0
Ezt most direkt nem a rádiózás topicba tettem, hanem egy újat csináltam neki, mert a felkészüléshez inkább tartozik szerintem.
Szóval arra gondoltam, hogy össze kellene hozni egy CBs szervezõdést, a fórumon belül. Úgy gyakorlás képen elõször. Azután kialakítani egy Prepper CB hálózatot az országban!
Mert ha lokális az SHTF, akkor a hatóságok úgysem mondanak igazat, az internetet és meg cenzúráznák akár már most is. A mobil telefont pedig letilthatják, ha az érdekeik úgy kívánják. (Pl.: Ha éhség lázadás lenne borodban) Ráadásul gyorsan beazonosítható vagy!
A rádiót bemérni pedig sokkal macerásabb. (kiháromszögelés)
Ha pedig durva globális ill. országos SHTF esetén pedig se TV, se rádió, se internet.
És az tény hogy az információ illetve annak hiánya élet vagy halál kérdése lehet!
Miért a CB? Azért mert sok van belõle, egyszerû a használata, nem kell rá engedély és OLCSÓ! Az amatõr rádiókkal persze sokkal nagyobb távolság hidalható át, de drága, engedélyköteles (vizsgázni kell hozzá). És az amatõr sávon csak rádióamatõrökkel beszélhetünk. De mivel a rádióamatõrök NEM prepperek ezért õket ugyan azok a problémák fogják súlytani mint a többi embert. (nincs áram, víz, élelem, stb…) Azaz nem nagyon tudnánk kivel beszélgetni! Az, hogy pl.: mi történik Ausztráliában egy globális SHTF esetén,
csak érdekesség a számunkra. De hogy mi történik 30 km. távolságra tõlünk, az sokkal fontosabb! Persze CB-vel is áthidalható több száz-ezer kilométer. Sõt már nem egyszer volt példa (jó terjedés esetén) Magyarország-USA kapcsolatra is!
Én tavasszal tervezem beüzemelni a rádiómat, jó lenne egy fórumtárssal is beszélgetni.
A szükséges rádió: olyan amelyik tudja az SSB modulációt! Ezzel lehet nagy távolságokat áthidalni. Erre a két legjobb rádió a President Grant és a Stalker IX. Ilyet már csak használtan lehet venni. Az új CEPT normásak nem jók erre.
Kell még egy jó bázis antenna (Penetrátor) és egy SWR mérõ. Az egész megúszható 50-60ezerbõl.
Tudok küldeni, segítség képpen (csatolni) leírást a rádióhoz, az antenna behangolásához, stb..
Mi a véleményetek?![]()
| Thumbs Up |
| Received: 31 Given: 71 |
Nem rossz ötlet, de ha nem cept rádió akkor ugyanaz a kategória mint az amatõr rádió. Cept-es meg nem sokra jó.
Jó ötlet szerintem, sajnos nekem nincs rádióm és nem is túlságosan értek hozzá de szeretném megtanulni, csak ahhoz elõször valami olcsó rádió kéne.
Boltot tudsz mutatni ahol, hazsnálható mégis olcsó rádiót kapni, de csakis olyat mutass amit te is megvennél.
| Thumbs Up |
| Received: 31 Given: 71 |
Egy cept-esem van, régen volt bekapcsolva. Talán ha egy emberrel beszéltem vele összesen...
http://forum.index.hu/Article/showAr...1&la=122626225
itt nézzetek körül ,jó kis használt cuccok vannak ,én is itt vettem pár készüléket .
Nekem két motorola gm300 asom van
motorola-gm300-1.jpg
és 3db motorola gp40
cp040.jpg
Az egyik gm300 as a házban van egy körsugárzó antennával, a másik a kocsiba egy mobil tetõantennával , így a ház és a kocsi között 20 km es körzetben tudok kommunikálni , sokszor használtam ,ráadásul 40 csatornára az amatõr frekik és az összes pmr freki is rá van programozva így szükség esetén velük is kapcsolatba tudok lépni . A kézi rádiók a munkámhoz kellettek , de azok is baromi erõsek , össze sem lehet hasonlitani a walkie-talkie kategóriával. Ezek kimondottan ipari rádiók , kis távolságon belül 20-km verhetetlen. Én ezt ajánlom ha kis közösségek közti kommunikációt kellene megoldani túlélési helyzetben .
Már változott a CEPT norma! Mo.n engedik újra az SSB modulációt 12W teljesítményig.
