-99-978-5364] (A smaller Bergen with holdall-style carrying handles and pack-away shoulder straps, designed to be carried in vehicles.)
varég
12-24-2016, 08:00 AM
Valóban leszedhetõk az oldalzsebek. Mindkét oldalt egy-egy cipzár tartja, illetve alul-felül van két-két mûanyag csatt.
Van benne ilyen MSN számos címke. Fotót mellékelek. 7704
Ezt találtam róla: Rucksack, Other Arms, DPM, IRR. [NSN 8465-99-978-5364] (A smaller Bergen with holdall-style carrying handles and pack-away shoulder straps, designed to be carried in vehicles.)
Ez az úgynevezett "mûszaki bergen" zsák, amit jármûszemélyzet használ, ezért lezippezhetõ a vállpántos rész, hogy ne akadjon bele mindenbe.
Kb 60 liter a térfogata, az anyaga örökös mint a szegénység.
A vállpántja kényelmes, de nem egy túrazsák-komfort, viszont volt, aki ilyennel bevállalta a Kék-túra egy szakaszát...
Ami poénos, épp csütörtökön vettem én is egy "közép bergent", ami 80 literes zsebek nélkül, annak is csak az NSN-szám alapján sikerült a pontosabb beazonosítása...
varég
12-24-2016, 08:15 AM
Bergenbõl is létezik már ezerféle, amit a britek rendszeresítettek.
Pár példa:
Patrol pack (Ebbõl van pár fajta) 30liter
Predator pack(ebbõl van 3féle) 40 liter
ECM(rádiós)
Rakétavetõs/ aknavetõs
Az említett mûszaki bergen(60l)
Ennek a medic változata 60L
Kis bergen(80l)
Nagy bergen 100l(zsebekkel 120)
SAS bergen(kis zsebekkel) 120l
Field support(rengeteg külsõ zsebbel
Camelbak is készít bergennek hívott zsákokat, de az a motherlode brit mintás változata :)
Ezeken belül többféle gyártó is van, ami a kivitelben tér el, pl. a Marauder, lowe alpine, pilgrim, stb..
Van pár prototípus zsák is, ami bergen néven megy, így nehezítve a beazonosítást :D
Ádám Csaba
12-24-2016, 08:24 AM
az anyaga örökös mint a szegénység.
Ezt hogy érted?
A. L. Ias
12-24-2016, 08:28 AM
Ezt hogy érted?
Arra utalt, hogy világvége garanciás. Szerintem még atomtámadás ellen is védett. :)
A. L. Ias
12-24-2016, 08:36 AM
Van benne ilyen MSN számos címke. Fotót mellékelek.
És tényleg más... Nem is találkoztam még vele. Bár már nem is nagyon nézelõdtem. De megmaradt kedvencnek a PLCE rendszer.
A. L. Ias
12-24-2016, 08:53 AM
Bergenbõl is létezik már ezerféle, amit a britek rendszeresítettek.
Pár példa:
...
Az nem is "bergen", ami nem PLCE kompatibilis. :)
A patrolt nem soroltam ide, mert fixek a zsebei.
Az rádióst néztem korábban, de a rendszeresített rádión kívül nem sok minden fér bele, így kiesett az érdeklõdési körömbõl.
Ugyanez vonatkozik az aknavetõs zsákra, célszerszám egy feladatra.
A 60 l bergen eddig elkerülte a figyelmemet.
Az SAS bergen az infantry utódja, módosított verziója. MTP mintával, molle panellel, 35k Ft árral. Köszi, de annyiért nem...
A "kis" és "nagy" bergen ugyanaz az infantry, csak a világ boldogabbik felén figyelnek arra, hogy vannak alacsonyabb és magasabb katonák és kicsit más méretû zsák passzol a hátukra.
A field support alatt a field pack air supportot érted, akkor azt a mérete miatt nem nem említettem. Az 150-180 literes, nem az emléített 80 literes kategória. Ahhoz már "ember" kell, hogy megpakolva elbírja. :)
varég
12-24-2016, 09:17 AM
Az nem is "bergen", ami nem PLCE kompatibilis. :)
...
Nekem MTP nagy bergen van(120literes infantrty), 80 literes, és egy patrol pack :)
(emellett kétféle brit szimattatyó :D)
A 80 literesben a rövidhátú van, az infantry-ból a hosszúhátú, mindegyik kényelmesnek tûnik, a kisebbiket még nem próbáltam.
Apropó bergen...
Lehet itthon is kapni bergen néven zsebeket, zsákokat a thearmybox-nál, amik NEM kompatibilisek a PLCE bergenekkel, mivel a csatok, és a zipzár nem azonos.
(belefutottam ebbe én is, de megoldódott nehezen)
Erre tessék figyelni! ;)
varég
12-24-2016, 09:20 AM
Ezt hogy érted?
Normál használat esetén(tehát nem a zsákodon ülve szánkózol), nagyon sokáig bírja az anyag, iszonyat erõs a cordura, a hevederek is a strapabíróbb fajtából vannak...
Ennek egy hátránya van csak, a súlya..(4,5 kiló a 120as zsák felzsebezve), viszont ha az azonos térfogatú túra zsákokat nézzük, lehet az a plusz 1-1,5 kiló megéri a megnövelt élettartamot..
aksurv
12-24-2016, 10:55 AM
A két oldalzsákból tudsz kis zsákot csinálni.
https://www.youtube.com/watch?v=6MxjTDyMQLc
http://www.ebay.co.uk/itm/British-Army-DPM-Yoke-Side-Pouch-with-Straps-DPM-IRR-day-sack-mtp-plce-webbing-/231109191980
A. L. Ias
12-24-2016, 11:54 AM
Nekem MTP nagy bergen van(120literes infantrty), 80 literes, és egy patrol pack :)
(emellett kétféle brit szimattatyó :D)
Nekem csak egy DPM long infantry bergen van. "Must have" indokkal vettem, mert kihasználhatatlan. Ha istenesen megpakolom nem bírom el. :) Emellett egy DDPM Predator Field (ennek nincs derékpántja, a patrolnak van), ehhez van már egy homokszín öv, de még nem applikáltam fel a zsákra. És egy DPM szimatszatyor hozzá illõ OD övvel. Négy DPM side pouches és egy DPM medic side pouch. Két DPM yoke a két zsákhoz, így az oldalzsebekbõl járõrzsák készíthetõ. Egy DDPM camelbak, ami szintén PLCE kompatibilis. Molle zsebeket egy DDPM taktikai mellénnyel szereztem be. Így egy igen jól variálható rendszerre tettem szert. De ahogy írtad, a strapabíróságnak ára van, a súly. Így egyre kevésbé használom õket, Inkább áttértem egy Helicon-tex tex Rattel zsákra (25 l). Ezt napi használatban nyúzom, 2 év alatt kezdi megadni magát, csalódás volt. Az idén szereztem be egy 5.11 R72 zsákot Doomtól. Az 55 literével egyenlõre elégnek bizonyult.
Apropó bergen...
Lehet itthon is kapni bergen néven zsebeket, zsákokat a thearmybox-nál, amik NEM kompatibilisek a PLCE bergenekkel, mivel a csatok, és a zipzár nem azonos.
(belefutottam ebbe én is, de megoldódott nehezen)
Erre tessék figyelni! ;)
Ez érdekes, a saját angol cuccaimat a Tehermyboxtól szereztem be, és nem volt kompatibilis problémám.
varég
12-24-2016, 12:42 PM
Nekem csak egy DPM long infantry bergen van. "Must have" indokkal vettem, mert kihasználhatatlan. Ha istenesen megpakolom nem bírom el. :) Emellett egy DDPM Predator Field (ennek nincs derékpántja, a patrolnak van), ehhez van már egy homokszín öv, de még nem applikáltam fel a zsákra. És egy DPM szimatszatyor hozzá illõ OD övvel. Négy DPM side pouches és egy DPM medic side pouch. Két DPM yoke a két zsákhoz, így az oldalzsebekbõl járõrzsák készíthetõ. Egy DDPM camelbak, ami szintén PLCE kompatibilis. Molle zsebeket egy DDPM taktikai mellénnyel szereztem be. Így egy igen jól variálható rendszerre tettem szert. De ahogy írtad, a strapabíróságnak ára van, a súly. Így egyre kevésbé használom õket, Inkább áttértem egy Helicon-tex tex Rattel zsákra (25 l). Ezt napi használatban nyúzom, 2 év alatt kezdi megadni magát, csalódás volt. Az idén szereztem be egy 5.11 R72 zsákot Doomtól. Az 55 literével egyenlõre elégnek bizonyult.
Ez érdekes, a saját angol cuccaimat a Tehermyboxtól szereztem be, és nem volt kompatibilis problémám.
Akkor te is bevásároltál rendesen :D
A nagy bergennel igazad van, ás mint a videón is látszik, rettentõen túl lehet pakolni felesleges kacatokkal...
Nálam leginkább a "célbaérõ zsák" szerepét látja el, túrázáshoz kegyetlen nagy.
Viszont belefér 4 napi felszerelés, étel, ital víz, stb, ami táborba menetelkor nagy elõny.
Yoke-val összeállított kis táska kellemes meglepetés, kényelmesen viselhetõ egész napos kiránduláskor is!
A heliko tex-féle Racoon zsákomat használom napi teendõkre, nekem 4. évébe lép, és bírja rendesen.
Az R72-vel szemeztem én is, viszont kollégáét megnéztem, akkor tûnt fel, hogy az én pakolási stílusomhoz nem megfelelõ, valahogy a túrazsák fazont jobban ki tudom használni :)
(Ez nem a zsák hibája :) )
Törölt_reg
12-25-2016, 05:40 AM
...ha mégsem válik be ,amennyiért vetted,annyiért vissza is veszem Tõled!:)..hiányzik!:(
Ádám Csaba
12-25-2016, 11:58 AM
A két oldalzsákból tudsz kis zsákot csinálni.
https://www.youtube.com/watch?v=6MxjTDyMQLc
http://www.ebay.co.uk/itm/British-Army-DPM-Yoke-Side-Pouch-with-Straps-DPM-IRR-day-sack-mtp-plce-webbing-/231109191980
Köszi, nem tudtam, hogy a plusz pánt mire való.
(Szerencsére adtak hozzá.)
Mi a reális ára egy ilyen táskának?
varég
12-25-2016, 12:06 PM
Köszi, nem tudtam, hogy a plusz pánt mire való.
(Szerencsére adtak hozzá.)
Mi a reális ára egy ilyen táskának?
Átlagosan 8000Ft, de ez függ az állapottól is erõsen, a két zseb kb 2500Ft/Db, a vállheveder szintén olyasmi áron megy...
http://legiosmilitary.hu/index.php/webshop/airsoft-paintball-kiegeszitok/taskak-hatizsakok/angol%20dpm%20hatizsak,%20bergen%20muszaki-detail
Ihasz Laci
12-25-2016, 09:07 PM
megleptem magam egy nagy istvan fele kis fejesgorbe bicskaval.
nagyon elegedd vagyok ezzel a kis bicsakkal:) eleg megfizetheto ara van 6420 forintba kerult http://www.kesekollok.hu/5.4012.zsebkes-fejesgorbe-kicsi-fa-nyellel.html
azert valasztottam a kicsit mert pont megfelel az angol kestorvenyeknek es szabadon hordhatom magammal. ez lesz a napi hasznaltra szant zsebkesem ezentul.
7591 7592 7593
kicsivel tobb mint egy honapja kaptam meg ezt a bicsakot.
napi szinten hordtam magammal, csomagokat bontani, dobozokat feldarabolni meg ilyen aprosagokra hasznaltam. ma eleztem meg eloszor miota megvan.
hat mit mondjak, marha nagy szenvedes volt. sokaig tartott mire rendesen meg tudtam elezni.
amugy maga a kes tok jo, nagyon boldog vagyok vele. szep mutatos, szeretem hasznalni, jo a fogasa es jo az eltartasa is. csak szenvedes ujraelezni.
Törölt_reg
12-26-2016, 03:04 AM
igazából nem akartam semmit venni karácsonyra senkinek...magamnak sem,de beugrottam dumálni a peca boltba és ezt a táskát ott találtam...jó áron(ez nem a tulaj neve,de illene rá :))
A rokonokkal évek óta van egyfajta megállapodás,hogy senkinek semmit!
Ez egy 20 liter körüli merevített,párnázott falú táska,négy külsõ zsebbel,gumi az alja és a tetején egy hûtõtáska kapott helyet.Jó vastagon párnázott a vállpántja.Igényes,vízálló kivitel.
Pont jó lesz kis kirándulásokra,piknikezni,kinti fõzésre,egy napos pecázásra.
77057706770777087709
kicsivel tobb mint egy honapja kaptam meg ezt a bicsakot.
napi szinten hordtam magammal, csomagokat bontani, dobozokat feldarabolni meg ilyen aprosagokra hasznaltam. ma eleztem meg eloszor miota megvan.
hat mit mondjak, marha nagy szenvedes volt. sokaig tartott mire rendesen meg tudtam elezni.
amugy maga a kes tok jo, nagyon boldog vagyok vele. szep mutatos, szeretem hasznalni, jo a fogasa es jo az eltartasa is. csak szenvedes ujraelezni.
A Revesz késekre viszont nagyon fasza élt lehet húzni pikkpakk.
Tapasztalat, van 2 pengém is tõlük.
Ihasz Laci
12-27-2016, 10:04 AM
A Revesz késekre viszont nagyon fasza élt lehet húzni pikkpakk.
Tapasztalat, van 2 pengém is tõlük.
Az lesz a kovetkezo:) mar ki is neztem melyiket kapom meg szulinapra:)
http://www.bicska.hu/shop/groszi-maskara-tropusi-fa-weng-nyellel-2-alpaka-paklival-diszitett-rugoval
Van egy Szabadi fele maskara bicskam is annak 440C acelja van, azt nagyon szepen pikk pakk lehet borotve elesre elezni.
Al Bundy
01-15-2017, 04:07 PM
Ezt vettem tegnap, fa tuzelesu BBQ, es van hozza egy kiegeszito amit majd kesobb megveszek. Azzal lehet benne fustolni is. 140 dollarrol volt 50-re leertekelve.7784 7785 7786
Ihasz Laci
03-12-2017, 12:34 PM
par hete vettem ezt a bor kesztyut
wells lamont bor munkas kesztyu
7919
ebay link: http://www.ebay.co.uk/itm/Wells-Lamont-Heavy-Duty-Leather-Gloves-Mens-M-L-XL-Medium-Large-Extra-Large-/132102735737?var=&hash=item1ec1efc779:m:mlDmw15WcCePOjEyxu2w8bA
eddig azokat a hagyomanyos munkas kesztyuket hasznaltam, tulajdonkeppen azok se roszak mert bor a tenyer reszuk es tenyleg megved. viszont a kezhat feloli reszuk mind vaszonbol van es atazik ha esik.
a legutobbi turamon lattam egy haveromat bor kesztyuvel, olyan regi autos fajta:) akkor dontottem el, hogy en is beruhazok egy bor kesztyure. kicsit korul neztem az interneten es ezt a wells lamont kesztyut sokan ertekeltek eleg jonak. beles nelkuli bor kesztyu, extra reteggel a tenyernel. kb 3000 ft 1 par. eleg draga az 800ft-os munkas kesztyukhoz kepest.
viszont teljesen vizallo es, nekem szemely szerint szamit a kinezet is, jobban is all a kezen mint egy melos kesztyu. hasznalom sokat amikor csak tudom felveszem. mostanaban eleg sokat farigcsalok itthon (lassan atmegyek kanalfarago kisiparosba:) ) es mindig rajtam van, egyszer ketszer mar megszaladt a kes a kezembe igy jobb az ovatossag.
a kesztyu jo es kenyelmes, vedi a kezem es meg jol is nez ki. csak ajanlani tudom annak aki kesztyut keres.
Sergeant
03-12-2017, 03:55 PM
7920
Csúszásbiztos vadászkesztyû és egy csõsál.
Vettem a tescóba akciós hálózsákot,
nem múmia zsák 3500 volt asszem. nekem elsõ zsáknak ennyiért ok.
Ihasz Laci
03-13-2017, 07:35 AM
Vettem a tescóba akciós hálózsákot,
nem múmia zsák 3500 volt asszem. nekem elsõ zsáknak ennyiért ok.
Nekem is van egy teszkos halozsak. Kb 10 eve vettem, 2 evszakos, meg a mai napig hasznalom:)
Egy bivvy zsakkal meg egy halozsak belso huzattal fel lehet tuningolni 3 evszakosra is!
Sergeant
03-14-2017, 08:00 PM
Oké, de mit tud a zsák?
ha a tescosra gondolsz akko 7-12 fok a komfort, extrém -6 asszem, ami lássuk be nem valós szerintem.
belebújtam pont a méretem és jól elférek benne, 190x75-ös. én 180 vagyok
Ihasz Laci
03-15-2017, 11:30 AM
Oké, de mit tud a zsák?
ami nekem van tesco-s az 2 evszakos. nyaron jo, tavsz vegetol kora nyarig es nyar vegetol kora oszig jol feloltozve meg hasznalhato. bivvy zsakkal es halozsak huzattal meg ki lehet tolni a hatarait olyan 5 fokig. nem rosz, ha azt nezzuk, hogy az enyem is meg LSVF zsakja is az 5000FT alatti arkategoribol van!
Sergeant
03-15-2017, 06:28 PM
Nekem az Auchan - féle változat van. Az is ennyit bír, sajnos. 3rugó volt.
Volt egy szovjet katonai. Na az ott volt...
Amikor mentek ki a ruszkik, szó szerint leesett egy teherautóról. Megálltunk a kocsival és belöktem a csomiba. XD
Ihasz Laci
03-15-2017, 08:44 PM
Nekem az Auchan - féle változat van. Az is ennyit bír, sajnos. 3rugó volt.
Volt egy szovjet katonai. Na az ott volt...
Amikor mentek ki a ruszkik, szó szerint leesett egy teherautóról. Megálltunk a kocsival és belöktem a csomiba. XD
na jo de azert 3 ezer forintert mit varsz:) az is meglepo, hogy ennyit birnak ezek az olcsok zsakok!
bar itt angliaban az ujak se sokkal draggabak, sportsdirect-nek vannak nagyon jo ajanlatai, teli halozsakok 6-7 ezerert mint ez http://www.sportsdirect.com/gelert-hibernate-400-s-bag-781066?colcode=78106618
Sergeant
05-12-2017, 01:03 PM
8015
Kezdek márkafüggõ lenni. :)
Annyira elégedett vagyok a márkával, hogy ragaszkodom hozzá.
WestBam
05-12-2017, 01:14 PM
Vettem én is egy kis EDC tatyót (https://www.decathlon.hu/-x-acc-organizer-irattarca--id_8368233.html) tõlük. Volt egy 1000Ft-os kuponom, 990-et így bõségesen megért. Kicsit át szeretném magam rendezni, szóval pont jól jött.
Ezeket szereztem be:
https://www.decathlon.hu/confort-fuggoagy-id_8382709.html
https://www.decathlon.hu/ponyva-id_2363223.html
A gyakorlatban még nem próbáltam õket. Elég frissek.
