Oldala 9 of 18 ElsõElsõ ... 7891011 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 81 to 90 of 180

Topic: Élelmiszerválság

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Fúrás helyett érdemes egy próbát tenni a vert kúttal is, ha valakinek van ingere órákig, napokig ütni a rudat. Mondjuk nem mindegy, hogy a hegy miből van, lehet, hogy a verés nem opció egyáltalán. Amúgy a hegy/völgy nem probléma túlságosan (legalábbis általában), a víz nem a magasságot követi, hanem a vízzáró réteget, az pedig általában a felszíni domborzatot. Ha tehát a hegy lábánál 2 m a talajvíz, a hegy 80 m-es, akkor a felénél nem 42 m-en lesz a talajvíz, hanem mondjuk 3-4 m.

Érdemes még ráállni az esővízgyűjtésre, ha van lehetőség tároló, szűrő berendezéseket kiépíteni, akkor egy-egy tetőről hatalmas mennyiségű víz összegyűjthető.

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 504
    Given: 934

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    Fúrás helyett érdemes egy próbát tenni a vert kúttal is, ha valakinek van ingere órákig, napokig ütni a rudat. Mondjuk nem mindegy, hogy a hegy miből van, lehet, hogy a verés nem opció egyáltalán. Amúgy a hegy/völgy nem probléma túlságosan (legalábbis általában), a víz nem a magasságot követi, hanem a vízzáró réteget, az pedig általában a felszíni domborzatot. Ha tehát a hegy lábánál 2 m a talajvíz, a hegy 80 m-es, akkor a felénél nem 42 m-en lesz a talajvíz, hanem mondjuk 3-4 m.

Érdemes még ráállni az esővízgyűjtésre, ha van lehetőség tároló, szűrő berendezéseket kiépíteni, akkor egy-egy tetőről hatalmas mennyiségű víz összegyűjthető.
    Bocs, hogy itt offolok, de anno írtad itt a fórumon, hogy elég jól el vagy eresztve e-könyvekkel. Szoktál írogatni kaja témában is, ezért gondoltam hátha megvan neked Michael Pollan könyve, az "Életadó ételeink". Esetleg?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2015
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Esetleg nézz itt egy közeli kutat milyen mély: https://map.mbfsz.gov.hu/furas/
    Én is dombtetőn vagyok de 30-40m-re van egy kút ami 7,2m, talán nálam is hasonló lesz a mélység.
    (Anyumnál lejt a telek, domboldalon van és van mikor a földből csordogál a víz. Lejjebb a háznál van egy kút, általában 1.5-2m-en van a vízszint)

Rendeltem kpe csövet egyéb dolog miatt, de láttam hogy nem túl drágán vannak csepegtetős cuccok, abból is rendeltem, kipróbálom én is.
    Több szomszédom is fúratott mostanában,sajnos mindegyiknél kb 70m mészkövet kellett átfúrni mielőtt vizet találtak,felénk azért ennyire drága a fúrás.Szerencsére vészhelyzetben 1 km-en belül van egy ásott közkút,egy vezetékes közkút,egy patak és egy forrás is.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló darxide21 Hozzászólás megtekintése
    Mi is végre megvettük a gyümölcsöst, kis, nem túl jó, de nem is tragikus állapotú faházzal. Gyümölcsfák szépen virágoznak, remélem nem lesz fagy. Fúrt kút van, 20m, de a környéken mindenhol gond van a vízzel, mert nincs. Csicsókát fogok ültetni dögivel, mert igénytelen, kártevője nincs, max a pocok és egész évben jól elvan a földben. Van egy csomó lyukas fémhordó ezekből sztem magas ágyás lesz, mert elvinni nem tudom és más, értelmes felhasználási mód még nem jutott eszembe.
    A csicsóka nagyon hasznos növény prepper szempontból is,tényleg magától nő nem kell vele foglalkozni,fosztogatókat nem csalja oda,nem ismerik.Legtöbben sárga színű vadvirágnak nézik.Gyógynövényként is többféle dologra jó,állítólag cukorbetegeknél csodát tud művelni,stabilizálja a cukorszintet.Burgonya pótlására tökéletes egyetlen hátránya van,gázképző hatása kb hússzorosa a babnak.Bab esetében társaságban még kontrollálható a folyamat,csicsóka esetében ez esélytelen úgyhogy azt tanácsolom csicsóka fogyasztás után aki teheti aznap inkább maradjon otthon.Én egy napig úgy éreztem hogy egyedül el tudnám látni az északi áramlat 2-t,az asszony pedig azt mondta hogy ilyet többé nem ehetek

