View Full Version : Járművek
Pityke11
02-19-2015, 08:06 PM
Sztem igaza van mindkét félnek.Igenis van h "kifárad" az anyag.de én inkább elhasználódásnak mondanám.A csere (pl. lengéscsillapitó) olcsóbb ha beméreted és ha lehet csak egyet cserélsz.De én személy szerint jártam úgy h az új(utángyártott) leng.csill. nem "tudott" annyit mint az eredeti.Nem minden esetben indokolt a párban cserélés szerintem.Természetesen néha van olyan h csak páros cserével tudunk megfelelõ javitást elvégezni.
pappito
02-19-2015, 09:58 PM
Sztem igaza van mindkét félnek.Igenis van h "kifárad" az anyag.de én inkább elhasználódásnak mondanám.A csere (pl. lengéscsillapitó) olcsóbb ha beméreted és ha lehet csak egyet cserélsz.De én személy szerint jártam úgy h az új(utángyártott) leng.csill. nem "tudott" annyit mint az eredeti.Nem minden esetben indokolt a párban cserélés szerintem.Természetesen néha van olyan h csak páros cserével tudunk megfelelõ javitást elvégezni.
szerintem nálad a pont. A rugó is el tud fáradni, bár sok kell neki, de elröppen 1-200ezer km és nem úgy rugózik már mint fiatalkorában. A LCS-t meg mérni szokták. Amikor a terepjárót vettem a bal elsõ olyan hitvány állapotban volt, hogy el tudott pattogni a kerék az úton balra kanyarodásnál, elég rossz érzés. Aztán padon kiderült, hogy a másik három lcs közül a legjobb van 51%-on, úgyhogy repült mind a négy, örültem volna, ha párban kell cserélni :))
mossberg-operator
02-19-2015, 11:26 PM
Ma kicsereltettem az osszes olajat, meg az egyik lengescsillapitot, ami banan alakura volt gorbulve. Masik terepgumi lesz, mint mondtam. Ma megyek ertuk. Majd csinalok kepet, ha megvan.
A masik szett gumibol nem lett semmi, mert olyan allapotban volt, hogy nem vettem meg. Most uj gumikat veszek majd kb 1 honap mulva. All terrain gumi. Meg a mereten vacilalok. Eredetileg 195-osok valok ra, de tobben azt mondtak rakjak nagyobbat, 215 vagy 235.... Nem tom. Lengescsillapitora a szerelo azt mondta, hogy csak egyet kell cserelni, nem part. Mondjuk itt az auton egy tengelyen is lehet kulonbozo mintazatu gumi.... Ami tok gaz. Szvsz. Megvettem a Haynes konyvet is. Meg az ekszijcsere van betervezve. Aprilis vegen muszaki.
astonferi
02-20-2015, 07:27 AM
akkor szerintem a 195 méretre nem fog rámenni a 235 méret továbbá figyelj a váltószámokra. Pl most 195 / 65 / 16 gumi van rajta annak a váltó mérete kb. 225/ 55 / 16 gumisnál van táblázat de neten is találsz. ha nem azonos a méret csalni fog a km órád de az nem is baj viszont a kerékagy csapágyak terhelése megváltozik ezért hamarabb megy tönkre.
és lévén összkerék hajtás 4 egyforma gumi
" vitatkozóknak." :D de elfárad a rugó is csak lassabban mint a gátló sõtt a laprugó ( amerikai autók és terepjárókban ma napig ) el is törik ha elfárad.
A. L. Ias
02-20-2015, 08:24 AM
<OFF>
Had trollkodjak ide is egy kicsit! :D
Az anyag nem elfárad, hanem kifárad a sorozatosan ismétlõdõ igénybevétel miatt. Így elfáradni nem tud.
És felhívom a kedves budapesti fórumtársaim figyelmét, hogy vegyék figyelembe a hányattatott sorsú vidékiek helyzetét is. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy az általuk koptatott útfelület egyenletesen kátyús, így mindkét oldali futómûvet hasonlóan terheli és teszi tönkre. Vidéken az útpadka jóval rosszabb minõségû, mint az út tengelyvonalában. Így a futómû igénybevétele nem egyenletes, hanem a jobb oldali gyorsabban amortizálódik. Hamarabb megérhet a cserére. Így elképzelhetõ, hogy csak az egyik oldalit kell cserélni, ha a másik elhasználódása még határértéken belüli.
Azon kívül londonercsecse esetében szerintem nem errõl az esetrõl van szó. A csere oka fizikai deformálódás, ami nem kifáradásos jelenség, hanem inkább utal egyszeri dinamikus terhelésre. Azt a futómûvet valaki irgalmatlanul odaverte valamihez a terepen, nem pedig a kátyúk rázták használhatatlanra.
Ennyit szerettem volna elmondani... Kérem kapcsolja ki! :D
</OFF>
mmilan21
02-20-2015, 08:31 AM
" vitatkozóknak." :D de elfárad a rugó is csak lassabban mint a gátló sõtt a laprugó ( amerikai autók és terepjárókban ma napig ) el is törik ha elfárad.
Ó igen a laprugók... emlékszek még a sulis éveimbõl, hogy eltört az egyik pótkocsin a laprugó, úgyhogy azok se örök életûek.
A mi Opelünkbe volt már 120.000+ Km és egy mélyebb 10-20 cm mély "láthatatlan" útbesüllyedésbe hajtottunk bele a TESCO környékén (ekkor tört el a rugó), ahol a kamionforgalom is terheli az utakat. Ráadásul szikrázó napsütéses idõben, így nehezen észrevehetõ volt a mélyedés.
Miután lecseréltettünk mindent, észrevehetõen stabilabb és csendesebb lett a kocsi.
mossberg-operator
02-20-2015, 09:49 AM
<OFF>
Az anyag nem elfárad, hanem kifárad a sorozatosan ismétlõdõ igénybevétel miatt. Így elfáradni nem tud.
És felhívom a kedves budapesti fórumtársaim figyelmét, hogy vegyék figyelembe a hányattatott sorsú vidékiek helyzetét is. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy az általuk koptatott útfelület egyenletesen kátyús, így mindkét oldali futómûvet hasonlóan terheli és teszi tönkre. Vidéken az útpadka jóval rosszabb minõségû, mint az út tengelyvonalában. Így a futómû igénybevétele nem egyenletes, hanem a jobb oldali gyorsabban amortizálódik. Hamarabb megérhet a cserére. Így elképzelhetõ, hogy csak az egyik oldalit kell cserélni, ha a másik elhasználódása még határértéken belüli.
Azon kívül londonercsecse esetében szerintem nem errõl az esetrõl van szó. A csere oka fizikai deformálódás, ami nem kifáradásos jelenség, hanem inkább utal egyszeri dinamikus terhelésre. Azt a futómûvet valaki irgalmatlanul odaverte valamihez a terepen, nem pedig a kátyúk rázták használhatatlanra.
</OFF>
Pontosan, elozo tulaj (amcsi preppertarsunk, pillowpants neven jart mar itt) nagyon kuldte neki 1 honapig a terepen. Lett egy horpadas is rajta, meg ez a lengescsillapito. Szerelonel felemeltuk, s alaneztunk (en is), s nem talaltunk mast. Amugy katyu erre is van dogivel, meg buzi fekvorendor, hogy szejjelverje a kisautod...
astonferi
02-20-2015, 10:11 AM
<OFF>
</OFF>
köszönjük a hozzászólást jövõ héten Te fizeted a teát valamint átmegyek tanítani is :D
All terrain gumi...normál használatra ...NE....csúszik a jégen,letaposott havon...esõben csak lépésben...az abs-sel szerelik kocsik pedig kínlódnak mert nem tud mit kezdeni a cucc a szituval...szóval ha nem kifejezetten erdõt járni,mezõgazdaságra vagy extrém hibaelhárításra,katasztrófa védelemre készülsz ...inkább ne...ja és arra készülj,ha beragadsz nem a gumi fog kipörögni...hanem a kuplungtárcsa,a hajtáslánc,vagy ami enged...de valami fog engedni....
..ilyen gumival járok minden nap..;)
..akkor még pár szót ezekrõl a kifáradásos dolgokról.....30 éve vezetek terepjárót és ott kell lenni a hol a part szakad (nem a part..vezeték,de mind1)...nem véletlen,hogy szinte le sem vizsgáztatják a kocsikat ,inkább cserélik..mert amit kapnak..azt nem oldja meg egy rugó csere..a kasznik is mennek...csak gondoljatok bele mi erõ dolgozik amikor nekifeszül a traktor és 2-300 métert húzza a kocsit a szántásba...
Használtként megvásárolva.amelyik nem parádés kocsi volt,hanem terepjáróként használt arra költeni egy fillért is felesleges pénzkidobás..beülni oszt széthajtani amíg megy...
mossberg-operator
02-20-2015, 10:51 PM
..normál használatra ...NE....csúszik a jégen,letaposott havon...esõben csak lépésben...az abs-sel szerelik kocsik pedig kínlódnak mert nem tud mit kezdeni a cucc a szituval...szóval ha nem kifejezetten erdõt járni,mezõgazdaságra vagy extrém hibaelhárításra,katasztrófa védelemre készülsz ...inkább ne...ja és arra készülj,ha beragadsz nem a gumi fog kipörögni...hanem a kuplungtárcsa,a hajtáslánc,vagy ami enged...de valami fog engedni....
..ilyen gumival járok minden nap..;)
..akkor még pár szót ezekrõl a kifáradásos dolgokról.....30 éve vezetek terepjárót és ott kell lenni a hol a part szakad (nem a part..vezeték,de mind1)...nem véletlen,hogy szinte le sem vizsgáztatják a kocsikat ,inkább cserélik..mert amit kapnak..azt nem oldja meg egy rugó csere..a kasznik is mennek...csak gondoljatok bele mi erõ dolgozik amikor nekifeszül a traktor és 2-300 métert húzza a kocsit a szántásba...
Használtként megvásárolva.amelyik nem parádés kocsi volt,hanem terepjáróként használt arra költeni egy fillért is felesleges pénzkidobás..beülni oszt széthajtani amíg megy...
Hello! Akkor milyen gumit ajanlasz, amit tudok betonon, meg terepen is hasznalni?
Hello! Akkor milyen gumit ajanlasz, amit tudok betonon, meg terepen is hasznalni?
http://www.goodyear.eu/hu_hu/tires/4x4/wrangler-at-r/
http://www.goodyear.eu/hu_hu/tires/4x4/wrangler-hp-all-weather/
..ilyesmit...a lényeg,hogy ne legyen kopott...no nem azért mert a rovátka "kapaszkodik"....mert nem kapaszkodik....hanem mert a kicsi rovátkába beleragad a sár és nincs súlya az 1-2 mm-es sárnak,hogy kidobja a centrifugális erõ..nem tud "tisztulni" a gumi...nem kell széles gumi sem,csak amit gyárilag szerelnek az autóra...
Ha elakadsz...az elsõ dolog...ne erõltesd...szállj ki nézd meg mi a helyzet...ha nem vészes próbálgasd elõre hátra,normál gázadással,közben picit forgasd a kormányt...
...ha már van egy méteres "csapásod"....akkor elõre és hátra...próbáld meg csutka gázzal lendületbe hozni...általában sikerül...ha nem próbáld másik irányba....azt azért folyamatosan ellenõrizd,hogy az alja ne üljön fel,mert akkor a vontatás is problémás lesz....5097...de cicák szeretik az all -Terrain gumit...
Pityke11
02-21-2015, 07:56 PM
Esetleg ha adhatok egy apró tanácsot gumivásárlás terén.(Bár ez minden gumiköpenyre vonatkozhat)Nézzétek meg a gumi gyártási évét.Nagyban befolyásolja a használatot!Bár hozzáteszem ezt terepgumiknál tapasztalatbol nem tudom megerõsiteni.
raktaros
02-22-2015, 01:52 PM
http://cdn.goodshomedesign.com/wp-content/uploads/2015/02/truck-home-1.jpg
http://cdn.goodshomedesign.com/wp-content/uploads/2015/02/truck-home-2.jpg
http://www.goodshomedesign.com/truck-transformed-into-amazing-solar-powered-off-grid-home-2/
pappito
02-23-2015, 07:51 AM
..normál használatra ...NE....csúszik a jégen,letaposott havon...esõben csak lépésben...az abs-sel szerelik kocsik pedig kínlódnak mert nem tud mit kezdeni a cucc a szituval.
lehet, hogy amin te járkálsz az szar, de van hatmillió féle mintázat és gumikeverék minden gyártónál, a GY-tól a kingkong-limlom kínai noname-ig.
Általában jobbak aszfalton, mint terepen (az ilyennel szerelt izékkel 90%-ban nem mennek le az aszfaltról) de vannak kivételek. Majd a szaktárs vesz olyan gumit ami az õ használatának megfelel. az autó amit vett amúgy is stock - nem offroadra való, hanem kicsattogni a lõtérre földúton/gravelen. Arra meg számos AT gumi jó, és akkor nem kell a berregést hallgatnia aszfalton, és nem koptatja el a szép rücsköset párezer km alatt.
Az AT gumi ésszerû kompromisszum.
astonferi
02-23-2015, 10:50 AM
azért tegyük hozzá hogy olyan gumit nem mutatsz nekem ( szögesen kívül ) ami nem csúszik jégen és letaposott havon.
WestBam
02-23-2015, 11:31 AM
A svédek nem véletlenül használnak a személyautókon is szöges gumikat, valóban csúszós úton mással esélyed nincs. Mondjuk olyan idõben meg csak az induljon el akinek nagyon fontos dolga van.
De mintha elkanyarodott volna a téma, Londonercsecse egy szóval nem írta, hogy offroad versenyre készülne, mert akkor már az autóról is le kellett volna beszélni. Szvsz egy sima all terrain gumival jó leszel vegyes felhasználásra és nem extrém terepre :thumbup
Télre meg téli kell, ennyi. Ja a széles felni-gumi meg felejtõs hacsak speckó felhasználásra nem szánod mivel azokat leginkább dísznek teszik fel a városi cirkálókra, cserébe drágább és a fogyi is megugrik. Inkább a gyári méretben vegyél abból a pénzbõl egy jobb minõségû gumiszettet!
Kérem valaki segítsen!..hogyan alakul a kötelezõ biztosítás,ha..
jelenleg személyautó van B10
3,5 tonna alatti kétszemélyes kisteher lenne (pl citroen berlingó)
átvihetõ e a bónusz,milyenek a díjak? kell menetlevél ha magánszemély.magáncélra használja? elõre is kösz!
Dream_walker
02-24-2015, 06:14 PM
Magánszemélynek magáncélra nem kell menetlevél a 3,5t-nál kisebb jármûre.
A menetlevelet arra találták ki, hogy ha gazdasági társaságként a költséget elszámolod, akkor a jármû futását tudd mivel igazolni. Egy köteg borítéknál ezt számlával igazolod, de az üzemanyagköltségre nem elég a molos számla, az is kell, hogy a gazdasági tevékenység során mikor és hogyan használtad fel azt az eszközt (jelen esetben az üzemanyagot és az amortizációt), amely értékével csökkented az adóalapod, és ami után visszaigényeled az áfát.
Amúgy a berlingo és társai nem túl jók, ha rendes autónak akarod használni. Azért mondom, mert azt is használok a melóban. Egy sima dobozos pickupot kizárólag rakodhatóságban nyomnak le (alacsonyabb fenéklemez, oldalajtó, és minimálisan nagyobb raktér), ám ez utóbbi lehet ötszemélyes is, és azért mégis jobban autó formája van. Hasonló célra megfelelhet még a régi nissan patrol, vagy bármelyik 7ülésessé varázsolható nagy kockaterepjáró.
A berlingo kategóriájú kisteher akkor jó választás, ha tényleg teherszállításra akarod használni. Pl. egy rotációs kapát csak akkor tudsz betenni egy pickupba, ha leszeded a kormányt. De ezért a kompromisszumért cserébe ha többször használod autóként, mint málhásszamárként, akkor jobban megéri.
astonferi
02-24-2015, 06:34 PM
és tegyük hozzá hogy gyenge a futómûve és nem gömbfejet cserélsz pár ezer ért hanem komplett lengõkart 30 ezerért. a hátsó híd rendszerint megrogyik a csapágy berágódik rajta. javítás 100 e.
nekem volt 2,0 HDI ezeket leszámítva jó kis kocsi volt
A. L. Ias
02-24-2015, 07:25 PM
Kérem valaki segítsen!..hogyan alakul a kötelezõ biztosítás,ha..
jelenleg személyautó van B10
3,5 tonna alatti kétszemélyes kisteher lenne (pl citroen berlingó)
átvihetõ e a bónusz,milyenek a díjak?
Ha másik autó helyett veszed és nem mellé akkor egyszerûen átviheted rá a bónuszt, az üzembentartóhoz kötõdik, amennyiben az elõzõ szerzõdésed 2 évnél nem régebben szûnt meg. Az okozhat gondot, hogy teherautó besorolású a jármû, ami más jármû kategória, de a tájékoztatók nem említették kizáró oknak az átvitelnél.
A sok krákogóra meg ne hallgass! :) Sok örömöd lehet egy ilyen kategóriájú autóban. Egy személynek még mobil lakásra is alkalmas kis kompromisszumokkal. 6 éve használok egy Renault Kangoot, vadkemping alatt laktam is benne. Természetesen ennek az autónak is hibái és gyengéi, de karbantartással megelõzhetõek a súlyosabb problémák. A teherautó elõélet sajnos rossz ómen, a megszámlálhatatlan kilométer és (ki)spórolós karbantartás jellemzi a többségüket.
Az elõnye, hogy nem drágább az üzemeltetése, mint egy személyautónak, de jobb a helykihasználása. Arra készülj fel, hogy a teherautó mivolta miatt jobban fognak szívózni veled. Kezdve a drágább megyematricával (B2 kategória), folytatva a folyamatos ellenõrzéssel (mert nincs ráírva, hogy magánszemély üzemelteti és menetokmány ellenõrzést akarnak tartani), egészen az autóstársak utálatáig (mert benned is az agresszív fehér furgonost látják).
Dream_walker
02-24-2015, 07:57 PM
A sok krákogóra meg ne hallgass! :) Sok örömöd lehet egy ilyen kategóriájú autóban.
egészen az autóstársak utálatáig (mert benned is az agresszív fehér furgonost látják).
