Ajjjaj, mirõl maradtam le :(.
Printable View
Ajjjaj, mirõl maradtam le :(.
Tegnap este feldobtam egy bogrács "böjti" halászlevet , pontyból és egy kis szürkeharcsából ,a vendégek csak az üres bográcsot hagyták itt nekem :) a mai menü pedig egy bográcsgulyás , barátnõm diós csigájával .Kicsit elnagyoltam a nokedliket de már fáradt voltam így a 2. vendéglátó napon :)
Halászlé :
Csatolmány 2427 Csatolmány 2428
Gulyás :
Csatolmány 2429 Csatolmány 2430
Még esõ elõtt elfogyott a gulyás is? :)
Igen szerencsénk volt , az idõ bár kezdetben szeles volt de az esõ csak 5 körül kezdett esni . Gulyásból maradt bõven azt 1l tejfölös kannákban lefagyasztjuk és amikor nincs kedv fõzni akkor elõ lehet venni és egy palacsintával megvan egy ebéd . És az az igazság ,hogy minél nagyobb adagot fõzõk annál olcsóbbra jön ki és nagy adagban az étel is sokkal finomabb mint amikor kis edényben készül a tûzhelyen .
Valóban érdekes, nekem is jobban ízlik ami kint készül szabad tûzön mint ami a lakásban gázon.
Lehet egy kis hamu száll bele? :)
Tegnap vaddisznópörkölt, ma szarvaspörkölt. Asszem nekem bejött az élet! :)
Sajnos nem, de isteni lett!
Hogyan éljünk túl egy fárasztó hétvégét .....
Egy kis vasárnap esti grillezés az éhenhalás ellen jó hideg sörrel ....:)
Csatolmány 2516
a maradék téglából készült tûzrakómat beborítottam terméskõvel így olyan kõkorszaki formája lett , viszont továbbra is megõrizte a mobilitását ha akarom bármikor odébb tudom telepíteni mert csak össze van rakva .Hátránya ,hogy nem olyan szép viszont egy fillérbe sem került ..
Csatolmány 2517
A terméskõ miatt is szerencsés helyen vagy :D
Mintha beleláttál volna a fejembe :)
Épp arra gondoltam meg kellene kérdeznem ráérsz-e valamikor, mert arrafelé leszek. Csütörtökön jön a mûmûves, de valószínû szerdán már ott alszok.
Nagyon szépek az erdei fenyõkön a rügyek, a 20cm körülieket szedtem le.
A képeken már megtisztítva láthatóak, a kis svájcimmal megnyúztam õket, majd félbe vágva kétszer megfõztem.
Csatolmány 2637
Csatolmány 2638
Csatolmány 2639
Nagyon jó Papica videója a témáról, nézzétek meg, szerintem kivesézi a témát:
https://www.youtube.com/watch?v=T5Z1kWtG7DY
Jó étvágyat hozzá!
Srácok én már bedurrantottam a hétvégét :) süt a nap kinyitottam egy finom vörösbort ,begyújtottam a kemencébe és csinálok egy kiadós rakott krumplit .
Csatolmány 2663
Csatolmány 2664
ezeket pedig május elsején követtem el :)
Csatolmány 2665
Csatolmány 2666
Csatolmány 2667
Csatolmány 2668
Csatolmány 2669
5 eves lanyom: a kiskacsakat nem esszuk meg! Hanem megvarjuk mig megnonek, s akkor esszuk meg oket! :haha:
Furcsán néztek rám, amikor a munkahelyemen elmeséltem, hogy a gyerekeim végignézik, amikor állatot vágunk otthon.
Nekik ez már természetes, tudják, hogy a csirke, nem zsugorfóliában születik...
Múlt hétvégén egy kis lõtéri vaddisznópörkölt , a Kõszegi rendõrség születésnaposának fõztem , aggódtam is ha elrontom lesittelnek :)
Csatolmány 3100
Csatolmány 3101
Csatolmány 3102
Én már nagyon régóta rakott krumplit tervezek. Szólok is anyámnak hogy küldjön át egy receptet. :D
Rakott krumpli ahogy én csinálom : a krumplit megfõzöd héjjastól , tojást fõzöl keményre , szalonnát pirítasz sokat :) lehet kolbásszal is ízlés kérdése.Ezután mély tepsibe vagy jénai edénybe egy sor krumpli karikázva rá tojás arra szalonna majd vízzel kikevert tejföllel alaposan meglocsolva, aztán megint elõröl amíg el nem fogynak az alapanyagok . Semmilyen fûszer só stb.. nem kell , a jóféle házi szalonna a fûszer . A kiolvasztott szalonna zsírját is rálocsolom . A tetejére sok sok tejföl , és ha extrázni akarod akkor reszelhetsz rá sajtot is , majd lefedve be a sütõbe vagy kemencébe 1 óra bõven elég neki , ezután a tetejét lepirítani és kész is . Jó étvágyat ....
1
Ha már kovászolás...
Idén is nagyon sok a cukkini. Négy naponta egy 4literes üveg elfogy nálunk.
Ajánlom mindenkinek, nekem jobban ízlik, mint az uborka.
