View Full Version : Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?
Oldalak :
1
[
2]
3
4
5
6
7
kovu78
01-12-2014, 05:16 AM
elkészült az elsõ szappan.Levendula. Igaz picike :)
(gyufásdoboz méretû) :D
raktaros
01-12-2014, 09:41 AM
elkészült az elsõ szappan.Levendula. Igaz picike :)
(gyufásdoboz méretû) :D
Fénykép lesz? :)
kovu78
01-12-2014, 10:04 AM
1294
Fénykép lesz? :)
ha kéred szívesen lefényképezem. persze :)
Amatorpe
01-12-2014, 01:19 PM
Készítettem a családnak - pontosabban pár fogékonyságra hajlamos tagjának - egy-egy alap dobozkát, amolyan mini-edc-t.
Íme:
1295
5 garnitúra készült, az elsõ képen egyben az egész, a másodikon az látható, mi került egy dobozba.
Balra fent fém cigisdobozok láthatóak, mellette kötegelõk.
Középen gázos öngyújtók, bõrvarró, masszív cérna, nagyfejû (vagy lukú) varrótûk (hogy könnyebb legyen befûzni a cérnát, fõleg így hidegben), tapétavágó-vagy dekorkéspengék, 10db-os sebtapasz-csomagok.
Lent gyertyák (méretre kellett vágni), mindenen gyulladó gyufák, fémorsók, biztosítótûk, horgok, tamponok (extraméret :D ).
1296
Tehát ezek kerültek egy-egy dobozkába:
-Mintás fém cigarettatartó doboz - 200Ft (vásárban, városban akár 500ft is elkérnek érte)
-Gázos öngyújtó - 50ft (vásárban, városban 100ft is lehet)
-kb 10cm-es gyertya - kb 20ft (ha jól emlékszem 10db volt 200ft, de 40-nél többet ne adjunk érte, az már lehúzás :D
-2db késpenge - 30ft (kb 150ft lehetett a 10db, de max 200)
-2db nagy lukkal ellátott varrótû - 50ft (12db volt 300)
-1db nagy és 4db közepes biztosítótû - kb 20ft, a nagy képen látható szett volt 200ft vásárban, városban akár 500 is lehet
-2db horog - 50ft
-6db közepes méretû kötegelõ - 12ft
-10db jó minõségû, kipróbált sebtapasz - 40ft (auchan)
-2db akciós, nagyméretû tampon - 20ft (a márka mindegy, nagy legyen és jó nedvszívású)
-fémorsó - 70ft
-rátekert masszív bõrvarró cérna - kb 80ft (4,5 orsót ed ki egy 360ft-os guriga)
Illetve ami nincs a képen, hogy lesznek benne bankkártyaméretû multitoolok (ebay, kb 200ft/db) meg némi fém aprópénz (500-1000ft)
Tehát az összes anyagköltség:792-1222+aprópénz. (Na jó, némi folpack a késekhez, hogy ne rozsdásodjon, és olajban legyen meg a gyertyához.)
9,5*7*3cm, zsebben elfér, alig van súlya. Ti mit raknátok még bele, ha figyelembe vesszük, hogy ez csak alapdolog, amit akár nyáron is kényelmesen vihetünk, a hátizsákig való eljutásban segít (esetleg vésztartalék)?
Vasember
01-12-2014, 07:42 PM
Nekem kifejezetten tetszik a csomagolás morálnövelõ mintája! :)
Daniui
01-12-2014, 07:43 PM
Mondjuk nem éppen a harci kedvet viszi fel :D De tényleg nem rossz.
Törölt_fórumtag1
01-12-2014, 08:03 PM
De, a harci kedved is felviszi! :) Azt nem is láttátok, hogy van olyan doboz is, amin fegyver van! :) Amúgy nagyon jó ötlet és szuper kis dobozok!:thumbup
De, a harci kedved is felviszi! :) Azt nem is láttátok, hogy van olyan doboz is, amin fegyver van! :)
Fegyver?!? :eek: Hol?
pillanat, megnézem!
..
..
Jaaa... tényleg, van olyan doboz is.. :D
Készítettem a családnak - pontosabban pár fogékonyságra hajlamos tagjának - egy-egy alap dobozkát, amolyan mini-edc-t.
Íme:
1295
5 garnitúra készült, az elsõ képen egyben az egész, a másodikon az látható, mi került egy dobozba.
Középen gázos öngyújtók, bõrvarró, masszív cérna, nagyfejû (vagy lukú) varrótûk (hogy könnyebb legyen befûzni a cérnát, fõleg így hidegben), tapétavágó-vagy dekorkéspengék, 10db-os sebtapasz-csomagok.
Lent gyertyák (méretre kellett vágni), mindenen gyulladó gyufák, fémorsók, biztosítótûk, horgok, tamponok (extraméret :D ).
1296
-Mintás fém cigarettatartó doboz - 200Ft (vásárban, városban akár 500ft is elkérnek érte)
-kb 10cm-es gyertya - kb 20ft (ha jól emlékszem 10db volt 200ft, de 40-nél többet ne adjunk érte, az már lehúzás :D
-1db nagy és 4db közepes biztosítótû - kb 20ft, a nagy képen látható szett volt 200ft vásárban, városban akár 500 is lehet
-2db horog - 50ft
-2db akciós, nagyméretû tampon - 20ft (a márka mindegy, nagy legyen és jó nedvszívású)
-fémorsó - 70ft
-rátekert masszív bõrvarró cérna - kb 80ft (4,5 orsót ed ki egy 360ft-os guriga)
Illetve ami nincs a képen, hogy lesznek benne bankkártyaméretû multitoolok (ebay, kb 200ft/db) meg némi fém aprópénz (500-1000ft)
Tehát az összes anyagköltség:792-1222+aprópénz. (Na jó, némi folpack a késekhez, hogy ne rozsdásodjon, és olajban legyen meg a gyertyához.)
9,5*7*3cm, zsebben elfér, alig van súlya. Ti mit raknátok még bele, ha figyelembe vesszük, hogy ez csak alapdolog, amit akár nyáron is kényelmesen vihetünk, a hátizsákig való eljutásban segít (esetleg vésztartalék)?
Nagyon jó az ötlet,fõleg ,hogy a családot is bevonod a felkészülésbe...távol álljon tõlem ,hogy kritizáljalak,de........ha érdekel leírom,de csak akkor ha akarod,nem veszed rossz néven és nem haragszol meg érte!
Amatorpe
01-12-2014, 08:44 PM
Nagyon jó az ötlet,fõleg ,hogy a családot is bevonod a felkészülésbe...távol álljon tõlem ,hogy kritizáljalak,de........ha érdekel leírom,de csak akkor ha akarod,nem veszed rossz néven és nem haragszol meg érte!
Ne viccelj már, persze hogy érdekel, több szem többet lát, meg aztán azért van ez a fórum hogy tanuljak másoktól, meg ne kövessek el hibákat!
Mondjad nyugodtan, nem hiszem, hogy olyat tudnál mondani, amiért megharagudnék!
Amatorpe
01-12-2014, 08:45 PM
Köszönöm! Kb 10 fajta minta volt, én válogattam! :D
Ne viccelj már, persze hogy érdekel, több szem többet lát, meg aztán azért van ez a fórum hogy tanuljak másoktól, meg ne kövessek el hibákat!
Mondjad nyugodtan, nem hiszem, hogy olyat tudnál mondani, amiért megharagudnék!
OK!...elgondolkodtam,hogy mondjuk 30-40 km-re vagyok a zsákomtól és amiket össze csomagoltál az lenne nálam.....a leg durvább viszonyok között is kerülõkkel egy nap az út,ha lapulni kell kettõ,három...az edény amibe csomagoltál szuper,lehet benne vizet forralni,fõzni stb...a horgok,3-4-esre saccolom,gyakorlatilag a tenyérnyi hal már ezt nem veszi fel,egyébként is nagyobb esély van (nyáron,ilyenkor semmi) a part menti snecikre horgászni,ekkora horoggal a madarat sem lehet becsapni...a pengék,nem ügyes kezû ember kezében inkább ön veszélyes mint hasznos,a másik,hogy egy erõltetett menetbe,vagy lapulásnál nincs mit vágni(mondjuk a pengékkel és a kötegelõkkel+egy bot lehet egy gyors szükség kést barkácsolni akár önvédelemre is.....azért mikor oda adod tarts egy kis oktatást),....ez a fajta öngyújtó nem jó világításra,nincs fénye a lángnak,viharba jó,de akkor úgysem lehet tüzet gyújtani,jobb a hagyományos.....biztosítótû rendbe van...de cérna,tû felesleges,ha nagyon el szakad a ruha ott a ziherejsztû,.......gyufa ok,bár a pici hely miatt elég pár szál....tampon jó,bár inkább egy tekercs géz,vízszûrésre,kötözésre,sebellátásra,ki válthatja a ragtapaszt is....
amit ennyi pénzbõl csomagolnék....vennék szõlõcukrot,sós mogyorót,mazsolát(nem romlandó egyik sem),csinálnék egy kis mixet és zárható 1 literes(nem tele csak a dobozka feléig) zacsiba mehet bele,gyertya helyett két kis mécses,könnyebb a doboz alá rakni ha melegíteni akarod a vizet,könnyebb csinálni szélfogót is neki,hagyományos öngyújtó,pár szál gyufa,géz,mást nem nagyon vinnék ilyen rövid idõre,kést pengét sem,mert amit el kellene vágni azt el tudom törni is,fegyvernek meg keresnék egy husángot,jobb mint a szike...
Ennyi remélem nem baj,hogy ilyen hosszan írtam.
Amatorpe
01-12-2014, 09:55 PM
...Ennyi remélem nem baj,hogy ilyen hosszan írtam.
Nem, sõt, köszönöm szépen! Ezért írtam hogy több szem többet lát.
Pár gondolat, ami így most hirtelen eszembe jutott:
-A zsákom ritkán van 3km-nél messzebb tõlem, ugyanis ennyire van a munkahely, és ezen a távolságon belül 2 rokon is található. Így a 30-40km nem játszik, de ezt persze nem tudhattad.
-Azoknak, akiknek adtam, még kicsit új ez a dolog, nem szeretném õket nagyobb és/vagy nehezebb cuccal "elrémiszteni", ez most csak a "beetetés" idõszaka, had szokják meg, hogy náluk van, egyszer-kétszer vegyék hasznát, és amikor kell, vagy továbbléphetünk, már tudni fogják, kihez forduljanak tanácsért. (Én meg ide hozzátok :D )
-A horgos dolog eszembe se jutott, majd kerül bele kisebb is ezek után.
-Idõm adtán kipróbálom kevesebb gyufával, és gyertya helyett mécsessel, bár akkor olyan önzáró tasakok kellenek majd, amit szintén idõ beszerezni, és abból van a legkevesebb. Eredetileg úgy gondoltam, hogy talán könnyebb a gyertyát kézben fogni világítani, ha mondjuk elmegy az áram, csak nem süti olyan hamar az ember kezét, vagy ha gyújtani kell rõzsét, akkor elõször a gyertyát gyújtani, aztán egy gyufából többször lehet próbálkozni a tábortûzzel, spórolósabb, utána persze el kell fújni.
Mindettõl függetlenül köszi a tanácsokat, véleményeket, gondolatokat, látod máris hasznát vettem! :D
És ezt csak félve merem megkérdezni, de mit értesz hagyományos öngyújtó alatt? Benzinest?
És ezt csak félve merem megkérdezni, de mit értesz hagyományos öngyújtó alatt? Benzinest?
A sima a gázos öngyújtó ami lánggal ég nem szúró lánggal...úgy láttam mintha a képen vihar öngyújtó lenne,ha hagyományos akkor bocs....
Amatorpe
01-12-2014, 10:09 PM
A sima a gázos öngyújtó ami lánggal ég nem szúró lánggal...úgy láttam mintha a képen vihar öngyújtó lenne,ha hagyományos akkor bocs....
Ja így értem! Igen, ez akkor a hagyományos, vihargyújtót 5-600 alatt még vásárban sem látni, nagyon megdobta volna az árat, meg pl ami nekem van, az gyorsan eszi az anyagot, és kisebb a tartálya is, szóval az csak azért van hátizsákban, hogy legyen, de ebbe én se raknám.
kovu78
01-13-2014, 07:34 AM
Íme:
1295
1296
-2db horog - 50ft
-fémorsó - 70ft
Amatorpe
esetleg egy- csipeszt-persze ez csak az én véleményem-gratulálok a kis csomaghoz:thumbup
Grafitos
01-13-2014, 08:19 AM
Jól összeraktad fillérekbõl gratulálok....Majd írd meg a családtagok reakcióit légyszi.
Jó lenne vízhatlanná tenni valahogy..
Ha már van benne sebtapasz, szerintem fontos lenne a fertõtlenítést is megoldani kötözés elõtt...Ezt fillérekbõl meg lehet oldani néhány alkoholos törlõkendõvel..
kisebb és olcsóbb mint a Betadine
darabonként van csomagolva, extrakönnyû
tûzgyújtásra is kiváló
A másik, 2 szem fájdalomcsillapító..