Nem mondtam, hogy nem jó kocsi :) De ez a kategória nem véletlenül fut haszongépjármû néven. Ha hasznot tudsz termelni vele, akkor az ellensúlyozza a személyautókhoz képest néha nagyon zavaró hátrányokat. Itt a haszon lehet az is, hogy a rotát egyben betolhatod, nem kell szétszedni :D
Ha valaki egy személyautót akar, amit néha használhat komolyabb rakomány szállítására, akkor nem ez a legjobb választás, ennyi :) Ha egy teherautót akar, amivel néha csak kirándulni vagy moziba megy el, akkor okés :)
Az autóstársak utálatát meg meg lehet elõzni egy olyan matricával, amire ráírod, hogy sürgõsségi pálinkaszállítás, ittasellátó, vagy hasonló :)
http://www.hasznaltauto.hu/kishaszonjarmu/renault/kangoo/renault_kangoo_express_1.2_business-8720814
..ezzel szemezek ( a berlingót csak példának írtam)...most ugyanilyen motoros személykocsim van,320000 van benne,jól bírta eddig...lassan mennie kell,addig amíg szép.... hát nem tudom ,a képekrõl nem tûnik leharcoltnak és elérhetõ az ára....ami tetszik,hogy anélkül,hogy a rácsot eltávolítanánk az anyósülésnél meg lehet hosszabbítani..és tényleg lehet aludni benne...gyakorlatilag ebbe az összes batyunk elférne..ha költözni kell...ez az 1,2 benzinmotor meg elpusztíthatatlan,arról nem is beszélve ,hogy keveset eszik....
A. L. Ias
02-24-2015, 09:23 PM
http://www.hasznaltauto.hu/kishaszonjarmu/renault/kangoo/renault_kangoo_express_1.2_business-8720814
..ezzel szemezek ( a berlingót csak példának írtam)...most ugyanilyen motoros személykocsim van,320000 van benne,jól bírta eddig...lassan mennie kell,addig amíg szép.... hát nem tudom ,a képekrõl nem tûnik leharcoltnak és elérhetõ az ára....ami tetszik,hogy anélkül,hogy a rácsot eltávolítanánk az anyósülésnél meg lehet hosszabbítani..és tényleg lehet aludni benne...gyakorlatilag ebbe az összes batyunk elférne..ha költözni kell...ez az 1,2 benzinmotor meg elpusztíthatatlan,arról nem is beszélve ,hogy keveset eszik....
Azt azért kalkuláld bele, hogy egy ilyen autót vezeti olyan, mintha konyhakredenccel közlekednél. Nagy függõleges felületei vannak, hatalmas a légellenállása. Ezáltal a nagy sebességrõl és a menetdinamikáról le kell mondanod. Elõzni csak hátszélben lejtõn lehet (kis túlzással). Ekkora kaszninak gyenge az 1,2 motor véleményem szerint. Városi szaladgálásra jó, országúton kevés. Ha ezekkel a kompromisszumukkal együtt tudsz élni beválhat. A hirdetésben szereplõ km inkább vicc kategória. Céges autóban évi ~12600 km? egy személyautóban ennyi az átlagos futás. Ez csak veszteséget termelt így a cégnek. Én egy 100e-vel megtoldanám képzeletben. Remélem csak én vagyok ilyen pesszimista...
Sok sikert, bárhogy is döntessz! :)
Nem mondtam, hogy nem jó kocsi :) De ez a kategória nem véletlenül fut haszongépjármû néven. Ha hasznot tudsz termelni vele, akkor az ellensúlyozza a személyautókhoz képest néha nagyon zavaró hátrányokat. Itt a haszon lehet az is, hogy a rotát egyben betolhatod, nem kell szétszedni :D
Ha valaki egy személyautót akar, amit néha használhat komolyabb rakomány szállítására, akkor nem ez a legjobb választás, ennyi :) Ha egy teherautót akar, amivel néha csak kirándulni vagy moziba megy el, akkor okés :)
Az autóstársak utálatát meg meg lehet elõzni egy olyan matricával, amire ráírod, hogy sürgõsségi pálinkaszállítás, ittasellátó, vagy hasonló :)
Ilyen alapon a kétüléses, rácsos corsa és cayanne a haszon termelésére szolgál, nem adóelkerülésre. :D
Nekem a felsoroltakon kívül jól jött a tolóajtó a gyerek mellett, sokkal kezelhetõbb egy 120 cm-es ajtónyílás, mint egy 60 fokban kinyitott ajtó "rése". A zárt kaszni eltakarja a benti cuccot, nem hívogató zsákmány, mint egy nyitott platón. Rotációs kapát nem szállítottam benne, de a Piaggio Liberty robogóm belefért. Tesóm viszont szórólapozáshoz inkább egy kombi Vectra B-t választott, mert inkább kellett a széles, mint a magas rakodótér. Az biztos, hogy a merev tengely sokkal jobban ráz hátul mint egy független vagy csatolt hosszlengõkaros felfüggesztés. Az ülõlapok is rövidek és kemények. De be lehet vele állni bármilyen mélygarázsba, nem esik bele a magasságkorlátozásba. Hossza csak 4m, könnyû vele parkolni. Viszont egy kemping budit betéve akár a forgalmas parkoló közepén is el tudod végezni a dolgodat. :) De ezek mind személyi preferenciák. Kár róluk vitatkozni.
WestBam
02-24-2015, 10:09 PM
A hirdetésben szereplõ km inkább vicc kategória. Céges autóban évi ~12600 km? egy személyautóban ennyi az átlagos futás. Ez csak veszteséget termelt így a cégnek. Én egy 100e-vel megtoldanám képzeletben. Remélem csak én vagyok ilyen pesszimista...
Ezzel teljes mértékben egyet kell értenem. A km 100%, hogy nem valós. Elmondom a tutit. Van egy autóm, ez az évjárat és a rendszámom is csak picit másabb. Most van benne majdnem 110e km. No én nagyrészt cégessel járok, évi olyan 70-80e km körül, a sajátom tényleg keveset használom, leginkább helyben topogásra, bevásárolni, közelben rokont látogatni, ilyesmi. Nekem így van benne ennyi km. Szerinted ha céges lenne mennyit toltam volna bele? :eek:
A másik: mondjuk úgy, hogy hallottam olyan emberrõl aki ilyenekkel bizniszel. Flottákat megvesz fillérekért, rendbeteszik amennyire lehet, hogy szép legyen és ebbe beletartozik a km számláló is. Aztán megy a piacra. A szebb állapotúak van, hogy 300e km-t is változnak. Szóval ne sajnáld a pénzt egy hozzáértõ szerelõre és vidd magaddal ha ilyenben gondolkozol, késõbb sok-sok költségtõl megkímélheted magad. Én nem beszéllek le amúgy róla, nekem mindig francia autóim voltak és kiugró baj egyikkel sem volt soha. :thumbup
pappito
02-24-2015, 11:07 PM
. A szebb állapotúak van, hogy 300e km-t is változnak. Szóval ne sajnáld a pénzt egy hozzáértõ szerelõre és vidd magaddal ha ilyenben gondolkozol, késõbb sok-sok költségtõl megkímélheted magad.
amit ez az úr mond.
Mellesleg ezek már elég okos autók (2000 utániak) én rákérdeznék a márkaszervízben, hogy mit tud a rendszerük a jármûrõl (VIN alapján) járt-e szervízben, volt-e fõdarabcseréje, nem a harmadik motor van-e benne már, stb. A flottáknak szokott lenni a márkaszervízzel egyedi szerzõdésük.
astonferi
02-25-2015, 01:59 PM
ha rám hallgatsz azt veszel amit akarsz Te fogsz vele szenvedni nem én :D
Fiat Scudo, Peugeot Expert. 1,9 szívó dízel. világból kimegy igénytelen cserébe 68 LE és lassú de sok benne a hely tudsz benne kényelmesen aludni is és van belõle szgk vizsgás 5 üléses is. vagy ezekben is van 2,0 HDI ( JTD ) 90 illetve 110 LE kicsit kényes az üzemanyag tisztaságra de nagyon jó motorok azok is.
én T4 syncrot vennék 3500-4000 € ért már van az osztráknál.
vagy amit akarsz :haha:
Hááát....veszek egy új ablaktörlõ lapátot...oszt jó lesz az ami van...
astonferi
02-25-2015, 06:17 PM
ennyi :D látod már meg is oldottuk a kocsi gondodat :beer:
7végén volt szerencsém egész napos UAZ túrán részt venni.
Kedves gyerekek....az egy naggyon nagggyyon fasza jármû!!!
Sokat eszik az biztos, de olyan mint egy tank. És a tetjébe a span alig költ rá!
Nem úgy mint pl a Nivára vagy Pajerora költene az ember!
Na szóval aki teheti az szerezzen be 1et.
(Nekem már marad a Niva.)
Törölt_fórumtag2
03-10-2015, 10:26 AM
Nekem volt, mind a kettõ Uaz is és Niva is. Imádtam õket.
Mindkettõ piszok jó terepjáró. Az Uaz igénytelenebb, kevesebb gondot okozott. A Niva-t viszont állandóan szerelni kellett és drágák voltak hozzá az alkatrészek. Rohadt mindenhol.
Én is az Uaz-ra szavaznék, már a szállítható 7 fõ miatt is a "komandirszkij"-nél. A dobozos is jó belõle. A fogyasztása viszont brutál, jobb merci dízel motorral beszerezni.
mossberg-operator
04-05-2015, 09:35 AM
Ezt nem tudtam mashova tenni: http://familyofftosail.blogspot.hu/?m=1
Kisss
05-13-2015, 08:59 PM
A régebbi fajta aróról mi a véleményetek?
WestBam
05-13-2015, 09:36 PM
Ha nem használod akkor egészen megbízható :haha:
Viccet félre, román verdát inkább az ellenséges táborba. Fiatalon volt szerencsém aro-hoz, csak a szõlõbe jártak vele de azon kívül, hogy magas az építése és valóban terepjárónak készült felezõvel meg zárható kerekekkel más elõnyére nem emlékszem. Ami elromolhat autóban az kb. mind el is romlott, aztán jöttek azok amik nem tudnak elromlani de a lelkes szõröstalpúaknak azt is sikerült megoldani.
mossberg-operator
05-26-2015, 07:45 PM
A jatekszerem: 5559
Fütyülõs Lada
https://www.youtube.com/watch?v=Jks9ZF-YS0I
geddonvaro
06-17-2015, 08:17 PM
Igazi geddon jármû.:D
https://www.youtube.com/watch?v=tKePT2I-ORU
Új minibusz a Toyotától. 4x4-es.
http://cdn.grindtv.com/wp-content/uploads/2015/06/Toyota-UUV.jpg
:hipnozis:
Al Bundy
07-24-2015, 01:53 AM
En most ezzel szemezgetek, remelem meglesz meg mire osszejon a penz ra. Egyszeru, eros es nagy.
http://www.kijiji.ca/v-cars-trucks/city-of-toronto/1986-gmc-suburban-suv-crossover/1083933299?enableSearchNavigationFlag=true
Unicornis
07-24-2015, 06:01 PM
Én nekem legszívesebben egy ilyen menekülõ jármû kellene:
https://www.youtube.com/watch?v=FyyYLfSH010
Hosszabban ugyanez:
https://www.youtube.com/watch?v=_j0eJ0xB7LU
:D
mmilan21
07-24-2015, 07:32 PM
Nekem Minigun nélkül is megfelelne. :)
D - törölt tag
07-25-2015, 02:01 AM
Hosszabban ugyanez:
https://www.youtube.com/watch?v=_j0eJ0xB7LU
:D
Hát tedd meg!Mire vársz???????
Buckalako
09-12-2015, 01:11 PM
Inkább érdekesség mint menekülõjármû: A pókautó, ami bárhol elmegy (http://miferfiak.hu/a-pokauto-ami-barhol-elmegy/)
Morpheus
09-13-2015, 10:04 AM
http://nabukodonozor.webnode.hu/news/terep-scooter/
http://444.hu/2015/10/09/a-vilag-legpusztitobb-fegyvere
mossberg-operator
12-28-2015, 07:56 PM
http://bestbugoutbagz.com/car-survival-kit-winter/
geddonvaro
12-29-2015, 08:39 AM
6766
Az én menekülõ/támadó gépem.:D
st.jimmy
12-29-2015, 09:54 PM
6766
Az én menekülõ/támadó gépem.:D
Volt valami mûsor ahol modernlovagosat játszottak quadról :D
Unicornis
01-25-2016, 06:46 PM
Városi menekülõ, geddon gép!
Bogár a kaszni. De V8-as +csavarkompresszoros feltöltés= 800LE+
A rugóutak hossza 70cm!
https://www.youtube.com/watch?v=70OSJLzISL0#t=58
Útakadály, barikád, nem probléma.
GAZDA
01-25-2016, 08:55 PM
A gallytörõs Níva már nem játszik? :haha:
2014 decemberében vettem "néhány" liter gázolajat, a héten azzal autóztam, eddig minden ok (Mazda B2500). (Az üzemanyagban kiválás, túrósodás nem volt tapasztalható.)
Azon gondolkodom hogy vagy 6 hónap múlva lehet hogy vennék egy motort. Dirt bike. VISZONT. Valami hülye oknál fogva egyszerûen nem lehet olyanból automata váltósat venni. (Magyarázatnak azt adják, hogy dirtbike-nál kell az erõ, azt meg érzésbõl kell, meg különben is tuti jó érzés váltani, meg ilyesmi. Ami hurrádejó, de ez engem nem vigasztal.) Amiben van automata, az az óvodás verzió. Nem tudom miért nem csinálnak mopedeket, felnõtt dirt bike verzióban. És ez nem is olyan dolog ami kizárólag nekem kéne, mert ezrével olvasom ezt másoktól, Youtube-on, Fórumokon, mindenfelé. Tehát lenne rá piac is. Azt is tudom hogy még egy akármilyen béna régi típusú motorban is van annyi erõ hogy elpöfögjön automata váltóval, mert olyannal még én is mentem.
A kérdés az, hogy ha veszek egy óccókínai -de új-dirt bike-ot, akkor mennyire bonyolult azzal váltani? Egészen pontosan hogy mûködik maga az indulás és a váltás. Lehetõleg pontról-pontra írjátok meg, ahogy az oktatáson tanítják.
Youtubeon látok videókat, de abból nem sokat tudtam megérteni, meg nem is mutatják pontosan, mert vagy a kéz látszik, vagy a láb, de a kettõ egyszerre nem.
Van valami oktató videó amit tudnátok ajánlani? Esetleg kézikönyv amiben azt a részt elolvashatnám?
Az alapokat tudom hogy mész, kanyarodj, stb. abban van gyakorlatom automata váltós motorral, meg az végül is biciklinél is úgy van.
Maga a váltás borzaszt el a dologtól, mert az nem tûnik túl egyszerûnek. Az új helyen lesz hely és idõ rá, szóval az nem szempont. Ha kizárólag néhány órás gyakorlás kell hozzá, nem lesz gond.
Pénzem még nincs rá, legalább fél évre vagyok a vásárlástól, de magyarázatok, információk, javaslatok, ötletek, minden jöhet ami eszetekbe jut a témával kapcsolatban. :)
Egészen pontosan hogy mûködik maga az indulás és a váltás.
Ugyanúgy mint az autónál , kuplung , egyesbe be , kuplung kienged , csak ha gyorsan kiengeded a kuplungot , ez kiugrik alólad :-)
st.jimmy
02-20-2016, 06:38 AM
arra, hogy elprüntyögj elhagyatott placcon fél órás gyakorlás bõven elég, ha nincs semmi sürgetõ, nem zavar a forgalom akkor elbénázik az ember, de mûködik az
aztán ahogy gyakorlod egyre jobb lesz, találsz magadnak apró kihívásokat és szerintem heti 2-3*fél óra gyakorlással 2-3 hónap alatt egészen hatékony leszel abban amire használni akarod
nekem pl egy óra után amikor látta apum, hogy fel-alá száguldozok egy nagy üres sík földutas placcon (elhagyatott reptér) azt a feladatot adta, hogy induláskor kapartassam el a hátsó kereket úgy, hogy legalább egy méteres csíkot hagyjak (sóderes kemény föld 250 ccm utcai enduro)
elsõ próbálkozás 2,5 m :D
aztán kimentünk dimbes-dombos terepre, ott meg nem sikerült megfelelõ idõ alatt összerakni mit merre kéne csinálni a kezelõszerveken (0 rutin) és szépen eldõltem gyökkettõvel domb irányába, semmi extra...
viszont ha gagyi kínait veszel azt úgy vedd, hogy nagyon rövid ideig lesz jó, utána meg nem nagyon lesz érdemes javítani, ha engeded minõségibb használt irányába terelgetnélek. itthon van a totalbike-on Nepperûzõ rovat, ahol segítenek, hogy adott célhoz, adott kerettel mit érdemes venni, lehet, hogy kint is van hasonló, lehet, hogy némi kínálatfelmérés után érdemes az itthoniakat megkérdezni, mert ugyan a kinti szervizhátteret nem ismerik, de típusokat valószínûleg igen, a szervizre meg tudsz következtetni abból, hogy mibõl van sok
st.jimmy
02-20-2016, 06:42 AM
nomeg bizonyos típusoknak viszonylag triviális, normál szerszámokkal kivitelezhetõ a szervize (ez kell neked), másikaknak meg speciális szerszámozottságot igényel, ez meg csak akkor jó neked, ha a környékeden rá vannak állva a szerelõk
alkatrészvásárlás neked nem gond, mert megveszed neten, aztán bemész vele a szerelõhöz, ha neki jó így, márpedig ha õ nem tudja beszerezni, gondolom jó lesz neki így :D
Egészen pontosan hogy mûködik maga az indulás és a váltás.
Ugyanúgy mint az autónál , kuplung , egyesbe be , kuplung kienged , csak ha gyorsan kiengeded a kuplungot , ez kiugrik alólad :-)
Lehet. Soha életemben nem vezettem kocsit se. Mondjuk itt az autók 99%-a automata váltós. :)
arra, hogy elprüntyögj elhagyatott placcon fél órás gyakorlás bõven elég, ha nincs semmi sürgetõ, nem zavar a forgalom akkor elbénázik az ember, de mûködik az
aztán ahogy gyakorlod egyre jobb lesz, találsz magadnak apró kihívásokat és szerintem heti 2-3*fél óra gyakorlással 2-3 hónap alatt egészen hatékony leszel abban amire használni akarod
viszont ha gagyi kínait veszel azt úgy vedd, hogy nagyon rövid ideig lesz jó, utána meg nem nagyon lesz érdemes javítani, ha engeded minõségibb használt irányába terelgetnélek.