Az ágyra leszek kíváncsi. Ha próbáltam elmondom milyen 2 személynek.
Unicornis
06-06-2017, 08:34 PM
Nem rég vettem ezt a frekvencia scannert.
https://www.dnd.hu/index.php?page=reszletek&action=index&id=5528_Albrecht_AE_355_M_asztali_vevo_radio&lang=hu
Nagyon jó, az eddigi tapasztalatom szerint! Még csak a saját kis teleszkópos antennájával használom, mert a fix széles sávú antennát még nem szereltem föl az árbocra.
De így is meggyõzõ amit tud! A veszem vele a CB rádiósokat, a teljes légi kommunikációt (Ferihegy, Budaörs, mentõhelikopterek, stb..), Taxisokat, PMR rádiósokat, Rádió amatõröket 10méteres, és 2 méteres sávon,stb..
Meg egy csomó digitális kódolt adást (TETRA) és hasonlók. Jó kis rádiós felderítõ eszköz! Tud néhány hasznos trükköt is Pl.:
Ha közelben, vagy nagyobb teljesítménnyel rádiózik valaki, akkor odakapcsol!
Nagyon gyors, 180 csatornát fésül át másodpercenként! Igazi Prepper cucc! 10-15volt között bármirõl elmegy.
A kezelése pofon egyszerû, nem kell hozzá rádiós elõképzettség. Magyar nyelvû kezelési útmutató is van hozzá.
A fogyasztása és a súlya minimális. Megéri az árát, ajánlom mindenkinek!
Ihasz Laci
11-27-2017, 08:13 PM
http://www.ebay.co.uk/itm/Liberty-Mountain-LM-Thermal-Blanket-Free-Delivery/162721005063?epid=28007678886&hash=item25e2ed7e07:g:yuAAAOSwm3pZ65eP
egy ugyanilyen thermal blanketet vettem csak nem ennyiert. egy helyi outdoor boltban talaltam 15 fontert.
eleg jo, nem olyan vekony es joval nagyobb is mint azok a hagyomanyos veszeseti foliak.
elsosorban kempingezeshez fogom hasznalni. mivel eleg nagy siman korbe tudom tekerni magamon, vagy a fuggoagyhoz hasznalom mint underquilt (nem tudom mi a magyar megfeleloje)
Unicornis
05-04-2018, 09:11 PM
Pár napja vettem az EMAG-tól ezt a rövidhullámú rádiót 48 ezer ért.
https://www.emag.hu/crt-ss-6900-n-blue-cb-radio-am-fm-usb-cw-pa-pni-crtss6900/pd/DQ4BF0BBM/?cmpid=60231&gclid=EAIaIQobChMIifesyIPa2gIV154bCh0ZFAYpEAEYASAD EgITwvD_BwE
Az emag oldalán sajnos semmi nincs róla leírva. (úgy látom hogy már le is vették..):duhos: Én vittem el az utolsót?
Az én eddigi tapasztalatom szerint, nagyon jó ár-érték arányú készülék! Ajánlom mindenkinek. :thumbup
Gyakorlatilag ugyan ezt árulják Anytone AT5555 néven, vagy Alpha 10 Max AM-1000, stb..
Tudja a CB sávot, 6x40 csatorna, plusz a tíz méteres amatõr sávot is (átkapcsolható) mert ez alapverõen nem CB. hanem amatõr rádió. Ott is van 6x40csatorna...
A kor szellemében full digitális, és számítógéprõl is programozható, rengeteg egyéni állítási lehetõséggel. De nem kell a használathoz beleásni magát az embernek a rádió menüjébe , az alap beállításokkal. funkciókkal is tökéletesen használható.
Teljesítménye: AM40 watt FM60watt!! SSB 45watt. a mérés szerint.
Itt van róla néhány videó:
https://www.youtube.com/watch?v=iKdARvpe0NE&t=3s
A programozása:
https://www.youtube.com/watch?v=9wLglYRvkvc&t=1s
Ez a rádió egy holland Prepper által tesztelve:
https://www.youtube.com/watch?v=dgOmfA7Nrts&t=393s
Ihasz Laci
07-01-2018, 07:21 PM
https://www.lidl.co.uk/en/Non-Food-Offers.htm?articleId=14154
8328
ezt vettem par napja, egy olcso lidlis kemping matrac ami kivetelesen megeri a penzet. elcsomagolva nem foglal sok helyet, jo rajta a szelep, konnyu felfujni es leereszteni, 6 cm eleg kenyelmes meg kemeny talajon is. ha van magyar lidlibe is akkor nezzetek utana megeri.
st.jimmy
07-02-2018, 06:05 AM
ma nézem is :D
bár inkább függõágypárti vagyok, de nem mindenhol az a legjobb
Ihasz Laci
07-02-2018, 03:45 PM
ma nézem is :D
bár inkább függõágypárti vagyok, de nem mindenhol az a legjobb
ezt meg nem probaltam fuggoagyba de ha fuggoagyazok akkor hasonlo matracot hasznalok.
cattaro
11-14-2018, 08:38 PM
Buday Andrea - Környezetünk gyógyító növényei (edigital: 2490 Ft)
Jónak tûnik, nagy mérete miatt nem hordozható, a BOL-könyvtárban a helye.
8377
cattaro
11-24-2018, 05:52 PM
30 literes, vastag falú, menetes fedelû mûanyaghordó, élelmiszer tárolására alkalmas. Lesz majd több is, a BOL-pincében vésztartalék tárolására. 8383
fater.lajos
11-26-2018, 08:01 AM
Hölgyek! Urak!
Javaslom, hogy ha valaki valamit vesz és posztol róla, mindig írja ki az árat, meg a vásárlás helyét is!
Nekem az ár is számít, meg az is, hogy el tudok menni érte, vagy nem...
THX
cattaro
11-26-2018, 08:13 PM
Ha a legutóbbi hordóra utalsz, egy családtagot kértem meg, hogy ha lát ilyesmit valahol, szóljon. A vidéki kisváros gazdaáruházában látott, egybõl vett is egyet nekem, bár én netrõl szoktam vásárolni tájékozódás után, ez 3170 Ft volt. Ahogy néztem utólag, kb. mindenhol ennyi az ára. A bp-i Plaszt-Im gyártja, weblapjuk nem közöl árat: http://www.plasztim.hu/ Más magyar cégek is gyártanak hasonlókat.
Hölgyek! Urak!
Javaslom, hogy ha valaki valamit vesz és posztol róla, mindig írja ki az árat, meg a vásárlás helyét is!
Nekem az ár is számít, meg az is, hogy el tudok menni érte, vagy nem...
THX
Tegnap kicsit bevásároltam.
113 konzerv
24 óriástekercs papírtörlõkendõ
4000 papírszalvéta
840 boríték
Kuponokkal majdnem 25%-ot megtakarítottam. Mennyi most otthon 38+ dollár? 11ezer forint?
Subtotal $154.60
Shipping & Handling $0.00
Discount (FREESHIP,CYBERMONDAY,NOV5OFF) -$38.00
Tax $2.81
Grand Total $119.41
:)
Igaz, ez így nem nagy kiadás. A múltkor 600 dollárt költöttem és csak budipapírból 1000 tekercset rendeltem. #prepping :thumbup
Így lehet rendesen takarékoskodni.
cattaro
11-27-2018, 07:16 PM
Tegnap kicsit bevásároltam.
113 konzerv
24 óriástekercs papírtörlõkendõ
4000 papírszalvéta
840 boríték
Kuponokkal majdnem 25%-ot megtakarítottam. Mennyi most otthon 38+ dollár? 11ezer forint?
Subtotal $154.60
Shipping & Handling $0.00
Discount (FREESHIP,CYBERMONDAY,NOV5OFF) -$38.00
Tax $2.81
Grand Total $119.41
Igaz, ez így nem nagy kiadás. A múltkor 600 dollárt költöttem és csak budipapírból 1000 tekercset rendeltem. #prepping :thumbup
Így lehet rendesen takarékoskodni.
Jó vételnek tûnik. Bevallom, a 840 boríték prepper célú felhasználásán elgondolkodtam. :)
Jó vételnek tûnik. Bevallom, a 840 boríték prepper célú felhasználásán elgondolkodtam. :)
Ha dolgokat adsz el és abban adod õket postára, akkor kellenek. ;)
cattaro
11-27-2018, 08:40 PM
Ha dolgokat adsz el és abban adod õket postára, akkor kellenek. ;)
Ok, én már a postaszolgáltatás megszûnése utáni állapotra asszociáltam, kissé pesszimista vagyok. :)
WestBam
11-27-2018, 09:02 PM
A sok kotyópapírt és paprítörlõt nem rágja meg az egér?
Nem rágja, mert a macskák elõbb rágják szét õket. :thumbup A hátsó szobába tettem mindent, ott a macskák õrt állnak, szóval nincs gond. A kamra már problémásabb, mert oda az egér valahogy bemegy, de a macska oda nem tud, szóval figyelni kell, nehogy gond legyen.
st.jimmy
11-28-2018, 08:53 AM
De nem is akarod, hogy a macska bemenjen a kamrába?
Csak mert ha az nem gond, akkor csinálhatnál macskaajtót, vagy ilyesmi :D
haven
11-28-2018, 09:10 AM
Okés, de mit csinálsz azzal a halom borítékkal?
Okés, de mit csinálsz azzal a halom borítékkal?
Rendelt dolgokat postázok velük. Régebben elment egy évben 8000 darab. Mára már jó val kevesebb is elég, de olyan 2000 azért még kell egy évben. Bélyeget is sokat szoktam venni, általában 120ezer forint értékben. Igaz, évente már csak kb. 2x . Régen 2-3 havonta vettem ennyi bélyeget. A boltnak kell, drága a postaköltség.
cattaro
12-09-2018, 06:27 PM
Bár nem ideáltipikus prepper eszköz, mivel árammal megy, ráadásul 1900 W a teljesítménye, de kellett a BOL-ba a 2 másik benzines láncfûrész mellé (az egyik közepes Stihl fadöntéshez, vastag törzsek darabolásához, a másik alap Makita, a közepes/vékonyabb törzsek döntéséhez/darabolásához) egy könnyedebben kezelhetõ elektromos is, mivel nagyon sok vékonyabb (karvastagságú vagy kissé vastagabb) leszakadt vagy levágott faág gyûlt össze az utóbbi idõben a tanya területén és a közvetlen környezetben, önmagában 1 évre elegendõ tûzifa nonstop ott lakás esetén), és kevesebb macera van békeidõben egy jó elektromossal, mint a benzinesekkel. (Egy jó kis akciót kifogva 23 990 Ft volt átvételi pontra kiszállítva a Tímár Webáruháznál). Utánanéztem, nagyon jó kritikák vannak errõl a fûrészrõl, meg általában is a Hitachi nagyon jó szerszámgépeket gyárt. Az elsõ személyes benyomások nagyon jók, viszi az akácot, mint állat, szinte jobban, mint említett két benzines. Komolyabban, huzamosabb ideig december végén tesztelem.
8387
Nem tudom hány éve vettem, de most itt van róla egy videó.
Smith and Wesson 100-1 bilincs
https://www.youtube.com/watch?v=C_L1arVqBQs
cattaro
01-04-2019, 08:11 PM
"BE CLEVER" márkájú 'neon glow stick' kémiai világítórúd, 129 Ft/db a Penny Marketben. 4-5 féle színben volt, én zöldet és kéket vettem. A szilveszteri árukészlet leárazott maradéka, érdemes sietni, akit érint. Állítólag 8-10 óráig világít, most nem próbáltam ki.8397
Alpha
01-04-2019, 08:18 PM
"BE CLEVER" márkájú 'neon glow stick' kémiai világítórúd, 129 Ft/db a Penny Marketben. 4-5 féle színben volt, én zöldet és kéket vettem. A szilveszteri árukészlet leárazott maradéka, érdemes sietni, akit érint. Állítólag 8-10 óráig világít, most nem próbáltam ki.8397
Lányom vetetett a Penny-ben ilyen világítós cuccokat. Az elsõ 2-3 órában tényleg jó fénye van, de az ötödik órától már 200 méterrõl nem veszed észre.
Annyi pénzért megérte szerintem. Nem tudod meddig tárolható?
cattaro
01-04-2019, 08:27 PM
15 cm hosszú, 1 cm vastag.
cattaro
01-04-2019, 08:32 PM
Lányom vetetett a Penny-ben ilyen világítós cuccokat. Az elsõ 2-3 órában tényleg jó fénye van, de az ötödik órától már 200 méterrõl nem veszed észre.
Nincs a légmentesnek tûnõ, sötét fóliacsomagoláson eltarthatóságra vonatkozó infó, szerintem elég sokáig, ha nincs hõben/napon.
(valamit elcsesztem, mert még egyszer posztoltam ugyanazt, pedig csak kiegészíteni akartam a méretadatokkal. remélem, tudom törölni a duplumot.)
cattaro
01-05-2019, 09:22 PM
A moose.hu-n az olvasható, hogy "Tipp: a hõmérséklet csökkentésével (pl. fagyasztóba téve) a mûködési idõ meghosszabbítható." Persze ott egy "kissé" drágábban kapható ugyanez, 500 Ft/db vs. 130. http://moose.hu/vilagito-fenyrud-3-db.html
cattaro
01-10-2019, 06:30 PM
Megvettem, részben az itteni, fórumbeli ajánlások alapján Dr. Kós Károly: Mihez kezdjünk a természetben c. könyvét egy antikváriumban 2300 Ft-ért, kicsit drágálltam eleve, de hát hiánycikk, régi kiadás, máshol sokkal drágább, ha lehet egyáltalán kapni.
Nos, nem olvastam még el teljesen, majd hétvégén, de alaposan átlapoztam, értelmeztem a szerkezetét, és elég nagy csalódást okozott prepper szempontból. Ez inkább egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztõ könyv, bemutatja nagyjából, hogy ez is van meg az is van, de nem igazán nyújt semmilyen érdemi segítséget a gyakorlati boldoguláshoz a vadonban. A számomra szükséges gyakorlati infókat más könyvek jobban tartalmazzák. Nem azt mondom, hogy rossz könyv ez, hiszen elsõ _beavatásra_ jó lehet, de aki már túl van ezen, az nem fog sok új infót kinyerni belõle (néhány apróságot talán).
8398
Megvettem, részben az itteni, fórumbeli ajánlások alapján Dr. Kós Károly: Mihez kezdjünk a természetben c. könyvét egy antikváriumban 2300 Ft-ért, kicsit drágálltam eleve, de hát hiánycikk, régi kiadás, máshol sokkal drágább, ha lehet egyáltalán kapni.
Nos, nem olvastam még el teljesen, majd hétvégén, de alaposan átlapoztam, értelmeztem a szerkezetét, és elég nagy csalódást okozott prepper szempontból. Ez inkább egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztõ könyv, bemutatja nagyjából, hogy ez is van meg az is van, de nem igazán nyújt semmilyen érdemi segítséget a gyakorlati boldoguláshoz a vadonban. A számomra szükséges gyakorlati infókat más könyvek jobban tartalmazzák. Nem azt mondom, hogy rossz könyv ez, hiszen elsõ _beavatásra_ jó lehet, de aki már túl van ezen, az nem fog sok új infót kinyerni belõle (néhány apróságot talán).
8398
Ezt inkább tudom ajánlani:
https://www.scribd.com/doc/301185825/Mirko-Vosatka-Termeszetjarok-Enciklopediaja
nem prepper inkább bushcraft de nagyon hasznos.
Nekem is van. Télleg jó.
cattaro
01-11-2019, 04:05 PM
Ezt inkább tudom ajánlani:
https://www.scribd.com/doc/301185825/Mirko-Vosatka-Termeszetjarok-Enciklopediaja
nem prepper inkább bushcraft de nagyon hasznos.
Nekem is van. Télleg jó.
Igen, ezt is megrendeltem antikvár példányban, állítólag jövõ héten vehetem át a bookline egyik áruházában. Jó, hogy le lehet tölteni ezeket a netrõl is, de nekem kifejezetten nyomtatott és kötött példányok kellenek, hogy net vagy áram nélküli helyzetekben is rendelkezésre álljanak, a tanyai BOL-ban van már egy-két könyvespolcnyi túlélõ/prepper/bushcraft/kertészeti/természetismereti/barkács/gasztro/eü/mindennapi praktikákat tartalmazó minikönyvtáram sok egyéb könyv mellett. Ezeket sokat olvasom is, fõleg hétvégente, szabik alatt, meg persze próbálgatom is a gyakorlati alkalmazásukat. Persze itt, a városban is vannak hasznos könyveim vész esetére. Békeidõben meg a net is hozzájön, pl. ez a fórum. Ha összejön a listámról még hiányzó 3-4 darab könyv is, majd közlök egy listát a "prepper könyvtár" topikban, 1-10-es skálán értékelve õket a szubjektív hasznosság terén.
Nekem is antikváros van.
Nem töltögetek én se.
Ehetõ vadnövények, és gomba határozó se maradjon ki....:)
De gondolom ezek már vannak.
varég
01-14-2019, 09:13 AM
Vettem egy ilyen LedLenser lámpát:
https://www.obi.hu/zseblampak/ledlenser-p290-zseblampa/p/4140679
Állítólag valami bentragadt rendelést neveztek át, és az obi-nak kiadták értékesítésre.
Kb egy hete van meg, eddig azt mondom, amire kell, arra kiválóan megfelel.
4 módja van:
világít
kicsit világít
ha nyomom a gombot nagyon világít, vagy villogtatni lehet vele...
és a nem világít.
Nekem ennél több nem kell, a telek végéig(kb 80m) fókuszálva simán ellátni, sõt tovább is.
cattaro
01-14-2019, 06:57 PM
Nekem is antikváros van.
Nem töltögetek én se.
Ehetõ vadnövények, és gomba határozó se maradjon ki....:)
De gondolom ezek már vannak.
Vannak persze, többféle is, igyekszem eleve jónak értékelt cuccokat beszerezni. Egy könyv van, amit reménytelennek tartok beszerezni, a Ray Mears-könyv, azt letöltöttem persze, és majd a fontos részeket összevágom egy fájlba, azt majd kinyomtatom és befûzöm. Illetve, szeretnék egy jó, kezdõknek ajánlható/használható horgászkönyvet is beszerezni, utoljára gyerekkoromban horgásztam, egy kb. 30 cm-es dévérkeszegig jutottam, úgyhogy nem ártana valami errõl a területrõl is. Tippek jöhetnek!
varég
01-14-2019, 09:04 PM
.... Illetve, szeretnék egy jó, kezdõknek ajánlható/használható horgászkönyvet is beszerezni, utoljára gyerekkoromban horgásztam, egy kb. 30 cm-es dévérkeszegig jutottam, úgyhogy nem ártana valami errõl a területrõl is. Tippek jöhetnek!
Tapasztalatok, és vélemények szerint sajna a horgászkönyvek csak elméleti síkon hasznosak, több horgász cimbora szerint:
-a felszerelést, csalit nagyjából össze tudod nézni belõle, de a neten sokkal több infó van.
