Oldala 3 of 18 ElsõElsõ 1234513 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 21 to 30 of 180

Topic: Élelmiszerválság

MPF támogató Ihasz Laci's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2015
    Lakhely
    Somerset UK
    Blog Entries
    3
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ádám Csaba Hozzászólás megtekintése
    Nem vagyunk egyformák! Neked a "shoppingolás, kis lazaság, film nézegetés" a fontos, számomra pedig az, hogy ne a tesco-s minõségû ételt egye a családom, hanem azt amit magunknak állítunk elõ! Ha azt gondolod, hogy ez idõigényes akkor tévedsz! Baráti társaságban, bográcsozás közben építkeztünk/építünk mindent, amire szükség van! Növényeket naponta gondozom! Eközben vállalkozást vezetek, hetente többször oktatok és több cégnek bedolgozok! Minden este olvasok, fórumozok és sok idõt tõltök a családommal. Söt még több szervezetnek is tagja vagyok, ahol felelõs posztokat tõltök be! (Ez nem önfényezés volt, hanem érzékeltetés, hogy az egészséges étel elõállítása nem teljesíthetetlen munka.)
    szerintem doom se arra gondolt, hogy teljesithetetlen dolog lenne a termelese (nem is az mert csinaljak) hanem arra, hogy marha idoigenyes.
    nagyszuleimnek volt tanyaja. allatok, takarmany, fold meg minden ami kell. nekem a nyari szunetek abbol altak, hogy kint dolgoztam a szolobe vagy kapaltam a foldeken vagy az allatokat gondoztam. meg is utaltam a gazdalkodast egy eletre. nem vagyok egy nagy gazda olyan sokmindenre nem is emlekszem mar. csak az szabadido kerdeshez akkarok hozzaszolni.

nem bantani akarlak vagy leszolni. de azt irtad, hogy valaki lakik a tanyadon aki ott dolgozik neked a lakberert cserebe ti meg kijartok amikor tudtok. ez igy tok jol hangzik mert akkor mesz amikor akarsz nem pedig mindig amikor kell.
    mas lesz majd ha csak ti lesztek ott es mindent nektek kell majd csinalni. szbadido nem sok lesz. talan telen egy kicsi amikor a foldeken nincs sok munka csak az allatokat kell gondozni meg keszulni a kovetkezo szezonra.
    az is biztos, hogy meglesz a csaladepito haszna mert egyutt fogtok dolgozni, viszont allandoan dolgozni fogtok.
    ha teheted azt az embert aki ott van a tanyadon tartsd meg segitonek vagy vedd fel alkalmazottnak ha tudod, aranyat er egy segito kez!

valakinek ez nem problema. remelem menni fog nektek is! en nem tudnam csinalni.

Super Moderator WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 254
    Given: 300

0 Not allowed!
    Szerintem jó irányban haladsz, ha van minden közmû akkor még a kényelemrõl sem kell egyenlõre lemondani csak az utazás ami idõt vesz el pluszban az életedbõl de ezt sok vidéki átéli nap mint nap, a kertben meg tökig érõ gaz van némi hasznos növény helyett. Biztosan kemény a tanyasiak élete de sok mindenre megtanít és a gyerekednek is jót fog tenni a tisztább levegõ, a természet közelsége. Csak így tovább!

Ádám Csaba
    Guest

0 Not allowed!
    Akkor még kiegészítem egy-két mondattal az elõzõeket! A tanya komfortos és csak 5 km-re van a várostól! Viszonylag új építésû, 2,5 szoba, fúrt kút, villany, központi fûtés. A "bérlõm" nem gazdálkodik, csak olyanokban segít, mint pl. emésztõ kiásás, kerítés építés, stb. Lehet sok munkával jár, de ezt most nem érzem tehernek. Nem kellett semmirõl se lemondanom ez az életforma miatt! Mondjuk még nem is mûködik 100%-on... Ha minden szabadidõmet ott kell tõltenem, akkor is megéri számomra, a minõség miatt! Arról nem is beszélve, hogy a legvonzóbb számomra ezaz életforma. Amikor nem kell azon aggódni, hogy mit eszek ha nincs nyitva a közért!
    Ha félreérthetõ lett volna bármely hozzászólásom, akkor itt korrigálom, hogy nem szándékom bárkit is rábeszélni erre az életformára. Ez az én szabad választásom volt, amit szeretek és teljesen közömbös számomra, ha más nem így látja. De az építõ ötleteket és kritikákat is szívesen fogadom!