Csatolmány 3511Csatolmány 3512
Besegítettem a természetnek a szelektálásban. Most azon gondolkodom, hogy süssek meg egy õzcombot...
Hétvégén beüzemeltem após kemencéjét..nagyon profi cucc..jól szigetelt tûztér, ajtóba beépített hõmérõ, elzárható kémény nyílás:thumbup fél óra alatt jól megrakva sikerült 400 fokra felfûteni..kb 20 centi vastag parázsréteg keletkezett..mikor ez megvolt, kémény nyílás elzár
kaja:
Csirkecombot és szárnyat pácoltam vegyes fûszerpácba olajosan, ez egész nap pihent a frigóban..Jóelõre beáztattam egy nagy római(nekem pataki) tálat, aztán megpakoltam jó sûrûn a csirkével..közé szalonna, fokhagyma és zöldhagyma ment, majd megöntöztem egy fél doboz sörrel. Lefedtem és be a kemencébe.
Képek nem készültek sajna..de 30 perc alatt tökéletesre sült és nagyon finom lett a végeredmény
A kemence a legjobb:)
http://i.imgur.com/SFqIOMH.jpg
A hétvége kreatív ebédje..
4 filézet csirkemellet bepácoltam fokhagymás szójaszószba plussz só, bors kombóval egy éjszakára a hûtõben pihentettem. A tepsibe sütõpapír bélés került, a combokat középre fektettem, mindegyik tetejére még fokhagyma és egy-egy szalonna szelet került. Mellé kockára vágott, fûszerezett padlizsánt terítettem.
Köretként újkrumplit mostam meg..hústûvel közepéig megszurkáltam és a tepsi alá betolt rácson, a csirkével megegyezõ ideig sütüttem...mikor kész lettek a burgonyák kettévágtam õket, majd mindkét oldala kapott 1-1 szelet vajat és egy kis darab juhtúrót a tetejére...:thumbup
mellé citromlével lecsöpögtetett rukkolát és néhány paradicsomot adtam salátaként..
Nagyon finom lett... mellé dukált a korsó szûretlen búzasör is :)
http://i.imgur.com/kSzCwPD.jpg
Lehártyázod, kicsontozod, megmosod.
Fûszerezed, bort vagy sört öntesz alája, szalonnát, paradicsomot a tetejére, és szigorúan fólia alatt sütöd 90-120 percig.
Majd 15-20 percig pirítod fólia nélkül.
Zöld salátaágyon tálalod, héjában sült krumplit, frissensült kendermagvas kenyeret, sült körtét és áfonya öntetet kínálsz hozzá.
Még jó, hogy nem egy combja van! Így összehasonlíthatom a két sütési metódust.
Jól néz ki , de részleteket kérünk :) Ti fõztétek ? Milyen lett ?
Mi, cseresznyefaval tuzeltunk, paprika kalocsarol, 2.5 kg birka m&s-bol. Semmi extra, vegen burgonya bele. Ket 6 eves kiscsaj tolta, mint kacsa a nokedlit, szoval jo lett. Kozben szakadt neha az eso, szoval fogtam a nagy esernyot fole. Gondoltak a szomszedok, hogy ezek hulyek, esernyovel bogracsoznak....:haha:
Ezt be lehet fejezni! Tiszta nyál minden! Lélekben veletek ettem.:D
Na urak , holnap reggel 7 kor kelek , jó nagy tüzet gyújtok , mivel nagy parázs kell annak a malackának amit a holnapi napon parázson fogunk egészben sütni amolyan nyárzáró összejövetelként a barátokkal . Képeket és beszámolót majd vasárnap . Addig is én holnap jól bekajálok malacsülbõl utána küldök jó pár sört ha esetleg vasárnap lenne a világvége legalább teli gyomorral haljak meg :)
Fõztem tojást. A fele összetört, és nem lettek elég kemények. Konzerv fõtt krumplit vettem. Meg valami félkolbász-félszalámi dolgot. Sok tejfölt is. Összeöntöttem mindent, bevágtam a mikrohullámúba és kész lett a rakott krumpli. Most kóstolom. Elsõ próbálkozásra egyáltalán nem lett rossz. Fõleg segítség nélkül.
Hát nem lehet egy nagy gasztronómiai csoda mit ne mondjak! :D
Csak probalkozz! Tojast 10 percig fozd! Egeszet sutoben legkozelebb, alufolia alatt (amit a vege fele leveszel, s feljebb rakod a hofokot is), olyan kolbaszt keress, aminek jo zsirja van, hogy amikor kifolyik az egeszre, az a menyorszag! Krumplit pucold, ne konzerv legyen. Probald igy ki, jobb lesz!
...kedvet kaptam,a jövõ héten csinálok én is...úgy szoktam.....héjába megfõzöm a krumplit,majd megtisztítom és felkarikázom,keményre a tojás és felkarikázom,fele kolbász,fele húsos szalonna,szépen megpirítva,a sütõbe alulra vaj,aztán a krumpli fele,egy réteg tojás,a szalonna-kolbász fele,vajat rá és megismétlem,a tetejére vastagon tejföl..180 fokon addig sütöm míg kezd a tejföl megsülni ,fûszert nem használok,annyi van a kolbászba,só a szalonnába....