-az olvasott tippek adott helyen hasznosak, más vizeken, más technika, felszerelés szükséges.
Ezért pénzkidobás szerintük a pecakönyv.
Amit ajánlottak:
Kiváltani az engedélyt, és elmenni minél több vízre horgászni, kiismerni a halak "mûködését", szokásait, milyen szerelékkel mire lehet sikeresebben "vadászni", a lehetõ legtöbb helyzetben.
Egyébként ugyanezt mondta vadász ismerõsöm is:
Ha beüt a gebasz, az erdõ tele lesz olyan "túlélõvadászokkal", akik legtöbb esetben inkább elriasztják a vadakat, mintsem elejtik mivel nem is nagyon jártak erdõben...
st.jimmy
01-15-2019, 02:13 PM
30 cm dévér az szép :)
varéghoz annyit, hogy olyan helyekkel kezdeném, ahol van számos pecás.
lemész egyszer, valamilyen cuccal, tkp dumálni
2 dolog fontos:
megtaláld aki segítõkész
megtaláld aki halat is fog
ha a két ember nem ugyanaz akkor nehéz dolgod lesz, mert amíg az egyikkel beszélgetsz szemed azon, aki fogja a halat ;)
legközelebb már úgy mész le, hogy halat is fogsz :D
prepper szempontból: inkább több olcsóbb ép bot megfelelõ dobósúllyokkal, közepes minõségû, megfelelõ vastagságú zsinórok! eleinte szinte minden különbözõ helyhez vehetsz egyet, míg elérsz 3-4 használható cuccig. Orsóból szintén jó a közepes, 1-2 fog kelleni valszeg.
Velencei tónál a wellness és a kikötõ között a wellness felé sekély a víz, sokan fenekeznek, de úgy nehezebb halat fogni. Nyáron lemész reggel fél 5 tájban, fél kiló etetõt bekeversz begombócozol elõtte. 2 grammos úszóval olyan szereléket raksz össze (elõtte, nem ott), hogy az elég kicsi horog (15-20 cm keszeg szájához való) az alján fekszik a víznek, fürdõkádban ki tudod próbálni. Dobsz vele egy rendeset, nem max, de azért jó távolságra (ekkora szerelék nem megy messze). Megjegyzed, hogy hol van, megdobálod az etetõkaja kétharmadával. 20 p fél óra, de lehet hamarabb lesznek kapások (kukoricán kívül csali mind jó, talán csonti), rögtön meg is tudsz tanulni finoman bevágni. Ha csak egy kicsit is eltalálod a dolgot, akkor fogsz aznap 2-3 keszeget kárászt, vagy méreten aluli pontyot. Ha nagyon eltalálod, akkor is a fentabbit fogod, csak 15-20 db :D
Elmész a balatonra, megpróbálod ugyanezt és nem fogsz semmit :D
varég
01-15-2019, 04:11 PM
...
Velencei tónál a wellness és a kikötõ között a wellness felé sekély a víz, sokan fenekeznek, de úgy nehezebb halat fogni. ...
A wellnes-nél igen jókat lehet fenekezni, csak az asszony meg ne tudja... :D :D
st.jimmy
01-16-2019, 10:14 AM
Vigyázz mit kívánsz! :D
Nyitott kapcsolatban élek és mindent megbeszélünk, ha megtudja nem baj, ha nem tudja meg az igen :D
cattaro
01-16-2019, 09:40 PM
Mirko Vosátka: Természetjárók enciklopédiája
Náhlik András (szerk.): Vadászati ismeretek
Mindkettõ a bookline-on keresztül rendelt, jó állapotú antikvár példány, elõbbi 1990, utóbbi 890 Ft, üzletben való átvétellel. Egyik sem tetszik nagyon az elsõ átlapozás után, de azért a természetjárósat közepesnél jobbnak értékelem, sok jó tippel, a vadászósat viszont közepesnél gyengébbnek, nem vadászként sem hordoz számomra sok újdonságot. De majd teljes elolvasás után részletesebben a könyves topikban. (Amúgy kritikus alkat vagyok, fõleg könyvekkel kapcsolatban) :)
Most már minden könyv megvan, amit terveztem, még talán egy új kiadású gyógynövényes könyvet beszerzek, aztán leállok a BOL-könyvtár fejlesztésével. Persze megjelenhet még valami radikálisan új, nagyszerûen használható cucc a könyvpiacon, pl. egy kifejezetten preppereknek szánt magyar nyelvû enciklopédia, de erre azért kevés esélyt látok... :D
84028403
varég
01-17-2019, 07:25 AM
Mirko Vosátka: Természetjárók enciklopédiája
Náhlik András (szerk.): Vadászati ismeretek
Mindkettõ a bookline-on keresztül rendelt, jó állapotú antikvár példány, elõbbi 1990, utóbbi 890 Ft, üzletben való átvétellel. Egyik sem tetszik nagyon az elsõ átlapozás után, de azért a természetjárósat közepesnél jobbnak értékelem, sok jó tippel, a vadászósat viszont közepesnél gyengébbnek, nem vadászként sem hordoz számomra sok újdonságot. De majd teljes elolvasás után részletesebben a könyves topikban. (Amúgy kritikus alkat vagyok, fõleg könyvekkel kapcsolatban) :)
Most már minden könyv megvan, amit terveztem, még talán egy új kiadású gyógynövényes könyvet beszerzek, aztán leállok a BOL-könyvtár fejlesztésével. Persze megjelenhet még valami radikálisan új, nagyszerûen használható cucc a könyvpiacon, pl. egy kifejezetten preppereknek szánt magyar nyelvû enciklopédia, de erre azért kevés esélyt látok... :D
84028403
Egyet ne feledj, Mikro Vosátka 41 évvel ezelõtt írta a könyvét, ami valljuk be, nem kevés idõ, a felszerelés azóta rengeteget fejlõdött...
Az antikvár könyveknél ezt figyelembe kell venni.
A BOL-odba szerintem egy valamit szerezz be, a területhez tartozó túra utikönyvet, abban sok jó infó benne van. ;)
cattaro
01-17-2019, 07:20 PM
Egyet ne feledj, Mikro Vosátka 41 évvel ezelõtt írta a könyvét, ami valljuk be, nem kevés idõ, a felszerelés azóta rengeteget fejlõdött...
Az antikvár könyveknél ezt figyelembe kell venni.
A BOL-odba szerintem egy valamit szerezz be, a területhez tartozó túra utikönyvet, abban sok jó infó benne van. ;)
Ez bizony így van, nem is vártam csodákat, de azért volt egyfajta várakozásom... A helyi túraútikönyvvel kapcsolatban: _szerencsére_ nem népszerû, turisták által sûrûn látogatott környéken van a BOL, így nem született részletes leírás a környékrõl (tudtommal), én mondjuk egyre részletesebben ismerem ettõl függetlenül az egyre táguló környéket (saját térképet is szerkesztek, saját elnevezésekkel, pl. dûlõknek, ösvényeknek, erdõfoltoknak, mezõknek stb. "adtam" egyéni nevet, hogy ne keverjem õket), mert járom rendesen, épp ilyen célból. De amúgy jogos a felvetés.
De az alapok ugyan azok-Mirko Vosátka.
A hátizsák,bakancs,kés,ruházat kérdés meg fórum/gugli és tapasztalat.
cattaro
02-17-2019, 04:52 PM
5 db polárpléd a Pepcóban, 590 Ft/db, eléggé verhetetlen ár. 2 db a kocsiba, 1 a BOB-ba/itthoni tartaléknak, 2 a BOL-ba tartaléknak. Méretre lehetne nagyobb, 160x130 cm, de így is megfelel kiegészítõ takaróként.
8431
Ihasz Laci
02-17-2019, 07:08 PM
5 db polárpléd a Pepcóban, 590 Ft/db, eléggé verhetetlen ár. 2 db a kocsiba, 1 a BOB-ba/itthoni tartaléknak, 2 a BOL-ba tartaléknak. Méretre lehetne nagyobb, 160x130 cm, de így is megfelel kiegészítõ takaróként.
8431
Nekem is van ilyen, eleg jo takaro.
Aludtam vele kint 15C fokban, egesz kellemes volt. Telen pedig halozsak belsonek hasznalom, jol feltuningolja a 3 evszakos halozsakot telire!
cattaro
02-17-2019, 08:33 PM
Nekem is van ilyen, eleg jo takaro.
Aludtam vele kint 15C fokban, egesz kellemes volt. Telen pedig halozsak belsonek hasznalom, jol feltuningolja a 3 evszakos halozsakot telire!
Nekem is eszembe jutott, pont az egyik korábbi posztodra emlékezve ("hálózsák-bélés varrása"), hogy én is is varrok ilyenbõl bélést hálózsákba, mert simán megéri. Egyedüli potenciális ellenérvként az fogalmazódott meg bennem, hogy mivel ez polár, azaz mûanyag, nem igazán szellõzik/engedi át a párát. Nagy hidegben persze ennek nincs igazán jelentõsége. Mit gondolsz a poláranyag vs. szellõzés kérdéskörrõl?
Ihasz Laci
02-18-2019, 10:31 AM
Nekem is eszembe jutott, pont az egyik korábbi posztodra emlékezve ("hálózsák-bélés varrása"), hogy én is is varrok ilyenbõl bélést hálózsákba, mert simán megéri. Egyedüli potenciális ellenérvként az fogalmazódott meg bennem, hogy mivel ez polár, azaz mûanyag, nem igazán szellõzik/engedi át a párát. Nagy hidegben persze ennek nincs igazán jelentõsége. Mit gondolsz a poláranyag vs. szellõzés kérdéskörrõl?
polar pulcsiba telen mar beleizzadtam hegymaszas kozbe, de szerintem ott es akkor lehetett volna rajtam barmi ugyanugy vizes lettem volna:)
alvashoz amit hasznalok fleece halozsakbelsot meg sose fordult elo, hogy belulrol vizes, paras lett volna.
ha van polar pulcsid azon jol lehet erezni a fleece-polar anyag szellozeset ha egy szelesebb napon kimesz benne, atfuj rajta a szel, ugyhogy biztos jol szellozik.
cattaro
03-12-2019, 07:53 PM
V. K. Arszenyev: Derszu Uzala. A Távol-Kelet õserdeiben. (Bp., Gondolat, 1976.). 360 oldal + képmelléklet.
Antikvár példány a Bookline-tól, 2400 Ft. Már régóta el akarom olvasni, eddig csak a dokumentumregény alapján készült Kuroszava-filmet ismertem, ami nagyon jó, Oscart is nyert. A kelet-szibériai vadon feltérképezése a téma (a 19-20. század fordulóján), magától az expedíciók vezetõjétõl, és egy bennszülött vadásszal kötött barátságáról, aki rengeteg mindenre megtanította a természetrõl és a túlélésrõl.
(Ui.: Gyakran vannak hosszabb fagyások a fórumban, amióta az új szerverre költözött.)
8443
varég
03-14-2019, 09:10 AM
Nagyon jó könyv, nagy nehezen, de nekem is sikerült papír alapon beszerezni...
Alpha
04-03-2019, 05:16 PM
Ma vettem! Baikal 12 / 70 sörétes. Nem egy kifinomult technika, de legalább tartós.
cattaro
05-05-2019, 05:53 PM
Nem pontosan ide tartozik, mert még nem "vettem", csak tervezem a vételét még egy multifunkcionális rádió-lámpa-powerbank-riasztó kombónak, ami napenergiával, kézi dinamóval és usb-n keresztül is tölthetõ. Az egyik marad a BOL-ban, mert bevált, a másik meg a városba kellene.
A nagy kínai webáruházakból viszonylag olcsón lehet ilyesmiket rendelni. Feltûnt, hogy bizonyos típusoknál a RÁDIÓ funkción belül, a szokásos AM/FM frekvenciasávokon kívül van ún. NOOA (weather radio) frekvenciasáv is.
A kérdés: ugye jól sejtem, hogy ennek Magyarországon nem lehet gyakorlati haszna vészhelyzetben, csak (fõleg) az USA-ban és néhány nagyobb országban? (Nem értek a rádiózáshoz, vészhelyzeti adásokhoz, csak szöget ütött a fejembe.)
Én is vettem egy olyat, aztán pár évre rá kaptam egy értesítőt, hogy hibás a hozzá adott kábel, és küldtek egy másikat, majd újra kaptam egy értesítőt hogy az egész rádió veszélyes és hogy küldjem vissza. Visszaküldtem és visszaadták a pénzt. Szóval én így jártam ezzel... Mondjuk veszteség nem ért, úgyhogy nem lett baj. :)
cattaro
05-06-2019, 06:51 PM
Én is vettem egy olyat, aztán pár évre rá kaptam egy értesítõt, hogy hibás a hozzá adott kábel, és küldtek egy másikat, majd újra kaptam egy értesítõt hogy az egész rádió veszélyes és hogy küldjem vissza. Visszaküldtem és visszaadták a pénzt. Szóval én így jártam ezzel... Mondjuk veszteség nem ért, úgyhogy nem lett baj. :)
Hát, ez szívás, mondjuk minõséget nem igazán várok ezektõl, de azért ne robbanjon fel lehetõleg... Amit én használok, az ránézésre nem agresszív... :)
Viszont a befogható rádiófrekvenciákra vonatkozóan tényleg érdekelne, hogy a NOAA sáv használható-e (vagy valamikor lehet-e haszna) valamire Mo-n.
cattaro
05-11-2019, 08:00 PM
Csúzli, Aliexpress, ára: $ 2.09 (free shipping).
Lehet hozzá rendelni tartalék gumit kb. 1 dollár + különbözõ kiszerelésben és méretben csapágygolyókat, 50-100 db/csomag fél-1-2 dollár.
8476
Ezt csak gyakorlásra szánom egy komolyabb darab vétele elõtt. Ma lõttem vele különbözõ köveket, kavicsokat, csapágygolyókat a BOL-ban izomból, és meglepõen erõs, a pontos célzást is be lehet gyakorolni vele szép lassan, nyáron majd kialakítok egy "lõteret" a napi "edzéshez". Szóval a BOB-ba nem árt egy ilyen kicsi, könnyû, de erõsnek tûnõ cucc, meggyõzött.
cattaro
05-20-2019, 05:50 PM
"Pumpálós" dinamós zseblámpa az aliexpressrõl, $ 1.67 = 480 Ft. Ezt a városi lakásomba vettem, tartós áramszünet esetére. Kipróbáltam, a csomagból kivéve több mint egy órája világít, eddig csak néhányat pumpáltam rajta a próba kedvéért. A súlya pehelykönnyû, így bárhova vihetõ kompromisszum nélkül tartaléknak. Persze ezt csak _helyzetben_ használom, nyilván nem egy tartós darab, csak +1 vésztartalék.
8479
cattaro
05-22-2019, 12:51 PM
Lecseréltem a multitoolomat egy Mossy Oak márkájú egyedre. Baromi jónak tûnik, kényelmes, masszív, erõs, a pengék élesek, egy kézzel nyithatók és bekattannak egy "fékbe", ami nem engedi véletlenül becsukódni õket.
$ 12.30 volt az Alin, 3500 Ft, 6 nap szállítási idõvel egy spanyol raktárból. Nagyon megérte.
848184828483
cattaro
05-24-2019, 06:31 PM
Energiafüggetlen, hagyományos mini poggyász/halmérleg 10 kg terhelhetõségig, ez jól jön adott esetben a menekülõcsomag gyors összeállításához, vagy a SHTF után a BOL-ban. Nyilván nem atomóra pontosságú, de kb. jól mér a tesztek alapján. Ebbõl kell még egy, hogy a városban is, a BOL-ban is mindig rendelkezésre álljon.
Aliexpress, ára $ 1.47 = 420 Ft
8485
GAZDA
05-25-2019, 06:17 PM
cattaro
Kipróbáltad már a fogót, tapasztalat?
cattaro
05-26-2019, 08:47 AM
cattaro
Kipróbáltad már a fogót, tapasztalat?
Kipróbáltam minden funkcióját, az EDC-m része, a mindennapi hátizsákomban hordom. Teljesen rendben van, mûködik, kényelmes, az én igényeimnek megfelel. Ráadásul jól is néz ki. Az övre fûzhetõ tokja is jó minõségû, formára merevített gyöngyvászon, patentos zárral. Persze még új, csak évek múlva derülhet ki, mennyire tartós stb. Egy tárgyfetisiszta biztos találna rajta kifogásolnivalókat, én csak egy mezei felhasználó vagyok, és rendeltetésszerûen használom.
varég
05-26-2019, 02:18 PM
Kipróbáltam minden funkcióját, az EDC-m része, a mindennapi hátizsákomban hordom. Teljesen rendben van, mûködik, kényelmes, az én igényeimnek megfelel. Ráadásul jól is néz ki. Az övre fûzhetõ tokja is jó minõségû, formára merevített gyöngyvászon, patentos zárral. Persze még új, csak évek múlva derülhet ki, mennyire tartós stb. Egy tárgyfetisiszta biztos találna rajta kifogásolnivalókat, én csak egy mezei felhasználó vagyok, és rendeltetésszerûen használom.
Ha tudod, és elfogadod, mit bír a fogó, akkor hosszú évekig hû társad lesz!
De ezzel akarj MTZ vízpumpát cserélni, vagy 300 éves tölgyfát dönteni... ;)
cattaro
05-26-2019, 03:47 PM
Ha tudod, és elfogadod, mit bír a fogó, akkor hosszú évekig hû társad lesz!
De ezzel akarj MTZ vízpumpát cserélni, vagy 300 éves tölgyfát dönteni... ;)
Hát, ha nem boldogulna egy 300 éves tölgy kidöntésével, még mindig ott van tartaléknak a svájci bicskám, azon is van fûrész :D
Amúgy vettem egy szintén Mossy Oak "bicskafûrészt" is, majd arról is rakok fel képet, miután rendesen leteszteltem mind a 3 pengetípusát.
cattaro
05-28-2019, 05:55 PM
Barométer/hõmérõ/higrométer
Aliexpress: $ 11.60 = 3300 Ft
Kézbe véve, jó minõségûnek tûnik. 15 nap alatt érkezett meg. A hõmérõ és a páratartalom-mérõ pontosnak tûnik, összehasonlítva a meglévõkkel. A barométert kalibrálni kell a megfelelõ tengerszint feletti magassághoz, ennek utána kell még olvasnom. Ha valaki tud egy jó leírást linkelni errõl, elõre is köszi.
Ezt egyébként a BOL-ba szánom, ott van számomra jelentõsége, nem csak helyzetben, hanem az ottani mindennapokban is.
8487
Alpha
05-28-2019, 06:30 PM
Aliexpress: $ 11.60 = 3300 Ft
Kézbe véve, jó minõségûnek tûnik. 15 nap alatt érkezett meg. A hõmérõ és a páratartalom-mérõ pontosnak tûnik, összehasonlítva a meglévõkkel. A barométert kalibrálni kell a megfelelõ tengerszint feletti magassághoz, ennek utána kell még olvasnom. Ha valaki tud egy jó leírást linkelni errõl, elõre is köszi.