De ez úgy értendõ, hogy két új típusú rádióra adtak csak engedélyt, ami tudja az SSB-t is.
Viszont így a régiek is használhatók fú alatt, de csak a középsõ frekvencia tartományban, és nem nagyon lépve túl a teljesítmény korlátot. Ha ezeket betartjuk, akkor senki nem fogja tudni megmondani hogy milyen rádión beszélgetünk! Hogy CEPT minõsítésû vagy sem.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Hmmm.... Régi szép idõk!
Gratulálok a szerzeményeidhez, ha szakértõ kezekbõl származnak, akkor sokáig hasznos segítõid lehetnek.
De ezek az eszközök 70cm hullámhosszon üzemelnek, ha pmr frekik vannak benne. Bár a gm300 az adóteljesítménye miatt alkalmas hosszabb távú összeköttetésre.
Lehet venni rádiót olcsón (3-5000ft), de azon nem tudsz már senkivel beszélgetni, mert az olcsó rádiók nem tudják az SSB-t. És mindenki kizárólag csak azt használja, és használta mindig is, illegálisan. Mert azonos teljesítménnyel adva az SSB moduláció használatával 3x akkora távolság hidalható át.
Szóval a rádiók ára: stalkerIX 30000.- a Grant 40000.- körül van használtan. (új nincs)
Gari persze semmire nincs, de az eladónál ki kell próbálni. Amúgy nagyom masszív darabok.
Én Grant-ot vettem, az a legjobb. Ha teheted te is ilyet vegyél!
A buheráltat, felhúzottat nem szabad megvenni! Azt is érdemes megnézni, hogy menyire kopottak a gombjai, és az elõlapja. Az sokat elárul arról hogy menyit használták.
Úgyhogy simán beütöd a keresõbe a típusukat, és kidobja az apróhirdetési portálokat!
Tudok benne segíteni, de nem vagyok egy nagy "isten" én sem. Még gyerekoromban Cb-rádióztam a barátommal, most szinte újra tanulom az egészet én is.
Itt megtalálod a Grant leírását magyarul.: http://www.garazs.de/radio/grant.html
Itt meg az antenna behangolást írják le.: http://www.garazs.de/radio/swrmeres.html
Nem olyan bonyolult mint amilyennek elsõre látszik.
Itt meg a rádiós etikettrõl.:http://www.garazs.de/radio/beszelgetes.html
Õk pedig egy profi rádiós szerviz.: http://radiolab.hu/
Ha valami gond lenne a készülékkel. Persze a vásárlás után érdemes lehet átnézetni, biztos ami biztos.
| Thumbs Up |
A kommunikáció szerintem is fontos gebasz esetén, de az is fontos, hogy bízz abban akitõl az info származik. Egy távoli, sose látott, ismeretlen CB-s is adhat fals infót, nem csak a kormány.
A technikáról. Elõször én is CB-ben gondolkodtam a nagy áthidalható távolságok miatt. De utánaolvasva rájöttem, hiába a múlt legendás készülékei, de nem múlt el nyomtalanul az idõ. Az olcsón beszerezhetõ rádiók általában leharcoltak, széttuningolt, kihajtott eszközök. A felújításuk egy vagyonba kerül és ugyanúgy szakember kell hozzá. A penetrátor antenna is lenyûgözõ teljesítményû, de a 8,5 méter mérete is.
Egy rövidebb hullámhosszú (UHF/VHF) rádióval is hasonló eredményeket érhetsz el ha nem kézi, hanem mobil rádiót használsz.
Nem utolsó sorban, elég kihalt a CB sáv. Ez nem saját tapasztalat, hanem a pesti pmr frekvencián panaszkodnak a "nagy öregek". Már õk is csak ritkán kapcsolják be a CB-t. A régebben CB-t használó amatõrök áttértek a pmr frekvenciákra. A kisebb hatótávot kompenzálandó, átjátszóadókat használnak.
Szerintem elõször derítsd fel mennyire aktív az éter a közeledben! Ha sok házon van penetrátor (vagy hasonló kaliberû) antenna, akkor érdemes belekezdened. De ez szigorúan csak magánvélemény. A rádiózást is tanulni, gyakorolni kell. Erre a CB is ugyanúgy alkalmas, és ha beüt a gebasz mindenki azt fogja elõvenni amije van. Biztos felélénkül a CB élet is.
| Thumbs Up |