PDA

View Full Version : Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

Oldalak : 1 2 [3] 4 5 6 7

shadow177
04-09-2014, 10:18 AM
Értem a rendszert..rögtön az álcázás is megoldott...eskü lövésem nem volt, minek is az a rozsdás vascsõ:)
Már csak egy dologban homályosíts fel..mi az az áttoló karmantyú és itt mire használod?

Az egyik vége ugye tokos a csõnek, ebbe tudsz dugót tenni. A másik végére húzod az áttoló karmantyút és akkor szintén tudod dugózni.

http://www.gepesz.hu/termekek/szerelvenyek_csovezetekek/szennyviz_elvezetes__szifonok/szennyvizelvezeto_csovek_es_id-1/PIP_KGU160

mossberg-operator
04-09-2014, 10:37 AM
Kiomlott a fuszerkeverek az egyik szekrenyben, ki kellett pakolnom, hogy ki tudjam porszivozni, hihetetlen, hogy kb 100 db konzerv fer oda be! Az egyik kortesnek csunya volt a kulseje, mintha penesz jelent volna meg, felbontottam, semmi baja nem volt, megettem. Pillanatkep: 2327

Ime a visszapakolt a szekreny. Balrol jobbra, eloszor felso, majd also polc: so, fuszerek, kave, tea. Gyumolcs, paradicsom, bab, lencse, oliva, kukorica, keszetelek, burgonya. (Persze ferden rakta fel a kepet! arrrrgh! ) 2328

raktaros
04-09-2014, 10:46 AM
Az egyik vége ugye tokos a csõnek, ebbe tudsz dugót tenni. A másik végére húzod az áttoló karmantyút és akkor szintén tudod dugózni.

http://www.gepesz.hu/termekek/szerelvenyek_csovezetekek/szennyviz_elvezetes__szifonok/szennyvizelvezeto_csovek_es_id-1/PIP_KGU160

110-eshez én kaptam olyan kupakot ami a sima csõre megy rá. Igaz nem gumi tömítéses, szerintem ragasztani kell.
De ha az aljára kerül, ragasztható, az nincs piszkálva.
http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=228726

shadow177
04-09-2014, 10:47 AM
110-eshez én kaptam olyan kupakot ami a sima csõre megy rá. Igaz nem gumi tömítéses, szerintem ragasztani kell.
De ha az aljára kerül, ragasztható, az nincs piszkálva.

KG csövet ne ragassz és különösen ne a bokor alatt.

Grafitos
04-09-2014, 10:53 AM
részemrõl köszönöm az infót..kiokosodtam

raktaros
04-09-2014, 10:59 AM
KG csövet ne ragassz és különösen ne a bokor alatt.

Valahogy csak rögzítik :).
De persze jobb a te megoldásod, csak gondoltam hátha olcsóbb így.
A bokrot nem értem, hogy jön ide :)

shadow177
04-09-2014, 11:04 AM
Valahogy csak rögzítik :).
De persze jobb a te megoldásod, csak gondoltam hátha olcsóbb így.
A bokrot nem értem, hogy jön ide :)
A "bokor alatt" kifejezést úgy értettem hogy a terepen.

Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 07:07 AM
Az elmúlt hét igen jó volt, "gazdagodtam" egy kovács üllõvel, egy központi vízszûrõvel három betéttel (egy szén, két tisztító), két nagy svéd fogóval és egy szovjet benzin lámpával. Egyik sem került pénzbe, munkát, segítséget adtam cserébe.
A kert 80%-a beültetve, a fóliát most húzom még fel paradicsomnak. A legfontosabbat majdnem lehagytam, új mélységi búvár szivattyú 6ezer pengõért. Jól mûködik, megérte az árát. Tegnap két és fél órán át locsoltam, közbe iktatva fél óra pihenõt, hogy a gép is pihenjen egy kicsit. Nagyon sok víz van a kutamban, amikor ásták, 24m mélyrõl üvöltött fel a szaki, áttörte az agyag vízzáró réteget, hogy gyorsan húzzák fel, pillanatok alatt combig ért a víz benne. Igaz varázsvesszõvel találta meg a helyet.:D Nem is vártam mást.
A hétvégi csalánozás is jó volt, jutott a fagyasztóba is fiatal hajtás.
Az új késemre már csak nyél kell, esténként a formáját kisakkoztam, kireszeltem.

Grafitos
04-16-2014, 08:13 AM
A késrõl majd dobhatnál fel fotót...kíváncsi vagyok a pengeízlésedre:thumbup

Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 08:36 AM
A késrõl majd dobhatnál fel fotót...kíváncsi vagyok a pengeízlésedre:thumbup

Ez most harci késnek készült, elsõsorban szúró fegyver, de úgy alakítottam a formát, hogy nehéz munkához is jó legyen, amire sajnálom a kínai F1-est. Ha kész lesz, megy a fotó, de elõrebocsátom: munkaeszköz, nem dísztárgy.:D
Amúgy svájci bicska párti vagyok, mindig van egy a zsebemben.

Doom
04-19-2014, 08:58 AM
...reggel délelõtt kicsit elmentünk csatangolni a "dudvába"...leellenõriztük az elásott készletet,rendben van...benõtte a gaz,senki nem találja meg...csodálatos.érintetlen ez a vidék...2413241424152416
a táborhelyünk,sok szép hal került itt már horogra...és fog is...és ide jövünk,ha baj lesz...2417241824192420

..na meglátott a kutya valamit...harci üzemmód...csak gyõzzem követni...24212422

..ez volt az a valami,nem tudom ,nem hiszem ,hogy vaddisznó,inkább valami házias lehet,szelíd volt,de bizalmatlan...hamar eliszkolt( shtf után nem hiszem,hogy elengedtem volna),de most megúszta,nem lesz belõle húsvéri sonka :) 2423

Törölt_fórumtag2
04-19-2014, 10:19 AM
Ez lett belõle. A penge valamilyen nagyon rideg rozsdamentes anyag, nagyon éltartó. A markolat vasat lágyabb lemezbõl védõgázos hegesztéssel raktam hozzá. A markolat rész 5m berántózsinór, 150 Ft. Ennyi volt az egész projekt költsége. Saját kézhez formáltam, több funkció ellátására. Ütni.vágni, tegnap akácot hasogattam vele, fatwood-ot szedtem a fenyõimbõl, faragtam. Jó, használható, nekem megfelel az F1 és a 35cm-es macséta mellé. A svájciról majdnem elfeledkeztem...
Méretei: teljes hossz: 27cm, penge 14,5 cm, 4-es lemez.
2424
2425
2426

Törölt_fórumtag2
04-20-2014, 07:05 AM
Papica új könyvében van egy megjegyzés arról, hogy a bojlerekben az anód tömör magnézium. Meghagytam egy régi 120 literes Hajdút tartálynak. Miután olvastam a dolgot, lerohantam és kiszereltem belõle.
Egy kis kaparással lejön belõle egy kis körömnyi reszelék, az elsõ szikrára gyullad és parázslik egy ideig. Ideális tûzgyújtáshoz.
Ez a Papica megint nem mondott hülyeséget.:D

2442
2443
2444

shadow177
04-24-2014, 11:54 AM
Nos, az eredeti témára visszatérve, sok mindent csináltam.

Ültettem epret, mogyorót, málnát, paradicsomot.
Vágtam a kutya körmét (nem élvezte).
Csináltam 6 nyílvesszõt (a toll még nincs rajta)
Szereztem két tárcsát.
Javítottam a középbabdázst a nyílpisztolyon.
Kötöttem pár fenekes meg úszós elõkét.

Na meg dolgoztam, és gyereket neveltem, de az más kérdés. :)

Ben
04-24-2014, 07:50 PM
Nem tiszta magnézium. 75/25 Magnézium aluminium ötvözet.
Ha tudnátok sokan mikre használják ezt a cucost és mért veszik raklap számra! :)
Akkor osszad meg, please.
Ha már sokan tudják, mi meg még nem.

Prepperguy
04-25-2014, 08:05 AM
Nos, az eredeti témára visszatérve, sok mindent csináltam.

Ültettem epret, mogyorót, málnát, paradicsomot.
Vágtam a kutya körmét (nem élvezte).
Csináltam 6 nyílvesszõt (a toll még nincs rajta)
Szereztem két tárcsát.
Javítottam a középbabdázst a nyílpisztolyon.
Kötöttem pár fenekes meg úszós elõkét.

Na meg dolgoztam, és gyereket neveltem, de az más kérdés. :)

Nekem is problémám van a bandázzsal, állandóan foszlik... Mivel szoktad megjavítani?

shadow177
04-25-2014, 08:46 AM
Nekem is problémám van a bandázzsal, állandóan foszlik... Mivel szoktad megjavítani?

Nem ennek a topicnak a tárgya, de kárpitosnál vettem ipari cérnát (300m/1000Ft) csináltam hozzá bandázsoló szerszámot és ezekkel javítom. A bolti 5-10000 Ft helyett ~200 Ft a szerszám és ugyanazt tudja :)
A gyári bandázs ~50-60 lövést bírt a házi 80-100-at.
További kopásállóságot eredményez, ha olvasztott méhviaszt 1/3 rész étolajjal keversz és azzal vaxolod minden használat után.

raktaros
04-25-2014, 08:51 AM
(Én bõrvarró cérnát használok, a méhviaszt lenolajjal hígítom)

shadow177
04-25-2014, 08:52 AM
És milyen arányokat használsz?

raktaros
04-25-2014, 08:56 AM
Arányt nem néztem, öntöttem bele valamennyit, megvártam míg kihûl, ha még túl rideg akkor újra melegítettem és kevertem még hozzá.
Egyszer csináltam, még jó darabig elég, persze jó lenne tudni a pontos arányt, egyszerûbb lenne legközelebb.

Valahogy így készítettem:
http://www.legfegyver.info/feluletkezeles2.html

Tettem tégelybe, de 2db ilyenbe is:
http://okokucko.hu/natur_kozmetikumok_tarolo__es_meroeszkozok_174/kozmetikai_tegelyek_flakonok_tubusok_108/ajakapolo_tok_feher_8_ml_1155

mossberg-operator
04-25-2014, 10:16 AM
Eladtam a kocsit, utaltam egyebkent. Vettem egy bicajt. A domb tetejen lakunk, nagyon durva szintkulonbseggel. Az emelkedo 3km. Autoban 2-es, 3-as fokozatban lehet felmaszni rajta .Nem birtam feltekerni. Le kellett szallnom, azt httem szivinfarktust kapok. Nem vagyok edzesben. Meg gyurnom kell...
Ultettem par paradicsompalantat tegnap. Gyomlalas. Majus vegere ketnapos, kinnalvos horgaszatot szervezek a munkatarsaimnak a viztarozo tulso felere, ahol nincs semmi, se wc, se bolt, se viz. S mivel engem visznek, 1 hatizsakba be kell hogy ferjek, mindenestul. (viztisztitas, fozes, horgaszcucc, sator, halozsak, stb) Persze ez utobbi ketto kivulrol lesz rogzitve. Halat sutjuk, fozzuk a parton. Vettem par ruhat, majd feltoltogetem oket a korrekt topicba, mikor megjonnek.

mossberg-operator
04-28-2014, 10:17 PM
Na, 5 nap tekeres utan a merleg a kovetkezo, tegnap mar feljottem ugy hogy nem szalltam le a bicajrol -igaz meg megalltam tobbszor is szusszanni-, de ma ez nem sikerult, tul faradt vagyok, eleg durva hetem van/volt. Ugy szoktam hazaerni, mint Overdose egy verseny utan. Egyebkent sokan hulyenek neznek, ja, eddig 3 incidensem volt. Isten hozta az embert a bunko angoloknal. Valaki hozzam vagott egy lucozadeos palackot, ketten lezerrel probaltak vakitani, ma autobol kikiabalt valaki, hogy takarodjak a kib....tt utrol! Ja, en minden esetben szabalyosan kozlekedtem, lampa, sapka, melleny stb. Lehet hogy veszek egy sisakkamerat, s tolom fel feszbukra... Na, szoval edzek!

Grafitos
04-30-2014, 09:05 AM
Ügyes vagy..én a tavasz elsõ sugaraival BKK-t egybõl váltom bringára..az elsõ pár hét még élég szenvedõs, mostmeg már azon trükközök, hogy fogom megdönteni a 12.3 perces rekordomat..
Semmi ízzadás, se lihegés:thumbup

Szóval bringás nyelven szólva..rakjad neki ne sajnáld:beer:

Grafitos
04-30-2014, 09:13 AM
Ez lett belõle. A penge valamilyen nagyon rideg rozsdamentes anyag, nagyon éltartó. A markolat vasat lágyabb lemezbõl védõgázos hegesztéssel raktam hozzá. A markolat rész 5m berántózsinór, 150 Ft. Ennyi volt az egész projekt költsége. Saját kézhez formáltam, több funkció ellátására. Ütni.vágni, tegnap akácot hasogattam vele, fatwood-ot szedtem a fenyõimbõl, faragtam. Jó, használható, nekem megfelel az F1 és a 35cm-es macséta mellé. A svájciról majdnem elfeledkeztem...
Méretei: teljes hossz: 27cm, penge 14,5 cm, 4-es lemez.
2424
2425
2426

A pengeforma nagyon tetszik..jókis használati eszközt készítettél:thumbup Egyedül ez a Co hegesztett markolat lehet gyenge pontja a történetnek..megvolt a fémipari alapképzés, szóval tudom, erõs nem oldható kötés, de a feszegetést azért nem szereti.
A berántózsinór külön tetszik rajta

mossberg-operator
04-30-2014, 09:14 AM
Ügyes vagy..én a tavasz elsõ sugaraival BKK-t egybõl váltom bringára..az elsõ pár hét még élég szenvedõs, mostmeg már azon trükközök, hogy fogom megdönteni a 12.3 perces rekordomat..
Semmi ízzadás, se lihegés:thumbup

Szóval bringás nyelven szólva..rakjad neki ne sajnáld:beer:

Na, en meg az izzadas, liheges stadiumba jarok a hegymenetnel. Mondjuk 8 eve nem bicajoztam.

Grafitos
04-30-2014, 09:19 AM
...reggel délelõtt kicsit elmentünk csatangolni a "dudvába"...leellenõriztük az elásott készletet,rendben van...benõtte a gaz,senki nem találja meg...csodálatos.érintetlen ez a vidék...2413241424152416
a táborhelyünk,sok szép hal került itt már horogra...és fog is...és ide jövünk,ha baj lesz...2417241824192420

..na meglátott a kutya valamit...harci üzemmód...csak gyõzzem követni...24212422

..ez volt az a valami,nem tudom ,nem hiszem ,hogy vaddisznó,inkább valami házias lehet,szelíd volt,de bizalmatlan...hamar eliszkolt( shtf után nem hiszem,hogy elengedtem volna),de most megúszta,nem lesz belõle húsvéri sonka :) 2423

Doomhaver gyönyörû helyen laksz és szuper hogy lõttél képeket a sétáról..Az ember és kutyája mindig jól szórakozik a természetben
A készletek elásáánál figyelembe vetted az árvíz lehetõségét? jó helyen van?vízálló a cucc?? a turcsifej szerintem fifti fifti.. fele házi és vadmalac keverék

Törölt_fórumtag2
04-30-2014, 09:46 AM
A pengeforma nagyon tetszik..jókis használati eszközt készítettél:thumbup Egyedül ez a Co hegesztett markolat lehet gyenge pontja a történetnek..megvolt a fémipari alapképzés, szóval tudom, erõs nem oldható kötés, de a feszegetést azért nem szereti.
A berántózsinór külön tetszik rajta

Köszönöm a dícséretet. Nem volt több rozsdamentes anyagom, ez az oka a hibrid megoldásnak. Nézd meg a csúzlimat, annak is berántózsinórból lett a markolat.:)

mossberg-operator
04-30-2014, 11:20 AM
Pillanatkep pakolaszas kozben: 2536

Stuka
05-03-2014, 04:20 PM
Ebben a szép viharos idöben mentünk egy kört az itteni tó körül.
2580
2581
2582
2583
2584

Enemy
05-03-2014, 05:10 PM
Stuka, nem zavar a síp a BG-n "munka"közben? Nekem is van, de én szorosan ráfûztem a tokra,amikor elsõnek útban volt sátorcövek leütése közben. Még jó, hogy tudok fütyülni!:haha:

Stuka
05-03-2014, 05:16 PM
Az nem az én késem.

Doom
05-03-2014, 07:12 PM
Doomhaver gyönyörû helyen laksz és szuper hogy lõttél képeket a sétáról..Az ember és kutyája mindig jól szórakozik a természetben
A készletek elásáánál figyelembe vetted az árvíz lehetõségét? jó helyen van?vízálló a cucc?? a turcsifej szerintem fifti fifti.. fele házi és vadmalac keverék
..kifigyeltem oda nem ér fel az ár, a legnagyobb víz állásnál sem,onnan jött az ötlet.......meg nem találja senki.....fémcsatos mûanyag hordóba van+belül is külön zsákokba...remélem bírja...amit elfelejtettem belõle...szúnyogriasztó,egy ásó és ma láttam egész kicsi gyerek horgászbotot...majd leteszek egy másikat is ha összegyûlik a bele való.......egy óra séta a kis hely végig biztonságban a parton....kihagyom a pánikot.......

Doom
05-03-2014, 07:25 PM
Ebben a szép viharos idöben mentünk egy kört az itteni tó körül.
2580
2581
2582
2583
2584----ezek milyen növények ami között :thumbupz sétálsz,nagyon különleges hely....

Stuka
05-03-2014, 08:09 PM
egy félszigeten van a tónál, nem tudom milyen növények.

mossberg-operator
05-03-2014, 08:09 PM
..kifigyeltem oda nem ér fel az ár, a legnagyobb víz állásnál sem,onnan jött az ötlet.......meg nem találja senki.....fémcsatos mûanyag hordóba van+belül is külön zsákokba...remélem bírja...amit elfelejtettem belõle...szúnyogriasztó,egy ásó és ma láttam egész kicsi gyerek horgászbotot...majd leteszek egy másikat is ha összegyûlik a bele való.......egy óra séta a kis hely végig biztonságban a parton....kihagyom a pánikot.......

Anelkul, hogy elarulnad amit nem kene, csinalnal kepeket az okulasunkra?

Doom
05-03-2014, 08:28 PM
Anelkul, hogy elarulnad amit nem kene, csinalnal kepeket az okulasunkra?

...mire vagy kíváncsi?

mossberg-operator
05-03-2014, 11:00 PM
...mire vagy kíváncsi?
Mindenre! Mit hasznaltal, mit raktal bele, tapasztalatok, kep, stb...

