http://totalbike.hu/hirek/2014/02/12...al_braziliaba/
150 cm3, elvileg jó benzinnel meg alkohollal is :D
Printable View
http://totalbike.hu/hirek/2014/02/12...al_braziliaba/
150 cm3, elvileg jó benzinnel meg alkohollal is :D
Annak aki benzint tankol dízelbe, a legkisebb gondja az "elpocsékolt üzemanyag". Az üzemanyagrendszer tisztítása is egy vagyon és az érzékeny rendszert (common rail) kikezdheti az agresszív benzin. A gumi és mûanyag alkatrészek nagy része is cserés.
Honnan tudom, hallgattam a Totalcar Égéstér mûsorát, ott beszéltek egy ilyen, megtörtént esetet. Ott ráadásul a kutas tankolt félre.
Hanyagolom a témát, nekem olyan mindegy hogy ki lesz dobva az üzemanyag vagy sem.
Ezt nem vetted figyelembe!
½vész estén még felhasználható½
Errõl szólna ez a fórum, és a megélt eseményekrõl amit sokan nem osztanak meg a nagyközönséggel. Vagy nem akarja felvállalni a sok titkolózó között. Jobb az elméleti sík, az jól mûködik. Van aki próbál burkoltan feldobni egy témát, néha hátulról elkezdve. Talán már valaki átélte, és van véleménye a dologról. A vége az, hogy a felvetõ azt sem tudja mit kérdezett. Pedig õ tudta!
MTZ is jó ötlet, zéró elektronika, mindennel elmegy, mindenhol elmegy. :D Tapasztalat.
Én csapattam mínusz 30 fokban is dízellel. Felesben tettük bele a benzint. Az aksikat meg a szobában tartottuk... Igaz az autó az KRAZ volt... Az üzemanyagrendszert idõnként sûrített levegõvel kifújtuk, a szûrõkból meg forró levegõvel kiszedtük a paraffint. Nagy meló, ritkán csináltuk...
Mikor a cégnél új Toyota Hiace-t kezdtünk hajtani, a szak szerviz azt mondta, télen 5% benzin hozzákeverése még nem eredményezi a garancia elvesztését. Nem reklámozták, de hallgatólagosan eltûrték.
A régebbi Hiace-knél tankolásonként 5 liter benzint nyomtunk hozzá. -20 fokig nem volt gond. Komolyabb tesztet szerencsére nem éltem át.
A seregben téli vezetési gyakorlat alkalmával az oszlopban haladó Krazok sorban rohadtak le a bekocsonyásodott gázolajtól. A tisztek szerint ennek pénzügyi okai voltak: a könyvelés szerint petróleumot vagy benzint nem lehetett üzemanyagként elszámolni. Téboly!
A KRAZ-t nem nevezném érzékeny rendszernek. :D A Toyota más kérdés, ott már lehettek D-4D motorral szereltek, azok CD rendszerûek. Azok a kéntartalomra is érzékenyek, nemhogy a "szennyezõdésekre". Régi dízel fordba mi is tettünk petróleumot, jót tett a hidegindításnak. 1 tankhoz 1 litert. De egy közvetlen befecskendezésû, nagy nyomású turbómotornál már hajszálnál is vékonyabb sugarakban jut a folyékony üzemanyag a hengerbe (már nem porlasztva, mint régen), ott tud kárt tenni benzin.
Esetleg meg kéne neézni, régebbi dieselekbe, mondjuk ausztriából fûttõolaj, de tényleg csak vész esetén, a megfognak vele a határon fél milla, plusz elkobozzák a kocsit.
Citroen bx, kúton tankolt gázolajjal sima ügy az indítás. Érezni hogy nem olyan mint nyáron, de megy stabilan. Leghidegebbe -18, két izzítás, pisilõs porlasztókkal 74 ah aksival, szabad ég alatt indult dadogva, de kiköpte.300 000 kilométerrel a háta mögött. Ha nyári gázolaj van benne télen, hamar megáll, és már nem lehet benzinnel keverni. Üzemanyag le, melegbe bekever, majd vissza.Vagy a szûrõt pucolni két kilométerenként, igaz a gyári olajmelegítõ nélkül,mert az kikötve.
Én most egy hálófülkés teherautón járom az utakat azzal dolgozom, de már van benne kb egy heti kaja, víz, 1000 mérföldre elegendõ üzemanyag. A fönök azt mondta ez az enyém úgy alakítom ahogy akarom amíg nem megy a munka rovására. Úgyhogy a motortér is már át van alakítva egy faraday kalitkává.