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Itt a 4 méter mély ásott kút valami 100 éve szépen megbízhatóan üzemel. Annyi, hogy már nem lehet húzni mert elrepedt, és így slagos búvárszivattyús megoldás van. (Ha nem lenne áram, akkor meg le lehetne ereszteni vödröt aztán jóvan.) Hosszú évek óta isszák a vizét a kutyák, fürdenek benne a rokon kisgyerekek stb., nem hiszem hogy gond lenne a vizével. Bár egyik irányból a pottyantós van közel, másik irányból a szennyvíz akna, de hát jóóó sűűrű főd van közöttük. Life Straw Mission tisztítóval talán meg merném inni azt a kútvizet. Csak az a tisztító is vagy nem elérhető, vagy drága.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Már ez nagyon-nagyon jól hangzik, amit eddig kiépítettél! Nekem most az lenne az elsődleges, hogy végre felvegyenek valahova jogászként normális pénzzel, mert minimálbéren már tényleg esélytelen a prepperkedés. Ha most úgy döntök, hogy normalizálom a napi kajálásomat ahogy a doki is javasolta, akkor arra már rá is megy annyi, amennyiből eddig mondjuk félretettem a konzerveket.
    Tavaly csináltattam a jogsim,labor után ugyanezt mondta nekem is az orvos.Vérzsír koleszterin nagyon magas és a cukor sem tökéletes és ha most nem változtatok az étrenden később már gyógyszerre lesz szükség(41 vagyok és nem vagyok túlsúlyos sem).Tiltó listára került a fehér liszt,ebből készült tészták,fehér kenyér,cukor,rizs,burgonya,kolbász,kenőmájas,s zalonna,zsíros húsok füstölt csülök stb.Változtattam az étkezési szokásaimon de szerintem most sem költök többet.Leírom hátha segít.Tészta,rizs,burgonya,helyett párolt vagy pirított zöldségeket készítek mindig aminek szezonja van vagy amúgy is olcsó 200-300ft/kg káposzta,répa,hagyma,cukkini.kukorica,stb.Fehér kenyér helyett pl rozskenyér kétszer annyiba kerül,de laktatóbb és kb fele annyi elég egy étkezésre.főzéshez szalonna és zsír helyett oliva olaj 1800ft egy liter de sokáig elég.Zsírban olajban sütés helyett sütőben forró levegővel.Barna rizst lehet enni,húsokat csirkecomb pulykacomb bőr nélkül,ezt szoktam füstölni is.A füstölt pulykacomb megszólalásig hasonlít a füstölt disznóra mondjuk egy bablevesben.Persze néha eszem egy disznócombból készült pörköltet is,az nem annyira zsíros,sőt még kolbászt is szoktam tölteni csak nem darálok hozzá zsírszalonnát.Igaz hogy így száraz lesz a kolbász de a semminél jobb. Tervben van még pulykacombból kolbász készítés is.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló maghar Hozzászólás megtekintése
    Tavaly csináltattam a jogsim,labor után ugyanezt mondta nekem is az orvos. (...)
    Köszi szépen, mostanában pont ezzel foglalkozom. A súlyom nekem is rendben van, és a vérkép is elég jó, a zsír meg a koleszterin kicsit magas, amire a doki nem tartott indokoltnak gyógyszert, de életmódbeli változtatásokat mindenképp. Az "Életadó ételeink" könyv is nagyon érdekesnek tűnik, majd szeretném elolvasni.

Most Al Kavadlo gondolatait olvasgattam, valami ilyesmiben gondolkodom én is:

Diet and Exercise (Part One)

Diet and Exercise (Part Two)

Ahogy javasolja, kezdetben majd csak napi egy étkezésre figyelek oda jobban, és így haladok fokozatosan.