Doom
05-04-2014, 07:05 AM
Mindenre! Mit hasznaltal, mit raktal bele, tapasztalatok, kep, stb... ami már telepítve van azt nem tudom fényképezni,a következõ,gyûjtés alatt van...bár ez most háttérbe szorult,mert az anyagi lehetõségek végesek....most a kocsi komolyabb felszerelése van folyamatba,ha ma nem kell sokat dolgozni lehet meg is csinálom(csinálok képeket is)...az elsõnek a tartalma.....5 kg száraz kutyaeledel,20 db készétel konzerv,5 db savanyú káposzta,1 kg só,cukor,10db löncshús,2kg háztartási keksz,100 oasis víztisztító tabletta,10literes bogrács,olcsó balta,ruhaszárító kötél,takaró fólia,2 csomag kalmopyrin,1 liter sampon,törölközõ,régi nem használt mosott ruhák,kibokszolt régi,de jó bakancs........a telepítés,vízszintesen kb 20 cm föld került rá,ez azért jó mert a kiásásnál csak talpra kell állítani így könnyen kivehetõ a gödörbõl vagy vissza fektetve újra betemethetõ,,,tapasztalatom még nincs öt év múlva beszámolok róla,ha lejár a szavatossági idõ

....ami még kell és ezért készül a második,pohár,szúnyogriasztó,tgazdaságos sátor,gyalásó,kávé,esetleg gázfõzõ(csak drága),kis horgászbot,csali....ti még mit raknátok?????....a hordó sima fémcsatos,mûanyag ,bármelyik gazdaboltba van 9-11 ezresért....de mint írtam lassan halad minden,nincs annyi pénzem rá amennyit szeretnék.......

Doom
05-04-2014, 09:52 AM
...na hölgyek,urak.....akkor a kocsi is rendbe lesz....elfogadom,hogy nem romlik meg a konzerv...de ha igen..hát elpostázom és csak azt tessék enni :)...szóval vettem még tegnap egy gurulós ágynemû tartót,pont méret a csomagtartóval hosszába és mellé fér még ásványvíz,a hátizsák és a ruházat....letakarom az alu napvédõvel..hátha fog a hõmérsékletbõl...így faszányosan egy szintbe kerül a filc,marad hely bõven a csomagtartóba,csak 15 centivel magasabb...a tartalom....a képeken,de le is írom ha igénylitek....25912592259325942595

Enemy
05-04-2014, 02:26 PM
Doom!Kár, hogy nincs olyan gomb,hogy big like. Asszem most megnyomnám vagykétszer. Kérdésem, hány literes a hordód? Tipp.. A teszkó gazdaságos sátor helyett egy vízhatlan takaró fólia hasznosabb lehet, mert azok az egy rétegû sátrak nem azok.

Daniui
05-04-2014, 02:32 PM
A teszkó gazdaságos sátor helyett egy vízhatlan takaró fólia hasznosabb lehet, mert azok az egy rétegû sátrak nem azok.

Attól függ mire használod mert egy tescos sátor olcsó és legalább a hõt benttartja és melé egy fólia vízhatlanná teszi. És meglepõdtem egyszer viharban voltunk kint, nagyon nagy viharban narancs jelzésû ha mond valamit. Két sátor maradt a helyén és nem ázott be, egyik a miénk de az egy drága túra sátor, a másik egy auchanos budget sátor, egy ponyvával a tetején. Igaz a vihar eltörte az egyik rúdját de nem ázott be és a helyén maradt, a többi sátorral szemben amit vagy elvitt a szél vagy beáztak.

Enemy
05-04-2014, 02:56 PM
A napokban azon is jár az agyam, hogy az élelmiszer csomagokat milyen, leginkább könnyû, olcsó, könnyen beszerezhetõ dolgokkal lehetne felturbózni. Elsõsorban hátizsákra gondoltam, de elásott készletekbe is tökéletes.
Egyenlõre erre jutottam:
Édesítõ tabletta( 600ft körül mozognak 1200 vagy akár több tabletta is lehet egy dobozkába van olyan ami 7,5kg cukornak felel meg),citrompótló(nincs 190ft és ebben is több száz darab van) ha csak ezt a két dolgot nézed már kicsit másabb érzést adhat az, hogy nem sima forralt, desztilált vagy bármi más módon tisztított vizet iszol hanem egy "majdnem" limonádét.
Ott vannak még ezek az italporok bolero es hasonlók.ezek is jók ha már unja egy kicsit az ember a vizet, nem beszélve a teákról,pezsgõtablettákról. Biztos ismeritek a tejsavóport amiból víz hozzáadásával tejet (0.14%os) lehet készíteni, igaz nem egy frissen fejt házitej, de nem hinném hogy rosszabb mint a mostani uht tejtermékek.árban olyan 700 ft 200g(10g kell egy deci vízhez). Ha meg már tej akkor az jó a kávéba, vagy tejeskávénak a gyereknek,ott a kakaó hozzá vagy vannak ilyen ízes szívószálak amik megint csak pár száz forintos beruházások. Én úgy gondolom ezekkel az apróságokkal jelentõsen meg lehet növelni a komfortérzertünket egy kényszertáborozás, gebasz esetén. Vélemények?

Daniui
05-04-2014, 03:01 PM
Az ember kedvét fel tudja dobni egy kis édesség, amikor terepre megyek egy valamibõl mindig betárazok az pedig a gumicukor, de azt kilószámra, vizet is szoktam édesíteni pezsgõ tablettával. Tényleg jobb lesz az ember közérzete.

Doom
05-04-2014, 04:22 PM
Doom!Kár, hogy nincs olyan gomb,hogy big like. Asszem most megnyomnám vagykétszer. Kérdésem, hány literes a hordód? Tipp.. A teszkó gazdaságos sátor helyett egy vízhatlan takaró fólia hasznosabb lehet, mert azok az egy rétegû sátrak nem azok.

120 literesnek árulták......a tgazdaságos sátor már meg van egy ideig azt hordtam pecázni...van már másik...ezért megy a föld alá....remélem végleg.......valójában a dolgokat az élelmen kívül,már évek óta nem használtam semmire,csak a helyet foglalta,de nagy kincs lesz ha szûkében leszek a dolgoknak....az élelem sem sok pénz..egy jó buli ára....de hát...a limonádé jó ötlet..asszem ezek korlátlan elállnak..

Doom
05-04-2014, 05:21 PM
A bontatlan-légmentes földimogyoró megromlott nyáron a csomagtartóban....hát a másik topicban,,,az autós felszerelés.....szó volt a konzervrõl--aszogyák bírja,nem próbáltam még kocsiba tárolni,müzlit igen az bírja....erõs fenntartásaim vannak a nyári meleggel kapcsolatban.....lehet inkább a bob mellé teszem evakuációs csomagnak...

TMIB
05-04-2014, 05:23 PM
A zacskós dolgok megromlanak, a konzerv az viszont más. A bontatlan zacskós keksz úgy megromlott, hogy lábszagot árasztott. Egybe beleharaptam, de rögtön megbántam. :haha:

TMIB
05-04-2014, 05:58 PM
Újabb 2 elemlámpát vettem. Meg kötelet.

Enemy
05-04-2014, 07:12 PM
A Mogyis Mexicornnal én is jártam úgy hogy bontatlan volt és megavasodott, de nem hiszem, hogy volt közel olyan rossz íze:hanyas: mint egy merõadta lábaszagkeksznek amiben Tulelo részesült.
Azt, hogy mennyire bírja a konzerv a meleget és a tûzõ napot egy tesztet fogok elvégezni, a nyár végéig. Szerintem ennél jobban tisztázni nem tudjuk a dolgot.
Mondjuk "Babgulyás sertéshússal" konzervet vetek teszt alá szeptember 1.-ig. 4 különbözõ helyre teszem õket: 1. Padlás, itt nyárom meleg van ugyan közvetlen napfény nem éri, habár megpróbálom olyan helyen elhelyezni, hogy amennyire lehet érje napfény.
2. Földalá elásva, nem túl mélyre(20cm), de olyan helyre teszem hogy egész nap, napsütötte föld alatti helyen legyen.
3. Felviszem a tetõre, kikötöm, itt van talán legjobban kitéve az idõjárás viszontagságainak, legyen az esõ,jégesõ napsütés, illetve itt éri a legnagyobb hõingadozás e pá hónap alatt.
4. A kocsiban. A tépõzárnál fogva fellógatom a középsõ visszapillantóra:haha: nayoo, nem. Simán a csomagtartóba helyezve ahol most is van, itt nem éri közvetlen napfény, de nyáron itt is nagy hõingadozás lehet.
A 4 tesztalanyhoz ragaszkodom, de szívesen cserélek helyszínt az eddig leírtakkal amennyiben kapok extrémebb és brutálisabb javaslatot. (vonóhorogra és a kutya nyakába nem szívesen kötöm fel):D

Tulelo, milyen elemlámpákat és kötelet?

mossberg-operator
05-04-2014, 07:21 PM
...na hölgyek,urak.....akkor a kocsi is rendbe lesz....elfogadom,hogy nem romlik meg a konzerv...de ha igen..hát elpostázom és csak azt tessék enni :)...szóval vettem még tegnap egy gurulós ágynemû tartót,pont méret a csomagtartóval hosszába és mellé fér még ásványvíz,a hátizsák és a ruházat....letakarom az alu napvédõvel..hátha fog a hõmérsékletbõl...így faszányosan egy szintbe kerül a filc,marad hely bõven a csomagtartóba,csak 15 centivel magasabb...a tartalom....a képeken,de le is írom ha igénylitek....25912592259325942595
Alaposan megcsinaltad, nagyon jonak tunik!

Al Bundy
05-04-2014, 07:27 PM
Újabb 2 elemlámpát vettem. Meg kötelet.
De azért minden rendben ugye? A kötelet nem végsõ megoldásnak vetted? :)

TMIB
05-04-2014, 07:38 PM
:haha:

mossberg-operator
05-04-2014, 11:22 PM
A bontatlan-légmentes földimogyoró megromlott nyáron a csomagtartóban.

A meleg art minden kajanak. Konzervek is elobb oregednek. Ha az MRE-t magasabb hofokon raktarozod se tart olyan sokaig a US Military szerint.

mossberg-operator
05-05-2014, 06:28 AM
De azért minden rendben ugye? A kötelet nem végsõ megoldásnak vetted? :)

Azt is "tulelne" :)

Doom
05-08-2014, 02:35 PM
....ma kicsit kiléptem a mátrixból....és "haza " tértem.....

2645264626472648264926502650265126522653

Mizu
05-08-2014, 07:35 PM
Remélem a sárga gévagombát leszedted! :)
Elkészítési javaslat:
Kicsit áztatni kell tejbe, mert alapból kesernyés. Átmosni sem árt.
Kiváló fasírtot készíteni belõle, kenyérpótlónak jó bele. Pörkölt, gulyás is jó belõle.
Igazából az enyhe savanykás íz ad pikantériát neki. Sokszor használják állagnövelõnek is.
http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kind List&kindId=354

mossberg-operator
05-08-2014, 07:58 PM
Ma a nagyfonokom megnezte a hetfoi horgaszos csoportkepet, s azt mondta, hogy ugy nezunk ki mint a ceges milicia! Ha tudna, hogy kis preppercsoportom fele rajta van a kepen! (Nem mindenki tag). 2659

doki
05-08-2014, 08:50 PM
Megfentem a baltáimat, a kocsit rendezgettem, a kisebb hátizsákba összeraktam a gyógyszer és elsõsegély pakkot, intéztem egy használt USA ALICE zsákot, feltöltöttem az akksikat...

Doom
05-09-2014, 02:49 PM
Remélem a sárga gévagombát leszedted! :)
Elkészítési javaslat:
Kicsit áztatni kell tejbe, mert alapból kesernyés. Átmosni sem árt.
Kiváló fasírtot készíteni belõle, kenyérpótlónak jó bele. Pörkölt, gulyás is jó belõle.
Igazából az enyhe savanykás íz ad pikantériát neki. Sokszor használják állagnövelõnek is.
http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=354

Köszönöm a receptet,ha itt az IDÕ észben tartom és felhasználom....erre a vidékre,területre nem vezetnek utak,még gyalog ösvény sem,valódi érintetlen hely,ahogy Isten megteremtette..megközelíteni csak zárt ruhába,bõrbakancsba és kamásliba lehet,vagy gumicsizmába....nem tépek le semmit,nem nyúlok semmihez....csak sétálok és leülök néha egy fatörzsre...ez szentély,templom áhítat és tisztelet kell,ha valaki ide belép..a nyugalom szigete....itt el lehet elmélkedni dolgokról,felszerelésrõl,a világ dolgairól....néha elgondolkodom talán vissza sem térek egyszer innen....az biztos,hogy pár óra megnyugvás után,jelentéktelen,bagatel dolgoknak tûnnek a mindennapi harcaink,gondjaink....

Törölt_fórumtag2
05-10-2014, 08:19 AM
Tejes kanna másként.:)
Természetesen, szigorúan csak víz desztillálására.:D

2674
2675
2676
2677
2678
2680

Törölt_fórumtag2
05-10-2014, 10:27 AM
Komposztáló talált anyagokból, két óra alatt. Teljes költsége: 0 Forint.

2682
2683

A. L. Ias
05-10-2014, 06:36 PM
Ma kirándultam egyet a Pilis-tetõre. Annyi szép turista út van arrafelé, így nem azt választottam, hanem a legrövidebbet. Megint jól pofán vágtam az önbecsülésemet, mert kezdetnek egy vízmosáson osontam felfelé. A felénél már nagyon hosszúnak és meredeknek tûnt, mire felértem rajta, már a fülemen is kapkodtam a levegõt. Muszáj voltam megállni, leülni pihenni, pedig csak ~10kg volt a hátamon. Itthon ellenõriztem, csak ~500 m volt, de 180 m-t emelkedett. Utána maradtam a turista út közelében, csak kisebb csapásokon rövidítettem. Fent a tetõn sokan voltak, meglátszik, hogy remek idõ volt ma. Kerestem egy nyugodt zugot, pihentem rádiózgattam. A terület jól néz ki, a romok alkalmasak lennének hosszabb tartózkodásra is egy SHTF esetén, de túl ismert, túl forgalmas. Ott nem lehetne alámerülni pár hétre.

bögre
05-10-2014, 06:57 PM
Minek van teteje? Nem lenne jobb ha kapna essöt a komposzt?

Törölt_fórumtag2
05-10-2014, 07:07 PM
Minek van teteje? Nem lenne jobb ha kapna essöt a komposzt?
Úgy a nap is éri és szárítja. Úgy tanultam, hogy legyen árnyékban, eddig bevált. Én szoktam locsolgatni, hogy az "optimális" nedvességtartalma meglegyen.

Stuka
05-11-2014, 05:09 PM
Bár nem mostanában volt ( 2013 szeptember ) de gondoltam megosztom ezeket a képeket.
Ausztriában volt Schneeberg, hegyet másztunk( kb 2100 méter magas ),éltem legjobb túrája volt ,tervezünk vissza menni és akkor már bob cuccokat is bele pakolok az új hátizsákba,hogy hozzászokjak a súlyhoz,meg tesztelni a fölszerelést.
26912692269326942695

raktaros
05-11-2014, 05:28 PM
Mi is pont innen mentünk, sajnos fennsíkot elérve vissza kellett fordulni, mert olyan erõs szél volt hogy nem lehetett megállni, menekültek is le az emberek.
Valamikor indulunk megint, de most a Rax felõl mennénk fel.

Ui.: A felvonó mellett volt ám gyalogút is :D

Mizu
05-11-2014, 05:42 PM
Úgy a nap is éri és szárítja. Úgy tanultam, hogy legyen árnyékban, eddig bevált. Én szoktam locsolgatni, hogy az "optimális" nedvességtartalma meglegyen.
Csak paraszti fejjel belegondolva, a természetben is nyitott a "komposztálás".. Ha sok az esõ, akkor átcsurog a cuccon, csupán annyit tart meg amennyi nem folyik le róla, az lenne talán az optimális?
A bomláshoz és a gombák tevékenységéhez pont ennyi is kell. Pár millió éve már így mûködik...
(Nem kötekedésként írtam...)

Stuka
05-11-2014, 05:56 PM
"Ui.: A felvonó mellett volt ám gyalogút is :D"

Mi felmentünk a tetejére valami kis menedék ház van ott,sört is lehet kapni, majd vissza mentünk ugyan azon az utvonalon le a hegyröl ahol jöttünk,és mikor leérkeztünk a felvonok már nem üzelmetek ezért azok alatt gyalogoltunk le a kocsihoz.

Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 06:15 PM
Csak paraszti fejjel belegondolva, a természetben is nyitott a "komposztálás".. Ha sok az esõ, akkor átcsurog a cuccon, csupán annyit tart meg amennyi nem folyik le róla, az lenne talán az optimális?
A bomláshoz és a gombák tevékenységéhez pont ennyi is kell. Pár millió éve már így mûködik...
(Nem kötekedésként írtam...)

Ezt egy nagyon jó oktatóanyagnak tartom, Bálint gazda oldaláról:

https://www.youtube.com/watch?v=VPumLVn2gDk#t=397

Yrkon
05-12-2014, 11:43 AM
Hétvégén nekiálltam felújítani az otthoni vészeseti raktárat a pincében. Lesz szép új padló (esztrich beton), meg falfestés. Ha ez megvan, bõvítem a salgópolc rendszert - remélem találok a közelben olcsó használtat. Meg ma veszek mûanyag boroskannákat, hogy meglegyen az egyhavi vízkészlet a családnak. Olvastam, hogy érdemes kis ecetet tenni bele, akkor nem poshad meg. Most majd kiderül, így van-e. Ja, és berakok a helyiségbe egy páragyûjtõt, mert nem egy sivatag sajnos.

Ami a komposztot illeti, nekem is van, most tavasszal használtam el belõle a felét. Sajnos a felsõ kb.30 centis réteg tele volt cserebogár-csimasszal, úgyhogy rostálhattam :( De legalább a háziteknõs, meg a halak jóllaktak.. Ja, és tele volt mángold maggal, úgyhogy a zöldségeskert most azzal van tele... de legalább nõ ezerrel. Tanulság: le kell fedni.

shadow177
05-12-2014, 11:50 AM
Dolgoztam kicsit az ultra olcsó csigás íj projekten, csalánsört fõztem, virágcserepekbe epret, paradicsomot, uborkát, cukkinit ültettem. Ja, és fûbõl tojást csináltam! :D

Yrkon
05-12-2014, 11:55 AM
A tojásgyártásban volt egy köztes megálló egy csirke képében? Ha nem, akkor szerintem szabadalmaztasd a folyamatot! :D:D Az íjról nem tudsz feltenni képet? Meg a csalánsör-receptért naggyon hálás lennék, ha megosztanád!

shadow177
05-12-2014, 12:12 PM
A tojásgyártásban volt egy köztes megálló egy csirke képében? Ha nem, akkor szerintem szabadalmaztasd a folyamatot! :D:D Az íjról nem tudsz feltenni képet? Meg a csalánsör-receptért naggyon hálás lennék, ha megosztanád!

