View Full Version : Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer
Grafitos
08-13-2014, 07:29 AM
Az MRE lényegében a katona harc közbeni táplálékbevitelét hivatott megoldani. Nem az egyéni ízléssel, vagy a katona kívánságaival törõdnek, hanem azzal, hogy a közlegény megfelelõ energiatartalmú, gyorsan elkészíthetõ ételhez jusson a lehetõ legrövidebb idõ alatt..Az MRE ezen felül kompakt, tehát könnyû pakolni a málhába és a súlyával is lehet kalkulálni. Az ételek itt semmi tömegû mûanyag csomagolásban vannak, és összehasonlíthatatlanul könnyebbek, mint egy fém konzerv. Ebben a csomagolásban a melegítést is könnyebb megoldani.
Tapasztalatom szerint az MRE egyáltalán nem az én igényeimnek megfelelõen áll össze..Sok benne a számomra haszontalan elem, ami végül otthon gyûlik a szekrényben. Ilyen pl a barna kanál, italporok, kávépor..stb. Valamint ízre sem jön be igazán..tényleg csak az energiabevitelt szolgálja. Túlélésre igen, túrázáshoz nem ajánlom..oda inkább bedobok 1 nagykonzervet, meg viszek füstölt húst, kenyeret, hagymát, szalonnát..ezekbõl lehet normális reggelit, meg ebédet is készíteni
Nem tudtam hol tehetem fel ezt a kérdésemet ezért hát ideírom ha nem itt a helye akkor tegyétek át a megfelelõ topicba. Nem igazán értem hogy miért veszik annyira ezeket az MRE-ket amik általában 2000 forint vagy jóval fölötte vannak amikor ennél kevesebb pénzbél vagy ugyan ennyibõl jóval több és akár minõségi konzerveket és egyéb apróbb kütyüket mint italporok és társaikat lehet ízlés szerint összeválogatni. Én nekem az MRE mellett egyedüli érvnek a melegítõ tasak szól. Kérnélek titeket hogy mondjátok el a ti meglátásaitokat az MRE-rõl illetve az egyénileg összepakolt kajacsomagról ami szerintem jóval olcsóbbra jön ki.
astonferi
08-13-2014, 07:56 AM
veszek egy franci MRE-t mert még az a legolcsobb meg talán a legehetöbb is és megnézni a benne lévõket (hasonlot) mennyiért lehet megvenni. ki lehet szürni a hasznos vagy nem kellõ dolgokat így lehet prepper MRE csomagot csinálni.
A. L. Ias
08-13-2014, 08:45 AM
Nem igazán értem hogy miért veszik annyira ezeket az MRE-ket amik általában 2000 forint vagy jóval fölötte vannak amikor ennél kevesebb pénzbél vagy ugyan ennyibõl jóval több és akár minõségi konzerveket és egyéb apróbb kütyüket mint italporok és társaikat lehet ízlés szerint összeválogatni
Vannak akik azért veszik mert "MILITARY bazzeg!!!", róluk mást nem is érdemes mondani. Vannak akik azért veszik, mert rendszeresített katonai cucc és ez kell a valóság minél jobb közelítéséhez ami számukra fontos. Vannak akik azért veszik, mert kíváncsiak a tartalmára, az ízére és ki akarják próbálni õket. Vannak akik azért veszik, mert így egyszerûen tudnak változatos összetételû tartós élelmiszert felhalmozni. Vannak akik nem akarnak kísérletezni a konzervek kipróbálásával vagy rájöttek, hogy az ehetõbb ízû fõételek 500-600 Ft fölött kezdõdnek általában és az apróbb kiegészítõkön meg nem lehet annyit spórolni amit az utánajárásra költ. Vannak akik azért veszik, mert az általunk ismert piaci árnál olcsóbban tudnak hozzájutni és úgy már megérheti. És még sok oka lehet a vásárlásnak.
Én személy szerint nem kedvelem a MRE csomagokat. Sem az ízviláguk, sem az áruk miatt. Én inkább válogatok a konzervek között, de egyre elkeseredettebb vagyok.
gyûjtögetõ
08-13-2014, 02:04 PM
Mint ahogy Grafitos is írta katonák részére van kitalálva ezt teljesen megértem de civil prepperként annyira nem látom értelmét halomra vásárolni én inkább szavazok a konzervre, de ha tehetem majd én is veszek 1-2 darab MRE-t csak kipróbálási szinten hogy milyen az íze meg legalább egyszer használjak már ilyen önmelegítõs tasakot :D
Sipi1989
08-15-2014, 06:58 PM
Sziasztok. A mai napon sikerül beszereznem 1000 ft-ért 44 db 65 grammos konzerv májast, viszont ötletem sincs, hogy milyen hosszan elálló kenyérszerûséget vegyek hozzá, mert így nem az igazi:\ nektek van ötletetek?
mzperiksz
08-15-2014, 07:13 PM
A paszka peldaul sokaig elall.
Sziasztok. A mai napon sikerül beszereznem 1000 ft-ért 44 db 65 grammos konzerv májast, viszont ötletem sincs, hogy milyen hosszan elálló kenyérszerûséget vegyek hozzá, mert így nem az igazi:\ nektek van ötletetek?
Szia,
A haztartasi kekszek eleg hosszan elallnak.
Bel
De száraz helyen tartsd õket, mert ami sós kekszet én próbáltam, az valami borzalmas volt. Több éve lejárt és romlott sajt íze (és szaga) lett.
:hanyas:
Az már olyan volt hogy inkább kidobtam.
mossberg-operator
08-16-2014, 05:19 PM
A paszka peldaul sokaig elall. el, de milyen sz.. az ize...
Sipi1989
08-16-2014, 05:30 PM
Köszi a válaszokat, a pászkáról már hallottam Papica videóiban, de az a baj, hogy nem azaz árkategória amit én keresek, legalábbis neten elég drága:\
Szerk: Most láttam meg, hogy mibõl készül. Elég lesz plusz lisztet raktározni.
..egy kilenc napos kísérlet vége felé közeledek...mindenféle ételt három napig ettem....kezdtem a tartalék lejárófélben lévõ elemeivel...
---konzerv (bab,löncshús,gyümölcskonzerv,májkrém)
---kétszersült,kekszek,csokoládé
---fõzött kávé
az elsõ három napban,csak ezt ettem,nem éheztem,semmi bajom nem volt,de állandó gyomorégésem volt,és híg,rossz illatú széklet ,nagy mennyiségû wc papir fogyott,nem voltam igazán energikus,inkább csak túléltem,a harmadik napon már vártam a következõ idûszakot
---következõ három nap
---rakott krumpli,sült hús,krumpli pürével,rántott máj rizzsel
---szalámik,vaj,paprika paradicsom
---csokik,nasik,fõzött kávé minden ami a mindennapokban
elnehezültem,lusta voltam tõle,a gyomor kitágult és állandóan éhes voltam,nagy mennyiségû,tömegû étel,sok hozzávalóval,sok idõ ment el az étkezésre,fõzésre,...a széklet rendbe volt,csak létra kellett:haha:
péntektõl csak MRE-csomag
---11-7-4 menü
pénteken éhesnek éreztem magam este,de ittam egy csomó vizet és megálltam,hogy kenjek egy zsíros kenyeret,tegnap már okosan beosztottam és még az esti tévézéshez is maradt nasi,teljesen elég volt,ma reggel keksz és lekvár volt,narancs lével,teljesen elég.. ,tegnap nem is volt széklet,csak ma reggel..ja és nem volt szaga...nem érzem magam nehéznek(neki is állok takarítani aztán csavargunk egyet)..a wc papír is elég ami benne van..
...az idõ rövid,hogy a szervezet reakcióit kifigyeljem,mert gondolom az alapvetõ változásokhoz azért hetek kellenek(pl skorbut),de azt azért lemértem,hogy súly/érték/kalória/komfort érzet terén az MRE mindent ver...az ára a horror(vagy én keresek keveset :eek: ),tehát rövidebb,pár napos,max. két hetes krízist az MRE-vel a legkönnyebb túlélni és ha még cipelni is kell......
Daniui
08-24-2014, 11:01 AM
Más véleményen vagyok a konzervek területén, a konzerv nem vált be neked nekem igen...
Volt hogy két hétig CBA olcsó konzerven éltem plusz reggelire vacsorára kenyeret ettem, lekvárral, nutellával, semmi bajom nem volt, kondiban maxot hoztam, figyelmem is max volt, elmém is maxon volt, igaz erre rásegített, hogy félnomádban voltam ilyenkor jobban teljesítek minden téren, de annyi biztos a kajával nem volt baj, pedig napi komoly fizikai megterhelésben volt részem.
Heisenberg
09-27-2014, 05:51 AM
Október 15-ig Konzervvásár a Sparban.
A Babgulyás és a Sólet 50%-kal olcsóbb, több termék pedig átlag 25%-kal...
Bowman
09-28-2014, 06:34 PM
Ízlések és pofonok. A kocsiban lévõ hazajutós hátizsákban a májkonzervek mellett ezt tartom. Nekem jobban bejön mint a pászka, olcsóbb is. A pizzásat szoktam venni, annak legalább van valami enyhe íze íze. A konzervekkel együtt külön dobozban tartom, hogy ne törjön morzsává.
http://www.abonett.hu/abonett_extrudalt_kenyerek
Kisss
09-29-2014, 09:52 AM
liszt+porélesztö=kenyér ;)
mmilan21
10-10-2014, 06:12 AM
A Lidl-ben árulnak Kínai leveseket, tiszta zöldségféle a beltartalma egy kis gombával és némelyikben csirkehússal.
Egy kicsit savanykás az egyik fajtának az íze, a másik csípõs, de úgy összességében kiváló könnyû vacsora vagy reggeli lehet belõle.
Up: Készítettem három 400 grammos konzervdobozból egy konzervmelegítõt. 2db teamécses segítségével 20-25 perc alatt elég meleggé teszi a fogyasztáshoz a konzerv tartalmát. Kb 8db konzervet tudok 2db gyertyával felmelegíteni, egy kis plusz szigetelés javíthat az értékeken.
gyûjtögetõ
10-10-2014, 05:32 PM
Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy a múltkor vettem az interspárban szárított banánt totál kõkeményre volt szárítva és elvileg egy nagyon enyhe mézes cukros oldatba volt mártva. Isteni finom volt amellett jól is laktam egy csomaggal és még vitaminis van benne. Szerintetek meddig állhat el egy ilyen termék? Mennyivel lehet jó a szárított banán a csomagoláson feltüntetett szavatosság lejárta után? Van már valakinek tapasztalata a lejárt szárított gyümölcsön lejárta utáni fogyasztással?
szfenikus
10-10-2014, 08:26 PM
Aszalványt otthon kell csinálni a gázsütõben vagy a napsütõs aszalóban vagy kemencében, nem a boltban venni.
szfenikus
10-10-2014, 08:29 PM
A Lidl-ben árulnak Kínai leveseket, tiszta zöldségféle a beltartalma egy kis gombával és némelyikben csirkehússal.
Egy kicsit savanykás az egyik fajtának az íze, a másik csípõs, de úgy összességében kiváló könnyû vacsora vagy reggeli lehet belõle.
Up: Készítettem három 400 grammos konzervdobozból egy konzervmelegítõt. 2db teamécses segítségével 20-25 perc alatt elég meleggé teszi a fogyasztáshoz a konzerv tartalmát. Kb 8db konzervet tudok 2db gyertyával felmelegíteni, egy kis plusz szigetelés javíthat az értékeken.
Tésztához csak a baromfiudvar tojásai, búzaliszt és kevéske víz kell. Bármikor lehet készíteni tésztát, ezt sem kell megvenni.
Pityubá
10-11-2014, 06:16 AM
200 literes abroncsos zárású fémhordó . 5000Ft .
Az nagyon hasznos tud lenni. Miért is írtad ide ?
Pityubá
10-11-2014, 06:33 AM
Tésztához csak a baromfiudvar tojásai, búzaliszt és kevéske víz kell. Bármikor lehet készíteni tésztát, ezt sem kell megvenni.
Igazad van Szfenikus, van tojás a tyúkudvarban, vizem is van sõt még csipetnyi sóm is.
De tavaly õsszel nem vetettem búzát (az elõzõ évi elfogyott, van saját készítésû kézi malmom) így a lisztet vagy tésztát sajna boltban kell vennem . . . . :(
Pityubá
10-11-2014, 06:41 AM
Aszalványt otthon kell csinálni a gázsütõben vagy a napsütõs aszalóban vagy kemencében, nem a boltban venni.
Valóban, azért némi gyakorlás nem árt a gyümölcs aszaláshoz.
Kimagozott szilvát aszaltam, nagyon finomra sikeredett mire észbe kaptam alig hagytak 10 szemet aszalt szilvás pálinka készítéshez.
Ui. mármint az alkoholban tartósított szilva korlátlan ideig megõrzi konzisztenciáját, ha már a tartósításról van szó. :D
Zacskóbicska
10-11-2014, 08:03 AM
Igazad van Szfenikus, van tojás a tyúkudvarban, vizem is van sõt még csipetnyi sóm is.
De tavaly õsszel nem vetettem búzát (az elõzõ évi elfogyott, van saját készítésû kézi malmom) így a lisztet vagy tésztát sajna boltban kell vennem . . . . :(
A csipetnyi só kevés! Legyen egy zsákkal, mert adott esetben azzal tudod majd igazán tartósítani a húst.
Zacskóbicska
10-11-2014, 08:06 AM
200 literes abroncsos zárású fémhordó . 5000Ft .
Hol?
....a konzerves témáról a kocsiban.....egész nyáron bent voltak a bab és a tgazdaságos löncshús konzervek a csomagtartóban...ma átpakolom a cuccot(téli felkészülés)...semmi bajuk...most azt eszem....
mmilan21
10-11-2014, 03:51 PM
Tudom, és még régebbi tésztapréselõ gépünk is van. Régen mamámnál láttam ennek a tudománynak a fortélyait, egyszerû.
Amúgy ezeket a leveseket + melegítõt nem mindennapi fogyasztásra vettem, hanem alkalmanként, amikor megkívánom és szükség esetére persze.
Így nem kell babot vacsorázni, ha éhes leszek és nincs más, csak a konzervek. Amúgy nem eszek hozzá tésztát, inkább kenyeret, ha úgy van.
Az a lényeg ebben, hogy könnyû fõtt étel is legyen vacsorára.
Pityubá
10-11-2014, 07:33 PM
....a konzerves témáról a kocsiban.....egész nyáron bent voltak a bab és a tgazdaságos löncshús konzervek a csomagtartóban...ma átpakolom a cuccot(téli felkészülés)...semmi bajuk...most azt eszem....
4041 Jó étvágyat kívánok.
Én is tartok a kocsiban vésztartalék konzervet.
Mi kerül be helyettük télre ?
gyûjtögetõ
10-11-2014, 08:29 PM
Forralt bor és MRE-s hotpack melegítõ? :haha:
A. L. Ias
10-11-2014, 08:47 PM
És egy zacskó macskaalom.
Pityubá
10-12-2014, 02:28 AM
És egy zacskó macskaalom.
Háát az is jó kaja csak sok legyen belõle. :D
4041 Jó étvágyat kívánok.
Én is tartok a kocsiban vésztartalék konzervet.
Mi kerül be helyettük télre ?..mindig az aktuális legnagyobb veszélynek megfelelõ cucc.....nyáron sok víz,könnyû és sok ruházat a sûrû csere miatt, könnyû étel,törölközõ,egyszerû sátor,vékony hálózsák.....télre....inkább meleg étel,gázfõzõ,tea,cukor,kevesebb víz,több meleg ruha,vastagabb hálózsák,a kétrétegû horgász sátor,lapát és bélelt gumicsizma....a hely adott...úgyhogy kaja kevesebb ....pacal,csülök pöri babbal,energia csokik...
És egy zacskó macskaalom....:thumbup...ez nagyon jó ötlet,ha kipörög a kerék....:eek:
fater.lajos
10-12-2014, 03:01 PM
Komáim!
Tele a piac birsalmával!
Indulhat a sajtgyártás!
Találtam a padláson 2011.01.31.én lejárt datolyát 2 kistálcás csomagot.
Már 1et betoltam. Simán jó még, pedig ott télen hideg van nyáron meleg.
Ebbõ lérdemes párat vennem, mert igenbírja.
Zacskóbicska
10-13-2014, 06:53 AM
Találtam a padláson 2011.01.31.én lejárt datolyát 2 kistálcás csomagot.
Már 1et betoltam. Simán jó még, pedig ott télen hideg van nyáron meleg.
Ebbõ lérdemes párat vennem, mert igenbírja.
Sõt ha megunod, megfelelõ eljárással bort is készíthetsz belõle.
Yrkon
10-13-2014, 09:32 AM
Sõt ha megunod, megfelelõ eljárással bort is készíthetsz belõle.
Vagy pálinkát... :)
astonferi
10-13-2014, 03:03 PM
nincs ami megromoljon benne ....ja és Boukha a datolya "pálinka" neve
Pityubá
10-13-2014, 08:27 PM
Hát a sokáig elálló tartós élelmiszerekhez nálam hozzátartozik a saját pálinka is.
Készítettem már Naspolya pálinkát (nézzétek meg a neten aranyárban mérik nagyon kevés jött le belõle) Datolya pálinkáért elutaznék a szomszéd faluig, mert ilyent még nem kóstoltam. :D
Vasember
10-14-2014, 05:03 AM
A meggyet már letisztáztam, a málna jön hamarosan.
Tavaly a téli gyümölcs inséges idõkben készült banán, és narancs is.
A szobában, radiátoron való aszalásról mi a véleményetek? Próbálta már valaki? Ha jól tudom akkor 3-5 napig is aszalni kell a zöldséget, gyümölcsöt.
Törölt_fórumtag2
10-14-2014, 08:31 AM
...:thumbup...ez nagyon jó ötlet,ha kipörög a kerék....:eek:
OFF:
Én fahamut használok ilyen célra. Néhány évvel ezelõtt, ónos esõ közben, terepjáróval álltam egy domb aljánál és a négykerék, difizár, felezõ ellenére egy helyben pörögtek a terep gumik. A csomiban mindig van egy mûanyag tárolóedénnyi szemcsés fahamú. Kiszórtam a kerekek elé-alá, indulásnál meg tudott kapaszkodni, utána már fel szenvedtem magam. Tudom javasolni, bevált.
Bors , cukor , só , pirospaprika . Ezeken kívül milyen ételízesítõt érdemes még betárolni ?
Vegeta? :) (Én bors helyett inkább azt tárolnék.)
Vegeta? :) (Én bors helyett inkább azt tárolnék.)
A vegeta és hasonlók 50-60 százaléka sima só , ez is átverés ...
mmilan21
10-14-2014, 06:16 PM
A vegeta és hasonlók 50-60 százaléka sima só , ez is átverés ...
Meg vagy 3-7%-a tiszta Na glutamát ami megint csak kérdéses. Ki mit vállal be...
Hallottam, hogy van glutamát mentes vegeta/ételízesítõ is már, na azt jobb ötlet lenne tárolni.
Lehet, de a bors még az átlagos gyomrot is bántja, gondoljatok bele, hogy mi van ha valaki nem eszik rendesen napokig, vagy akár hetekig, aztán jól megborsozza a húst amihez végül hozzájut.
Arról hallottatok, hogy mikor a szovjet munkatáborból hazaértek a magyar fogjok, akik csontig voltak soványodva és teljesen elszoktak a rendes ételektõl, õk jól belaktak zsíros szalonnából és hasonlókból, aztán bele is haltak? (Olvastam valahol régen, de nem tudom hogy hol.) De elég logikusnak tûnik, hogy a teljesen legyengült gyomor és bélrendszer nem bírja a hosszú koplalás után a megterhelést és a fûszereket.
mmilan21
10-14-2014, 06:40 PM
Lehet, de a bors még az...
Kell idõ, hogy a gyomor és a bélrendszer alkalmazkodjon "akklimatizálódjon", fokozatosan kell visszaállni a régen fogyasztott táplálékcsoportokra/fûszerekre ezek szerint.
http://internetfigyelo.wordpress.com/2010/11/20/%E2%80%9Enacl%E2%80%9D-dobbenetes-ami-itt-es-most-folyik/
jó kis cikk
pappito
10-14-2014, 11:44 PM
Meg vagy 3-7%-a tiszta Na glutamát ami megint csak kérdéses. Ki mit vállal be...
Hallottam, hogy van glutamát mentes vegeta/ételízesítõ is már, na azt jobb ötlet lenne tárolni.
én vegetát meg ilyen himihumi ételízesítõket nem használok, tárolni meg biztos nem tárolnám õket. Izfokózók meg minden szar. Mondjuk én nem annyira aggódom az MSG miatt, azt keleten már ezerévek óta használják, viszont anélkül is lehet jót enni.
Vegeta: konyhasó, zöldségszárítmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), ízfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményítõ, fûszerek, színezék (riboflavin).
Több, mint a fele szimpla só... cukor? Kösz nem.
Ehhez képest a teljesen szimpla NaCl pl . nem romlik meg, lehet tárolgatni akár évtizedekig is, ahogy a cukrot is. (a bors meg a paprika egy idõ után megputtyad akármit csinálsz vele)
Yrkon
10-15-2014, 02:07 PM
Bors helyett lehet borsikafüvet termeszteni, ahogy paprikát is. Ételízesítõ helyett pedig a lestyánt javaslom, tisztára vegeta-szaga és íze van, amellett marha nagy bokorrá meg tud nõni (fõleg, ha a komposzt mellé ülteted), ergo több családnak is elég; szárítani is lehet. Citrom helyett citromfû (ez legalább nyugtat is :) A cukor elõállítás szvsz nagyon macerás - hacsak nem termesztesz cukorrépát - de ha van méhész ismerõsöd, nincs gond (és nem mondjuk a nukleáris tél SHTF scenario következik be).
Nyírfából, Juharból is lehet állítólag édességet elõcsalni. Ez utóbbiról kérném a tapasztaltabb fórumtársak véleményét, mert a kertünkben van nyírfa, valamint a ház elõtt juharfák. Úgy hallottam, hogy tavasszal a nedvkeringéskor kell ágat vágni rajta, aztán egy gyûjtõedényt odarögzíteni, vagy a fa oldalát bemetszeni. (ez utóbbi szvsz elég brutális és nem biztos, hogy túléli a fa). Valamint még ott van a csicsóka is, az is elég édeskés.
Grafitos
10-16-2014, 11:33 AM
Biztos lehetsz benne, hogy a tavaszi ágvágást túl fogja élni a fa!(Ha nem az összes ágát vágod le :) Az origi Finn módszer szerint nemcsak ágat vágnak, hanem megfúrják a fa törzsét, és csapot vernek bele..na azt is túléli.
Amúgy a vegetát eleink szerintem csak a húsleves ízesítésére használták, késõbb sok receptbe bekerült, de lehetne hanyagolni. Bele kell fõzni a zellert, sárga, meg fehérrépát, petrezselymet, megsózni aztán láss csodát olyan íze lesz, mintha vegetáztuk volna. ezeket a zöldségeket jól le is lehet szárítani, bekeverni és üvegben tárolni.
Enxtheone
10-18-2014, 04:08 PM
Az ilyen kekszekröl mit gondoltok?
