Eredeti hozzászóló
A. L. Ias
Kedves csigasütõ!
Eddig azt hittem sikerült pontosan értelmeznem amit írtál és arra reagáltam, de ezek szerint mégsem. Említetted, hogy benned IS felmerült az ügynökkérdés.
Lehet, hogy a háttérbszélgetésekben másban is, de itt a topikban csak benned. Glassbox írt Smith ügynököt, mikor DooM felsorolta "mit adtak nekünk a rómkaiak?"
De ez még közel sem az az ügynökség amire te céloztál a hozzászólásodban. Csak erre írtam, hogy láttam, beszéltem, eltöltöttem vele pár napot és amit ott tapasztaltam
az elég hiteles volt ahhoz, hogy valódinak tartsam és ne ügynöknek (ugyanezt mondhatom astonferirõl is). Egyébként már a vád megfogalmazása -mégha relativizálva is-
elég a negatív attitûd kialakítására egy egy idevetõdõ érdeklõdõ szemében. Természetesen teljes toleranciával! Csak ezt ellensúlyoztam a saját, személyes tapasztaláson alapuló véleméynemmel.
Abban is igazad van, hogy az önellátó életedrõl nem sokat tudok, csak azt amit leírtál összesen 17 hozzászólásból. Amikbõl 9 tartalmazott személyes információt és 4 szólt az életviteledrõl. Viszont nem látom hol nyilatkoztam róla! Amit írtam, arról -szerintem- a szövegkörnyezetbõl kiderül, hogy a rendszerben élõk (de nevesíthetném jelen vitában DooMra és astonferire, sõt magamra is részben) véleménye nagy általánosságban az önellátókról. A hangvétele pedig kevésbé indulatos és bántó, mint az általad megfogalmazott.
De hagyjuk is az egészet, adtunk és kaptunk nincs értelme számolni és mindenáron gyõzni. Építsünk, de mit? Ebben a topikban pl. önellátó életmódot.
Vannak akiknek van tapasztalata, vannak érdeklõdõk és vannak szkeptikusok. A topikindító eredeti kérdése, hogy akiknek sikerült, azok HOGYAN érték el az eredményeiket?
Erre a kérdésre viszont nem kapott választ azoktól akiknek tapasztalati vannak. Csak annyit, hogy lehetséges és nagyon jó! A náluk hogyan mûködikre, csak Morpheus reagált érdemben. A felvetett nehézségekre csak általánosságban kapott választ és ezzel nem lett meggyõzve. Megjelent a másik oldal is, akik szerinte nem lehetséges és kezdték sorolni a nehézségeket. Itt sajnos részletekbe veszõ vita alakult ki, elfeledkezve a lényegrõl. Ebbe én is beszálltam, de csak azért, hogy ne propagáljuk már egy nyílt forumon a törvénysértést és ne biztassunk erre másokat. Még akkor sem ha egyébként még nem éri el azt a mértéket, amire a hivatal reagál és különben is mindenki ezt csinálja. Kényes téma ez a "prepperkedés". Törvényes keretek között kell készülni egy törvények nélküli világra. Nehéz egyensúlyozni a hatékonyság és a törvényesség határán. Mindenkinek (magamat is beleérte) meg vannak a stiklijei. De ne "hencegjünk" vele bizonyítható módon és ne biztassunk mást az elkövetésre bizonyítható módon! A lényeg a HOGYAN és MILYEN MÉRTÉKBEN lehet önellátó? Jó lenne belekalkulálni glassbox egyéni igényeit! Szereti az üveget, annak megmunkálását.
Mennyire lehet önellátó ilyen "szakmával"? Szeretne a maga ura lenni, de belefér mellette, hogy azt csinálja, amit szeret? Ehhez talán jó lenne többet tudni a mostani helyzetérõl. Az kiderült, hogy kertes házban lakik, de mennyi a rendelkezésre álló mûvelhet terület? Abba mit érdemes még idén belevetni, amibõl idén termése lehet? A jövõ évre pedig egy vetési tervet összedobni neki, hogy a leghatékonyabban ki tudja használni az erõforrásait. Már ha igényéli az ilyen irányú segítséget, mert nem verném azt a bizonyost az övével!
Talán ennyi elég, hogy új irányt adjunk a topiknak!
Maradtam tisztelettel!
A. L. Ias