0

Thumbs Up |
Received: 968 Given: 990 |
Készítettem sajtos kenyeret.
Egy kevéske liszt, pici só, sok fokhagymás só. Elkeverni, hogy kicsit ragacsos massza legyen belõle. (Ha túl száraz akkor nem lesz jó a tészta, ha áll benne a víz, az úgy szintén nem jó.) Nyomtam bele fokhagymakrémet. Szórtam rá fûszert, szárított hagyma-szárat.
Közben a serpenyõ alá gyújtottam, forrósítottam egy kis olajat. Nem sok olajat, de azért többet mint ami pl. egy palacsintához kell.
Vissza a masszához, belevagdostam rengeteg pepperonit. Jól összekevertem. És végül ment rá a darált mozzarella sajt. Kb. 50-50 % arányban a sajt és az eddig gyúrt cucc.
Vastagságra talán 2 centis kell hogy legyen. Úgy átsül a belseje is.
Belekapartam a serpenyõbe, mindkét oldalát aranybarnára sütöttem.
Nagyon finom, az asszonynak is ízlik.
![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 968 Given: 990 |
Összejött ez is.
Bableves, vagy babfőzelék, vagy babgulyás, nem tudom...
Beáztattam a tarkababot néhány órára, feltettem főni, beledobtam a füstölt malachúst és beleöntöttem egy csomó minirépát. Belevágtam 4 gerezd fokhagymát, és egy fél kis hagymát is. Pici só, sok paprikapor, Piros Arany. Oreganó-t tettem bele meg babérlevelet. Beledobáltam felszeletelve egy nagy adag füstölt sonkát is. Meg pepperoni-t. Főztem sokáig, majd belehabartam a rántást, tejföl, liszt, víz. És a konzervkrumpli, ami félig főtt, tehát csak a végére öntöttem bele.
Jól összefőtt, és nagyon finom lett.
![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Bud Spencer rajongók, figyelem! Itt látható a legendás hagymás bab elkészítése: https://www.youtube.com/watch?v=6kWIqAVK2ck&t=477s
Rezsó Konyha YT csatornáját ezen kívül is ajánlom, hasznos technikákat lehet tanulni, pl. ponty filézése és irdalása, és sok jó recept van a paprikás krumplitól a Gundel palacsintáig. Nagy előny, hogy az ételek elkészítését részletesen magyarázza, és lépésről lépésre bemutatja.
Thumbs Up |
Received: 65 Given: 8 |
Nem ez a recept alapjan, de en mar csinaltam hagymas babot. Olcso es laktato etel, es nagyon finom, en szeretem. Tudom ajanlani
Thumbs Up |
Received: 968 Given: 990 |
Nem nagy recept, csak egy megjegyzés. Ma a szendvicsem mellé fogtam egy hagymát és egy lapot levágtam róla és simán tepsiben megsütöttem körítésnek a szendvics mellé. Meglepően finom volt.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 968 Given: 990 |
Újra előtört belőlem a konyhaművészet. A varázslás megdöbbentően jól sikerült.
Nem tudnám milyen nevet adjak neki. (Sajtos kenyér krumplis lángos pizza?)
Az alap:
liszt, só, tej, olvasztott vaj, kis olaj, sütőpor
Összegyúrni
A második alap
krumplipüré, fokhagymás-só, fokhagymakrém
Az első és a második alapot összegyúrni
Az eredményre mehet fűszerkeverék, ízlés szerint
Aprított sajt, aprított pepperoni (vagy kolbász, szalámi, pirított hús, de én pepperónit tettem bele)
2-3 kiskanál spagettiszószt is tettem bele
Jól összedolgozni az egészet villával
.
Serpenyőbe kis olajat, vajat, majd a már forrósodott olajba beleönteni a keveréket. 5-6 perc alatt megvan az egyik oldala, 4 perc alatt a másik oldal is elkészül.
Az eredmény itt van a képen, valami gyönyörű ahogy kinéz. Ropogós mindkét oldala, kicsit barnás narancssárga a szósztól, a belsejében az olvadt sajt és a pepperoni, érződik benne a krumpli is. Valami csodálatos lett kinézetre is, állagra is, ízre is.
![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Érdekes kenyér receptet találtam. Vészhelyzet esetén – bár az ember tartalékolhat lisztet, élesztőt és egyéb hozzávalókat – felmerül a kérdés, hogyan süssük meg a kenyeret, ha pl. nincs áram és/vagy gáz, emiatt pedig nem működik a kenyérsütőgép vagy a konyhai tűzhely. A következő kenyérfajta elkészíthető sütő nélkül, elegendő, ha valahol tüzet tudunk rakni, rendelkezünk a hozzávalókkal és némi edényzettel. A recept:
Egy tálba öntsünk 200-220 ml vizet. Oldjunk fel benne 2 teáskanál cukrot, tegyünk bele 6 g száraz élesztőt, és jól keverjük össze. Szitáljunk bele 400 g lisztet, majd 1 teáskanál só következik. Keverjük össze alaposan. Tehetünk még bele 1 teáskanál köménymagot (szerintem ez opcionális). Ezután kézzel összegyúrjuk. Az asztalt/gyúródeszkát és a kezünket kenjük meg olajjal, és gyúrjuk tovább a tésztát. A tálat kenjük meg olajjal, tegyük bele a tésztát, és letakarva 1 óráig meleg helyen pihentessük. Egy serpenyőt kenjünk ki olajjal, tegyük bele a megkelt tésztát, kicsit nyomkodjuk meg, hogy a serpenyő alakjához igazodjon. 30 perci állni hagyjuk. Végül lassú tűzön mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Átfordítani egy tányér segítségével érdemes.
Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=H350I0RQWL8
Amúgy én úgy tudom, hogy lisztet nehéz eltenni. Nem értek hozzá de olyan mondta, aki már nem 20 éves és gyakorlati tapasztalata van ilyen dolgokban. Nem prepper, de most ő is elkezdett készülni a háború, infláció és élelmiszer krízis miatt. És amikor beszélgettünk, akkor mondta, hogy nagyobb mennyiségű lisztet igazából nem lehet hosszabb időre eltenni, mert megromlik. Persze lehet, hogy itt a fórumon tudtok speckó trükköket.
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 1 |
Lisztet nem nagyon lehet eltartani,de gabonát igen.Műanyag hordóban széndioxiddal feltöltve állítólag több ezer évig is eláll.(Egyiptomi sírokban már találtak magot ami termőképes volt.)Egy hónapja vettem takarmány kukoricát 140ft/kg áron,(Egy héttel előtte még 90ft volt.)kézi mákdarálóval lehet belőle darát készíteni,vagy lisztet(Próbáltam,vészhelyzetben elmegy.)1kg kenyérféléhez kell kb 0,5-0,7 kg gabonaféle,tehát 100kg bőven elég egy évig.Ha mégsem kell megegyem,jó lesz a tyúkoknakPróbaképp forró vaslapon sütöttem,egész jó volt,de azért nem árt pár csomag porélesztőt is beszerezni.
Egyetértek maghar válaszával, a liszt valóban nem áll el hosszabb ideig. Kb. fél évig azért eltartható (a zacskókon feltüntetett szavatossági idők alapján). Én a tartalékolást rövidebb távra gondoltam, ha átmeneti ellátási problémákra, közműzavarokra készül az ember. Egyébként nem csak a prepperkedés miatt vettem kenyérsütő gépet, hanem azért is, mert a bolti pékáruk tele vannak adalékanyagokkal; ha én sütöm, legalább tudom, mi van benne.