Oldala 17 of 26 ElsõElsõ ... 71516171819 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 161 to 170 of 254

Topic: Önellátás

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2014
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Lekvár milyen egy ilyen kaptár mézhozama?

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló glassbox Hozzászólás megtekintése
    Doommal pedig egyet kell értsek, a közösség gyakran elnyomhatja az egyént, és a fórumon (ez egyrészt jó hír) már kezd kialakulni egy erõs közösség. De az ilyen közösségeknél gyakran ki kell harcolni az elismerést, (ami számomra Doom felé egyébként megvan!) másrészt bizonyos tagok folytonos parttalan vitába keveredhetnek a véleményed alapján. Gyakran nekem sincs kedvem harcolni és inkább passzív üzemmódba kapcsolok.
    Kösz!
    Nem értek valamit! Nem értem,hogy egy fórumon miért probléma,ha valaki más,ha a véleménye,felkészülése más utakon halad.Lehet néha baromságok jönnek le a billentyûkrõl.
    Na és,akkor mi van?
    Sokan köztük Lekvár mondatait szinte iszom,mert sok érték van benne,de nem mindig tapsolok!Na és,akkor mi van? Nem vagyok birka ,hogy bégetve kövessek mindenki akinél van kolomp.Van saját véleményem és kidolgozott tervem stratégiát.
    Az én túlélésemet ez fogja szolgálni,mert rám szabták,magamra szabtam!Hiába akarom Lekvár,Morpheus,Alias,doki,Raktáros vagy más bakancsát hordani,vagy nyom,vagy csónak lesz!Mert nem az enyém!
    Nos ezeknek hangot is adok,ahogyan Te is.
    Mellesleg ugyan azokkal a problémákkal küzdök én is ahol élek ,mint Te.Csak nem írom le,sok mindent nem írok le.
    Nekem bejön a szenvedélyed,az igazság érzeted!Csak még a kor bölcsessége hiányzik.Ne úgy értsd,hogy nem vagy okos,hanem még nem vagy bölcs.Nem kell mindig harcolni,tudni kell félreállni az erõsebb elõl vagy szövetséget kötni vele!
    Nem kell mindent a világba kürtölni,mert látják,tudják,jegyzik(ezt is amit most leírok). Legyél feddhetetlen,tedd magad rendbe.Fizesd a hitelt ha lesz,a rezsit,járj be dolgozni az Õ szabályaik szerint,mindenképpen kerüld el a rabosítást,az örök bélyeg!
    Ha nem jó ahol élsz próbálj váltani,
    Éltetjük a királynõt amíg Õ van hatalmon!De "ha meghalt a királynõ,hát éljen a királynõ"
    Sosem az elmúlt napokon rágódj,sem a mai napon,válts,ha kell és ne nézz vissza. Köpj egyet,fordulj sarkon és menj onnan.
    Ha kell évente,ha kell hetente.Ne ragadj bele egy sikertelen kényelmetlen világba,se kapcsolatba,se állásba,semmibe.Keresd a kiutat,de csendben és csak akkor húzd meg a ravaszt ha biztos a találat.
    Szép életet Neked!

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ne veszekedjetek!
    Ez a topic nem rólam szól! És már bánom, hogy megnyitottam.
    Ez nem veszekedés, csak határozottan védjük az álláspontjainkat! De azóta látom, te is belehúztál! Ne bánd, hogy megnyitottad a topikot. Ezek csak közjátékok, ha nem itt, akkor máshol jönnek elõ.

De mindenesetre. Nekem most 1800 négyzetméternyi pihentetett terület áll rendelkezésemre ami a tavaly és nyár elejéig legelõként is funkcionált. (nem én legeltettem rajta, hanem a szomszéd, de a fák miatt már nem engedem) Sok a bodza, pitypang, csalán, cickafark, fûfélék. Még teljesen lekaszálni sem tudtam normális kasza nélkül.
    Felásni meg próbáltam, de nem egyszerû dolog, ide szántás kellene. Sokan megmondták, hogy ekkora területen nem leszek önellátó. Esetleg pár napelemet vehetek, és berendezhetek egy esõvízes rendszert, de lehet többe kerül a leves mint a hús. Állatot ekkora területen nem lehet tartani, max csirkét, nyúlakat, de azt sem szabadon.
    1800 nm sok mindenre elég. Kísérletezgetésre mindenképp. Én azt ajánlanám ne szántasd fel elsõ körben, csak áss fel egy-két ágyásnyit (pl: 1,5x5m). Idén már úgy se sok mindent tudsz vetni. Egy kis zöldborsó, uborka, zöldbab és nyári retek. Ha sikerül paprika-paradicsom palántát keríteni, még az is belefér. De az aktív gazdálkodók majd bõvítik vagy szûkítik a listát. A biztonság kedvéért a házhoz és ablakhoz lehetõ legközelebb tedd az ágyásokat. Ha a szomszédok már erre a kicsire is rámozdulnak, akkor felesleges nagyban hozzákezdeni. Viszont megszerezheted az elsõ pozitív (vagy negatív) élményeket és eldöntheted, ez-e a te utad?
    Ez megtehetõ nagyobb kezdõ befektetés nélkül, csak kézi szerszámokkal.
    Ja! Ami most terem a kertben azt mindenképpen használd! Bodzaszörp, csalán- és cickafarkfû tea. De még a pitypang is használható.
    Az állattartás végképp nem az én asztalom, de ekkora kertben sok minden megélhet. Baromfi mindenképpen, tyúk a tojásért, gyöngytyúk riasztónak, gúnár biztonsági õrnek. De ez is ráér jövõre és csak szakaszosan. Tavasszal pár elõnevelt csirke ami elkapirgál õszig, közben szépen lassan vándorolnak a lábasba. Õsszel pedig a maradék is levágható, ha télire nem tudsz vagy nem akarsz gondoskodni róluk. Nyulakat is tarthatsz, de azok talán kényesebbek, mint a baromfi.