Remélem segített
Amatorpe
01-13-2014, 11:29 AM
Kovu78, Grafitos: köszi!
Csipesz: akkor kellene egy kullancskiszedõs-általános, meg egy köröm:D
Alkoholos kendõ: igen, erre már gondoltam, csak utána kéne menni, hol milyet mennyiért. 2db tényleg nem sok helyet súlyt foglal. Fájdalomcsillapító se rossz ötlet, csak ma már anyi embernek van valamilyen gyógyszer-allergiája, hogy azt én nem merem, de majd mondom nekik, hogy elfér :D
Reakciók: várok vele 1-2 hetet, hátha addig kell is belõle valami nekik.
Köszi még egyszer mindenkinek az építõ hozzászólásokat és a segítséget!!!
(Igazából még olyan sodort zsinór vagy mi, amit Doom linkelt kellene bele orsóra feltekerve, csak ahhoz is el kéne menni horgászboltba...)
Picsogi
01-15-2014, 01:09 AM
Elkészültem - a sima teljesen átlagos - navigációmra egy saját összeállítású turistatérkép csomaggal.
Forrása: OpenMaps (turistautak.hu)
A térkép fájlok magáncélra ingyenesek, a megjelenítõ szoftver fizetõs, jelenleg kb 5000 Ft.
WayteQ 960BT, nettó 17000 Ft volt üresen térképszoftver nélkül.
Meg akarom majd csinálni az összes környezõ országot is.
A készülék kb 4-5 órát bír ki egy töltéssel ha fullon használja az ember, de ez nem általános, hiszen túra közben általában az oldalzsebben van és kikapcsolt képernyõvel logolja az útvonalat, csak néha nézzük meg, esetleg geoláda közvetlen közelében.
Aztán ha kimerülne ott a napelemes akkupack, ami ha süt a nap :D akkor 4 óra alatt feltölti.
Papír térképem nincs is (két három tájegység talán valamerre itthon) a mellékelt képekbõl látható, hogy mennyire részletesek a térképek.
1342 1343
1344 1345
1346
raktaros
01-15-2014, 09:59 AM
Én is ezeket a térképeket használom, itthon turistautak, Ausztriában openmaps.
Az mit jelent hogy saját összeállítású térképek?
Jelölgetsz rajtuk, vagy csak a kiválasztott részleteket töltöd fel?
kovu78
01-15-2014, 10:19 AM
1db dinamós lámpa:thumbup
mossberg-operator
01-15-2014, 11:51 AM
Nyomtatos napot tartottam, kovetkezo a vizmuves konyv lesz. 1350
Picsogi
01-15-2014, 01:11 PM
Én külön szedem le a rétegeket (openmapsról aminek a magyar részét a tuhu adja), és kicsit belenyúlok, általában geoládákat frissítek, saját poikat rakok bele, módosítom a felületet néhány helyen...
Gyakorlatilag ugyanazok a map-ok adat szempontjából mint a tieid csak nekem a mocsár nem csíkos hanem pöttyökkel van színezve :)
raktaros
01-15-2014, 10:36 PM
Geoládázol?
Én csak akkor szoktam rákeresni ha van ott ahol éppen járok, külön ládáért nem megyek :)
Picsogi
01-15-2014, 10:42 PM
Most már én sem..:) Tizen párládám volt mikor meguntam a geocaching.hu társaság vezetõinek hülyeségeit. Azóta csak útközben keresek ládát, és inkább a .com-ról szedek infókat.
Elkészültem - a sima teljesen átlagos - navigációmra egy saját összeállítású turistatérkép csomaggal.
Én hiába rendeltem egy állami térképet, eddig még nem érkezett meg. Pedig már 3 hete várok rá. :(
kovu78
01-20-2014, 02:14 PM
elõkerestem a nagy piros termó bögrét és készenlétbe helyeztem :D
Amatorpe
01-20-2014, 09:26 PM
Elkezdtem rendszerezni a netrõl leszedett különbözõ könyveket, oldalakat, leírásokat tematika szerint. Törlöm a többször meglévõket, csoportosítom a maradékot, bele-belenézek, mi az ami törölhetõ. Hihetetlen idõt emészt fel, de bízom benne, hogy csak egyszer kell megcsinálni, utána lehet a többit hozzátenni szépen a rendszer szerint. Nektek is azt javaslom, hogy minél elõbb alakítsatok ki valamilyen rendszert, és aszerint pl különbözõ könyvtárakba az elsõsegélyt, a víztisztítást, stb., mert nekem egyben volt, és elég nagy lesz a kavarodás egy idõ után.
Errõl jut eszembe, valaki írta, hogy ideje engedi, idén lefordítja a prepper mátrixot (talán Tulelo?)... Szeretnék élni a lehetõséggel, és kérni, ha mód van rá, az angolom ilyen téren nem elegendõ sajnos...
raktaros
01-20-2014, 09:29 PM
Én is rendszereztem talán egy éve, de rengeteg új cucc van és mindig csak tologatom az újabb rendcsinálást :(.
.....ma hajnalban riadó volt....gyakorlás képpen,két-három hetente felhúzom az órát hajnali idõ pontra(ma három után pár perccel),...csörög az óra kipattanunk az ágyból és zseblámpánál,ami az ágy mellett van gyors, kapkodós készülõdés van,teljes menetfelszerelésbe hátizsák a háton,kutyán a hám és a póráz,zsebekbe ami kell...3 perc 14 mp...sok ..pedig már minden szépen elõ van készítve...gyakorlunk még (kicsit csaltunk,mert korán lefeküdtünk tegnap aludni)
Grafitos
01-21-2014, 07:05 AM
És ebben az asszony is benne van? Minden tiszteletem:admire:
.....ma hajnalban riadó volt....gyakorlás képpen,két-három hetente felhúzom az órát hajnali idõ pontra(ma három után pár perccel),...csörög az óra kipattanunk az ágyból és zseblámpánál,ami az ágy mellett van gyors, kapkodós készülõdés van,teljes menetfelszerelésbe hátizsák a háton,kutyán a hám és a póráz,zsebekbe ami kell...3 perc 14 mp...sok ..pedig már minden szépen elõ van készítve...gyakorlunk még (kicsit csaltunk,mert korán lefeküdtünk tegnap aludni)
mossberg-operator
01-21-2014, 07:36 AM
Elkezdtem rendszerezni a netrõl leszedett különbözõ könyveket, oldalakat, leírásokat tematika szerint. Törlöm a többször meglévõket, csoportosítom a maradékot, bele-belenézek, mi az ami törölhetõ. Hihetetlen idõt emészt fel, de bízom benne, hogy csak egyszer kell megcsinálni, utána lehet a többit hozzátenni szépen a rendszer szerint. Nektek is azt javaslom, hogy minél elõbb alakítsatok ki valamilyen rendszert, és aszerint pl különbözõ könyvtárakba az elsõsegélyt, a víztisztítást, stb., mert nekem egyben volt, és elég nagy lesz a kavarodás egy idõ után.
Errõl jut eszembe, valaki írta, hogy ideje engedi, idén lefordítja a prepper mátrixot (talán Tulelo?)... Szeretnék élni a lehetõséggel, és kérni, ha mód van rá, az angolom ilyen téren nem elegendõ sajnos...
En kinyomtatok mindent, s ugy rakom a polcra.
Amatorpe
01-21-2014, 07:51 AM
Áh, azt nem gyõzném anyagilag.... MEg sok helyet/súlyt foglal, szeretem gyáriban megvenni, még ha használtan is. Persze ami már nem beszerezhetõ, az nem kérdés.
mossberg-operator
01-21-2014, 08:14 AM
Áh, azt nem gyõzném anyagilag.... MEg sok helyet/súlyt foglal, szeretem gyáriban megvenni, még ha használtan is. Persze ami már nem beszerezhetõ, az nem kérdés.
Az igaz hogy sok hely, de a 2000 konyvem mellett elfer... :) En is a gyari konyveket preferalom, de van ami ugy nem elerheto. EMP-nel mit csinalsz?
mossberg-operator
01-21-2014, 10:24 AM
Pakolok: 152115221523
kovu78
01-21-2014, 02:58 PM
készülnek a kétszersült kenyerek! :thumbup
készülnek a kétszersült kenyerek! :thumbup
Meddig áll el ?
Receptet feltennéd ?
Picsogi
01-21-2014, 03:54 PM
EMP-nel mit csinalsz?
Amazon Kindle Paperwhite, Angliában még olcsóbb, mint itthonra rendelve (kb 32 Ft ezer volt)
Eleve szinte minden nap olvasok valamennyit alvás elõtt...
2000 könyv elfér rá, indexelt keresõje van, 2 hétig bírja egy töltéssel, napi 2-3 óra olvasás mellett. Vagyis egy alap napelemes töltõvel feltölthetõ egy nap alatt hetekre.
Keményfedeles tokban van.
Van rajta nekem (csak pár dolgot írok): gyógynövényhatározó, gombás könyv, mindenféle kismillió számolási és átszámítási segédlet, Rádiófrekvenca táblázat, navigációs és térképészeti számítások stb...
Tervezem hogy veszek még egyet és akkor az megy EMP ellen fémdobozba.
kovu78
01-21-2014, 03:55 PM
Meddig áll el ?
Receptet feltennéd ?
Laci: http://www.maxkonyhaja.hu/2010/09/angol-edes-ketszersult.html
1 évig biztosan ..de kiprobáltam egy másik receptet is amikor "csak" megpiritja az ember..és úgy süti át a kenyeret a sütöben fél orán át rácson.
Tipp:
Amit igazán fontosnak itélsz, azt ne csak nyomtasd, hanem lamináld is!
Térképek, betegségekre gyógymód, gyógyszerlista (ha betévednél egy elhagyatott gyógyszertárba, vagy raktárba..)
A világvége utáni idõk, nem lesznek tekintettel a papír finomságára. A laminációval 100 szorosára növelheted élettartalmát/olvashatóságát!
kovu78
01-23-2014, 01:19 PM
találtam szárított hús receptet készülök megcsinálni :thumbup
mossberg-operator
01-23-2014, 01:42 PM
találtam szárított hús receptet készülök megcsinálni :thumbup
Megosztod majd? Kepek?
mossberg-operator
01-23-2014, 01:43 PM
Tipp:
Térképek, betegségekre gyógymód, gyógyszerlista (ha betévednél egy elhagyatott gyógyszertárba, vagy raktárba..)
A világvége utáni idõk, nem lesznek tekintettel a papír finomságára. A laminációval 100 szorosára növelheted élettartalmát/olvashatóságát!
Folias mappaba (bugyiba) fuzok mindent.
kovu78
01-23-2014, 01:46 PM
Megosztod majd? Kepek?
természetesen! remélem sikerulni fog, még nem csináltam szárított húst :)
raktaros
01-23-2014, 03:17 PM
Tipp:
Szeretnék a környékrõl google mûholdas képekbõl nyomtatni, több lapra, hogy jó nagyításban legyen.
Pl. 3x3 A4-es lapra, amit egymás mellé tennék a falra.
Hogyan tudnám egyszerûen megoldani hogy a lap szélei illeszkedjenek egymáshoz?
kovu78
01-23-2014, 04:35 PM
Raktáros: valami képszerkeztõ progival szerintem el lehet készíteni:thumbup
Folias mappaba (bugyiba) fuzok mindent.
Jó az.. a fizikai, mechanikai igénybevételektõl megóvja a dokumentumot... de nem véd megfelelõen a nedvesség ellen!
Konkrétan próbáltam laminált lapot víz alatt. 1 napot akartam, de elfeledkeztem róla és 3 lett belõle. Semmi, de semmi nem szivárgott be a papírhoz.
Ha átlagosan akarod védeni, akkor jó a "bugyi" (én is használom), de a tényleg fontosat, a nagyon-nagyon fontosat javasolt laminálni, mert meghálálja.
Egy harci játékon olyan miatt nyertünk, hogy nekünk laminálva voltak a térképek, a ellenfélneknek meg "csak" bugyiba.
Tipp: A mûanyag "bugyiba" helyezett dokumentumokat is tudjuk vízhatlanítani, ha a nyitott végét vízhatlan ragasztószalaggal leragasztjuk. :thumbup
Amit Wannebe linkelt az jó program ilyenekre.
Én szoktam még a képkivágást is használni, majd össze illesztem egyszerûen painttal és kapok egy nagy képet.
Ezt a képet egy megfelelõen beállított nyomtatásnál olyan lapokra és olyan nagyságba nyomtatja, amilyenre szeretnéd.
Vagy ha pl. elektronikai áruházban nyomtatsz pl. USB-rõl, akkor a képeket otthon el lehet menteni pdf , vagy jpg filébe és azt tudod az áruházba kinyomtatni. Otthon a széleit le kell vágni és elvileg jó.. :)
Grafitos
01-24-2014, 10:55 AM
Vettem 1 liter 30%os sósavat, meg 3 féle csiszolópapírt és nekiáltam modifikálni a kis fixpengés WM1-esemet.