A semmi közepén leszek, van erdõ, meg van földút is. Szóval a gyakorlás nem lesz probléma. Azon az úton valószínûleg félóránként jár majd egy autó. :)
Inkább veszek új kínait, mint használt japánt. Az ok a kétszeres árkülönbség, meg az hogy használt motorokkal volt már nekem is, meg a rokonomnak is baja. 1 használt motorom volt, eladni se tudtuk normális áron, mert sose volt hajlandó beindulni. A rokonomnak meg volt vagy 30 motorja, mindig használtat vett. Havonta cserélte, mert hiába értett hozzájuk, mindig leálltak, hol ez, hol az tört el bennük.
De amennyit én megyek vele, az nem lesz sok. Igazából tanulás miatt venném. Ha beletanulok és megy rendesen, akkor esetleg veszek egy jobbat.
Mondjuk jól utánanézek, mert most találtam egy jót, néztem róla egy videót, alacsony fickó letesztelte és még õ is furán nézett ki, mert úgy tûnt a motoron, mintha a motor nem lenne teljes méretû. Gondolom egy 130 centis kínainak megfelel, de európai átlagmagasságú férfinek nem biztos hogy annyira jó. :haha: Majd komoly kutatómunkát végzek, hogy jót találjak. Egy jelöltem van, de az tényleg csak dirtbike, nem "street legal", nincs lámpája, se semmi. De van idõm gondolkodni rajta.
Amatorpe
02-20-2016, 08:27 AM
Hát, ha még autót sem vezettél, akkor érdekes lesz... Mindenképpen jó lenne melléd valaki, aki már rutinos motorvezetõ. Kb együtt jár a két kéz meg a két láb, nekem is volt mocim 2-3 évig, nem lenézni akarlak, csak azt mondom, hogy ha valaki nem mutatja meg a dolgokat, sok lefulladás, esés, meg csúnya beszéd lesz belõle....
De nagyjából: minden váltós mocin lesz kuplung, váltó, elsõ + hátsó fék, gázkar.
Nekem bal kéznél volt a kuplung, jobb kéznél az elsõ fék meg a gázkar (gyakorlatilag magad felé tekered a markolatot), bal lábnál a hátsó fék, jobb lábnál a váltó. Meg kell kérdezni hogy jönnek a sebességek, mert van ahol az elsõ fel, a többi le van, erre figyelni kell.
Beindítod a járgányt (van amelyik nyitott stenderrel nem indul), ha van rajta benzincsap, akkor figyeled hol áll, ha van rajta szivató, figyeled hol áll. Aztán bal kéz kuplung behúz, jobb láb vált egyesbe. Szépen lassan kuplung kienged (ha kaparni akarsz, akkor gyorsabban+gáz, de elõször ne ezzel próbálkozz), és finom gáz. Aztán majd hallani fogod, és ezt tényleg érezni/hallani kell tudni, mikor kell váltani a következõ fokozatba. Ha meg fékezel, elõször csak fék, aztán ha sokat kell, kuplunggal együtt fék+visszaváltás.
Remélem érthetõ volt, elsõre biztos kicsit bonyolultnak tûnik, de gyorsan meg lehet szokni.
Jó poén, és van egyfajta szabadságérzet, ami kocsiban nincs meg. Cserébe nem véd se idõjárástól, se sok hülyétõl. (Mármint a kocsikaszni sokat felfog egy ütközésnél...)
st.jimmy
02-20-2016, 08:29 AM
Lehet. Soha életemben nem vezettem kocsit se. Mondjuk itt az autók 99%-a automata váltós. :)
Na akkor ha ennyire nulláról akkor így néz ki :D
Beindítod a motort: van valamilyen kapcsoló, vagy elfordítható kulcs, azt beteszed ON-ra, aztán van önindító, vagy berúgókar azt használod és alapjáraton megy a gép
lehetnek trükkök, robogónál féket kell húzni és csak akkor megy az önindító, meg ilyesmi, de ez típus specifikus. Alapvetõen üresben kell lennie a gépnek a mûveletnél, üresjelzõ lámpa a mûszerfalon vagy van, vagy nincs. Ha nincs üresben akkor kuplung és nyomkodod lefelé bõszen a váltókart a lábaddal, majd egyet nagyon finoman vissza. MZ ETZ-nél nekem "kínszenvedés" :D
TFH üresben alapjáraton jár a gép letámasztva: megfogod, támasztó fel (vagy sztenderrõl le), ráülsz, lábad lent a földön, kezed a kormányon
bal lábad felteszed a lábtartóra, lábujjad a váltókar mellett, attól kifelé. Behúzod a kuplungkart, a bal kezeddel tövig, taposol egyet(ne fél nem tudsz többet) lefelé a váltókaron, lábad megint ki mellé. Most jön a neheze: finoman húzod a gázt és finoman engeded vissza a kuplungot. A kuplungnak alapvetõen két állása van, teljesen zárt, és teljesen nyitott. Amikor nyitott, akkor minden tök mindegy, ha húzod a gázt a motor forog, de nem történik semmi. Amikor zárt akkor viszont akármi történik, a kerekek és a motor között direkt kapcsolat van, ha a kerék megáll a motor lefullad, ha a motor forog a kerék is forog, mese nincs. A kettõ között van egy átmeneti állapot, ez 2-3, nagyon max 5 mm-t jelent praktikusan a kuplungkar mozdításán. Tehát amikor azt mondom, hogy lassan engeded vissza a kuplungkart az nem azt jelenti, hogy az egész úton lassan, hanem onnantól lassan, hogy eljut ennek az átmeneti állapotnak a szélére. Szóval kis gáz, kis kuplung és szépen lassan el fog indulni a motor, jobb lábad felteszed a lábtartóra úgy, hogy nem taposod a hátsó féket vele.
ott tartasz, hogy haladsz gyök kettõvel, ha húzod a gázt, akkor vonyít/bõg a motor, de alig mész gyorsabban. ha meg akarsz állni, akkor ne csak a féket húzd, mrt le fog fulladni a motor :D
de tfh mennél tovább, és szeretnél gyorsabban haladni, mintha sétálnál, szóval kuplung be, bal lábujjaddal alábújsz a váltókarnak, és húzol/pöckölsz egyet rajta felfelé, elvileg az ürest átugorva kettesben leszel, ha ráengeded a kuplungot, húzod a gázt és csak pörög, akkor meglett az üres, még egyet kell felfelé :D
szóval kuplung be, majd váltókar, majd kulung lassan (nem annyira) vissza, miközben húzod a gázt, így lehet váltogatni a sebességfokozatok között.
Lassításkor érdemes folyamatosan váltani vissza az adott sebességhez, megálláskor kettesbõl üresbe. Ennek két oka van: nem fogsz tudni másképp visszagyorsítani, vagy ha megállsz nehezen lesz meg az üres :D
st.jimmy
02-20-2016, 08:33 AM
ha véletlen találsz üreset a nagyobb fokozatok között ne akadj fenn rajta, a legjobbakkal is megesik :D
st.jimmy
02-20-2016, 08:36 AM
Amúgy ha prepper szempontból beszélünk jármûvekrõl, akkor nagyon fontos szempont, hogy az ember minél többféle jármûvet tudjon kezelni, ki tudja milyet talál/cserél geddon esetén. Vezettem a minap jobbkormányos automatát Cipruson, szélvédõkifejelõs amikor kuplungként tapos az ember a fékre :D
Irányjelzõ a másik oldalon van, szóval mindig tiszta volt az ablak, mert az ablaktörlõt mûködteti helyette az ember bõszen :D
Amatorpe
02-20-2016, 08:41 AM
Na Jimmy szebben leírta, úgy kell.
Jobbkormányost én se vezettem, biztos vicces lenne elõször... :D
Hát, ha még autót sem vezettél, akkor érdekes lesz... Mindenképpen jó lenne melléd valaki, aki már rutinos motorvezetõ. Kb együtt jár a két kéz meg a két láb, nekem is volt mocim 2-3 évig, nem lenézni akarlak, csak azt mondom, hogy ha valaki nem mutatja meg a dolgokat, sok lefulladás, esés, meg csúnya beszéd lesz belõle....
Motoroztam eleget, csak nem váltóssal.
Kocsit egyszer vezettem, kb. 15 métert. Könyörögtem anyámnak hogy tanítson már, õ meg mondta hogy jól van. De nem ám terepen, földúton vagy valami, hanem rögtön álljak be az udvarba, a kiskapun keresztül, miközben rozsdás vackoknak ne menjek neki. Sikerült beállni, miközben magyarázott mellettem hogy hogy indítsam be a kocsit meg hová lépjek, adjak gázt, meg ilyenek. Elsõre megcsináltatta velem ezt. Közben meg õ mérges volt fateromra, mert apám mondta neki egyszer hogy álljon be a garázsba, anyám meg letörte a kocsiról a tükröt. (Pedig neki jogsija is volt már akkor!)
Sajnos én hiába könyörögtem a családnak, nem akartak rászánni 1-2 órát arra hogy oktassanak egy kicsit. Most is magamra vagyok utalva.
De nagyjából: minden váltós mocin lesz kuplung, váltó,
Ez lesz a tanulós rész.
elsõ + hátsó fék, gázkar.
Ez megvan, ez nem gond. Automata váltóson ezt bõven kigyakoroltam. :)
Nekem bal kéznél volt a kuplung, jobb kéznél az elsõ fék meg a gázkar (gyakorlatilag magad felé tekered a markolatot), bal lábnál a hátsó fék, jobb lábnál a váltó. Meg kell kérdezni hogy jönnek a sebességek, mert van ahol az elsõ fel, a többi le van, erre figyelni kell.
Újhoz adnak kézikönyvet, remélem abban ez az infó benne lesz. De majd kérdezõsködök Youtube-on, meg motoros fórumokra is benézek a specifikus infókért.
Beindítod a járgányt (van amelyik nyitott stenderrel nem indul), ha van rajta benzincsap, akkor figyeled hol áll, ha van rajta szivató, figyeled hol áll. Aztán bal kéz kuplung behúz, jobb láb vált egyesbe. Szépen lassan kuplung kienged (ha kaparni akarsz, akkor gyorsabban+gáz, de elõször ne ezzel próbálkozz), és finom gáz. Aztán majd hallani fogod, és ezt tényleg érezni/hallani kell tudni, mikor kell váltani a következõ fokozatba. Ha meg fékezel, elõször csak fék, aztán ha sokat kell, kuplunggal együtt fék+visszaváltás.
Óvatos leszek vele mint a szûzlánnyal. :thumbup
Legalább fél éven át majd olvasással és Youtube-al képzelm magam, aztán jöhet a gyakorlat.
Cserébe nem véd se idõjárástól, se sok hülyétõl. (Mármint a kocsikaszni sokat felfog egy ütközésnél...)
Az erdõben nem jár kocsi, úgyhogy az nem gond. A földúton meg gyakorolok majd, ott se igazán lesz majd semmilyen kocsi. (kicsit arrébb kövesút van, úgyhogy nem hiszem hogy túl sokan járnának majd a földúton. Meg a képeken is elég elhanyagoltan néz ki, úgyhogy nem fog túl sok mindenki zavarni. A legközelebbi szomszéd 500 méterre van. A másik oldalon meg 1 kilométerre.) Bármit csinálhatok, nem zavarok vele majd senkit. :)
Na akkor ha ennyire nulláról akkor így néz ki :D
Beindítod a motort...
Ok, elolvastam, ez így nagyon hasznos. :thumbup
Tehát van az üres. attól 1-el mehet lefelé, az az 1-es, aztán onnen 1-el fel az üres megint, még egyet fel, az a 2-es, mégegyel fel, az a 3-as. Már ha jól képzelem a dolgot.
Váltásnál kell behúzni a kuplungot, majd lassan visszaengedni, ha megtörtént a váltás.
Jól gondolom?
varég
02-20-2016, 05:39 PM
Amúgy ha prepper szempontból beszélünk jármûvekrõl, akkor nagyon fontos szempont, hogy az ember minél többféle jármûvet tudjon kezelni, ki tudja milyet talál/cserél geddon esetén. Vezettem a minap jobbkormányos automatát Cipruson, szélvédõkifejelõs amikor kuplungként tapos az ember a fékre :D
Irányjelzõ a másik oldalon van, szóval mindig tiszta volt az ablak, mert az ablaktörlõt mûködteti helyette az ember bõszen :D
Vagy amikor a váltókart keresnéd a megszokott oldalon... :D
Ok, elolvastam, ez így nagyon hasznos. :thumbup
Tehát van az üres. attól 1-el mehet lefelé, az az 1-es, aztán onnen 1-el fel az üres megint, még egyet fel, az a 2-es, mégegyel fel, az a 3-as. Már ha jól képzelem a dolgot.
Váltásnál kell behúzni a kuplungot, majd lassan visszaengedni, ha megtörtént a váltás.
Jól gondolom?
Elméletbe jó ez így ahogy leírtad. Japán motoroknál még a váltó pontos is. Ellenbe simsonnál, egyszerûbb gépeknél kicsit hosszabbak az utak, vagy nehezebb, akadósabb a váltás. Gyakorolni kell. :-)
st.jimmy
02-20-2016, 10:33 PM
hamar automatikussá válik ám, kocsit alig vezetek egy hónapban 1-2 alkalommal (ennél eddig csak ritkábban) és tök automatikusan megy általában... igaz megvan a jogsim vagy 5 éve :D
remélem a motor is így fog menni, el kéne kezdjem a jogsit hamarosan
Ez tetszik. :)
http://i.imgur.com/TB4q2bz.jpg
mmilan21
03-07-2016, 08:20 PM
Ez tetszik. :)
http://i.imgur.com/TB4q2bz.jpg
Kösz, de inkább maradok a napelem tetõs Tesla Model S-nél, az legalább nem akad fenn az elsõ magyar közúti buckán vagy kátyún. :haha:
Bowman
03-08-2016, 02:38 PM
Ahogy az utcánk kinéz csatornázás után. . . . . . ezzel a garázsig nem jutnék el! :haha:
mmilan21
03-09-2016, 07:07 AM
Ahogy az utcánk kinéz csatornázás után. . . . . . ezzel a garázsig nem jutnék el! :haha:
Kb 1 éve nálunk is ez volt a helyzet. 4 méteres földkupacok két oldalt és 4,5-5 méter mély árok ásva a csõvezetéknek...
Most meg megy a szívás ahol megsüllyedt a betemetett árokra húzott aszfalt réteg 2-3 helyen.
Lassan már tengelytörõ mélyedések lesznek azok.
Vállaltak rá garanciát, így ki kell javítaniuk a kókány munkát.
http://i.imgur.com/DjFAhLZ.gif
st.jimmy
03-27-2016, 09:10 AM
a vége egy skyline GT ha jól látom, de mik vannak közben? végig azok? így kezdõdött?
Ádám Csaba
04-04-2016, 05:13 PM
Nekem van egy LADA NIVA 1.6 benzin - gáz. Fillérekbõl javítható házilag. Magyarországon mindenhol elmegy, nem hagy cserben. Csomagtartó a gáztartály miatt elég szûkös, de tetõcsomagtartó kapható rá. Olcsó hozzá gallytörõ és a vadszállító.
Én imádom és nem is cserélem le, amíg szét nem esik!
WestBam
04-04-2016, 06:00 PM
Üdv az oldalon!
Majd alkalom adtán írj ám bemutatkozást is mert így szokás :thumbup
Niva valóban jó terepjáró, anno egy erdõgazdaságnak az autóit javítottuk rendszeresen, sajnos ezek nem egy örökéletre tervezett autók ellenben pár japóval. Ha nem a motor romlik el akkor a hajtásban lesz valami, ha az is jó akkor meg a kasztni rohad el. De tényleg nem tétel hozzá általában az alkatrész.
Ellenben nem egyszer ezek húzták ki az "úri" vadászok L200-asait mikor már mid bent ragadtak mentés közben :haha:. Szóval terepezésre kiváló autók fóleg a rövid tengelytáv miatt. Nekem is szimpatikus de mivel javítani nem annyira szeretek így inkább valami tartósabb modellt vennék ha tervezném ilyen vásárlását.
Ádám Csaba
04-06-2016, 02:03 PM
25-30 éves nivák szaladoznak az utakon eredeti alkatrészekkel, igaz helyenként rozsdásak. Nekem ez elegendõ garancia! Samurai-t drágának tartottam és gyengének! Szólóban biztos kiváló terepjáró, de én gyakran húzok futót 10-15 q-val.
GAZDA
04-06-2016, 02:14 PM
25-30 éves nivák szaladoznak az utakon eredeti alkatrészekkel, igaz helyenként rozsdásak. Nekem ez elegendõ garancia! Samurai-t drágának tartottam és gyengének! Szólóban biztos kiváló terepjáró, de én gyakran húzok futót 10-15 q-val.
Ez vicces volt! 20 évesen egy Niva már magától szétesik olyan rothadt. Ja és szezon végén mindig nagyjavítás van a Niván szóval nem sok eredeti alkatrész marad pár év után. A rendsodrót szépen viszi de 2000-es alatti motor fõleg ha nem turbódízel elég sovány futózni.
Jó gép a Niva sok helyen elmegy de nem egy csodagép.
mossberg-operator
04-06-2016, 06:04 PM
22 eves Vitara-m van. Tenyleg nem eros. Csak 98LE. Mindenen atmaszik. De terhet huzni nem jo. Az 1.6-os motort porgetni kell, 2500-3000-nel van nyomatek.. Sok baja nincs. Pont ma javitottunk rajta rozsdafoltot a kuszobon, lekoszorul femig, gitt, alapozo, ujrafest. A fo elemek nem rozsdasodnak, csak a hatso kerekiv, kuszob. De vizen keresztul szoktam vele jarni neha. Elozo tulaj meg off-roadozott. Hagyomanyos letra alapokra epul. Egyszeru. Szeretem. Inkabb ezt veszem elo, mint az uj varosi kisautot... Az erzes miatt. Most tetocsomagtartot akarok epiteni ra -nagyon ritka, 100-150e ft-nyi GBP hasznaltan-, hegesztogep kellene. Ha milliomos lennek, gyari allapotra restauraltatnam vissza, s ezzel jarnek neha.