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    Almafát mindenképp, de az eperfa is tervben van.
    Alma,körte,cseresznye,meggy,...eper..
    Van egy csomó élhanyagolt,bekerítetlen telek,méteres gazzal,a környéken 100 km-es körzetben mindet tudom...senkinek nem hiányzik ha leszedem...mert leszedem...és nem érdekel mit írtok...van pár ahol a szomszéd még oda is jön beszélgetni...senki nem bánja...(megismerem a környezetemet! )..az eper??..tudok hat olyan fát közterületen,ahol nincs öt centinél kisebb eper..na ebbõl betermelünk ,mikor érik..van gyümileves rogyásig,fagyasztva,lekvár(az én kis kezemmel,no anyucika)...nyáron amerre járkálok lecsípek egy cseresznyét,diót,meggyet,almát és jó ízûen ,mosatlanul befalatozom...és kinek hiányzik..kint van az utcán...úgyis csak szemét lesz belõle...A tó környéke tele van,mogyoró bokorral,diófával,lasponyával,csipke bogyóval..a bodza szörprõl nem is beszélek...imádom,csak pár nap és lesz is...
    Nem vagyunk egyformák! Neked a "shoppingolás, kis lazaság, film nézegetés" a fontos, számomra pedig az, hogy ne a tesco-s minõségû ételt egye a családom, hanem azt amit magunknak állítunk elõ! Ha azt gondolod, hogy ez idõigényes akkor tévedsz!
    Drága Barátom...vidéken nõttem fel és volt két telkem..tumom mi a termelés,tudom mennyi idõ...és tudom,hogy soha nem lesz olyan szép a termés mint az ellenõrzött és válogatott termékek a bevásárló központokban...(kérdés..szerinted honnan van a teszkóban a répa??...)...( költõi volt!..a válasz a szomszédodból!...csak ki van válogatva a szebbje és tized áron van,mint amit dolgoztak vele)
    Tudom mennyi meló egy kert és az állatok,aki azt mondja nincs vele meló az vagy bolond,vagy még nem csinálta,vagy vetít....a siker pedig szánalmas(csúnya ,foltos,gombás,megrágott,bogaras,jég vert)...vagy tocsog a méregbe...amit ugye otthon is literszámra öntenek a terményre(többszörösét mint a nagy gazdaságokban,mert nem értenek hozzá csak nyomják ész nélkül)
    ..ja állatok...hát táp nélkül lesz pár futó csirkéd úgy hatvan dekások és jó rágós+meg pár gubics tojás...
    Félre értés ne essék aki akarja csinálja(nekem nem árt vele)...csak tessék az igazat írni.Nem olyan eccerû ez.

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    Viszonylag új építésû, 2,5 szoba, fúrt kút, villany, központi fûtés.
    Bekerítve,5 km-re? Már bocs,de ez nem tanya,hanem egy sima családi ház.
    Amikor nem kell azon aggódni, hogy mit eszek ha nincs nyitva a közért!
    Nekem se,felveszem a papucsot és lemegyek a boltba...éjjel is(ja nem akkor alszok)...
    a minõség miatt!
    ..mint az elõzõekben írtam..ugyan azt eszem ,mint a vidéki...csak a válogatottját....mitõl lenne más?
    A boltba,a városi piacon az Õstermelõk hordják vidékrõl a termékeiket...a nagybanira szintúgy...a multiba meg polc pénz fejében szintúgy...ugyan azt esszük Tesó!!...a különbség,hogy én válogatok a polcról...még a kiválogatottat is kiválogatom szemenként..és olcsón
    A hentesnél a házi töltésû kolbit veszem,a tojás sárgája pedig sárga,mert mert ugyan onnan van...a husi mitõl lenne más...ja hogy nagyüzembe tenyésztik és vágják?...és?...akkor mi van?
    A háznál ugyan úgy adni kell neki a nevelõ/tojó tápot ,másként nem megy..a füvön +a földön nem nõ a csirke.
    A disznónak is köll a táp/kukorica,abrak...attól lesz karácsonyra 150 kiló...az ólban nem nõ,makkot sem turizik...
    Ez mind pénz-pénz-pénz...idõ-idõ-idõ----
    ... ugyan azt a pénzt vagy többet elkölt aki magának termel..(csak elõre)..de ugyan azt eszi...a különbség,hogy egy évre tárolni kell(füstölés,befõtt,fagyasztó....míg a másiknak a bolt/õstermelõ/hûtõház raktározza el...amíg meg nem veszi.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Doom Hozzászólás megtekintése
    Alma,körte,cseresznye,meggy,...eper..
    A meggy talán, de cseresznyét nem szeretem túlzottan. Meg a meggy-cseresznye az eléggé féreg-problémás.