"emergency food ration" szóra elég sok márkát kidob a google.
pl nrg-5
általában 5-10 évig jók, és van bennük minden szükséges tápanyag, vitaminok meg ásványi anyagok is.
Az egyiket nagyon lehúzták. (Azt amelyik elvileg hajótörötteknek készült.) Meg kell nézni hogy mi van bennük, mik az összetevõk. Az nem elég hogy nagy adag legyen és tele legyen kalóriával.
Az ilyen kekszekröl mit gondoltok?
"emergency food ration" szóra elég sok márkát kidob a google.
pl nrg-5
általában 5-10 évig jók, és van bennük minden szükséges tápanyag, vitaminok meg ásványi anyagok is....a nevében minden benne van...NRG-5+cerbona 200gr mûzli(a csokis isteni finom) kombóval napokig el lehet lenni 3000Kcal és minden vitamin benne van,még egy kis húskonzerv a komfortért..és nincs egy kiló az egész.....
mzperiksz
10-18-2014, 06:12 PM
Az NRG-5 nem keksz, inkább préselt fûrészpor állagú rúd. Förtelmes íze van, vízben "feloldva" kicsit könnyebben ehetõ.
Enxtheone
10-18-2014, 06:40 PM
Az melyik?
Szerintem ez:
http://www.gcrieber-compact.com/page/2627/Seven_OceanS_Emergency_food_rations?gclid=CK6b1p7s tsECFfMZtAodukgAxQ
Csomagolásán van hajó, meg a leirásnál csak ennél irták hogy hajókra van.
Enxtheone
10-18-2014, 06:45 PM
Soha nem ettem még ilyesmit.
Van valamilyen magyar neve? Angolul emergency food rationként találtam rá.
Ételkocka? :D
Az ize az lehet hogy rossz, de ha benne van minden szükséges tápanyag, meg sokkal olcsobb a többi bolti prepper kajátol. (MRE, freeze driying)
Talán csak a konzerv versenyképes vele tápanyag/forint alapján. :S
fater.lajos
10-18-2014, 06:49 PM
Tagtársak!
A piac tele van birsalmával! Lehet csinálni a sajtot! Ha nem eszed meg, sokáig eláll!
Van valakinek valamilyen spéci, nem szokványos receptje?
NRG-5 kicsit-nagyon morzsás....nincs rossz íze,szerintem nagyon finom....
Tagtársak!
A piac tele van birsalmával! Lehet csinálni a sajtot! Ha nem eszed meg, sokáig eláll!
Van valakinek valamilyen spéci, nem szokványos receptje?..én szoktam mogyorót és mazsolát belekeverni...
Számoljunk. Egy adag konzerv (400g) az kb. 400-900kcal között van (elõbbi zöldséges, utóbbi babgulyás). Az NRG 2300kcal. Rosszabb esetben számoljunk a konzervnél legkisebb energia értékkel (400kcal), ennek az 5,75-szöröse van az NRG-ben. Kb. 3000 Ft az NRG (alsó hangon). 3000/5,75=522 Ft-ba kerül az NRG-bõl 400kcal. Tehát, minden konzerv, ami olcsóbb ennél, megéri. :)
(Persze, helyigény.)...van..négyet vettem(az ára ugyebár :( ).. egyet megettem szép lassanként,a többi tényleges vészhelyzetre van....igen ,darabonként nejlonba,az összes vákuum fóliába+karton dobozban..persze nagyon drága...a konzerv egyértelmûbben spórolósabb.....a vészhelyzet viszont más,lehet nincs tûz,nincs idõ,lehetõség enni..stb...a tömbösített élelmiszer még tartalmaz vitaminokat és izomlazítót is......aztán,a súly kérdés...gyakorlatilag 3 Nrg+3 konzerv,kis müzlivel 4-5 napig életben tart teljesítmény romlás nélkül....jó dolog az Mre is,csak abba sok a szemét amit cipelni kell és a súly +térfogat/kalória nem túl jó......de hát kinek mi jön be...ja a konzerv javára még annyit,hogy a doboza igazi kincs,...pohár,edény,csapda,riasztó,kapásjelz ,horgászcsali,kés,szúrásbiztos mellény,jelzõ eszköz,tûzhely,ásó,.....
gyûjtögetõ
10-18-2014, 07:23 PM
http://shop.conserva.de/en/compact-food/271-nrg-5-compact-food-emergency-rations-value-pack-2000102400090.html 1500ft darabja durván ha 240et veszel :D
Enxtheone
10-18-2014, 07:50 PM
http://shop.conserva.de/en/compact-food/271-nrg-5-compact-food-emergency-rations-value-pack-2000102400090.html 1500ft darabja durván ha 240et veszel :D
Mult héten elég sok weboldalt megnéztem, és volt olyan (nem nrg-5, de 2400 vagy 3600 kcalos) csomag amit ha rakpalnyival veszel akkor 5-6 dollár között van egy csomag. :S
Forumtagokkal öszedobjuk rá a pénzt, és elosztjuk :D:D:D:D: :D
szerk.
megvan, datrex
3600 kcal (raklap vásárlása esetén)
6,45 usd/csomag
Mondjuk ugy tudom ehez hozzájön még az áfa is mert amerikában államonként eltérö és ezért mindenhol áfa nélküli árak vannak. De egy raklapon 1400 csomag van, szóval ha van 9030 dollárotok szoljatok :D
a vészhelyzet viszont más,lehet nincs tûz,nincs idõ,lehetõség enni
Lehet azt enni hidegen is. :) Én a zöldborsóról leöntöm a löttyöt, aztán szórok rá sót és hidegen eszem a konzervbõl. :D
....mindenkinek igaza van...a bobomba a kaja most.... nekem 3 NRG-5 , 2 Mre, 3 kicsi vagdalthús,2 müzli,1 bab-csülökkel konzerv,3-1 kávé....de lehet kiveszem az mre-t és teszek helyette konzervet és rendelek még tömbös élelmiszert
mzperiksz
10-18-2014, 08:20 PM
Mindíg elfelejtik hogy a ingyé nem jön haza :)
Raklap méretû csomaghoz számolhatsz 900-1000 dollár szállítási költséget, ~8-10% vámot, valamint a végösszegre(áru+szállítási költség+vám) 27% áfát.:hogymi:
Mult héten elég sok weboldalt megnéztem, és volt olyan (nem nrg-5, de 2400 vagy 3600 kcalos) csomag amit ha rakpalnyival veszel akkor 5-6 dollár között van egy csomag. :S
Forumtagokkal öszedobjuk rá a pénzt, és elosztjuk :D:D:D:D: :D
szerk.
megvan, datrex
3600 kcal (raklap vásárlása esetén)
6,45 usd/csomag
Mondjuk ugy tudom ehez hozzájön még az áfa is mert amerikában államonként eltérö és ezért mindenhol áfa nélküli árak vannak. De egy raklapon 1400 csomag van, szóval ha van 9030 dollárotok szoljatok :D
Zacskóbicska
10-19-2014, 11:41 AM
A titkok nyitja a mogyorókrém. Úgy emlékszem, igazi magyar találmány, a legkiválóbb túlélõ kaja a világon. Csonthéjas mogyoróból készül. Aki az "átkosban" volt katona, találkozhatott vele MRE-ként. (Én anno egy hadgyakorlaton felbontottam az enyémet, mert nem kaptam meg idõben az ebédet. Iszonyú botrány is volt belõle,a 0,75 kilós konzerv ára drágább volt, mint egy AMD-65 gépkarabélyé). Egy ideje eltûnt a boltokból, lehetett kapni kisebb kiszerelésekben. Hihetetlen táp-és kalória érték mellett megvan benne minden, ami az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen.
Nealden
10-19-2014, 05:26 PM
Hitlerszalonna. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Hitlerszalonna)
.....ezen nõttem fel....
Zacskóbicska
10-19-2014, 06:06 PM
Nem rossz, de speciális csomagolást igényel. Fantasztikusan össze tudja b@szni az ember holmiját! Én tudom tapasztalatból.
Pityubá
10-19-2014, 06:18 PM
Nem rossz, de speciális csomagolást igényel. Fantasztikusan össze tudja b@szni az ember holmiját! Én tudom tapasztalatból.
Sajna már csak haloványan emlékszem reá pedig sokat ettem belõle, iskolában jó volt uzsonna volt.
Zsírpapírba és kartondobozba volt csomagolva. (javítsatok ki ha tévedek)
Zacskóbicska
10-19-2014, 06:26 PM
Sajna már csak haloványan emlékszem reá pedig sokat ettem belõle, iskolában jó volt uzsonna volt.
Zsírpapírba és kartondobozba volt csomagolva. (javítsatok ki ha tévedek)
Az enyémet, azt az ominózust a szüleim anno a modern kornak megfelelõen alufóliába csomagolták. Úgy jött velem a hadgyakorlatra a málhazsákban. A 30 fokon frankón kieresztette magából a szirupot, amitõl mindenem olyan ragacsos lett, hogy 2 nap múlva én voltam a legfrankóbb terepszínû vitéz a világon. Még az alsó gatyám is terepszínû lett kívül-belül azon túl, hogy roppant mód testreszabott lett mindenem, mert úgy hozzám ragadt, hogy késsel kellett késõbb lehámozni.
Pityubá
10-19-2014, 06:45 PM
:D
Vagdalthúsokból melyik a jó?Melyiket ajálnjátok ?
astonferi
10-23-2014, 04:10 PM
én csak zöld dobozos pápai húskonzervet veszek. 350 körül van de ha van akcióban 300 körül is vettem.
van most egy LIDL Baronis de azt még nem próbáltam.
legközelebbi találkozón próbálgathatunk kajákat
raktaros
10-23-2014, 04:21 PM
Ez tényleg jó kérdés, mert némelyik szinte ehetetlen :(.
mzperiksz
10-23-2014, 08:43 PM
Lidl szogletes konzerv nem olcso(ha jol emlekszem 500ft korul van), de finom.
pappito
10-23-2014, 10:35 PM
Ez tényleg jó kérdés, mert némelyik szinte ehetetlen :(.
http://www.todayifoundout.com/wp-content/uploads/2010/09/spam5.jpg
Ez tényleg jó kérdés, mert némelyik szinte ehetetlen :(.....ne válogassatok :) ,tárolni a vv.re mindegy ,csak sok legyen,olcsó és sokáig elálljon.....mennyei lesz falatozni a tgazdaságos löncshúst,az üszkös romokon....most + inkább egy jó fokhagymás oldalas,zsírjában elrakva,lila hagymával,friss kenyérrel....
venosz
10-26-2014, 02:58 PM
Hehe ezt: 41374138 Darált hús fele darált szalonna, só, bors, kever, üvegbe tölt, lezár, fazék víz, beletesz üvegek vízbe, 1,5-2 óra fõzés, melegdunszt. kihül polc, evés.
Hehe ezt: 41374138 Darált hús fele darált szalonna, só, bors, kever, üvegbe tölt, lezár, fazék víz, beletesz üvegek vízbe, 1,5-2 óra fõzés, melegdunszt. kihül polc, evés.
Köszi , ez tetszik , kipróbálom . Ez akkor fõtt hús lessz zsírral végülis . :-) Van benne kalória is . :-)
venosz
10-26-2014, 03:32 PM
Ne ijedj meg ha fõzés közben kinyom a fémkupak mellett kis zsírt, ha lehûl behorpad a kupak. Amék kupak domború marad lehûlés után bármely befõttnél, azonnal elfogyasztani!
Most gondolkodom a kocsonya húsosabb részeinek lével együtt való altevésében. Már elõre csorog a nyálam. Lefõzöm a kocsonyát és kiteszem a színhúst üvegbe felöntöm lével, melegdunszt, nyárig eltartható lesz szerintem.
Pandion
10-27-2014, 10:33 AM
Sziasztok!
Végigolvastam ezt a topicot és eszembe jutott egy régi jegyzetem, ami szerintem idevág. Átnéztem és kicsit átírtam, próbáltam a lehetõ legjobban lerövidíteni, de így is elég hosszú, ezért több részre bontottan, emiatt elõre is elnézést kérek. A téma az élelmiszerek tartósítása. Fogadjátok szeretettel, a véleményeket várom:
Mitõl romlanak meg az élelmiszerek (fontossági sorrendben):
1. Mikroorganizmusok miatt.
2. Az élelmiszerekben lévõ zsírsavak, aminosavak, szénhidrátok oxidálódnak.
3. Az élelmiszerekben lévõ (természetes és mesterséges) enzimek bomlási folyamatot eredményeznek.
4. Az élelmiszerekben lévõ komplex szerves vegyületek maguktól bomlanak.
Mikroorganizmusok:
Elsõsorban a baktériumok okozzák az élelmiszerek megromlását, a gombák pedig az ún. penészesedését. Nem minden bakteriális vagy gombák által okozott bomlás káros. Hasznos pl. a „kovászolás”, irányított erjedés, és a kelesztés. A magára hagyott élelmiszereken azonban igen hamar megtelepednek a nem kívánt baktériumok és gombák, és elindul a romlási folyamat. Tehát a tartósításnál a mikroorganizmusok elszaporodását szeretnénk megakadályozni, de legalábbis lassítani. Ahhoz, hogy egy adott mikroorganizmus szaporodni tudjon, bizonyos feltételekre van szüksége. A legfontosabb feltételek: megfelelõ hõmérséklet, tápanyag, pH érték, megfelelõ ozmotikus viszonyok. Az oxigént nem veszem ide, mert vannak anaerob baktériumok is, amiknek nincs szükségük oxigénre, sõt az kifejezetten toxikus számukra. Az élelmiszerek esetében a tápanyag adott, azon nem tudunk változtatni. A hõmérséklet változtatása mindennapi dolog, ezért tesszük az élelmiszert hûtõbe. A legtöbb baktérium számára a szobahõmérséklet, vagy az a fölötti hõmérséklet az optimális. Ez nem jelenti azt, hogy a hûtõben lévõ +2-tõl +7 C-on elpusztul, csak lelassul az életciklusa, sokkal lassabban tud szaporodni, vagy egyáltalán nem szaporodik, csak vegetál és várja a hõmérséklet emelkedését, hogy akkor újra elkezdjen szaporodni. Vannak azonban olyan baktériumok, amiknek pont ez a hõmérséklettartomány az ideális, ezek vígan élnek és szaporodnak a hûtõben. A hûtés tehát csak lassítja a folyamatot. A fagyasztás már valamivel hatékonyabb megoldás, sok baktérium nem éli túl a fagyasztást, sok viszont igen. Ezek vagy valamiféle hibernációba kerülnek, sok pedig valamilyen túlélõ képletet képez, mint pl. a baktérium-spóra (ez nem szaporító képlet, mint a harasztok vagy a gombák spórái). Ilyen körülmények között persze nincs élettevékenységük, vagyis nem is mûködnek közre az élelmiszerek megromlásában. Más kérdés, hogy a fagyasztás az élelmiszert is roncsolja, vagyis a fagyasztóban sem áll el az idõk végezetéig az élelmiszer. Arról nem is beszélve, hogy ez az eljárás rendkívül energiaigényes a mi klímánkon. A hûtést eleink megoldották energiafelhasználás nélkül a pincékkel és a kútba leengedett tárolókkal. A hõmérséklet emelése, azaz a hõkezelés szintén a mikroorganizmusok szaporodásának megakadályozását célozza. A hõmérséklet emelésével a mikroorganizmusok élettevékenységeiket felfüggesztik, vegetatív állapotba kerülnek, azonban a (fagyasztással ellentétben) egy bizonyos hõmérséklet felett el is pusztulnak (fertõtlenítés), és megfelelõ körülmények megteremtése mellett pedig csíramentessé (sterilizálás) tehetõ az élelmiszer. Ezt az állapotot légmentesen elzárt tárolóban tarthatjuk fent.
A pH érték megváltoztatásával is gátat tudunk szabni bizonyos arra érzékeny mikroorganizmusok szaporodásának. Itt a fórumban is olvastam, hogy régen a tojást meszes vízben tárolták, de az ecetes savanyúságok esetében is errõl van szó. Ezekkel az eljárásokkal az a baj, hogy csak speciális élelmiszerek tartósítására alkalmasak, és hosszú távú tartósításra ezek sem jók.
A számunkra érdekes módszer még az ozmotikus viszonyok megváltoztatása. Csak röviden magyaráznám, akit érdekel, nézzen utána, több ezer oldalt talál a témában a neten. Minden mikroorganizmusnak van egy ozmotikus intervalluma amiben életjelenséget mutat (tehát táplálkozik és szaporodik). Ettõl az intervallumtól nagyobb ozmotikus viszonyokat hipertóniás (hiperozmotikus)-nak, ettõl kisebb ozmotikus értéket mutató közeget hipotóniásnak nevezzük. Hipertóniás körülmények között az élõ sejt vizet veszít (kiszárad), hipotóniás körülmények között pedig víz áramlik be a sejtbe, aminek végeredménye könnyen a sejt szétrepedése, annak pusztulása következik be. A tartósítás szempontjából a célunk az, hogy minél nagyobb különbséget idézzünk elõ tartósítani kívánt élelmiszer és a mikroorganizmusok által elviselt ozmotikus érték között. Ezt legegyszerûbben hipertóniás körülmények elõidézésével érjük el. Ennek is több alap típusát különböztetném meg annak megfelelõen, hogy mivel érjük ezt el:
- Sózás
- Cukrozás
- Szárítás
Mindhárom eljárás gyakorlatilag ugyan azt a célt szolgálja, a száraz körülmények között a mikroorganizmusok nem tudnak szaporodni.
Mondok pár egyértelmû példát, ami prepper szempontból érdekes: lesózott húsok (jerky), kandírozott gyümölcsök, a száraz kekszek, és a fagyasztva szárított termékek. Ezek nagyon jó módszerek lehetnek, azonban hosszú távú tartósítás érdekében mindenképpen gondoskodni kell a levegõ nedvességtartalmának lecsökkentésérõl, és ha lehet az oxigéntartalom csökkentésérõl is. Ebbõl a megfontolásból tûnnek igen jó alternatívának az elõre gyártott emergency compact food típusú készítmények (pl. NRG-5) a jó csomagolásuk miatt. De gyakorlatilag egy lesózott száraz hús (jerky) vákuumcsomagolásban, esetleg oxigén és páraelszívó tasakkal légmentesen becsomagolva (és persze sötét helyen tartva) több évtizedig, élvezeti érték csökkenése nélkül fogyasztható (nincs az a mikroorganizmus, ami ilyen körülmények között él és szaporodik, és az oxidáció okozta bomlást/károsodást is minimalizáltuk). Másik kedvenc példám a lekvárok. Ebben az esetben, (a klasszikus, nagymama receptjére gondolok) a cukor a tartósítószer, ezért van az, hogy még a sérült csomagolású 100 éves szilvalekvár is ehetõ, olyan nagy az ozmotikus értéke, hogy a baktériumok nem tudnak rajta szaporodni. Ha ilyen szemmel nézzük, akkor a magas cukortartalom elõny. Persze a modern világban az a trend, hogy minél kevesebb kalóriával készüljenek a lekvárok is, ezért van szükség ipari pasztörizálásra vagy nagymértékû tartósítószerezésre. Hasonló a helyzet a befõttekkel is, a nagy cukortartalmú lében tárolt gyümölcsök elég jól bírják, persze itt más feltételek is nagyon fontosak, például az oxidáció megakadályozása, de szintén a nagyi befõttjére gondolva, sértetlenül lezárva akár 1-2 évtizedig is eltartható különösebb minõségromlás nélkül.
Folyt köv.
Pandion
10-27-2014, 10:35 AM
Oxidáció:
A legtöbb kész élelmiszer tartalmaz zsírsavakat (az olaj is az, csak szobahõmérsékleten folyékony). Sajnos a zsírsavak a levegõ oxigénjével reakcióba lépnek, ezt hívj a köznyelv avasodásnak. Ez nem csak az étel ízére van kihatással, hanem toxikus vegyületek is keletkezhetnek a folyamat során, ami közvetlen veszélyt jelent. Az avasodás során ráadásul olyan egyszerûbb szerkezetû, semleges molekulák jönnek létre, amik kedveznek a baktériumok elszaporodásának is. Mindez azért érdekes prepper szempontból, mert létezik ugyan az olajban vagy zsírban történõ tartósítás, pl. biztos mindenki látott már fokhagymát olajban tárolva. Ez is baktériumok elszaporodását szolgáltatott megakadályozni, tágabb értelemben véve felfogható a korábban tárgyalt szárítás egy speciális esetének, ám több hátránya is van. Az elsõ, hogy az olaj maga is oxidálódik, avasodik, de még oxigénmentes környezetben is bomlásnak indul (amit pl. az UV sugárzás nagyságrendekkel felgyorsít). Ezen felül az olajban történõ tárolás során csak az élelmiszer felszínén, ahol érintkezik a két fázis, van hatással, de az élelmiszer belsejében megmaradnak a vizes körülmények, ami megfelelõ a mikroorganizmusok számára. Tehát ezek a módszerek csak igen szûk élelmiszertípusok esetén használhatóak, és azoknál is általában speciális elõkészítést igényel (pl. az olajban tárolt gombát is ecetes vízben fõzik meg elõtte) és még így sem állnak el fél-1 évnél tovább. Ráadásul nem tudom ki hogy van vele, de én nem igazán kedvelem az olajban tocsogó kaját, tehát prepper szempontból nem igazán használható módszer.
Sajnos az oxidáció az aminosavakat és szénhidrátokat sem kíméli. Mindenki ismeri azt a jelenséget, amikor kinyit egy májkrémet, akkor ahol levegõ maradt a dobozban, ott elszínezõdött a termék egy vékony rétege, de alatta teljesen jó. Ez azért van, mert az a kevés oxigén, ami maradt a dobozban elhasználódik minimális részét károsítva a tereméknek. Ez a jelenség akkor okoz jelentõsebb kárt, ha nem tökéletes a csomagolás és folyamatos oxigén utánpótlást kap az étel. Ha tehát hosszabb távon gondolkozunk, akkor minden olyan élelmiszert, ami nincs légmentesen lezárva, magunknak kell becsomagolni így, jó szolgálatot tesz az oxigén abszorbens párnácskák és a vákuumfóliázó gép.
Enzimek mûködése:
Az élelmiszereinket adó állati és növényi szövetek sejtekbõl állnak, amik mûködése az enzimeken alapul. Ne csak a gyomorban lévõ emésztõenzimekre gondoljunk, minden sejtben rengeteg féle enzim mûködik a normál sejtfunkció érdekében. Ezek aktív vagy inaktív formájában vannak jelen. A lényeg az, hogy bizonyos ételek elkészítése során különféle bontó enzimek kiszabadulnak a sejtekbõl, és megõrizhetik aktivitásukat, vagyis szépen elkezdik bontani az ételt. Az élelmiszeriparban komoly erõfeszítéseket tesznek arra, hogy kiküszöböljék ezt a dolgot és valahogy inaktíválják az enzimeket, (ezt általában hõkezeléssel teszik meg). Ugyanakkor az otthon elkészített élelmiszereknél nem igazán foglakozunk ezzel (mert úgyis elõbb megromlik az étel a baktériumok miatt, mint az enzimek miatt). Csak egy példát mondanék erre, biztos mindenki hallotta már, hogy a lefagyasztott húst kiolvasztás után nem szabad visszafagyasztani. Ennek egyik oka az, hogy a fagyasztás során a jégkristályok szétroncsolják a sejtek egy részét, amibõl a kiolvasztás során kiszabadulnak a különbözõ enzimek, amik (ha nem fõzzük/sütjük meg a húst) elkezdik bontani a többi sejtet. Minden kiolvasztás-újrafagyasztás során exponenciálisan nõ a szabad aktív enzimek mennyisége, ami nem kívánatos dolog. Prepper szempontból azért érdekes ez, mert a nem megfelelõen elõkészített készételek esetében ez gondot okozhat, nagymértékben lerövidítheti az eltarthatóságát (akkor is, ha egyébként csíramentes és légmentes a csomagolás).
