PDA

View Full Version : Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer

Oldalak : 1 2 [3] 4

Pityubá
09-22-2015, 06:56 AM
Lehet, hogy szakállas ez a topic, de próbálkozom.
Vettem vagy 4 kiló füstölt sonkát itt Érden a maszek hentesnél. Nagyon finom minden áruja és ezért szombatonként hosszú sorok állnak elõtte. már próbálkoztam a sonkával, de nem áll el rendesen még a hûtõben sem. Megszürkül és lepedék lesz rajt. Nyilván sok a víz benne. Nem úgy mint a szüleim sonkája.
Most besózom és forgatom 1-2 hónapig. Nem emlékszem, hogy milyen fûszereket tett bele édesanyám. Ha kiengedte a levét, újra füstölöm. Remélem jó lesz.
Van valakinek tapasztalata, receptje? Megköszönném.
Érdekelne õseink hússzárítási technikája is.
Számomra újat írtál az újra sózás, füstöléssel. Kíváncsi vagyok mi lesz a végeredmény.
De én biztosan nem vennék ott többé húsárút ahol az tároláskor "Megszürkül és lepedék lesz rajt." ;)
Olyant már tapasztaltam amikor a só kiverte a felületét, ez csupán esztétikai dolog a beltartalmon nem változtat.
Amikor már nagyon száraz lett a sonka, megkövesztettük (fõzés) reszelt, ecetes tormával fogyasztottuk. Néked is ezt javaslom.
Marhahús szárításról, szárító berendezésrõl találhatsz leírást itt a fórumon.

Buckalako
09-22-2015, 07:27 AM
Sonkával mi is gondban vagyunk. Kamrában penészedik, hûtõben nyálkásodik.
Pedig emlékszem régen fel voltak lógatva papa sonkái a padlásra, nyáron csöpögött belõle a zsír a melegben, de semmi baja nem volt. Igaz, ahogy Pityubá írja, egy idõ után kemény lett, de akkor is elfogyott :).

mzperiksz
09-22-2015, 08:09 AM
A nemespenész nem gond, még védi is a húst az egyéb kártevõktõl :)

Sonkával mi is gondban vagyunk. Kamrában penészedik, hûtõben nyálkásodik.
Pedig emlékszem régen fel voltak lógatva papa sonkái a padlásra, nyáron csöpögött belõle a zsír a melegben, de semmi baja nem volt. Igaz, ahogy Pityubá írja, egy idõ után kemény lett, de akkor is elfogyott :).

Bagaméri
09-22-2015, 04:36 PM
Pityu bá.
Ne bántsd a hentest. Nagyon finom árui vannak. Minden szombaton 15-20 ember áll sorba. Akármikor megyek.
Egyszerûen nem éri meg a szüleim módszere neki. Nem is igénylik az emberek. Nem nyersen eszik, hanem fõzve, vagy sütve. Csak én emlékszem a speizban nyáron levágott sonkaszeletre, zöldhagymával. Soha nem volt semmi baja, ahogy mzperiksz is írja. A vicces az is, hogy még a bulbillis sarjadékhagymát is kunyerálnom kellett. A maghozó nem ér semmit. Csak vastagszik, nem osztódik. Most már kaptam. Remélem szaporodni fog.
Buckalakónak írom, hogy azért nyálkásodik, mert sok a víz benne. Ezt szeretném a sózással csökkenteni. Utána természetesen füstölni kell. Ezek a maiak csak pácolva vannak.

Bagaméri
09-22-2015, 04:39 PM
A nyereg alatti puhításról nem tudtok semmit?:haha:

Dream_walker
09-22-2015, 05:43 PM
Az utósózás félmegoldás, persze jobb, mint a semmi.
Nem csak a feldolgozással, hanem az alapanyaggal vannak a bajok, annak idején a disznó rendesen kifejlõdött, makkoltatással, maggal, ez eltartott egy darabig. Évesnél fiatalabb jószágot szinte sosem vágtak. De ugyebár nem is a gyors megtérülésen volt a hangsúly.
Ma egy féléves már vágásérett, hiába laza és vizes a húsa, hiszen nem volt ideje "szálkásodni", ráadásul az adott súlyt sokkal gyorsabban érte el, köszönhetõen a tudományosan összeállított hízótápnak. Így évente két rotációt tud megcsinálni a "gazda".

mmilan21
09-22-2015, 07:39 PM
Az utósózás félmegoldás, persze jobb, mint a semmi.
Nem csak a feldolgozással, hanem az alapanyaggal vannak a bajok, annak idején a disznó rendesen kifejlõdött, makkoltatással, maggal, ez eltartott egy darabig. Évesnél fiatalabb jószágot szinte sosem vágtak. De ugyebár nem is a gyors megtérülésen volt a hangsúly.
Ma egy féléves már vágásérett, hiába laza és vizes a húsa, hiszen nem volt ideje "szálkásodni", ráadásul az adott súlyt sokkal gyorsabban érte el, köszönhetõen a tudományosan összeállított hízótápnak. Így évente két rotációt tud megcsinálni a "gazda".

Nálunk a sertések legtöbbször 1 évnél idõsebben vannak levágva 3 mázsa körüli súllyal.
Nincs is gond a füstölt sonkával...

Bagaméri
09-23-2015, 05:12 AM
Ebben egy kicsit igazatok lehet. Mi sem vágtunk le fiatal disznót. A makkoltatáson nevettem.
Szerintem a lényeg a kikészítésen van. Nincs idõ sóban kiszárítani a húst. Mikor Svájcban jártam és nagyon finom sonkát ettem, ott mondták, hogy a sózás, fûszerezés után magashegyi pajtákban szárítják ki. Ott a száraz, csíraszegény levegõben elveszti a hús a kristályvizét, de mégsem lesz porszáraz.
Ez is megoldás, csak nincs magashegyi pajtám.

Zacskóbicska
09-23-2015, 06:05 AM
A nemespenész nem gond, még védi is a húst az egyéb kártevõktõl :)

Honnan tudod, hogy aktuálisan az éppen nemes penész-e, vagy inkább kerülendõ, aflatoxint termelõ nemahosszúélettitka?

Zacskóbicska
09-23-2015, 06:08 AM
Lehet, hogy szakállas ez a topic, de próbálkozom.
Vettem vagy 4 kiló füstölt sonkát itt Érden a maszek hentesnél. Nagyon finom minden áruja és ezért szombatonként hosszú sorok állnak elõtte. már próbálkoztam a sonkával, de nem áll el rendesen még a hûtõben sem. Megszürkül és lepedék lesz rajt. Nyilván sok a víz benne. Nem úgy mint a szüleim sonkája.
Most besózom és forgatom 1-2 hónapig. Nem emlékszem, hogy milyen fûszereket tett bele édesanyám. Ha kiengedte a levét, újra füstölöm. Remélem jó lesz.
Van valakinek tapasztalata, receptje? Megköszönném.
Érdekelne õseink hússzárítási technikája is.

Ezt ezzel az ismételt procedúrával szerintem tönkre teszed. Inkább kend be fahamuval és úgy lógasd fel valami szellõs helyre.

Salmo
09-23-2015, 09:35 AM
Bár erõsen kompromisszumos megoldás ( mert igen füstös, bujszos, szaga, íze lesz a sonkának) de dobok az ötletre egy likét.....

Ha már bekenés, rizsliszt+ zsír nem tudom hol olvastam, ( talán bûvös szakács blog)

Dream_walker
09-23-2015, 07:28 PM
Mi sem vágtunk le fiatal disznót. A makkoltatáson nevettem.

Miért nevettél rajta? Jó ideje nem így van, de a háztáji állattartásban igen komoly szerepet játszott a makkoltatás, az erdõben legeltetés. Mióta tilos, azóta meg is látszik az erdõkön, hogy nincsenek rendesen karbantartva.

Bagaméri
09-24-2015, 01:18 PM
Igazad van, de olyan régies dolog a makkoltatás.
A vaddisznók eszik fel most.
Maradjunk a pácolásnál.
Ha valaki tud linket az õsmagyarok hústartósítási technikájáról. azt megköszönném.
Írt valaki az indiánok módszerérõl is, csak nem találom.

Erdõlelke-íjszelleme
09-24-2015, 03:36 PM
Igazad van, de olyan régies dolog a makkoltatás.
A vaddisznók eszik fel most.
Maradjunk a pácolásnál.
Ha valaki tud linket az õsmagyarok hústartósítási technikájáról. azt megköszönném.
Írt valaki az indiánok módszerérõl is, csak nem találom.

Tongwancheng (Fehérvár, Belsõ-Mongólia) hunjai kecskehúsból, a mongolok marhahúsból készítették, ugyanakkor (5. század) a Kárpát-medencében is ismert szárítással: a vékony csíkokra szeletelt húst, száraz, szellõs helyen tárolják. Az elkészült borc/pörc, jellemzõen apróra vágva, levesben került elfogyasztásra, illetve porrá õrölve ezt vitték hadjáratokra, ahol szintén fõzéssel tették teljes értékû, könnyen fogyasztható táplálékká. (Így ismerhette meg késõbb a világ a levesport.)

A XIV. században Magyarországon olaszok által lejegyzettek szerint: a (szürke)marha húsát nagy üstökben megfõzik, alaposan megsózva. Ha már jól megfõtt, leválasztják a húst a csontról, kemencében kíméletesen kiszárítják, majd porrá õrlik. "Nem csoda tehát, hogy nagy sokaságban járnak olyan hosszú ideig, mert porrá tört hússal táplálkoznak." (Azt hiszem, Kiszelytõl van ez az idézet, de nem biztos.)

A másik, a pácolás, ami aromás füvekkel, azaz fûszernövényekkel történt, mint kakukkfû, tárkony, rozmaring, csombor/borsikafû, szurokfû.

Ezek mellett az aszalás és a füstölés ismert technikáját is alkalmazták.

(A "nyereg alatti puhítás" a buta, primitív, sötét nyugat-európaiak agyszüleménye, mert nem álltak a szellemi fejlettségnek azon szintjén, hogy felismerjék az orvosi felhasználást.)

Priszkosz rétor rácsodálkozik arra is, hogy italként árpából készült alkoholos "kámot" adtak nekik, mikor vendégül látták õket a hunok. Így megismerhették a nyugatiak a sört is.

Zacskóbicska
09-25-2015, 05:59 AM
Bár erõsen kompromisszumos megoldás ( mert igen füstös, bujszos, szaga, íze lesz a sonkának) de dobok az ötletre egy likét.....

Ha már bekenés, rizsliszt+ zsír nem tudom hol olvastam, ( talán bûvös szakács blog)

A rizsliszt alapból szénhidrát. Mint ilyen, valószínûleg kitûnõ táplálék a gombáknak, penésznek. A fahamu fertõtlenít, mert erõsen lúgos kémhatású. Én pl. még penészes hamut még sosem láttam, de penészes rizst már igen.
Spanyolországban a sonkákat fahamuval töltött ládákban tárolják.

Kamionos
09-27-2015, 06:57 PM
Én kihagynám ezt a másodsózási, füstölési dolgot. Az már nem lesz olyan. Akkor már inkább kiszárítanám. Vagy lesütni alaposan és felönteni zsírral. De egy próbát megér, aztán beszámolsz majd róla.

A fahamuval pedig az a gond, hogy éppen azért szokták bevonni vele, hogy a megfelelõen elkészített füstölt áru ne száradjon ki. Lehet van más oka is a szokásnak, de ez biztos.

Egyébként pedig a nagyobb darab húsokat, mint a sonka 2-3 hétig szokás pácban tartani. Mostanában, illetve egyes vidékeken szokás, hogy 1 hét után páclevet készítenek sóból, vízbõl és fûszerekbõl és azzal öntik fel addig a húsokat, amíg az el nem lepi. Akkor jó a páclé, ha egy friss tojást beletéve az se nem merül el, se nem jön fel a tetejére. Szükség szerint tenni kell hozzá még langyos vízet, vagy sót, amit langyos vízben feloldasz. Ahonnan én származok tótvidékrõl, ott csak sóban pácolják. Csináltam így is úgy is, de nem láttam túl nagy különbséget. Talán az utóbbinál jobban kiszárad kicsivel, mert az idõ felében kint van a páclébõl a húsáru. Naponta forgatni kell, míg a pácleves felöntéses módszernél elég kétnaponta is.

És sajnos tényleg az a legnagyobb gond a mai disznókkal, hogy sok vizet tartanak vissza az izmaik. Mint a szteroidos gyúrósok. Ha az ilyen húst tisztességesen besózod, akkor az igen-igen csökkenti a hasznát a hentesnek, mert rengeteg vizet kihajt belõle. Szóval ez az egyik oka a gyorspácolásnak. A másik persze az, hogy egy nagyobb vevõkörnél igen sok teknõre és helyre lenne szükség, amíg az tisztességesen megpácolódik.

Remélem volt, akinek tudtam újat mondani...

Treff király
09-28-2015, 01:19 PM
Száraz gabonát, babot, rizst, tojásmentes tésztát akármeddig el lehet tárolni hûvös helyen, légmentesen lezárva.
Én pincében, kis élelmiszerbevonatos, patentzáras fémhordókban tárolok, mert a mûanyag egyrészt oxigénáteresztõ, másrészt rágcsálóknak nem ellenfél. Ugyanígy tárolom a vetõmagokat is, beszárítva.
Porított tojást utálom, helyette aszalt húst és fagyasztva szárított húsos kajákat tárolok. (Mountain House) Tejet nem szoktam inni, nem tárolok port sem.
Emellett szárított zöldségek, gyümölcsök vagy lekvárok vannak tároláson, sokáig elállnak szintén.
Aszalónak a 9 tálcás Excaliburt használom, most már állandóan megy, az aszalt eper is nagyon finom télen.
5+ éves tárolásra mylar zacskóba csomagolok oxigén abszorberrel (van még egy csomó, ha valakinek kell, tudok átadni, de ha felbontottad a pakkot, azonnal el kell használni), rövid távú tárolásra (1-3 éves) fél literes PE tégelyekbe csomagolok.

Ja és cukor, só és méz, ezek is végtelenségig elállnak, barternak és tartósításra elengedhetetlenek.

Zsizsik, egyéb rovar ellen hatásos, ha tárolás elõtt 3-5 napig mélyhûtõben tartjuk a gabonát, rizst.

Salmo
09-28-2015, 05:24 PM
A rizsliszt alapból szénhidrát. Mint ilyen, valószínûleg kitûnõ táplálék a gombáknak, penésznek. A fahamu fertõtlenít, mert erõsen lúgos kémhatású. Én pl. még penészes hamut még sosem láttam, de penészes rizst már igen.
Spanyolországban a sonkákat fahamuval töltött ládákban tárolják.

Elég szar rizs lehet ami megpenészedik.... Most bontottam fel ( Fi-Fo) jó két éve hordóban elrakott készletemet, és a puruttya szarvasi "B" rizsnek sem volt semmi baja

És az eredeti bûvöszsakács forrás:

"A San Daniele hasonlít a pármaira, szintén eredetvédett, de sokak szerint jobb. Egyébként drágább is. Az északkelet-olaszországi Friuli híres terméke. Ez is lágyan sózott (ahány kiló, annyi napig), sózás után a lemosott sonkákat egymásra rétegezve préselik, így további folyadékot veszít és elnyeri jellegzetes mandolinformáját. Három hónap elteltével sertészsír, rizsliszt, só és bors keverékével kenik be, hogy ne száradjon ki, de a hús közben csendesen érjen belül. Egyébként a pármaihoz hasonlóan nincs adott regionális sertésfajtához kötve, több fajtából készülhet. A sertésnek azonban meghatározott idõtartamot ellenõrzött tartási körülmények között kell töltenie a régióban."

Biztos hülyék az olaszok, meg Molnár B. Tamás is......

u.i.: a félrértések elkerülése végett, nem azt mondom, hogy ez az egyedüli üdvözítõ megoldás, hanem azt, hogy van ahol így csinálják. Az erõsen lúgos fahamuhoz meg annyit, hogy ettem egy ismerõsöm szalámijából amit azért tett fahamuba mert elkezdett penészedni, és bár ételrõl csúnyát nem mondunk de oble mocsok szar íze lett. Nem az megszokott füst íz/illat, hanem igazi bujszos ( ha mond ez a kifejezés valamit)

Doom
10-30-2015, 03:13 AM
Ezt eszed majd, ha beüt a világvége
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20140821/elelmiszerek-szavatossagi-ideje-apokalipszis-idejere/

TMIB
10-30-2015, 03:41 AM
Az egészségesebb ételek rajongói számára régi szép elmékké halványulnak a halkonzervek, ezek jelentették az utolsó kapaszkodót számukra.

Ez tényleg jó cikk!

Csak arra gondoltam, hogy biztos az hogy 3 év alatt megromlik az a halkonzerv? Valahogy kétlem hogy ha egy konzerv nem ütõdött vagy hibás, akkor megromlik benne az étel. Jó lesz az még sok évvel késõbb is. A 6 és fél éves babkonzerv-teszt nekem elég bizonyíték rá.

Zacskóbicska
10-30-2015, 06:16 AM
Én ettem már 10 éves sprotnit. Semmi baja sem volt, legfeljebb annyi, hogy a hal kissé puhább volt benne. De ez egyébként is elõfordul, széria függõ.

