View Full Version : Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer
Itt a következő ami ma érkezett.
288 zacskós tészta/leves
400 kalória / csomag. 115.200 kalória az összes.:haha:
Gondoltam a futár teherautó majd megáll a ház előtt és dudál. Erre mit csinálnak? Bejöttek a 20-25 centis hóba. Gyorsan kifutottam hogy várjanak már, csak dobálják ki a dobozokat aztán mehetnek, ne jöjjenek be. Be alig bírtak kimenni a hó miatt. Jó, nagy teherautó, meg nagy kerekek, de azért kicsit túlzás hogy be akartak jönni. Az egyik még megeresztett egy viccet is, mondta hogy "ezért hívják a cégünket gyagyásnak". :haha:
cattaro
02-14-2020, 08:43 PM
Hétfõn megkezdem egy 2 és fél éve lejárt - 'minõségét megõrzi' -, fél kilós kiszerelésû, vákuumcsomagolású õrölt kávé fogyasztását. A csomagolás/vákuumozás minõsége tökéletesen kitartott, újszerû állapotban bontottam fel.
Konklúzió: 1. azóta is élek. 2. semmi különbség nincs egy újabb termékkel összevetve. Sem állagban, sem illatban, sem ízben.
Ihasz Laci
02-20-2020, 05:31 PM
errol nem tudom volt-e mar iras, ha igen akkor most lesz megegyszer:)
szoval a huskonzerv ami megnyerte a masodik vh-t
8646
otthon magyarorszagon nem talalkoztam vele (2006ig) hogy most kaphato-e azt nem tudom.
en csak par eve fedeztem fel, egy skot faszi kempingezos videojaban lattam, hogy ezt sutotte tuzon es hamburgernek csinalta meg
akit erdekel:
https://www.youtube.com/watch?v=vc5tr4r6SdM
szoval ezutan kiprobaltam en is. egesz finom ize van, es rengeteg fele keppen lehet elkesziteni, jo sutve-fozve-grillezve vagy csak ugy egybol a konzerbol.
eleg komoly szenhidrat bomba:) energiat azt ad rendesen. szoval amiota kiprobaltam azota esszuk itthon is nemcsak kirandulason, mindig van tartalekba 4-5 konzerv arra az esetre ha van valami.
ja es, hogy megnyerte a haborut.
miutan a nemetek lerohantak az oroszokat es orosz o. nyugati reszet (ami a fejletteb iparosodott) valamint ukrajnat (ami az agraripar) hamar elfoglaltak az oroszoknak egy jo ideig nagyon minimalis ipari kapacitasuk volt. addig az amerikaiak etettek es fegyvereztek az oroszokat, es bizony millio szam kuldtek a spam konzerveket is.
hat ennyi.
aki ismeri tudja milyen, aki meg nem probalta annak ajanlom.
Én gondolkodtam rajta hogy vegyek-e egy hatos pakkot a Walmartból, a gond hogy árban egy kicsit drága. :hogymi: De finom az biztos, régen egy csomószor ettem ilyet. :) Hasonló az íze a parizerhez, emiatt én kenyérrel és mustárral szeretem.
Ihasz Laci
02-20-2020, 06:24 PM
Én gondolkodtam rajta hogy vegyek-e egy hatos pakkot a Walmartból, a gond hogy árban egy kicsit drága. :hogymi: De finom az biztos, régen egy csomószor ettem ilyet. :) Hasonló az íze a parizerhez, emiatt én kenyérrel és mustárral szeretem.
vegyel, megeri az arat!
mi mostanaban borso fozelekhez esszuk, nagyon jol megy hozza.
borsofozelek, 2 szelet sult spam meg 1 tukortojas, kiraly ebed:)
cattaro
02-20-2020, 07:52 PM
Lehet, hogy van különbség az eredetihez képest minõségben, de Magyarországon ez ugyebár löncs(hús), vagdalt(hús), sonkás vagdalt, vagdalt sonka, darált hús neveken fut a konzerviparban rengeteg változatban és minõségben, árban, hosszú évtizedek, talán már a 2.világháború óta. Lásd: _gyíkhús_. https://hu.wikipedia.org/wiki/Spam_(%C3%A9tel)
Következő rendelés:
600 pakk tészta
2 kiló mogyorókrém
12 kiló Nesquik
Szombaton talán ideér.
Videó hétvégére:
Korona vírusra készülés, tartós élelmiszer - saját készlet
https://www.youtube.com/watch?v=Bv5coJWAvDw
A videó leírása:
"A videóban látható készlet nem volt drága, talán 1000 dollár ami itt egy minimálbér 2/3-a. Olcsó ételek és egyebek, amik nagyobb tételben még olcsóbban szerezhetőek be. Javaslom hogy hasonló dolgokat vegyen mindenki, aki komolyan veszi a helyzetet. Vagy csak úgy vásárolna, mert így is-úgyis érdemes készleten tartani ilyen dolgokat. Talán a videó segít néhány embernek hogy mit vegyen."
cattaro
03-08-2020, 06:33 PM
Érdekesség, én nem tudtam, hogy voltak "Konzerv-bisztrók"...
Ön fizetne melegített konzervért egy étteremben? (https://toretro.blog.hu/2020/03/07/on_fizetne_melegitett_konzervert_egy_etteremben)
haven
03-08-2020, 07:36 PM
miiiii
fater.lajos
03-09-2020, 12:06 PM
Ön fizetne melegített konzervért egy étteremben? (https://toretro.blog.hu/2020/03/07/on_fizetne_melegitett_konzervert_egy_etteremben)
És az megvan, amikor a csepszon motorterében felrobban a babfõzelék konzerv?
cattaro
03-09-2020, 08:07 PM
És az megvan, amikor a csepszon motorterében felrobban a babfõzelék konzerv?
??? Nincs meg.
Ihasz Laci
03-09-2020, 08:35 PM
kis erdekesseg, a veszpremi bisztro epulete szerintem meg all, legalabbis kisertetiesen hasonlit egy helyi csehora amit helyi neven csak hullamosokent neveztek, meg en is megfordultam ott egyszer ketszer:)
haven
03-09-2020, 08:44 PM
mosóként vagy mosottként?:haha:
Étteremben nem hiszem, bár a diszkóban a 90-es években árultak konzerv-melegszendvics-krémes kenyeret. :)
Ihasz Laci
03-10-2020, 08:48 PM
mosóként vagy mosottként?:haha:
mosottkent :)))
Ihasz Laci
03-14-2020, 09:40 AM
mivel ugy dontottunk, hogy elkezdunk prepperkedi:) es feltoltjuk a keszleteinket igy elkezdtunk bevasarolni dolgokat mi is
https://www.firepotfood.com/
turazashoz szoktam venni ezket az elore csomagolt kajakat de most veszunk par csomaggal itthonra is.
eleg finomak es laktatoak, regota eszem oket es a tobbi hasonlo tura kajak kozul nekem ez jott be a legjobban.
kicsivel dragabb mint az atlag de szerintem megeri, mert nem hasznalnak mesterseges tartosito szereket hanem szaritott osszetevokbol keszitik el az eteleiket, egeszsgesebb mint a hogyomanyos konzerv kajak.
es postaznak magyarorszagra is ha jol tudom
fater.lajos
03-18-2020, 08:19 AM
??? Nincs meg.
O.K.
Katonaként gyakorlatokon a babfõzeléket a Csepel D-344 vagy D-350-es (becenevén csepszon) teherautóban motortérbe feldrótoztuk a kipufogó mellé, hogy megmelegedjen. Ha tovább mentünk, a konzerv felrobbant és minden trutymákos lett.
Ettõl kezdve ez lett a kopasz-sofõr szívatás alapeleme... Egy konzerv és egy nap motormosás. Ha ugyanezt egy FUG-ban csinálta, akkor két nap...
st.jimmy
03-18-2020, 08:58 AM
az milyen, ha kiállsz azért a menetoszlopból, hogy ne robbanjon fel a konzerv?
amikor felelõsségre vonnak azt mondod, hogy technikai okokból elkerülhetetlen volt a megállás :D
(egy más kor szülötteként könnyen nagy a szám)
fater.lajos
03-18-2020, 09:26 AM
Nem állhattak ki. Ment. Vagy lebukott, vagy nem. Így is úgy is sikált. Vagy volt fogda, vagy nem... Késõbb tiltották és ellenõrizték a dolgot!
cattaro
04-03-2020, 09:42 PM
Egyfajta beismerõ vallomásnak lehetünk tanúi egy vészhelyzet kapcsán, ha jól értem:
Meghosszabbítanák a konzervek lejárati idejét, ez is a válságkezelés része lehet
https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/03/koronavirus-elelmiszer-kereskedelem/
Szia,
En nem ertem a logikat ebben a felvetesben: par hettel ezelotti vasarlasokban sok boltban kiurultek a konzerv polcok.
Marpedig ha minden raktarkeszletet eladtak, akkor most mar sehol nincsen regi konzerv, nem csak 5 eves, de se 4 se 3 eves, akkor soha nem volt meg ennyire _kevesse_ aktualis az, hogy megemeljek a konzervek eladhatosagat pl. 5 evrol 6 evre.
Valaki elmagyarazhatna ezt nekem.
Bel
haven
04-04-2020, 03:14 PM
Most eszem a 2018 bán lejárt konzerveim....
cattaro
04-05-2020, 09:27 PM
Szia,
En nem ertem a logikat ebben a felvetesben: par hettel ezelotti vasarlasokban sok boltban kiurultek a konzerv polcok.
Marpedig ha minden raktarkeszletet eladtak, akkor most mar sehol nincsen regi konzerv, nem csak 5 eves, de se 4 se 3 eves, akkor soha nem volt meg ennyire _kevesse_ aktualis az, hogy megemeljek a konzervek eladhatosagat pl. 5 evrol 6 evre.
Valaki elmagyarazhatna ezt nekem.
Bel
Nem lehet, hogy az amúgy is aggasztó élelmiszerpazarlást akarják mérsékelni felsõ nyomásra? Hogy ne dobják ki a szemétbe a rengeteg felhalmozott, valószínûleg a lejáratig fel nem használt, de a valóságban még teljesen jó konzervet. Már így is lehet híreket hallani, hogy rengeteg pánikvásárolt kaja (nem konzerv) máris a kukákban landolt, mert megromlott.
Alpha
04-06-2020, 11:38 AM
A boltok polcait a saját raktárukból töltik fel, ahová a logisztikai közpotból szállítják az árut. A logisztikai központokba a gyártók vagy kereskedõk viszik be. Ha én konzerv gyártó vagyok és van egy termékem (barack konzerv), ami hosszú szavidõs. Akkor nem feltétlen szállítom be az összes készletemet márciusban a multinak, mert a következõ gyártás csak nyár végén lesz. Annak a terméknek, amibõl hiány van, jól feltornázható az ára.
Szerintem nem érdeke sem a gyártóknak, sem a kereskedõknek, hogy a vírus miatt népszerû termékekbõl maradéktalanul kiszolgálják az igényeket, mert az nem hozna árversenyt.
Nem vagyok egy közgazdász, de ezt gondolom.
Dream_walker
04-06-2020, 06:58 PM
A boltok polcait a saját raktárukból töltik fel, ahová a logisztikai közpotból szállítják az árut. A logisztikai központokba a gyártók vagy kereskedõk viszik be. Ha én konzerv gyártó vagyok és van egy termékem (barack konzerv), ami hosszú szavidõs. Akkor nem feltétlen szállítom be az összes készletemet márciusban a multinak, mert a következõ gyártás csak nyár végén lesz. Annak a terméknek, amibõl hiány van, jól feltornázható az ára.
Szerintem nem érdeke sem a gyártóknak, sem a kereskedõknek, hogy a vírus miatt népszerû termékekbõl maradéktalanul kiszolgálják az igényeket, mert az nem hozna árversenyt.
Nem vagyok egy közgazdász, de ezt gondolom.
Ez egy elszeparált nemzetgazdaságban vagy leállított teherszállítás mellett még mûködne is, de a globalizáció óta igazából csak egy elmélet. Ha nincs valahol valami, akkor odaszállítják máshonnan. Ez, mármint a globalizáció annyira nem nagy baj, ez segített abban, hogy mára szinte már mindenhol felszámolták az extrém éhezést a harmadik világban.
Nagyon durva dolognak kell történnie ahhoz, hogy a termékpályák annyira bedõljenek, hogy egy barack-konzerven nyerészkedni lehessen, és akkor már ott tartunk, hogy nincs értelme nyerészkedni, mert kb vége mindennek.
yeahno
04-15-2020, 12:37 AM
Hogyan tudnám megvédeni a befõttesüvegek fedelét a rozsdásodástól?
Az karmok amik a menetet fogják hamar megrozsdásodnak, emiatt a fedõ kicsit felenged és megnyílik az út a bacik elõtt.
- Tartsam szárazabb helységben
Itt van helyem, hûvös, sötét, de sajnos nedves pince.
- Keressek fedelet ami nem rozsdál
Mûanyag nem zár rendesen, alut sem találok, mindkettõbe rakni kéne gumi vagy szilikon tömítést amit készen nem találok, csinélni meg körülményesnek tûnik (ollóval köröket vágni gumilapból)
- Tegyem az üvegeket légmentes konténerbe hogy szárazon maradjanak
A gumigyûrûs 60-120L hordók jól zárnak, de nem akarom mindig kipakolni az egészet ha pont legalulról kell valami, légmentesen záródó ládát dobozt még nem találtam.
- Mártsam olvasztott gyertyába az üveg felsõ részét fedelestõl.
Ezt akarom majd kipróbálni, kiváncsi vagyok mennyire tartós és praktikus, elmosogatni biztos kín lesz.
- Vákuum zárjam az üvegeket, az hátha rajta tartja a fedõt akkor is ha a fedõ karma megrozsdál
(nem csak befõzött dolgokat szánok a pincébe amibe eleve keletkezik némi vákuum, hanem száraz cuccokat is (gabona, táplálék kiegészítõk stb))
- Használjak mást befõttes üveg helyett
Van egy csomó üvegem, a mylart sajnálom elhasználni.
- ...?
Alpha
04-15-2020, 05:50 AM
Hogyan tudnám megvédeni a befõttesüvegek fedelét a rozsdásodástól?
Az karmok amik a menetet fogják hamar megrozsdásodnak, emiatt a fedõ kicsit felenged és megnyílik az út a bacik elõtt.
- Tartsam szárazabb helységben
Itt van helyem, hûvös, sötét, de sajnos nedves pince.
- Keressek fedelet ami nem rozsdál
Mûanyag nem zár rendesen, alut sem találok, mindkettõbe rakni kéne gumi vagy szilikon tömítést amit készen nem találok, csinélni meg körülményesnek tûnik (ollóval köröket vágni gumilapból)
- Tegyem az üvegeket légmentes konténerbe hogy szárazon maradjanak
A gumigyûrûs 60-120L hordók jól zárnak, de nem akarom mindig kipakolni az egészet ha pont legalulról kell valami, légmentesen záródó ládát dobozt még nem találtam.
- Mártsam olvasztott gyertyába az üveg felsõ részét fedelestõl.
Ezt akarom majd kipróbálni, kiváncsi vagyok mennyire tartós és praktikus, elmosogatni biztos kín lesz.
- Vákuum zárjam az üvegeket, az hátha rajta tartja a fedõt akkor is ha a fedõ karma megrozsdál
(nem csak befõzött dolgokat szánok a pincébe amibe eleve keletkezik némi vákuum, hanem száraz cuccokat is (gabona, táplálék kiegészítõk stb))
- Használjak mást befõttes üveg helyett
Van egy csomó üvegem, a mylart sajnálom elhasználni.
- ...?
Cseréld a tetõket évente. Én Nagykõrösön vettem a Crown Kft.-tõl egy kartonnal (500 db) néhány ezer forintért. Nem éri meg szarakodni a javítással, vákuum zárással, stb.
Tényleg. A vákuum zárást hogy gondoltad megoldani?
st.jimmy
04-15-2020, 07:40 AM
régen nagyanyám a lekvárra nem tett fémfedõt, csak celofánt, duplán, közé a tartósítószert
(befõttes) gumival fogta le, de szerintem madzaggal is jó lehet
yeahno
04-15-2020, 07:44 AM
Köszi, a cserére nem is gondoltam.
Több módszer van vákuumozásra, egy vákuumpumpa szívja a levegõt (Vákuumos fóliahegesztõ, kézi vákuum pumpa, hûtõ kompresszor szívó vége, elektromos ónszívó, akvárium levegõztetõ fordított membránnal, vagy egy zárt dobozban, 50ml fecskendõ eszkábált szelepekkel), minél erõsebb a vákuum annál jobb.
1.) Vákuumos fóliahegesztõkhöz árulnak befõttesüveg adaptert, csak a 720ml-es üveghez jó, abból sem mindhez. Lazán rászorítod az üvegre a fedõt, az adapter az üveg nyakához tapad, a vákuum megemeli annyira a fedõt hogy ki tudja szívni az üvegbõl a levegõt, ha leállítod a pumpát a fedõ becuppan, emiatt zárva marad, aztán már csak jobban rá kell szorítani a fedõt.
Jól mûködik, de csak egy fajta üveghez jó, viszont házilag sem lehet nehéz hasonlót csinálni más méretekben.
2.) Egy nagyobb légmentesen záródó konténerbe rakod a befüveget, a konténer fedelén apró lyuk, amit befed egy kicsi vékony gumilap, három oldalról leragasztva szigszalaggal (ez egy egyszerû egyirányú szelep). Lufival meg sport gumiszallaggal már próbáltam. Ezen a szelepen keresztül szívod ki a levegõt a konténerbõl. Mikor megnyitod a szelepet hogy kiengedd a levegõt, a konténerben lévõ befüveg fedele becuppan. Nem értem a jelenséget de mûködik.
Ezen látszik az "üveg a konténerben" és a befõttes üveg adapter is.
https://www.youtube.com/watch?v=MBJEtEesjWs
- Magára a befüveg lapkára is lehet egy szelepet csinálni, kiszúrni, rá egy gumi darabot, fent lent és egyik oldalt leragasztod, ezen keresztül ugyanúgy ki lehet szívni a levegõt azzal a gumis végû csõvel amit az ürge a befõttesüveg adapterre cuppant rá. A vákuum tartja a gumilapot a lapkán, de a végén le is lehet ragasztani szigszalaggal. Nem tudom egy ilyen szelep meddig bírja, csak egy hétnél tartok.