Ádám Csaba
04-06-2016, 06:29 PM
GAZDA:
Kicsit sem helytálló, amit írtál! Hát sok függ attól, hogy milyen a tulajdonosa. Az elõzõ Nivámat 29 éves korában adtam el és azóta megkapta a OT minõsítést, mert semmi sem lett még rajta átépítve vagy kókányolva. Sose volt kasztnizva, csak alvázvédõzve. A mostani Nivám 23 éves és ez sem volt még kasztnizva. Kerékjáratban van betét, így azt nem is éri víz. A csomagtér ajtón van rohadás, de annak azaz oka, hogy törve volt. 1,6-os a motorja és 15 q-val vígan elmegyek mindenhol. Terepen felezõt bekapcsolom, de asztfalton nem kell az sem.
londonercsecse:
Vitaram nem volt, arról nem tudok véleményt írni, de biztos megbízható jármû, mert abból is sok húszon éves szaladozik az utakon.
mzperiksz
04-06-2016, 06:38 PM
Hat évig volt 1.7-es niva cégauntónk, mikor leadtuk már több helyen rohadt és a fél futómû ki volt cserélve.
Pedig csak városban használtuk.
Egy elõnye van, relatív olcsó...
GAZDA:
Kicsit sem helytálló, amit írtál! Hát sok függ attól, hogy milyen a tulajdonosa. Az elõzõ Nivámat 29 éves korában adtam el és azóta megkapta a OT minõsítést, mert semmi sem lett még rajta átépítve vagy kókányolva. Sose volt kasztnizva, csak alvázvédõzve. A mostani Nivám 23 éves és ez sem volt még kasztnizva. Kerékjáratban van betét, így azt nem is éri víz. A csomagtér ajtón van rohadás, de annak azaz oka, hogy törve volt. 1,6-os a motorja és 15 q-val vígan elmegyek mindenhol. Terepen felezõt bekapcsolom, de asztfalton nem kell az sem.
londonercsecse:
Vitaram nem volt, arról nem tudok véleményt írni, de biztos megbízható jármû, mert abból is sok húszon éves szaladozik az utakon.
Sergeant
04-06-2016, 06:44 PM
Nekem is volt Nivám. Úgy 5 évig. Elõtte, pedig szolgálati kocsinak is kaptam egyet.
Többé nem lesz.:)
Olyan volt, mint az állatorvosi ló, minden betegséget elkapott.
Igazi hobbi autó volt, egész hétvégén alatta feküdtem, hogy hétköznap használni tudjam.:D
Ha beleülsz valami komolyabb gépbe, akkor nagyon látni fogod, hogy mekkora a különbség.
Nem leszólásként, de tudod viszonyítani más 4x4-eshez, gyakorlati tapasztalatok alapján?
Én igen. Nekem is összkerekes van, a ruszki csoda sehol nincs hozzá képest.
Ádám Csaba
04-06-2016, 07:09 PM
Nem volt más típusú terepjáróm, csak a két NIVA-m! Ezt is azért vettem, mert sajnáltam családi autóval terepre menni. Illetve az 1300-as peugeot nem szerette a futót. Lehet félresiklott a mondandóm, nem célom, hogy bárkit is meggyõzzek a NIVA használatára. Lehet én fogtam ki megbízható darabokat. Számomra fontos volt, hogy olcsó legyen az ára és a szervizelése, elmenjen terepen és legyen elég ereje a futóhoz. Az elvárásaimnak megfelel a gépezet, így én biztosan nem cserélem le. Az összes szerelés amit véghezvittem rajta az annyi volt, hogy az önindító szénkeféit cseréltem.
Sergeant
04-06-2016, 07:33 PM
Én is fanatikusan szerettem a Nivámat.
Addig, amíg ki nem próbáltam más vasakat is terepen vagy éppen extrémebb viszonyok között. Illetve, amíg tele nem lett az állandó javítgatásokkal a hócipõm.
Nehéz olyat találni, ami minden igényt kielégít, de nem lehetetlen.
Én a négykarikásra esküszöm, már úgy 12éve.
Ihasz Laci
04-06-2016, 07:41 PM
,,Én a négykarikásra esküszöm''
en meg erre:)
7074
Sergeant
04-06-2016, 07:52 PM
,,Én a négykarikásra esküszöm''
en meg erre:)
7074
Kicsit feltûnõ lennél vele.:)
mossberg-operator
04-06-2016, 07:55 PM
Bovington?
Ihasz Laci
04-06-2016, 07:59 PM
sergeant:
az tuti, hogy feltuno lennek vele:) meg kene hozza egy sajat benzinkut is! a csajok biztos buknanak ra ha ha
londonercsecse:
igen bovingtonban volt. mar jo regen voltam ott, idelye lenne ujra meglatogatni a nagy vasakat!
te is voltal mar ott?
mossberg-operator
04-06-2016, 08:51 PM
sergeant:
az tuti, hogy feltuno lennek vele:) meg kene hozza egy sajat benzinkut is! a csajok biztos buknanak ra ha ha
londonercsecse:
igen bovingtonban volt. mar jo regen voltam ott, idelye lenne ujra meglatogatni a nagy vasakat!
te is voltal mar ott?
Egy parszor... Nagyon atepitettek mostanaban. Uj csarnok, a bemutato palya is mas. Imadok odajarni. Duxford-ot se hagyd ki!
fater.lajos
04-07-2016, 11:05 AM
Ez egy igazi túlélõ jármû. Oldalkocsit pórhajtással már láttam, vezettem, de pót elsõkerék hajtásos motorral még nem találkoztam...
https://www.youtube.com/watch?v=ZTYQVzvZPw4&index=16&list=RDeboK0afYQwc&nohtml5=False
Ihasz Laci
04-07-2016, 03:19 PM
ehhez mit szolsz?
https://www.youtube.com/watch?v=cO-ik1B3w_M&nohtml5=False
fater.lajos
04-07-2016, 03:44 PM
A kettenkradot imádom. Szereznék is egyszer ilyet vezetni, de csak a múzeumban láttam ilyet!
Ihasz Laci
04-09-2016, 05:58 PM
megvan eletem elso terepjaroja:)
jeep grand cheeroke 4.0L v8 csaladi autonak teljesen jo es meg terepre is lehet vele menni, boldogsag van!
7082 7083
7084 7085
megvan eletem elso terepjaroja
jeep grand cheeroke 4.0L v8 csaladi autonak teljesen jo es meg terepre is lehet vele menni, boldogsag van!
Gratula,szép is és jó erõs!Csak rossz helyen van a kormány!:haha:
Ez azért már gép,nem gagyiNíva!
Elõbb kopjon el mint Te! :thumbup
fater.lajos
04-11-2016, 11:00 AM
A Nívát nem hagyom bántani!
Kiváló gép, szinte mindenütt elmegy! Otthon én is megtudom szerelni, még az "elektronikáját" is!
Randa, rozsdásodik, jó étvágyú stb. az tény...
A Nívát nem hagyom bántani!
Dehogy bántjuk! Gyönyörû!:thumbup70887089
mossberg-operator
04-14-2016, 04:50 AM
Ma autot butykoltunk. Automata valtoban olaj, s szuro csere, ami belul van, tehat bontani kell mindent, meg a kardantengelyt is, hogy hozzaferj. Alkatreszt szerezni eleg gazos egy 22 eves auto automata valtojahoz (csak a tomitesrol, meg a szurorol van szo), a Suzukin kivul senki nem tart. S huzos, mert 80 font a ketto. 3 ora bontas, 1.5 ora osszerak. Fel ora feltolt, tesztel. Ja, nem en vagyok am a nagy szerelo, nehogy azt kepzelje barki. Volt segitsegem. Par kep: 7091709270937094
GAZDA
04-14-2016, 06:52 PM
GAZDA:
londonercsecse:
Nem akartam a lelki világodba gázolni de helytálló amiket írtam. Szolgálati kocsinak Nivám volt 2014-es gyártmány, szerettem vezetni van (olyan szlávos életérzés) ritkán kellett felezõt vagy difit kapcsolni. Viszont saját részre inkább Vitarát vettem (5 ajtós,2000-es Mazda turbódízel) azzal nem szállhat versenybe a Niva.
GAZDA
04-14-2016, 06:55 PM
Ma autot butykoltunk. Automata valtoban olaj, s szuro csere, ami belul van, tehat bontani kell mindent, meg a kardantengelyt is, hogy hozzaferj. Alkatreszt szerezni eleg gazos egy 22 eves auto automata valtojahoz (csak a tomitesrol, meg a szurorol van szo), a Suzukin kivul senki nem tart. S huzos, mert 80 font a ketto. 3 ora bontas, 1.5 ora osszerak. Fel ora feltolt, tesztel. Ja, nem en vagyok am a nagy szerelo, nehogy azt kepzelje barki. Volt segitsegem. Par kep: 7091709270937094
Automata váltó terepjárónál hogy mûxik? Nekem nagyon szentségtörésnek tûnik de lehet csak én vagyok maradi.
Ezek szerint automata váltós terepjáró van, de krosszmotor kinézetben nem gyártanak automata váltósat felnõtt méretben. :(
Ihasz Laci
04-14-2016, 07:39 PM
Ezek szerint automata váltós terepjáró van, de krosszmotor kinézetben nem gyártanak automata váltósat felnõtt méretben. :(
en multkor lattam egyet, mondjuk az nem krossz volt hanem enduro de terepre jo az is automata valtos es dizel motor volt benne.
ha megtalalom belinkelem neked.
Én feltúrtam érte az egész Internetet. Kizárólag gyerek méretben van automata váltós. :( Pedig még a kínai weboldalakon is néztem, órákat szántam a keresésre, de semmi.
Ihasz Laci
04-14-2016, 07:51 PM
meg van porgess 2.50 hez a motorhoz
https://www.youtube.com/watch?v=XVk9WzRkXt4
mossberg-operator
04-14-2016, 09:17 PM
Automata váltó terepjárónál hogy mûxik? Nekem nagyon szentségtörésnek tûnik de lehet csak én vagyok maradi.
Haat, nem vagyok teljesen biztos a dologban. Van egy sima automata valtom, hatso kerek hajtas. Illetve tudok negykereket kapcsolni, abban van high meg low fokozat. Hidros a valto. Aztan csak maszik. Difizar nincs benne, csak limitalt csuszasu. Sarban, vizben, meg sziklamaszos uton szoktam. De konkretan nem terepezek, hanem csak ott kell mennem a loterre, horgaszni, stb. telen a loteres hegymenetes sziklamaszos nemletezo utra tokeletes, 5 klubbtarsamnak van Jimny-je vagy Vitaraja. A Defender tul nehez, ha be van havazva, szivas vele felmenni. Remelem segitettem.
Ihasz Laci
04-15-2016, 11:14 AM
https://www.youtube.com/watch?v=Tt-N0_8nr4A
fater.lajos
04-18-2016, 01:37 PM
Haat, nem vagyok teljesen biztos a dologban. Van egy sima automata valtom, hatso kerek hajtas. Illetve tudok negykereket kapcsolni, abban van high meg low fokozat. Hidros a valto. Aztan csak maszik. Difizar nincs benne, csak limitalt csuszasu. Sarban, vizben, meg sziklamaszos uton szoktam. De konkretan nem terepezek, hanem csak ott kell mennem a loterre, horgaszni, stb. telen a loteres hegymenetes sziklamaszos nemletezo utra tokeletes, 5 klubbtarsamnak van Jimny-je vagy Vitaraja. A Defender tul nehez, ha be van havazva, szivas vele felmenni. Remelem segitettem.
Szerintem túl lihegik az egészet, sokkal primitívebb az egész. Volt egy Golfom automatával. Mindenki mondta, ha elromlik akkor... és jött az okosság.
Végy egy hidro kuplungot. Turbina, wandler stb néven fut, de csak két félbe vágott citrom. Ha az egyik forog, viszi a másikat is. Kész. P állásban mechanikusan rögzített a kihajtás, N-ben meg szabadon foroghat. Maga a váltó egy közönséges bolygókerekes váltórendszer, amiben a szelepek eresztik el vagy fogják meg a fokozatot. Olajat a gyári elõírás szerint kell bele rakni. Két féle van, a Hikomat (sárgászöld) meg a piros Valvoline. Nem keverhetõ, a gépkönyv szerinti kell bele.A piros sokkal elterjedtebb, a buszokban is ilyen van. Nagyon strapabíró szerkezetek, és van mester aki javítja, ha kell. Ha a BKV-s meg egyéb buszos cégeknek megy a javítás és egyre kevesebb busz hagyományos váltós, akkor aZ sokmindent kibír. Mivel sokan még soha nem szedtek szét ilyet, pláne nem javítottak, mondják az okosságot.
Bátran vegyetek automata váltós autót!
mzperiksz
04-18-2016, 07:01 PM
Jah, aztán ha véletlenül mégis tönkre menne mélyen a zsebbe kell majd nyúlni...
Szerintem túl lihegik az egészet, sokkal primitívebb az egész. Volt egy Golfom automatával. Mindenki mondta, ha elromlik akkor... és jött az okosság.
Végy egy hidro kuplungot. Turbina, wandler stb néven fut, de csak két félbe vágott citrom. Ha az egyik forog, viszi a másikat is. Kész. P állásban mechanikusan rögzített a kihajtás, N-ben meg szabadon foroghat. Maga a váltó egy közönséges bolygókerekes váltórendszer, amiben a szelepek eresztik el vagy fogják meg a fokozatot. Olajat a gyári elõírás szerint kell bele rakni. Két féle van, a Hikomat (sárgászöld) meg a piros Valvoline. Nem keverhetõ, a gépkönyv szerinti kell bele.A piros sokkal elterjedtebb, a buszokban is ilyen van. Nagyon strapabíró szerkezetek, és van mester aki javítja, ha kell. Ha a BKV-s meg egyéb buszos cégeknek megy a javítás és egyre kevesebb busz hagyományos váltós, akkor aZ sokmindent kibír. Mivel sokan még soha nem szedtek szét ilyet, pláne nem javítottak, mondják az okosságot.
Bátran vegyetek automata váltós autót!
fater.lajos
04-19-2016, 12:42 PM
Jah, aztán ha véletlenül mégis tönkre menne mélyen a zsebbe kell majd nyúlni...
Mint a hagyományos váltónál és kuplungnál... Csak egy kinyomócsapágy, aztán ez aztán az...
WestBam
04-19-2016, 12:53 PM
Látom még nem kellett a váltóhoz nyúlni. Majd ha kell és egy szelep annyi lesz mint egy kuplungszett akkor lehet majd pislogni. Persze nem akarok én lebeszélni senkit az automatáról :D
http://totalcar.hu/magazin/technika/2014/01/07/automata_valto_javitas/
Ihasz Laci
04-19-2016, 01:59 PM
Látom még nem kellett a váltóhoz nyúlni. Majd ha kell és egy szelep annyi lesz mint egy kuplungszett akkor lehet majd pislogni. Persze nem akarok én lebeszélni senkit az automatáról :D
http://totalcar.hu/magazin/technika/2014/01/07/automata_valto_javitas/
,,Ezek a váltók komolyan túlbiztosítottak: ha betartják az elõírt karbantartást, ritkán mennek tönkre. ''
ez a titka mindennek. eddigi autoim kozul meg egyiknak se (se automata se manualis) volt valto hibaja. szerintem ez egy eleg ritka hiba, bar akkor sokba kerulhet mert tobb alkatreszbol all az egesz valto.
magyarorszagon meg eleg ritkak az automata valtos kocsik. en amig otthon laktam nem is lattam egyet se.
itt angliaba rengeteg van beloluk, amerikaba meg tobb. ha annyira szar lenne az automata valto meg olyan gyakran romlana el nem gyartananak beloluk olyan sokat!
WestBam
04-19-2016, 02:21 PM
Azért a képlet nem ennyire egyszerû.
Az automata nem szar és nem is romlik el gyakran. Ellenben ha fel kell újítani akkor egy használt suzuki árát ott lehet könnyen hagyni. Nem tudom mikor költöztél el itthonról de itthon is rengeteg automata váltós autó van. Már egyáltalán nem csak a prémium szegmensben, kisautókban is simán látni. És ha szar is akkor is van piaca, mivel ezzel mindenki tud menni, mint egy robogóval. Sokan ezért veszik, sokan pedig a kényelem miatt.
A gond akkor van mikor veszel egy kintrõl behozott bizonytalan futású autót. Óra mutat mondjuk 200e-t de van benne 400e lazán. Aztán van pislogás mikor a szerelõ megmondja a felújítás árát. Márpedig nélküle nem mûködik az autó szóval meg kell csináltatni. Mivel autóiparban dolgozom így naponta találkozom ilyenekkel, prémiumban szemrebbenés nélkül 1 Mihály a váltó csere gyári felújítottra. Ha az sok akkor lehet lemenni olyan 6k-ra azzal, hogy itthoni szaki bõrözi meg számlásan, hivatalosan. Ez prémium márka, egy vw lehet olcsóbb bár ott is vannak árak ahogy hallottam. Amerikáról ne is beszéljünk, más dimenzió az ahol egy családi autó egy escalade, itthon meg egy ritka tank. Ott kidobják és beletesznek másikat, nem gond, vezetni amúgy sem tudnak manuálisat így ott nem is téma. Amúgy a kézi váltó is el tud romlani de sokkal nehezebb hazavágni, általában csak tömítõ szimmeringet kell cserélni benne, esetleg széthullik egy-két fokozat de a mostaniak kibírnak alap esetben egy autó élettartamot. Legalábbis én ezt látom.
a kézi váltó is el tud romlani de sokkal nehezebb hazavágni
:thumbup Tanúsítom!..pedig próbálkozunk erõsen....:haha:
Ihasz Laci
04-22-2016, 11:40 AM
Azért a képlet nem ennyire egyszerû.
Az automata nem szar és nem is romlik el gyakran. Ellenben ha fel kell újítani akkor egy használt suzuki árát ott lehet könnyen hagyni. Nem tudom mikor költöztél el itthonról de itthon is rengeteg automata váltós autó van. Már egyáltalán nem csak a prémium szegmensben, kisautókban is simán látni. És ha szar is akkor is van piaca, mivel ezzel mindenki tud menni, mint egy robogóval. Sokan ezért veszik, sokan pedig a kényelem miatt.