TMIB
11-07-2015, 10:38 AM
35-40 éves "MRE".

https://www.youtube.com/watch?v=wDyl4PPXLV4

maghar
11-20-2015, 09:39 PM
Elsõ tartósítási kísérletem,sózás füstölés.Túl jól sikerült,a csülök meg a kolbász már el is fogyott :)

66186619

Pityubá
11-21-2015, 01:34 PM
Elsõ tartósítási kísérletem,sózás füstölés.Túl jól sikerült,a csülök meg a kolbász már el is fogyott :)

66186619
Tetszik a füstölõ berendezés.
Javasolnám írd le részletesebben mûködését, kezelését mindnyájunk okulására, barkácsolás topikban. :)

maghar
11-22-2015, 08:02 PM
Szerintem így a drága konzervek nagy részét ki lehet váltani,nyers szalonnát 500.-600ft/kg áron lehet vásárolni,nyers húst meg már 800-1000ft-ért,só 70ft/kg.Szabad levegõn is eláll akár 8-9 hónapig is,füstölés után lefagyasztva pedig még hónapokkal ki lehet tolni az eltarthatóságot.És ami a legjobb,kiolvasztás után sem kell azonnal elfogyasztani még utána is sokáig fogyasztható.A füstölt sonka meg a konzerv káposzta íze közti különbségrõl meg ne is beszéljünk. Aki meg azt mondja hogy városban nem lehet megcsinálni,egy társasház 4. emeletén töltöttem a kolbászt,és az erkélyen szárítottam füstölés elõtt :) Bérfüstölést meg sokan vállalnak akár még pesten is,150-250ft/kg körül,igaz én magam füstöltem.
http://www.jofogas.hu/budapest/Ber_fustoles_Budapesten_bukkfaval_Bervagas_bertolt es_35547967.htm

mmilan21
11-22-2015, 09:25 PM
Szerintem így a drága konzervek nagy részét ki lehet váltani,nyers szalonnát 500.-600ft/kg áron lehet vásárolni,nyers húst meg már 800-1000ft-ért,só 70ft/kg.Szabad levegõn is eláll akár 8-9 hónapig is,füstölés után lefagyasztva pedig még hónapokkal ki lehet tolni az eltarthatóságot.És ami a legjobb,kiolvasztás után sem kell azonnal elfogyasztani még utána is sokáig fogyasztható.A füstölt sonka meg a konzerv káposzta íze közti különbségrõl meg ne is beszéljünk. Aki meg azt mondja hogy városban nem lehet megcsinálni,egy társasház 4. emeletén töltöttem a kolbászt,és az erkélyen szárítottam füstölés elõtt :) Bérfüstölést meg sokan vállalnak akár még pesten is,150-250ft/kg körül,igaz én magam füstöltem.
http://www.jofogas.hu/budapest/Ber_fustoles_Budapesten_bukkfaval_Bervagas_bertolt es_35547967.htm

Ha vidéken lakik az ember akkor még könnyebb.

A vidéken nevelkedett 1 éves sertés pácolt-füstölt sonkája 2-3 évig is eláll. A csontvelõje és a szalonna külseje kezd el egy idõ után avasodni. Legyek ellen a vászonzsák vagy szúnyogháló csomagolást kell rakni a sonkára. A füstölt-szárított kolbászt nem piszkálják a legyek.
Mi akác fával és fûrészporral füstölünk, de jó még füstölésre a keményfák többsége(pl. az említett bükkfa) és a gyümölcsfák is. A fenyõ kerülendõ.

Nemsokára aktuális lesz egy sonka megkezdése - szárítok(aszalok?) majd a színhús részébõl.
Vékonyabb csíkokra felvágom és a sütõben takarék fokozaton részben nyitott ajtóval kiszárítom. Valami sonkachips lesz belõle szerintem. :) Az biztos hogy úgy még hosszabb lesz az élettartama.
Víz és zsír nélkül nagyon nehezen fognak oxidálódni a szárított sonkaszeletek. Bele teszem majd õket befõttes üvegekbe, lezárom és beteszem a hideg spájzba a kibelezett hûtõbe ahol még véletlenül sem érheti napfény.

A fagyasztás nálam nem opció - ami a vésztartalékot illeti. Van egy szép kamra illetve egy füstölõ ahol lehet tárolni a sonkákat, kolbászt, szalonnát.
Egy társasház más persze. Viszont az dicséretes hogy egy társasházban sem mondasz le a a házi termékek készítésérõl. :thumbup
Ez az igazi felkészülõ mentalitás - nem éled meg a körülményeket áldozatként. Mindig van választás.

maghar
11-22-2015, 09:56 PM
A látszat csal,Borsodi paraszt gyerek vagyok :) csak kényszerbõl tespedek 10 éve a fõvárosban.De most már sajnos úgy érzem hogy elég hamar beüthet a baj,úgyhogy jövõre eltûnök innen ha még nem késõ.Azért írom hogy a városiak is tudnak tenni sok mindent a túlélésük érdekében.Én például egy társammal bérlek a város szélén egy kis raktár helységet.A tartósítást ott el tudom végezni,és nagyobb készlet tárolására is alkalmas,és elég jól védhetõ is ha szükséges.

mossberg-operator
11-25-2015, 10:18 PM
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/how-to-cook-without-a-kitchen-produce-a-hot-meal-every-night-with-only-a-kettle-and-a-thermos-flask-a6747291.html

fater.lajos
12-01-2015, 08:00 AM
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/how-to-cook-without-a-kitchen-produce-a-hot-meal-every-night-with-only-a-kettle-and-a-thermos-flask-a6747291.html

Ez nagyon ügyes dolog! Ki fogom próbálni. Nem Michelin csillagos kajákhoz való, de nálam nyerõ!
Angolul nem beszélõk kedvéért a cím magyarul: Fõzés konyha nélkül: Készítsünk meleg ételt minden este, csak egy vízforralóval és egy acéltermosszal!

TMIB
01-11-2016, 07:01 AM
Adtam a macskának enni, gondoltam belekóstolok. Egy ujjnyi konzervpástétom, Friskies márkájú.

Biztos voltam benne hogy borzalmas lesz, de pont ellenkezõleg. Teljesen korrekt paprikás-tonhal íze volt. Nem is enyhe, hanem erõteljes, amire az ember azt mondaná hogy "ez igen, ez finom". 10 perc után is érzem az ízét, pedig tényleg csak belekóstoltam. Meg nem is szeretem a tonhalat, de annyira érezni rajta az õrölt paprikát, hogy valahogy mégis ízletes tõle a hal. Még jéghidegen is jó. Azt mondanám hogy szobahõmérsékleten, csipetnyi sóval, kenyéren ínyenc falat lenne, fõleg SHTF helyzetben. Ilyennel simán kihúznám egy bunker mélyén.

Kezdem érteni hogy macskák miért nem hajlandók mást enni csak ezt. :haha:

Ihasz Laci
01-11-2016, 10:42 AM
Adtam a macskának enni, gondoltam belekóstolok. Egy ujjnyi konzervpástétom, Friskies márkájú.

Biztos voltam benne hogy borzalmas lesz, de pont ellenkezõleg. Teljesen korrekt paprikás-tonhal íze volt. Nem is enyhe, hanem erõteljes, amire az ember azt mondaná hogy "ez igen, ez finom". 10 perc után is érzem az ízét, pedig tényleg csak belekóstoltam. Meg nem is szeretem a tonhalat, de annyira érezni rajta az õrölt paprikát, hogy valahogy mégis ízletes tõle a hal. Még jéghidegen is jó. Azt mondanám hogy szobahõmérsékleten, csipetnyi sóval, kenyéren ínyenc falat lenne, fõleg SHTF helyzetben. Ilyennel simán kihúznám egy bunker mélyén.

Kezdem érteni hogy macskák miért nem hajlandók mást enni csak ezt. :haha:

en most dobtam ki egy csomo macska kajat. meg boven a szavatossagi idejukon belul voltak, vasarlas utani napon adtam belole a macseknak de nem ette meg. pedig a szokasos kaja volt amit eddig is kapott. aztan mikor beleszagoltam ereztem, hogy romlott. az osszes tasak a csomagba romlott volt.
az lehetett a bajuk, hogy tarolas kozbe ki voltak teve melegnek aztan megbuggyant a kaja.
amire ki akarok jukadni az az, hogy az ilyen sokaig elallo konzerv-dobozos kajakkal vigyazni kell mert bele lehet futni ilyenekbe amik nem lettek megfeleloen tarolva vasarlas elott. aztan hiaba van rajta a 2 evig jo cimke amikor mar reg megromlott. nagy tetelben sokaig elallo elelmet en nem igazan veszek, pont ezert.

TMIB
01-11-2016, 06:24 PM
A konzerv ha le van zárva, akkor elméletileg bármeddig jó. Tasakos az más kérdés, az lyukas mûanyag, vagy papírtasak. Annál megkérdõjelezhetõ a szavatossági idõ. Azt egye meg más. :D

mmilan21
01-11-2016, 07:26 PM
A konzerv ha le van zárva, akkor elméletileg bármeddig jó. Tasakos az más kérdés, az lyukas mûanyag, vagy papírtasak. Annál megkérdõjelezhetõ a szavatossági idõ. Azt egye meg más. :D

A vékony alu dobozos macskakaják még vékonyabb nyitófóliája is megszokott sérülni.
Az nem is konzerv dobozba van töltve gyakorlatilag.

TMIB
01-11-2016, 08:29 PM
Igen, ez is igaz. Ha rálépsz, akkor szétmegy az egész. Érdemes védett helyen tartani. Ugyanakkor észrevettem hogy ha több éven át nedves helyen tartunk vastag falú konzervet, az se fog 100 évig elállni, mert néhány hónapon belül elkezd rozsdásodni és néhány év alatt megeszi a rozsda a dobozt. Ha jó helyen van, nincs gond, de ha víz éri, vagy erõs pára, akkor abból gyorsan gond van.

Laci
01-12-2016, 05:03 PM
N a igen , konzervek... Az olajos halnál az olaj meddig jó ? Az olaj mennyi idõ után avasodik meg ? Konzervek mennyire bírják a mínusz fokokat ?

TMIB
01-12-2016, 05:08 PM
Mondtak olyanokat hogy 30 éves honvédségi olajos halat bontottak és nem volt baja. Löncshúsnál az volt a legdurvább sztori (azt hiszem az AR15 fórumon olvastam), hogy valaki egy kocsi csomagtartójában hagyta 7 évre, Kaliforniában (ahol a csomagtartóban nyáron 50 fok is lehet). De megbontotta 7 év után és megette. Azt írta hogy kicsit más íze volt, de nem volt romlott. A mínusz fok inkább tartósít, amiatt kell kevésbé aggódni. :)

Alfa
01-12-2016, 05:17 PM
Konzerv: ami nem "fertõzött" csomagoláskor és késõbb is légmentes marad, azzal nem lesz gond.

Laci
01-12-2016, 05:25 PM
A víztartalmú konzervek nem fagynak szét ? Pl kukorica , bab , lencsefõzelék ....

Alfa
01-12-2016, 05:36 PM
Lásd mélyhûtött zöldségek, gyümölcsök.

Doom
01-12-2016, 06:09 PM
A víztartalmú konzervek nem fagynak szét ? Pl kukorica , bab , lencsefõzelék ....
nem,de nem tudom miért,talán a só miatt?!

BragBOL
01-12-2016, 06:42 PM
Én láttam olyat hogy a bontófüles májkonzerv fél év múlva rozsdásodásnak indult a vékonyítás valamint a hajtások mentén!
Ilyet nem érdemes készletezni.

GAZDA
01-12-2016, 06:46 PM
Borsó konzervet sem érdemes készletezni kb. 2 év alatt megbontja a belsõ lakkozott felületet.

TMIB
01-12-2016, 06:54 PM

Gondolom lakhelyen belül nem. Kivéve ha -20 -30 fok van az óvóhelyeden. De ha annyi van, akkor nem az élelem, hanem inkább a hideg miatt kell aggódni. :) -30 nem túl alkalmas az életre, már ha nem egy jegesmedve vagy. :D

TMIB
01-12-2016, 06:55 PM
Borsó konzervet sem érdemes készletezni kb. 2 év alatt megbontja a belsõ lakkozott felületet.

Én ezt leginkább paradicsomról és paradicsomos babról hallottam. A paradicsom savas.

GAZDA
01-12-2016, 07:30 PM
A borsó is.

WestBam
01-12-2016, 10:05 PM
Szerencsére a boltban is lehet venni befõttes üvegben, így errõl sem kell lemondani :thumbup

Zacskóbicska
01-13-2016, 06:01 AM

Nem. Én anno a hadseregnél ettem -10 fokosra lehûlt babkonzervet, elõvéve a -10 fokos szimatszatyorból a -10 fokos hidegben a -10 fokos kenyérrel. Sõt paprikás krumpli konzervet is. Úgy kellett tõrrel kifaragni, kivésni a kaját a dobozból és elmajszolni, mint a jégkrémet. Érdekes, hogy a fagyos kenyér viszont aránylag könnyen ehetõ.

st.jimmy
01-13-2016, 09:42 PM
Snickers csokiszelet fagyott meg a sígatyám zsebében, na azt hittem otthagyom a fogsorom egy részét amikor botor mód nekiveselkedtem

Vasember
01-14-2016, 05:18 AM
A -10 fokos oreo kekszet is alig lehet elnyammogni!
Én ettem közel harminc éves Globus zöldborsó konzervet. Hibátlan volt.

haven
01-14-2016, 09:42 PM
az Intersparban akciós a Glóbus Sólet füstölt marhahússal konzerv. A felére van beárazva, annyit meg is ér. Így volt 539 ft

WestBam
01-14-2016, 10:53 PM
Lidl-ben általánosságban 299Ft és teljesen jó íze van.

haven
01-14-2016, 10:54 PM
ja, elfelejtettem mondani, hogy ez 800 gr!!!

TMIB
01-15-2016, 06:06 PM
Ma tesztelni fogok. Van egy adag majdnem 3 és fél éve lejárt lencsefõzelékem.

A múltkor megettem egy régen lejárt csokit, az állaga nem volt túl biztató, meg is volt fehéredve. De az íze nem volt rossz. Kicsit fájt tõle a gyomrom késõbb, de azon kívül nem lett bajom tõle. Jól be volt csomagolva, hõszigetelt mûanyagba. Viszont nagyon régen le lehetett már járva a szavatossági ideje.

Zacskóbicska
01-15-2016, 07:16 PM
A csokival semmi gond, sõt sokszor az idõ függvényében javul az íze.

TMIB
01-15-2016, 07:22 PM
Azért vannak kivételek. Jártam én már úgy hogy vettem csokit a boltban, hazavittem, aztán tele volt féreglyukakkal. Azt valahogy inkább nem ettem meg. :haha:

Zacskóbicska
01-15-2016, 07:28 PM
Ahhoz konyakot, vagy whiskit igyál. Meglátod, milyen jó! És ne feledd, ami csokit eszik alapból, az nem szereti az emberhúst. A csoki sosem tud igazán fertõzõvé válni, vagy toxikussá az érés folyamatában. Elhiheted. Na jó, penészest ne egyél. (Én még penészes csokit sosem láttam.)

Ihasz Laci
02-24-2016, 07:10 AM
ezt par napja talaltam a tescoba:

6992

6993

olyan veszettul sokaig nem all el, 5-6 honap. viszont egy nagyon energiadus es finom kaja. szaritott magvak vannak benne, szotyi, mogyoro, szezam mag meg ilyenek, kis mez meg szaritott tej. kis csomg es konnyu, rengeteg energiat ad, turazashoz tokeletes!

Laci
05-18-2016, 04:21 PM
Konzervet , húskonzervet készítettetek már házilag ?

Salmo
05-20-2016, 08:55 PM
igen

TMIB
05-20-2016, 09:29 PM
Ez a konzerv paradicsomszószos fõtt tészta nem lesz a kedvencem. Elvileg "húsos", de húst én nem találtam benne.

Viszont a csomagos zabkása az finom. És az is eláll jó sokáig. Csak egy kis forró víz kell hozzá és kész is. Beszerzek belõle majd egy csomót. 1.3 kiló, 4 dollár. Van instant is, az se sokkal drágább. :thumbup

fater.lajos
05-21-2016, 03:48 PM
Konzervet , húskonzervet készítettetek már házilag ?

Gyerek koromban (Kádár idõszak, hatvanas évek, a hús hiánycikk volt...) ha disznót öltünk, akkor a zsírosbödönbe a zsír mellé mindig került majdnem teljesen megsütött hús is. Imádtam a zsírosbödön aljára eljutni. Tele volt apró hús törmelékkel, és már közelgett az újabb disznóvágás. Szóval, egy évig elállt.

Laci
05-24-2016, 05:55 PM
Mogyorót , mazsolát hogy lehetne hosszú távon tárolni , hogy nehogy megavasodjon ?

haven
05-25-2016, 05:05 AM
Talán mézben... Oxigén jelenlétében a mogyoró elkezd menthetetlenül avasodni. A mazsola lehet eláll minden nélkül, a cukortartalma végett.

TMIB
05-25-2016, 06:15 AM
144 adag leves, 17 dollárért a Walmartban. Azt hiszem vásárolok majd egyet. Maggi leveskockák. :)

Eláll jó sokáig, emlékszem hogy anyám a konyhaszekrényben tartotta, sose volt semmi baja, sose romlott meg.

Dream_walker
05-25-2016, 10:29 AM
Talán mézben... Oxigén jelenlétében a mogyoró elkezd menthetetlenül avasodni. A mazsola lehet eláll minden nélkül, a cukortartalma végett.

Pontosan.
Kiegészítésként: ha a mogyoró héja ép, akkor kb. fél-egy évig avasodás nélkül eláll.

Alfa
05-25-2016, 12:25 PM
A mazsolát magas E-vitamin tartalmú olajban. Ha tovább akarsz menni a tartósítással, ráadásnak E220 vagy cukor.

shadow177
05-25-2016, 01:28 PM
Megpróbálhatod valami átlátszatlan befõttes üvegben. Beleteszel egy szilikoncsövet az aljába, beleöntöd a mazsolát, mogyorót akármit, egy szifonból a csövön át lassan feltöltöd CO2-al úgy hogy a legalább két ujjnyival feljebb legyen a CO2 szintje mint a tartósítandó termék. Lezárod és hûvös sötét helyre teszed.

WestBam
05-25-2016, 01:30 PM
E220

kén-dioxid

tartósítószer

bélpanaszok, nyálkahártya izgató, B12 vitamin károsító

Ettõl a méz is jobb :haha:

Azért érdemes szétnézni (http://www.szkarabeusz.hu/Eszamok.html) E-számok ügyében.

Alfa
05-25-2016, 09:13 PM
Mondom E-vitamin/olaj. Mondom "Ha tovább akarsz menni". :)

fater.lajos
05-26-2016, 07:23 PM
WestBam!

Én az E1510-et szeretem legjobban! :haha:
(a táblázatodban kicsit elírták a nevét...)

TMIB
06-02-2016, 06:03 AM
Ez tegnap jött.

Egy kis levest, valaki?

http://i.imgur.com/I8WCqpy.jpg

Laci
06-02-2016, 03:39 PM
Ez tegnap jött.

Egy kis levest, valaki?

http://i.imgur.com/I8WCqpy.jpg

Azért koptasd , mert ez is megavasodik . Én inkább a szárított zöldségeket , fûszereket tartom elõnyben , mert nem avasodik meg , és nincs benne E valamennyi .
Ma mézes diót raltam el pár kis üveggel , kíváncsi leszek meddig bírja .

TMIB
06-02-2016, 08:47 PM
Eszegetem, tegnap toltam belõle kettõt. Répával. (Az van itthon.)

GaborV
06-16-2016, 07:36 AM
Régen lehetett kapni azokat a fóliakonzerves készételeket (Pick) amik a honvédségi kajacsomagokban is vannak. Valaki tudja, hogy mostanság hol lehet ilyeneket beszerezni?

http://m.cdn.blog.hu/co/combatgear/image/egy%C3%A9b/Komplett%C3%ADrozott%20%C3%A9lelmiszer%20csomag/390_3.jpg

nomad
06-28-2016, 07:00 PM
Száraztészta, rizs, cukor szinte korlátlan ideig eláll.

