Most nem kicsit irigykedem :thumbup
Printable View
Most nem kicsit irigykedem :thumbup
Van 2db rádióm, GP300, 1994-es gyártmány, 1db talpas töltõ, és vettem hozzá egy RIB-et hogy fel tudjam programozni.
Mit lehet ezzekkel kezdeni?
A 16 csatorna helyre milyen frekvenciákat célszerû beállítani?
1-8-ig gondolom célszerû a 446PMR csatikat, 16-ra a scannelést, de a többire?
Érdemes valami nagyobb antenna után néznem, vagy így hogy csak manuálisan lehet frekvenciát állítani, nincs sok értelme?
Tûzoltóságt, katasztrófa védelmet vagy rendõrséget lehet fogni ezzel?
Ez a másik, hogy frekvenciát csak géprõl lehet felprogramozni a rádióra, egyszerre 16ot úgyhogy sokáig tartana mire találok valamit.
Gyors googlefu azt sugalja hogy esély sincs a rendõrség csatornáját dekódolni, még ha lenne is egy rendõrségi rádióm annak naponta fel kellene jelentkeznia a hálózatra egy egyedi azonosítóval, hogy megkapja az aznapi kódot amivel dekódolni lehet az adást. Legalábbis külföldön így csinálják TETRA rendszeren, itthon lehet nem így megy.
Egy aksi csere ráférne a rádiókra, de két új aksi árából már vehetnék két modernebb walkie talkit.
Szia!
Kicsit pontosítsunk! A GP300 készült UHF és VHF frekvenciára is. Elõször ezt kellene tisztázni. Ha UHF, akkor mehet bele a 446PMR és pár egyéb frekvencia, papagájok, átjátszók. Ha VHF, akkor 2m hullámhosszon használható. Itt is van pár híres/hírhedt freeband frekvencia, de az inkább ipari felhasználásra van fenntartva. Azok kevésbé használhatók a mi szemszögünkbõl.
Eredeti antennát lecserélni nem érdemes, csak ha beteg a mostani. Ugyanis MX csatlakozó van rajta, nem túl elterjedt.
A rendvédelmi szervek (BM, BV, Katasztrófavédelem, Mentõszolgálat, ...) Már áttért EDR rendszerre, más frekvenciatartományra, digitális üzemmódra. Ezeken a rádiókon már nem hallgathatod õket.
Elõnyük, hogy sokat kibírnak, de elszállt felettük az idõ. Amíg mûködnek, használd õket. Ne velük akard scannelni a frekvenciatartományt, de ha találtál számodra érdekes frekiket, programozd be és hallgasd rajtuk!
Szia,
Köszi a válaszokat.
Ezek UHF tartományban mûködnek. Tudnál mondani érdekesebb frekiket? Nézegettem listákat neten de nagyon régiek és amit próbáltam mind üres volt.
Milyen rádió kellene ahhoz hogy rendvédelmi szerveket lehessen hallgatni?
Elnézést, hogy megkésve válaszolok, de nem is nagyon értem rá az utóbbi idõben. És próbáltam meghagyni a lehetõséget a többieknek a válaszra. Nehogy az a vád érjen, hogy osztom itt az észt.
A kérdésedet tisztán elméleti síkon vizsgálva, megvan a lehetõsége az EDR rádiók lehallgatásának. Legolcsóbb megoldás egy DVB-T USB stick használata, mint SDR. Akár egy tablethez kapcsolva, megfelelõ szoftverrel vevõrádióként használva lehallgatható a megfelelõ frekvenciatartomány. Az éppen zajló adásra hangolva kinyerhetõ a digitális adatfolyam, ami kódolva tartalmazza a hangadatot. És mivel a tablet számítógépként is használható, a bejövõ hangadat kódolását -szintén megfelelõ szoftverrel- vissza lehet fejteni vele, hozzáférve annak tartalmához.
Frekiket a zárt fórumrészen találsz.
Azt a kódólást amit itthon használnak vissza lehet fejteni? Azért kérdem hogy érdemes-e ebben az irányban elindulnom, mert ha csak 300 kvadrillion év alatt tudja dekódolni egy quantum számítógép akkor inkább neki sem fognék.