Eredmény 1 to 10 of 38

Topic: Barlangok

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Alpha
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Nagy elõnye ennek a tartályos megoldásnak, hogy garantáltan vízhatlan marad a belseje (csak a kivezetõ nyílásnál kell ügyleni a megfelelõ szigetelésre). A cink bevonat (amit Alpha említett) talán még egy EMP ellen is ad árnyékolást, és remélhetõleg még nem akkora fémtömeg, hogy egy fémkeresõvel megtalálhassák illetéktelenek.
    Hátránya, hogy drágább és feltûnõbb megoldás, mint építeni téglából, betonból. Továbbá, hogy ha 30 cm-nél vastagabb földet akar rátenni, akkor kell valami megerõsítõ szerkezet fölé. Valamint a tartály kialakítása lehet korlátozó tényezõ. Ez alatt azt értem, hogy a tartály dimenziói és formája adottak. Például egy 150 cm átmérõjû, 6 méter hosszú hengeres tartály kevésbé praktikus, mint egy 2 m x 2 m x 2 m-es kocka.
    Ezek a tartályok hengeres formák, ezért több méter mélyre leáshatja az ember erõsítés nélkül, nem fog összeroppanni. (Lásd: üzemanyag tartály benzinkúton, stb.) Szerintem jelentõsen olcsóbb, mint a falazott kivitel, mert ott sokkal több a földmunka, szakipari munkást igényel a vízszegetelés és sokkal hosszabb az elkészítése, mint a kész tartály telepítése.
    A szellõzõ csövek vízmentes csatlakozására azt gondoltam ki, hogy pvc csõ (pl.: 110 mm-es) külsõ méretével azonos átmérõjû acél csövet hegesztek be a tartályba. Kilóg kb 50 cm-t. Arra meg már rá tudom húzni a szabványos PVC csõ tokos végét. A gumi szigetelés miatt nem jut be víz. A csövet úgy fektetem le, hogy a tartály felé legyen egy kis lejtése, ezáltal nem alakul ki pangó víz, ami legionellát okozhat. A minimális kondenzációs víz a tartály felé folyik, amit egy edényben össze lehet gyûjteni. Pinteresten sok olyan ötletet találtam, ami segít a belsõ kialakításban. Én 2-3 méter földtakarót képzeltem el a tartály fölött. Ezáltal a leghidegebb hónapokban sem menne 10 fok alá a hõmérséklet és nyáron sem emelkedne 18-20 fok fölé. A szellõzõcsövet valószínû, hogy elvezetném 100 méter hosszon, hogy a beszívott levegõ hõmérséklete is a tartályéval azonos legyen. Ez egy 90 cm széles 25 méter hosszú munkagödörben kivitelezhetõ. Szerintem egy nyári hónapban több liter kondenzvizet jelentene. Forralás után iható lenne. Egy függõleges acélcsõ behegesztésével akár kémény is kialakítható lenne. Szerintem a legoptimálisabb az lenne, hogy a tartály fölé egy kis épületet felhúzni, amiben rejtve lenne a lejárat és az ott épített kéménybe be lehetne kötni a tartály kéményét. Az épületre egy-két napelemet rakni, ami a lenti világítást biztosítaná. Fent lehetne tárolni a kevésbé értékes dolgokat, mint pl. a tüzifa, lent meg az élelmiszer készletet, ruhát, könyveket, stb.
    Ha idõm engedné, akkor megvalósítanám. Most aláirtam egy szerzõdést, ami leköt 2-3 évre, ezidõ alatt kényelmesen összeszedem ennek a projektnek az árát. Látok rá reális esélyt, hogy megvalósítsam.
    Last edited by Alpha; 06-05-2019 at 06:04 PM.