A lapkán a lyukat szerintem jobb szúrni mint fúrni, de lehet fúrva is jól tapad rá a gumilap.
https://i.postimg.cc/64fQHWmW/valve.jpg (https://postimg.cc/64fQHWmW)
Valószínûleg egyszerre több üveget is le lehet így zárni egy nagyobb edényben, nem kell egyesével szarakodni, majd egy kuktával kipróbálom.
yeahno
04-18-2020, 03:07 AM
Folytatas:
http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260552.jpg
Amikor elkeszult, tettem bele egy kis hideg vizet, hogy ne legyen olyan forro (osszesegeben joval tobb vizet tettem bele mint kellett volna, ezert leves allagu lett rizseshus allag helyett):
http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260553.jpg
A csalanlevel egesz jo lett benne, a szara is eheto, de a gyokeret egy kis ragcsalas utan vegul kikoptem, nem ettem meg.
http://foto.belse.hu/170429/mini_p1260556.jpg
Mivel 2 foetkezesre terveztem, ezert reggelikent nem ettem meg az egeszet, a rizs 3/4-t otthagytam a hangyaknak (termeszetesen a kepeken itt-ott megjeleno nem lebomlo szemetek az elottem ott jarok lelkiismeretet terhelik), meg igy is nagyon laktato volt.
A kovetkezo lepes majdnem egy evvel kesobb volt, vagyis ekkor mar kozel 2 eves volt a cucc, es ezt az idot a csomagtartomban toltotte:
Osszefoglalva a tapasztalatokat:
-a legmeglepobb, hogy a tavalyelott augusztusban elkeszitett, nagyreszt (1-2 honap kivetelevel) az auto csomagtartojaban tartott sulthus nem romlott meg!
-az ize nem lett jobb, de a melle fozott csalan kifejezzetn izlett (tyukhurbol es salataboglarkabol keveset szedtem, fozes utan a csalan mellett ezeket nem igazan lehetett eszrevenni)
-szomoru, de eredendoen elszamoltam valamit, csak 1667 kaloria egy csomag (szotyi nelkul).
-A levett csajkatetos foton latszik, hogy rengeteg ures hely maradt meg a 4 db folott, siman befert volna egy 5., szoval nem csak 6668 kaloria ferne bele egy csajkaba, hanem 8335 is.
Lehet, hogy el kellene engedni ezt az otletet, ennek ellenevalamikor meg megprobalkozok egy javitott verzioval:
-dupla adag hussal
-bele rakva fuszereket (so, bors, fokhagyma, kakukkfu, oregano). Azert, hogy nehogy ezek miatt romoljan meg gyorsan, ezert a fuszereket meg sutes elott belerakom, hogy ezek is hokezelve legyenek.
-a zsirmennyiseg marad, mert az adja az energiat
-marad, hogy a tarhonyara is raontom a zsirt, mert igy kevesebb helyett foglal
-fele akkora csomagokat keszitek, mert a mostani tul nagy adag
-aztan majd meglatjuk, hogy egyaltalan ennek van-e ertelme, vagy inkabb maradjak a fejenkent fel kilo mogyoronal.
Számomra hihetetlen hogy nem romlott meg, nem neked nem hiszek hanem egyszerûen nem fér bele a világról kialakult képembe hogy két év alatt nem avasodott meg a zsír vagy romlott meg a hús egy kocsiban. Hacsaknem kifelejtetted hogy a kocsit amúgy a fagyasztóban tartod.
Mindenképp kockázatosnak tûnik, nem tudom a botulizmusnak mennyi esélye van zsírban, de még az avasodástól is félek. Múltkor megettem egy fél zacskó avas kesudiót mire rájöttem hogy avas, lehet hogy neked sem tûnt fel.
Szerintem a mogyoró vagy a mogyorón lévõ növényi olaj is megavasodna két év alatt a kocsiban. Konzervdobozban védõgázzal lenne a legjobb esélye szerintem. Én valami cukros száraz keksz irányba nézelõdnék konzerben+védõgázban nem hiszem hogy lehet kapni, úgyhogy marad a vákuum és mylar. Vagy az emergency rationsként árult tégla alakú liszt+cukor+hidrogénezett növolaj szeletek.
Nekem a víz szokott még problémás lenni, az mûanyag palackos ásványvíz amibõl kiöntök egy kicsit hogy télen ne nyomja szét magát mindig megposhad mire szükség lenne rá, kicsit pocsolya és mûanyag íze és szaga lesz, élet-halál kérdésnél biztos meginnám de eddig inkább kihagytam az ilyet.
Évente cserélve jó lenne de valahogy mindig kimarad.
Gondoltam hogy befõzök vizet, felforralom, üvegbe töltve úgy üvegestõl tovább sterilizálom egy kuktában, így nem lenne mûanyag íze és nem is poshadna meg mert belül steril az üveg és a víz is.
Ha nem szabadul el a csomagtartóban akkor nem látok problémát vele. Üveg helyett egy vákuumzacsiban is lehetne ugyanezt aztán az egészet egy mylar zacskóba tenni hogy jobban bírja a gyûrõdést, de annyi extrém hõmérséklet változás után amit egy kocsiban kap a mûanyag egy része belebomlana a vízbe amit nem szeretnék.
BOB-ba most tojásport raktam mylarban fõ kajának, aztán eszembe jutott hogy rántottát valami zsiradékba kéne csinálni, ami viszont nem áll el sokáig. Olajok közül úgy tudom a kókuszolaj áll el a legtovább a hidrogénezett növényi olajok után. Zsírok közül a a marhafaggyú de elég nehéz megemészteni. árulnak fagyasztva szárított vaj port de viszonylag alacsony zsírtartalommal szóval inkább csak az íze miatt, és youtubon láttam hogy néhányan fõznek be vajat, de abban sem nagyon tudok hinni, kockázatosnak tûnik, nem hiányzik egy ételmérgezés egy SHTF esetben.
Szia,
Hat, nem volt tul jo az ize, elkepzelheto, hogy egy kicsit avas volt, de ezzel egyutt azert hatarozottan eheto volt.
Az valoszinuleg sokat tett az avassag lassitasara, hogy dupla nejlon zacskoban volt, nem nagyon tudott levego belemenni (az avasodas lenyegeben a zsir oxidacioja, vagyis oxigen - levego nelkul nem avasodik a zsir egyaltalan).
Megdobbento modon amikor a javitott verziot megcsinaltam vakumfoliazva, az semmivel sem lett jobb: nemreg neztem, es lathatoan megavasodott 2 ev alatt. Igy "normalisan" mar nem fogyaszthato, noha meggyozodesem, hogy jobb hijjan meg lehet enni etelmergezes nelkul (de ezt csak akkor probalom ki, ha muszaly :-)).
Az egy eves lathatoan jo allapotu, de az meg tul friss ahhoz, hogy felbontsam. :-)
Botulizmus: odafigyelessel konnyen megelozheto, mivel ezt egy hoerzekeny bakterium elszaporodas utan keletkezo merge okozza. Vagyis ebbol a szempontbol az en kajam teljesen biztonsagos, hiszen ezt igen alapos hokezelesnek (ropogosra sutes) vetettem ala, es meg azon melegeben be is csomagoltam, amit csak kozvetlen fogyasztas elott nyitok ki.
Szerintem a viz tartositasara a letezo legegyszerubb megoldas is jo manapsag: ha nem nyitod fel a bolti asvanyvizas palackot, akkor nagyon sokaig jo, mivel ezek lenyegeben sterilek (vagyis altalaban sterilek, de ha valami gond miatt megsem azok, akkor nem lehet szamon kerni a gyarton, ellenben egy sterilkent forgalmazott termekkel). Amilyen telek vannak manapsag, a jeg szet sem fesziti a palackokat (persze ez az elmult telre biztos csak, a kovetkezo telen siman elofordulhat par hideg nap).
Abban nem vagyok biztos, hogy ha kuktaba teszed a zart vizes uveget, az mennyire eli tul a tulnyomast (persze mivel nem probaltam, lehet hogy siman).
Igen, a mogyorot/napraforgomagot surun kell cserelni a kocsiban, de ez nem gond, mivel azt szivesen fogyasztom, igy a forgatas biztositva van.
En fontosnak erzem (de igazat megvalva azt nem tudom, hogy ez milyen idotavon lesz igazan fontos, de minden bizonnyal a valasz nem egy egyszeru szam, hiszen pl. kijarasi tilalom alatt otthon heverve ugyis epulnek le az izmok ezert keves kulso feherje kell; mikozben egy szokatlanul nehez turan meg epulnek az ismok, vagyis kifejezetten szukseg van a kulso feherjebevitelre), hogy legyen teljes erteku (gyakorlatban: allati eredetu) feherje is az etrendben. Az ajanlott minimum fel gramm, az abszolut minimum negyed gramm testtomegkilogramonkent, naponta vagyis 100 kg-os embernek 25-50 gramm feherje, ami nyolcad-negyed kilo husban van, ennel koncentraltabb (vizszegenyebb) a fustolt sonka, szoval a 20 dkg fustolt sonkaban kb. 2 napi abszolut minimum talalhato meg.
Termeszetesen az altalad irt tojaspor ugyanilyen jo ebbol a szempontbol, es lehet, hogy azt sokkal egyszerubb tartositani.
Bel
yeahno
04-20-2020, 03:13 AM
Szia,
(az avasodas lenyegeben a zsir oxidacioja, vagyis oxigen - levego nelkul nem avasodik a zsir egyaltalan).
Bel
Akkor miért avasodott mégis a vákuumzacsiban? A zacsi ránézésre vákuum alatt volt? Ha sima nejlon zacsiban nem avasodott az elõzõ adag akkor vákuumzacsiban most miért?
A botulizmusnak még utána kell járnom, de úgy tudom hogy pont csak levegõtõl elzárva szaporodik el a baci ami a toxinokat képzi, ezért lehet problémás a vákuum csomagolás.
Mivel oxigéntõl elzárva az egyébként romlást okozó baktériumok nem szaporodnak el, a kajának nem lesz rossz szaga, ehetõnek tûnik, viszont mérgezõ.
Ha nem a végleges tartóedényben kapja a hõkezelést az étel hanem mondjuk sütés után kerül bele egy zacskóba, akkor nem biztos hogy a zacskót elég hõ éri ahhoz hogy a rajta lévõ baktériumok és spórák elpusztuljanak, meg csomagolás közben a levegõbõl is bekerülhet mindenféle, ami aztán légmentesen lezárva elszaporodhat.
Nem tudom mekkora lehet a kockázat, tény hogy ritkán történik ilyen mérgezés, de kevesen is foglalkoznak tartósítással házilag, és legtöbbjüknél a hõkezelés/légmentes tér mellett más módszert is használnak (só cukor ecet tartósítószerek) ami önmagában is elég a baktériumok szaporodásának megakadályozására.
Ha csak pár napra készülsz lehet hogy felesleges a vészeseti kaja fehérjetartalmára koncentrálni. De ha mégis akkor esetleg fehérjeport keverni valamihez? Bár úgy látom inkább a full házi megoldások híve vagy.
Az ásványvíznek nálam poshadt mûanyag íze lesz a kocsiban, ezért akarom az üveget(nincs íze) steril vízzel(nem poshad) kipróbálni.
Szerintem a víz is úgy ahogy van hidegen a "forrásból" vagy valami szûrõn keresztül kerül a palackba ami lehet tisztább mint maga a víz, de emlékszem sok bacit talált régebben a NÉBIH a bolti palackos vizekben.
haven
04-20-2020, 09:30 AM
Ha mondjuk vizet tárolnál hosszabb idõre, nem 1.5 literes flakonban, és van ezüst pénzed, tegyél be 1-1 darabot, sokkal tovább lesz friss. Nem az én ötletem, a rómaiak használták már az ókorban.
fater.lajos
04-27-2020, 05:07 PM
Szõrös Zoli barátomnál most került fel egy szenzációs könyv az oldalra. 1915-ös és ma is használható a Háborús fõzõkönyv. Sznte semmikbõl valami ehetõt!
http://www.kalasnyikov.hu/dokumentumok/haborus_fozokonyv.pdf
A február végén feltöltött videóm miatt sokaktól kaptam a kritikát, hogy minek annyi kakaópor, minek annyi tejbegríz, minek annyi tejpor, minek annyi zacskós tészta, minek annyi lecsó, stb.
A helyzet az hogy azóta:
- az összes kakaópor elfogyott
- a dobozos tejbegríz is megcsappant
- az összes zacskós tejpor elfogyott
- egyetlen adag lecsó maradt
- az 1200 zacskós tésztából 250-et már megettünk
- a rizsbõl is jócskán fogyott
- a konzerveket is folyamatosan eszegetjük
- a zabpehely kb. 2/3-a elfogyott
- a mélyhûtõben lévõ gyümölcsökbõl lekvárt kezdett fõzni az asszony, szóval az is nagyon elkezdett fogyni
Stb, stb...
Tehát nem hogy ne tudnánk megenni, de van amibõl már újra kellett rendelnem, illetve van ami nagyon fogy és a következõ 1-2 hónapban kell nagy rendeléseket leadnom a télre, hogy legyen elég májusig. Mindezt úgy, hogy a nyáron azért vettünk néha dolgokat a boltban, kenyeret, tojást, húst, ilyesmiket.
:)
st.jimmy
02-03-2021, 08:06 PM
Sziasztok!
Találtam egy videót és lenyûgözõdtem:
https://www.youtube.com/watch?v=MElMJsIP1Y0
ez az indián kaja volt már?
Nagyon megkóstolnám, szerintem nekem a mindennapok tartalékkajájának is megállná a helyét, bár lehet, hogy az általam preferált gyümölcsmentes verzió az kevésbé élvezhetõ
varég
02-04-2021, 06:40 PM
Sziasztok!
Találtam egy videót és lenyûgözõdtem:
https://www.youtube.com/watch?v=MElMJsIP1Y0
ez az indián kaja volt már?
Nagyon megkóstolnám, szerintem nekem a mindennapok tartalékkajájának is megállná a helyét, bár lehet, hogy az általam preferált gyümölcsmentes verzió az kevésbé élvezhetõ
Egyik rendezvényen kóstoltam a pemmican-t.
Szerintem igen finom étel, kb. húsos mûzli szeletnek lehetne nevezni.
A gyümölcsmenteset, ha a beef jerky-hez hasonlóan fûszerezik, egész jó...
Amennyiben vízben feloldod, felforralod, egy húsleves szerû ételt kapsz.
Amennyiben van rá lehetõséged, érdemes készíteni egy adagot.
(csak el kell vonatkoztatni attól, hogy nagyon hasonlít a kutyakajához :D )
st.jimmy
02-06-2021, 02:54 PM
hát én szoktam nézni a kutyakajákat a boltban, hogy egész gusztusosak is vannak :D
(nincs kutyám)
varég
02-06-2021, 03:04 PM
hát én szoktam nézni a kutyakajákat a boltban, hogy egész gusztusosak is vannak :D
(nincs kutyám)
Azért az is vicces, hogy a kutyaeledel 95%-ban hûst tartalmaz, a felvágott meg 60%-ban... :D
(nincs kutyám)
Hát, régen megkóstoltam az egyik macskakonzervet, és nem csodálom hogy a macskák odavannak érte. Annyi íz volt benne, hogy órákkal a kóstolás után is éreztem. :haha: Szerintem semmi egészségtelen nincs benne, mert akkor eleve nem is árulhatnák házikedvenceknek.
https://www.youtube.com/watch?v=8ZTGppUiV38
fater.lajos
02-16-2021, 08:23 AM
Valamelyik fórumtárs régebben írta, hogy egy ilyen gyárban dolgozott vagy dolgozik.
Kérem Õt, írjon az ott szerzett tapasztalatokról!
haven
02-16-2021, 01:37 PM
(nincs kutyám)
meg is kóstolom õket, alap:D a mi ételeinkhez képest sótlanok és ízetlenek
Apám most mondja hogy az emberek megint lisztért rohamozták meg a boltokat.
Felmerült bennem a kérdés, hogy miért...
Mindenki otthon süti a saját kenyerét? Magyarországon senki nem vesz kenyeret csak lisztet, és most pedig sok liszt kell? :confused: 15 éve még biztosan nem sütöttek az emberek otthon kenyeret. Még a nagymamám se, õ is csak bizonyos alkalmakkor rétest készített és kalácsot. Na jó, meg palacsintát, abba is kell liszt. Viszont kenyeret nem emlékszem hogy akár egyszer is sütött volna.
Amúgy se túl jó a sok liszt. Én készítettem a múltkor a pizzákat, aztán szalámis-sajtos kenyeret, és persze a speckó serpenyõs sütimet is, de utána észrevettem hogy marhára tartósan rám jött +3 kiló túlsúly. Pedig csak kb. 7 napon át ettem ilyeneket. Szóval nem érdemes a lisztet két pofára enni.
Tehát a kérdés, hogy mit készítenek abból a rengeteg lisztbõl az embereket? Meg ha vettek vagy 30 kilót tavaly abból még nem kéne hogy legyen otthon? Azért annyira sok nem kell még akkor sem ha készít belõle ezt-azt az ember.
varég
03-07-2021, 10:56 AM
...
Tehát a kérdés, hogy mit készítenek abból a rengeteg lisztbõl az embereket? Meg ha vettek vagy 30 kilót tavaly abból még nem kéne hogy legyen otthon? Azért annyira sok nem kell még akkor sem ha készít belõle ezt-azt az ember.
Olajban sült, lisztes-cukros WC papírt...
A kosarak tartalmát nézve. :D
P. Dude
03-07-2021, 01:12 PM
Apám most mondja hogy az emberek megint lisztért rohamozták meg a boltokat.
Felmerült bennem a kérdés, hogy miért...
Már magát a rohamozást sem értem. Egy éve járvány van... Harmadik hullám. Ez így lesz egy darabig, hogy idõszakonként lesznek egy-két hetes bezárások, korlátozások. Nem szokták még meg az emberek?
A lisztezést már tavasszal sem tudtam hova tenni. Az elején láttam, hogy fészbukon néhányan elkezdtek beírogatni házi kenyér recepteket. De nem hinném, hogy amikor kiderült, hogy a járvány nem csak egy hónap lesz, akkor utána is sokáig tartott a lelkesedés. Meg azt sem hinném, hogy az embereknek van idejük hónapokon át rendszeresen kenyeret sütni. Már meséltem, hogy a munkahelyen is rendelik a nõk a kaját mindenhonnan. Sima 8 óra iroda mellett nincs idejük fõzni. És közben olyan ételeket rendelnek, amiket még egyáltalán nem is lenne bonyolult elkészíteni. Szóval én sem hiszem, hogy itt tömeges kenyérsütögetés menne.
