0

Thumbs Up |
Received: 209 Given: 241 |
Elolvasva a topicot és a hosszabb verziós "riportot" is amit Morpheus linkelt és azért az a véleményem, hogy az sem festi teljesen a valóságot akár igaz akár csak kitalált történet nem beszélve arról, hogy a nyilatkozó saját maga is bevallja, hogy alapvetõen õ az elit rétegbõl származik ahol ugye vannak felesleges tartalékok és lehetõségek betárazásra, ellenben sokszor arra tér ki mennyire nincs semmije sem. Ez számomra furcsa, mert ugye betárazott pl. francia rúzsból de egy aggregátort nem vett magának csak úgy, vagy mikor már kellett volna...furcsa dolgok vannak benne.
Vészhelyzetre rátérve, szerintem egyáltalán nem egyértelmû, hogy mi a jobb, vidék vagy város.
Én városi vagyok de faluról jöttem ide, mindkettõt láttam. Visszaemlékezve gyerekkoromra 100%, hogy egy városi gyereknek soha nem lesz/volt annyi élménye, mint nekem, de ugye õk teljesen mást tapasztalnak/tapasztaltak meg akkoriban is. Mindenképp elõnyös ha mindkét életformát megtapasztalja az ember de békeidõben sokkal kényelmesebb a város. Minden a közelben van, bármikor bármi eszedbe jut elmész és fél óra alatt megkapod, esetleg még haza is érsz. Falun ugye ez nem így megy. Ha nem ülsz be az autóba akkor nincs semmi ami nincs a kis "raktáradban". Az orvos is lassan ér ki ha szükség van rá, városban ebbõl a szempontból jobb. Ellenben a saját bõrömön tapasztalom és tudom, hogy egy 2-3 napos áramkimaradás jelenleg kb. egyenlõ a véggel a városban. A konvektor még talán mûködik áram nélkül de aki picit is takarékosabban akart élni már régen kicserélte az öreg energiazabálót egy modern cirkóra legyen is az akármilyen a lényeg, hogy áram nélkül hiába van gáz nem mûködik, nincs fûtés. Ok, nincs tv meg számítógép, még ezt pár napig elviseli az ember de a fûtés hiánya azonnali gond, konyhai tûzhellyel meg nagyon nem lehet fûteni mert ha meleg van akkor levegõ nem lesz, ha kiszellõztetsz oda a meleg... Ha sok pénzed van akkor igyekszel kialakítani egy "smart home"-ot amivel még inkább meg leszel lõve, mert hiába kényelmes meg biztonságos mert telefonról is tudod mûködtetni a riasztót, a lámpákat, az ip kamerákat. Ha nincs áram akkor örülhetsz neki ha kijutsz belõle áramszünet esetén. Riasztó is ok, hogy megy ha nincs áram de nem bírja az sem 2-3 napnál tovább. Szóval szerintem a városi ember legnagyobb ellensége az az áramhiány. Ha van áram de gáz nincs akkor el lehet lenni mert elmész a boltba, veszel egy villanyos fûtõeszközt és elvagy vele ideig-óráig ha esetleg nincs kéznél egy hõsugárzó vagy olajradiátor de ez talán van minden háztartásban. Víz hiány bajos lehet de talán még az is megoldható mert városban hamar felállítanak vízosztó helyeket, a honvédség kivonul pár lajtos kocsival, esetleg más forrásból de szerintem ezt megoldaná a kormányzat. Szomszédokra szerintem nem lehet hagyatkozni. Itt ahogy én tapasztalom azért idegenebbek az emberek, talán egy házban ha pár család jobb kapcsolatot ápol sokat mondok. Például tavaly a szomszéd soklakásos házban úgy felnyomtak egy lakást, hogy senki nem látott semmit. Tõlünk úgy loptak el bicajt, hogy még látták is õket de senkinek nem tûnt fel, hogy két rosszarcú egy bicajjal megy ki az udvarból... szóval én itt a szomszédokra minimálisan alapoznák bármit is. Persze lehet egy nagyobb krach összekovácsolná valamennyire a lakókat de ebben sok bizadalmam nekem nincs.
Sok szempontból jobb a falu, ott ugye van optimális esetben fúrt vagy ásott kút, így vízzel ha van egy kis vízszûrõd nem lehet gond. Ha elmegy az áram van gyertya, én falun edzõttem így tudom, hogy ha télen egy hidegebb estén vihar van és leszakad 1-2 fõvezeték akkor 1-2 napra nincs áram, nem gond, mert azt látom, hogy általában megmaradt a régi kazán max jött mellé egy cirkó de a régi bevált megoldást talán nem dobták ki. Ha nincs gáz akkor ugye nincs gáz, mert van alternatíva, esetleg hulladékok dúsítva némi éghetõvel de valamivel lehet meleget csinálni. Ezek mindenképp jobb dolgok. Ellenben nekem ismerõsöm lepték már meg faluban éjjel úgy, hogy egy amcsi akciófilm kijött volna belõle, mert összekötözték õket, elmentek a pénzt leszedni a kártyákról, feltúrták nyilván a-z a házat és a kutyának nem tûnt fel. Persze, hogy nem mert senki nem üti bele semmibe az orrát, ha baj van akkor ritkán fog össze kellõen a közösség. Ahonnan származom ott a fél falut lerabolta egy délkeleti szomszédokból álló banda és nem is akármilyen szinten. Volt, ahol az emeleten tv-t néztek és az alsó szintet kipakolták, máshonnan 6 kutya mellõl fosztották ki a kutyák által nem hozzáférhetõ helyeket (mert ugye nekik nincs szabad bejárásuk mindenhová fõleg falun ahol alapvetõen kinti állat a kutya), egyszer csak felszívódtak de addigra tényleg sok házat felnyomtak. Az utcákban figyelõ szolgálatot alkottak a lakók az esetleges egymás közti súrlódásokat félretéve, így valóban kialakult egy összetartó(bb) közösség mikor már mindenki érezte, hogy bármikor lehet õ a következõ. Évekkel késõbb kapták el csak ezeket egy másik faluban ahol szintén ugyan ezt csinálták. Ebbõl a szempontból jobb a falu mert részint tudják azért az egy utcában lakók, hogy kihez jár milyen autó, ilyesmi. Ellenben kényelmi szempontból sokkal rosszabb "békeidõben" mint a város. Dolgozni járni is magas az útiköltség ha nincs helyben egy élhetõ munkád, márpedig falun nehéz olyat csinálni amibõl meg lehet élni. Legalábbis én ezt láttam/látom. Egy falusi telken nem lehet megoldani az önellátást, ez is tény.