Gondolkodtam a vadászaton. Persze hivatalosan. Odakint sok a vad, eltartják magukat, jobb ötletnek tûnik mint a saját kertembõl állatkertet csinálni.
    Nekem errõl az a véleményem, hogy többe kerül a leves, mint a hús. A vadászat úri passzió (bár már megjegyezték, hogy nem csak az urak ûzik), amennyit ráköltesz, abból több vadhúst tudsz venni. Ha az önvédelem is szempont, akkor nem csak a vadhús a nyereség.

Elsõsorban ellenálló gyümölcsöket szeretnék telepíteni, õsszel valószínûleg rendelek majd tõlük:
    http://barnaesfiai.hu/
    Minimum 11 fát.
    A gyümölcsfa nagy és hosszútávú befektetés. Ha most belevágsz 5-6 év, mire termõre fordul. 7-8 év mire visszahozza a facsemete árát. Utána már "ingyen" terem, de most biztos vagy benne, hogy kitartasz ott kb. 10 évig? Nem lebeszélni akarlak róla, csak óvatosságra intelek (majd kapok az orromra a többiektõl)!

Cigányoktól félek, lehetséges, hogy elõbb fognak õk betakarítani, mint én, és már van két olyan bírósági ügyem is, ahol magamat védtem a cigányokkal szemben és én kerültem végül hivatalosan bajba. A területet talán ha tüskés sövénnyel körbeveszem (esetleg vegyesen homoktövis, méztövis) nem tud rajta átjönni senki. Eddig be-be jártak a telekre, de csak a kutya nyakörvét lopták el... (??)
    Ez ellen építs közösséget! Ja már van közösség, itt ez a fórum. Nagyhangú társaság, de majdcsak kapható pár ember aki ráizgul egy egynapos fizikai munkára és meglátogat! Akkor a szomszédok is látják, nem vagy egyedül, sõt rossz arcú társaság vesz körül.

Még homoktövisen, csicsókán, méztövisen, egyéb igénytelen növényen töröm a fejem, lehet hogy sepp holzer nyomán bevállalok egy-két mangalicát munkagépnek!
    Ezek csak tervek, egyelore szar az egész. Folyamatosan nõ a zöld, lekaszálni is alig lehet, cserébe a gyümölcsfák is jól érzik magukat ebben a nedves környezetben. Másrészt lehet, hogy nem oda kellene gyümölcsöst telepítenem, ahol meg lehet fulladni a cigányok kábelégetésétõl.
    Sõt, van egy olyan érzésem, hogy valami lakatlan sziget lenne a legjobb erre a célra.
    Az üveg számomra most szükséges rossz, "munka" pénzkereseti lehetõség.
    A zöld-kerítés jó ötlet, ápol és eltakar. Viszont utána is karbantartást igényel. És engedj meg egy csípõsebb megjegyzést, ha már a "fûnyírós-kertészkedés" túl sok neked, akkor hogyan fogsz boldogulni a metszõollóval a gyümölcsösben, kapával a veteményesben és kis-lapáttal a palánta neveldében? Ezért is ajánlottam az 1-2 ágyásos kezdést.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló csigasütõ Hozzászólás megtekintése
    Tisztelt Tagtárs!

Kérlek bocsáss meg az ostobaságomért, valamit nagyon félreértettem. Kérlek, ne haragudj!
    (Mostanában szõkére festem a hajamat. )
    Kedves Csigasütõ!

Nincs miért bocsánatot kérned! Félreértések mindig is lesznek és én is soknak áldozata vagyok. Remélem én sem bántottalak meg téged, ha mégis az nem volt szándékos és fogadd bocsánatkérésemet!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló astonferi Hozzászólás megtekintése
    azért a reggeli kávémba nem tennék mézet és limonádémba sem.
    tudtam hogy a méz lesz a válasz a cukorra de biztos én vagyok kényelmes hogy nem csak a teára korlátozodott a képzeletem
    Na ja! Már ha cukornak lehet nevezni az erjesztett és lepárolt cukornádat, mert az már inkább rum!