Ezt egyébként a BOL-ba szánom, ott van számomra jelentõsége, nem csak helyzetben, hanem az ottani mindennapokban is.
8487
Jól néz ki!
Mire használsz egy barométert a BOL-ban vagy a mindennapokban?
cattaro
05-28-2019, 06:37 PM
Jól néz ki!
Mire használsz egy barométert a BOL-ban vagy a mindennapokban?
Valószínûleg idõjárásfüggõ vagyok, mániákusan érdekel, hogy mi várható, mi lesz, gyakran nézem pl. az Idõképet. :)
Alpha
05-28-2019, 07:08 PM
Valószínûleg idõjárásfüggõ vagyok, mániákusan érdekel, hogy mi várható, mi lesz, gyakran nézem pl. az Idõképet. :)
Azt magamtól is gondoltam, hogy az idõjárással van összefüggésben. Arra lennék kíváncs, hogy a gyakorlatban ez hogyan néz ki? Reggel leolvasod a mûszert és azalapján döntöd el, hogy kell-e esernyõ?
cattaro
05-28-2019, 08:35 PM
Azt magamtól is gondoltam, hogy az idõjárással van összefüggésben. Arra lennék kíváncs, hogy a gyakorlatban ez hogyan néz ki? Reggel leolvasod a mûszert és azalapján döntöd el, hogy kell-e esernyõ?
SHTF esetén valószínûleg az értékei alapján dönteném el, hogy mire készüljek gyorsan, pl. valószínû esõ miatt le kell takarni bizonyos dolgokat a szabadtéren. Vagy hogy elinduljak-e a környékre túrázni épp most, vagy beszerezni/fellelni/találni ezt-azt esõkabát nélkül. De bevallom, még sohasem volt barométerem, ám régóta érdekel, mennyire lehet hasznos a valóságos helyzetekben, tényleg megbízható-e, így elszántam magam a beszerzésre és az éles használatra. Plusz, mivel tévét nem nézek, helyette ezt nézegetem, ha ingerszegénynek érezném a környezetemet...
cattaro
06-02-2019, 07:17 PM
1. Mossy Oak bicskafûrész, 3 db cserélhetõ pengével. Hasznos pengehossz: 190 mm. Az 1. penge nedves, élõ fa vágására, a következõ száraz fa vagy mûanyag vágására, a legsûrûbb fogazatú fém vágására. Kipróbáltam minden módon és nagyon jól mûködik. A nyél, az ergonómia teljesen jó. Van hozzá övre fûzhetõ tok, benne rekesz a pengéknek. Ezt alapból a szerszámos táskámban tartom, amit mindig hurcolok magammal autóval a város és a BOL között, de adott esetben a BOB része lesz, vagy túrák, kirándulások tartozéka. Ára 15 dollár volt, kb. 4300 Ft az Aliexpressen.
84888489
2. Sofirn SC31 EDC-lámpa, akkuval és töltõkábellel. Ezt végül WestBam nem ajánlotta, ám az ára (16.78 dollár, 4500 Ft) és sok egyéb ajánlás miatt úgy gondoltam, hogy nekem jó lesz, megrendeltem. A mérete, tömege, anyagminõsége, esztétikája alapján teljesen megfelelõnek tûnik. A töltés is rendben van.
A sors úgy hozta, hogy tegnap éjjel, 4 nappal az átvétele után, több mint 2 óráig ezzel kerestem egy tûzijáték miatt megriadt kiskutyát egy koromsötét erdõs területen. Teljesen bevált, fõleg a közepes fényerõt használva (200 lm), néha a maxot (elvileg 610 lm), és a végére sem merült le. (A kiskutya nem lett meg éjjel, de reggelre szerencsére elõkerült, valahol megbújt félelmében a közelben, és a folyamatos hívásra sem jött elõ.)
84908491
cattaro
06-06-2019, 05:35 PM
Jött pár prepper szempontból is hasznos filléres apróság az Aliexpressen rendelve.
1. Mini digitális higrométer és hõmérõ, 1 méteres kábelen lévõ érzékelõvel. Pontosnak tûnik. A BOL pincéjében lesz. 2 db LR22 típusú gombelemmel mûködik (elem nélkül küldik). A dolog érdekessége , hogy 1 DB ELEMMEL IS MÛKÖDIK! Tudja valaki a magyarázatot? ($ 1.59, 450 Ft)
2. Ugyanez, kerek kivitelben, vezeték nélkül. A mért értékekben elhanyagolható különbség. Az autóba.
3. Mini manuális varrógép. Még nem próbáltam ki. Majd beszámolok a tapasztalatokról a vonatkozó topikban. ($ 2.41, 690 Ft)
4. Hitorhike márkájú mini síp (6,8 mm hosszú) kulcskarikán, alumíniumból. Jó minõség, a hangja kicsit gyengébb a vártnál. Az EDC-hátizsákom egyik cipzárján fityeg, súlya nincs. ($ 0.89, 250 Ft)
5. Iránytû. Teljesen jónak tûnik. ($ 0.77, 220 Ft)
6. Fejvédõ szúnyogháló, érdemes sapkára/kalapra tenni. Jó minõségû. ($ 0.88, 250 Ft)
7. Kicsi EÜ táska, üresen. Elég gagyi minõségnek tûnik, de megteszi. EDC. ($ 1.37, 360 Ft)
8. Acél kanálvilla, a kanálrész kés is, + konzervnyitó/sörnyitó. Ebbõl csak a kanál és a villa hasznos, a többi felesleges. A BOB része. ($ 1.79, 500 Ft)
9. Akkus, USB-n keresztül tölthetõ olvasólámpa, 3 fényerõvel, flexibilis nyakkal. Nagyon jó. Ez ugye SHTF esetén szolár vagy dinamós powerbankkal is tölthetõ. Ezt a városban használom a mindennapokban. ($ 2.91, 820 Ft)
10. Autós szélvédõtörõ kalapács, övvágó pengével. Elég kicsi, gyengének tûnik, de valószínûleg alkalmas a feladatra. Autóban tartom. ($ 0.81, 220 Ft)
8492849384948495849684978498849985008501
cattaro
06-14-2019, 07:53 PM
Steuber márkájú, német gyártású mûanyagkulacs, elsõsorban városi napi használatra, a Penny Market szezonális akciójából. Jó minõségû, anyagaként „Tritan / PP” van megjelölve. Akarok egy hasonló ûrtartalmú könnyû alumínium kulacsot is venni, ha valaki tudna ajánlani valamit, köszi.
8503
varég
06-14-2019, 08:17 PM
Steuber márkájú, német gyártású mûanyagkulacs, elsõsorban városi napi használatra, a Penny Market szezonális akciójából. Jó minõségû, anyagaként „Tritan / PP” van megjelölve. Akarok egy hasonló ûrtartalmú könnyû alumínium kulacsot is venni, ha valaki tudna ajánlani valamit, köszi.
8503
Aluból bevonatosat (pl. sigg) vegyél, az kevésbé ízesíti a vizet.
Rozsomák
06-17-2019, 09:53 AM
Eljutottam idáig.
https://medenceorias.hu/spd/VHO051/Vizforgato-Sandy-Midi-6m3-h?gclid=EAIaIQobChMIyJq1hZ_w4gIVSnHgCh2TEglXEAEYAS ACEgKHP_D_BwE
Megvettem :) Remélem nem lesz több szopás a vízzel :)
cattaro
06-18-2019, 05:06 PM
Mini szeghúzó kalapács. tömeg: 400 gramm. A szeghúzó rész feszítõvasnak is jó. Masszív darabnak tûnik, a nyele ergonomikus. Városi túléléshez hasznos lehet, a lakásban is kellhet, + a BOB-ba is bekerül, ha menni kell.
Aliexpress, ára: $ 7.55, kb. 2100 Ft volt.
85048505
WestBam
06-18-2019, 06:51 PM
Szerintem egy linket is tehetnél a termékhez ha írsz róla. Tudom, hogy van kép alapján keresés is, de egy kattintás mindenkinek egyszerûbb :)
cattaro
06-18-2019, 10:03 PM
Szerintem egy linket is tehetnél a termékhez ha írsz róla. Tudom, hogy van kép alapján keresés is, de egy kattintás mindenkinek egyszerûbb :)
Kezdem megszokni, hogy alig-alig aktív a fórum... (Én kimaradtam a prepper-csúcsidõszakból, amikor igazán élt ez a fórum, akkor még nem tudatosult bennem a prepperség, bár már akkor is, régóta egyfajta prepper voltam, mert automatikusan "felkészültem" bizonyos szinten. Valamire, akármire.)
Szóval a link: https://www.aliexpress.com/item/32914248123.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dFiV oC0
st.jimmy
06-22-2019, 09:02 AM
https://www.aliexpress.com/item/32951703027.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.c8354c4dmAb ZKy
egy jó cuccnak a replikája, ha nem szar, akkor szerintem kb ez egy reális ár lehet
dobozt bontani, kábelkötegelõt vágni tuti jó lesz, a többit meglátjuk
még csak most rendeltem, szóval nem tudom kézben milyen
ha valaki fente volna a fogát rá az elmúlt évben, akkor ez szerintem nem rossz alkalom megvenni
Ihasz Laci
07-17-2019, 12:35 PM
https://www.ebay.co.uk/itm/Yellowstone-Matterhorn-1-Man-Solo-Tent/153479525708?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.S EED%26ao%3D1%26asc%3D20160908105057%26meid%3Dd2cae 8976a0c427e8970282d4c68c320%26pid%3D100675%26rk%3D 3%26rkt%3D15%26sd%3D293151190800%26itm%3D153479525 708%26pg%3D2481888&_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3Aa91c090c-a88e-11e9-b536-74dbd1800b8d%7Cparentrq%3Affe99d5b16b0a4e8e0b14d22 fff493b1%7Ciid%3A1
Szulinapomra megleptem magam egy uj satorral. Mostanaban egyre inkabb ereztem szukseget. Eddig vagy foggoagyaztam vagy ponyva alatt aludtam. De igy foleg nyaron a rovar invazio kozepen jo ez a kis sator. De csak az is lehet, hogy a korral kenyelmesedek :)
cattaro
07-17-2019, 06:56 PM
https://www.ebay.co.uk/itm/Yellowstone-Matterhorn-1-Man-Solo-Tent/153479525708?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.S EED%26ao%3D1%26asc%3D20160908105057%26meid%3Dd2cae 8976a0c427e8970282d4c68c320%26pid%3D100675%26rk%3D 3%26rkt%3D15%26sd%3D293151190800%26itm%3D153479525 708%26pg%3D2481888&_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3Aa91c090c-a88e-11e9-b536-74dbd1800b8d%7Cparentrq%3Affe99d5b16b0a4e8e0b14d22 fff493b1%7Ciid%3A1
Szulinapomra megleptem magam egy uj satorral. Mostanaban egyre inkabb ereztem szukseget. Eddig vagy foggoagyaztam vagy ponyva alatt aludtam. De igy foleg nyaron a rovar invazio kozepen jo ez a kis sator. De csak az is lehet, hogy a korral kenyelmesedek :)
Ilyesmikkel én is szemezek régóta, ennyiért meg is venném, csakhogy Mo-ra horror a szállítási költség :( Marad a régi kétszemélyes jurtasátor.
Ihasz Laci
07-18-2019, 07:40 AM
Ilyesmikkel én is szemezek régóta, ennyiért meg is venném, csakhogy Mo-ra horror a szállítási költség :( Marad a régi kétszemélyes jurtasátor.
https://www.ebay.co.uk/itm/Yellowstone-1-Man-Matterhorn-Camping-Tent-Grey/264382533422?_trkparms=aid%3D555018%26algo%3DPL.SI M%26ao%3D1%26asc%3D20140122125356%26meid%3Dd35434c 803a04c199fba57082a6badc5%26pid%3D100005%26rk%3D3% 26rkt%3D12%26sd%3D352722962687%26itm%3D26438253342 2%26pg%3D2047675&_trksid=p2047675.c100005.m1851#shpCntId
erre azt irja, hogy postazza europaba, ugyanaz az a sator, ingyenes postazas.
cattaro
07-18-2019, 02:10 PM
https://www.ebay.co.uk/itm/Yellowstone-1-Man-Matterhorn-Camping-Tent-Grey/264382533422?_trkparms=aid%3D555018%26algo%3DPL.SI M%26ao%3D1%26asc%3D20140122125356%26meid%3Dd35434c 803a04c199fba57082a6badc5%26pid%3D100005%26rk%3D3% 26rkt%3D12%26sd%3D352722962687%26itm%3D26438253342 2%26pg%3D2047675&_trksid=p2047675.c100005.m1851#shpCntId
erre azt irja, hogy postazza europaba, ugyanaz az a sator, ingyenes postazas.
Rákattintva a linkedre:
Postage and packaging: 25.16 GBP
Csak az UK területén free.
Ihasz Laci
07-18-2019, 07:11 PM
Rákattintva a linkedre:
Csak az UK területén free.
hat akkor megse:(
Ihasz Laci
07-18-2019, 07:17 PM
[QUOTE=cattaro;91864]Rákattintva a linkedre:
Csak az UK területén free.[/QUO
https://www.ebay.co.uk/itm/TENT-MATTERHORN-1-PERSON-CAMPING-BEACH-FESTIVAL-HIKING-SHELTER-MARQUEE-CAMP/272805440945?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.M BE%26ao%3D2%26asc%3D20160323102634%26meid%3D9d3e67 49e47a43bf957726acc4539e2c%26pid%3D100623%26rk%3D3 %26rkt%3D6%26mehot%3Dpp%26sd%3D264382533422%26itm% 3D272805440945%26pg%3D2047675&_trksid=p2047675.c100623.m-1&shqty=1&isGTR=1#shId
ez ugyanaz a sator, kicsivel olcsobb es a postazas m.orszagra csak 16gbp az elozo 25hoz kepest ez jobb ar.
de a postazas az sokat radob.
otthon mik vannak a piacon ebbe az egyszemelyes kategoriaba?
cattaro
07-20-2019, 06:42 PM
ez ugyanaz a sator, kicsivel olcsobb es a postazas m.orszagra csak 16gbp az elozo 25hoz kepest ez jobb ar.
de a postazas az sokat radob.
otthon mik vannak a piacon ebbe az egyszemelyes kategoriaba?
Én csak sokkal drágábbakat találtam, amikor kerestem, kb. 20-30 000 Ft-os induló árral. Szerintem ez nevetséges.
cattaro
07-20-2019, 06:51 PM
Vettem 2 turistatérképet, 1500, illetve 1600 Ft-os áron egy térképszaküzletben. A Decathlonban pl. az 1500-as 2000 Ft-ba kerül.
Az elsõ térkép Pest megye Bp-tõl keletre esõ részét mutatja, ami nekem menekülõ útvonalam lenne a BOL-ba, mindenféle földutakkal egyetemben, ráadásul már szerepel rajta az idén õsszel átadandó új autópálya nyomvonala is, ami külön jó pont. A második a BOL környékéhez közeli részeket.
Ezeket a térképeket a hamarosan kezdõdõ nyári szabim alatt nagyon alaposan le akarom tesztelni gyalog és biciklivel, bushcraftos próbatúrák keretében.
8520
Ihasz Laci
07-21-2019, 02:48 PM
Én csak sokkal drágábbakat találtam, amikor kerestem, kb. 20-30 000 Ft-os induló árral. Szerintem ez nevetséges.
Hat ezek a sator arak joval a duplaja felett vannak az itteni kezdo araknak!
Viszont a terkepek olcsobbak! It a O.S. turista terkepek vannak olyan 4-5 ezer forintos kezdo arakon. Aztan mennek felfele attol fuggoen, hogy van-e hozzajuk link online terkephez amit le lehet tolteni. Vagy az un. adventure kategoria amik eleve szakadas es vizallo anyagbol keszultek, azok siman a 10 ezer forintos kategoria.
cattaro
07-21-2019, 06:19 PM
Hat ezek a sator arak joval a duplaja felett vannak az itteni kezdo araknak!
Viszont a terkepek olcsobbak! It a O.S. turista terkepek vannak olyan 4-5 ezer forintos kezdo arakon. Aztan mennek felfele attol fuggoen, hogy van-e hozzajuk link online terkephez amit le lehet tolteni. Vagy az un. adventure kategoria amik eleve szakadas es vizallo anyagbol keszultek, azok siman a 10 ezer forintos kategoria.
Én most figyeltem fel a Szarvas Maps https://www.map.hu térképeire, mert máshol nem elérhetõ régiókról is vannak termékeik. Persze a kihajtogatós papíranyag tartósságával kapcsolatban szkeptikus vagyok, legalább van egy felül nyitott mûanyagtok is hozzá.
Természetesen Mo-n is elérhetõ mindenféle csillagászati árú térkép mindenféle minõségben, ha nagyon keres az ember. De nem biztos, hogy megtalálja az adott szûkebb régiót, mert nem éri meg megcsinálni/kiadni.
A barométert kalibrálni kell a megfelelõ tengerszint feletti magassághoz, ennek utána kell még olvasnom. Ha valaki tud egy jó leírást linkelni errõl, elõre is köszi.
Mi a tapasztalat a barométerrel? Jól mûködik? A gyakorlatban hogy tudod használni? Mit jelez a légnyomás változás, milyen idõtávban? Megtudod, hogy holnap esni fog, vagy fél órával elõbb tudsz egy szupercelláról mit amikor lecsap?
A kalibrálása hogy történik?
Én is vettem egy hasonlót, de a légnyomásváltozást nem igazán mutatott az elmúlt egy hétben.
cattaro
07-22-2019, 01:05 PM
Mi a tapasztalat a barométerrel? Jól mûködik? A gyakorlatban hogy tudod használni? Mit jelez a légnyomás változás, milyen idõtávban? Megtudod, hogy holnap esni fog, vagy fél órával elõbb tudsz egy szupercelláról mit amikor lecsap?
Én is vettem egy hasonlót, de a légnyomásváltozást nem igazán mutatott az elmúlt egy hétben.
A kalibrálása hátul egy kis csavar elforgatásával történik, a mutatót a megfelelõ értékre kell állítani. A megfelelõ értéket én úgy adtam meg, hogy megnéztem az idõkép.hu https://www.idokep.hu/legnyomas légnyomás-térképét, ahol folyamatosan frissítve közlik a mérõállomások adatait (kis pontokkal jelölve). Én megkerestem a BOL-hoz legközelebbi pontot, pár km-re van légvonalban (egeret rá kell húzni), és az ott közölt friss adatot vettem alapul, arra az értékre tekertem a mutatót. (Ugyanígy kalibrálható egyébként a hõmérõ és higrométer is, külön csavarokkal, ha nem pontos értékre vannak állítva).
A konkrét használatról egyelõre nem sokat tudok mondani, amikor ott voltam az utóbbi hetekben, nem nagyon változott az idõ. A jelölõ mutató alapján jobbra és balra vannak mindig elmozdulások. Most majd ott leszek több hetet, alkalmam lesz kifigyelni a változásokat. Majd beszámolok a tapasztalatokról.
cattaro
07-22-2019, 05:58 PM
Kellett egy kis analóg zsebrádió, az elõzõ tönkrement, bementem pár nagyobb kínai üzletbe/vegyesboltba (meglepõ, mennyi van belõlük Bp-n, a 7. kerületben is mindenfelé), találtam egy ígéretes példányt 1700 Ft-ért a Dohány utcában, bónuszként kaptam hozzá két elemet is (nem tartozék). Fizetés elõtt ki is próbáltam az üzletben.
