Oldala 14 of 18 ElsõElsõ ... 41213141516 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 131 to 140 of 173

Topic: Hogyan kezdjünk hozzá ?

Senior Member mmilan21's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló szfenikus Hozzászólás megtekintése
    ...
    Én úgy vélem, hogy most van még hét bõ esztendõnk ahhoz, hogy fél önellátóvá tudjon a társadalom egy szûk rétege alakulni, ezért lenne különösen fontos a kiskertes mozgalom felélesztése. Beszéltem is errõl - érintõlegesen valamelyik posztban...
    ...
    Nekem is az önellátáson jár az eszem. Nem vagy egyedül. Sõt itt a fórumon regisztráltak közül is vannak szép számmal, akik afelé haladnak.
    Sikerült is valamennyit megvalósítani már. Olyan 15-20% környékén tartok mostanság. Kb 5% növekedést számolok minden évre (jövõre kb. 20-25%). Sikerült bõvíteni a kertet és még van potenciál benne. Eszközöket is tudok készíteni, kéziszerszámokkal. Készítettem már seprût is egy bodza fából és rengeteg vékony vadhajtásból. Lassan elindulhat a háziszappan kísérletem második felvonása is a hamulúggal. Én pl egyedül még mindig nem boldogulok a 300nm-es kerttel(augusztus környéki elgyomosodás). Mulcsozást után pótolása nem kis munka, épp elég volt a fokhagymánál karbantartani. A lényeg, hogy egyenlõre nem értem el a hatékonyságot, ami szükséges hozzá (pedig van tolikapa hozzá). Vagy a szúnyogok eszik az embert, vagy a meleg és az izzadás. Van olyan is, hogy nincs kedvem egyik nap gyomlálni, inkább mást csinálok. Aztán másnap, meg majdnem a negyed kertet megcsinálom. Hosszú... Azért a az ezelõtti évekhez képest minden évben 10-20% javulást érek el. A termésátlag javult a néhány reformmódszer bevetése miatt. Ott van a raktározás is. Az elõzõ évekhez mérten ott is javult a helyzet, szereztem karton ládákat, hálózsákok voltak, így jobb a tárolás is. Készítettem egy tárolópolcot is a ládák számára. Volt egy általános kupleráj' rendetlenség a lakás hátsó részében, na ez is javult szemmel láthatóan.
    Koránt sem optimális családi fészek a miénk. A lassú fejlõdés mozgatórugója nagyrészt én vagyok. Van hova fejlõdni, mindig van tennivaló.
    Azonban örömmel látom, hogy a környékemen is megindult egy nagyon lassú(egyenlõre) folyamat. Egyre többen érdeklõdnek (nem csak tõlem) a reform(jelen esetben az ember érdekét szolgáló) dolgok iránt, pl: gesztenyével való mosás, reform ételek, vegyszermentes dolgok, egészségesebb élelmek, alternatív közlekedés, elektromos kerékpár(erre felénk nagy slágere van)/én megelégszek a jó öreg 3 sebességes, agyváltós NDK-s csodával, meg is elõzöm olykor az elektro' mamit/papit vele/.
    A másik oldal persze a szemlélet, a lelki oldala. Az alternatív gondolkodásmód, intuitivitás. Nyitottság az ismeretlen felé. Hosszú ezt ide leírni. Illetve van még néhány furcsaság is, de ez a kiterjesztett látásmód velejárója.
    Én sem konkrétan egy WW3-ra készülök, hanem az emberiség próbatételére, meg találjuk-e majd a fényt a sötétségben? Van rá idõnk, ha jól használjuk ki, tanulunk mások és legfõbbként saját hibáinkból.
    A 7 éves ciklus illik a 2020-2025-ös ÚVR közelítõ ciklusba is szerintem. Nem zúdítanak a nyakunkba mindent egybõl, hanem a fokozatosság elve érvényesül. Ezzel párhuzamosan kell mi is rákapcsoljunk a változásra/önellátásra.
    Kialakulnak majd a dolgok. A változás biztos, de hogy mint kezdünk vele az a mi döntésünk lesz, ezzel együtt felelõsségünk.
    Készülj a változásra, reméld a legjobbakat és tegyél érte!

Senior Member pappito's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló BragBOL Hozzászólás megtekintése
    Nálam annál pusztítóbb dátum is van, 2028 a totális világvége dátum, mint kisbolygó becsapódás lehetséges bekövetkezése (szerintem ez attól függ hogy változik-e az emberiség a jó irányba)
    szóval, ha az emberiség elkezd rendesebben viselkedni, akkor az égitestek pályája megbocsájtóbb ívû lesz és a kisbolygók nem csapódnak a Föld felszínébe??