Spontán bomlási folyamat:
Azt hiszem abban nincs vita, hogy a prepper egyik legjobb barátja a konzerv. Legyen az valamilyen alapanyag, vagy pl. májkrém, vagy készétel. Ha sértetlen a csomagolás, akkor feltételezhetjük, hogy a készítésnél gyakorlatilag csírátlanították a beltartalmát, tehát sem baktérium nem tud szaporodni benne, sem oxidálódni nem tud, vagyis amíg el nem rozsdásodik a doboz, az nem romlik meg. A valóság nem ilyen egyértelmû. Fõleg a készételek esetében igen sokféle komplex szerves vegyület alkotja az élelmiszert. Ezek a vegyületek kémiailag nézve nem éppen a legalacsonyabb energiaszintû állapotban vannak (ez a lényege a tápláléknak, hogy azok lebontásából energiát nyerjen a szervezet). Mint ilyen, (a termodinamika értelmében) alacsonyabb energiaszintû állapotra törekszik, és spontán bomlási folyamatnak indul. Ez persze egy zárt konzervben évtizedes idõskálán zajlik le, és a folyamatot lehet lassítani. Például hûtéssel (ezt nem is magyarázom, ezért írják rá általában, hogy száraz, hûvös helyen, napfénytõl védve tároljuk). Illetve stabilizátorokkal, tartósítószerekkel, amik fõleg mesterséges kemikáliák. Azt hiszem itt a fórumon is olvastam, hogy találtak egy közel 100 éves konzervet, ami még ehetõ volt. Ez azért lehet, mert a konzervipar hajnalán még nem spóroltak ezekkel a szerekkel. – OFF manapság már urban legend kategória, és a neten sem találtam egyértelmû bizonyítékokat erre, de nekem annó a mikrobiológia professzorom, aki egyben tanszékvezetõ is volt, mesélte ezt a sztorit, tehát én tényként kezelem miszerint a konzervipar berobbanása után néhány évtizeddel (1900-as évek eleje) megfigyelték, hogy az eltemetett holttestek jóval lassabban bomlanak el, mint korábban. Akkor persze nem értették, végül kiderült, hogy az akkoriban használt tartósítószerek olyan stabil vegyületek voltak, és olyan mennyiségben használták õket, hogy a szervezetben sem bomlottak le, hanem fölhalmozódtak szépen, akut tünetet nem okoztak, csak a holttestet is „tartósították”. – ON. Ma már inkább abba az irányba tolódik az ipar, hogy gondosabb elõkészítés után kevesebb tartósítószert tesznek a konzervekbe, tehát én nem mernék rá fogadni, hogy egy ma gyártott konzerv is ehetõ lesz 2114-ben. Az azért hozzátartozik a dologhoz, hogy pl. egy viszonylag homogén, átlagos komplex vegyületeket tartalmazó konzervben elindul ez a természetes bomlás, attól még az fogyasztható marad egy bizonyos szintig, csak a tápértéke és az élvezeti értéke csökken valamelyest. Ezért én nyugodtan betárazok konzervekbõl, és vagy 10 évig biztos nem is gondolkodok el a cseréjükön.
A gyakorlatban elõfordulnak más tartósítási módszerek, mint pl. a füstölés. Ez egy elég összetett eljárás. Maga a füst igazából inkább csak az íze miatt kell, a füstölést általában megelõzi sózás és/vagy szárítás (hideg füstölés esetében), vagy pedig hõkezelés (meleg füstölés) ami szintén szárít, illetve elpusztítja a baktériumok nagy részét.
Az alkohol általános sejtméreg, vagyis elpusztítja a mikroorganizmusokat, valamint dehidratál, tehát szintén szárít. Sajnos a gyakorlatban elég korlátozottan használható tartósításra.
És szeretném még megemlíteni az egyik kedvenc módszeremet, ez pedig a mézben történõ tárolás. A méz a gyakorlatban méltatlanul elhanyagolt eljárás, pedig az szinte közhely, hogy bármeddig eláll. Ez a fizikai-kémiai tulajdonságai miatt van. Viszonylag egyszerû és rendkívül stabil cukor molekulákból áll, valamint olyan enzimek és fehérjék találhatóak benne, amitõl az állaga stabilan sajátos „méz” szerû lesz. Ebben a közegben a mikroorganizmusok nem tudnak megtelepedni, és nem is oxidálódik. Állítólag akár ezer éves skálán is eltartható a tiszta méz. Persze ezzel is az a gond, hogy csak bizonyos élelmiszereket lehet benne „tartósítani”/tárolni. Egy idõben divat volt a mézben árult mogyoró, dió, mandula stb. Mostanában nem nagyon látok ilyeneket, valószínûleg azért mert elég drága, de prepper szempontból tökéletes táplálék kiegészítés. A magokban sok az ásványi anyag, de van bennük némi fehérje és vitamin is, a mézben pedig sok a szénhidrát, jól hasznosítható kalória.
Nealden
10-27-2014, 11:50 AM
Végigolvastam. Köszönöm, hogy dolgoztál vele és megosztottad velünk. Érdekes és átfogó számomra, sok infóval lettem gazdagabb. Vitatkozni nagyon nem tudok róla, mert nem vág a szakmám közelébe se :).
Múltkoriban anyósnak szegeztem a kérdést, hogy emlékszik é még arra, mikor nem volt hûtõ meg fagyasztó? Szerencsére nem megsértõdött :), hanem azt mondta, hogy õk a kútba tárolták a kaját leengedve különbözõ tárolóedényekben, illetve a disznóvágások után a saját zsírjában tárolták a húsokat valamilyen bödönben. Amikor húsra támadt kedvük, csak kihalásztak belõle.
mmilan21
10-27-2014, 12:41 PM
Oxidáció:
És szeretném még megemlíteni az egyik kedvenc módszeremet, ez pedig a mézben történõ tárolás.
Éppen a napokban tettem el mézben diót egy kis édesség gyanánt. Nincs hanyagolva, legfeljebb a nagyüzemekben.
Egyébként remek összefoglaló írás, jöhet a másik is amit említettél, szívesen olvasnám.
Nagyi még így készítette az ételízesítõt - semmilyen vegyszert nem tartalmaz
http://www.mindenegybenblog.hu/finom-receptek/nagyi-meg-igy-keszitette-az-etelizesitot
Dream_walker
10-27-2014, 06:44 PM
Mézben eltett dió meg mogyóró azért van kevesebb monstanában, mert pár éve van egy hülye szabály, hogy az már feldolgozott élelmiszer, és hivatalosan csak az állíthatja elõ (kereskedelmi célból), aki méhész ÉS gyümölcstermelõ is egyben, mert saját termelésû árunak kell lennie.
Más téma:
A napokban eszközöltünk egy konyhai nagybevásárlást, amolyan havonta egyszer esedékest. Betettem a kocsiba pár plusz adagot néhány tartós cikkbõl, aztán otthon leültem a blokkal, és kiszámoltam, hogy mennyibe került az, amit a listán felül vésztartalék-képzésre vásároltunk. 3000 forintból lett tucatnyi konzerv, cukor, só, tészta, zsír, stb. Sajna a palackos víz kimaradt, de a mostani lakóhelyünkön extra jó minõségû a csapvíz, ráadásul finom is.
Szóval megegyeztünk, hogy nagyjából ekkora plusz összeg minden nagyobb bevásárlásnál belefér (havi egy-két alkalom), és akkor kevésbé lesz gond, ha télen jön a két méteres hó.
Pityubá
10-27-2014, 11:27 PM
Ne ijedj meg ha fõzés közben kinyom a fémkupak mellett kis zsírt, ha lehûl behorpad a kupak. Amék kupak domború marad lehûlés után bármely befõttnél, azonnal elfogyasztani!
Most gondolkodom a kocsonya húsosabb részeinek lével együtt való altevésében. Már elõre csorog a nyálam. Lefõzöm a kocsonyát és kiteszem a színhúst üvegbe felöntöm lével, melegdunszt, nyárig eltartható lesz szerintem.
A kocsonya gyakorlatilag töményre fõzött, húsdarabokat tartalmazó húsleves. Hasonlóban szaporítják a bacikat a laborokban.
Ezért ne kísérletezz ezzel tartósítószer nélkül. És más se tegye, tessék utána olvasni a neten.
Nem elég felforralni és légmentesen lezárni, ugyanis léteznek anaerob baktériumok (http://www.infektologia.hu/upload/infektologia/document/anaerobok_nagyerzsebet_0308.pdf) is.
Zacskóbicska
10-28-2014, 06:40 AM
A kocsonya gyakorlatilag töményre fõzött, húsdarabokat tartalmazó húsleves. Hasonlóban szaporítják a bacikat a laborokban.
Ezért ne kísérletezz ezzel tartósítószer nélkül. És más se tegye, tessék utána olvasni a neten.
Nem elég felforralni és légmentesen lezárni, ugyanis léteznek anaerob baktériumok (http://www.infektologia.hu/upload/infektologia/document/anaerobok_nagyerzsebet_0308.pdf) is.
Bizony. Pl. a clostridum botulinum (BOTOX). Talajlakó baci, mindenhol ott van. A szaporodásából származó toxin a világ legerõsebb mérgeinek egyike. Már 1 mg is elegendõ belõle néhány száz, vagy ezer ember elpusztításához.
Nealden
10-28-2014, 06:57 AM
Bizony. Pl. a clostridum botulinum (BOTOX). Talajlakó baci, mindenhol ott van. A szaporodásából származó toxin a világ legerõsebb mérgeinek egyike. Már 1 mg is elegendõ belõle néhány száz, vagy ezer ember elpusztításához.
Ebbõl ered a Botulizmus (http://hu.wikipedia.org/wiki/Botulizmus) elnevezés.
Ritkán használatos magyar elnevezése: kolbászmérgezés.
Csak óvatosan a húsokkal....
Pandion
10-28-2014, 08:35 AM
Éppen a napokban tettem el mézben diót egy kis édesség gyanánt. Nincs hanyagolva, legfeljebb a nagyüzemekben.
Egyébként remek összefoglaló írás, jöhet a másik is amit említettél, szívesen olvasnám.
Köszönöm! Én is készülök a dologra, most szerzem be az magokat. Diót földimogyorót és mandulát gondoltam, esetleg török mogyorót ha sikerül elfogadható áron szerezni. Illetve lehet, hogy mazsolával is megpróbálkozom, bár tapasztalatom nincs vele kapcsolatban, de egy próbát megér.
Pandion
10-28-2014, 08:42 AM
Mézben eltett dió meg mogyóró azért van kevesebb monstanában, mert pár éve van egy hülye szabály, hogy az már feldolgozott élelmiszer, és hivatalosan csak az állíthatja elõ (kereskedelmi célból), aki méhész ÉS gyümölcstermelõ is egyben, mert saját termelésû árunak kell lennie.
Ezt nem is tudtam, ez azért megmagyarázza a dolgot, marad a házilagos elkészítése.
Pandion
10-28-2014, 08:50 AM
Nagyi még így készítette az ételízesítõt - semmilyen vegyszert nem tartalmaz
http://www.mindenegybenblog.hu/finom-receptek/nagyi-meg-igy-keszitette-az-etelizesitot
Jó recept, köszönjük. Én egyébként nem idegenkedek annyira a vegetától sem. Sokan mondják, hogy vegyszer, de igazából a Nátrium-glutamát a természetben is elõfordul, persze a vegetában iparilag elõállított változat van. Szóval véleményem szerint nem ördögtõl való a bolti sem, persze csak mértékkel! De ha nem esel túlzásokba akkor tudtommal nem okoz semmilyen gondot a szervezetben, és én nagyon szeretem :)
mmilan21
10-28-2014, 02:41 PM
Jó recept, köszönjük. Én egyébként nem idegenkedek annyira a vegetától sem. Sokan mondják, hogy vegyszer, de igazából a Nátrium-glutamát a természetben is elõfordul, persze a vegetában iparilag elõállított változat van. Szóval véleményem szerint nem ördögtõl való a bolti sem, persze csak mértékkel! De ha nem esel túlzásokba akkor tudtommal nem okoz semmilyen gondot a szervezetben, és én nagyon szeretem :)
A Himalája só néven árult terméket hanyagolnám, mert állítólag nem annyira tiszta NaCl mint ahogy állítják róla. Meg kellene nézni van-e KERMI minõsítése, mert abból kiderül, hogy mi van benne.
Valami ilyesmi ami ennek az oldalnak a közepe táján szerepel:
Adalékmentes só (http://biovetomag.hupont.hu/11/adalekmentes-so)
Dream_walker
10-28-2014, 04:00 PM
A vegeta 95%-a lestyán. Ha natúrban azzal ízesíted a kaját, gyakorlatilag megkapod a vegeta ízét. Természetesen ez a sima oldszkúl vegetára vonatkozik, a mindenféle mézes-mustáros-olaszos ízvariációkra nem :)
Pandion
10-30-2014, 08:55 AM
Igaz is, magot csak egészben és csíraképesen tárolni, én abból vetek is, amit eszek. Az elállást én végtelenre mondom, mert 3-400 évesen is csíraképesek voltak mûemlék tetõfedés cseréjénél talált búzák, amíg pedig csírázik, enni is lehet.
Teljes kiõrlésû tönkölylisztem jó tárolás esetén is élvezhetetlenül megavasodott 4-5 éven belül, viszont a sima fehérliszt szintén eláll végtelenségig oxigénmentesen zárva, ezt a bulgur, kuszkusz is hozza.
Erre a dologra visszatérnék egy kérdés erejéig, mert ez motoszkál a fejemben egy ideje. Pontosan milyen gabonát tárolsz, és honnan szerzed? Illetve lehet, hogy hülyén hangzik, de hogyan készíted el? Mármint arra gondolok, hogy jó hogy van egy zsák búzám a pincében, de azt hogyan fogyasztom el, ha szükség lenne rá? Még a liszt is problémásnak tûnik pl. áram vagy más sütõ nélkül, de a szemes búzával mit tudok kezdeni? Mert eltarthatóság szempontjából jó lenne.
Pandion
10-30-2014, 08:58 AM
A vegeta 95%-a lestyán. Ha natúrban azzal ízesíted a kaját, gyakorlatilag megkapod a vegeta ízét. Természetesen ez a sima oldszkúl vegetára vonatkozik, a mindenféle mézes-mustáros-olaszos ízvariációkra nem :)
Igen, ezt már én is felfedeztem, anyósom adott egyszer friss lestyánt, hát az valami isteni cucc! El is határoztam, hogy rakok a kertbe pár tövet.
szfenikus
10-30-2014, 10:09 AM
A búzát enyhén meg kell pirítani és lazán záródó tartályban (hombár), az emígyen kezelt szemes búza évekig eláll.
mmilan21
10-30-2014, 04:43 PM
Eddig nem is tudtam, hogy lestyánom is van a kertben. Itthon csak vegetának neveztük.
Bagaméri
11-02-2014, 04:32 AM
Lehet kapni kézi malmot 2 méretben. A Googlin keress rá. Tekerheted. Hihihi.
Viccet félretéve, még gyerekjátéknak is kiváló, csak kicsit borsos az ára.
Bagaméri
11-02-2014, 04:33 AM
Valami nekem is van, csak nem ismerem.
Majd elõveszem a Jávorkát.
Bagaméri
11-02-2014, 04:36 AM
Ne a pincére gondolj, inkább a padlásra. Ott jól kiszárad.
Ha télen nem kap nedvességet, 2-3 évig simán eláll. Lásd " padlássöprés " a szocilizmusban.
Bagaméri
11-02-2014, 07:06 PM
Egy gyors észrevétel a tartós élelmiszerekhez.
Gyerekkoromban vágtunk disznót. Szüleim készítették el. A sonkákat besózták, füstölték. A kolbászt is. Soha nem emlékszem, hogy valami baja lett volna. Ill. egy nagy hibája volt. Nem tartott ki a következõ vágásig. Szilveszterkor már nem volt belõle. Szerintem ma nem sózzák ki rendesen és nem füstölik, hanem csak füstpácolják. Igy a piacon vásárolt sonka is megpenészedett a hûtõben 2-3 hét alatt.
Nálunk is nagyon ritka volt hogy megpenészedett volna. Talán Csak ha nagyon sokáig nem ettük meg és túl meleg volt a kamrában. (Ez az új építésû házak egyik negatívuma.) Nagymamáméknál hideg volt a kamra, ott kolbász, sonka sose romlott meg. Még nyáron se volt melegebb mint 5 fok. (Régen a vidékiek zsenik voltak házépítés terén. Hogy lehet hogy odakint 40 fok volt, a kamrában meg 5 körül?) :confused:
szfenikus
11-02-2014, 08:31 PM
Hacsak nem volt nagyszüleidnek rejtetten beépítve egy folyadékhûtõ...utólag visszaemlékezni mérõeszköz nélkül, hát hogy is mondjam. Csupán pár fokkal (7-10 Celsius) lehetett nyáron hûvösebb ott, abban a kamrában, mint a többi helyiségben. Nem voltak zsenik, házépítés terén, csak azt hasznosították, ami helyben megtermett vagy pár tucat km-rõl el tudták fuvarozni.
Pityubá
11-02-2014, 11:09 PM
Lehet kapni kézi malmot 2 méretben. A Googlin keress rá. Tekerheted. Hihihi.
Viccet félretéve, még gyerekjátéknak is kiváló, csak kicsit borsos az ára.
Látom kézi malmon gondolkodtok. Íme én végigvittem az ifiket búza vetéstõl a kenyérsütésig.
A malom átalakított mákdaráló volt, növelt tekerõkarhossz és hézagolással beállított légrés.
Íme képekben összegyûjtve a lényegesebb részletek.
http://kepfeltoltes.hu/141102/buza1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141102/buza2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141102/buza3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141102/buza4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141102/buza5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141102/buza6_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141102/buza7_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141102/buza8_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141102/buza9_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141103/1363908646937_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141103/1363908647585_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/141103/1363908649294_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
gyûjtögetõ
11-03-2014, 05:33 AM
Ugyan ilyen mákdarálója volt a nagymamámnak :D még elvileg meg is van valahol :D:haha:
Pityubá
11-03-2014, 07:26 PM
Ugyan ilyen mákdarálója volt a nagymamámnak :D még elvileg meg is van valahol :D:haha:
Nosza megkeresni és átalakítani. (anélkül nem felel meg búzaõrlésre)
fater.lajos
11-05-2014, 08:19 PM
"növelt tekerõkarhossz és hézagolással beállított légrés"
Ezt részleteznéd?
thx!
Pityubá
11-05-2014, 10:36 PM
"növelt tekerõkarhossz és hézagolással beállított légrés"
Ezt részleteznéd?
thx!
Új tekerõkart készítettem aminek a tengelytávolsága 260 mm. Így könnyebbé vált a hajtás. ( mivel a búza sokkal keményebb a máknál)
A légrést (az állórész és a forgórész közötti hézag) úgy kell beállítani növelni vagy csökkenteni (darálója válogatja), hogy a búzát az elsõ menetben csak szétnyomja de ne darálja porrá a héját.
Utána kiszitálni belõle a lisztet majd kicsit kisebb légréssel a maradékot ismét megõrölni, szitálni és kész. A maradék héját (korpa) vagy felhasználod vagy megy az állatoknak.
Természetesen a búza õrlése külön szakma, tessék próbálkozni esetleg molnár ismerõssel konzultálni. ;)
Ez csupán ifiknek és felnõtteknek szóló bemutató volt a búza felhasználására. 4225
Grafitos
11-06-2014, 09:21 AM
http://files.cheftalk.com/files/articles/jarmeat/pic%209.jpg
Grafitos
11-06-2014, 09:26 AM
http://cimg4.ibsrv.net/cimg/www.doityourself.com/450x300_85/234/home-canning-jars-and-lids-234.jpg
Tegnap láttam a túlélési praktikák egy régebbi részében, mikor egy család ilyet rakott el..Jar meat-ként találtam rá a neten
Itt van hogy hogy kell gyártani:
http://www.cheftalk.com/a/how-to-can-meat-aka-jar-meat
Nálunk ez a tartósítási forma annyira nem terjedt el..nem is tudtam mennyi ideig tartható el így a hús..
Minden esetre érdemes a hagyományos sózás, füstölés, szárítás kombó mellett ezt a tartósítási módszert is megismerni, esetleg megtapasztalni.
GAZDA
11-06-2014, 06:41 PM
Mivel jobb ez a megoldás mint a gyíkhús konzerv?
Grafitos
11-06-2014, 06:49 PM
talán hogy nem csak nyomokban tartalmaz húst? +látod, hogy mit raksz bele +nincs gyíkhús íze
Dream_walker
11-07-2014, 08:46 PM
Erre a dologra visszatérnék egy kérdés erejéig, mert ez motoszkál a fejemben egy ideje. Pontosan milyen gabonát tárolsz, és honnan szerzed? Illetve lehet, hogy hülyén hangzik, de hogyan készíted el? Mármint arra gondolok, hogy jó hogy van egy zsák búzám a pincében, de azt hogyan fogyasztom el, ha szükség lenne rá? Még a liszt is problémásnak tûnik pl. áram vagy más sütõ nélkül, de a szemes búzával mit tudok kezdeni? Mert eltarthatóság szempontjából jó lenne.
Itt egy jó kis blogbejegyzés a témában:
http://varositulelo.blog.hu/2012/10/04/elelmiszer_tarolasa_hosszabb_tavon
Nosza megkeresni és átalakítani. (anélkül nem felel meg búzaõrlésre)
Nem rossz a darálós õrlõ, de sok vele a macera, több menetben készít csak lisztet. Érdemes beruházni egy szintén kézi, tekerõs, köves õrlõre, bár az ára húzósabb, üzembiztoan mûködik minden körülmények között. Ráadásul testmozgásnak sem utolsó :D
Nem rossz a darálós õrlõ, de sok vele a macera, több menetben készít csak lisztet. Érdemes beruházni egy szintén kézi, tekerõs, köves õrlõre, bár az ára húzósabb, üzembiztoan mûködik minden körülmények között. Ráadásul testmozgásnak sem utolsó :D
A köves örlõ akkor kiváló, ha fix 1 helyen rendelkezel be.
Vándorláskor, meneküléskor pedig a kis kézi daráló a király. Világvége után is lesznek búzafoltok, amikbõl lehet lisztet õrölni...
Zacskóbicska
11-08-2014, 09:31 AM
A köves örlõ akkor kiváló, ha fix 1 helyen rendelkezel be.