IKEA-roham is van megint. :D
Az asszony:
"- Venni kéne rizst, mert volt a nagy zacskóval de már nincs több."
Erre hátramentem a kamrába és mondtam neki hogy 45 kilónyit vettem és abból 1 év alatt csak 9 kilót ettünk meg. Tele vagyunk rizzsel. :haha:
P. Dude
03-07-2021, 10:55 PM
Az asszony:
"- Venni kéne rizst, mert volt a nagy zacskóval de már nincs több."
Erre hátramentem a kamrába és mondtam neki hogy 45 kilónyit vettem és abból 1 év alatt csak 9 kilót ettünk meg. Tele vagyunk rizzsel. :haha:
Akkor megvan, hogy decemberben 30 év után miért vásárolt Kína Indiától (https://www.origo.hu/gazdasag/20201203-kina-india-rizs-nyersanyag-kereskedelem.html) rizst. Elhoztad onnan az összeset, és importra szorultak! :D
P. Dude
03-11-2021, 03:58 PM
Ez mehetne a C-vitamin topikba is, de inkább ide teszem, mert elállásra vonatkozik a kérdés. Megbontottam egy ilyen C-vitamint:
8934
Áttettem egy mûanyag dobozba:
8935
Így rendben lesz, ugye? A dobozt betettem a kredencbe, fény nem éri. A teteje jól rámegy.
A Multi Proban van 1500 mg C-vitamin, bár nem nyújtott felszívódású. Most azt csinálom, hogy mellé még beveszek ebbõl kezdetben napi 500-at, aztán majd lehet, hogy felviszem kisebb adagokban 1000 mg-ra.
Szia,
Szerintem az a lenyeg, hogy minimalis mennyisegu levego keruljon bele a tarolt C vitaminba.
Tehat, ha a doboz jol zar, akkor jo.
Semmire se akarlak rabeszelni, de szerintem egeszseges embernek 60 mg C vitamin kell (lehetoleg citrom, hagyma, narancs, paprika, ... formajaban), betegnek es akiben csak bujkal, azoknak 600 mg, de napi tobb reszletben.
Bel
P. Dude
03-11-2021, 06:45 PM
Köszi a választ!
Hát, igazából az a 60 mg már rég meghaladott, úgy tudom. Épp a járvány és a D-vitamin kapcsán említette ezt a 60 mg C-vitamint is egy sürgõsségi osztályos orvos a Facebook-posztjában:
"Szedjetek D-vitamint.
Sokat.
Magyarországon õsztõl-tavaszig majdnem mindenki D-vitamin hiányos.
Sajnos ez egy nagyon elhanyagolt téma, pedig nagyon fontos.
A D-vitamin nagyon fontos az immunrendszer megfelelõ mûködéséhez, de ezen túl még rengeteg pozitív tulajdonsága van (hozzászólásban mellékelek cikkeket)
Úgy vagyunk ezzel, mint pár éve a C-vitaminnal. A hivatalos napi dózis 60 mg volt, most meg ezresével szedjük."
varég
03-12-2021, 07:55 AM
Köszi a választ!
Hát, igazából az a 60 mg már rég meghaladott, úgy tudom. Épp a járvány és a D-vitamin kapcsán említette ezt a 60 mg C-vitamint is egy sürgõsségi osztályos orvos a Facebook-posztjában:
"Szedjetek D-vitamint.
Sokat.
Magyarországon õsztõl-tavaszig majdnem mindenki D-vitamin hiányos.
Sajnos ez egy nagyon elhanyagolt téma, pedig nagyon fontos.
A D-vitamin nagyon fontos az immunrendszer megfelelõ mûködéséhez, de ezen túl még rengeteg pozitív tulajdonsága van (hozzászólásban mellékelek cikkeket)
Úgy vagyunk ezzel, mint pár éve a C-vitaminnal. A hivatalos napi dózis 60 mg volt, most meg ezresével szedjük."
Ha jól tévedek, a C-vitamin, és a vízben oldódó vitaminok nagy része viszonylag nagy mennyiségben is szedhetõ, mert ami nem szívódik fel, az kiürül a szervezetbõl...
P. Dude
03-12-2021, 08:18 AM
Igen, és ezért érdemes több kisebb adagban szedni, ahogy bel is írta. Sajnos a Multi Pro Plusban lévõ 1500 mg nem nyújtott felszívódású, ezért lehet, hogy egy részét ki is pisilem. Ezért is egészítem most ki a porral, mert azt úgy adagolom, ahogy szeretném. Olvastam olyat is, hogy a C-vitamin napi ezer mg-nál kezdõdik, tehát az alatt nem nagyon beszélhetünk érdemi bevitelrõl.
haven
03-12-2021, 09:07 AM
inkább pisiljek ki akár több ezer mg c vitamint, mint hogy akár 50 is hiányozzon.
P. Dude
03-12-2021, 09:53 AM
Ebben egyetértünk, csak ugye a kipisilt része pénzkidobás.
varég
03-12-2021, 09:56 AM
Ebben egyetértünk, csak ugye a kipisilt része pénzkidobás.
Ez matematikai tény.
Viszont, azt jelenleg-tudomásom szerint- nem tudják kiszámítani, hogy az adott napon, mibõl mennyire van szüksége a szervezetednek.
(pl. 300mg C; 20mg D....)
Tegnap levettem a polcról egy régi (legalább 2 éves), saját keszítésû krumpli befõttet. Az illata ugyan nem olyan volt, mintha frissen fõztem volna, viszont állagra, ízre teljesen rendben volt. Igény szerint lehet turbózni rajta azzal, hogy az ember egy leheletnyi zsíron megpirítja, némi apróra vágott zölddel, hagymával gazdagítja, esetleg lepényt csinál belõle. Nekünk bevált :)
haven
04-04-2021, 05:07 PM
mi az a krumpli befõtt? Jó, mondjuk én alapból nem ismerem jól a krumpliból készült ételeket...
Felkockázott nyers krumpli vízzel, sóval befõttes üvegbe pakolva, majd automatában kifõzve. Azért írtam befõttnek, mert nem konzerv és úgy gondoltam, így érthetõbb lesz :)
P. Dude
05-01-2021, 02:47 PM
Rászántam magam, és frissítettem az élelmiszer listát. A rendszer jól mûködik: egy-két perc alatt átlátom, hogy mi az ami lejárt, vagy hamarosan lejár. (Aki államvizsgákra készül, az alapanyagokat ne vegyen, mert úgysem lesz ideje fõzõcskézni.)
Az jutott eszembe, hogy nincs olyan élelmiszer, ami mondjuk hivatalosan is 10 évig eláll, és nagyjából benne vannak a szükséges tápanyagok? Ûrhajós eledel, vagy ilyesmi? :)
Egyrészt: nem nagy a lakásom. Nekem egyszerûbb lenne valamilyen kisebb helyigényû ételt tárolni, és csak egy vagy két fajtát, amivel telepakolhatnék mindent. :) Másrészt: nekem jó a monotonitás-tûrésem. Ha SHTF lenne, és hónapokig ugyanazt kellene ennem, az nem jelentene problémát. A változatosságot amúgy is csak mi találtuk ki: adott mennyiségû és fajtájú tápanyagra van szükség naponta, mint az autónak a benzinre. A változatosság "luxus", ami nem szempont SHTF-ben.
Szóval ha lenne egy vagy kétfajta ilyen étel, ami:
1. "papíron" is hosszú évekig eláll
2. nagyjából benne vannak a tápanyagok (a vitamint és ásványi anyagot meg tudom oldani kiegészítõvel, szóval fehérjére, szénhidrátra, zsírra gondolok)
3. nem nagy helyigényû
4. és nem kell fõzni,
akkor az nekem tökéletes SHTF-eledel lenne.
Létezik ilyen? :)
P. Dude
05-01-2021, 03:01 PM
Beírtam, hogy "prepper ûrhajós eledel". Egy ilyet találtam rögtön:
NRG-5, az ûrhajós eledel (https://kemenyidok.blog.hu/2013/03/04/nrg-5_az_urhajos_eledel)
varég
05-01-2021, 03:54 PM
NRG-5, az ûrhajós eledel (https://kemenyidok.blog.hu/2013/03/04/nrg-5_az_urhajos_eledel)
Inkább vészeseti kaja.
Ezen nem tengõdnék napokig....
(csak ha nincs más.)
P. Dude
05-01-2021, 04:57 PM
Inkább vészeseti kaja.
Ezen nem tengõdnék napokig....
(csak ha nincs más.)
Na igen... Viszont az SHTF az pont vészeset. Olyankor elvileg mindegy, hogy mit eszel. Nem azt fogod nézni, hogy bio legyen. Meg nem is azt, hogy változatos legyen. Hanem azt, hogy benne vannak-e az adott napra szükséges tápanyagok, lehetõleg jó legyen a szavatossága, és ne kelljen vele vacakolni. Legalábbis nem hiszem, hogy SHTF-ben valaki is sok idõt szánna fõzõcskézésre.
Ami elõnyét látom:
- hivatalosan is 10 évig áll el
- kicsi a helyigénye
- olyan jól csomagolt, hogy lényegében bárhol nyugodtan tárolható
- nem kell fõzni vagy melegíteni, vagyis akkor is használható, ha nincs gáz/áram
Persze egyénfüggõ, hogy ki mit tárol. Azért is írtam, hogy személy szerint nekem ez elég optimálisnak tûnik. (Nem nagy a lakás; nem nagyon tudok fõzni; idõ sincs sok rá, mert 12 órát dolgozom; plusz megint jön a tanulás, ezúttal a nyelvvizsgára.)
Aktuális példa, reméljük, hogy senkinél nem kerül rá sor: covid, karantén. Ha nincs jól az ember, akkor nem tud nekiállni fõzni még úgy sem, ha egyébként mesterszakács. A boltba sem mehet el, mert karanténban van. De lehet, hogy ereje sem lenne hozzá. Ha magára van utalva, akkor ezzel az ûrhajós eledellel szerintem tök jól átvészel levert állapotban is egy karantént. Ha kórházba kell menni, akkor is 2 perc alatt be tud szórni egy hátizsáknyit, még ha nem is készítette össze.
Igazából az a kérdés, hogy ki milyen SHTF-re készül, és mennyi idõre szeretne tartalékolni. Három, esetleg négy évnél hosszabb lejáratú élelmiszert én még nem is nagyon találtam. Persze sok kaja jó a lejárat után is, de ezt nem lehet kiszámítani. És mivel voltam kórházban clostridium-szalmonella párosítással, ha nem muszáj, nem kísérleteznék ilyesmivel. Így meg állandóan azt kell lesnem, hogy mi mikor jár le. Meg vagy van idõm fõzni, vagy nincs. Nem is értem, hogy az okos emberiség a 21. században miért csak fél év, egy év alatt lejáró ételeket tud elõállítani.
Úgyhogy lehet, hogy én egy ilyesmi irányt megpróbálok belõni:
- húskonzerv
- zöldség és gyümölcskonzerv/befõtt (csak a rost miatt, hogy hasznosuljon is a bevitt táplálék)
- vitamin és ásványi anyag, kiegészítõ formájában
- víz
- ûrhajós eledel
- meg esetleg rizs
És ezeken kívül nem tárolok mást.
varég
05-01-2021, 05:10 PM
Na igen... Viszont az SHTF az pont vészeset. Olyankor elvileg mindegy, hogy mit eszel. Nem azt fogod nézni, hogy bio legyen. Meg nem is azt, hogy változatos legyen. Hanem azt, hogy benne vannak-e az adott napra szükséges tápanyagok, lehetõleg jó legyen a szavatossága, és ne kelljen vele vacakolni. Legalábbis nem hiszem, hogy SHTF-ben valaki is sok idõt szánna fõzõcskézésre.
Ami elõnyét látom:
- hivatalosan is 10 évig áll el
- kicsi a helyigénye
- olyan jól csomagolt, hogy lényegében bárhol nyugodtan tárolható
- nem kell fõzni vagy melegíteni, vagyis akkor is használható, ha nincs gáz/áram
Persze egyénfüggõ, hogy ki mit tárol. Azért is írtam, hogy személy szerint nekem ez elég optimálisnak tûnik. (Nem nagy a lakás; nem nagyon tudok fõzni; idõ sincs sok rá, mert 12 órát dolgozom; plusz megint jön a tanulás, ezúttal a nyelvvizsgára.)
Aktuális példa, reméljük, hogy senkinél nem kerül rá sor: covid, karantén. Ha nincs jól az ember, akkor nem tud nekiállni fõzni még úgy sem, ha egyébként mesterszakács. A boltba sem mehet el, mert karanténban van. De lehet, hogy ereje sem lenne hozzá. Ha magára van utalva, akkor ezzel az ûrhajós eledellel szerintem tök jól átvészel levert állapotban is egy karantént. Ha kórházba kell menni, akkor is 2 perc alatt be tud szórni egy hátizsáknyit, még ha nem is készítette össze.
Igazából az a kérdés, hogy ki milyen SHTF-re készül, és mennyi idõre szeretne tartalékolni. Három, esetleg négy évnél hosszabb lejáratú élelmiszert én még nem is nagyon találtam. Persze sok kaja jó a lejárat után is, de ezt nem lehet kiszámítani. És mivel voltam kórházban clostridium-szalmonella párosítással, ha nem muszáj, nem kísérleteznék ilyesmivel. Így meg állandóan azt kell lesnem, hogy mi mikor jár le. Meg vagy van idõm fõzni, vagy nincs. Nem is értem, hogy az okos emberiség a 21. században miért csak fél év, egy év alatt lejáró ételeket tud elõállítani.
Úgyhogy lehet, hogy én egy ilyesmi irányt megpróbálok belõni:
- húskonzerv
- zöldség és gyümölcskonzerv/befõtt (csak a rost miatt, hogy hasznosuljon is a bevitt táplálék)
- vitamin és ásványi anyag, kiegészítõ formájában
- víz
- ûrhajós eledel
- meg esetleg rizs
És ezeken kívül nem tárolok mást.
Azt ne feledd az NRG-vel kapcsolatban, hogy rengeteg vizet kell inni mellé, ha nem áztatva fogyasztod.
Asszem itthon lehet néha kapni a military boltokban.
"Nem is értem, hogy az okos emberiség a 21. században miért csak fél év, egy év alatt lejáró ételeket tud elõállítani."
Gazdasági érdek.
Fél év múlva is vásárolj, költs.
A szárított ételek hosszú ideig elállnak, vízmentes helyeken.
Ettem 2001-es lejáratú amcsi hideg égövi mre-t nem régen, semmi baja nem volt, az íze is elfogadható.
Ha hosszú távra kellene terveznem, akkor a szárított ételeket részesíteném elõnyben, viszont ezekhez a megfelelõ minõségû víz is szükséges.
P. Dude
05-01-2021, 05:41 PM
Ha hosszú távra kellene terveznem, akkor a szárított ételeket részesíteném elõnyben, viszont ezekhez a megfelelõ minõségû víz is szükséges.
Nézegettem már korábban ezt a szárított füstölt marhahúst (https://sport8.hu/High-Protein-Beef-Jerky-25g). Amellett, hogy nagyon drága, azt sem értem, hogy csak valami fél év a szavatossága, legalábbis papíron. Azt hittem, hogy a szárított húsok hivatalosan is nagyon sokáig elállnak.
A gazdasági érdekben teljesen igazad van!
varég
05-01-2021, 06:00 PM
Nézegettem már korábban ezt a szárított füstölt marhahúst (https://sport8.hu/High-Protein-Beef-Jerky-25g). Amellett, hogy nagyon drága, azt sem értem, hogy csak valami fél év a szavatossága, legalábbis papíron. Azt hittem, hogy a szárított húsok hivatalosan is nagyon sokáig elállnak.
A gazdasági érdekben teljesen igazad van!
Nem konkrétan a szárított húsra gondoltam, de azt ott hon is lehet készíteni. ;)
Boltokban lehet kapni szárított ételeket, a kínai tésztalevestõl a készételen át a túra kajákig, 100Ft-tól felfelé...
Szoktam venni kuszkuszt pl, többféle ízesítéssel, ami kb 450Ft, és egy igen bõséges adag, fõleg ha megspékeled szárított gombával, vagy hússal.
Ezek a taktikai csodák igen erõsen túlárazottak szerintem.
P. Dude
05-01-2021, 07:32 PM
Nem konkrétan a szárított húsra gondoltam, de azt ott hon is lehet készíteni. ;)
Boltokban lehet kapni szárított ételeket, a kínai tésztalevestõl a készételen át a túra kajákig, 100Ft-tól felfelé...
Szoktam venni kuszkuszt pl, többféle ízesítéssel, ami kb 450Ft, és egy igen bõséges adag, fõleg ha megspékeled szárított gombával, vagy hússal.
Ezek a taktikai csodák igen erõsen túlárazottak szerintem.
Igen, például Vifon Kim Chi koreai csípõs tésztás levesem az sok van itthon. :) Tonhal- és egyéb húskonzervek, zöldség- és gyümölcskonzerv/befõtt. Ezek jók, mert sokáig elállnak.
P. Dude
05-01-2021, 08:43 PM
Azt ne feledd az NRG-vel kapcsolatban, hogy rengeteg vizet kell inni mellé, ha nem áztatva fogyasztod.
Asszem itthon lehet néha kapni a military boltokban.
Azt írják, hogy nem okoz extra szomjúságot. Nem tudom, még nem próbáltam.
Viszont nem is 10 év a szavatossága, hanem 20.
Nagyon drága, általában 4 ezer Ft fölött van egy napra elegendõ adag. A legolcsóbb helyen 3600 Ft. Az brutális, 25 200 Ft az egy heti készlet, plusz 800 Ft a szállítás, vagyis 26 ezer Ft.
Én a hajótörötteknek készült verzióról láttam teszteket, még évekkel ezelõtt. Nagyon lehúzták és nem csak az íze miatt.
