0
Olvasgatva a neten, prepper szempontból SHTF esetére egy rövidhullámot is tudó mobil adóvevő lenne a legjobb. Jól gondolom?
Persze az több százezres kategória (a HF asztali verziók meg 600-nál kezdődnek.
Egy ilyen rövidhullámú adóvevő használatához kell valamilyen engedély? Ill. szakembernek kell beállítania/programoznia, vagy én is be tudnám?
| Thumbs Up |
| Received: 137 Given: 1 |
Emlékem szerint 0.5 Watt adóteljesítmeny felett engedélyköteles.
Ennek ellenére kb. Bárhol vehetsz 5w+ adóvevőket, pl. A baofeng uv5 széria.
Ezzel elég sok irányba tudsz adni venni.
Ezeket a kézi cuccokat megtűrtnek nevezném, mert amíg ésszerűen használod, nem lesz probléma.(pl. Nem zavarod a reptéri, vagy vízi csatornákat.
A fő kérdés, megéri-e venni komolyabb készüléket, mert ma már a Dmr-re állnak át, akik komolyabban használják(hivatásosok).
Programozása a pmr-nek nem vészes, kb. Egy Excel tábla töltögetése-baofengnél.
Ami még kérdés:
Gebasz esetén lenne kivel kommunikálni?
(Ha nincs delej, ezt sem megy...)
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
Konkrétan ezt találtam:
Yaesu FT-818ND amatőr mobil adóvevő
Ez a legolcsóbb amit eddig láttam, de ez is majdnem 300 ezer forint. Én azt hittem hogy ha bármilyen gebasz lenne - és nem teljes apokalipszis, hanem mondjuk valamilyen helyzetben jelet kell adnod magadról a mentőalakulatoknak -, akkor a rövidhullám a tuti.
| Thumbs Up |
Jó ideje áttértek a digitális adásra, még a komolyabb taxisok is.
Ezeket nehezebb zavarni, és a megfelelő kódok ismeretében tudsz a csatornához bejutni.
Lehet, hogy használják a rövidhullámot is, de szerintem éppen a jókedvű emberek miatt nem fogják komolyan venni.
Másik kérdés, hogy a közeledben vannak-e rádóval rendelkező emberek.
A linkelt yaesu igen jó rádió, viszont a baofengek ugyanezt a teljesítményt töredék áron tudják, és nincsen lekorlátozva. Amit tud, azt mind tudja első pillanattól.
Szerintem ez bőven elég lehet otthonra:
https://www.secutek.hu/uhf-ado-vevo-...saAnvxEALw_wcB
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
| Thumbs Up |
| Received: 105 Given: 94 |
El kellene dönteni mi a cél, a linkelt Baofeng NEM CB rádió. VHF/UHF, a CB pedig 27 Mhz körül van. Ha itt prepper célok vannak akkor engem sem érdekelne a szabályzás, a BaoFengek a legjobb választások úgy is, hogy hivatalosan jelenleg nem használhatod a cserélhető antenna miatt sem, kizárólag PMR vagy CB frekvencia engedélyezett rádióamatőr engedély nélkül, ez egy jó kis összefoglalás: http://www.tuleles.hu/tuleles/radiozas-okosan/
Ezért szeretem ezt a fórumot. Bármilyen témáról/felszerelésről kérdeztem mostanában (pedig elég sokról kérdeztem), jött egy vagy több fórumtag, és a fogalmatlanságomat is türelemmel viselve, hasznos tippeket és válaszokat adott.A fentieket is köszi varég és sukran4fish!
| Thumbs Up |
| Received: 105 Given: 94 |
Ha visszaolvasol többen pl. TMIB is UV-5R vagy hasonló eszközöket vett, nem véletlenül vannak azért ezek "hájpolva" ahogy varég is irta, kb. verhetetlen az ár-érték arányuk. A jogszabályi dolgokat tekintsd irányelvnek, én sem tartom valószinűnek, hogy rád küldenek valakit csak mert néha adnál ezekkel, azért azt be kell mérni, kijönnek a környékre, meló. Dolgoztam viszont anno egy helyen ahol egy épp arra járó kocsiból jöttek be, mert valamelyik eszköz Mo-n nem megengedett frekvencián üzemelt, biztos bele lehet futni ilyesmibe is.
A PMR az UHF tartományba esik, 446 Mhz körülre van leosztva és fixen szerelt 0,5 W teljesitménnyel lenne szabadon használható, ez valóban a walkie-talkie kategória. Ezen a frekin sokszor hallani is pl. épitkezésen dolgozókat vagy gyerekeket egymással játszani mert kb. erre használják. A CB más világ, amit te is linkeltél egy mobil állomás, komolyabb műszer mint egy kézi adóvevő. Esetleg külön (labor vagy bármilyen) táppal be tudsz röffenteni valami használt, régebbi autós darabot ha nagyon ki akarod próbálni, de az is drágábbra fog kijönni mint amit varég linkelt.
A programozás meg vagy kábelen zajlik (USB <-> 2pines audio kábelt képzelj el) ahol a szoftveres felület valóban kb. egy excel tábla, vagy magán az eszközön pötyörészel, de ez sem vészes legfeljebb hosszadalmasabb. Nem tudom fórumtárs-e aki irta de amit linkeltem szerintem baromi jól összefoglal mindent.
Amit még varég emlitett, a DMR vagyis a digitális adás valóban szintén kérdéses lehet, de szerintem SHTF esetében ez nem számottevő kérdés. Viszont tény, hogy ez az irány azoknál akik hivatásszerűen rádióznak, már tizen-x éve. Ég és föld a lehetőségek közötti különbség például rögtön a titkositásban is.
(Igazából már nagyrészt csak azért válaszoltam újra, hogy pörögjön a fórum.)
Last edited by sukran4fish; 08-18-2022 at 04:55 PM.
| Thumbs Up |
Nekem ez mind hasznos és értékes infó, köszi!
Laikusként olvasgatva én például ebből a tavalyi cikkből gondoltam a HF rádióra:
Mi a rövidhullámú rádió jövője?
Ebből én azt vettem le hogy SHTF esetén az a biztos, ha rövidhullámú a rádiónk. De ahogy írjátok, ennél azért összetettebb a dolog.
| Thumbs Up |
| Received: 5 Given: 0 |
Vegyél egy baofenget kezdésnek. Mobil , olcsó , a lggyakrabban használt sávokat lefedi ...