Vándorláskor, meneküléskor pedig a kis kézi daráló a király. Világvége után is lesznek búzafoltok, amikbõl lehet lisztet õrölni...
A kövesõrlõ a legjobb, mert az növeli legjobban az õrlemény ásványianyag tartalmát:thumbup
A kövesõrlõ a legjobb, mert az növeli legjobban az õrlemény ásványianyag tartalmát:thumbup
Ezt nem is vitatta senki . :thumbup
Csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy jöhet olyan szitu, mikor a szépen felépített bázist el kell hagyni/ el kell menekülni onnan, akkor bizony a sokkal kisebb és sokkal könnyebb kéziörlõ lesz a király.
Tehát célszerû, hogy legyen egy a menekülõ csomagban...
Zacskóbicska
11-08-2014, 11:14 AM
Ezt nem is vitatta senki . :thumbup
Csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy jöhet olyan szitu, mikor a szépen felépített bázist el kell hagyni/ el kell menekülni onnan, akkor bizony a sokkal kisebb és sokkal könnyebb kéziörlõ lesz a király.
Tehát célszerû, hogy legyen egy a menekülõ csomagban...
Nem vitatom ennek jogosságát, csak inkább a fontosságát:)
Miért nem jó porítani a túlélõ kés markolatán lévõ fém markolatgomb? Tudom, elegánsabb a szép finom lisztté õrölt fûszerpaprika, de nekem spec. ez is megteszi (végszükségben). A nyári szállásomon, ahol kb. fél évig lakom minden évben, nincs semmiféle õrlõ. (Nincs szomszédom se, csak a ligetek, erdõ és a vadak.) Eddig nem is hiányzott, mert vagy a balta, vagy az említett eszköz megoldotta. Innen gondolom, hogy az õrlõ helyett érdemesebb mást cipelni. Pl. ugyanannyi súlyú babot, mogyorót,gyógyszert, stb.
Riana
11-08-2014, 05:18 PM
Sziasztok!
Pár kérdésem lenne:
1. Kinek melyik fajta konzerv vált be ami ízben is jó?
2. aki használ fóliázó/vákumos gépet mitõl jobb mintha üvegbe tennéd?
3. Aki fém hordókba teszi el a magokat tudna beszerzési helyet mondani, én csak használtat találtam amibe nem tennék bele ennivalót, mert ki tudja mi volt benne elõzõleg.
4.Magok tárolására a padlás vagy a pince az optimálisabb?Ha fémben van akkor egerek nem pálya, de fene tudja hogy a padláson is megfagy e a pincében meg még hidegebb van.
5. Városi túlélõs oldalon olvastam, hogy kész pörkölteket is tesznek el befõttes üvegben télire errõl tud valaki vmit?
Ehhez hasonló http://makacskakonyhaja.blogspot.hu/2012/03/martas-befottesuvegben-parolt-hussal.html
de komplett készételeket tartósít így.
6. fúrt kis átmérõjû kútból(jelenleg szivattyú) milyen megoldással lehetne vizet felcsalogatni?És ha fogyasztásra nem alkalmas érdemes tisztítgatni?Vagy inkább közúti nyilvános kútra hagyatkozzunk?
7. Próbált valaki magokból aszalóval préselt kenyeret készíteni ez szerintetek vákumozva tovább tárolható mint x hónap?Ilyesmi:
http://gittarawfood.blogspot.hu/2009/01/nyers-kenyerek-krkerek.html
8. zárt térben milyen fõzési lehetõséget tudnátok javasolni? Esbit ugye bentre nem jó.(ha se gáz se villany és fafütéses opcio sincs)
de pl esbites megfordítva gyertyával?
9. Aggregátor és stb áramtermelõkben vki tudna tanácsot adni ha beruházni szeretnénk? Egyre inkább barátkozunk a gondolattal, de horror árai vannak. Plusz mennyire hangos? Mert kertesházas övezetben fennáll a veszélye hogy simán elviszik :(
10. Írtátok hogy perlitben érdemes tárolni a gyökérzöldséget, errõl tudnátok bõvebbet?Tovább eláll? Krumplit is? pl nem csírázik? Pelitet honnan érdemes beszerezni?Melyik típusút?
11. Szardíniát, olajos halat tárol valaki? Ha igen mikre figyeltek vásárláskor? Tekintve az olajszivárgásokat és az atomkatasztrófát ugye nem túl biztonságos...
12. Van valakinek ismerõse aki tud vegyszermentes húst, szárnyast beszerezni? Saját levágásból és vagy ismerõs által eladásra? Olyan érdekelne amit nem indítótápoznak és egyebek.
13.Végül valakinek nincs véletlenül ismerõse kemenceépítészeti fronton aki nem horror/gyémánt árban alkot ilyeneket?(És az sem árt ha ismeri azt a technikát is amikor használt tetõcserepeket is beleépítik vagy abból)
Dream_walker
11-08-2014, 07:01 PM
Sziasztok!
Pár kérdésem lenne:
4.Magok tárolására a padlás vagy a pince az optimálisabb?Ha fémben van akkor egerek nem pálya, de fene tudja hogy a padláson is megfagy e a pincében meg még hidegebb van.
6. fúrt kis átmérõjû kútból(jelenleg szivattyú) milyen megoldással lehetne vizet felcsalogatni?És ha fogyasztásra nem alkalmas érdemes tisztítgatni?Vagy inkább közúti nyilvános kútra hagyatkozzunk?
9. Aggregátor és stb áramtermelõkben vki tudna tanácsot adni ha beruházni szeretnénk? Egyre inkább barátkozunk a gondolattal, de horror árai vannak. Plusz mennyire hangos? Mert kertesházas övezetben fennáll a veszélye hogy simán elviszik :(
10. Írtátok hogy perlitben érdemes tárolni a gyökérzöldséget, errõl tudnátok bõvebbet?Tovább eláll? Krumplit is? pl nem csírázik? Pelitet honnan érdemes beszerezni?Melyik típusút?
12. Van valakinek ismerõse aki tud vegyszermentes húst, szárnyast beszerezni? Saját levágásból és vagy ismerõs által eladásra? Olyan érdekelne amit nem indítótápoznak és egyebek.
2.
Más-más anyagokra jó a vákumfóliázás és az üveges tárolás. Lekvár, lecsó üvegbe, szemesáru (pl. búza) fóliába/zacsiba.
Szemesárut is tárolhatsz üvegben, csak egyrészt sokkal többe kerül az üveg, másrészt sokkal nagyobb a tömege, és sérülékenyebb is.
4.
A padlás jobb a magoknak, mert elméletileg szárazabb hely. Ha száz helyen ereszt a tetõ, akkor persze nem. Ha meg tudod gátolni a pára és a mag érintkezését, akkor pedig teljesen mindegy, hol tartod.
Amúgy a magoknak az ég világon semmi baja nem lesz, ha megfagynak. Pontosabban fagyban vannak tárolva, ugyanis az átlag 8-16%-os víztartalom miatt a fagyáspontjuk olyan alacsonyan van (hasraütés-szerûen mondom, hogy mínusz 30-nál kezdõdik, de lehet, hogy lejjebb), ami nem nagyon fordul elõ.
6.
A negatív kutakhoz (azaz ahol rétegnyomással nem jön fel a víz, nem folyik magától) szivattyú kell. Ha a kérdésed arra vonatkozik, hogy mivel lehet helyettesíteni az elektoromos/robbanómotoros szivattyút, akkor a válasz az, hogy mechanikus szivattyúval. Ez lehet membrános vagy fogaskerekes, amelyik nektek jobban megfelel.
9.
Mindennek ára van. A sziget üzemû áramtermelésnek a zaj (aggregátor), vagy a látvány (napelem, szélkerék). Mindkettõt lehet mérsékelni, de akkor meg másért fizetsz, pl. hangszigetelésért vagy takarófelületért.
10.
A perlitet tökéletesen helyettesíti a mosott homok, normális szalmával együtt használva. A perlit nagyüzemi kertészeti felhasználásra jó, olcsó is, de bután néz ki, és nem is annyira természetszerû. Persze mûködik, ez tény. Csak szerintem van jobb megoldás.
12.
Indítótápozás nélkül csak a legelvakultabb biomókusok (vagy akit nem érdekel, de ha úgy veszed a csibét, úgyis érdekelni fog) nevelnek szárnyast, szerintem olyant alig találni. A falusi nénike is indítótápozik, tapasztalataim szerint olyan 2-3 hétig. Amúgy én is használom, szintén két-három hétig (kivéve, ha közvetlenül az ismerõs keltetõtõl veszem meg, ott már a kotlásnál spárta van, a gyengék elhullanak/ki sem kelnek, ami marad, annak nem kell táp). Van utána több hónapja az állatnak, hogy kiürüljön belõle, ami nem oda való.
Pityubá
11-08-2014, 07:55 PM
Sziasztok!
Pár kérdésem lenne:
11. Szardíniát, olajos halat tárol valaki? Ha igen mikre figyeltek vásárláskor? Tekintve az olajszivárgásokat és az atomkatasztrófát ugye nem túl biztonságos...
Saját készítésû olajos halat készítettem kárászból kuktában 80percig fõztem takarékon.
A halakat 2cm szeletekre vágtam, vízzel a haldarabokig feltöltöttem és kb 3dl olajat adtam + a fûszereket és néhány citrom karikát.
Majd melegen dunsztos üvegekbe raktam, megkóstoltam jól sikerült a halcsont is megfõtt. 4235
... õrlõ helyett érdemesebb mást cipelni. Pl. ugyanannyi súlyú babot, mogyorót,gyógyszert, stb.
100%-ig jogos!
Õrölni, lehet sok mindennel... akár egy nagyobb kövön-kõvel is, mint ahogy egyes afrikai népek manapság is teszik.
Riana
11-08-2014, 09:03 PM
huh köszönöm :)
Kút: igen most szivattyú van de ha nincs áram meg vagyunk lõve. (ezért is érdekelne az áramcsiholási lehetõség). A napelem milliók az felejtõs, ha tetõre valóban gondolkodsz. Olyan napelemes cuccal még nem találkoztam amivel fõzhetnél vagy beindítja adott esetben a szivattyút és vagy világítást és még után tölti is magát pl télen :)
Az a probléma a szárnyasnál, hogy utána sem tudom mivel etetik és megbízható árust még nem találtam ami utána se nyomná tele térfogatnövelõkkel szerencsétlent, hogy nagyobb súlya legyen.És ez érvényes minden egyéb husira is.a biopiacokon meg szintén aranyárban van a hús, szóval felejtõs. Vidéki összeköttetés meg nincs ahol háztól lehetne venni pl malacot egyebeket eltárolásra.(de ha valakinek van eladó akkor megköszönöm az elérhetõséget .) )
Gyümölccsel ugyanez a bajom egyébként hogy agyonfújnak mindent.
zöldségtárolás. Szalma miért kell a homokhoz?Nálunk homok van a pincében a vermesben de a gyökérzöldség nem húzta ki tavaszig benne megpenészedett. Sajna anno nem lett jól megcsinálva. A másik pincénk betonos de ott meg elfagy.
Pityubá
11-08-2014, 09:26 PM
huh köszönöm :).......zöldségtárolás. Szalma miért kell a homokhoz?Nálunk homok van a pincében a vermesben de a gyökérzöldség nem húzta ki tavaszig benne megpenészedett. Sajna anno nem lett jól megcsinálva. A másik pincénk betonos de ott meg elfagy.
Nos a szavaid közt van a valóság, mindent elmondtál, bizony jól látod a hibákat. A szalmával pontosan ezeket lehet orvosolni. ;)
Dream_walker
11-08-2014, 09:40 PM
Nos a szavaid közt van a valóság, mindent elmondtál, bizony jól látod a hibákat. A szalmával pontosan ezeket lehet orvosolni. ;)
Pontosan. A szalma hõszigetelõ, nem fagy el alatta a termény.
Valamint nedvszívó is, tehát ha nem eléggé száraz a homok (ami azért egy veremben elõfordulhat :) ), akkor segít elszívni a fölös nedvességet.
A helyes használathoz az úgynevezett prizmás tárolásra keress rá, azt régen szalmával, és földdel/homokkal csinálták.
Riana
11-08-2014, 10:07 PM
köszönöm!
Számít hogy milyen szalma?
Szalmába élõsdi nem lehet?Ami az ugyanott tárolt magokat betámadhatja...
Mindenhol csak t verzioban adnak el az meg nekünk túl sok :) Szóval ezt idénre buktuk :)Hacsak nem tud valaki szalmalelõhelyet :)
astonferi
11-09-2014, 07:05 AM
legközelebbi találkozóra hozhatsz egyet hogy megkostoljuk :)
Zacskóbicska
11-09-2014, 07:44 AM
Sziasztok!
Pár kérdésem lenne:
.
5. Városi túlélõs oldalon olvastam, hogy kész pörkölteket is tesznek el befõttes üvegben télire errõl tud valaki vmit?
8. zárt térben milyen fõzési lehetõséget tudnátok javasolni? Esbit ugye bentre nem jó.(ha se gáz se villany és fafütéses opcio sincs)
ad1.: A Lidl-ben kapható csilis bab bármelyike és az ott vásárolható bármelyik babkonzerv. A "tavaszi löncshús" szintén.
ad2.: Tarts rengeteg üres nylon zacskót, mert adott esetben sok mindenre jól jöhet, hasznos tároló eszköz, de akár mosni is lehet benne.
ad5.: Felejtsd el, mert nagy a veszélye, hogy nem sikerül jól a tartósítás és ennek súlyos következménye lehet.
ad6.: A megoldást Norton kútnak hívják. Miért nem alkalmas a víz fogyasztásra? Annak ismeretében lehet eldönteni, hogy érdemes-e tisztítani és hogyan.
ad 8. Alkoholos fõzõ, idõnként szellõztetéssel. Évekig használtam és még ma is (bioetanollal, mert az sokkal olcsóbb, bár brutálisabb lángja van de nem vészes), ha elmegy az áram és a gázpalack is kifogyott, vagy lustaságból hetekig nem cseréltem ki.
Zacskóbicska
11-09-2014, 07:46 AM
Ja, és olajos halat konzervben nyugodtan lehet tárolni. Azzal sok évig nincs semmi gond.
astonferi
11-09-2014, 08:26 AM
[QUOTE=Riana;46989]Sziasztok!
Pár kérdésem lenne:
- Pápai zöld dobozos húskonzerv, halkonzerv, Lidl Baroni márkájú chilis bab,, széklykáposzta, töltött káposzta, babgulyás, németeknél meg osztrákoknál vettem még jókat. vannak persze drágábbak is amik jó minõségûek.
- más teszel üvegbe és vákumba.
Ehhez hasonló http://makacskakonyhaja.blogspot.hu/2012/03/martas-befottesuvegben-parolt-hussal.html
de komplett készételeket tartósít így.
- tehetsz el de körültekintõen. mi tettünk el készételt de macerás. olyat tudsz tenni amit ellep egy olaj réteg pl. oliva olaj mint a hal konzervben.
- vannak kézi mûködtetésû szivattyúk. ozmozis víztisztító csak drága de megéri. ( hadseregek is ilyet használnak )
- gázpalack ( sokáig elég ), kemping gázfõzõk, zselés melegítõ ( Dani használ olyat asszem )
aggregátor hangos de lehet szigetelni ha idõt és pénzt szánsz rá de szerintem szükségmegoldás mert sokat fogyasztanak. ( teljesítménytõl függõen 2-5 liter óránként )
- én oliva olajos veszek, vagy natur sós lében lévõt, reptéren felbontottunk kb 8 éve lejárt Orosz olajoshal konzervet. semmi baja sem volt. oliva olajam is volt fémdobozos ami lejárt 4 éve ( 3 év szavideje volt) és semmi baja nem volt. sötét hûvös helyen volt tárolva.
Pityubá
11-09-2014, 08:36 AM
Pontosan. A szalma hõszigetelõ, nem fagy el alatta a termény.
Valamint nedvszívó is, tehát ha nem eléggé száraz a homok (ami azért egy veremben elõfordulhat :) ), akkor segít elszívni a fölös nedvességet.
A helyes használathoz az úgynevezett prizmás tárolásra keress rá, azt régen szalmával, és földdel/homokkal csinálták.
Használtuk a prizmázást burgonya tárolásra, kertben prizmáztuk homokkal, szalmával, majd földel takartuk.
Bevált nem fagyott, nem rothadott meg a burgonya. Tavaszi kibontáskor a macskák is jól laktak. :D
Dream_walker
11-09-2014, 03:15 PM
köszönöm!
Számít hogy milyen szalma?
Szalmába élõsdi nem lehet?Ami az ugyanott tárolt magokat betámadhatja...
Mindenhol csak t verzioban adnak el az meg nekünk túl sok :) Szóval ezt idénre buktuk :)Hacsak nem tud valaki szalmalelõhelyet :)
Bizony számít. Vannak általános dolgok, pl. ne legyen szétázva a bála, vagy ha már megázott, akkor a külsõ réteget ne használjátok el. Ha van benne gaz (száraz, természetesen), az jó, akkor nem kapott túl sok vegyszert a növény annak idején.
Másik alap dolog, hogy magot és szalmát sosem tárolunk egy helyen, de legalábbis igyekszünk a lehetõ legjobban elkülöníteni a kettõt. Verembe, prizmába magot sosem teszünk.
A búzaszalma a legáltalánosabb, és hellyel-közzel a legjobb is. Sajna az egereknek, pockoknak is. Nem porol, nem bök, szóval rendes szalma :)
Az árpaszalma macerásabb. Az árpa pora csípõs, szúrós, benne van a törek meg a szálka (ez az a szúrós szár a kalászkák végén, többnyire belekerül a szalmába), jobban szennyezett lehet földdel. Éppen ezért viszont a kártevõk is kevésbé mennek bele. Valamint felhasználás elõtt alaposabb tisztítás kell a terménynek.
A zabszalmát megemlítem, bár az a legdrágább, ugyanis minden állat szívesen fogyasztja, jóféle takarmány. Nagyon puha, könnyen kezelhetõ, nem porzik túlságosan. Pl. zabszalmával készül a legjobb alvós szalmazsák, ezt már próbáltam :)
Elmondható, hogy mióta az erõmûvek felvásárolják a szalmát, felment az ára. Már egy ideje nem foglalkozom vele, de tavaly ilyenkor a búzaszalma ára 4000 forint volt, ez egy nagy körbálát jelent. Egy átlag háztartási méretû verembe ez a mennyiség elég, és nem is drága. Sima utánfutóval szállítható, spanifer kell hozzá, legalább kettõ.
Oda menj venni, ahol állatot tartanak, ott van kisebb mennyiségû szalma, ott többnyire lehet darabra venni. Feltéve, ha nem úgy vásárolják õk is.
Használtuk a prizmázást burgonya tárolásra, kertben prizmáztuk homokkal, szalmával, majd földel takartuk.
Bevált nem fagyott, nem rothadott meg a burgonya. Tavaszi kibontáskor a macskák is jól laktak. :D
Én kerti prizmát sosem raktam, elég szokott lenni a verem. Mondjuk a rétegezés ugyanúg mûködik itt is, ott is :)
A burgonyát megkezdték az egerek? Nálunk takarmányrépa volt a legtöbb, azt meg szokták rágni szépen.
Riana
11-09-2014, 04:06 PM
Ok mondjuk a szalma az felejtõs, mert peremvárosi környezetben messze távol senkinek nincs kutyán macskán görényen kívül egyéb állata szóval itt nincs szalma a neten amit találtam meg kis mennyiséget nem adnak el. Nekünk meg nincs kocsi tehát elhozni sem tudnánk és amennyiért normálisan megoldható lenne a krumpli tárolása annyiból inkább veszek konzervet vagy szárazárut. Nálunk nem v erem van hanem pince homokkal az alján de fel van falazva, szóval inkább pince mint verem. Úgyhogy a kertben teleltetés nálunk kiesett.
Pityubá
11-09-2014, 05:35 PM
.....
A burgonyát megkezdték az egerek? Nálunk takarmányrépa volt a legtöbb, azt meg szokták rágni szépen.
Belerágcsáltak de nem volt jelentõs a kár, inkább a szalmába fészkeltek/teleltek.
Szalmát kis bálákban kaptuk a telekszomszéd búzájának aratásakor.
Nékünk abban az évben nem volt búzánk.
Szia,
Manapsag nagyon ritka a nyilvanos kut. Szinte mindenhol nyilvanos vizcsap van.
A ketto kozotti kulonbseg:
A kutbol kozvetlenul jon a viz, minden mastol fuggetlenul (altalaban pumpalni kell a karjat, es nem csak egyszeruen lenyomva megnyitni). 30 eve meg tobb varosban/faluban is volt ilyen, de az elmult 10 evben nem lattam mar egyet se.
A nyilvanos vizcsap pedig a vizhalozatra van kotve, tehat ha nincs vizszolgaltatas, akkor abbol sem jon.
Jo lenne tudni, hogy miert nem alkalmas fogyasztasra?
A legvaloszinubb, hogy valami bakteriumos fertozes miatt. Ez a legjobb, mivel akar fozessel, akar tisztitotabblettaval, akar specialis szurovel tisztithato.
Ha vegyileg szennyezett (pl. gyar a kozelben a talajba engedi a vegyszereket), akkor szerencses esetben azt kiszuri a specialis szuro (ha a szennyezoanyag molekulai fennakadnak a szuron), de a masik 2 modszer nem mukodik.
Bel
fater.lajos
11-12-2014, 07:31 PM
6. fúrt kis átmérõjû kútból(jelenleg szivattyú) milyen megoldással lehetne vizet felcsalogatni?
Autósboltból felrázós-szelepes benznitolvajcsõ, meg a gazdaboltból 10 méter ugyanolyan átmérõjû mûanyagcsõ. Csak rázogatod, és jön a víz...
Pityubá
11-13-2014, 12:18 AM
6. fúrt kis átmérõjû kútból(jelenleg szivattyú) milyen megoldással lehetne vizet felcsalogatni?
Van más módszer is ha a kút béléscsõvel készült, lehet használni csõkút vödröt aminek feneke súlyszelepszerûen felfelé nyílik.
E vödrök hossza elérheti az 1 métert, átmérõje a kút belsõ méretéhez igazodik. ;)
Találtam rajzot a mûködésérõl. (igaz itt a kút iszapolását végzik véle)
http://www.kvvm.hu/szakmai/karmentes/kiadvanyok/karmutmutato6/image3.jpg
Enxtheone
11-14-2014, 10:40 AM
Hi,
szerintetek lehetséges lenne nagyobb tápanyag sürüséget elérni? (nrg-5 és társainál)
pl:
1kg nrg 5:
Fehérje: 14,5%= 145 gramm
Zsir 17,3%= 173 gramm
Szénhidrát: 60,2%= 602 gramm
A tömegét gondolom nem lehet csökkenteni (2 gramm szénhidrátbol ugye nem lehet 1,5 grammot csinálni :D:D )
Pontosan nem tudom hogy mekkora egy doboz nrg, de legyen mondjuk 5X5X5 cm.
Lehetne valahogy 5X5X2,5 cm-est csinálni?