De még gondolkodom rajta hogy pontosan miket szerezzek be, meg hogy egyáltalán milyen fajta fa él meg északon. Amilyen hideg van arrafelé, lehet lelegelik a jegesmedvék a gyümölcsfákat.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!
    ..mint az elõzõekben írtam..ugyan azt eszem ,mint a vidéki...csak a válogatottját....mitõl lenne más?
    Több okból. Az egyik, hogy ha sajátot termelsz, akkor tudod hogy permetezed-e, és ha igen, akkor tudod hogy mivel.
    Kimész az udvarra és leszeded a fáról, nem kell érte sehová se menni.
    Éjszaka is megteheted, akkor is, ha minden bolt zárva van.
    Ha a boltban elfogy, akkor az nem számít mert téged nem érint, hiszen van saját gyümölcsösöd.
    Olcsóbb, vagyis mondhatjuk hogy ingyen van.
    Talán jobban is esik a sajátot enni.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló forestwalker Hozzászólás megtekintése
    nekem a nyari szunetek abbol altak, hogy kint dolgoztam a szolobe vagy kapaltam a foldeken vagy az allatokat gondoztam. meg is utaltam a gazdalkodast egy eletre. nem vagyok egy nagy gazda olyan sokmindenre nem is emlekszem mar.
    mas lesz majd ha csak ti lesztek ott es mindent nektek kell majd csinalni. szbadido nem sok lesz. talan telen egy kicsi amikor a foldeken nincs sok munka csak az allatokat kell gondozni meg keszulni a kovetkezo szezonra.
    Ez a kérdés már felmerült máshol is
    Az a baj, hogy nagyon sokan tényleg az izzasztó robotolásra emlékeznek a gazdálkodásból. Ráadásul jól, mert akkoriban az tényleg az volt. Ma is az. Csak éppen az nem a saját étel megtermelése, nem azért csinálja valaki, hogy minõségibb legyen az élete.
    A beleszakadós stílust kizárólag pénzért csinálták, csinálják.

Azért, hogy valakinek meglegyen a megbízható, csúcsminõségû étele, sokminden kell, de a látástól-vakulásig munka az bizony nem. Az csak akkor kell, ha pénzre akarod váltani a munkád. A pénzhez meg mennyiség kell, ráadásul nagyon rossz a konverziója. Én az ég világon semmit nem termelek eladásra, ha feleslegem van, simán elajándékozom a szomszédságban.

Super Moderator WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 254
    Given: 300

0 Not allowed!
    A boltba,a városi piacon az Õstermelõk hordják vidékrõl a termékeiket...a nagybanira szintúgy...a multiba meg polc pénz fejében szintúgy...ugyan azt esszük Tesó!!...a különbség,hogy én válogatok a polcról...még a kiválogatottat is kiválogatom szemenként..és olcsón
    Persze, mert az õstermelõ teljesen hülye és veszteséget termel magának. A termelõ a családjának külön részen termel, nem eszi meg a felturbózott vackot amit odaad a boltnak. Nem mese, több ismerõsöm is van akik ilyenekkel foglalkoznak. Van aki nem is termel magának semmit hanem egyenesen a biogazdaságból hordja a családnak valót abból is amibõl van neki 8 fóliasátornyi. Micsoda véletlen.