A gond akkor van mikor veszel egy kintrõl behozott bizonytalan futású autót. Óra mutat mondjuk 200e-t de van benne 400e lazán. Aztán van pislogás mikor a szerelõ megmondja a felújítás árát. Márpedig nélküle nem mûködik az autó szóval meg kell csináltatni. Mivel autóiparban dolgozom így naponta találkozom ilyenekkel, prémiumban szemrebbenés nélkül 1 Mihály a váltó csere gyári felújítottra. Ha az sok akkor lehet lemenni olyan 6k-ra azzal, hogy itthoni szaki bõrözi meg számlásan, hivatalosan. Ez prémium márka, egy vw lehet olcsóbb bár ott is vannak árak ahogy hallottam. Amerikáról ne is beszéljünk, más dimenzió az ahol egy családi autó egy escalade, itthon meg egy ritka tank. Ott kidobják és beletesznek másikat, nem gond, vezetni amúgy sem tudnak manuálisat így ott nem is téma. Amúgy a kézi váltó is el tud romlani de sokkal nehezebb hazavágni, általában csak tömítõ szimmeringet kell cserélni benne, esetleg széthullik egy-két fokozat de a mostaniak kibírnak alap esetben egy autó élettartamot. Legalábbis én ezt látom.
valahogy igy gondolom en is.
nekem az automata valtos kocsiaim kozul eddig 2 nagy volt, a jaguar xj8 es most a jeep cheeroke meg egy kozepkategorias az opel omega. a nagy autokat ugy altalaban jobbnak tartom. biztonsagosabbak meg azert jobban ossze vannak rakva, szoval nekem ezek jonnek be. eddig valto problema nem volt automata valtos kocsiban, mondjuk manualisba sem. szerintem ez egy eltulzott dolog, hogy a valto majd tonkremegy. a feneket megy tonkre. elobb kell fekekre meg olajcserere kolteni mint uj valtora az tuti!
a kenyelem szempontjabol meg teljesen bajnok az automata valto! regen ugy voltam vele, hogy az szar mert nincs vezetesi elmeny:) aztan kijottem angliaba es volt lehetosegem nagy autot venni mert itt olcsoak. aztan mikor a szuzuki meg a citroen saxo utan beultem a jaguarba a 4 literes moci moge csak pislogtam:) azt hittem fel is fog szallni ugy ment. az automata valto meg az tette igazan elvezetesse a vezetest! de ez mar megint csak szemelyes velemeny, valakinek a manualis marad a kedvenc.
mossberg-operator
04-22-2016, 06:49 PM
Imadom az automata valtot. Kuplungoljon aki bolond, a londoni csucsban, lepesben, orakig. Na, azota ertekelem. Az elromlik, nem romlik dologra: karban kell tartani. Mindent. A kezivaltos kocsit konnyebb javitani. Mindenkinek amit szeret.
mossberg-operator
05-03-2016, 07:22 PM
Ma hatso diffi olajcsere, meg uj tomites volt a musor: 71237124
mossberg-operator
05-11-2016, 11:37 PM
Uj, nagyobb gumik. 235/75/15. 71397140
kéne tanács,ha van autóvillamosságis?!
Szereztem egy 100 Ah-ás munka aksit,az obi-ból vettem egy kis napelemet,de a prospektje szerint csak szinten tart ,nem sokat tölt.
Az a tervem,hogy egy bicikli elsõ villára szerelek egy kocsi generátort,a tengelyén a hûtõ rotorral(nem pénz a bontóból).Hátulra teszek lapátot,hogy irányba álljon.
Levehetõ lesz.Azt tudom,hogy a kocsi rendes generátora nem jó ,nem tölti rendesen mind a két aksit.
menet közben a menetszél tudja tölteni csak a munka aksit és megálláskor is mehetne ,ha fúj a szél.
Van egy csomó 12V-os cuccom,mert négy keréken élek.Vízforraló,rádió,lámpák..meg csoda dolgokat lehet kapni a kamionos boltokba.
Kérdések(mert ehhez nem értek)
Számít e a generátornak,ha mondjuk 100-al megy a kocsi?
Számít e milyen a generátor egy ekkora aksi esetén?
Kell e valami védelem,biztosíték,töltésvezérlõ?
Elõre is köszi!
WestBam
05-16-2016, 07:59 AM
Forex Kft megoldása. (http://forex.hu/akkumulatorokrol/ket-akkumolator-egy-autoban) Hatásosabb mint amit tervezel.
Forex Kft megoldása. (http://forex.hu/akkumulatorokrol/ket-akkumolator-egy-autoban) Hatásosabb mint amit tervezel.
Ez jó cucc ilyen van a céges kocsiban.
De ez csak akkor mûködik ha megy a motor,ha megállok már csak merül.
A két cuccra napelem/szélkerék azért gondoltam ,mert valamelyik mindig van.Ha nem süt a nap,rossz idõ van fúj a szél....
WestBam
05-16-2016, 08:58 PM
Itt tök sötét van, ellenben szélcsend. :haha:
Napelem jó lehet csak kell hozzá töltésvezérlõ. Abból olyat teszel a kocsi tetejére amiet nem szégyellsz. Szélkeréknek a generátor szerintem direkt hajtásban kevés, áttétellel tudom inkább elképzelni, hogy legyen fordulat hozzá, ahhoz meg kell a lapátméret, hogy megmozdítsa.
mossberg-operator
05-24-2016, 07:19 PM
Ma kerekivszelesito felszerelese volt a program, szegecseltuk,meg ragasztottuk. Igy legalis az auto a szelesebb gumikon. Legszurot is akartam cserelni, de elbaltaztam, s rosszat rendeltem. Uj, komolyabb emelo is kell majd, mert a nagyobb gumik miatt a gyari nem eleg magas... Par kep: 7184 7185 71867187
Ihasz Laci
05-24-2016, 08:25 PM
jol nez ki nagyon
fater.lajos
05-25-2016, 08:30 AM
Ma kerekivszelesito felszerelese volt a program, szegecseltuk,meg ragasztottuk. Igy legalis az auto a szelesebb gumikon. Legszurot is akartam cserelni, de elbaltaztam, s rosszat rendeltem. Uj, komolyabb emelo is kell majd, mert a nagyobb gumik miatt a gyari nem eleg magas... Par kep: 7184 7185 71867187
Én betennék egy fûrészelt fatuskót a meglévõ emelõ mellé.
Tudom, minimalista vagyok! :D
mossberg-operator
05-25-2016, 03:08 PM
Én betennék egy fûrészelt fatuskót a meglévõ emelõ mellé.
Tudom, minimalista vagyok! :D
Mint a kepeken lathato en is egy betondarabot hasznaltam. De sajna hosszu tavon nem lesz jo megoldas, mert meg magasabb/jobb felfuggesztes is tervben van, ez: http://www.jimnybits.co.uk/shop/vitara-/-x90-91-00-/suspension/vitara-2-/-50mm-lift-kit/prod_553.html, szoval ezt javasoltak a suzuki forumon: https://www.amazon.co.uk/dp/B00HU5FTIG/ref=cm_sw_r_api_A.irxbZ5MFF5S
mossberg-operator
05-25-2016, 03:11 PM
Ja, valaki emlitette nekem, hogy Magyarorszagon nem kapnek muszaki engedelyt az igy atepitett autora.... Tiszta hulyeseg, amikor jobba, erosebbe teszuk a jarmuvet. Pl hatul dobfekeim vannak, ha azt atepitenem tarcsafekre (ami olcsobb, hatekonyabb) az egybol bukta a muszakin M.-on. A sok egyeb modositas mellett...
Ádám Csaba
05-25-2016, 03:23 PM
Ja, valaki emlitette nekem, hogy Magyarorszagon nem kapnek muszaki engedelyt az igy atepitett autora.... Tiszta hulyeseg, amikor jobba, erosebbe teszuk a jarmuvet. Pl hatul dobfekeim vannak, ha azt atepitenem tarcsafekre (ami olcsobb, hatekonyabb) az egybol bukta a muszakin M.-on. A sok egyeb modositas mellett...
Ne légy ilyen szögletes. Itt amennyivel szigorúbb az elvárás, annyival korruptabb mindenki. :)
Simán hazahozhatod az autódat, csak fizetned kell a hivatalos tarifákon kívül is.
Viccet félretéve, nagyon frankó az autód! :thumbup
mossberg-operator
06-01-2016, 12:45 PM
Uj legszurot tettem be, csak normal fajtat. Sokat vacilaltam, hogy tegyek-e bele ilyet inkabb: http://www.knfilters.co.uk/?gclid=CNKAjLPshs0CFYTGGwodU9cCKQ? Sokan melette vannak, sokan ellene, hogy ertelmetlen az en automban. Felraktam onzaro, lopasallo kerekanyakat is. Illetve a csomagtartoban a szegelylecen elfutott a rozsda, azt csiszoltam, gitteltem, festettem, hamerite-al kezeltem alatta. Diffi vedo lemez nem jott meg...71947195719671977198
mossberg-operator
06-08-2016, 01:19 PM
Difi vedo lemez felszerelese. Kisse sokaig tartott, mert le kelett bontani a gallytoro racsot is, mert utban volt, hogy megforditsuk a csavart. Masodik kep. 7213 7214
Sergeant
06-13-2016, 06:34 AM
7232
A Királytigrisem.:D
2.4i, V6, 30v, átírt vezérlés, quattro.
:)
fater.lajos
06-15-2016, 04:52 PM
Az igazi prepperjármû:
https://www.youtube.com/watch?v=PE8lcdNh3g4
Orosz a gyerek, hát megcsinálta. Ha talál egy kis fát meg egy pocsolyát, továbbmegy. És leszarja az olaj árát, elérhetõségét...
mossberg-operator
07-15-2016, 07:13 AM
Fekcsere, 2x rossz alkatreszt kuldtek, ugyhogy van amit csak felujitottunk:7313731473157316
mossberg-operator
07-15-2016, 07:14 AM
Fele kep fejjel lefele, fele normalisan. Na, hadd gratulaljak....
Unicornis
07-19-2016, 10:45 PM
Hát ez lehetne egyfajta menekülõ jármû.... :)
https://www.youtube.com/watch?v=qO23IUBCyY8
Ennél semmi sem gyorsabb, és jobb terepjáró képességû ami nem tud repülni! :thumbup
Ez egy ÁLLAT! középmotoros V8-as 10300ccm. 1000LE! :eek:
Ha gyorsan le kéne lépni a városból, és az utak le lennének zárva, én legszívesebben ezzel mennék!
Hallható, hogy egyszer sem nyom padlógázt, csak simogatja a gázpedált!
WestBam
07-20-2016, 08:11 AM
Egy sct (https://www.youtube.com/watch?v=ntUwTkP4ycg) is megtenné és akár kevésbé feltûnõre is megépíthetõ :)
Unicornis
07-20-2016, 08:56 AM
Na igen, ez sem rossz....:D
GaborV
07-20-2016, 08:58 AM
A "legjobb" menekülõjármûnél szempont, hogy könnyû legyen szervizelni bárhol, az egyedi építésû vasak itt buknak el.
A strapabíróság, terepjáró képesség mellett nagyon fontos, hogy NE LEGYEN FELTÛNÕ, NE VONZZA A FOSZTOGATÓKAT.
És az sem árt, ha relatíve olcsón lehet hozzájutni. Ezze a választ az Afrikaiak már megtalálták:
http://www.fastmotoring.com/wp-content/gallery/toyota-hilux-at-war-field/r30_19120966.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Ali_Hassan_al-Jaber_Brigade.jpg
Indoklás:
https://www.youtube.com/watch?v=xnWKz7Cthkk
https://www.youtube.com/watch?v=d1cBHGrBACE
mmilan21
08-07-2016, 06:07 AM
https://www.youtube.com/watch?v=d1cBHGrBACE
Légellenállás.
Ezért fogyaszt sokat.
Ezeket a kocsikat nem érdemes meghajtani annyira, mert a benne lévõ elektromotor hatásfoka közel állandó, de az a magasabb sebességnél viszonylagosan több elektromos áramot fogyaszt az exponenciálisan növekvõ légellenállás miatt.
GAZDA
08-07-2016, 08:53 AM
A "legjobb" menekülõjármûnél szempont, hogy könnyû legyen szervizelni bárhol, az egyedi építésû vasak itt buknak el.
A strapabíróság, terepjáró képesség mellett nagyon fontos, hogy NE LEGYEN FELTÛNÕ, NE VONZZA A FOSZTOGATÓKAT.
És az sem árt, ha relatíve olcsón lehet hozzájutni. Ezze a választ az Afrikaiak már megtalálták:
http://www.fastmotoring.com/wp-content/gallery/toyota-hilux-at-war-field/r30_19120966.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Ali_Hassan_al-Jaber_Brigade.jpg
Indoklás:
A Hilux pont nem olcsó itthon, hanem a kategóriában az egyik legdrágább és ha nem akarsz gépágyút húzgálni nincs túl sok haszna. Egy kis gép pl. Niva gyorsabb terepen és nagyságrendekkel olcsóbb.
Ihasz Laci
08-07-2016, 04:42 PM
Indoklás:
az elso kepen a ketto toyota a jobb szelen olyan repulogepek altal hordozott raketa indito blokkot kapott?
ezek miket ossze nem buheralnak:)
Vagy éppen disznóvágásra mennek és azok ott gázpalackok a pörzsöléshez.
:haha:
Ihasz Laci
08-07-2016, 05:47 PM
Vagy éppen disznóvágásra mennek és azok ott gázpalackok a pörzsöléshez.
:haha:
na ne vadulj mar meg te is, hogy mennenek mar diszno vagasra mikor nem esznek malacot :)
GAZDA
08-07-2016, 06:04 PM
Kecskét nem lehet perzselni? :haha:
na ne vadulj mar meg te is, hogy mennenek mar diszno vagasra mikor nem esznek malacot :)
Pont azért írtam. :D
fater.lajos
08-12-2016, 05:29 PM
A nem megy az orosz vagy a gugli, csak nézd meg a képeket!
Hadi kerékpárok 1888-1964 között.
http://picturehistory.livejournal.com/693177.html#cutid1
WestBam
08-12-2016, 06:31 PM
Érdemes megfigyelni, hogy mekkora a csapdõlés (autóknál így hívják) a bringákon. A kormány tengelye és az elsõ tengely vonala ha összekötjük õket akkor viszonylag nagy szögben áll a függõlegeshez mérten. Ez azt eredményezi, hogy nagyon könnyû lesz vele egyenesen haladni, ellenben nehézkesebb a fordulás, nõ a fordulási sugár. Így sokkal könnyebb elengedett kézzel menni, mert tartja az irányt a bicaj alacsonyabb sebességen is ugribugri egyensúlyozás nélkül.
Ihasz Laci
08-12-2016, 09:05 PM
a svakci hadseregnek a mai napig van kerekparos alakulata
7384 7385
naluk biztos van letjogosultsaga egy ilyen alakulatnak az alpokban
mossberg-operator
08-25-2016, 07:50 AM
https://www.youtube.com/watch?v=VLwaSk8nfWw
https://youtube.com/watch?v=VLwaSk8nfWw
ZH2 katonai jármû
https://www.youtube.com/watch?v=3YvgA4JkIpE
Mutatós darab szó se róla....tipikus tengerparti csajozós verda.:)
Katonai célokra?!
Négy megtermett 100 kilós katona,mellénnyel,kulacsokkal,lõszerrel,fegyvere kk el..?
Hol a málhazsákok helye,hol a nehézfehyverzet helye,hogyan bírja az aknára futást?
fater.lajos
10-05-2016, 09:39 AM
A lényeg nem ez. Hanem az hogy a gépet "villanymotor hajtja, nagyon csendesen közlekedik, és az üzemanyagcellák nem csak a motorok számára termelhetnek villamos energiát, hanem generátorként, közvetlen felhasználásra is."
http://totalcar.hu/magazin/hirek/2016/10/04/zh2_a_jovo_katonai_jarmuve/
Al Bundy
11-19-2016, 07:50 PM
Nem tudom ezt lattatok-e mar, de nekem nagyon tetszik, otletes, es nem lehet tul draga megcsinalni.
https://www.youtube.com/watch?v=x2EgMCk0sts
palizerhuszár
12-18-2016, 01:17 PM
Ha tudnám, hogy pl. egy nap múlva iszkolni kell, akkor tuti mindent megtudnánk oldani. Egy hétszemélyes elsõ kerék-hajtásos dízellel + magasítóval felszerelt féltengelyes futó; Egy hasonló 5 személyes kocsi hasonló futóval; MTZ pótkocsival; Esetleg egy benzines is, de legalább egy napi szerelés van még vele, hogy menjen is. Ennyi jármûvel és rakfelülettel mindent eltudunk vinni magunkkal. Egyik futóra mennének a disznók, egy másikra takarmány a harmadikra háztartási eszközök. Hugómék roboghatnának a benzinessel és minden cuccukkal, én az Opellel és minden élelemmel, de ha lenne elég idõm 5-6 q élelmet vennék még a piacon ( krumpli, répa...) azt mehet a kocsiba. Ettõl még elvinné a kisebb futott is az elektronikával együtt. Öcsém mehetne anyával és mamával a nagyobb kocsival, (mert csak oda tudnak rendesen beülni), itt elférne minden cuccuk és még pár q tök is+ kukorica szár.+futó. Mtz lassítana minket, de egy kis átalakítás (ekék elõre mint a hóeke; tárcsalapok esetleges pajzsnak jók) egy úttorlaszon is átmenne. Teszteltük már a karavánban való vontatást is, így rossz terepen sorba vontathatjuk is egymást a drótkötelekkel.
Hogy mit pontosan hova tennék az függene a felkészülési idõtõl, a szállítandó felszerelés tömegétõl ( 20 q takarmánytök, pár q gabona, vagy több m3 kukorica és bálás szalma) és azok összeférhetõségétõl (disznó és ruhanemû).
:cool: :D
http://i.imgur.com/1UyCx7z.jpg
Unicornis
12-28-2016, 01:44 AM
Na, sikerült végre megvennem az ideális családi autót....
Ugyan ilyet, csak nem újat hanem 3 éveset, és zárható plató doboz is van rajta!
Azért hogy ha szedni kell a sátorfát, akkor biztosabban sikerüljön kereket oldani minél több cuccal!
Amikor elõször beültem és vezettem, az elsõ gondolatom az volt, hogy ez egy TANK! :D
Szerencsére az asszonynak is tetszik, így nem volt vita a vásárláskor.
Még egy pár dolgot kéne vennem rá.: egy garnitúra jó terepgumit, ami azért aszfalton sem túl zajos.
Illetve egy teljes haspáncélt: http://www.maxliner.hu/termekadat/4000/haspancel_teljes_szett_erositett_4mm__acel_lemez_f ord_ranger_t6_d_c_2012_
Meg egy csörlõt is...
Törölt_reg
12-28-2016, 02:17 AM
Na, sikerült végre megvennem az ideális családi autót....
Ugyan ilyet, csak nem újat hanem 3 éveset, és zárható plató doboz is van rajta!