Viz gondolom csak minimálisan van benne, szoval ezzel nem lehet játszani. :S
gyûjtögetõ
11-14-2014, 07:47 PM
Az már egy préselt totál száraz tömb azon már nem fogsz tudni méretet csökkenteni :D és vészeseti kajának BoB-ba szerintem az a legmegfelelõbb tápérték tömeg arányban. Én amint tehetem azzal töltöm fel a BoB-om az tuti fix.
venosz
11-15-2014, 10:39 AM
A házi tészta készítésrõl, gyúrásáról nem találtam itt semmit, pedig jobb mint a bolti. Senki nem készít?
Riana
11-15-2014, 11:25 AM
44% tonhal konzerv akció hátha valaki erre vágyik
http://veddvelem.hu/ajanlatok/3863-la_verde_tonhal_konzervek_kedvezmenyesen
Riana
11-15-2014, 11:41 AM
Venosz válogass:
https://www.youtube.com/results?search_query=h%C3%A1zi+t%C3%A9szta+k%C3%A9 sz%C3%ADt%C3%A9se
venosz
11-15-2014, 12:12 PM
Venosz válogass:
https://www.youtube.com/results?search_query=h%C3%A1zi+t%C3%A9szta+k%C3%A9 sz%C3%ADt%C3%A9se
Félreértettél. Én tudom hogyan kell gyúrni. De a prepperek tudják, csinálják?
Riana
11-15-2014, 06:18 PM
Félreértettél. Én tudom hogyan kell gyúrni. De a prepperek tudják, csinálják?
sztem megoldatják az asszonnyal míg õk kinn hõsködnek a halakkal vagy a medvével meg az egy szál túlélõ késükkel íjukkal meg a többi preppercuccal .)
astonferi
11-15-2014, 06:53 PM
sztem megoldatják az asszonnyal míg õk kinn hõsködnek a halakkal vagy a medvével meg az egy szál túlélõ késükkel íjukkal meg a többi preppercuccal .)
nem , nem hõsködünk, tésztát gyúrunk fõzünk. ennek az oka hogy az íjjal nagyon béna vagyok kés buzi meg nem vagyok így azzal sem megyek semmire.
mondjuk a medvét kézzel ölöm :)
Nealden
11-15-2014, 06:55 PM
Hééé! Én szoktam olyant csinálni. Csak sajnos van lisztérzékeny a családban, ezért búza kihagyásával elég gáz képzõdmények szoktak kijönni :), bár az utolsót kakaóval befalták rendesen. Nehéz ügy...de nem lehetetlen.
astonferi
11-15-2014, 07:57 PM
Hééé! Én szoktam olyant csinálni. Csak sajnos van lisztérzékeny a családban, ezért búza kihagyásával elég gáz képzõdmények szoktak kijönni :), bár az utolsót kakaóval befalták rendesen. Nehéz ügy...de nem lehetetlen.
akkor egy cipõben vagyunk..nejem is az. csak nálunk ráadásul rohadt drága a liszt meg ilyenek. németeknél a schar-os liszt 900-970 közt itthon 1600 ft ...
Nealden
11-15-2014, 08:14 PM
akkor egy cipõben vagyunk..nejem is az. csak nálunk ráadásul rohadt drága a liszt meg ilyenek. németeknél a schar-os liszt 900-970 közt itthon 1600 ft ...
Én is csak kammiláztam az itthoni árakon...van még ez a Nutri Free lisztkeverék is, ami hasonló minõség a Schar-hez bár nem olcsóbb :) ez van...prepper szempontból is érdekes a mi sorsunk...pl a rizs jóbarát. :)
astonferi
11-16-2014, 07:13 AM
rizs nagyon de sok konzervet megnéztünk mert van amelyikben liszt van a sûrítéshez. puffasztott rizs, meg kukoricás abonett járható még.
Daniui
11-18-2014, 10:31 AM
Sziasztok!
Tudtok olcsón kész konzerv ételeket?
A CBA-ban vettem most babfõzeléket meg lencsefõzeléket kóstolónak, a babot ma megettem és ízlett, az ára pedig 289 ft. Ha ennél tudtok olcsóbbat az jó lenne, mert egy kisebb készletet összeraknék.
A válaszokat elõre is köszönöm.
astonferi
11-18-2014, 10:40 AM
Sziasztok!
Tudtok olcsón kész konzerv ételeket?
A CBA-ban vettem most babfõzeléket meg lencsefõzeléket kóstolónak, a babot ma megettem és ízlett, az ára pedig 289 ft. Ha ennél tudtok olcsóbbat az jó lenne, mert egy kisebb készletet összeraknék.
A válaszokat elõre is köszönöm.
Dani Lidl, Baroni márkás chilis bab, töltött káposzta, ( 400 g - 289 ft. ) sólet 800 g szintén finom. darált hú vagdalt kimondottan jó, asszem 390.
székely káposzta nem ízlett sok volt benne a zsíros hús ( akit nem zavar annak jó - íze finom amugy ), babfõzeléktõl égett a gyomrom ,
Daniui
11-18-2014, 10:55 AM
Dani Lidl, Baroni márkás chilis bab, töltött káposzta, ( 400 g - 289 ft. ) sólet 800 g szintén finom. darált hú vagdalt kimondottan jó, asszem 390.
székely káposzta nem ízlett sok volt benne a zsíros hús ( akit nem zavar annak jó - íze finom amugy ), babfõzeléktõl égett a gyomrom ,
Az a chilis bab jól hangzik, árban pedig ugyanannyi... Úgyhogy megkóstolom azt is, chilis bab általában drágább szokott lenni. Székelykáposztát nem túlságosan bírom, nekem a bab a favorit, az olcsó választék közül.
mzperiksz
11-18-2014, 10:58 AM
Lidlis solet van kolbaszos es husos is, egesz ehetoek.
Házi füstölés és más tartósítási módok
http://hobbikert.hu/magazin/hazi-fustoles-es-mas-tartositasi-modok.html
Morpheus
11-28-2014, 05:53 AM
Öt éves tapasztalatot szeretnék megosztani veletek.
Liszt:
Már csak ritkán veszek fehér lisztet. Helyette gabonát tárolok. A gabona tárolása egyszerûbb, kevésbé kényes. A gabonát magam õrlöm, kétszer szitálom és ezt a teljes kiõrlésû lisztet használom.
Tészta:
http://tesztagep.5mp.eu/web.php?a=tesztagep
Kiválló gép a vicces készítõtõl! :-) Nekünk is ilyen van.
Konzerv:
Aki volt katona, az tudja, hogy nincs romlott konzerv. :-) A mai konzervektõl maximum az összetevõi miatt fáj a hasad. Mi magunknak készítjük a konzervet: http://www.befozoautomata.hu
Ha megnézed a "hülye amerikai" is így csinálja. Csavaros és csatos befõttesüvegekbe teszek el.
A készétel állítólag három hónapig áll el. Még nem tudom, mert október tizedikén készült az elsõ birka pöri konzerv.
Felvidéken is lehet venni egy konzerv készítõt. Olcsón van hozzá fémdoboz, amit peremez és lezár. A felbontott konzervdoboz kb háromszor újra használható. Levágja és újra peremezi. Minden felhasználásnál egy centit csökken a doboz magassága. Kb harmincezer egy gép. Illetve kézi készülék. :-)
Tartós élelmiszer:
Bab, rizs, lencse, borsó, köles, árpa, nagyon sokáig áll el. Persze az élvezeti értéke csökken. Az is lehet, hogy egy tíz éves.babot inkább megõrölnék, mint áztatnám.
Természetben fellelhetõ dolgok:
Amarant, makk, stb. A makkból állítólag liszt készíthetõ. Még nem próbáltam csak az állatok eszik. A csersavat valahogy csökkenteni kell, áztatással, fõzéssel.
Amarant: a disznóparély egy változata, szárasságtûrõ gyomnövény. Magját lehet õrölni.
A hársfa virágát ismerjük, de a bogyóját nem. Olyan mint a tarhonya. Az ukránok eszik, nekem is van egy zsákkal.
Szárítás, füstölés:
A levegõ magas páratartalma miatt nálunk május után minden megpenészedik. A füstölt árú is. Idén nyáron a sok esõ miatt a "napelemes" aszaló sem mûködött jól, kályhán után kellett szárítani.
Fagyasztás:
Nem fenntartható! De már épül q jégkamra. :-) :-) :-)
A raktározásnál az egér és a moly a legnagyobb probléma. Egér ellen fém öltözõ szekrényeket ajánlok, a mûanyag hordót idén kirágták. Moly ellen dohány levelet, huzatolást, levendulát.
Most több nem jut eszembe. :-)
"Természetben fellelhetõ dolgok:
Amarant, makk, stb. A makkból állítólag liszt készíthetõ. Még nem próbáltam csak az állatok eszik. A csersavat valahogy csökkenteni kell, áztatással, fõzéssel.
Amarant: a disznóparély egy változata, szárasságtûrõ gyomnövény. Magját lehet õrölni.
A hársfa virágát ismerjük, de a bogyóját nem. Olyan mint a tarhonya. Az ukránok eszik, nekem is van egy zsákkal."
még régebben láttam a DQ tv-n Ray Mears mûsorában, hogy asszem a makkot "megõrõlte" és belekütte a patakba ázni, nem emlékszem menyi idõre
Majd kivette és megsütötték, vmi kása féle lett belõle.
Az ázást a csersav miatt.
Grafitos
11-28-2014, 08:58 AM
Nem tudom..én is láttam már 1-2 videóban, hogy a makkot akár csak csemegének is nyersen elrágcsálják. Ezen felbuzdulva mikor makkot találok, mindig felbontok és megkostolok néhányat, hátha korábban csak rossz fajtát próbáltam...eddig mindegyik kibírhatatlanul keserû volt. Állagra bejön
Már írtunk itt a fórumon valahol a makkról. Vannak/voltak indián törzsek kik szinte ezen éltek.
A feltört makkbelet vászonzsákba kell helyezni, majd rendszeresen cserélgetett vízbe vagy patakba lógatva (nem emlékszem pontosan, de rémlik 1-2 hét) áztatással a keserû sav távozik. (Emlékszek fényképekre, ahol a vizet öntögetik-cserélik le róla míg tiszta nem lesz.)
Szárítva liszt, lepény, kenyér készíthetõ belõle.
És ne hagyjuk ki újfent felsorolásból a Lepényfa termését sem! Kibeszéltük már ezt is és megállapíthatóan az egyik legnagyszerûbb élelmiszerünk lehet(ne) !! :thumbup
Tészta:
http://tesztagep.5mp.eu/web.php?a=tesztagep
Kiválló gép a vicces készítõtõl! :-) Nekünk is ilyen van.
Megnéztem a lapot, megnéztem a videót is. Tetszik. Nem olcsó, de jónak néz ki.
Nagy elõnye, hogy nem elektromos és nem kell gyúrni a tésztát, csak a lisztet-tojással kézzel összekeverni. Elvileg pár perc alatt tésztát lehet készíteni.
Mivel ez egy prepper fórum, így szerintem nekünk nagy elõny az elektromosság nélküli, könnyû kivitelû változatok. Ez pedig annak tûnik! Egy vándorló családnál is elfér.
Egy bázison meg kiváltképpen, ha a majd szûkösebb napokon egy kis luxust szeretnénk a csoport/család tagjainknak nyújtani.
A tészta/kenyér/lepény félék jelentõs szénhidrát tartalmukkal a napi energia bevitelben játszanak majd szerepet.
Ja, az ára 33 eFt + szállítás , ami nem olcsó, de szerintem megéri.
Itt találtam olcsóbban, mert akciós. (http://www.olcsoedeny.hu/magyar_multifunkcionalis_tesztagep_821) (És itt a szállítás is ingyenes 25 eFt felett, elõre utalással :thumbup)
Stalker
12-10-2014, 11:37 AM
Egy gasztronómiai blog receptajánlata szárított hús ügyben: http://streetkitchen.blog.hu/2014/12/10/ajandekozzatok_nyers_hust_karacsonyra
Morpheus
12-10-2014, 02:36 PM
Megnéztem a lapot, megnéztem a videót is. Tetszik. Nem olcsó, de jónak néz ki.
Nagy elõnye, hogy nem elektromos és nem kell gyúrni a tésztát, csak a lisztet-tojással kézzel összekeverni. Elvileg pár perc alatt tésztát lehet készíteni.
Mivel ez egy prepper fórum, így szerintem nekünk nagy elõny az elektromosság nélküli, könnyû kivitelû változatok. Ez pedig annak tûnik! Egy vándorló családnál is elfér.
Egy bázison meg kiváltképpen, ha a majd szûkösebb napokon egy kis luxust szeretnénk a csoport/család tagjainknak nyújtani.
A tészta/kenyér/lepény félék jelentõs szénhidrát tartalmukkal a napi energia bevitelben játszanak majd szerepet.
Ja, az ára 33 eFt + szállítás , ami nem olcsó, de szerintem megéri.
Itt találtam olcsóbban, mert akciós. (http://www.olcsoedeny.hu/magyar_multifunkcionalis_tesztagep_821) (És itt a szállítás is ingyenes 25 eFt felett, elõre utalással :thumbup)
Mem bántam meg, hogy megvettem.
A 20*20*30 as dobozában elfér.
Ha veszel, egy jótanács: tényleg nem kell gyúrni. Minél jobban meggyúrod, annál rosszabb. Éppen csak egy kicsit kell összekeverni az alapanyagokat. Pár próba után hamar rájössz.
Morpheus
12-10-2014, 02:40 PM
Ma õzpörköltet ettem tésztával. Tíz perc alatt kifõtt a tészta és megmelegedett a konzerv porkölt.
2014-10-19-én tettem el. Hibátlan volt.
Szerintem ez a befõzés nomád körülmények között is mûködik. Ha van egy ideiglenes táborhely. Egy õz, kecske, juh, sem kicsi, nagyrészét be lehet fõzzni és akár elásni.
Grafitos
12-10-2014, 03:16 PM
Én is írtam már korábban ennek az USA vonulatáról, ahol üvegekbe teszik el hõkezeléssel a húst. Tényleg kíváncsi leszek a fél évvel, vagy akár az egy évvel az eltevés utáni tapasztalataidra:thumbup.
A posztod után és megrögzött húsfogyasztóként, talán vicces lesz a mostani bejegyzésem, ami a füstölt tofut, mint lehetséges túlélõ-túrázó ételt mutatja be..
Apropója pedig az, hogy asszony lánykorában 10 évig vega volt és sokat mesélt a tofuról...gyakran ecsetelte hogy milyen jól ízesíthetõ, húshelyettesítõ is lehet és hogy telítetlen zsírsavakat, fehérjét tartalmaz és magas a tápértéke. Hallottam már a génkezelt szójababból készült termékekrõl és nagy ívben kerültem is õket. Nem vagyok egy reformer a konyhában na:)
Ma azonban megláttam egy bio terméket, amit Ausztriában gyártottak...ez volt a füstölt tofu. Valamiért levettem a polcról és elolvastam a tápérték adatait..
Ezek 100 gban a következõk: energia:683KJ/164kcal, zsír:9,6g , szénhidrát 0.6g , rost:2,1g , fehérje: 17.7g, só: 0,5g
A termék egy vastag, erõs, de átlátszó fóliában került kiszerelésre és hûtés nélküli eltarthatósága: 2015.08.19
Lehet grillezni tûzön, sütni parázson, kövön, zöldségesen..stb.
Az íze még rejtély számomra, de elkészítése után mindenképp beszámolok nektek a tapasztalásról. Mit gondoltok a felhasználhatóságáról ezen a területen?
Evett egyáltalán valaki tofut valaha?:rolleyes:
http://www.vegamedia.hu/wp-content/uploads/2013/10/Fustolt_tofu.jpg
http://files.veganreceptek.webnode.hu/system_preview_detail_200000048-5acc85bc56/5866_515423848542818_1093839228_n.jpg
Dream_walker
12-10-2014, 05:52 PM
Ettem. Hááát, ne spórolj a fûszerrel, ha az ízét is szeretnéd élvezni, nem csak a bevitt tápértéket...
A szójához egy kiegészítés.
Ma az az elterjedt nézet, hogy nekünk itt mo-n szerencsénk van, mert tiltott a gmo, ha nem veszünk amerikás kaját, akkor nem kapunk belõle.
Ez tévedés. Ma itthon, és az eu nagy részén a gmo vetõmag köztermesztésben való alkalmazása tiltott, semmi más.
Tehát a szóját tartalmazó ételek 90%-a gmo-s (ugyanis a gmo szója olcsóbb alapanyag), valamint a nagyüzemi állati termékek 99%-a gmo-s (ugyanis a gmo-s szója takarmánykiegészítõként is olcsóbb). Csak gondoltam szólok.
Gyalogos
12-10-2014, 10:31 PM
Az íze még rejtély számomra, de elkészítése után mindenképp beszámolok nektek a tapasztalásról. Mit gondoltok a felhasználhatóságáról ezen a területen?
Igen. Nem is eszek újra, csak SHTF után leszek hajlandó ráfanyalodni. :)
Gazdagon sózzad és fûszerezzed. :)
Grafitos
12-10-2014, 11:00 PM
Megtörtént a tapasztalás!
5 mm-es szeletekre vágtam, jól megfûszereztem grillcsirke fûszersóval majd tojásba és szezámmaggal kevert lisztbe forgattam és olajban kisütöttem..balzsamecetes vegyes salátával tálaltam..
Azt hiszem asszony még erõsebben belém szeretett..nagyon ízlett neki.:D Amúgy nem volt rossz, ez a füstölt verzió egész ízletes.
Azért nem lesz a BOB-om alapkajája, az biztos:)
Túlélési szituban meg kell hagyni okosabb megoldás a húsnál
MacIver
01-30-2015, 03:31 PM
Élelmiszer-infó, E-számok (menüpont)
http://www.food-info.net/hu/
mossberg-operator
01-30-2015, 10:21 PM
4983
Készételkonzerv nem fagyott még szét a víztartalma miatt ? Valaki ásott már el konzervet ? Nem fagyott szét a föld alatt ?
Lekvár
02-09-2015, 07:29 PM
Készételkonzerv nem fagyott még szét a víztartalma miatt ? Valaki ásott már el konzervet ? Nem fagyott szét a föld alatt ?
Szerintem próbáld ki a mélyhûtõben... halkonzervet próbáltam, annak nem lett baja.
De a föld alatt nem tartom valószínûnek, mert elõször is gondolom 20-30cm földet rákaparsz, ott (a globális felmelegedés miatt)nem jellemzõ a fagy.
Illetve a konzerv víztartalma sókkal telített, a fagyáspontja a "-" tartományban lehet valahol, de semmiképp se "0" körül.
Bónusz 5let: a konzervdoboz valamennyire képlékeny, üveges cucc megsínylené...
Most nem jut több az eszembe. :)
venosz
02-09-2015, 07:42 PM
Mo-n a fagyhatár 80 cm, az alatt, a föld súlya miatt és a belsõ hõje miatt(talán a belsõ hõ nem biztos) :D nem fagy meg semmi.
MacIver
02-09-2015, 09:08 PM
Ha meg is fagy, csak rosszabb lesz az állaga és a tápértéke csökken kicsit, más baja nem lesz.
mmilan21
02-10-2015, 07:35 PM
Nálam olyan méteres mélységben van elásva egy-két tároló konzervekkel. 1 méter földréteg van a konzervtároló fölött.
Tavasszal tesztelni fogom, hogy milyen lett az állaga + azoknak 1-2 éven belül lejár a szav. idejük, megérnek lassan a cserére.
https://www.youtube.com/watch?v=-A-uAViwUus
:cool:
Sipi1989
02-18-2015, 08:23 PM
Azért az szerintem kemény figyelmeztetõ jelzés, hogy gyerekek is készülnek. Öröm teli, hogy vannak még ilyenek, az viszont elszomorít, hogy ha mostanában történik valami, akkor a fiatalsága, és naivitása miatt kb. olyan helyzetbõl fog indulni, mint egy felnõtt, aki nem készül:\
Ha valaki fiatalon is elõrelátó és gondolkodik, az szerintem mindig elõny. :)
mmilan21
02-18-2015, 10:39 PM
Ha valaki fiatalon is elõrelátó és gondolkodik, az szerintem mindig elõny. :)
Jól teszi, annyi biztos. Vannak hozzá hasonló emberek, akik kevésbé vagy semennyire nem vállalják a nyilvánosságot - érthetõ módon jobb inkognitóban maradni.
Az ilyesfajta nyilvánosságra "születni kell". Mert én például kevesebbet beszélek, viszont le bírom írni mindazt összeszedetten amire gondolok.
Jómagam tizenéves korom óta gondolkodok az átlagtól látványosan máshogy.
Habár egész életemben másnak éreztem magamat mint a többiek.
mmilan21
02-18-2015, 10:53 PM
... az viszont elszomorít, hogy ha mostanában történik valami, akkor a fiatalsága, és naivitása miatt kb. olyan helyzetbõl fog indulni, mint egy felnõtt, aki nem készül:\
De legalább nem fog annyira pánikolni - ez is számít.
Plusz általánosságban jobban informált lesz kortársainál, ami nem elhanyagolható.
Ugyan onnan indulhat elvileg mint egy felnõtt, ha mondjuk lerabolják a készleteit egy esetleges gebasz esetén - igen ám, de az információk és a tapasztalat a fejében marad, amely segítségével már eleve könnyebben boldogulhat az átlag sorstársaihoz képest.
Ugyanakkor van mit tanulnia az életben - ez tény.
Kicsit hosszú lett, de a lényeg a lényeg - hogy jobb ez a ""hobbi"" mint egyéb elfoglaltságok, mint pl: PC játékoktól való függés vagy a "Valóvilág butító heti7es" bámulása.
Pandion
03-19-2015, 09:17 AM
Sziasztok!
Külföldrõl tervezek nagyobb tételben rendelni NRG-5 -öt. Egyrészt minél többet rendelünk annál olcsóbb, másrészt a szállítási költség is oszlik. Tehát szívesen szövetkeznék, ha valakit érdekel még, akkor keressen meg és megbeszéljük a részleteket.
Dream_walker
03-19-2015, 11:42 AM
Habár egész életemben másnak éreztem magamat mint a többiek.
OFF
Azt nagyon jól érezted, mert alapból mindenki más, mint a többiek :)
ON
CsaládApa
04-04-2015, 01:47 PM
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen általános szabály arra nézve, hogy az eltárolt ételnek mekkora része (%-osan kifejezve kalóriában, vagy a készlet elégséges idejében (pl 180 napra elegendõ készlet X %-a)) legyen készétel (egybõl megehetõ)?
Kisgyerekes otthonülõs bevédõs stratégiára.
Nálam konzerv, üveges borsó, lecsó, lekvár, keksz, csoki stb. az raktár 37%-nyi kalóriáját tartalmazza (másik oldal a liszt, rizs, tészta szószokkal stb.).
Ha van ötletetek szívesen olvasnám.
Más:
- Egy éves eltett vizet kóstoltam (frissítem az 5l-es desztiláltvizes palackokat), semmi mellékíze nincs
- 9 hónapos sajátkészítésû eltett bolognai-t ebédeltünk (teljesen normális íz)
Üdv
Nálam a konzerv kb bõ 1 hónapra elég , addigra bõven kiderül , mi a végkifejlet , és nem bojgatom az L ( Laci zárolt :-) ) zárolt készletet .