Nekem ez pont egy szinten van a márciusban születtem, amikor így meg úgy álltak a bolygók, tehát jó vagyok a mûvészetekben és a konyhában...

Senior Member pappito's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    ahhoz, hogy félönellátóvá tudjon a társadalom egy szûk rétege alakulni, ezért lenne különösen fontos a kiskertes mozgalom felélesztése.
    a kiskertesdi egy hasznos és szép hobbi, de az önellátáshoz, sõt még a félönellátáshoz sincs sok köze. a kiskerttel foglalkozás nem ment meg egy országot sem semmitõl.

Az a nosztalgia a paraszti élet után, csak romantikus képzelõdés, a paraszti élet leginkább szimplán nyomorúság volt, munka látástól vakulásig és korai halál.

Senior Member mmilan21's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló pappito Hozzászólás megtekintése
    a kiskertesdi egy hasznos és szép hobbi, de az önellátáshoz, sõt még a félönellátáshoz sincs sok köze. a kiskerttel foglalkozás nem ment meg egy országot sem semmitõl.

Az a nosztalgia a paraszti élet után, csak romantikus képzelõdés, a paraszti élet leginkább szimplán nyomorúság volt, munka látástól vakulásig és korai halál.
    Valami ilyesmit próbáltam leírni én is csak a saját tapasztalataimon keresztül. Kell 2-3 ha föld 2-4 ló, egy kb 6 tagú család, gazdasági épületek, gyümölcsös, szõlõ, egy kisebb kaszáló/legelõ, munkaeszközök amit a lovak bírnak húzni (eke, borona, rendsodró és hasonlók). Nekem ebbõl jó ha a harmada úgy ahogy megvan.
    Akkor viszont amikor szûkös lesz a helyzet, meg fog indulni a helyi cserekereskedelem és a most szemétnek gondolt dolgok is értékesek lesznek (sörös doboz, papír, hamu, elektronikai hulladék, meg ilyesmik).
    Azok a felkészülõk/normál emberek lesznek elõnyben akik:
    1: Tudnak saját ellátásra elég élelmet termelni, a felesleget pedig elcserélni arra ami szükséges.
    2: Meg is tudják védeni a készleteiket és területeiket (fegyverrel és puszta kézzel is).
    3: Elõ tudnak állítani önerõbõl másoknak hasznos dolgokat, amelyeket késõbb elcserélhetnek/megrendeléseket teljesíthetnek.
    4: Önmaguk számára is elõ tudnak állítani bizonyos eszközöket, szakmájukból kifolyólag is.
    5: Készleteit decentralizált módon tárolja, így ha pl. a pincét kirabolják, még akkor is lesz még bõven ellátmánya.
    6: Képes kommunikálni különbözõ csatornákon: napelem/szélkerék + CB rádió + antenna, PMR rádió s helyi kommunikációhoz és hallgatózásra a többi sávon pedig szkenner.
    6+1: Extra faktor pedig az, hogy a tudás/eszközök nagy részét a nagy lesüllyedés bekövetkeztéig elsajátítja/megszerzi az ember.

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    ...szép-szép......de....azt mondják " a történelem ismétli önmagát "..na gondoljuk át ezt a dolgot logikusan...a felvázolt idilli önellátó kisgazdaságok talán az -0000-1900 évekig mûködött,...
    amelynek mértéke a VII. század elejére világszinten elérte az 50 millió fõt. A csökkenés okai között számos tényezõt említhetünk, elegendõ csak a népvándorlások okozta pusztításra, a gyakori éhínségekre vagy a lakosságot tizedelõ járványokra gondolnunk. (Konstantinápolyban pl. 300-400 000 ember halt meg az 542-43-ban tomboló pestisjárvány következtében.) A VII. századtól ismét számottevõ változás következett a népesség számának alakulásában; Földünk lakossága, ha lassú ütemben is, de ismét gyarapodásnak indult, és 1000 körül elérte a Krisztus születése idején becsült értéket. Ezt követõen a népesség növekedése tovább folytatódott, és a XIV. század közepéig töretlennek volt mondható, ekkor azonban egy újabb demográfiai sokk következtében ismét jelentõsen – fél évszázad alatt mintegy 70 millió fõvel – visszaesett Földünk lakosságszáma. Ezt követõen a népességszám a XV. század közepétõl indult ismét – immár egyre erõteljesebb – növekedésnek, aminek hatására a világ népessége 1500-ra – az 1400 körüli 375 millió fõrõl – 461 millió fõre emelkedett.

