Na Jimmy szebben leírta, úgy kell.
Jobbkormányost én se vezettem, biztos vicces lenne elõször... :D
Printable View
Na Jimmy szebben leírta, úgy kell.
Jobbkormányost én se vezettem, biztos vicces lenne elõször... :D
Motoroztam eleget, csak nem váltóssal.
Kocsit egyszer vezettem, kb. 15 métert. Könyörögtem anyámnak hogy tanítson már, õ meg mondta hogy jól van. De nem ám terepen, földúton vagy valami, hanem rögtön álljak be az udvarba, a kiskapun keresztül, miközben rozsdás vackoknak ne menjek neki. Sikerült beállni, miközben magyarázott mellettem hogy hogy indítsam be a kocsit meg hová lépjek, adjak gázt, meg ilyenek. Elsõre megcsináltatta velem ezt. Közben meg õ mérges volt fateromra, mert apám mondta neki egyszer hogy álljon be a garázsba, anyám meg letörte a kocsiról a tükröt. (Pedig neki jogsija is volt már akkor!)
Sajnos én hiába könyörögtem a családnak, nem akartak rászánni 1-2 órát arra hogy oktassanak egy kicsit. Most is magamra vagyok utalva.
Ez lesz a tanulós rész.Idézet:
De nagyjából: minden váltós mocin lesz kuplung, váltó,
Ez megvan, ez nem gond. Automata váltóson ezt bõven kigyakoroltam. :)Idézet:
elsõ + hátsó fék, gázkar.
Újhoz adnak kézikönyvet, remélem abban ez az infó benne lesz. De majd kérdezõsködök Youtube-on, meg motoros fórumokra is benézek a specifikus infókért.Idézet:
Nekem bal kéznél volt a kuplung, jobb kéznél az elsõ fék meg a gázkar (gyakorlatilag magad felé tekered a markolatot), bal lábnál a hátsó fék, jobb lábnál a váltó. Meg kell kérdezni hogy jönnek a sebességek, mert van ahol az elsõ fel, a többi le van, erre figyelni kell.
Óvatos leszek vele mint a szûzlánnyal. :thumbupIdézet:
Beindítod a járgányt (van amelyik nyitott stenderrel nem indul), ha van rajta benzincsap, akkor figyeled hol áll, ha van rajta szivató, figyeled hol áll. Aztán bal kéz kuplung behúz, jobb láb vált egyesbe. Szépen lassan kuplung kienged (ha kaparni akarsz, akkor gyorsabban+gáz, de elõször ne ezzel próbálkozz), és finom gáz. Aztán majd hallani fogod, és ezt tényleg érezni/hallani kell tudni, mikor kell váltani a következõ fokozatba. Ha meg fékezel, elõször csak fék, aztán ha sokat kell, kuplunggal együtt fék+visszaváltás.
Legalább fél éven át majd olvasással és Youtube-al képzelm magam, aztán jöhet a gyakorlat.
Az erdõben nem jár kocsi, úgyhogy az nem gond. A földúton meg gyakorolok majd, ott se igazán lesz majd semmilyen kocsi. (kicsit arrébb kövesút van, úgyhogy nem hiszem hogy túl sokan járnának majd a földúton. Meg a képeken is elég elhanyagoltan néz ki, úgyhogy nem fog túl sok mindenki zavarni. A legközelebbi szomszéd 500 méterre van. A másik oldalon meg 1 kilométerre.) Bármit csinálhatok, nem zavarok vele majd senkit. :)Idézet:
Cserébe nem véd se idõjárástól, se sok hülyétõl. (Mármint a kocsikaszni sokat felfog egy ütközésnél...)
Ok, elolvastam, ez így nagyon hasznos. :thumbup
Tehát van az üres. attól 1-el mehet lefelé, az az 1-es, aztán onnen 1-el fel az üres megint, még egyet fel, az a 2-es, mégegyel fel, az a 3-as. Már ha jól képzelem a dolgot.
Váltásnál kell behúzni a kuplungot, majd lassan visszaengedni, ha megtörtént a váltás.
Jól gondolom?
hamar automatikussá válik ám, kocsit alig vezetek egy hónapban 1-2 alkalommal (ennél eddig csak ritkábban) és tök automatikusan megy általában... igaz megvan a jogsim vagy 5 éve :D
remélem a motor is így fog menni, el kéne kezdjem a jogsit hamarosan
Ez tetszik. :)
http://i.imgur.com/TB4q2bz.jpg
Ahogy az utcánk kinéz csatornázás után. . . . . . ezzel a garázsig nem jutnék el! :haha:
Kb 1 éve nálunk is ez volt a helyzet. 4 méteres földkupacok két oldalt és 4,5-5 méter mély árok ásva a csõvezetéknek...