Lekvár
04-04-2015, 07:12 PM
Nálam a konzerv kb bõ 1 hónapra elég , addigra bõven kiderül , mi a végkifejlet , és nem bojgatom az L ( Laci zárolt :-) ) zárolt készletet .
Szerintem az egyhavi készlet városon nagyon-nagyon kevés, de falun is necces ... bár nem tudom mennyi a zárolt készleted.
Nem az a lényeg hogy mi a végkifejlet, bár nem értem kristálytisztán mire célzol, hanem az hogy mikor üt be a szar!
Gondolj bele, novemberben-decemberben (téli idõszak) beüt a gebasz, esélyed sincs, hogy tavaszig akárcsak egy taplógombát is szerezz, vagy ha olyan az idõ, akárcsak elindulj érte.
Abban nem lehet reménykedni, hogy falusiak majd hordják a piacra a tolást csereberélni iparcikkre... ez egy illúzió.
Falun egyszerûbb, hiszen a jószág végszükségben bármikor levágható, a takarmánygabona emberi fogyasztásra is jó, és a kamra meg téli idõszakra tele van.
A legtovább elálló élelmiszer az ólban van és ráadásul reproduktív! Nincs az a konzerv ami ezt tudja!!! :D
Ja, hogy majd jönnek és elveszik... hányszor hallottam már ezt! Ahhoz jönni kell, és meg kell próbálni... mind az Úr kezében vagyunk!
CsaládApa
04-04-2015, 07:20 PM
Igen, az is egy szempont, hogy meddig elég. Kb. nekem is egy hónapra elég 2 felnõttnek + 2 gyereknek.
Érdekes, hogy apránként veszem azt ami jó és akciós, miközben most traffiztak le 30 eFt-ért. Ilyenkor belegondolni is rossz, hogy kb. 30 napra elég kaját tudna ez ember venni belõle...
Falun egyszerûbb, hiszen a jószág végszükségben bármikor levágható, a takarmánygabona emberi fogyasztásra is jó, és a kamra meg téli idõszakra tele van.
Ja, hogy majd jönnek és elveszik... hányszor hallottam már ezt! Ahhoz jönni kell, és meg kell próbálni...
Rekvirálás, hatósági igénybevétele ingó dolgoknak, pl. élelemnek, állatoknak, takarmánynak, közlekedési eszközöknek, a hadviselés céljából szükséges más anyagoknak és eszközöknek. R. általában csak háború v. háborús veszély esetében megengedett, ha a honvédség, a közbiztonsági szervezetek szükségletét, ill. a polgári lakosság ellátását a gazdasági forgalomban közönségesen alkalmazott módszereikkel nem lehet biztosítani. A R.-t mindig a szükséges mértékre kell korlátozni és a szolgálati képességgel arányba kell hozni. R. esetében térítés jár. A R. jogossága és a térítés összege tekintetében felszólalásnak van helye, (1939:II. tc).
Lekvár , ez csak az azonnal fogyasztható konzerv , az volt a kérdés , ezen kívül akad még más is .
Kertvárosiaknak ajánlom figyelmébe a nyulat , halk , szapora , kis helyen elfér , könnyen takarmányozható ....
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen általános szabály arra nézve, hogy az eltárolt ételnek mekkora része (%-osan kifejezve kalóriában, vagy a készlet elégséges idejében (pl 180 napra elegendõ készlet X %-a)) legyen készétel (egybõl megehetõ)?
Szerintem az egyhavi készlet városon nagyon-nagyon kevés, de falun is necces ... bár nem tudom mennyi a zárolt készleted.
A legtovább elálló élelmiszer az ólban van és ráadásul reproduktív! Nincs az a konzerv ami ezt tudja!!!
Összevontam ezeket a gondolatokat...
Bõven elégséges egy-két hónapra való készlet...a milyenségét nem a kalória vagy más határozza meg ,hanem a súlya és terjedelme...aki úgy gondolkodik,hogy 30-40 napra készül az jól teszi..elég ennyi...az ez idõt meghaladó katasztrófa ill. esemény olyan mértékû környezeti,társadalmi,pénzügyi és morális válságot okoz ami a hagyományos(otthon átvészelem)módon már nem élhetõ túl...valamit tenni kell gyorsan és okosan a túlélés érdekében..nagy eséllyel evakuálni kell a területrõl....igazából ez határozza meg az élelem felhalmozást...a mozgathatóság...
Ahogy mondják..egy hónapot fél lábon is ki lehet bírni(de nem fél lábbal :cry:)..tehát menni kell....
Senki ne olyan világot képzeljen el magának mint a mai....ha az egy hónapot meghaladja a baj,amit túl kell élni az alapjaiban rengeti meg a kis család és az ország-világ életét...ne legyenek illúzióitok...hogy majd szépen békésen átvészeltek az egy két--akár tíz évet otthon..konzerv és disznóvágás...befõttek és friss saláta a kertbõl...Ez badarság....
Az egy hónapot meghaladó idõtartamnál várható...a savas esõ,a légkörbe került por miatt a nukleáris tél (nem csak atomnál,hanem meteor vagy több vulkán kitörése esetén is),olyan társadalmi változás ahol a ma ismert normák és fogalmak eltûnnek (úgymint tulajdon...hogy az enyém).
Csak gondoljatok bele,ha nincs aki a törvényeket betartassa,ha nincs ipar,mezõgazdaság,az állatállomány megdöglik és a föld bevethetetlen és az esõ mérgezõ a növényekre élõlényekre,nincs közmû,egészségügy....
Tehát nem kell sok mindent tárolni...csak egy hónapra,minimalista szinten,könnyen mozgatható,az elkészítéshez energia forrást nem igénylõ ételeket....
Jó ötlet a lakásba elzárkózás...már ha van levegõ ami belélegezhetõ..ha nincs menni kell amíg tart a szûrõ...hová?..mindegy..csak el onnan..és mikor újra "levegõhöz juttok" gondoljátok át mit sikerült kimenekíteni!!!!!!!.....
Ha beragad a zónába a nehéz,nem mobil készleteid,az állataid befõttjeid,a rizsed,a gázpalackod,a földed,a riasztód,a ruháid,...az életed.....akkor már az a 30 napod sincs amíg van esélyed biztonságot keresni és megvetni a lábad....
...mert bárhová mehetsz,ahol az életfeltételek jók...mert Abban a helyzetben nem érvényesek a mai normák...nincs magántulajdon....ha egy biztonságos nem szennyezett helyen találsz egy ingatlant ,ami senkié(nincs ott senki)..akkor be költözöl és élsz)
CSak gondoljatok bele...,hogy a ma ismert törvények és a Rendszer biztosítja a felkészülést,az önellátást,a gyûjtögetést...az önellátó gazdálkodóknak is a Rendszer biztosítja a nyugalmat az által ,hogy védi a magántulajdont.Ha megszûnik a rendszer mindenkié a disznó,az alma,a konzerv,a kecske...aki erõsebb-okosabb azé lesz..nincs a Rendszer akit fel lehetne hívni,hogy lopják a gulyát...
Kicsit jobban használjátok a fantáziátokat milyen lehet egy Ilyen esemény!
WestBam
04-05-2015, 09:04 AM
Most nézted az Interstellart? :) Sok a közös vonás a film és a mondandód között. :)
Most nézted az Interstellart? :) Sok a közös vonás a film és a mondandód között. :)
..nem ismerem a filmet,de most,hogy ajánlottad megnézem....:thumbup
..a másik,hogy néha itt a fórumon és máshol is olyan fokú naivitást érzékelek ami írásra ösztökél...de sokszor belátom.
..nem mindenki fogja túlélni...
Sokan sajnos álomvilágban élnek,még a felkészülõk közül is...és hát az a fránya remény...,hogy csak olyan ici-pici,kis cuki katasztrófa lesz....ami ahhoz elég,hogy pusztuljanak a zombi seregek,de ahhoz kevés,hogy a "felkészültet "megfogja...és ugye örökké élünk :)
...nem baj ez..végül is mindenki úgy készül ahogy jónak látja...
Lekvár
04-05-2015, 04:30 PM
..nem ismerem a filmet,de most,hogy ajánlottad megnézem....:thumbup
..a másik,hogy néha itt a fórumon és máshol is olyan fokú naivitást érzékelek ami írásra ösztökél...de sokszor belátom.
..nem mindenki fogja túlélni...
Sokan sajnos álomvilágban élnek,még a felkészülõk közül is...és hát az a fránya remény...,hogy csak olyan ici-pici,kis cuki katasztrófa lesz....ami ahhoz elég,hogy pusztuljanak a zombi seregek,de ahhoz kevés,hogy a "felkészültet "megfogja...és ugye örökké élünk :)
...nem baj ez..végül is mindenki úgy készül ahogy jónak látja...
Kihoztad belõlem az állatot... engem is írásra ösztökél a naivitás! Hadd kérdezzek Tõled, ó bölcs fehér ember! :D
- Mit szándékozol csinálni, ha elfogy az egyhavi készleted, hova a fenébe tudsz menni feltankolni, a teszkóba?
- Kit akarsz kirabolni, ha már lefoszlottak rólad az erkölcsi gátlások, és BÁRMIT megtennél egy adag csilis babért?
- Milyen koncepciód van, azon kívül hogy bemenekülsz az erdõbe, és ott boldogan élsz amíg meg nem halsz?
- A MENEKÜLÉS-en kívül van bármilyen épelméjû javaslatod a tartós életben maradásra?
- Miért jelent neked túl nagy szellemi igénybevételt, átgondolni azt a megoldást, amit én javaslok? (Önellátásra való berendezkedés, ha esetleg nem ugrik be elsõre.)
- A Te verziódban SEMMIFÉLE hosszútávú elképzelés nincs, az újrakezdésnek még a nyomát sem látom.
- De akkor hogyan akarsz megmaradni, és fõleg minek?
- Parazitaként élõsködni az ostoba parasztokon, akiknek külön "kecske klubot" kellene nyitni a fórumon?
Várom a kellõképpen átgondolt válaszod!
raktaros
04-05-2015, 05:58 PM
Rekvirálás, hatósági igénybevétele ingó dolgoknak, pl. élelemnek, állatoknak, takarmánynak, közlekedési eszközöknek, a hadviselés céljából szükséges más anyagoknak és eszközöknek. R. általában csak háború v. háborús veszély esetében megengedett, ha a honvédség, a közbiztonsági szervezetek szükségletét, ill. a polgári lakosság ellátását a gazdasági forgalomban közönségesen alkalmazott módszereikkel nem lehet biztosítani. A R.-t mindig a szükséges mértékre kell korlátozni és a szolgálati képességgel arányba kell hozni. R. esetében térítés jár. A R. jogossága és a térítés összege tekintetében felszólalásnak van helye, (1939:II. tc).
Doom, te mindig, mindenre találsz kifogást, hogy miért ne :).
(Szerinted ne készüljön senki semmivel, mert folyamatosan azt emlegeted hogy kirabolhatják, hatóság elveheti, orvlövészek vadászhatnak a tanyasiakra, stb.)
Doom, te mindig, mindenre találsz kifogást, hogy miért ne :).
(Szerinted ne készüljön senki semmivel, mert folyamatosan azt emlegeted hogy kirabolhatják, hatóság elveheti, orvlövészek vadászhatnak a tanyasiakra, stb.)
..igen ez így van!...erre van Ez a fórum...hogy az érme túloldalát is meg kell nézni...ha mindenre "tetsziket "nyomnék..nem lennék más mint egy birka aki béget a többiekkel...nos nem vagyok az..még ha ez nem is "tetszik" másnak....
A zárójelben lévõ mondatod csúsztatás..én ilyet soha nem állítottam,sõt minden perc szabadidõm erre szentelem...de az életnek,különösen a túlélésnek vannak árnyoldalai is...ha tetszik.ha nem...
Kihoztad belõlem az állatot......nem nem ez volt a szándék....csupán felhívás a gondolkodás képességére...hogy nem minden maxi faca és nem biztos,hogy teljesen jó az irány....
Nos a "bölcs fehér ember! "..csak annyit mond Neked..csináld a dolgodat ahogy eltervezted....de legyen bepakolva a sporttáska az ajtónál,ha menni kell és ne hullajts könnyet az évtizedes munkádért!
A többi kérdést a harag és a kétségbeesés szülte..így azokra nem is igazán lehet válaszolni,mert nem komolyan kérdezted.Majd egy sör mellett nyugodtan megdumáljuk...bár nem fog tetszeni...de hát ilyen a túlélés...nem leányálom.
Lekvár
04-05-2015, 06:26 PM
...nem nem ez volt a szándék....csupán felhívás a gondolkodás képességére...hogy nem minden maxi faca és nem biztos,hogy teljesen jó az irány....
Nos a "bölcs fehér ember! "..csak annyit mond Neked..csináld a dolgodat ahogy eltervezted....de legyen bepakolva a sporttáska az ajtónál,ha menni kell és ne hullajts könnyet az évtizedes munkádért!
A többi kérdést a harag és a kétségbeesés szülte..így azokra nem is igazán lehet válaszolni,mert nem komolyan kérdezted.Majd egy sör mellett nyugodtan megdumáljuk...bár nem fog tetszeni...de hát ilyen a túlélés...nem leányálom.
Az idézett bekezdés mellett, amibõl kiragadtál :D hangulatjel van, hova lett a humorérzéked, ó bölcs fehér ember! :D
Nem haragszom, és nem vagyok kétségbeesett, miért is lennék az! A gondolkodást pedig, mindig nagyon jó idõtöltésnek tartom!
Tõled csak azt hallom, hogy készülsz, sõt... mindenki meg fogja látni hogyan... hát, szeretném megtudni hogyan és mire készülsz.
Szóval Doom, szeretném ha válaszolnál a feltett kérdésekre, mert én komolyan kérdezek, akik ismernek tudják ezt.
Szeretném látni a Te érmed másik oldalát, elõre is köszönöm a válaszokat!
Emlékeztetõ:
- Mit szándékozol csinálni, ha elfogy az egyhavi készleted, hova a fenébe tudsz menni feltankolni, a teszkóba?
- Kit akarsz kirabolni, ha már lefoszlottak rólad az erkölcsi gátlások, és BÁRMIT megtennél egy adag csilis babért?
- Milyen koncepciód van, azon kívül hogy bemenekülsz az erdõbe, és ott boldogan élsz amíg meg nem halsz?
- A MENEKÜLÉS-en kívül van bármilyen épelméjû javaslatod a tartós életben maradásra?
- Miért jelent neked túl nagy szellemi igénybevételt, átgondolni azt a megoldást, amit én javaslok? (Önellátásra való berendezkedés, ha esetleg nem ugrik be elsõre.)
- A Te verziódban SEMMIFÉLE hosszútávú elképzelés nincs, az újrakezdésnek még a nyomát sem látom.
- Parazitaként élõsködni az ostoba parasztokon, akiknek külön "kecske klubot" kellene nyitni a fórumon?
A. L. Ias
04-05-2015, 06:28 PM
Félek belekezdeni, mert azt érzem, csak feleslegesen szaporítjuk a bejegyzések számát és koptatjuk a billentyûzetet. Úgyis elbeszélünk egymás mellett, mert máshogy szemléljük a dolgokat.
De amíg várunk Doom válaszára, alátámasztanád a saját álláspontodat?
Nem az a lényeg hogy mi a végkifejlet, bár nem értem kristálytisztán mire célzol, hanem az hogy mikor üt be a szar!
Gondolj bele, novemberben-decemberben (téli idõszak) beüt a gebasz, esélyed sincs, hogy tavaszig akárcsak egy taplógombát is szerezz, vagy ha olyan az idõ, akárcsak elindulj érte.
Abban nem lehet reménykedni, hogy falusiak majd hordják a piacra a tolást csereberélni iparcikkre... ez egy illúzió.
Tudom a válasz helyzetfüggõ, de szerintem nem kevés. Ennyi készlet még feltûnés nélkül tárolható és forgatható. Ha lesz bármiféle szervezett ellátás (segélyosztás), akkor az a városokban indul meg elõször, így nem felélni kell a készletet, csak kiegészíteni vele azt ami beszerezhetõ. 30 nap alatt kiderülhet, hogy végleges a balhé és alkalmazkodni kell az új helyzetre vagy szép lassan helyre áll a korábbi állapot. Azt gondolni, hogy -akár téli idõszakban is- olyan a városban elõfordulhat, hogy nem találsz élelmet, szintén illúzió. Kiindulva az elmúlt évek teleibõl, max. 1-2 hét tétlenségre lennénk kárhoztatva, amire elég a 30 napi készlet.
A legtovább elálló élelmiszer az ólban van és ráadásul reproduktív! Nincs az a konzerv ami ezt tudja!!! :D
Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy ezt mire alapozod! Tudom, mindenre lehet példát és ellenpéldát találni, de talán az általánosabb, hogy "háborús" helyzetben a lábasjószágnak halnia kell, ha nem biztosított az folyamatos élelmezés. Már a középkorban, az ostromlott várakban, akár a II. világháborús Angliában. Mert az állattartó gazdálkodás kevésbé hatékony élelmezésre, mint a növénytermesztõ. Abban is ellenvéleményt fogalmaznék meg, hogy a legtovább elálló élelmiszer az ólban van. Az ólban álló élelmiszer folyamatos gondozást, törõdést és védelmet igényel. Ami persze általában megoldható, de nem mindig biztosítható. Ráadásul meddig tartasz egy vágóállatot? 1-2-3 év? A konzervet berakom a szekrénybe/bunkerbe/barlangba és 5 év után jár le a szavatossága, de tovább is fogyasztható. Nincs az a vágóállat, ami ezt tudja!!! :D
Ja, hogy majd jönnek és elveszik... hányszor hallottam már ezt! Ahhoz jönni kell, és meg kell próbálni... mind az Úr kezében vagyunk!
Ahhoz elõször olyan esemény kell, ami miatt aktuális az elvétel. És az sem mindegy, hogy ki fog jönni. Ha nincs társadalom, államhatár se lesz. Nem a városi túlélõktõl tartanék, hanem a felfegyverzett és tapasztalt szabadcsapatoktól.
Hány vajdasági, szerbiai vagy kelet-ukrajnai gazda mondhatta el a szavaidat mielõtt meglátogatták az éhes katonák?
Tévedés ne essék, nem török lándzsát a városi túlélés kizárólagos megoldásként emlegetése mellett. Mint ahogy egyetlen városi túlélõ sem. De nem kellene elvetni, mint lehetõséget!
raktaros
04-05-2015, 06:36 PM
Nem kell semmiben egyetérteni, ezt senki nem mondta.
Mindenre lehet találni kifogást, azt a legkönnyebb, ahelyett hogy tennénk valamit.
Ennyi erõvel xarjunk az egészre, mert ha ledobják az atomot úgyis mindegy, nem?
A zárójelben lévõ mondatod csúsztatás..
Nincs itt semmi csúsztatás. A kirablást rengetegszer hoztad kifogásnak, az elkobzást is úgy emlékszem nem elõször emlegetted, az orvlövészesre meg emlékszem, a tanya ellen hoztad fel, hogy nem tud a paraszt kimenni a kúthoz, meg a pottyantóshoz sem, nemhogy földet mûvelni...
Egyik megoldás sem tökéletes, de mindig jobb mint ülni a seggünkön és várni hogy más majd gondoskodik rólunk.
raktaros
04-05-2015, 06:40 PM
legyen bepakolva a sporttáska az ajtónál,ha menni kell és ne hullajts könnyet az évtizedes munkádért!
Komolyan azt hiszed, hogy megpakolt hátizsákkal bolyongani biztonságosabb lesz? Mennyi idõre való élelmiszert tudsz hosszútávon cipelni?
De amúgy egy ideje már ki sem igazodom rajtad, gyorsan változtatod az irányt. Nemrég nem hétvégi házat nézegettél?
Egyik megoldás sem tökéletes, de mindig jobb mint ülni a seggünkön és várni hogy más majd gondoskodik rólunk.
..na jó beszélgethetünk bunkó módon is...mindenhez tudok alkalmazkodni...
Ki a faszom írta azt valaha,hogy otthon üljünk és élõsködjünk?...én?...biztos,hogy nem...ez a te elmebeteg, harag szülte fikázásod..mert nem tudsz mit kezdeni,ha valaki nem a csordával megy!
már vettem is...de ne gondold már,hogy minden faszkalappal közlöm a fórumon ,hol van a nyaralóm,mit,hol tárolok és mik a terveim....nagyjából ez a válasz Lekvárnak is,
A jóindulatú ,érdeklõdõ fórum társakhoz én is így közeledek és viselkedek...aki szemétkedik..azzal én is...ennyi...
Lekvár
04-05-2015, 07:30 PM
A következõ hozzászólásom A.L.Ias-nak ajánlom. Köszönöm hogy betût pazaroltál rám, remélem nem méltatlanul... :)
Igyekszem megvilágítani a gondolataim, és a félreérthetõ mondatokat megmagyarázni.
Az egyhavi készletre vonatkozólag: SENKI nem tudja megmondani mi lesz a gebasz lényege, milyen mélyen érinti az ellátórendszert, és egyáltalán helyre lehet-e hozni.
Dél Amerikában órák alatt kiürültek a szupermarketek nem is olyan régen, csak budipapír meg más ehetetlen cucc maradt. (Én a budipapírt is elvittem volna! :) )
Tudom hogy utána helyre állt a rend pár nap alatt, de ez azért valamire rávilágított: egy város meglévõ élelmiszer készletei, hiába tûnnek soknak, ha nincs folyamatos beszállítás, csak napokra elegendõek! Ha pánik tör ki, akkor pedig az a kevés is gyorsan elfogy...
Egy havi élelmiszernél jóval többet lehet tárolni és beszerezni akár egy lakótelepi lakásban is. (Én az ágy alatt, a szekrény mellett, a feleségem futógépén... több havi készletet tároltam, és ezt minden feltûnés nélkül nagy bevásárlásoknak "álcázva" tettem meg. Akkor kell ezt megtenni, amikor még nem feltûnõ...pl. most még lehet.
Készülni MINDIG a legrosszabbakra kell, és legfeljebb kellemes meglepetések érnek.
Értem mi a problémád a jószággal kapcsolatban, DE mint mindig mondom alternatívákban kell gondolkodni. Nekem is megvannak a magam készletei, nem kér enni, ahogy a bölcsesség mondja. (Ezt én is idõszakosan frissítendõ zárolt készletnek veszem!)
A jószág kér enni, vagyis törõdni kell vele, ez teljesen igaz! A hangsúly ez esetben a reproduktív képességen van, mint különbségen a konzerv, és a jószág között..
Nekem kecskéim vannak és tyúkok,kacsák mindegyik folyamatosan ellát élelemmel. (Hús, sajt, tej, tojás...) Nyúl most kifutott projekt, de az az igazi hústermelõ!
Az utolsó gondolatom zárásában keresendõ a megoldás: mind az Úr kezében vagyunk!
Az egy önámítás, ha valaki azért nem tartalékol, mert úgyis elveszik... Még a legvadabb padláslesöprésekkor is maradt elvermelt, "kölcsönadott", elásott élelem.
Mindig volt feketevágás, és volt pálinkafõzés is. :D
A lényeg a túléléssel kapcsolatban: vidéken jóval nagyobb a mozgástered.
Köszönöm hogy megtiszteltél a bizalmaddal, ha valamire nem válaszoltam, kérdezz nyugodtan.