Körbemaszkoltam a pengét, majd 180-as papírral kezdtem..ez elttûntette a szerintem préseljárás okozta nyomokat a pengérõl, valamint a lézergravírozott márkajelzést.
1551
Váltottam vizes 1200asra, ami sokat finomított a felületen,
végül vizes 2500assal políroztam tovább...
1552
Ezzel tükörsimává tettem a pengét. Megnéztem a neten több savmaratásos videót és több esetben azt láttam, hogy 5-10 perc elég egy szép sötétszürkés szín kialakításához.
Elvégezve a maratást, azt tapasztaltam, hogy a 30%os sósav fél óra után is csak éphogy oxidálta a felületet:(
Legalább bemattult kicsit, ahogy a képeken láthatjátok..
15531554
Tud valaki tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy milyen savat érdemes használni? ez a 30 % egy erõsebb gyomrú csövesnek meg sem kottyanna
kovu78
01-26-2014, 02:13 PM
hagymakarikák készítése:thumbup
bögre
01-26-2014, 02:51 PM
Elvileg akusavval szèpen tudod kezelni a felületet. A kénsav amint megtámadja a vasat elvileg egy passziválo rétegnek kéne kialakulnia. Sosavnál nemhinnèm hogy a vasklorid passziválná a fémet és a felûletén védötéteg képzödhetne. Szerintem probáld ki akusavval. 34 %os 250ft literje.
Majd utànnanézek ennek a savazásnak mert valamit már hallotam rola.
Fallout11
01-26-2014, 03:10 PM
Szerintem az acél ötvözõ anyagai is befolyásolják melyik savval milyen eredményt érsz el.
Grafitos
01-26-2014, 06:34 PM
Jaja..kénsavra már én is gondoltam..köszi a tippet
mossberg-operator
01-28-2014, 01:04 PM
Bovitettem TEOTWAWKI konyvtaram: 1589
Picsogi
01-28-2014, 01:20 PM
Vettem egy laminálógépet a Lidl-ben 3999-ért.
Ezzel fognak készíteni gyors info kártyákat: rádiófrekvenciák, mérgezõ-, ehetõ-, éghetõ- anyagok, periódusos rendszer, navigációs alapszabályok, morze jelek, stb...
Aztán megy fel karikára, és bele a BOB-ba
kovu78
01-29-2014, 04:34 PM
2db ragasztószalag tacskóban :D
Salmo
01-29-2014, 08:22 PM
Hazafelé jövet az iskolából, a lányom bedobta, hogy menjünk ki ma délután az erdõbe egyet sétálni.
Az erdõ nálunk a Duna-Tisza csatorna partján lévõ liget erdõket jelenti. Gyors összepakolás
(víz, összekészített teafõzõ készlet, szikravetõ, fokla)
Sötét lett mire kiértünk, így némi éleszték + fagyûjtés után gyorsan megélesztettem a tüzet, egy még régebben a közelben gyûjtött foklával, szikravetõvel.
15971598
teafõzés, tûznézegetés, melegedés, hazabandukolás ( fél nyolcra értünk haza)
Jó volt, egy próbának is, mert letettem a BOB összeállításáról, és inkább egy "BOB szekrényt" hoztam létre amibõl mindig azt pakolom össze gyorsan ami kell.......
kovu78
01-30-2014, 09:45 AM
elkészítettem ezt
http://www.youtube.com/watch?v=bmAP4kv5O8c:thumbup
Hazafelé jövet az iskolából, a lányom bedobta, hogy menjünk ki ma délután az erdõbe egyet sétálni.
Az erdõ nálunk a Duna-Tisza csatorna partján lévõ liget erdõket jelenti. Gyors összepakolás
(víz, összekészített teafõzõ készlet, szikravetõ, fokla)
Sötét lett mire kiértünk, így némi éleszték + fagyûjtés után gyorsan megélesztettem a tüzet, egy még régebben a közelben gyûjtött foklával, szikravetõvel.
15971598
teafõzés, tûznézegetés, melegedés, hazabandukolás ( fél nyolcra értünk haza)
Jó volt, egy próbának is, mert letettem a BOB összeállításáról, és inkább egy "BOB szekrényt" hoztam létre amibõl mindig azt pakolom össze gyorsan ami kell.......
...jó dolog a bob-szekrény,de vészhelyzetben nem...már írtam,szoktuk próbálgatni,hogy összepakolt zsákkal,ki készített ruhákkal milyen gyorsan lehet elkészülni,három perc alá nem megy sehogyan sem,vészhelyzetben még ott van a stressz,esetleg fojtogató füst,zaj.sötét...nem élet szagú,hogy akkor pakolásszon az ember mikor az életéért fut...ha meg nincs nagy baj...akkor meg kár a bob-ot elõvenni,csomagolni...
http://videa.hu/videok/hirek-politika/lakastuz-bemutato-tuz-tuzolto-tuzoltosag-GWZmqZtpPCqZoLKI érdemes a bal felsõ sarokban az órát figyelni....
fater.lajos
01-30-2014, 04:01 PM
Az erdõ nálunk a Duna-Tisza csatorna partján lévõ liget erdõket jelenti.
Istenem!
Harminc éve készülök a Ferenc-József csatornán végig evezni...
Ugye Te bajai vagy környéki vagy?
Salmo
01-30-2014, 09:20 PM
ez egy másik Duna- Tisza csatorna...... :thumbup ;)
Salmo
01-30-2014, 09:26 PM
...jó dolog a bob-szekrény,de vészhelyzetben nem...már írtam,szoktuk próbálgatni,hogy összepakolt zsákkal,ki készített ruhákkal milyen gyorsan lehet elkészülni,három perc alá nem megy sehogyan sem,vészhelyzetben még ott van a stressz,esetleg fojtogató füst,zaj.sötét...nem élet szagú,hogy akkor pakolásszon az ember mikor az életéért fut...ha meg nincs nagy baj...akkor meg kár a bob-ot elõvenni,csomagolni...
http://videa.hu/videok/hirek-politika/lakastuz-bemutato-tuz-tuzolto-tuzoltosag-GWZmqZtpPCqZoLKI érdemes a bal felsõ sarokban az órát figyelni....
Némi antagonisztikus ellentmondást vélek felfedezni a hozzászólásodban, így ehhez hasonlóval válaszolok.
Tûz esetén a lakásban található tûzoltó készüléket kezdeném használni elõször, ha meg nem vagyok otthon
mindegy, hogy összecsomagolva áll a BOB, vagy szekrényben kisebb csomagokban veszne el az egész a lángban.
Vizsgálati tüzet legalább egy jó tucatot láttam személyesen, 640 kg fa modellezte a bútorokat.
reofil
...bocs,nem kritizálni akartalak...a lakás tüzet is csak azért linkeltem,hogy képletesen bemutassam milyen hamar megvan a baj...a bob lényege pontosan az,hogy felkészülve várja a szekrénybe a hirtelen fellépõ,váratlan eseményt és pár napig életben tartson,amíg eljutsz a menedék helyre...a tûz helyett lehet akár földrengés,sárlavina,zombi támadás,árvíz,háború,ipari katasztrófa,bármi....és mint írtam amíg a lakás, ház tartható nem kell bob,de amikor kell,gyorsan kell...csak képzeld el a szitut,,,becsülettel védelmezed a készletedet,nem tudnak az éhezõ zombik bejutni...úgy döntenek rád gyújtják az éjszaka közepén,,,,,,,,de távol álljon tõlem ,hogy bele szóljak a dolgaidba,ha neked szekrény ...hát szekrény,,,,,
Grafitos
01-31-2014, 08:09 AM
Rendeltem egy Kydex tokot a késemhez...
mossberg-operator
01-31-2014, 09:45 AM
Rendeltem egy Kydex tokot a késemhez...
Honnan, mennyi volt? Kep, link?
Grafitos
01-31-2014, 10:09 AM
Egy magyar hobbi tokostól(késes is) akit Matt fórumtárs ajánlott (akinek utólag is bigup ezért)..ZOB a neve..neten megtalálod.
Kép mindenképp lessz, de ez legjobb esetben is február közepe, vége.
Honnan, mennyi volt? Kep, link?
Daniui
02-02-2014, 03:38 PM
Voltam túrázni pár barátommal.
Jó hideg volt minusz fok fújt a szél, kicsi hó volt viszont a turista utakon sok jég volt, ezért ott nehézkes volt a járás, de összességében lehetett volna rosszabb is.
Érdekes dolog hogy leégett az arcom mivel a hó visszaverte a napsugarakat ezért töbszörös erõvel hatott a bõrömre, erre nem számítottam mert máskor is voltam már hasonló körülmények közt túrázni, de ilyen még nem volt.
Pont most beszéltünk róla valamelyik topicban, találkoztunk egy óriási vadkannal ami az úton elõttünk 30 méterre szaladt át és tényleg nagyon nagy volt ekkorát nem nagyon láttam eddig, nem is értettem miért nem hallott meg minket messzirõl, mivel jó hangulatban voltunk sokszor igen hangosan beszélgettünk.
kovu78
02-04-2014, 12:09 PM
1654 lópokróc:D
1654 lópokróc:D
Hol és mennyi volt ?
kovu78
02-04-2014, 03:32 PM
Laci: a tököly úti military boltban vettem 3500ft
új bontatlan csomagolásban.
Amatorpe
02-05-2014, 07:36 AM
Ez igen, nagyon jó ár érte! Gratula!
mossberg-operator
02-05-2014, 09:13 AM
Elemet csereltem az alkameraimban. 1660
kovu78
02-05-2014, 03:59 PM
1662
készülnek a szárított narancskarikák:thumbup
Grafitos
02-06-2014, 05:11 PM
100 láb paracord érkezett ma..5.5 dolcsiért.. 5 ajándék csatot adtak mellé..ajánlom õket..egy vastagságban adják, de 50 színvariációból lehet választani.
én az 5ösbõl rendeltem
http://www.aliexpress.com/snapshot/313032780.html
Jó kis kirándulás volt ma
16711673
1679168016811682
Grafitos
02-06-2014, 08:26 PM
Vigyázz ezek veszettek haver...
:D
Jó kis kirándulás volt ma
16711673
1679168016811682
kovu78
02-07-2014, 05:48 AM
Bake rolls-házilag1684
foghagymás:thumbup
Megérkezett a térkép. :cool: Részletes, új, ingyen. :thumbup
Megérkezett a térkép. :cool: Részletes, új, ingyen. :thumbup
Bõvebben , milyen ? Honnan ?
Autóstérkép. Itt az állami közlekedési minisztérium szállítmányozási részlegének a weboldalán van egy kis nyomtatvány. Kitöltöttem hogy kell 1 darab, beleírtam a postafiókcímem és már küldték is.
De az autópálya megállókban, turistaközpontokban is mind ingyen adják a térképeket. Kocsikázol a világ végén, megállsz valahol, fogsz egy térképet és viszed. :)
Pffff...... :duhos: Na igen , itt Mo-on egy átlag autós térkép 3500 Ft , túristatérkép 2000Ft , utm térképek aranyáron mennek , 700 ft-1100Ft / oldal , és akkor még nagyításfüggõ is a dolog , és erre rájön a szállítás , ha nem mész be a boltba ....
Megállókban , benzinkúton , túristaközpontokban 2-3-szoros szorzóval mindez ... :duhos: Hová " fejlõdünk " még ? :mad:
Elhiszem, elõször én is alig hittem a szememnek, hogy ingyen osztogatják mindenütt. Nem voltam én az ilyesmihez hozzászokva. :hogymi: De így van ez a valódi garanciával, az áruvisszaváltással, meg sok más dologgal is. Otthon az elsõ nap elromlik az elektromos cikk, nem veszik vissza. Itt el se kell hogy romoljon, megveszed, kibontod, nem tetszik, visszaviszed, szó nélkül visszaadják a pénzt, nem kérdezik meg hogy miért vitted vissza, esetleg csak azért, hogy ha nem mûködik, el ne adják véletlenül másnak. Más a hozzáállás.
Azon gondolkoztam hogy beszerzek még majd néhány térképet más államokból is, ha már úgyse kell érte fizetni. Majd még meggondolom. :)
Amatorpe
02-08-2014, 08:53 AM
Ha mást nem, a szomszédosokról érdemes lehet, azok vannak a legközelebb és nyilván oda jutsz el elõször, ha elindulsz. Na jó, kivéve repülõ...