Doom
06-29-2016, 05:49 PM
https://www.youtube.com/watch?v=UiJCl70gzY8&feature=youtu.be
Ez nagyon jó volt!:haha:

fater.lajos
06-30-2016, 10:44 AM
A zongorista (The Pianist) Roman (pedo) Polañski 2002-ben bemutatott, francia-német-brit-lengyel koprodukcióban készített filmje.
Ebben van egy jelenet amiben a fõhõs akit Szpilmannak hívnak, és véletlenül zongorista, nem tud kibontani egy uborka konzervet. Így aztán felfedezik, elfogják.
Nos, Õ nem ismerte a módszert! :haha:

pomm
07-21-2016, 06:53 PM
Jó pofa, de egy élesebb kövel hangtalanabb és gyorsabb...Igaz nekem az is elképzelhetetlen, hogy ne legyen nálam kés :)

TMIB
09-02-2016, 04:51 AM
Lassan de biztosan növekszik a készlet.

http://i.imgur.com/7LR2eQF.jpg

Kb. 300 csomag zabkása, ami 36 napra elegendõ.
Kb. 80 adag zacskós leves, ami 26 napra elegendõ.
36 gulyáskonzerv ami 18 napra elegendõ (hús, répa, krumpli=energia).
26 kisebb fajta konzerv (levesek tészták), ami 10 napra elegendõ.
Vagy 20 adag tészta, ami 10 napra elegendõ.
Kb. 10 kiló rizs, ami vagy 20 napra elegendõ.
Keksz, kis zöldség, liszt, chips, egyebek. Ami vagy 6 napra elegendõ.

126 nap / 1 fõ 63 nap / 2 fõ.

Jelenleg akkor elértük a 2 hónapos túlélési élelmiszeradagot. :)

A vizet kellene még intézni, mert az csak 15 napra elég.

Lent a sarokban a képen úgy nagyjából 25 kilónyi macskaeledel van. Kihúznák vele a macskák vagy 3 hónapig, de lehet hogy jóval tovább is. (A sárga és a fehér zsák az ételük. A piros az mind macskaalom.)

Az a nagy citromsárga tubus, az 3 kiló mustár. :D

Feldobom a Túléléstárra is, kíváncsi vagyok milyen kritika jön rá Facebookon. :haha:

mmilan21
09-02-2016, 05:35 AM
Lassan de biztosan növekszik a készlet.

http://i.imgur.com/7LR2eQF.jpg

Kb. 300 csomag zabkása, ami 36 napra elegendõ.
Kb. 80 adag zacskós leves, ami 26 napra elegendõ.
36 gulyáskonzerv ami 18 napra elegendõ (hús, répa, krumpli=energia).
26 kisebb fajta konzerv (levesek tészták), ami 10 napra elegendõ.
Vagy 20 adag tészta, ami 10 napra elegendõ.
Kb. 10 kiló rizs, ami vagy 20 napra elegendõ.
Keksz, kis zöldség, liszt, chips, egyebek. Ami vagy 6 napra elegendõ.

126 nap / két személy. 63 nap / fõ.

Jelenleg akkor elértük a 2 hónapos túlélési élelmiszeradagot. :)

A vizet kellene még intézni, mert az csak 15 napra elég.

Lent a sarokban a képen úgy nagyjából 25 kilónyi macskaeledel van. Kihúznák vele a macskák vagy 3 hónapig, de lehet hogy jóval tovább is. (A sárga és a fehér zsák az ételük. A piros az mind macskaalom.)

Az a nagy citromsárga tubus, az 3 kiló mustár. :D

Feldobom a Túléléstárra is, kíváncsi vagyok milyen kritika jön rá Facebookon. :haha:

Nekem is kb. ennyi készletem van, csak több benne a konzerv és van még befõtt, savanyúság, sonka, kolbász, kertben termett zöldségfélék, szárított növények és egyebek.

Vízbõl pedig annyi van amennyi csak kell, csak szûrni kell.

avarosi
09-09-2016, 01:08 PM
Én a következõket rendeltem, 3-4 fõre számolva, minimum 1 hónapig.

100 + 100 L sima víz. (0,8 liter/fõ/nap + fõzésre)
120 adag Maggi leves (60g)
10 kg bab
6 liter olaj
3 kg só
10 kg cukor
6 kg gríz
10 kg rizs
5 kg tészta
3 kiló méz (20 gram/fõ/nap)
24x100g keksz

Igyekeztem olyan alapanyagokat választani, amik ideális környezetben sokáig eltartanak.
Véleményem szerintem 3-4 személy ennyibõl, ha nem is hízik el de egy hónapig nem hal éhen.
Feltéve, hogy nem unja meg a kevés fajta fõtt ételt.

Összeg: 48,000 Ft.

varég
09-09-2016, 01:41 PM

10 kg bab
6 liter olaj
3 kg só
10 kg cukor
6 kg gríz
10 kg rizs
5 kg tészta
24x100g keksz

Igyekeztem olyan alapanyagokat választani, amik ideális környezetben sokáig eltartanak.
Véleményem szerintem 3-4 személy ennyibõl, ha nem is hízik el de egy hónapig nem hal éhen.

A 0,8 liter vízzel szerintem elõbb száradnátok ki, mint az éhenhalás...
Nekem kb 3 liter az átlag napi vízfogyasztásom..

Zabpelyhet is tennék közé, a tápérték, és a változatos elkészítés miatt.
Smack levest is betáraznék, ahhoz elég a langyos víz is.
A só mellé szárított fûszerek is kellenének, mert rohadt hamar meg lehet unni a sós rizst ;)
Aszalt gyümölcs se ártana meg.

Nem feltétlen élelmiszer, de vitamin, és ásványi anyag tablettát is tennék hozzá.

avarosi
09-09-2016, 01:59 PM
A 0,8 liter vízzel szerintem elõbb száradnátok ki, mint az éhenhalás...
Nekem kb 3 liter az átlag napi vízfogyasztásom..

Zabpelyhet is tennék közé, a tápérték, és a változatos elkészítés miatt.
Smack levest is betáraznék, ahhoz elég a langyos víz is.
A só mellé szárított fûszerek is kellenének, mert rohadt hamar meg lehet unni a sós rizst ;)
Aszalt gyümölcs se ártana meg.

Nem feltétlen élelmiszer, de vitamin, és ásványi anyag tablettát is tennék hozzá.

Köszi, az aszalt gyümölcs valóban nagyon jó ötlet, a zabpehely úgyszintén.

A vizes dolgon sokáig gondolkoztam, mert ez a minimum 2 liter naponta már több forrásból is kiderült, hogy mítosz.

Én magam is teszteltem, délután 3-4 magasságában ittam meg az elsõ pohár vizem illetve ugye a leves is ott van.
Persze senki sem szomjazik szívesen, de voltak akik még ennyit sem ittak és napokig / hetekig kibírták.

Valószínûleg víz ügyben kipróbálom magam 1-2-3 napig.

varég
09-09-2016, 02:08 PM
Köszi, az aszalt gyümölcs valóban nagyon jó ötlet, a zabpehely úgyszintén.

A vizes dolgon sokáig gondolkoztam, mert ez a minimum 2 liter naponta már több forrásból is kiderült, hogy mítosz.

Én magam is teszteltem, délután 3-4 magasságában ittam meg az elsõ pohár vizem illetve ugye a leves is ott van.
Persze senki sem szomjazik szívesen, de voltak akik még ennyit sem ittak és napokig / hetekig kibírták.

Valószínûleg víz ügyben kipróbálom magam 1-2-3 napig.

Nem kockáztatnék a vízzel, ha nem fontos...
Egyszer próbáltam, hogy keveset iszom:
pár óra után fejfájás, szédülés, émelygés lett a vége, és elég lassan(több óra ) tudtam visszaállni a normál állapotba...
Nem mindig veszi észre az ember, hogy vízhiányban szenved...

Az emésztéshez is szükséges vízbevitel, különben csak kiürül a bevitt étel, hasznosítás nélkül...

avarosi
09-09-2016, 02:25 PM
Nem kockáztatnék a vízzel, ha nem fontos...
Egyszer próbáltam, hogy keveset iszom:
pár óra után fejfájás, szédülés, émelygés lett a vége, és elég lassan(több óra ) tudtam visszaállni a normál állapotba...
Nem mindig veszi észre az ember, hogy vízhiányban szenved...

Az emésztéshez is szükséges vízbevitel, különben csak kiürül a bevitt étel, hasznosítás nélkül...

Ez most szerintem nagyon személyfüggõ, egy cikkben olvastam, hogy volt aki az ellenkezõjét tesztelte, napi három liternél már rosszul volt a víz ivástól. (bár ez elég furán hangzik)

Én a mai nap így délután magasságában fél liternél tartok eddig, mindezt úgy, hogy pikáns ebédet fogyasztottam, kávéztam (vízhajtó) és édességet is ettem mellé.

Bár valószínûleg pár nap után a szervezet többet kíván, nem érdemes kockáztatni, így abban van igazság, hogy nem érdemes kockáztatni, legalább 2 liter kell.

bel
09-09-2016, 03:15 PM
Szia,

Raadasul idealis esetben meg mosakodashoz is kell viz.

A masik topicban (http://magyarprepperforum.net/showthread.php?1046-Hogyan-k%E9sz%FCl-az-%F6sszeoml%E1sra-a-hatalom&p=75174#post75174) irtam, hogy a nemet PV szerint 15 l viz kell (/nap/fo, de csak 14 nap utan vallaljak, hogy biztosan ujrainditjak ezt a szolgaltatast), sot intenziv osztalyon levo betegnek 150 l (gondolom ennek a zome tisztalkodasra/tisztitasra megy el).

Bel

avarosi
09-10-2016, 11:16 AM
Szia,

Raadasul idealis esetben meg mosakodashoz is kell viz.

A masik topicban (http://magyarprepperforum.net/showthread.php?1046-Hogyan-k%E9sz%FCl-az-%F6sszeoml%E1sra-a-hatalom&p=75174#post75174) irtam, hogy a nemet PV szerint 15 l viz kell (/nap/fo, de csak 14 nap utan vallaljak, hogy biztosan ujrainditjak ezt a szolgaltatast), sot intenziv osztalyon levo betegnek 150 l (gondolom ennek a zome tisztalkodasra/tisztitasra megy el).

Bel

Lám, a mosakodással sem számoltam.
Bevallom, annyira létminimummal számoltam, amivel egy hónapig mostoha körülmények között túl lehet élni úgy, hogy félig kiszáradva és lefogyva megtalálnak, de élve.

Azzal nem számoltam, hogy egy hónap hosszabb idõ mint gondolnám és sok minden közbeszól.
Köszönöm a jó tanácsokat!

TMIB
09-10-2016, 12:42 PM
SHTF helyzetben a mosakodás az 1 DL víz + pici törülközõ, esetleg papírtörlõkendõ. Minden más luxus.

A kb 1 liter ivóvíz az elég lehet annak aki amúgy nem iszik sokat. Van akinek elég, van aki legurít 6 litert is. Személyfüggõ hogy ki mennyit iszik. Én napi 1 literrel megvagyok, persze ha rohangálok, fizikai munkát végzek, akkor elfogy a duplája is. :)

Treff király
09-12-2016, 07:33 AM
Úgy gondolom, azért nem elég 1 (2) liter víz naponta, mert így hosszabb távon - a légzéssel távozó pára, meg az izzadtság miatt - sokkal több víz távozik a szervezetbõl. Így a vérünk hamarosan besûrûsödik: ez trombózishoz, vérzésekhez vezethet.

bel
09-12-2016, 10:11 AM
Én napi 1 literrel megvagyok, persze ha rohangálok, fizikai munkát végzek, akkor elfogy a duplája is. :)

Szia,

Tegnap: reggeli: 1.5 liter tea, nap kozben: 1.5 liter tea + 2 liter viz, vacsora/este: 0.5 liter tea + 0.5 liter viz.

Osszesen: 6 liter, igaz ez az atlagosnal joval tobb, es persze ha muszaly, akkor kevesebb is eleg.

Jobban meggondolva, sokkal kevesebb nem lett volna eleg, mivel nap kozben nem pisiltem, es a vacsora keszitesehez szukseges par deci nincs is benne.

Bel

haven
09-12-2016, 02:52 PM
igen, a vizelet mennyisége és a színe/szaga jó indikátorok.

Zacskóbicska
09-13-2016, 05:46 AM

10 kg bab
6 liter olaj
3 kg só
10 kg cukor
6 kg gríz
10 kg rizs
5 kg tészta
24x100g keksz

Én a helyedben még tennék hozzá 2-3 kiló mogyorót, vagy dióbelet, az olajat elhagynám, helyette 3 kiló zsírt.

Laci
09-19-2016, 04:36 PM
Tegnapi véletlen tapasztalat : Üveges Uncle bens édes savanyú , lejárt 2015.07.10.-én , kinézetre semmi baja ,nincs penész , stb , a lé megkocsonyásodott , a zöldségek megpuhultak , fél tányér után kezdett gyanus lenni .... Ha többször beleszagoltam az üvegbe , lehetett érezni a szagán , hogy az erjedés megindult ...
Baj nincs , nem volt hasmenés , de szavidõ lejárta után túl sokáig nem eltartható .

CsaládApa
09-19-2016, 07:56 PM
Talán valaki fel tudja használni a saját készletével kapcsolatban (kamra nélküli mennyiségek). 100 napra 2 felnõtt, 2 gyerek (8 év alattiak):

Száraz szemes (5-5 kg: bab, lencse, sárga borsó, csicseri borsó): 20 kg
Tészta (5-5 kg: spagetti, tarhonya, makaróni, kagyló stb.): 35 kg
Szósz tésztára: 25 üveg (házi bolonyai, édes savanyú stb.)
Konzerv (60 hal, 30 egytálétel, 30 löncshús, 30 gyümölcs, 10 melegszendvics, 20 kukorica, 30 családi májkrém): 210
Lekvár: 140 üveg
sûrített stb. paradicsom: 30 konzerv
Rizs: 15 kg
Liszt: 23 kg
zab: 5 kg
müzli: 4 kg
só: 2 kg
cukor: 15 kg
méz: 10 kg
olaj: 7 liter
nutella: 6 üveg
keksz: 12 zacskó
burgonyapor: 7 doboz (penny)
kétszersült: 7 csomag (penny)
tartós tej: 24 liter

víz: 500 liter

belátás szerinti készlet:

Mustár, kechup, nescafé, tea, citromsav, zsemlemorzsa, sûtõpor, élesztõ, rágcsa (mogyoró), csoki, kakaó, puding, aszalt gyümölcs stb.

100 napra:
nõi higéniai felszerelés, eldobható étkészlet, vitamiok, tisztítószerek stb.

fater.lajos
09-20-2016, 09:45 AM
Én nemrég találtam otthon három éve lejárt Penny-s krumplipüré port. Szemre jó volt. Ízre is. Tanulság: A ráírt szavatosság megfelelõ tárolás mellett megnövelhetõ.

st.jimmy
09-20-2016, 12:59 PM
Nagyim elrakott vagy 10 üveg lecsót 2007-ben. Elfelejtkezett róla :D

Technológia:
nem ismert
valószínûleg tartósítószer nélkül
nincs benne sem hús, sem tojás, sem rizs
van benne valamilyen zsíradék, talán növényi olaj
valószínûleg szuper precízitással dunsztolva

Állapot:
finom lecsóillat
1-2 paprikadarabkán minimális elszínezõdés
fém fedõ bevonata tökéletes, semmi korrodáció

Íz-állag:
Finom, kicsit olyan mintha szét lenne fõzve, de ez simán lehet, hogy megtörtént
Furcsán nehéz kaja, az én gyomrom mindent bír, de ebbõl nem tudtam sokat enni

Eredmény:
Elég rosszul aludtam, de ebben egyéb tényezõk is szerepet játszhattak
nem volt hasmenésem

:D :D

GAZDA
09-20-2016, 01:03 PM
A tárolhatóság függ a csomagolóanyagtól és technológiától is pl. a szárított dolgok ha el vannak zárva és nem kapnak nedvességet a végtelenségig elállnak. Az üveges konzervnél viszont elõbb utóbb elereszti a vákuumot a lapkagumi gyengülése miatt.

Katafrakta
09-20-2016, 05:48 PM
3 köbméter szûrt vizet hosszú távon inox tartályban érdemes tárolni, vagy elegendõ a mûanyag? (Pl.: ibc)

GAZDA
09-20-2016, 08:48 PM
Honnan van egyáltalán ekkora inox tartályod????

Dream_walker
09-21-2016, 07:00 AM
A víz fénymentes helyen, egyenletes hõmérséklet mellett, meszes kezeléssel idõtlen idõkig eláll. Tulajdonképpen a földalatti barlangos körülményeket kell szimulálni, ott is elvan évmilliókig.

WestBam
09-21-2016, 07:24 AM
Borászat? Pálinkafõzde? Felszámolás? Gyanítom nem a boltban vette hanem valami cég bedõlése után. Vagy milliomos a kolléga :thumbup

fater.lajos
09-21-2016, 08:14 AM
Almási László a II. vh. során a német különlegeseket a sivatagban 5-10 éve eldugott marmon benzines kannában elrakott vízzel itatta. Könyvében azt írja, hogy élete legfinomabb vize volt...

fater.lajos
09-21-2016, 08:25 AM
A könyv címe: Rommel seregével Líbiában.

shadow177
09-30-2016, 04:27 PM
Ma új ételt próbáltam ki, tartós anyagokból van, úgyhogy ide teszem. Hajdinakását (100g) fõztem, kis sóval vízzel és belekockáztam egy vagdalthúst. Valami isteni :thumbup

GAZDA
09-30-2016, 06:38 PM
Megpirítottad fõzés elõtt? Mert úgy fincsi! :-)

shadow177
10-01-2016, 02:54 PM
Nem, egy kis fokhagymát csempésztem bele.

Alpha
06-18-2017, 11:26 AM
Elõre leszögezem, hogy nem akarok vitát indítani a konzervet pártolókkal, csupán egy információt osztok meg!
Ma néztem egy mûsort, amiben elsõdleges mûanyag csomagolóanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásával foglalkoztak. Ezek közül a biszfenol A-t emelném ki, ami fenoplaszt gyantaként a konzervdobozok belsõ falán jelenik meg. A mûsorban is mért eredmények értelmében a konzerv szavatossági idején belûl nem lépte át a megengedett értéket, de az idõ múlásával egyenesen arányosan, egyre magasabb mértékben kimutatható a biszfenol A, ami többek közt cukorbetegségért, hormonális zavarokért és rákos megbetegedésekért felel.
További kioldódás tapasztalható ha zsíros étel van a dobozban és fogyasztás elõtt a konzervdobozban melegítjük az ételt.
Senkit sem akarok lebeszélni a konzervekrõl, csak leírtam a hallottakat!