Most meg megy a szívás ahol megsüllyedt a betemetett árokra húzott aszfalt réteg 2-3 helyen.
Lassan már tengelytörõ mélyedések lesznek azok.
Vállaltak rá garanciát, így ki kell javítaniuk a kókány munkát.
a vége egy skyline GT ha jól látom, de mik vannak közben? végig azok? így kezdõdött?
Nekem van egy LADA NIVA 1.6 benzin - gáz. Fillérekbõl javítható házilag. Magyarországon mindenhol elmegy, nem hagy cserben. Csomagtartó a gáztartály miatt elég szûkös, de tetõcsomagtartó kapható rá. Olcsó hozzá gallytörõ és a vadszállító.
Én imádom és nem is cserélem le, amíg szét nem esik!
Üdv az oldalon!
Majd alkalom adtán írj ám bemutatkozást is mert így szokás :thumbup
Niva valóban jó terepjáró, anno egy erdõgazdaságnak az autóit javítottuk rendszeresen, sajnos ezek nem egy örökéletre tervezett autók ellenben pár japóval. Ha nem a motor romlik el akkor a hajtásban lesz valami, ha az is jó akkor meg a kasztni rohad el. De tényleg nem tétel hozzá általában az alkatrész.
Ellenben nem egyszer ezek húzták ki az "úri" vadászok L200-asait mikor már mid bent ragadtak mentés közben :haha:. Szóval terepezésre kiváló autók fóleg a rövid tengelytáv miatt. Nekem is szimpatikus de mivel javítani nem annyira szeretek így inkább valami tartósabb modellt vennék ha tervezném ilyen vásárlását.
25-30 éves nivák szaladoznak az utakon eredeti alkatrészekkel, igaz helyenként rozsdásak. Nekem ez elegendõ garancia! Samurai-t drágának tartottam és gyengének! Szólóban biztos kiváló terepjáró, de én gyakran húzok futót 10-15 q-val.
Ez vicces volt! 20 évesen egy Niva már magától szétesik olyan rothadt. Ja és szezon végén mindig nagyjavítás van a Niván szóval nem sok eredeti alkatrész marad pár év után. A rendsodrót szépen viszi de 2000-es alatti motor fõleg ha nem turbódízel elég sovány futózni.
Jó gép a Niva sok helyen elmegy de nem egy csodagép.
22 eves Vitara-m van. Tenyleg nem eros. Csak 98LE. Mindenen atmaszik. De terhet huzni nem jo. Az 1.6-os motort porgetni kell, 2500-3000-nel van nyomatek.. Sok baja nincs. Pont ma javitottunk rajta rozsdafoltot a kuszobon, lekoszorul femig, gitt, alapozo, ujrafest. A fo elemek nem rozsdasodnak, csak a hatso kerekiv, kuszob. De vizen keresztul szoktam vele jarni neha. Elozo tulaj meg off-roadozott. Hagyomanyos letra alapokra epul. Egyszeru. Szeretem. Inkabb ezt veszem elo, mint az uj varosi kisautot... Az erzes miatt. Most tetocsomagtartot akarok epiteni ra -nagyon ritka, 100-150e ft-nyi GBP hasznaltan-, hegesztogep kellene. Ha milliomos lennek, gyari allapotra restauraltatnam vissza, s ezzel jarnek neha.
GAZDA:
Kicsit sem helytálló, amit írtál! Hát sok függ attól, hogy milyen a tulajdonosa. Az elõzõ Nivámat 29 éves korában adtam el és azóta megkapta a OT minõsítést, mert semmi sem lett még rajta átépítve vagy kókányolva. Sose volt kasztnizva, csak alvázvédõzve. A mostani Nivám 23 éves és ez sem volt még kasztnizva. Kerékjáratban van betét, így azt nem is éri víz. A csomagtér ajtón van rohadás, de annak azaz oka, hogy törve volt. 1,6-os a motorja és 15 q-val vígan elmegyek mindenhol. Terepen felezõt bekapcsolom, de asztfalton nem kell az sem.
londonercsecse:
Vitaram nem volt, arról nem tudok véleményt írni, de biztos megbízható jármû, mert abból is sok húszon éves szaladozik az utakon.
Nekem is volt Nivám. Úgy 5 évig. Elõtte, pedig szolgálati kocsinak is kaptam egyet.
Többé nem lesz.:)
Olyan volt, mint az állatorvosi ló, minden betegséget elkapott.
Igazi hobbi autó volt, egész hétvégén alatta feküdtem, hogy hétköznap használni tudjam.:D
Ha beleülsz valami komolyabb gépbe, akkor nagyon látni fogod, hogy mekkora a különbség.
