View Full Version : Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?
Oldalak :
1
2
3
4
5
[
6]
7
D - törölt tag
05-31-2015, 05:43 AM
Csak óvatosan! Lehet hogy kannibál és magányos kirándulókra vadászik. :haha:
Ki tudja? Vagy elkezd mézeskaláccsal etetni :eek:
Nyitottam egy új topicot a témának,brutál érdekes ez az egész dolog és tanulságos is.
Dream_walker
05-31-2015, 09:00 AM
Készítettünk kb. 7 liter bodzaszörpöt, meg 20 liter bodzabort. Illetve most fejeztük be az összerakást, kitöltés a jövõ hét vége felé, csütörtök, péntek környékén. A bornak utána még kell a forrás meg a fejtés, de azt hiszem, augusztusban már meg lehet kóstolni :)
Bodzaszörp dettó, a második adag még áll két napot a dunsztosban, aztán átszûrjük üvegekbe. Az eperlekvár akció elmaradt, fél kilónál többet nem sikerült szedni, megettük, az elmúlt két hétben leesett 150 mm esõ, nagy része lerohadt. Majd jövõ hét végén. Lassan érik a meggy is, nálunk ebbõl készül majd bor, a tavalyi kb. egy hónapja fogyott el.
Az eü. készletem egy steril érfogóval bõvült.
Pityubá
05-31-2015, 02:34 PM
Üstházat készítek, 8-13 literes bográcshoz. Saját ötlet, hogy az alsó tûztér 16"-os keréktárcsa 3 lábon, a felsõ katlanrész nagyobb bojler tartályból készült.
A füstcsõ csonkba huzat szabályzó pillangó szelep kerül. A felsõ lyukat bográccsal vagy homorú tárcsával is le lehet fedni és rajta mindenféle finomságot fõzni/sütni. :D
Hasonlóan néz ki. (ha teljesen elkészülök lesznek róla képek is)
http://p2.vatera.hu/photos/0d/28/02c7_6_big.jpg
Dream_walker
05-31-2015, 06:27 PM
Bodzázás után a nagyobb fûszer- és gyógynövényes magaságyás pipa, a kisebbiket elkészítem a héten, akkor gyakorlatilag az egzotikus fûszerek kivételével a konyhánkban találhatóak mindegyike itt lesz a kertben, és a gyógyteáink alapanyagai közül is szinte az összes. Természetesen egy sört is kellett utána innom :D
Milyen gyógynövények lesznek benne?
Dream_walker
05-31-2015, 08:35 PM
Hm, a teljesség igénye nélkül:
majoranna, oregáno, bazsalikom (többféle), tárkony, körömvirág, metélõhagyma, -petrezselyem (többféle), levendula, menta (többféle), citromfû, borsikafû, pemetefû, angyalgyökér, kapor, ánizs, meg még két nagy tõ valami, amit úgy kaptam, de elfelejtettem a nevét, szóval azt még be kell azonosítani :)
bodza, hárs, akác, dió, csalán van a telken, kökény, galagonya, komló, fûzfa, gesztenye 5 percnyi sétán belül, plusz van úgynevezett vizes élõhely is errefelé, ezer meg egy fûvel :D
Lekvár
06-01-2015, 07:57 PM
Lencse, (zacskós kiszerelés, Vilitas márka) 2013 júniusilejáratú, kifogástalan minõségû.
Tárolás módja: mûanyag hordó.
- Érdekesség: "Köszönjük hogy hazai feldolgozású terméket vásárolt. Származási hely: KANADA."
Tea, (Earl Grey, Lord Nelson) 2013 januári lejáratú, bergamott aroma teljesen eltûnt, erõs fekete tea íz maradt csak, fogyasztható.
Tárolás módja: lezárt mûanyag zacskó.
Dream_walker
06-01-2015, 08:26 PM
Lencse, (zacskós kiszerelés, Vilitas márka) 2013 júniusilejáratú, kifogástalan minõségû.
- Érdekesség: "Köszönjük hogy hazai feldolgozású terméket vásárolt. Származási hely: KANADA."
Hazai feldolgozású termék kategória létezik. Élelmiszeripari/kereskedelmi ferdítés, de nem 100% kamu.
Egy idõben termeltünk lencsét. A kanadai fajták nagy méretûek, de íztelenek, az a klíma nem a legmegfelelõbb a minõségi termék elõállítására, mennyiséget viszont könnyen produkálnak.
A felvidéki (szlovák) már jobb, azok jellemzõen a régi honos fajtákhoz hasonlóan apró, vagy legfeljebb közepes szemûek.
A lencsetermelés hozzáértést kíván, ezért elenyészõ azon hazai gazdaságok száma, ahol foglalkoznak vele. A magyar lencsefogyasztás mintegy 90%-a import, és nem az árverseny miatt (nagyon is jó árréssel lehet értékesíteni, még nagy tételben is), hanem mert nem akarnak bibelõdni vele a gazdák.
Másik érdekesség:
Mikor elkezdtünk lencsével foglalkozni, akkor a babfélék jellemzõen feleannyiba kerültek, mint a lencse. Az azóta eltelt idõben ez az arány megváltozott, most nagyjából másfél-kétszeres a szorzó a bab javára.
A magyarázat egyszerû: két évtizede szinte mindenhol volt konyhakert, vagy legalább a vidéki rokonnál, és mindenki termelt babot. Így nem is lehetett magas áron értékesíteni. A lencse szántóföldi kultúra, csak az termelt, aki gazdálkodott is, így megkérték az árát. A háztájik eltûntek, és a többi zöldségféléhez hasonlóan a bab ára is magasabb lett. A kétszeres szorzó a lencséhez képest pedig azért van, mert a magas fehérjetartalom miatt nem létezik eladhatatlan készlet, legutolsó esetben el lehet adni takarmányáron egy tápkeverõ üzemnek (árrés még itt is van rajta, a kenyérgabonáékat meghaladó).
Egyébként ha le van tisztítva, gázosítva, és légmentesen tárolva, nagyjából az idõk végezetéig eláll, hasonlóan a többi maghoz.
mmilan21
06-02-2015, 04:56 PM
Ma takarítottam a növényraktárakban.
A csökkent minõségû répafélék és apró erõsen csírás burgonya(nem kellett ennyi vetõgumó) került a komposztra.
1 éves rõzse, natúr kartonpapír és fû kaszálék is lett rétegezve a komposzt dombra.
Átláthatóbbá teszem a raktározást és ehhez gyûjtöm a fa és karton ládákat.
Lassan haladok a házra kiterjedõ rendrakással és rendszerezéssel - elõreláthatólag õszre már egész jól fogok állni vele.
Dream_walker
06-02-2015, 07:52 PM
Kartondobozokat én a piaccsarnokban szoktam "gyûjteni", egy sor zöldség és gyümölcs van, amit kicsi, pár kilós méretû, de meglepõen strapabíró papírdobozban szállítanak, odamegyek a zöldségeshez, és megköszöni, hogy nem neki kell kettõt fordulni a kukáig.
Mûanyagdobozt is szoktam, az egyik fajta mandarinos nagyon erõs anyagból készül, de arra le szoktak csapni a méhészek (a helyi riszájkling konkurrencia), mert a 7 decis üvegbõl pontosan 10 db fér bele :)
D - törölt tag
06-13-2015, 06:42 AM
Felriadtunk hajnalban!
Elmentünk tele tankoltuk a kocsit+ 20 liter a garázsba,tartalékba.
Lementünk a tóra ott,néztük a napfelkeltét és séta a szinte hideg idõben.
lemostam,kitakarítottam a járgányt,aztán teszkózás.
515,- a csirke comb,vettem 10 kilót,20 db löncshúst,3 kg kávét,lisztet, 5 zöldborsó konzervet,5 liter étolaj,10 kg rizs,papírok,illatszerek.Ráléptem az utalványok nyakára,mindet elköltöttem.
Jöhet a forróság ,minden rendben.
Fõzés,alvás és kimegyünk éjszakára pecázni.
Amatorpe
06-15-2015, 10:18 AM
Tényleg DooM, hogy áll a kocsiátalakítás prepper járgánnyá?
D - törölt tag
06-15-2015, 02:24 PM
Tényleg DooM, hogy áll a kocsiátalakítás prepper járgánnyá?
Megvagyok vele,köszönöm.
Már aludtunk is benne.Jó lett ,a feltöltése folyamatban.Most pár dolog tesztelés alatt van,kapóra jött ez a nagy meleg.
Pár fajta élelmiszer(mindenbõl egy),most bent van,had süsse a nap,kíváncsi vagyok mi romlik meg.
Az egyéb cucc meg van,a kajával vagyok bajba.
Még két dolog kell.Az egyik egy teleszkópos csõ amit a tetõcsomagtartóhoz kell rögzíteni és teraszt képez,a ponyva meg van.
Illetve egy napelemes aksi töltõt szeretnék.
D - törölt tag
06-15-2015, 02:58 PM
Nem tudom hová rakjam fel??Mondjuk ide!
Írtam teszek képeket milyen körülmények várják a tisztelt túlélõket a "szabadba".
Milyen körülmények között kell helytállnia gépnek,embernek felszerelésnek.
A múlt heti zivatar utáni üzemzavar elhárítás képekben.
Egy kis probléma!
5688
Hát eddig jöttünk,innentõl gyalog!
568956905691
Gyalog sem egyszerû.Kb.569256935694 200 méterre volt a hibahely,oda kellett mindent cuccolni.Embert próbáló!
a felmentõ sereg,innentõl "eccerû"
569556965697
Eccerû lenne..ha a drótkötelet nem tekeri fel a kerék,térdre a sárban,nem finnyáskodni!
56985699
Aztán kijutottunk és villanya is van mindenkinek.A kocsi lemosva,új kalandok,nagy bevetések várnak ránk.
Szóval ilyesmire kell számítani!
Régen amikor én is kint ûztem, hasonló kalandokban volt részem/részünk.
Régi szép idõk.
De hát ha menni kell hát menni kell.
De:
Mondjuk gebasz esetén nem biztos hogy megkockáztatnék egy ilyen
vetésen/ültetvényen/esetleg szántáson átkelést.Fõleg egyedül.
Salmo
06-16-2015, 10:22 AM
Jó hat évet nyomtam Nivával, ( pontosabban Nivákkal), elakadás miatt húzott ki MTZ traktor, másik terepjáró, cater 980, cater D9 és csörlõ is, de egy SHTF helyzetben véletlenül sem mennék olyan helyekre, ahová egyébként a munka miatt vígan elindultam......
D - törölt tag
06-16-2015, 02:51 PM
Mondjuk gebasz esetén nem biztos hogy megkockáztatnék egy ilyen
vetésen/ültetvényen/esetleg szántáson átkelést.Fõleg egyedül.
de egy SHTF helyzetben véletlenül sem mennék olyan helyekre, ahová egyébként a munka miatt vígan elindultam......
BIZTOS ???? ,hogy igen!!!!
5704570557065707
Salmo
06-17-2015, 07:16 AM
Nem vagy következetes a kép használatban..... majdnem azt írtam, hogy ferdítesz.
Grafitos
06-17-2015, 08:10 AM
Valamiért nem látom ezeket a képeket..pedig nagyon érdekesnek, kalandosnak tûnnek a szöveg alapján..mi lehet a baj?
Nem tudom hová rakjam fel??Mondjuk ide!
Írtam teszek képeket milyen körülmények várják a tisztelt túlélõket a "szabadba".
Milyen körülmények között kell helytállnia gépnek,embernek felszerelésnek.
A múlt heti zivatar utáni üzemzavar elhárítás képekben.
Egy kis probléma!
5688
Hát eddig jöttünk,innentõl gyalog!
568956905691
Gyalog sem egyszerû.Kb.569256935694 200 méterre volt a hibahely,oda kellett mindent cuccolni.Embert próbáló!
a felmentõ sereg,innentõl "eccerû"
569556965697
Eccerû lenne..ha a drótkötelet nem tekeri fel a kerék,térdre a sárban,nem finnyáskodni!
56985699
Aztán kijutottunk és villanya is van mindenkinek.A kocsi lemosva,új kalandok,nagy bevetések várnak ránk.
Szóval ilyesmire kell számítani!
Amatorpe
06-17-2015, 09:45 AM
Nekem se jön be, pedig megnézném... Túlélõ, ötlet?
mmilan21
06-17-2015, 09:49 AM
Nekem se jön be, pedig megnézném... Túlélõ, ötlet?
Tegnap még meg lehetett nézni. DooM távolíthatta el szerintem.
Rendszerint az szokott történni. :(
D - törölt tag
06-17-2015, 03:07 PM
Ja bocs, betelt a keretem ,kicsit kukáztam...lehet többet a kelleténél.Itt vannak újra!
571657175718571957205721
kovu78
06-17-2015, 05:48 PM
apróságok beszerzése .. tû..cérna
tanulás..tanulás..tanulás :D
mossberg-operator
06-23-2015, 03:05 PM
Barkacsoltam egy hobo kalyhat. Fillerekbe volt. Meg talan csiszolni kene az eteto nyilast (vagy minek is hivjam). 5746
varég
06-23-2015, 05:17 PM
Barkacsoltam egy hobo kalyhat. Fillerekbe volt. Meg talan csiszolni kene az eteto nyilast (vagy minek is hivjam).
Nagyon praktikus, én vasárnap avattam fel az enyémet.
A begyújtását ki kell tapasztalni, de utána apró fadarabokkal tökéletesen üzemel majd! :)
5747
Pityubá
06-23-2015, 08:02 PM
Elkészítettem kutyakajás konzervdobozokból, a Rocket Stove tábori fõzõmet. Kipróbáltam a vízforraló és a fõzõ feltétet is.
Lejtõsen készítettem az etetõnyílást így a tüzelõ saját súlyától csúszik a tûztérbe. Minimális tüzelõanyaggal fõztem vele. További képek ITT (https://drive.google.com/open?id=0B3GWeyEZr1CXfnczeHFHc2xycmtUUGVWQldRQ1N4N EtEUWNUdUFYaUl0V1pQN2hTQnI4WHM&authuser=0) láthatók.
Eldõlés veszély miatt a tûzteret az etetõnyílásig földbe ástam.
5748
5749
Ihasz Laci
06-25-2015, 08:06 AM
tegnap kiprobaltam a titkos utvonalamat haza.
ha meg egyszer tortenne egy ujjab londoni zavargas pont szar helyen lennek mert a munkahelyem pont egy olyan kornyeken van ahol a zavargasok voltak es meg lehetnek is. ezert kineztem egy alternativ utvonalat a munkahelyemtol hazaig. ezt az utat elsosorban gyalogosan kivanom megtenni.
tegnap munka utan nem mentem haza hanem maradtam munkahelyemen. kocsit estere ott hagytam a parkoloban, aztan irany haza gyalog. majdnem 4 ora volt mig hazasetaltam, viszont vegig olyan helyeken voltam ahol szinte senki se jar, foleg estenkent. ha kitorne egy ujjab parasztlazadas szerintem siman haza tudnek kommandozni kertek alatt ugy, hogy a csocselekkel ne keruljek osszetuzesbe.
Grafitos
06-26-2015, 08:39 AM
Kedden úgy néz ki, ha a derekam is engedi kint töltök egy éjszakát a dzsungelben. Van egy ilyen evõeszköz szárítóm, és erõsen hajlok afelé, hogy szétvágjam:)
Ki fogom próbálni, csak hogy ne más tapasztalatából próbáljak okulni. Valamint viszek még magammal egy fém összehajtható gyümölcsöstálat. Nem tudom láttatok-e már ilyet, de nekem elsõre is egy állítható térfogatú tûztérnek tûnt, aminek még 3 lába is van..ezt is ki fogom próbálni. (A neten nem találtam róla egy képet sem, de néhány kínai boltban lehet kapni fillérekért. Kb olyan elven záródik, mint egy vadászgép sugárhajtómûve)
Vannak alternatíváim a nedvesebb idõre, pl a gázfõzõm kisPrimus palackkal remekül bevállt, vagy a zselés svájci konzervmelegítõ szintén jól használható.
Ha nincs nálam egyik kütyüm sem és nincs kõ a környéken, nem esnék kétségbe, hanem kapnám a fûrészt és vágnék vele két, 30 cm-es karvastagságú ágat és erre raknám az edényemet. Biztos megpirulna kicsit a nedves fa, de az ebédem is megfõne közben azt garantálom.
mossberg-operator
06-26-2015, 02:30 PM
Holnap megyunk horgaszni, meg az erdobe a pottommel. Csak mi ketten. 57725773
D - törölt tag
06-26-2015, 02:39 PM
Rizses-máj,tûzhely nélkül!
57685769
csirke-tésztával,tûzhely nélkül!
57705771
Mivel Ez a fórum,nem természet barátok közössége,hanem túlélõk közössége,így a nem is foglalkoznék vele érdemben(azt másik fórumon teszem+ a pecát is).
Egy kis gondolat ébresztõ a témához.
Súly/energia/elkészítési idõ/energia források/eszközök.
Itt kell rendet tenni a fejekben és kis képzelõ erõvel rendelkezni a várható helyzeteket illetõen.
Füst kizárva,mert észre vesznek
Súly minimum,mert még ott a gyerek,a kutya,az asszony,a nagymama,a betegséged,a fáradtságod,a menekülés...
Energiára a maximumra lesz szükségetek ami kihozható a batyuból.Találmány vagy lesz-vagy nem arra építeni nem lehet.
Elkészítési idõ.Na az nem lesz,ha lesz akkor meg ott a gulyáságyú csak sorba kell állni(legyen nagy az edényetek,ne bögrével állj sorba a gulyásért)
energia forrás.Vagy lesz vagy nem,mindenesetre nem szerencsés egy jó nagy fehér füst oszlop.
Aztán + mit kell melegíteni és fõzõcskézni?
Gyors levest? Ne már! Van vagy 50-100 Kcal,ezért nem érdemes bekormolni az edényt és idõt vesztegetni,Az összes fõzõs cucc terjedelme és súlya helyett,két napi energiát tudunk vinni.