Alpha
12-03-2017, 08:01 PM
Nem voltam rizs párti. A munkahelyemen próbagyártás alatt van egy termék, aminek egyik összetevõje a rizs. Minõségi rizseket fõznek olyan emberek, akik nagy szakértõi ennek a dolognak. Munkámnál fogva kóstolnom kell a külömbözõ fõtt rizseket. Komolyan mondom, hogy ezeknek az ízeknek közük sincs ahhoz, amit menzákon vagy odahaza ismertem meg. Kezdem megkedvelni a rizst. Elõnye, hogy védõgázas vagy vákumos csomagolásban jóformán korlátlan ideig megörzi a szavatosságát. Ti mennyire kedvelitek? Van olyan rizs, amit különösen szerettek?

TMIB
12-03-2017, 09:15 PM
Én megeszem, de csak hússal, vagy húslével. :) Az asszony viszont rá van állva a rizsre.

Unicornis
12-03-2017, 11:39 PM
Mi a családdal a Jázmin rizst szeretjük a legjobban. Isteni az illata.
Van is belõle betárolva 100kg.! Teljesen jól eláll hermetikusan lezárt élelmiszeripari hordókban.

coco
12-04-2017, 08:56 PM
Mi is imádjuk a rizst. A Nagykun rizst vásároljuk, mert ár/érték arányban nagyon jó, talán a legjobb, amit találtunk. Mellesleg magyar termék :)

Parasztcipo
03-19-2018, 08:00 AM
Próbálkozik valaki házi készítésû eszközzel aszalni? Nagypapám üveglapokból tákolt egyet össze, valami ilyesmire gondoltam. Mostanában elég melegek hozzá a nyarak?
Az biztos hogy kell rá valami háló oldalt, ahol szellõzhet és nem mennek bele a rovarok.
Ez is terv a jövõre nézve, hogy megpróbálok házilag egyet barkácsolni, nem az elektromos aszalót használni.

shadow177
03-19-2018, 08:42 AM
Egy jól megcsinált légkollektoros aszaló tökéletesen mûködõképes. Még akár húst is lehet benne szárítani.

Parasztcipo
03-25-2018, 07:43 PM
Végigolvastam a topicot és hiányoltam belõle a lencsekonzerv tapasztalatokat. Némi leveszöldséget felforralva és lencsekonzervet lével hozzáöntve + fûszerek egész ehetõ leves készíthetõ 15-20 perc alatt. Wokban/serpenyõben is hamar alatt kész van némi zöldséggel/hússal egy laktató egytálétel. Önmagában pedig kicsit besûrítve percek alatt kész a fõzelék. Szerintem a leginkább ehetõ konzerv zöldség és egészségesebb mint a konzerv készételek.
Fõzéssel spórolós megoldás még a rizstészta(üvegtészta) vagy a kuszkusz. Mindkettõt elég felönteni némi forró vízzel, nem kell több litert melegíteni fazékban, mint a sima tésztánál. Mindkettõt elég 2-3 percig a vízben hagyni és már ehetõ is. Ízük semleges, bármivel lehet ízesíteni/dúsítani ami épp kezed ügyébe akad. Az üvegtészta hátránya, hogy viszonylag nagy helyet foglal és nem túl laktató ráadásul drága is. Az erdõben túlélõknek javaslom inkább a kuszkuszt, ha megfelelõ arányban öntöd rá egy bögrében a forró vizet, akkor leönteni/szûrni sem kell, lehet egybõl enni. Egészségesebb megoldás mint az instant tészták, levessel is variálható.
Szó volt még a vegetáról. Azt is lehet házilag készíteni és akkor csak zöldség van benne ízlés szerint. De a dm-ben van olyan fajta, amiben nincs se só, se tartósítószer és nagyon finom friss íze van. Azt hiszem Allnatura a márkája. Önmagában ennek annyi íze van, hogy szerintem bármilyen tésztát ehetõvé varázsol. De ha nincs semmi másod csak hús,amit épp fogtál és ez, akkor kitûnõ húslevespótlék is lehet belõle.
És több éves lejárt kajával a tapasztalatom:
Konyhaszekrény hátuljába beesett sáfrány, amit valaki hozott külföldrõl ajándékba. Kb. 3-4 évig lehetett ott. Hát kb. semmi íze nincs, gondolom elszállt a zamata, ha fûszerezni próbálsz vele, nincs értelme. Sárga lesz tõle a kaja, de ízhatást nem okoz. A sáfrányt nem ajánlom évekig raktározni, bár gondolom az átlag prepper nem is tervezte, azért leírtam a tapasztalatot, mint érdekességet.

törölt tag -gl
03-29-2018, 04:21 AM
Biotech?
https://biotechusa.hu/
Vélemény?
https://shop.biotechusa.hu/
Fehérjék?
Meddig állnak el? Gondolom megkétszerezhetõ.
Én rendszeresen használom ezeket. Finomak, hatékonyak. Túlélõ helyzetben luxus eledel.

haven
03-29-2018, 05:21 AM
nedvesség, levegõ és persze fény elõl kell elzárni, aztán onnan jó sokáig eláll. Talán egy fokkal tovább eltarthatóak ( persze ugyanezek a feltételek mellett ) a préselt aminosav tabletták. Amúgy a fehérjék és ezek az aminosav tabletták is a gyári csomagolásukban pont nedvesség, levegõ és fény elõl vannak elzárva, tehát eredeti csomagolásukban sokáig elállnak. Olcsónak mondjuk nem olcsóak

Parasztcipo
03-29-2018, 06:46 AM
Most olvastam, hogy mennyire fontos még a savanyú káposzta. Olcsó, sokáig eltartható, nagy mennyiségben eltehetõ, többféle étel alapja és magában is jól kiegészíthet savanyúságként ételeket. A történelem is igazolta hasznosságát, gondoljunk csak a felfedezõkre, akik ezzel elõzték meg a skorbutot a több hónapos tengeren hánykolódás alatt. Azt hiszem a nyáron káposztát is ültetek egy sort, nem próbáltam még.
Konzervben meg zacskós/vákumos verzióban is kapható, én azt megeszem, de nem annyira szeretem, azt hiszem nem árt tudni házit is készíteni.

mmilan21
03-31-2018, 05:26 AM
Most olvastam, hogy mennyire fontos még a savanyú káposzta. Olcsó, sokáig eltartható, nagy mennyiségben eltehetõ, többféle étel alapja és magában is jól kiegészíthet savanyúságként ételeket. A történelem is igazolta hasznosságát, gondoljunk csak a felfedezõkre, akik ezzel elõzték meg a skorbutot a több hónapos tengeren hánykolódás alatt. Azt hiszem a nyáron káposztát is ültetek egy sort, nem próbáltam még.
Konzervben meg zacskós/vákumos verzióban is kapható, én azt megeszem, de nem annyira szeretem, azt hiszem nem árt tudni házit is készíteni.

Amit a boltban kapható savanyú káposzta az ecetes megoldással van tartósítva, míg a házi megoldás a tejsavas erjedés miatt savanyodik be és nem kell bele tartósítószer csak néhány fûszer és só. Még most is van nekünk a tavalyiból, igazt lassan már elfogy. Sokáig eláll az biztos.

mmilan21
03-31-2018, 05:53 AM
Próbálkozik valaki házi készítésû eszközzel aszalni? Nagypapám üveglapokból tákolt egyet össze, valami ilyesmire gondoltam. Mostanában elég melegek hozzá a nyarak?
Az biztos hogy kell rá valami háló oldalt, ahol szellõzhet és nem mennek bele a rovarok.
Ez is terv a jövõre nézve, hogy megpróbálok házilag egyet barkácsolni, nem az elektromos aszalót használni.

Nekem van már 2 éves tapasztalatom szárítás-aszalás terén. 3 éve építettem a gépem, tavaly nem használtam a mûszaki hibái miatt és idén átépítem, felújítom teljesen. Készül róla az építési-felújítási fázisokat is bemutató videó. Április végére készülhet el a videó a jelenlegi állás szerint. Jönnek a kerti munkák is, szóval lehet hogy május lesz belõle.
Amit most építek az rendelkezik már néhány ipari megoldásokból vett beütéssel. Elektromos rendszer csakis a levegõ mozgatása miatt van benne, azt is egy napelem mûködteti és egy akkumulátor biztosítja a folyamatos áramellátást. A régi megoldásnál volt hogy bepenészedett az aszalvány, mert nem mentek a ventilátorok felhõs-esõs idõben és kicsi volt a napelem is hozzá.
A fûtést egy a szárításhoz optimalizált sörkollektor biztosítja, ami a nap sugaraival állít elõ meleg levegõt.

Az önfeledt szárításnak-aszalásnak az esetemben a kivitelezési hibák szabtak határt. Beázott a szárítórész, nem mentek a ventilátorok rendesen, összeszáradt a faanyag a nem megfelelõ elõkészítés miatt ezért rések keletkeztek, a szárító és a kollektor összeköttetése nem volt éppen tartós megoldás, bepenészedett a félkész aszalvány, egyszer a darazsak is bejutottak ismét egy kivitelezési hiba miatt a szúnyogháló mellett, a gyorsan összerakott ventilátor tápellátás csak napos idõben mûködött rendesen(egy USB-s napelemes töltõ volt az) és a beázás miatt a faanyag is bepenészedett egyes helyeken, annak a bedagadásáról nem is beszélve és sorolhatnám.

Az új verzióban mindezeket igyekszem kijavítani és jelentõsen növelni az összesített hatékonyságot illetve a teljesítményt.
Január vége óta dolgozom rajta. Ahogy számoltam, már 200 munkaóra felett járok és még nincsen vége.
A jó munkához idõ kell.

Unicornis
03-31-2018, 08:41 AM
Tegyél majd fel róla Videót!
Valami ilyesmit én is terveztem, csak nem érek rá mostanság.

mmilan21
03-31-2018, 05:40 PM
Tegyél majd fel róla Videót!
Valami ilyesmit én is terveztem, csak nem érek rá mostanság.

Lesz videó a kész, beüzemelt géprõl és az építés egyes fázisairól is. Ez utóbbi már készül ahogy haladok az építéssel.
Hogy pontosan mikor azt nem tudom.
Az szerkezeti elemek nagyobbik része már készen van. Az elektronikus részeket építem össze éppen és a hozzá való mûszerdobozon dolgozom.
Ezenkívül a faanyag pórustömítése, a felületkezelés és a festés van hátra.

Közben viszont a kertekben is lesz munka nemsokára, úgyhogy eltart még egy darabig az építés folyamata. Ez az év még "szerencsés" ilyen szempontból, mert tavaly ilyenkor már sorolt a borsó, most pedig a talajmunkák sincsenek még elkezdve.
Habár ez nem gond, mert volt már pár év amikor áprilisban veteményeztünk és nem volt különbség a termés tekintetében. Tavaly kb. ilyenkor a hó lepte a kisorolt borsót.

avarosi
03-31-2018, 06:12 PM
Lehet már volt fenn, de találtam egy ilyen számológépet is:

http://readynutrition.com/resources/category/preparedness/calculators/

Ehhez hasonlót akár mi is készíthetnénk

törölt tag -gl
04-04-2018, 02:54 AM
Gyerekek, álljunk már meg egy percre. Valóban drága egy picit a fehérjepor, kilója 2-3000 ft is lehet.
De nem gondoljátok, hogy jobb a savanyú káposztánál meg a fél kilós löncskonzervnél?
Például ha menni kell az embernek bedob a táskájába 3-6 kilót és 60 grammos fehérjeminimummal számolva 50-100 napig (!!) biztosítja a fehérjeszükségletet ha rendelkezésre áll víz.
Emellé sima cukorszirup is fogyasztható energiaforrásként és vitamintabletta. Elméletileg ki lehet húzni ilyen dolgokon is.

Viszont 50-100 löncskonzervet megnézem mikor dobtok be egy táskába ha rohanni kell. Meg megnézem ahogy a szárított almát / akármit ugyanúgy pakoljátok, maximum a fejetek alá lesz jó párnának az erdõben. meg 2 napig kajának. Én a befõttek, löncshús meg savanyú káposzta mellett biztosan félretennék egy 5-10 kiló fehérjeport.
15-30 ezer forintból megvan és egy életre letudva. gázos helyzet esetére még le is lehet fújni a csomagolását rejtõszínre, vagy rozsdabarnára, hogy senkinek se jusson eszébe elvenni tõled.
Még1x mondom 5-6 kiló fehérjepor 60 grammos napi szükséglettel számolva 100 napig ellát minket nyersanyaggal!

haven
04-04-2018, 05:23 AM
én már eszem a fehérje porokat vagy 30 éve, de 2 - 3000 forintost még nem láttam:rolleyes:

szintén személyes tapasztalat, csak fehérjepor fogyasztásától úgy elgyengülsz, hogy öröm nézni:D ez egy bonyolult téma, belemenni nem tudom érdemes e.....
azt se felejtsük el, hogy csak fehérje portól, leáll az emésztésed is, nagy valószínûséggel. Kell a rost, a rágás, a gyomor keverõ mozgása, stb....
kiegészítésképpen, ahogy egyébként is tervezték, vagyis táplálékkiegészítõnek a legjobb, amit ehetsz, de kizárólagos tápláléknak nem alkalmas.

mmilan21
04-05-2018, 05:58 AM
Gyerekek, álljunk már meg egy percre. Valóban drága egy picit a fehérjepor, kilója 2-3000 ft is lehet.
De nem gondoljátok, hogy jobb a savanyú káposztánál meg a fél kilós löncskonzervnél?
Például ha menni kell az embernek bedob a táskájába 3-6 kilót és 60 grammos fehérjeminimummal számolva 50-100 napig (!!) biztosítja a fehérjeszükségletet ha rendelkezésre áll víz.
Emellé sima cukorszirup is fogyasztható energiaforrásként és vitamintabletta. Elméletileg ki lehet húzni ilyen dolgokon is.

Viszont 50-100 löncskonzervet megnézem mikor dobtok be egy táskába ha rohanni kell. Meg megnézem ahogy a szárított almát / akármit ugyanúgy pakoljátok, maximum a fejetek alá lesz jó párnának az erdõben. meg 2 napig kajának. Én a befõttek, löncshús meg savanyú káposzta mellett biztosan félretennék egy 5-10 kiló fehérjeport.
15-30 ezer forintból megvan és egy életre letudva. gázos helyzet esetére még le is lehet fújni a csomagolását rejtõszínre, vagy rozsdabarnára, hogy senkinek se jusson eszébe elvenni tõled.
Még1x mondom 5-6 kiló fehérjepor 60 grammos napi szükséglettel számolva 100 napig ellát minket nyersanyaggal!

Rövid úton alultápláltsághoz vezet az efféle diéta ezt borítékolom neked.
Az emberi szervezet nem egy gép aminek csak cukorra, fehérjére, vízre és sóra van szüksége.
Mert mit érsz a fehérjével és a cukorral ha például az idegrendszered vagy az immunrendszered legyengül az alultápláltság miatt.
Egy egyszerû C vitamin tabletta sem fog ezen segíteni, mert a védekezõ/immun rendszer kb. 70%-a a belekben található, ami a rostszegény életmód miatt veszít az erejébõl.

Többek között például nyomelemek és a vitaminok széles palettájának eltérõ mennyiségben való bevitelére van szükség ahhoz, hogy az emberi szervezet rendesen mûködjön.
Mindezt szerves kötések által tudja leginkább hasznosítani a szervezet.
Magyarul a nagy arányban bevitt laboratóriumi jellegû steril kaja nem ér semmit, a test egyensúlya elõbb-utóbb felborul tõle.
A szervezetünk fiziológiája a növényi és állati eredetû táplálékokhoz alkalmazkodott az utóbbi jó pár ezer évben.

Az pedig hogy valakinek nagyobb izma van a fehérjeportól, az sem jelent semmit. Nem a méret a lényeg, hanem az izmok által kifejthetõ tényleges erõ, az izomrostokhoz kapcsolódó idegszálak szövevényessége és még egy pár hasonlóan fontos tényezõ.

Ui: Persze nem vagyok életmód tanácsadó szakember, de láttam már néhány élõ példát a fentieknek a beigazolódására.

haven
04-05-2018, 06:07 AM
egyetértek maximálisan az elõttem szólóval:thumbup

shadow177
04-05-2018, 08:23 AM
Hozzátenném még, hogy a fehérje fogyasztás zsír nélkül, pár hét alatt halálos.
Lásd nyúlhúson való éhezés, amikor a fehérjebevitel meghaladja az energiabeveitel 45%-át (megközelítõleg 900 kalóriát), napokon belül hányinger és hasmenés lép fel, majd hetek alatt bekövetkezik a halál.

Zacskóbicska
04-06-2018, 06:49 AM
Dió, mogyoró és bab. Ezzel nagyon sokáig ki lehet húzni és sokáig el is áll.

TMIB
05-15-2018, 06:38 PM
MIÉRT NEM ROMLIK MEG SOHA A MÉZ?

https://index.hu/tudomany/til/2018/05/12/miert_nem_romlik_meg_soha_a_mez/

haven
05-15-2018, 06:57 PM
kéne is venni egy pár kilót....

mmilan21
05-21-2018, 09:39 AM
Elkészült a videó a szárítógépemrõl:

https://www.youtube.com/watch?v=gbZuAOZUUuQ

WestBam
06-11-2018, 10:45 PM
Tavaly nyáron befõztünk lecsót. Tartósítószer nélkül történt, csak só és zsír volt benne, ez tartósította. Most is bontottam belõle, mert még van pár üveggel. Hibátlan a kamrában tárolva!
Tudjátok mi a legnagyobb bajom? Nem tudjuk milyen recept alapján készült mert azt nem tettük el. :duhos:
Idén dupla mennyiséget tervezek befõzni ebbõl, mert baromi fincsi frissen sütött kolbásszal, 10 percen belül fogyasztható és tápláló. Ráadásul tényleg nem volt különösebben kezelve, be volt téve a polcra. Télen fázott, nyáron-õsszel meg melege volt és mégsem buggyant vagy penészedett be.

Dream_walker
06-12-2018, 05:47 AM
Mi is így csináljuk (mármint csak só meg zsír), a hétvégén fogyott el a 2016-os adag. A recept amúgy nem bonyolult, sok zsír, és csak annyi só, hogy a "készrefõzésnél" megbontás után még tudjad fûszerezni.