Azért hogy ha szedni kell a sátorfát, akkor biztosabban sikerüljön kereket oldani minél több cuccal!
Amikor elõször beültem és vezettem, az elsõ gondolatom az volt, hogy ez egy TANK! :D
Szerencsére az asszonynak is tetszik, így nem volt vita a vásárláskor.
Még egy pár dolgot kéne vennem rá.: egy garnitúra jó terepgumit, ami azért aszfalton sem túl zajos.
Illetve egy teljes haspáncélt: http://www.maxliner.hu/termekadat/4000/haspancel_teljes_szett_erositett_4mm__acel_lemez_f ord_ranger_t6_d_c_2012_
Meg egy csörlõt is...
Gratula :thumbup ,jó választás volt!
Pár éve ilyennel melózok!
Ez valóban egy tank!Mélyszántásba,erdei úton,nádasba..mindenhol megy.Nincsen kompromisszum!
Nehéz terepen érdemes kikapcsolni a menetstabilizátort,mert leszabályoz.
A terep gumiról a tapasztalat.Ha tényleg extrém terepen fogod használni,számíts rá,hogy tönkre megy a kuplung és a hajtáslánc.A gumi iszonyat nagyot harap,valami engedni fog.A 2,2 ,6 sebességesnek nagyon gyenge a kuplungja és iszonyat pénz.Egyáltalán minden iszonyat pénz.Szoktam aláírni a javítási számlát és le is megyek hídba.
Még a gumiról annyit,hogy nekem a kimondott terep gumi van fenn.Voltunk a Hungaroringen vezetési tréningen.Gyászos volt.A kombinált terep/országúti gumikkal ügyesebbek voltak a kollégák.Nagyon csúszkáltam végig.46 km/ óráról a tesztpályán,jeges utat szimulálva 52 méter kellett a megálláshoz a terep gumival.
Amúgy a kivitele ócópici.Hullanak le róla a mûanyag alkatrészek,minden üzemzavarral pár kilóval könnyebb az autó(nem karambol,hanem egyszerûen leesik).
A csörlõrõl.Ha nem multiplikátorost veszel,inkább ne is vegyél .szögben húzáskor beragad,mert egy oldalra teker,szembõl meg betépi a meglévõ tekercsek alá és annyi.Minden húzás után szerviz.De erre a kocsira nem is kell.Ez nem akad el!!!De ennek meg lesz ára,arra készülj fel.
Ez az amerikai autó, nem azok a kis Ford Focus-ok meg a többi. :D
Mexikói drog-kartel házitank.
https://www.youtube.com/watch?v=aHiedlNM9VM
Unicornis
12-29-2016, 01:38 PM
Köszi a jó tanácsokat FreeDoom!
Majd igyekszem vigyázni a kuplungra is. Nekem is 2.2-es 6 sebességes kézi váltós van.
Nem kimondottan Off Road-ra vettem, hanem családi autónak, és most az építkezéskor is jól jön. De néha kiránduláskor lehet terepezés is.
Meg hát igazából a prepper szempontok is fontosak voltak a választásnál. ezért próbálom felkészíteni az autót esetlegesen terepre is. (Meggyõztél, nem veszek csörlõt)
Még Augusztus végén vettem, azóta beletettem 5000 Km.t. Lekopogom, még semmi nem romlott el rajta. Akkor csináltattam egy teljes átvizsgálást, olajcserét, stb..
Viszonylag sok kilométer van benne, de azt szinte csak autópályán tették bele. Úgyhogy nem vészes.
Törölt_reg
12-29-2016, 05:52 PM
Köszi a jó tanácsokat FreeDoom!
Majd igyekszem vigyázni a kuplungra is. Nekem is 2.2-es 6 sebességes kézi váltós van.
Nem kimondottan Off Road-ra vettem, hanem családi autónak, és most az építkezéskor is jól jön. De néha kiránduláskor lehet terepezés is.
Meg hát igazából a prepper szempontok is fontosak voltak a választásnál. ezért próbálom felkészíteni az autót esetlegesen terepre is. (Meggyõztél, nem veszek csörlõt)
Még Augusztus végén vettem, azóta beletettem 5000 Km.t. Lekopogom, még semmi nem romlott el rajta. Akkor csináltattam egy teljes átvizsgálást, olajcserét, stb..
Viszonylag sok kilométer van benne, de azt szinte csak autópályán tették bele. Úgyhogy nem vészes.A ráépített elektromos csörlõ alternatívája és ráadásul jobban használható a láncos kézi feszítõ,béka és vezetõ kötél(drótkötél).
Nem annyira elegáns mint a nyomógombot nyomogatni,de hatékonyabb.Elõre.hátra.oldalt,szögben mindenhogy lehet húzni.
Amivel és járok abban 140000 van.Volt már hengerfejes,adagolós,sok érzékelõ kicserélve,felsõ holtpont érzékelõ csere,lökhárítók,küszöb,lámpák,rugók,gumi k.Talán soknak tûnhet a hiba ,a futáshoz képeset,de ez melós autó és ahol a drót megy,az nem közút.
...nyugodtan rábízhatjátok az életeteket..ha úgy jön ki.
Az ereje megdöbbentõ felezõvel.négy hólánccal,felszerelkezve,húzta a toyotát és egy mitsut egyszerre.persze azok is üveghangon mentek.De nem lehetett kétszer bemenni..csak egyszer.A traktoros nem vállalta be,az összkerekes katonai daru 10 métert jutott...de ára van!
https://lh3.googleusercontent.com/-DWuguGrV1Ks/WJxIWu8UFqI/AAAAAAAA1iA/F_vy1kRkiasMNlkAAkFySoLxR1LpDZj3QCJoC/w960-h960/16681808_1243026312455499_3287034869540063743_n.jp g
Vasember
02-14-2017, 08:09 PM
Rangerem már van, de ez a Mustang is elférne!
Hm, az árából már futná egy jó autóra :)
Al Bundy
02-15-2017, 10:36 PM
Hm, az árából már futná egy jó autóra :)
Legalabbis egy hasznosra
220 millió forintért kik vesznek ilyen 8 tonnás szörnyetegeket?
http://hvg.hu/cegauto/20170308_Tulelokamion
Olyanok, akiknek van pénze drága játékszerekre :)
fater.lajos
03-21-2017, 06:07 PM
Ez olcsóbb jármû... Prepper robogó
https://www.autoevolution.com/news/motopeds-survival-bike-is-the-ultimate-in-pedal-power-adventuring-photo-gallery-85041.html
Jópofa játékszer!
st.jimmy
03-23-2017, 05:16 PM
ó persze, meg még mit nem....
ennél prepperebb a gilera stalkerem
Péncélozott hidrogén-autó a hadseregnek.
https://www.youtube.com/watch?v=I7ZeNZCfaEs
Unicornis
04-19-2017, 06:09 PM
Gõzgép (gõzautó) házilag!
http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/hazilag-keszult-gozgep-112825
Olyan mint ami egy Mad-Max, vagy valami poszt apokaliptikus filmbõl lépett volna ki. :thumbup
Igazi gányolós munka, de azért kreatív a srác.
Ilyet simán lehet készíteni, csak jobbat...
fater.lajos
04-20-2017, 12:15 PM
Voltak a II.vh-s gázmotoros autók. Mind átalakított benzines faelgázosító kazánnal. És mentek, fõleg a briteknél.
Ez meg német... http://www.origo.hu/kornyezet/20120216-fagazautok-szaztiz-kilometer-ket-ol-faval-alternativ-uzemanyag-biometan-kornyezetbarat.html
Meg mégegy...http://www.azolcsoenergia.hu/uzemanyag/tudnivalok-fagaz-meghajtas/
Tudok egy autószerelõt aki gázosra alakította a Wartburgját. Olyan nagy szürke gázpalack volt a kocsijában (amivel fõzni szoktak). :)
Törölt_reg
05-26-2017, 03:13 PM
8030
Nem semmi..és a tulajt képzeljétek el!:haha:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/8e/35/53/8e3553002f5bbb41cfc1e88f6c87ad7c.jpg
Al Bundy
06-13-2017, 10:23 PM
Csak nem vettel egy ilyet vagy ezt?
Nem vettem, de örülnék ha vehetnék egyet. :D
Nem néz ki rosszul. :)
8070 8071
http://www.ebay.com/itm/2000-Harley-Davidson-MT500/371982094961?_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1% 26asc%3D20160908105057%26meid%3D01a6bbe0104347d1ad 7e0439f3f52aa9%26pid%3D100675%26rk%3D1%26rkt%3D13% 26sd%3D371982094961&_trkparms=pageci%253A0dfe32c7-5b9f-11e7-8fe7-74dbd180f753%257Cparentrq%253Aec43082815c0aa47a504 14a9ffff00ab%257Ciid%253A1
WestBam
06-28-2017, 06:55 AM
Ha yamaha, vagy honda lenne ráírva akkor még megbízható és tartós is lenne :haha:
fater.lajos
06-28-2017, 08:55 AM
Ha meg az IZS, akkor otthon a sufniban szervizelhetnéd a nagyfatertól örökölt szerszámokkal...
fater.lajos
06-28-2017, 08:56 AM
8030
Nem semmi..és a tulajt képzeljétek el!:haha:
Felénk egy fazon a két csivaváját sétáltatja ilyenben. Na, az se semmi! :D
Az elsõ gumija miért van fordítva felrakva!
Vagy ezt így kell! :-)
Zöld motornak.
Ha az autóknál X kilométer után kell olajat cserélni, akkor motoroknál miért órában mérik a cserét?
Most nézem motoros fórumon, írják hogy 3-10 óra motorozás között cseréli a többség az olajat. Motoroknál miért kell olyan sûrûn cserélni? Autóknál miért nem? És ha a motorral valaki lassan megy, az ugyanolyan rossz az olajnak mintha gyorsan hajt? Mert az hogy órában mérik, errõl tanúskodik.
Szóval hogy van ez?
:confused:
fater.lajos
07-11-2017, 07:20 AM
Szerintem a 3-10 óra butaság. Ha 200-zal megy 10 órát az csak 2000 km futás.
Én mindenütt a 6000 km periódusról hallottam, tapasztaltam. Ez kevesebb mint autóknál (10 000 - 12 000 km). Ez azért van mert ezek a motorok nagyobb fordulaton járnak, soknál ez keni a kuplungot és a váltót is. Plusz vedd még hozzá, hogy az olajgyártó meg a motorgyártó is túlbiztosítja magát.
Még egy dolog jutott az eszembe. Évente is szokták az olajat és a szûrõt cserélni nem a kilométer, hanem az idõintervallum miatt. A szalon motorosok között sokan nem mennek 1000 km-t sem egy év (nyár) alatt... Na közöttük sok a potenciális vesedonor...
Cross motorokról írtam, szerintem azokra más szabály vonatkozik olajcsere ügyben. Legalábbis ahogy néztem a fórumot, szó szerint mindenki 3-10 óra közöttit mondott. Volt egy aki azt írta hogy 10 mérföldenként olajat cserél. (Nem viccbõl írta! Mennyi az, 16 kilométer?) Egy másik meg azt írta hogy a nagybátyja 70 órát motorozott olajcsere nélkül és mindenki fel volt a fórumon háborodva hogy olyat nem lehet és tönkremegy a motor annyitól.
Én nem tudom, de valahogy furán hangzik a 3 óra, még akkor is ha valaki sárban nyomul egy KTM-el. :hogymi:
WestBam
07-11-2017, 08:24 AM
Krosszmotor és enduro közt van különbség. Szerintem nem jó fórumot olvastál. ;) Neked nem vérbeli krosszmotor (http://tesztmotor.hu/ti_irtatok_ket_vagy_negy_utem_kell_hobbi_krosszmot orozashoz/), hanem egy jó enduro (http://tesztmotor.hu/ti_irtatok_melyik_nagy_turaendurot_valasszam/) lenne az ideális!
Ha az autóknál X kilométer után kell olajat cserélni, akkor motoroknál miért órában mérik a cserét?
Szia,
Szerintem a felhasznalas jellege a donto. Vagyis aki autoval megy off-road versenyre, azoknak is oraban merik az olajcsere idejet, es a fogyasztast is.
Es aki motorral uton (foldutat is ideertve) kozlekedik, az kilometerben meri az olajcseret is, es a fogyasztast is.
Es ugy altalaban, aki versenyre jar, versenyre tervezett jarmuvel, azok nagyon surun cserelik az olajat es minden egyebet.
Bel
Krossz versenygépeknél mérik üzemórában.
Abban az esetben ha a gépet versenyre használják nagyon ki van hegyezve a motorja.Ezért 12 óránként illik cserélni az olajat.Olajszûrõ szûri a motorolajat, ha van ilyen a gépen, de e mellett még maradhatnak benne szennyezõdések.Vagy akár a por, sár is bejuthat egy lazább illesztésnél. Csúszáskor, boruláskor, embertelen környezetben.Meg az x olajban a friss adalék mindig jobban ken, és a hõ sem teszi tönkre az új olajat.Az meg nem jó ha csiszolómasszát keringetünk a motorba, fémszemcsék, por, lamella darabok, égéstermékek, s.t.b.Utcai szolidabb motoroknál 6000 körül szoktak cserélni, de itt sem árt a korábbi. Persze a többség simán 10000-nél cserél, ami nem biztos hogy hosszútávon jó a motornak.Fõleg ha terelik rendesen. Simsonba évente egy olajcsere, de az sem megy többet 5000 km-nél. :-)Persze Suzuki, Simson anyagminõsége nem ugyan az. Nem csak motorban cserélünk olajat, lengéscsillapítóban, fékben, hûtõvizet is néha! :-) Szerintem!
Krosszmotor és enduro közt van különbség. Szerintem nem jó fórumot olvastál. ;) Neked nem vérbeli krosszmotor (http://tesztmotor.hu/ti_irtatok_ket_vagy_negy_utem_kell_hobbi_krosszmot orozashoz/), hanem egy jó enduro (http://tesztmotor.hu/ti_irtatok_melyik_nagy_turaendurot_valasszam/) lenne az ideális!
Mondom mi a helyzet:
Krosszmotor = offroad vehicle (tehát úton nem használható)
Törvény nálunk: offroad használható az út szélén (kivéve az ország által épített autópályák és utak szélén, viszont abból kevés van, mert az utakat a megyék építtetik)
Kitétel - Maximum 25 mérföldes (40 kilométerórás) közlekedés az út szélén, lámpa elõl és hátul és kb 25 dolláros OffRoad Vehicle engedély (semmi vizsga, semmi teszt)
Szóval egy választásom van.
Vettem egyet, mert kell valamilyen jármû. Legalább a város határáig eljutok vele.
Most jön a Facepalm:
Bolt weboldalán kiírva:
Teljesen összeszerelt állapotban kerül kiszállításra, $1200+99 szállítási díj, 3 hónapos garancia, fekete színben.
Erre küldik a papírokat, egy részét nekem kell összerakni, 1200+99 helyett 1200+99 meg még 3% kezelési költség, semmilyen garancia, és az elõbb hívtak hogy (ugyan kifejezetten kértem õket hogy feketét küldjenek), mondják hogy "csakpirosvan".
Asszonynak megrendeltem a legolcsóbb robogót. Neki is mind ez volt, õ meg sárga helyett arany színût kap.
De most mondtam volna vissza az egészet? 8 napja ezt intézem, minden szerzõdést aláírtam, a kártyámról is levették a pénzt még vasárnap.
Nem vagyok túl boldog.
Az az egy vigasztal hogy ez a bolt még így is jóval olcsóbb mint a többi.
Viszont ez így teljesen nem jó. Legalább mondhattak volna annyit hogy "elnézést, visszaadunk $40, annyiból átfestheted". Semmi. :hogymi:
WestBam
07-11-2017, 06:20 PM
Jobban jársz, ha pontos típust írsz. Vagy legalább azt, hogy milyen blokk van benne. Akkor több tanácsot tudunk adni. De 1200$-ért nem adnak rendes krossz mocit, szerintem egy kínai enduro lesz az ;) 2 vagy 4 ütemû? Ûrtartalom? Váltó? Fékek?
A jogi szabályozáshoz csak annyit fûznék hozzá, hogy mennyire idióta találhatta ezt ki? Az út szélén mehetsz. Aztán ha onnan esel egy nagyot akkor mehetsz az autók kerekei alá. A sima aszfalton kisebb az esélyed, hogy eless, és bekerülj a kerekek alá. Vagy nálatok még az út széle is meg van csinálva és karban van tartva? Mert ha ott sok motor közlekedik akkor igencsak szét lehet taposva és balesetveszélyes :hogymi:
De a motorokhoz azért gratulálok :thumbup Ügyesek legyetek velük!
Majd lesz róla videó. Kínai persze. Használtan semmit nem veszek, újonnan a Honda meg $7500 meg afölött. Hogy 1200-at ki tudok izzadni most, az is csoda. 4-es. De mivel 40 a megengedett sebesség, így az az érzésem hogy nem kell majd túl sokat váltanom.
hogy mennyire idióta találhatta ezt ki? Az út szélén mehetsz. Aztán ha onnan esel egy nagyot akkor mehetsz az autók kerekei alá.
Nagyon jó kis törvény. Persze lehet jogosítványért is menni, ami sokba kerül, nehéz, és úgy már biztosítás is kell a motorra, ami ilyen motornál fõleg az elsõ évben vagy fél millió Ft. Abba nem fognék bele. Amúgy se értem hogy minek motorra jogosítvány. Régen pöfögtem én motorral, olyan mint egy bicikli. Nem hajtottam gyorsan, nem estem el, óvatosan hajtottam tempósan-biciklizõs sebességgel. Én biztos eltörölném motorokra a kötelezõ jogosítványt, minden formában. Aki hibázik és azért balesetezik az az õ problémája. Felnõtt ember viselje a következményeket, úgy ahogy biciklivel és gyalog is ugyanez a helyzet. A kocsi már súlyosabb kérdés, de ha gyártanának max. 40 km/h jármûveket, akkor annál is el lehetne engedni a jogosítványt.
Amúgy aki megy az autók kerekei alá motorral, az ugyanúgy menne alá biciklivel is. :)
Nálunk az út széle is többnyire aszfaltos és karban tartott. (Többnyire. Szerintem az arány olyan 80% lehet.)
Nem közlekedik sok motor, ATV-ket szoktam látni, azt is csak a földúton. De az utak egész tûrhetõ állapotban vannak, a szélük is. Amennyi pénzt beszednek tõlünk, el is várom hogy rendben tartsák.
