Oldala 45 of 95 ElsõElsõ ... 35434445464755 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 441 to 450 of 949

Topic: Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 5
    Given: 0

0 Not allowed!
    Lekvár , ez csak az azonnal fogyasztható konzerv , az volt a kérdés , ezen kívül akad még más is .
    Kertvárosiaknak ajánlom figyelmébe a nyulat , halk , szapora , kis helyen elfér , könnyen takarmányozható ....

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen általános szabály arra nézve, hogy az eltárolt ételnek mekkora része (%-osan kifejezve kalóriában, vagy a készlet elégséges idejében (pl 180 napra elegendõ készlet X %-a)) legyen készétel (egybõl megehetõ)?
    Szerintem az egyhavi készlet városon nagyon-nagyon kevés, de falun is necces ... bár nem tudom mennyi a zárolt készleted.
    A legtovább elálló élelmiszer az ólban van és ráadásul reproduktív! Nincs az a konzerv ami ezt tudja!!!
    Összevontam ezeket a gondolatokat...
    Bõven elégséges egy-két hónapra való készlet...a milyenségét nem a kalória vagy más határozza meg ,hanem a súlya és terjedelme...aki úgy gondolkodik,hogy 30-40 napra készül az jól teszi..elég ennyi...az ez idõt meghaladó katasztrófa ill. esemény olyan mértékû környezeti,társadalmi,pénzügyi és morális válságot okoz ami a hagyományos(otthon átvészelem)módon már nem élhetõ túl...valamit tenni kell gyorsan és okosan a túlélés érdekében..nagy eséllyel evakuálni kell a területrõl....igazából ez határozza meg az élelem felhalmozást...a mozgathatóság...
    Ahogy mondják..egy hónapot fél lábon is ki lehet bírni(de nem fél lábbal )..tehát menni kell....
    Senki ne olyan világot képzeljen el magának mint a mai....ha az egy hónapot meghaladja a baj,amit túl kell élni az alapjaiban rengeti meg a kis család és az ország-világ életét...ne legyenek illúzióitok...hogy majd szépen békésen átvészeltek az egy két--akár tíz évet otthon..konzerv és disznóvágás...befõttek és friss saláta a kertbõl...Ez badarság....
    Az egy hónapot meghaladó idõtartamnál várható...a savas esõ,a légkörbe került por miatt a nukleáris tél (nem csak atomnál,hanem meteor vagy több vulkán kitörése esetén is),olyan társadalmi változás ahol a ma ismert normák és fogalmak eltûnnek (úgymint tulajdon...hogy az enyém).
    Csak gondoljatok bele,ha nincs aki a törvényeket betartassa,ha nincs ipar,mezõgazdaság,az állatállomány megdöglik és a föld bevethetetlen és az esõ mérgezõ a növényekre élõlényekre,nincs közmû,egészségügy....
    Tehát nem kell sok mindent tárolni...csak egy hónapra,minimalista szinten,könnyen mozgatható,az elkészítéshez energia forrást nem igénylõ ételeket....
    Jó ötlet a lakásba elzárkózás...már ha van levegõ ami belélegezhetõ..ha nincs menni kell amíg tart a szûrõ...hová?..mindegy..csak el onnan..és mikor újra "levegõhöz juttok" gondoljátok át mit sikerült kimenekíteni!!!!!!!.....
    Ha beragad a zónába a nehéz,nem mobil készleteid,az állataid befõttjeid,a rizsed,a gázpalackod,a földed,a riasztód,a ruháid,...az életed.....akkor már az a 30 napod sincs amíg van esélyed biztonságot keresni és megvetni a lábad....
    ...mert bárhová mehetsz,ahol az életfeltételek jók...mert Abban a helyzetben nem érvényesek a mai normák...nincs magántulajdon....ha egy biztonságos nem szennyezett helyen találsz egy ingatlant ,ami senkié(nincs ott senki)..akkor be költözöl és élsz)
    CSak gondoljatok bele...,hogy a ma ismert törvények és a Rendszer biztosítja a felkészülést,az önellátást,a gyûjtögetést...az önellátó gazdálkodóknak is a Rendszer biztosítja a nyugalmat az által ,hogy védi a magántulajdont.Ha megszûnik a rendszer mindenkié a disznó,az alma,a konzerv,a kecske...aki erõsebb-okosabb azé lesz..nincs a Rendszer akit fel lehetne hívni,hogy lopják a gulyát...
    Kicsit jobban használjátok a fantáziátokat milyen lehet egy Ilyen esemény!