Egy másikat most nézek, 10 Euró. Tehát 3000 Ft, és abban még a kiszállítási költség sincs, meg gondolom rájön 27% áfa is, ha Magyarországról van szó.
https://www.youtube.com/watch?v=M1IC63PZnSQ
Rengeteg pénz. Kb. ekkora egy doboz tejbegríz is, elõrekevert, csak az harmad ennyibe kerül és azzal ellennék 10 napon át, ha folyamatosan azt enném. (Mondjuk most is azt eszem, naponta egyszer.) :D
P. Dude
05-02-2021, 02:03 AM
Én a hajótörötteknek készült verzióról láttam teszteket, még évekkel ezelõtt. Nagyon lehúzták és nem csak az íze miatt. (...) Rengeteg pénz. Kb. ekkora egy doboz tejbegríz is, elõrekevert, csak az harmad ennyibe kerül és azzal ellennék 10 napon át, ha folyamatosan azt enném. (Mondjuk most is azt eszem, naponta egyszer.) :D
De azért akik lehúzták, azok is biztos megennék, ha hajótöröttek lennének. :rolleyes:
Drága, az biztos. Viszont a búzadara talán 1 évig áll el? Az ûrhajós cucc meg papíron is 20 évig, tehát gondolom, hogy kábé örökké. :)
A másik, hogy a tejbegrízben mennyi kalória van, és mennyi fehérje, szénhidrát, zsír. SHTF-ben mondjuk az lehet a cél, hogy az ember egy mérsékelt aktivitás mellett tartsa a súlyát. Ez mindenkinél egyéni, hogy mennyi kalória kell hozzá. Nekem olyan napi 2400. Egy csomag NRG-5 az 2300 kalória, tehát pont tökéletes lenne a számomra. Tejbegrízbõl az nem tudom, hogy mekkora mennyiség lenne. És persze a fehérje/szénhidrát/zsír arány sem mindegy.
Plusz azt meg kell fõzni. Akirõl meséltem, hogy megviselte a covid, és aztán az oltás is, Õ nagyon jól fõz, és a legkevésbé sem nyafogós. De amikor odavolt a covidtól, majd késõbb az oltástól, akkor szóba sem jött, hogy tudott volna fõzni. Az is egy SHTF az érintett ember számára. Akkor kábé az jön szóba, hogy az ágyban elrágcsáljon valamit. Ugyanilyen problémás lehet persze a fõzés, ha éppen nincs gáz/áram. Vagy ha az ember bekerült a kórházba egy leterhelt egészségügyben, és ott nem tudnak neki ételt adni, vagy tudnának, de nem ér rá a személyzet stb., vagy csak minimális adag van, ami semmire sem elég. Szóval az mindenképpen jó, ha van otthon olyan étel is, amit nem kell fõzni, csak fogod és megeszed.
Azt mondjuk én sem értem, hogy mi kerül rajta ennyibe. Majd veszek egy csomaggal és kipróbálom. Ha vállalható, akkor a többi tartalék étel mellé egy 3 heti készletet apránként be lehetne tárazni ebbõl is.
Igaz, de a hajótörés nem olyan amire túl sok prepper készül. Hajóra lehet hogy pont ez a megfelelõ vészeseti élelem. :)
A dobozos tejbegríz 13 hónapig "a legjobb", de jóval tovább fogyasztható. Ezt majd megmondom, mert most jár le, és még sok dobozzal van itthon. Szerintem nem lesz ennek semmi baja még sok hónapon át. És papírdobozos, gondolom légmentesen elzárva simán kibír 6-8 évet is, mint a rizs és a bab. A lényeg hogy ne kapjon nedvességet és ne másszon bele semmilyen vadállat (se 4 lábú, se 6 lábú).
Hát, vészeseti, tehát vészhelyzetben kibírja az ember akármivel. A tejbegríz az valójában búzadara, tehát "kenyér", bizonyos szempontból.
Ha megnézed az NRG-5 összetevõit, az elsõ a búza, és ott a cukor is, árpa. Amellett a "növényi zsír". (Nem zsír-zsír, hanem növényi zsír ami növényi olajból van, mivel vegán cucc.) Minden más meg mintha egy kémia tankönyvbõl lenne kimásolva.
"Ingredients: Baked wheat, palm fat, sugar, soy protein, barley malt extract, Di-potassium phosphate, Potassium chloride, Tri-calcium phosphate, Calcium carbonate, Magnesium oxide, Dextrose anhydrous, Ascorbic acid (Vitamin C), Ferrous sulfate, DL-alpha tocopheryl (Vitamin E) acetate, Retinyl (Vitamin A) acetate, Cholecalciferol (Vitamin D3), Cyanocobalamin (Vitamin B12)."
Én úgy nézem hogy elég hasonló a kettõ, gondolom a különbség az, hogy a fõtt tejbegrízbe még belekevernek ezt-azt, szóját, növényi zsírt, majd újraszáírtják és vákumcsomagolásba teszik hogy elálljon 20 évig. Így nem kell forralni hozzá a vizet, csak összetörni és elkeverni a hideg vízben.
Ha nálam pénz nem számítana, akkor minõségi energiaszeleteket vennék + szárított húst. Vagy a szokásos konzerveket venném, ami szintén nagyon sokáig eláll, jó esetben bármeddig.
De ha veszel NRG-5-öst, akkor majd készíts valami tesztvideót vagy leírást.
:beer:
P. Dude
05-02-2021, 12:41 PM
Ha nálam pénz nem számítana, akkor minõségi energiaszeleteket vennék + szárított húst. Vagy a szokásos konzerveket venném, ami szintén nagyon sokáig eláll, jó esetben bármeddig.
:beer:
Például ilyen fehérjeszeletre (https://sport8.hu/Forpro-High-Protein-Crisp-Snack-55g) gondolsz? Árban és mennyiségben ez körülbelül ugyanaz, mint az NRG-5. Nagyjából 10-et kellene megenni belõle 2400 kalóriához, ami úgy 4000 Ft lenne. Ez (https://sport8.hu/nutrend-excelent-protein-bar-85g) jobb, mert ez nem 55, hanem 85 grammos szelet. Így olcsóbb is, és 2400 kalóriához elég belõle hat és fél szelet.
Itt (https://shopbuilder.hu/energia-es-protein-szeletek-c49) meg aztán van mindenféle szelet.
Ez a szárított hús (https://tifissnack.com/termekek/) 80 gramm, és 1500 Ft. Igaz, csak a fehérjetartalmát adták meg, semmi mást. Ez (https://shopbuilder.hu/beef-jerky/jack-links-beef-jerky-75-gr-p12143) 75 gramm és 2000 Ft, nem írnak róla semmit, a Builderen rendelhetõ. Ez (https://sport8.hu/High-Protein-Beef-Jerky-25g) pedig 25 gramm, és 800 Ft, ami nem fér a fejembe... A 25 grammban 73 kalória van. Napi 33-at kellene megennem ahhoz, hogy meglegyen a 2400 kalória. Az 26 400 Ft lenne egy napra. :haha: És azt sem értem, hogy miért fél éves a szavatossága egy szárított füstölt marhahúsnak...
Régen 3 napos utazásokra proteinszeleteket vittem. Van emberes méretben is, ha jól tudom az 400 kalóriás volt. Igaz, már elég rég nem ettem energiaszeletet. Mondjuk akkoriban én napi 4-et 5-öt ettem, nem is mind 400 kalóriás volt, de kihúztam velük 3 napig. Igazából 2000+ kalória akkor kell ha az ember csinál valami fizikai munkát is, illetve függ attól hogy ki hány kiló, kin mennyi izom van, stb.
Az árak el vannak szállva energia-szeleteknél is, de pont azért írtam hogy "ha nálam a pénz nem számítana". De számít, úgyhogy azért nem szoktam venni. Én csak feltöltöttem a kamrát mindenfélével. Fogytán van az a zabpehely, úgyhogy azt kell majd beszereztem a nyár végén, vagy 30 kilót.
P. Dude
05-02-2021, 01:23 PM
Úgy nézem, hogy prepper szempontból talán ez a legjobb szelet (https://shopbuilder.hu/feherjes-szeletek/nutrend-excelent-protein-bar-85-gr-p5741). Egy szelet 400 (!) kalória, hat darabbal meglenne a napi 2400 kalóriám. Szénhidrát 37 gramm, 21 gramm fehérje, 19 gramm zsír. Bár elég jól van benne telített zsír és cukor.
Hat szelet 2940 Ft.
varég
05-02-2021, 02:42 PM
Felénk kapható 100g-os zab szelet többféle ízben, nekem bevált.
Túrázáskor egy darab elég sok energiát ad, viszont "kívánja" a vizet.
P. Dude
05-02-2021, 03:39 PM
Felénk kapható 100g-os zab szelet többféle ízben, nekem bevált.
Túrázáskor egy darab elég sok energiát ad, viszont "kívánja" a vizet.
Például ez a Smoothie Bar (https://shopbuilder.hu/szenhidratos-energiaszeletek/ma-baker-smoothie-bar-100-gr-p8058) 100 grammos zabszelet, 461 kalória! :) Persze ezekben a fehérje kevés, a szénhidrát az erõsségük.
A 90 grammos kiszerelése (https://shopbuilder.hu/szenhidratos-energiaszeletek/ma-baker-giant-bar-zabszelet-90-gr-p8057) rendelhetõ is.
varég
05-02-2021, 03:54 PM
Például ez a Smoothie Bar (https://shopbuilder.hu/szenhidratos-energiaszeletek/ma-baker-smoothie-bar-100-gr-p8058) 100 grammos zabszelet, 461 kalória! :) Persze ezekben a fehérje kevés, a szénhidrát az erõsségük.
A 90 grammos kiszerelése (https://shopbuilder.hu/szenhidratos-energiaszeletek/ma-baker-giant-bar-zabszelet-90-gr-p8057) rendelhetõ is.
Igen, ilyesmi, csak olcsóbb kb 25%-al a rossmanban...
https://shop.rossmann.hu/termek/flapjack-zabszelet-mandula-cseresznye-100-g
Azért a 100Ft/db nem kevés szerintem. ;)
Ihasz Laci
06-22-2021, 08:11 AM
https://shop.conserva.co.uk/
Ezt a ceget nemreg talaltam, konzerv kajakat keszitenek meg mindenfele sokaig elallo dolgokat.
A konzerv kajaik 10-15 evig allnak el a pocon. Neztem par youtube videot a termekeikrol, a tobbseg azt mondta eheto vagy finom.
P. Dude
07-19-2021, 05:39 PM
Vifon Kim Chi, hagyományos koreai tésztás leves, csípõs. Ilyet szállított a Fear the Walking Deadben Al a Swatos kocsiban. :) Finom, de legközelebb szerintem két csomaggal csinálok, mert ez az egy csomag 4 deci vízzel elkészítve kicsit kevés volt nekem, rezgett a léc.
9026
P. Dude
08-03-2021, 10:56 AM
A rizs nem romlik meg, ugye?
haven
08-03-2021, 11:04 AM
nem,ha szárazon van
eneasos
08-04-2021, 08:32 AM
A rizs nem romlik meg, ugye?
mindenképp úgy raknám el ahogyan énis szoktam, egy hét fagyasztó, így elkerülheted hogy a zsizsik kikeljenek belõle, mivel azok kb. hõmérséklettõl függetlenül meg fognak jelenni.
P. Dude
08-04-2021, 09:13 AM
mindenképp úgy raknám el ahogyan énis szoktam, egy hét fagyasztó, így elkerülheted hogy a zsizsik kikeljenek belõle, mivel azok kb. hõmérséklettõl függetlenül meg fognak jelenni.
A fagyasztót már a hivatalos lejárati idõ utánra érted, ugye?
A fagyasztót már a hivatalos lejárati idõ utánra érted, ugye?
Szia,
A zsizsikeket celszeru kozvetlenul a vasarlas utan kiirtani.
(En optimistan nem szoktam, de lehet, hogy nagyon megbanom egyszer.)
Bel
Szia,
A zsizsikeket celszeru kozvetlenul a vasarlas utan kiirtani.
(En optimistan nem szoktam, de lehet, hogy nagyon megbanom egyszer.)
Bel
Szerintem a gyártó/forgalmazó is megteszi (vagy fagyasztás, vagy vegyszer) hiszen neki is tárolnia kell érékesítés elõtt és nem hiszem hogy bevállalná a zsizsikesedés kockázatát. Ártani nem árt, ha be fér a fagyasztódba. Bár szerintem az egy hét nem indokolt. Egy nap alatt átfagy az egész és a zsizsiknek annyi. (-18°C-on) Vagy valakinek van más tapasztalata?
shadow177
08-04-2021, 11:27 AM
És ha áttöltöd 5l-es csavaros tetejû befõttesüvegbe, amit lezárás elõtt CO2-vel töltesz fel?
P. Dude
08-13-2021, 03:12 PM
A Szegedi Konzerv (http://szegedipaprika.hu/termekcsoport/keszetelek/) fõzelékein gondolkodom.
Ezek is drágultak, viszont:
- még elfogadható az áruk
- vannak 800 grammos kiszerelések, amik gazdaságosabbak
- sok fajta, tehát a változatosság is megoldható velük
- 2023/2024-ig hivatalosan is elállnak
- jó az ízük, jól lehet velük lakni
A Tescóban 3 fajtát találtam, amikben elég sok a kalória: 560, 580, és 636. Három, három és fél konzervvel (reggeli, ebéd, vacsora) még a 2000 kalória is meglenne. Mindháromban van hús is. Persze lehet hozzájuk enni zöldség/gyümölcs konzervet ill. befõttet, és akkor máris kevesebb fõzelék kell.
Nem kell fõzni, nem kell hûteni, és egy 400 grammos adag egy rezsón kényelmesen megmelegíthetõ. Úgyhogy szerintem most ebbõl fogok feltankolni. Lehet, hogy nem egy Forpro (https://sport8.hu/forpro), de hát volt is itt ilyen topik régebben: Olcsóbb dologból többet, vagy drágábból kevesebbet? (http://magyarprepper.us/showthread.php?1219-Olcs%F3bb-dologb%F3l-t%F6bbet-vagy-dr%E1g%E1bb%F3l-kevesebbet)
Nekem vannak itthon sokáig elálló Forpro kaják is, de úgy gondolom, hogy prepper szempontból inkább olcsóbb eledelbõl többet. Ha a boltokban üresek a polcok, vagy egymást tapossák az emberek, akkor nem azt nézed, hogy neked bio kaja van-e a spájzban, hanem azt, hogy mennyi ideig tudod megoldani belõle a súlyodhoz és aktivitásodhoz szükséges napi kalóriát. Attól függetlenül magyar termék, nincs benne ízfokozó, szóval nem egy ócska dolog. (Amúgy olvastam arról, hogy a jóga és a meditáció igazából fontosabb, mint az étel minõsége. Tehát ha valaki azon a téren rendben van, és egyébként az egészségi állapota miatt nem kell tartania valamilyen speciális diétát, akkor nem feltétlenül elsõrendû, hogy elit biokajával legyen feltöltve a konyha. Persze ezzel nem muszáj egyetérteni.)
eneasos
08-14-2021, 12:22 PM
Lencsefozelek kolbasszal kifejezetten finom DE zoldborsos hus eléggé határeset, pinceporkoltot meg ki kellett dobjam annyira szar ize volt, a zöldek (glutenmentes) is nagyon nagyon max veszhelyzetben tudnam elkepzelni… vagy cserélni
P. Dude
08-14-2021, 03:29 PM
Lencsefozelek kolbasszal kifejezetten finom DE zoldborsos hus eléggé határeset, pinceporkoltot meg ki kellett dobjam annyira szar ize volt, a zöldek (glutenmentes) is nagyon nagyon max veszhelyzetben tudnam elkepzelni… vagy cserélni
Kösz a tippeket! Bõven a legtöbb kalória (636) a sárgaborsó fõzelékben van házikolbásszal. Vigyázat: csak a házikolbász feliratúban, tehát amire csak kolbászt írtak, abban jóval kevesebb az energia.
Itt (https://kiskosaram.hu/elelmiszer/alapveto-elelmiszer-320/konzerv-341/keszetel-konzerv-353) jobb áron lehet kapni õket, mondjuk ezt a házikalbászos fõzeléket nem árulják. Egyébként Pest megye, Bács-Kiskun, Tolna, Fejér megye, és néhány budapesti kerület az, ahova szállítanak, 20 ezer Ft felett ingyen.
A Tescóban meg 649 a sárgaborsó. Az sem a legjobb ár, mert ha veszek 20 konzervet, és napi 2000 kalóriával számolok, akkor egy embernek kicentizve elég egy hétre, de már 13 ezer Ft.
haven
08-14-2021, 06:39 PM
Nálam a favorit a lidlis pacalpörkölt csülökhússal. Hidegen, melegen, reggelire, bármikor.
eneasos
08-14-2021, 07:43 PM
Pincepörköltet nem adtam fel most megvettem a Lidlist kivancsi leszek, majd megirom mit tud :D utána meg tervben van mindkét fajta NRG kostolása 🤤
Én hat évvel ezelõtt kezdtem feltankolni a Lidl-ös konzervekbõl. Most már két éve lejárt az eleje, azokat eszegetem:
reggelire: olajos hal, családi májkrém, vagdalthús. Ez utóbbi nekem elég sós és sok is egy reggelire.
ebédre: lencsefõzelék hússal, csilis bab, sólet hússal, töltött káposzta, desszertnek felezett õszibarack, gyümölcskoktél.
Semmi baja a 2018-ban, 2019-ben lejárt konzerveknek.
Korábban mindig akkor vásároltam, amikor éppen akciós volt. Valamelyik nap néztem, hogy 489 Ft akciós áron vásárolt vagdalthús most több mint 800 Ft.
Az egyik csilis bab konzerven egy apró, milliméteres koszt vettem észre, lekapartam a rozsdaszerû pöttyöt és kiderült, hogy a doboz kilyukadt azon a ponton. Nem éreztem, hogy büdös lenne, de mivel levegõt kapott, inkább nem kockáztattam: kidobtam.
varég
08-18-2021, 04:44 PM
... Valamelyik nap néztem, hogy 489 Ft akciós áron vásárolt vagdalthús most több mint 800 Ft.
Az egyik csilis bab konzerven egy apró, milliméteres koszt vettem észre, lekapartam a rozsdaszerû pöttyöt és kiderült, hogy a doboz kilyukadt azon a ponton. Nem éreztem, hogy büdös lenne, de mivel levegõt kapott, inkább nem kockáztattam: kidobtam.
Ma az egyik beszállítónk konzerv csomagolása tûnt fel nekem:
A konzerveket fóliába csomagolják, vákuumozzák, és közé tesznek abszorber párnákat(az a kicsi tasak, ami a cipõs, ruhás csomagolásban van, a párát összegyûjti, szilika gél néven is ismert). Persze nem egyesével, hanem fél-negyed raklapnyi mennyiséget fóliánként.