Igen, a szomszéd csirkéje a köztes lépcsõfok a a fû és a tojás között. :)
A íjról majd lõképes állapotban teszek fel képet, egyenlõre csak a középrész, a csigák, meg a kísérleti karok vannak meg, ma megyek az esztergályoshoz tengelyeket meg tartókat esztergáltatni. A kitûzött 5000 Ft-ba belefér, a képességeit majd tesztelem.

A sör receptje:

Végy 20l vizet forrald fel!
Csalán felsõ harmadából szedj egy vájdlingra valót, (olló és kesztyû használata ajánlott) tedd a forrásban lévõ vízbe, és forrald 20 percig!
Szedd ki a csalánt, dobd el/csinálj belõle tésztát/add a tyúkoknak!
Tégy a lébe 1,5-2kg cukrot ízlés szerint!
Tégy bele 1 csomag õrölt gyömbért!
Facsard bele 2 citrom és két narancs levét!
Tégy bele borkõsavat!
Mikor kézmelegre hûlt, tégy bele felfuttatott borélesztõt!
24 órát letakarva pihentesd!
Szedd le a habját, és szûrd üvegekbe lassan, hogy ne kavarodjon fel! (Merõkanál és finomszûrõ használata ajánlott)
Zárd le az üvegeket!
Várj 48 órát!
Igyál! :beer:

Törölt_fórumtag2
05-12-2014, 12:15 PM
Ja, és fûbõl tojást csináltam

Már kezdtem megijedni....:D

Amatorpe
05-12-2014, 01:18 PM
Ja, és fûbõl tojást csináltam! :D

A tehenek meg tejet... akkor most õk is prepperek? :D

Yrkon
05-12-2014, 01:21 PM
Ebbõl kiindulva a Milka-tehén lehet John Rambo, esetleg Bear Grylls :haha: Bocs a kicsit offért, de nagyon hétfõ van...

Köszönöm a sörreceptet, hétvégén letesztelem. Még csak annyit: mennyi vízben fõzöd, s borélesztõbõl és borkénbõl mennyi kell bele?

CsaládApa
05-13-2014, 06:15 AM
Hétvégén nekiálltam felújítani az otthoni vészeseti raktárat a pincében. Lesz szép új padló (esztrich beton), meg falfestés. Ha ez megvan, bõvítem a salgópolc rendszert - remélem találok a közelben olcsó használtat. Meg ma veszek mûanyag boroskannákat, hogy meglegyen az egyhavi vízkészlet a családnak. Olvastam, hogy érdemes kis ecetet tenni bele, akkor nem poshad meg. Most majd kiderül, így van-e. Ja, és berakok a helyiségbe egy páragyûjtõt, mert nem egy sivatag sajnos.

Ami a komposztot illeti, nekem is van, most tavasszal használtam el belõle a felét. Sajnos a felsõ kb.30 centis réteg tele volt cserebogár-csimasszal, úgyhogy rostálhattam :( De legalább a háziteknõs, meg a halak jóllaktak.. Ja, és tele volt mángold maggal, úgyhogy a zöldségeskert most azzal van tele... de legalább nõ ezerrel. Tanulság: le kell fedni.

Szia Yrkon, én úgy olvastam, hogy a komposztba nem a cserebogár petézik, hanem a rózsabogár. Lárvája nagyon hasonlít a cserebogaréra. Csak mint infó, nem kötözködés. :-)

shadow177
05-13-2014, 09:53 AM
Ebbõl kiindulva a Milka-tehén lehet John Rambo, esetleg Bear Grylls :haha: Bocs a kicsit offért, de nagyon hétfõ van...

Köszönöm a sörreceptet, hétvégén letesztelem. Még csak annyit: mennyi vízben fõzöd, s borélesztõbõl és borkénbõl mennyi kell bele?

Lásd elsõ sor: "Végy 20l vizet"

élesztõ, meg borkén a zacskón szereplõ adagolás szerint.

mossberg-operator
05-13-2014, 10:19 AM
Pakolok, a szomszed kislany ( 4 eves) jatek kozben betevedt a szobaba, meglatott 2 db elofelejtett konzervet, s megkerdezte, hogy nektek itt is van kajatok?... 271127122713

Doom
05-13-2014, 02:09 PM
...nagyon király...hol vannak a sörös dobozok és a szex videók? ;)...ha már túlélés.....

mossberg-operator
05-13-2014, 02:38 PM
...nagyon király...hol vannak a sörös dobozok és a szex videók? ;)...ha már túlélés.....

Sort nem tarolok, a szexvideok meg az egyik taroloban voltak regebben!:cool:, de kellett a hely a kajanak, szoval eladtam oket a carboot sale-en az angolok okulasara...nem panaszkodtak az angol szinkron teljes hianya miatt!

raktaros
05-13-2014, 06:58 PM
Ma épp egy faágat gallyaztam le amit a patak pont a ház elõtt rakott le, mikor nagyon lármáznak a tyúkok. Odanézek, vagy 60 méterre látok mozgást, gondoltam a kakas kezelgeti a tyúkot. Folytatom tovább, de 2 másodperc alatt leesett, hogy közelebb láttam a kakast és már csak 1 van.
Újra nézem, épp elindult a róka a tyúkkal (délután fél 4kor). Na olyan rohanást még életemben nem csináltam, mit akkor, fel a dombon, még a kutya sem ért utol :).
A róka akkor sem engedte el a tyúkot, próbálta felvinni a kerítésen. Mikor közelebb értem, feladta végre, kerítésen átugrott, baltát megindítottam az irányába, de gyorsabb volt :(. A faluban sok embernek vitt(ek) el tyúkokat, volt akinek 10-et.
A tyúk még él, sántít, háta és nyaka vérzett, remegett, nem tudom megmarad-e.
Nem prepperkedés volt, de ha legközelebb is az udvarba merészkedik az lesz belõle...

Dream_walker
05-13-2014, 07:49 PM
Szia Yrkon, én úgy olvastam, hogy a komposztba nem a cserebogár petézik, hanem a rózsabogár. Lárvája nagyon hasonlít a cserebogaréra. Csak mint infó, nem kötözködés. :-)

Hasonlít, mert a cserebogarak és a virágbogarak viszonylag közeli rokonságban vannak egymással :) Amúgy ha nedves komposztot csinálsz, és hagyod hevülni (70-80 C), az megöli a kártevõket, és sterilizálja a gyommagokat is.

Pakolok, a szomszed kislany ( 4 eves) jatek kozben betevedt a szobaba, meglatott 2 db elofelejtett konzervet, s megkerdezte, hogy nektek itt is van kajatok?

Az ágy alá pakoláshoz miért nem használtok dodzsemet (kerekes, lapos fadoboz)? Lényegesen könyebb kezelni, az elõvételhez nem kell lebontani a teljes feltétet ;)

mossberg-operator
05-13-2014, 09:43 PM
Hasonlít, mert a cserebogarak és a virágbogarak viszonylag közeli rokonságban vannak egymással :) Amúgy ha nedves komposztot csinálsz, és hagyod hevülni (70-80 C), az megöli a kártevõket, és sterilizálja a gyommagokat is.

Az ágy alá pakoláshoz miért nem használtok dodzsemet (kerekes, lapos fadoboz)? Lényegesen könyebb kezelni, az elõvételhez nem kell lebontani a teljes feltétet ;)

Azokon a nagy muanyag dobozokon van am kerek! A kepek kedveert bontottam meg igy!

Doom
05-14-2014, 01:13 AM
2014,május 17, felfedezõk napja...http://www.felfedezoknapja.info/hetproba-helyszinek .....ott találkozunk,,,,,

2716

shadow177
05-14-2014, 06:31 AM
Puskára-íjra-nyílpuskára-csapdára! Le a bõrt a rókáról! :puska:

Yrkon
05-14-2014, 07:16 AM
CsaládApa: Köszönöm az infót, tényleg nem tudtam - igaz, nem is vártam meg, amíg átalakulnak :)
shadow177: basszus... tényleg nagyon hétfõ volt, hogy nem vettem észre... túl feltûnõ volt az elején.

Tegnap volt születésnapom, kicsit megleptem magam ezzel-azzal, majd kifejtem.

shadow177
05-14-2014, 07:18 AM
CsaládApa: Köszönöm az infót, tényleg nem tudtam - igaz, nem is vártam meg, amíg átalakulnak :)
shadow177: basszus... tényleg nagyon hétfõ volt, hogy nem vettem észre... túl feltûnõ volt az elején.

Tegnap volt születésnapom, kicsit megleptem magam ezzel-azzal, majd kifejtem.

Akkor hát Isten éltessen, így utólag!:beer:

Amatorpe
05-15-2014, 10:24 AM
tényleg nagyon hétfõ volt, hogy nem vettem észre... túl feltûnõ volt az elején. Tegnap volt születésnapom, kicsit megleptem magam ezzel-azzal, majd kifejtem.

Akkor jól sikerülhetett a buli... :D
Az általad tisztelt isten, entitás vagy létforma éltessen sokáig!

shadow177
05-15-2014, 10:56 AM
Szedtem fél zsák bodzavirágot, azt szárítom télire.

mossberg-operator
05-16-2014, 01:10 PM
Nem prepperkedes, de talan edzes, jotekony celbol helyi cserkeszcsapat fohadiszallasat renovaljuk ceges buliban, nem lehet autoval megkozeliteni, tehat csatarlancban meg vodrokben, kezben hordjuk fel az epitoanyagot, sziklat, sodert a kerthez, s tuz a nap mint allat. Nem vagyunk hozzaszokva az ilyen nehez fizikai munkahoz, de elvezem. 2766

Törölt_fórumtag2
05-18-2014, 05:58 PM
Egyik kedvenc helyemen...

281528162817

Yrkon
05-19-2014, 07:40 AM
Elkezdtem felújítani a prepper-raktárat:282228232824
Mára megvan a festés, aljzatbetonozás. A padlóra jön majd linóleum (könnyû takarítani), a salgópolcot újrafestettem, kiszórtam innen egy régi fagyasztót, helyére jön majd plusz polc, aztán jöhetnek a kaják, készletek. Vettem 4 db 20 literes kannát,,abba meg megy az ivóvíz, úgyhogy most már lesz 130 liter vizem összesen a régivel együtt.

Grafitos
05-19-2014, 07:55 AM
Tegnap "szedd magad" eperszedésen voltunk..nem volt túl sok szép szem rajtuk a mostanában jellemzõ borongós idõjárás miatt, de így is 5 kilót szedtünk.. Este lekvárt fõztünk a nagyrészébõl, így 6 üveg eperdzsemmünk már van télire.
Összköltség 2300 ft.

Törölt_fórumtag2
05-20-2014, 11:51 AM
Ma, egy baráti szívesség keretében, a következõ könyvekkel szaporodott a könyvtáram:
-Mérgezõ növények (Galambosi-dr.Lévai-dr.Õrsi)
-A családi ház kertje (Oláh Sándor)
-Bánásmód háziállatokkal (Hajas-Hámori)
-Kis méhészkönyv (Örösi)
-Csirkék, tyúkok a ház körül (Gonda)
-Kertészgazdasági jegyzetek (dr. Jókai)
-Zöldségnövények szabadföldi termesztése a házikertekben (Simon-Benczédi)
-Gyógynövények (búvár)
-Vadvirágok (búvár)
-Hagymások, gumósok (búvár)
-Gombák (búvár)
-A mezõgazdasági termelés biológiai és technikai alapjai
-Mezei mûhelyek (Gerencsér)

Törölt_fórumtag2
05-20-2014, 12:13 PM
Vannak benne gyöngyszemek. (Pl. búvár könyvek is.)
A kertészgazdasági az véletlenül nem egy száz éves könyv? (Dr. Jókai Mór írt ilyet.)

1896-os. Igen, Jókai Mór írta.

Grafitos
05-20-2014, 12:15 PM
A búvárokban ha jól emlékszem egész jó minõségû képek voltak és méretre is rendben van, ha pl egy gombásat szezonban be akarsz dobni a hátizsákba:thumbup

Törölt_fórumtag2
05-20-2014, 12:17 PM
A búvárokban ha jól emlékszem egész jó minõségû képek voltak és méretre is rendben van, ha pl egy gombásat szezonban be akarsz dobni a hátizsákba:thumbup

Én is erre gondoltam.:beer:

Daniui
05-20-2014, 06:46 PM
Voltam biciklitúrázni, városban erdõben egyaránt mentem. Elég fárasztó volt 6 órán keresztül tekertem vagy vittem/toltam a bringát tereptõl függõen és a másfél liter vizet is benéztem mert azt hittem hamarabb odaérek így elfogyott a 4. órában, csak eltévesztettem egy keresztezõdést mivel a térképet amit vittem nem jelezte a túrista utakat a tájolóm szerint mentem, de azzal az egy keresztezõdéssel 1 óra kiesésem lett, mérges is voltam, de korrigáltam az útvonalat elértem a célomat.
284328442845

Enemy
05-21-2014, 02:44 PM
28572858
28592860
28612862
ez már jó lesz, de fogadni mernék, hogy össze vissza lesznek forgatva a képek mint az imént..:duhos::mad:
tudtam... valaki tudja, hogy mért van ez? De csak nálam :D

Enemy
05-21-2014, 02:48 PM
28572858
28592860
28612862
ez már jó lesz, de fogadni mernék, hogy össze vissza lesznek forgatva a képek mint az imént..:duhos::mad:
..
miért lehet ez?:huuu:

Amatorpe
05-21-2014, 03:19 PM
Fejenállva fényképeztél? :D

Medve
05-21-2014, 03:25 PM
8 ezrelék felett, történnek érdekes dolgok :D

mossberg-operator
05-21-2014, 05:00 PM
28572858
28592860
28612862
..
miért lehet ez?:huuu:
Nekem ugyanez a problemam, teljesen random hogy fejjel lefele, oldalt vagy NORMALISAN megy fel a kep. A hiba az oldallal van szvsz. Idegesito.

mossberg-operator
05-21-2014, 05:05 PM
Ma osszepakoltam a hetvegi, kinnalvos legyezesre ami jo kifogas cuccokat tesztelni. Kis csoportom java ott lesz. A BOB-mat fogom hasznalni, ugye en auto nelkul megyek, tehat keves cuccal kell megoldanom. Tapasztalatokat majd megirom.

Enemy
05-21-2014, 05:56 PM
Fejenállva fényképeztél? :D
Terpeszállásba, a lábam között fejjel lefelé visszanézve.. :haha:

Amatorpe
05-21-2014, 10:55 PM
Terpeszállásba, a lábam között fejjel lefelé visszanézve.. :haha:

Ühüm.... :D
http://lopom.hu/uploads/images/big/1953/a4d2135c577bee1c9ca68df271b93111.jpg

Grafitos
05-22-2014, 07:33 AM
Asszony egész hétvégén tanul a hétfõi vizsgájára..ez számomra egyet jelent szombat és vasárnap is ERDÕÕÕÕ!:pisztoly:
Szombaton felmegyek, megkeresem a megfelelõ helyet, dzsungelt írtok, meg áttermelem a faanyagot..
Vasárnap meg gyalásóra fel és nekiugrok ásni:thumbup

Most néztem idõjárásjelentést..15 fok körül mond szombat éjszakára..lehet egy kintalvást is megjátszhatnék...

Enemy
05-24-2014, 09:40 PM
Délelõtti csatangolás munka elõtt..
29032904
29052906
29072908
Reggelivel egybekötött 3 órás kis túra, döbbenet hogy odakint milyen lassan telik az idõ..
tûzgyújtás most nem volt,mert nagyon elkalandoztam.
Szerettem volna vizet desztillálni alu dobozok esítségével(0,5l-es, 0,33l, 0,25l). Kíváncsi lennék ilyen "hulladékokban"mennyi desztvizet mennyi idõ alatt lehet létrehozni. Sebaj, majd legközelebb..;)
Ami reggeliként szolgált: 400g-os babgulyás konzerv kolbássza(428), marcipánkenyér 170g(380),Energiaital 250ml(144), Szárított teljes kiörlésû rozskenyér(?),több mint 952kcal

Vicces ez a képforgatás össze-vissza ..:haha::duhos:

mossberg-operator
05-25-2014, 06:17 AM
Kulon nem erdemes neki topikot nyitni, szoval ide irom: Neztem a szuletett tulelo (Bear Grylls) cimu musort a 5 eves lanyommal, a Baja sivatagos reszt. Teljesen ra volt kattanva. Miert keres vizet? Megeszi a gorenyt? A kigyot is? Meg a bogarakat? Fujjj, de azert nezte. Megissza a pisit? Masnap: Ma is lesz, apa? Nezzuk? :tapsol:

A. L. Ias
05-25-2014, 07:11 AM

Vadregényesen gyönyörû a Zagyva ilyenkor.... Vagy nem otthon készültek a képek?

Enemy
05-25-2014, 09:26 AM
Vadregényesen gyönyörû a Zagyva ilyenkor.... Vagy nem otthon készültek a képek?
De bizony, ott készültek A.L.Ias :thumbup

bögre
05-25-2014, 10:44 AM
Na a végén megfertözöd a prepper gondolkodás moddal és lessz biztos társad turázásokhoz! :)

mossberg-operator
05-26-2014, 03:25 PM
Na a végén megfertözöd a prepper gondolkodás moddal és lessz biztos társad turázásokhoz! :)

Most voltam 2 napos horgaszos/vadkempingezos buliban (a csapat nagyja prepper), s szegeny gyerek bele volt betegedve, hogy nem johet...

Doom
05-26-2014, 04:07 PM
Most voltam 2 napos horgaszos/vadkempingezos buliban (a csapat nagyja prepper), s szegeny gyerek bele volt betegedve, hogy nem johet...

...mi holnap reggel indulunk.....ott alszunk kétszer...vagy háromszor....már nagyon nem bírok itthon,minden becsomagolva.......miért nincs már reggel?????:duhos:

Amatorpe
05-26-2014, 09:09 PM
Hétvégén fát pakoltam egy ismi szüleinél. Már most a télre készülnek... Hiába na, más korosztály...
A hátam érzem, pedig szoktam mozogni. Aki tanyán lakik, lehet tudta, de én nem: kérdeztem miért hézagos a fatároló, talán így olcsóbb volt, mint körbedeszkázni? Hát nem, ha vizes a fa, így kiszellõzik, nem rothad be. Mindig tanul valamit a/z (városi) ember...

mossberg-operator
05-26-2014, 09:48 PM
...mi holnap reggel indulunk.....ott alszunk kétszer...vagy háromszor....már nagyon nem bírok itthon,minden becsomagolva.......miért nincs már reggel?????:duhos:

En 1 hettel korabban kesz voltam indulni.