KNSTAR KK-9 "világvevõ" zsebrádió, 9 sávos, úgy mint: AM (középhullám), 7 db SW (rövidhullámú) sáv, FM, utóbbi elvileg az analóg TV-adások hangját is tudja venni, csak éppen Mo-n megszûnt az analóg sugárzás.
Ez a _KK-9_ többféle "márkanéven" is fut, de maga a rádió pont úgy néz ki minden esetben.
2 db AA elemmel vagy akkuval mûködik, vagy 3V-os DC-adapterrel (nem tartozék). Van jackes fejhallgatóbemenete, ami külön elõny vészhelyzetben, amikor az ember lassan böngészi a zajos étert a különbözõ hullámhosszokon infóra vadászva. Meglepõen magas hangerõre képes.
Az elsõ tesztek alapján kielégítõen mûködik, jó az analóg tuner. A nyári szabi alatt majd sokat tesztelem a BOL-ban, keresve a legjobb vételi pontokat szabadtéren.
A BOB része lesz, de különbözõ utazásokon is hasznát veszem.
8521
Frequency Range:
MW: 530-1600KHz
FM: 76-108MHz TV: 1-5CH
Shortwave:
SW1: 5.95-6.42MHz
SW2: 7.08-8.4MHz
SW3: 9.43-10.91MHz
SW4: 11.44-12.29MHz
SW5: 13.56-14.19MHz
SW6: 14.94-15.71MHz
SW7: 17.47-18.29MHz
Sensitivity: FM:≤30pv MW:≤3mV/m SW:60≤uV
cattaro
07-23-2019, 06:40 PM
Széthúzva nyitható akkus, felakasztható/asztalra állítható lámpás, hálózatról és a tetején található szolárpanellel tölthetõ, + 3 db külön berakható AA elemmel/akkuval is mûködik, zoomolható keresõlámpa funkcióval az alján, + usb-s powerbank-aljazattal. Különbözõ kihajtható fülekkel a felakasztáshoz + a kézben hordozáshoz. A városi lakásomba vettem áramszünet stb. esetére 1600 Ft-ért egy kínai "szupermarketben". Jó a fénye, mindkettõ, vészhelyzeti szempontból. Az elsõ bekapcsoláskor töltés nélkül maximális fényerõvel világított sokáig (legalábbis úgy tûnt, még új). A BOL-ban is tartok egy hasonlót, csak az még pluszban dinamós is, annak már jó hasznát vettem a múltkor.
Több vészhelyzeti lámpára és egyéb fényt adó eszközre szerintem már nincs is szükségem, kipipáltam a listámat.
85228523
cattaro
08-03-2019, 04:40 PM
SKMEI (Model: 1418) gyártmányú tajvani kvarcóra egy csomó outdoor funkcióval, pl. barométer, magasságmérõ, hõmérõ, lépésszámláló, kalóriaszámláló, túra idõtávjának mérése, digitális iránytû stb., funkciólistát lásd a mellékelt képen. Jelenleg tesztelem, próbálgatom, nem egyszerû megtanulni a beállításokat. Kb. minden mérõfunkció kalibrálható. A jelenlegi tengerszint feletti magasságomat pl. pontosan mutatja, a Google Earth alapján. Ma mentem egy két és fél órát a természetben jó tempósan, próbálom összevetni az eredményeket (lépés, megtett táv stb.) más forrásokkal. Idõ kérdése, amíg meg tudom állapítani, a különbözõ értékek mennyire megbízhatóak. Gombelemmel mûködik, lehetne valami alternatív töltése, de nincs.
Kb. 4500 Ft-ért rendeltem a Ebay-rõl, mert épp ott volt a legolcsóbb, láttam jóval drágábban is.
8526852785288529
cattaro
08-06-2019, 11:06 AM
Egy pár Adventuridge márkájú túrabot az Aldiban 6000 Ft-ért. Sokat mászkálok gyalog a természetben, idáig hagyományos, saját készítésû "vándorbotot" használtam, 1 db-ot, de régóta ki akartam próbálni ezt a célszerszámot. Most tanulom az új technikát a 2 könnyû bottal.
8530
WestBam
08-06-2019, 02:16 PM
Az elsõ 1-2 hosszabb túra utáni napon még ne posztolj. Az el fog múlni 1-2 napon belül :D
Igazából mi az Alpokban szoktuk használni hóban, de én nem szeretem annyira. Sárban mondjuk sokat segíthet, illetve patakon átkelésnél is.
Dream_walker
08-07-2019, 06:29 AM
Vettem nemrég egy ilyen telefont:
https://www.arukereso.hu/mobiltelefon-c3277/doogee/s50-128gb-p402197503/
Az elõzõ is doogee gyártmány volt, nagyon meg voltam vele elégedve, de öt év alatt megették a mostoha körülmények. Érdemes megemlíteni, hogy szerkezetileg tökéletes a mai napig, csak szoftveres gondjai vannak, amiket már nem lehetett megoldani.
Új telefon sztorija:
Az elõzõ kb egy éve kezdett el néha rosszalkodni, akkor körbenézem. A meló miatt strapatelefon kell mindenképp, víz (izzadtság fõleg), por, ütõdés mindennapos, szóval ezt a típust is meglestem, egy éve volt új. Azóta kinõtte a konstrukciós hibákat, meg a gyerekbetegségeket, azóta lett sok review a neten, szóval egy év sorozatgyártás után már jó vételnek gondoltam, ami be is jött.
Eddigi tapasztalatok:
Böszme nagy, kisebb kezû embereknek kényelmetlen lehet. Nem túl nehéz, és jó a fogása, szóval nagy, de nem ormótlan.
Az aksija 5500as, de nagyobb a proci meg a memória, szóval ugyanúgy 3-5 napig bírja átlagos használat mellett, mint a régi a 4000es aksival. Hátrány, hogy kb 3 óra kell a teljes feltöltéshez, de ha délutánra, estére tudod idõzíteni az etetést, akkor ez megoldható.
A kijelzõje, kamerája nagyon jó, ha hagyod pár másodpercig, hogy tudjon fókuszálni, tökéletesen éles képeket készít.
A hangszórója, mikrofonja teljesen jó, hallani is a csengõhangot és a beszéd sem halk benne.
128 gigás a belsõ memóriája, úgyhogy én plusz kártyát nem is tettem bele, fölöslegesnek érzem.
Gyári védõtok nincs hozzá (hiába strapatelefon, én szeretek vigyázni a cuccaimra), ebay, amazon, meg aliexpressen van olcsón, csak ugye ott a szállítási díj. A legjobbak orosz oldalakon vannak, ahol nem tudsz angol nyelvre váltani, így a ciril betûk miatt esélytelen a rendelés nekem. Szóval lehet, hogy az elõzõhöz hasonlóan ez is kap egy saját kézzel varrott tokot.
Mostanra van rendes magyar nyelvû menüje, ami a szokásos android, meglepõen kevés gyári semmire-sem-jó applikációval, ami visszafogná a teljesítményt. Ami fent van (gugli tárhely meg ilyenekre gondolok), azt meg engedi letiltani, nem megy folyamatosan a háttérben.
Összegzés: hétköznapi, normál használatra kiváló telefon, strapabíró, de a dizájnja visszafogott, nem tûnsz kõmûvesnek, ha elõ kell venni valahol. Sokáig bírja, gyors, nagy a tárhely, és ahogy néztem a memóriát, procit, ha valaki sokat fészezik, jutubozik, vagy játszik a telefonon, annak sem kell sok kompromisszumot kötnie. Szóval nekem egy kifejezetten jó vétel volt.
cattaro
08-07-2019, 09:50 PM
Ged! Nos, némi "tapasztalattal" a hátam mögött, a következõket tudom mondani a barométer gyakorlati hasznáról. Látványos mutatóelmozdulásokra nem kell számítani. Van ugye egy szabadon mozgatható jelölõmutató, amit én fixen beállítottam 1012 hektopascal értékre, szép nyári idõben. Ehhez képest jelenleg pl. 1008-at mutat, az idõközben beszerzett, légnyomásmérõ szenzorral rendelkezõ karórám pedig (egy értékre állítottam a 2 eszközt) 1008,2-t. Mindig jól együtt mozog a két mérõeszköz. Ez a légnyomáscsökkenés az esõre való hajlam növekedését jelenti elvileg, a növekedés pedig ellenkezõleg. Nem érzem, hogy esõ lesz, bár az idõkép.hu szerint épp erre tart valami kisebb csapadékzóna nyugati irányból. Úgyhogy akár még ide is érhet.
Azonban, a dolog nem ilyen egyszerû, ahogy az alábbi cikkben leírják. Tehát nem igazán alkalmas a barométer a hétköznapokban megbízható idõjóslásra, legalábbis amatõr szinten. Viszont tényleg szép, jól mûködõ szerkezet, nem bántam meg, hogy beszereztem. A karóránál pedig a légnyomásváltozás a magasságmérésnél is fontos, pl. ennek segítségével hegymászás közben következtetni lehet az aktuális magasságra.
Egyszóval: a barométer a túlélés szempontjából valószínûleg nem egy nélkülözhetetlen eszköz, de ki tudja... Késõbb majd kiderül.
https://meteo.reblog.hu/hihetunk-a-barometernek
Alpha
08-12-2019, 05:49 PM
Régóta terveztem valami széket beszerezni. Ez lett belõle.
https://www.decathlon.hu/horgaszszek-fullbreak-id_8239235.html
Elsõre kényelmesnek és idõtállónak tûnik. Augusztus végén fogom huzamosabb ideig tesztelni.
WestBam
08-21-2019, 07:08 PM
Nem vettem, csak próbáltam:
Egy hétig volt nálam a Tristar 1000 méteres távmérõje. Errõl írtam pár sort (https://www.facebook.com/notes/eleml%C3%A1mpa-blog/tristar-1000m-t%C3%A1vols%C3%A1gm%C3%A9r%C5%91-tapasztalatok/2267391676811754/?__tn__=-R). Akiet esetleg érdekel ilyen belépõ szintû cucc annak hasznos lehet.
cattaro
08-22-2019, 07:48 PM
Lecseréltem az autóm elsõsegélydobozát egy újra, a Pennyben vettem 2190 Ft-ért. Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a régi felszerelésben lévõ kötszerek 1990-es gyártásúak, a szavatosságuk 5 év. Azóta sokat változott az ilyen csomagok összetétele. A régi, eddig szerencsére használatlan doboz elemeit felhasználom otthoni, EDC-, BOB- és BOL-célokra egyaránt, nem hinném, hogy törõdni kellene a szavatossági idõvel, ha baleset van.
Az új felszerelés lejárata egyébként, ami a kocsiba került, 2024 január.
Ezt az alkalmat egyébként felhasználom arra, hogy alaposan áttanulmányozom a csomaghoz mellékelt elsõsegélynyújtási ismereteket tartalmazó füzetet, mert bizony megkoptak a régi emlékek, amikor vizsgáztam belõle.
8534
Szia,
Ha van kerdesed, nyugodtan tedd fel.
Ha a regi elsoselycsomagodban regi fajta jod ampulla van, azokrol nem veletlenul hianyzik a lejarati datum: amig sertetlenek, addig felhasznalhatoak.
Az uj, povidone-jod alapu fertotlenito szerek sok szempontbol jobbak, de azok egy ido utan valoban hatastalanna valnak.
Bel
Rozsomák
08-24-2019, 08:34 PM
Ged! Nos, némi "tapasztalattal" a hátam mögött, a következõket tudom mondani a barométer gyakorlati hasznáról. Látványos mutatóelmozdulásokra nem kell számítani. Van ugye egy szabadon mozgatható jelölõmutató, amit én fixen beállítottam 1012 hektopascal értékre, szép nyári idõben. Ehhez képest jelenleg pl. 1008-at mutat, az idõközben beszerzett, légnyomásmérõ szenzorral rendelkezõ karórám pedig (egy értékre állítottam a 2 eszközt) 1008,2-t. Mindig jól együtt mozog a két mérõeszköz. Ez a légnyomáscsökkenés az esõre való hajlam növekedését jelenti elvileg, a növekedés pedig ellenkezõleg. Nem érzem, hogy esõ lesz, bár az idõkép.hu szerint épp erre tart valami kisebb csapadékzóna nyugati irányból. Úgyhogy akár még ide is érhet.
Azonban, a dolog nem ilyen egyszerû, ahogy az alábbi cikkben leírják. Tehát nem igazán alkalmas a barométer a hétköznapokban megbízható idõjóslásra, legalábbis amatõr szinten. Viszont tényleg szép, jól mûködõ szerkezet, nem bántam meg, hogy beszereztem. A karóránál pedig a légnyomásváltozás a magasságmérésnél is fontos, pl. ennek segítségével hegymászás közben következtetni lehet az aktuális magasságra.
Egyszóval: a barométer a túlélés szempontjából valószínûleg nem egy nélkülözhetetlen eszköz, de ki tudja... Késõbb majd kiderül.
https://meteo.reblog.hu/hihetunk-a-barometernek
Ha a néni van kint jó idõ lesz ha a bácsi akkor meg esõ. 8535
cattaro
08-24-2019, 09:44 PM
Szia,
Ha van kerdesed, nyugodtan tedd fel.
Ha a regi elsoselycsomagodban regi fajta jod ampulla van, azokrol nem veletlenul hianyzik a lejarati datum: amig sertetlenek, addig felhasznalhatoak.
Az uj, povidone-jod alapu fertotlenito szerek sok szempontbol jobbak, de azok egy ido utan valoban hatastalanna valnak.
Bel
Köszi. Igen, a régi jódampullák mindenképp fontos tartozékok lesznek a különbözõ elsõsegélycsomagjaimban. De a kötszerek, ragtapasz is kiváló állapotúnak tûnik, még a szabható sebtapasz is, zárt fóliaborításban. Ahogy kinyitottam ezt a kb. 29 éves elsõsegélydobozt, ami végig autókban volt, forróságban, fagyban, megdöbbentõen újszerûnek tûnt minden, semmi elváltozás, deformáció, sérülés, ilyesmi. Még az ollón sincs rozsdafolt. Úgyhogy nem aggódom emiatt.
Az új csomagban viszont már van pl. mentõfólia (arany/ezüst) is, ami külön jó dolog.
cattaro
08-24-2019, 10:02 PM
Alumínium kulacs, 750 ml, 900 Ft a Penny Market szezonális akciójában.
Tegnap mentem egy 100 km-es biciklis körtúrát fõleg tûzõ napon, kánikulában, tesztelve a szintén nemrég beszerzett turistatérképet a környékrõl, mindenféle alternatív földutakat kipróbálva. Mit mondjak, izzasztó menet volt, rendkívül elfáradtam, mert sokszor nagyon homokos dûlõutakon tekertem, néha tolni is kellett pár száz métert. Nagyon elfáradtam a végére, de jó és tanulságos túra volt. A kulacs nagyon bevált nem éreztem semmilyen mellékízt. Ezt is és a másik, szintén 750 ml-es mûanyagkulacsot is persze többször után kellett tölteni falusi nyomós kutakból. Egy ilyen kánikulai túrához legalább 3 liter vízzel kell számolni, de inkább többel. Szóval, ha nincs útközben víznyerési lehetõség, min. 4 db kulacsnyi víz kell ilyen távhoz nehéz terepen.
8536
Ihasz Laci
08-27-2019, 06:28 PM
https://www.vango.co.uk/gb/sleeping-bags/617-nitestar-alpha-375.html
8537
megleptem magam egy uj teli halozsakkal, eddig nem hasznaltam kimondottan teli halozsakot hanem egy 3 evszakosat tuningolam egy halozsak belsovel. mar regota szemezgettem ezzel a zsakkal, egy baratomnak van ilyen aki kolcson adta mult telen es azota tetszik, aztan most ugy dontottem megveszem.
elsore nagyon szuper, a vastagabb termetu emberek is (mint en) elfernek benne, magassagra az atlagnak jo, 185 folottieknek szukos lesz.
a tavalyi tel eleg enyhe volt, mikor probaltam januar elejen, 2-3 fok korul volt az esti homerseklet. akkor eleg jol ereztem magam csak ugy zokni, polo, boxer also ruhaban. remelem iden lesz egy ket minuszos este is mikor kiprobalhatom:)
https://www.vango.co.uk/gb/sleeping-bags/617-nitestar-alpha-375.html
8537
megleptem magam egy uj teli halozsakkal, eddig nem hasznaltam kimondottan teli halozsakot hanem egy 3 evszakosat tuningolam egy halozsak belsovel. mar regota szemezgettem ezzel a zsakkal, egy baratomnak van ilyen aki kolcson adta mult telen es azota tetszik, aztan most ugy dontottem megveszem.
elsore nagyon szuper, a vastagabb termetu emberek is (mint en) elfernek benne, magassagra az atlagnak jo, 185 folottieknek szukos lesz.
a tavalyi tel eleg enyhe volt, mikor probaltam januar elejen, 2-3 fok korul volt az esti homerseklet. akkor eleg jol ereztem magam csak ugy zokni, polo, boxer also ruhaban. remelem iden lesz egy ket minuszos este is mikor kiprobalhatom:)
Most én is kipróbáltam az enyémet. Igaz, egyáltalán nem volt hideg a szobaszőnyegen, de tesztelésre jó volt. :)
cattaro
09-29-2019, 04:02 PM
Valahogy mindig elfelejtettem idáig pormaszkokat venni, pedig régóta terveztem. Ma láttam véletlenül egy kínai üzletben 100 Ft-ért (persze ennél olcsóbban is beszerezhetõ, ha utánajár az ember). Vettem pár db-ot.
8550
A másik friss lelet, szintén kínai üzletben: 'Ma Baker' márkájú Giant Bar zabszelet, egy csomó opcionális ízben. Ismert brit márka, de nekem eddig kimaradt. Vettem párat, hátha bejön energiaszeletként fárasztó túra közben, a masszív állománya, tömege (90 g) alapján ígéretesnek tûnik. Ugyanez a márka gyárt proteinszeleteket is, szintén "Giant" kiszerelésben, majd azt is kipróbálom.
8551
Szia,
A pormaszkok eseten szerintem 2 fontos szempontot erdemes nezni az aron felul:
-kilegzeskor at kell preselni a levegot a szuroretegen, vagy kenyelmesen egy szelepen at is lehet (az latszik, hogy a tied nem ilyen).
-mennyi port szur ki, ennek 3 valtozata szokott a gyakorlatban elofordulni:
--FFP1: 25%-t enged at, vagyis 4-szeres mennyiseg okoz ugyanakkora problemat
--FFP2: 8%-t enged at, vagyis 12-szeres mennyiseg okoz ugyanakkora problemat
--FFP3: 2%-t enged at, vagyis 50-szeres mennyiseg okoz ugyanakkora problemat
Illetve neha latni FFP3D jelzest is, ezek nem csak port, hanem aeroszolt (es bakteriumot) is csak 1/50 reszben engednek at.