Kávét?Minek? Egy levél koffein tabletta és meg van a heti turbótok! 5 gr csupán.
Szóval egy csajka vagy a képen látható edényke bõven elég!
Személy szerint nekem már a pohár is necces,hogy minek,de bent van :confused:
57745775
Két példa!Az elsõn amikre valóban szükség lesz és el is fog fogyni.
A második képen a "konyha",nagyrészt "majd jó lesz valamire","kell az","mi van ha kell és nincs" jelszóval!
Nekem bent van,de erõsen gondolkodom,hogy a bögre helyett egy Mars csoki,a tûzgyújtó tabletták helyett,két energia szelet.És ez csak a konyha,ha elkezdenénk kiborítani a zsákot és tételesen átnézni.....!?
SZERINTETEK?
D - törölt tag
06-26-2015, 02:41 PM
Holnap megyunk horgaszni, meg az erdobe a pottommel. Csak mi ketten. 57725773
Na éppen ezt magyaráztam feljebb!
Van aki kovácsmûhelyt visz magával,van aki automata mosógépet!!!! :)
Csak vicc! Jó szórakozást!
Grafitos
07-08-2015, 11:39 AM
Szerintem a zacskós levesnek és a kv-nak is nagy a lélektani jelentõsége. Az otthon ízei, békesség, melegség. Zselével, vagy esbittel nem kormolsz, nem füstölsz és 5-6 perc pihi alatt bõven belefér az elkészítésük. Ezen felül jöhetnek a 3 betûsök MRE, NRG
Fém bögrém néha jól jön, pl múlt héten abból ettem a sültkolbászt, mert nem a szokásos cuccom volt nálam és nem volt bent az edényem teteje, amit általában tányérnak használok.
Ismét csak sajnálatomat tudom kifejezni, hogy nem látom az általad csatolt képeket, pedig a bejegyzésed ezzel lenne teljes:(
mmilan21
07-09-2015, 07:01 AM
Ismét csak sajnálatomat tudom kifejezni, hogy nem látom az általad csatolt képeket, pedig a bejegyzésed ezzel lenne teljes:(
Ha teheted nézz fel minden nap pár percre az oldalra és akkor nem ér ilyen meglepetés. :) Amúgy szép, szemléletes képek voltak. :)
Kamionos
07-09-2015, 02:51 PM
Elkezdtem edzeni kettlebellel heti kétszer, hogy növeljem az állóképességemet. Ha a helyzet úgy hozza igen nagy szükség lehet még rá. Bár igen sokat javult az itteni munkáktól, de azért vannak még korlátaim.
Azonkívül akárcsak Doom egy teljes fogrendbehozatalba is belevágtam, hogy ne legyen gond velük SHTF esetén. Ez egyébként is esedékes volt. Lesz min dolgozni:)
Aztán meg befõzés nagyüzemben. Már tele a spejz, pedig még éppen csak belekezdtünk. A héten málnalekvár, ribizliszörp van elrakva. Sajnos ki kell dobnunk 40 liternyi bodzaszörpöt, mert pezseg:( Nem tudom, hogy mit ronthattunk el...ugyanúgy csináltuk, mint tavaly.
Ha teheted öntsd egy hordóba Kamionos, önts hozzá 10-20 liter vizet (attól függ, mennyire cukrosan tetted el), és hagyd leforrni, fejtsd át, utána egy hónapig hagyd érni és fejtsd üvegekbe, jó lesz az még szûkösebb idõkre bodzabornak...
Úgy látszik ez a fogas történet mindenkinél beindult, március óta nyûvetem a beletörött, rohadt fogakat, holnap veszik a mintát, pár hét múlva hat vadonatúj fogam lesz.
Befõzés dettó, bodza, meggy, kajszi, josta. Lassan indul a savanyítás is, éreget a paprika, ubi, paradicsom. Körömvirág krém készült még.
Szereztem 4 egyforma 25 literes hordót gázolajnak, ezek a jövõ héten már tele lesznek, a kisebb csatos hordómat feltöltöttem hüvelyesekkel, rizzsel, tésztával.
Rendeltem még egy pumpás sörétest, vettem még 150 lõszert.
Kiegészítettem a nagyobb elsõsegély pakkot, sebösszehúzó, csipesz, érfogó, Dermazin krém (égés,fekély), fertõtlenítõ spray került még bele, jövõ héten még kerül bele 3 csomag antibiotikum és Contramal csepp (ennél már talán csak a morfin erõsebb). Vettem 15 deka aszkorbinsavat, 240 db multivitamint.
Nekiálltam futni.
Kaja, víz nagyjából oké, tüzelõ rendben.
Ruházat, cipõk rendben.
Még egy ponyva kell a platóra, meg egy aranyrúd a seggembe... Ezeket is megoldom két hónapon belül.
mmilan21
07-09-2015, 07:30 PM
Nálam bõvült a tartós kaja készlet.
Kínai víztisztító beszerzése folyamatban.
Rendrakás (átláthatóság) kivitelezése folyamatban.
Önvédelmi fegyverarzenálom idõközönként bõvül.
Szárítok növényeket az aszalóval. Nemsokára megjön a megrendelt napelem az aszaló ventilátoraihoz.
Van forrásom nyílvesszõ készítésre. (ha érdekel valakit leírom) Kb. 250-300 Ft/42 cm-es vesszõ költségbõl kijön. (hegyek + farúd rendelés folyamatban, kakastoll az van itthon :) , bandázshoz meg van vékony rézdrót régi tévébõl) :)
Jön egy nyílpisztoly is hamarosan, vesszõt majd készítek hozzá.
Gyûjtöm az extra hdfilmeket, hogy legyen mit nézni internetmentes napokon. Ha majd áram sem lesz akkor ott van egy tucat könyv + köthetem A sálamat(nincs nagymamám aki kötne nekem).
Épp el lett téve pár üveg kovászos uborka télire Na benzoáttal. A pincében eláll egy darabig.
Gyûjtöm a vetõmagokat továbbra is.
Lesz még barack lekvár, szilvalekvár, ami nem befõzve lesz az megy pálinkának.
Csalamádé, savanyú uborka, dézsás savanyúság és savanyú káposzta.
Fokhagymát betakarítottam, jön a vöröshagyma és a burgonya.
Már többet tudok havonta áldozni a jövõre gondoló bevásárlásaimra.
Épp táraztam be Wc papírból és zsebkendõbõl(habár ez utóbbira viszonylag könnyû rendszeresíteni egy textil zsebkendõt, ezért inkább a Wc papírra összpontosítok).
Hanyagolom a számítógép fejlesztést, mert nincs is értelme mivel már be lett újítva rendesen és bírja is a strapát. Épp raktam egy hûtõ ventilátort a processzorhûtõ blokkra, mert eddig passzívban mûködött. Jött a meleg aztán itt 50 fokoskodott nekem nagyobb terhelés mellet. :)
A kinti Wc-t felavattam, most már csak használni kell szükség idején.
koper
07-11-2015, 11:11 AM
en vettem a napokban egy kis tobbfunkcios kutyut...
5820
tegnap erkezet meg, epp tetszik. meglassuk egy ido utan h mutatkozik be.
persze, kinai, es olcso (http://www.dx.com/p/multi-function-11-in-1-stainless-steel-card-style-knife-tool-silver-150407?Utm_rid=64229110&Utm_source=affiliate) mert nem akarok a prepperkedesre sok penzt kolteni.
ezt azert vettem meg kicsi es praktikus, ha utazok valahova a penztarcaban epp szepen el fog ferni.
Pityubá
07-11-2015, 09:20 PM
5820
persze, kinai, es olcso (http://www.dx.com/p/multi-function-11-in-1-stainless-steel-card-style-knife-tool-silver-150407?Utm_rid=64229110&Utm_source=affiliate) mert nem akarok a prepperkedesre sok penzt kolteni.
ezt azert vettem meg kicsi es praktikus, ha utazok valahova a penztarcaban epp szepen el fog ferni.
Látom van rajta sörbontó és konzervnyitó is.
Nagyon hasznos dolog tud lenni ha valamiben hiányt szenvedsz.
Meg valami rések és lyukak, bár szerintem 1 férfiembernek ezek túl kicsi átmérõjûek. :D
Remélem érted, hogy ez csak 1 vicc, nem kell komolyan, venni még boltban sem. ;)
D - törölt tag
07-12-2015, 09:05 AM
Reggel átpakoltam,frissítettem a készletet az autóban.Még május elején lett berakva.
Megkóstoltunk eddig két dolgot ,az Mre kibírta a kánikulát és a szárított hús is jó illatú maradt,ha a kutya eszi baja nem lehet.
Vettem az obiba hõvisszaverõ szélvédõ takarókat,most abba van csomagolva az élelem,betettem egy hõmérõt,kíváncsi vagyok mennyit véd.
Lekvár
07-12-2015, 10:23 AM
5820
Valahol mindenkinek el kell kezdeni!
A fontos hogy ne állj meg ennél a lépésnél, és próbáld ki mire jó. Ha semmire se, akkor dobd ki mert csak ballaszt.
A nagy szar mindig ott kezdõdik, hogy van valamim, de nem használom... mert a nagy összeomlásra tartogatom a pénztárcámban, vagy a szekrényben.
Mire kiderül hogy semmire se jó, pont belehalok a "csalódásba".
Minden csak annyit ér, amennyire hasznát tudom venni!
Salmo
07-12-2015, 11:39 AM
Minden csak annyit ér, amennyire hasznát tudom venni!
Szerintem ez inkább úgy pontos, hogy minden ( eszköz, szerszám) annyit ér amennyire tudod használni.
( a legadekvátabb példa a kés, mert hiába vesz az ember fia csillió forintos kést, ha az elsõ adandó alkalommal elvágja a kezét)
Nyilván sarkitok most, de ha koper kolléga a következõ években tökélyre fejleszti ennek az eszköznek a használatát, és sík köszörül, felsõmar, vagy központosan fúr vele, akkor nem lesz haszontalan. De szívesen polemizálnék veled a két kijelentés mély értelmérõl....
astonferi
07-12-2015, 04:44 PM
Szerintem ez inkább úgy pontos, hogy minden ( eszköz, szerszám) annyit ér amennyire tudod használni.
rendeltem és is kettõt...másik Aliasnál landolt szerintem semmire sem jó :D de 90 cent volt
Futottam ma egy kört. :) (ha ez nem off, és valamilyen szinten prepperkedésnek számít :P )
Pityubá
07-28-2015, 08:46 PM
Futottam ma egy kört. :) (ha ez nem off, és valamilyen szinten prepperkedésnek számít :P )
Ja számít, mekkora volt az a kör, és ki kergetett ?
Erdõlelke-íjszelleme
07-28-2015, 11:16 PM
Az asztal körül, a gyereket kellett elkapja, mert nem akarta felvenni az esõkabátot. ;)
Kergetés és gyerek nélkül :) 4 km
Erdõlelke-íjszelleme
07-29-2015, 02:26 PM
Terepfutás? Vagy aszfalton? Vagy futásimitáció futópadon? ;)
Erdõlelke-íjszelleme
07-29-2015, 03:41 PM
Akkor ideje prepper szempontból elõrébb lépni a terepfutás gyakorlásával. :) De elõbb terep-séta, hogy szokja a bokád. :)
Köszönöm a tanácsot :) meg lesz fogadva :)
Ma egy lényeges dolgot csináltam. Barátnõmmel beszéltem errõl az egész prepper témáról, a héten nem elõször, de ma volt a leglényegesebb beszélgetés. Mondtam neki hogy miért is csinálom, gebasz bármikor lehet, szeretném megvédeni magunkat, már amennyire lehet. Ezért veszek ezt-azt, ezért csinálok ezt-azt. Elfogadja, megérti. Szoktunk beszélgetni arról, hogy hogy mi következhet be, de õ nem szeret errõl hallani, elrontja a kedvét, ezért nem is szoktam erõltetni a témát, de persze lassan adagolom neki. Mondta, hogy pár dolgot jónak is lát és szerinte is hasznos, például a konzerv(készlet)-tárolás. Ez a nap már megérte.
mmilan21
07-30-2015, 05:31 AM
Mondta, hogy pár dolgot jónak is lát és szerinte is hasznos, például a konzerv(készlet)-tárolás. Ez a nap már megérte.
Majd mond neki, hogy a nagymamáink is ezt tették. Elraktározták a lisztet, cukrot, lekvárt (.....) és konzerveket is. Nagyanyáink bölcsességének követése alapvetõen nem igényel hirtelen nagy anyagi ráfordítást sem, ha apránként tárazol be.
Ez a kezdet. Aztán jön az, hogy a nagyfaternak mindig ott volt a polcon a gázálarca, csajkája, kése és volt egy szép hátizsákja is(BOB gyanánt).
Meg õ is elrakta a gyíkhús konzerveket, mert inkább evett lekváros kenyeret helyette.
Az õseink többségének ez bevett szokás volt. Így vagy úgy, de készültek (nem csak) a hideg napokra.
törölt tag -gl
08-01-2015, 05:51 PM
Sziasztok!
Immáron harmadszorra határoztam el, hogy lemegyek a közeli horgásztóra de egyszerûen a mezõk között járhatatlanok az utak, fõleg mióta megnõtt a kukorica, prepper kerékpárral sem lehet közlekedni, legalábbis nagyon nehezen, ezért csaláncsípve, bogáncsosan jöttem haza utamról :( Nem jutottam le a tóig. Gyalog persze le lehetne jutni de akkor 4x5x annyi idõvel kell számolni
Az ember ilyenkor túltervez magán, azt gondolja, hogy egy problémás szituációban õ lesz a legjobb, leggyorsabb, közben még nem SHTF helyzetben sem tud átjutni két tábla kukoricán és erdõsávon :) Kénytelen leszek kerülni és aszfaltúton menni.
Egyébként pár napja jöttem haza a balatonról mert elszakadt a függõágyam és a rovarok is támadtak. Elméleti felkészülésnél egyáltalán nem gondolkodtam rovarvédelemben.
A gázfõzõm viszont kitûnõen mûködik!
Ajánlani tudom a preppereknek a PB gázt és ahhoz tartozó (olcsóbb kínai) kemping palackos átalakítót. 4-5 gázpalackban elég energia lehet, hogy a kis fõzõbe áttöltve, vagy kis fõzõn használva Lehet, hogy nem túlzok, hogy évekig fõzhessen az ember füst és feltûnés nélkül!! Vészhelyzetben fûteni is lehet vele, vagy átalakítható rob ba nófegy verrré.
Vettem az ikeában új, a réginél még vastagabb és nehezebb len vászon anyagot is, de a második használatra elszakadt! Pedig a vékony lepedõanyag szerû függõágyamat évekig nyúztam a párommal. Ezt át kell még gondolni. Egyébként megállapodtam a felfüggeszthetõ ágyaknál, székeknél, menedéknél, könnyûek, kevésbé koszolódnak be, nem hagynak komolyabb nyomot, de még meg kell találnom a megfelelõ felszerelést.
Megvettem a mosózsákomat is a decathlonban (ez egy piros 20 literes vízitúra zsák) teszteltem, kiválóan mûködik, bár sajnos nem tudtam feketét szerezni. Majd lecserélem.
Tévesek voltak az elképzeléseim a vidékekkel kapcsolatban, ezért a BOL-om telepítését máshova kell tervezni. Lakott területektõl minimum 30 kilóméterre, lehetõleg olyan területre ahol nincs vadászat. (valaki tudna mondani olyan területeket, ahol tiltva van a vadászat, vagy csak kiszámítható idõpontokban találkozhatok vadászokkal? nemzeti parkok?)
Nagyjából egyenlõre ennyi. És már van egy terepmintás pólóm. Ugyan semmit nem érek vele, de a helyi cigányok gondolom egy kicsit kevésbé akarnak a visszafele úton megtámadni egy "katonás" embert. Cserébe a vadászok jobban eltalálnak...
törölt tag -gl
08-01-2015, 06:22 PM
Ja és még egy érdekesség. Mélyebben a mezõk között egy erdõsávnál csattanást hallottam majd a kutyám felsírt. Utána egy darabig nem hallottuk a hangját. Narancssárga vadász-nyakörvet vettem neki, gondoltam így kisebb az esély rá, hogy kilövik. De most azt hittem kilõtték, vagy csapdába esett, vagy megölte valamiféle csapda. Lélekben azzal próbáltam elkerülni a pánikolást, hogy nem foglalkoztam a kutya elveszítésével, csak vissza hívtam, a barátnõmnek is azt tanácsoltam, hogy ne menjen a kutya legutóbbi pozíciójának közelébe, mert elképzelhetõ, hogy veremcsapda van ott, ami meg is ölheti, ha pedig vadász lõtte ki, elképzelhetõ, hogy nem hallja a hangunkat, és az erdõsávból kibukkanva lelõheti.
Vártunk 2 percet, majd a kutya sértetlenül visszatért, de nagyon megijedt. Elképzelhetõ, hogy felé lõttek, de az is lehet, hogy átfutott rajta egy vad. 1 órát töltöttem lakott területtõl 5 kilóméterre, és már ilyen történik. Szóval az ember nem tud mindenre felkészülni.
Ilyenkor amikor kutyával vagyok és olyan helyen járok, ahol vadászlesek vannak, általában kiabálni szoktam a kutyával hogy haladjon, ezt azért csinálom, mert ha vadász van a környéken, felfigyel ránk és nem lõ ki. (soha nem láttam még vadászt a lesekben egyébként, de egy hajtással éjszaka már összetalálkoztam) ha pedig valami veszélyes ember járkál a környéken, én azt gondolom kevésbé fog magának kiszemelni egy õrült hangon ordítozó embert. Ugyan ezt csinálom itthon is betörõ-védelmi céllal. A betolakodók nagyobb valószínûséggel mennek be éjjel egy csöndes öreghez, mint egy õrülthöz, aki egész nap ordít a kutyájával.
Legalábbis ez az én meglátásom, de még képlékeny.
Tavaly amikor ide költöztem, meg bejártak a cigányok bodzázni a szomszéd üres telken át.