Amúgy én a városról elég sok keresés után találtam, asszem 1000ft-ért, de alig lehet kapni már.
kovu78
02-08-2014, 09:11 AM
nonszensz , hogy egy térkép annyiba kerüljön, de félek lesz ez még rosszabb is...:hogymi:
nonszensz , hogy egy térkép annyiba kerüljön, de félek lesz ez még rosszabb is...:hogymi:
Itt van , nézd meg , mekkora területet fed le egy szelvény .
http://www.topomap.hu/webshop/index.php?menu=2&kid=26
Ha valahol kinyomtattatom , az mennyi lehet szerintetek oldalanként ?
kovu78
02-08-2014, 09:33 AM
Laci:szerintem olcsobban kijönnél, ha kinyomtatnád. persze ez csak az én véleményem.
itt találtam nyomtatós oldalt(bövebben nem néztem utána, hogy pesten vagy, valahol máshol)
http://www.copyguru.hu/nyomtatas.php
kovu78
02-08-2014, 02:25 PM
1698
elkészült a kis fözõ!:thumbup
Daniui
02-08-2014, 03:23 PM
Csináltam váll- és lábsérülten egy 25km-es hegyi-erdei túrát közel 100%-os páratartalomban, mindenrõl folyt a víz, vastag köd, 10-20m látótávolság, a talaj sár vagy jég, jéggé fagyott hó (vagy jéggel egyenértékû faágak), 0-2 celsius fok. Térkép és GPS nélkül, egyedül. Oka: ennél rosszabb körülmények már nem nagyon lehetnek, ezért ezt is ki kellett próbálni. :)
Jó hozzáállás! :thumbup
A 26 literes kis hátizsákomat feltuningoltam egy kicsit és felkészítettem a "zombi apokalipszisre"...kapott elõre két molle zsebet,egy pipa lámpát a váll hevederre,kialakítottam a bozótvágó helyét a derék pánt szivacsa alatt,hogy ne nyomjon és egy mozdulattal elõ lehessen venni,kapott egy molle zsebet e derék heveder is,egy vízhatlan kompressziós zsák pluszba a hálózsákra(most már garantáltan nem ázik fel ha leteszem),bepakoltam a szokásos három ,négy napos cuccot,most ponyvával,nem sátorral.
1701170217031704
A. L. Ias
02-08-2014, 09:50 PM
<OFF>
A 26 literes kis hátizsákomat feltuningoltam egy kicsit és felkészítettem a "zombi apokalipszisre"...
1703
A "zombi-zöld" kulacs meg az optikai tuning! :D
</OFF>
kovu78
02-11-2014, 01:46 PM
1714
BIC öngyújtó:thumbup
astonferi
02-12-2014, 11:03 AM
tegnap rávettem a nejem hogy varrjon nekem személyre szabott EDC táskát. most tervezgetem és rakosgatom a cuccaimat hogy mi legyen benne és hogy legyen elrendezve illetve keresem a megfelelõ anyagot. bár amikor szét akartam vágni az egyik bovli táskáját sikított így keresgélek tovább :haha:
Törölt_fórumtag1
02-12-2014, 06:00 PM
Remélem jól sikerül majd az EDC-d! :) Nem is értem, miért síkított a feleséged, amikor ilyen hátsó szándékkal közelítetted meg a táskáját! :) :)
A "hátsó szándékot" általában díjazzák a nõk, de hogy a táskából kivágni ??? :eek:
Hamarabb engednék a hátukból a bürkét!
astonferi
02-13-2014, 09:48 AM
áááá nem hasznát táskák csak ugye Ö a rombolást látja egyelõre. már méregetek rakosgatok ha lassan is de lesz belõle valami és legalább személyre szabott lesz mérete és az elrendezése is. a hátsó szándékaimat meg már ismeri :haha:
Daniui
02-15-2014, 09:35 AM
Beszereztem egy-két elsõsegélycuccot:
-géz, kötszer kiló számra
-speckó csipesz
-bõrvarró készletbõl is párat
-speckó sebösszerántó tapasz
-fulladásgátló
-gumikesztyûk
-szike
Emelett 4 db gázálarcot 12 szûrõvel, nem azért kell ennyi mert készülnék vegyitámadásra csak ingyen volt úgyhogy hoztam.
Hyster
02-15-2014, 10:51 AM
Ma beszereztem 20 üveg mézet, 10 virág és 10 akác.
Rendes magántermelõtõl, ismerem, biztos hogy nincs minden szarral feljavítva.
Egyrszt tartalék, másrész kisérletet végzek, hogy mennyi ideig tartható el így.
2-2 adagot kiporcióztam kisebb adagba, fél év után 1-2 havonta felbontok egyet, és letesztelem.
hogy mennyi ideig tartható el így
Ezt megmondhatom én is. Örökre. A méz nem romlandó. :)
A múltkor 3000 éves mézet találtak, tökéletesen ehetõ volt.
Hyster
02-15-2014, 11:00 AM
akkor jó :D
raktaros
02-15-2014, 12:34 PM
Ma beszereztem 20 üveg mézet, 10 virág és 10 akác.
Rendes magántermelõtõl, ismerem, biztos hogy nincs minden szarral feljavítva.
Egyrszt tartalék, másrész kisérletet végzek, hogy mennyi ideig tartható el így.
2-2 adagot kiporcióztam kisebb adagba, fél év után 1-2 havonta felbontok egyet, és letesztelem.
Én is gondoltam rá, de csak egyet tettem a készletbe. Szemben lakik a méhész, mindig van neki, ha érzek valamit, majd átmegyek pár kilóért.
Sokakat zavar hogy pl. az akácméz hamar kristályosodik, de én meg kimondottam szeretem, könnyebb kanalazni és a kenyérrõl sem folyik le :).
Hyster
02-15-2014, 12:41 PM
ha kikristályosodik, akkor meleg vizbe kell tenni, és visszafolyósodik. De én is jobban szeretem ha kristályos. :D
fater.lajos
02-15-2014, 04:28 PM
Akinek az akácméze kikristályosodik, azt átverték.
A szakirodalom szerint két mézféle marad kb. 30 évig folyós, a tupelofa és az akácfa virágából készült. A tupelofa amerikában él, nálunk csak néhány van arborétumokban.
Kis falumban az akácméz kilója 2300-2500 Ft/kg, a virágmézé (selyemfû, dohány, vegyes virág, repceméz, a tarlóvirágméz, pohánkaméz, stb.) csak 1400-1600 Ft/kg.
Hyster
02-15-2014, 04:35 PM
mea culpa, belegondolva mifelénk nincs sok akác, szóval biztos hogy nem 100% akác, ezért elõferdordulhat kikristályosodás benne, mivelt kevert méz.
fater.lajos
02-15-2014, 04:46 PM
Nem azért írtam, hogy okoskodjak, de itt mi mindig megírjuk egymásnak az átverõs ügyeket is. Sajnos gyakran van ilyen... Egyébként a virágméz is nagyon finom! :thumbup
Tudtad, hogy az ókori Egyiptomban a mézbõl sört is fõztek?
raktaros
02-15-2014, 04:55 PM
Nem hiszem hogy keverne valamit az ismerõs bele...
raktaros
02-15-2014, 04:58 PM
Rákerestem, akác is kristályosodik, csak késõbb...
Hyster
02-15-2014, 07:24 PM
Nem azért írtam, hogy okoskodjak, de itt mi mindig megírjuk egymásnak az átverõs ügyeket is. Sajnos gyakran van ilyen... Egyébként a virágméz is nagyon finom! :thumbup
Tudtad, hogy az ókori Egyiptomban a mézbõl sört is fõztek?
Percig se gondoltam okoskodának, a forumoknak pont az a szerepe, hogy a tudást véleményt egyeztessük/ütköztessük :)
Sõtt a vikingek is fõztek sört mézbõl. :D
Bowman
02-15-2014, 08:37 PM
Az akác akár 1-2 évig is folyékony maradhat, a napraforgó már egy hónap után kõkemény. A kristályosodás a méz tápértékét, energia tartalmát nem befolyásolja. A gondot a kiolvasztás jelentheti. A hirtelen hõhatás ronthatja a méz összetevõinek értékét. Csak lassan, meleg vízben érdemes olvasztani.
Van ahol direkt "beoltják" a mézet kristályos mézzel. Ilyenkor gyakori keverés mellett apró szemû kristályokból álló méz jön létre. Ezt "krém méz" néven árulják. Könnyen kenhetõ, nem folyik le a kenyérrõl, nem folyik szét.
Amatorpe
02-15-2014, 11:55 PM
Nekem hihetetlen szerencsém volt most az elmúlt egy hétben:
-szereztem 1000ft-ért meg 1-2 szívességért cserébe 2db viharlámpát, petróleumosat. Majd fogok kérdezni, mivel lehetne kitakarítani õket, meg újrafesteni, mert régiek, de ahogy elnéztem, különösebb bajuk nincs.
-vettem egy elemmel/akkuval mûködõ jóféle zseblámpát. Állítólag eredeti police, hát nem tudom, mert nem találtam neten, de aluvázasnak meg cree-ledesnek tûnik, szigetelésnek gumigyûrû, és boltból, számlával van. Nagyon jó fényt ad, és csak 750(!)Ft-ba fájt. Az oldalkocsi másnap visszaküldött, vegyek neki is egyet :D.
Képek lesznek, ha idõm engedi, sajnos mostanában abból nincs.
fater.lajos
02-17-2014, 07:48 AM
Percig se gondoltam okoskodának, a forumoknak pont az a szerepe, hogy a tudást véleményt egyeztessük/ütköztessük :)
Sõtt a vikingek is fõztek sört mézbõl. :D
Koccintanunk kellene ilyen különlegességekkel! :beer:
Hyster
02-17-2014, 07:58 AM
Koccintanunk kellene ilyen különlegességekkel! :beer:
utánaolvastam, nem olyan bonyolult megcsinálni, szerintem kísérletezek vele, aztán egy talin megejthetjük :D
mossberg-operator
02-17-2014, 07:59 AM
Csak egy eszrevetel magamrol: olvasom ezt a kerteszkonyvet, jo-jo, de a fegyveres dolgok valahogy gyorsabban mennek.... Vajon miert? :)
Hyster
02-17-2014, 08:05 AM
nem is tudom, pedig állítólag egy kertészeti könyvet nem lehet letenni :D
Daniui
02-17-2014, 08:32 AM
Na beszereztem még pár elsõsegély cuccot:
-mentõs sebtapasz
-vészhelyzeti gézlap(direkt úgy van elõkészítve hogy kiveszed a csomagolásból és már használható)
-1 liter betadin(konkrétan egy életre elég lesz)
Hyster
02-17-2014, 11:36 AM
:eek:
A gyárból hoztad? (Lehet ilyet kapni?) :)
Lehet kapni patikákban, durván 6000 körül van literje
Vietnamiveteran
02-17-2014, 12:06 PM
A betadin kenõcs is elég jó választás a folyékony mellé , tovább a seb környékén marad ezáltal tovább fejti ki a fertõtlenítõ hatást , és viszonylag kis helyen elfér .
Daniui
02-17-2014, 01:03 PM
:eek:
A gyárból hoztad? (Lehet ilyet kapni?) :)
Nem minden ilyet egy mentõs ismerõsöm ad. Az hogy lehet e kapni nem tudom az elõttem hozzászóló szerint igen akkor biztos.
De amúgy pontosítva ez nem is betadine hanem Braunol bõr-és nyálkahártya fertõtlenítõ szer.
Túlélõhalott
02-17-2014, 02:22 PM
A szakirodalom szerint két mézféle marad kb. 30 évig folyós, a tupelofa és az akácfa virágából készült. A tupelofa amerikában él, nálunk csak néhány van arborétumokban.
Kis falumban az akácméz kilója 2300-2500 Ft/kg, a virágmézé (selyemfû, dohány, vegyes virág, repceméz, a tarlóvirágméz, pohánkaméz, stb.) csak 1400-1600 Ft/kg.
Van két méhész ismerõsöm, egymástól függetlenül azt állítják, hogy az akácméz õrület csak egy hype, és semmivel sem jobb a többi méznél. Semmivel.
A legjobb méz a vegyes virágméz.
raktaros
02-17-2014, 05:50 PM
Van két méhész ismerõsöm, egymástól függetlenül azt állítják, hogy az akácméz õrület csak egy hype, és semmivel sem jobb a többi méznél. Semmivel.
A legjobb méz a vegyes virágméz.
Ebben egyetértek. Mi is jobban szeretjük a vegyeset, ráadásul olcsóbb is :).
Hyster
02-17-2014, 07:48 PM
Ma megjött az utolsó adag fa. /kb 4 erdei köb/
Bár még nincs kuglizva hasogatva, de ezzel együtt kb 13-14 köbméter tüzelõt sikerült idén összegyûjtenem, ami a legjobb, hogy annyiba került csak, mibõl kidöntöm.
:D
mossberg-operator
02-18-2014, 07:20 PM
Ebben egyetértek. Mi is jobban szeretjük a vegyeset, ráadásul olcsóbb is :).