De ezek nagyon messze vannak a 100 Ft-os artol. :-)
Bel
cattaro
10-02-2019, 06:45 PM
Szia,
A pormaszkok eseten szerintem 2 fontos szempontot erdemes nezni az aron felul:
-kilegzeskor at kell preselni a levegot a szuroretegen, vagy kenyelmesen egy szelepen at is lehet (az latszik, hogy a tied nem ilyen).
-mennyi port szur ki, ennek 3 valtozata szokott a gyakorlatban elofordulni:
--FFP1: 25%-t enged at, vagyis 4-szeres mennyiseg okoz ugyanakkora problemat
--FFP2: 8%-t enged at, vagyis 12-szeres mennyiseg okoz ugyanakkora problemat
--FFP3: 2%-t enged at, vagyis 50-szeres mennyiseg okoz ugyanakkora problemat
Illetve neha latni FFP3D jelzest is, ezek nem csak port, hanem aeroszolt (es bakteriumot) is csak 1/50 reszben engednek at.
De ezek nagyon messze vannak a 100 Ft-os artol. :-)
Bel
Igen, persze, tudom, hogy milyenek a profi maszkok, én most kifejezetten ilyen olcsó, egyszer használatos cuccot kerestem (és véletlenül találtam), a semminél többet ér/het, persze nem extrém környezetben, csak úgy "átlagos" körülmények között, pl. fújja a szél menetelés közben az ember arcába a homokot stb.
Ebay-ről rendeltem 15.000 másolópapírt. Üzletnek elég lesz 7 évre, ennyire már lehet nyomtatni. Csak 5000-et akartam, de jó árban volt, úgyhogy így 3-al megspóroltam 36 dollárt, amiből vehetek magamnak egy dzsekit. :)
cattaro
10-12-2019, 10:48 PM
Rájöttem, hogy a városi lakásomban nagyon lecsökkent a gyertyák/mécsesek száma, így vettem 100 db teamécsest az Ikeában (895 Ft). Vészhelyzeti világításhoz, fõzéshez, melegedéshez kell az ilyesmi. A BOL jobban el van látva mécsessel, ott voltak már hosszabb áramszünetek.
Nemrég a hatvani piacon jártam és a sok kínai cucc mellett belefutottam egy konzerv melegítõbe. 500 Ft -ot nekem megért. :)
8566
Dream_walker
10-22-2019, 07:50 PM
A másik friss lelet, szintén kínai üzletben: 'Ma Baker' márkájú Giant Bar zabszelet, egy csomó opcionális ízben. Ismert brit márka, de nekem eddig kimaradt. Vettem párat, hátha bejön energiaszeletként fárasztó túra közben, a masszív állománya, tömege (90 g) alapján ígéretesnek tûnik. Ugyanez a márka gyárt proteinszeleteket is, szintén "Giant" kiszerelésben, majd azt is kipróbálom.
8551
DM-ben meg Müllerben is kapható, sõt, én már CBA boltban is találkoztam vele, évek óta fogyasztom.
Finom, és van benne energia rendesen. Nekem személy szerint a pisztáciás a kedvencem.
Egy szelet ára amúgy 280-350 huf között van, a csokival mártott valamivel drágább. A 90 grammos tömeg mellett amit esetleg érdemes figyelembe venni, az a 400 kalória, ami benne van :D Nekem az egy combos tízórainak teljesen jó.
Jah, amúgy házilag ennek az árnak a negyedébõl kihozható (bármilyen ízesítéssel), ha valaki rákap az ízére, csak kicsit puhább lesz a textúrája. Vagy csak nekem nem sikerült rendesen megtömörítenem.
haven
10-22-2019, 09:40 PM
400 kalória, ami benne van :D Nekem az egy combos tízórainak teljesen jó.
400 kalória? kismacska vagy?:D
Alpha
10-23-2019, 03:49 AM
Amikor volt idõm és diétáztam, napi öt alkalommal ettem. Akkor nekem is elegendõ volt egy étkezésre a fent említett zabszelet. Nagyon laktató!
haven
10-23-2019, 08:31 AM
105kg vagyok, alapanyagcsere szükségletem kb 2000 kalória, könnyû fizikai munka mellett ez kb 2200-2300 kalóriára módosul. Ekkor nem fogyok, nem hízok. 2300 kalória bevitelnél, 400 kalória az maximum nasi.
Ha fogyni akarok és diétázok, akkor kb 400 kalóriával csökkentem a napi bevitelem, hogy a fogyás állandó, de fenntartható legyen. Így 1900 kalóriára csökken a napi bevitelem. A következõ történik, ha egy étkezésemet ellövöm egy 400 kalóriás, csak szénhidrátból álló zabszelettel. Jó éhes maradok, hiszen már "éhezésben" vagyok, a vércukrom felmegy a szénhidráttól, ha cukor van benne akkor meg fõleg, majd a vércukor csúcs után lejjebb esik, mint a kiindulási szint. Ami mit eredményez?
Még éhesebb leszek.
Ezzel szemben mit teszek? A 1900 kalóriás keretembõl csinálok egy 900 kalóriás, tehát a több, mint dupla annyi kalóriás tojásrántottát, ami rengeteg fehérjét és zsírt tartalmaz. Órákon át nem vagyok éhes és még energiám is van.
Persze, ez nekem jó.
cattaro
10-23-2019, 05:49 PM
DM-ben meg Müllerben is kapható, sõt, én már CBA boltban is találkoztam vele, évek óta fogyasztom.
Finom, és van benne energia rendesen. Nekem személy szerint a pisztáciás a kedvencem.
Egy szelet ára amúgy 280-350 huf között van, a csokival mártott valamivel drágább. A 90 grammos tömeg mellett amit esetleg érdemes figyelembe venni, az a 400 kalória, ami benne van :D Nekem az egy combos tízórainak teljesen jó.
Jah, amúgy házilag ennek az árnak a negyedébõl kihozható (bármilyen ízesítéssel), ha valaki rákap az ízére, csak kicsit puhább lesz a textúrája. Vagy csak nekem nem sikerült rendesen megtömörítenem.
Ma vettem még ilyen zabszeleteket, bevált, jó ízû, egy estébe nyúló munkanap közben kiválóan csillapítja az éhséget. A 90 grammos, bevonat nélküli változat 300 Ft volt, a 100 grammos, csokis vagy joghurtos bevonóval készült 330 Ft.
--------
Találtam egyszer használatos "sebészmaszkot" 10 db-os kiszerelésben, 380 Ft volt kínai üzletben. Ez jó lesz BOB-ba is, poros munkáknál, permetezésnél stb., nem beszélve a fertõzésvédelemrõl adott esetben. Vagy mint Hongkongban látható, tüntetések kötelezõ kelléke is lehet.:)
8567
Dream_walker
10-23-2019, 07:35 PM
400 kalória? kismacska vagy?:D
Egészen kicsi :D :D
105kg vagyok, alapanyagcsere szükségletem kb 2000 kalória, könnyû fizikai munka mellett ez kb 2200-2300 kalóriára módosul. Ekkor nem fogyok, nem hízok. 2300 kalória bevitelnél, 400 kalória az maximum nasi.
A 1900 kalóriás keretembõl csinálok egy 900 kalóriás, tehát a több, mint dupla annyi kalóriás tojásrántottát, ami rengeteg fehérjét és zsírt tartalmaz. Órákon át nem vagyok éhes és még energiám is van.
Persze, ez nekem jó.
Nekem amúgy nincs keretem, bármit és bármennyit ehetek, mert van bõven fizikai aktivitás, egyetlen szabályom, hogy inkább este több a kaja, nem napközben. Nappal nem akarok az emésztésre energiát fordítani, meg kajakómát, meg ilyeneket. A nagy kaja este van, a nap végén, amikor jön a pihi. Egyszer pár éve utánaszámoltam, nekem olyan napi 4-5000 kalória megy le, mikor kajásabb napom van. De annyit el is használok.
Szóval az a 400 kalória az tényleg nasi. A tízórai, mint étkezés, meg az uzsonna is amúgy csak nasi, értelmetlen étkezés, vagy elkrja valaki a reggelit, vagy türelmetlen, és nem tudja kivárni a vacsit :D
cattaro
11-24-2019, 07:25 PM
MFH márkájú, német gyártmányú polifoam matrac/derékalj, egyik oldalán hõvisszaverõ alumínium fóliával. 1 cm vastag, mérete: 200x50 cm. Eddig 2 db rövidebb, keskenyebb, vékonyabb (0,5 cm) polifoamot használtam egymásra téve, amik már elég lestrapáltak, õket a BOL-ba számûztem onnan kiinduló túrákhoz, kint alvásokhoz. Ez az új tágasabb, kényelmesebb, már aludtam rajta párszor. A most jövõ télen, amikor szabin leszek, komolyabb (-5 körüli) hidegben is tesztelni akarom sátorban, 3 évszakos hálózsákkal. (Persze lehet, épp nem lesz olyan idõ.) Mondjuk a 20 cm-es összetekert átmérõ és az 50 cm-es szélesség némileg kompromisszumos gyalogos/biciklis szállításnál, viszont a tömege nem probléma. 2800 Ft körül volt, magyar webshopból.
8583
Ihasz Laci
12-13-2019, 02:55 PM
MFH márkájú, német gyártmányú polifoam matrac/derékalj, egyik oldalán hõvisszaverõ alumínium fóliával. 1 cm vastag, mérete: 200x50 cm. Eddig 2 db rövidebb, keskenyebb, vékonyabb (0,5 cm) polifoamot használtam egymásra téve, amik már elég lestrapáltak, õket a BOL-ba számûztem onnan kiinduló túrákhoz, kint alvásokhoz. Ez az új tágasabb, kényelmesebb, már aludtam rajta párszor. A most jövõ télen, amikor szabin leszek, komolyabb (-5 körüli) hidegben is tesztelni akarom sátorban, 3 évszakos hálózsákkal. (Persze lehet, épp nem lesz olyan idõ.) Mondjuk a 20 cm-es összetekert átmérõ és az 50 cm-es szélesség némileg kompromisszumos gyalogos/biciklis szállításnál, viszont a tömege nem probléma. 2800 Ft körül volt, magyar webshopból.
8583
ezekbe az a jo, hogy elpusztithatatlanok:) meg jol is szigetelnek
viszont kenyelmetlenek, legalabbis en nem tudok rajtuk aludni, telen is jo lesz!
cattaro
01-06-2020, 07:16 PM
Mondjuk nem vettem, hanem nyertem egy internetes játékban, de hasznos eszköz lehet, örülök neki.
Avenue Geo fém termoszbögre (copper vacuum insulation), dupla falú vákuumos, réz szigeteléssel, mûanyag fedõvel, 3,5 dl ûrtartalmú, üresen 238 gramm. 8 óráig tartja forrón, 24 óráig hidegen a bele töltött folyadékot. A tetején elcsúsztatható ivónyílással.
El tudom képzelni pl. egy téli túrán pl. forró levest beletöltve. Vagy forróságban zúzott jeget belerakva. Stb.
8624
cattaro
01-12-2020, 04:28 PM
A múltkor felmerült az igény a BOL-ban egy állandóan fix helyen lévõ és rendelkezésre álló kis lámpára, sötétebb zugokban keresgéléshez. Kapóra jött, hogy a Penny Marketben épp kapható ez a kis aluházas Steck 899 Ft-ért. A célnak teljesen megfelel. (Hossz: 85 mm, átmérõ 25 mm.)
8625
WestBam
01-12-2020, 06:37 PM
Ha elemmel használod és nem akkuval, akkor figyelj arra, hogy NE legyen benne a lámpatestben, mert ha belefolyik akkor általában kuka lesz a lámpa. Tedd mellé a bontatlan adag elemet, ha használtad akkor pedig igyekezz elhasználni az elemeket, mivel ha beindul bennük a kémiai reakció, akkor már hamarabb lemerülnek álló helyzetben is. A jobb alkáli elemek 10 évig elállnak használatlan állapotban.
cattaro
01-12-2020, 08:00 PM
Ha elemmel használod és nem akkuval, akkor figyelj arra, hogy NE legyen benne a lámpatestben, mert ha belefolyik akkor általában kuka lesz a lámpa. Tedd mellé a bontatlan adag elemet, ha használtad akkor pedig igyekezz elhasználni az elemeket, mivel ha beindul bennük a kémiai reakció, akkor már hamarabb lemerülnek álló helyzetben is. A jobb alkáli elemek 10 évig elállnak használatlan állapotban.
Kösz a tippet. Akkuval tervezem használni, egyszer kifolyt az elem a Cateye biciklilámpámban (pedig használtam folyamatosan), tropa lett, azóta minden lámpát igyekszem akkuval használni.
Unicornis
01-21-2020, 01:36 AM
Nemrég vettem egy Blackview 9500 pro telefont. Nagyon jó a tapasztalatom vele bátran ajánlom minden preppernek!
A pro annyiban külnbözik a "sima" verziótól hogy több a memóriája, és hogy van benne egy URH adóvevõ is! Az EU. ban ez a PMR frekvenciákat jelenti, 2wattos kimenõ teljesítménnyel.
A 10000Miliamperórás akku átlagos használat mellett 4-5 napig bírja! Nálam mûhely körülmények között van, így kapott már vizet, olajat, és csiszolóport is. Jól bírja. Vettem rá egy edzett üveg fóliát, mert azért az nem árt rá. Amúgy egy teljes értékû, de "combos" okostelefon, a súlya majdnem 40deka!
https://www.youtube.com/watch?v=KPuz0P0mZ6Y
Unicornis
01-21-2020, 01:47 AM
Engem ez gyõzött meg: https://www.youtube.com/watch?v=BbMuZS7GzZw
Tudnak ezek a Kínaiak, ha akarnak na.
https://www.arukereso.hu/mobiltelefon-c3277/blackview/bv9500-pro-128gb-p423151869/#termek-leiras
Érdemes elolvasni a felhasználói véleményeket is!
Ihasz Laci
01-25-2020, 09:20 AM
egy par napja vettem egy uj fureszt, a fiskars sw75 osszecsukhato fureszt.
8628 8629 8630
eleg sokat agyaltam, hogy milyen fureszt vegyek. olyat szerettem volna amivel vastagabb fakat is el tudok mar vagni, 15-20 cm atmero korulieket.
az eddigi fureszem 18cm hosszu pengeje nem volt erre eleg.
eloszor egy keretes fureszre gondoltam, mondvan ugyis csak itthon fureszelek ekkora fakat, nem szamit a meret, aztan persze jott egy tura amikor is raakadtam egy frissen kidolt nyirfara amit fel akartam szeletelni, persze nem volt mivel. jo akkor legyen osszecsukhato es azt tudom magammal vinni.
eloszor a silky fureszeket nezegettem, mostanaban nagyon felkapottak lettek es mindenko dicseri oket. csak kicit dragak.
8631
olyan 60 font korul van az aruk, szoval el kezdtem gyujtogetni. aztan egy hazifelszereles/kerti boltban raakadtam a fiskars fureszre, 35 fontos araval szimpatikusabbnak tunt de nem voltam benne biztos van-e olyan jo mint a silky. szoval, hagytam es ugy voltam vele, inkabb gyujtogetek meg. aztan uj ev utan a nagy learazasokban meglattam a fiskarst 16 fontert, utolso darab logott a falon, gyorsan meg is vettem.
aztan kivittem kiprobalni.
eloszor csak otthon. volt vegyes, friss vagasu cseresznye fa es szaraz nyir amit fureszeltem. 15-20 cm koruli darabok. mind a ketto fajtat jol vagta, es gyorsan. a penge a fogaktol a gerinc fele vekonyodik igy kevesbe szorul meg. a fogak pedig eleg nagyok es hezagosak ahhoz, hogy ne tomodjenek el forgaccsal, foleg ha friss fat fureszel az ember.
aztan nemreg volt szerencsem osszehasonlitani a silky bigboy-al is. egy baratom azt kapta karacsonyra es most futottunk ossze egy kirandulasra.
a ketto kozott a fo kulonbseg a suly, a fiskars kb fele olyan nehez, es rovidebb is a pengeje. a fiskars 25cm a silky pedig 36cm.
mindketto jol vag es nagyon gyorsan, ebbe nem lattam semmi kulonbseget.
a fiskars konyebb.
fogasra kb ugyanaz mindketto, a silky-nek van egy gumirozott bevonata, ha vizes az szerintem jobban tapad mint a fiskars.
arban a fiskars joval olcsobb mint a silky es apro elteresekkel de kb ugyanaz, teljesitmenyben teljesen megegyeznek.
szoval nem bantam meg, hogy a fiskarst vettem meg.
cattaro
01-25-2020, 11:28 PM
Elég jó áron vetted, mert ez átszámítva jelenleg, tragikus forintnál 6400 Ft. Ehhez képest Mo-n a legolcsóbb, amit látok, 9500 Ft az OBI-ban.
Amúgy a Fiskars szerintem aránytalanul túlárazott lett az utóbbi pár évben, régebben vettem pár cuccot ettõl a márkától, ásót, lombseprût, gereblyét, ollót, konyhai késeket, ezek tényleg jó minõségûek, beváltak, de ma már nem tenném, mert van ugyanebben a minõségben rengeteg olcsóbb alternatíva, és azok is beváltak.
Ihasz Laci
01-26-2020, 10:23 PM
Elég jó áron vetted, mert ez átszámítva jelenleg, tragikus forintnál 6400 Ft. Ehhez képest Mo-n a legolcsóbb, amit látok, 9500 Ft az OBI-ban.
majdnem felaron kaptam meg, de az eredeti arat is megeri szerintem, ebben a meretben hasonlo fureszt nem nagyon talalni masikat. mindenesetre en boldog vagyok vele!
st.jimmy
01-27-2020, 08:37 PM
használtam asszem a kistesóját, és gyönyörûen vitte a cseresznyefát is, pedig kimaxoltam a hosszát az ág vastagságához képest
Fisher man
02-05-2020, 03:44 PM
Vásároltam ma egy gázforrasztó ceruzát, 2000 forint értékben, nem volt ilyesmi itthon. Hát nem egy lángszóró, 5 cm lángja van, viszont az árához képest meglepõen jó minõségû.
Állítólag 5-8 percig ég, ezt még nem mértem le, 1300 fokra hevít.
Fahrenheit 28098
Érdekelne, hogy nektek mi a véleményetek, forrasztáson, barkács dolgokon kívül mire lehet jó? Természetesen tûzgyújtásra esetleg? De ezen kívül milyen prepper felhasználásai lehetnek? Önvédelemre nem jó, nem egy lángszóró, vészesetben vizet forralni talán lehetne vele. Pirogravírozásra, jelölésre is jó lehet talán. Vérzõ seb elállítása talán? Ötletek?