Aztán ott a Morpheus által kivitelezett teljes önellátó gazdaság. Elõre leszögezném, hogy minden tiszteletem az övé, tényleg nem semmi amit csinál, végigolvastam a topicját, a saját oldalát is átnéztem és valóban jónak tûnik egy valós shtf esetére ez az elvonult önellátás. Ellenben nem tudom merre van a gazdasága de ahogy én tapasztalom az országnak nincs olyan szeglete ahol ne lennének olyan népcsoportok akik dolgozni nem nagyon szeretnek csak a "termést learatni". Én a legfõbb veszélyforrást ebben az elzártságban látom. Van ismerõsöm aki tanyán lakik és sok millió Ft-ból már végigkerítette az egészet és persze így is minden évben elõtte szüretelnek, aratnak, takarítanak be sok-sok általa kemény munkával megtermelt-felnevelt növényt egyéb hívatlan vendégek. Magát a házat és környezõ épületeket is célbavették már, így azóta van több nagytestû kutya és újabb kerítés. Ez sem teljesen normális dolog, és még mindig ott a veszély, hogy egy közepesen nagyobb "család" összefogva esetleg "megtámadja" és szintén filmbe illõ módon a bentlakók tudtával behatoljon és õket terrorban tartva kisemmizze õket. Amit én még nagyobb veszélyt látok egy esetleges fertõzésben az állatok között amitõl kipusztul az állomány egésze vagy nagyon nagy része. Azért egy ilyen biztosan csúnyán hazavágná az egész gazdaságot és ha nincs valahol tartaléka a családnak (bankra gondolok leginkább) akkor nehéz lesz az újrakezdés-talpraállás. Az egyéb kényelmi dolgokról nem beszélek mert ahol a madár is csak gps-el jár ott nyilván sokkal nehezebb és kényelmetlenebb az élet, mint egy városban, persze mindezt egy városlakó szemével végignézve.
Ezek közül szerintem nincs jobb vagy rosszabb.
Ha nincs gáz akkor jobb a város, ha kicsi gáz van (mondjuk jelenleg pl.:politikai okokból elzárják a gázcsapot) akkor jobb a falu. Esetleges shtf esetén szerintem a legélhetõbb az eldugott önellátó gazdaságok.
Ellenben hiába is lesz az elsõ körös gáz a nagyvárosokban, mert szerintem onnan (konkrétan Budapestrõl) fog elindulni a gáz ha valami ilyesmire kerülne a sor, majd a kisebb vidéki városokban folytatódna de viszonylag hamar átterjedne a falvakra is egy valós gazdasági összeomlás mivel ott leginkább ez a veszélyeztetõ tényezõ. Szerintem a legvégsõ megoldás az önellátó gazdaság a megmaradó "zombik" miatt az utolsó körös legelszántabb támadásokat õk fogják átélni, mert a satnyák már a városban elhullanak, a szívósabbak mennek vidékre ha már nincs mit fosztogatni és ott folytatódik a vérengzés, ha már a falvak is elestek és nincs mit enni akkor már tényleg csak a legelszántabb és legszívósabb marad a végére és ha megtudja hol van élelem még akkor már mivel nincs veszteni valója ezért csúnya dolgokra képesek egy gazdaság megtámadásakor. Ha valóban a gazdaság több családból áll erõs férfiakkal akik meg tudják védeni magukat akkor van esélyük a túlélésre de én leginkább akkor látnám biztosnak, ha a gazdaságnak saját "hadserege" lenne akiket élelemmel fizetve védetnék meg magukat. Kb. mint egy zsoldos sereg mert egy tucat férfi (az ott élõ több család) szerintem nem tudná magát megvédeni egy valós összeomlás legvégén önerõbõl.
Hozzá tartozik, hogy szerintem erre a végsõ shtf-re nem fog nálunk sor kerülni.
Lehet lesznek zavargások, lehet lesznek emberáldozatokat követelõ zúgolódások, lehet Budapesten éhenhalnak páran de szerintem a falvak összeomlásáig nem fog eljutni az ország. Persze ezt gazdasági összeomlásra értem. Háborúra szerintem nálunk kicsi az esély, amúgy is egy hadsereggel rendelkezõ ország ha csúnyábban nézne ránk kb. már lobogtatnánk is a fehér zászlót, megkockáztatom lassan már jobban is járnánk gazdaságilag ha egy nagyhatalom gyarmatává válnánk ()
Persze jobb pár forgatókönyvre felkészülni, mert ezzel veszíteni nem lehet, én is e miatt csatlakoztam az oldalhoz
No kb. elsõre ennyit tudok hozzászólni a témához és ez csak az én véleményem!