Lekvár , ez csak az azonnal fogyasztható konzerv , az volt a kérdés , ezen kívül akad még más is .
Kertvárosiaknak ajánlom figyelmébe a nyulat , halk , szapora , kis helyen elfér , könnyen takarmányozható ....
Printable View
Lekvár , ez csak az azonnal fogyasztható konzerv , az volt a kérdés , ezen kívül akad még más is .
Kertvárosiaknak ajánlom figyelmébe a nyulat , halk , szapora , kis helyen elfér , könnyen takarmányozható ....
Idézet:
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen általános szabály arra nézve, hogy az eltárolt ételnek mekkora része (%-osan kifejezve kalóriában, vagy a készlet elégséges idejében (pl 180 napra elegendõ készlet X %-a)) legyen készétel (egybõl megehetõ)?
Idézet:
Szerintem az egyhavi készlet városon nagyon-nagyon kevés, de falun is necces ... bár nem tudom mennyi a zárolt készleted.
Összevontam ezeket a gondolatokat...Idézet:
A legtovább elálló élelmiszer az ólban van és ráadásul reproduktív! Nincs az a konzerv ami ezt tudja!!!
Bõven elégséges egy-két hónapra való készlet...a milyenségét nem a kalória vagy más határozza meg ,hanem a súlya és terjedelme...aki úgy gondolkodik,hogy 30-40 napra készül az jól teszi..elég ennyi...az ez idõt meghaladó katasztrófa ill. esemény olyan mértékû környezeti,társadalmi,pénzügyi és morális válságot okoz ami a hagyományos(otthon átvészelem)módon már nem élhetõ túl...valamit tenni kell gyorsan és okosan a túlélés érdekében..nagy eséllyel evakuálni kell a területrõl....igazából ez határozza meg az élelem felhalmozást...a mozgathatóság...
Ahogy mondják..egy hónapot fél lábon is ki lehet bírni(de nem fél lábbal :cry:)..tehát menni kell....
Senki ne olyan világot képzeljen el magának mint a mai....ha az egy hónapot meghaladja a baj,amit túl kell élni az alapjaiban rengeti meg a kis család és az ország-világ életét...ne legyenek illúzióitok...hogy majd szépen békésen átvészeltek az egy két--akár tíz évet otthon..konzerv és disznóvágás...befõttek és friss saláta a kertbõl...Ez badarság....
Az egy hónapot meghaladó idõtartamnál várható...a savas esõ,a légkörbe került por miatt a nukleáris tél (nem csak atomnál,hanem meteor vagy több vulkán kitörése esetén is),olyan társadalmi változás ahol a ma ismert normák és fogalmak eltûnnek (úgymint tulajdon...hogy az enyém).
Csak gondoljatok bele,ha nincs aki a törvényeket betartassa,ha nincs ipar,mezõgazdaság,az állatállomány megdöglik és a föld bevethetetlen és az esõ mérgezõ a növényekre élõlényekre,nincs közmû,egészségügy....
Tehát nem kell sok mindent tárolni...csak egy hónapra,minimalista szinten,könnyen mozgatható,az elkészítéshez energia forrást nem igénylõ ételeket....
Jó ötlet a lakásba elzárkózás...már ha van levegõ ami belélegezhetõ..ha nincs menni kell amíg tart a szûrõ...hová?..mindegy..csak el onnan..és mikor újra "levegõhöz juttok" gondoljátok át mit sikerült kimenekíteni!!!!!!!.....
Ha beragad a zónába a nehéz,nem mobil készleteid,az állataid befõttjeid,a rizsed,a gázpalackod,a földed,a riasztód,a ruháid,...az életed.....akkor már az a 30 napod sincs amíg van esélyed biztonságot keresni és megvetni a lábad....