A tartósítószermentes cuccok elállása inkább a higiénián múlik, tehát alapos edénymosogatás, jól záródó kupak, rendes dunsztolás. Mivel ez nálatok is megvan, a recept maga részletkérdés :)

Alpha
06-13-2018, 06:52 PM
Ha van receptetek a lecsóhoz, akkor azt elkérném...

Dream_walker
06-13-2018, 07:57 PM
Paprika, felszelve töltsön meg egy 3 literes lábast.
Paradicsom, felszelve töltsön meg egy 3 literes lábast.
20 deka zsír.
2 csapott evõkanál só.
Annyi víz, amennyire hígan szeretitek, de a zsír miatt sokat nem kíván.
Forrásban töltjük üvegbe, és 4-5 percet (ennyi idõ alatt merjük ki ezt a mennyiséget, és kupakoljuk le az üvegeket) fejre állítva tölt, hogy a belseje mindenhol megkapja a tutit.

Nálunk ennyi. Mondjuk mi szinte sosem eszünk natúr lecsót, vagy kajába tesszük bele, vagy valamit hozzásütünk, szóval az ízesítés az a felhasználáskor történik. A tartósításhoz meg elég ennyi zsír és só.

WestBam
06-13-2018, 11:04 PM
Mi kolbászból kisült zsírt öntöttünk hozzá, erre emlékszem, illetve én szeretem ha erõsebb ,ezért volt benne zöld erõs paprika is a feldolgozásnál. Az arányok nincsenek meg sajnos de ha megtalálom a receptet megosztom.

st.jimmy
06-14-2018, 02:59 PM
Nagyim 2005-ös és 2007-es natúrlecsójából tavaly még ettem asszem de tavalyelõtt biztos :D
Van még 1-2 üveg, nem tudom mikor kerüljön sorra, barátnõm gyenge hozzá :)

cattaro
11-27-2018, 07:40 PM
Sziasztok! Az extrudált kenyér (abonett és társai) eltarthatóságáról vannak infók? A "minõségét megõrzi" infó 2-3 év, na de légmentes tárolóban, sötétben, száraz pincehûvösben meddig maradhat fogyasztható?

cattaro
12-04-2018, 07:21 PM
Igyekezzünk betárazni a (jó tárolás mellett soha meg nem romló) fémdobozos konzervkészleteket, amíg még gyártják õket. Lásd cikk.
"Ezek a mai fiatalok: lusták kinyitni a halkonzervet, emiatt lassan megdöglik a konzervpiac": https://444.hu/2018/12/03/ezek-a-mai-fiatalok-lustak-kinyitni-a-halkonzervet-emiatt-lassan-megdoglik-a-konzervpiac

TMIB
12-05-2018, 03:16 AM
Jól is néznénk ki ha nem gyártanának többé konzervet. :eek:

Dream_walker
12-05-2018, 07:59 AM
Igyekezzünk betárazni a (jó tárolás mellett soha meg nem romló) fémdobozos konzervkészleteket, amíg még gyártják õket. Lásd cikk.
"Ezek a mai fiatalok: lusták kinyitni a halkonzervet, emiatt lassan megdöglik a konzervpiac": https://444.hu/2018/12/03/ezek-a-mai-fiatalok-lustak-kinyitni-a-halkonzervet-emiatt-lassan-megdoglik-a-konzervpiac

Ez a cikk jó nagy h.lyeség ám :D

A halkonzervek iszonyú drágák lettek az utóbbi idõben. A sima tonhal, semmi extra vagy márkás cucc, majdnem négyszer annyiba kerül már, mint egy-két éve. Vicc. Nyilván így megy ez, én is tudom, hogy miért, nincs ezzel gond. Meg ugye nem is drága, csak a fizetésem kevés, szóval nem baj, de azért ez a "döglõdik a konzervipar" téma némileg összetettebb :)
Itt felénk van egy kis konzervgyár, befõtteket, savanyúságokat csinálnak, és jól megy nekik, mert okosan alakítják az árpolitikájukat.

coco
12-06-2018, 08:15 AM
Hamár konzerv, jöjjön egy kis ismertetõ :)

Hozzánk került egy 2006-ban gyártott CBA márkájú, némileg viharvert ananászkonzerv (hivatalosan Ananász befõtt, darabolt, enyhén cukrozott lében). A származási helye Thaiföld, a minõségét 2011. december 31-ig õrizte :D

Kibontás után semmilyen illat nem csapta meg az orrunkat. Mindenféle méretû és formájú ananászdarabok úsztak a lében. A lé nem volt édes, de legalább az ananászdaraboknak sem volt ananászíze. Mellékízt nem tapasztaltunk. Az egész végül egy távol-keleti jellegû kaja alapját képezte, mert önmagában nem volt finom :rolleyes:

Szóval nincs felhasználhatlan alapanyag/kaja, éljen a kísérletezés! :haha:

coco
12-06-2018, 08:26 AM
Sziasztok! Az extrudált kenyér (abonett és társai) eltarthatóságáról vannak infók? A "minõségét megõrzi" infó 2-3 év, na de légmentes tárolóban, sötétben, száraz pincehûvösben meddig maradhat fogyasztható?

Az általad leírt körülmények között kb. az idõk végezetéig eláll. Nekünk is van belõle 8 éves is és semmi baja. Mi csak annyit csináltunk, hogy nem kap napfényt és nedvességet. Sõt, a konyhában verõdik egy bontott zacskó, ami ilyen mûanyag összepattintható lezáróval van lezárva és az is hibátlan.

Egy szinttel felette javasolnám esetleg a maceszt/pászkát, ami ugyanúgy jól tárolható, csak sokkal tartalmasabb.

cattaro
12-07-2018, 05:27 PM
Ez a cikk jó nagy h.lyeség ám :D

A halkonzervek iszonyú drágák lettek az utóbbi idõben. A sima tonhal, semmi extra vagy márkás cucc, majdnem négyszer annyiba kerül már, mint egy-két éve. Vicc. Nyilván így megy ez, én is tudom, hogy miért, nincs ezzel gond. Meg ugye nem is drága, csak a fizetésem kevés, szóval nem baj, de azért ez a "döglõdik a konzervipar" téma némileg összetettebb :)
Itt felénk van egy kis konzervgyár, befõtteket, savanyúságokat csinálnak, és jól megy nekik, mert okosan alakítják az árpolitikájukat.

Gyakran eszem szardínia- vagy sprotnikonzervet, néha heringet, ezeket ki lehet fogni akcióban 180-200 Ft-ért a diszkontláncoknál, szerintem finomak, az aprított "tonhal" viszont élelmiszeripari hulladék, mindenféle maradványnyesedékekbõl. Persze az igazi tonhal ma már a legdrágább, már majdnem kipusztított hal.

cattaro
12-09-2018, 07:32 PM
Az általad leírt körülmények között kb. az idõk végezetéig eláll. Nekünk is van belõle 8 éves is és semmi baja. Mi csak annyit csináltunk, hogy nem kap napfényt és nedvességet. Sõt, a konyhában verõdik egy bontott zacskó, ami ilyen mûanyag összepattintható lezáróval van lezárva és az is hibátlan.

Egy szinttel felette javasolnám esetleg a maceszt/pászkát, ami ugyanúgy jól tárolható, csak sokkal tartalmasabb.

Egyébként szerintem is örökké fogyasztható egy csomó dolog, több, mint amirõl "hivatalosan" tudunk, meg amiket a prepperfórumok általában számításba vesznek. Nyilvánvalóan a tartós élelmiszer-alapanyagok és tartós élelmiszerek esetében a párát, fényt, hõt, levegõt kell kizárni, ennyi. Ezt szerintem hi-tech eszközök nélkül is el lehet érni, feltéve, ha van rá megfelelõ hely. Megfelelõ hely persze kevés van, de lehet szerezni, ha igazán fontos, gondolkodással és kevés pénzbõl is. De ez csak az én feltételezésem/tapasztalatom, eddig nem kellett armageddont túlélnem, csak kisebb dolgokat.

Dream_walker
12-10-2018, 08:22 AM
Gyakran eszem szardínia- vagy sprotnikonzervet, néha heringet, ezeket ki lehet fogni akcióban 180-200 Ft-ért a diszkontláncoknál, szerintem finomak, az aprított "tonhal" viszont élelmiszeripari hulladék, mindenféle maradványnyesedékekbõl. Persze az igazi tonhal ma már a legdrágább, már majdnem kipusztított hal.

Most mit tegyen az ember, ha az igazi tonhal a kedvenc? :D

cattaro
12-10-2018, 07:12 PM
Most mit tegyen az ember, ha az igazi tonhal a kedvenc? :D

Ja, amúgy a libamáj szarvasgombával is finom, luxuspreppereknek mindenképp ajánlatos betárazni belõle az óvóhelyre nagyobb mennyiségben. :D

Dream_walker
12-11-2018, 06:45 AM
Na a szarvasgombát pont nem szeretem, többfélét végigkóstoltam már, nem azért, mert burzsuj kötsög vagyok, hanem mert az egyetemen volt szarvasgombás kísérleti terület, és hát csurrant-cseppent valami a gyakorlatosoknak is :D

A libamáj finom, és azt meg olcsón meg lehet kapni faluhelyen ;)

TMIB
12-11-2018, 08:24 AM
Én karácsonyra tervezek egy újabb konzerv-nagybevásárlást. Gondolom megint lesz mindenféle 20%-os árengedmény, aztán megint jöhet a kukorica, a borsó, a babfõzelék, a gomba, a krumpli meg a többi. :)

Mi marhamájat szoktunk venni, olcsó és jól lehet lakni vele. Felvagdalni, hagymával, alápörkölni és csodálatos íze van. :thumbup Tartós, ha a fagyasztóban van... meg ha nem esszük meg gyorsan. :D

cattaro
12-12-2018, 10:13 PM
Én karácsonyra tervezek egy újabb konzerv-nagybevásárlást. Gondolom megint lesz mindenféle 20%-os árengedmény, aztán megint jöhet a kukorica, a borsó, a babfõzelék, a gomba, a krumpli meg a többi. :)

Mi marhamájat szoktunk venni, olcsó és jól lehet lakni vele. Felvagdalni, hagymával, alápörkölni és csodálatos íze van. :thumbup Tartós, ha a fagyasztóban van... meg ha nem esszük meg gyorsan. :D

A máj szerintem is nagyon kaja, bármilyen állaté, ami forgalomban van. Valószínûleg szükség esetén a nem kommersz, alternatív májak is abszolút jók (ami épp megszerezhetõ egy random élõlénybõl). :D
Krumplikonzervvel még nem találkoztam, az USA-ban van olyan? (Vagy félreértettem valamit?) Azt amúgy kezdem látni, hogy magyarországon sokkal szegényesebb a konzervválaszték, mint a fejlett országokban.

TMIB
12-12-2018, 10:40 PM
Krumplikonzervvel még nem találkoztam, az USA-ban van olyan? (Vagy félreértettem valamit?) Azt amúgy kezdem látni, hogy magyarországon sokkal szegényesebb a konzervválaszték, mint a fejlett országokban.

Van kockára vágott és karikára vágott krumplikonzerv is. Megfõzve, de csak annyira hogy ehetõ legyen. Én ha rakottkrumplit csinálok belõle akkor 7-9 percre teszem be a mikróba, hogy puhuljon. Kuktában 1-másfél óra között jó.

Van krumplipor is, az is eláll nagyon sokáig, mûanyag zacskóban árulják, nagy kiszerelésben. Kis vizet kell hozzá adni és 100% krumplipüré íze van.

WestBam
12-13-2018, 12:20 PM
Krumplipüré por itt is van, a metro-s egészen jó ízû és még olcsó is.

cattaro
12-14-2018, 09:11 PM
Krumplipüré por itt is van, a metro-s egészen jó ízû és még olcsó is.

Én is próbáltam már, Penny Marketes port, igaz, ahhoz valamennyi tejet is kell adni (asszem 1/5 a vízhez képest), de valószínûleg _csak_ vízzel is mûködik, majd kipróbálom.

WestBam
12-15-2018, 02:48 PM
Vaj, tej, ezekkel lesz igazi, vízzel vészesetben talán elmegy. Finom ha másnap a maradékot serpenyõben megpirítod, vissza melegítve nem az igazi :thumbup

TMIB
12-26-2018, 12:14 AM
118 éves katonai MRE

Menü: marhahús és kakaókrém

Jó étvágyat kívánok!

https://www.youtube.com/watch?v=jZoHuMwZwTk

cattaro
01-12-2019, 06:08 PM
Nem emlékszem, volt-e már errõl szó, de amennyiben egy száraz, sötét, hûvös pincében tárolok hosszú évekig _fémdobozos_ konzerveket, ajánlatos pluszvédelem ezeknek is (pl. láda, fóliazsák, hordó stb.), vagy elegendõ, ha "natúr" sorakoznak a polcon, egymáson több sorban? Gondolom, az esetleges rágcsálók nem tehetnek kárt a fémkonzervben, bár, ki tudja.

haven
01-12-2019, 06:23 PM
egy dolgot látnék, ami miatt valamivel védeném ezeket a konzerveket (meg minden más, pincében tárolt élelmiszert) és ez pedig a rágcsálók vizelete (nem röhögni)
nagyon veszélyes tud lenni, ha pl egy patkány rápisil, durva betegségek tömkelegét hordozhatja.

cattaro
01-12-2019, 06:58 PM
egy dolgot látnék, ami miatt valamivel védeném ezeket a konzerveket (meg minden más, pincében tárolt élelmiszert) és ez pedig a rágcsálók vizelete (nem röhögni)
nagyon veszélyes tud lenni, ha pl egy patkány rápisil, durva betegségek tömkelegét hordozhatja.

Meggyõztél :D + én még számításba veszem az idõnként megjelenõ (ki tudja, hogy bejutó) meztelencsigák undorító nyálkás potenciális nyomát is. Szóval kell valami pluszvédelem, ez tény. (Hozzáteszem, ez a tanyapince nem a városban van, hanem kint a természetben, ahol igen nagy a mindenféle állati jövés-menés, de a pince maga elvileg jól védett.)

cattaro
01-12-2019, 08:51 PM
Kipróbáltam a sok helyen ajánlott/kedvelt pestós tésztát, ami tartós, durumbúzából készült spagettibõl (kb. 200-250 g, azaz egy zacskó max. fele) és 190 g kiszerelésû olasz (genovese ízvilágú) pesto üveges konzervbõl (szintén évekig eláll) készült, + némi reszelt sajt.
Nos, tényleg olcsó, tényleg gyorsan megvan, tényleg tartós alapanyagokból elkészíthetõ. Ízre nem rossz, intenzív, de számomra semmi extra. Azt viszont nem hiszem, hogy 1 adagból (ami a fent említett mennyiség fele) jól lakik egy felnõtt, dolgozó férfi.
Prepper-szempontú konklúzió: azt hiszem, konzerv pestóból nem fogok betárazni, max. a városi hétköznapokra egy gyors vacsorához.
8399

varég
01-13-2019, 09:20 AM
118 éves katonai MRE

Menü: marhahús és kakaókrém

Jó étvágyat kívánok!

https://www.youtube.com/watch?v=jZoHuMwZwTk

És ezt is megeszi! :D
(megkóstolja...)

:)

TMIB
01-13-2019, 09:44 AM
És ezt is megeszi! :D
(megkóstolja...)

:)

Tudni kell a fickóról hogy egy ideje már ezt csinálja. Nem volt egésszégügyi biztosítása és az egyik kajától e-coli fertõzést kapott. Több mint 15ezer dollárjába került a kórházi ellátása. Nem járt jól. Viszont az egyszeri lebetegedés nem vette el a kedvét a további konzerv-teszteléstõl. :cool:

varég
01-13-2019, 11:28 AM
Tudni kell a fickóról hogy egy ideje már ezt csinálja. Nem volt egésszégügyi biztosítása és az egyik kajától e-coli fertõzést kapott. Több mint 15ezer dollárjába került a kórházi ellátása. Nem járt jól. Viszont az egyszeri lebetegedés nem vette el a kedvét a további konzerv-teszteléstõl. :cool:

Láttam a videóit, igen bátor...
Nekem 99-es amcsi mre volt a legrégebbi, amit megkóstoltam, hááát egy kanállal elég volt... :)

cattaro
01-13-2019, 10:44 PM
Közeli rokonom mesélte, hogy sorkatonai szolgálat során (1960-as évek közepe) nagyon rég lejárt, romlott, deformálódott fémkonzerveket kaptak ellátmányként valahol vidéken a kemény terepen, és több társával együtt Bp-re szállították õket kórházba, brutál ételmérgezés (vagy ilyesmi) miatt.

cattaro
01-14-2019, 07:27 PM
Vettem "FreeYu" márkájú lengyel proteinszeleteket (akciósan most 149 Ft a Pennyben), eddig nem éltem vele, de néha már jól jött volna hosszú, kimerítõ bicikli- vagy gyalogtúrák során. Ami nem tetszik, hogy nagyon rövid a minõségmegõrzési ideje (jelen esetben: 2019.07.25.). Amit egy vészhelyzet esetén a BOB-ba szánok, bedobtam a mélyhûtõbe, hogy majd kiveszem helyzetben, akár évek múlva. Ezzel szerintetek tényleg kitolható a felhasználhatósága?
8401

varég
01-14-2019, 09:09 PM
Egy kis olvasmány, hogy az ételkészítés milyen hatással van a tápanyagokra:

https://docplayer.hu/48162962-Az-etelkeszitesi-technologia-hatasa-a-tapanyagokra.html

TMIB
01-14-2019, 10:17 PM
Vettem "FreeYu" márkájú lengyel proteinszeleteket (akciósan most 149 Ft a Pennyben), eddig nem éltem vele, de néha már jól jött volna hosszú, kimerítõ bicikli- vagy gyalogtúrák során. Ami nem tetszik, hogy nagyon rövid a minõségmegõrzési ideje (jelen esetben: 2019.07.25.). Amit egy vészhelyzet esetén a BOB-ba szánok, bedobtam a mélyhûtõbe, hogy majd kiveszem helyzetben, akár évek múlva. Ezzel szerintetek tényleg kitolható a felhasználhatósága?
8401

A minõségmegõrzés és a megromlás között általában hosszú idõ telik el. :)

cattaro
01-14-2019, 11:01 PM
A minõségmegõrzés és a megromlás között általában hosszú idõ telik el. :)

Igen, ezt persze tudom, csak ez egy egyelõre ismeretlen, új élelmiszertípus a számomra, és nem olvastam még tapasztalatokat a valós fogyaszthatósági idõrõl ezzel kapcsolatban. Ám egyelõre úgy kezelem, hogy ez is egyfajta "csokiszelet", protein ide vagy oda.