Grafitos
05-27-2014, 06:54 AM
Szép tollaságak..látom valaki gyakorolt korábban..ez elsõre nem nagyon szokott így menni:thumbup

29032904
29052906
29072908
Reggelivel egybekötött 3 órás kis túra, döbbenet hogy odakint milyen lassan telik az idõ..
tûzgyújtás most nem volt,mert nagyon elkalandoztam.
Szerettem volna vizet desztillálni alu dobozok esítségével(0,5l-es, 0,33l, 0,25l). Kíváncsi lennék ilyen "hulladékokban"mennyi desztvizet mennyi idõ alatt lehet létrehozni. Sebaj, majd legközelebb..;)
Ami reggeliként szolgált: 400g-os babgulyás konzerv kolbássza(428), marcipánkenyér 170g(380),Energiaital 250ml(144), Szárított teljes kiörlésû rozskenyér(?),több mint 952kcal

Vicces ez a képforgatás össze-vissza ..:haha::duhos:

LSVF
05-27-2014, 12:22 PM
Hétvégén fát pakoltam egy ismi szüleinél. Már most a télre készülnek... Hiába na, más korosztály...
A hátam érzem, pedig szoktam mozogni. Aki tanyán lakik, lehet tudta, de én nem: kérdeztem miért hézagos a fatároló, talán így olcsóbb volt, mint körbedeszkázni? Hát nem, ha vizes a fa, így kiszellõzik, nem rothad be. Mindig tanul valamit a/z (városi) ember...

Sosem tél elõtt 2 percel veszünk fát mert vizes meg kitudja....vidéken aki teheti mind ilyenkor vesz.
Én is hasogatok a napon mostanság, télre frankó lesz az akác, de maradt a tavalyiból is. Lehet szerzünk még 1 kocsival, ha már szedni nem sikerült.

Grafitos
05-27-2014, 01:53 PM
Voltam kint szombaton a helyen..vittem egy havert, akivel elõzõ este együtt iszogattunk esett szó bushcraftról, túlélésrõl, kis preppingrõl..aztán bedobta, hogy másnap akár ki is jönne velem..érdekli a hely.
Így a kintalvás sajna elmaradt, ellenben lehet sikerült kerítenem egy túra, vagy preppertársat.
Kinéztem az állandó menedék helyét is...tényleg meredek, meg dzsungeles, de azért nincs annyira rejtve mint dondoltam...ezen is dolgozni kellene...

Asszony egész hétvégén tanul a hétfõi vizsgájára..ez számomra egyet jelent szombat és vasárnap is ERDÕÕÕÕ!:pisztoly:
Szombaton felmegyek, megkeresem a megfelelõ helyet, dzsungelt írtok, meg áttermelem a faanyagot..
Vasárnap meg gyalásóra fel és nekiugrok ásni:thumbup

Most néztem idõjárásjelentést..15 fok körül mond szombat éjszakára..lehet egy kintalvást is megjátszhatnék...

Enemy
05-27-2014, 01:57 PM
Sosem tél elõtt 2 percel veszünk fát mert vizes meg kitudja....vidéken aki teheti mind ilyenkor vesz.
Én is hasogatok a napon mostanság, télre frankó lesz az akác, de maradt a tavalyiból is. Lehet szerzünk még 1 kocsival, ha már szedni nem sikerült.

Így van LSVF..
Én is mindig nyitott szemmel járok.. Aki fával tüzel, tudja, hogy tüzelõbõl sosem elég:D
Hozzátenném, hogy az öreg, anyai Tatám egész évben a bizonyos "göngyölegét"(csinálok majd egy fotót és leírom mi is lenne az) gyártja, amivel télen tüzelget. Különösen jó elfoglaltság neki ha esik az esõ(ilyenkor a mûhelyben) vagy ha nagyon meleg van(diófa alatt). Persze 80 éves és ráér ilyenekkel molyolni.. :)

Enemy
05-27-2014, 02:09 PM
Voltam kint szombaton a helyen..vittem egy havert, akivel elõzõ este együtt iszogattunk esett szó bushcraftról, túlélésrõl, kis preppingrõl..aztán bedobta, hogy másnap akár ki is jönne velem..érdekli a hely.
Így a kintalvás sajna elmaradt, ellenben lehet sikerült kerítenem egy túra, vagy preppertársat.
Sikerült kinézni az állandó menedék helyét is...tényleg meredek, meg dzsungeles, de azért nincs annyira rejtve mint dondoltam...ezen is dolgozni kellene...

Ketten hamarabb készen lesztek majd, viszont képeket szívesen látnék a menedékhely építési fázisairól és szerintem nem csak a magam nevében mondhatom.. :rolleyes::D
Köszönöm :beer:, Szeretek tollas ágat csinálni meg farigcsálni túra közben..

Amatorpe
05-27-2014, 06:38 PM
viszont képeket szívesen látnék a menedékhely építési fázisairól és szerintem nem csak a magam nevében mondhatom.. :rolleyes::D

De nem ám! Az enyémben is!

LSVF
05-28-2014, 09:22 AM
Így van LSVF..
Én is mindig nyitott szemmel járok.. Aki fával tüzel, tudja, hogy tüzelõbõl sosem elég:D
Hozzátenném, hogy az öreg, anyai Tatám egész évben a bizonyos "göngyölegét"(csinálok majd egy fotót és leírom mi is lenne az) gyártja, amivel télen tüzelget. Különösen jó elfoglaltság neki ha esik az esõ(ilyenkor a mûhelyben) vagy ha nagyon meleg van(diófa alatt). Persze 80 éves és ráér ilyenekkel molyolni.. :)

Erre én is kíváncsi vagyok milyen az.
Mi a maradék kérget is összeszedjük, zsákba-dobozba, fûrészport is maradék sütõ/fáradt olajjal keverve......
Kazánunk van, így megy a mûanyagszéktõl kezdve a rojtos cipõn át az asszony kidobott retiküljéig minden. Amit lehet pörzsülünk elfele. Károsanyag kibocsájtás lesz kicsit, de a fa amíg kinõ ugye......spórolni kell néha.

tehleader
05-28-2014, 06:19 PM
29622963
Próbálok megtanulni horgászni, egyenlõre csak elméletben! :)
Alatta fizika... :duhos:

Medve
05-28-2014, 06:54 PM
Az én horgászati tudásom a csajozási tudásommal egyenlõ.. belógatom a kukacom elõbb utóbb majdcsak ráharap valami :haha:

bögre
05-28-2014, 08:09 PM
A horgászat nem egy bonyolult dolog ha csak hobbibol csinálod! :) Egy egyszerü fenekezö vagy uszos szerelékkel szép sikereket lehet már elérni.

A fizika meg egy nagyon jo dolog!! Ha megérted és utánna tudsz rendszerbe gondolkodni meglátod hogy menyi összefügés van és milyen logikusan épül fel a világ! És ez igaz a többi természettudományra! Nekem a fizika és kémia volt a két kedvenc tantárgyam! :) Mai napig tanulgatom de csak a netröl! :)

Al Bundy
05-28-2014, 08:29 PM
A fizika meg egy nagyon jo dolog!! Ha megérted és utánna tudsz rendszerbe gondolkodni meglátod hogy menyi összefügés van és milyen logikusan épül fel a világ! És ez igaz a többi természettudományra! Nekem a fizika és kémia volt a két kedvenc tantárgyam! :) Mai napig tanulgatom de csak a netröl! :)

Egyetértek veled. Én is nagyon szeretem a fizikát, és minden új tudományos hírt elolvasok utána nézek a neten. Ha a fizikát érted a világ müködését is megérted. A kémia annyira nem a kedvencem :)

mossberg-operator
05-28-2014, 09:10 PM
Az én horgászati tudásom a csajozási tudásommal egyenlõ.. belógatom a kukacom elõbb utóbb majdcsak ráharap valami :haha:

Ezt mindenki igy csinalja...

Medve
05-28-2014, 09:20 PM
Ezt mindenki igy csinalja...

Kivétel ez alól, akik két kapura játszanak. Õk úgy állnak hozzá, mint az agyaggalamb lövészek. Az ember söréttel lõ, elõbb-utóbb majdcsak megpusztul valami. :)

shadow177
05-29-2014, 09:30 AM

A csajozás az más. Ott a halak kényszerítik a kiválasztott horgászt hogy belógassa a kukacát. :D

Enemy
06-02-2014, 03:33 AM
Erre én is kíváncsi vagyok milyen az.
Mi a maradék kérget is összeszedjük, zsákba-dobozba, fûrészport is maradék sütõ/fáradt olajjal keverve......
Kazánunk van, így megy a mûanyagszéktõl kezdve a rojtos cipõn át az asszony kidobott retiküljéig minden. Amit lehet pörzsülünk elfele. Károsanyag kibocsájtás lesz kicsit, de a fa amíg kinõ ugye......spórolni kell néha.

Arra szaladtam Nagyfater felé munka elõtt és lõttem pár fotót a "göngyölegérõl".. pont pakolás közben kaptam rajta az öreget..
3013
A csíkokra vágott kartont elkezded feltekerni közben hozzáteszel egy-két hosszában félbevágott újságpapírt mielõtt a végéhez érsz teszed a következõ karton csíkot és nyomod bele a szórólapot, amikor eléred a megfelelõ átmérõt egy nylon darabbal átkötöd. Röviden ennyi. Amúgy tök ingyen van neki az egész csak az idejébe kerül..
Kép a raktározásról:
3014
3015
3016
Ez csak töredéke a teljes mennyiségnek:haha: , ha kicsit több idõm lesz leírom a + és - érveket is..

LSVF
06-02-2014, 08:55 AM
Arra szaladtam Nagyfater felé munka elõtt és lõttem pár fotót a "göngyölegérõl".. pont pakolás közben kaptam rajta az öreget..
3013
A csíkokra vágott kartont elkezded feltekerni közben hozzáteszel egy-két hosszában félbevágott újságpapírt mielõtt a végéhez érsz teszed a következõ karton csíkot és nyomod bele a szórólapot, amikor eléred a megfelelõ átmérõt egy nylon darabbal átkötöd. Röviden ennyi. Amúgy tök ingyen van neki az egész csak az idejébe kerül..
Kép a raktározásról:
3014
3015
3016
Ez csak töredéke a teljes mennyiségnek:haha: , ha kicsit több idõm lesz leírom a + és - érveket is..

Az igen!
Tehát papír. Jó játék a kemény kartont tekergetni. Nem rossz ötlet, csak hely legyen tárolni, lehetõleg száraz helyen. Sajnos a papír képes annyi hamut hagyni, hogy ha dobok rá fát néha nem ég rendesen, mert a hamu eltömíti a rácsot amin amúgy is le kellene hullania, meg ugye alulról is kap ott levegõt.
Gyorsan ég, de jó hõt ad (karton inkább).
Mindent összevetve jó ötlet.
A mondás szerint csak a tréfa nem ég el....de a tréé papír annál inkább.:)

Grafitos
06-02-2014, 10:52 AM
Rendesen bestokizta az öreg:thumbup Jó ötlet, én ilyet még nem hallottam...a nagyfaterek képesek ilyenekre.
Asszem egyszer már leírtam itt valahová, hogy az enyém az udvarban növõ óriási vadgesztenyefa levelét és termését használta cserépkályhába tüzelni. A baj az volt, hogy a gesztenye héjában hõ hatására megnõ a nyomás és robban, szétküldi a cserépkályhát.
Erre az öreg kitalált 1 lyukasztószerkezetet, amibe egy garaton át ment a gesztenye, másik oldalon meg potyogott kint átszúrva..:duhos:így már lazán eltüzelhette..

Magam részérõl a hétvégén megtanultam paracord karkötõt készíteni..néhány óra alatt csináltam is 3 db-ot. Mindhárom mondhatom remekül sikerült..Ez a kobrafonás nagyon egyszerû és a csomó mivoltából adódóan nagyon egyformák is lesznek a szemek. Mindenkinek javaslom kipróbálni, mert nagyon gyorsan jön a sikerélmény és remek ajándék lehet fillérekbõl.

3013
Kép a raktározásról:
3014
3015
3016

Grafitos
06-03-2014, 11:28 AM
Magam részérõl a hétvégén megtanultam paracord karkötõt készíteni..néhány óra alatt csináltam is 3 db-ot. Mindhárom mondhatom remekül sikerült..Ez a kobrafonás nagyon egyszerû és a csomó mivoltából adódóan nagyon egyformák is lesznek a szemek. Mindenkinek javaslom kipróbálni, mert nagyon gyorsan jön a sikerélmény és remek ajándék lehet fillérekbõl.
Bocs a telefon minõségû képekért
http://i.imgur.com/Oj5pHXJ.jpg?1
http://i.imgur.com/kPZuXys.jpg?1
http://i.imgur.com/O3kUhJJ.jpg

Törölt_fórumtag2
06-03-2014, 11:35 AM
Bocs a telefon minõségû képekért
http://i.imgur.com/Oj5pHXJ.jpg?1
http://i.imgur.com/kPZuXys.jpg?1
http://i.imgur.com/O3kUhJJ.jpg

A YouTube-on nézd meg Alehandro Castro videóit, ott is van mindenféle paracord karkötõ készítési útmutató. Egész jó.

Grafitos
06-03-2014, 12:28 PM
Köszi..majd ránézek..
Amúgy nem vagyok egy fonogatós fajta, de az elsõ olyan gyorsan kész lett, hogy kapásból csináltam egy másikat is...a 3.hoz meg zöld paracordot szedtem elõ..kipróbáltam abból is:)

Amatorpe
06-03-2014, 01:44 PM
Pár szó a paracordról: Itthon, boltból, vagy 160ft/méterért vettem, mert nem akartam silányt.
Vágtam belõle két akkora darabot, hogy bakancsfûzõnek ideális legyen, és befûztem. Ennek kb 6 hónapja, tapasztalatok:
- kb 10 helyen van fûzve, csak egynél látható színkopás, mintha az anyag is kicsit használtabb lenne mint máshol, de ezen kívül fizikailag más baja nincs. Fémfûzõkön keresztül.
- csúszik. Nagyon. Mindig duplán kell csomózni, ha nem akarom, hogy kioldódjon.
- szeretem, cserben nem hagyott, jól néz ki. Összességében eddig megérte, persze kérdés, hogy 3-5 év múlva mit mutat.

mmilan21
06-03-2014, 07:23 PM
Mozgalmas elmúlt heteim voltak, így megosztom veletek:
Vettem konzerveket: készételek 430-480 Ft/db, tonhal saját lében 310 Ft/db, földimogyoró, babkonzerv 180 Ft /db, lencsekonzerv 150 Ft/db.
Vettem egy TESCO-s dinamós kempinglámpát beépített aksival és 3 db AAA típusú elemet/akkumulátort is befogad, ez volt 3000 Ft. 3 világítási módja van: közepesen fényes, fényes és pirosan villogó "vészjelzõ". Célnak megfelel.
Szárítás alatt vannak a következõ növények: kapor felsõrész(kertbõl) /fûszernek, kaporszószhoz, savanyításhoz/, kamillavirágzat(mezõrõl) /teának/.
Elraktam a következõ szárított növényeket üvegekbe: gyermekláncfû levél és gyökérzet(utcáról) /teának/, csalán felsõrész(kert szélérõl) /teának, fûszernek/, bodzavirágzat(kertbõl) /teának/, zellerlevél (kertbõl) /fûszerezésre/.
Hozzájutottam néhány zárható mûanyag vödörhöz, rendbe raktam és kimostam õket. Remek tárolók lesznek készletek számára.
Takarítottam a pincehelyiséget itthon, átrendeztem az ott levõ készleteket. A tavalyról megmaradt almákat beleaprítottam az almaecet készítõ nagy befõttes üvegekbe, egyébkén ecet terén önellátó vagyok, van borecetem is valamennyi, igaz hogy tavaly nyáron kezdtem csak bele komolyabban.
Bicikliztem a szántóföldek mentén a környéket pásztázva, szedtem kamillát, majd a lakott területen kívüli raktárnak kerestem helyet és találtam is egy jelöltet. Kikapcsolódásnak sem volt utolsó.
Áztattam csalánt esõvízbe, ez növényeknek jó tápanyag utánpótlás és "kártevõ" riasztó is egyben, na meg emberriasztó is a maga orrfacsaró emésztõ illatanyagával (magas fehérjetartalma miatt).

Egyenlõre a részleteket nem ismeri a családom többi tagja, az körvonalazódik bennük, hogy kicsit élelmesebb vagyok sokaknál. Nem titkolt célom elõttük sem az önellátásunk minél magasabb szintre emelése. Egyébként látják olykor, hogy "hulladékokból" mit nem rakok össze.
Alakulnak a dolgok, az egy évvel ezelõttihez képest sokkal jobban állok, ugyan még nincs egy hónapra elég konzervbõl pl., de viszont van itthon jófajta vastagkolbász, sonka kettõ, mamámnál vannak tyúkok, két sertés és ott is kert.
Vízellátás sem rossz: itthon van ásott kút és mamámnál is, a szûrés faszénnel megoldható+ forralás v ecetes kezelés. Tüzelõ gyûlik apránként a kályhához.
Van esõvízgyûjtõ rendszer felállítva 500 l növények locsolásra és ivásra egyaránt. Itt van a befõzési szezon kezdete úgyhogy lesz ellátmány belõle bõven, majd írok a fejleményekrõl.

Ben
06-03-2014, 08:06 PM
Mozgalmas elmúlt heteim voltak, így megosztom veletek:
Vettem konzerveket: készételek 430-480 Ft/db, tonhal saját lében 310 Ft/db, földimogyoró, babkonzerv 180 Ft /db, lencsekonzerv 150 Ft/db.
Vettem egy TESCO-s dinamós kempinglámpát beépített aksival és 3 db AAA típusú elemet/akkumulátort is befogad, ez volt 3000 Ft. 3 világítási módja van: közepesen fényes, fényes és pirosan villogó "vészjelzõ". Célnak megfelel.
Szárítás alatt vannak a következõ növények: kapor felsõrész(kertbõl) /fûszernek, kaporszószhoz, savanyításhoz/, kamillavirágzat(mezõrõl) /teának/.
Elraktam a következõ szárított növényeket üvegekbe: gyermekláncfû levél és gyökérzet(utcáról) /teának/, csalán felsõrész(kert szélérõl) /teának, fûszernek/, bodzavirágzat(kertbõl) /teának/, zellerlevél (kertbõl) /fûszerezésre/.
Hozzájutottam néhány zárható mûanyag vödörhöz, rendbe raktam és kimostam õket. Remek tárolók lesznek készletek számára.
Takarítottam a pincehelyiséget itthon, átrendeztem az ott levõ készleteket. A tavalyról megmaradt almákat beleaprítottam az almaecet készítõ nagy befõttes üvegekbe, egyébkén ecet terén önellátó vagyok, van borecetem is valamennyi, igaz hogy tavaly nyáron kezdtem csak bele komolyabban.
Bicikliztem a szántóföldek mentén a környéket pásztázva, szedtem kamillát, majd a lakott területen kívüli raktárnak kerestem helyet és találtam is egy jelöltet. Kikapcsolódásnak sem volt utolsó.
Áztattam csalánt esõvízbe, ez növényeknek jó tápanyag utánpótlás és "kártevõ" riasztó is egyben, na meg emberriasztó is a maga orrfacsaró emésztõ illatanyagával (magas fehérjetartalma miatt).