"Group 1 – Have as much as you want!
    Water
    Veggies
    Roots
    Seeds
    Nuts and Nut Butters

Group 2 – Eat, but show some restraint.
    Fruits
    Grass-fed Beef
    Free Range Chicken (and other poultry)
    Fish
    Pork
    Eggs
    Dairy
    Peanuts (technically peanuts are legumes)
    Beans
    Olive Oil

Group 3 – Eat only in moderation.
    Honey
    Fresh Bread
    Rice
    Pasta
    Coffee
    Tea

Non-Approved Foods – Eat at your own risk!
    High Fructose Corn Syrup (and anything that has it as an ingredient!)
    Processed Breads and Cakes
    Table Sugar
    Soda and Other Processed Beverages
    Ice Cream
    Alcohol
    Vegetable Oil"

Ezt korrektnek gondolom.

Ha esetleg érdekel az edzés, ez a könyve jónak tűnik: Old man strength. 40 éves kortól ajánlott, bár a WHO szerint még 44 évesen is fiatal a besorolásunk, csak mondom.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Bocs, hogy itt offolok, de anno írtad itt a fórumon, hogy elég jól el vagy eresztve e-könyvekkel. Szoktál írogatni kaja témában is, ezért gondoltam hátha megvan neked Michael Pollan könyve, az "Életadó ételeink". Esetleg?
    Nincs meg. A legtöbb esetben amúgy a Library Genesist használom, az egyik címe a https://www.libgen.is

Értelemszerűen kevés a magyar cucc rajta, de ha megy az angol, akkor aranybánya.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 142

0 Not allowed!
    Főzés stb. a piramis következő, 3 hónapos sávjában jöhetnének be,
    Szia,

Pedig azzal sokat lehet sporolni. Persze akkor meg kell valami fozoberendezes, szoval semmi sem tokeletes.

Bel

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló bel Hozzászólás megtekintése
    Szia,

Pedig azzal sokat lehet sporolni. Persze akkor meg kell valami fozoberendezes, szoval semmi sem tokeletes.

Bel
    Én azt sosem értettem, hogy aki tényleges SHTF-re készül (tudjuk mit jelent a betűszó), az miből gondolja, hogy majd zombiapokalipszis idején felveszi a "puszit a szakácsnak" kötényt, és összeüt ebédre egy áfonyás őzgerincet 4 főre. Szerintem SHTF esetén nem lenne ilyenekre idő a mindennapokban. Maximum a konzerves eledel felmelegítésére (ha van mivel felmelegíteni).

Ha úgy általánosságban gondolsz a főzésre/sütésre, hogy azzal sokat lehet spórolni, abban egyetértek. Pont most szeretném egyébként elkezdeni.

Ezt a liszttel feltankolást meg kenyérsütés receptekkel bohóckodást a fészbukon a járványcirkusz elején se értettem. Szerintem a 90 % nem sütött lófaszt se, csak cipelték haza a mázsa lisztet, meg jópofáskodtak fb-n. Évek óta látom itt a hivatalban is az irodai dolgozó nőket. Tisztelet a kivételnek, a legtöbben rendelik az ebédet, vagy kimászkálnak a Mekibe stb. kaját hozni. Több ételfutár jön, mint ügyfél... Pedig nem keresik degeszre magukat, és sokuk meglett családanya. De a 8 órás munkájuk mellett - ami nem 8 óra, mert kimászkálnak napközben a városba - "nincs idejük" egy ebédet megcsinálni... Gondolom a férj meg a gyerekek is rendelik az ebédet, vagy esznek ahol éppen tudnak. Egyébként gyakran látom, hogy miket hoz a futár, sokszor olyan ebédeket, amiket az egyik kezet hátratéve is meg lehetne csinálni nagyon rövid idő alatt, jóval kevesebb pénzből. Na elkalandoztam, a lényeg, hogy az a kenyérsütés stb. csak egy kamu volt, sajnos nagyon sok nő egy egészen egyszerű ételt sem tud/akar elkészíteni, nem ám SHTF-ben, de még a normál hétköznapokban sem.

De alapvetően egyetértünk, én is nagyrészt saját főzésre/sütésre szeretnék átállni.