Super Moderator WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 254
    Given: 300

0 Not allowed!
    Most nézted az Interstellart? Sok a közös vonás a film és a mondandód között.

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Most nézted az Interstellart? Sok a közös vonás a film és a mondandód között.
    ..nem ismerem a filmet,de most,hogy ajánlottad megnézem....
    ..a másik,hogy néha itt a fórumon és máshol is olyan fokú naivitást érzékelek ami írásra ösztökél...de sokszor belátom.
    ..nem mindenki fogja túlélni...
    Sokan sajnos álomvilágban élnek,még a felkészülõk közül is...és hát az a fránya remény...,hogy csak olyan ici-pici,kis cuki katasztrófa lesz....ami ahhoz elég,hogy pusztuljanak a zombi seregek,de ahhoz kevés,hogy a "felkészültet "megfogja...és ugye örökké élünk
    ...nem baj ez..végül is mindenki úgy készül ahogy jónak látja...

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Doom Hozzászólás megtekintése
    ..nem ismerem a filmet,de most,hogy ajánlottad megnézem....
    ..a másik,hogy néha itt a fórumon és máshol is olyan fokú naivitást érzékelek ami írásra ösztökél...de sokszor belátom.
    ..nem mindenki fogja túlélni...
    Sokan sajnos álomvilágban élnek,még a felkészülõk közül is...és hát az a fránya remény...,hogy csak olyan ici-pici,kis cuki katasztrófa lesz....ami ahhoz elég,hogy pusztuljanak a zombi seregek,de ahhoz kevés,hogy a "felkészültet "megfogja...és ugye örökké élünk
    ...nem baj ez..végül is mindenki úgy készül ahogy jónak látja...
    Kihoztad belõlem az állatot... engem is írásra ösztökél a naivitás! Hadd kérdezzek Tõled, ó bölcs fehér ember!

- Mit szándékozol csinálni, ha elfogy az egyhavi készleted, hova a fenébe tudsz menni feltankolni, a teszkóba?
    - Kit akarsz kirabolni, ha már lefoszlottak rólad az erkölcsi gátlások, és BÁRMIT megtennél egy adag csilis babért?
    - Milyen koncepciód van, azon kívül hogy bemenekülsz az erdõbe, és ott boldogan élsz amíg meg nem halsz?
    - A MENEKÜLÉS-en kívül van bármilyen épelméjû javaslatod a tartós életben maradásra?
    - Miért jelent neked túl nagy szellemi igénybevételt, átgondolni azt a megoldást, amit én javaslok? (Önellátásra való berendezkedés, ha esetleg nem ugrik be elsõre.)
    - A Te verziódban SEMMIFÉLE hosszútávú elképzelés nincs, az újrakezdésnek még a nyomát sem látom.
    - De akkor hogyan akarsz megmaradni, és fõleg minek?
    - Parazitaként élõsködni az ostoba parasztokon, akiknek külön "kecske klubot" kellene nyitni a fórumon?

