Oldala 16 of 26 ElsõElsõ ... 61415161718 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 151 to 160 of 259

Topic: CB rádiózás

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Unicornis Hozzászólás megtekintése
    Be lehet hát!
    De ha az ember eredményt akar akkor kell a teljesítmény is!
    A rádióamatõrök is több száz wattal rádióznak. De akár 1,5 KW-al is.
    Meg lehet ezt csinálni fél wattal is, de akkor átjátszó adó is kell hozzá.
    És én úgy gondolkozom, hogy egy SHTF szituban nem bízom a kommunikációmat egy átjátszó adóra.
    Azzal bármi történhet, mert nem tudom az ellenõrzésem alatt tartani! Másrészt a papagáj átjátszó adó csak egy frekvencián mûködik. Ha SHTF van, akkor sokan rákapcsolódnak, és akkor bedugul az egész!
    Így viszont autonóm módon tudok rádiózni. Ez az én véleményem.
    A papagáj sem csodaszer. Nincs benne különleges varázslat. Ugyanolyan rádió, mint ami a felhasználóknál van. A kulcs a pozícióban rejlik. A pilisi is csak kb. 20W teljesítménnyel ad (Motorola GM 300 a rádió). A "Keleti sittes" is kb ennyi. Mégis beszórják a fél országot. Az igaz, hogy bedugulhat, de az nem, hogy csak 1 frekvencián mûködik. Ráadásul a csatornaváltáshoz nem kell helyszínen kezelni, DTMF kódókkal távolról, a kézi rádió tasztatúrájáról is átállítható. A dugulást ki lehet védeni szelektív zajzárral (CTCSS, DCS), így csak a beavatottak tudják ismétlésre bírni (persze ezek is visszafejthetõk).
    A papagájt is ellenõrzés alatt lehet tartani, csak neked kell üzemeltetni.

De továbbra is azt mondom, hogy mindegy milyen hullámhosszon, csak rádiózzunk! Nem a technika fog megmenteni, hanem az, aki a másik készülék elõtt ül és válaszol a hívásodra! Mit sem ér a rádió, ha most nem használjuk és nem építünk kis ismeretségeket, kapcsolatokat az éterben akiknek hihetünk, akikben bízhatunk SHTF esetén.

Senior Member Morpheus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Örülök, hogy ennyi törvénytisztelõ ember van a fórumon. De ugye elõfordulhat, hogy ezek a törvények majd egyszer nem számítanak...:-)

Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    A papagáj sem csodaszer. Nincs benne különleges varázslat. Ugyanolyan rádió, mint ami a felhasználóknál van. A kulcs a pozícióban rejlik. A pilisi is csak kb. 20W teljesítménnyel ad (Motorola GM 300 a rádió). A "Keleti sittes" is kb ennyi. Mégis beszórják a fél országot. Az igaz, hogy bedugulhat, de az nem, hogy csak 1 frekvencián mûködik. Ráadásul a csatornaváltáshoz nem kell helyszínen kezelni, DTMF kódókkal távolról, a kézi rádió tasztatúrájáról is átállítható. A dugulást ki lehet védeni szelektív zajzárral (CTCSS, DCS), így csak a beavatottak tudják ismétlésre bírni (persze ezek is visszafejthetõk).
    A papagájt is ellenõrzés alatt lehet tartani, csak neked kell üzemeltetni.

De továbbra is azt mondom, hogy mindegy milyen hullámhosszon, csak rádiózzunk! Nem a technika fog megmenteni, hanem az, aki a másik készülék elõtt ül és válaszol a hívásodra! Mit sem ér a rádió, ha most nem használjuk és nem építünk kis ismeretségeket, kapcsolatokat az éterben akiknek hihetünk, akikben bízhatunk SHTF esetén.
    Hát ezt mondom én is! :-)
    De csak Unikornissal tudtam eddig rádiózni!!!
    Számtalanszor kerestelek titeket a pilisi papagájon, sehol senki. A zello-t már meg sem említem.
    Az említett frekik meg süketek, vagy túl messze vagyunk egymástól.