TMIB
01-14-2019, 11:37 PM
Ahogy olvasom külföldi helyeken, a protein nem romblik meg, de a benne lévõ olajok és zsír az egy idõ után megromolhat. Viszont a lejárat után 1-2 évig még általában nincs vele gond.

Azt is látom hogy van ahol lejárt szavatosságúakat árulnak és azt mások meg is veszik, mert még sokáig jó utána is. A lejártakat 30 nap lejártáig árulják, majd újabb 90 napot mondanak rá. Persze annál is tovább jó, csak így szokták csinálni a boltok.

Szerintem ne aggódj miatta. Néha egyél egyet-egyet, aztán forgasd a készletet hogy újabb legyen. Persze a mélyhûtõ az jó ötlet. :thumbup

cattaro
01-15-2019, 12:53 AM
Friss cikk a témában:

"Így készítsd fel éléskamrádat az apokalipszisre: egyre többen csinálják"

https://www.hellovidek.hu/gasztro/2019/01/14/igy-keszitsd-fel-eleskamradat-az-apokalipszisre-egyre-tobben-csinaljak?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

cattaro
01-15-2019, 07:04 PM
Komolytalan, összeollózott cikk. A szerzõnek nem sok fogalma van arról, amirõl írogat. Nem kéne terjeszteni :nemnem:

Elolvastam újra, annyira fals infókat nem találtam benne... Mi verte ki nálad a biztosítékot? Nem is az esetleges "új" infók miatt kopiztam ide a linket, hanem inkább a jelenség miatt, hogy ciklikusan újra és újra elõkerül ez a raktározási téma a médiában _is_.

Pl. ma is megjelent valami:
"Ezt a bödönös sajtos makarónit a zombiapokalipszishez tervezték"
https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/01/15/ezt_a_bodonos_sajtos_makaronit_a_zombiapokalipszis re_terveztek/
Amúgy jellemzõ, a fejlett és fizetõképes prepperkultúrával rendelkezõ országokban (USA, Anglia stb.) vannak eleve 20-25 évre "hitelesített" konzervek és egyebek, itt max. 4 évet mernek vállalni, nem nagyon érhetõ tetten az innovációkra való törekvés a konzerviparban. De lehet, rosszul látom.

varég
01-16-2019, 01:54 PM
...
Amúgy jellemzõ, a fejlett és fizetõképes prepperkultúrával rendelkezõ országokban (USA, Anglia stb.) vannak eleve 20-25 évre "hitelesített" konzervek és egyebek, itt max. 4 évet mernek vállalni, nem nagyon érhetõ tetten az innovációkra való törekvés a konzerviparban. De lehet, rosszul látom.

Egyik oldalról:
-ha 20 évig eláll, akkor drágábban is el lehet passzolni az erre fogékonyabbaknak.
Másik oldalról:
-ha 20 évig eláll, akkor felvásárol rengeteget, ami a nagy számok törvénye miatt a kereslet-kínálatban jelentkezik, tehát lehet hogy az adott termékbõl 20 évig kevesebb fogy.

cattaro
01-17-2019, 07:53 PM
A fémdobozos konzervek nagyon sokáig elállnak, tudjuk. A fémdobozos sörrel mi a helyzet, és miért? Átlag fél évet nyomtatnak rá a gyártók.

TMIB
01-18-2019, 01:02 AM
Kicsit utánanéztem. Ha a doboznak nincs baja, nem romlik meg. Azért van 6 hónap ráírva, mert a sörnél fontos a friss íz, és 6 hónap után általában veszít abból a frissességbõl. (Ha hûtõben van, akkor 9 hónap után.) De utána is jó, éveken át, vagy akár 1 évtized után is. Igaz, ha valaki éveket vár sima sörrel, ott az íz már igencsak eltûnik. Azt írták több helyen, hogy általában a legrosszabb amit kicsit romlott sörtõl kap az ember, az a hasfájás. Ebben annyira van ésszerûség, hogy a sörben van alkohol, szóval gondolom fertõtleníti saját magát.

Sõt, azt írják helyeken, hogy a sötét söröknek még jót is tesz ha állni hagyják (érlelik).

Én nagyon régi Bailey's-t ittam vagy 3 éve, de szerint a krém az beleromlott az üvegbe, ilyen gusztustalan szivacsos anyag lett belõle, a kiöntött alkoholban meg igen gyanús mócsingok úszkáltak. De megittam amit ki tudtam önteni az üvegbõl és nem haltam meg tõle, szóval szerintem az alkohol sokáig eláll és nem kell miatta aggódni.

:beer:

cattaro
01-20-2019, 08:49 PM
Kicsit utánanéztem. Ha a doboznak nincs baja, nem romlik meg. Azért van 6 hónap ráírva, mert a sörnél fontos a friss íz, és 6 hónap után általában veszít abból a frissességbõl. (Ha hûtõben van, akkor 9 hónap után.) De utána is jó, éveken át, vagy akár 1 évtized után is. Igaz, ha valaki éveket vár sima sörrel, ott az íz már igencsak eltûnik. Azt írták több helyen, hogy általában a legrosszabb amit kicsit romlott sörtõl kap az ember, az a hasfájás. Ebben annyira van ésszerûség, hogy a sörben van alkohol, szóval gondolom fertõtleníti saját magát.

Sõt, azt írják helyeken, hogy a sötét söröknek még jót is tesz ha állni hagyják (érlelik).

Én nagyon régi Bailey's-t ittam vagy 3 éve, de szerint a krém az beleromlott az üvegbe, ilyen gusztustalan szivacsos anyag lett belõle, a kiöntött alkoholban meg igen gyanús mócsingok úszkáltak. De megittam amit ki tudtam önteni az üvegbõl és nem haltam meg tõle, szóval szerintem az alkohol sokáig eláll és nem kell miatta aggódni.

:beer:

Jött nyáron ide egy buliba egy karton sör, erõs, 7,2%-os, nem vonzó ízû, pár doboz fogyott belõle. Önszántamból nem akarom meginni békeidõben, maradok az általam kedvelt gyenge lagereknél (4%) napi szinten, de ezt az _erõs_ maradékot letárolom a pincébe, az utolsó elõtti pillanatokban jól jöhet majd "kedélyjavítóként" az a 7,2% alkohol... :D
(most direkt megnéztem, még legalább nyár közepéig 'jó' amúgy, a dátum alapján.)

cattaro
02-14-2019, 07:15 PM
Medve- és rénszarvashús-konzervek Finnországban.
8430

Rozsomák
02-14-2019, 08:04 PM
Medve- és rénszarvashús-konzervek Finnországban.
8430

Rendelni kéne. :)(

haven
02-14-2019, 08:06 PM
és ez medvehúsból van? megkóstolnám:thumbup

cattaro
02-14-2019, 09:57 PM

A bal alsó konzerven olvasható a felirat angolul is, miszerint "100% bear meat". (Én nem kóstoltam, csak találtam a neten, de kipróbálnám végszükség esetén, amikor már az éhség felülírja a természetvédelmi aggályaimat.)

TMIB
02-15-2019, 12:15 AM

Van furább medvés étel is.

https://img.index.hu/cikkepek/0104/kult/maci2.jpg

:haha:

De komolyra fordítva a szót, a hús az hús, biztosan nem mérgezõbb mint mondjuk a vaddisznóhús. De az biztos hogy nem árt jól átsütni, hogy ha van is benne valami, akkor az ne okozzon problémát.

cattaro
02-15-2019, 06:42 PM

De komolyra fordítva a szót, a hús az hús, biztosan nem mérgezõbb mint mondjuk a vaddisznóhús. De az biztos hogy nem árt jól átsütni, hogy ha van is benne valami, akkor az ne okozzon problémát.

Megtaláltam a gyártó weboldalát, nagyon húzós áraik vannak, egy 210 grammos medvekonzerv 30 euróba kerül. Van még rénszarvas, jávorszarvas, halak, bogyók, szirupok stb., a természetes finn (lapp) dolgokban utaznak. Még jó drága késeket is gyártanak. Az élelmiszeripari biztonságot amúgy külön kiemelik, ezeket a konzerveket lehet szeletben sütni, grillezni, levesbe fõzni stb.

http://www.riipisen.fi/category/22/elintarvikkeet--puukot--verkkokauppa

varég
02-15-2019, 06:55 PM

Elég bátor, aki megfeji a medvét :D

A húsra visszatérve, amit hallottam, aszerint ott vannak ellenõrzött területek, ahol tenyésztik a vadakat, éppen ilyen élelmiszer ipari célból...
Tehát nem a kukákat fosztogató maci kerül a konzervbe...

cattaro
02-15-2019, 10:13 PM
Egyébként Finnország nemzeti állata a barna medve, nagyon sok van az északi, minimálisan lakott tájakon. Vadászható faj, mint itt pl. az õz. Nem hiszem, hogy medvét "tenyésztenének" élelmezési szempontból. Rengeteg ott a vad jávorszarvas is. (A rénszarvast pedig, ugye, tenyésztik is, a vadak mellett.) Meg a farkas. Utóbbi is vadászható.

cattaro
02-18-2019, 07:17 PM
Vannak ezek az ún. fémtubusos élelmiszerek, legfõképpen ételízesítõk és társaik (pl. piros arany, mustár, ketchup, torma, majonéz, gulyáskrém stb.). Ezek elvileg fémtubusban vannak, alulapkával lezárva, mûanyagkupakkal. A minõségmegõrzési idejük kb. 1-2 évben van meghatározva (emlékeim alapján, most nincs kéznél egy sem). Ahogy okoskodom, mivel ezek fém alapú, átlátszatlan tubusban vannak, ellentétben az összes üveges, mûanyagflakonos változattal, elvileg szintén a "végtelenségig" tárolhatók, megbontás nélkül, megfelelõ raktározási körülmények között. Szerintetek mi lehet a helyzet ezekkel? 10 év múlva? Van esetleg tapasztalat?
8432

cattaro
03-18-2019, 10:00 PM
Pénteken ettem egy fél éve lejárt szavatosságú, elfeledett, sarokban megbúvó paradicsomos sprotnikonzervet, és kifejezetten jobb volt, mint a frissebb gyártásúak, teljesen összeértek az ízek benne, állagra sem volt semmi kifogás. Kell az idõ, amíg az ízharmóniák tökéletesebb kölcsönhatása kifejlõdik, nem szabad elsietni a dolgokat, ez a konklúzióm. (A tárolási körülmények: szobahõmérséklet, konyhaszekrény.)

cattaro
04-30-2019, 08:39 PM
Ma kedd van, holnap május 1., munkaszüneti nap. Csütörtök újra munkanap. Ezen a szinten áll 2019-ben az emberiség nem prepper része, erre lehet számítani vész esetén.
"Lefosztották a vásárlók a szombathelyi Tescót"
https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/lefosztottak_a_vasarlok_a_szombathelyi_tescot?fbcl id=IwAR1ok57XmScZx_nGS1E2ys5KExyU9tXTXfOIeO1ATRsWn iCXPK7IjJtelTg

WestBam
04-30-2019, 10:27 PM
A Tesco és más nagyobb boltok amik zárva lesznek kifuttatják a napi élelmiszert, hogy ne romoljon rájuk és ne kelljen kidobni. Nem hülyék.
Majd ha a liszt és a só lesz így kifogyva, na akkor lehet gond.

cattaro
04-30-2019, 11:10 PM
Szerintem indítani kellene egy új topikot "Hogyan éljünk túl munkaszüneti és naptári ünnepnapokat" címmel, talán a "Természeti és ember által elõidézett katasztrófák" témacsoportba illene, de nem biztos. :D

törölt tag -gl
05-20-2019, 01:02 AM
Továbbra sem értem, hogy miért nem írjátok a fehérjeporokat. Sok fehérjepor kiválóan záró tasakba van csomagolva. Gyors, könnyû, instant tápanyagforrás.
A másik pedig amin gondolkodtam a fagyasztó.
Mi történik ha egy nofrost fagyasztót telepakolok egyébként is sokáig elálló élelmiszerekkel? Például konzervekkel, dehidratált, vákuumcsomagolt dolgokkal. Megsokszorozódik az eltarthatósági idõ? Tehát amikor elmegy az áram tele lesz a fagyasztóm "friss" kajával? Akár 10 év múlva is.
+ ha veszek egy nofrost fagyasztót és emberesen körbeszigetelem, a hõleadó felületét pedig lebontom a hátlapról és kis ventillátorral elvezetem a meleget gondolom kevesebbet fogyaszt.
Ha mondjuk egy pincét, vagy vermet szigetelek körbe mondjuk 40 centi szigeteléssel, hõtükörrel, és abba kerül valahogyan hûtõ szerkezet elképzelhetõ, hogy nagyon gazdaságosan is tudom üzemeltetni akár egy picike napelemrõl amit elhelyezek mondjuk egy fa tetején?

törölt tag -gl
05-20-2019, 02:11 AM
Liofilezés ?
(fagyasztva szárítás)

coco
07-13-2019, 01:26 PM
Hagyatékból kaptunk egy nagy kupac lejárt szavatosságú élelmiszert: instant kávét és kakaót, kakaóport, gabonakávét. Mivel nincs jobb lehetõség egy tartóssági vizsgálatra, a párommal úgy gondoltuk, hogy használjuk is ki.

Alanyaink a vasfüggyönyön innenrõl és túlról is származtak. Ezek a termékek a kelet-német, cseh(szlovák), magyar és osztrák piacon voltak elérhetõk. Mindet 1986 es 1989 között gyártották és bontatlan csomagolásban kaptuk meg õket. Száraz, hûvös kamrában voltak tárolva, szóval ideálisak egy ilyen kísérlethez. A nemkívánatos hozzáadott értékkel rendelkezõket kidobtuk. Állagra, színre, illatra azok is rendben voltak, csak egy olyan osztrák instant kávéfajta volt, ami kõkemény, tömör hengerré vált a bontatlan csomagolásban.

A teszt eredménye abszolút pozitív lett. Mindennek olyan volt az íze, illata, amilyennek lennie kell. Semmilyen rendellenességet, mellékízt nem tapasztaltunk. Tiszta idõutazás volt az egész :hipnozis: Az is kiderült, hogy a Nesquik a csehszlovák Granko instant kakaóval nincs egy fasorban. E csehszlovák remek aromájában nálunk úgy lenyomta a Nesquiket, mint a rajzszöget. Mi simán ezt választanánk a korabeli nyugati vetélytársával szemben, a mostaniakról nem is beszélve.

Íme pár kép a hangulat kedvéért:

8510
A Grankon nincs szavatossági idõ feltüntetve, szóval ez az idõk végezetéig tökéletes marad (legalábbis 33 évig mindenképpen) :eek:

8513 8514
A hanyatló Nyugat instant kakaója - gyenge íz, rövid szavatosság :(

8511 8512
A német precizitás már a múlté :cry:

8515 8516
Egy kis jóféle hazai 1988-ból ;)

8517 8518
Legalább 24 hónapot vállaltak és tartották is a szavukat :thumbup

A bontatlan cuccokat felraktuk a kamrapolcra, újabb tesztelés következik 30 év múlva (nem) :haha:

Van egy kupac lejárt szavatosságú dobozos söröm is, azokat is nekiálltam vizsgálgatni. Eddig csak egy 2017-es szavatosságú Kilkenny-t ittam meg, az tökéletesen rendben volt minden szempontból. Nem csodálkoztam rajta, hiszen ott a szénsavasságot biztosító gáz külön kis tárolóban van. Sajnos elég lassan haladok ezzel a projekttel, mert az elmúlt fél év alatt csak ezt az egyet nyitottam ki.

Ez a kis kísérlet megerõsített minket abban, hogy a jó minõségû (nem feltétlenül drága) termékeket érdemes vásárolni, fõleg ha raktározna is belõlük az ember a nehezebb napokra.

A FENTI INFORMÁCIÓKÉRT SEMMILYEN FELELÕSSÉGET NEM VÁLLALOK, MINDENKI CSAK SAJÁT FELELÕSSÉGRE HASZNÁLJA FEL ÕKET!

Al Bundy
07-13-2019, 02:24 PM
Baszki 30 ev az azert nem semmi. Es nagyon bevallalosak vagytok. 😀

cattaro
07-14-2019, 02:59 PM
Én pedig találtam a minap egy 12 éve lejárt szavatosságú, bontott csomag szõlõcukor-tablettát, semmi különbség ízre-állagra, mintha új lenne, bár ez nem annyira meglepõ.

coco
08-12-2019, 12:06 PM
Lehet, hogy rossz helyre írom, de nem találtam neki jobb helyet.

Honnan tudnék élelmiszeripari minõségû nagy nyomáson készült darabos keményfaszenet szerezni, lehetõleg Mo-on belül?

Ged
08-12-2019, 12:58 PM

Honnan tudnék élelmiszeripari minõségû nagy nyomáson készült darabos keményfaszenet szerezni, lehetõleg Mo-on belül?

Nagy tisztaságú faszén alkalmazását a gyógyászatban (széntabletta) és a szellõztetésben tudom elképzelni (aktív lég- illetve vízszûrõk). Ha valami ipari felhasználásra kell, akkor lehet, hogy nem is kapható kiskereskedelemben. Az élelmiszeriparban hol használnak faszenet?

coco
08-12-2019, 01:35 PM
Ázsiában használják, házilag is. Ilyesmi kéne:
8532

haven
08-15-2019, 09:12 AM
A rotáció jegyében, a 2017ben lejárt Lidl turista vagdalt konzervjeimet elkezdtem megenni, hibátlanok.

varég
08-15-2019, 11:09 AM

Csak nem whiskey-t akarsz készíteni? :)

coco
08-16-2019, 06:38 AM
Nem :)

coco
08-16-2019, 09:02 AM
Mivel ugyanarra (szûrés, tisztítás) szeretném használni, ha tudsz forrást, ne kímélj ;)

varég
08-16-2019, 09:37 AM
Mivel ugyanarra (szûrés, tisztítás) szeretném használni, ha tudsz forrást, ne kímélj ;)

Ezt találtam csak:
https://fikesz.hu/webshop/aktivszenek/aktivszen-por-sorbopor-mv125/

coco
08-16-2019, 05:32 PM
Köszi, de nekem darabos kéne :(

cattaro
10-09-2019, 07:15 PM
Van közöttük 3 prepper szempontból tárolható konzerv is. (Nyilván hülye lista, ha a tonhal jó, akkor a többi halkonzerv is stb.)

