0
| Thumbs Up |
| Received: 31 Given: 71 |
Most nem kicsit irigykedem![]()
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Van 2db rádióm, GP300, 1994-es gyártmány, 1db talpas töltõ, és vettem hozzá egy RIB-et hogy fel tudjam programozni.
Mit lehet ezzekkel kezdeni?
A 16 csatorna helyre milyen frekvenciákat célszerû beállítani?
1-8-ig gondolom célszerû a 446PMR csatikat, 16-ra a scannelést, de a többire?
Érdemes valami nagyobb antenna után néznem, vagy így hogy csak manuálisan lehet frekvenciát állítani, nincs sok értelme?
Tûzoltóságt, katasztrófa védelmet vagy rendõrséget lehet fogni ezzel?
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
Ez a másik, hogy frekvenciát csak géprõl lehet felprogramozni a rádióra, egyszerre 16ot úgyhogy sokáig tartana mire találok valamit.
Gyors googlefu azt sugalja hogy esély sincs a rendõrség csatornáját dekódolni, még ha lenne is egy rendõrségi rádióm annak naponta fel kellene jelentkeznia a hálózatra egy egyedi azonosítóval, hogy megkapja az aznapi kódot amivel dekódolni lehet az adást. Legalábbis külföldön így csinálják TETRA rendszeren, itthon lehet nem így megy.
Egy aksi csere ráférne a rádiókra, de két új aksi árából már vehetnék két modernebb walkie talkit.
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
Szia!
Kicsit pontosítsunk! A GP300 készült UHF és VHF frekvenciára is. Elõször ezt kellene tisztázni. Ha UHF, akkor mehet bele a 446PMR és pár egyéb frekvencia, papagájok, átjátszók. Ha VHF, akkor 2m hullámhosszon használható. Itt is van pár híres/hírhedt freeband frekvencia, de az inkább ipari felhasználásra van fenntartva. Azok kevésbé használhatók a mi szemszögünkbõl.
Eredeti antennát lecserélni nem érdemes, csak ha beteg a mostani. Ugyanis MX csatlakozó van rajta, nem túl elterjedt.
A rendvédelmi szervek (BM, BV, Katasztrófavédelem, Mentõszolgálat, ...) Már áttért EDR rendszerre, más frekvenciatartományra, digitális üzemmódra. Ezeken a rádiókon már nem hallgathatod õket.
Elõnyük, hogy sokat kibírnak, de elszállt felettük az idõ. Amíg mûködnek, használd õket. Ne velük akard scannelni a frekvenciatartományt, de ha találtál számodra érdekes frekiket, programozd be és hallgasd rajtuk!
| Thumbs Up |
Szia,
Köszi a válaszokat.
Ezek UHF tartományban mûködnek. Tudnál mondani érdekesebb frekiket? Nézegettem listákat neten de nagyon régiek és amit próbáltam mind üres volt.
Milyen rádió kellene ahhoz hogy rendvédelmi szerveket lehessen hallgatni?
| Thumbs Up |
Elnézést, hogy megkésve válaszolok, de nem is nagyon értem rá az utóbbi idõben. És próbáltam meghagyni a lehetõséget a többieknek a válaszra. Nehogy az a vád érjen, hogy osztom itt az észt.
A kérdésedet tisztán elméleti síkon vizsgálva, megvan a lehetõsége az EDR rádiók lehallgatásának. Legolcsóbb megoldás egy DVB-T USB stick használata, mint SDR. Akár egy tablethez kapcsolva, megfelelõ szoftverrel vevõrádióként használva lehallgatható a megfelelõ frekvenciatartomány. Az éppen zajló adásra hangolva kinyerhetõ a digitális adatfolyam, ami kódolva tartalmazza a hangadatot. És mivel a tablet számítógépként is használható, a bejövõ hangadat kódolását -szintén megfelelõ szoftverrel- vissza lehet fejteni vele, hozzáférve annak tartalmához.
Frekiket a zárt fórumrészen találsz.
| Thumbs Up |
Azt a kódólást amit itthon használnak vissza lehet fejteni? Azért kérdem hogy érdemes-e ebben az irányban elindulnom, mert ha csak 300 kvadrillion év alatt tudja dekódolni egy quantum számítógép akkor inkább neki sem fognék.