Tehát ha borul a bili, akkor mondjuk nekem jól fog jönni a pesti helyzetjelentés és én is leadom a drótót Felvidéknek. Az információ értékes lesz. Most a neten lógva el sem tudjuk képzelni milyen hasznos lesz egy cb rádió.

Állítólag ezek a kövületek birják az elektormágneses támadást is, míg a mikroprocesszorok megsülnek. De lehet, hogy ez legenda.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Még másfél hétig nem nagyon leszek rádióközelben, csak így éjszaka. De holnap amíg autóban ülök 16-18 és 19-21 óra között, vételkész leszek. Morpheusként keresselek a pilisin?

Senior Member Unicornis's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Mzperiksz.
    CB sávban ma hivatalosan 1W AM 4W. FM és 12WSSB-vel lehet rádiózni.
    Mondom, hivatalosan de a valóságban a hivatalt nem érdekli hogy hány wattal rádiózol, feltéve hogy nem zavarsz senkit!
    Ez nem csak az én véleményem, hanem az öreg rókák tapasztalata is. Illetve van másnak kapcsolata a hatóság felé, ahol elmondták ezt szóban is neki: "Há' rádióóóózzál!"
    Fixy007:
    Pl egy ilyen kis rendszerrel: http://olx.hu/hirdetes/osszecsukhato...tml#a5ac453574
    Ehez kell még egy akkumulátor és kész a cucc! Ezzel naponta több órát lehet bekapcsolva vételen a rádió, és egy-két órát lehet adásban is! Ráadásul hordozható.
    Hidd el lesz kivel beszélgetni vészhelyzetben is!

Senior Member Unicornis's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Hát igen, ha nincs net, akkor teljesen átértékelõdnek a dolgok. Ilyen helyzetben sokan a rádió elé fognak ülni, és jobban tele lesznek a frekvenciák mint most. De persze nem csak Cb, de minden más freki is.

Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Még másfél hétig nem nagyon leszek rádióközelben, csak így éjszaka. De holnap amíg autóban ülök 16-18 és 19-21 óra között, vételkész leszek. Morpheusként keresselek a pilisin?
    Igen, reggeltõl fenn vagyok.

Senior Member mzperiksz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Köszönöm a részletes összefoglalót, én is valahogy így tudom

Nem én lettem megszólítva, de válaszolok a kérdezett helyett.

Az adóteljesítmény függ a megszerzett engedély típusától és a frekvenciasávtól. A rádióamatõr engedélynek kettõ fokozata van: CEPT Novice és CEPT. A CEPT novice fokozat az RA osztályú besorolásba, a CEPT az RB, RC osztályú besorolásba tartozik. A frekvenciasávonkénti legnagyobb engedélyezett adóteljesítményt ez a táblázat tartalmazza. Általánosságban elmondható, hogy a novice korlátozottan üzemeltethet rádiót. Sok frekvenciatartományban (köztük a CB-hez közel esõ 28-29,7 MHz) nem is üzemeltethet. RH-n 25W, VHF és UHF-n 10W az engedélyezett. A teljes értékû vizsga után 150W, illetve 1000W az engedélyezett. Az 1,5kW kicsit túlzott érték. Ráadásul ahhoz már antenna is kell ami elbírja.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Morpheus Hozzászólás megtekintése
    Igen, reggeltõl fenn vagyok.
    Kerestelek délután 16:30-17:15 között és 19:45-20:30 között többször is. Fixyvel össze is futottam egy másik átjátszón, majd amikor 20-30 km-re megközelítettem akkor már közvetlenül is tudtunk egymással beszélni.

Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Bolond napom volt. Holnap két disznót vágunk. Egyszer mintha hallottam volna a nevem. Viszont ma megjött az új rádióm. De ezt a másik topicban. :-)