Egyenlõre a részleteket nem ismeri a családom többi tagja, az körvonalazódik bennük, hogy kicsit élelmesebb vagyok sokaknál. Nem titkolt célom elõttük sem az önellátásunk minél magasabb szintre emelése. Egyébként látják olykor, hogy "hulladékokból" mit nem rakok össze.
Alakulnak a dolgok, az egy évvel ezelõttihez képest sokkal jobban állok, ugyan még nincs egy hónapra elég konzervbõl pl., de viszont van itthon jófajta vastagkolbász, sonka kettõ, mamámnál vannak tyúkok, két sertés és ott is kert.
Vízellátás sem rossz: itthon van ásott kút és mamámnál is, a szûrés faszénnel megoldható+ forralás v ecetes kezelés. Tüzelõ gyûlik apránként a kályhához.
Van esõvízgyûjtõ rendszer felállítva 500 l növények locsolásra és ivásra egyaránt. Itt van a befõzési szezon kezdete úgyhogy lesz ellátmány belõle bõven, majd írok a fejleményekrõl.

Ügyes vagy, érdeklõdve várom a fejleményeket.

mmilan21
06-03-2014, 08:10 PM
Nem szándékom megsérteni senkinek sem a hitét vagy a lelki világát, de leírom hátha valakit érdekel.
Ami a konzerveket illeti, itt az én szelekciós elvem:
-Ne tartalmazzon tartósítószert vagy minél kevesebbet.
-Ne tartalmazzon semennyi Nátrium glutamátot (más néven: E621, E631, mononátrium glutamát) ízfokozót ami nem más mint egy idegméreg ami az ízlelésért felelõs idegsejteket támadja meg.
-persze, ha nincs más, csak a glutamátos ételek, akkor keverem a tisztával és így hígul valamelyest.
-Minél kevesebb májkrém és társai, mert tele van a többségük mesterséges adalékanyaggal, ami csak tovább mérgezi az emberi szervezetet, ez alól kivételt képeznek nálam a löncshús szerûségek és a házi májkrém majoránával.
-Ne tartalmazzon édesítõszert és társait (aszpartám, azorubin, aszeculfám-k) ezek a tudatos elmét nyomják el, autizmust is okoznak és idegméreg hatásúak.
Egy külön fejezet a nagy százalékban Amerika területén jelenlevõ Génmanipulált növények, Roundup és társaik jelenléte, amelyek hosszútávom sterilitást, immunrendszer legyengülését, allergiát és kóros sejtburjánzást (rákot) okozhatnak.
Ha valaki egyszer-egyszer eszik ilyesmit attól nem lesz baja, de ha mindennap ezekbõl táplálkozunk, akkor megnõ az esélye a daganatos elváltozásoknak, immungyengeség és következményeinek esélye (az is lehet, hogy semmit sem észlel az illetõ, hanem késõbb a leszármazottai tapasztalják meg azt).
Ez csak az én szerény meglátásom az alapján amit eddig tudok, úgy éreztem, hogy ezt le kell írnom ide.

doki
06-04-2014, 05:18 AM
Szántóföldek környékérõl, ha lehetséges ne gyûjts gyógynövényeket. A tavasz-nyárelö a legdurvábban növényvédõ szerekkel terhelt idõszak... (Erdõszélek, mezõk, legelõk jók már csak erre, vagy ha erre nincs lehetõség, akkor nyár végén gyûjts inkább, ekkor már minimális a vegyszerek felhasználása.) Pl. a gabona gombaölõ szereknek az élelmezésügyi várakozási ideje 30-40 nap, ezeket most fújják, a kukoricát most gyomirtózzák, a tavaszi vetésekkel együtt legtöbb esetben talajfertõtlenítõ is kijuttatásra kerül, itt a szálló por kerül rá a gyom és gyógynövényekre. Bodzavirágot sem szedünk ilyen helyen...

mmilan21
06-04-2014, 10:28 AM
Szántóföldek környékérõl, ha lehetséges ne gyûjts gyógynövényeket. A tavasz-nyárelö a legdurvábban növényvédõ szerekkel terhelt idõszak... (Erdõszélek, mezõk, legelõk jók már csak erre, vagy ha erre nincs lehetõség, akkor nyár végén gyûjts inkább, ekkor már minimális a vegyszerek felhasználása.) Pl. a gabona gombaölõ szereknek az élelmezésügyi várakozási ideje 30-40 nap, ezeket most fújják, a kukoricát most gyomirtózzák, a tavaszi vetésekkel együtt legtöbb esetben talajfertõtlenítõ is kijuttatásra kerül, itt a szálló por kerül rá a gyom és gyógynövényekre. Bodzavirágot sem szedünk ilyen helyen...

A bodzavirágzatot itthon szedtem a kertben, az a kevés kamilla amit szántóföldek mellett szedtem, az is csak addig lesz megtartva amíg rá nem találok a legelõn vagy erdõkben egy-két kamillamezõcskére.
Amit csak tudok azt itthon szedem le/gyûjtögetem.

Törölt_fórumtag2
06-04-2014, 11:29 AM
303030313032
Egy ideig elég lesz.:D

mossberg-operator
06-04-2014, 12:07 PM
303030313032
Egy ideig elég lesz.:D

Hol vettel ennyit?

Törölt_fórumtag2
06-04-2014, 12:13 PM
Hol vettel ennyit?

Sok barátom van. :D

Egyébként a neten annyit rendelsz, amennyit akarsz. Nagyon sok helyen kapható, szabadon vásárolható.

Grafitos
06-04-2014, 12:13 PM
Nekem egy sincs...bajban vagyok?tudsz valamit?:)

Törölt_fórumtag2
06-04-2014, 12:20 PM
Nekem egy sincs...bajban vagyok?tudsz valamit?:)

Igen tudok, várom a világvégét!:haha:

Grafitos
06-04-2014, 12:21 PM
ne várd.. eljön az úgyis!:thumbup

Törölt_fórumtag2
06-04-2014, 12:31 PM
Normál esetben, egyébként 2 tabletta kell belõle 10liter víz fertõtlenítéséhez. Hagyni feloldódni, jól összerázni és 2 órát pihentetni. Utána fogyasztható a víz. Javaslom a csapos boros mûanyag kannát hozzá, mert a szennyezõdéseket leülepíti az aljára.
Ha biológiai vagy harci vegyi anyaggal szennyezett, akkor 20perc forralás pluszba és kész is van az ivóvíz.

Grafitos
06-04-2014, 12:39 PM
Inkább azt áruld már el, hogy honnan intézted be ipari mennyiségben a cuccot..

Törölt_fórumtag2
06-04-2014, 12:42 PM
:beer:

Inkább azt áruld már el, hog honnan intézted be ipari mennyiségben a cuccot..

Grafitos
06-04-2014, 01:05 PM
vettem..:cool:

pet
06-04-2014, 01:05 PM
Sok barátom van. :D

Egyébként a neten annyit rendelsz, amennyit akarsz. Nagyon sok helyen kapható, szabadon vásárolható.

akkor a nagyon sok helybõl tudnál linkelni mondjuk nagyon sokat? csak hogy válogatni tudjunk.

Törölt_fórumtag2
06-04-2014, 01:07 PM
akkor a nagyon sok helybõl tudnál linkelni mondjuk nagyon sokat? csak hogy válogatni tudjunk.

Javaslom a google használatát.:)
Ha bemész a patikába, ott is vehetsz.

Amatorpe
06-04-2014, 08:25 PM
Az árgép ezt adja be legolcsóbbnak:
http://www.pingvinpatika.hu/gyogyaszati+segedeszkozok/fertotlenitok/neomagnol+1000mg+tabletta.html

Enemy
06-04-2014, 08:27 PM
Oakland, :tapsol:
Ipari mennyiségben olcsóbb :D
gondolom nem innen való.. :haha:
http://olx.hu/hirdetes/neomagnol-IDsFrE.html

komolyságosan:
Amúgy jól emlékszem, hogy a felhasználhatósága "elvileg" 5év?! viszont ha nedvesség,pára nem éri és nem a tûzõ napon tároljuk nem hinném hogy a 15.év végén hatástalan lenne.. mit gondoltok?

Törölt_fórumtag2
06-05-2014, 06:32 AM
Oakland, :tapsol:
Ipari mennyiségben olcsóbb :D
gondolom nem innen való.. :haha:
http://olx.hu/hirdetes/neomagnol-IDsFrE.html

komolyságosan:
Amúgy jól emlékszem, hogy a felhasználhatósága "elvileg" 5év?! viszont ha nedvesség,pára nem éri és nem a tûzõ napon tároljuk nem hinném hogy a 15.év végén hatástalan lenne.. mit gondoltok?

Alapból zárt mûanyag fiolába van csomagolva. Egy vegyész ismerõssel beszéltem errõl a témáról, gyakorlatilag, ha nem érintkezik nedvességgel, nem éri fény, akkor korlátlan ideig használható. A lejárati határidõ csak azért van kitalálva, hogy kötelezõen cserélned kelljen. Én is így jutottam hozzá, ezeknek is lejárt a hivatalos felhasználhatósági idejük.
Néha ki lehet fogni. Orientálódjatok nagyobb üzemek, gyárak felé. Még örülnek is neki, ha megszabadulnak tõle.

Grafitos
06-05-2014, 07:22 AM
Mit értessz az orientálódás alatt pontosan??:)

Törölt_fórumtag2
06-05-2014, 07:30 AM
Mit értessz az orientálódás alatt pontosan??:)

Legyen egy barátod, ismerõsöd, aki szól, amikor cserélik a fertõtlenítõ szert. Jó idõben, jó helyen legyél.
:D
Noname-ként is próbálkozhatsz, sokszor az is bejön...

mmilan21
06-05-2014, 06:54 PM
Tegnap elkészültünk itthon a cseresznyebefõzéssel. Az eredmény: 37 átlagosan 0,7 l-es megtöltött üveg, szóval lesz (nemcsak) télire tartalék.
Vettem ma 2db Taste it márkájú Babgulyás sertéshússal konzervet 300 Ft/db áron.

Doom
06-07-2014, 10:06 AM
reggel úgy döntöttem ,unom az üzemi konyhát ,jó lenne valami igazi prepper kaja,pakolás az tán tûz a természetbe......
3049
ezeket a dolgokat pakoltam és kerestem egy tûzrakó helyet,mert óvjuk a természetet..elõkészítettem a kaját és a tûz is hamar lángra kapott
30503051
hamar megfõtt,hagymás csirkemáj,rizzsel belefõzve...mennyei étel és a legkényesebb "vendégnek" is ízlett...végre ettünk egy jót
305230533054

A Tatonka acél kis bogrács nagyon jó,nem ég le a kaja és csak ki kellett törölni,megérte az árát,az összehajtható kanál az repülni fog,nyeklik -nyuklik,nem lehet rendesen megkeverni az ételt,1,5 liter vizet vittünk,el is fogyott,megittuk,fõzés kis elöblítés a végén...konyharuha kötelezõ felszerelési tárgy és a kesztyû,jó volt abba a tûz közelébe nyúlkálni,a kis fiskars balta tuti,jól kézre áll,könnyû és csodák csodája használható is...másra is nem csak favágásra,az egyik hagymát avval pucoltam meg és szeltem fel,simán megy vele,szükség esetén jó sok mindenre.

Stuka
06-07-2014, 10:16 AM
Holnap reggel irány a bakony és kb estig csak ott.

mossberg-operator
06-08-2014, 05:54 PM
Teszta a ruhaszariton: 3063

Stuka
06-09-2014, 11:27 AM
Bakonyi túra képei:3068306930703071307230733074
teszteltem az 5.11 72 hátizsákot is és hát elõszõr a vállamat nagyon nyomta a széles pánt de aztán betörtem és nap felétõl már jó volt,jól eltudtam benne pakolni mindent ami kellet meg amire nem is volt szükség.. egyedül a hátuljában az a kemény lap zavar kicsit de nem tudtam kiszedni vagy nem probáltam elégé, de ha lehet kiszedem akkor meg ugy lesz rossz na mindegy,a Lowa bakancsnál a vízállóságot néztem és sok vízben állás meg járkálás után semennyire sem ázott be és hát nekem nagyon kényelmes is meg kb 30 fokban sem sült meg benne a lábam. Az Esee késnél azt probáltam amit külföldi videokban láttam,hogy ütöm nagyobb fával a tetejét és így hasogatok vele fát és simán ment.

mossberg-operator
06-09-2014, 03:04 PM
Bakonyi túra képei:3068306930703071307230733074
teszteltem az 5.11 72 hátizsákot is és hát elõszõr a vállamat nagyon nyomta a széles pánt de aztán betörtem és nap felétõl már jó volt,jól eltudtam benne pakolni mindent ami kellet meg amire nem is volt szükség.. egyedül a hátuljában az a kemény lap zavar kicsit de nem tudtam kiszedni vagy nem probáltam elégé, de ha lehet kiszedem akkor meg ugy lesz rossz na mindegy,a Lowa bakancsnál a vízállóságot néztem és sok vízben állás meg járkálás után semennyire sem ázott be és hát nekem nagyon kényelmes is meg kb 30 fokban sem sült meg benne a lábam. Az Esee késnél azt probáltam amit külföldi videokban láttam,hogy ütöm nagyobb fával a tetejét és így hasogatok vele fát és simán ment.

Melyik Lowa?

Stuka
06-09-2014, 03:33 PM
http://www.geotrek.hu/webshop/_lowa_kody_gtx_mid_turabakancs/5436
Lowa Kody GTX MID túrabakancs

ZeroPont
06-09-2014, 05:32 PM
Hétvégén a barátaimmal kimentünk egy kicsit a természetbe. De mielõtt nekivágtunk volna a „kis” gyalogtúránknak kipróbáltuk, hogy mûködik a gyakorlatban a Szükség Vízszûrõ. A képekrõl látható, hogy egy halastó vizét választottuk a teszthez, koszos is volt, büdös is, tehát pont megfelelõ. A szerkezet maga roppant egyszerû és nem is foglal túl nagy helyet. A 2 l-es Pet palacknak levágtuk az alját és a szájához elsõ rétegben steril gézt raktunk, majd erre natúr (nem illatosított) papírzsebkendõt. Erre következett a kis méretûre tört faszén, majd újabb adag gézlapok és arra megint papír zsebkendõ. A legtetejére mentek az apróbb-nagyobb kavicsok. A tó vizét lassan a kavicsokra öntve, az szépen átszivárgott a rendszeren. A felsõ kavicsréteg kiszûrte a nagyobb fizikai szennyezõdéseket, a papír zsebkendõ + a gézlapok pedig az apróbbakat. A víz ezután a faszénen haladt keresztül ami megkötötte a további szennyezõdések egy részét és ami a legfontosabb elvette a víz kellemetlen halszagát. A legalul lévõ papírzsepi + géz kombó pedig felfogta az átmosódott faszénport, így a palack száján már csak a megtisztított víz csordogált kifelé. A mûveletet 3* ismételtük és a végeredmény egy lebegõ szennyezõdésektõl mentes, átlátszó és szagtalan víz lett. Ami a kiindulási állapothoz képest egész jó eredmény. Persze ez a víz még korántsem alkalmas emberi fogyasztásra, de egy szükséghelyzetben jó 10-15 perces forralás után már nagyobb biztonsággal fogyasztható mint akármilyen kezeletlen víz és sokkal gusztusosabb is mint a kiinduló állapotában. Végül is arra a következtetésre jutottunk, hogy a Szükség Vízszûrõ a gyakorlatban is megállja a helyét, persze az így nyert víz még valamilyen utókezelést igényel.

308030813082308330843085308630873088308930903091

A. L. Ias
06-09-2014, 06:09 PM
Az elmúlt két napban egy félbehagyott és elhanyagolt gödörházat kezdtem el rendbe tenni. A terület és a ház nem az enyém, a tulaj adja a hozzávalókat (amit találok az udvaron azt használhatom) én pedig a munkámat. Neki lesz egy rendezett területe, én meg ingyen tapasztalok. Elsõ körben a lejáratot tettem rendbe. Három régi beton kerítésoszlopot ástam és betonoztam le, majd újra építettem a lépcsõket. Sajnos csak 4 zsalukõ volt, de ígéret van a szükséges darabszámú beszerzésére. A többi lépcsõnél deszkával támasztottam ki a lépcsõ oldalát ideiglenesen. Másnap az oszlopok mögé vaslemezt tettem és feltöltöttem földdel a lemezek mögötti részt. Még nem döngöltem meg a töltést és be sem iszapoltam, had kössön még az oszlopok alja.
3092
3093
3094
A következõ lépés találni valami olcsó megoldást támfalnak. Betonoszlop még van, de a vaslemezek már elfogytak.

Közben pihenésként összedobtam egy kerti "pavilon" vázát helyben vágott bambuszból. Sajnos ezt sem sikerült teljesen befejeznem, mert elfogyott a gyorskötözõm. Következõ alkalommal ezt is befejezem. Bambusz van hozzá bõven.
30953096

mossberg-operator
06-10-2014, 07:11 PM
Ma megneztem a Sons of Guns mai epizodjat a lanyommal, azota azt szajkozza, hogy: "Dont try this at home, folks" :)

doki
06-11-2014, 05:43 AM
A család bekapott egy csúnya vírust, ezt kakukkfû, kamilla, csalán és propolisz segítségével próbáljuk átvészelni, (az eddigi antibiotikum és Rubophen helyett). Ja, szárítottam másfél kiló vargányát... Szerettem volna útifû tinktúrát készíteni, de a jövedéki adó miatt nem adnak a patikában tiszta szeszt, így marad a pálesz.

mossberg-operator
06-11-2014, 08:35 PM
Nem tom mashova tenni, most neztem a Nat Geo-n, egy feloras szosszenetet, cime: Could You Survive the Zombie Apocalypse? Nem volt rossz, amatoroknek. Fegyverekrol nem beszeltek... ?

Yrkon
06-16-2014, 10:06 AM
Pinceraktár elkészült (betonozás, festés, linóleumfektetés és tegnap végre kész lett a polcrendszer is). Most már csak tele kell pakolni:) Majd teszek fel képeket.

mossberg-operator
06-17-2014, 07:33 AM
Bodzaszorp in the making: 3126

Yrkon
06-17-2014, 10:32 AM
Jól néz ki a cucc! :)
Raktár megpakolva. Konklúzió: rohadt sok a cseresznyekompót és a meggylé meg a bodzaszörp - némelyik már bodzabor, nyami:) Van még szilvalekvár dögivel, magozott meggy hegyek (rumos is!) Konzervem viszont sajnos elég kevés (chilis bab, babkonzerv, darálthús, mycream, ami több van). Ja még van némi felezett barack, ananász, meg leveskocka, zacsis leves. Mit javasolnátok, mikkel érdemes bõvíteni?