7 ELÕRECSOMAGOLT ÉTEL, AMI IGAZÁBÓL EGÉSZSÉGES
https://divany.hu/lajfhekk/2019/10/07/egeszseges-elorecsomagolt-etelek/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

TMIB
10-10-2019, 06:03 AM
Elvileg paradicsomkonzervet a legrosszabb tárolni, mert savas és szétrohasztja a konzervdobozt.

cattaro
10-11-2019, 06:31 PM
Elvileg paradicsomkonzervet a legrosszabb tárolni, mert savas és szétrohasztja a konzervdobozt.

Lehetséges/valószínû. Én eddig kb. 5 éves paradicsomos halkonzervvel találkoztam (4 év a minõségmegõrzési idõ), annak nem volt baja, semmi elváltozás a dobozon, ízben/állagban is rendben volt.

TMIB
10-12-2019, 08:13 AM
Angolul rengeteg cikk van erről, egy csomó .gov-os információs oldalt is találtam arról hogy a paradicsom korrodálja a konzervdobozokat. Igaz, több féle konzervdoboz van, más-más anyagból, így gondolom hogy van amit gyorsan megesz a savas paradicsomlé, van amelyik meg sokkal tovább eláll vele.

"Then there's can corrosion. In all foods, but especially in high-acid foods like canned tomatoes, natural chemicals in the food continually react with the container. Over several years, this can cause taste and texture changes, and eventually lower the nutritional value of the food."

https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/shelf-stable-food-safety/ct_index

haven
10-13-2019, 07:26 AM
Most mit mondjak, 5 éve, hogy kitört a járvány, az emberek 96% odalett, visszajöttem a városba turkálni. Találok egy konzervet, paradicsomos hal. Kedvencem, kinyitom, kicsit mintha foltos lenne az oldala....
Mit gondoltok, hogy fog folytatódni a sztori?

Ged
10-14-2019, 08:58 AM
Úgy tudom, hogy a konzervek belsejét már egy ideje valamilyen vékony filmszerû mûanyaggal vonják be, hogy a kaja ne érintkezzen közvetlenül a fémmel. Más kérdés, hogy a mûanyagból idõvel (évek alatt) kioldódik valami, ami a tudomány jelen állása szerint rákot is okozhat.

cattaro
10-14-2019, 06:25 PM
A napokban fõztem/ettem egy zacskós paradicsomlevesport, kicsit több, mint 1 éve járt le a szavatossága. Simán, konyhaszekrényben volt tárolva. A légmentes csomagolás ellenére (kívül papír, belül fémfóliával) a por össze volt állva kissé, csomókba. Hideg vízbe kellett keverni a leírás szerint, aztán felforralni, és 8 percig fõzni kavargatva. Elsõre nem oldódtak fel a csomók teljesen, csak melegítés hatására. Végül teljesen ehetõ, "újszerû" leves lett belõle. Semmi bajom nem lett tõle, van még egy zacskó lejárt, azt sem hagyom majd veszni.
Mindenesetre elgondolkodtató a zacskós és instant levesporok eltarthatósága a csomósodás miatt, nem hiszem, hogy ezekbõl túl sokáig érdemes raktározni. Talán kísérleti szempontból érdemes évekig túlmenni a lejárat után.

WestBam
10-14-2019, 07:14 PM
A paradicsomleves nem volt nyerõ, de a többi attól még lehet jó. Amiben több a só, kb. az ilyen instant levesek 90% nagyrészt "vegeta" és tészta, azok simán elállhatnak sokáig, ha nem kapnak nedvességet, mert jól le vannak zárva a levegõtõl mondjuk egy üvegbe mint "befõtt".

TMIB
10-29-2019, 08:20 AM
Olyankor mi van hogy telerakom a kamrát krumplival, mert én azt akarom enni 6 hónapon át egész télen. Megmondom az asszonynak hogy ő is vehet magának 6 hónapra ételt. De ő nem vesz eleget, majd most hogy mindjárt kezdődik a tél, rákap az én krumplimra. :rolleyes: Na így nem lesz elég télre, csak 3 hónapra. Remélem a szomszéd elvisz minket a boltba decemberben, kap majd érte capuccinot. (Néha viszek neki, az az egy az amit elfogad.) Jövőre azt is be kell majd kalkulálnom hogy az asszony rájár a saját tartalékomra. Ez van...

Alpha
10-29-2019, 02:26 PM
Úgy tudom, hogy a konzervek belsejét már egy ideje valamilyen vékony filmszerû mûanyaggal vonják be, hogy a kaja ne érintkezzen közvetlenül a fémmel. Más kérdés, hogy a mûanyagból idõvel (évek alatt) kioldódik valami, ami a tudomány jelen állása szerint rákot is okozhat.

Biszfenol A. Valóban rákkeltõ. Zsír és a hõ segíti a kioldódását.

TMIB
11-26-2019, 05:36 PM
Saját téli spájzolás.

https://i.imgur.com/y8bMPOR.jpg

10 kg tejpor
24 kg kakaópor (kb)
pár zacskó keksz
8 kb (kb) doboz tészta
10 kg rizs (kb)
30 adag sajtostészta
30 adag Ramen zacskós tészta
50 füstölt hal konzerv (kb)
más olajoshal, paradicsomos hal, stb 30 (kb)
egyéb vegyes konzervek 100 db (kb)
14 kg tésztás csirke konzerv
200 db (kb) tonhalkonzerv
120 db (kb) krumplikonzerv
20 kg (kb) zabpehely
10 kg tejbegríz (a képen csak fele annyi van, de ma érkezett egy újabb rendelés)
6 napra elég dobozos téasztaalap a tonhalhoz (nincs a képen)

Persze még van ez az, de nem készítettem fotót mindenről. :)

haven
11-30-2019, 11:19 AM
Szép készlet:thumbup

varég
12-01-2019, 01:25 PM
Durva tél lehet felétek... ;) :)

cattaro
12-27-2019, 10:53 PM
Tavaly decemberben vettem héjas földimogyorót, kimérve, egy 'szokásos' vékony mûanyagzacskóban a Penny Market zöldség-gyümölcs részlegénél, jó pár marékkal. (Azt hiszem, Argentínából származik.) Néhány tucat szem megmaradt ugyanabban a nyitott zacskóban, és ez csak úgy be volt dobva a BOL egyik tárolószekrényébe, ami alapvetõen hûvös helyiségben van, de a fûtési idõszakban néha fûtve van, amikor oda tudok menni, most pl. több mint 2 hétig ott vagyok.
Nos, a magok határozottan puhábbakká és kesernyésebbé váltak 1 év elteltével, de simán fogyaszthatóak. Még. Nyilván nem professzionális/optimális környezetben voltak tárolva. Olajos magvakkal tehát óvatosabban kell bánni, bár a saját termésû dióval vannak nagyon jó tapasztalataim. IS. (= néha belefut az ember avas dióba, hiába tárolja jól.)

varég
12-28-2019, 10:19 AM
Találtam itthon egy üvegnyi dióbelet, amit felöntöttem mézzel.
Kb. 4. éve pihent a cucc, most fedeztem fel, szerintem igen finom, jól átjárta a méz és a dió egymást...

Ilyen tartósítással szerintetek kb. meddig állna el pl. a dió, mogyoró?

coco
12-28-2019, 11:13 AM
Ha jó minõségû, nem hõkezelt MÉZET használsz és alacsony víztartalmú cuccot (pl. dió, aszalt gyümölcs) raksz bele, akkor egy örök életig eláll.

varég
12-28-2019, 12:20 PM
Ha jó minõségû, nem hõkezelt MÉZET használsz és alacsony víztartalmú cuccot (pl. dió, aszalt gyümölcs) raksz bele, akkor egy örök életig eláll.

Kizárt, mert rájárnánk... :) ;)

Ez is csak a feledés jótékony homálya miatt maradt meg... :D

cattaro
12-29-2019, 01:35 AM
Találtam itthon egy üvegnyi dióbelet, amit felöntöttem mézzel.
Kb. 4. éve pihent a cucc, most fedeztem fel, szerintem igen finom, jól átjárta a méz és a dió egymást...

Ilyen tartósítással szerintetek kb. meddig állna el pl. a dió, mogyoró?

Pontosan nem tudom, mitõl indul be a növényi zsírok avasodása az olajos magvakban, de mivel a méz egy antibakteriális, elvileg tökéletesen oxigénmentes burkot képez a magok körül, így valószínûleg jó megoldás. Más kérdés, hogy így azért igencsak korlátozott mennyiségben lehet eltárolni pl. a bõséges diótermést, már ameddig még terem az újabb károsítók miatt, ráadásul nem egészen ugyanaz a végeredmény, én pl. nem mindig mézes dióra gondolok, amikor dióízre vágyom.

st.jimmy
12-29-2019, 07:05 AM
mérték a vödör, tárolási mód az asztal alatt :haha:

(ha vlaki érti az utalást)

Alpha
12-29-2019, 09:33 AM
Pontosan nem tudom, mitõl indul be a növényi zsírok avasodása az olajos magvakban, de mivel a méz egy antibakteriális, elvileg tökéletesen oxigénmentes burkot képez a magok körül, így valószínûleg jó megoldás. Más kérdés, hogy így azért igencsak korlátozott mennyiségben lehet eltárolni pl. a bõséges diótermést, már ameddig még terem az újabb károsítók miatt, ráadásul nem egészen ugyanaz a végeredmény, én pl. nem mindig mézes dióra gondolok, amikor dióízre vágyom.

Dió aprítva (nem darálva, csak apróbbra szeletelve) mézzel elkeverve. Használatkor teába rakni és leszûrni, amikor leolvadt a méz.
Mekkora király ötlet, nem??? :)

haven
12-29-2019, 10:19 AM
Laikusként azt gondolom, hogy a zsírok (zsírsavak) az oxigéntõl kezdenek oxidálódni (avasodni)

coco
12-29-2019, 10:52 AM

Ha bõséges a termés, egyél több diós cuccot vagy add / cseréld el a felesleget. Esetleg etesd fel az állataiddal ;)

cattaro
12-29-2019, 07:31 PM
Ha bõséges a termés, egyél több diós cuccot vagy add / cseréld el a felesleget. Esetleg etesd fel az állataiddal ;)

Mellesleg annyira bõséges a diótermés általában az erdõs környezetû tanyán (BOL), hogy komplett mókuscsaládok épültek rá, egész évben közönséges a jelenlétük, már zölden is eszik a diót, szeptemberben pedig megállás nélkül hordják a rejtekhelyeikre, igazi prepperek. Nemcsak õk, hanem az erdei egerek, egyéb rágcsálók, madarak, pl. szajkók, harkályok is viszik, még a cinegék is fel tudják néha törni a vékonyabb héjú szemeket. Ezek az állati viselkedésformák azt eredményezik, hogy mindenfelé diófák nõnek, az eredetileg meglévõ 4 nagy fa mellett ma már 15 méteres, termõ diófák is vannak a tanya akácos részén, és sok száz különbözõ korú facsemete, random helyeken, irtani is kell õket. És így is marad elegendõ mennyiségû termés az átlagos emberi fogyasztásra.
2 nehezítõ tényezõ: 1. mivel ezek vadon szaporodó diók, így a minõség szempontjából nem versenyezhetnek a nemesített fajtákkal (kisebbek, keményebb héjúak). 2. megjelent egy újfajta, országosan terjedõ invazív diótermés-pusztító rovarkártevõ, ami jelentõsen rontja a termés minõségét.
Mivel nagyon kiváló táplálék, bosszantó, hogy bajos volna hosszú távra betárolni belõle zsákszámra az avasodás miatt.

TMIB
01-03-2020, 02:48 AM
Pillecukor / mályvacukor.

Mikor ideköltöztünk az több mint 3 és fél éve volt, akkor vettünk egy zacskó pillecukrot. Ettünk belőle 1-2 darabot, aztán bedobtam a zakcskóval szekrénybe és el lett felejtve. Most eszem, olyan mint mikor megvettük. Ki tudja meddig állna el, de 3 és fél évet lezáratlan zacskóban kibír anélkül hogy megromlana. Ami meglepett. :)

cattaro
01-05-2020, 08:27 PM
Elfogyott az utolsó, véletlenül megmaradt, (kb. fél éve) lejárt "szavatosságú" aprított tonhalkonzervem, szójaolajban, thaiföldi eredetû. Legalább 4 éve vehettem. A minõsége természetesen újszerû volt.
De errõl eszembe jutott, hogy a halkonzervek növényi olajokban vannak konzervdobozba zárva, még a paradicsomszószos halkonzervekben is van olaj. Fõleg napraforgó-, repce-, szója- vagy más olajokban, a drágábbak olívaolajban. Ezek a olajok mûanyagflakonban vagy üvegben kaphatók, és mindössze 1-2 év a szavatosságuk, mert megavasodnak, akárcsak az olajos magvak, amikbõl kinyerik õket.
Na most, ha egy fémdobozos halkonzervben az olajnak semmi baja sem lesz 5-6-SOK év után sem, akkor miért nem lehet fémdobozos étolajakat kapni?

coco
01-06-2020, 07:53 AM
Olivaolajat biztosan lehet kapni fémdobozban. Valószínûleg az üveg/mûanyag olcsóbb nála, ezért nem elterjedt :confused:

varég
01-06-2020, 09:28 PM
Olivaolajat biztosan lehet kapni fémdobozban. Valószínûleg az üveg/mûanyag olcsóbb nála, ezért nem elterjedt :confused:

Az ósan-ban láttam fém dobozos olajokat, de sajna drágábbak, mint a plasztik, vagy üveg edényesek.

Viszont az kérdéses, hogy nem az olaj minõsége, összetétele lényeges az avasodás szempontjából, mint a csomagolás?

Egy kis magyarázat:
http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Avasodas.htm

cattaro
01-07-2020, 06:05 PM
Pálmaolaj, 2 liter fémdobozban: 1749 Ft
https://katalogus.auchan.hu/catalog/elelmiszer/tartos-elelmiszerek/olaj-ecet/olaj/gold-pack-fritozolaj-2-l.p21562/61531.v21565

Kíváncsi lennék, mi van ráírva szavatossági idõnek.

Ged
01-08-2020, 06:57 AM
A varég által belinkelt leírás szerint a fémek éppen gyorsítják az avasodási folyamatot. Nyilván a fémdobozos kiszerelés belül vékony mûanyagfóliával van borítva, de ha megsérül (mondjuk egy erõteljesebb ütéstõl), akkor gyorsan avasodik. Szerintem az üvegben tárolás jobb ilyen szempontból. Az üveg nem rozsdásodik, nem oldódik ki belõle semmi, mint a mûanyagból. Igaz ugyan, hogy törékeny és nehéz, de gondolom senki nem a hátizsákban akarja cipelni az étolajat. A BOL sötét, hûvös pincéjében elfér a polcon a befõttek mellett :)

cattaro
01-08-2020, 07:55 PM
Ez oké, de akkor az olajos hal miért áll el min. 5(-20) évig minõségromlás nélkül? A hal tartósítja az olajat? :)

Ged
01-09-2020, 09:00 AM
Oxigén híján - elvileg - nem tud megavasodni az olaj. A konzervbe nem jut be az oxigén, amíg ki nem nyitod. Szerintem egy mûanyag, vagy üveg palackos olaj sem kezd avasodni, amíg ki nem nyitod. Kb. három éve vettem egy 5 literes olajt és 1 évvel a szavatossági idõ lejárta után bontottam fel. Semmi baja nem volt.

varég
01-09-2020, 09:57 AM
Oxigén híján - elvileg - nem tud megavasodni az olaj. A konzervbe nem jut be az oxigén, amíg ki nem nyitod. Szerintem egy mûanyag, vagy üveg palackos olaj sem kezd avasodni, amíg ki nem nyitod. Kb. három éve vettem egy 5 literes olajt és 1 évvel a szavatossági idõ lejárta után bontottam fel. Semmi baja nem volt.

Ami még lehetséges ok, az az olaj víz tartalma...
Nem vagyok járatos az olaj iparban, de a növényeknek(esetünkben pl. napraszotyi, olíva, repce, stb) lehet eltérõ a természetes víztartalma, ami elõsegítheti az avasodást...

De ezt egy élelmiszermérnök jobban tudhatja szerintem... :)

st.jimmy
01-09-2020, 12:34 PM
A pet palackos víznek is van szavatossági ideje, méghozzá a pet palack miatt

Hogy a fém mit csinál, meg azt milyen mûanyaggal vonják be belülrõl azt nem tudom, de magának a mûanyag flakonnak van szavatossága, feltételezem az olaj esetén is. Azt már ne kérdezd mit csinál, miután lejárt a szavatossága... vagy legalábbis ne tõlem :D

cattaro
01-13-2020, 06:39 PM
Mindenesetre, ha meg is avasodik az étolaj egy idõ után, alternatív fûtõ/világító/kenõanyagként még jól jöhet, vagy akár primitív üzemanyagként is. Esetleg állati takarmányozásra is, keverve valamivel.

GaborV
01-13-2020, 08:22 PM
A zsír is iszonyat sokáig bírja, csak a felsõ avas réteget kell lekaparni. Mikor még nem volt hûtõ õseink így tartották el a sûlt húst akár fél évig is. Én ettem már ilyen húst és igen finom volt.
Azt nem tudom mennyi lehet a max amíg így fogyasztható marad az étel.

TMIB
01-13-2020, 11:26 PM
Úgy tudom a tojást is zsírban tartották, sokáig elállt úgy. (Igaz, az után abból a zsírból én nem ennék, a fertőzésveszély miatt.)

haven
01-13-2020, 11:31 PM
én is tartottam sült sonkát zsírban, egy pár hónapig volt jó, mert elfogyott :D

FarosCsirke
01-14-2020, 03:01 AM
Úgy tudom a tojást is zsírban tartották, sokáig elállt úgy. (Igaz, az után abból a zsírból én nem ennék, a fertõzésveszély miatt.)

Mészben tartották a tojást. A görögdinnyét is lekenték kétszer mésszel, majd pincébe került az is. Karácsonyig eltartható így!

bel
01-14-2020, 08:40 AM
Sziasztok,

Talan mar emlegettem korabban, hogy hust vagy sonkat apro kockara vagtam, kemenyre (!) sutottem, sajat zsirjaban tarhonya vagy rizs tarsasagaban elraktam az 1. generacional egy nejlonzacskoba, felvaltva -10 es +60 fok kozott tartottam (auto csomagtarto), es kb 2 ev mulva meg jo volt.

A fentinel szerintem az is fontos, hogy kemenyre sult (vagyis a viztartalom kisult belole), es az is, hogy a zsir teljesen befedte, nem erintkezett levegovel. Es persze egy kicsit az is szamitott, hogy a nejlonzacskot amennyire sikerult, annyira jol lezartam (azota eggyel profibb lettem, es vakumfoliazom; ez elvileg 4-szerezei az elettartamot, ami az eredeti 2 evbol kiindulva 8 evet jelent).