Néha amikor ott volt valaki rendkívül gonosz hangon szóltam oda a kutyának hogy mit ugat már (olyan hangon mintha teljesen elmenne az eszed és képes lennél agyonverni bármit egy gumibottal is). Ez néha megtörtént és idén nyáron egyáltalán nem láttam senkit a telkünk közelében bóklászni.
mzperiksz
08-01-2015, 08:31 PM
A szabálysértésekrõl szóló törvény szerint „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.”
A Vadászati Törvény szerint „a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti a vadat ûzõ kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el.”
törölt tag -gl
08-01-2015, 08:37 PM
A szabálysértésekrõl szóló törvény szerint „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.”
A Vadászati Törvény szerint „a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti a vadat ûzõ kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el.”
Éreztem, hogy ezt nem úszom meg :(
Pityubá
08-01-2015, 10:30 PM
A Kuruc 2. fokoskés készítésével foglalatoskodtam.
Zastava hátsó laprugóból készült, videón a tábori kovácsmûhelyem látható, amint a késanyagot hevítem az egyengetéshez, lágyításhoz.
https://www.youtube.com/watch?v=e73_BUb7wbM
http://kepfeltoltes.hu/150801/IMG_20150801_192510_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/150801/IMG_20150801_192621_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tettem el savanyút (bicske, macskapöcse, uborka, selyemkóró), készítettem erõs Pistát, összeszedtem a fûrészport füstöléshez, lebeszéltem a feleségemet az elektromos tûzhelyrõl...:D
Salmo
08-17-2015, 08:23 PM
Az egyik szemem sír a másik meg üveg. Az idei aszalt paradicsom készítõ szezont a sütõben kellett befejeznem, a napsütés mentes idõ
miatt. 27 kg lucullus pariból 15 üveg olajban elrakott aszalt paradicsom lett.
A következõ befõzõs projekt, a szokásos évi 25 kg padlizsánból lesz krém. Ezzel párhuzamosan füstölök kápia paprikát amit némi
szikkasztás szintén olajban rakok el, és téli szabadtûz mentes idõszakban beugrik egy-két darab pl a marhalábszár pörköltbe.
Salmo
08-20-2015, 05:32 PM
Köszönöm Merdzsós Feri cimbinek az akciós vákum fóliázó ötletet. Megvettem, és ma játszottam vele. Nálunk elég sok készétel van a
hûtõben, de addig a befõttes gumizgatással mindig az volt a bajom, hogy a pakolászások során egyszer csak kiborul egy-egy tasak.
Így aztán átcsomagoltam
- 3 csomag kötbullar-t
- 3 csomag bitterballen-t
- 4 csomag pelmenyi-t
- 2 csomag gravlax-ot
- 4 csomag húsgombócot leves betétnek
illetve a nem rég elkészült grounded beef jearky bõl is
Ez mind házi, saját készítésû, nem szójás, ízfokozós ipari cucc.....
Volt amit csak leheggesztettem, volt amit vákuumoztam is. Alapvetõen nem az ilyen típusú élelmiszer vákuumozás fogta meg a
fantáziámat, de errõl többet nem írnék........
614061416142
Remil
08-30-2015, 03:27 PM
Kezdõ pepperként az elmúlt heteket, pontosabban hónapokat, a megfelelõ alapozással töltöttem. Legfontosabb része az volt, hogy sikerült végre egy szobából átbútorozni egy 30nm-es garzonba, ami valljuk be õszintén, méretét tekintve még mindig a "nincsenek titkaink egymás elõtt" kategórába esik, viszont feleségem gondolkozását is sikeresen felpiszkáltam. Annál is inkább szükséges volt ez a lépés, mert domináns személy lévén, semmi kedvem vitafórumot tartani, amikor eljön a cselekvések ideje. Ebben pont kapóra is jött a népvándorlás, megtoldva néhány világvége és (összeesküvés)elméletes filmmel.
Mit is csináltam még? Rengeteget olvastam és jegyzeteltem (hála nektek) és elkezdtük feltölteni a készletet. Fagyasztónk nincs, a hûtõ is csak akkora mint egy minibár, de a célnak megfelel. Rizs, bab, sárgaborsó, lencse, tészta, cukor, liszt, fûszer. Darálthús, halkonzerv, és hasonlók. A 4-4 üveg barack és szilva lekvár már saját fõzés. Ezek "sajnos" túl jók lettek, hamar kell utánpótlásról gondoskodni. Pelenka a gyerkõcnek szerencsére egyre kevesebb kell. Városlakóként igencsak korlátozott az önellátási lehetõségünk, de azt hiszem így elsõ körben sikerült stabilizálni magunkat.
A két legfontosabb viszont megvan: a bázis és a családi egyetértés.
Pityke11
09-06-2015, 10:07 AM
Üdv!A hétcégi egyik akciom hogy az aloe vera növendékeket leválasztottam és külön ültettem.Hasznos nõvény.Nekem nagyon bejött.Ajánlom mindenkinek.6251
varég
09-06-2015, 03:41 PM
Hétvégén túráztunk két napot.
A felszerelés 15Kg körül alakult, élelemmel, vízzel, stb., nem túra zsákokba csomagolva.
Ezzel a pakkal kb 2,5-3 Km/h sebességre voltunk képesek, Vértesi körülmények között.
A felszerelésbõl kb 1-1,5 kilót lehetne lefaragni, kizárólag túra esetére, de volt ez-az, amit tesztelni akartam.
Szóval, edzeni kell még. :)
A tapasztalatokról: a források vize iható forralás nélkül is, csak helyenként eléggé lassan folydogál.
A Kéktúra útvonala rendesen karbantartott, viszonylag sûrûn találhatóak fedett(oldalfal nélküli) menedékek, sütõhelyek, a jelzések követhetõek, frissek, az útkeresztezõdésekben táblák is akadnak.
Kamionos
09-08-2015, 03:09 PM
Felmértem a környezõ településeket, hogy ha úgy hozza a sors, akkor bizony végsõ esetben mástól is el fogom venni. A "kukorica eladó" "hízó eladó" stb. táblák felhívás keringõre. Nem szeretném persze, de ki tudja mit hoz a holnap.
Ha prepper vagy akkor nem kell senkitõl semmit elvenned, mivel ha valami rossz dolog történik akkor neked már van elég készleted. Ha meg mire elfogy a tiéd, addig más már rég megette az összes búzáját, kukoricáját és disznóját. Az nem prepper dolog hogy "megyek és elveszem a másét". :hogymi:
A Doomsday preppers mûsorban egy valaki tervezett ilyesmit. https://www.youtube.com/watch?v=k2TfJ5IpJF8
http://www.theprepperjournal.com/2013/11/14/doomsday-preppers-shows-dark-side-of-survival/
Nagy botrány lett az epizódból.
Pityubá
09-08-2015, 04:26 PM
Bevittem a bográcskatlant a pajtába, fûst csövet hosszabbítottam, és beüzemeltem.
Hmmm hideg napokon, meleg katlan mellett, lecsöpögõ idei minõségét ellenõrizni. 6254
astonferi
09-08-2015, 04:30 PM
forum társammal közösen rendeltünk több 100 konzervet és rizst. meglévõ mellé alakul a készlet :D
mzperiksz
09-08-2015, 04:36 PM
Lagzi lesz, nagy a násznép?:D
forum társammal közösen rendeltünk több 100 konzervet és rizst. meglévõ mellé alakul a készlet :D
astonferi
09-08-2015, 04:41 PM
titkos :D közvetlen a forgalmazótól egy részét része csak olcsó nála. topicomban ( kérdések-válaszok ) fenn vannak az árak és kiszerelések ebbõl van még kedvezmény.
lett még scmack leves 120 / db jázmin rizs 420/kg 20 kg zsákban
csak szólni kell és segítek :D
igen mz barátom afgán lagzi lesz
mzperiksz
09-08-2015, 04:51 PM
Honnan való a jázmin rizst?
Ázsi centerben szoktam venni 3 kilós thai rizst, de bezárt a bolt, a kínai/kambodszai meg nem izlik :(
titkos :D közvetlen a forgalmazótól egy részét része csak olcsó nála. topicomban ( kérdések-válaszok ) fenn vannak az árak és kiszerelések ebbõl van még kedvezmény.
lett még scmack leves 120 / db jázmin rizs 420/kg 20 kg zsákban
csak szólni kell és segítek :D
igen mz barátom afgán lagzi lesz
A. L. Ias
09-08-2015, 05:06 PM
Csomagolás szerint kambodzsai. De mivel van rajta magyar szöveg is, szerintem zsákolnak neked thai felirattal, ha azt szeretnél. :D
Szerintem próbáld ki kis adagban (ha más nem én felajánlok neked ugyanabból a beszerzésbõl egy kóstolónyit). Ha ízlik, veszel egy nagyobb adagot.
mzperiksz
09-08-2015, 05:12 PM
Köszi, akkor thai feliratút rendelek :D
Viccet félretéve már meg nem mondom melyik melyik, de az egyiknek sokkal erõsebb, a másiknak pedig gyengébb egér szaga/íze van. A thai pont jó a finnyás izlésemnek :)
Van itthon még pár zacsival, ha elfogy kipróbálom.
Csomagolás szerint kambodzsai. De mivel van rajta magyar szöveg is, szerintem zsákolnak neked thai felirattal, ha azt szeretnél. :D
Szerintem próbáld ki kis adagban (ha más nem én felajánlok neked ugyanabból a beszerzésbõl egy kóstolónyit). Ha ízlik, veszel egy nagyobb adagot.
A. L. Ias
09-08-2015, 05:21 PM
A zsák bontásakor erõs volt, de hónap alatt kiszellõzött. Kicsit meg is voltam ijedve, nem-e húsos rizst kaptam. De nem.
mzperiksz
09-08-2015, 05:25 PM
Akkor a kambodzsai az erõsebb :)
Panda logós thait szoktam venni, 1100 volt a 3 kilós zacsi amíg be nem zárt a bolt.
A zsák bontásakor erõs volt, de hónap alatt kiszellõzött. Kicsit meg is voltam ijedve, nem-e húsos rizst kaptam. De nem.
astonferi
09-08-2015, 05:31 PM
vietnamit tudok 5 kg de az 480 /kg
ez kambodzsai de én is szívesen adok én is kicsomagoltam üvegekbe
mmilan21
09-10-2015, 03:53 PM
Címszavakban:
Spájz felújítva, új polcok felállítva(egérlyukak sárga tetõcserép darabokkal lettek kibélelve :)),
Pár huzatforrást megszüntettem(egérlyukak pl.),
Burgonya kiszedve, szétválogatva, elspájzolva,
Csalamádé üvegezés kész(ez fog leggyorsabban fogyni :)),
Füge lekvár üvegekben(egy kis ínyencség),
Fûszerpaprika füzérek elkészültek,
Tûzifát elrendeztem (a kis farakás elõzõ helyén egértanya kezdett kialakulni. :rolleyes:),
Egér csapdákat kihelyeztem,
Javítottam a logisztikát a raktárban,
"Zsákmányoltam" 4,2 l-es befõttes üvegeket a helyi sütödénél(meggy befõttek volt bennük és csak kirakják elvitelre zsákban az üres üvegeket az utcára),
Egy nagy prepper e-könyv gyûjteményt szedtem össze a kalózkikötõn,
Telefonon egyeztettem és nemsokára megjön a napelemes usb-s töltõm(végre :)).
A bolha piacon beszereztem azt a kézi kukorica darálót a morzsoló mellé.
Mindezt felkészülendõ a télre.
Van hogy az ilyesfajta ügyködések egy egész napot megtöltenek, de sebaj mert akkor érzem jól magam amikor a terveim megvalósulnak.
Pityubá
09-10-2015, 04:00 PM
Címszavakban:
.........
Telefonon egyeztettem és nemsokára megjön a napelemes usb-s töltõm(végre :)).
A bolha piacon beszereztem azt a kézi kukorica darálót a morzsoló mellé.
Mindezt felkészülendõ a télre.
Van hogy az ilyesfajta ügyködések egy egész napot megtöltenek, de sebaj mert akkor érzem jól magam amikor a terveim megvalósulnak.
Linkeld be légyszíves melyik napelemes töltõt vetted, had vizitáljuk meg.
Én nemrég készítettem, FB Túléléstárban írtam róla, viszi az 1 Ampert. :D
mmilan21
09-10-2015, 04:58 PM
Linkeld be légyszíves melyik napelemes töltõt vetted, had vizitáljuk meg.
Én nemrég készítettem, FB Túléléstárban írtam róla, viszi az 1 Ampert. :D
Egy egyszerû fémkeretes napelem volt usb csatlakozóval amit eredetileg rendeltem. Az direktben töltötte volna az eszközöket.
Még a nyáron rendeltem meg, de kifogyott a készlet és újat már nem kaptak, ezért egy hasonló eszközt küldenek majd helyette.
Miután megjött, akkor leírom a típusát és a linket. Lehet hogy már holnap.
Morpheus
09-10-2015, 06:57 PM
6272
GYERMEKESEKNEK!
Még nincs teljesen kész. Kap még egy postáslábtámaszt. Hiányzik róla a hátizsák és a kormányt lecserélem.
Ma már gurultam vele terepen, lejtõn szédületes! :-)
Kutyát is köthetsz elé. Elég ha segít a cuccot feltolni.
Öt voltos töltés is lesz az agydinamóról...
Hétvégén már tesztelem, teljes málhával, gyerekkel és egy hátamra kötött "ásóval".
Utánna változtatok.
Pityubá
09-10-2015, 08:50 PM
Egy egyszerû fémkeretes napelem volt usb csatlakozóval amit eredetileg rendeltem. Az direktben töltötte volna az eszközöket.
Még a nyáron rendeltem meg, de kifogyott a készlet és újat már nem kaptak, ezért egy hasonló eszközt küldenek majd helyette.
Miután megjött, akkor leírom a típusát és a linket. Lehet hogy már holnap.
Értem, és az ára ?
mmilan21
09-10-2015, 09:08 PM
Értem, és az ára ?
Marad az eredeti 9000 Ft szállítással együtt.
D - törölt tag
09-11-2015, 03:20 AM
6272
GYERMEKESEKNEK!
Még nincs teljesen kész. Kap még egy postáslábtámaszt. Hiányzik róla a hátizsák és a kormányt lecserélem.
Ma már gurultam vele terepen, lejtõn szédületes! :-)
Kutyát is köthetsz elé. Elég ha segít a cuccot feltolni.
Öt voltos töltés is lesz az agydinamóról...
Hétvégén már tesztelem, teljes málhával, gyerekkel és egy hátamra kötött "ásóval".
Utánna változtatok.
Szép!De pár tízezer málházott kilométer után,engedd meg ,hogy pár észrevételt tegyek!
Jó szándékból!
Mindenképpen szerelj sárvédõt,különben ez a gumi fõleg.össze fog titeket csapni vízzel,sárral,porral,még aszfalton is.
Túl magas és egyben túl alacsony a lábtartó!Túl magas,mert rollernál minél magasabban van,a támasztó lábat annál jobban igénybe veszi.Túl alacsony,mert egy útpadkánál vagy bakhátnál felakad.
Az elsõ féket le is veheted,nincs rá szükség,nem fogsz olyan tempóval menni.
A kormány kiképzése sem rollerhez,sem kerékpárhoz nem alkalmas.Egyenes kormányt tegyél,váll szélességeben és alacsonyabbra,mivel nem kerékpár,nem írok a jó túra kerékpár kormányról.
Nem lesz kényelmes a gyermeknek,mert minden elrugaszkodáskor hátra.majd elõre fog mozdulni ,egy idõ után hányingere lesz ,megfájdul a nyaka és a feje.
Az elsõ kereknél ne málházz sokat.A kerékpárok instabillá válnak minél több súly van elöl.Nehezen lesz kormányozható és kifordulásra hajlamos lesz a verda.
Az elsõ teleszkópot rögzítsd vagy másik ,fix villát tegyél,mert pumpálni fog.
De hát úgyis meglátjátok a teszten.
Egy túra kerékpár használhatóbb! Szerintem!
Morpheus
09-11-2015, 07:16 PM
Köszönöm az észrevételeket!
Ez egy eredeti terep roller koppintása minimális változtatással.
Az eredeti ára szlovákiából 120.000-Ft. Az ittenit még nem tudom, a közösségünk tagja építette, tehát nekem ingyen volt.
Doom!
Köszönöm az észrevételeket, sok jó van közötte, de ez egy kiforrott tipus, kereskedelemben kapható.
A kormány valóban nem eredeti és valóban több, mint szar. Az eredetin enyhén ívelt. Nem ezt kértem és le is cserélem. Most nem magyarázom el az építõ ötletét, szándékát, mert nem vált be.
Az eredetin van mûanyag sárvédõ, még nem raktam fel, hátha heggeszteni kell valamit.
Az elsõ teló fixálása hülyeség, mintahogy a fék levétele is. A lökdösés pedig nem rángatja a gyereket.
De jöjjön a mai teszt:
A juhokért kellett a picsába felmásznom a hegytetõre. A scootert vízszintesen hajtottam lábbal az úton. A sebesség kellemes meglepetés, szépen lehet haladni. A magasság miatt így ötven évesen már kicsit kellemetlen hajtani, mert a fenn lévõ láb jobban be van hajtva, mint ahogy kellemes.
Hozzá tartozik, hogy elég nyomorék vagyok. Tavaly tört a lábam, roppant a gerincem és pár napja járni se tudtam egy térdsérüléstõl. Két napig feküdtem, borogattam, most erõsen sántítok.
Szóval hegymenetbe már toltam...
A végén erõsen sántikálva, lihegve értem fel, idõnként jó volt megállni, rátámaszkodni.
A juhok a tarlóhántásos területen legeltek...
Aki nem tudja milyen a tarlóhántás: a learatott gabona tarlóját 10-15cm mélyen megtárcsázzák. Ek kifordítja a földet, de nem annyira, mint a szántás.
A hegytetõn a juhokkal sétáltam egy ideig lefelé, majd szokás szerint beelõztek és elhúztak. A scootert toltam, nem volt nehéz, kellemes séta volt a rögökön. Még jól is jött a támaszték a meg-meg bicsakló bokának.