Nalunk is a mez a meno, a magyar. Tegnap bontottam. 1762
A 26 literes kis hátizsákomat feltuningoltam egy kicsit és felkészítettem a "zombi apokalipszisre"...kapott elõre két molle zsebet,egy pipa lámpát a váll hevederre,kialakítottam a bozótvágó helyét a derék pánt szivacsa alatt,hogy ne nyomjon és egy mozdulattal elõ lehessen venni,kapott egy molle zsebet e derék heveder is,egy vízhatlan kompressziós zsák pluszba a hálózsákra(most már garantáltan nem ázik fel ha leteszem),bepakoltam a szokásos három ,négy napos cuccot,most ponyvával,nem sátorral.
1701170217031704
Szia a vízhatlan kompressziós zsákot hol vetted hozzá?
Szia a vízhatlan kompressziós zsákot hol vetted hozzá?
http://www.legiosmilitary.hu/index.php/webshop/hasznalt-es-akcios-termekek/usa%20kompresszios%20zsak,%20eredeti-detail
http://www.legiosmilitary.hu/index.php/webshop/hasznalt-es-akcios-termekek/usa%20kompresszios%20zsak,%20eredeti-detail
Köszönöm, utána nézek.
Grafitos
02-28-2014, 09:35 AM
Feltettem jónéhány felesleges dolgomat az apródra, meg jófogásra..tegnap kerestem 3ezret egy gatyán, amit már vagy 5 éve nem hordtam...yeah
Daniui
02-28-2014, 10:21 AM
Feltettem jónéhány felesleges dolgomat az apródra, meg jófogásra..tegnap kerestem 3ezret egy gatyán, amit már vagy 5 éve nem hordtam...yeah
Aprod az jó dolog én is ott üzletelgetek... Lehet venni jó cuccokat is, olcsón, és még alkudozni is lehet.
kovu78
03-01-2014, 10:19 AM
1873
készülnek a szárított citromkarikák:thumbup
Régen mi a narancs és citromhéjat a radiátorra tettük. Jó illat lett tõle a szobában.
M-torolt_forumozo
03-01-2014, 07:23 PM
Mondjuk én a citromhéjat nem enném meg, tele van méreggel. De ugyanez igaz a citrusfélékre is.
fater.lajos
03-02-2014, 10:39 AM
Mondjuk én a citromhéjat nem enném meg, tele van méreggel. De ugyanez igaz a citrusfélékre is.
Ezt részletezd. De ne közhelyekkel, hogy permetezték, mert ez szinte minden gyümölcsre igaz.
BragBOL
03-02-2014, 11:22 AM
Nem csak a növényvédõ permetekkel kell számolni hanem a tartósító kencékkel, pl almánál is használnak valami viaszt, így én szappannal szoktam megmosni az almát úgy hogy a végén énekeljen az alma mikor végighúzom az újjam rajta :D
M-torolt_forumozo
03-02-2014, 01:51 PM
Ezt részletezd. De ne közhelyekkel, hogy permetezték, mert ez szinte minden gyümölcsre igaz.
http://www.origo.hu/tafelspicc/hirek/20121219-igy-keruljuk-ki-a-mergezo-citrushejat-nebih.html
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/citrusok-heja-%E2%80%93-mielott-belereszelned-sutemenybe
Vietnamiveteran
03-02-2014, 02:08 PM
Nekem van 5 db citromfám évrõl évre több citromot szüretelek róluk , aki teheti neveljen citrusfélét a teraszon megéri , boltba nem nagyon kell citromot venni és 100% vegyszermentes mert én még tápoldatot se adok nekik, hanem érett marhatrágyát + tóvizzel locsolom ami szintén tápanyagokban gazdag . Most tettem ki õket a teraszra eddig teleltek ilyenkor nem túl szépek elég sok levelet ledobálnak de tavasz elején már hozzák a virágokat olyankor nagyon jó illat tölti be a teraszt .
Vietnamiveteran
03-02-2014, 02:23 PM
csináltam pár képet a citrusokról , most nem olyan szépek a tél mindig megviseli õket de tavasszal rendbe jönnek .
1875187618771878
Törölt_fórumtag1
03-02-2014, 02:36 PM
Nagyon szépek! :) Pont mostanában gondolkodtam rajta, hogy kellene venni pár citromfácskát! :) Csak, hát nem olcsó mulatság sajnos... :(
raktaros
03-02-2014, 02:49 PM
Páromnak is fáj a szíve citromfára. Egy kicsit vettünk, szerintem inkább dísz lehet, de lehullott a levele lakásban, ablakban :(.
Tudsz ajánlani fajtát?
Vietnamiveteran
03-02-2014, 05:21 PM
Páromnak is fáj a szíve citromfára. Egy kicsit vettünk, szerintem inkább dísz lehet, de lehullott a levele lakásban, ablakban :(.
Tudsz ajánlani fajtát?
A citrusfélék nagyon kényesek a teleltetésre , sajnos én is beleestem az elsõ években sok hibába az egyik legszebb narancs fám rá is ment . A legfontosabb ,hogy télen fûtött szobába teleltetni nem szabad, mert az szinte biztos a fa halálát okozhatja . Ha van olyan helység télikert garázs ahol a hõmérséklet a legnagyobb hidegben se megy -1 fok alá akkor ott lehet teleltetni a fákat . Az is fontos ,hogy világos helyen kell teleltetni sötét pince vízóraakna stb... kilõve . Elõszoba , lépcsõház nyári konyha világos garázs a megfelelõ teleltetõhely . És a huzatra is kényesek :) Viszont ha megkapják a törõdést akkor egész évben biztosítva van a C-vitamin természetes formában . Metszéskor szokták gyökereztetni a fás szárakat de én nem javaslom mert hosszadalmas kétséges sikerû és mire abból termõ fa lesz megöregszel :) Kertészetekben már elég sok félét lehet kapni , olyat érdemes venni ami már terem és látni a gyümölcsét el tudod dönteni ,hogy megfelel e . Fajtákat nem ismerem rengeteg van mint az almából .Idén szeretnék két három banánfát is venni ha ügyesen csinálom akár termõre is fordulhatnak .
Törölt_fórumtag1
03-02-2014, 05:59 PM
Köszönjük szépen! Hasznos volt, amit a teleltetésrõl írtál! :) Szerintem csak veszek majd egyet és megpróbálkozom a tartásával... Ha 1-2 évet kibír, akkor jöhet a többi! :)
Grafitos
03-03-2014, 09:25 AM
csináltam pár képet a citrusokról , most nem olyan szépek a tél mindig megviseli õket de tavasszal rendbe jönnek .
1875187618771878
Nincs még kicsit korán a kihelyezéshez? vagy éjszakára beviszed még? Nehogy mecsípje a fagy
Vietnamiveteran
03-03-2014, 11:20 AM
"Nincs még kicsit korán a kihelyezéshez? vagy éjszakára beviszed még? " a citromfák alkalomszerûen a -3 mat is kibírják , de mostanában éjszaka nálunk 0 alá nem ment a hõmérséklet , egyébként figyelem az idõjárást ha úgy alakulna ,hogy visszajönnek az éjszakai fagyok akkor beteszem a garázsba õket éjszakára . Viszont rengeteg plusz idõt nyerek a korai tavasszal , a nappali napsütésben már érnek a zöld citromok , és az egyik fán már virágkezdeményeket is láttam .
Grafitos
03-03-2014, 11:24 AM
Értem...én is mediterrán növényekben utazom..fõként banán, meg colocasia..nagyon nézem, hogy mikor lehet már kipakolni de még nem merem. Nagyon eldobálták a leveleiket télen, aztán ha ezt kibírták már ne egy kis fagy tegye õket padlóra:thumbup
Grafitos
03-04-2014, 04:39 PM
Ma reggel találkoztam ZOB-bal...Nagyon jó arc, vagy fél órát dumáltunk tokokról, késekrõl..volt is nála egy minitracker replika, és egy spéci különlegességet is mutatott. A hónap végére elkészül az F1 kydexem.
Azt hiszem látva a kései minõségét elkezdek gyüjteni 1 ZOB késre..már meg is van az elképzelés.
Beszélt még egy minden hónap végén megrendezett mini késbörzérõl, ami helyileg a belvárosban(tõlem 2 utcányira )van egy gimiben. Késportálos regelés és 400ft a beugró. Lehet nézelõdni és adni venni egyaránt...
Jó kis lehetõség körülnézni a magyar késpiacon..
Ma reggel találkoztam ZOB-bal...Nagyon jó arc, vagy fél órát dumáltunk tokokról, késekrõl..volt is nála egy minitracker replika, és egy spéci különlegességet is mutatott. A hónap végére elkészül az F1 kydexem.
Azt hiszem látva a kései minõségét elkezdek gyüjteni 1 ZOB késre..már meg is van az elképzelés.
Beszélt még egy minden hónap végén megrendezett mini késbörzérõl, ami helyileg a belvárosban(tõlem 2 utcányira )van egy gimiben. Késportálos regelés és 400ft a beugró. Lehet nézelõdni és adni venni egyaránt...
Jó kis lehetõség körülnézni a magyar késpiacon..
Szia egy F1 kydex engem is érdekelne, megadnád ZOB elérhetõségét, mennyiben áll meg a tok ? Akár priviben.
Grafitos
03-05-2014, 08:06 AM
csakis ott..
Medve
03-08-2014, 07:06 PM
Félig ide tartozik, félig az egészségbe, de ma elhatároztam, hogy nem dohányzok többé.
Grafitos
03-08-2014, 09:15 PM
Tisztellek a döntésedért...én másfél éve szabadultam, nem bántam meg 1 pillanatra sem
Amatorpe
03-09-2014, 08:28 AM
Összepakoltam a világítós/tûzgyújtós cuccokat egy dobozba:
(Gáz-utántöltõk, öngyújtók, gyufák, minden érdes felületen gyulladó gyufák, gyertyák, mécsesek)
1924
És a jelenlegi elsõsegélyt/tisztálkodós/higéniát is:
(Nem látszik, de van két teljes Lidl-s autós elsõsegélycsomag is jobbra fent. Gyógyszerek nem nagyon vannak, az még kitapasztalás/utánajárás alatt...)
1925
Engem pl. nagy örömmel tölt el, ha látom, hallom, hogy valakinek már ilyen szintû egy-egy fontosabb "témájú" felkészültsége van! Ez biztatás/ösztönzõ a többi felkészülõnek is egyben.
Nagy gratula és további kitartást! :thumbup
Amatorpe
03-09-2014, 09:09 AM
Köszönöm! Azért hozzátartozik, hogy nem egy hétvége alatt vettem, ez kb egy év gyüjtögetése, apránként a normális élet mellett. Mindig egy kicsit, ami belefért a kasszába.
És pont ez lenne a lényeg! A napok, hetek, hónapok telnek szépen és ha csak minden héten vesz valaki valamit kis apróságot, akkor már fél év-év múlva azt látja, hogy van egy szép gyûjteménye, ami megelégedéssel, büszkeséggel és (ami a legfontosabb) valamennyire megnyugvással tölti el.
Abba a hibába nem szabad beleesni (aki pl. idetéved erre a fórumra, vagy olvas a prepperkedésrõl), hogy eszelõs módon nekiáll beszerezni mindent, kapkodva megfontoltság nélkül.
Ha családos, akkor a család is veszélybe kerülhet e miatt, ha még nem családos, akkor meg az a veszélye, hogy nem is lesz!
Nem tudatosan de már 3. évtizede gyûjtögetek és bizony-bizony még a mai napig is van olyan, hogy beleugrok dolgokba. Az emberi természet gyarló tud lenni.. :D
Ezért jó, vagyis a legjobb, ha szépen apránként bõvítgetünk ! :thumbup
A. L. Ias
03-09-2014, 08:27 PM
Én ma sétáltam egyet ide a szomszédba:
1948
Nem túl nagy készülõdés, de jól esett a hosszú tél után.
Amatorpe
03-09-2014, 08:28 PM
Na kicsit próbáltam kreatívkodni, íme az eredmény:
19461947
Kipróbálni még nem tudtam, meg a videókban mintha ki lenne vágva körben a teteje, nem elég ha kilyukasztgatom?
Mértanilag nem szabályos, csak úgy hasra fúrtam rá párat...
Medve
03-09-2014, 08:54 PM
az alját kell kifurkálni amibe belevan ütve a szám, :) legalábbis én úgy tudom
Stuka
03-10-2014, 08:20 AM
porbálgattam a menedék építést a nem rég vásárolt rip stop ponchoval nem lett tökéletes de majd még gyakorlom.
1950
1951
Grafitos
03-10-2014, 11:47 AM
Pont én is a menedéképítés gyakorlásáért indultam neki a természetnek vasárnap..Mikor felértem a hegyre vidáman konstatáltam, hogy a ponyva a kocsi csomagtartójában maradt:cool:
Visszamenni már nem volt kedvem, mert nagyon jó kis helyet találtam...
19561957195819591960196119621963
Gondoltam ha már itt vagyok tesztelem a csapkodót és szabadban még nem próbált gázégõt a primus palackkal.