Lemaradt: 100 liter ivóvíz kannákban, meg pár karton ásványvíz, de ennek mennyisége ingadozik a 8 karton -1 karton között.

mossberg-operator
06-17-2014, 11:48 AM
Meg viz, sok! Cukor, so, fuszerek. Szemeteszsak. Sok. Konzerv. Az nekem sok van, befottre cserelek, ha megoldod a fuvart :)

astonferi
06-17-2014, 01:43 PM
só, cukor, bors. nem tudom gondolt e valaki fûszerekre mert feketeborsot nem tudsz termeszteni ha jól tudom és sót sem bányászni. cukor elõállítás mág csak csak de macerás és a cukor nem romlik meg ahogy az ecet sem és az jó fertõtlenítõnek is.

mmilan21
06-17-2014, 07:59 PM
Ha már szóba került az ecet, éppen a napokban szûrtem le és töltöttem üvegekbe kb. 5 liter almaecetet. Mindez csak munkaidõ ráfordítás árában.
Egyébként kész lett a megy befõtt és meggylekvár korai meggybõl. Plusz néhány konzerv, 2kg cukor és a régebbi dolgok között kotorászva új értelmet nyert a gyertyagyûjteményem mint "stratégiai tartalék".
Ismét raktam el egy lezárható vödörbe konzerveket és elrejtettem.
Nálam az a fontos, hogy legyen minél több helyre szétosztva a készlet egységesen mindenbõl egy kicsit és emellett vannak külön specifikus (pl.:élelem) tárolásra alkalmazott tárolók is.
Több dolog miatt teszek így:
-nem áll fenn a veszélye annak hogy valaki belebotlik a csordultig telt (sõt hívogató) "prepper" sarokba. Beépítek/tárok emellett néhány dolgot a mindennapi életben is használt helyeken, hogy kéznél legyenek.
-kifosztás után, ha életben maradunk (valószínûleg) akkor van tartalék, van mibõl élni.
-belsõ morális válság esetén ne áll fenn a veszélye, hogy valaki felélje a készleteket, már amennyiben olyan súlyosak az SHTF következményei.
-van egy bizonyos alap biztonságérzetem a krízisidõkre és a mindennapokra, mert nem kell ide összeomlás vagy WW3, hogy szoros helyzetbe kerüljünk, elég ide néhány meggondolatlan lépés vagy egy-két bomlasztó beállítottságú személy.

-negatívuma ennek az egésznek, hogy egyenlõre én tudom a készletek pontos helyét, így ha kiesek az "egyenletbõl" akkor a többiek térkép híján nehezen találják meg a készletek kb 70%-át.
-esetleg alul informált/dezinformált emberek "paranoidnak, õrültnek" tarthatnak a számukra nem mindennapos készülõdésem miatt, már ha össze bírják rakni az apróbb jeleket amik utalnak a készülõdésre.

Eddig itthon elmondtam a többieknek néhány részletet/praktikát, de egyenlõre nem izgatják túlságosan magukat, sõt bele is egyeztek bizonyos dolgokba.
Igaz azt nem mondtam hogy nagy erõkkel készülök konkrétan és szervezetten, tervet szövögetve ... mondjuk egy SHTF-re.
A legjobb szerintem az hogyha beépítjük a mindennapokba az elvieket és gyakorlati dolgokat, ennek intenzitása függ attól, hogy milyen nagy "falat" is kell áttörnünk ahhoz hogy elõbbre kerüljünk valójában.
Kellemes napot (nem csak) fórumtársak!

mmilan21
06-17-2014, 08:05 PM
A só témához:
érdemes adalékmentes (Kálium ferrocianid, tapadásgátló E536, jódozatlan) és minél magasabb (97,5% és felette) NaCl tartalmú bányasót vásárolni.
Röviden ennyit fûznék hozzá.

BragBOL
06-17-2014, 08:23 PM
Nemrég leltem rá a Tacskóban
http://necipelje.hu/images/product/28705.png

mossberg-operator
06-17-2014, 09:09 PM
Ha már szóba került az ecet, éppen a napokban szûrtem le és...
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?325-Mit-csin%E1lt%E1l-a-h%E9ten-Mit-prepperkedt%E9l&p=36518&viewfull=1#post36518

Nagyon helyesen teszed! Ha megosztanac otleteidet, hogy hova dugsz el ezt-azt, szivesen vennenk, hatha tanulunk belole!

Enemy
06-18-2014, 07:01 AM
A só témához:
érdemes adalékmentes (Kálium ferrocianid, tapadásgátló E536, jódozatlan) és minél magasabb (97,5% és felette) NaCl tartalmú bányasót vásárolni.
Valóban bányasót érdemes vásárolni azok adalékanyag mentesek. MÉG értékesíthetik közvetlenül onnan! Egyébként mi Parajdi sót használunk 295Ft/kg megbízható forrásból, ha van rá igény megosztom, kapható még sótégla(ugyanazon só tégla alakúra vágva), só szappan is. Eljön az az idõ amikor nagyon is értékes lesz, nagyon sokféle felhasználása lehet.Érdemes betárazni több tíz akár száz kilót is, ugye minõségét korlátlan ideig megõrzi enni sem nem kér.:D
BragBOL, Én nem fûznék sok reményt ahhoz a teckós sóhoz.. :confused:

Mizu
06-18-2014, 08:32 AM
... megbízható forrásból, ha van rá igény megosztom..

...igeny az lenne ra! :) Ha nem szeretned a forumon nyilvanosan, akkor en szivesen vennem egy privi üzenetben. Köszi elöre is! :thumbup

Enemy
06-18-2014, 09:53 AM
...igeny az lenne ra! :) Ha nem szeretned a forumon nyilvanosan, akkor en szivesen vennem egy privi üzenetben. Köszi elöre is! :thumbup
Szívesen megosztom, házhoz is viszik sok megyében ingyenesen, de elõtte érdemes telefonon felkeresni a területi Családellátót.
http://csaladellato.hu/#
Egyébként csak hogy mondjak még egy két "preppernek hasznos" terméket is tõlük:
Szódabikarbóna, citromsav, fõzõtasakos(tönkölybúza, bulgur,köles, hajdina), Székelyföldi teakeverékek, mosószóda, háziszappan...
Mind Magyar, megbízható forrású, házi jellegû, minõségi élelmiszer :thumbup

Yrkon
06-18-2014, 04:03 PM
Köszönöm a tanácsokat! Vízbõl kb. mennyit gondoltok optimális mennyiségnek? Hárman vagyunk a családban (meg a kutya, de az elvan a kútvízzel is). Kifelejtettem, hogy van ásott kutam, a vize látható szennyezõdéstõl tiszta, tehát egy vízszûrõvel+forralással elvileg akármeddig elvagyok. (mondjuk Katadyn típusból melyik lenne célszerû?) Cukor van 30 kilo (ma vettem 20-at), só meg jelenleg 10 (mai vétel 7 kg). Ez az adalékmentes biztosan egészséges, csak a lányok kapnak tõle agybajt, mikor egy tömbbé áll össze... Borsot ma vettem 7 zacskóval. Rozmaring, petrezselyem, olasz fûszerek, borsikafû, citromfûvel (kiirthatatlan :( tele van a kert, szárítom is õket, ezekkel bõven el vagyok látva. Liszt nincs sok, de nem merek nagyon sokat tárolni, mert nem tudom, hogy bírná szav.idõ lejárta után. Talán mûanyag hordóban?

mossberg-operator
06-18-2014, 05:24 PM
Köszönöm a tanácsokat! Vízbõl kb. mennyit gondoltok optimális mennyiségnek? Hárman vagyunk a családban (meg a kutya, de az elvan a kútvízzel is). Kifelejtettem, hogy van ásott kutam, a vize látható szennyezõdéstõl tiszta, tehát egy vízszûrõvel+forralással elvileg akármeddig elvagyok. (mondjuk Katadyn típusból melyik lenne célszerû?) Cukor van 30 kilo (ma vettem 20-at), só meg jelenleg 10 (mai vétel 7 kg). Ez az adalékmentes biztosan egészséges, csak a lányok kapnak tõle agybajt, mikor egy tömbbé áll össze... Borsot ma vettem 7 zacskóval. Rozmaring, petrezselyem, olasz fûszerek, borsikafû, citromfûvel (kiirthatatlan :( tele van a kert, szárítom is õket, ezekkel bõven el vagyok látva. Liszt nincs sok, de nem merek nagyon sokat tárolni, mert nem tudom, hogy bírná szav.idõ lejárta után. Talán mûanyag hordóban?

Liszt nem birja sokaig, inkabb gabonat raktarozz, legtelenitovel, s orold, ahogy kell. Vizbol 5L/fo/nap a minimum, s akkor a wc-t nem ezzel oblited, csak ivas, fozes, s lavorban lemosakodas. Angol mennyire megy? Ha igen, akkor kuldok egy linket, ahol sok ilyen infot talalhatsz, illetve egy konyvlinket, ami ingyenesen letoltheto.

Yrkon
06-18-2014, 07:52 PM
Megy az angol :) Elõre is köszönöm!

mossberg-operator
06-18-2014, 10:13 PM
Megy az angol :) Elõre is köszönöm!

https://docs.google.com/file/d/0B6e3oH1LuRvzeGZlTHRkeHZQSkk/edit?pli=1 valamint: http://survivalblog.com/newbies/ itt jol nezz korbe az eredeti, alapoldalon, mert 12 eve folyamatos blog, tobb ezer irassal, kategoriakat nezzd, bal oldalt, honapokig fogod olvasni, ha rakattansz. van sok reklam, meg keresztenyseg, de ez ne riassszon el. A tobbit nezd! Ez csak a vizes tamaju cikkek linkje: http://survivalblog.com/category/water-storage-filters/

Zacskóbicska
06-19-2014, 05:22 AM
só, cukor, bors. nem tudom gondolt e valaki fûszerekre mert feketeborsot nem tudsz termeszteni ha jól tudom és sót sem bányászni. cukor elõállítás mág csak csak de macerás és a cukor nem romlik meg ahogy az ecet sem és az jó fertõtlenítõnek is.

Fûszereket találsz a természetben. Bors és erõspaprika helyett ott van pl. a borsos varjúháj nevû növényke. Sok felé találni. Nálam pl. egy beton placcon nõ úgy, hogy még föld sincs alatta. Csínján kell bánni vele, mert túladagolás esetén nagy hányás lehet belõle:)

Zacskóbicska
06-19-2014, 05:28 AM
A só témához:

Én meg aszondom, jódozott sót használjatok. Magyarország legtöbb területe jódban szegény, ezért ez a pótlás majdhogynem létfontosságú lehet. Fõként akkor, ha már a boltokból nem tudjuk beszerezni a jó kis olajos halakat sem. A jód hiányától golyvás betegség alakulhat ki, nem beszélve az anyagcsere zavarairól. A jód túladagolásával még jobban kell vigyázni, de ez a veszély nem áll fenn a jódozott sónál, mert alig van benne jód.

BragBOL
06-19-2014, 07:11 AM
De állítólag a jódozott só bezavarhat a pajzsmirigyproblémásoknak akik gyógyszert szednek!

Mizu
06-19-2014, 09:28 AM
Én meg aszondom, jódozott sót használjatok.
Akkor esetleg keverve ?
Fél kg normál és fél kg jódozott só egybe keverve?

Zacskóbicska
06-19-2014, 11:04 AM
Akkor esetleg keverve ?
Fél kg normál és fél kg jódozott só egybe keverve?

Szerintem nem zavar be a pajzsmirigy problémásoknak sem a jódozott só, de azt egyedileg nyilván érdemes megkérdezni az orvosától. Akkor kell kerülni, ha jódot szed gyógyszerben. A jódozott sónál ha jól emlékszem, 1 kg NaCl sóhoz van hozzáadva 50 mg jódot tartalmazó só (NaI vagy KI). Mennyi idõ alatt fogyasztasz el 1 kiló sót? Én kb. 2 év alatt. 100 mg jód egyszeri, rövid idõn belül történõ felvétele telíti el a pajzsmirigyet. Annyi, amennyi 2 kiló sóban van. (100 mg jódot (120 mg KI) adnak atomreaktor baleset esetén a közelben élõknek, ha a reaktorból radioaktív jód szabadult ki a környezetbe.) Ez a mennyiség már okozhat gondot, a népességél kb. minden 10 000 emberbõl egynél akár súlyosat is. Az alacsony jódtartalmú só fogyasztása Magyarországon inkább egészségvédõ hatású az élelmiszerek és ivóvizek alacsony jódtartalma miatt. Vannak olyan élõhelyek (pl. Florida, tengerparti vidékek), ahol a hazaihoz képest nagyon magas a jódtartalom. Az ott élõ emberek több nagyságrenddel több jódhoz jutnak hozzá naponta, mint a Magyarországon élõk. Az õ pajzsmirigyük alkalmazkodott is ahhoz, kisebb a jódfelvevõ képessége, mint a hazai lakosság pajzsmirigyének. Ezért fordult elõ, hogy a kaliforniai emberekre kifejlesztett alga tabletta a kaliforniai emberekre jótékony hatású volt, de a hazai viszonylatban magas jódkoncentrációja miatt a magyarok közül sokaknak irreverzibilisen kinyírta a pajzsmirigyét. (A jódozott sóhoz képest nagyságrendi eltérésekrõl van szó.)

mmilan21
06-19-2014, 12:50 PM
A jóddal kapcsolatban igazad lehet, mert olvastam már a többségében jódszegény hazai vízkészletekrõl.

astonferi
06-19-2014, 01:10 PM
szerintem aminnyi sót fogyasztasz egy kajával nem számitanak ezek a mennyiségek hogy jodos vagy nem

mmilan21
06-19-2014, 01:23 PM
Nagyon helyesen teszed! Ha megosztanac otleteidet, hogy hova dugsz el ezt-azt, szivesen vennenk, hatha tanulunk belole!

Mondok akkor néhány példát:
-Erre felénk gyakoriak a 4m környéki belmagasságú szobákkal rendelkezõ 100 éves házak és így magasabbak a szekrények is stb. Van egy 160 l-es villanybojler (amely nem mellesleg remek víztartalék is egyben), na annak a tetejére raktam egy kis mûanyag 1l-es ruszlis vödröt benne gyertyákkal, öngyújtóval és gyufákkal, rákötöttem egy darab drótot amivel lebírom majd szedni, mert létrával bírtam felrakni a "csomagot". Lentrõl nem látszik a vödör, a drótot pedig hátul elrejtettem, csak meg kell húzni és már le is esik.
-Ott van a kert ahol is már három lezárt 10-20l-es vödör van elföldelve benne konzervek és alapvetõ szükségletû dolgok. A lényeg az hogy tudd, hogy hol kell elkezdened kiásni ha szükség van rás. Legyen néhány stabil(házfal, kerítés) viszonyítási pont és hogy a teteje fölött legyen kb 60 cm föld. Így az itteni fagyok nem tesznek kárt benne és traktor sem fogja kiforgatni az ekével (mélylazítónk nincs így ezzel nem kell számoljak).
-Van a ház alatt egy szép pince boltíves kialakítással és ami a legjobb döngölt földpadlóval, itt is elástam 2 lezárt vödröt, az egyik ott van ahol a kutya régen kapart egy gödröt ami azóta be lett temetve, de én kiástam és vödröt tettem az aljára, betemettem, ledöngöltem kicsit aztán jött a nyomeltakarítás.
-Ezenkívül a téglarakásba is beépítettem egy kis lezárható vödröt nem fagyveszélyes készletekkel.
-Illetve van elrakva ide-oda egy kis lezárt vödröcske/ befõttesüveg specifikus készletekkel is.
-Van 2-3 fõ raktárhelyem a lakás keretein belül, mert nem célom mindent elásni. Egy-két túlélõ eszközöm mindig kéznél van. Élelem is kéznél van, ha szükséges. Víz van a bojlerben, az esõvízgyûjtõben és a kútban is és ebben a sorrendben nyúlnék a készletekhez szükség idején.
-Tervezek még elrakni egy-két készletcsomagot vödrökbe, majd írok ide eredményeket.

shadow177
06-19-2014, 01:50 PM
Ismerõsöm nagyapjának volt a padlásseprés idején jó rejtekhelye. A tûzfal elé épített egy álfalat a tetején egy álgerendával és a kettõ közzé engedte le egy-egy dróton a dolgait. Dohányt, sonkát, kolbászt, zsírosbödönt, füles zománcos köcsögben eltett lekvárt.

mmilan21
06-19-2014, 09:14 PM
Volt régebben olyan is, hogy volt pl egy 10 m-es pince, ebbõl lefalaztak egy 2 m-es részt és ott tárolták azt amivel nem akartak elszámolni a hivatalos szervek felé.
Ha már itt tartunk egész jó ötlet ez a befalazós módszer, lekicsinyített változatát fogom még használni úgy gondolom.

Grafitos
06-20-2014, 08:26 AM
Az én sótartalékom egy tömb himalájai kõsó..még kölyök koromban kaptam egy nagyméretû sólámpát, amiben néhány éva alatt kiment az ízzó. kibeleztem az elektronikát, aztán a sótömböt forró vízzel és körömkefével körbetisztítottam...most ott áll a polcomon...4.5 kg, tehát megõrölve jó sokáig ellát minket sóval..nem jódozott igaz, de nem tud megromlani 1000 év alatt sem, mert úgy áll ott mint egy cseppkõ :)..

A só témához:

Grafitos
06-20-2014, 08:31 AM
anyósom jódozatlan sót vásárol..a jódbevitelt úgy oldja meg, hogy havonta 1szer2szer a talpát bekeni jóddal és hagyja megszáradni..állítása szerint ez is elég..hallottatok már a módszerrõl?

Én meg aszondom, jódozott sót használjatok. Magyarország legtöbb területe jódban szegény, ezért ez a pótlás majdhogynem létfontosságú lehet. Fõként akkor, ha már a boltokból nem tudjuk beszerezni a jó kis olajos halakat sem. A jód hiányától golyvás betegség alakulhat ki, nem beszélve az anyagcsere zavarairól. A jód túladagolásával még jobban kell vigyázni, de ez a veszély nem áll fenn a jódozott sónál, mert alig van benne jód.

Zacskóbicska
06-20-2014, 09:54 AM
anyósom jódozatlan sót vásárol..a jódbevitelt úgy oldja meg, hogy havonta 1szer2szer a talpát bekeni jóddal és hagyja megszáradni..állítása szerint ez is elég..hallottatok már a módszerrõl?