Csak kiakasztott ez a bolt most. És hiába írok kérdéseket, meg ott az email cím, nem válaszolnak.
Azt se tudom hogy alap-szerszámkészletet küldenek-e vele, vagy nem. Mert ha igen, akkor ne vegyek már egyet. Ha meg nem, de kihozzák, akkor itt fogok állni mint egy idióta és nem fogom tudni elkezdeni az összeszerelést. Kapnak tõlem egy zsák pénzt és nem képesek arra hogy írjanak egy normális tájékoztatót, hogy mi van, hogy kapok-e vele valamit, hogy mit tartalmaz amit küldenek. Mert ami a weboldalukon volt abból semmi nem volt igaz.
70 kilós motorral tessék vigyázni, azért az nem bicikli.Pláne ha még elmegy 70-et.
Nem 70, 123 kg. De mindegy mennyit megy, mert 40-nél többet nem enged a törvény. Én meg valószínûleg 30-al fogok vele pöfögni, ami olyan biciklis sebesség. Nyáron a bicaj is mindegy, csak hóban az üres úton nem fogok biciklizni. Ugyanakkor ha munkáról van szó, akkor néha muszáj bemenni a városba, akkor is a -15 fok van. Sok választásom nincs, sajnos a városi busz ide nem hajlandó kijönni, minden más megoldás rettenet drága. Van ez, úgyhogy ezt próbálom meg. Vagy bejön, vagy nem.
WestBam
07-11-2017, 09:37 PM
Jó lesz az. :thumbup
Specifikus, a típushoz kapcsolódó fórumokat olvasgass, azokon tuti sok infó van róluk, a hibákról és javításukról, tippek-trükkök a szerelgetéshez, vagy a karbantartáshoz. Nyilván ennek a megfizethetõ és új mocinak van jelentõs vásárló rétege, biztosan találsz róla sok infót. Hozzáteszem elõbb vettem volna valami használt japánt, mint egy új kínait, de ezt már a te döntésed. Én bízom benne, hogy jól jársz vele és sok-sok km-t tesztek meg balesetmentesen :thumbup
Igen, nézegetem a fórumokat, meg a videókat. Tegnap találtam olajcserélõset, elég egyszerûnek tûnik. Néztem néhány alkatrész weboldalt is, de Alin is lehet találni olajszûrõt, légszûrõt, töredék áron. Az a jó a kínai motorokban hogy alkatrészhez olcsón hozzá lehet jutni. :)
Emailben megírták hogy alap-szerszámkészlettel érkezik. Telefonáltak is, azt mondták hogy pénteken legyünk itthon 9 és 5 között. Most meg rendeltem olajat is. 15w40 (Azt írják hogy ilyen kell bele.) :)
Vasember
07-13-2017, 04:38 AM
Egy normális sisakot, meg egy kesztyût mindenképp szerezz be!
Tudom nem stunt man-nek készülsz, de egy protektoros mellény meg egy térdvédõ is jól jöhet. Ja és nem flip-flopban meg makkoscipõben, de nem is converseben motorozunk. Minimum bakancs.
Nehogy valami bajod legyen, aztán nem lesz mit olvasgatnunk! :)
Már kinéztem egy sisakot, meg veszek majd egyéb dolgokat is. :beer:
Egyelõre az a lényeg hogy össze tudjam rakni, aztán meglátjuk. Fel kell túrnom majd érte az Internetet, mert aki ilyet vett, az mind azt írja hogy eléggé hiányos útmutató van hozzá. Meg jut eszembe, nem ártana majd egy kis üzemanyag se.
Meg tudja valaki mondani hogy ez mi a tosz?
http://i.imgur.com/ovGd7ZG.jpg
Az enyém össze van rakva, szerintem abból hiányzik. De mi ez? A leírásban nem látom, az összeszerelõ füzetben sincs róla semmi.
Al Bundy
07-16-2017, 12:23 AM
Gumibol van? nagyon ugy nez ki mintha motortarto gumi bak lenne. Nezd vegig a vaz es a motor kozott hogy mindenhol rogzitve van e a motor a vazhoz. lehet veletlen bele kerult egy extra alkatresz is. Esetleg tobb kep az osszeszerelt motorrol, kozelik?
Azt hiszem nyomon vagyok. Azt írják rá hogy "chain tensioner". Tehát a láncnak a feszességét lehet vele szabályozni?
Valami olcsó alkatrész, és fogyóeszköz, mert 10-esével árulják Alin.
Az van ráírva hogy ABEC-608zz.
https://www.aliexpress.com/item/Motorcycle-8mm-Rubber-Tensioner-Chain-Pulley-Roller-Guide-Wheel-Fit-for-Most-Chinese-Made-Dirt-Pit/32774934393.html?spm=2114.search0301.4.50.52KohC
Meg itt egy leírás. De ez teljesen mást ír, valamit a kerekekrõl.
http://www.monsterscooterparts.com/608z.html
Ha meg a jelzésre keresek rá, akkor gördeszkákról és rollerekrõl írnak.
Frissítés:
Azt hiszem megtaláltam. A motor alatt van egy lyuk, a láncnál. Szerintem ez pont odaférne. Egy ábrát is találtam.
http://imgs.inkfrog.com/pix/Tiandi123/23382238904.JPG
Gondolom hogy azért nem volt benne a leírásban, mert ha a lánc eléggé feszes, akkor nem kell ez az alkatrész. Ha lazul, akkor viszont jól jön.
Al Bundy
07-16-2017, 04:10 AM
ez az alkatresz kell, mert nem ezzel allitod a lanc fesszesseget. ahogy nezem az az alkatresz arra szolgal hogy a lanc belengeset megakadalyozza, mondjuk ha terepen mesz vagy ugratsz es a lengokar nagyon kirugozott. Akkor a lanc nem tud odaverni a lengokarnak vagy a foldnek. gondolom akkor egy nagyon kemeny muanyagbol lehet. azt mindenfele keppen rakd fel.
A lanc fesszeseget a kerek tengelyen a piros kis negyszog elott csavarral tudod allitani.
Al Bundy
07-16-2017, 04:13 AM
A tensioner csak vezetogorgot jelent.
Esetleg egesz kep a motorrol? igy a hatso traktus jol nez ki
A képen nem az én motorom van, de majd valamikor lesz róla sok kép meg videó is. Akkor jó hogy megkérdeztem, holnap rádobom ezt az alkatrészt is.
Az összeszerelõs kis füzet igen hiányos. Pár lap az egész, néhány angol szóval. Ez az alkatrész meg sehol nincs feltüntetve benne.
Majd ha felkelek tökölök vele, de most sötét van hozzá, de a lényeg hogy megvan hogy mi az alkatrész.
Az asszony robogójának a kormánya eléggé lötyög, pedig úgy szereltük fel ahogy a videóban volt. Tegnap beraktuk a kereket, nem volt egyszerû, mert a fék és a tárcsa nehezen megy össze. Az enyémnél is szenvedtünk vele. Viszont a végén csak sikerült.
Kell töltõ az akkuhoz, meg kell benzin. Hétfõn beszerezzük. Meg az enyémnek az "off road vehicle" engedélyt.
http://i.imgur.com/RAK4ORD.jpg
Ha így rakom be, akkor a lánc egy kis része nincs rajta teljesen. Ha fordítva, akkor meg nem forog a gumi. Egyelõre nem igazán van ötletem. Ráadásul a lánc elég feszes enélkül is.
Vasember
07-17-2017, 09:00 AM
A lánc alatt fusson és forogjon. A lényeg, hogy ne tudjon a lánc beleverni a vázba ha kileng. Mondjuk ha ugratsz. :)
Akkor ezt még állítgatnom kell, mert ez nem igazán forog, csak ha erõltetem. Megpróbálom majd még egyszer fordítva beszerelni.
Ok, feltöltöttem savval, mindent letakarítottam szódabikarbónával. Csak néhány csepp volt, de az a jó ha minden tiszta. Pezsgett rajta. Aztán ráraktam a töltõre amit vettem. Azt írta hogy néhány óra kell neki.
-
Alig 2 óra elég volt neki. Hozzáértem, szikrázott veszettül. Be is szereltem.
Azon még agyalhatok hogy mit fogok csinálni az üléssel. Mert vagy ülés van felcsavarozva, vagy fel van téve a hátsó sárvédõ. Ha a kettõ együtt fenn van, akkor oda csavar nem megy be. Egyszerûen képtelenség hogy odaférjen.
(Persze elõkaphatnám a kalapácsot és addig üthetném míg oda nem férne valami csoda folytán, de kétlem hogy az lenne a helyes módszer.)
-
Ami még nem tetszik az az, hogy az asszony robogójának a kormánya túlságosan laza. Fordul vele a kerék, de mintha lenne egy kis üresjárat a kormány fordításakor.
Al Bundy
07-18-2017, 04:31 AM
Arrol kepet esetleg tudsz felrakni? Hatha lesz megoldas...
Ok, holnap lövök néhány képet a problémás részekrõl. :)
Raktam bele egy kis olajat, elindul és pöfög. Az elején kellett neki egy kis alapjárat és pörgetés, de most már pöccre indul. Kicsit késõbb szórakozok még vele, de vagy 35 fok van kint és még alsógatyába is meg lehet fõni, nem hogy felöltözve, sisakban meg ilyenek. Kicsit várok míg lehûl a levegõ.
Jó felidegesített. Megnéztem egy csomó videót a váltásról, de bizony hiába próbáltam vagy 70-szer, mert mindig lefulladt. Egyszer sikerült 10 métert mennem vele, de akkor is lefulladt.
Indul, azzal gond nincs. Kuplung be, váltok, üresbõl egyesbe, az megvan. Aztán vége a tudománynak. Lassan engedem, közepesen gyorsan, lefullad. Nem adok gázt, lassan adok gázt lefullad. Közepesen adok gázt, megugrik és lefullad.
Az összes motoros fórumon azt írták hogy "nincs automata váltós, meg minek az, aki nem tud manuálisan váltani az hülye, béna, mert nagyon könnyû megtanulni".
Könnyû a francokat. :mad:
Motoros mutatja videóban, hogy ha lefullad, csak újraindítod és mehetsz. Nem éppen. Az enyémet csak üresben lehet beindítani, ha egyesben van, akkor nyomhatom a gombot mint süket a csengõt, mert semmi nem történik. Vissza kell váltani üresbe, majd úgy elindítani. Majd váltani egyesbe és rögtön lefulladni...
Vasember
07-19-2017, 05:32 AM
Lassan engeded a kuplungot, amikor elkezd zárni a kuplung, adsz kis gázt, hogy ne fulladjon le és meg bírja indítani az álló jármûvet (ez kritikus pont, fõleg, ha nem egy erõgép), engeded fel a kart lassan, megindul, nem engeded fel ijedtedben, mire szinkronba jön a motor fordulata a sebességeddel addigra felengedted és mész.
Hiba ha túl gyorsan engeded fel mert a motor nem bírja megindítani a tömeget és a forgó motort "lefogod", és hiba az is ha folyamatosan csúsztatod mert hamarabb tönkremegy a kuplung.
Még jó, hogy nem egy durvább motorral kezded a pályafutásod, mert most a földön ülnél, bután néznél a motor meg elõtted heverne a porban.
Ha nagyon nem megy pedig úgy érzed, hogy mindent jól csinálsz, akkor a karbin kell állítani, valami sok vagy kevés és terhelésre fullad.
Elsõ körben ennyit tudtam okoskodni.
A motor elég durva, csak én vagyok óvatos vele mint egy szûzlánnyal.
Ha nagyon nem megy pedig úgy érzed, hogy mindent jól csinálsz, akkor a karbin kell állítani, valami sok vagy kevés és terhelésre fullad.
Én is ilyesmire gondoltam, de majd kiderül. Tökölök még vele néhány órát, meg képzem magam online, amennyire csak lehet, nézem a videókat, írásokat, cikkeket, oktató-anyagokat, és ha egyáltalán nem haladok semennyire, akkor valószínû hogy nem én vagyok béna.
Én arra számítottam hogy az összeszerelés lesz bonyolultabb. Úgy tûnik hogy tévedtem.
WestBam
07-19-2017, 08:08 AM
Egyáltalán karburátoros, vagy injektoros? Mert ha utóbbi akkor lehet, hogy csak a szerviz tud állítani rajta szoftveresen. Hány hengeres? Egy-kettõ-négy? Ha karburátoros akkor szinkronban kell lennie az egyes karburátoroknak, hogy minden henger ugyanannyi üzemanyagot kapjon. Szerintem pár fotó a blokkról vagy egy pontos típus sokat lendítene a segítõ szándékon ;)
shadow177
07-19-2017, 08:28 AM
Motornál ugyan az a lényeg, mint az autónál. Ahogy engeded a kuplungot (nyugodtan/lassan) úgy adsz egyre nagyobb gázt (max 1/4-1/3) és akkor szépen elindul. Ezt csak gyakorolni lehet, másként nem megy. De ha egyszer ráérzel, akkor soha nem jelent többé gondot, más jármûvön sem.
Ne állíts semmit a gépen, ha üresen kipörög, akkor remélhetõleg jó.Gyakorold az elindulást, mert nem úgy van az hogy már tudok is egybõl fél óra alatt elindulni. Lesznek még más buktatók is, de mindent lassan meglehet tapasztalni.Mindenesetre én minden védõfelszerelést magamra vennék, mert ugye ha nem tudok valamit, akkor nagyobb rá sz esély hogy hibázok.
Egyáltalán karburátoros, vagy injektoros? Mert ha utóbbi akkor lehet, hogy csak a szerviz tud állítani rajta szoftveresen. Hány hengeres? Egy-kettõ-négy? Ha karburátoros akkor szinkronban kell lennie az egyes karburátoroknak, hogy minden henger ugyanannyi üzemanyagot kapjon. Szerintem pár fotó a blokkról vagy egy pontos típus sokat lendítene a segítõ szándékon ;)
Karburátoros és 4. Szereznem kell valami komolyabb szerelõ-készletet is, mert nem adtak kulcsot az olajcserélõ csavarhoz. :hogymi: Lesz majd sok kép, videó, meg akármi, csak mostanában elég sok dolog van itthon. De nem felejtem el az biztos.
Továbbá találtam egy videót, az asszony motorján van 2 nagy csavar. Azokat kell meghúzni, hogy le lötyögjön a kormány. De az alapkészletben nem nem adtak ahhoz se semmit.
Viszont feltöltöttem az aksit, beleszereltem. A duda megy és hangos, a mûszerfal pilácsa világít, az index is oké és az alsó fényszóró is. Viszont a felsõ (a fõ) fényszóró nem megy. Nem tudom hogy valamit bizergálni kell-e a drótokon, vagy mi vele a helyzet. Rá kell nézni az olajra, aztán ha az van, be lehet majd pöccinteni. Épp csak a kormány miatt tesztkört nem lehet vele menni. Az még várat majd magára. De azért lépésben haladunk elõre.
st.jimmy
07-20-2017, 07:37 AM
Karburátoros és 4. Szereznem kell valami komolyabb szerelõ-készletet is, mert nem adtak kulcsot az olajcserélõ csavarhoz. :hogymi: Lesz majd sok kép, videó, meg akármi, csak mostanában elég sok dolog van itthon. De nem felejtem el az biztos.
Továbbá találtam egy videót, az asszony motorján van 2 nagy csavar. Azokat kell meghúzni, hogy le lötyögjön a kormány. De az alapkészletben nem nem adtak ahhoz se semmit.
Viszont feltöltöttem az aksit, beleszereltem. A duda megy és hangos, a mûszerfal pilácsa világít, az index is oké és az alsó fényszóró is. Viszont a felsõ (a fõ) fényszóró nem megy. Nem tudom hogy valamit bizergálni kell-e a drótokon, vagy mi vele a helyzet. Rá kell nézni az olajra, aztán ha az van, be lehet majd pöccinteni. Épp csak a kormány miatt tesztkört nem lehet vele menni. Az még várat majd magára. De azért lépésben haladunk elõre.
A robogómon csak akkor világít a fényszóró, ha jár a motor, lehet ez a helyzet a nagyobbik fényszóróval. Ne buzerálj drótokat.
st.jimmy
07-20-2017, 07:42 AM
Ne állíts semmit a gépen, ha üresen kipörög, akkor remélhetõleg jó.Gyakorold az elindulást, mert nem úgy van az hogy már tudok is egybõl fél óra alatt elindulni. Lesznek még más buktatók is, de mindent lassan meglehet tapasztalni.Mindenesetre én minden védõfelszerelést magamra vennék, mert ugye ha nem tudok valamit, akkor nagyobb rá sz esély hogy hibázok.
Igen, ha üresben van és jár, ha húzod a gázt és elkezd szépen pörögni, akkor nem kell állításon gondolkodni. 2-3 perc alapjárat után nyugodtan pörgesd fel 3-4 ezerig 1-2 másodpercre próbaképp, ha még nem tetted. Ha simán csinálja semmi gond.
Amúgy a biztos elindulás: nagyobb gázzal és közepesen lassú kuplungfelengedéssel. Csak megijedni nem szabad :D Legyen hely elõtted és bízz magadban. Valószínûleg alacsony fordulaton ez a motor nem túl gazdag nyomatékban, azért trükkösebb, egy hatalmas Harley Davidsonnal már rég sikerült volna. Meg annak is könnyebb aki egyszer már autón megtanulta.
Oké, bár a 2. fényszóró az világít. (2 van neki.) :) De akkor örülök ha így van ahogy írod és hamarosan leteszteljük. :thumbup
Rendben, megitattam benzinnel és kitoltam a ház elé. Elõször nem indult, de aztán megnéztem online és kiderült hogy csak úgy indul el, ha a bal fék be van húzva. (Fura, de biztonsági szempontból érthetõ.)
Úgy már rögtön indult. Tesztkör megvolt vele, de a kormány lötyögése nagyon nem volt jó. Láttuk a szomszédot hazafelé vezetni, úgyhogy átmentünk hozzá, áttoltuk a robogót is. 5-en babráltak valami motorcsónakot, mi meg odamentünk és szóltunk hogy meg lehetne-e húzni itt néhány csavart, hogy a kormány jó legyen. Sok kocsija van, meg teherautója is, motorcsónakja, meg traktorja, szóval csavarkulcsa is volt. Úgyhogy a kormány szuper, jól megy a robogó, minden oké. Aggódtam hogy az asszony az 55 kilójával nem bír majd vele, de hajtja, szóval semmi probléma. :thumbup
Az enyémhez várom az elsõ fényszórókat és a hátsó lámpát, de azt leszámítva (és az enyémen az ülést), össze vannak rakva.