196419651966
Ütõfás hasogatást próbáltam, meg vágtam egy pofás 5 centis kis vándor botot..szószerint 1 csapásra
1967
Aztán csináltam egy rovancsot...csak a kedvetekért:thumbup
1968
Késõbb nekiálltam a fõzõcskének..ujjabb baki..chillis bab helyett a normál vörösbabra markoltam rá a készletbõl. Bizar kinézete ellenére nagyon finom lett a végeredmény:D
196919701971197219731974197519761977
Kis tûzgyújtáspróba volt még aztán go home..vagyis went
19781979
kovu78
03-14-2014, 12:08 PM
kövel és acéllemezzel probáltam szikrát csiholni..hát van még mit tanulnom :D
mossberg-operator
03-17-2014, 09:58 AM
A heten szabin vagyok, kerti munkak, feszerepites (segitseggel), horgaszat, megyek loni, meg azon agyalok hogy vegyek-e Coleman kemping fozot, viharlampat, hasonlokat.
kovu78
03-19-2014, 04:46 PM
szenesített rongy készitése :D
kovu78
03-19-2014, 06:38 PM
londonercsecse
viharlámpát mindenképpen :thumbup ( én is bûszkélkedtehet egyel )
Wayet
03-19-2014, 08:43 PM
Amúgy függõágyon gondolkozik valaki?
Nekem valahogy "nemgyerebe" a földön alvás, annak ellenére, hogy az az ésszerû, ha szeretnék a tûznél melegedni
Törölt_fórumtag1
03-19-2014, 08:55 PM
Én gondolkodtam rajta, hogy szükség esetére teszek a BOB-ba! Egy egyszerû közép kategóriás megfelelne szerintem. De tényleg csak azért, mert nem foglal sok helyet, súlya sincs szinte és hátha lesz olyan alkalom, amikor jól jön.
Valamelyik topicban volt már volt téma a függõágy. :)
mossberg-operator
03-19-2014, 09:06 PM
londonercsecse
viharlámpát mindenképpen :thumbup ( én is bûszkélkedtehet egyel )
Milyen? Kep? Tapasztalat?
pappito
03-19-2014, 11:17 PM
azon agyalok hogy vegyek-e Coleman kemping fozot, viharlampat, hasonlokat.
a viharlámpát nem tudom, a kempingfõzõ viszont mindenképpen jól jöhet és általában nem túl drágák. Ha csak a túrázást nézed, egy esõs napon minden tiszta lucsok, de mégis tudsz csinálni egy meleg levest ami jóllakat és rendbehozza a morált is.
Ha olyat veszel ami menettel csatlakozik a palackra, akkor szétszedheted a palackot meg a fõzõt, azt nem tudom, hogy a lukasztóssal mit tudsz csinálni, ha mennél tovább és még van gázod. Amire érdemes figyelni, ne olyat vegyél aminek széthajós rudacskák alkotják a teherhordó részét:
http://www.rebelsport.co.nz/productimages/magnify/1/2968_3010_10338.jpg
Mindig szopás van vele, a bögre túl kicsi rá, a többi cucc meg túl nagy. Pakolni kisebb helyre lehet, de van ára a kompaktságnak. INkább valami ilyesmit nézzél:
http://www.camping-gas.com/images/static/camping-gas.jpg
Ahol az edény mérete mindegy, mert keresztben van alátámasztva amiben fõzöl. Ha nagyon komolyat akarsz akkor érdemes lehet olyat venni amelyik nem a palackon áll, hanem az égõ a földre támaszkodik három lábbal, a palack meg odébb van, ezzel szinte minden felületen tudsz fõzni, nem kell varázsolni, mint idõnként a palackossal. Plusz ilyennél a palackot tudod külön védeni a hidegtõl.
http://thumbs.dreamstime.com/z/camping-gas-stove-cartridge-22226462.jpg
A. L. Ias
03-19-2014, 11:39 PM
Ha olyat veszel ami menettel csatlakozik a palackra, akkor szétszedheted a palackot meg a fõzõt, azt nem tudom, hogy a lukasztóssal mit tudsz csinálni, ha mennél tovább és még van gázod.
Nekem kiszúrós fõzõm van. Igazi budget a helyi hiperbõl. A palack egy zárt mûanyag tokba kerül, amin fixen van rajta a fõzõfej. A hátránya, hogy magas és egyben nagy darab. Lassan 5 hónapja van benne a palack, de nem érezni, hogy eresztené a gázt. Nekem hirtelen kellett valami autós túrához, azért vettem meg. De egyenlõre bevált. Ha elég nagy a hátizsák, szépen el lehet pakolni.
pappito
03-20-2014, 02:49 AM
abban egészen biztos voltam, hogy nem ereszt gázt, hogy aztán az egyszeri turista magára robbantsa a zsákját. De ezek szerint egyben kell tartani amíg ki nem használod a gázt, szóval csak a pakolás a hátránya, semmi más.
Minden alkalommal amikor a helyi teszkóféleségben járunk, veszek egy kis palackot (230g-os bután) mert ott a legolcsóbb, úgyhogy már hetekig kibírnánk áram nélkül a házban :) Szerintem a nejem már hülyének néz emiatt, de majd ha beüt a káosz...
kovu78
03-20-2014, 03:47 AM
2080
nekem bevált londonercsecse
bát tartalék kanócot szerintem érdemes beszerezni
Amatorpe
03-20-2014, 08:39 AM
Izé, ilyet vettem én is jó pénzért (viharlámpa), annyi baja van, hogy itt-ott lepattogott a festék. Még nem próbáltam ki, de belülrõl minden jónak tûnik. Hogy takarítsam/fessem le hogy ne legyen belõle baj? Mármint le gyulladjon ki a festék, ne menjen bele a szellõzõnyílásokba, ilyesmi...
kovu78
03-20-2014, 09:17 AM
Izé, ilyet vettem én is jó pénzért (viharlámpa), annyi baja van, hogy itt-ott lepattogott a festék. Még nem próbáltam ki, de belülrõl minden jónak tûnik. Hogy takarítsam/fessem le hogy ne legyen belõle baj? Mármint le gyulladjon ki a festék, ne menjen bele a szellõzõnyílásokba, ilyesmi...
szerintem ne fesd le házilag hacsak nincsen olyan spec-festéked-én ebben nem vagyok szakértõ a festésben de hátha a többiek közul valaki:thumbup
Grafitos
03-20-2014, 01:56 PM
Tényleg van külön függõágyas topik:thumbup
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?611-Függõágy&highlight=f%FCgg%F5%E1gy
Szerintem mostanában én gondolkodtam a leginkább függõágyban..konkrétan elhatároztam, hogy abban fogom lenyomni a szezont..legalábbis a tervek szerint..amúgy sosem aludtam még teljes éjszakát függõágyban.
Már rendeltem is egy ticket to the moon kategóriájút...hamarosan ki is próbálom.
Amúgy az MTP-nek van egy nagyon jókis cikksorozata a "függõágy mint menedék" címmel..érdemes elolvasni..még márkákat is ajánlanak..sajna ezek mind 30-40 tõl kezdõdnek..
Jó informálódást
http://mtp.info.hu/index.php?option=com_content&view=category&id=39&Itemid=76
Amúgy függõágyon gondolkozik valaki?
Nekem valahogy "nemgyerebe" a földön alvás, annak ellenére, hogy az az ésszerû, ha szeretnék a tûznél melegedni
Stuka
03-21-2014, 07:48 PM
késeztünk.
2092
20932094
Vietnamiveteran
03-21-2014, 08:51 PM
Többször mondtam már de ismét megteszem ez egy nagyon jó kés és régóta fáj a fogam egyre ...:)
mossberg-operator
03-21-2014, 09:21 PM
Többször mondtam már de ismét megteszem ez egy nagyon jó kés és régóta fáj a fogam egyre ...:)
Milyen kes ez?
Vietnamiveteran
03-22-2014, 06:45 AM
Milyen kes ez?
Nekem baromira tetszik a kialakítása .
2097
mossberg-operator
03-22-2014, 01:42 PM
Nekem baromira tetszik a kialakítása .
2097
Szep! Neve, ara?
A. L. Ias
03-22-2014, 01:54 PM
Szep! Neve, ara?
Szerintem Randall's Adventure ESEE-4 (http://www.eseeknives.com/esee-4.htm).
Ára kb $80-$100-$150 (ebay, amazon).
Stuka
03-22-2014, 02:13 PM
Igen Esee 4, én 47675ft vettem az acélfullánk.hu-n.
Igen Esee 4, én 47675ft vettem az acélfullánk.hu-n.
......oda bac........ja a spár-ba le vannak értékelve a zöldség,gyümölcs konzervek....amit elbírtam......
....most ment el a galamb,remélem szerdán már itt lesz.....
211. Túra és taktikai kés
Robosztus erõs kivitelû túlélõkés 5 mm vastag pengével.
A markolat szendvics szerkezetû a penge végig fut a kés teljes hosszában
penge anyaga: AUS-8A (58-59 HRC)
Pengehossz: 12,5 cm
Pengevastagság: 5 mm
Markolat: Micarta
Tok: Bõr
2109
Ez már jobb , mint a kínai noname . A fokél felesleges rá , reméljük , hogy nem holkeres ékezésû . :)
kovu78
03-23-2014, 12:07 PM
2112
szárított gomba készítés:thumbup
mossberg-operator
03-23-2014, 01:16 PM
2112
szárított gomba készítés:thumbup
Bovebb leiras?
kovu78
03-23-2014, 01:39 PM
londonercsecse
felvágtam a gombát, nem fõztem meg most meg szárad:thumbup
Grafitos
03-23-2014, 04:16 PM
de esetleg mégbõvebben nem menne:)
londonercsecse
Wayet
03-23-2014, 05:54 PM
....most ment el a galamb,remélem szerdán már itt lesz.....
211. Túra és taktikai kés
Robosztus erõs kivitelû túlélõkés 5 mm vastag pengével.
A markolat szendvics szerkezetû a penge végig fut a kés teljes hosszában
penge anyaga: AUS-8A (58-59 HRC)
Pengehossz: 12,5 cm
Pengevastagság: 5 mm
Markolat: Micarta
Tok: Bõr
2109
Nekem egy búvárkés szerûségem van. Masszív, nehéz és jó a fogása (gumi markolat)
kovu78
03-23-2014, 05:58 PM
de esetleg mégbõvebben nem menne:)
mit szeretnél tudni ? :)
Salmo
03-23-2014, 06:42 PM
Ma este volt egy QSO-m, ( ami inkább DX volt, míg le nem szúrtam google maps-on) A.L.ias fórum társsal.
Jó volt, na......
mossberg-operator
03-23-2014, 06:44 PM
londonercsecse
Ok, azt hittem valami speci dolgot kell csinalni.
pappito
03-25-2014, 01:54 AM
a kínai termékek,tapasztalom szerint lemosták az uniós termékeket,mint minõségben,mint árban...ez már csak legenda,hogy minõségtelen tömegárú...csak az autókra gondoljunk.....hol vannak már a legendás nagy autó gyárak....vegyük akia-t pl....5 év gari és nincs vissza hívás fél évente...én nyugodtan vásárolok kínait
a Kia Dél-Koreai autógyár, semmi köze kínához. Egyébként az elmúlt 5-7 évben a Kia és a Hyundai is nagyon sokat fejlõdött minõségben, tartósságban, gyártástechnológiában és összeszerelési minõségben. A kínai utók ettõl még fényévekre vannak, és nem is igazán törekszenek, leszámítva egy-két márkát, tekintve, hogy nem is nagyon akarnak más piacokon helytállni, elég nagy nekik kína.
Ettõl függetlenül továbbra is tele van, másolt, kínai biliacél szarokkal a piac, pont késbõl én kétszer is meggondolnám, hogy kínait vegyek-e. Tudom, tudom, ott a sanremu. A nagy gyárak is gyártatnak kínában, csak ott van is minõségellenõrzés meg elvárások és a komoly cégek vitték a technológiát is. Ennek ellenére a kínai gyártású termékeik alá vannak árazva, mert nem kérhetik el érte azt amit egy USA, svéd, stb készítményért. Természetesen nyugodtan vásároljál kínait, nincs azzal semmi baj, használd õket egészséggel.
Engem viszont nem fogsz meggyõzni arról, hogy pl. egy kés, a fél világon átutaztatva hét dollárért ugyanazt a minõséget, teherbírást, ergonómiát, stb-t mutatja, mint egy esetleg ötször ennyibe kerülõ másik, amiért jótáll a készítõje, nekem nem ez a tapasztalatom.