Bel

bel
01-14-2020, 09:36 AM
Sziasztok,

Atgondoltam, es szerintem korabban nem irtam meg ide reszletesen, most potolom.

Leirom az elso lepeseket is, amik alapvetoen rosszul sikerultek, de okos ember mar karan tanul (mar ha az hajlando leirni a karat :-))

Szepen nekialltam kiszamolni, hogy mi az a kaja, aminek az 1/3-a egy szereny ebed, a 2/3-a egy kiados vacsora, van benne sok kaloria, valamennyi szenhidrat, egy keves feherje, es kozben nagyon konnyu es kis terfogatu.
Az alabbi tablazatot hoztam ossze:
nev kcal/dkg ar/dkg feherje g/dkg dkg kcal ar Ft/3000kcal Feherje g
osszesen 52 3577.5 660.5 184.3
zsir 89 7 0 12.5 1112.5 87.5 236 0
nyershus 14 14 2 12.5 175 175 3000 25
sutes -8 0 0
tarhonya 38 4 1.3 0 380 40 316 0
mez 30 15 0 0 0 0 1500 0
szotyi 62 13 2 25 1550 325 629 50
haztartasi keksz 40 8 0.7 0 0 0 600 0
mogyoro 63 12 2.7 0 0 0 571 0
rizs 36 3.3 0.7 10 360 33 275 7

Mivel az volt a cel, hogy kis tomeg mellett sok kaloria legyen, ezert szamomra nyilvanvalo volt, hogy zsir legyen benne boven. Es mivel egyreszt nem akartam a husban levo vizet cipelni magammal, masreszt tartositani is akartam, ezert a hust ropogosra sutottem, kb. anyira, mint ahogy a tepertoben levo husdarabkak meg vannak sutve:
http://foto.belse.hu/160821/mini_p1000024.jpg

Vagyis 12.5 dkg zsirban ropogosra (kb, az eredeti tomegenek az 1/3-ara) sutottem 12,5 dkg aprora vagott serteshust (illetve fel kilo zsir]ban fel kilo sertescombot, ez 4 adag lesz), es meg forron raontottem a nyers koretre (10 dkg tarhonyara). Az igy kapott masszat berakom 1 zacskoba, a 4 zacskot egy kovetkezo zacskoba (a gyakorlatban a 2. zacskonak a kulseje is tocsogott a zsirtol, ezert meg egy 3. zacsko is kore kerult).

Hogy ne legyen unalmas, ezert a 4 adagbol volt egy, amiben benne volt a tarhonya, egy amiben mellette (a zsiron kivul), egy amiben rizs volt, es egy amire mar egy ev mulva sem emlekeztem :-).

http://foto.belse.hu/160821/mini_p1000025.jpg
http://foto.belse.hu/160821/mini_p1000026.jpg
A csajka melle keszitve a 4 adag:
http://foto.belse.hu/160821/mini_p1000027.jpg
Bent a csajkaban:
http://foto.belse.hu/160821/mini_p1000028.jpg
Na jo, ez nem lett egy latvanyos kep :-), itt levett csajkatetovel:
http://foto.belse.hu/160821/mini_p1000029.jpg
Persze ez igy keves egy napra, reggelire is kell valami, 25 dkg szotyit terveztem.
Ez alapjan a szamitott eredmenyek egy napi etelhez: 3500+ kcal, 52 dkg, 82 gramm feherje.

Az egy nagy kerdes volt, hogy vajon mennyi ido alatt romlik meg a csomagtartomban a fent elkeszitett kaja, mindenesetre beraktam a kocsiba az igy elkeszitett 4 adag ebed/vacsorat.

Bel

bel
01-14-2020, 09:38 AM
Folytatas:
Tervezgettem egy darabig, hogy realis korulmenyek kozott kiprobalom a kajacsomagomat, de amikor mar tobb mint egy honap eltelt (2016. szept 26. kornyeke), akkor ideiglenesen ezt feladtam, es otthon, a konyhaban kiprobaltam.

Kiszedtem a kocsibol a csajkat, abbol a 4 adagot:
http://foto.belse.hu/160926/mini_p1000733.jpg
Kivalasztottam a tarhonyasat:
http://foto.belse.hu/160926/mini_p1000735.jpg
Kibontottam a zacskobol, beletettem a csajkaba:
http://foto.belse.hu/160926/mini_p1000737.jpg
Felontottem vizzel, es elkezdtem fozni:
http://foto.belse.hu/160926/mini_p1000739.jpg
Hat, eloszor szornyen izetlen volt, de egy nagy adag so utan mar legalabb sos volt. :-)
Alapvetoen eheto volt, a sulthus kockak kifejezetten jok voltak benne.

A maradek 3 adagot visszaraktam a kocsiba.
Osszefoglalva a tapasztalatokat: eleg zsiros etel, nem igazan gusztusos, ha ehes az ember, akkor megeszi, de eleg hamar ugy erezni, hogy ez mar tul sok belole, raadasul a hus resze keves, azt azonos mennyisegu zsir/koret mellett duplazni kellene. Eleg sok ido elmegy a megfozesevel, nem jo koncepcio, hogy delben megfozom az egeszet, majd este megmelegitem a maradekot, inkabb csak este fottetel, egy tuzrakassal naponta.

Az uj, meg teszteletlen elkepzeseles az, hogy majdnem ugyanaz az adag, az nem 1, hanem 3 ember vacsoraja legyen. Vagyis a fent bemutatott kaja nem egy ember 4 napos kajacsomagjanak a tobbsege, hanem 3 embernek 4 napra a kajacsomagjuk egy viszonylag kicsi resze.
Az uj elkepzeles reggelire (menet kozben, tobb kisebb reszletben megenni) 25 dkg mogyoro, ebedre 8 dkg haztartasi keksz (vagyis 1 kg osszesen 3 embernek 4 napra) es 13 dkg vagdalthus (vagyis 40 dkg-os konzerv naponta), a tablazat:
osszesen 57 2741 663.2 102.3
zsir 89 7 0 4 356 28 236 0
nyershus 14 14 2 8 112 112 3000 16
sutes -5 0 0
tarhonya 38 4 1.3 0 0 16 316 0
mez 30 15 0 0 0 0 1500 0
szotyi 62 13 2 0 0 0 629 0
haztartasi keksz 40 8 0.7 8 320 64 600 5.6
mogyoro 63 12 2.7 25 1575 300 571 67.5
rizs 36 3.3 0.7 4 144 13.2 275 2.8
vagdalthus konzerv 18 10 0.8 13 234 130 1667 10.4

Roviden: fejenkent, naponta 57 dkg, 2741 kcal (ez kicsit kevesnek latszik), feherje 102 g.
Ez mar osszesegeben "normalisabb" elkepzeles, mint az elso volt, de alaposn megnezve a tablazatot, felmerult bennem egy ujabb otlet arra, hogy hogyan lehetne az egeszen javitani. A legujabb otlethez tartozo tablazat:
mogyoro 63 12 2.7 50 3150 600 571 135

Vagyis ha nem bonyolitom a dolgot, hanem egyszeruen fejenkent fel kg mogyorot viszunk, akkor az mindket korabbi otletnel jobb: 50 dkg az ossztomeg (ez a legkonnyebb), 3150 kcal (ami az elsonel kicsit kevesebb, de a masodiknal joval tobb), finom, nem kell elkesziteni.

Mivel feloldottak a tuzgyujtasi tilalmat, ezert egy evvel az elkeszites utan vegre legalabb felig realis korulmenyek kozott kiprobaltam a kajacsomagomat:

Reggel kimentem egy kozeli erdoben levo kijelolt tuzgyujtasi helyre.

A nem letezo bushcraft rutinom fenyeben bator vallalkozas volt eso utan, meg nedves erdobe menni, de biztam abban, hogy egy esbit kocka felhasznalasaval hatha sikerul tuzet gyujtanom. Itt-ott volt egy kis szaraz volt, sikerult egy marak szaraz tulevet osszeszednem ut kozben.

Az osszeallitott kajacsomagom egyik hatranya, hogy nincs benne szinte semmi rosttartalom. Ez reszben szandekos, hogy csak azt cipeljem, ami taplalo, de mindenhol azt olvasom, hogy az emesztesnek nagyon hasznos a sok rost. Ezert mar eleve azzal a tervvel indultam, hogy gyujtok csalanat egy gyermeklancfuvet. Az utobbit nem talaltam, az elobbibol sokat, de mivel nem vittem kesztyut, ezert elegge osszecsipett szedes kozben, igy csak egy keveset szedtem, hogy kiprobaljam.

A tuzgyujtas nagyon meglepo volt szamomra, mert az eddig vegtelenul egyszerunek tuno esbit kocka meggyujtas nem sikerult. Kb. 10-15 szal gyufat elhasznaltam, de csak nem sikerult elerni, hogy egjen. Vegul feladtam, meggyujtottam a tuleveleket, ratettem egesz vekony agakat, ezt sikerult meggyujtanom (amin meglepodtem, mert eredetileg arra szamitottam, hogy esbit nelkul a nedves agakat nem fogom tudni meggyujtani).

http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260544.jpg
Eloszor (ahogy egy videoban Papicatol lattam) a csalan leveleket langon megpiritottam:
http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260545.jpg
A csajkabol kivettem a 3 elokeszitett adagot, a helyere raktam vizet (kicsit sokat, a kepen nem lathato mennyiseget) es csalanat, ratettem a tuzre, hogy kezdjen el melegedni.
http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260546.jpg
A 3 adagbol kivalasztottam a rizst tartalmazot (meg mindig nem lett gusztusosabb, pedig tavaly augusztustol lett volna ra ideje :-))
http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260550.jpg
Beletettem a csajka, foztem negyed oran at.

bel
01-14-2020, 09:40 AM
Folytatas:
http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260552.jpg
Amikor elkeszult, tettem bele egy kis hideg vizet, hogy ne legyen olyan forro (osszesegeben joval tobb vizet tettem bele mint kellett volna, ezert leves allagu lett rizseshus allag helyett):
http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260553.jpg
A csalanlevel egesz jo lett benne, a szara is eheto, de a gyokeret egy kis ragcsalas utan vegul kikoptem, nem ettem meg.
http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260556.jpg
Mivel 2 foetkezesre terveztem, ezert reggelikent nem ettem meg az egeszet, a rizs 3/4-t otthagytam a hangyaknak (termeszetesen a kepeken itt-ott megjeleno nem lebomlo szemetek az elottem ott jarok lelkiismeretet terhelik), meg igy is nagyon laktato volt.
A kovetkezo lepes majdnem egy evvel kesobb volt, vagyis ekkor mar kozel 2 eves volt a cucc, es ezt az idot a csomagtartomban toltotte:
Osszefoglalva a tapasztalatokat:
-a legmeglepobb, hogy a tavalyelott augusztusban elkeszitett, nagyreszt (1-2 honap kivetelevel) az auto csomagtartojaban tartott sulthus nem romlott meg!
-az ize nem lett jobb, de a melle fozott csalan kifejezzetn izlett (tyukhurbol es salataboglarkabol keveset szedtem, fozes utan a csalan mellett ezeket nem igazan lehetett eszrevenni)
-szomoru, de eredendoen elszamoltam valamit, csak 1667 kaloria egy csomag (szotyi nelkul).
-A levett csajkatetos foton latszik, hogy rengeteg ures hely maradt meg a 4 db folott, siman befert volna egy 5., szoval nem csak 6668 kaloria ferne bele egy csajkaba, hanem 8335 is.

Lehet, hogy el kellene engedni ezt az otletet, ennek ellenevalamikor meg megprobalkozok egy javitott verzioval:
-dupla adag hussal
-bele rakva fuszereket (so, bors, fokhagyma, kakukkfu, oregano). Azert, hogy nehogy ezek miatt romoljan meg gyorsan, ezert a fuszereket meg sutes elott belerakom, hogy ezek is hokezelve legyenek.
-a zsirmennyiseg marad, mert az adja az energiat
-marad, hogy a tarhonyara is raontom a zsirt, mert igy kevesebb helyett foglal
-fele akkora csomagokat keszitek, mert a mostani tul nagy adag
-aztan majd meglatjuk, hogy egyaltalan ennek van-e ertelme, vagy inkabb maradjak a fejenkent fel kilo mogyoronal.

bel
01-14-2020, 09:41 AM
A vege:

A 2. generacio, ami mar jobban sikerult egy fokkal:

2018. augusztasaban keszitettem el, ekkor:
Tovabb probalkozok a kis helyigenyu/konnyu esti kajacsomagommal.

Amit ma csinaltam: most csak 2 adagot keszitettem (mert ennyi zsir volt itthon :-)), egyenkent: 20 dkg nyers fustolt sonka (ami sutes utan 8 dkg), 10 dkg zsir, egy kis fuszer (bors, friss kakukfu es bazsalikom; so boven van a sonkaban eleve), 10 dkg tarhonya.

Annyival profibb vagyok, mint legutobb, hogy vakumcsomagoltam (elkeszulte utan azonnal, meg forron, hogy ezzel is noveljem az eltarthatosagat).

A zsir 890 kcal, a tarhonya 380 kcal, a sonka 572 kcal, osszesen 1842 kcal, szoval egy boseges vacsoranyi energia van benne, es kb 30 dkg a csomagolassal egyutt.
Meg nem kostoltam meg, elotte tartom egy darabig a kocsiban, hogy lassam, mennyire birja. :-) Ennel is az a terv, hogy szedek hozza amit talalok (csalan, reti boglarka, ...), es megfozve fogyasztom.

Nap kozben elfogyasztott 30 dkg szotyival kiegeszitve kapunk 3700 kcal-t, 40 g teljes erteku es 70 g noveny feherjet, ami mar egesz jol hangzik, es meg mindig csak 60 dkg.

Ezt azota teszteltem, amikor kb. 1 eves volt. Az idealisnal sosabb volt az ize, ettol eltekintve alapvetoen jo. A sonkanak es a fuszereknek koszonhetoen megfeleloen izletes volt.

Azota (2019-ben) keszitettem meg 2 adagot hozza, es az 1. generacio maradekat kidobtam, noha lathatoan nem volt megromolva meg (3 eves koraban).

Mostanra kozeliti a 2 eves kort, de meg varok a megkostolasaval, hogy jobban lassam az elettartamat. :-)

Bel

TMIB
01-31-2020, 08:30 PM
Vírus előtti bevásárlásokat tartok, bár nem terveztem. De szerintem ártani nem fog.

Most vettem $340-ért, de még 1, esetleg 2 másik adagot is rendelek.

- 96 pakk zacskós leves
- 24 doboz tonhalhoz való tészta/krém keverék (rengeteg tonhalkonzervünk van)
- 24 kg tejpor
- 1,5 Literes szájöblítő
- 10 kg tejbegríz
- 40 kg macskatáp

Első körben.

TMIB
02-05-2020, 02:33 AM
Újabb kör:

- 6 és fél kiló csirkehús-krémleves
- 45 kiló rizs
- 21 kiló lecsó

Vettem olyat is ami nem étel, pl:
- 4 liter alkoholos kézfertőtlenítőt

Van párt dolog amit venni szeretnék, de van amelyik most drága, meg van amelyiket nem árulnak online, és olyan is van amin el van írva az ár, de hiába szóltam rájuk, nem változtatták meg. Úgyhogy egyelőre azoknál még várok.

TMIB
02-06-2020, 08:39 PM
Következő:

- 14 és fél kiló tarkabab
- 3 nagy ételkonzerv (2 kínai kajás és 1 marhagulyás) több mint 1 kilósak

cattaro
02-11-2020, 09:52 AM
"A 70-es évek közepére már több, mint négyszázféle termékkategóriát állítottunk elõ és évi 70 000 vagon konzerv gyártásával a harmadik „konzervnagyhatalommá” váltunk a világon."

Így váltunk konzerv-nagyhatalommá a Kádár-korban
https://toretro.blog.hu/2020/02/10/igy_valtunk_konzerv-nagyhatalomma_a_kadar-korban

Alpha
02-11-2020, 07:01 PM
"A 70-es évek közepére már több, mint négyszázféle termékkategóriát állítottunk elõ és évi 70 000 vagon konzerv gyártásával a harmadik „konzervnagyhatalommá” váltunk a világon."

Így váltunk konzerv-nagyhatalommá a Kádár-korban
https://toretro.blog.hu/2020/02/10/igy_valtunk_konzerv-nagyhatalomma_a_kadar-korban

Nagyon jó cikk, köszi. Nagykõrösön nõttem fel. Az ország második vagy harmadik legnagyobb konzervgyára volt anno. Nem volt Kõrösön olyan ember aki így vagy úgy nem kötõdött volna a konzervgyárhoz. Vagy ott dolgoztak vagy oda termelmet a zártkertben munka után, esetleg valamelyik kiszolgáló üzemben dolgoztak. (Dobozüzem, külsõ telephely, olaj depó, vasúti rakodó, stb.)
Még a kilencvenes években is minden "kiskonyhában" olyan síklemez volt a falvédõ, amin a sertésmájkrém felirat volt olvasható.
Van vagy 3 könyvek a konzervgyár hõskoráról illetve régi konzerv címkém még a konzervgyár elõdjeként mûködõ Gschwindt féle szesz élesztõ likõr és rumgyártól. Jót nosztalgiáztam most. Lehet elõveszem a könyveket kicsit nézegetni...

cattaro
02-11-2020, 07:48 PM
Nagyon jó cikk, köszi. Nagykõrösön nõttem fel. Az ország második vagy harmadik legnagyobb konzervgyára volt anno. Nem volt Kõrösön olyan ember aki így vagy úgy nem kötõdött volna a konzervgyárhoz. Vagy ott dolgoztak vagy oda termelmet a zártkertben munka után, esetleg valamelyik kiszolgáló üzemben dolgoztak. (Dobozüzem, külsõ telephely, olaj depó, vasúti rakodó, stb.)
Még a kilencvenes években is minden "kiskonyhában" olyan síklemez volt a falvédõ, amin a sertésmájkrém felirat volt olvasható.
Van vagy 3 könyvek a konzervgyár hõskoráról illetve régi konzerv címkém még a konzervgyár elõdjeként mûködõ Gschwindt féle szesz élesztõ likõr és rumgyártól. Jót nosztalgiáztam most. Lehet elõveszem a könyveket kicsit nézegetni...

Én is dolgoztam középiskolás koromban nyári munkán a nagykõrösi konzervgyár egyik üzemében, emlékszem a raklapos befõttesüveghegyekre és a hatalmas kapros zsákokra, meg a meggyszárazó gépsorokra pl. :)