Senior Member astonferi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    budapest
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    akkor rumot mindenbe inkább mint mézet

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló astonferi Hozzászólás megtekintése
    ...én veszem a fáradságot és kipróbáltam milyen egy 6 éves gyerekkel útra kelni. Doom és Alias tudja együtt voltunk. voltunk egy nagy területen amit felmértünk hány embernek nyújtana megélhetést és hogyan lehetne megvédeni milyen eszközökkel. akkor most szóljon aki csinált ilyet ne csak az észt ossza vagy vegye a fáradságot jöjjön el egy találkára és mondja el a véleményét.
    Ez egy nagyon jó történet lehet!
    Egy más topicban (vagy önálló topicban) kérlek oszd meg velünk a tapasztalataidat. Szerintem sok olvasód lenne!
    Köszönettel.
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

Törölt_fórumtag3
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Kedves Csigasütõ!

Nincs miért bocsánatot kérned! Félreértések mindig is lesznek és én is soknak áldozata vagyok. Remélem én sem bántottalak meg téged, ha mégis az nem volt szándékos és fogadd bocsánatkérésemet!
    Köszönöm! Szent a béke!

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    Ha már önellátás,akkor közösség.
    Amit szívesen bevállalok.
    Járõrözés a kutyákkal,
    a toronyba a távcsöves és a golyószóró kezelése,
    portyák,beszerzõ körutak,
    Éjjeli õrség,
    mosogatás(szép tiszta lesz a kéz)
    gyerekek tanítása
    vadászat,halászat
    Csak ne kelljen egy helyben ülni,mert az megöli a lelkemet.Ezért is nem döntöttem az önellátás mellett és inkább más irányba indítottam el a felkészülést.

Törölt_fórumtag3
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Ez nem veszekedés, csak határozottan védjük az álláspontjainkat! De azóta látom, te is belehúztál! Ne bánd, hogy megnyitottad a topikot. Ezek csak közjátékok, ha nem itt, akkor máshol jönnek elõ.

1800 nm sok mindenre elég. Kísérletezgetésre mindenképp. Én azt ajánlanám ne szántasd fel elsõ körben, csak áss fel egy-két ágyásnyit (pl: 1,5x5m). Idén már úgy se sok mindent tudsz vetni. Egy kis zöldborsó, uborka, zöldbab és nyári retek. Ha sikerül paprika-paradicsom palántát keríteni, még az is belefér. De az aktív gazdálkodók majd bõvítik vagy szûkítik a listát. A biztonság kedvéért a házhoz és ablakhoz lehetõ legközelebb tedd az ágyásokat. Ha a szomszédok már erre a kicsire is rámozdulnak, akkor felesleges nagyban hozzákezdeni. Viszont megszerezheted az elsõ pozitív (vagy negatív) élményeket és eldöntheted, ez-e a te utad?
    Ez megtehetõ nagyobb kezdõ befektetés nélkül, csak kézi szerszámokkal.
    Ja! Ami most terem a kertben azt mindenképpen használd! Bodzaszörp, csalán- és cickafarkfû tea. De még a pitypang is használható.
    Az állattartás végképp nem az én asztalom, de ekkora kertben sok minden megélhet. Baromfi mindenképpen, tyúk a tojásért, gyöngytyúk riasztónak, gúnár biztonsági õrnek. De ez is ráér jövõre és csak szakaszosan. Tavasszal pár elõnevelt csirke ami elkapirgál õszig, közben szépen lassan vándorolnak a lábasba. Õsszel pedig a maradék is levágható, ha télire nem tudsz vagy nem akarsz gondoskodni róluk. Nyulakat is tarthatsz, de azok talán kényesebbek, mint a baromfi.

Nekem errõl az a véleményem, hogy többe kerül a leves, mint a hús. A vadászat úri passzió (bár már megjegyezték, hogy nem csak az urak ûzik), amennyit ráköltesz, abból több vadhúst tudsz venni. Ha az önvédelem is szempont, akkor nem csak a vadhús a nyereség.

A gyümölcsfa nagy és hosszútávú befektetés. Ha most belevágsz 5-6 év, mire termõre fordul. 7-8 év mire visszahozza a facsemete árát. Utána már "ingyen" terem, de most biztos vagy benne, hogy kitartasz ott kb. 10 évig? Nem lebeszélni akarlak róla, csak óvatosságra intelek (majd kapok az orromra a többiektõl)!

Ez ellen építs közösséget! Ja már van közösség, itt ez a fórum. Nagyhangú társaság, de majdcsak kapható pár ember aki ráizgul egy egynapos fizikai munkára és meglátogat! Akkor a szomszédok is látják, nem vagy egyedül, sõt rossz arcú társaság vesz körül.

A zöld-kerítés jó ötlet, ápol és eltakar. Viszont utána is karbantartást igényel. És engedj meg egy csípõsebb megjegyzést, ha már a "fûnyírós-kertészkedés" túl sok neked, akkor hogyan fogsz boldogulni a metszõollóval a gyümölcsösben, kapával a veteményesben és kis-lapáttal a palánta neveldében? Ezért is ajánlottam az 1-2 ágyásos kezdést.
    Rég olvastam ennyire normális és használható tanácsokat!