Békesség.
Lekvár
04-05-2015, 07:51 PM
..na jó beszélgethetünk bunkó módon is...mindenhez tudok alkalmazkodni...
Ki a faszom írta azt valaha,hogy otthon üljünk és élõsködjünk?...én?...biztos,hogy nem...ez a te elmebeteg, harag szülte fikázásod..mert nem tudsz mit kezdeni,ha valaki nem a csordával megy!
már vettem is...de ne gondold már,hogy minden faszkalappal közlöm a fórumon ,hol van a nyaralóm,mit,hol tárolok és mik a terveim....nagyjából ez a válasz Lekvárnak is,
A jóindulatú ,érdeklõdõ fórum társakhoz én is így közeledek és viselkedek...aki szemétkedik..azzal én is...ennyi...
Ejnye-ejnye Doom, senki sem bántott és Te így válaszolsz?
Raktáros csupán szembesített azokkal a mondatokkal amiket bizony Te írtál le néhány hozzászólásodban. Egyáltalán nem bunkó módon tette ezt.
Ha nem tudsz, vagy nem akarsz a feltett kérdésekre válaszolni, nem az a módja a dolog elintézésének, hogy ócsárolod a fórumtársad!
Úgy látom Te mások ötleteit próbálod lehúzni, a sajátjaidból nem osztasz meg semmit, biztonsági okokra hivatkozva.
Miután ahogy írtad, nagyjából ez a válaszod nekem is, engedd meg hogy megsértõdjek!
Sajnállak Doom!
Sajnállak Doom!
Leszarom,hogy mit csinálsz!
A. L. Ias
04-05-2015, 08:54 PM
A következõ hozzászólásom A.L.Ias-nak ajánlom. Köszönöm hogy betût pazaroltál rám, remélem nem méltatlanul... :)
Igyekszem megvilágítani a gondolataim, és a félreérthetõ mondatokat megmagyarázni.
Pazarlásról szó sem volt! Ráadásul, túlléptünk az "akkor is nekem van igazam" (írom ezt magamra is!!!) és tartalmat is tettünk bele, így a többiek számára is hasznos lehet. A fórumon pedig az a cél, nemde?
Az egyhavi készletre vonatkozólag: SENKI nem tudja megmondani mi lesz a gebasz lényege, milyen mélyen érinti az ellátórendszert, és egyáltalán helyre lehet-e hozni.
Dél Amerikában órák alatt kiürültek a szupermarketek nem is olyan régen, csak budipapír meg más ehetetlen cucc maradt. (Én a budipapírt is elvittem volna! :) )
Tudom hogy utána helyre állt a rend pár nap alatt, de ez azért valamire rávilágított: egy város meglévõ élelmiszer készletei, hiába tûnnek soknak, ha nincs folyamatos beszállítás, csak napokra elegendõek! Ha pánik tör ki, akkor pedig az a kevés is gyorsan elfogy...
Ebben is hasonló az álláspontunk! Senki sem tudja mire számíthat, én sem. De egy havi készlettel jelentõsen megnöveli az esélyeit. Egy áramszünetnek, egy árvíznek, egy természeti "akárminek" sokkal nagyobb a valószínûsége, mint egy komolyabb politikai gebasznak. De ha csak '56-ra gondolunk, akkor is jó alap az egy hónapos készlet. Pont azért, hogy a pánik alatt ne kelljen kimenni az utcára. Persze az egy hónap csak egy szám, lehet szépen növelni, szükségét érezzük.
Természetesen vannak a hipermarketeken kívül más lehetõségek, de ugye azok most nincsenek megnyitva a nagyközönség elõtt.
Egy havi élelmiszernél jóval többet lehet tárolni és beszerezni akár egy lakótelepi lakásban is. (Én az ágy alatt, a szekrény mellett, a feleségem futógépén... több havi készletet tároltam, és ezt minden feltûnés nélkül nagy bevásárlásoknak "álcázva" tettem meg. Akkor kell ezt megtenni, amikor még nem feltûnõ...pl. most még lehet.
Készülni MINDIG a legrosszabbakra kell, és legfeljebb kellemes meglepetések érnek.
Természetesen lehet, de nálam azt már nem lehetne megoldani feltûnésmentesen. Nem a beszerzést, hanem a tárolást. Élek közösségi életet, látogatnak a barátaim. A "kényelmetlen" kérdéseket jobb megelõzni. És nem is célom 30 napnál tovább ott maradni, ha tartósabb a gebasz. Vár a család! De ne feledjük, az ostrom alatt sem állt meg az élet Budapesten!
Értem mi a problémád a jószággal kapcsolatban, DE mint mindig mondom alternatívákban kell gondolkodni. Nekem is megvannak a magam készletei, nem kér enni, ahogy a bölcsesség mondja. (Ezt én is idõszakosan frissítendõ zárolt készletnek veszem!)
A jószág kér enni, vagyis törõdni kell vele, ez teljesen igaz! A hangsúly ez esetben a reproduktív képességen van, mint különbségen a konzerv, és a jószág között..
Nekem kecskéim vannak és tyúkok,kacsák mindegyik folyamatosan ellát élelemmel. (Hús, sajt, tej, tojás...) Nyúl most kifutott projekt, de az az igazi hústermelõ!
A legnagyobb problémám az állattartással, hogy nem értek hozzá és se kitartássom, se lehetõségem nincs megtanulni. A többiben egyet értek. Viszont annyit hozzátennék, hogy nem rejthetõ és célponttá tehet.
Az utolsó gondolatom zárásában keresendõ a megoldás: mind az Úr kezében vagyunk!
Az egy önámítás, ha valaki azért nem tartalékol, mert úgyis elveszik... Még a legvadabb padláslesöprésekkor is maradt elvermelt, "kölcsönadott", elásott élelem.
Mindig volt feketevágás, és volt pálinkafõzés is. :D
A lényeg a túléléssel kapcsolatban: vidéken jóval nagyobb a mozgástered.
Köszönöm hogy megtiszteltél a bizalmaddal, ha valamire nem válaszoltam, kérdezz nyugodtan.
Békesség.
Szerintem itt nem sokan vannak akik nem tartalékolnak. Ha nem is élelmiszert, akkor lõszert, mert akkor õk lesznek azok akik elveszik.
A "parasztok" megtalálták a kiskapukat, de rettentõ sokat szenvedtek azokban az idõszakokban.
Pontosítanék a mondatodon, vidéken mások a mozgásterek. A nagyságrend attól függ, ki mennyit térképez fel belõle. Ha átalakul a társadalom, átalakulnak a városok is. Talán vissza a középkori stílusra, körbevéve falakkal. Hiszen azért jöttek létre, hogy a külsõ fenyegetések ellen védjék a lakosokat.
Kérdések, vélemények, meglátások vannak, de maradnék az élõszavas véleménycsere mellett....
Összevontam ezeket a gondolatokat...
Bõven elégséges egy-két hónapra való készlet...a milyenségét nem a kalória vagy más határozza meg ,hanem a súlya és terjedelme...aki úgy gondolkodik,hogy 30-40 napra készül az jól teszi..elég ennyi...az ez idõt meghaladó katasztrófa ill. esemény olyan mértékû környezeti,társadalmi,pénzügyi és morális válságot okoz ami a hagyományos(otthon átvészelem)módon már nem élhetõ túl...valamit tenni kell gyorsan és okosan a túlélés érdekében..nagy eséllyel evakuálni kell a területrõl....igazából ez határozza meg az élelem felhalmozást...a mozgathatóság...
Ahogy mondják..egy hónapot fél lábon is ki lehet bírni(de nem fél lábbal :cry:)..tehát menni kell....
Senki ne olyan világot képzeljen el magának mint a mai....ha az egy hónapot meghaladja a baj,amit túl kell élni az alapjaiban rengeti meg a kis család és az ország-világ életét...ne legyenek illúzióitok...hogy majd szépen békésen átvészeltek az egy két--akár tíz évet otthon..konzerv és disznóvágás...befõttek és friss saláta a kertbõl...Ez badarság....
Az egy hónapot meghaladó idõtartamnál várható...a savas esõ,a légkörbe került por miatt a nukleáris tél (nem csak atomnál,hanem meteor vagy több vulkán kitörése esetén is),olyan társadalmi változás ahol a ma ismert normák és fogalmak eltûnnek (úgymint tulajdon...hogy az enyém).
Csak gondoljatok bele,ha nincs aki a törvényeket betartassa,ha nincs ipar,mezõgazdaság,az állatállomány megdöglik és a föld bevethetetlen és az esõ mérgezõ a növényekre élõlényekre,nincs közmû,egészségügy....
Tehát nem kell sok mindent tárolni...csak egy hónapra,minimalista szinten,könnyen mozgatható,az elkészítéshez energia forrást nem igénylõ ételeket....
Jó ötlet a lakásba elzárkózás...már ha van levegõ ami belélegezhetõ..ha nincs menni kell amíg tart a szûrõ...hová?..mindegy..csak el onnan..és mikor újra "levegõhöz juttok" gondoljátok át mit sikerült kimenekíteni!!!!!!!.....
Ha beragad a zónába a nehéz,nem mobil készleteid,az állataid befõttjeid,a rizsed,a gázpalackod,a földed,a riasztód,a ruháid,...az életed.....akkor már az a 30 napod sincs amíg van esélyed biztonságot keresni és megvetni a lábad....
...mert bárhová mehetsz,ahol az életfeltételek jók...mert Abban a helyzetben nem érvényesek a mai normák...nincs magántulajdon....ha egy biztonságos nem szennyezett helyen találsz egy ingatlant ,ami senkié(nincs ott senki)..akkor be költözöl és élsz)
CSak gondoljatok bele...,hogy a ma ismert törvények és a Rendszer biztosítja a felkészülést,az önellátást,a gyûjtögetést...az önellátó gazdálkodóknak is a Rendszer biztosítja a nyugalmat az által ,hogy védi a magántulajdont.Ha megszûnik a rendszer mindenkié a disznó,az alma,a konzerv,a kecske...aki erõsebb-okosabb azé lesz..nincs a Rendszer akit fel lehetne hívni,hogy lopják a gulyát...
Kicsit jobban használjátok a fantáziátokat milyen lehet egy Ilyen esemény!
...azok szúrnak hátba,akiket haveroknak tekint az ember...na nem baj..végül is mindenki úgy döglik meg ahogy akar...
Akik nem szemellenzõvel élnek és olvasnak azok tudják mit kell tenni...a többi meg maradjon a szószba....gondolkodás,kompromisszumok nélkül....és ringassa magát az álmok világába...hogyan is fogalmazott Morpheus...
mindenki úgy hülye ahogy akar
Kérdések, vélemények, meglátások vannak, de maradnék az élõszavas véleménycsere mellett....
..egyetértek...:thumbup....ahogy nézem ezeket az internetes fórumokat....sokan nem tudnak viselkedni..és élvezkedni járnak ide a tisztességes,normális,elhivatott felkészülõket macerálni..provokálni..trollkodni...
..értelmét nem látom ide írogatni..csak unalmas a szolgálatban,fõleg éjjel...
De a való életben nem merészelnének ezek a lúzerek így viselkedni egy beszélgetés közben szemtõl-szemben...
Kihoztad belõlem az állatot... engem is írásra ösztökél a naivitás! Hadd kérdezzek Tõled, ó bölcs fehér ember! :D
Várom a kellõképpen átgondolt válaszod!
..válaszolok..de nem neked,mert a te személyed nem érdemel annyit,hogy lenyomjam a billentyût...általános válaszok lesznek..
...én nem segélyes vagyok és nem a világtól menekülõ,összeférhetetlen putrilakó,semmit nem kaptam ingyen és nem is örököltem...nem is szándékozom másként élni..a jövõben sem..ha kell valami megdolgozom érte vagy cserélek...
..szart sem tudsz rólam, sem a verziómról,sem az életemrõl,sem másról..és nem is kötöm az orrodra...hogy nincs elképzelés?...milyen elme roggyant feltételezés ez?..a különbség kettõnk között,hogy én bármikor élhetek olyan életet mint te,de te soha nem fogsz úgy élni mint én...a te ingatlanod piacképtelen és egyébként sem lakik normális ember pöcegödörbe és nem fúrja ki a mosógépét...az ivóvíz leköttetése meg már a kezelendõ kategória...
Azt te honnan tudod,hogy én ezen a téren hogy állok..mert nem írom ide le?...hajszolva a népszerûséget?...hogy szánalmas életemet és hibás projektemet próbáljam igazolni önmagam elõtt?....szóval át van ez gondolva...ami jó kivettem és megvalósítottam ,ami totális baromság azt elvetettem..a másik hogy jó ez a világ,szép ....csak a hülye zárkózik el,mert az agyába bekattant,hogy majd valamikor lesz egy gebasz...azt sem tudja mikor és mi ,de már elbújt és vacogva várja,hogy az elmebaja valósággá váljon...kösz ,de ezt inkább nem...
..az én problémám nem ez..hanem ki akar engem kirabolni...mondjuk a tanyasi segélyes,aki már most is rajtam élõsködik,?az önellátó akit elzavartak a földjérõl és jön kukázni a városba?..az erkölcsi gát rólad foszlott le már most..ez látszik a gátlástalan és aljas írásaidból...nekem van a.b.c.d.e tervem és még sok lap a pakliba...itt csak VII-ekkel játszom...
- A MENEKÜLÉS-en kívül
van bármilyen épelméjû javaslatod a tartós életben maradásra?
..tudod ehhez senkinek semmi köze,de nekem legalább lesz nyugdíjam,van megtakarításom(nem forintban),az ingatlanjaim piacképesek bármikor,ismerem az országot és kilenc szakmám van amiben el tudok helyezkedni.
Zacskóbicska
04-06-2015, 07:45 AM
Elolvasva az indulatos és kevésbé indulatos írásokat, most én is megírom a véleményemet.
Elõször is meg kell(ene) definiálni, milyen katasztrófára felkészülésrõl van szó. Mert ugye másról szól az olyan, amikor egy baromi nagy villanásra ébredsz, amikor a rendes meteor elsöpörte az országot, fél Európával együtt és a szerencsés túlélõk egyike vagy, vagy olyanról beszélünk, mint pl. az endémia, vagy pandémia és a gyorsan eszkalálódó fertõzõ járvány bénít meg mindent a vele járó társadalmi feszültségekkel együtt. Mindkettõnek azonban közös nevezõje, hogy a legkiszolgáltatottabb a városi ember, függetlenül a felkészültsége mértékétõl, ez legfeljebb növelheti a túlélési esélyeit arányosan a raktári kapacitásának mértékével. De nem eléggé még mindig. A fél önellátásra, vagy teljesre berendezkedett falusiaknak, tanyasiaknak az elõzõ csoporthoz képest a túlélés terén számottevõ többlet-képességei vannak. Az életmódból adódó készségszintû ismeretek, mint pl. levágni egy kecskét és feldolgozni, megmûvelni a földet, befûteni, vizet hozni a kútról, begyújtani a kályhában, ellátni az állatokat és megfelelõen gazdálkodni az állománnyal, tüzelõvel, takarmánnyal stb. mind-mind olyanok, amik akár egyenként is meghaladhatják egy városi ember képességeit. Láttam már sírógörcsöt kapni felnõtt embert, mert nem tudott tüzet rakni egy kályhában. Eredménytelen próbálkozása ehhez vezetett. (Közben eltüzelt egy liter petróleumot is, a végén le is égett tõle a szempillája. Ha engedtem volna, még a benzint is felhasználta volna az autómból, feltéve ha hozzá tudott volna férni.) Teljesen más a világuk azoknak az embereknek, akik képesek saját számukra élelmiszert elõállítani az ahhoz szükséges alapanyagokkal együtt, mindezt méghozzá tervezett módon teszik. Ebbõl a szempontból minden városi nép (beleértve magamat is) élõsködõnek, katasztrófa szituban pedig tudatlan parazitának számít. Én ehhez is tartom magam, nem készülök túlzottan. Felkészülésem lényege, hogy a kocsim csomagtartójában van szikravetõ, tûzgyújtó gél, 6-10 melegíthetõ konzerv és 4 l. ásványvíz. Annyi benzin mindig van benne, amivel 300-400 km-t meg lehet tenni. További túlélõ felszerelésem a bankkártyám, a mívesebb késeim, muzeális értékû néhány kardom és néhány távcsövem. Ezekkel adott esetben megindulok, reményeim szerint a megfelelõ irányba, majd fizetek velük az elõzõ csoportba sorolt népeknél, ahol tudok. Más gyakorlati alternatívák is vannak természetesen (amire egyébiránt nem készülök, legfeljebb agyilag és erõnlétileg), de ezek arra valók, amikor szigorúan csak a társadalomtól elszigetelõdésre szorítkozik a túlélés esélye.
..tényleg uncsi már ez a naivitás..menjetek már le vidékre körülnézni...a városban reggel rohannak az emberek dolgozni,van pénzük,szórakozni járnak,van színvonalas bolt ellátás...
..vidéken csak a segély napján van mozgás a posta elõtt,aztán el is isszák...meg a rengeteg nyugger,csonka-bonka,szerencsétlen....10 kor nincs kenyér,nincs étterem,semmi...csak várják a csodát...önállóak ...vidéken?...nevetséges...
egy szeméthalom az egész vidék,bûnözéssel,félelemmel,reménytelenségg el...meg utazással a szerencséseknek a városba dolgozni...mirõl beszéltek itt?....."holdvilágos éjszakán,mirõl álmodik a lány....."
De tudjátok mit...higgyetek amit akartok...mit bánom én....soha ne jöjjön el,de a falusiak egymás torkának esnek egy tyúkért(mert nincs bolt,sem segély amit a városi adójából kap),aztán jönnek fosztogatni a városba,mert itt van minden...hátrahagyva a putrit.
Lekvár
04-06-2015, 09:07 AM
Félreértettél A. L. Ias, a sor végén ott volt a :) jel, de tekintsd régies kifejezésnek. Nem kívántalak vele megsérteni...
Az "egy hónapos" készlet megnöveli a túlélési esélyeket, de megítélés kérdése hogy mennyire. Öt zacskó száraztésztával elõbbre vagy mint az akinek egy sincs. Amikor esetleg a fejem verném a falba, hogy ott volt elõttem a konzerv, de nem vettem meg...pedig pénzem is volt rá, ami most semmit se ér...na az lenne a katasztrófa! Tudod hányszor voltam úgy, hogy meg kellett volna venni, de valamiért otthagytam!? Neked nem ismerõs érzés?
Sokan hivatkoznak a háborúkra, hogy az élet ment tovább. Ez így van, de egyvalamit elfelejtenek, a háború egy közös ellenség elleni összefogáshoz, szolidaritáshoz vezet. A régi öregek mesélnek arról, hogy az óvóhelyen mindenüket megosztották, senki se lopott, vagy erõszakoskodott.
Egy összeomlás után nagy valószínûséggel az anarchia jön, ami annyiban különbözik az elõbbitõl, hogy a NAGY összefogásból, jó esetben kisebb összefogások jönnek létre, vagy az egyének elszigetelõdnek, és szabad prédák lesznek. (Emlékszünk még a Kathrina hurrikánra és New Orleans "békés" lakóira.)
Pontosan értem mirõl beszélsz a városi élet elvárásait illetõen, furcsán néznek rád a rokonok, ismerõsök... (Az életem felét ott éltem le.)
Az elsõ kecske levágására máig emlékszem, két feles után... Már feles nélkül megy, és nem csak ez, mindenbe beletanul az ember, mégpedig a nulláról!
Volt ismerõsöm infarktussal a kórházban mondta: "Máshogy kellett volna élnem..."
Ezzel nem hangulatot akarok kelteni, csak elgondolkodtatni akarok, mert gondolkodni kell.
Amit fontosnak tartok hogy megértsetek: Mindenki a lehetõségeihez mérten készüljön, aki egy karton vizet 20 konzervet és száraztésztát tud "zárolni", annak már megnõttek az életben maradási esélyei. Aki még többet tud felhalmozni, és lelkileg is készül, annak még jobbak az esélyei.... egy adott idõtartamra.
Aki viszont úgy gondolja, hogy még ezek után is életben szeretne maradni, az az újrakezdésre is fel kell hogy készüljön. Ez pedig csak a városon kívül lehetséges.
Igen a "parasztok" minden korban megtalálták a kiskapukat, és életben maradtak.
Én nem úgy lettem "paraszt" hogy ebbe születtem, nekem tudatos döntésem az, hogy így élek.
Én is jobban szeretek egy jó tea, vagy pohár bor társaságában beszélgetni ezekrõl a dolgokról, de itt sincs titkolni valóm.
Ha egyszer megszabadultam a félelemtõl, nem vagyok hajlandó senki kedvéért újra rettegni attól hogy "bemérnek".
Mind az Úr kezében vagyunk!
Békesség!
lent voltunk a tónál a kutyával,hát nincs jó idõ,de elgondolkodtam..és megértettem a problémát..hogy miért vannak ezek az ellentétek....
Egy óceánjárós hasonlat jutott az eszembe a helyzetrõl....
Jólét van,vidámság és buli,zenekar és gondtalanság.....aztán páran elkezdenek suttogni,hogy léket kaphat a hajó,kevés a partig a gázolaj...meg a tulaj el akarja süllyeszteni a biztosításért....
Na szárnyra is kap a pletyka..van aki röhög egyet és táncol tovább..van aki oda sem figyel,..van aki felfújja a mentõmellényt a kabinjában,de pezsgõzik tovább...van akinek van saját mentõcsónakja,megpakolva és bulizik gondtalanul zsebében a csónak kulcsával...
..és vannak akik különösen fogékonyak lettek a pletykákra és az éj leple alatt ,az egyébként jól felszerelt mentõcsónakkal eltávolodnak a hajótól,hogy majd halásznak és nem kell a hajóról semmi...meg amúgy is vége lesz a hajónak a túlélõket meg fejbe vágjuk az evezõvel...
....nézegetik a távolból a hajót,azon fények,tûzijáték,zene tánc,oda szûrõdik a nevetés...nem messze feltûnik egy jéghegy...
..."na most!..na most!...biztos,hogy ütköznek!"...elkerülte a hajót a hegy...az élet megy tovább...
..hirtelen kialudtak a fények..."na most!...na most!..most felrobban!"...csak gyakorlat volt a legénységnek...az élet megy tovább....
A hajón az emberek fürdéssel,italozással,munkával töltik az idõt...néha szánakozva vetnek egy pillantást a horizonton hányódó csónakra...de hamar elfelejtik és a dolgukkal foglalkoznak...
Szerintem csak arról van szó, hogy az emberek képesek azon is összevitatkozni hogy a bab-, vagy a borsókonzerv a jobb. És késhegyre menõ vita van belõle.
Ez a klasszikus jól mutatja hogy mirõl van szó.
- Jössz az ágyba?
- Nem tudok, ez most fontosabb.
- Micsoda fontosabb?