Egyébként szemetet nem csak kínában gyártanak, nekem van pár argentin bökerem (arbolito), hát az is eléggé puruttya minõség, pont amilyen az ára volt. Ha valaminek az ára túl szép, hgoy igaz legyen, akkor az általában esetben nem is igaz.
pappito
03-25-2014, 07:09 AM
...tudom,hogy hol gyártják a kia-t,...számomra a távol-kelet egy csoport,gazdaságilag,területileg,pénzügyileg egy blokk..nem tudom pontosan a piaci viszonyokat,de szerintem az alkatrészek többségét Kínában és Észak -Koreában gyártják
ez bõdületes tájékozatlanságról árulkodik. Hibás alapokra csak hibás következtetések építhetõek, így nem csodálom, hogy szerinted É-Koreában gyártják a kia alkatrészeket (gondolom Kaesong se mond semmit) és a japán tradicionális kovácsolásvól vezeted le, hogy a kínaiak milyen termékeket készítenek. Ezek az országok nem csak gazdaságilag, pénzügyileg és kulturálisan különböznek de szemléletmódban is.
pappito
03-25-2014, 08:20 AM
...OKÉ,rendben..mindenben IGAZAD VAN...de most már szállj le rólam....
az nem szégyen, hogy valamirõl nincsenek ismereteid.
A falu szélétõl kezdõdik a nagyvilág kissé összetettebb, mint amilyennek látni véled. Sok sikert.
Grafitos
03-25-2014, 08:26 AM
Doom szerintem Dél-Koreára gondolt...:cool:
Amúgy itt többeknek van jó tapasztalata kínai késekkel és egyéb termékekkel. Többek között nekem is..nem feltétlenül bilivas az acél és esik szét darabokra az egész...pont aza a jó a kínaiban, hogy annyira olcsó, hogy tudod próbálgatni és nem sajnálod szétcseszni sem. (Vagy ez csak innen a balkánsarkáról tûnik jó tulajdonságnak?)
A gyártásról meg csak annyit, hogy a legtöbb esetben az eredeti márkatulajdonos gyártó is kínában gyártat...a fél világ kínában gyártat...az okos kínai pedig egyreinkább képessé válik arra, hogy megközelítõleg hasonló minõséget produkáljon az éjszakai mûszakban:thumbup
Stuka
03-25-2014, 09:52 AM
ismét erdöben voltam ki probáltam a kicsi CRKT RSK MK5 késemet ( mert eddig még nem nagyon csapkodtam vele )
az ág levágását Esee késsel csináltam a crkt-val inkább csak a bot hegyét alakítottam ki.
Jó kis kés,föleg ha kisebb részek megmunkálásáról van szó ahol kényelmetlen lenne a nagy penge,de viszont egy vastagabb ágat nem szívesen vágnék ki vele ( képes rá ) mivel akkor már kényelmetlen tud lenni a fogása.De az éle jó vitte rendesen,én paracorddal használom,kialakitása is tetszik, tartalék késnek kiváló szerintem!
212221172118
212021212123
Grafitos
03-25-2014, 10:01 AM
Jó kiskés az..sose árt a backup...hol voltál?Mosoni- Dunapart ez?
Stuka
03-25-2014, 10:11 AM
Igen az!
...én azért az AUS-8A acélt nem nevezném biliacélnak ( )..és mint köztudott a japánok már akkor rétegelt,edzett acélt használtak,mikor még a világ kõbaltákkal hadonászott....
Csak egy kis pontosítás: a japán katana alaposan túl van reklámozva, alapvetõen kb ugyanazt tudja mint bármelyik másik kard. És még csak nem is "full tang", csak a félig lóg bele a markolatba a markolattüske.
Másrészt a rétegelt edzett acél japánban kb 14.sz-tól jelenik meg. A damaszk pengék meg i.e 300 körül indultak Indiából.
Már a viking kardok is jobb acélból készültek, mint a japán pengék (hasonló hajtogatott technikával, de csak ritkán különbözõ keménységûre edzett részekkel - mivel Európában sok és jó minõségû vas érc volt/van nem kellett spórolni vele ). És pont ezért az európai kardok könnyebbek és hosszabbak is lehettek.
Ilyen pl. a Prágában õrzött Szent István kard,ami a 10.században készült skandináv penge.
Bocsánat, nem rosszindulatból mondom. De nekem ez egyik kedvenc témám a kardok, és zavar az általános tévhit, hogy a japán kardok abszolút felsõbbrendûek.
pappito
03-25-2014, 09:04 PM
...erre mindenféle beteg belém köt...
nem kötött beléd senki, ne érzékenykedj. Mondtál egy irdatlan nagy marhaságot (ami mindannyiunkal elõfurdul idõnként), én meg mondtam, hogy ez marhaság. Két opció van:
a, utánanézel és tanulsz egy kicsit (akár egy köszönöm is odaférhet, de ez opcionális)
b, sértõdötten toporzékolsz és sajnáltatod magad
Melyiket választaná egy prepper?
Részemrõl ennyi. Szép napot.
pappito
03-25-2014, 09:06 PM
OFF
mi a frásznak jó ez,nincs család vagy barátnõ akit lehet verni otthon...persze nem tudok mindent,ha tudnék lexikon lennék,,,,,ha kínai-hát kínai ,lesz.rom,nekem tetszik és kész...akinek meg nem elmehet a pics.ba..........elértétek a célotokat....sikerült kiprovokálni..lehet elégedetten hátradõlni....ki lesz a következõ célpont?
Szeretném a moderátor figyelmébe ajánlani ezt a bejegyzést... sértõ,személyeskedõ,semmi köze a fórumhoz,sem a topic témájához..ez provokálás.. a trollokat talán ki kellene innen tiltani vagy legalábbis figyelmeztetni,hogy intelligensen fórumozzanak....
ne bohóckodjunk már.
ON
Nem értem mi a gond. :hogymi: Egyáltalán min szólalkoztatok össze? Elég sok a munkám, úgyhogy csak fél szemmel olvasgatok, de nem láttam semmi komoly balhét.
Vietnamiveteran
03-25-2014, 09:37 PM
Ne marjátok egymást , Doom jó arc , kicsit érzékeny a kioktatásra de biztos megvan rá az oka .Tovább kell lépni mielõtt jobban elfajul a vita . Egyébként a kés egy olyan dolog ami teljesen egyén függõ , vannak emberek akik egy üvegdarabbal is rendkívül veszélyessé válnak és vannak olyanok akik egy hatalmas kardal csak nevetségessé...szóval kinek mi jön be , én például nagyon szeretem a minõségi jó késeket de nem jönnék zavarba ha a legótvarabb kínai gagyibökõvel kellene túlélnem egy helyzetet :)
pappito
03-25-2014, 09:44 PM
vannak emberek akik egy üvegdarabbal is rendkívül veszélyessé válnak és vannak olyanok akik egy hatalmas kardal csak nevetségessé...
én nem tudom eldönteni, hogy inkább ön- vagy inkább közveszélyes lennék egy karddal :) Szóval ha karddal látsz, kezdj szaladni. Mármint felém az eü készleteddel, mert valszeg mire odaérsz, már belevágtam a lábamba :)))
pappito
03-25-2014, 09:44 PM
nincs semmi balhé
...a mai délelõttöt prepperkedéssel töltöttem,igen jó eredménnyel,sikeres jó napom van....:)
hwahun
03-26-2014, 11:53 AM
készülnek a szárított citromkarikák
Ilyet még nem is hallottam...
ez meddig áll el? napon szárítva, és ennyi?
Grafitos
03-26-2014, 01:00 PM
...a mai délelõttöt prepperkedéssel töltöttem,igen jó eredménnyel,sikeres jó napom van....:)
Na mi jót csináltál konkrétan? Te mindig mondassz valami gyakorlati tapasztalást is..
kovu78
03-26-2014, 01:06 PM
Ilyet még nem is hallottam...
ez meddig áll el? napon szárítva, és ennyi?
igen, 2-3 évig biztosan
mossberg-operator
03-26-2014, 01:06 PM
Mostanaban: sokat kerteszkedtem, ultettem ma egesz nap, ma kapok 5 vadnyulat ajandekba, szoval nyulpucolas ezerrel, voltam loni, vasarnap megint megyek, vettem jopar dolgot. Bakancsom meg mindig nem jott meg.
:rolleyes: Miért lenne bárki is troll?
Pappito-val már 3 éve is beszéltem, mikor megkérdeztem hogy kitehetem-e a blogomra az írását és õ megengedte.
http://tuleloblog.blogspot.com/2011/06/fegyvertartas-uj-zelandon.html
Nem troll, se õ, se más. Kis dolgokon nem érdemes összekapni.
Megígérem hogy ha valaki nekem mondja hogy falusi, vagy tanyasi vagyok, akkor én azt bóknak veszem. :haha:
http://hungaromeme.hu/wp-content/uploads/2013/02/diszn%C3%B3tor.jpg
pappito
03-26-2014, 08:07 PM
OFF
Semmi gond, menõ új-zélandiként megteheted
lehetne egy közepesen értelmes négyéves szintjénél magasabban kommunikálni, vagy venni egy nagy levegõt és csendben tudomásul venni, hogy máshol is élnek emberek? megköszönném.
ON
mossberg-operator
03-26-2014, 09:05 PM
Nem akarok nagyon beleszolni, de mi lenne ha itt huznatok egy vonalat, s tovabblepnenk?
Lehet, hogy titkos. Pl. BOL-t csinált valami nyilvánvaló helyre. :)
.ja ...ástam és elraktam egy jó nagy hordót,már hetek óta gyûjtöttem bele a cuccot...most még jó nedves a föld,könnyû ásni...és most nõ a fû a legjobban,úgyhogy pár napon belül semmi sem látszik...szórtam rá egyenlõre egy kis avart...majdnem teljesen eltûnt a nyom...tartalma...mosott nem használt ruhák,takarófólia(obis 800ft),10db löncshús,10 db kutya konzerv,50db víztisztító tabletta,kínai sporttáska(1450 ft),egy nem használt fazék,hõvisszaverõ tetõfólia(hálózsáknak megvarrva),ruhaszárító kötél,piacos késkészlet(5 db-os 1000ft),10db mentes ásványvíz...el is ment vele a tegnap délelõtt..
mossberg-operator
03-27-2014, 10:38 AM
Eletem elso nyulpucolasa, 5 db. Van amelyik eleg bena lett, tobb modszert kiprobaltam (fellogatos), s ami nekem ment az az, amikor a hatan csinalsz keresztbe egy vagast, s ketfele huzod le a bort. 21502151
pappito
03-27-2014, 10:41 AM
Eletem elso nyulpucolasa, 5 db. Van amelyik eleg bena lett, tobb modszert kiprobaltam (fellogatos), s ami nekem ment az az, amikor a hatan csinalsz keresztbe egy vagast, s ketfele huzod le a bort. 21502151
és az, hogy az egész gyomor-béltraktust kinyomod a végén egyszerre?
amúgy nagyon csinosak!
mossberg-operator
03-27-2014, 10:55 AM
és az, hogy az egész gyomor-béltraktust kinyomod a végén egyszerre?
amúgy nagyon csinosak!
Mar belezve kaptam oket, de ugy csinaltam volna.
javaslat legközelebre:
közepen körbevagod a bört, mintha gatyaszara lenne.
Ket ember egyassal szemben allva, ketoldalt megfogja a felhasitott börbe kapaszkodva, majd meghuzzak magukfele a bundat.
Kb. olyan, mint amikor te kibujsz a puloverböl, meg letaposaod magadrol a mackoalsot ! :D
körbevagas max 1 perc, kihuzas a börebol 5 mp.
Grafitos
03-27-2014, 03:18 PM
Tegnap elmentem a Késportálos késtalira..Fõként a modifikált betokozott F1-ért ZOB-hoz. De dumáltam Hegyespengével, meg Pongii-val is egy kicsit.(már ha valakinek mondanak ezek a nevek valamit)
Csináltam nektek 1-2 fotót..jó hangulat volt nagyon, csak sajna beleszerettem Pongii egyik késébe, amit jó lenne elkészíttetni ez a vaddisznó...úgy simult a kezembe, mint az asszony feneke:)
215221532154215521562157215821592160
Kezembe akadt egy darab 1,2-1,5 kerítésdrót(vezérdrót)..kipróbáltam a szerszámokat..
1. konyhai olló,drótvágó funkcióval---nem vágta el,a töréshatárig nyomtam két kézzel,a nyoma látszik a dróton és az ollón is
2.homlokcsípõfogó(harapófogó) nem vágta el,két kézzel nyomtam,bemélyedést csinált,a fogón nem látszik nyoma
3,oldalcsípõfogó(750 Ft) nem vágta el,két kézzel sem,elhajlott a nyele,tönkrement az éle
4 multitool(4100 Ft) két kézzel ,maximális erõfeszítéssel elvágta,a szerszámon semmi nem látszik
5,drága villanyszerelõ kombinált fogó egy kézzel minimális erõkifejtéssel vágta mint a szalámit
6,drága villanyszerelõ oldalcsípõfogó egy kézzel kicsit kevesebb erõ kifejtéssel ,mint a kombi fogónál vágja,felszeleteltem 1centis darabokra(kb 40 vágás,)nem fárasztó
...csavaró,törõ mozdulatot egyiknél sem csináltam....nem tudom mert nekem nincs ilyen..a 20 ezres vagy drágább kategóriájú multitoolok is ilyen nehezen vágják a drótot?...nekem ez az olcsóbb a súlyához képest kicsit csalódás volt.
mossberg-operator
03-27-2014, 05:40 PM
javaslat legközelebre:
közepen körbevagod a bört, mintha gatyaszara lenne.