Várom a kellõképpen átgondolt válaszod!
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Rekvirálás, hatósági igénybevétele ingó dolgoknak, pl. élelemnek, állatoknak, takarmánynak, közlekedési eszközöknek, a hadviselés céljából szükséges más anyagoknak és eszközöknek. R. általában csak háború v. háborús veszély esetében megengedett, ha a honvédség, a közbiztonsági szervezetek szükségletét, ill. a polgári lakosság ellátását a gazdasági forgalomban közönségesen alkalmazott módszereikkel nem lehet biztosítani. A R.-t mindig a szükséges mértékre kell korlátozni és a szolgálati képességgel arányba kell hozni. R. esetében térítés jár. A R. jogossága és a térítés összege tekintetében felszólalásnak van helye, (1939:II. tc).
    Doom, te mindig, mindenre találsz kifogást, hogy miért ne .
    (Szerinted ne készüljön senki semmivel, mert folyamatosan azt emlegeted hogy kirabolhatják, hatóság elveheti, orvlövészek vadászhatnak a tanyasiakra, stb.)
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Doom, te mindig, mindenre találsz kifogást, hogy miért ne .
    (Szerinted ne készüljön senki semmivel, mert folyamatosan azt emlegeted hogy kirabolhatják, hatóság elveheti, orvlövészek vadászhatnak a tanyasiakra, stb.)
    ..igen ez így van!...erre van Ez a fórum...hogy az érme túloldalát is meg kell nézni...ha mindenre "tetsziket "nyomnék..nem lennék más mint egy birka aki béget a többiekkel...nos nem vagyok az..még ha ez nem is "tetszik" másnak....
    A zárójelben lévõ mondatod csúsztatás..én ilyet soha nem állítottam,sõt minden perc szabadidõm erre szentelem...de az életnek,különösen a túlélésnek vannak árnyoldalai is...ha tetszik.ha nem...

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    Kihoztad belõlem az állatot...
    ...nem nem ez volt a szándék....csupán felhívás a gondolkodás képességére...hogy nem minden maxi faca és nem biztos,hogy teljesen jó az irány....
    Nos a "bölcs fehér ember! "..csak annyit mond Neked..csináld a dolgodat ahogy eltervezted....de legyen bepakolva a sporttáska az ajtónál,ha menni kell és ne hullajts könnyet az évtizedes munkádért!

A többi kérdést a harag és a kétségbeesés szülte..így azokra nem is igazán lehet válaszolni,mert nem komolyan kérdezted.Majd egy sör mellett nyugodtan megdumáljuk...bár nem fog tetszeni...de hát ilyen a túlélés...nem leányálom.

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    ...nem nem ez volt a szándék....csupán felhívás a gondolkodás képességére...hogy nem minden maxi faca és nem biztos,hogy teljesen jó az irány....
    Nos a "bölcs fehér ember! "..csak annyit mond Neked..csináld a dolgodat ahogy eltervezted....de legyen bepakolva a sporttáska az ajtónál,ha menni kell és ne hullajts könnyet az évtizedes munkádért!

A többi kérdést a harag és a kétségbeesés szülte..így azokra nem is igazán lehet válaszolni,mert nem komolyan kérdezted.Majd egy sör mellett nyugodtan megdumáljuk...bár nem fog tetszeni...de hát ilyen a túlélés...nem leányálom.
    Az idézett bekezdés mellett, amibõl kiragadtál hangulatjel van, hova lett a humorérzéked, ó bölcs fehér ember!
    Nem haragszom, és nem vagyok kétségbeesett, miért is lennék az! A gondolkodást pedig, mindig nagyon jó idõtöltésnek tartom!

Tõled csak azt hallom, hogy készülsz, sõt... mindenki meg fogja látni hogyan... hát, szeretném megtudni hogyan és mire készülsz.
    Szóval Doom, szeretném ha válaszolnál a feltett kérdésekre, mert én komolyan kérdezek, akik ismernek tudják ezt.
    Szeretném látni a Te érmed másik oldalát, elõre is köszönöm a válaszokat!

Emlékeztetõ:
    - Mit szándékozol csinálni, ha elfogy az egyhavi készleted, hova a fenébe tudsz menni feltankolni, a teszkóba?
    - Kit akarsz kirabolni, ha már lefoszlottak rólad az erkölcsi gátlások, és BÁRMIT megtennél egy adag csilis babért?
    - Milyen koncepciód van, azon kívül hogy bemenekülsz az erdõbe, és ott boldogan élsz amíg meg nem halsz?
    - A MENEKÜLÉS-en kívül van bármilyen épelméjû javaslatod a tartós életben maradásra?
    - Miért jelent neked túl nagy szellemi igénybevételt, átgondolni azt a megoldást, amit én javaslok? (Önellátásra való berendezkedés, ha esetleg nem ugrik be elsõre.)
    - A Te verziódban SEMMIFÉLE hosszútávú elképzelés nincs, az újrakezdésnek még a nyomát sem látom.
    - De akkor hogyan akarsz megmaradni, és fõleg minek?
    - Parazitaként élõsködni az ostoba parasztokon, akiknek külön "kecske klubot" kellene nyitni a fórumon?
    Last edited by Lekvár; 04-05-2015 at 06:29 PM.
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Félek belekezdeni, mert azt érzem, csak feleslegesen szaporítjuk a bejegyzések számát és koptatjuk a billentyûzetet. Úgyis elbeszélünk egymás mellett, mert máshogy szemléljük a dolgokat.
    De amíg várunk Doom válaszára, alátámasztanád a saját álláspontodat?