A hentesnél a házi töltésû kolbit veszem,a tojás sárgája pedig sárga,mert mert ugyan onnan van...a husi mitõl lenne más...ja hogy nagyüzembe tenyésztik és vágják?...és?...akkor mi van?
    A háznál ugyan úgy adni kell neki a nevelõ/tojó tápot ,másként nem megy..a füvön +a földön nem nõ a csirke.
    A disznónak is köll a táp/kukorica,abrak...attól lesz karácsonyra 150 kiló...az ólban nem nõ,makkot sem turizik...
    Szerencsére hentes is van az ismertségi körben, így mindig tudjuk mibõl kell megvenni és fagyasztani nagyobb tételben. Mert õk is tudják honnan jön az ehetõbb és a teljesen antibiotikumos és hormonkezelt hús. Szól, hogy most van és akkor kell megvenni frissen, a legtisztább termelt húst, nem a mosott, hypo-zott ismeretlen eredetû de boltban simán eladott húsokat. Kolbászt az ismerõseinek maga tölti abból a húsból amit kivételesen jónak talál. Tartósító zéró. Só, bors, amit kérünk bele, minenki megmondja hány kiló kolbi kell és egyénre szabva keveri be, lecsöpög és mehet a hûvösre vagy a fagyóba ez is. Ettõl nem lesz bajunk mert nincs benne semmi adalék. A boltban ilyet nem kapsz. Árban minimálisan több mint a bolti jobb minõség.
    Aztán nem tudom valaha jártál-e tojásüzemben. Én igen, 16 évig laktam mellette. A sárgája olyan szép sárga. Persze, mert a tápban festékpigment van. Éppen ezért, mert igény van a "tanyasi" szabad tartású prémium tojásra. Ezek a csirkék az életük elsõ pár napjában látnak csak napfényt jó esetben, egyébként éjjel-nappal megy a világítás nekik szabályozottan, hogy be legyenek csapva így több tojás jöjjön ki belõlük. Kapják a spéci tojótápot, hogy legyen hozam, kalciummal van dúsítva, hogy legyen héja a tojásnak mert ennyit a szervezete nem tud elõállítani csak "segítséggel". Van kb. 4 tojó egy akkora helyen amibõl kettõ kevés lenne egy csirkének. De legalább tudnak körbe-körbe menni, hogy ne egy helyben álljanak, ettõl független ezek tojógépek (zombik), nincs közük a csirkéhez. Kapirgálni sem tudnak, állni is alig mivel nem mozognak. Kollégám az anyukájától hozza a tojást. Házi, kint vannak a kertben tartva. Megeszik a kajamaradékot, a darált terményt. Tápot szerintem max fiatal korukban látnak, hogy ne legyen nagy az elhullás, egészen biztosan nem adnak nekik. A tojások kb. bolti l-XL méretûek, természetes sárga belül, nem halvány és nem is brutál sárga. Sajnos bélyegzõ nincs rajta de érdekes mód egy sem volt még rossz, egy sem romlott meg hetek múltán sem.
    Disznót a mai napig van aki tart a családban. Tápot sosem kapnak, mégis felhíznak és lehet õket vágni. Mondjuk ennél külsõre semmi különbséget nem látni a boltihoz mérten. Ellenben nem olyan gyorsan hízik mintha kapna. És? Kicsi a család, ráér a vágás

Hazudnék ha azt mondanám, hogy mi nem boltban vesszük a dolgokat mert de, jó áron lehet beszerezni sok mindent de amit tudunk megszerezzük biztonságosabb ismert forrásból, árban sem vagyunk sokkal messzebb mintha boltban vennénk. Talán egyszer eljutok én is oda, hogy legyen valami kis területem ahol tarthatok pár állatot (vietnami malacokat, kecskét) és termelhetek alap növényeket magamnak, mert pl. borsóból mi ipari fogyasztók vagyunk, abból boltit veszünk mert ahonnan tudunk házit szerezni onnan sajnos csak az éves igény negyede jön pedig miattunk megháromszorozták a vetemény méretét.
    Gyümölcsbõl meg ha nem vegyszarozod össze-vissza nem lesz sem nagy sem pedig kukacmentes. De azért ott is lehet ügyeskedni feromonos csapdákkal, védõhálóval és olyan mosó permetekkel amik akár természetes alapúak is lehetnek, hogy ha nem is lesz xl-es a termés de legalább a kukac és vegyszer sem lesz benne.
    Szerintem.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    De még gondolkodom rajta hogy pontosan miket szerezzek be, meg hogy egyáltalán milyen fajta fa él meg északon. Amilyen hideg van arrafelé, lehet lelegelik a jegesmedvék a gyümölcsfákat.
    Attól függ, mennyire észak.
    Az összes bogyós gyümölcs bírja a hideget, és a fák közül is elég sok.