A juhok elhúztak, így felálltam a szerkezetre és lerongyoltam utánnuk.
Olyan nagy sebességet értem el, hogy beértem a juhokat, pedig bírnak futni rendesen. :-)
A járgány a rögökön átszáguldott, nem zötyögött, végig biztonságban éreztem magam.
A két fékre erõsen szükségem volt a megállásnál.
A szokásos rám aggatott felszerelésem nem potyogott le.
Összességében: Ezen a tarlón rohadt szar gyalogolni, utálom, a lábam sokszor megbicsaklik a rögökön. Lefelé néha még rosszabb, mint fel. Most rohadt jó volt és ráadásul gyors a lejövetel.
Este a járgányt megmutattam egyik tagunknak, aki versenykerékpáros, most jött valami Mátra ralliról. Kipróbálta és elmondta, hogy szerinte valóban megfelelõbb arra a célra, amire használni akarom mint egy kerékpár. A teher TOLÁSRA, sokkal jobb, fõként a méretek és súlypont miatt.
Holnap következik a gyerkõc próba, vasárnap a túra. :-)
Morpheus
09-11-2015, 07:19 PM
Ja, mégvalami!
Aki ezen a terepen utánnam jön bicajjal, ugyan ilyen sebességgel, annak adok egy demizson pálinkát!
6272
.
Kéretik errõl adni folyamatosan infót! Nagyon köszönnénk még több fotókat.
Kitudja világvége után talán hasznát is vesszük. Elsõ rálátásra ígéretes és a kétkedõknek: sokkal több mint a semmi! :thumbup
Kiegészítés:
Kapható biciklihez vonóhorog fej és kiskocsira szerelhetõ vonóhorog...
Csak ötletként... ;)
Morpheus
09-12-2015, 08:22 PM
Ma megjártuk a Mátrát, Parádfûrdõ, Ilona völgy, Ilona vízesés...
Nyakigérõ sár, bõvizû patak, kövek, kidõlt fák, stb.
17 kg gyerek, 13 kg cucc.
Jól vizsgázott.
Menetidõ felfelé tolva: kb ugyanaz, mint málhát cipelve.
Lefelé: kb harmada, fele. A párom gyalogosan málha nélkül jött és rávertük a táv felét. :-)
Van videó, kép, lesz beszámoló, de holnap indulok felvidékre, oda is viszem. Most pihenek.
Morpheus
09-12-2015, 08:23 PM
6292
fater.lajos
09-16-2015, 01:51 PM
Morpheus!
Én beteszem ezt a linket ide:
http://nabukodonozor.webnode.hu/news/terep-scooter/
Nekem így teljesebb a kép!
mzperiksz
09-20-2015, 06:32 PM
Leszedtük a szõlõt.
Ha valaki tud ocsóér bogyózógépet ne tartsa magában, kezd elegem lenni a kézimunkából :D
Na most már kamiont is tudok vezetni. :cool:Ki tudja milyen jármû lesz ami mûködik.
astonferi
10-08-2015, 02:27 PM
van rá jogsid ettõl, még nem tudsz kamiont vezetni :haha:
Pityubá
10-08-2015, 09:34 PM
van rá jogsid ettõl, még nem tudsz kamiont vezetni :haha:
Vagy éppen jogsi nélkül tanult meg kamiont vezetni. ;)
Ja, hogy én mit csináltam ma ? Hmm hát diót szedtem, persze a sajátomat.
mmilan21
10-15-2015, 04:10 PM
Összehasogattam az akác tûzifát.
Csak a héten érkezett meg ez a szállítmány, de már össze van pakolva és a tetejére rákerült egy átlátszó esõvédõ fólia is.
Van még egy ennél is nagyobb rakat vegyes száraz fa, most azzal folyik a fûtés.
yeahno
10-16-2015, 08:13 PM
Ilyenkor nem irigylem a fával fûtõket.
(majd ha nem lesz gáz meg villany, akkor fogom)
A tegnapi nap.
Vettem 5-5 üveg meggy ill. borsó befõttet.Spár 200 Ft/db
Lecseréltem az ablakmosót,a kúton megnézettem a hûtõ folyadékot,megnéztem az olaj szintet.Kocsi rendben télre.
Teszteltem az esõben a kommandó smock párkát,nem ázik át ,ez is rendben.
Elkezdtem feltölteni a csõszekrényt ásványvízzel,már 18 db benne van és meg sem látszik.
Vettem 10 db pici gázpalackot 200/db a magbótba.(fõzõbe,lámpába,sátor fûtõbe,forrasztóba ezek valók.)
Átpakoltam a bob-ot ,téliesített felszereléssel(kesztyû,polár alsó ,felsõ,polár sapka,vastag zokni.+2 doboz tûzgyújtó tabletta+elemek.
Megrendeltem a vadászboltba a "nagy kést".
Ja és ki is takarítottam,ki is mostam,a fürdõt kisikáltam.
Ma csavargunk,végre itt a jó idõ!
Ma csavargunk,végre itt a jó idõ!
nem mentünk messzire,csak leugrottunk a tóra.Útközben beugrottam a pecaboltba,beszélgetni,híreket hallani,osztani az észt,inni egy kávét.
Sokan kérdezik tõlem haverok,ismerõsök,hogy milyen kést vegyenek!?Ne legyen drága ,de használható.Megláttam ezt a kést a boltban és gondoltam letesztelem.6496
Columbia Jinlang Company
acél :) SA 40,180 mm penge hossz,48 mm penge szélesség,penge vastagság 5mm,cordua tok,110 mm nyélhossz,súlya jó nehéz.
nem csak ez okból mentünk le hanem kicsit gombászni,körülnézni a jó levegõn,gomba az van bõven.6497649864996500650165026503650465056506650 765086509
Tehát a kés teszt.
65106511651265136514651565166517651865196520652165 22652365246525652665276528652965306531653265336534 6535653665376538653965406541
Mivel az ára 1220 forint volt(egy mozijegy ára)kicsit kiszórakoztam magam(kinek a mozi,kinek az erdõ).Szentül elhatároztam,hogy kivégzem a kést.
Kis ág vágás,nagy ág vágás ,ütõ fázás,fa repesztés,kukac ásás,sörösdöböz és kábel vágás,autogumi és tégla,kõ leamortizálása,célba dobálás.
Jelentem a csónak elsüllyesuztése nem volt teszt feladat,az úgy találtuk!
Tapasztalatok.
Nyélnehéz,rossz fogású,kényelmetlen.Megizzadtam a legkissebb sikerért is.A hegy letört az él kiment.
Ennyi!
Vajon mi várható a következõ 2-3 évtizedre?
- Szellemi és erkölcsi válság bizonyosan, hiszen az már most is van. Homoszexuálisok házasodhatnak össze és nevelhetnek gyereket. "Ma melyik apukád jön érted?"
Bárki számára alanyi jogon jár az abortusz.
A televízió mûsorai tele vannak idióta "celebekkel", erõszakkal és hazug reklámokkal. A hírmûsorokban tüntetések, sztrájkok, terrorakciók és természeti katasztrófák várnak rád nap mint nap.
- Erõforrás válság. Társadalmi rendünk, gazdaságunk kb. 80%-ban kõolaj-földgáz alapú. Régóta tudjuk, hogy a készletek hamarosan elfogynak, mégsem ösztönöz senki, hogy tegyél valamit. Sõt. Növeljük a felhasználást siettetve ezzel a készletek kimerülését.
- Ökológiai válság. Bolygónk természetes rendszerei gyorsan és drasztikusan átalakulnak a szemünk láttára. Emelkedik a hõmérséklet, szaporodnak a természeti katasztrófák. Az édesvizû (ivóvíz!) gleccserek elolvadnak, a tengeráramlások átalakulnak, a növényvilág vándorol. És nem csak a növényvilág vándorol. Új fogalom szöletett: Öko- menekült.
Milyen hatással lesz mindez az életünkre? Vajon roppant fejlett civilizációnk meddig óv meg minket ezeknek a változásoknak a káros hatásaitól? Meddig vigyázza életünk és vagyontárgyaink épségét országunk vezetése? Ugye nyugodt vagy? Hát lehetsz is! Nézzük csak? Gyermekedet korszerû, jól felszerelt iskolákban nyugodt, derûs tanárok képezik mûvelt és profi szakemberré. Munkahelyed kényelmes és stabil megélhetést biztosít hosszú távra többféle továbblépési lehetõséggel. Átmenetileg meggyengült egészséged helyreállításán tucatnyi kiváló szakember buzgólkodik. Sokáig sorolhatnám, mígnem életed alkonyához érve látni vélem, a társadalom megbecsült tagjaként tágas, szép nappalid ablakán kitekintve mosolyogva nézed, ahogy egy szem unokád önfeledten kacagva ugróiskolázik kilenc barna bõrû pajtásával, akik közül az egyik épp most kínálja sütikével. Majd tekinteted a távolba réved, és kedvenc karosszékedbe ereszkedve egy pohár portóival öblíted le az ebédre elfogyasztott borjúpecsenyét azon gondolkodva, hogy a horvát tengerpart alkalmas-e az ezüstlakodalmatok megünneplésére. Merengésedbõl telefonod hangja riaszt fel és kisvártatva csöndes mosollyal mondasz igent keretszomszédod (tudod, akié a kilenc lurkó a kertben) invitálására, aki az elõzõ napi golfmeccs visszavágójára hív. Ugye nyugodt vagy? Hát lehetsz is! De mi lesz, ha a helyzet netán máshogy alakul? Hogyan kezeled azokat a válságokat, amelyeknek a tünetei már most is ott kopogtatnak az ajtódon bebocsátást követelve? Hogyan kezeled az erkölcsi és szellemi értékek válságát? Kirekeszted a televíziót az életedbõl? Kiváló gondolat. Hogyan kezeled az erõforrásválságot? Tanulmányozod a lakossági energiamegtakarító módokat? Kiváló. De vajon elég lesz-e mindez ahhoz, hogy szétkergesse a civilizációnkat beárnyékoló rusnya sötét fellegeket? Hogyan kezeled az ökológiai válságot? Mit teszel azért, hogy legyen elég tiszta ivóvize a családodnak? Mit teszel azért, hogy fenntartható legyen az életed akkor is, ha nem lesz áram és/vagy gáz? Mit teszel akkor, ha a házadat szélvihar rongálja meg? Mit teszel akkor, ha a havi fizetésed csak egy kiló kenyeret és tíz tojást ér? Mit teszel akkor, ha bezörget hozzád Li/Abdul és tizenkilenced magával élelmet és menedéket kér? Mit teszel akkor, ha hirtelen rádöbbensz, hogy már csak ketten maradtatok az utcában, akik beszélik a magyar nyelvet? Mit teszel akkor? Mit teszel addig?
GAZDA
10-19-2015, 01:48 PM
Még szerencse hogy az élet derûs oldalát nézed! :-D Egyébként mi van ha nem szeretek golfozni és a hazai borokat részesítem elõnyben? :-D
A szokásos hétvégi kiruccanás a kutyával,egy kis csavarral(szokás szerint).6550655165526553
A csavar!
Volt szerencsém a héten egy magboltban vásárolni egy 400 grammos fejszét,ami bõven jó az erdõ törvény alapján,potom 1890 forintért.
Egy kis teszt,valós körülmények között.
X7 (9800,-) vs. JUCO (1890,-)6556655765586559
Több feladat volt.pl azonos mennyiségû és erõsségû ütések.
21 db ütésnél az olcsó balta már végzett,az X7 még a felénél tartott.65546555
Még volt pár feladat és a végeredmény döbbenetes!!!!!!!!!!
656065616562
Összeállítottam egy állandó,kirándulós Edc-pakkot is,most már ezt csak be kell dobni a zsákba,vagy amilyen táskát viszünk.
656365646565
Csináltam egy kis változtatást a letesztelt baltára.A nyele nem tetszett,túl vékony és csúszkált a kezembe.De kitûnõen vizsgázott,úgyhogy marad és megy a bob-ba. 6566
Ugyanez a Juco típusú 400 gr-os balta van a kocsimban, ha porcelánon kifened, simán viszi a szõrt. Sajna változó a minõségük, több Juco termék is van itthon, a nagyobb baltának hamar kimegy az éle. Szerintem ez a 40 deka kissé kevés, érdemes egy akác nyelet faragni bele, úgy tökéletes lesz.
Doom, azt a fenõkövet, ami az elõzõ képen van, próbáltad már?
Ami ennél is jobb minõség, az ez (és az ára sem rossz): https://www.primanet.hu/termekek/PWS-010196-01/extol-premium-balta-uvegszalas-nyellel-06-kg-8871220.html
Igaz 60 deka, de az enyémbõl 10 dekát leflexeltem, köszörültem, átnyeleztem. Mindent visz, nagyon jól tartja az élét:
6567
Doom, azt a fenõkövet, ami az elõzõ képen van, próbáltad már?
A baltákat meghúztam a teszt elõtt ill. a konyhakéseken gyakorlom az élezést.A GI-t is megéleztem vele.Kimondottan jó!Recésre élez,de az nem baj,úgy viszi a husit mint az álom!
mzperiksz
10-24-2015, 05:29 PM
Ezzel igazi élmény lehet dolgozni!:thumbup
Csináltam egy kis változtatást a letesztelt baltára.A nyele nem tetszett,túl vékony és csúszkált a kezembe.De kitûnõen vizsgázott,úgyhogy marad és megy a bob-ba. 6566
Csak azért kérdeztem, mert volt egy hasonló kövem, amitõl meg kellett szabadulnom, annyira rossz minõség volt... Úgy tûnik itt is változó a minõség.
http://www.euro-kes.hu/keselezes/arkansas-keramia-fenorud.-116-mm/Ehhez hasonló alkalmatossággal fenek mindent, kések, balták is konvex élûek. Anno még Haidu cég gyártott ilyen rövid fenõrudakat különbözõ finomságban, abból betankoltam. Tizenegynéhány cm, könnyen tárolható, szállítható, iszonyatos jó élet lehet vele húzni, igazából bármire.
GAZDA
10-24-2015, 09:44 PM
A szokásos hétvégi kiruccanás a kutyával,egy kis csavarral(szokás szerint).6550655165526553
A csavar!
Volt szerencsém a héten egy magboltban vásárolni egy 400 grammos fejszét,ami bõven jó az erdõ törvény alapján,potom 1890 forintért.
Egy kis teszt,valós körülmények között.
X7 (9800,-) vs. JUCO (1890,-)6556655765586559
Több feladat volt.pl azonos mennyiségû és erõsségû ütések.
21 db ütésnél az olcsó balta már végzett,az X7 még a felénél tartott.65546555
Még volt pár feladat és a végeredmény döbbenetes!!!!!!!!!!
656065616562
Kicsit meglepõ a teszt eredmény de csak egy kicsit! :-) Kellene egy hosszabb távú teszt is egyszeri használatot sok minden befolyásol és még a kezed sem állt rá az eszközre.
GAZDA
10-24-2015, 09:47 PM
. a konyhakéseken gyakorlom az élezést.!
Nagyon jó módszer!
mossberg-operator
11-17-2015, 01:07 AM
Prepper haverom 20l sort foz. 6595
mossberg-operator
11-28-2015, 10:53 AM
Szigeteles buborekos foliaval: 67016702
Treff király
01-22-2016, 12:09 PM
Nem vagyok egy nagy fúró-faragó ember.
A hétvégén egy fogpiszkálót készítek.
A megrendelt gerenda ma megérkezett.
:)
ZeroPont
01-29-2016, 11:17 AM
Sétáltunk egyet a két kis "cimborámmal". :thumbup
68796880688168826883688468856886
GAZDA
01-29-2016, 05:55 PM
Mi a következtetés a vasakról?
ZeroPont
01-30-2016, 08:05 PM
Mi a következtetés a vasakról?
A RAT 1, folderhez képest, erõs és masszív, jól használható pengeformával. Kint a dudvában fõleg fixeket használok de ha a folderek közül kéne egyet erdõjárásra választanom akkor a RAT 1 lenne az. Mindennapi hordásra is megfelel ha nem zavar az emberes méret. ;) A Bear Grylls Ultra Compact viszont hiába fix, olyan pirinyó :D , hogy nomád környezetben nem sokat ér. Valójában nem is azért vettem, hanem mert szerettem volna egy legál fixet az EDCmbe. Városi környezetben kiváló és egy átlagos nyakkésnél jobban használható, átgondolt koncepció de erdei környezetben csak egy játékszer.
Ihasz Laci
01-31-2016, 08:51 AM
leteszteltem nehany szikravetot hogyan teljesitenek. ketto kici occo kinait meg ketto markasabbat, schrade meg light my fire.
az eredmeny ez lett: 1., light my fire 2., kinai 3., schrade 4., kinai
akit erdekel a video:
https://www.youtube.com/watch?v=8p_Pu-tSUho
mossberg-operator
03-15-2016, 08:42 PM
Voltam a gyerekkel cserkesz csapat toborzon. Remelem lesz belole valami...
Ádám Csaba
05-12-2016, 08:52 PM
Vásároltam áramszünet esetére világító "alkalmatosságot". (350 nagy gyertya és 500 doboz gyufa)
Nyáron építek nagy fatárolót. 3-4 évre elegendõ tüzelõnek. Ahhoz vásároltam meg a vasanyagot.
A lakásunknál gyûjtöm mátol az összes esõvizet hordókban öntözéshez.
Feleségemmel vettünk egy rakás (80-100 db.) palántát külömbözõ zöldségekbõl. (A palántázás idén nem sikerült külsõ tényezõk miatt!)
Ihasz Laci
05-13-2016, 05:15 PM
kiporbaltam az uj kocsit hogy megy terepen, elso proba ut volt, csak ovatosan mentem.
https://www.youtube.com/watch?v=dOw3FFXtdzg
Egy laza reggeli..egy bicska+egy öngyújtó...a többi a lábunk alatt van!
71717172717371747175
Nem nagyon érek rá annyit írogatni ,mint régen.Telkeket nézek..mindennap meló mellett kettõt meg tudok nézni délután.
Nem könnyû.De nem is reménytelen.
Van egypár valóban eladó..vannak az unatkozó nyuggerek..meg vannak a komplett idióták....
Az eladók közül eddig kettõ tetszik(föld,ház,kút,villany kerítés...kocsival megközelíthetõ!!!!)ezekre tettem pofátlan ajánlatot...majd érik...nem sürgõs!
Aztán vannak..."a két kezemmel építettem" címû semmire sem való 1 .világháborús harctérre emlékeztetõ szõlõ "birtokok"...eladni nem akarja,de menjen valaki aki foglalkozik vele....a csúcs egy homokos telek,tele kidõlt -bedõlt karókkal,dróttal,rehült ,letaposott kerítéssel,kút nélkül,pozdorja bódéval.......400000,- hirdet(de mikor elmentem meggondolta magát és "egymillió alatt nem adom...ez az életem")..akkor minek hirdeted barom!!!! (a benzin nem ingyen van nekem)
Ja ...a komplett bolondok....volt egy lakható házas...8 kilóért(a hely nem jött be)..ugyan abban az utcában,ház nélkül,1,5 milla!!!! (totál bolond)
Gyerekek,úgy el vannak szállva az emberek maguktól,hogy beszélgetni sem lehet velük...tiszta gyagya mindenki!
De mondom,azért van remény...százból talán négy-öt ami valóban árában van ....és jó is....és tud a tulaj kommunikálni is....
...ja és tényleg ELADÓ!:tapsol:
Ádám Csaba
05-28-2016, 08:02 PM
Már korábban említettem, hogy tavaly sikerült megvenni a tanyámat. Több mint egy évig kerestem, már majdnem vettem egy másikat, amikor rátaláltam a mostanira. Nem bántam meg, hogy egy évvel késõbb kezdhettem el gazdálkodni.
Ne add fel, majd összejön!
Már korábban említettem, hogy tavaly sikerült megvenni a tanyámat. Több mint egy évig kerestem, már majdnem vettem egy másikat, amikor rátaláltam a mostanira. Nem bántam meg, hogy egy évvel késõbb kezdhettem el gazdálkodni.
Ne add fel, majd összejön!
Hát nem egyszerû..amikor nem volt ilyen szándékom akkor egymás után futottam bele...jobbnál -jobbakba.
Az enyémek hamar elkeltek,mert nagyon színvonalas volt mindegyik.
Lehet magas a mércém?:confused:
Gazdálkodni nem nagyon akarok,mert azért nem égetem fel a városi szálat.
Egyenlõre olyat keresek amihez van egy jó pince és jó kút.Megpakolom tartós élelmiszerrel+szerszámokkal,magokkal..ha kell ások/vetek.
..és a kerítés ami fontos,mert az rohadt drága,a türkisztáni szilt majd mellé ültetem.
A házzal nincsen nagy igényem..ne dõljön össze és ne ázzon be,legyen kémény.A komfort nem érdekel...engem még kis kádba fürdettek,a sparherdon melegített vízzel...úgyhogy el lehet lenni fürdõszoba nélkül is.
Villany jó ha van,mert könnyebb az élet,de nem feltétel,kaszálni tudok.
A kocsiút viszont fontos.
A terület max 1000m2,azzal még elbírok.
A két videó fõként három dologgal foglalkozik.....hûtés a természetben,tûzgyújtó kocka teszt és víztisztítás.
A végén bónuszként,teljesen véletlenül..a kutyám is tesztelve lett :haha:...bár ezt a jó tulajdonságát már többször tapasztaltam.
Húzza a lóbõrt,de azért figyel a környezetére.
Kicsit hosszú lett ismét,de vétek szétvágni,mert minden perc fontos lett!
https://www.youtube.com/watch?v=Q0wtJqOibE4
https://www.youtube.com/watch?v=ha8QucNMb7k
WestBam
06-30-2016, 07:34 PM
Doom!
Csinálj egy blogot és tedd oda a videóid, szerintem jobban áttekinthetõ lenne. Most nyaralok így nem tudoom megnézni õket, de amint hazatérek és lesz kis idõm megnézegetem. Nagyon rákaptál ahogy látom :thumbup
Doom!
Csinálj egy blogot és tedd oda a videóid, szerintem jobban áttekinthetõ lenne. Most nyaralok így nem tudoom megnézni õket, de amint hazatérek és lesz kis idõm megnézegetem. Nagyon rákaptál ahogy látom :thumbup
Ja...kösz!...nagyon jó szórakozás!
No + visszanézve sokat tanulok a dolgokból!
Az aláírásomnál ott van a csatorna linkje..ott mindent megtalálsz/megtaláltok!
Van még pár téma...bob,evakuációs csomag,felszerelés elzárkózásra(kijárási tilalomra)..lesz hálózsák és hátizsák teszt bemutató..lesz egy hosszabb a bakancsokról.....mit tudom én.. érdemes feliratkozni! :admire:
GAZDA
07-01-2016, 08:05 PM
Jó volt, különösen a kutya. :-D Ásót még nem szereztél be?
...nem eccerû....
https://www.youtube.com/watch?v=rKNrhEAK330
GAZDA
07-03-2016, 01:54 PM
...nem eccerû....
https://www.youtube.com/watch?v=rKNrhEAK330
Erre kellene valami gazdaságosabb megoldás mert sem vízzel sem tüzelõvel nem lehet bírni. De érdekes kísérlet!
Erre kellene valami gazdaságosabb megoldás mert sem vízzel sem tüzelõvel nem lehet bírni. De érdekes kísérlet!
Hát igen...érdekes!:haha:
Mondjuk amíg csinálgattam eszembe jutott egy ismeret terjesztõ film....
"Túlélõink,vizet tisztítottak egy mocskos tó mellett a holnapi útra...a nap már lebukóban..és volt egy usa-kajatáljuk.."
"másnap reggel cihelõdés..és panaszkodás,hogy milyen nehéz 20 lityis marmonkanna,a kristálytiszta vízzel" :)
..hogy görbe tükör e?..kicsit igen!
Összevagdalhatnám a videókat és tálalhatnám úgy is "hogy pikk-pakk...nem nagy ügy.."
Hogy is fogalmazott a fórumtárs?...Instant videó!:)????
Persze ,megértem..ezek az uncsi részek...a nem érdekes részek,...a lépjünk tovább az akciórészhez részek..."a nem fogok félórát videót nézni részek"...."mert rohanok és nem éééérek ráááá!"
Majd aztán amikor(remélem soha,mert kibacott xar íze volt :haha:).....jön a döbbenet!
...hát EZ a videókban neeem ííígy vóóóóót!...Sokkal eccerûbb vóóóót! :haha:
Ihasz Laci
07-07-2016, 02:37 PM
nem annyira prepperkedes de talan megis.
voltam turazni. ma kimondottan sokat akartam gyalogolni, semmi setalgatas.
azert a tajban volt idom kicsit gyonyorkodni:
7300 7301 nem az alpok:) de azert egy 400 meter magas domb jo volt inditasnak.
7302 ott a hatterben latszik a tenger, vagyis az angol csatorna
7303 a dombtetorol le egy kis volgybe aztan keresztul az uton es egy nagy korbe a kepen lathato erdon keresztul vissza a domb aljahoz a parkoloba.
7304 7305 az erdoben volt szerencsem belefutni ebbe a kis allatba, nem akartam tul kozel menni, nehogy megilyesszem ugyhogy csak a tavolbol kb 25m-rol kaptam lencsevegre. csillagos otos annak aki felismeri?
Ihasz Laci
07-07-2016, 02:40 PM
ja a lenyeg kimarad:) a tavot nem tudom mert ossze vissza mentem minden fele de 4 orat gyalogoltam osszesen kozben egy fel oras pihenovel.
jol esett jol elfaradtam.
Érdekes kísérlet volt és jól szórakoztunk a felvétel közben! :haha:
Bent hagytam a balfékeskedést is...hogy látszódjon..szokás szerint ez sem egyszerû!
https://www.youtube.com/watch?v=FzwBhb0jVlY
A hangminõségért elnézést kérünk,de dugdosni,takargatni kellett a telefont az esõ elõl!
Jó szórakozást és a kollégámnak köszönöm a közre mûködést!
Ha nem is mindig minden sikerül tökéletesen..legközelebb..ne adj Isten éles helyzetben,már a hibákból tanultunk most,amikor nincsen tétje.
mzperiksz
08-19-2016, 03:28 PM
Ápgrédeltük a bolt :)
7396
GAZDA
08-19-2016, 03:50 PM
Doom
Munkavédelmi boltban nem volt semmi vízálló ruci? :-D Azt a bakancsot sürgõsen felejtsd el és vegyél egy NORMÁLISAT amíg lábra tudsz állni!!!
shadow177
08-19-2016, 07:01 PM
Bocsásd meg Doom hogy belebeszélek, de nem lett volna jobb az egyszerû módszer? Fogod a nejlont kikötöd a sarkait viszonylag vízszintesen és erõsen, aztán a közepére raksz valami kicsi és nehéz tárgyat, kavicsot gyümölcsöt valamit. Mikor gyûlik a víz mellette akkor a legmélyebb részen a tárgy mellett kiszúrod a bicskával és aláteszel valamit! A víz meg a lyukon át az alátett edénybe folyik.
Bocsásd meg Doom hogy belebeszélek, de nem lett volna jobb az egyszerû módszer? Fogod a nejlont kikötöd a sarkait viszonylag vízszintesen és erõsen, aztán a közepére raksz valami kicsi és nehéz tárgyat, kavicsot gyümölcsöt valamit. Mikor gyûlik a víz mellette akkor a legmélyebb részen a tárgy mellett kiszúrod a bicskával és aláteszel valamit! A víz meg a lyukon át az alátett edénybe folyik.
Nyugodtan beszélj bele,mert minden ötlet értékes!:thumbup
Teljesen jó amit leírtál és tényleg mûködik is ideális körülmények között.
próbáltam az egyszerû módszereket(amiket írtál).
Elsõre ugyanígy kikötve a közepén lyukkal és egy kaviccsal.Az eredmény az lett,hogy rátapadt a vizes nejlon a kavicsra és csak gyûlt a víz,nem folyt le.
..aztán formátlan kõvel próbáltam,de akkor szeles volt az idõ és úgy lengett a nejlon mint a vitorla föl-le .Mindenhová folyt a víz,csak az edénybe nem alatta.
Ezt kiküszöbölendõ törtem a fejem,hogyan mozogjon együtt az edény a nejlonnal.
...szóval nem is olyan egyszerû(ez sem)valós körülmények között,mint ahogyan le van írva a túlélõ könyvekben....
Doom
Munkavédelmi boltban nem volt semmi vízálló ruci? :-D Azt a bakancsot sürgõsen felejtsd el és vegyél egy NORMÁLISAT amíg lábra tudsz állni!!!
Hát ja!...egyszerûen nem gyártanak kényelmes és vízálló villanyszerelõ,mûbizonylatos bakancsot!:mad:..nincs a piacon!
Ráadásul nálunk még a szár hossza is szabályozva van,mert tartania kell a bokát mászás közben.
De az is igaz,hogy a mûbizonylatos villamos cipõkre ráírják ,hogy "száraz,mûhely körülmények között".
Na hát ez az ami a melónkba nincsen.
Van gumicsizma,de abban meg nem lehet kapcsolni(nem bevizsgált)..sem oszlopra mászni..de nagyon menni sem(én ki nem állhatom).
Szóval kínlódik a cég is milyet vegyen,a gyenge kínálatból...de nem nagyon van megoldás.Becsületükre legyen mondva próbálkoznak.
Ami a képen van rajtam,az egy kísérleti darab,még nincsen rendszerben,csak tesztelés alatt.
Mérsékelten vízálló(pocsolyában megadja magát),nehéz és kényelmetlen(vékony a talpa).
A kollégámé a narancssárga fûzõs,kicsit jobb,de annak meg a bélés megy szét pár héten belül.
Vennék,vennénk jó bakancsot...de nincs!
Ápgrédeltük a bolt :)
7396
Errõl írsz majd valami beszámolót? Mit bírnak? Mire kötötted rá õket? :thumbup
mzperiksz
08-20-2016, 11:04 AM
2x240w, 2x150Ah akkumulátor lesz alatta.
A töltésvezérlõt most rendeltem meg kínából, 30A-es tracer.
Errõl írsz majd valami beszámolót? Mit bírnak? Mire kötötted rá õket? :thumbup
raktaros
08-20-2016, 02:26 PM
Ha tudsz olcsón napelemet, ne tartsd vissza :)
Már évekkel ezelõtt kezdtem megvenni a dolgokat a szigetüzemhez.
Így utólag elég bukta a dolog, de nem gondoltam hogy így mennek le a napelemek árai.
Ráadásul van 4db kicsi 50W-os panel is amit már mégsem fogok feltenni a tetõre, mert nem éri meg a drága tartószerkezet miatt érdemesebb nagyobbakat.
(majd valahova felhasználom)
mmilan21
08-20-2016, 05:16 PM
Ha tudsz olcsón napelemet, ne tartsd vissza :)
Ez engem is érdekelne.
Eddig ez a legolcsóbb amit találtam:
80.000 Ft/1db 24 Voltos, 250 Watt teljesítményû, polikristályos napelem panel:
http://zoldmegoldas.hu/napelem-panelek/polikristalyos-napelem-panelek/24v-polikristalyos-napelem-panel/250-wattos-24v-napelem-panel.html
raktaros
08-20-2016, 05:46 PM
Van két 185Wp panel amit fel akarok tenni és mellé még kettõt. De már ezt a típust nem lehet kapni, most olyant kellene vadásznom aminek a munkapontja hasonló és a panel magassága (igaz utóbbi csak esztétikai dolog). Találtam használtan jó árban, de persze túl messze vannak.
Régen volt "félfás" forrásom, de már megszûnt :(.
Te is szigetüzemet tervezel?
mmilan21
08-20-2016, 05:59 PM
Van két 185Wp panel amit fel akarok tenni és mellé még kettõt. De már ezt a típust nem lehet kapni, most olyant kellene vadásznom aminek a munkapontja hasonló és a panel magassága (igaz utóbbi csak esztétikai dolog). Találtam használtan jó árban, de persze túl messze vannak.
Régen volt "félfás" forrásom, de már megszûnt :(.
Te is szigetüzemet tervezel?
Igen, szigetüzemû rendszert.
Két ilyen 250 Wattos panel elég is lesz egyenlõre.
mzperiksz
08-20-2016, 06:39 PM
Használt napelemek, jofogáson vettem 60-ért a szerelvényekkel együtt egy tekepítéssel foglalkozó embertõl.
Az a baj hogy a telefonszámát elhagytam, még nekem is kellene 2db.
A munkaponttal nem kell vacakolni ha olcsón tudsz szerezni táblákat, mindegyik mögé be kell tenni egy pár dolláros mppt vezérlõt és az közös nevezõre hozza õket.
http://www.naploposhop.hu/napelemes_termekek/solar-edge-teljesitmeny-optimalizalok
raktaros
08-20-2016, 07:12 PM
Pest környékén lett volna 180W panelek 20e-ért :(.
Pár dolláros mppt-t még nem láttam, egy olcsóbbat vettem, amit szétszedve kiderült nem is mppt:
http://www.wellsee.cc/images/201103/goods_img/163_P_1300497954716.jpg
Most éppen úgy tervezem hogy veszek két nagyobb panelt (pl. 250Wp) a 24Vos rendszerre és a két 185-ös meg megy a 12V-ra.
mzperiksz
08-20-2016, 07:25 PM
Oké, tíz dolláros :)
http://www.aliexpress.com/item/High-tech-30A-12V-24V-Auto-Switch-MPPT-Solar-Panel-Battery-Regulator-Charge-Controller/32716396666.html?spm=2114.30010308.3.226.VQHOLB&ws_ab_test=searchweb201556_8,searchweb201602_2_100 57_10056_10037_10055_10054_301_10059_10033_10058_1 0032_10017_10060_10061_10052_414_10062_10053_413_1 0050_10051,searchweb201603_4&btsid=ca0a1ca2-9c51-40bd-a819-c359cdf73fbb
raktaros
08-21-2016, 10:07 AM
Ennyiért nem hinném hogy valóban mppt...
raktaros
08-21-2016, 12:52 PM
Ahogy a panel képét nézegetem, tényleg nem tûnik annak.
De ahogy írod te sem ezt vetted :)
mzperiksz
08-21-2016, 03:31 PM
Melyik panel képét?
Azt irja hogy a régi cmtp02 valóban nem mtp volt, de ez az új verzió már az.
Azért nem ilyen ócsót vettem mert nálam ~80 volt a lejövõ.
Ahogy a panel képét nézegetem, tényleg nem tûnik annak.
De ahogy írod te sem ezt vetted :)
raktaros
08-21-2016, 04:05 PM
Ami linket adtál, ott az új panel képe is. Azon sincs 30A-es dc-dc konverter az tuti, de még 10A-es sem. Anélkül meg még nem láttam mppt töltõt.
Számomra lényegtelen mert megvannak a töltõim, csak ha valaki ezt akarja venni járjon utána, ne csalódjon.
Én párszor nem körültekintõen választottam meg eszközöket, így van amit nem, van amit csak módosítva, van amit csak korlátokkal tudok használni :(
raktaros
08-21-2016, 04:46 PM
Azért nem ilyen ócsót vettem mert nálam ~80 volt a lejövõ.
Nekem mindkét töltõ felsõ határa 75V, így ha akartam volna sem tudtam volna sorba kötni a paneleket.
Kamionos
08-25-2016, 12:27 PM
Eltöltöttem egy hétvégét az erdõn. Erediteg az EDC-vel terveztem, de végülis BOB lett belõle.
A táborhely, ahol letelepedtem. Háttérben meredek kõfal. Bokrokkal körülölelve. Elsétált mellettem egy túristacsoport még a tûzgyújtás elõtt, de senki nem vett észre. Patak 50 méterre.
74057406740774087409741074117412
Úgy ítéltem meg, hogy sok kõ között ment át a patakvíz, így csak egy géz-kávéfilteres szûrést csináltam, aztán 10 percig forraltam. Az elkészült levesnek jó íze volt. Megmaradtam.
A menedék kényelmes volt. Amint lefekedüdtem beterítettek a döglegyek. Mondjuk meg voltam izzadva rendesen, lehet az vonzotta õket.
A BOB-ot felül kell vizsgálnom. Kisebb edény, kevesebb konzerv, plusz kell bele egy moszkítóháló és egy kézi fûrész. EDC-be pedig tampon. A fûrészt teljesen feleslegesnek tartottam, mivel van baltám. Megoldható vele minden, dehát csináltam vagy 5 órán keresztûl így a menedéket.
Sokmindenre gondoltam, hogy gond lehet. Éjszaka, egyedül, vadak, hangok. Hát nem! Az aprónép! Szúnyogok, bogarak, legyek. Kiállhatatlanok. Vagy csak én vagyok puding.
Ami még eszembe jut, hogy egyetlen állatot sem láttam, hallottam!! Hová lettek. Se egy madár, fácán, mókus, nyúl. Kamaszkoromban ez nem így volt. Úgy készültem, hogy lövök magamnak valamit, de bajban lettem volna, ha nincs nálam kaja.
Összességében nagyon jó volt. Kitisztította a fejemet. Néhány dolgot átgondoltam.
Kamionos
08-25-2016, 12:37 PM
Tegnap pedig befõztünk 40 kiló õszibarackot. Emberes meló volt. Nem is tudom, hogy hová fogjuk tenni, mert már teltház van a kamrában.
mmilan21
08-25-2016, 12:47 PM
Tegnap pedig befõztünk 40 kiló õszibarackot. Emberes meló volt. Nem is tudom, hogy hová fogjuk tenni, mert már teltház van a kamrában.
Bõvítsd a tárolókapacitást a kamrában. :)
Az is megteszi ha az egyforma méretû befõttel teli üvegeket egymás tetejére rakod (amennyiben még van függõlegesen hely) vagy ha van eszköztároló szekrényed a kamrában, akkor szabadíts benne fel helyet pár tucat befõttnek.
Ádám Csaba
10-03-2016, 09:14 AM
Pénteken levágtam egy kecskét és felaprítottam. Rég nyúztam már állatot, de örömmel tapasztaltam, hogy sikerült kivágás nélkül levennem a bõrt. Gyakorlatilag kidobásra került a bõr, de megcsináltam. A belet kivittem a kert végébe és az volt a tervem, hogy este kiülök kis-golyóssal, hátha jön valami dögevõ, de ebbõl nem lett semmi.
Sergeant
02-02-2017, 06:08 PM
Ez lett belõle. A penge valamilyen nagyon rideg rozsdamentes anyag, nagyon éltartó. A markolat vasat lágyabb lemezbõl védõgázos hegesztéssel raktam hozzá. A markolat rész 5m berántózsinór, 150 Ft. Ennyi volt az egész projekt költsége. Saját kézhez formáltam, több funkció ellátására. Ütni.vágni, tegnap akácot hasogattam vele, fatwood-ot szedtem a fenyõimbõl, faragtam. Jó, használható, nekem megfelel az F1 és a 35cm-es macséta mellé. A svájciról majdnem elfeledkeztem...
Méretei: teljes hossz: 27cm, penge 14,5 cm, 4-es lemez.
2424
2425
2426
Azóta elkezdõdött a változás. Kevés az idõm. Ez is több napos munka volt.
Trespa a markolat anyaga. Piszok kemény. Még jó néhány napot melózni fogok rajta.
Utána jön a tok...
7847k
7848
Tegnap szóltam asszonynak, hogy este szimuláció úgy készüljön.
Nem értette. Még.
Amikor már majdnem elaludt, kezébe kis jó fényû lámpa, stukkert tudja hol van,
én kint motozok a bejáratnál full sötétbe. De õ is full sötét szobából kellett, hogy kijöjjön a lehetõ leghalkabban, világítson a képembe és szedjen le :pisztoly:mintha betörõ lennék.
Persze töltetlen fegyverrel, csak csattogtasson rám.
Csak annyi lett volna a lényeg, ha õ eszmél fel hamarabb vagy nem vagyok otthon éjszaka ami naggyon ritka, akkor tudja és szokja mit kellene tennie.
Lehet hülyeség, meg ebben a formában gagyi de biztos ami sicher. Már lõtt élesbe vele, de szokni kell.
El komolytalankodta bakker.:mad: Minek vonzok be ilyeneket duma:confused:........ Van sok éjszakai állat a városba....
Tavasszal megyünk lõtérre is gyakorolni és valószínû veszek egy Vipert (asszonyé lenne) is a Zoraki mellé.
Lehet leteszem a vadászvizsgát, kell puska is.:cool:
Ihasz Laci
02-08-2017, 10:59 AM
en fejszevel varom a betoroket:)
Az se rossz.:)
De mire meglendíti a kiscsaj.....
Majd ha a földre lötte, szadizhat vele.:D
Sergeant
03-19-2017, 05:55 AM
A héten elkezdtem a 40órás tûzoltó tanfolyamot. Két hét múlva vizsgázom.
Komoly elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenni a végén. Akit érdekel a neten megtalálja a képzési és vizsga anyagot.
Természetesen, mindezt munka mellett csinálom.
Néhány hete egy elsõsegély és defibrillátor kezelõ tanfolyamot végeztem el.
Én valahogy így képzelem el a felkészülést...
:)
Nemrég találtam otthon egy rozsdás, letört baltafejet és egy törött nyelet. Ma tele lett a butykosom és nekiálltam összeházasítani õket. Röpke másfél óra alatt a lépcsõn ülve egy késsel és egy reszelõvel sikerült a nagy mutatvány. A következõ lépés az élezés és tesztelés lesz :)
Sosem csináltam még ilyet, a kellemes napsütésben nagyon jó kikapcsolódás volt. Az csak hab a tortán, hogy egy hasznos eszközzel több és két lommal kevesebb van itthon ;)
Néhány hete egy elsõsegély és defibrillátor kezelõ tanfolyamot végeztem el.
Én valahogy így képzelem el a felkészülést... :)
Szia,
Ezzel teljesen egyetertek!
Szerencsere sikerult nehany nagyon jo elsosegely tanfolyamra elmennem az elmult 1 evben, ennek nagyon orulok.
Regebben nem is gondoltam, hogy ilyenek (http://foto.belse.hu/161016/p1010333.html) vannak.
Tuzoltas gyakorlati keszsegeket meg jo lenne elsajatitani, abbol szinte csak elmeleti oktatast kaptam, de azt legalabb kivalot.
Bel
Sergeant
03-21-2017, 06:12 AM
A 40 órás tûzoltó tanfolyam a kályha, ahonnan a balerina mindig el tud indulni. :)
Nem hasonlítható egy hivatásos tûzoltó kiképzéséhez. Viszont, nagyon sok gyakorlati képzést ad.
Jövõ hónapban már létesítmény tûzoltóként is dolgozom másodállásban egy vegyi anyagokat is felhasználó cégnél.
A lehetõ legjobb felszereléssel és modern elektronikus védelemmel dolgozva. A folyamatos gyakorlat remélhetõleg megfelelõ rutint fog hozni számomra az idõk folyamán.
Az elsajátított ismereteket nélkülözhetetlennek tartom egy felkészülõ számára.
Sergeant
03-31-2017, 04:04 PM
7941
Mindezt munka és a napi rutin mellett...
Közben 5 centivel megemeltem a quattro-m. A sportfutómû nem a hazai utakra való...
7942
Al Bundy
04-09-2017, 11:34 PM
Palantaknak csinaltam, mert az asszony ultetni akar. Magas agyas, mert a foberlo nem engedi, hogy kertet csinaljunk.
79507951
Kurva nehez lett. A heten hozok bele foldet, es mehet az ultetes.
Palantaknak csinaltam, mert az asszony ultetni akar. Magas agyas, mert a foberlo nem engedi, hogy kertet csinaljunk.
79507951
Kurva nehez lett. A heten hozok bele foldet, es mehet az ultetes.
Én is ma rendezkedtem. Kihúztam a két gumiabroncsot az erdõbõl a ház mellé. Még nem tudom mit ültetünk majd beléjük. :)
7952
szeretjük a fõbérlõket...
Én is ma rendezkedtem. Kihúztam a két gumiabroncsot az erdõbõl a ház mellé. Még nem tudom mit ültetünk majd beléjük. :)
Kis kerti tavacskát? :)
szeretjük a fõbérlõket...
Sok albérlõ se jobb. Családban volt lakás kiadva régebben. Albérlõ 110ezret nem fizetett ki. Volt hogy felhalmozott mindenféle számlákat aztán nem szólt róla. Gázszámla-tartozás 60 ezer, vagy kifizeti majd egyszer, vagy nem. Utolsó 2 havi lakbérét se fizette ki mielõtt lelépett. Ez utóbbit nem is akarja kifizetni mert nem. :huuu: Család minden hónapban úgy könyörögte ki tõle a pénzt, mert a családnak kellett rohangálni a pénzért, mert az albérlõ nem akarta intézni. Pár kilométer gyaloglás túl bonyolult lett volna neki. :rolleyes: Sajnos vannak ilyen emberek. Pedig olcsón kapta meg a bérleti jogot, néhány ezressel többért más is kivette volna a lakást. De el lett adva, úgyhogy most már nem gond. Illetve az, mert legalább a 60ezres számlát jó lenne ha rendezné.
palizerhuszár
04-11-2017, 08:51 PM
A kertet sikerült mostanában fejleszteni. Borsó, bab, saláta, 5 fajta paradicsom, kelkáposzta, káposzta, karalábé, padlizsán...palánták szépen cseperednek. Több táblában különbözõ burgonyát is vetettem, a fátylasok lassan féllábszárig érnek. Retek több sátorral van, úgyhogy a hónapban dõzsölés és egy kis potya bevétel. Többféle hagyma fejlõdik több parcellán. Sajnos a vöröshagyma még nem lesz elég a családnak, de a fokhagyma majd mehet exportra is, mert rengeteg magot sikerült elrakni, mostanra már 20 cm körüliek a hajtásaik.
Sokat várattak a vetõmagokkal, de legalább egy része megjött, így több ezernyi csemegekukorica várja a szakaszos vetést. Több fajta zellermagot is vettem, de a drága magok még nem keltek ki (30000 Ft elég jó ár érte), míg a filléres társaik vidáman nõnek (3000 szem volt kb. 500 Ft). Ebben az évben rengeteg magot halmoztunk fel, így erõs fûszerpaprika és kanadai tök is szép számban várhatóak. Persze a termelésre rakott növények mellet számos tökfélét raktam a konyhakertbe is. Poharakban burjánzik már a kolbásztök, a patisszon,a cukkini, a spárgatök....Sajnos nem tudom fóliasátorba most kiültetni, de rövidesen kiültetem pár száz káposztafélével egyetemben. Évekre elég vetõmagot halmoztam fel répafélékbõl és paprika magokból. Ezek mellet többféle fûszer és gyógynövénybõl vettem magokat, de még a legtöbbet nem tudtam elültetni.
Rendeltem batáta palántákat és vettem csicsókát is szaporítási céllal. Valamelyik este közel 60 féle növényt számoltam össze ami vagy kikelt vagy még ültetésre vár (ebbe beleszámoltam a jól megkülönböztethetõ paprika, paradicsom...fajtákat is).
28 gyümölcsfát ültettünk, eltérõ érésûeket és fajtákat. E mellet mostanra 1200 tõ körüli szõlõvesszõt gyökeresítünk. Friss fogyasztás mellet szeretném a felesleget lekvárként, befõttként tárolni, esetleg aszalványként. Tervem van még. pár év múlva egy pálinkafõzõ fejlesztésére, mellyel rengeteg pálinkát tudnánk készíteni.
Elõzõ, nagyon rossz fialási idõszak után, most úgy néz ki, hogy minden koca szép hozamot ad (3 koca 21 malac). Szerencsére most nem fekete-foltosak és nem is tûnnek kimondottan zsír jelegûnek, így tudjuk jóval nagyobb áron értékesíteni majd õket.
Bár, nem kimondottam a felkészüléshez sorolható, azért mégis nyomos hatása volt, a házunk felújításának. Kellet létrát készíteni, különbözõ állásokat; habarcsot keverni, vakolni, csiszolni, festeni, ablakot cserélni, felújítani ajtót is. Ezután következik majd, a tetõ, több szakaszban. Ja és még egy kis tapasztalat is: ha bent jóval hidegebb van mint kint, nehezen indul meg a füst, fõleg, ha közel 2 méternyi vízszintes szakasszal indulunk. De legalább tartósodtunk egy kicsit.
Elkezdtünk barátokkal egy kicsit mozogni, így másod ízben rendeztünk méta "bajnokságot". Gondoltam, hogy nem vagyok túl fitt, de még napok múlva is fáj majd mindenem, azt nem gondoltam volna.
Összegzésül: számos növényfajtával kísérletezem, a legjobban beválókból magot szeretnék szedni, bár nyilván a hibrideknél ez nem fog jó eredménnyel mûködni. Törekszem a minél változatosabb kert megalkotásában, mely családomat egész évben elláthatja, esetleg bevételi forrást is ad a fõ növények mellett. Szükség is lesz rá, mert amint lehetséges, szeretnék - legalább részben - elszakadni a munkahelyi stressztõl és minden kilátástalan vergõdésétõl. E közben terjesztem a a felkészülés szükségességét a zombik között is, hogy csökkentsem, egy esetleges összeomlás hatásait, minden eszközömmel.
palizerhuszár
04-13-2017, 07:14 PM
Most volt egy kis lehetõségem bõvíteni a környékem feltérképezésével kapcsolatban. Bár egyenlõre nem tudok olyan szituációt elképzelni, melyben kimondottan segítene, leszámítva a tüzelõt és a megközelíthetõségeket.
Holnap reggel ismét egy kertészkedõ nap. Fátyol alá kirakom a tökféléimet, sátorba a padlizsán és paprika palántákat. Újabb pár száz szõlõ gyökeresítése is kezdetét veszi. számos magot ideje lesz most már kirakni a parcellákba.
Ma is tanultam az állattenyésztésrõl pár jó dolgot pl.: ne cseszegessük a kotlósokat, mert elhagyhatják a fészket. Megtudtam, hogyan lehet szép tormát termeszteni. Bakháton, mély mûveléssel. Júniusban a bakhátat megbontják és a gyökereket lesöprik a fõgyökérrõl, így szép egyenes és erõteljes termést kapnak.
Gratulálok, nagyon ügyesek vagytok! :thumbup Csak egy halk megjegyzés: a helyedben lecserélném a hibridet hagyományos fajtákra, a hibrid nem fenntartható és mindenre találtunk hagyományos megoldást.
palizerhuszár
04-14-2017, 06:38 PM
Teljes mértékben igazad van. Következõ évben megpróbálok normál magokat beszerezni mindenbõl. De, azért most sem állok olyan rosszul, mert a fõbb növényeket már régebb óta sajátból rakjuk. Uborkából, retekbõl meg még pár fajtából F1-t raktam, de ahogy néztem tavalyról is van vadkelésem, ezeket mind kimentettem.
Sikerült minden fajta uborkát, dinnyét és tökfélét elvetni. A ház felújítás miatt már nem maradt idõ a palánták kirakására+a traktort is lehetett szerelni. Azonban sokat tanultam a munkagépekrõl, fatertõl, a szerelés közben. Remek munkaállványt rögtönöztem öcsémmel, így majdnem az oromzat tetejét is betudtuk önerõbõl fejezni. Elég izgalmas félig a tetõre támaszkodó és egy létrából készült fél állványon - egy darab pallón- vakolni:)
Rügyezni kezdtek a korábban kirakott szõlõ tövek.
Ma reggel kiderült, senki sem vett a hosszú hétvégére kenyeret, így gondoltam próbálom, milyen lenne élesben, hogyha egy ilyen fontos élelemforrás hiányozna a konyhából. Mivel mindenkinek ennie kelet egész nap hajas krumpli volt a menü. Elég fura volt, de nem sokat segített rajta a túró, paradicsom és a paprika keverékem sem. Estére már egészen megbarátkoztam ezzel a "diétával", és csak a túró és fõt krumpli egész jó volt. Ebbõl csak azt akartam kihozni, hogy van-e olyan étel vagy szokás, amit ha ne kaptok meg minden nap, igen megsínylenétek?
palizerhuszár
06-21-2017, 09:05 PM
Mostanában is sikerült prepperkedni :
- lassan egész méretesre nõnek a bió, vörös-, és fokhagymáim, a családi szükségleteket már majdnem kielégíti egész évre
- burgonyából még vetõnek is sok maradt, nemhogy ennivalónak (az a fránya piac), következõ héten vetem a tarlót
- remekül sikerült a rozsunk, néhol majdnem két méteres szár és szép kalászok; remélhetõleg takarmányban most már újra, teljesen önellátók leszünk
- lassan, de biztosan nõnek a csicsókáim és batátáim
- zöldborsó egész sok lett és jó bevételt jelentet, egy darabig jól ellát minket, de sajnos elõregedet és egy része a hüvelyben csirázásnak indult, megpróbálom magként elvetni, kitudja még lehet is belõle valami, max. takarmány lesz
- állóképességet nagyban növeltem, kezdek egyre jobban hozzászokni a hajnai keléshez ( 3-4 óra táján, egy hét alatt harmadszor) és az átlag 12-14 órás munkanapokhoz, valamint a meleghez; mezítláb járok, így jól bírom a hideg, meleg és rögös talajt is; sajna cola lett a meghajtóm, de valamit valamiért
- készítjük a meggybort, most kóstoltam, de még van mit csiszolni rajta
- javíttattuk a kocsinkat, így újra van mozgóképes járgányunk
- megélhetésünk esélyeit kimaxoltuk: 3 helyszínen (kilométerekre egymástól - jég, vihar); szabadban/ sátorban termelünk, egymástól részben független öntözési rendszerekkel locsolunk, 5 féle piacos növényünk van, ebbõl a fûszer szerzõdéses, a tök még mindig termet, cukkini, csemegekukorica és a karalábé viszont rizikós az eladhatóság miatt.
- malacokat elfogadható áron eladtuk és bebúgódtak az anyák többsége is
- sütõtárcsát készítettünk házilag (most sült ki az elsõ adag), ehhez egy grillezõt is kialakítottunk ( itt sikerült eddig a legjobb betonozásom), elkészült a házi építésû "sörsátor" is
- beszereztem pár liter folyékony "gyógyszert" is
- fûszer- és gyógynövényekbõl is sikerült párat megvalósítani, körömvirágból nem lesz hiány
Ihasz Laci
07-23-2017, 08:57 PM
ma elsosegelyeztem.
lanyomammal mentunk uszodaba bicoval, hatizsakban volt nalam first aid kit ami bicozashoz mindig velem jon.
ahogy tekertunk egy oreg neni pont elottunk akart atmenni az uton, nem sikerult neki, elesett. nagyon szerencsetlenul, arccal elore, jo nagyot puffant a flaszteron szegeny.
gyorsan felrealltunk, lanyomat leultettem a jardan en meg mentot hivtam meg first aideztem, eletet nem mentettem de sokat segitettem a nenin.
vasarnap delelott, kulvaros, kisutcak, egy autos se akart jonni aztan egy kocsi csak arra tevedt, ugyhogy volt segitseg, raadasul egy apolono, ugyhogy a mento erkezeseig en mar nem is kelletem.
lanyommal mentunk tovabb az usziba. amikor megjegyezte, hogy ,,daddy i think you are very brave'' (apa, szerintem nagyon bator vagy) nagyon jo erzes fogott el:)
kis dolog volt tolem, a neninek biztos sokat szamitott es a lanyom elott is jo peldat mutattam, ennel tobb nem is kell mara!
Kamionos
07-24-2017, 11:54 AM
Boríts a kotlósra kosarat és akkor tuti nem megy sehová.
Kamionos
08-02-2017, 10:33 AM
8111
A munkahelyemen van egy nem használt helyiség, amit régen a fizetések készpénzes kiadására használtak. Ebbõl kifolyólag a helyiség ráccsal védett a bejárati ajtó és a kiadó ablak is! Nem csak utcára, de még udvarra sem néz egyik nyílászáró sem. Riasztóval és hozzá tartozó céges õrzésvédelemmel van ellátva az épület, akik 5 percen belül a helyszínen vannak. Csak azért tudom, mert õket is én intézem.
A helységben van egy páncélszekrény. Mindkettõhöz csak nekem van kulcsom.;) Ennél jobb "másodraktárat" el sem tudok képzelni.
Szóval ezt töltögettem. A fényképen kívül van még a helységben 30 kiló szárított tészta, 200 db szappan. 24 tekercs Wc papír.
UI:csak a kép fektetett, nem a páncélszekrény:D
Kamionos
08-02-2017, 04:01 PM
Mert ingyen jutok hozzá és cserealap lehet adott esetben. Ruha mosásra is alkalmas, amihez nagyobb mennyiség fogy. Sok olyan SHTF helyzet jöhet, hogy járványok törnek ki a tisztátlanság miatt, akkor viszont aranyat fog érni. Most meg csak foglal egy kis helyet.
SilverSisko
09-02-2017, 10:02 AM
8111
A munkahelyemen van egy nem használt helyiség, amit régen a fizetések készpénzes kiadására használtak. Ebbõl kifolyólag a helyiség ráccsal védett a bejárati ajtó és a kiadó ablak is! Nem csak utcára, de még udvarra sem néz egyik nyílászáró sem. Riasztóval és hozzá tartozó céges õrzésvédelemmel van ellátva az épület, akik 5 percen belül a helyszínen vannak. Csak azért tudom, mert õket is én intézem.
A helységben van egy páncélszekrény. Mindkettõhöz csak nekem van kulcsom.;) Ennél jobb "másodraktárat" el sem tudok képzelni.
Szóval ezt töltögettem. A fényképen kívül van még a helységben 30 kiló szárított tészta, 200 db szappan. 24 tekercs Wc papír.
UI:csak a kép fektetett, nem a páncélszekrény:D
Ohh pedig már pont ráakartam kérdezni az antigravitációs készülékre, hogy elég egy vagy minden polcra külön kell....... :D
palizerhuszár
09-02-2017, 07:26 PM
most volt lehetõségem kipróbálni, milyen lenne az élet, ismét számítógép nélkül. nem volt zavaró az egész napos munka miatt, de jobb, hogy most már van kölcsöngép. Pár napja víz nélkül maradtunk. nincs mosás, kézmosás, fürdés, igaz az ivóvíz minõség már jó ideje nem volt meg. A dolog jól sült el. éjszak az öntözésre használt rendszerbõl vettünk palackokba plusz vizet és minden nagyobb edényt megtöltöttünk. japán módszerrel fürdés, tisztább elõbb mos lábat... aszem ez a problémahelyzet megoldása is kipipálva.
egy hatalmas elõre lépés történt a kapcsolatok terén, kitartó és szorgos munkánknak lett egy nem árt elõnye. ismerõs felajánlott egy rakat szilvát. közben sikerült bort is csinálni. elég elfogadható lett. sajna ez a rendkívüli aszály elvitte a haszon javát, de lökést adotr egy szélturbina megépítése felé
palizerhuszár
09-17-2017, 07:49 PM
Most sikerólt beüzemelni egy ezer éves prést, így közel 60 l bort is tudunk készíteni. alakul a cefre is. elökerültek a régi hordók a padlásról, bugykosok is. A legjobb az lenne, ha a fútés idõszakában a feles hõvel lehetne kifõzni. Megvan már a téli takarmány és szalma is a jószágoknak. télre már majdnem betermeltük a fát, krumpli is bõven van. azért remélem hosszú õsz lesz, mert sok a betakarítandó termény.
Szereztem egy csomó raklapot.:cool:
Nagy része legalább 30kg/db, de vannak kisebb átlagosak is.
Szerencsére ingyért hozzáférek:D.
Megy a tûzre, ne a hasogatott fa fogyjon, mert az drágább volt.
Ma holnap fûtés.....:(
Kamionos
09-19-2017, 06:35 PM
A héten elhoztam a 6.35-ös Bartal puskát. Teljesen meg vagyok vele elégedve. Patronnal is teljesen használható apróvadra, csendes. Valahogy ki fogom próbálni azért "felfejlesztett" üzemmódban is.
Legális vele apróvadra vadászni? :)
WestBam
09-19-2017, 09:11 PM
Persze, hogy nem. Apró fémcélokra gondolt a kolléga, illetve felfejleszti: távcsõvel, tusa végére rendes válltámasszal, ilyesmik ;)
Tudod, itt szigorúság van.
Kamionos
09-20-2017, 02:06 PM
Ez egy elméleti felvetés volt részemrõl, hogy akár apróvadra is használható lenne annak, akinek van rá engedélye. Csak magától értetõdõ dolgot nem írok le részletesen:)
WestBam pedig gondolataimba látott, amikor az optikai tuning vonalat vélte felfedezni a soraim között.
Elnézést, ha félreérthetõ voltam:)
palizerhuszár
10-16-2017, 08:25 PM
Újabb sikerek. Készül a szilva bór, de a bodza nem lett túl jó. Okosodtam a cefre terén is, így nemsoká kifõzethetjük. Meglesz a népi orvosság. jóval több sütõtökünk lett, és még a zeller is elfogadható. tavaszig kitartanánk, bár eléggé rákaptunk a péksüteményekre...
palizerhuszár
11-01-2017, 05:16 PM
Télire egyre több készletet halmozunk fel. Szépen lett pálinka és igen jó is lett. Láttam pár nagyon jó megoldást üzemanyaggal kapcsolatban. Elkezdtük a magokat is begyûjteni a következõ évre.
Törölt_reg
12-04-2017, 03:05 AM
Kicsit átgondoltam az egész prepper koncepciót és a sokat halogatott lakásfelújítással egybe kötve realizáltam az egészet.
Praktikusan mindent eladtam,elajándékoztam,bolhapiacra vittem ami...csak gyûlt az évek alatt,"majd jó lesz valamire".
Csak a valóban használt,kedvenc ruhákat,tárgyakat hagytam meg.Az összes digitális infót lementettem egy hordozható vincseszterre,így mindent el tudok vinni 2 dekában...az asztali gépet laptopra cseréltem.
Az élelmiszer készletet kicseréltem energia felhasználás nélkül ehetõ készételekre(Mre,nrg-5,szárított hús...)a nehéz,nagy terjedelmû cuccokat(liszt,rizs,olaj,krumlipor,konzervek...)el fogyasztás alatt vannak.A drága korszerû kocsit kicseréltem egy megvigyázott,rém egyszerû, öreg autóra,így pénzem is maradt vész esetére(panzió,albérlet vagy olcsóbb ingatlan)
De egy esetleges megsemmisülés(pl. lakástûz) esetén sem lesz gond az újra kezdéssel.
Most úgy vannak a dolgok,hogy gyakorlatilag amire valóban szükségem van,azt kb. egy óra alatt be tudom csomagolni és bõven elfér az autóban.(hat darab sporttáskában elférek)
..ha történik valami és menni kell,bármikor bárhol tudok új életet kezdeni(lsd. Csernobili kitelepítés)
Ihasz Laci
12-04-2017, 07:24 PM
Most úgy vannak a dolgok,hogy gyakorlatilag amire valóban szükségem van,azt kb. egy óra alatt be tudom csomagolni és bõven elfér az autóban.(hat darab sporttáskában elférek)
..ha történik valami és menni kell,bármikor bárhol tudok új életet kezdeni(lsd. Csernobili kitelepítés)
akkor most nomad eletmodra vagy berendezkedve :)
Törölt_reg
12-04-2017, 11:07 PM
akkor most nomad eletmodra vagy berendezkedve :)
Dehogy! +van minden,de semmi nincs ami nem kell.
...a kedvenc zenék le vannak mentve,a képek ,videók le vannak mentve,a kedvenc ruhák megvannak,a túra cucc voltaképpen a Bob(kiegészítve pár aprósággal),az íjász felszerelés meg van,pár edény amit valóban használok,tisztálkodási cucc(egy férfinél azért nem nagy dolog)...a többi ?..hát azokat bármikor,bárhol meg lehet vásárolni a világ bármely pontján...
nem érdemes egy mosógépet cipelni és valljuk meg a szekrény sem túl lényeges...
fater.lajos
12-10-2017, 03:24 PM
Neki álltam nyílhegyet készíteni céllövéshez. Kiváló anyagot találtam hegynek, ami mindenki számára beszerezhetõ.
A fénymásoló és nyomtató tonerek belseje tele van acél tengelyekkel. Húsz centi, vagy annál is hosszabb különféle vastagságú rozsdamentes nagy szilárdságú acélból.
Sikerült belelõnöm az egyikkel, az udvaron egy síndarabba. Olyan mint ha pontozóval bejelöltem volna...
Törölt_reg
12-10-2017, 04:21 PM
Neki álltam nyílhegyet készíteni céllövéshez. Kiváló anyagot találtam hegynek, ami mindenki számára beszerezhetõ.
A fénymásoló és nyomtató tonerek belseje tele van acél tengelyekkel. Húsz centi, vagy annál is hosszabb különféle vastagságú rozsdamentes nagy szilárdságú acélból.
Sikerült belelõnöm az egyikkel, az udvaron egy síndarabba. Olyan mint ha pontozóval bejelöltem volna...
Hogyan csinálod meg a hegyet?..ellapítod vagy hogyan?
mmilan21
12-10-2017, 05:01 PM
Jó ötlet!
Sikerült szert tennem már pár darab ilyen tengelyre ugyancsak nyomtatókból és szkennerbõl. A multifunkciós(szkenner és nyomtató egyben) gépekben ettõl csak több van.
Ami még értékes ezekben a cuccokban(legalábbis nekem), az a jellemzõen 3 db villanymotor, az egyik egy nagyon strapabíró bordás szíjjal, a többi a fogaskerekekkel.
1db a papírt adagolja, 1 db a nyomtatófejet mozgatja, 1 pedig a tinta szivattyúzását végzi jellemzõen tömlõs szivattyú segítségével.
A multifunkciósok esetében a szkenner rész ad egy szép üveglapot és egy (típustól függõen)3-4. villanymotort is.
Az elektronikából is ki lehet menteni ezt-azt, attól függõen kinek mire van szüksége.
Ha speciális, kis és közepes erejû húzó rugókra van szükség(pl. egyedi gyártású mechanikai eszközökhöz vagy cserealkatrésznek), akkor a bekrepált videomagnókból(a jól mûködõ darabok értékesek, mert nem gyártanak már ilyeneket) és a rossz audio magnókból ki lehet termelni jó pár fajtát és méretût.
Rossz képcsöves monitorok némelyikébõl méretes(5x5x5 cm-es kb.) alumínium hûtõbordákat lehet kitermelni, ami jó például az SMD ledek és mosfetek hûtésére. A peiltier elemek hûtésére is optimális, mert négyzet alakú a talpa, mint kb. egy P1-es hûtõborda esetén.
Manapság már minden elromlott, kidobásra ítélt elektromos eszközbõl kiszedem azokat a cuccokat, amelyeket hasznosítani tudok mint univerzális alapanyag.
Így aztán nem feltétlenül függök az alkatrészboltok kínálatától.
Ez is a felkészülés egy formája ha azt vesszük. Szükség esetén aztán tudni fogom hogy hol kell keresni a szükséges alapanyagokat, mert szétszedtem már pár dolgot addigra.
mmilan21
12-10-2017, 05:12 PM
Hogyan csinálod meg a hegyet?..ellapítod vagy hogyan?
Céllövéshez elég csak egy egyszerû gyakorlóhegyet készíteni.
Feldarabolja az acélrudat aztán leesztergáltatja vagy befogja egy fúróba és kicsiszolja a hegyet. Habár ez utóbbi idõigényes feladat és valamilyen csiszolóanyagot, reszelõt is igényel még. Aztán a polírozás fúróval elvégezhetõ.
Ezután a másik felét ki kell fúrni, amibe a vesszõ anyaga bele megy. Ez esetben is elõnyben van az eszterga gép, mert pontosabban dolgozik. Alumínum vesszõhöz való menetes véget pedig csak esztergálással lehet pontosan elkészíteni.
fater.lajos
12-11-2017, 02:43 PM
Céllövéshez elég csak egy egyszerû gyakorlóhegyet készíteni.
Feldarabolja az acélrudat aztán leesztergáltatja vagy befogja egy fúróba és kicsiszolja a hegyet. Habár ez utóbbi idõigényes feladat és valamilyen csiszolóanyagot, reszelõt is igényel még. Aztán a polírozás fúróval elvégezhetõ.
Ezután a másik felét ki kell fúrni, amibe a vesszõ anyaga bele megy. Ez esetben is elõnyben van az eszterga gép, mert pontosabban dolgozik. Alumínum vesszõhöz való menetes véget pedig csak esztergálással lehet pontosan elkészíteni.
Majdnem jó a technológia. Lefûrészeltem egy darabot a rúdból. Bele a fúrógépbe, neki a reszelõt, és hadd szóljon...
Mivel gyakorlás volt a cél, olcsó megoldás kellett. Egyenes mogyoró vesszõ szárítva, fúrógéppel és tiplimaró vasdarabbal "esztergálva", csiszolva. Az elejébe meg a vassal megegyezõ átmérõjû luk fúrva. A lyuk körül fonal bandázs festékkel rögzítve. A hegy kihúzható, betehetõ. Ha törik, elõ az újat...
varég
12-12-2017, 01:48 PM
Csõbõl egyszerûbb nyílhegyet készíteni, és kevesebb szerszám is kell hozzá.
https://www.youtube.com/watch?v=mIcFD0yM5PM
fater.lajos
12-12-2017, 02:35 PM
Kölyökként a sás virágzatának a szárát szárítottuk ki. Elejébe bandázzsal 45-ös szög és indult a nyíllövés!
A mai napig meg van az egyik szög nyoma a bal fülcimpámon...
mzperiksz
12-12-2017, 06:46 PM
Nem inkább a gyékényét?
fater.lajos
12-13-2017, 11:54 AM
Nem inkább a gyékényét?
Te nyertél!!!8262
8261
Ihasz Laci
12-15-2017, 09:53 AM
Kedden voltam ujraeleszto tanfolyamon, jobb nevet nem tudok ra.
Hasonlit a first aid tanfolyam ahhoz a reszehez ahol az ujraelesztest tanitjak. Ez a tanfolyam viszont csak az ujraelesztesrol szolt. Jo volt mert komolyabban belementunk a temaba. Egymason is gyakoroltunk nem csak baban es ami bonusz volt az az, hogy meg defibrillatort is megtanultuk hasznalni, bar az nem olyan bonyolult.
Az elmeleti resze is erdekes volt es eleg jo ismerteto anyagot adtak. Kartya meretben amit magadnal tarthatsz meg fuzetet is adtak amit idorol idore atolvasgathatsz. Szoval jo volt, megerte raforditani azt a napot.
Törölt_reg
12-16-2017, 07:08 AM
Majdnem jó a technológia. Lefûrészeltem egy darabot a rúdból. Bele a fúrógépbe, neki a reszelõt, és hadd szóljon...
Mivel gyakorlás volt a cél, olcsó megoldás kellett. Egyenes mogyoró vesszõ szárítva, fúrógéppel és tiplimaró vasdarabbal "esztergálva", csiszolva. Az elejébe meg a vassal megegyezõ átmérõjû luk fúrva. A lyuk körül fonal bandázs festékkel rögzítve. A hegy kihúzható, betehetõ. Ha törik, elõ az újat...
Dobnál egy képet?
Te nyertél!!!8262
8261
Mi nádból csináltuk, szerintem Ti is.
https://cdn.pixabay.com/photo/2013/12/30/18/14/nature-235849_960_720.jpg
mzperiksz
12-16-2017, 06:17 PM
Nádból is,meg gyékénybõl is.
Törölt_reg
12-17-2017, 01:12 AM
Karácsonyra mindenkitõl pénzt kértem,mert német nyelvtanfolyamra járok.Vettem hangos tanfolyamot is,most az megy mindig utazás közben..és ismétlem a szavakat.
...van úgy,hogy valahonnan menni kell,új otthont keresni...azt hiszem elég volt a csóriságból,a megfélemlítésbõl,a minimálbérbõl,a butaságból,a szemétbõl,mocsokból és a korlátolt emberekbõl...no meg már minden ismerõs,család kint van....
Butaság van minden helyen, meg félelem is lehet, de az biztos hogy a németeknél aki dolgozik, az kap rendes fizetést. De ha a család is kint van akkor úgy meg fõleg érdemes próbálkozni. Túl sokat nem veszítesz, ha nem jön be, veszel egy buszjegyet visszafelé, és ha jól dolgoztál elõtte, akkor visszavesznek a régi munkahelyre. (Esetleg elõtte kérdezd meg a mostani fõnököd errõl.)
varég
12-17-2017, 11:31 AM
Szomorú, de lassan mi is ide jutunk...
Élni lehet, de minõségi élet kilátásban sincs...
Alpha
07-26-2018, 07:39 PM
Vettem egy kézi kaszát és aprítottam a gazt az erdõben. Szembesülnöm kellett vele, hogy a vékony szálú füvet száraz idõben nem lehet jól kaszálni. Majd esõ után megpróbálom újra. A vastagabb és erõsebb gazok kaszálása jól ment.
Szeretném megtanulni magabiztosan használni és fenni a kaszát!
st.jimmy
07-27-2018, 07:12 AM
Az tuti hasznos tudás, apám elég jól nyomja, meg kellene tanulnom nekem is
Sziasztok,
Hetvegi elfoglaltsag:
8378
Reszletesebben: foto.belse.hu/181117/ (http://foto.belse.hu/181117/)
Bel
varég
11-19-2018, 07:36 PM
Sziasztok,
Hetvegi elfoglaltsag:
8378
Bel
Tartalmas hétvégének tûnik :)
palizerhuszár
11-19-2018, 09:01 PM
Én készülõk a tére. Kicsit közelebbinek érzem a felkészültséget, mint korábban. Paprika, alma, krumpli, tök, retek ezekbõl hetekre, hónapokig van elég. Pár hétre van igazán jó, száraz fa, illetve vegyes tûzelõ bekészítve. Szerencsére van elég erdõnk a folyamatos pótláshoz, de remélem idén lesz elég idõnk a jövõ évire is sokkal többet férretenni. I. fokú téli készültség megvan:)
Most lesz 2-3 hét, amikor lehet tesztelni a sporolási képességinket. Most csak a készletekre lehet számolni egy jó darabig, mert nem lesz útánpótlás, legalábbis pénzügyi semmikép. Talán decemberben végre kifizetnek, az elmaradások már majdnem verik a 300-t amivel lógnak. Igaz megszokhattam volna, a közférában egy szerzõdést sem tudnak hónapkig megírni.
Na de a lényeg: megtanultam szemesnek lenni, meglátni a szemétben az értéket, a kacatban a kincset. Elég rámenõsnek lenni, ahhoz hogy jól is kijöhesek a kényszer dolgokból. Tényleg sokat számit a duma. pl.: nagy leselejtezésnél embert kerestek azt mindenki húzta a száját ( elõtte balhé volt mi céges és magán azt aki korábban hordta a cucokat besokalt) én meg véletlen belekeveredtem és mit ad isten 2 hétig megvolt a tüzelõ, meg még jópár hasznosítható cucc. Ha minden igaz holnap megyek még egy körre, de közben beviszem a portékámat is, amit jórészt megint csak öszekaptam, mert hát már nem bajlódtak velük tovább a gazdáik.
Ihasz Laci
11-20-2018, 07:14 PM
Sziasztok,
Hetvegi elfoglaltsag:
8378
Bel
jo kis program lehetett! elso segelyt sose lehet eleget gyakorolni!
Lassan vége az õsznek, a betakarításnak. Milyen volt az évetek?
Az idei termés elég gyatra volt. Ennek ellenére innen-onnan jött be cucc, szóval tudtunk elrakni télire. Lett zakuszka, savanyú cékla, zöld paradicsom, stb. Kaptunk a szüleimtõl egy kb. 40 kilós parázstököt, amit két napig sütöttem reggeltõl estig. Na az durva volt :haha:
Elment.
Paprika sok volt.
Paradicsom is ahhoz képest hogy azt hittük kutya fasza se lesz.
Hagyma is jó lett, fokhagymát leszámítva, az egy ideje nem jön össze.
Káposzta is sikerült ha úgy vesszük.
Uborka szintén ok.
Barack nem lett ok, füge viszont igen.
Röviden ennyi.
Több mint 30 magot ültettünk, paradicsomot, paprikát, mindenfélét. Kinőtt 4 darab hajtás. Abból megmaradt 1, de azt kihúzta a macska a földből. Visszaültettük a pici kis zöld izét, de egy idő után kipusztult. Hát, így jártunk. :hogymi:
Hosszabb távú meló a sok inygen raklap összevágása volt.
Egy ideje már azzal tüzelünk.
Szerencsére már 2-3- éve tudok szerezni egész jó mennyiséget melóhelyrõl.
st.jimmy
11-12-2019, 09:58 PM
Több mint 30 magot ültettünk, paradicsomot, paprikát, mindenfélét. Kinõtt 4 darab hajtás. Abból megmaradt 1, de azt kihúzta a macska a földbõl. Visszaültettük a pici kis zöld izét, de egy idõ után kipusztult. Hát, így jártunk. :hogymi:
nekem úgy rémlik érzékenyek a hidegre, ez lehet nem a ti sportotok lesz
amúgy akkor ültetnék 30-50 magot, ha 2-5 növényt szeretnék
fater.lajos
01-02-2020, 06:57 PM
Én most késülök rá. Akarok csinálni egy vonószéket (faragószéket, csikót). Ehhez keresek rajzot, méretekkel. Amit nem találok...
Ha valakinek lenne, kérem, ossza meg velem, vagy velünk!
8621
varég
01-03-2020, 11:43 AM
Én most késülök rá. Akarok csinálni egy vonószéket (faragószéket, csikót). Ehhez keresek rajzot, méretekkel. Amit nem találok...
8621
Ezt általában egyedileg készítették...
Ha ilyet szeretnél alkotni, akkor-ha átlátod a mûködését- el tudod készíteni... ;)
Ez az egy méretezett darabot láttam:
https://monari.vmmuzeum.hu/monaripub/motor/altalanos/kep.am.php?ab=monari&pa=0501&m=Picture&t=Ari05_Pict_01&k=Targyfoto&ot=kep|jpg&bf=..%2F_objektum%2F&aris=Arisorszam&mid=2540&kid=29774
st.jimmy
01-05-2020, 12:06 PM
Meg ha klasszikus méreteket találsz a múlt század elsõ feléból készülj rá, hogy akkor kisebb embereknek készült jó eséllyel!
Ihasz Laci
03-16-2020, 05:22 PM
8621
youtube tele van jo otletekkel, hogyan lehet ilyen szeket kesziteni
https://www.youtube.com/results?search_query=how+to+make+a+shave+horse
ez egy hoszabb video de egesz jol bemutatja az elejetol a vegeig, hogyan kell csinalni:
https://www.youtube.com/watch?v=hjOeKgOirNo
Alpha
03-21-2020, 01:38 PM
- Kipróbáltam a Tesco online rendelését.
(Átvételi ponton vettem át a vásárolt cuccot. Egy emberrel érintkeztem csak, nem volt kp. átadás-átvétel) Ezután ez lesz az esetleges bevásárlás menete.
- Egy éjszakára lementünk a nyaralóba. (Nem menekülés volt, fûnyírásnak indult, de legalább volt egy hálózsákos, spontán nekiindulós éjszakánk)
- A héten egyszer mentem csak boltba. Az se lett volna kötelezõ, de elkerülten 40 km autózást és az eladón és rajtam kívül senki sem volt bent.
- Megszereltem az elszaródott kenyérsütõt.
- Padot gyártottam a lányomnak a kerti játszáshoz.
Sergeant
04-28-2020, 10:41 AM
A hetem legnagyobb eredménye a független vízellátás újragondolása volt.
Van egy bõvizû kutam, ami ásott volta ellenére igen mély, nagyjából 25 méteren van benne a víz. Dombtetõn lakunk, ez ilyenformán nem is meglepõ.
A legfontosabb a megfelelõ szivattyú beszerzése. Most egy Hyundai mélységivel próbálkozom, 60m a nyomómagassága. Nekem csak a 420 literes puffer tartályig kell a teljesítménye, onnan az ikertestvére nyomja tovább a kertbe. Elképzelhetitek, hogy milyen erõvel, hiszen neki csak vízszintesen kell teljesítenie. :D
Természetesen szabályozható szórófejjel felszerelve. Arra az esetre, ha inni kellene belõle, van egy amcsi szûrõfilterem.
A konténeres burgonya projekt mellé ültettem 30 tõ paprika és paradicsom palántát.
Elkezdtem felásni a tavaly pihentetett területeket cukkininek és csillagtöknek.
Lassan vetni kell a kukoricát is. A fóliasátor áthelyezésre kerül néhány napon belül. Mobil, csõrendszeres változat, viszonylag könnyû áttelepíteni, akár egy embernek is.
Továbbá ültettem 12 új gyümölcsfát, a meglévõk mellé.
Az akác projekt heti egy napomat elviszi, gyûljön csak a tüzelõ. A héten egy köbméter fával gazdagabb lettem.
Robogót, autót szereltem. A kapumat felraktam nem átlátszó zöld mûanyag hálóval. A cél, hogy az egész utcai kerítés ilyenbõl legyen, részint a porfogó hatása miatt.
Dióhéjban ennyi.:D
Al Bundy
04-28-2020, 11:58 AM
En a szabadidomben otthon fozni tanulok. Na nem mesterszakacs szinten, csak ugy alap szinten. Egy finom friss hazi koszt mindig helyre allitja a jo kedvet.
Alpha
06-10-2020, 06:48 PM
Készítettem tûzoltókészülékbõl egy hobo kályhát.
st.jimmy
06-10-2020, 08:33 PM
ohh az irónia :D
tûzoltókészülékbõl tûztartó készülék :D
Alpha
06-14-2020, 12:10 PM
Fõztem két alkalommal is a kályhán. Teljesen használható. Annyit fejlesztettem rajta, hogy kapott a tetejére egy 2-es lemezt, így nem lesz kormos az edény. Rendszeresítem a hétvégi erdõs kintlétekhez..
P. Dude
06-25-2020, 12:13 PM
A készletek leltárát frissítem. Valahol olvastam, hogy ez az egyik legfontosabb a prepperkedésben, a leltár. Igazat kell adnom. Ahogy átnézem, mindig eszembe jut, hogy aktuálisan mit érdemes venni, és akkor azt felírom.
Emellett a szavatosságok miatt nagyon jó. A lista alapján látom, hogy mi az, aminek közeledik a lejárata. Van olyan is, hogy odaírom, hogy legkésõbb mikor kell elkezdeni szedni (pl. vitamint), hogy a megromlásig elfogyjon. (Tudom, hogy sok dolog jó a szavatosság után is, de ha nincs SHTF, akkor nyilván nem tárolom lejáratig, hanem rotációban megy a dolog.) Ha valami mondjuk felbontástól egy évig jó, akkor felírom, hogy mikor bontottam meg. És ez így egyben, leírt listán, átlátható rendszerben nagyon praktikus.
Kategóriákra bontottam. Élelmiszer, gyógyszer, fegyverek, tisztítószerek, higiéniai termékek, stb.
P. Dude
06-25-2020, 04:41 PM
Továbbá szemrevételeztem a pottyantós állapotát. Megtekintettem, mint Kim Dzsongun (https://m.ranker.com/list/51-best-pictures-of-kim-jong-un-looking-at-things-v1/ariel-kana). Megállapítottam, hogy még nagyon sokára kell kiszivattyúzni. Valamint, hogy kiégett a villanykörte.
cattaro
06-25-2020, 07:05 PM
Én elõször papíralapú táblázatokat kezdtem el használni a készletekrõl, az egyes tételek gyári szavatosságáról ("minõségét megõrzi"), ami ugye nem egyenlõ a valódi felhasználhatósággal, tavalyelõtt, mondván, a papírlista akkor is van, ha nincs áram. De idéntõl áttértem google-táblázatokra, mert hozzá vagyok szokva munkailag is, és praktikusabb. Persze, ha elmegy az áram és a net, akkor használhatatlan, de akkor valószínûleg amúgy sem lehet beszerezni semmit, tehát eleve a meglévõ készletekre van utalva az ember, tehát megnézi fizikailag, vizuálisan, mi meddig stb. De lehet, rosszul okoskodom, egyik megoldás sem kényelmes és tökéletes. (Más topikokban már volt errõl szó bõven régebben, azóta sem jutottam ennél tovább.)
P. Dude
06-25-2020, 07:18 PM
Ez nekem is eszembe jutott. Esetleg megoldás lehet, hogy bizonyos idõközönként kinyomtatja az ember. Lehet, hogy ha éppen elmegy az áram, akkor nem a legfrissebb a nyomtatott verzió, de az alapok, szavatossági idõk rajta vannak.
A készletek leltárát frissítem. Valahol olvastam, hogy ez az egyik legfontosabb a prepperkedésben, a leltár.
Az elsõ években én is szorgalmasan írogattam az Excel táblába. Ekkor még folyamatosan növeltem a készletet, de amikor elértem azt a mennyiséget, amit terveztem, a folyamatos frissítésre már nem fordítottam idõt/energiát. :(
A múlt héten eldöntöttem, hogy idén megeszem az összes 2018-ban lejárt konzervet. A ma reggeli májkonzervnek nem volt semmi baja. Holnap megnézek egy olajos halat...
Annak se lesz. Tapasztalat.
Alpha
07-12-2020, 07:23 PM
Hétvégén (péntek estétõl - vasárnap estig) az erdõben voltunk a családdal. Nomád üzemmódban voltunk. Nyílt tûzön fõztünk, kerti zuhany és udvari wc volt. Nem volt áram, hûtõ, telefon... Bódéban aludtunk a földön.
Leiskoláztam 40 + tölgyfa csemetét és bekerítettem. Lenolajjal lekentem a kiülõ (még elmaradt) fa részeit. Füvet kaszáltam, autót szereltem, faragtam.
Nem kimondott prepper dolgok, de némi túlélési "gyakorlat".
Sziasztok,
Oskohasz tabor (http://foto.belse.hu/200710/index.html).
Persze ez prepperkedesnek mar kicsit durva. :-)
Bel
P. Dude
07-15-2020, 07:37 PM
Sziasztok,
Bel
Nem semmi! :thumbup
varég
07-17-2020, 01:36 PM
Sziasztok,
Bel
2013-ban voltam, nagyon jó kis tábor!
Elég sok tapasztalást lehet szerezni, és érdekes emberekkel is lehet találkozni :)
P. Dude
07-17-2020, 06:12 PM
Ma voltam szemésznél a kétévenkénti kontrollon, ami már csúszott, mert 2017-ben voltam legutóbb. Semmit nem romlott a látásom, és csodálkoztak, hogy 2017-ben vettem a szemüveget, olyan megkíméltek a lencsék. :thumbup Így semmilyen okból nem kellett lencsét cserélni.
Az elõzõ szemüvegemet is megnézték. Ugyanaz a dioptria. A szárai lazák, és azzal már nem is tudnak mit csinálni, úgyhogy ez lesz a vésztartalék.
A még régebbi kukkerem viszont tökéletes állapotban van, erõs, strapabíró szemüveg. Abban a dioptria gyengébb volt, úgyhogy most felturbózzák: új lencsék, új papucsok. És akkor ez lesz az elsõdleges tartalékom. :cool:
Ihasz Laci
07-22-2020, 06:59 AM
Egy jo mod hogyan lehet a reszeg havert hazavinni miutan az asztal ala itta magat 😁
https://youtu.be/KPrATJ-u5Rg
Sziasztok,
Bel
Ez véletlen nem Somogyfajszon volt?
Ha nem tévedtem, mert ott is van egy tök hasonló õskohó múzeum. Gyanús.. :-))
varég
07-27-2020, 02:19 PM
Ez véletlen nem Somogyfajszon volt?
Ha nem tévedtem, mert ott is van egy tök hasonló õskohó múzeum. Gyanús.. :-))
A kastély mellett, a legelõ nyugati végében szokott lenni a kohó-tábor, a katélyban pedig a szállás.
Szia,
Ott volt.
Bel
Tudom nem szoktak ide ilyet írni de relativ környékbeli vagyok.
Nem is hallottam errõl, hogy van/volt ilyen....
Fajsztól nyugatra levõ erdõket járom....
Nem is hallottam errõl, hogy van/volt ilyen....
Szia,
Reszletek:
http://www.bucavasgyuro.net/data/esemenyek/poszter2020(hun).jpg
http://www.bucavasgyuro.net/
Minden bizonnyal jovore is lesz hasonlo (ez mar a 12. volt), en most voltam eloszor, es nagy elmeny volt.
Bel
Sziasztok,
Tactical Tactical Medical Operator Advance CourseMedical Operator Advance Course
8799
Advanced level of tactical medicine training for personnel with prior medical training.
Course Details:
Introduction to tactical and combat medicine
- Algorithms and protocols of TECC
- Wound ballistics, battlefield mechanism of injuries
- Zones of care
- Usage of state of the art tactical medical equipment
- Organizing and managing the IFAK and the tactical aid bag
- Management of massive bleedings (TQ, Junctional TQ, Hemostatics, PTB)
- Advanced airway management (King’s-Tube, I-GEL, Tactical Cricothyroidotomy)
- Thoracocentesis and Tactical IV/IO Access
- Advanced tactical hypothermia prevention and protection (active-passive)
- Combat pharmacology
- Tactical & combat rescue techniques
- Hyper-realistic training scenarios
8800
Bel