Oldala 156 of 162 ElsõElsõ ... 56106146154155156157158 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1,551 to 1,560 of 1620

Topic: Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 142

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Aki Bújt Hozzászólás megtekintése
    amennyire tudom, egy felnőtt átlagos napi vízszükséglete 2-3l
    Szia,

Pici kiegeszites: Magyarorszagon atlagosan 98 liter a napi vizfogyasztas fejenkent.
    Veszhelyzetben ezt celszeru levinni 2-3 literre, de szerintem ebbe a mosogatas mar nem nagyon fer bele.

Bel

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!
    Ha ivóvíz nincs sok, akkor valószínűleg lakomák sincsenek, abból kifolyólag meg túl sok mosogatnivaló sem lesz. Egy kis szerencse a szerencsétlenségben.

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 505
    Given: 934

0 Not allowed!
    "Mennyi vízre van szükségünk?

Igen nehéz meghatározni a pontos mennyiséget, hiszen számos tényező befolyásolja azt, elsősorban a testhőmérséklet, ami elpárologtatja azt izzadtság útján. A testhőmérséklet pedig alapvetően a környezet hőmérsékletétől függ, valamint a végzett munka mennyiségétől és intenzitásától. Egy kellemes hűvösben ücsörgő ember vízfogyasztása kevesebb lesz egy melegben dolgozóétól. Ennek ellenére mondhatjuk azt, hogy egy átlagos ember számára, átlagos körülmények között napi mintegy 2 liter folyadékra lesz szükség az életbenmaradáshoz, míg kb. 4 liter folyadékkal érdemes számolni, mint városi túlélőnek. Ez fedezni fogja a szükséges folyadékot szervezetünk számára, ill. valamennyit felhasználhatunk tisztálkodásra, mosakodásra is."

(Városi túlélő - Víz tárolása)

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 145
    Given: 1

0 Not allowed!
    Köszönöm az ötletet!
    Egyébként érdekes, hogy a tegnap vásárolt ásványvíz lejárati ideje 2023. május. Mi a lópikulát raknak akkor ők a vízbe, hogy addig bírja?
    Szénsav.
    Savasítja a közeget, és kizárja az oxigént.
    Ha tiszta a víz, akkor sokáig eláll.
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye
    Thumbs Up
    Received: 28
    Given: 3

0 Not allowed!
    Pici kiegeszites: Magyarorszagon atlagosan 98 liter a napi vizfogyasztas fejenkent.

Akkor mi átlagosan napi 400 litert elpancsolunk? Még jó, hogy legalább nem locsolunk a hálózatról, mint némely csökkent ítélőképességű kertész a szomszédságban, helyette talajtakarással, meg esővízgyűjtéssel próbálkozunk... (Meg nyáron bizonyos dolgokat kint is elvégezhet az ember, és nem kell annyit öblíteni a vécét... Az emberi vizelet, ha jól tudom, a magas nitrogéntartalma miatt a kertben kifejezetten érték...)
    Ha ez egy reális szám, márpedig biztosan az, iszonyúan pazaroljuk az erőforrásainkat, nem csoda, hogy vészforgatókönyveken kell gondolkodnunk!
    Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
    Egyedül nem megy...

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló varég Hozzászólás megtekintése
    Szénsav.
    Savasítja a közeget, és kizárja az oxigént.
    Ha tiszta a víz, akkor sokáig eláll.
    Ezt nem értem. Az elvileg szénsavmentes víz szénsavval van tartósítva? Vagy te kifejezetten a buborékos vízre gondolsz? Szerintem célszerűbb a mentes víz, pl. egy tea valahogy megfőzhető a bajban is, és jót tesz a közérzetnek, úgyhogy én abból tankoltam, és akarok is még.
    Egyedül nem megy...