Itt olvasgatva azt látom, hogy mindenki a dízelekre esküszik, mert az minden szarral elmegy. Ez igaz is, amíg jár a motor, de egy éjszakára leállított kihûlt motor nem biztos hogy el fog indulni másnap, és a sok fáradt olaj sütõ olaj sem feltétlenül tesz jót az adagolónak, és a porlasztó fejeknek ami az öreg dízelek legérzékenyebb pontja.
Én személy szerint egy benzines, karburátoros autót választanám 2 készlet tartalék gyertya, 1 készlet gyújtó kábel szett, egy megszakító, és egy elosztó fedél és ameddig lehet használni az autót az elég szokott lenni ezeknél. A karbit meg csak takarítani kell, tömítést meg karton papírból lehet hozzá vágni. Ezt a legtöbb technikai érzékkel rendelkezõ ember meg tudja csinálni, míg egy adagoló csere nem olyan egyszerû.és a benzinest is sok mindennel lehet üzemeltetni, alkohol, etanol, palackos gáz. És ha télen üt be a gebasz a hideg inditása könnyebb egy benzinesnek.
Én úgy tudom,hogy az autó utastere eleve Faraday kalitka ként mûködik , ez a motortérre is igaz kell ,hogy legyen .
Ha az lenne, akkor nem lenne benne se rádió, se mobil vétel. Villámcsapás esetén mûködik kalitkaként. A legkisebb ellenállás elvén a fém kasztnin fut le és a vizes kerekeken keresztül földel. Így nem éri a bent ülõket, ha nem érnek fémes részekhez. -Szerintem!-
Igazatok van sokmindenben, de az ujabb autóknak a kasznija, már mûanyag, és az EMP az üvegen is bemehet. Én úgy csináltam meg hogy nagyon sürü szövésû fém hálót egyszerüen felragasztottam a géptetõre belülrõl. Át vezettem az alvázra is egy kábellel, és egy régi vastag kábelt meg lelógattam a földig, mint a troliknál.
Tud valaki leírást régen hogyan alakították át a zsigulikat gázosra?
Gondolom nem lehetett vagy nem volt könnyû beszerezni spéci gázreduktort.
Most 30-40e körül indulnak a gáz szettek, akkor talán egyszerûbben megoldották...
Fõbb elemeket felsorolom, amire emlékszek a régi Zsigulinál.Nyomáscsökkentõ, mágneskapcsoló, szûrõ, tartály, karbiba bemenõ csövek, tartálytól kivezetõ csövek. Tartályt 5 évente minõsíteni, mûszakit mindenhol nem csinálnak a gázos autóra.Sok autózás mellett megéri átalakítani, pár kilométernél évente szerintem nem.Nyomáscsökkentõ összeköttetésbe van a karbival, mágnesszelep nyitja, zárja a gáz útját.Ha benzinre kapcsolod, mágneskapcsoló zárja el a gáz áramlását. Télen hidegen nem stabil a motor járása(zsiguli) melegen már használható. Gázból régi rendszerrel k.b 2 literrel többet ehetett.Maiak már biztos jobbak.Feketén is kb ez volt a lényege a rendszernek.Annyit tudtak spórolni, hogy palackból fejtették át a gázt.Ma már ez nem érné meg.Szerintem!
Tulajdonképpen áramfejlesztõn gondolkodom, hogy szükség esetén gázról is lehessen üzemeltetni, jobban is eltartható mint a benzin.
Nyomáscsökkentõket nézegettem, az sajna úgy tûnik nem egy gáztûzhelyhez való sima, több csonkot látok rajta.
Mágnesszelep nem gond, szerezhetõ.
Amit nem értek, hogy hogyan szabályozza gázadáskor a gáz mennyiségét, hogy a gáz/levegõ arány jó maradjon.
Nekem 4T Wartburgom volt benzin-gázüzemre átalakítva. Különösebben nem foglalkoztam vele, amikor elõírt ideje volt, mentem a szakszervizbe, és nem volt vele gond. De úgy emlékszem a tartályból a reduktorba ment elõre folyékony gáz, az volt bekötve a hûtõvíz körbe, a hûtõvíz melege segített a légnemû gáz elõállításban. Onnan, különösebb szabályzó nélkül ment a karburátor elé a szívócsõbe. Nem néztem és nem is foglalkoztam levegõ-gáz arány dúsulásával. De nem emlékszem külön szabályzóra. Csak a mágnesszelepre, ami a reduktor és a szívócsõ között volt és gázvezetéket nyitotta.
Áramfejlesztõnél, ahol szinte fix a fordulatszám, szerintem nem is nagyon lenne ilyenre szükség.
-Szerintem!-
Városban ha hangtalanul akarok közlekedni,akkor a mtb bringám(hátul 8 sebességes a fékei harapnak,6-6.5cm széles 28-as méretû kerekekkel)volt olyan hogy 50-nel tekertem vele. :D ...Vagy gördeszka(városban!),mert azzal is tudok 30km/h-val menni kb 800méteres szakaszon fogyamatosan tartva a tempót és akár égy 30literes zsákkakl is menne ez a sebbesség.