Idézet Eredeti hozzászóló Lekvár Hozzászólás megtekintése
    Szerintem az egyhavi készlet városon nagyon-nagyon kevés, de falun is necces ... bár nem tudom mennyi a zárolt készleted.
    Nem az a lényeg hogy mi a végkifejlet, bár nem értem kristálytisztán mire célzol, hanem az hogy mikor üt be a szar!
    Gondolj bele, novemberben-decemberben (téli idõszak) beüt a gebasz, esélyed sincs, hogy tavaszig akárcsak egy taplógombát is szerezz, vagy ha olyan az idõ, akárcsak elindulj érte.
    Abban nem lehet reménykedni, hogy falusiak majd hordják a piacra a tolást csereberélni iparcikkre... ez egy illúzió.
    Tudom a válasz helyzetfüggõ, de szerintem nem kevés. Ennyi készlet még feltûnés nélkül tárolható és forgatható. Ha lesz bármiféle szervezett ellátás (segélyosztás), akkor az a városokban indul meg elõször, így nem felélni kell a készletet, csak kiegészíteni vele azt ami beszerezhetõ. 30 nap alatt kiderülhet, hogy végleges a balhé és alkalmazkodni kell az új helyzetre vagy szép lassan helyre áll a korábbi állapot. Azt gondolni, hogy -akár téli idõszakban is- olyan a városban elõfordulhat, hogy nem találsz élelmet, szintén illúzió. Kiindulva az elmúlt évek teleibõl, max. 1-2 hét tétlenségre lennénk kárhoztatva, amire elég a 30 napi készlet.

Falun egyszerûbb, hiszen a jószág végszükségben bármikor levágható, a takarmánygabona emberi fogyasztásra is jó, és a kamra meg téli idõszakra tele van.
    A legtovább elálló élelmiszer az ólban van és ráadásul reproduktív! Nincs az a konzerv ami ezt tudja!!!
    Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy ezt mire alapozod! Tudom, mindenre lehet példát és ellenpéldát találni, de talán az általánosabb, hogy "háborús" helyzetben a lábasjószágnak halnia kell, ha nem biztosított az folyamatos élelmezés. Már a középkorban, az ostromlott várakban, akár a II. világháborús Angliában. Mert az állattartó gazdálkodás kevésbé hatékony élelmezésre, mint a növénytermesztõ. Abban is ellenvéleményt fogalmaznék meg, hogy a legtovább elálló élelmiszer az ólban van. Az ólban álló élelmiszer folyamatos gondozást, törõdést és védelmet igényel. Ami persze általában megoldható, de nem mindig biztosítható. Ráadásul meddig tartasz egy vágóállatot? 1-2-3 év? A konzervet berakom a szekrénybe/bunkerbe/barlangba és 5 év után jár le a szavatossága, de tovább is fogyasztható. Nincs az a vágóállat, ami ezt tudja!!!

Ja, hogy majd jönnek és elveszik... hányszor hallottam már ezt! Ahhoz jönni kell, és meg kell próbálni... mind az Úr kezében vagyunk!
    Ahhoz elõször olyan esemény kell, ami miatt aktuális az elvétel. És az sem mindegy, hogy ki fog jönni. Ha nincs társadalom, államhatár se lesz. Nem a városi túlélõktõl tartanék, hanem a felfegyverzett és tapasztalt szabadcsapatoktól.
    Hány vajdasági, szerbiai vagy kelet-ukrajnai gazda mondhatta el a szavaidat mielõtt meglátogatták az éhes katonák?

Tévedés ne essék, nem török lándzsát a városi túlélés kizárólagos megoldásként emlegetése mellett. Mint ahogy egyetlen városi túlélõ sem. De nem kellene elvetni, mint lehetõséget!