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Itt az ivóvizes topicban megtalálod a válaszokat.

https://magyarprepperforum.us/showth...%C3%B3v%C3%ADz

Amúgy vizeshordó, víztárolásra kifejezetten előírt műanyag tárolók. Legalábbis nekem azokban van. Ha hűvös helyen van jól lezárva, nem megy bele a levegő sem, akkor 10 hónapot is kibír benne a víz (személyes tapasztalat). Utána kezd bepenészedni. Nem árt kezelni egy kicsit a vizet, a tároló(ka)t meg ki kell mosni hipós vízzel és jól kiöblíteni mielótt friss vizet töltesz bele.
    Köszönöm, ezt kerestem, csak nem a jó helyen!
    Egyedül nem megy...

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 145
    Given: 1

0 Not allowed!
    Ezt nem értem. Az elvileg szénsavmentes víz szénsavval van tartósítva? Vagy te kifejezetten a buborékos vízre gondolsz? Szerintem célszerűbb a mentes víz, pl. egy tea valahogy megfőzhető a bajban is, és jót tesz a közérzetnek, úgyhogy én abból tankoltam, és akarok is még.
    Valamennyi széndioxid mindenképpen kerül bele, max 1g/ liter értékig.
    Ez éppen elég a tartósításhoz.
    Mellette kalcium karbonát is tartósít valamennyie.
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 505
    Given: 934

0 Not allowed!
    Na, csak kellett még vásárolnom. Vettem egy pulzoximétert, ami már korábban eszemben volt. Nagy mázlival megúsztam, mert ilyenkor patikába menni katasztrófa. Az elsőbe csak benéztem a csukott ajtón keresztül: az ajtóig álltak az emberek. A másodikban csak egy nő volt előttem. Összevissza szerencsétlenkedett szokás szerint, ahogy általában a gyógyszertárban az emberek. Mintha a közértben a hentesnél válogatna. De szerencsére nem kellett kivárnom mert jött a másik patikus, aki kiszolgált. Persze a pulzoximétert ketten kezdték el keresgélni, hogy hol van, de szerencsére volt.

Plusz észrevettem, hogy a szokásos boltomban 10 % akcióban van a G-Bomb, úgyhogy azt még veszek ajándékba. Ma nem kaptam mert ma érkezik, de ismer az eladó, úgyhogy félreteszi nekem holnapra. Ha még az 5 % kedvezményemet is használhatnám, akkor 15 %-ot spórolnék.

Közben a cipőt is megvettem, még próbálás alatt van, de bármikor visszavihetem ha nem lenne jó a méret.

Senior Member Fekete-Báró's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2020
    Thumbs Up
    Received: 79
    Given: 68

0 Not allowed!
    Én most a víztisztítás kérdésére koncentráltam. Beszereztem egy Katadyn Combi Plus vízszűrőt (230 Euro). A készülék előnye, hogy duplán szűr: a beáramló víz átmegy egy 0,2 um pórusméretű, ezüsttel impregnált kerámiaszűrőn, majd egy aktív szenes szűrőn. (Emellett a bevezető csőnek van egy előszűrője is, hogy a nagyobb részecskék ne jussanak be.) A kerámiaszűrő élettartama a gyártó szerint 50 000 l, vízminőségtől függően. Az aktív szenet 200 literenként ajánlott cserélni. A szűrőben van egy henger formájú elem, ide kell az aktív szén granulátumot tölteni. A szűrő aktív szén nélkül is használható. Egy percnyi pumpálással kb. 1 liter tiszta vízhez juthatunk. A szűrőhöz jár egy kiegészítő készlet is, amivel vízcsaphoz lehet csatlakoztatni, ha pl. a vízhálózat szennyeződne, vagy a csapvíz valamilyen okból nem megbízható minőségű.
    Emellett beszereztem harmonika alakban összehajtható, 20 literes víztároló kannákat is. Vettem továbbá kávéfőzőhöz való szűrőpapírt: ha esetleg szűrő nélkül, kémiai úton (pl. Neomagnollal vagy Micropur tablettával) kellene vizet fertőtlenítenem, akkor ezt használnám előszűrésre. Van még egy LifeStraw Family szűrő is még korábbról, és gondolkodom egy UV-fénnyel működő SteriPen beszerzésén.