és jól oda lehet sózni egy gördeszkával. :beer:
A gördeszka szerintem relative hangos, a canga ilyen téren jobb. Egyébként volt ide feltéve egy kép a walking deadbõl, hogy a forgatáson a számszeríj széttrörik egy zombi arcán, szóval csak óvatosan a csapdosással :)
Pontosan már nincs elõttem a mûködése, de úgy gondolom, hogy a levegõt a karbi adja, (gázpedál) benzin helyett menne a gáz.Régi rendszer volt a Zsiguliba, ott a szívócsõbe, karbiba voltak bevezetve a csövek.Házilag nem biztos hogy megoldható a mûködése stabilan.
Amit nem értek, hogy a gázmennyiséget hogy szabályozza :(.
Láttam videón fûnyírót üzemelni gázról, ott csak a karburátor elé belógatták egy benzincsõ végét, amin engedték be a gázt, de csak álló helyzetben, a garázsban járatták. Ha beletolják fûbe, ahol a motornak már tartani kell terhelés alatt is a fordulatot, így csak levegõt tud ráhúzni pluszba.
Talán a benzin csõ helyére vezetik be a gázt egy elosztóval, amit mágnesszelep vezérel.(gáz üzem, benzin üzem)Ha a gázpedált lenyomod, szabályzod a levegõt, és a benzin menyiségét.Levegõt a torokból, gázt a fúvókán keresztül.(durván felvázolva)Esetleg a levegõ a karbin keresztül menne, és vákuum segítségével egy szabályzón át haladna a gáz.Vákum adagolná a gáz mennyiségét a torokba, karbiba, stb.Vagy egyszerûen mechanikusan a gázrudazathoz csatlakoztatnak egy szabályzót, ami a gázt adagolja a levegõhöz.
Ez csak elmélet, lehet hogy nem jól gondolom!(nem olvastam utána a mûködési elvének) :-)
Sziasztok még új vagyok itt de már régóta foglalkoztatnak az ilyen jellegû dologok. Én mindenképpen egy idõsebb diesel terepjárót választanék (lehet hogy egy kicsit elfogult vagyok mert nekem is ilyen van) mert öregsége révén nincs túlsok elektronika benne valamint az idõsebb diselek elmennek sütõolajjal vagy trafóolajjal is. Nagy, lehet bele pakolni. Várom a véleményeteket.
Ez valahogy elsõre megtetszett:
Csatolmány 1879
Wááááááááá: Ne már, hogy le "zsák"-ozod a tatyókat :eek:
Jók azok... valamire biztosan... :D (Nekem átformált Maxpedition jön a kezeim alá)
Amúgy a gépre gondoltam, hogy tetszetõs jószág. Persze azt is jó ötletnek tartom, hogy a tetõn ki van alakítva a hely egy sátornak :)
Ahol sok a kígyó, ott jobb a kocsi tetején aludni.
Most találtam az ebay-en. Amerikai kolléga árulja. Én is valami hasonlót szeretnék csinálni. Én mindeképp a teherautóra szavazok a hasmagassága miatt. Én idén télen simán elmentem a 40 centi mély friss hóban.
Bocs a link lemaradt. http://www.ebay.com/itm/1990-BMY-M92...itary_Vehicles
Hát nem tudom... Én inkább emelt hasú és komolyabb felfüggesztésû mikrobuszban gondolkodom. Lehet hogy kevesebb cucc fér bele, meg nem annyira szuper terepjáró, de rövidebb a tengelytávja, így kisebb helyen tud fordulni, ami sok esetben jól jöhet. Elfér szûkebb utcákon, ösvényeken, és alacsonyabb is. Meg lehet bõvíteni ha pihen az ember, csak ponyva meg pár rúd vagy léc kell hozzá.
Ezt és ilyeneket én is nézegettem. Tetszik, tetszik..... De egyrészt városra való, másrészt nem igazán értem, hogy minek vannak az elején a tüskék. (hazaviszi vacsizni a zombikat :hogymi: ) Nincs sok értelme, mert összeszedi a vackokat és beleakad mindenbe. Amúgy pofás jószág és a matt szürke is nagyon bejövõs :)
Wayet: szerintem felnyársaló,legalábbis én annak néztem:rolleyes:
Úgy értettem, hogy ez egy zombi túlélõ gép. Azokat pedig (elméletileg) úgy lehet levadászni, hogy megfelelõ agyi traumát okozunk nekik. Ez pedig csak felnyársalja és viszi magával az asztmás hullát, oda ahova nem kellene. Csak a hókotró kell elé ( az legalább csinál egy utat a zombik között) :)