0

Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Írtam is hozzátéve, hogy amíg van más választás, addig nem abból vásárolok. Egy túlélési szituációban nyilván nem fogok én sem válogatni.
Egyébként van egy pár a glutamátos fajtából is itthon, amikor nem volt más fajta akkor abból vásároltam.
A költséghatékonyság szempontjából vagy mert nincsen más választék szerintem is elfogadható.
Mindenki azt vásárol amire van igénye/pénzügyi kerete/lehetõsége.
Én konkrétan enyhe nyelvzsibbadással szoktam észrevenni a nagyobb koncentrációjú Na glutamátot. Ez viszont már nem ide tartozik.
Thumbs Up |
Igazából rá kell koncentrálni, pl úgy hogy: Tovább ízlelgettem a falatot, egy idõ után érezte hogy az ízek kissé elmosódnak (elvesztik kissé karakterességüket) és enyhe nyelvfelszín zsibbadás is társult hozzá.
Mindezt már azelõtt érzékeltem a bizonyos sonkafelvágottnál és fõtt füstölt szalonnánál, mielõtt olvastam a Na glutamátról. - Kiterjesztett/kitejesedett "valóság".
Miután olvastam több forrásból is errõl az "ízfokozóról" (inkább ízelnyomó), ahol is idegméregként volt megjelölve és illik is a képbe, mert mintegy megmérgezi az ízlelõbimbókat (ezért a zsibbadás). Ráadásul ha sokszor fogyasztja az ember ezeket az élelmiszerré kezelt élelmeket akkor függõséget is okoz, úgy hogy huzamosabb fogyasztás után az adalék nélküli ételek nem ízlenek annyira és az agy kívánja a "megszokott ízeket". Pont ilyen a (fõleg) gyerekek esetében tapasztalható úgynevezett "chips szindróma", hogy mindennap akarnak enni belõle egy tasakkal és még milyen meggyõzõen tudják azt kérni. A chipsek 90%-ban jelen van ez az adalék.
Bõvebb információt, kutatási anyagot fel lehet lelni az interneten, ami ezt alátámasztja.
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
tegnap és ma befõzés. 10 kg paprika + 6 kg paradicsom = lecsó 16-17 befõttes üveg, valamint 25 kg paradicsom paradicsom pürének. jól sikerült lehet hogy csinálunk még és majd viszek kóstolót ha lesz fõzõs találkozó![]()
Thumbs Up |
Nálunk az idei évben nem volt paradicsomfõzés, mert megcsapta a köd a paradicsomot, de a tavalyiból van még elegendõ.
Ha van alapanyagod akkor csak ajánlani tudom, hogy tegyél el üvegbe amennyit csak lehet. Nálunk is így volt tavaly, igy az idei télen nem lesz hiányunk paradicsomból.
Termett viszont apró szemû paradicsom amit nem vitt el köd.
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
mi kaptuk egy részét mint a paprikának mint a paradicsomnak és vettünk még a piacon hozzá. ne tudd meg milyen csúnya és drága cucc közt válogattunk mire találtunk szépet és jó áron. paprikával nem volt baj.
viszont ma megkóstoltuk a Lidl ( baroni ) babgulyást, hát nem veszek többet. mócsingos hús van benne és mellék íze van a lének. jól nem laktam és finom sem volt.
Thumbs Up |
Akartam még írni az ízfokozókkal "feljavított" ételekrõl valamit. Ez nem más lenne mint, hogy az ízfokozót több esetben is használták/használják, a kissé silányabb/alacsonyabb minõségû alapanyag(ok) kevésbé finom ízének elrejtéséhez. Itt jön a szóba a nyelv bizonyos fertályainak zsibbasztása Na glut. segítségével - ez pedig "amit nem ízlelsz az nem is fáj" típusú hozzáállás keretében nyilvánul meg.
Több ilyen tapasztalt példám is volt konzervekkel, és nem csak az ízfokozós verzióval. Itt van a szerepe az "Azt egyed amit tárolsz és azt tárold amit eszel." hangzatú "prepper" mondatnak.
Nekem kb. fél évtizednyi tapasztalatom van az intenzívebb konzervfogyasztás témakörében. A halkonzervekkel kezdtem kb 8-10 éve. Ezt követte a babkonzerv, azután lencse, majd az ananász, barack, jött a pacal, az elsõ sóletek, lencsefõzelék, tonhal és a többi készételkonzerv.
Fokozatosan tapasztalom ki a fajtákat/neveket és tárolok azokból amelyiket megfelelõnek érzek.
Tehát mielõtt lecsapna bárki is az akciós konzervekre, elõtte fogyasszon el 1-2 tesztpéldányt (ha még nem tette meg), már ha békeidõ van vagy megvan a lehetõség rá, hogy belefér egy visszaút a nagy bevásárlásra.
Amikor meg sejteni lehet hogy baj közeleg, akkor persze meg kell tenni mindent az életben maradásért, a családért. A prepperségben én látom a rugalmasságot, a határozottságot és hogy nincs abszolút jó vagy rossz döntés, csak helyes vagy helytelen és ez is szituációfüggõ.
Hogy maradjak a téma konkrétumain:
Raktam egy új tárolóba konzervet+ sót is mellé és könnyebben hozzáférhetõ helyre raktam az eddigiekhez képest. Megy apránként a készletek decentralizálása egy bizonyos mértékig.
Néhány naponta szoktam nézni különbözõ túlélõ/taktikai felszereléseket árusító weblapokat, már ebbõl is számtalan dolgot meglehet tudni. Ütemezni, hogy melyik felszereléseket rendeljem meg egy csomagba, mert így szállítási költséget takarítok meg és a legszükségesebbe(ke)t veszem meg elõször.
Éppen ma egy Tesco-ból vásárolt 1,8 m-s polcot szereltem össze, 1 óra alatt kész volt és csak egy közepes méretû gumikalapács kellett a szereléshez, hála a csavarmentes kivitelnek. Az alkatrészei egyenként kissé hajlékonyak voltak, de összeszerelve már valamivel masszívabb lett. Azt nem mondanám, hogy megéri teljesen az árát, de pl konzervtároláshoz alkalmas lenne.
Szerszámtárolásra viszont megfelel.
Thumbs Up |
Vettem egy Angold DPM zubbonyt és egy hozzávaló nadrágot, 30méter paracordot olive színben, egy marpat mintás ripstop ponchot és egy svájci tábori baltát, és egy hevederövet. Akartam bakancsot is venni de sajnos nem volt a méretemben pedig volt 15ért egy alig használt magnum is amibe beleszerettem de persze az se volt jó méret![]()
Thumbs Up |
Received: 70 Given: 51 |
Voltunk kint szarvas bõgés miatt, hátha lencsevégre kerül valami.
Többet láttam mint "lõttem". Még az elején van a bõgés.
A lényeg:
Szedtünk nagy õzlábgombát és fekete trombitagombát.
Õzláb ment vasárnap ebédre, jó kiadós gomba, szeretjük nagyon. A trombitagombát megcsinálta az asszony
hagymával....elég meggyõzõ. Korábban nem szedtünk ilyet, de ezután fogunk, szárításra is. Tudom ajánlani mindenkinek.
Elég sok gombaszedõ volt kint aznap.