Nem lehet jó megoldás, a konzerveket zárt dobozban, ilyen abszorberrel együtt tárolni, a doboz rozsdásodását megelõzendõ?
Nem lehet jó megoldás, a konzerveket zárt dobozban, ilyen abszorberrel együtt tárolni, a doboz rozsdásodását megelõzendõ? Biztos jó megoldás lenne. A vetõmagokat én is így tárolom: összegyûjtött abszorberrel, zárt dobozban, de azok viszonylag kis helyt foglalnak el. Több tucat konzerv tárolása ilyen módon már problémásabbnak tûnik.
eneasos
08-20-2021, 03:11 PM
Megkostolva, szoszo, még az ehetõ kategorian belul van de az tulzas hogy finom :D
P. Dude
10-18-2021, 05:29 PM
(...) Szóval ha lenne egy vagy kétfajta ilyen étel, ami:
1. "papíron" is hosszú évekig eláll
2. nagyjából benne vannak a tápanyagok (a vitamint és ásványi anyagot meg tudom oldani kiegészítõvel, szóval fehérjére, szénhidrátra, zsírra gondolok)
3. nem nagy helyigényû
4. és nem kell fõzni,
akkor az nekem tökéletes SHTF-eledel lenne.
Létezik ilyen? :)
Most nézem, hogy FerFal is kb. arra jutott (https://varositulelo.blog.hu/9999/12/31/tulelni_az_argentin_allamcsodot_iii_resz), amire én.
"A következõ szempontok alapján és fontossági sorrendben járj el:
1) Nincs hûtésigénye
2) Nagy a tápérteke
3) Hosszú ideig(1-5 év) tárolható
4) Nem kell víz az elkészítéséhez
5) Fõzés nélkül fogyasztható
Ezt magyarra lefordítva nagyjából a következõ fog kijönni: konzerv (húsok, halak, zöldségek, sûrített tej), szárított tésztafélék, dehidratált levesek, csokoládé, tejpor, lekvár, levesek, rizs, liszt, cukor, szárított bab."
Persze azt õ is írja, hogy nem minden felel meg a szempontoknak, mert például a szárított tésztaféléket fõzni kell, és elég sok vízben, viszont ideális szénhidrátforrások. Vagy a gabona és a liszt sem éppen egyszerûen ehetõ. :)
P. Dude
10-18-2021, 06:50 PM
Én hat évvel ezelõtt kezdtem feltankolni a Lidl-ös konzervekbõl. Most már két éve lejárt az eleje, azokat eszegetem:
reggelire: olajos hal, családi májkrém, vagdalthús. Ez utóbbi nekem elég sós és sok is egy reggelire.
ebédre: lencsefõzelék hússal, csilis bab, sólet hússal, töltött káposzta, desszertnek felezett õszibarack, gyümölcskoktél.
Semmi baja a 2018-ban, 2019-ben lejárt konzerveknek.
Korábban mindig akkor vásároltam, amikor éppen akciós volt. Valamelyik nap néztem, hogy 489 Ft akciós áron vásárolt vagdalthús most több mint 800 Ft.
Múltkor olvasgattam a botulizmusról. Általában mindenhol írták - megbízható egészségügyi oldalak is -, hogy ne együnk lejárt szavatosságú húskonzerveket (fõleg ne legalább 30 perces, kb. 80 fok feletti fõzés nélkül).
Tudom, hogy a prepperek gyakran esznek lejárt dolgokat. Ezt mondjuk sosem értettem teljesen, hogy SHTF-en kívül, a mindennapi életben mi a pláne abban, hogy lejárt dolgokat együnk. Viszont most a coviddal kapcsolatban eszembe jutott egy párhuzam. (Mehetne akár a vírus topicba is, de ide is passzol.)
Szóval, ha valaki egy 2 tízezrelékes halálozású covid ellen 2-3-szor oltatja magát, klórmésszel kezeli a maszkot stb., akkor a - szintén ritka - botulizmustól hogy-hogy nem fél a mindenféle lejárt ételeknél? Tényleg nem kötözködésbõl kérdezem. A covidot sztárolja a globális média, a botulizmust nem.
A 2 tízezrelékes halálozási arány az olyan, hogy a lejárt ételeken kívül is sok példát lehetne még hozni. Mondjuk egy olyan gyógyszer bevételét, ahol a ritka mellékhatások (1 tízezrelék és 1 ezrelék között) listáján szerepel potenciálisan életveszélyes mellékhatás is. A prepperek is beveszik a gyógyszert, megeszik az esetleg botulizmust okozó lejárt húst. De akkor mi ez a megkülönböztetett figyelem a covidnál?
shadow177
10-19-2021, 07:22 AM
A kovidnak kiterjedtebb a reklámja...
Múltkor olvasgattam a botulizmusról. Általában mindenhol írták - megbízható egészségügyi oldalak is -, hogy ne együnk lejárt szavatosságú húskonzerveket (fõleg ne legalább 30 perces, kb. 80 fok feletti fõzés nélkül).
Tudom, hogy a prepperek gyakran esznek lejárt dolgokat. Ezt mondjuk sosem értettem teljesen, hogy SHTF-en kívül, a mindennapi életben mi a pláne abban, hogy lejárt dolgokat együnk. Viszont most a coviddal kapcsolatban eszembe jutott egy párhuzam. (Mehetne akár a vírus topicba is, de ide is passzol.)
Szóval, ha valaki egy 2 tízezrelékes halálozású covid ellen 2-3-szor oltatja magát, klórmésszel kezeli a maszkot stb., akkor a - szintén ritka - botulizmustól hogy-hogy nem fél a mindenféle lejárt ételeknél? Tényleg nem kötözködésbõl kérdezem. A covidot sztárolja a globális média, a botulizmust nem.
A 2 tízezrelékes halálozási arány az olyan, hogy a lejárt ételeken kívül is sok példát lehetne még hozni. Mondjuk egy olyan gyógyszer bevételét, ahol a ritka mellékhatások (1 tízezrelék és 1 ezrelék között) listáján szerepel potenciálisan életveszélyes mellékhatás is. A prepperek is beveszik a gyógyszert, megeszik az esetleg botulizmust okozó lejárt húst. De akkor mi ez a megkülönböztetett figyelem a covidnál?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Botulizmus
A konzerveket hõkezeléssel (is) tartósítják. Ha maradna benne káros baktérium, akkor még a szavatossági idõn belül felpuffadna a konzerv. Ha 4 év alatt nem romlik meg, akkor mitõl romlana meg mondjuk 8 év után? Le van zárva, baktérium nem kerülhet bele. Baktérium nélkül nincs toxin. Maga a toxin hõre érzékeny ezért megfelelõ hõmérsékleten, elég ideig fõzve elbomlik, de én eddig nem megyek el: ha valamelyik konzerv kilyukad, akkor kidobom. Eddig egy volt csupán.
Persze lehet ezt "jobban" csinálni: ha figyelemmel kíséred a lejáratot, akkor lejárat elõtti hónapokban eszed meg és nem kell izgulnod. Én elkéstem ezzel, de nem akartam kidobni több tízezer forintnyi kaját. Ezt nem pluszban eszem meg, hanem más helyett, vagyis spórolok vele.
Szia,
Ugy erzem, meg lettem szolitva. :-)
A covid halalozasi ara'ny elso pillantasra talan kicsinek tunik, de a valosagban extrem nagy.
9059
Ha ezt megnezed, akkor pl. 2021 12. heteben 4000 folott volt az ossz halalozas, es 2500 alatt a covid-mentes halalozas. Tehat a 3. hullam tetejen 3 halottbol 1 covidban halt meg. A maradek 2 eseteben nagyjabol az az esely (https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html), hogy a 25%-uk hal meg rosszindulatu rakban es a 25%-uk szivbetegsegben, a maradek 50% pedig joval kisebb eselyu betegsegekben.
Mondom mas szavakkal: azon a heten pont kettszer akkora esely volt meghalni covidban, mint a rosszindulatu rakban. Es szinten pont kettszer akkora esely volt meghalni covidban, mint szivbetegsegben.
Tehat a 3. hullam csucsan nem volt semmi, ami akarcsak tobb mint fele olyan veszelyes lett volna, mint a covid. Persze ez csak egy hetre igaz, de az, hogy nem volt semmi, ami olyan veszelyes lett volna, mint a covid, az nagyon sok heten igaz volt.
2019-ben 720 ember halt meg Magyarorszagon "motorosjarmubaleset"-ben. Nagyon sok heten ennel tobb ember halt meg covidban. Marmint egy het alatt az eves halalozasnal tobben. Es gondolj bele, mennyit szerencsetlenkednek ennek a csokkentesen a rengeteg sebessegkorlatozassal, hany rendor trafipaxozik ahelyett, hogy bunozoket fogna?
Szerintem a fenti, vagyis hogy a legnagyobb halalozasi ok, onmagaban indokolja, hogy a legtobbet a coviddal foglalkozzanak.
Es van megegy ok: a covid mar 3-szor osszeomlasztotta a magyar egeszsegugyet (igen, az elso hullamban a covid HIRE omlasztottta ossze), rengeteg szenvedest okozott ezzel: pl. brutalis fajdalmat okozo epegorcsoket sem voltak kepesek megmuteni, mert nem vagy tilos volt (az elso hullamban) vagy nem volt, aki elaltassa a beteget, mert igy is 80-95% kozotti halalozast produkaltak a lelegeztetett magyar covid betegek, ha elvesznek melloluk orvost, akkor meg nagyobb lett volna a halalozasuk.
Es ahogy Ged is irta: ha szabalytalanul keszitik el a konzervet, akkor szavatossag mellett is halalos mereg belole egyetlen csepp is (erre volt konkret pelda Magyarorszagon); ha szabalyosan keszitik el, akkor pedig (ha sertetlen), akkor szavatossag utan sem fog senki botulizmus bakteriumot bele teremteni, a konzvervdobozon meg nem tud atmaszni.
Amugy 2 okot tudok elkepzelni a mindennapokban a lejart szavatossagu konzerv fogyasztasara:
1. tanulas: hogy megtudja az ember, hogy mire szamithat (ertelem szeruen ehhez nem kell minden honapban megenni 1 lejart szavatossagu konzervet)
2. "hibakezeles": ha veletlenul lejar a szavatossaga, es sporolni akar az ember, akkor nem dobja ki.
Bel
P. Dude
10-19-2021, 04:03 PM
Szia,
Ugy erzem, meg lettem szolitva. :-)
A covid halalozasi ara'ny elso pillantasra talan kicsinek tunik, de a valosagban extrem nagy. (...)
Nem feltétlenül megszólítva, mert azt sem tudtam, hogy olvasod. Hiszen a vírus topicról már jelezted, hogy komolytalan és ignorálod. :) Viszont én még mindig nem értem, hogy ha május 28-án, tehát 5 hónappal ezelõtt kimutatták a "deltát" Magyarországon (https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-tisztifoorvos-magyarorszagon-azonositottak-az-indiai-mutanst), most pedig már október közepén javában benne járunk az õszben, másfél hónapja tart az iskolai oktatás, vadászkiállítástól az eucharisztikus kongresszuson át augusztus 20-ig mindenféle tömegrendezvény volt feloldott korlátozásokkal, és mégsem tört ki az indiai apokalipszis, amivel szó szerint naponta riogattak hónapokon keresztül, akkor miért a vírus topic komolytalan. Na mindegy.
Én csak azt tudom, hogy Magyarországon az elsõ fertõzötteket (https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ket-koronavirusos-beteg-van-magyarorszagon) és elhunytakat (https://koronavirus.gov.hu/cikkek/meghalt-az-elso-magyar-beteg) 2020. márciusban azonosították. És ha csak onnantól számolok, akkor mostanáig 20 hónap, vagyis egy és kétharmad év telt el. A kormányzati oldal adatai szerint (https://koronavirus.gov.hu/elhunytak) pedig 19 velem egyidõs férfi halt meg.
Ha a 19-bõl nem vonok le semmit, tehát feltételezem, hogy mind a 19 fõnél a covid volt a halálok, majd a 19-et felszorzom a KSH által megállapított 1,143-mal (https://mandiner.hu/cikk/20210331_szamhaboru_utanajartunk_a_jarvanyhalaloza sok_valodi_adatainak), akkor az felfelé kerekítve 22 fõ. Az pedig akárhogyan nézem, a velem egyidõs férfiak 3,5 tízezreléke 1 és 2/3 év alatt. Ahogy mondani szoktam, a ritka gyógyszer-mellékhatások kategóriájának az alsó harmada. Vigyázat: ez a 3,5 tízezrelék is úgy jött ki, hogy a korosztályom 2021. november elsejére becsülhetõ, tehát a KSH január elsejei becsléséhez (https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html) képest havonta kb. 300 fõvel csökkentett létszámához viszonyítottam a 22 fõt. És rendkívül nagyvonalúan nem vontam le semennyit a napi gyorsstatisztika 19 fõs adatából.
Nekem akárhogyan magyarázzák, 20 hónap alatt egy maximum 3 tízezrelékes halálozás nem tûnik "extrém nagynak". Emellett a 19 fõ 20 hónap „képlet” azt is világosan mutatja, hogy a hullámok erõsségétõl és a mutációktól függetlenül kezdettõl a mai napig változatlan a halálozási profil a korosztályomban.
Vagy még egy érdekesség:
2021. június elsejei állapot szerint 0-39 éves korig összesen 330-an haltak meg a coviddal összefüggésbe hozhatóan (https://hu.wikipedia.org/wiki/Covid19-koronav%C3%ADrus-j%C3%A1rv%C3%A1ny_Magyarorsz%C3%A1gon#Az_elhunytak _neme_%C3%A9s_%C3%A9letkora). 2020-ban, még csökkent közlekedés mellett is 423-an haltak meg közlekedési balesetben (https://www.ksh.hu/stadat_files/sza/hu/sza0076.html). (Bármilyen korosztály. De ez itt irreleváns, mert most csak azt szeretném jelezni, hogy a covid halálozási aránya nem tekinthetõ "extrém nagynak".) Ha a 330 covid-elhunytból egyetlen fõt sem vonok le, és a 330-at szorzom fel 1,143-mal, akkor az 377 elhunyt lenne. Még mindig kb. 50-nel kevesebb, mint ahányan csak 12 hónap alatt egy erõsen visszafogott közlekedés mellett meghaltak balesetben. Abban pedig biztos vagyok, hogy június elseje óta még a napi gyorsstatisztikában sem gyarapodott 50 fõvel a 0-39 éves covid-elhunytak száma. Vagyis 40 évnél fiatalabbak 1 és 2/3 év alatt is kevesebben haltak meg covidtól, mint ahány magyar csak 1 év alatt meghalt az utakon.
A június elsejei állapot szerint az elhunytak átlagéletkora 74 év, és az elhunytak több mint kétharmada (67,5 %) 70 éves vagy idõsebb. Ezért mondta (https://444.hu/2020/03/19/gulyas-gergely-szerint-a-65-even-aluliak-nyugodtan-megfertozhetik-egymast-ne-hallgassanak-ra) Gulyás Gergely tavaly márciusban a sajtótájékoztatón, hogy 65 év alatt nyugodtan összevissza fertõzhetnénk egymást. És ezért írt arról már több mint 1 éve a Lancet (https://kilonem100.blog.hu/2020/09/26/lancet_a_covid-19-jarvany_nem_pandemia), hogy a covid nem pandémia, hanem szindémia: "nemfertõzõ alapbetegségek és egy fertõzõ betegség szinergikus kölcsönhatásaként elõálló megbetegedéshullám, nem pedig pusztán egy fertõzõ betegség."
P. Dude
10-20-2021, 09:42 AM
Most nézem, hogy FerFal is kb. arra jutott (https://varositulelo.blog.hu/9999/12/31/tulelni_az_argentin_allamcsodot_iii_resz), amire én.
"A következõ szempontok alapján és fontossági sorrendben járj el:
1) Nincs hûtésigénye
2) Nagy a tápérteke
3) Hosszú ideig(1-5 év) tárolható
4) Nem kell víz az elkészítéséhez
5) Fõzés nélkül fogyasztható
Ezt magyarra lefordítva nagyjából a következõ fog kijönni: konzerv (húsok, halak, zöldségek, sûrített tej), szárított tésztafélék, dehidratált levesek, csokoládé, tejpor, lekvár, levesek, rizs, liszt, cukor, szárított bab."
Persze azt õ is írja, hogy nem minden felel meg a szempontoknak, mert például a szárított tésztaféléket fõzni kell, és elég sok vízben, viszont ideális szénhidrátforrások. Vagy a gabona és a liszt sem éppen egyszerûen ehetõ. :)
Ez már volt:
Túlélõ piramis (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/10/tulelo_piramis)
9060
Pár komment van csak, de általában azt írják, hogy õk a legalsó szintre, a teljes összeomlásra, Walking Dead világra készülnek. Akkor ezt én megint nem nagyon tudom összeegyeztetni a vízben fõzõcskézéssel és konyhai pepecseléssel. Na mindegy, ez csak megint eszembe jutott, hogy a covidnál az emberek vették a lisztet, és házi kenyérsütési receptekkel szórakoztattak egymást a fészbukon...
Tavaly, amikor elkezdtem a magam "light prepperkedését" és egyszerre vettem meg több élelmiszert, akkor inkább több konzervet kellett volna vennem. Bár szerencsére tankoltam abból is bõven. Majd ha kicsit jobban lesz pénzem, akkor vásárolgatok megint, és most már csak a legegyszerûbb ételeket fogom venni.
8 évvel ezelõtti poszt, akkoriban az egyik dél-amerikai ország összeomlása volt a téma.
Én elõvettem egy régi konzervet, azt ettem a múlt héten. Csirkés tésztagombócok. Elég ízetlen, ha csak úgy eszi az ember, de aztán rájöttem hogy ha levesbe teszem, akkor nagyon finom. Van még három nagyon nagy konzerv, majd elfogy. 3 fõétkezés ki jön egy konzervbõl. :)
cattaro
10-20-2021, 06:44 PM
Nagyon alapos cikk a globális inflációs hullámról, (minden mellett) az élelmiszerárak brutális emelkedésérõl, és a várható még szomorúbb forgatókönyvrõl. Nehéz már jó akciókat találni, de pakkolni kell.
https://telex.hu/gazdasag/2021/10/20/elelmiszer-dragulas-inflacio-vilagpiaci-ar-fao-ksh
shadow177
10-21-2021, 08:50 AM
Mesterségesen gerjesztett hiánnyal való árfelverés. Régi trükk, amit régen hadiállapot, vagy veszélyhelyzet esetén a rögtönítélõ bíróság halállal jutalmazott.