Elképzelhetõ, sõt több, mint valószínû. A jód felszívódással, belégzéssel, lenyeléssel egyaránt bejut a szervezetbe és a bejutott mennyiség 30-40 százaléka a pajzsmirigyben halmozódik. Viszont így nehéz kalkulálni a bevitt mennyiséget.

ZeroPont
06-20-2014, 05:49 PM
Sziasztok!

Ma délután csak egy kis apró, ám annál régebb óta húzódó, átalakítást eszközöltem a felszerelésem egy darabján. Már elég régóta megvan egy Mora 860 MG kés. Én teljes mértékig meg vagyok elégedve a Morákkal, de ez a darab nincsen nálam rendszeres használatban, mivel az elõre összekészített vészeseti csomagom egy darabja. Ám a múltkor mégis magammal vittem a terepre csak, hogy szokjam egy kicsit. És itt jött a meglepetés. A kés minden feladatban jól teljesített a dudvában de amikor megpróbáltam a szikravetõmet használni vele bizony csütörtököt mondott. :( A kés háta ugyanis túlságosan le van (volt) rajta kerekítve és a kaparóél hiánya miatt nem tudtam vele mûködésre bírni a szikravetõt. És éles helyzetben bizony roppant kellemetlen lett volna ezzel a ténnyel szembesülni, a tanulság az, hogy kipróbálás nélkül sose teszek többé semmit a csomagomba, legyen az akár a legegyszerûbb dolog is. :duhos: Ezért ma a hibát orvosolandó, szépen satuba fogtam a kést és egy fémreszelõvel klafa kis kaparóélt készítettem rá. Igaz nem nagy dolog, viszont így a kés máris jóval sokoldalúbban használható, és a szikravetõ most már hibátlanul mûködik vele. :)

mmilan21
06-20-2014, 06:48 PM
Jód=vöröshagyma és tengeri halak.

Akkor nekem nincs olyan nagy esélyem a jódhiányra, mert napi szinten elfogyasztok 1 fej hagymát nyersen hideg kaja mellé, a fõtt ételrõl nem is beszélve. Az uborka is remek jódforrás és már érik a konyhakertekben.

Doom
06-20-2014, 08:50 PM
...ma MRE volt a kaja,20-menü spagetti..most ropogtatom a maradék ropit,mazsolát,gumicukrot,reggelire valami puha pite volt,erõs krémsajttal,az ebéd is jõ volt ..szóval tök jó és finom simán el lehet rajta lenni,ami döbbenet volt,estére mindig elfáradok és jól bekajázok mert este van lehetõség...most nem ,abszolute nem vagyok éhes,de nem is terheli a gyomrot...ami különösen jó,hogy sok rágcsa van benne,....szóval jobb mint a konzerv és bõven elég...amit hiányoltam..kevés a klotyó papír,bár a nedves kéztörlõvel lehet pótolni(de ekkor már nem lesz jó kezet törölni) és nem találtam benne víztisztító tablettát vagy port,...na maradt egy kis zacsi azt is letoltam meleg vízben feloldva,jó kis langyos tej,jó éjt!

Doom
06-21-2014, 11:29 AM
...kérem szépen,ma úgy keltem,hogy itt a "világvége"...se tévé,se internet,csodás.....na jó levittem a kutyát sétálni...jöttek a kérdések"...nálatok sincs tévé?"...feljöttünk..még mindig nincs...menjünk boltba akkor...elsétáltam szentségelõ emberek mellett a bankautomatánál,az sem jó,kenyér,tej, fizetnék,de sor van..várunk..ketten is kártyával akartak fizetni..."nincs kapcsolat hagyja itt a kosarat amíg lesz"...olyan 2-3 ezer körüli összeg lehetett,de nincs annyi a zsebbe...döbbenet...hazaérek még mindig nincs.......na jó meneküljünk innen.....pakolás....3147...indulás az evakuációs pontra,amit szeretek és jól ismerünk....31483149.....az élelmezés rendkívül fontos egy ilyen vészhelyzetben,a csomagolt élelem mellé bizony némi kiegészítés is szükséges....3150315131523153...teli pocakkal egy szép,nyugodt helyen nem is olyan vészes a "világvége"....3154....a kép készítése után én is letelepedtem a kutyám mellé.......tanulság...,legyél felkészült,legyen nálad készpénz és mindíg legyen egy alternatív megoldásod...

A. L. Ias
06-22-2014, 02:41 PM
Szent Iván éjjelét rádiózás céljából kint töltöttem a Nagy-Kevély csúcsán. 14:15 körül indultam, Pilisborosjenõig kocsival, onnan gyalog fel a hegyre. Részint a túlbiztosítás miatt, részint próbaként, de nem spóroltam a felszereléssel. Így a zsákom 22 kg-ot, a fotóstáskám 1,5 kg-ot nyomott. A táv rövid volt, kb. 4,5 - 5 km, 250 m szintemelkedéssel. Felfelé az út 80 percig tartott, egy pihenõvel az Ezüst-Kevély kilátópontnál. Nem siettem, terv szerint négy órára akartam felérni és ötre tábort verni. Ezt sikerült is tartani.

Ezt vittel fel a hátamon:3157

A menedéket egy perem mögött, bokrok között, szélárnyékban állítottam fel. Így nem csak a ponyva alatt, de mellette is árnyékban voltam. A legnagyobb problémát a cövekek leszúrása jelentette, mert sziklás volt a terep, 3-5 cm termõtalajjal. Tovább nehezítette az építést, a lejtõs talaj. Vízszintes felület sehol nem volt és a talaj miatt nem is lehetett kialakítani. Így ilyenre sikerült:3158

Az angol DPM mintát eléggé tájidegennek gondoltam, de jobban rejtett, mint vártam:3159
3160

A tûzrakóhelyet a menedéktõl kb 13-15 méterre alakítottam ki, szintén egy szélvédett zugban. Nem akartam nagy tüzet rakni, csak a fõzéshez. Túl szeles volt az idõ (itt mondjuk mindig), nem akartam a fél hegyoldalt felgyújtani az elrepülõ parázzsal. Este két konzervet és két teát, reggel a kávémat készítettem el rajta.

A rádiózásról itt nem írnék, arra ott a másik topik. Inkább a tájról. Gyönyörû a kilátás, kb. 250 fokos panorámával. A Pilistõl:
3161
Budai-hegységen:
3162
Budapesten:
3163
át Dunakesziig.

Az esti látképpel pedig nem lehet betelni:
3164

Sajnos nem csak én döntöttem úgy, hogy itt töltöm az éjszakát, éjjel egyig a szomszédban is volt egy nem túl hangos csapat. Fél három körül pedig egy másik, kissé illuminált csapat jött fel. Õk nem vettek észre, csak ricsajoztak és eltüzelték a reggelre félretett tüzelõm nagy részét.

A három évszakos hálózsák jó szolgálatot tett, nem fáztam. Reggel 8 fokra hûlt az idõ. Keletre nézett a menedékem, de így is sikerült 6:48-ig aludnom. Ébredés után, újragyújtottam parázsról a tüzet, forraltam vizet, élveztem a madárcsicsergést. 8-kor indultam lefelé, kilencre az autóban ültem. 15 perc alatt itthon is voltam.

Minden egyéb program nélkül, csak pihenni, elmélkedni is jó ide kijönni. Csak válasszunk egy kevésbé forgalmasabb idõpontot.

ZeroPont
06-22-2014, 08:03 PM
Ma segítettem, egyik barátomnak egy kis kerti munkában és gondoltam összekötöm a hasznost a kellemessel. A múltkori túránk során szóba került köztünk az élelemszerzés is a vadonban, csapdázás, vadászat, ilyesmi. Abban megegyeztünk, hogy a vadászatot sokkal hatékonyabbá tudják tenni a szükségfegyverek, fõleg egy íj, ha van mibõl elkészíteni. Erdõn-mezõn fát bármikor találunk ehhez de az ideg már nehezebb dió. Így arra jutottunk, hogy ezért is célszerû egy Paracord karkötõ, mert ezt akár az íj készítéshez is fel lehet használni. Így ma, miután végeztünk a munkával, pihenés képen megvalósítottuk az elméletet. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy egy profi íjász a végeredmény láttán vagy a haját tépné vagy röhögõgörcsöt kapna, de szerintem a célnak megfelel. :haha: A felhasznált mogyorófa elég rugalmasnak bizonyult, hogy viszonylag távolra és relatíve pontosan célba jutassa a vesszõt. :thumbup Persze egy ilyen alkalmatosság csak pár napig használható, aztán elõbb-utóbb eltörik, de a puszta kéznél addig is többet ér. Az elkészítése pedig kb. fél órába telt, így azt hiszem megérte a ráfordított energiát.

316531663167

bögre
06-22-2014, 08:15 PM
Még rendes ijal is nehéz vadászni! :) A kötélböl sokkal célszerübb és hatékonyabb csapdázni! Ugy talán lessz mit enni. :)

Mikor kicsi voltam mindig ilyen ijakkal lövöldöztünk. :)

mzperiksz
06-23-2014, 07:24 AM
Inkább egy darab damil, a paracordnak nagy a tehetetlensége.
Mogyoró helyett meg jobb választás a som.

Grafitos
06-23-2014, 08:12 AM
Jó hogy levontad a megfelelõ tanulságot az esetbõl..tényleg nem szabad leírás, vagy "gondolom hogy úgy van" alapján megbízni eszközökben..ki kell próbálni!
Ebben a szituban, vészhelyzet esetén használhattad volna a kés vágóélét is szikraindításra. Nincs az tiltva, csak nem ajánlatos gyakran csinálni. Túlélési szituációban a logikát is érdemes elõkapni..a késeden a legélesebb kaparóél ugyanis maga a vágóél :)

Ui: én is bereszeltem a 860asomat:thumbup

Sziasztok!

Ma délután csak egy kis apró, ám annál régebb óta húzódó, átalakítást eszközöltem a felszerelésem egy darabján. Már elég régóta megvan egy Mora 860 MG kés. Én teljes mértékig meg vagyok elégedve a Morákkal, de ez a darab nincsen nálam rendszeres használatban, mivel az elõre összekészített vészeseti csomagom egy darabja. Ám a múltkor mégis magammal vittem a terepre csak, hogy szokjam egy kicsit. És itt jött a meglepetés. A kés minden feladatban jól teljesített a dudvában de amikor megpróbáltam a szikravetõmet használni vele bizony csütörtököt mondott. :( A kés háta ugyanis túlságosan le van (volt) rajta kerekítve és a kaparóél hiánya miatt nem tudtam vele mûködésre bírni a szikravetõt. És éles helyzetben bizony roppant kellemetlen lett volna ezzel a ténnyel szembesülni, a tanulság az, hogy kipróbálás nélkül sose teszek többé semmit a csomagomba, legyen az akár a legegyszerûbb dolog is. :duhos: Ezért ma a hibát orvosolandó, szépen satuba fogtam a kést és egy fémreszelõvel klafa kis kaparóélt készítettem rá. Igaz nem nagy dolog, viszont így a kés máris jóval sokoldalúbban használható, és a szikravetõ most már hibátlanul mûködik vele. :)

Grafitos
06-23-2014, 08:34 AM
Hétvégén otthon voltam Borsodban..kicsit rendet vágtam apám mûhelyében..rendszereztem a szerszámokat és megpróbáltam átlátni a rendszert, amit kialakított..Órákat ültem bent és megpróbáltam a fejével gondolkodni...mit miért rakott oda, ahol van. Sajnos már nem tudja elmondani
http://i.imgur.com/YtiHY1l.jpg
Szombaton a Sárospatakon élõ nagymamámat látogattam meg..nála egy tökéletesen mûködõképes petróleumlámpával és egy kis réz olajlámpással gazdagodtam..hamarosan azt is befotózom.
Nagyfater mûhelyében pedig érdekes meglepetésre akadtam..úgy látom hasonlóképpen gondolkodtunk az öreggel, mert a szekrény mellõl egy 66 cm-es Truper machete került elõ...egy liszteszsákba volt csavarva..eleinte azt gondoltam kard lesz, de zombiaprító lett:D..nagyapó megjárta a 2.vh-t, lehet készült a 3.ra is :-)
http://i.imgur.com/YzYnotI.jpg
http://i.imgur.com/2oPE0TT.jpg
http://i.imgur.com/3erMSGP.jpg

kovu78
06-23-2014, 03:37 PM
Doom: az a pokróc az lópokróc ? :confused:

Doom
06-23-2014, 03:55 PM
Doom: az a pokróc az lópokróc ? :confused: nem, sima polár pléd,120*170 .0,3 kg

kovu78
06-23-2014, 04:27 PM
értem, köszönöm szépen

ZeroPont
06-24-2014, 08:03 PM
Még rendes ijal is nehéz vadászni! :) A kötélböl sokkal célszerübb és hatékonyabb csapdázni! Ugy talán lessz mit enni. :)

Mikor kicsi voltam mindig ilyen ijakkal lövöldöztünk. :)

Szerintem vadászni mindennel nehéz csak van ami megkönnyíti egy kicsit (vagy nagyon)de minden a helyzet függvénye. Mert könnyen lehet, hogy olyan szituációba kerül az ember, amikor a legprofibban összerakott csapdával sem megy sokra, mert a környezet nem kedvez a csapdázásnak. Viszont egy még oly kezdetleges íjjal is, mint amit én csináltam, nagyobb eséllyel juthat élelemhez. Minden a fennálló helyzet és a kínálkozó lehetõségek függvénye. Nem ragaszkodom én foggal-körömmel az íjhoz, ha a helyzet úgy kívánja tudok csapdát is készíteni. Azzal a lehetõséggel kell élni ami nagyobb sikerrel kecsegtet, az íjkészítés is csak egy a sokból. Hiszen ha van az embernél megbízható kötél készíthet akár parittyát, bólát vagy más szükség fegyvert/vadászeszközt is.

ZeroPont
06-24-2014, 08:10 PM
Inkább egy darab damil, a paracordnak nagy a tehetetlensége.
Mogyoró helyett meg jobb választás a som.

Íjkészítésnél a damilt inkább hanyagolnám, még mielõtt egy óvatlan pillanatban elmetszené az ujjaimat egy lövés alkalmával. ;) A som lehet, hogy jobb választás, de ott momentán mogyoró volt kéznél. :)

ZeroPont
06-24-2014, 08:23 PM
Jó hogy levontad a megfelelõ tanulságot az esetbõl..tényleg nem szabad leírás, vagy "gondolom hogy úgy van" alapján megbízni eszközökben..ki kell próbálni!
Ebben a szituban, vészhelyzet esetén használhattad volna a kés vágóélét is szikraindításra. Nincs az tiltva, csak nem ajánlatos gyakran csinálni. Túlélési szituációban a logikát is érdemes elõkapni..a késeden a legélesebb kaparóél ugyanis maga a vágóél :)

Ui: én is bereszeltem a 860asomat:thumbup

Bizony, a gyakorlatnál nincs jobb mester. Igen a vágóélel is megoldható lett volna a szikraindítás. Csakhogy én (talán) túlzottan is rajongok a késeimért, ezért ez a megoldás felért volna egy szentségtöréssel. :haha: Akkor már inkább egy kis morgolódás meg utólagos átalakítás. Persze éles helyzetben nem lett volna túl sok választásom, de hát ezért vittem el kipróbálni, hogy kiderüljenek a erõsségek és a rejtõzõ hibák. Amik aztán orvosolhatóak. :thumbup

mzperiksz
06-25-2014, 06:58 AM
Nem csak 0.10-es damil van, lehet kapni vastagabbat is.

shadow177
06-25-2014, 07:03 AM
A damil egyáltalán nem jó idegnek, mert nyúlik. Annál még a bálamadzag is jobb.

mzperiksz
06-25-2014, 09:13 AM
Már amelyik...

Doom
06-28-2014, 04:46 PM
.....FIGYELMEZTETÉS......éppen a délutáni szunyókálásból ébredeztünk,kimentem a konyhába egy kávét fõzni,a bejárati ajtónál éreztem pici füst szagot...biztos a szomszéd odaégette.....hallom a szirénázást..kinézek az ablakon,a ház elé állnak be...két tûzoltó kocsi,mentõ,rendõrség....a ku.va anyját, a fele se tréfa.....kinyitom az ajtót,dõl a füst,a kutya már menekülne a lépcsõ felé(õk tudják mit kell tenni,az ösztöneik nincsenek hülyeségekkel elnyomva..),visszahozom....hál Istennek össze van készítve egy kisebb csomag (a túlélõ csomagok topicba fent van) és a hétvégén terveztem,hogy kipakolom...most már nem fogom....bele dobtam gyorsan a csomagba az iratokat,kocsi kulcsot, forgalmit és úgy papucsba ,ölembe a kutya,gyerünk,....akkor már az okosabb szomszédok,ölükben a gyerekkel mentek lefelé a füstben...leértünk és rendeztük a sorainkat.....hál az Istennek csak a szemét gyulladt meg....a döbbenet,hogy sokan az ablakból nézelõdtek...ha nagy a tûz a felsõbb emeletiek csak a létrás kocsival jönnek le vagy megfulladnak......megtárgyaltuk a szomszédokkal az esetet....szóba került hová készülök(a hátizsákra gondoltak)..mondtam ,mi van benne.....és tört a jég..."hát ez jó ötlet, mi is összerakunk egyet".....mint írtam figyelmeztetés,hogy megtörténhet és meg is történik,nincs kivételezett személy...elégedett vagyok..a reakció idõnk másodpercekben mérhetõ és REAGÁLTUNK IS.....ez a legfontosabb...mert minek a túlélõ csomag ha nem tudja,meri,akarja valaki használni...most csak kis baj volt...de kijutottunk....amit leszûrtem tanulságként...a viszonylag nagy Bob helyett jobb egy kis pánik hátizsákcsomag és egy nagyobb akár sporttáska,a kicsiben a legfontosabbak,a sporttáskába a bõvebb cucc...a kis hátizsákkal úgy,hogy a kezem foglalt volt egy perc sem kellett,hogy kijussunk,egy nagy hátizsák már útban lett volna....próbára tett minket a Jóisten,örülök,hogy felkészülten talált minket....

Doom
06-28-2014, 07:37 PM
..most,hogy már hideg fejjel át tudom gondolni a dolgokat pár dolog eszembe jutott...az ilyen nem világvége,hanem katasztrófa helyzetekben a legfontosabb,hogy legyen a csomagban pénz...akinek nincs hová gyorsan mennie,fontos,hogy egy szállodai szobára,ruházatra,némi élelemre legyen pénze....mert pólóba,papucsba nehéz a csillagok alatt..és nincs idõ pakolászni,...komolyan.... tényleg nincs....és ez csak egy kis dolog volt...mi lehetett egy vörös iszapnál???...kellett ez a dolog,mert kezdett az éberség szép lassan a mindennapok unalmában alább hagyni...