Nem leszólásként, de tudod viszonyítani más 4x4-eshez, gyakorlati tapasztalatok alapján?
Én igen. Nekem is összkerekes van, a ruszki csoda sehol nincs hozzá képest.
Nem volt más típusú terepjáróm, csak a két NIVA-m! Ezt is azért vettem, mert sajnáltam családi autóval terepre menni. Illetve az 1300-as peugeot nem szerette a futót. Lehet félresiklott a mondandóm, nem célom, hogy bárkit is meggyõzzek a NIVA használatára. Lehet én fogtam ki megbízható darabokat. Számomra fontos volt, hogy olcsó legyen az ára és a szervizelése, elmenjen terepen és legyen elég ereje a futóhoz. Az elvárásaimnak megfelel a gépezet, így én biztosan nem cserélem le. Az összes szerelés amit véghezvittem rajta az annyi volt, hogy az önindító szénkeféit cseréltem.
Én is fanatikusan szerettem a Nivámat.
Addig, amíg ki nem próbáltam más vasakat is terepen vagy éppen extrémebb viszonyok között. Illetve, amíg tele nem lett az állandó javítgatásokkal a hócipõm.
Nehéz olyat találni, ami minden igényt kielégít, de nem lehetetlen.
Én a négykarikásra esküszöm, már úgy 12éve.
,,Én a négykarikásra esküszöm''
en meg erre:)
Csatolmány 7074
Bovington?
sergeant:
az tuti, hogy feltuno lennek vele:) meg kene hozza egy sajat benzinkut is! a csajok biztos buknanak ra ha ha
londonercsecse:
igen bovingtonban volt. mar jo regen voltam ott, idelye lenne ujra meglatogatni a nagy vasakat!
te is voltal mar ott?
Ez egy igazi túlélõ jármû. Oldalkocsit pórhajtással már láttam, vezettem, de pót elsõkerék hajtásos motorral még nem találkoztam...
https://www.youtube.com/watch?v=ZTYQ...&nohtml5=False
ehhez mit szolsz?
https://www.youtube.com/watch?v=cO-i...&nohtml5=False
A kettenkradot imádom. Szereznék is egyszer ilyet vezetni, de csak a múzeumban láttam ilyet!
megvan eletem elso terepjaroja:)
jeep grand cheeroke 4.0L v8 csaladi autonak teljesen jo es meg terepre is lehet vele menni, boldogsag van!
Csatolmány 7082 Csatolmány 7083
Csatolmány 7084 Csatolmány 7085
Gratula,szép is és jó erõs!Csak rossz helyen van a kormány!:haha:Idézet:
megvan eletem elso terepjaroja
jeep grand cheeroke 4.0L v8 csaladi autonak teljesen jo es meg terepre is lehet vele menni, boldogsag van!
Ez azért már gép,nem gagyiNíva!
Elõbb kopjon el mint Te! :thumbup
A Nívát nem hagyom bántani!
Kiváló gép, szinte mindenütt elmegy! Otthon én is megtudom szerelni, még az "elektronikáját" is!
Randa, rozsdásodik, jó étvágyú stb. az tény...
Dehogy bántjuk! Gyönyörû!:thumbupCsatolmány 7088Csatolmány 7089Idézet:
A Nívát nem hagyom bántani!
Ma autot butykoltunk. Automata valtoban olaj, s szuro csere, ami belul van, tehat bontani kell mindent, meg a kardantengelyt is, hogy hozzaferj. Alkatreszt szerezni eleg gazos egy 22 eves auto automata valtojahoz (csak a tomitesrol, meg a szurorol van szo), a Suzukin kivul senki nem tart. S huzos, mert 80 font a ketto. 3 ora bontas, 1.5 ora osszerak. Fel ora feltolt, tesztel. Ja, nem en vagyok am a nagy szerelo, nehogy azt kepzelje barki. Volt segitsegem. Par kep: Csatolmány 7091Csatolmány 7092Csatolmány 7093Csatolmány 7094
Nem akartam a lelki világodba gázolni de helytálló amiket írtam. Szolgálati kocsinak Nivám volt 2014-es gyártmány, szerettem vezetni van (olyan szlávos életérzés) ritkán kellett felezõt vagy difit kapcsolni. Viszont saját részre inkább Vitarát vettem (5 ajtós,2000-es Mazda turbódízel) azzal nem szállhat versenybe a Niva.
Ezek szerint automata váltós terepjáró van, de krosszmotor kinézetben nem gyártanak automata váltósat felnõtt méretben. :(
Én feltúrtam érte az egész Internetet. Kizárólag gyerek méretben van automata váltós. :( Pedig még a kínai weboldalakon is néztem, órákat szántam a keresésre, de semmi.