Ihasz Laci
10-22-2021, 06:15 PM
9065
Ez ilyen gyorsan es egyszerut kaja.
Foztem rizst, utana osszekevertem tonhal konzervvel meg szortam bele jelapinot. Az egesz ment egy uvegtalba, sajt a tetejere es be a sutobe.
Nem egy nagy remekmu de egyszeru es laktato.
P. Dude
10-22-2021, 07:11 PM
Mesterségesen gerjesztett hiánnyal való árfelverés. Régi trükk, amit régen hadiállapot, vagy veszélyhelyzet esetén a rögtönítélõ bíróság halállal jutalmazott.
Igen, most ezt (is) tolják. Anno a Római Birodalom ellen is próbálkoztak ilyenekkel. Végül ott sem sikerült nekik, kivégzés lett a vége. De azért eléggé sokat tudtak ártani addig, csak akkorra kapcsoltak a rómaiak, amikor már szinte nyíltan kérkedtek a mesterkedésükkel.
P. Dude
10-23-2021, 08:23 AM
Mindazonáltal egy-két hete szombaton rendeltem egy pizzát. Rövid idõ alatt már másodszor emeltek árat. Amikor telefonáltam, már 2 órára vállalták a kiszállítást. Aztán a futár mondta, hogy szerencsém volt mert idõközben lezárták a rendelést, és többeknek visszamondták a leadott rendelését. Nem kis cég, és még soha nem láttam olyat, hogy nyitvatartási idõben felfüggesztik a rendelést és jelzik az embereknek, hogy mégsem szállítják ki a pizzájukat.
Szóval konkrétan tömegek rendelhettek tõlük aznap. Mindezt úgy, hogy ahogy írtam, rövid idõ alatt már kétszer is árat emeltek. Megtehetik, mert az embereknek így is van rá pénzük, ezek szerint. És nem kevés embernek.
MRE pakk vs Rögtönzött/Közértes "túlélõcsomag"
https://www.youtube.com/watch?v=JVCKJvkz1vo
Vitatkozom az új Prepper csoportban a FB-on.
https://www.facebook.com/groups/596797628410371/posts/604607024296098/
Olyat mond a posztoló, hogy az én készletem amiért 1000 dollárt fizettem, az Magyarországon 10x annyiba kerülne. Ennek semmi értelme. Mond olyanokat hogy 6 konzerv kellene 2 személynek egy napra. De miért? Ha van olcsó rizs vagy tészta, akkor arra/abba csak 1 konzerv kell. Nem 6. Meg hogy egyetlen levespor 210 forint. Ez sem igaz. A 24 darabos leveskocka 170. Ki és miért költene 210 forintot valami levesporra, ha 24 liternyi levest elkészíthet 170 Ft-ért? Eleve a Tesco-s zacskós leves amiben tészta is van, az kerül 145 Ft-ba.
Nem értem hogy mirõl beszél meg hogy hogy számol. :confused: Azt mondja hogy 1,75 milliót költene el csak napi 6 konzervre, mert szerinte olcsóbban nem is jönne ki. Meg 10 milliót összesen. Hol lenne 10 milliója csak kajára egy átlagembernek? Ha igaz lenne amit mond, akkor a magyar lakosság 80-90%-a már éhen halt volna. Nem hogy Borsodban, de még Pesten és a Dunántúlon is.
:hogymi:
Megint írt, hogy szerinte ez se jó, meg az se jó. De akkor mi a jó? Õ mit eszik mostanában? Szerinte a rizs és a tészta túl drága, amik valójában a legolcsóbb élelmiszerek, de akkor õ mit eszik, és mit akar enni SHTF-ben? Várnám folyamatosan meg megmondja, de eddig még nem beszélt arról semmit. :hogymi:
P. Dude
11-08-2021, 12:28 PM
Hát... De nem mindegy, hogy mennyibe kerülne itthon? :) Ezer dollár az mindenhogyan rengeteg. Most megnéztem a bankomnál, kb. 313 ezer Ft. Semmi szükség szorzókon vitatkozni, mert nem hiszem, hogy itthon nagyon sok ember lenne akinek belefér, hogy csak úgy rendeljen ételt 300 ezerért.
Tudom mindig a minimálbérrel jövök... A 313 ezer az negyedéves minimálbér. Ha a fix költségeimet levonom, szerintem olyan 5-6 hónapig kellene spórolnom, hogy összegyûjtsek 313 ezret. De akkor az azt jelenti, hogy fél évig egyáltalán nem vennék semmit a fix költségeken kívül, ami nem nagyon tartható fél éven keresztül.
Ha a konzerveket nézzük, például a szegediek közül a legtöbb kalória a sárgaborsó fõzelékben van házikolbásszal, 636 kalória, 679 Ft. Napi 3 konzervvel egy embernek még 2000 kalória sincs meg. És az napi 2037 Ft. Egy hétre 14 ezer, egy hónapra 57 ezer lenne. Durvák ám az árak, és aki bérbõl él, annak nem olyan nagyok a lehetõségei.
varég
11-08-2021, 05:59 PM
...
Ha a konzerveket nézzük, például a szegediek közül a legtöbb kalória a sárgaborsó fõzelékben van házikolbásszal, 636 kalória, 679 Ft. Napi 3 konzervvel egy embernek még 2000 kalória sincs meg. És az napi 2037 Ft. Egy hétre 14 ezer, egy hónapra 57 ezer lenne. Durvák ám az árak, és aki bérbõl él, annak nem olyan nagyok a lehetõségei.
Ismerõs, aki aktív sportoló-féle, mondta, hogy soha ne a kalóriát nézd, mert akkor simán zsíros cukrot is ehetnél.
Szerinte az a lényeg, hogy legyen benne zsiradék, rost, szénhidrát, sók, stb...
Hiába magas a kalória érték, ha "eléhezel" mellette, vagy hiánybetegség alakul ki.
P. Dude
11-08-2021, 06:44 PM
Ismerõs, aki aktív sportoló-féle, mondta, hogy soha ne a kalóriát nézd, mert akkor simán zsíros cukrot is ehetnél.
Szerinte az a lényeg, hogy legyen benne zsiradék, rost, szénhidrát, sók, stb...
Hiába magas a kalória érték, ha "eléhezel" mellette, vagy hiánybetegség alakul ki.
De akkor meg vehetnénk Forpro kajákat, amik tök jó tápértékûek, viszont azok meg aztán tényleg drágák. Most akkor megint az a kérdés, amirõl van is egy külön topic, hogy ha készletezik az ember, akkor olcsóbb eledelbõl vegyen többet, vagy drágábból kevesebbet. (Hozzátéve, hogy most már szinte az "olcsó" is drága.)
Ha SHTF-rõl van szó, akkor nem a kalória az elsõ? Mármint, olyan helyzetben nem hiszem, hogy a tápértékkel foglalkozik az ember. Zacskós levesek, konzerv fõzelékek, instant tej stb., ezek a dolgok nem arról híresek, hogy nagyon jó tápértékük lenne, de általában mégis ezekbõl készletezünk egy esetleges SHTF-re. Mellette meg készletezni kell egy jó erõs, komplex multivitamin és ásványi anyag készítménybõl is, hogy annak biztos ne legyen híján a szervezet. De még egyszer mondom, vannak jó minõségû, jó tápértékû, sokáig elálló ételek is, mint például a Forpro cuccai. Csak nyilván azok drágák.
A rizs, a tészta, a konzerv meg a többi az az amit amúgy is megeszel, kivéve hogy kis tételekben vásárolod meg, tehát drágábban mint amennyit alapból adnál érte. Amúgy 1000 dollár, de ez 2 évnyi kaja amit vettem érte. Tehát 1 év, 500 dollár. És 2 emberre! Ez sem szabad elfelejteni. És akkor egy házaspárnak csak van 250 dollárja, ami kb. 78ezer forint vagy mennyi. És ez étel, nem kidobott pénz. Ez takarékosság, nem pocsékolás. Megveszed amikor leárazás van, betárazol belõle, és amikor "normál" áron adják, nem kell venned, tehát spóroltál. A rizs, bab, meg a tészta eláll vagy 8 évig. Tehát ez sem probléma. Konzerv dettó.
szerintem olyan 5-6 hónapig kellene spórolnom
Én mindig spórolok. Mindig. :) Anélkül házam se lenne. Ivás nincs, szórakozás nincs, autó nincs. A sörös és kólás dobozt is összeszedem az útról, mert az is pénz. Minimálbért se keresek, úgyhogy a spórolás az nálam mindig alap.
A túlélés egy rossz helyzetben nem 3 konzerv. Erõsen kétlem hogy a 2. világháborúban mindenkinek volt 3 húsoskáposzta konzerve minden egyes napra. Még vidéken sem volt olyasmi, a nagymamám mondta hogy õk "fûlevest" ettek a háború után, akkora volt a szegénység. De mégis megmaradtak.
Vagy mikor mi az asszonnyal ettünk naponta 1 zacskó tésztát ketten, egy kis tejföllel, hús hetente 1x volt, meg egy kis alma. 18 hónap szûkösen ment, de mi is itt vagyunk. Jó, egyszer vettem 120 liter tartós tejet, de csak mert féláron dobták ki egy nagy rakásba a SMATCH-ban. Én meg az összeset elhoztam. vagy 6-ot fordulva. :)
Akivel vitáztam azt mondta hogy füstölthús... oké, az átlag füstölni való hús aztán tényleg drága. 2 évre való füstölt hús, 2 embernek, minden nélkül. 1500 Ft, de ha nincs se rizs, se más, akkor kell fél kiló / személy. 1500x365 x 2 év, kb. 1.100.000 Ft. Ez bizony fényévekre van a 300.000-tõl. :hogymi:
Meg hová lehetne tenni 730 KG húst? A lakásban, légkondi nélkül megmaradna vajon? Hol csinálná a füstölést egy városi? (Mert a városi túlélés csoportban volt ez téma.) Ha meg készen veszi akkor duplájába is belekerül, vagy még többe.
P. Dude
11-09-2021, 12:31 PM
Látom október 23-án hozták létre az FB csoportot, és van kb. 750 tag. Nem jó nekik ez a hosszú évek óta fennálló, színvonalas, igényes, profin mûködõ fórum?
varég
11-09-2021, 03:21 PM
Látom október 23-án hozták létre az FB csoportot, és van kb. 750 tag. Nem jó nekik ez a hosszú évek óta fennálló, színvonalas, igényes, profin mûködõ fórum?
Nem.
Mindenki a saját szemétdobocskáján akar kakas lenni, az általa meghatározott feltételek mentén.
Vajon miért van több mint 100(!) késes, vagy természetjáró csoport, kb. ugyanazzal a témakörrel, tagsággal?
varég
11-09-2021, 03:28 PM
...
Ha SHTF-rõl van szó, akkor nem a kalória az elsõ? Mármint, olyan helyzetben nem hiszem, hogy a tápértékkel foglalkozik az ember. Zacskós levesek, konzerv fõzelékek, instant tej stb., ezek a dolgok nem arról híresek, hogy nagyon jó tápértékük lenne, de általában mégis ezekbõl készletezünk egy esetleges SHTF-re. Mellette meg készletezni kell egy jó erõs, komplex multivitamin és ásványi anyag készítménybõl is, hogy annak biztos ne legyen híján a szervezet. De még egyszer mondom, vannak jó minõségû, jó tápértékû, sokáig elálló ételek is, mint például a Forpro cuccai. Csak nyilván azok drágák.
Ha beüt a szar, akkor a vajút, szomszéd kutyáját, vagy a szomszédot is meg kell enni, rohadtul nem azt fogja az ember nézni, hogy ezt otthagyom, mert 300Kcal/100gramm, de a másikat viszem, mert az 340...
Gondolkozni kell azon is, hogy a tárolása alatt veszít-e a "tápértékébõl" az adott étel/kiegészítõ, vagy nem.
Sajna a jó minõségû szárított ételek drágák, nagyon.
Most vettünk aszalógépeket, azzal tervezem kísérletezni, hogy sikerül-e szárított ételeket alkotni...
P. Dude
11-09-2021, 03:43 PM
Ha beüt a szar, akkor a vajút, szomszéd kutyáját, vagy a szomszédot is meg kell enni, (...)
Szomszédok elfogyasztásával azért ki kell várni, hátha helyreáll a rend. Ha mégis szükségessé válna a falatozás, ezúton közkinccsé teszem eme kiváló gasztronómiai útmutatót:
9088
(CineGore (http://www.cinegore.net/en/2016/12/11/a-negy-legbrutalisabb-modern-kori-kannibal/))
Vagy a másik 3 túlélõs/prepper csoport, ahol 3-4 ezer ember van egyenként. :)
shadow177
11-10-2021, 09:27 AM
Éppen fûzögetem az asszonyt, hogy csak be kellene vásárolni egy kicsit jobban.
+ 30 pörköltkonzerv +10kg száraztészta+ rizs+liszt+élesztõ+patron a turistafõzõhöz+stb-stb
P. Dude
11-10-2021, 09:35 AM
Éppen fûzögetem az asszonyt, hogy csak be kellene vásárolni egy kicsit jobban.
+ 30 pörköltkonzerv +10kg száraztészta+ rizs+liszt+élesztõ+patron a turistafõzõhöz+stb-stb
Nekem is ez lenne a tervem, és semmi más nem gátol meg benne, mint a pénz hiánya. :) Rájöttem amúgy, hogy a prepperkedésnek az a csapdája, hogy soha semmi sem elég. Anno FerFal is errõl írt Argentínában a konzervek kapcsán: hogy nincs olyan, hogy elegendõ étel van bespájzolva.
Így viszont fennáll az a veszély, hogy a prepperkedés egy életen át tartó, végtelenített pénzszivattyúvá válik.
egy életen át tartó, végtelenített pénzszivattyúvá válik.
Az élet szól errõl. Fogod a pénzt és elköltöd alapvetõ dolgokra, ha meg több van mint elég akkor szórakozásra és hobbikra is. :)
P. Dude
11-10-2021, 09:41 AM
Az élet szól errõl. Fogod a pénzt és elköltöd alapvetõ dolgokra, ha meg több van mint elég akkor szórakozásra és hobbikra is. :)
Na de épp ezt mondom, hogy a prepperkedésben van olyan, hogy "több mint elég"? Amióta én prepperkedem (a magam lájtos szintjén), mindig többet akarok venni mindenbõl. :) És ahogy látom, általában Ti is így vagytok ezzel. Akinek emellett szórakozásra/hobbikra is futja, az már nem az átlagfizetést keresi.
Mondjuk a szomszéd most vett 500 ezerért kiskutyát, szóval van az a szint, ahol minden is belefér. :D
varég
11-10-2021, 03:45 PM
...
Mondjuk a szomszéd most vett 500 ezerért kiskutyát, szóval van az a szint, ahol minden is belefér. :D
Magas lóról lehet nagyot esni. :D
P. Dude
11-10-2021, 05:44 PM
Magas lóról lehet nagyot esni. :D
Ja, van ez a mondás. :) Amúgy nem bántásból írtam, mert rendes tagok, meg nincsenek elszállva maguktól, sõt segítõkészek. Csak hát dolgozniuk nem nagyon kellett semmiért. :)
Anno FerFal is errõl írt Argentínában a konzervek kapcsán: hogy nincs olyan, hogy elegendõ étel van bespájzolva.
Így viszont fennáll az a veszély, hogy a prepperkedés egy életen át tartó, végtelenített pénzszivattyúvá válik.
Szia,
Kaja eseten ez azert nem igazan problema, mert elobb-utobb megeszi az ember a keszletet, tehat ezzel nincs egy filler sem elpocsekolva.
Sot, sokan azt csinaljak, hogy amikor az atlagosnal olcsobb, akkor vesznek egyszerre sokat, igy kifejezetten olcsobb, mint prepperkedes nelkul megvenni.
Varhatoan az inflacio valahol 10-50% korul lesz/van evente, tehat meg penzugyi befektetesnek is sokkal jobb, mint pl. allamkotvenyt venni 4.5% hozammal.
A felszerelesek teren viszont van igazsag abban, amit irsz, hiszen pepperkent kepes az ember megvenni olyan dolgokat, amit aztan a hetkoznapokban nem fog hasznalni.
Bel
A lakásban, légkondi nélkül megmaradna vajon? Hol csinálná a füstölést egy városi?
Szia,
En szeretem a fustolt hust, de azert az messze nem csodaszer!
Nyilvanvaloan szobahomersegleten gyorsan megromlik, annak ellenere, hogy egy huvos spajzban elvan egy darabig.
En azt szoktam csinalni, hogy vakumfoliazom es hutoben tartom.
Igy fel evig elvan minosegromlas nelkul, ezert egyreszt szivesen fogyasztom (forgatom a keszletet), masreszt ha esetleg lenne egy aramszunet, akkor egy darabig (par het) meg fogyaszthato lesz, igy SHTF eseten idoben kozepre sorolhato (fagyasztott etelek/alapanyagok utan, konzervek elott).
Bel
P. Dude
11-11-2021, 05:42 PM
Szia,
Kaja eseten ez azert nem igazan problema, mert elobb-utobb megeszi az ember a keszletet, tehat ezzel nincs egy filler sem elpocsekolva.
Sot, sokan azt csinaljak, hogy amikor az atlagosnal olcsobb, akkor vesznek egyszerre sokat, igy kifejezetten olcsobb, mint prepperkedes nelkul megvenni.
Varhatoan az inflacio valahol 10-50% korul lesz/van evente, tehat meg penzugyi befektetesnek is sokkal jobb, mint pl. allamkotvenyt venni 4.5% hozammal.
A felszerelesek teren viszont van igazsag abban, amit irsz, hiszen pepperkent kepes az ember megvenni olyan dolgokat, amit aztan a hetkoznapokban nem fog hasznalni.
Bel
"Az áramkimaradások esetére az alábbiakat ajánlják beszerezni:
autórádió,
zseblámpák,
gyertyák, gyufák, gyújtók,
szén-monoxid-riasztók és tûzoltó készülékek,
víz (két liter egy fõnek egy napra), tea, kávé,
tartós élelmiszer (tészta, rizs, konzerv),
elsõsegélykészlet, szükséges gyógyszerek,
szemeteszsák, ragasztószalag,
gáztûzhely,
kültéri tûzhely, grill,
készpénz,
hálózsák, takaró, meleg ruha."