Várom
https://ajandek.varazslo.hu/ProductImage?BIG_6RIKTHMLWTMD8XMNYS4UZEM8ZYG9PENJX U42FS6LOF4SERDFZS.png
Fisher man
02-05-2020, 05:35 PM
10-15 percig ég közepes üzemmódban. Túlélésre ez kevés, de mondjuk egy túlélõ készletbe egyszer használatos eszköznek jó lehet. 10 másodperc alatt talán már lehet vele tüzet gyújtani. ami 60 tûzgyújtás is lehet, tehát két hónap, ha az ember okosan használja. De azért többet ér egy palackos felcsavarós rendes gázforrasztó.
Tûzgyújtásra biztos jó, vérzéscsillapításra viszont inkább szerezz be vérzéscsillapító eszközöket.
st.jimmy
02-06-2020, 01:05 PM
nekem is van, irtottam már vele hangyát pl :haha:
mûanyagok alakításánál jobban irányítható, mint a sima öngyújtó lángja
sebre nem nyomnám
Szia,
En se ezzel csillapitanek verzest.
Bel
Fisher man
02-06-2020, 03:01 PM
Hangyairtáson és mûanyagformázáson kívül, ha sebre nem nyomnátok, mire lehet még jó? Nekem sincs nagyon ötletem...
Mert egyébként jó kis eszköz!
Valószínûleg viharos szélben is tudsz vele tüzet gyújtani. Ez nem elég?
Talán még jól jöhet, ha befagyott zárat akarsz kinyitni. Esetleg hõvel történõ sterilizálás, fertõtlenítés?
cattaro
02-07-2020, 06:10 PM
Sencor SWS 2900 idõjárás-állomás. Beltéri és kültéri hõmérséklet és páratartalom mérésére alkalmas, vezeték nélküli kapcsolattal a külsõ szenzorral. Elvileg 50 méteres hatótávolság a 2 egység között. A belsõ egység 3 db, a külsõ 2 db AAA elemmel/akkuval mûködik (én akkuval használom). Akár 3 db külsõ egység is csatlakoztatható hozzá, pl. különbözõ helyiségek mérésére. A BOL-ba szánom.
Pár nap tesztelés után jól mûködik, pontosnak tûnõ adatokat ad kívülrõl/belül, többféle összehasonlító adat alapján, nincs kapcsolati probléma a külsõ szenzorral. Persze nagy kérdés, hogy az akkuk meddig bírják, fõleg a kinti egység esetében. (Vannak egyéb, kevésbé fontos funkciói is.) 5099 Ft volt magyar webshopban.
8638
WestBam
02-07-2020, 07:22 PM
Kültéribe tehetsz lítium elemet, a sima 1,5V-os verziót, nem akkut. Hosszabb lesz az üzemideje, szélsõséges hõmérsékletet is jobban bírja, nem folyik ki.
cattaro
02-08-2020, 06:57 PM
Kültéribe tehetsz lítium elemet, a sima 1,5V-os verziót, nem akkut. Hosszabb lesz az üzemideje, szélsõséges hõmérsékletet is jobban bírja, nem folyik ki.
Az igaz, hogy akár 10x-es élettartam várható egy litiumos elemtõl? Pl. az Energizer Ultimate AAA 11x-es tartóssággal hirdeti magát. Vagy ez csak egy új elem tárolhatósági idejére vonatkozik?
WestBam
02-08-2020, 11:07 PM
A sima duracell elemeket (LR6) is úgy hirdetik, hogy már 10 év a szavatosságuk ha nem használod (nem indítod be a kémiai reakciót benne).
A lítiumos elemnek magasabb a kapacitása, mint az egyszerû alkáli változatoké, ezért az üzemidõ is hosszabb, a 10x-es szorzó barokkos túlzás, köze nincs a valósághoz. Amiben 100%, hogy jobb az alkálinál: bírja a hideget, bírja a meleget, nem folyik ki. Szerintem a kültéri hõmérõben kb. ez a három dolog pont elõnyére is válik.
cattaro
02-12-2020, 08:50 PM
3 cucc a Decathlonból:
1. aluvázas kempingszék, fõleg kerti munkákhoz, távcsöves állatmegfigyeléshez a BOL-ban, de túrákhoz is jó lehet. Vagy SHTF esetében a BOL környéki horgászathoz, vadászathoz. 2490 Ft
2. övre fûzhetõ rendezõzseb EDC-készlethez. Telefon is belefér. 1990 Ft
3. zsebpeca a BOB-ba. 890 Ft
863986408641
cattaro
03-10-2020, 06:30 PM
Jött ma egy küldemény Hongkongból. Majdnem 2 hónapja rendeltem Alin. Egy kicsit gyanakodva vettem kézbe a csomagot...
Rovtop "taktikai" toll. Kb. 500 Ft volt, jónak tûnik a minõsége. EDC része lesz.
8651
Szia,
Tudom, hogy NEM ez a hangoztatott allaspont, de szerintem nem art megmosni/fertotleniteni kibontaskor (semmi extra, csak fertotlenitotol nedves kezzel megfogni es vegigtorolni eloszor).
Nem mondom, hogy ez nagyon fontos, de veszteni csak par masodpercet veszitesz vele.
Bel
haven
03-11-2020, 10:22 AM
ez azt hiszem hasznos iformáció :thumbup
Vagy belemártod egy kis denaturált szeszbe.
Errõl jut eszembe, hogy alkoholos kézfertõtlenítõt szinte sehol nem lehet kapni (állítólag. Én csak egy helyen kerestem, ott nem volt). Gondolom, hogy alkoholos kézfertõtlenítõt sokkal könnyebb házilag készíteni, mint FFP3-as maszkot. A denaturált szesz legalább 95%-ban etanol, némi metanollal (hogy ne pancsoljanak belõle tojáslikõrt otthon). Ez kell felhígítani kicsit és esetleg némi adalékanyaggal lehet bõrbarátabbá vagy zselésebbé tenni. Valaki próbálkozott ilyennel?
Szia,
En nem probalkoztam meg vele, de szerintem kifejezetten higitani felesleges, minnel erosebb, annal jobban fertotlenit.
Illetve ha surun akarja az ember hasznalni (marpedig ugy kell), akkor nagyon hasznos (ahogy mondtad) borbaratta tenni, es e kozben mindenkeppen higul valamennyit.
Az altalam tippelt (tehat nem tesztelt) recept:
80% denaturalt szesz
20% glicerin
Ha valaki szeretne, akkor az altalanos antibakterialis hatasu illoolajak kozul (pl. teafa, levendula) nyugodtan hozza tehet egy kicsit a glicerin helyett (pl. 18% glicerin, 2% levendula illoolaj).
ui. a tobb internet oldalon lathato recept, amik ugy indulnak, hogy a 70%-os alkoholhoz tegyunk 2-szer annyi mennyisegu vizet, azok szerintem HATASTALAN fertotlenito szert eredmenyeznek.
Bel
st.jimmy
03-11-2020, 01:24 PM
Denszeszbe itthon nem tesznek methanolt, de büdösítik, keserítik, ami nem feltétlenül probléma a jelzett felhasználáshoz, de nem néztem utána az összes adalékanyagnak, mielõtt belekezd valaki azért érdemes, merthogy ipari felhasználásra megy, meg tüzelõanyagnak, szóval nem biztos, hogy barátságosak.
"Magyarországon a teljes denaturáláshoz metil-etil-keton, metil-izobutil-keton, izopropil-alkohol és terc-butanol különbözõ keverékeit alkalmazzák, melyekhez minden esetben denatónium benzoátot kell keverni. A szesz befestése nem kötelezõ." wiki tartalmazza a rendes hivatkozást
Az otthon talált denszesz (gyártó: Klorid Kft.) biztonsági adatlápját nézve:
metanol minimum 94,5 tf%
metil-etil-keton kb 1 tömeg%
Egyéb információ: Metil-alkohol tartalom: max. 200 ppm. Íz: undort keltõen keserû. (ez leírva van, én nem kóstoltam :))
Nem gondolnám, hogy az etanolhoz adott adalékok annyira veszélyesek lennének, hogy kézfertõtlenítésre ne lehetne használni. Csak az a cél, hogy ne igyák meg. Nyilván fel sem merült volna részemrõl az ötlet, ha a tiszta etanol nem lenne sokkal drágább (7-szeres ár). Akinek sikerült idõben beszerezni gyári fertõtlenítõt annak nem téma, de "ha nincs ló, szamár is jó" alapon a semminél ez is jobb.
Egyébként azt olvastam valahol, hogy megfelelõ hatás eléréshez legalább 60% alkoholtartalom kell. A neten megnéztem a Tork kézfertõtlenítõ adatlapját: 75% etanol, 1% glicerin, 1% propilén-glikol, 1% dietil-ftalát, a többi - gondolom - desztvíz.
cattaro
03-11-2020, 08:19 PM
Szerintem egy csomó üzletlánc direkt levette a polcokról a kézfertõtlenítõt, és a dolgozóknak adják védõfelszerelésként. Pl. több Pennyben láttam, hogy a pénztárosok pár percenként fertõtlenítik a kezüket a náluk lévõ kis flakonból. Egyébként iszonyatosan kockázatos lehet nagy forgalmú üzletekben pénztárosnak lenni, napi több ezer ember által összefogdosott termékeket kézbe venni, miközben fél méterre ülnek a vásárlótól.
És nem beszélve a csomagkiszállítókról, posta, gls, dpd...stb.
cattaro
03-14-2020, 08:05 PM
Véletlenül a járványos topikba tettem, mondjuk ott is jó helyen van, de rájöttem, itt volt téma pár napja:
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KÉZFERTÕTLENÍTÕT? - A WHO RECEPTJE
https://criticalbiomass.blog.hu/2020...zfertotlenitot
Még 30 doboz grízt tejbegríznek. Persze, van most is közel 3 hónapra való, de így meg lesz majdnem 1 évre
Még 60 kg macskatápot is rendeltem
Még 1 másfél literes szájöblítõt
2000 fültisztító pálcikát (olcsó, évekig elég és mindig jól jön)
Vettem 2 féle fájdalomcsillapítót is, amibõl az egyik lázcsillapító is egyben. Ha elkapjuk ezt az izét, akkor jól jön...
A 2015-ös liszt kifogyott, ezt pótoltam, egyéb kaja tartalékokat. Természetesen lázcsillapítót, több félét (140 db), egy alsókulcsos 22-est (Browning), 300 lõszert (vegyesen, fõleg 12/70 buckshot és 22 WMR), gázolajat 100 litert, benzint az aggregátorba 30 litert.
WestBam
04-03-2020, 05:08 PM
Beszereztem pár maszkot kínai áruházból, de elvileg angliai raktárból, gyakorlatilag pedig Németországból kaptam a csomagot német DHL nemzetközi küldeményként.
A számok tükrében:
2020.03.22-én rendeltem, 2020.04.03-án kaptam kézhez, vagyis 12. napra szállították le. A pontosítás kedvéért: ebbõl (https://www.gearbest.com/braces---supports/pp_3004659783646758.html?wid=2000001&lkid=78789725) a maszkból rendeltem.
200 darabos csomagot rendeltem, így egy maszk ára mai árfolyammal számolva ~240Ft-ra jön ki.
Összehasonlítva a hazai beszerzésû jelenleg éppen drága (helytõl függõen 500-700Ft/db és csak korlátozott számban vásárolható) sebészeti maszkkal, amibõl még van itthon egy darab:
- Méretük azonos.
- Anyag szabása, hajtása hegesztése azonos.
- Rajta található gumi anyaga azonos.
- Belsõ világos szövet ránézésre azonos.
- Külsõ színes réteg különbözik! A hazai beszerzés valamivel világosabb, illetve az anyaga más struktúrájú.
- Légzési ellenállás kb. azonos.
- A kínai valamivel merevebb anyagú.
- Orr részen érzésre ugyan olyan a drót betét hosszra és erõsségre (átmérõre) is.
- Hazai beszerzés tömege 2,5g, kínai beszerzés tömege 2,9g.
Szétvágva:
Valóban megvan a 3 réteg.
Külsõ és belsõ réteg szemre azonos anyagú, nehezen téphetõ, láthatóan nem szõtt anyagból készül. A középsõ réteg könnyebben téphetõ, nem áttetszõ, nagyon sûrû szövésû anyag (kb. mint egy zsebkendõ vagy ilyesmi). Nem éghetõ egyik réteg sem, mindet megpróbáltam öngyújtóval felégetni de inkább csak elolvadtak vagy valami ilyesmi. A víz nem folyik át az anyagán, egy percig tartottam benne a kis tavacskát de a külsõ réteg addigra sem nedvesedett be egyáltalán. Átfújni kifejezetten nehéz rajta.
Pár képet csináltam, ha valaki jobban is ért hozzá akkor lehet ez is hasznos:
https://elemlampablog.hu/wp-content/uploads/2020/04/IMG_8336.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/uploads/2020/04/IMG_8337.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/uploads/2020/04/IMG_8338.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/uploads/2020/04/IMG_8339.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/uploads/2020/04/IMG_8340.jpg https://elemlampablog.hu/wp-content/uploads/2020/04/IMG_8341.jpg
A fentebbiek alapján bátran ajánlom mindenkinek a beszerzését, szerintem rendben van a termék, jelenleg sajnos ez az ár is jónak mondható, várhatóan nem mostanában lesz olcsóbb, ha egyáltalán lesz, mert mi céges szinten próbálunk beszerezni de nem tudunk, pedig még az áron sem lenne problémázás. Én rendeltem utánpótlást Kínából jóval alacsonyabb áron (https://www.gearbest.com/braces---supports/pp_3005532255103816.html?wid=2000001&lkid=78805855), ami remélem, hogy megjön és hasonlóan jó minõségû lesz. Ezzel most egy ideig elleszünk tup
cattaro
04-03-2020, 06:35 PM
200 darabos csomagot rendeltem, így egy maszk ára mai árfolyammal számolva ~240Ft-ra jön ki.
Összehasonlítva a hazai beszerzésû jelenleg éppen drága (helytõl függõen 500-700Ft/db és csak korlátozott számban vásárolható) sebészeti maszkkal, amibõl még van itthon egy darab:
Ha belegondolok, hogy tavaly nyáron vettem egy 10-es csomagot 380 Ft-ért, és csak egyet... Egy sima kínai (vagy vietnami) vegyescikk-boltban Pesten. Idáig ebbõl nem használtam 1-et sem, de 5 db-ot átadtam anyámnak, mert nem bírja ki, hogy ne mozduljon ki, heti 1-szer, hiába mondom neki, hogy mindent elintézek helyette. Persze ezeket minden használat után ki kellene dobni, meg kellene semmisíteni stb., de így nehéz lesz. Mondjuk ki lehet tenni pár napra az erõs napsütésbe, hátha mûködik, már ha van nap.
WestBam
04-03-2020, 08:17 PM
Bizony, iszonyatosan megdrágult.
A reális ára valahol 40Ft/db körül lenne, legalábbis anno mi is kb. ezen a kisker áron szereztük be patikából. De jelenleg nem csak lokálisan itt van igény rá, hanem konkrétan világszerte, ezért annyiért adják el amennyiért megveszik, márpedig drágán is megveszik, mi több, ha a hazai állapotokat nézed, akkor irreálisan drágán is megveszik, még sorban is állnak érte. A gyártás valószínûleg drágult az alapanyagok árának növekedése miatt, mindenki keresni akar rajta, ezt (meg)értem. A 600Ft-ot nem értem meg, ami kb. az FFP3-as maszk reális kisker ára jobb minõség esetén, a tavalyi árakat figyelembe véve. Én még a 450Ft-os FFP3-as maszkot is drágának találtam, ezért is nem vettem tavaly belõle. Milyen hülye voltam.
Sebészeti maszk: maximum 2 órát lehet elvileg hordani. Én így vásároltam, ha kimegyünk akkor felvesszük (pl. boltba, melóhelyen, ilyesmik), ennek megfelelõen a 200 darab amit rendeltem azért sokáig elég lesz nekünk, de mint írtam is még rendeltem lassúban ideérõs még olcsóbbat is Kínából. Eláll, nem romlik meg. Fertõtleníteni nem szándékozom, hisz mindenféle bacitelepek kialakulnak benne a lehelettõl, nem hiányzik jelen helyzetben egy felsõ légúti fertõzés. Eldobjuk és kész. Tudomásom szerint nem lehet fertõtleníteni.
Szia,
Ha jol emlekszem, akkor par honapja is 600 Ft volt a sebeszi szajmaszk. Csak akkor a 100 db egyutt volt ennyi. :-(
Ami miatt "elfogadhato", hogy felment az ara, az az, hogy 100-szoros ar eseten azok, akiknek eddig eszukbe sem jutot maszkot gyartani, ennyi penzert nekiallnak.
Egyreszt az ovodaktol kezdve a varrodakig mindenki, kisipari modszerekkel most maszkokat keszit, de azt remelem, hogy kozben a profi gyarak is nekiallnak atalakitani a gyartosorokat, es nekiallnak gyartani.
Pl. szerintem alig gyengebb minosegu lenne a maszk, ha egyetlen papir retegbol allna, marpedig ebben az esetben a papirzsebkendo gyarak nekiallhatnanak gyartani. Marpedig azok biztos nem 25 000 db/nap mennyisegben gyartanak.
Mas: jol ertem, hogy a te maszkodban van aluminium "orrtamasz"? Akkor az egesz jo minoseg, szerintem a 6 Ft-osokban nem volt ilyen.
Bel
cattaro
04-04-2020, 09:41 PM
Szia,
Ha jol emlekszem, akkor par honapja is 600 Ft volt a sebeszi szajmaszk. Csak akkor a 100 db egyutt volt ennyi. :-(
A való világban, beszéltem pár nálam hozzáértõbbel is, ha jól emlékszem, az ilyen sebészmaszkok elõállítása filléres tétel, tehát békeidõben, erre ráállt üzem tömeggyártása esetében 0,5-1-2 Ft/db, vagy legyen 10, nehezebb kereskedelmi körülmények miatt. Kb annyira megvan a technológia az elõállítására, mint pl. a 3 rétegû vécépapírra, ami már újra elérhetõ, a hírek szerint.
WestBam
04-05-2020, 09:46 AM
Igen, ebben van kis drót, amivel formára tudod nyomni az orrodnál, hogy jobban illeszkedjen. Mint írtam is kb. megegyezik az itthon is megvásárolható maszkokkal, mi bõ fél éve vettünk utoljára párat, de akkor mi ~40Ft-ért kaptuk emlékeim szerint darabját.
cattaro
04-10-2020, 07:51 PM
Ez ugyan nem annyira túlélõ eszköz, ráadásul még decemberben vettem, de most, 4 hetes karanténos home office után a BOL-ban, nagyon felértékelõdött a szememben és nagyon fontos, jó vételnek tartom utólag is, teljesen netfüggõ távmunka és információszerzés minõségének javítása érdekében.