Sergeant
07-22-2017, 07:43 PM
8100
Szovjet nagy vas. Brutális. :D
Vasember
07-22-2017, 08:00 PM
Ural? Jó cucc.
Sergeant
07-22-2017, 08:13 PM
Ural? Jó cucc.
Én is annak nézem.
Ha jó emlékszem kilométerenként 1-1,5 literes fogyasztás. Viszont megállíthatatlan.
Al Bundy
07-22-2017, 08:19 PM
Ez nem ural ez Kraz 255, 12 literes V8-as motorral.
\
Sergeant
07-23-2017, 06:44 AM
\
Dögös egy masina. :D
Bowman
07-23-2017, 06:56 PM
\
A nagy orosz gépálat.
A motorja JAMZ-238, 14866 cm3 (nem mintha lényeges volna), V8-as szívómotor. 240 lóerõ, ha nincs leszabályozva. Azt hiszem Cimmins licensz. Sok jármûbe használják. Még a BTR lövészpáncélosok egy része is ezzel fut.
Az egész gép egyszerû mint a faék. Semmi elektronika. Félvezetõ legfeljebb a generátor körül lehet, máshol nem. A hatalmas tömeg, ballonos terepgumik, a 4 diferenciálmû, az öt kardántengely megdobják a fogyasztást. Akár 100 liter/100 km fölé is mehet. Fõleg terepen.
Kereke 1,3 m átmérõjû, nem ismer akadályt. Nem csak ezért szerettük, hanem azért, mert az összes honvédségi jármû közül ez volt az egyetlen, aminek a fülkéjében végig lehetett feküdni, aludni. Olyan széles a fülke, hogy van hozzá rendszeresített, belsõ kampókra felakasztható függõágy. Amit természetesen sosem adtak ki a raktárból. Ja, és a 200-as sorozat jellegzetessége a rétegelt lemezbõl épült fa fülke, bádoglemez borítással.
Egyszerû technika, megbízható, jó terepjáró, nagy gázlómélység. Jó túléõ jármû lenne, ha nem volna a fogyasztása brutális.
Al Bundy
07-24-2017, 01:14 AM
Sajnos nem csak a fogyasztasa, az ara is brutal
A nagy orosz gépálat.
A motorja JAMZ-238, 14866 cm3 (nem mintha lényeges volna), V8-as szívómotor. 240 lóerõ, ha nincs leszabályozva. Azt hiszem Cimmins licensz. Sok jármûbe használják. Még a BTR lövészpáncélosok egy része is ezzel fut.
Az egész gép egyszerû mint a faék. Semmi elektronika. Félvezetõ legfeljebb a generátor körül lehet, máshol nem. A hatalmas tömeg, ballonos terepgumik, a 4 diferenciálmû, az öt kardántengely megdobják a fogyasztást. Akár 100 liter/100 km fölé is mehet. Fõleg terepen.
Kereke 1,3 m átmérõjû, nem ismer akadályt. Nem csak ezért szerettük, hanem azért, mert az összes honvédségi jármû közül ez volt az egyetlen, aminek a fülkéjében végig lehetett feküdni, aludni. Olyan széles a fülke, hogy van hozzá rendszeresített, belsõ kampókra felakasztható függõágy. Amit természetesen sosem adtak ki a raktárból. Ja, és a 200-as sorozat jellegzetessége a rétegelt lemezbõl épült fa fülke, bádoglemez borítással.
Egyszerû technika, megbízható, jó terepjáró, nagy gázlómélység. Jó túléõ jármû lenne, ha nem volna a fogyasztása brutális.
Ez a fogyasztás megrakva, nehéz terepen értendõ.Normálisan használva jóval kevesebbel beérheti.
Bár mindenbõl ki lehet hozni durva adatokat. Elég ha UAZ-469/B autóval padlót nyomunk rendszeresen aszfalton.Simán kijön 25 literes benzinhasználat. Szerintem! :-)
raktaros
07-24-2017, 04:21 PM
Érdekes cucc (https://us.banggood.com/Wholesale-Warehouse-80cc-2-Cycle-Motorcycle-Muffler-Motorized-Bike-Engine-Accessories-Set-wp-Usa-949004.html) :)
https://www.youtube.com/watch?v=l8l-KtIiZag
Egy kicsit soknak tûnik nekem 80cm2 egy átlagos vékony vázú és kerekû bicajnak. Na meg a fékek :)
Vasember
07-24-2017, 05:56 PM
"Dongó motor drága kincs,
Jó ha van, de jobb ha nincs!"
Kivittem a motort és próbálgattam. A probléma talán mégsem velem van, ugyanis elfelejtettem mondani, de a fordulatszám nagyon lent lehet, mivel mélyen pöfög a motor. És nem csak akkor áll le ha váltani akarok, hanem akkor is ha üresben húznám neki a gázt, akár csak egy hangyányit. Ettõl nem kéne leállnia, mivel a minimális "túráztatás" indulás elõtt úgy tudom hogy ajánlott, mivel az melegíti be a motort vagy nem tudom. Az biztos hogy üresben motorfelpörgetésnél nem kéne hogy leálljon.
Ideiglenesen feldobom ezt a videót amit most készítettem. Húznám a gázt, de ha óvatosan csinálom akkor is leáll. Tehát nem váltok, nem nyúlok a kuplunghoz, nem csinálok semmit, csak kicsit húznám a gázt. Minden esetben lefullad.
https://www.youtube.com/watch?v=u_pzGWFp4To
Bár sok fórumon beszélgetnek ilyesmivel kapcsolatban arról hogy karburátor takarítás, eltömõdött létszûrõ, koszos ez, koszos az, mocskos benzinadagoló és ilyesmi, de ez egy teljesen új motor, soha se volt még köze semmilyen koszhoz.
Azt is írják hogy a benzin/levegõ adagolót kell összepasszítani, mert az is lehet gond. Ez talán ésszerûen hangozhat egy nem beállított új motornál.
Találtam valamit egy oldalon, az új kínai motorokról amik össze vannak rakva és elsõ indításnál esetleges problémaként említik a gáz-lefulladás dolgot.
My dirt bike bogs out when I give it gas
Adjust the screw with the spring on the side of the carburetor. Clockwise to reduce gas flow and counterclockwise to allow more gas follow. This problem often occurs because your carburetor is flooding.
Give time for it to warm up.
If none of these steps work then you must replace your carburetor.
Azt mondják hogy a karburátoron lévõ rugós csavaron kell állítani. Óramutató járásával csavarás csökkenti az üzemanyag folyását, az ellentétes pedig több benzint adagol. Holnap szerintem ezzel fogom tölteni az idõt.
Meg itt van még ez az a beállításokról. Ezekhez nem nyúlnék, csak ha a másik dolog nem jön be.
How do I adjust the carburetor?
The brass color screw located below on the side of the carburetor, next to the choke lever is for the fuel and air mixture. Start by turning this screw (clockwise) until it stops. Don't turn it in tight, just until it stops. Next, turn the screw out two full turns (counter-clockwise). This is the factory setting. You should be able to start and operate the dirt bike with this setting. Once you have it running, you can adjust it. Never turn the screw more than 1/8 of a turn at a time. Turning it in too much will cause the motor to run lean at full speed and may burn a piston. Also, running too lean will cause a loss of low end power. Once you get the mixture set you can adjust the idle, it should be low enough that the engine doesn't vibrate. Finally make sure you have the choke lever down completely after the dirt bike is started and warmed up.
There is also a main jet adjustment screw dead center on the top of the carburetor. This is frequently set at 1 full turn out. If this is not adjusted correctly, your dirt bike may not run, or run very poorly. Once again, turn screw all the way in (clockwise) and then out (counter-clockwise) 360 degrees (1 full turn).
Ne állíts semmit a gépen, ha üresen kipörög, akkor remélhetõleg jó.
Ez az, hogy üresen se pörög ez sehová. Amint hozzáérek a gázhoz, nagy eséllyel azonnal leáll a motor. Van hogy ha valami nagyon óvatosan érek hozzá, akkor van hogy elõfordul hogy egy picit lehet húzni, de azt se sokáig mert leáll és kész. :hogymi: Ha meg ennyitõl leáll, akkor kizárt hogy váltani és elindulni lehessen vele. Ha a túráztatás lehetetlen, akkor az elindulás is lehetetlen.
Ezen a ponton kezdem azt hinni hogy nem én vagyok a nagyon béna, hanem a motoron kell valamit állítani.
Törölt_reg
07-28-2017, 03:39 AM
Töltsd fel az aksit ..és igen a keverék túl dús.
Ok, az elõbb megtaláltam a karburátoron egy kapcsolót. Kettõt lehet vele felfelé klikkelni. Gondolom OFF - közép - ON . Igaz azt írják hogy idõjárás függõ, hideg motornál ki kell hogy legyen kapcsolva, de meglátjuk, egy próbát megér. Ha nem, akkor jöhet a levegõ és a benzinadagoló. (Csak rá kell jönnöm hogy melyik hol van. Illetve egy rugós csavart már találtam, szóval szerintem az lehet a benzinadagoló. De nem hajt a tatár, úgyhogy elõbb-utóbb majd rájövök.)
Töltsd fel az aksit ..és igen a keverék túl dús.
Igaz, lehet ráférne a töltés. Igazából egyszer teljesen le is állt és nem akart szikrát adni, csak feltámadt. Szerintem amennyit próbálkoztam vele a múltkor, annyi sok lehetett neki egyszerre.
Törölt_reg
07-28-2017, 06:04 AM
Igaz, lehet ráférne a töltés. Igazából egyszer teljesen le is állt és nem akart szikrát adni, csak feltámadt. Szerintem amennyit próbálkoztam vele a múltkor, annyi sok lehetett neki egyszerre.
Nem tudom,nem vagyok autószerelõ..a videóból úgy tûnik mintha nem lenne elég erõs a szikra(lemerült akksi) és/vagy mintha rajta maradt volna a szívató(ezért dúsul be a keverék). Automata szívatós vagy kézi bovdenes?
Legalábbis az aggregátoroknál ilyesmi jelenség van,ha rajta marad..nem tud felpörögni a motor...
A szívató lehet az amit említettem, a tesztelésnél kiderül hogy az-e a gond. Kipróbálom kikapcsolva, bekapcsolva és középen is. Azt írják a kis füzetben, hogy "Ha meleg a motor, akkor legyen felkapcsolva". Az a helyzet, hogy ez teljesen le volt kapcsolva, tehát ha ez a helyzet, akkor 100%-ig igazad van, mert a gyárból úgy jött ki hogy a szívató végig be volt rajta kapcsolva.
Az akksit is utántöltöm, csak szeretném ha ez is megoldódna.
Tegnap leteszteltem a berúgókart, mikor jól találom el, akkor elindul vele gond nélkül. :)
Dream_walker
07-28-2017, 10:19 AM
Ha a berúgókarral indul, gombbal nem, az aksihiba. Feltöltés, esetleg aksicsere után ez megoldódik.
Gázadásnál ha lefullad, az meg keverékhiba. Nagy valószínûség szerint az üzemanyag- és a levegõadagoló rugós csavarja egymás mellett van. A típus alapján keress a neten gépkönyvet, vagy fórumot, ahol megnézheted a megfelelõ beállítást.
Én a fûkaszára tanultam meg, mivel valamiért gyenge a rugó, és pár használat után fellazul. Így ilyenkor tökig beteker, benzin egy fordulat, levegõ másfél fordulat ki :)
A szívató lehet az amit említettem, a tesztelésnél kiderül hogy az-e a gond. Kipróbálom kikapcsolva, bekapcsolva és középen is. Azt írják a kis füzetben, hogy "Ha meleg a motor, akkor legyen felkapcsolva". Az a helyzet, hogy ez teljesen le volt kapcsolva, tehát ha ez a helyzet, akkor 100%-ig igazad van, mert a gyárból úgy jött ki hogy a szívató végig be volt rajta kapcsolva.
Az akksit is utántöltöm, csak szeretném ha ez is megoldódna.
Tegnap leteszteltem a berúgókart, mikor jól találom el, akkor elindul vele gond nélkül. :)
Mivel nem értesz a motorokhoz, ne állíts karbit! Meg amúgy sem állítunk, mert minek!
Szívatóval indítunk, aztán kicsit járatjuk vele, majd késõbb levesszük.Néha hideg motornál szívató nélkül, és szívatóval is képes leállni az elején gázadásra.Minden motor máshogy viselkedik, ki kell tapasztalni hogyan indul jól, és hogyan megy jól.Az biztos hogy szívató indításkor kell, majd utána elvenni.Néha fordítva, vagy nehezen érthetõen festik fel a jeleket a szívató mûködéséhez.
Hogy fél melegen hogyan indul, majd kitapasztalod. Lehet hogy nem kell neki szívató.
Ha minden kötél szakad, szerelõ, aki már látott ilyet.Szerintem!
Másik tippem az lett volna hogy valami biztonsági kapcsoló állítja le. Hideg a víz a motorba, kevés az olaj a blokkba, s.t.b. Talán nincs ilyen értékelõ beszerelve.
Akssit töltsd fel, mert megöli az önindítódat alacsony feszültséggel. Csak melegedni fog az indító, és elõbb utóbb lefüstölhet.
Ha a berúgókarral indul, gombbal nem, az aksihiba. Feltöltés, esetleg aksicsere után ez megoldódik.
Indul aksival is. Nem azzal van a gond hogy ne indulna el, hanem az hogy ha gázt adok, többnyire azonnal leáll.
Gázadásnál ha lefullad, az meg keverékhiba. Nagy valószínûség szerint az üzemanyag- és a levegõadagoló rugós csavarja egymás mellett van. A típus alapján keress a neten gépkönyvet, vagy fórumot, ahol megnézheted a megfelelõ beállítást.
Éjjel keresgéltem egy kicsit, találtam néhány videót és fórumon beszélgetést. Próbálok minél több dolgot elolvasni. :)
Mivel nem értesz a motorokhoz, ne állíts karbit! Meg amúgy sem állítunk, mert minek!
Ezért. :)
https://www.youtube.com/watch?v=FH1_ATlPkVA
Állítottam a benzin-adagolón. Elõször engedtem rajta, de a több benzinnél el se indult. Aztán visszahúztam és még szûkebbre vettem. Rögtön beindult és izmos hangja lett, ráadásul lehet húzni neki a gázt mert nem áll le tõle.
A kuplung behúzásánál leáll, VISZONT nagyon úgy néz ki hogy jó irányban keresgélek és csak azon kell ott állítanom. Ha eltalálom, akkor talán nem csak a hangja lesz szép, hanem a váltással se lesz majd probléma.
1 adag benzin, és 14,7 adag levegõ kell a motor ideális, normális járásához. Ez kis mértékbe átléphetõ de nagyobba már gondot okozhat. Ezért írtam hogy jó tudni mit állítunk.:-)
Óvatos leszek. :) Ha nagyon nem jönne össze, akkor átmegyek a szomszédba és õk lehet hogy be tudnák állítani. Állandóan bütykölnek valamit, hol munkagépet, hol autót, hol hajómotort.
Oldalszender nem maradt lent! Néha képes az is leállítani a motort. Biztonsági funkció.
Feltöltöttem az aksit, raktam volna vissza, a csavar szépen beesett ott egy mûanyag akármibe. Ami úgy tûnik hogy azért van ott hogy beessen oda a csavar és ne lehessen kiszedni. :( Most agyalhatok hogy mi legyen.
Helyzetjelentés.
Kivittem a motort, vagy 40x próbálkoztam. Közben baxkuráltam a benzin-fojtást, a gázt és a kuplungot. Jelenleg elértem annyit, hogy ma 2x is sikerült váltani vele. Mikor sikerül, akkor érzõdik hogy azon a ponton már nem áll le és lehet neki húzni a gázt.
2 észrevétel.
- Az egyik, hogy ha beindítom, egyre inkább felpörög a motor, holott csak folyamatosan járnia kellene.
- A másik, hogy ha elindulok, akkor ha el is engedem a gázt, a motor mégis húz elõre. Ez elég WTF, szóval nem igazán értem hogy miért és hogy min kellene állítanom hogy ez ne történjen. (Valakinek van ötlete?) Persze meg lehet állni fékkel, aztán motor lekapcsol, de az úgy nem valódi megoldás, a motornak ha nem húzzuk a gázt, akkor ne menjen sehová. Ez azért elég alap.
Indításnál és menetben is érzõdik rajta hogy kellene neki egy finomhangolás.
Ugyanakkor az hogy ma kétszer is sikerült vele váltani és 2 kört mehettem vele, ez így elég komoly elõrelépés. Mikor megindul, akkor máris nem tûnik annyira nehéznek és veszedelmesnek. Gyakorlás után süvíthetnék vele, meg elég egyértelmû hogy egyesben is tud olyan sebességet elérni amennyire szükségem lenne.
https://www.youtube.com/watch?v=Yc8d9I9uLMM
Szia,
"ha beindítom, egyre inkább felpörög a motor ... ha elindulok, akkor ha el is engedem a gázt, a motor mégis húz elõre."
Vagy az alapjarat magas, vagy a szivato tul "eros" allasban van (vagyis a hasznalthoz kepest eleg lenne 3/4 annyira huzni).
Ez azert bonyolult dolog, mert lehet, hogy telen pont az kell, amire most van allitva. Es ha uzemmeleg lesz, akkor mar az is tul sok, ami inditas utan kozvetlenul pont jo.
Bel
st.jimmy
08-04-2017, 07:14 AM
Szia,
"ha beindítom, egyre inkább felpörög a motor ... ha elindulok, akkor ha el is engedem a gázt, a motor mégis húz elõre."
Vagy az alapjarat magas, vagy a szivato tul "eros" allasban van (vagyis a hasznalthoz kepest eleg lenne 3/4 annyira huzni).
Ez azert bonyolult dolog, mert lehet, hogy telen pont az kell, amire most van allitva. Es ha uzemmeleg lesz, akkor mar az is tul sok, ami inditas utan kozvetlenul pont jo.
Bel
szerintem csak az elsõ felére igaz, amit mondasz
A szívatót lekapcsoltam, arra nincs szükség. Ha holnap jó idõ lesz megint kimegyek vele, kicsit visszábbcsavarok a benzinfolytón, ez majd segít az alapjáraton. De nem sokat tekerek vissza belõle, mert hogy 2x sikeresen elindultam vele, az meg már valamit sejtet. :)