Grafitos
06-30-2014, 10:12 AM
Holnap szabinap..erdõgyanús

Yrkon
06-30-2014, 10:23 AM
Szerencsére nekem még nem volt ilyen SHTF élményem. (Csak felhõszakadásos, ahol egy szál mosolyban rohantam ki - a kádból - csákánnyal lapáttal a ház elé szükségárkot ásni, mert különben félig megtelt volna a pincénk vízzel. Szerencsére nyár volt, és nem volt senki az utcán :) Volt vízelvezetõnk, meg akna a pincelejáróban de az elõbbi nem bírta elvezetni, az utóbbi meg megtelt... jó "kis" zuhé volt.) Doom, örülök, hogy nem történt komolyabb baj! A szomszédok szemfelnyílása meg csak hab a tortán. Az "Öregnek" odafent tényleg kifürkészhetetlenek az útjai:) Pénz nekem is van a BOB-ban, egy fém szivartartóban. Vízhatlan is, meg sok helyet sem foglal.
Heti prepperkedés:
Ma hoznak 30 mázsa tûzifát; télen egy darabig nem fogunk megfagyni. Csak ne egyedül kéne elrakosgatnom :(

Yrkon
06-30-2014, 10:24 AM
Csak nem Te is Állambácsinak dolgozol? Nálunk elég sz*r idõt mondanak, bár úgyis fát rakodok. Pedig már én is kimozdulnék egyet végre a kutyával.

Grafitos
06-30-2014, 10:28 AM
Ja nem..csak néha intézek magamnak egy hétközbeni szabinapot..mert megérdemlem alapon:D
Itt holnap már ok lesz..megyek fel a hegyre dolgozni..kutyát is viszem, bár lehet csak hátáráltatni fog..bele akarok végre vágni a veremház projektbe..
Úgy gondolom, hogy egy esõs nap utáni napon, ami ráadásul hétköznapra is esik van a legkevesebb esély arra, hogy valaki felfedezze az építkezés körüli mozgolódást, vagy kiszúrja a kalapálás hangjait.
Most ebédszünetben vettem is pár deka 100 as, meg 120as szöget:thumbup

mossberg-operator
06-30-2014, 12:44 PM
Ezt nem tudom hova tegyem: szoval ma kb 1500m-en keresztul uldoztem egy tolvajt a biztonsagi orrel parban, s lehagyott minket! Szerencsere egy masik munkatarsam pont ment haza autoval, s o elevagott. Igy elkaptuk. A lenyeg, hiaba bicajozok, gyurok, nem vagyok formaban. Futnom kell!

kovu78
06-30-2014, 01:05 PM
londonercsecse
kitartás :thumbup

Grafitos
06-30-2014, 02:33 PM
Ne aggódj, formában vagy..csakhát a futás egy olyan öszetett izommozgást megkívánó sport, hogy arra csak futással lehet felkészülni..attól még lehetsz fitt.

Ezt nem tudom hova tegyem: szoval ma kb 1500m-en keresztul uldoztem egy tolvajt a biztonsagi orrel parban, s lehagyott minket! Szerencsere egy masik munkatarsam pont ment haza autoval, s o elevagott. Igy elkaptuk. A lenyeg, hiaba bicajozok, gyurok, nem vagyok formaban. Futnom kell!

Törölt_fórumtag2
07-01-2014, 10:35 AM
Vettem egy Hauser öt tálcás aszalót. Ki kellett próbálnom.:)
A kis sárga barack fám teljes termését, kábé 4kg gyümölcsöt felhasználtam.
12 órát voltak a gépben.
A végeredmény:
32513252

shadow177
07-01-2014, 11:02 AM
Futni..... az strapás... Inkább tanulj meg féltéglával dobni! Mindjárt helyben marad, ráadásul egyszerûbb lesz helyben tartani is. :D

Grafitos
07-01-2014, 07:01 PM
Kivettem mára a szabinapot..most érkeztem haza az erdõbõl, egész napos izzasztó fizikai munka után.
A terv valami hasonló volt.
http://i.imgur.com/qrqupax.jpg
Jól felpakolt hátizsákkal érkeztem meg reggel 8ra a területre..a kiválasztott helyen 3 fa áll, ezek közé szerettem volna megépíteni a menedéket.
http://i.imgur.com/olgJLeV.jpg
A terv az volt, hogy minél több földet szedek ki felülrõl, lehúzom alulra, ahol az egészet kis épített kõfal tartja majd meg. Rendkívül nehéz munkaterületet választottam mert óriási kövek és gyökerek voltak a földben végig. elõkaptam a gyalásót és nekiálltam
http://i.imgur.com/hlPiC0t.jpg
az elsõ kapavágások
http://i.imgur.com/4MwG4UK.jpg http://i.imgur.com/OlEPTz4.jpg
Az elején majdnem feladtam, mert nagyon lassan lehetett haladni az óriási kövektõl..hamarosan az F1 is beállt a földmunkába.. késõbb még a fejsze is elõkerült
http://i.imgur.com/hhwjQFz.jpg http://i.imgur.com/jpOGwlA.jpg
http://i.imgur.com/IScbXAa.jpg
A kiforgatott kövekbõl épült a támaszfal
http://i.imgur.com/tIhVLbv.jpg http://i.imgur.com/EH2GCx7.jpg
Kb 20 centivel a felszín alatt a kapa furcsán csendült meg..mintha fémet ért volna..ez került elõ egy nagy kõ alól :(
http://i.imgur.com/MJ5H4HE.jpg http://i.imgur.com/t3pvU2V.jpg http://i.imgur.com/yaucltQ.jpg http://i.imgur.com/eKmSKc9.jpg
a sokk után további nehéz munkával tovább mélyült a "verem"
http://i.imgur.com/qUlPprW.jpg
Szerencsém volt, mert találtam egy rozsdás hordót, amit szétvágva tüzhely (nincs hosszú ü a billentyüzeten ) árnyékolására használtam fel.
http://i.imgur.com/1dgHGaf.jpg http://i.imgur.com/AtDi53p.jpg
aztán mivel azokat a deszkákat, amibõl csinálni szerettem volna a tetõt, már elhordták, rögtönöznöm kellett..úgy döntöttem fél tetõt húzok a menedék felé
http://i.imgur.com/tcT7qOJ.jpg http://i.imgur.com/fAqhRu6.jpg http://i.imgur.com/90YkaHk.jpg http://i.imgur.com/PAu1M5L.jpg
majd a ráfektetett fákon keresztbe fektettem és lekötöztem 2 ágat
http://i.imgur.com/e7o8OCL.jpg http://i.imgur.com/AntcwT5.jpg
majd kisebb leveles ágak segítségével kezdtem álcázni és fedni a tetõrészt
http://i.imgur.com/S73CCUE.jpg http://i.imgur.com/Xg65fik.jpg
felülrõl nézve látszik, hogy müködik az álcázás
http://i.imgur.com/N4q8z9R.jpg http://i.imgur.com/eFWQC0R.jpg
http://i.imgur.com/chUH0b9.jpg
a kapu õrzõje http://i.imgur.com/wuu0Xty.jpg
megérdemelt pihi
http://i.imgur.com/9GZGtJp.jpg
reggel 8 tól délután 5ig ment a meló..ez lett a végeredmény..még a hordó is rejtve lett, hogy lentrõl se legyen feltünõ
http://i.imgur.com/P03ncSX.jpg
egy teamécsest hagytam csak ott, megnézni, hogy elmozdul, vagy eltünik e visszaérkezésemig.
http://i.imgur.com/EOGrCcV.jpg
Kemény, de nagyon élvezetes volt a munka..mindenkinek javaslom hasonló hosszútávú menedék építését

Doom
07-01-2014, 07:09 PM
.....hát Te nagy ÁSZ vagy tesó....:thumbup:thumbup:thumbup

bögre
07-01-2014, 07:24 PM
Azon a környéken érdemes lenne fémkeresövel szétnézni! ;)

Amugy ezt mien célbol épitetted? Unalombol vagy ez valami vész eseti elvonulo hely lessz?

Amugy grat fasza kis menedék. AMugy a tetö nem ázik be egy kicsit? :D

Grafitos
07-01-2014, 08:08 PM
Azon a környéken érdemes lenne fémkeresövel szétnézni! ;)

Amugy ezt mien célbol épitetted? Unalombol vagy ez valami vész eseti elvonulo hely lessz?

Amugy grat fasza kis menedék. AMugy a tetö nem ázik be egy kicsit? :D

Hát az eredeti cél az lett volna, hogy egy olyan helyet csináljak, ahová a rendszeres erdõlátogatásaim alatt visszajárhatok és nyugiba lehetek..hamarosan kintalvást is tervezek majd ide. Szeretném tovább növelni az álcázás hatéknyságát..enek érdekében növényeket átültetni és folyamatosan törõdni a hellyel....hosszútávú menedék lesz.
Naja a tetõ így nem vízálló közel sem :) kintalváskor majd kívülrõl ponyvával fedem és így vízhatlanítom..most azért nem akartam kinthagyni a ponyvát, mert szerintem az ágak jobban rejtik a menedéket, mint a terepminta.

mossberg-operator
07-01-2014, 08:17 PM
Futni..... az strapás... Inkább tanulj meg féltéglával dobni! Mindjárt helyben marad, ráadásul egyszerûbb lesz helyben tartani is. :D

Kosz a valaszt skacok, de nem szabad bantani az elkovetot, ez egy jogallam.... Az I-pad mini is a zsebemben volt, nehezitesnek....

mossberg-operator
07-01-2014, 08:29 PM
Vegre eljutottunk oda kis csoportomban, hogy mindenkinek vagy van engedelye, vagy folyamatban van. A heten ketten postaztak. Az egyik sracot 1 eve cseszegetem a dologgal, volt mar neki fegyvertartasi, de visszadta. Ami energiat beleoltem, 3 no hajkuraszasara is eleg lett volna!

TMIB
07-01-2014, 09:02 PM
Nézd a jó oldalát a dolognak. Magyarországon átlagosan havonta van 3-4 fõs találkozó, te 5-6 embert is összeszedsz hetente. :thumbup

mossberg-operator
07-01-2014, 09:06 PM
Nézd a jó oldalát a dolognak. Magyarországon átlagosan havonta van 3-4 fõs találkozó, te 5-6 embert is összeszedsz hetente. :thumbup Igaz, de a fele nem is tudja, hogy mire gyur! A masik fele igen!

TMIB
07-01-2014, 09:11 PM
Szerintem jól haladtok. Ha csak mindenki beszerzi a tartásit meg egy vadászpuskát, kicsit tanul vadászni és ilyenek, az szerintem már siker. Az angol törvényeket tekintve fõleg. :beer:

raktaros
07-01-2014, 09:24 PM
2 hete fényképeztem Tihanyban, vajon innen volt valaki? :)

32533254

mossberg-operator
07-01-2014, 09:29 PM
Szerintem jól haladtok. Ha csak mindenki beszerzi a tartásit meg egy vadászpuskát, kicsit tanul vadászni és ilyenek, az szerintem már siker. Az angol törvényeket tekintve fõleg. :beer:
En is igy gondolom. De mar agyalok azon hogy FAC, s ehhez "ragcsaloirto" bizniszt letrehozni, hogy legyen "ok", hogy miert kell nekem golyos fegyver, Ugye az FAC-nel neked kell indokolni hogy miert, mig az SGC-nel alanyi jog. Igy lehetne egy 22-esem....

shadow177
07-02-2014, 07:21 AM
Csak bizonyos szempontból prepper dolog, de gyerekíj gyártáshoz készítettem sablont. Ráadásul az asszony kérésére :D
Bár inkább csak ajándéknak szánja a barátaink lányának. Annyiból viszont mégis csak prepperség a dolog, hogy egy fél fegyverforgatóval több lesz :)
Remélem nem lesz túl erõs, mert nem tudom hogy gyengítsek rajta. Ha sikerülne jól eltalálni, akkor 6-10 éves gyerekekbõl varázsütésre használható fegyverforgatók lennének, ~1000Ft+nyílvesszõk költséggel.

Enemy
07-02-2014, 10:13 AM
Grafitos, élvezetes kis beszámolóra sikeredett, klafák a képek is.:thumbup izzasztó lehetett, de megérte a fáradozást. Kívácsian várom a a folytatást..:rolleyes:

Doom
07-02-2014, 02:25 PM
Hát az eredeti cél az lett volna, hogy egy olyan helyet csináljak, ahová a rendszeres erdõlátogatásaim alatt visszajárhatok és nyugiba lehetek..hamarosan kintalvást is tervezek majd ide. Szeretném tovább növelni az álcázás hatéknyságát..enek érdekében növényeket átültetni és folyamatosan törõdni a hellyel....hosszútávú menedék lesz.
Naja a tetõ így nem vízálló közel sem :) kintalváskor majd kívülrõl ponyvával fedem és így vízhatlanítom..most azért nem akartam kinthagyni a ponyvát, mert szerintem az ágak jobban rejtik a menedéket, mint a terepminta.

...nem kell annak vízhatlannak lennie,ha nem vagy ott,még jobb is ha szellõzik,mert ha be jut a víz hamarabb kiszárad és nem lesz pudva szagú a föld...ha van idõd a belsejét csináld meg kicsit lejtõsre egy sarokba,tegyél bele egy vacak rossz vödröt vagy edényt nejlonnal takard le ahol nem folyik bele a víz,lassabban párolog el,és belsejét döngöld le vagy ha van rossz nejlonod takard le,így ha nem is kristály tiszta,de lesz egy kis vized,ha másra nem is az átültetett növényeknek jó,a másik ha nem tud megállni a víz,mindig száraz marad....ha még luxibbat akarsz tördelj össze csomó vékony ágat és szórd szét,párszor rámész és bele döngölöd a padlóba akkor már nem lesz sár felhõszakadásnál sem...:thumbup

mossberg-operator
07-02-2014, 04:59 PM
Jegkockakka fagyasztom a bodzaszorpot: 3256

Grafitos
07-03-2014, 07:41 AM
Grafitos, élvezetes kis beszámolóra sikeredett, klafák a képek is.:thumbup izzasztó lehetett, de megérte a fáradozást. Kívácsian várom a a folytatást..:rolleyes:

Kössz..próbáltam visszaadni a munkafolyamatot és az életérzést..sajna csak telós képek..de tõlem ezt már megszokhattátok:D Jelenleg két 10 forintos nagyságú vérhólyag díszeleg a jobb tenyeremen, ha ezek eltûntek folytatom és mihamarabb kint is alszok:thumbup

Addig is várom a javaslatokat a hely fejlesztéséhez..gondolkodok azon, hogy legközelebb mégis leponyvázom és földdel megpakolom...vagy az oldalfalakat felépítem kövekbõl a nagyobb szélvédelem jegyében

A. L. Ias
07-03-2014, 07:46 AM
Hadd legyek vészmadár (a tõlem megszokott módon)! A további tervekkel elõbb vár meg mi marad belõle az elkövetkezõ pár hétben. És csak olyan anyagot építs be, amit nem sajnálsz elveszíteni. Mi persze egy komplett atombunkert építtetnénk veled oda, de egy kibicnek semmi se drága! ;) :D

Grafitos
07-03-2014, 07:47 AM
...nem kell annak vízhatlannak lennie,ha nem vagy ott,még jobb is ha szellõzik,mert ha be jut a víz hamarabb kiszárad és nem lesz pudva szagú a föld...ha van idõd a belsejét csináld meg kicsit lejtõsre egy sarokba,tegyél bele egy vacak rossz vödröt vagy edényt nejlonnal takard le ahol nem folyik bele a víz,lassabban párolog el,és belsejét döngöld le vagy ha van rossz nejlonod takard le,így ha nem is kristály tiszta,de lesz egy kis vized,ha másra nem is az átültetett növényeknek jó,a másik ha nem tud megállni a víz,mindig száraz marad....ha még luxibbat akarsz tördelj össze csomó vékony ágat és szórd szét,párszor rámész és bele döngölöd a padlóba akkor már nem lesz sár felhõszakadásnál sem...:thumbup

Köszi a javaslatokat..a ledöngölést mindenképp megcsinálom, mert még a támfal mögött is tömörödnie kell a földnek. A vödrös módszer is király ötlet. A környéken nincs vízforrás. Erre a 8 órás melóra 2X1.5 liter vizet vittem, a kutyának és magamnak...éppen elég volt, szóval legközelebb felcipelek másfeles üvegekben vagy 6 litert és rejtem a kunyhó környékén.
Azt tervezem, hogy megpróbálom kunyhósítani kicsit, mert így csak egy féltetõs menedék...oldalfal építés, meg a földel való befedés jó móka lessz, csak még gyûjtök egy kis lelki erõt elõtte:D

Grafitos
07-03-2014, 08:01 AM
Hadd legyek vészmadár (a tõlem megszokott módon)! A további tervekkel elõbb vár meg mi marad belõle az elkövetkezõ pár hétben. És csak olyan anyagot építs be, amit nem sajnálsz elveszíteni. Mi persze egy komplett atombunkert építtetnénk veled oda, de egy kibicnek semmi se drága! ;) :D

Jó meglátás..mivel nem a világvégén van a hely tényleg van esély arra, hogy megtalálják és ha köcsögök, még szét is verik
Bár jók az elõjelek..az alapos kiválasztási folyamatot érdemes volt megcsinálni(ez 1 olyan alkalom volt, amikor csak a legmegfelelõbb hely kiválasztása volt a cél.
Akkor sem és korábban sem találkoztam ott humanoiddal, pedig már voltam fent 4-5 alkalommal.
Aztán a tegnap elõtti akciómnak meg volt hangja rendesen..a kapa használata közben állandóan követ (meg ***bát :D) fogott a gyalásó...csengett bongott rendesen..aztán melóztam a fejszével is..szóval viszonylag nagy hanggal járt az építés..fülelgettem, de semmi mozgás. Tök egyedül voltam!
Amúgy bárki aki belevág hasonlóba az arra készüljön, hogy elég para úgy dolgozni, hogy tudod ez itt most félig meddig illegál tevékenység állandóan ilyeneken agyaltam, ha most megjelenik az erdész mit mondok, hogy miért is ásom ezt a gödröt ide? Szóval kicsit mint egy vietkong..kapáltam kettõt, füleltem, aztán megint kapa:haha:
Most semmilyen felszerelést nem hagytam ott, csak ezt az 1 teamécsest..ez a teszt..ha ez ott marad és úgy ahogy hagytam, akkor kint marad víz, meg ponyva is..aztán ki tudja..néhány év és összehozom az atombunkert is..
ezek után..ne viccelj:cool:

Enemy
07-03-2014, 05:42 PM
Most semmilyen felszerelést nem hagytam ott, csak ezt az 1 teamécsest..ez a teszt..ha ez ott marad és úgy ahogy hagytam, akkor kint marad víz, meg ponyva is..
Az otthagyni kívánt felszerelést én óvatosan elásnám a környéken:thumbup