Xiaomi Mi Bluetooth Speaker (MDZ-26-DB). Kevéssel 10 000 Ft alatt volt magyar forgalmazónál. Korábban nem használtam bluetooth hangszórót, így nincs összehasonlítási alapom. Azért vettem, mert a BOL-ban sokat hallgatok interneten rádiót, ritkábban csak zenét, szabadtéren is, és idegesített a laptop vékony hangzása és korlátos hangereje. Ez 6W-os, masszív fém ház, igényes megmunkáltságú, jó hatótáv, jó hangerõ, jó hangminõség, jó akkukapacitás. Most az önkéntes karanténban nagyon jól jön, amikor szinte állandóan szabadtéren vagyok, mozgok sokat a tanya területén. Hangulatjavító is, hogy jó minõségû hangot hallok távolabbról is. A munkahelyi online értekezleteken is ennek a mikrofonját használom, sokkal jobb, mint a laptopé. Amikor nem dolgozom, mármint nem munkahelyi munkát végzek, hanem "saját" munkát, jól esik néha full hangerõn bedörrenteni valami zenét, bár inkább a tavaszi madárkoncertet, a természet hangjait szeretem hallgatni, ahhoz pedig nem kell hangszóró.
8671
yeahno
04-15-2020, 12:12 AM
Uvex i3-ar szemüveg
Sokáig kerestem olyan szemüveget (fõleg biciglizéshez) amiben éjszaka nem látom vüsszatükrözõdni a saját szememet és nem látom duplán a lámpákat, és nem is torzít. Ez bevált, dõlésszöge is változtatható.
Nem zavar be a 3M6500QL félállarcal legalábbis az én orromon.
https://www.uvex-safety.hu/hu/termekek/vedoszemuevegek/6669/uvex-i-3-ar-szaras-szemueveg/
https://www.3m.com/3M/en_US/worker-health-safety-us/personal-protective-equipment/half-face-respirator/
3M 6500 QL (6502 Medium) félálarc
3M 5935 P3 szûrõbetét
3M 501 szûrõbetét tartó teteje
3M 603 szûrõbetét tartó alja
3M 2135 kerek szûrõbetét (ehhez nem kell egyik szûrõbetét tartó sem)
Régebben vettem, most sehol nem találtam.
Az álarc nem zavarja a szemüveget legalábbis az én orromon, kényelmesebb mint az a 6 féle pormaszk amit eddig használtam melóban. A varrott mosható házi maszkok kényelmesebbek ha jól meg vannak csinálva, ez a maszk egy fokkal zavaróbb de jól beállítva inkább ezt hordom a nagyobb védelemben reménykedve.
A Quick Latch miatt választottam, egy kézzel le lehet billenteni az arcról úgy hogy közben a pántok a fejemen maradnak de az álarc sem lóg a nyakamról. Egy kézzel vissza is kapcsolható.
QL nélküli maszkot is le lehet venni az arcról egy mozdulattal ha a fejpántot lehúzom a fejemrõl, de ha van rajtam szemüveg, sapka vagy kapucni akkor ezeket is le kell venni és zavaró tud lenni hogy ott himbálódzik a nyakamban ráadásul az arc résszel kifelé (könnyebben koszolódik/fertõzõdik a belsõ rész amit aztán rákerül az arcomra).
Kifújó nyílása alul van, szemüveg nem párásodik kívülrõl sem, és valamivel talán jobb mintha elõre lehelném ki a lehetséges vírusokat.
yeahno
04-15-2020, 10:26 AM
Elfelejtettem leírni a nagy hátrányát ennek a félálarcnak: beszélni nem nagyon lehet benne.
yeahno
04-15-2020, 11:46 PM
Nyáron biztos sok mostanában felhalmozott élelmiszer kerül majd a kukákba mert megmolyosodott vagy megromlott, remélem rendesen mûködik még akkor is a szemétszállítás, különben jönnek a patkányok.
Ezért is akarok befõttesüvegben tárolni, volt már ezen a helyen patkányom ami kirágta a mûanyag kannákat.
Az akciós szúnyogriasztókból is feltankoltam, lehet hogy az önkormányzatoknak nem lesz pénze a rendszeres permetezésre, fõleg ha az idegenforgalom hiánya miatt kevésbé éri majd meg nekik. Szúnyogháló kalapra, ajtóra ablakra is ésszerûnek tûnik most megvenni, lecserélni a régit.
Szigetelést a házra lakásra garázsra.
Minél hamarabb kéne megvenni az összes hülyeséget amit eddig megálmodtam magamnak, mert nagyon úgy néz ki hogy egyre kevesebbet fogok tudni megvenni a pénzembõl és jobb ha olyaqn dolgokban áll a vagyonom aminek haszna is lehet, nem pedig papírfecnikben.
Így vettem egy sous vide készletet vákuumos fóliahegesztõvel és egy fagyasztót.
Húsokat egy 25l-es hûtõtáskában sous vidézném, ezzel egyszerre nagyobb adagokat is fel tudok dolgozni, némelyik húst át sem kell csomagolni mert eleve vákuumtasakban van (de lehet egészségtelen mert nem foodsafe a zacsi ha melegítve lett). Az így vákuumcsomagolt húsok kisebb helyet foglalnak, hûtõben is 3-4 hétig elállnak a hõfoktól és hõkezelés hosszától függõen de persze én fagyasztóba szánom. Kisebb a gond ha egy áramkimaradás miatt kicsit leolvad a fagyó, mert tovább tudom hûtõben tartani a húsokat, egy hónap alatt csak elfogy.
Fagyasztóból kivéve csak meg kell melegíteni vagy prítíani serpenyõben, tulajdonképp félkészen van elrakva.
Arról nem is beszélve hogy finomabb, a pác jobban átjárja a húst vákuum alatt, nagyobb tápanyag tartalma marad mert alacsonyabb hõ éri, minden hús pont kellõképp át van fõve stb.
Savanyú káposztát is egybõl a vákuumzacskóban tervezem savanyítani, mert hordóban tárolva idõvel felnyomja a súlyt amivel próbálnám a lé alatt tartani és levegõn megbarnul. Káposztát legyalulom, megpuhítom, besózom és zacskókba töltöm, a zacsi száját visszahajtom csipesszel. Ha megerjedt vákuumzárom a zacsit és pincében tárolom. Kíváncsi vagyok mekkorára puffan majd meg a gáztermelés miatt de azt olvastam nem durran szét. Pár zacskónyit sous vidében pasztörizálok hogy még tovább elálljon.
(még nem erjesztettem így káposztát, nem biztos hogy mûködik)
- 3D nyomtató (ha késõbb valami elromlik nehezebb lesz megvenni, érdemesebb lehet javítani amin könnyít egy 3d printer. Fegyver nyomtatásáról nem is beszélve)
- Garázs, tárolni, mûhelynek vagy BOL-nak, csak tartok tõle hogy feltörik még ha be is van riasztózva.
- pár UV5R, esetleg telepíteni egy napelemes repeatert hogy a szomszéd várost is elérjem.
- komplett okos otthon fõleg a riasztó része miatt
- vadkamera, megfigyelni olyan helyeket ahol nincs áram, képet küld emailen ha mozgást érzékel, egybõl látom ha gond van.
- fagyasztva szárító, 2 milla körül van, de a közeli termelõk feleslegét, tojást, gyümölcsöket felvásárolnám aztán már csak a csomagolással és tárolással kell törõdni. életem végéig van idõ hogy kiáruljam vagy elfogyasszam. Sosem hozná be az árát és itthon nem fizetik meg.
- vízszûrõ otthonra
Szia,
Sok jo dolgot irtal, de en szamomra az okosotthon az utolso, amit szeretnek egy olyam helyzetben, ahol kerdeses, hogy az Elmu munkatarsai egeszsegesek-e.
Bel
yeahno
04-18-2020, 02:27 AM
Nem az Elmüvel csináltatnám, vagy nem tudom mire gondolsz.
- Kamerák a ház köré: tudjam mi történik anélkül hogy meglátnának
- Presence detection: ki van éppen otthon, mikor ment el, értesít ha nincs otthon senki de az ajtó nyitva van vagy mozgás van a lakásban.
- Füstjelzõ, víznyomásmérõ csõtörés jelzéshez, egy kamera a gáztûzhelyre hogy lássam tényleg égve hagytam-e a lángot
- Okos csengõ kamerával hogy lássam ha keresett valaki, ha csengetnek jelezzen a telón, netán még beszélhetnék is vele hangszórón keresztül.
- Szomszéd detektor, ha tudnám hogy nincs itthon a felsõ szomszéd akkor éjszaka is moshatnék/maszírozhatám magam dekopír fûrésszel / gyümölcs centrifugázhatnék stb. Csak az ajtóm elõtt tud bejárni a lakásba úgyhogy elég lenne egy kamera a kukucskálómra, csak azokat a felvételeket menteni automatikusan amin mozgás van, elég lenne pár percnyi videót visszanézni hogy lássam jött vagy ment utoljára.
Sok kis szükségtelen dolog, de onnantól hogy van mit inni, enni, és nem fagyok meg minden csak szükségtelen apróság.
st.jimmy
04-18-2020, 11:30 AM
Gondolom, hogy az a felvetés, hogy nem biztos a hálózati villany megszokott folytonossága a belátható jövõben, bár külön topic van asszem a házi villanyra
Tényleg mindenki arra költi a pénzét és azzal tölti az idejét amivel szeretné, nekem szimpatikusak ezek a dolgok, az "okos otthon" prepperesebb vonalát követi az összeállítás
Szia Yeahno,
Lehet, hogy egy picit elbeszeltunk egymas mellett, az en szememben az "okos otthon" tobbek kozott ezt tudja:
-tavvezerlheto minden
-a kozponti szamitogep vezerel mindent
-es hogy mit ertek a "minden" alatt, hat kb ezeket:
--futes,
--vilagitas,
--zarak,
--hutok
--vizcsapok
-a kozponti szamitogep ellenoriz mindent, ehhez felhasznalva a kovetkezoket:
--mikorofonok
--kamerak
--egyeb szenzorok (pl. homerok)
A fentiek mas megfogalmazasban:
Ha nincs aram, akkor:
-nem lehet se ki, se be menni, mert minden zar vezerelt.
-nem lehet futeni, mert az is szamitogep vezerelt
-nem lehet inni sem
Termeszetesen, ha egy hacker feltori a rendszert, akkor ugyanugy nem lehet kimenni a lakasbol, nem lehet inni, de legalabb jo meleg van, hiszen ha ugy dont, akkor lehet pl. 60 fokot csinalni a lakasban a futessel. Persze kozben a sotetben ullve, hiszen villanyt nem lehet gyujteni, es a sotetitot sem lehet kihuzni.
De legalabb nem kell rablok miatt aggodni: mivel az Interneten megtalalhato _minden_ adatunk (pl. mikor kapcsoltuk fel utoljara a villanyt a wc-ben), termeszetesen inkabb akkor jonnek a tolvajok, amikor biztosan nem vagyunk otthon - es hat ok ezt pontosan tudjak, hogy mikor van.
Persze amiket te irtal, az nem teljesen ez, de pl. a szomszed kukkolo kamera az EU-ben torvenytelen (marmint ha nem jarul hozza).
ui. igen, arra gondoltam, hogy az aram nem csak ugy jon a konnektorbol, hanem ha barmi problema van (marpedig idonkent van), akkor az aramszolgaltatonak el kell haritania a hibat ahhoz, hogy ujra legyen aram, marpedig az nem megy home-office-bol, hogy kicsereljenek egy trafot, vagy eltavolitsanak egy a vezetekre dolt fat.
Bel
WestBam
04-19-2020, 08:25 PM
Ehhez a témához csak egy gyors sztori:
Pár éve télen leszakadt a vezeték ami Nagykovácsiba vitte az áramot, ergo volt áramszünet. Persze nem sikerült elhárítani a kárt csak valami 2-3 nap alatt, szóval valós blackout volt akkor ott. Elég jó környék, van bõven teljesen automatizált "okosotthon" ha így nevezzük. Kb. az alábbi történt: leszakadt éjjel a vezeték a jég miatt. A lakások kihûltek, hiszen a szipiszupi hõszivattyús rendszerek mûködéséhez áram kell, világítás nem volt, cserébe sötét igen, mert pl. a redõnyök is lent maradtak, mert nem kaptak jelet, de ha kaptak volna sem lett volna delej ahhoz, hogy a villanymotorok feltekerjék. A riasztók képesek mûködni ideig-óráig ha bezárod a házat és élesíted, szinte mindnek van saját akkuja, a szirénáknak szintén, bár baromi idegesítõ tud lenni mikor áramszünetben elkezd csipogni, hogy nincs hálózat és egy idõ után vészjelez szintén csipogással, hogy le fog merülni. Nem nézi az idõt, hajnali 3-kor ugyan úgy nekiáll pittyegni, mint nap közben. Szóval jó dolog az okos otthon, a kameráknak még látom is értelmét, nekünk is vannak, van riasztónk is, de jelen esetben tényleg az egyik utolsó amire költeni érdemes.
yeahno
04-20-2020, 02:19 AM
jelen esetben tényleg az egyik utolsó amire költeni érdemes.
Nekem részben pont arról szól ez a költekezés, hogy azt az értéket ami most pénzben tartok valami kézzel foghatóba legyen, mert szerintem a készpénz értéke erõsen csökkenni fog, jobb ötletem pedig nincs (ha van valakinek akkor szívesen várom). Nem ezen fog múlni hogy nem tudok bunkert venni az alpokban, több konzervet meg nem akarok már.
Nyilván úgy kell tervezni hogy egy áramszünet ne legyen gond, minden mûködik manuálisan is, az ajtót kulccsal is nyílik (elektromosan a vasalat nyílik, a zárnyelv ugyanúgy mûködik kulccsal, vagy az egyik zárban a betét elektromosan fogatható a benti oldalon, de kívülrõl hagyományosan is nyitható).
A redõnyöket kézzel is fel lehessen húzni, fûtés nincs a rendszerre kötve, egy hacker legfeljebb a villanyt tudja kapcsolgatni vagy láthatja hány fok van a lakásban. Nyilván ki tudok találni egy szitut amiben egy hacker rámtalál a neten, kilesi mikor nincs senki otthon, kinyitja az ajtót és kirabol, de az én szememben ennek annyira kicsi az esélye hogy a rendszer nyújtotta elõnyök simán megérik.
A szomszédot indirekt kukkolnám, az ajtóm kitekintõjére gondolom rakhatok kamerát belülrõl.
Nem gyõztetek meg, egy ilyen rendszer kockázata/hátránya/ára továbbra is eltörpül az elõnyökkel szemben.
haven
04-20-2020, 07:14 AM
Nekem részben pont arról szól ez a költekezés, hogy azt az értéket ami most pénzben tartok valami kézzel foghatóba legyen, mert szerintem a készpénz értéke erõsen csökkenni fog, jobb ötletem pedig nincs
fizikai, nem tõzsdei ezüst.
yeahno
04-20-2020, 07:51 AM
Aranyat akartam de már nem találtam, viszont veszek ha még elérhetõ lesz.
Miért ezüst és nem arany?
haven
04-20-2020, 08:35 AM
Én nem értek hozzá,csak olvasok. Az arany értékét az adja meg, hogy az emberek mennyire optimisták/pesszimisták, lásd pl a mostani helyzetet. Mikor szaródik a helyzet, akinek van pénze azonnal aranyat vesz, mert abban látja biztosnak a pénzét, tegyük hozzá jogosan. Szóval, a pénzvilágban az aranyat menekülõ eszköznek mondják. Az ipari, valamint az ékszeripari felhasználása eltörpül a jegybankok tartalékai és a befektetõk készletei mellett. Az ezüst pont az ellentétje ennek. Ipari felhasználása a legnagyobb, tehát a valós szükségletre épül az árképzése. Hogy mire használják? Napelemek és elektromos autók gyártása igényli a legtöbbet. Ha vége ennek a szarnak, és visszaáll, legalábbis az ipar, meglendül az elektromos autó gyártás. Véleményem szerint jelentõset fog növekedni az ezüst, az elkövetkezõ pár évben. Valamint elõnye még, most az arany grammonkénti ára a legfrissebb adatok szerint, 20.220ft, a legkisebb vásárolható 2grammos rúd 40.415ft os árából számolva. Ezüst rudat most nem lehet venni hazánkban, 1 unciás befektetési érmét még igen, legolcsóbban 9.900ft/uncia árért. Ez kb 31gramm ezüst. Kis pénzû emberek számára jobban elérhetõ eszköz.
Na meg a másik, hogy miért ezüst, miért nem arany. Venni akkor kell, mikor "relatív" lenn van az ár, ha megy fel, vagy már csúnyán fenn van, akkor eladni, nem pedig beszállni kell. Tavaly ilyenkor 1.277 dollár volt az unciánkénti ára az aranynak, most 1.700 dollár, ez 33% emelkedés. Ha aranyam lenne, most eladnám és ezüstbe tenném át.
st.jimmy
04-20-2020, 09:55 AM
okos otthonra visszatérve, bár ez is OFF mindent lehet jól és rosszul csinálni, azt hiszem "okos" otthonra is igaz ez.
Az idézõjel mindkét esetben indokolt. Ha "okos" otthponról beszélünk ami prepper szempontból nem egy rémálom, akkor a nagyon "highteck" okosotthonok szempontjából az egy egész buta okos otthon lesz. Ha a nagyon hightech "okos" otthonról beszélünk, az prepper szempontból lesz "okos", mint a Nagykovácsis példa mutatja.
Szerintem, ha nincsen semmi okosítás egy lakásban, akkor békeidõben elfogadható, hogy ne legyen szünetmentes táp/agregát, ha van valamilyen áram nélkül mûködõ fûtõberendezés. Hogyha elkezdi az ember az okosítást, és/vagy békeidõknél lényegesen rosszabb helyzetben szeretné megoldani a komfortját, akkor érdemes a különbözõ fogyasztókban gondolkodni, hogy milyen áramellátásra van szükségük. Pl a világítás tök kevés árammal megoldható, a teafõzés (ha árammal akarod) meg csak nagyon sokkal. Lehet, hogy egyszerûbb egy elektromos redõnyhöz áramot biztosítani, mint megoldani, hogy kézzel is könnyen fel lehessen húzni... de lehet, hogy annyit fogyaszt, hogy az ellenkezõje igaz. Magának a hagyomásnyos okosotthon vezérlésének, szenzorainak a mûködtetése az nem nagy ügy energiaigény és szünetmentes táp szempontjából szerintem, az aktuátorok egy része már jó eséllyel problémás.
Aranyat akartam de már nem találtam, viszont veszek ha még elérhetõ lesz.
Miért ezüst és nem arany?
Szia,
Arany: correctgold.hu (https://correctgold.hu/befektetesi-arany/)
Lathato, hogy van raktaron 22 ezer Ft-tol 9 millio Ft-ig mindenfele kiszereles.
Persze az igaz, hogy:
-most sokkal nagyobb az arres, mint par honapja volt
-most sokkal dragab az arany, mint par honapja volt (ahogy Haven is irta)
-most sokkal kisebb a valasztek (egy halom modell epp nem kaphato)
Viszont meg igy is _szerintem_ jobban megeri aranyat venni, mert van egy nagyon durva hatranya az ezustnek, es az az AFA. Vagyis ha megveszed es utana eladod az ezustot, akkor 27%-t be kell fizetni az allamnak a semmiert. Leginkabb ezert van olyan brutalis arres ezeken (a fenti oldal aljan).
Szoval a jo megoldas: vegyel aranyat fel evvel ezelott. :-)
Bel