Önmagában erre az osztrák katasztrófavédelmi ajánlásra el lehetne költeni egy vagyont. És akkor még ott a felsorolásban a készpénz is. :D Nyilván apránként meg lehet venni. De ha mondjuk valaki most egyszerre akarná ezeket beszerezni az ajánlás hatására, hát szerintem sok ember nem tudná így hirtelen a kellõ összeget ráfordítani.
Ha SHTF-rõl van szó, akkor nem a kalória az elsõ? Mármint, olyan helyzetben nem hiszem, hogy a tápértékkel foglalkozik az ember. Zacskós levesek, konzerv fõzelékek, instant tej stb., ezek a dolgok nem arról híresek, hogy nagyon jó tápértékük lenne, de általában mégis ezekbõl készletezünk egy esetleges SHTF-re. Mellette meg készletezni kell egy jó erõs, komplex multivitamin és ásványi anyag készítménybõl is, hogy annak biztos ne legyen híján a szervezet.
Szia,
Szerintem ez eleg osszetett kerdes:
Egyreszt nyilvanvaloan abbol keszletez az ember, ami sokaig elall, mert igy lehet ertelmesen forgatni a keszletet (annyi penze senkinek sincs, hogy megvegyen valamit keszletezni, aztan 1 honap mulva kidobja, mert megromlott).
Masreszt rovid tavon (szerintem ez csak par nap!) teljesen igazad van: a kaloria a legfontosabb, mert az fogy a leggyorsabban. Es ha lehet otthon hevereszni, akkor raer az ember zsirt bontani (vagyis ebben az esetben az elso par napon a kaloria sem fontos), de ha olyan a helyzet, hogy erot kell kifejteni, akkor oda muszaly kaloriat rakni. Erre egy szamomra megdobbento adat az ellitchallange.hu-rol: "Mindössze napi 3500 kalória táplálékbevitel az energiastressz elviselésének tesztelése miatt." vagyis a napi kb. 20 oras kemeny fizikai terheles mellett a 3500 kaloria nem arra van, hogy fedezze az energiaigenyt, hanem ez kemeny ehezes (nyilvan a jelenlegi kondiciomban nem lennek kepes ilyen erokifejtesre, tehat szamomra ez az energiamennyiseg nem kemeny ehezes lenne).
Kozep tavon viszont legalabb a makroelemeknek kiegyensulyozottnak kell lenniuk. A "kozep tav" szinten nagyon szamit a korulmenyektol: ha az ember otthon hever, akkor viszonylag sok napnal (10?) is kezdodhet, de ha onmagahoz kepest(!) komoly erokifejtest vegez, akkor bizony ez megeddzi ot, amihez izomtomeg-novekedes tartozik, marpedig ez csak ugy lehetseges, ha van feherje a taplalkozasaban. Vagyis ha pl. menekulessel kezdodik az SHTF, akkor bizony mar az elso 3 nap is beletartozik ebbe a kozeptavba. Azt szoktak irni, hogy a fejlodest lehetove tevo mennyiseg (az elobb emlitetten kivul pl. ide tartozik a betegseg utani labadozas is!) testtomegkilogrammonkent 2 gramm feherje, normal mennyiseg 1 gramm, es a hosszu tavon elviselheto minimum fel gramm. Ennek a fele teljes erteku legyen. Erdekes informacio, hogy nem csak a hus/tojas/tej tartalmaz teljes erteku feherjet, hanem a bab + liszt is egyutt teljes erteku (kulon-kulon nem!).
Pl. 100 kg-os ember szamara napi 20 dkg szarazbab (44 g feherje+676 kcal) es 40 dkg szarazteszta (60 g feherje+1568 kcal) tartalmazza a ajanlott mennyisegu feherjet, es tobb mint 2200 kcal-t. Azert kell kb 10 nap utan mindenkeppen feherjeutanpotlas is, mert pl. a vorosvertestek kb 1%-a minden nap kicserelodik, ezert ha csak otthon hever az ember, akkor is szuksege van feherje utanpotlasra. Es ha a taplalekkal nem viszi be, akkor a szervezet az epp nem hasznalt izmokat leepiti, ami egy SHTF helyzetben igencsak kerulendo.
Hosszu tavon a mikroelemek (nyomelemek, vitaminok, ...) utanpotlasa is fontos, SHTF eseten ahogy te is irtad, ezeket leginkabb mesterseges vitaminkeszitmenyekkel lehet potolni (mivel az ezeknel egeszsegesebb valtozatos termeszetes taplalkozas nem elerheto).
Bel
P. Dude
11-14-2021, 02:55 PM
Akkor kicsit patthelyzet, mert a "világvégére" készülünk, a világnak viszont pont arra lenne szüksége, hogy fellélegezhessen az emberek folyamatos tárgy-gyûjtögetése és halmozása, a mai modern tárgyfetisizmus alól.
Hosszu tavon a mikroelemek (nyomelemek, vitaminok, ...) utanpotlasa is fontos, SHTF eseten ahogy te is irtad, ezeket leginkabb mesterseges vitaminkeszitmenyekkel lehet potolni (mivel az ezeknel egeszsegesebb valtozatos termeszetes taplalkozas nem elerheto).
De a 21. század városaiban nem idejétmúlt már kicsit az a gondolat, hogy a gyümölcs/zöldség bármiben is "egészségesebb" lenne, mint a bevizsgált élelmiszerként engedélyezett, és kereskedelmi forgalomban kapható kiegészítõk, például vitaminok? (Persze a minõségi terméket elõállító cégek kiegészítõire gondolok.)
De a 21. század városaiban nem idejétmúlt már kicsit az a gondolat, hogy a gyümölcs/zöldség bármiben is "egészségesebb" lenne, mint a bevizsgált élelmiszerként engedélyezett, és kereskedelmi forgalomban kapható kiegészítõk, például vitaminok? (Persze a minõségi terméket elõállító cégek kiegészítõire gondolok.)
Szia,
Persze ebben tevedhetek is, de szerintem az evezredek, evmilliok alatt ugy alakultak az emberi szervezetek (es az ember elotti szervezetek, ideertve meg a mokuscickanyt is :-) ), hogy nem vegytiszta kornyezetben elunk, hanem abban az ertelemben vegyes a taplalkozasunk, hogy pl. egy paprika vagy narancs mindenfele anyagokat is tartalmaz a C vitamin mellett, es ezek jelenlete a normalis. Ezert aztan hiaba ugyanaz a vegyulet van C-vitamin neven a paprikaban es a gyogyszertari porban, az emberre valo hatasa nem ugyanaz.
Ez megjobban igaz a soskara: annak egy adagjaban olyan mennyisegu oxalsav talalhato, ami kimondottan egeszsegtelen lenne vegyitsztan beadva, mert "kimossa" az emberbol a vasat. A soskan belul pedig csokkenti a vashianyt, vagyis pont forditva hat, mivel a sokezer fajta kis mennyisegu anyag jelenlete igy hat az emberre.
Ezert gondolom azt, hogy a termeszetben novo zoldseg-gyumolcs egeszsegesebb, mint egy vegyipari technologiaval eloallitott, es ezert az en szememben vegytiszta szerek csak akkor valasztandoak, ha nincs lehetoseg termeszetes alapanyagok hasznalatara.
De ezzel egyutt a legkevesbe sem gondolom azt, hogy ezek rosszak (kulonosen egy SHTF eseten), csak ha lehet, akkor meg jobbat valasztok.
Bel
P. Dude
11-16-2021, 03:07 PM
Szia,
Persze ebben tevedhetek is, de szerintem az evezredek, evmilliok alatt ugy alakultak az emberi szervezetek (es az ember elotti szervezetek, ideertve meg a mokuscickanyt is :-) ), hogy nem vegytiszta kornyezetben elunk, hanem abban az ertelemben vegyes a taplalkozasunk, hogy pl. egy paprika vagy narancs mindenfele anyagokat is tartalmaz a C vitamin mellett, es ezek jelenlete a normalis. Ezert aztan hiaba ugyanaz a vegyulet van C-vitamin neven a paprikaban es a gyogyszertari porban, az emberre valo hatasa nem ugyanaz.
Ez megjobban igaz a soskara: annak egy adagjaban olyan mennyisegu oxalsav talalhato, ami kimondottan egeszsegtelen lenne vegyitsztan beadva, mert "kimossa" az emberbol a vasat. A soskan belul pedig csokkenti a vashianyt, vagyis pont forditva hat, mivel a sokezer fajta kis mennyisegu anyag jelenlete igy hat az emberre.
Ezert gondolom azt, hogy a termeszetben novo zoldseg-gyumolcs egeszsegesebb, mint egy vegyipari technologiaval eloallitott, es ezert az en szememben vegytiszta szerek csak akkor valasztandoak, ha nincs lehetoseg termeszetes alapanyagok hasznalatara.
De ezzel egyutt a legkevesbe sem gondolom azt, hogy ezek rosszak (kulonosen egy SHTF eseten), csak ha lehet, akkor meg jobbat valasztok.
Bel
Viszont a vitamin talán ellensúlyozhatja azt, hogy laikusként gyümölccsel/zöldséggel nem feltétlenül tudjuk kimatekozni a megfelelõ arányokat, mennyiségeket. Úgy tudom, hogy a különbözõ vitaminok és ásványi anyagok összefüggnek, különféle kölcsönhatásokban állnak egymással. Nem hiszem, hogy valaki annyira ért ehhez, hogy akkor most megeszem ennyi és ennyi paprikát, mellé ennyi paradicsomot, stb. Pláne, hogy gondolom minden egyes paprikában/paradicsomban más is a vitamin mennyisége, vegyszertõl stb. függõen. A komplex multivitamin és ásványi anyag készítményt meg tudósok fejlesztik ki, figyelve az arányokra, kölcsönhatásokra. Megint hangsúlyozom, hogy nem a bóvli termékekre gondolok.
Még a mesterséges vitaminokról is azt hallottam, hogy ne szedegessük õket külön-külön ötletszerûen, hanem válasszunk egy jól összeállított multivitamin és ásványi anyag cuccot az összefüggések miatt.
shadow177
11-16-2021, 03:13 PM
Akár hogy nézem nem igazán lehet értelmes pörköltkonzerveket kapni a boltokban.
Olyat, ami nem tésztával/tarhonyával együtt van dobozolva, hanem csak pörkölt van benne.
Tudtok valamilyen értelmes kiszállításos beszerzési forrást (Szeged környékére)?
varég
11-16-2021, 03:35 PM
Olyat, ami nem tésztával/tarhonyával együtt van dobozolva, hanem csak pörkölt van benne.
Tudtok valamilyen értelmes kiszállításos beszerzési forrást (Szeged környékére)?
Emlékeim szerint az ARO termékek(metro?) köret nélküliek....
Az Aldiban szokott lenni Primana marhapörkölt köret nélkül.
shadow177
11-17-2021, 08:35 AM
És egyébként ízre és minõségre milyen az ARO vagy a Primana konzerv?
Fekete-Báró
11-24-2021, 04:13 PM
Nemrég érdekes dolgot láttam egy német boltban: retro konzerveket. "Original Schulküche" néven igazi menzakaják: szoljanka, paradicsomszósz tésztával és hússal, "Wurstgulasch", stb. A címkéken mosolygó kisdobosok, úttörõk és nejlon pongyolás konyhás nénik és persze NDK címer :)
9103
varég
11-24-2021, 04:49 PM
És egyébként ízre és minõségre milyen az ARO vagy a Primana konzerv?
Szerintem az ARO az közel van a Globus-hoz.
De meg kell nézni, hogy hol gyártják, akkor be lehet határolni a minõséget.
Pl. a melóhely saját márkás szalámija az a pick gyárban készül, ízre hasonlóak, árban fele...
raktaros
03-19-2022, 06:35 PM
Pakolás közben ránéztem egyik hordóban milyen készlet maradt. Néhány kiló Gyermelyi spagetti tészta 2015-ben "lejárt".
Egyet megfőztünk belőle, nem venni észre hogy nem friss vásárlás.
Persze azóta változhatott a recept.
9194 9195
Dream_walker
03-24-2022, 09:38 PM
Az amcsi elnök egyértelműen elmondja, hogy élelmiszerhiány lesz a szankciók hatására.
https://twitter.com/disclosetv/status/1507074994748399616
Lehet elmélkedni.
P. Dude
03-25-2022, 01:59 AM
Az amcsi elnök egyértelműen elmondja, hogy élelmiszerhiány lesz a szankciók hatására.
https://twitter.com/disclosetv/status/1507074994748399616
Lehet elmélkedni.
Hát sokat nem lehet rajta elmélkedni. Aki tud álljon át önellátásra, aki nem tud az halmozzon fel ételt. Amúgy már a mainstream média is felkapta a témát, szóval igen, nyíltan beszélnek az élelmiszer válságról.
P. Dude
03-26-2022, 09:56 PM
Tudnátok segíteni? Egyszerűen nem találom, hogy melyik topicban említette valaki az 1 évig vagy meddig elálló kenyeret. Pedig nem is olyan régen került szóba, hogy melyik az és hol lehet kapni.
maghar
03-26-2022, 11:40 PM
Penny marketben lehet kapni pont ma láttam,340ft/db,más áruházban is van hasonló csak dupla áron.10-11 hónap a szavatossági ideje.Német kenyérféle,célszerű megkóstolni nagyobb tétel vásárlása esetén.Tartok párat a készletben,de én az íze alapján csak éhhalál közeli állapotban fogom kibontani :) de gondolom másnak ízlik mert szokták vásárolni.https://www.foodpanda.hu/shop/lgp9/penny-huszti-ut/category/9b1925c8-7234-4e80-a3ce-9a8d062a60dd/products
P. Dude
03-27-2022, 01:13 AM
Penny marketben lehet kapni pont ma láttam,340ft/db,más áruházban is van hasonló csak dupla áron.10-11 hónap a szavatossági ideje.Német kenyérféle,célszerű megkóstolni nagyobb tétel vásárlása esetén.Tartok párat a készletben,de én az íze alapján csak éhhalál közeli állapotban fogom kibontani :) de gondolom másnak ízlik mert szokták vásárolni.https://www.foodpanda.hu/shop/lgp9/penny-huszti-ut/category/9b1925c8-7234-4e80-a3ce-9a8d062a60dd/products
Köszönöm, akkor jól emlékeztem, hogy Penny. :)
raktaros
04-01-2022, 09:07 PM
Ma ettem a 2013-as "lejárt" lisztből készült kenyérből. Nem venni észre hogy nem frissből készült.
Tárolás úgy volt mint a tészta: 60L-es műanyaghordó (https://www.emag.hu/cefrehordo-60l-femcsatos-muanyag-hordo-fempanttal-zarhato-tetovel-bidon-hordo60lkek/pd/D3YHKFBBM/) pincében tárolva.
9205
maghar
04-02-2022, 05:45 PM
Ma ettem a 2013-as "lejárt" lisztből készült kenyérből. Nem venni észre hogy nem frissből készült.
Tárolás úgy volt mint a tészta: 60L-es műanyaghordó (https://www.emag.hu/cefrehordo-60l-femcsatos-muanyag-hordo-fempanttal-zarhato-tetovel-bidon-hordo60lkek/pd/D3YHKFBBM/) pincében tárolva.
9205
Ez jó hír,azt hittem ennyi idő elteltével komoly minőségromlás következik be,akkor érdemes akár 1 évre valót is eltárolni.
A liszt tárolása nagyobb odafigyelést igényel, mivel papírcsomagolásban van, nem úgy mint a tészta. Én bezacskóznám, talán még a fagyasztóba is betenném 24 órára. A munkatársam mesélte, hogy a lisztjében kikeltek valami apró rovarok :(
varég
04-02-2022, 06:05 PM
A liszt tárolása nagyobb odafigyelést igényel, mivel papírcsomagolásban van, nem úgy mint a tészta. Én bezacskóznám, talán még a fagyasztóba is betenném 24 órára. A munkatársam mesélte, hogy a lisztjében kikeltek valami apró rovarok :(
Nekem is kikeltek valami dögök a lisztben, pár heti tárolás után... :(
Dream_walker
04-02-2022, 06:22 PM
Egy hétre kell fagyasztóba tenni, 24 óra alatt egyszerűen nem hűl át annyira. A mai élelmiszeripari, mezőgazdasági gázosítószerek csak az élő rovart ölik meg, a petéket nem, márpedig a szántóföldön minden egyes magba belepetéznek. Liszt, búzadara, szárazbab, minden ilyen mehet egy egész hétre a fagyasztóba. Ha van benne hely, akkor maradhat tovább is.
maghar
04-02-2022, 06:35 PM
Ezért szokták a prepperek szén dioxiddal tölteni a gabona féléket tároló edényeket.Nehezebb a levegőnél,nem muszáj légmentesen zárni.Nem kell színig pakolni pl. a műanyaghordót,fölülre tenni kell egy mécsest,és engedni a gázt míg a láng ki nem alszik.Utána már nem marad meg semmi közte aminek szüksége van oxigénre(bogár,gomba,rágcsáló stb.)
maghar
04-02-2022, 06:40 PM
Egy hétre kell fagyasztóba tenni, 24 óra alatt egyszerűen nem hűl át annyira. A mai élelmiszeripari, mezőgazdasági gázosítószerek csak az élő rovart ölik meg, a petéket nem, márpedig a szántóföldön minden egyes magba belepetéznek. Liszt, búzadara, szárazbab, minden ilyen mehet egy egész hétre a fagyasztóba. Ha van benne hely, akkor maradhat tovább is.
Hosszabb tárolás előtt én is szoktam fagyasztani,eddig bevált.
raktaros
04-02-2022, 07:22 PM
Teljesen teleraktam a hordót, kevés levegő maradt benne a fedele meg légmentesen zár, lehet azért nem lett baja.
Anno én is gondoltam rá hogy feltöltöm széndioxiddal, de elmaradt. Most van bőven co2-m, a frisset szerintem feltöltöm a biztonság kedvéért.
Sziasztok,
Koszi, nagyon hasznos hozzaszolasok.
Bel
yeahno
04-08-2022, 04:09 PM
CO2-t palackból nyeritek a művelethez? Hogyan lehet adagolni a gázt?
A CO2 szint jelzésére használt mécsesről ugrott be, hogy akár egy gyertyát is lehetne használni a hordóban lévő O2 nagy részének eltávolítására, egyszerűen lezárni a hordót benne az égő mécsessel, ami elhasználja bent az oxigént amíg ki nem alszik.