- Valakinek nincs igaza az Interneten.
http://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png
:haha:
CsaládApa
04-06-2015, 06:56 PM
A vitaindító kérdésemre adott válaszokból sajnos személyeskedés alakult ki, amit nagyon sajnálok. (aki nem akar visszaolvasni, az volt a kérés, mi az ideális aránya a készételek/nyersanyagoknak a zárolt ellátmányban)
Sok olyan esemény lehet, amikor nem érdemes elindulni mert nem tûnik nagynak a probléma (országos áramszolgáltatás megszûnése egy hatalmas olmosesõtõl (összeomló (oszlopok) hálózata, ilyet lehet látni az M31-en Pécel után Gödöllõ fele)), vagy mindig felmerül a horizonton a "gebasz vége" délibáb, amiért úgy gondolod nem érdemes elindulni, vagy az Oroszok elfoglalják az országot (kevés áru marad, termelés leáll egy darabig, ideiglenes összeomlás. Ilyenkor merre indulnál? Mindenhol katonai ellenõrzõ posztok stb.).
Sokan mondják, hogy elindulnak, de 2 kisgyerekkel nem tudsz elindulni csak úgy (Én úgy lettem prepper, hogy elolvastam pár cikket (Szarajevó és Argentína) és belegondoltam, mit mondok a gyerekeimnek, ha odajönnek egy ilyen szituációban miután kiürült a kamra, hogy éhesek.). Velük csak az utolsó pillanatban hajlandó az ember elhagyni a bázist.
Ránk nézve a legveszélyesebb az egyik szomszédom lenne gebasz esetében, mert neki is vannak gyerekei és a személyiségébõl adódóan biztos legázolna mindent, ha éheznének (nekem pedig többszörös tartalékom lehet mint neki).
Talán a legideálisabb berendezkedni az önellátásra és e mellett minél nagyobb készletet felhalmozni megfelelõ védelem mellett (minimum lõfegyveres védelem).
Nekem az elsõ most nem realitás, így marad a készletfelhalmozás megfelelõ védelem mellett.
Mondjuk ha a fiam felnõ, megfelelõ társ lesz, mert a hímes tojásra rakéta díszítést csináltatott az édesanyjával (kezdõdõ militarista beütés).
CsaládApa
04-06-2015, 07:29 PM
Tovább folytatva mi az elõnye és mikor jó az egyik és mikor jó a másik:
Készétel:
- gyorsan megehetõ (akár úton is)
- nem feltûnõ kíváncsiskodó szomszédok esetében (nincs füst és nem annyira illatos)
- végtelen ideig eltartható
- jó cserealapanyag
Alapanyag:
- koncentráltabb, mint a készétel (kevesebb hely kell)
- nem feltünõ a tárolása
- jobban variálható (nem unod meg mint a 100. babkonzervet)
A vitaindító kérdésemre adott válaszokból sajnos személyeskedés alakult ki, amit nagyon sajnálok. ..hát én is sajnálom...a hozzászólásaimmal,csupán azon egyszerû tényre szerettem volna rávilágítani,hogy nem mi döntjük el--hogy megyünk...vagy maradunk...
csak annyit mond Neked..csináld a dolgodat ahogy eltervezted....de legyen bepakolva a sporttáska az ajtónál,ha menni kell és ne hullajts könnyet az évtizedes munkádért!
Sokan mondják, hogy elindulnak, de 2 kisgyerekkel nem tudsz elindulni csak úgy..és egy utolsó jó tanács aztán nem írok többet,nem kritizálom többet,mások felkészülését, és minden jót kívánok mindenkinek,hogy mûködjön a taktikája,ha eljön az idõ..és egészségben élje túl õ és szerettei!
A jó tanács....
Senki nem akarja a kényelmes otthonát,vagyonát otthagyni...de ha a körülmények úgy alakulnak,akkor bármilyen fájdalmas muszáj lesz.Erre is készüljetek fel!
Baszki az nem prepper aki nem önellátó....:confused:
Sok városi kolléga nem rendelkezik fõdde... na és! Õ másképp készül, raktároz a hipermarket polcáról a sajátjára.
Az önellátó ember meg termel mint a güzü magának és családjának. De nem minden önellátó muksó prepper. Csak ha úgy gondolja,
hogy ezzel a témakörrel is fogalkozik és besorolja magát oda, amúgy gazda vagy a tököm tudja mi. Így öreganyám is prepper volt vazze!:haha:
Megint csak faszságon megy a vérremenõ vita.:mad:
És nem minden prepper önellátó basszameg! Ez nem gond szerintem. Pl. nálunk is van kert meg ilyenek, de még félig sem vagyok önellátó mert nem akkora a terület.
Nem gondolnám, hogy ezen ilyen mértékben kellene vitázni.
Én speciel prepperkedés felé érdeklõdõ Bushcraftos vagyok. Akkor fasz vagyok én is.:haha:De leszarom.
Mégegyszer sajnálom, hogy idáig fajult a téma.:(
Lekvár
04-07-2015, 08:24 AM
Visszatérve a fõ témához:
A készletek raktározásakor én a nagyjából 1/3 készétel- 2/3alapanyag arányt tartottam járható útnak.
Ami az érdekes, hogy ez, a bevásárlások összesítésénél is nagyjából erre jött ki. Nem tudom melyik kolléga mondta, de igaza volt: az akciós holmikat kell elõször vizslatni.
Rizzsel, babbal, lencsével jártam így, pont akciós volt.
Ha a tárlókat nézem:
- rizs,
- bab-borsó-lencse,
- cukor,
- só,
- konzerv(hal, májkrém, darált hús),
- konzerv(borsó, bab, kukorica,káposzta)
- olaj
- liszt
- búza
- száraztészta
- háztartási kex, extrudált kenyér
- gyógyszer, (vitaminok, kiegészítõk, jód,...)
- segédanyagok (csokoládé, sütõpor, kakaó...)
A készlet egy része a gyors, fõzés nélküli kalóriához jutást szolgálja, míg másik része az idõigényesebb, de finomabb végeredmény miatt van.
A búza fémzárolt hordóban van, étkezési minõség és õrlésre vár. Éves csere.
A készlet frissítése éveket vesz igénybe, most épp 2012-es lejáratú lisztet, 2013-as lejáratú olajat használunk. SEMMI bajuk!
A konzervek amíg nem púposodnak, addig nincs velük baj. Az újabbakat már alu dobozba nyomták, azokat nem kapja meg a rozsda.
A készletek nyitását, ellenõrzését a nyári száraz idõszakra célszerû ütemezni, minél kevesebb pára menjen a hordóba.
Még egy megjegyzés: nem azért tartottam meg a putrit, mert annyira szeretek penészes falak között élni, vagy nem lenne pénzem rendberakatni (erre most a Menedék szolgál, ami nincs szem elõtt), hanem azért mert ez is a védelmet szolgálja.
A faluban az én házam lesz az utolsó, amit ki lehet pécézni gazdag zsákmány miatt. Higgyétek el a passzív védelemnek ez a formája a legjárhatóbb, nem kerül pézbe, gyakorlatilag nincstelennek néznek és sajnálnak. (mint ahogyan itt is elõfordul :) )
A bázis elhagyásáról: nincs sporttáskám az ajtó mellett, nem tervezek menekülést. Hova mennék?
Egy furcsa dolgot mesélek: Csernobilban is élnek emberek, nem voltak hajlandók evakuálni, illetve visszaszöktek. Még MOST is életben vannak!
Pedig ott igen durva dolgok történtek.
Megjegyzés: nem a "népszerûségem" érdekében szólok hozzá a témához, mire mennék vele. Senki ne adjon rá tetsziket!
Nem vagyok nárcisztikus hajlamú sem, hogy a saját írásaim nézegessem, és nem hetesekkel játszom, hanem ami jön...
Egyszerûen segíteni szeretnék, és ez az amit egyre kevesebben hisznek el. Valamiért megtartott az Úr, és még nem tiszta hogy miért...
Békesség.
Visszatérve a fõ témához:
:tapsol:
Amatorpe
04-07-2015, 09:30 AM
Véleményem szerint raktározás nélkül nem lehet túlélni... Mert mi van ha nem lesz olyan a termés, hogy kihúzza a telet, mi van ha szárazság lesz, vagy sáskák zabálják fel, stb... Ezer oka lehet, ami miatt igenis megéri a termelés mellett raktározni is. Vagy hogy a rákba állít elõ bárki steril kötszert, jódot, stb? Megint az van, hogy is-is, mármint termelni is kell, meg raktározni is kell, és ha nem jön be az egyik, ott a másik. Szerintem a szupergazdagok, akik bunkerekben kívánnak túlélni 5-6 évet gebasz esetén, nem fognak kapát meg ekevasat... Akkor velük mi a helyzet? Mindenki úgy készül, ahogy tud, pénztárcájának, tudásának, lakóhelyének megfelelõen... Új csajom meg is jegyezte, hogy reméli nem lesz bunker a házból... Mondtam neki nem, az a kert végében lesz a föld alatt :D Már ha összejön. De míg élünk remélünk.
Lekvár
04-07-2015, 03:38 PM
Véleményem szerint raktározás nélkül nem lehet túlélni... Mert mi van ha nem lesz olyan a termés, hogy kihúzza a telet, mi van ha szárazság lesz, vagy sáskák zabálják fel, stb... Ezer oka lehet, ami miatt igenis megéri a termelés mellett raktározni is. Vagy hogy a rákba állít elõ bárki steril kötszert, jódot, stb? Megint az van, hogy is-is, mármint termelni is kell, meg raktározni is kell, és ha nem jön be az egyik, ott a másik. Szerintem a szupergazdagok, akik bunkerekben kívánnak túlélni 5-6 évet gebasz esetén, nem fognak kapát meg ekevasat... Akkor velük mi a helyzet? Mindenki úgy készül, ahogy tud, pénztárcájának, tudásának, lakóhelyének megfelelõen... Új csajom meg is jegyezte, hogy reméli nem lesz bunker a házból... Mondtam neki nem, az a kert végében lesz a föld alatt :D Már ha összejön. De míg élünk remélünk.
Igazad van, raktárkészlet nélkül megette a fene az egészet.
Ez mindenbõl így van, gabona, állat, konzerv, víz... lekvár, pálinka.
Elektronikában (de más helyeken is) ezt pufferolásnak hívjuk, ez a rendszer simítása, szinten tartása, a terhelések kompenzálása.
Sok mindent elõ lehet állítani házi eszközökkel is Pityubá ennek nagy mestere. (pl, steril kötszert te is tudsz készíteni, jódot viszont nem)
A szupergazdagok a föld alatti bunkerben a totális lemorzsolódást várják, szerintem Izlandon rendezkedtek be a nyomorultak.
Mert mindenki úgy készül, ahogy tud, pénztárcájának, tudásának, lakóhelyének megfelelõen... :D
Pandion
04-09-2015, 07:27 AM
Azt hiszem én is a raktárazós típusba tartozom :) És nem mennék bele az elõzõ vitába, bár van véleményem. A kérdésem gyakorlatiasabb. Lehet, hogy hülyén hangzik, de bébi ételre gondolt már valaki? Esetleg rakott félre? Véletlenül a kezembe került egy, és végülis van benne minden, vannak húsos változatok, van benne fehérje, kalória, a gyümölcsösökben van rost meg vitamin, a minõsége az kifogástalan. Egyedül abban nem vagyok biztos, hogy eláll-e addig míg egy konzerv... Mi a véleményetek?
Bébi étel? A por állagú finom és könnyen elkészíthetõ. Viszont drága. :)
mmilan21
04-09-2015, 11:44 AM
Azt hiszem én is a raktárazós típusba tartozom :) És nem mennék bele az elõzõ vitába, bár van véleményem. A kérdésem gyakorlatiasabb. Lehet, hogy hülyén hangzik, de bébi ételre gondolt már valaki? Esetleg rakott félre? Véletlenül a kezembe került egy, és végülis van benne minden, vannak húsos változatok, van benne fehérje, kalória, a gyümölcsösökben van rost meg vitamin, a minõsége az kifogástalan. Egyedül abban nem vagyok biztos, hogy eláll-e addig míg egy konzerv... Mi a véleményetek?
Addig nem áll el mint a konzerv (Szerintem kb. 1-1,5 év a gyári szavatossági idõ, pontosan viszont nem tudom), de viszont számomra kétségtelen, hogy teljes értékû tápláléknak számít.
Itt leginkább az ár ami számít (mennyit tudsz rászánni). Ha visszazárható/újra felhasználható az üveg+kupak páros, akkor már megérheti a felárat.
Nekem eddig a vékony alumínium kupakok jutottak eszembe a bébiételes üvegekrõl. :haha: A mostaniaknál nem tudom hogy van ez. Vagy ha ez nem szempont, akkor végül is pénztárcafüggõ
Eddig erre konkréten nem gondoltam, de akkor gebasz esetén érdemes lesz bemenni némelyik drogériába is, mert láttam már ott is bébiételeket (a sok risz-rossz szintetikum mellet :haha:).
Persze van a Teszkóban is, de ki menne legelõször be a dm-be vagy a Rossmann-ba bébiétel miatt? (Nem tudom pontosan, hogy melyikben láttam bébiételt régebben, de egy egész raklapra való volt ott akkor kipakolva)
Ui:
A pürésített gyümölcs/hús/zöldségfélékrõl beszéltem, nem a por állagúról, mint amit Túlélõ írt
Olyan is van mint a tejbegríz. Adsz hozzá vizet vagy tejet, melegíted, kevergeted, aztán nagyon finom. (Barátnõm vett és megettük. :D Nagy kék doboz, valamilyen fehér por volt benne.)
Dream_walker
04-09-2015, 11:54 AM
a dm-ben meg a rozmárban is régóta van kajapolc, fõleg ilyen méregdrága bioszirszarokkal, de van elfogadható áru cucc is bõven
Pandion
04-09-2015, 12:09 PM
Én is drogériában láttam, volt akciós 99 ft-ért, és nem is tûnt annyira gagyinak, persze van 300ft-os is. Az üveges kajára gondoltam, a por alapú nem jutott eszembe, az gondolom még tovább eláll. Én sem ezzel gondolom kitölteni a spájzot :) de változatosság képen szóba jöhet, és ahogy elnéztem némelyikben egész szép arányban volt a fehérje. Ránézésre max 3 évet adnék neki, amíg még ehetõek de lehet, hogy tévedek. Akkor veszek párat és tanulmányozom :)
Most jutott eszembe, hogy én egy üveg 10-15 éves ecetet szoktam a bablevesemmel enni és semmi baja.
Most rákerestem, az átlagos ecet ha jól van tárolva, akkor tulajdonképpen sose romlik meg. Amit el is hiszek, mert én nem jól tároltam az eceted és mégis ehetõ sok-sok év után is. :tapsol:
Az már egy teljesen más téma, hogy az ecet étkezési szempontból SHTF-ben mennyire hasznos. De az biztos hogy tartós élelmiszer/kiegészítõ. :)
Zacskóbicska
05-28-2015, 09:59 AM
Most jutott eszembe, hogy én egy üveg 10-15 éves ecetet szoktam a bablevesemmel enni és semmi baja.
Most rákerestem, az átlagos ecet ha jól van tárolva, akkor tulajdonképpen sose romlik meg. Amit el is hiszek, mert én nem jól tároltam az eceted és mégis ehetõ sok-sok év után is. :tapsol:
Az már egy teljesen más téma, hogy az ecet étkezési szempontból SHTF-ben mennyire hasznos. De az biztos hogy tartós élelmiszer/kiegészítõ. :)
Nagyon jó a darázscsípésre, így feltétlenül hasznos. Meg arra is, amikor már jön a dögevés ideje. A boltosok is ecetes vízzel öblítik le a megbüdösödött húst, mielõtt eladnák. Valószínûleg hatékony lehet, mert kevesen halnak bele ahhoz képest, hogy mennyi "szart" adnak így el.
mossberg-operator
06-03-2015, 05:53 PM
Mai beszerzes, tobb mint 300 db. 5603
Vasember
06-04-2015, 04:34 AM
Gratula! Csak azt nem értem, hogy maradnak fenn a falon!
mmilan21
06-04-2015, 04:37 AM
Gratula! Csak azt nem értem, hogy maradnak fenn a falon! ��
Gondolom viccnek szántad :)
Az óra járásával megegyezõen fordíts rajta 90 fokot és máris a parkettán fognak állni a dobozok. :thumbup
Egyébként szép kis szerzemény!
mossberg-operator
06-04-2015, 11:15 AM
Pillanatragasztoval! :haha:
Magyar MRE teszt
https://www.youtube.com/watch?v=UA0ndubob2Y
Heisenberg
07-21-2015, 04:28 PM
23-tól a Penny-ben a "Konzervek akár 37%-kal olcsóbban!" :-)
CsaládApa
07-27-2015, 07:46 PM
Most nyitottam ki egy 15 hónapja üvegbe eltett székelykáposztát. Olyan volt mint újkorában.
Pár hónapja paradicsomos húsgombócot teszteltem (12 hónapos volt). Az is teljesen korrekt volt.
Egy éve pedig egyszer csnáltam 20 üveg bolognait, amibvõl még 3 üveg van talán.
Aki otthonvédelemre rendezkedik be, csak ajánlani tudom a dunsztolást. Szerintem ha sötétben van, akkor ameddig egy konzerv kibírja, ennek is ki kell bírnia.
törölt tag -gl
08-16-2015, 10:44 PM
Konzervteszt:
Tsabel olasz sült bab paradicsommártásban: kesernyés íze volt, aggasztott, ezért végül nem ettem meg. (mi okozhatja?)
CBA bab paradicsommártásban: vízes állagú, közepes, sótlan, szintén kissé (de kevésbé) fémes ízû
Heinz sült bab: tökéletes, de nagyon drága
Mi okozhatta az olasz babnál a keserû ízt?
Nagyon nem mindegy mit vásárolunk. Nektek mely márkák jöttek be, mely márkák megbízhatóak? (induljunk ki elsõsorban a babból)
törölt tag -gl
08-16-2015, 11:00 PM
Szedjük már össze magunkat és mindenki írja le a konzervmárkákkal kapcsolatos tapasztalatait!
Visszaolvastam egy kicsit és hosszú oldalakon keresztül az önmagyarázó, fejhelyrerakó, hegyibeszédforma veszekedés megy, de érdemi tapasztalati információkat már egyre nehezebb kiszemezni.
Campbell's Chunky? De ezzel az információval nem hiszem hogy bárki bármit tudna kezdeni. :)
mmilan21
08-17-2015, 05:00 AM
A Bonduelle drága, de jó ízû. Minõségi. 250-400 Ft
A Tesco saját márkás konzervei általában jó áron elfogadható ízt adnak. A halkonzervek is többségében élvezhetõ minõségûek. 200-300 Ft A csemegekukoricájuk magában is elfogyasztható és magyar is. 300 Ft
Van még a Tecoban tonhalkonzerv 400-500 Ft, azt is szoktam venni. Illetve itt a Kaija márkájú lazac konzerv ~600 Ft-ért nagyon finom és jó állagú.
Lidl kínai levesei és egy tál ételei is finomak. 300-500 Ft
A Fruppy és a Marinna babkonzervek jó minõségûek. 180-240 Ft
A Fish and Food Kft készételei finomak és nincs bennük glutamát sem. 300-400 Ft
A Penny saját márkás készétel konzervei jó ár/érték arányúak és finomak is. 300-350 Ft
A Lidlben kapható nagy dobozos Texasi egytálétel is finom. 600 Ft
A Házias ízek márka általában jó minõséget szállít, csak olykor kiérzõdik a glutamát belõle. Ezért nem sokat rakok félre belõle. 350-450 Ft
A Lidlben a Cunquette(vagy mi a neve) paprikása is nagyon finom 800 Ft-os árral
Nagyjából körbe is írtam, hogy miket szoktam vásárolni legtöbbször.
Ilyenekkel van megtöltve a néhány hetes stratégiai tartalék. Ez csak akkor néhány hét, ha kiegészítem ezzel-azzal, mint pl: hagyma, burgonya, fokhagyma, kenyér, tészta, savanyúság, csicsóka, só, víz meg még ami ilyenkor a kertben terem.
A Penny cimkés konzervek finomak, Házias ízek címüvel sem volt gond.
Hirtelen ennyi.
törölt tag -gl
08-17-2015, 10:02 AM
(mmilan egyszer egy ilyen Lidl-s kínai tésztában találtunk egy mûanyag szilánkot. Nem szabad kínában gyártott cuccokat vásárolni.)
mmilan21
08-17-2015, 11:33 AM
(mmilan egyszer egy ilyen Lidl-s kínai tésztában találtunk egy mûanyag szilánkot. Nem szabad kínában gyártott cuccokat vásárolni.)
Bármelyik gyártó hibázhat. Legalább nem egeret találtál benne.
Németországban gyártják ezeket a konzerveket, kínai recept alapján - csak ennyi köze van Kínához.
Egyébként miért szoktál akkor rendelni az aliexpress oldalról, ha nem szabad kínai cuccokat vásárolni? :):)
A KFC-nél nincs amerikaibb, de egyszer az egyik darab rántott csirkéjük beleesett a mosogatóvízbe és úgy fõzték meg hogy abban ázott egy ideig. Az összes többi húsnak normális íze volt, kivéve annak az egynek.
De Magyarországon is ez van, ha fiatalok az élelmiszeriparban dolgoznak, azok csinálnak durva dolgokat néha. Az emberek meg megeszik és fogalmuk sincs róla hogy mi történt elõtte azzal az étellel.
törölt tag -gl
08-17-2015, 04:00 PM
Bármelyik gyártó hibázhat. Legalább nem egeret találtál benne.
Németországban gyártják ezeket a konzerveket, kínai recept alapján - csak ennyi köze van Kínához.
Egyébként miért szoktál akkor rendelni az aliexpress oldalról, ha nem szabad kínai cuccokat vásárolni? :):)
Amit én vettem az kínai hetes volt, származási helye pedig kína, a német kínai cuccokat persze én is bátran megveszem.
Kínából kaját semmiképp sem szabad rendelni, konyhai cuccot sem, illetve ruhát sem javaslom. (mérgezõ lehet) elektronikai eszközöket, ledlámpákat, késeket és egyebeket szerintem egész nyugodtan rendelhetünk.
De Magyarországon is ez van, ha fiatalok az élelmiszeriparban dolgoznak, azok csinálnak durva dolgokat néha. Az emberek meg megeszik és fogalmuk sincs róla hogy mi történt elõtte azzal az étellel.
Allitolag itt (http://index.hu/belfold/mergezes4/) is az egyik dolgozo "viccelt". :-(
Heisenberg
09-08-2015, 09:10 AM
09. 10-tól ismét "Konzervek akár 27%-kal olcsóbban!" a Penny-ben...
Bagaméri
09-22-2015, 06:11 AM
Lehet, hogy szakállas ez a topic, de próbálkozom.
Vettem vagy 4 kiló füstölt sonkát itt Érden a maszek hentesnél. Nagyon finom minden áruja és ezért szombatonként hosszú sorok állnak elõtte. már próbálkoztam a sonkával, de nem áll el rendesen még a hûtõben sem. Megszürkül és lepedék lesz rajt. Nyilván sok a víz benne. Nem úgy mint a szüleim sonkája.
Most besózom és forgatom 1-2 hónapig. Nem emlékszem, hogy milyen fûszereket tett bele édesanyám. Ha kiengedte a levét, újra füstölöm. Remélem jó lesz.
Van valakinek tapasztalata, receptje? Megköszönném.
Érdekelne õseink hússzárítási technikája is.