Ket ember egyassal szemben allva, ketoldalt megfogja a felhasitott börbe kapaszkodva, majd meghuzzak magukfele a bundat.
Kb. olyan, mint amikor te kibujsz a puloverböl, meg letaposaod magadrol a mackoalsot ! :D
körbevagas max 1 perc, kihuzas a börebol 5 mp.
Ezt csinaltam csak egyedul.
Grafitos
03-27-2014, 06:21 PM
a célszerszám az célszerszám...nem lehet überelni. Nincs Lathermenem, de meghallgatnék a témában valakit, akinek van..
Kezembe akadt egy darab 1,2-1,5 kerítésdrót(vezérdrót)..kipróbáltam a szerszámokat..
1. konyhai olló,drótvágó funkcióval---nem vágta el,a töréshatárig nyomtam két kézzel,a nyoma látszik a dróton és az ollón is
2.homlokcsípõfogó(harapófogó) nem vágta el,két kézzel nyomtam,bemélyedést csinált,a fogón nem látszik nyoma
3,oldalcsípõfogó(750 Ft) nem vágta el,két kézzel sem,elhajlott a nyele,tönkrement az éle
4 multitool(4100 Ft) két kézzel ,maximális erõfeszítéssel elvágta,a szerszámon semmi nem látszik
5,drága villanyszerelõ kombinált fogó egy kézzel minimális erõkifejtéssel vágta mint a szalámit
6,drága villanyszerelõ oldalcsípõfogó egy kézzel kicsit kevesebb erõ kifejtéssel ,mint a kombi fogónál vágja,felszeleteltem 1centis darabokra(kb 40 vágás,)nem fárasztó
...csavaró,törõ mozdulatot egyiknél sem csináltam....nem tudom mert nekem nincs ilyen..a 20 ezres vagy drágább kategóriájú multitoolok is ilyen nehezen vágják a drótot?...nekem ez az olcsóbb a súlyához képest kicsit csalódás volt.
Stuka
03-28-2014, 09:48 AM
Kiprobáltam a leatherman rebart és gond nélkül elvágta.
2170
raktaros
03-28-2014, 09:56 PM
A vezérdrót azért keményebb anyag mint a kerítés, fõleg hogy még vastagabb is szokott lenni...
Egyik csípõfogóm a kerítést lazán viszi, de a vezérdrótot nem. Azt csak benyomta, majd hajtogatva eltörtem. (Kerítés építésénél, tehát új volt mindkettõ)
...azon próbálgattam én is a vezérdróton,ami felülre,középre,alulra kerül vízszintesen....persze ezért ne vágjátok szét a kerítéseteket :)
mossberg-operator
03-29-2014, 08:57 AM
Gondolkozok egy cache-n. 110 mm-es, 1m PVC cso. Gyufa, kes, mre, first aid. Ti mit raknatok bele?
mossberg-operator
04-08-2014, 06:03 PM
Na, ma segitettem egyik ismerosomnek, cseresznyefat fureszelni, kerti kamrat, gyerekugralot attelepiteni a kerten belul. Ugye asni, szintezni kell, ilyesmi. Ez meg okes, de en a 30cm vastag fat kezzel fureszeltem, hogy milyen is az. Neztek is a tobbiek, hogy miert nem kell a lancfuresz. Szoval rajottem, hogy nem birja a cigany a szantast. Nem vagyok en hozzaszokva ehhez! 20 perc volt mire atfureszeltem...
Fallout11
04-08-2014, 07:01 PM
Ott Angliában a marokfegyver nem játszik... de a többi jó ötlet.
mossberg-operator
04-08-2014, 07:12 PM
Löszer amenyit nem szégyelsz pár fegyver mondjuk egy 22 es félauto puska meg egy 22es revolver plussz konzervlöszer.
Szõllõcukor viz gyufa öngyujto gyertya.
Kb enyi lazán elfér benne. Bár egy puska nem hinném hogy elfér egy 110 es csöben.
Nekem 160 as 60 cm hosszu csöveim vannak az erdöben. Oszlopásoval ásva a lukat neki.
Vigyázz a fémkeresösökkel! :) Koszi a tanacsot. Sajna, par problema: Nem ashatom el a puskaim egyiket se, mert kulonben nem tudom bemutatni ellenorzeskor, ha jon a FEO, sorozatszamot is neznek. Maroklofegyverek erre tiltva vannak. A cache-t mas foldjen akarom elasni, ha fegyverrel (akar toltetlen) lekapcsolnak olyan foldon ahol nincs engedelyem loni, akkor az 2-5 ev borton. Tehat fegyvert nem ashatok el. A femkeresore azt talaltam ki, hogy 2 femdarabot (kulonbozo melysegbe) is telepitek foleje, az egyik egy torott asofej. Lehet, hogy 20cm-es csovet fogok hasznalni.
Itt Amerikában divat a fegyver-elásás. Külön elásható mûanyag csöveket árulnak, fegyverek részére. :)
mossberg-operator
04-08-2014, 07:30 PM
Itt Amerikában divat a fegyver-elásás. Külön elásható mûanyag csöveket árulnak, fegyverek részére. :)
Kuldhetsz! :)
Fallout11
04-08-2014, 07:35 PM
Mûanyag csõ, mármint a külsõ borítása mûanyag?
"Burial tube"
http://blog.cheaperthandirt.com/burial-cases/
mossberg-operator
04-08-2014, 08:22 PM
Mûanyag csõ, mármint a külsõ borítása mûanyag?
Amit en neztem ki, az a foldbe valo szenyvizcso.
Fallout11
04-08-2014, 08:30 PM
Ja, értem. Azt hittem valami speckós fegyverekrõl van szó... :)
bögre
04-08-2014, 08:50 PM
Amerika ugyis a fémkeresösök rémálma az 500 éves történelmével! :) Legalább lessz értelme keresõzni arrafelé is! :)
Én fel vagyok iratkozva egy fémkeresõs Youtube csatornára. Mérhetetlen mennyiségû ezüstpénzt szoktak kikaparni a föld alól. Amerika! :)
mossberg-operator
04-09-2014, 08:34 AM
Kiomlott a fuszerkeverek az egyik szekrenyben, ki kellett pakolnom, hogy ki tudjam porszivozni, hihetetlen, hogy kb 100 db konzerv fer oda be! Az egyik kortesnek csunya volt a kulseje, mintha penesz jelent volna meg, felbontottam, semmi baja nem volt, megettem. Pillanatkep: 2327
shadow177
04-09-2014, 08:56 AM
Gondolkozok egy cache-n. 110 mm-es, 1m PVC cso. Gyufa, kes, mre, first aid. Ti mit raknatok bele?
Tekintve hogy idõnként be kell mutatnod a fegyvereidet, lõfegyvert nem rakhatsz bele.
Tehát:
Mini elsõsegély csomag
1 doboz kondom
1 doboz tampon
1 doboz vízálló gyufa
só,bors, miegyéb
svájci bicska (lehet kínai is)
bozótvágó
fenõacél/fenõkõ
gyalogsági ásó
egy íj+vesszõk, vagy nyílpisztoly+ vesszõk
kínai víztisztító+neomagnol tabletta
összecsukható kulacs
2 pár vastag zokni.
10m paracord
málhamellény
rejtéshez
1db 200/2m KG-PVC csõ
2db 200 dugó
1db 200 áttoló karmantyú
vastag nejlonzsák
4db co patron
szilikoncsõ
szódásszifon
vízmûves jelzõszalag
1m rozsdás vascsõ
ásó
30m madzag
Grafitos
04-09-2014, 09:16 AM
No akkor most shadow kollega légy oly kedves és írd le hogy is néz ki az a "rejtés" a gyakorlatban? Lehetõleg lépésekre bontva, mert nagy az árnyék a fejemben a témában, ezzel szemben Neked úgy látom megvan a recept..:beer:
Vietnamiveteran
04-09-2014, 09:30 AM
Ez a szódásszifon Co patron nekem is komoly fejtörést okoz :)
Grafitos
04-09-2014, 09:43 AM
Fogadom az oxigénkiszorításban van szerepe..de hogy mindez hogy néz ki a gyakorlatban.....
Inkább nem is találgatok, csak várom az igét:D
shadow177
04-09-2014, 09:53 AM
No akkor most shadow kollega légy oly kedves és írd le hogy is néz ki az a "rejtés" a gyakorlatban? Lehetõleg lépésekre bontva, mert nagy az árnyék a fejemben a témában, ezzel szemben Neked úgy látom megvan a recept..:beer:
Kedves szak, elv és fórumtársaim! Örömömre szolgál, ha gyarló elmém szüleményét megoszthatom Veletek! :D
Tehát:
0. Fogjuk a madzagot és kitûzzük két-két összekötött fa metszéspontjában az árok helyét.
1.A KG-PVC cövet egyik végén lezárjuk, belehúzzuk a zacskót, aljáig lógatjuk a szilikoncsövet és belepakolunk.
2.A szilikoncsõ kilógó végét a szifonhoz (amelybe elõzõleg belecsavartuk a patronokat) csatlakoztatjuk és a felállított csövet feltöltjük Co-val. Ez egyfajta védõgázas csomagolást eredményez. A töltöttséget gyufával ellenõrizzük.
3.A zsákot lezárjuk. A csövet szintén lezárjuk. Némi síkosító szükségeltetik a gumigyûrûkhöz!
4. Gödröt ásunk, függõlegesen, vízszintesen vagy akár ferdén, ízlés szerint. Úgy hogy a KG csõ legalább 60 cm mélyen legyen.
5. A csövet 20 cm földdel takarjuk.
6. A takarásra jelzõszalagot fektetünk.
7. A jelzõszalagot 10 cm földdel borítjuk.
8. Elhelyezzük a rozsdás csövet (esetleg csöveket) és betemetjük az árkot. Az illetéktelen ásók számára közmûároknak tûnik majd az egész.
Ha fémkeresõ, talál egy rozsdás csövet. :duhos: Ha mélyebbre szalad, meglátja a jelszalagot és esetleg a csatornacsövet.... Ki a fene akar kiásni egy szennyvízcsatornát? :hanyas:
Esetleg a közelben elrejthetõ a madzag és valami amivel ásni/kaparni lehet, például egy rossz vaslábas.
bögre
04-09-2014, 09:55 AM
Magyarországon én eddig tudodmenyi ezüstöt kapartam ki? :) És nem minden találatom 2-300 éves dollárocska mint az amerikaiaknak! :) Nekünk jo dolgunk van europában! :)
Grafitos
04-09-2014, 10:03 AM
Értem a rendszert..rögtön az álcázás is megoldott...eskü lövésem nem volt, minek is az a rozsdás vascsõ:)
Már csak egy dologban homályosíts fel..mi az az áttoló karmantyú és itt mire használod?
Kedves szak, elv és fórumtársaim! Örömömre szolgál, ha gyarló elmém szüleményét megoszthatom Veletek! :D
Tehát:
0. Fogjuk a madzagot és kitûzzük két-két összekötött fa metszéspontjában az árok helyét.
1.A KG-PVC cövet egyik végén lezárjuk, belehúzzuk a zacskót, aljáig lógatjuk a szilikoncsövet és belepakolunk.
2.A szilikoncsõ kilógó végét a szifonhoz (amelybe elõzõleg belecsavartuk a patronokat) csatlakoztatjuk és a felállított csövet feltöltjük Co-val. Ez egyfajta védõgázas csomagolást eredményez. A töltöttséget gyufával ellenõrizzük.
3.A zsákot lezárjuk. A csövet szintén lezárjuk. Némi síkosító szükségeltetik a gumigyûrûkhöz!
4. Gödröt ásunk, függõlegesen, vízszintesen vagy akár ferdén, ízlés szerint. Úgy hogy a KG csõ legalább 60 cm mélyen legyen.
5. A csövet 20 cm földdel takarjuk.
6. A takarásra jelzõszalagot fektetünk.
7. A jelzõszalagot 10 cm földdel borítjuk.
8. Elhelyezzük a rozsdás csövet (esetleg csöveket) és betemetjük az árkot. Az illetéktelen ásók számára közmûároknak tûnik majd az egész.
Ha fémkeresõ, talál egy rozsdás csövet. :duhos: Ha mélyebbre szalad, meglátja a jelszalagot és esetleg a csatornacsövet.... Ki a fene akar kiásni egy szennyvízcsatornát? :hanyas:
Esetleg a közelben elrejthetõ a madzag és valami amivel ásni/kaparni lehet, például egy rossz vaslábas.
Magyarországon én eddig tudod menyi ezüstöt kapartam ki?
Nem, de ha elmondod majd megtudom. :D
Az itteniek olyan 15-25 ezüstpénzt szoktak kiszedni a föld alól, minden videóban.