Még némi vákuum is keletkezik, ami jobb zárást is biztosít.
A palackos CO2-nél a kicsapódó nedvesség jelenthet problémát, a gáz hirtelen lehűti a levegőt, amiből a kicsapódó nedvesség cseppekben jelenik meg a liszt felszínén, ami meg baktériumoknak nyújthat jó élőhelyet. Kereskedelemben tartósításra nitrogént vagy CO2-vel kevert nitrogén gázt használnak, az egyik ok hogy a CO2 reakcióba lép a tárolt anyag nedvességtartalmával, ami gondolom nem előnyös. Persze ezek csak elméleti szinten jelentenek problémát, az életben nem feltétlenül jelennek meg, de érdemes lehet bedobni pár szilikagéles tasakot vagy inkább CaCl2-t, mert a szilikagél is csak kb 40% RH-ig csökkenti le a páratartalmat.
A gyerya is párásít ha jól emlékszem.
Ezeket már jobb ha nem eszi meg az ember. Bár a banán még így is nagyon finomnak tűnik...
https://www.youtube.com/watch?v=kon91c8u9i4
maghar
04-17-2022, 08:19 PM
https://www.youtube.com/watch?v=vLIXnIDboio
Jó módszer,ki fogom próbálni.Nyári melegben ha nincs hűtőszekrény gyors tartósításhoz tökéletes.
sukran4fish
04-17-2022, 11:47 PM
https://www.youtube.com/watch?v=vLIXnIDboio
Jó módszer,ki fogom próbálni.Nyári melegben ha nincs hűtőszekrény gyors tartósításhoz tökéletes.
Ennek egyébként mi a logikája? A zsirja fő ki meg gondolom a maradék levegő is távozik amennyire tud az üvegekből, de az oxigénmentesités vajon elég tartósitani valamit?
yeahno
04-18-2022, 11:36 AM
A hosszú főzési idő alatt elpusztul a romlásért felelős baktériumok többsége. És mivel az üveg végig zárva van, nem kell a fazékból üvegekbe áttölteni a tartalmat, így nem juthat be baktérium az átpakolás közben.
Ez a vízfürdős főzés a hivatalos vélemények szerint nem biztosít elég magas hőmérsékletet a botulizmusért felelős baktériumok elpusztításához, ahhoz nagy nyomáson kellene főzni, kuktában, 120 fok körül, meghatározott időn keresztül.
A vízfürdős főzés csak arra elég hogy a romlást okozó baktériumokat elpusztítsa, így nem lesz az a jellegzetes romlott szaga és íze a húsnak ami normális esetben eltántorítaná az embert attól hogy romlott húst fogasszon, viszont a botulizmus toxint termelő bacik miatt az étel halálosan mérgező lehet. Normál esetben a bűz jelzi hogy a hús mérgező, vízfürdő után nem feltétlen.
Ez húsra kifejezetten igaz, zöldségekre, savanyúságokra nem annyira.
Amerikában az Amish-ok 3 órás vízfürdős főzéssel tartósítják a húst évtizedek óta, bontás után ráfőznek pár percet ami egyébként a botulin toxint részben lebontja, hivatalos adatokat nem láttam hogy dögölnének miatta az emberek de én is tartok még a kutás hústartósítástól is, biztosabb ha megveszem.
Amúgy jó lenne tudni hogy honnan veszi k a videóban említett 1 éves eltarthatóságot.
Alpha
04-18-2022, 02:46 PM
A hosszú főzési idő alatt elpusztul a romlásért felelős baktériumok többsége. És mivel az üveg végig zárva van, nem kell a fazékból üvegekbe áttölteni a tartalmat, így nem juthat be baktérium az átpakolás közben.
Ez a vízfürdős főzés a hivatalos vélemények szerint nem biztosít elég magas hőmérsékletet a botulizmusért felelős baktériumok elpusztításához, ahhoz nagy nyomáson kellene főzni, kuktában, 120 fok körül, meghatározott időn keresztül.
A vízfürdős főzés csak arra elég hogy a romlást okozó baktériumokat elpusztítsa, így nem lesz az a jellegzetes romlott szaga és íze a húsnak ami normális esetben eltántorítaná az embert attól hogy romlott húst fogasszon, viszont a botulizmus toxint termelő bacik miatt az étel halálosan mérgező lehet. Normál esetben a bűz jelzi hogy a hús mérgező, vízfürdő után nem feltétlen.
Ez húsra kifejezetten igaz, zöldségekre, savanyúságokra nem annyira.
Amerikában az Amish-ok 3 órás vízfürdős főzéssel tartósítják a húst évtizedek óta, bontás után ráfőznek pár percet ami egyébként a botulin toxint részben lebontja, hivatalos adatokat nem láttam hogy dögölnének miatta az emberek de én is tartok még a kutás hústartósítástól is, biztosabb ha megveszem.
Amúgy jó lenne tudni hogy honnan veszi k a videóban említett 1 éves eltarthatóságot.
A botulizmus (C.Botulinum baktérium) 73 C°-on meghal!
A botulizmus nyers húsban (hidegen füstölt húsok) fordulhat elő.
Az üvegben történő főzés teljesen jó, ha a maghőmétséklet meghaladja a 73 C°-ot 2 percig.
Otthon se kuktában főzünk minden levest és pörköltet.
Sziasztok,
Lattam mar befottes uvegben kikelo molyt. Tehat nem hogy legmentesen nem zar a befottes uveg, de meg csak annyira se, hogy a moly a peteit ne tudja belerakni.
En ebben latom a legnagyobb kockazatot, vagyis hogy a nem legmentesen lezart uvegbe utolag bekerulhetnek bacilusok, amitol megromolhat.
A masik kockazat lenyeget Yeahno irta: a botulizmus bakterium SPORAJA tuleli a bemutatott hokezelest, majd oxigenmentes kornyezetben konnyen elszaporodhat (121 fokon 3 perc a szabvany (https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-botulizmusrol)), a videon bemutatott modszer a 100 fokot biztos nem lepi at.
Az, hogy a kozvetlenul szaporodaskepes botulizmus bakteriumok elpusztulnak, csak par napig ad vedelmet (ennyi ido alatt a sporak visszavaltanak szaporokepes formara, es utana mar szaporodnak is), ami az 1 evhez kepest elenyeszo.
Bel
sukran4fish
04-18-2022, 06:32 PM
Jó dolgokat irtok de én azért nem értem ezt a módszert, hogy mitől lesz ez tartósitva? Én értem hogy a hőkezelés kiöl egy csomó mindent amitől ehetővé válik, de az hogy beleforrázza (vagy hát még azt sem mert lassú tüzön főzi órákig) egy befőttesüvegbe én nem értem mitől válna az az étel tartóssá. Én akkor már inkább füstölnék/száritanék vagy ilyesmi, de ha valaki elmagyarázza ez miért tudna működni főleg egy évig, akkor nem szóltam semmit.
Dream_walker
04-18-2022, 06:40 PM
Ha jó az üveg és a kupak, megfelelően kifertőtlenítve, akkor megvan a zárás, és elméletileg kintről nem jut be semmi. Befőzéskor ez az oka, hogy az üvegeket ajánlott fejjel lefelé fordítva dunsztolni. Így a felső rész és a kupak is megkapja a hőt, ráadásul azonnal kiderül, hogy melyik romlana meg amúgy is a rossz zárás miatt.
Az üvegben főzés lényege meg az, hogy maga az üveg is megkapja a hőkezelést, tehát elméletileg tényleg se kívül, se belül nem marad meg rajta semmi, miután le van zárva. Ez az elmélet. A gyakorlat meg ugyebár...
Én egyszer "tettem el" húst, az úgy nézett ki, hogy hagyományosan megsütve (200+ C), és úgy forrón bele üvegbe, rá a folyékonnyá sütött zsírt, aztán dunszt. Mondjuk esélye nem volt egy évig üvegben maradni :D :D
yeahno
04-20-2022, 08:30 PM
En ebben latom a legnagyobb kockazatot, vagyis hogy a nem legmentesen lezart uvegbe utolag bekerulhetnek bacilusok, amitol megromolhat.
Kreálni kell egy kis vákuumot hogy a fedő becuppanjon, azon ránézésre is látszik ha a zárás épp.
Vannak direkt olyan lapkák, amiken jobban látszik ha vákuum alatt vannak.
Befőzésnél amúgy is keletkezik ehhez elég vákuum mikor az üvegek még melegen lettek lezárva.
Száraz tartalmat is fel lehet melegíteni a lezárás előtt, de foodsaverhez is van az üveg nyakára ráfogó vákuum adapter, vagy egy nagyobb szelepes edénybe téve akár egyszerre több üveget is, rajtuk lazán a fedővel, ki lehet szívni belőlük a levegőt, aztán kézzel rá lehet szorítani a fedőket.
Nálam a lapkák rozsdáltak egy nedves pincében. A lapka úgy zár össze az üveg szájával hogy a lapka lemezéből hajtogatott köröm kapaszkodik az üveg menetébe, ha a köröm a tárolás közben rozsdál, a zárás is elenged.
2 éve eltettem pár üveget próbaképp, amit fejjel lefelé az üveg nyakáig olvadt gyertyába mártottam háromszor. Tavaly konkrétan vízben úsztak mivel okosan egy műanyagdobozba raktam őket amibe a mennyezetről becsepegő kondenzvíz összegyűlt, így több üveg is az oldalára fordulva lebegett a vízben.
A vákuumot még mindegyik üveg tartja, rozsdásodás sem látszik, még az eleve rozsdás, használt fedők is tartják az eredeti állapotot.
A címkéket viszont inkább laminálni fogom mert a ragszalag kezd felengedni, a cimke meg penészedni.
(a rizst egyébként nem üvegekbe tartom, csak a teszthez ez volt kéznél.)
yeahno
04-20-2022, 08:45 PM
A hús befőzéséhez meg felbátorított amit a WHO írt:
"Though spores of C. botulinum are heat-resistant, the toxin produced by bacteria growing out of the spores under anaerobic conditions is destroyed by boiling (for example, at internal temperature greater than 85 °C for 5 minutes or longer). Therefore, ready-to-eat foods in low oxygen-packaging are more frequently involved in cases of foodborne botulism."
Az Amish 10 percen keresztül főzi a vízfürdővel tartósított húsokat.
SHTF esetén főzés nélkül is bevállalnám, addig meg remélhetőleg lesz valamilyen energiaforrás amivel rá tudok rottyintani.
Itt az örökölt polcunk, összeraktam, ráraktam a konzervek felét. Már nincs annyi mint volt, próbálom enni őket, aztán egy nagy bevásárlás kéne, újra feltölteni a készleteket, beleértve a konzerveket is. Néhány lejárt tavaly, sok idén jár le, vagy jövőre, pár konzerv alja kicsit rozsdás is, úgyhogy nem árt szépen eszegetni és lecserélni majd újakra.
A képen tényleg csak a fele van a konzerveknek, van még olajoshalból rengeteg, nagy tök konzervek, nagy leveskonzervek, meg vagy 20 krumplikozerv, stb. De azokkal együtt sem túl nagy a készlet, a legtöbb konzervet megettük.
https://i.imgur.com/j6XwxiW.jpg
Téli felkészülés prepping (2022 december)
2020-ban készítettem egy hasonló videót, úgyhogy itt volta az ideje egy frissítésnek. A réginél sok kritikát kaptam, támadót és építőt is, remélhetőleg ennek egy kicsit pozitívabb lesz a fogadtatása.
Később szeretnék egy videót a felszerelésekről is és a további készletekről amik nem esnek az élelmiszer kategóriába.
https://www.youtube.com/watch?v=El3idNarICk
https://www.youtube.com/watch?v=El3idNarICk
Nincs cukor
https://telex.hu/gazdasag/2022/11/29/kristalycukor-hatosagi-ar-aruhiany-arstop-boltok-spar-tesco-aldi-lid
Ezek szerint akik annak idején betáraztak vagy fél mázsát és eltették valami jól lezárható helyre, ők mégsem csinálták rosszul. A többiek bunyózhatnak a boltban az 1 kiló cukorért ami a polcokon árválkodik.
varég
12-06-2022, 11:00 AM
Nincs cukor
https://telex.hu/gazdasag/2022/11/29/kristalycukor-hatosagi-ar-aruhiany-arstop-boltok-spar-tesco-aldi-lid
Ezek szerint akik annak idején betáraztak vagy fél mázsát és eltették valami jól lezárható helyre, ők mégsem csinálták rosszul. A többiek bunyózhatnak a boltban az 1 kiló cukorért ami a polcokon árválkodik.
Érdekes.
Nálunk mindegyik említett boltban kapni cukrot, olajat, lisztet, stb.
Biztos vannak olyan üzletek, ahol hiány van.
haven
12-06-2022, 11:23 AM
Egyiket se fogyasztom.
Érdekes.
Nálunk mindegyik említett boltban kapni cukrot, olajat, lisztet, stb.
Biztos vannak olyan üzletek, ahol hiány van.
Én ahogy figyelem, vannak olyan városok és megyék ahol nincs hiány, és vannak olyan helyek ahol komoly hiány tapasztalható. (Cukor, liszt, benzin...) Az egyik FB ismerősöm azt mondja hogy náluk bőven van benzin mindenhol. Apám, meg más ismerőseim meg azt hogy körbeutaznak egy rakás benzinkutat mire találnak egyet ahol még van benzin. Rendszerint a MOL és az ÖMV ahol szokott lenni, a többinél nem igazán. Anyám cukrot akar venni, de ő se talál. Úgyhogy részben ez területi probléma lehet, van aki beleesik a szórásba, van akinek szerencséje van és kimarad a hiányból.
Mennyi fogyott a téli élelmiszerkészletből? Prepper téma (December 1. és április 15. között)
Csak egy rövid videó arról hogy a decemberben bemutatott videóhoz képest mennyi élelmiszer fogyott el 5 és fél hónap alatt. Voltak néhányan akik beszóltak és azt mondták hogy "rádrohadt az étel", persze ennek az állításuknak semmi valóságalapja nincs.
https://www.youtube.com/watch?v=xp2tzXIXa-8
https://www.youtube.com/watch?v=xp2tzXIXa-8
165 nap x 3 étkezés x 2 ember = 990 étkezés
P. Dude
05-01-2023, 02:15 AM
Jó ez az új munkahely. Legálisan tudok hazahozni babkonzerveket és egyéb prepper eledeleket. :)
Főnyeremény munkahelynek hangzik. :beer:
A kartondobozban lévő zabpehely tök jó és sokáig eláll... HA nem éri víz. Még nem néztem meg az összeset, de kettőt víz ért.
Az egyik egy nagy dobozból csak egy műanyag fedél maradt. Szó szerint eltűnt a papírdoboz! És a zabpehely egy összezsugorodott barna massza lett. Hát ilyet még nem láttam. Hová lett a papír? Megették a baktériumok? Eltűnt a fehér kartonpapír. Az elején azt se tudtam mi van, mert hogy az nem néz ki zabpehelynek az biztos. És nem vágtam hogy hogy került egy adag barna izé oda. A másiknál félig ez a helyzet. A papír alja eltűnt félig, és barna cucc van ott is. De ott még felismerhető hogy mi volt benne régen. Ma átnézem az összeset, remélem hogy a 10-ből csak ez a kettő romlott meg.
Ez van. Az asszony mindig ezt ette, és gondoltam hogy akkor beraktározok, ha már nagyon szereti. Megvettem tucatnyit, aztán azonnal abbahagyta és nem evett többet ilyet. Persze nekem meg ott a tejbegríz én azt szeretem. Ha áttette volna mindegyiket valami lezárható konténerbe ahogy én tartom a tejbegrízem, akkor nem lett volna gond. De így két nagy adag zabpehelynek befellegzett. Csak remélem hogy a másik 8 nagy adag ehető maradt. Illetve 7, mert 1-et tegnap leteszteltem, az rendben van.
Mindenesetre tanulság levonva.
Megjött az idei téli készlet.
A tartós kaja:
60 krumpli-konzerv
48 kukorica-konzerv
48 zöldborsó-konzerv
36 zöldbab-konzerv
8 doboz tejbegríz (7 kg kb)
192 szelet müzli
másfél kiló csokis perec
Ami nem nekünk étel:
140 kiló macskatáp
Ami nem élelmiszer de azért még megemlítem:
12 liter szájvíz
még 72 tekercs WC papír
8 liter alkoholos kézmosó gél
24 tekercs papírtörülköző
P. Dude
12-04-2023, 06:49 PM
Annyi, több különböző (van köztük édesítőszerrel készült is) házi lekvárt kaptunk ajiba volt kolléganőmtől (még a régi munkahelyről), amit szülőkkel együtt kb. 2 évig eszegethetünk. :) Most decemberben nagyon át kell gondolnom a költést, ennyit még soha nem tudtam egyben prepperkedésre fordítani, okosnak kell lenni, megtervezni.
Trappista
08-04-2024, 08:39 AM
Tartós élelmiszer. https://24.hu/elet-stilus/2024/08/03/costco-132-adagos-veszhelyzeti-elelmiszer-vodor-tulelocsomag-vilagvege-osszeeskuves/?fbclid=IwY2xjawEcHJBleHRuA2FlbQIxMQABHXo6AcF1Wi03 9d5ushpAS2NfAHPaHAD9LV-NXskhsU0wN4JOYidGcyHang_aem_e9X0WgrDPkVf0AMkUY-8Kg#lzeidoofhqraatkfz67
Rozsomák
08-05-2024, 09:43 AM
"másfél kiló csokis perec"
Azt egy hétre vetted? :D
1,5/2 FÖ= 0,75dkg
Ha nekifekszetek egy nap, és volt csokisperc, nincs csokisperec. :D
Háromnegyed kiló csokis perec egy nap alatt? :eek: Tuti kifeküdnék tőle :)
"másfél kiló csokis perec"
Azt egy hétre vetted? :D
1,5/2 FÖ= 0,75dkg
Ha nekifekszetek egy nap, és volt csokisperc, nincs csokisperec. :D
Mikor mennyi van... Volt hogy vagy 15 kilót vettem egyszerre. Kicsit visszább kellett venni. Most is épp diétán agyalok, szerintem tartok egy 7 napos cukor és hízlaló-étel mentes időszakot.
A nagy téli bevásárlás még várat magára, de utána 2 hónapig rákapcsolunk és jön a szokásos nagybevásárlás. :)