A következõ kétszáz év még mindig a viszonylag lassú és területenként meglehetõsen eltérõ intenzitású gyarapodás idõszakának tekinthetõ, aminek köszönhetõen 1700 körül Földünk népessége elérte a 600 millió fõt. Ez a korábbi idõszakokhoz képest jelentõs, évi átlagban mintegy 700 000 fõs növekedést jelentett, ám látni fogjuk, hogy ez még mindig messze elmarad a késõbbi századokban regisztrált értékektõl. A népesség gyorsabb ütemû, látványos mértékû növekedése a XVII. század derekától figyelhetõ meg, 1700 és 1800 között mintegy 300 millió fõvel gyarapodott Földünk lakossága, ami éves átlagban 1,5 millió fõs emelkedést jelentett. A növekedés üteme a következõ évszázadban sem lassult, aminek köszönhetõen a világ népessége 1820 körül elérte az 1 milliárd fõt, majd 1900-ra már 1,6 milliárd fõ fölé emelkedett. Ebben az imént vizsgált 200-250 évben a gyarapodás fõ mozgatórugója az Európában – fõként annak nyugati felében – jelentõsen megnövekedett természetes szaporodás volt, aminek hatására a kontinens valamelyest növelte részesedését a világ össznépességébõl. Ez a tendencia azonban a XX. század elejétõl fogva már nem érvényesült, mivel a világ többi részén is hasonló folyamatok indultak be, és a század folyamán a többi kontinensen is gyors – az európai legtöbbször messze felülmúló mértékû – népességnövekedés következett be. Ennek köszönhetõen ötven év alatt mintegy 900 millió fõvel nõtt a világ népessége, és 1950-re már meghaladta a 2,5 milliárd fõt. Ettõl kezdve a népesség napjainkig még rohamosabb ütemben növekszik, 1980-ban 4,4 milliárd, 1990-ben 5,2 milliárd fõ volt. A hat milliárd fõs határt 1999-ben lépte át, az ENSZ október 12-ét jelölte meg a hatmilliárdodik ember (a boszniai Jasminko Neviæ és Fatima Helac fia, Adnan) születési dátumaként.
    ....mint látható egyre kevesebb a helyünk,a népesség ellátásához egyre hatékonyabb ipar,mezõgazdaság kell...és a hely nem nõ..hanem fogy..egyre több termõterület merül ki,sivatagosodik el...egyre több éhes szájra,a tengerek,folyók sem termelik újra magukat,a halászat eredményessége csökken...nézzünk szembe a tényekkel...az a mentalitás sincs meg az emberekbe mint 200 éve,akkor sokan írni-olvasni sem tudtak,csak túrták a földet jobbára eredménytelenül,volt egy kunyhója a családnak és oda rondított a küszöbre,....ezt ma már nem lehet visszahozni....cserélni a városba shtf esetén?..vicc ,be sem érünk a terménnyel a városba,nemhogy korrekt üzletet lebonyolítsunk...az emberek többsége bûnözõ lesz ,nem kertet túr,a kevés szorgalmast pedig kirabolják....és megy Õ is lopni....na és mi váltaná ki ezt a helyzetet ?..belegondoltatok egyáltalán?????...4-5-6- milliárd áldozat!!!...tudjátok mi lenne itt?...engedjétek el a fantáziátokat mi válthatná ezt ki!!!...kiskert ilyen körülmények között??....
    Last edited by Doom; 10-10-2014 at 09:50 AM.

Senior Member szfenikus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Úgy látom Ti nem tudjátok mirõl híresült el Somogyvámos, kik költöztek oda, mit csinálnak, hány fõvel, mekkora területen, hogy élnek, mit vesznek élelmiszerboltból, milyen gondolataik vannak ...

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Úgy látom Ti nem tudjátok mirõl híresült el Somogyvámos, kik költöztek oda, mit csinálnak, hány fõvel, mekkora területen, hogy élnek, mit vesznek élelmiszerboltból, milyen gondolataik vannak ...
    De tudjuk és a gondolataiknak személy szerint nem tapsikolok.
    Naná, hogy semmit sem vesznek boltban, hiszen önfenntartó életmódra rendezkedtek be itt Magyarországon, és nagyon úgy néz ki, hogy itt is akarnak maradni, és persze túlszaporodni bennünket.
    Még a végén autonómiát is fognak követelni.....

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én errõl nem tudok semmit. Felvilágosítana valaki? Köszönöm!

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Somogyvámoson telepedtek le és alakította ki a Magyarországi Krisna-tudatú Hívõk Közössége a saját ökofalujukuat. Önellátásra törekednek, de amíg van lehetõség, használják a civilizációs vívmányokat is.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Köszi a választ, már azt hittem hogy zsidók jöttek megint vagy egyéb nemkívánatos népek.

A topic keresõszavai: