Oldala 14 of 17 ElsõElsõ ... 41213141516 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 131 to 140 of 161

Topic: Csináld magad - ötletek

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Canada
    Thumbs Up
    Received: 65
    Given: 8

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Inkább abban gondolkodom, amit maghar írt. Ha már nehéz lenne fizetni az áramot az infláció miatt, akkor egy generátorral lejjebb lehetne vinni a rezsi költségeit. Benzint is lehetne hozzá apránként tartalékolni itthon. Ezt a cikket találtam a szempontokról:

https://ezermester.hu/cikk-5330/Mily...ot_valasszunk_

Azt mondjuk nem értem benne, hogy 10-14 kW-os generátorokról ír. Nem írta azt el? Ahogy nézegetem a kínálatot, már a 10 kW is ritka, és magánhasználatra nem is hiszem, hogy kell. Bár azt a cikk is írja, hogy ha nem egyszerre menetünk róla a porszívótól kezdve mindent, akkor annak a 10-14 kW-nak a töredéke is elég lehet.
    Ha az aramot nem tudod fizetni akkor a benzin mar egyenesen megfizethetetlen lesz. Ahogy neztem a hozaszolasaidat te lakasban laksz, ott meg a leghalkabb generator is nagyon hangos lenne, es sok merges gazt bocsat ki. Szerintem nezd meg, hogy mihez kell aram neked, es ahhoz lehet generatort valasztani, de szerintem is a napelem, vagy egy kis szelturbina neked eleg lehet.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 21
    Given: 59

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló varég Hozzászólás megtekintése
    Viszont, azt ne feledd, hogy ezek a kisebb generátorok nem hosszú idejű(max 1-2 óra) használatot bírnak, utána pihentetni kell.
    Nekem nincs ilyen korlátozás (Heron EGM-30 AVR), de 1kW környékén már láttam.

Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Inkább abban gondolkodom, amit maghar írt. Ha már nehéz lenne fizetni az áramot az infláció miatt, akkor egy generátorral lejjebb lehetne vinni a rezsi költségeit. Benzint is lehetne hozzá apránként tartalékolni itthon.
    Az enyémre 0,5L/kW fogyasztást ír 75% terhelésnél.

Ami bosszant, hogy hegeszteni nem tudok róla pedig fontos lenne
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 454
    Given: 805

0 Not allowed!
    Mi az, amit feltétlenül áramról akarsz üzemeltetni?

Ha idáig fajulnak a dolgok, akkor max egy laptop, telefon, hűtő lenne az, ami kellhet, éjjelre meg led-es lámpa.
    Viszont, azt ne feledd, hogy ezek a kisebb generátorok nem hosszú idejű(max 1-2 óra) használatot bírnak, utána pihentetni kell.

Magam részéről, lehet a napelemet részesíteném előnyben, és a hűtőt valamilyen módon kiiktatnám a sorból...
    Persze csak ha megoldható.
    Körülbelül ezeket üzemeltetném, igen. Esetleg még rádió. Azért nem feltétlenül a legkisebb generátorra gondoltam, beleférne egy középkategóriás is, ha össze tudom rakni rá a lóvét. Olyan helyzetben nekem nem nagyon kellene hűtő. Egyedül a konzerv macskaeledelt kellene hűteni, az gondolom megoldható máshogy.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Al Bundy Hozzászólás megtekintése
    Ha az aramot nem tudod fizetni akkor a benzin mar egyenesen megfizethetetlen lesz. Ahogy neztem a hozaszolasaidat te lakasban laksz, ott meg a leghalkabb generator is nagyon hangos lenne, es sok merges gazt bocsat ki. Szerintem nezd meg, hogy mihez kell aram neked, es ahhoz lehet generatort valasztani, de szerintem is a napelem, vagy egy kis szelturbina neked eleg lehet.
    Köszönöm a választ! Mivel egyikőtök sem javasolja a benzinest (meg igen, éppen ez az, hogy a benzin gyűjtögetése/beszerzése, nagyobb mennyiségben való tárolása megint problémás lehet), megnézem a többi fajtát.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    De ki nem lakik lakásban? Vagy hogy érted?

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Canada
    Thumbs Up
    Received: 65
    Given: 8

0 Not allowed!
    Ugy ertettem, Hogy aki csaladihazban, Tanyan lakik

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2015
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 1

0 Not allowed!
    Én arra gondoltam mikor most elkezdtem építeni a gőzhajtásos generátort hogyha az oroszok elzárják a gázcsapot mindenki áttér elektromos áramra lakások fűtése pékek kemencéje stb.lehet hogy túlterhelve lesz az elektromos hálózat és lesznek időszakos áramkimaradások.Ha meg Paksra nem küldenek több nukleáris fűtőanyagot,még nagyobb a baj.A generátorral 3 autóaksit akarok tölteni,tudom hogy nem a legalkalmasabb mivel rövid ideig tartó nagy áramleadásra tervezték de SHTF után ezt lehet a legkönnyebben beszerezni.Mindenhez próbálok szivargyújtós töltőt is szerezni.A következőket működtetem róla:hajvágó,elemlámpák,lakás világítás led szalagokkal (ez már évek óta működik nálam)pmr rádió,laptop,telefon,18650-es aku töltő,12 voltos forrasztó páka,továbbá van egy kukázott szünetmentes tápegységem ha valamire 220v kellene,tökéletesen működik autó aksiról,12v-os vízforraló,és tervben van még egy használt abszorpciós hűtő beszerzése.Lehet venni hozzá 12v-os fűtőbetétet.Szerintem nagyon fontos ha csak pár órát tudom működtetni is.Gondoljatok csak bele,SHTF után 40 fokos kánikulában friss húshoz juttok,1 órán belül megromlik.De ha kicsit tudjátok hűteni elő lehet készülni sózásra füstölésre stb.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ugy ertettem, Hogy aki csaladihazban, Tanyan lakik
    Ja nem, ez amúgy családi házon belül egy lakás, hosszú. A lényeg hogyha ezen múlna a benzines generátor, az megoldható lenne. De a többi érvetek alapján sem lenne túl jó megoldás, úgyhogy nézek mást.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Magam részéről, lehet a napelemet részesíteném előnyben, és a hűtőt valamilyen módon kiiktatnám a sorból...
    Persze csak ha megoldható.
    Idézet Eredeti hozzászóló maghar Hozzászólás megtekintése
    ...és tervben van még egy használt abszorpciós hűtő beszerzése.Lehet venni hozzá 12v-os fűtőbetétet.Szerintem nagyon fontos ha csak pár órát tudom működtetni is.Gondoljatok csak bele,SHTF után 40 fokos kánikulában friss húshoz juttok,1 órán belül megromlik.De ha kicsit tudjátok hűteni elő lehet készülni sózásra füstölésre stb.
    Ez az abszorpciós hűtő is jó ötlet. Lehet, hogy később valamikor beruházok rá. (Tegyük fel, hogy 2022-ben még nem omlik össze minden.) Most első körben nekem annyi kellene, hogy megbontott konzerveket egy-két napig tudjak tárolni valahol. Ismertek ilyen mini hűtőtáskát vagy ilyesmit, ami erre optimális lenne? Egyelőre ki is húzhatnám akkor a hűtőmet, mert másra nem nagyon használom. Plusz áramszünet esetére is jó lenne egy kis hűtőtáska, vagy valami amiben mondjuk 2 napig eláll egy megbontott konzerv.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló maghar Hozzászólás megtekintése
    ...lakás világítás led szalagokkal (ez már évek óta működik nálam)
    Az egész lakást led szalagokkal világítod, vagy hogyan?