...mert bárhová mehetsz,ahol az életfeltételek jók...mert Abban a helyzetben nem érvényesek a mai normák...nincs magántulajdon....ha egy biztonságos nem szennyezett helyen találsz egy ingatlant ,ami senkié(nincs ott senki)..akkor be költözöl és élsz)
CSak gondoljatok bele...,hogy a ma ismert törvények és a Rendszer biztosítja a felkészülést,az önellátást,a gyûjtögetést...az önellátó gazdálkodóknak is a Rendszer biztosítja a nyugalmat az által ,hogy védi a magántulajdont.Ha megszûnik a rendszer mindenkié a disznó,az alma,a konzerv,a kecske...aki erõsebb-okosabb azé lesz..nincs a Rendszer akit fel lehetne hívni,hogy lopják a gulyát...
Kicsit jobban használjátok a fantáziátokat milyen lehet egy Ilyen esemény!
Most nézted az Interstellart? :) Sok a közös vonás a film és a mondandód között. :)
..nem ismerem a filmet,de most,hogy ajánlottad megnézem....:thumbup
..a másik,hogy néha itt a fórumon és máshol is olyan fokú naivitást érzékelek ami írásra ösztökél...de sokszor belátom.
..nem mindenki fogja túlélni...
Sokan sajnos álomvilágban élnek,még a felkészülõk közül is...és hát az a fránya remény...,hogy csak olyan ici-pici,kis cuki katasztrófa lesz....ami ahhoz elég,hogy pusztuljanak a zombi seregek,de ahhoz kevés,hogy a "felkészültet "megfogja...és ugye örökké élünk :)
...nem baj ez..végül is mindenki úgy készül ahogy jónak látja...
Kihoztad belõlem az állatot... engem is írásra ösztökél a naivitás! Hadd kérdezzek Tõled, ó bölcs fehér ember! :D
- Mit szándékozol csinálni, ha elfogy az egyhavi készleted, hova a fenébe tudsz menni feltankolni, a teszkóba?
- Kit akarsz kirabolni, ha már lefoszlottak rólad az erkölcsi gátlások, és BÁRMIT megtennél egy adag csilis babért?
- Milyen koncepciód van, azon kívül hogy bemenekülsz az erdõbe, és ott boldogan élsz amíg meg nem halsz?
- A MENEKÜLÉS-en kívül van bármilyen épelméjû javaslatod a tartós életben maradásra?
- Miért jelent neked túl nagy szellemi igénybevételt, átgondolni azt a megoldást, amit én javaslok? (Önellátásra való berendezkedés, ha esetleg nem ugrik be elsõre.)
- A Te verziódban SEMMIFÉLE hosszútávú elképzelés nincs, az újrakezdésnek még a nyomát sem látom.
- De akkor hogyan akarsz megmaradni, és fõleg minek?
- Parazitaként élõsködni az ostoba parasztokon, akiknek külön "kecske klubot" kellene nyitni a fórumon?
Várom a kellõképpen átgondolt válaszod!
..igen ez így van!...erre van Ez a fórum...hogy az érme túloldalát is meg kell nézni...ha mindenre "tetsziket "nyomnék..nem lennék más mint egy birka aki béget a többiekkel...nos nem vagyok az..még ha ez nem is "tetszik" másnak....
A zárójelben lévõ mondatod csúsztatás..én ilyet soha nem állítottam,sõt minden perc szabadidõm erre szentelem...de az életnek,különösen a túlélésnek vannak árnyoldalai is...ha tetszik.ha nem...
...nem nem ez volt a szándék....csupán felhívás a gondolkodás képességére...hogy nem minden maxi faca és nem biztos,hogy teljesen jó az irány....Idézet:
Kihoztad belõlem az állatot...
Nos a "bölcs fehér ember! "..csak annyit mond Neked..csináld a dolgodat ahogy eltervezted....de legyen bepakolva a sporttáska az ajtónál,ha menni kell és ne hullajts könnyet az évtizedes munkádért!
A többi kérdést a harag és a kétségbeesés szülte..így azokra nem is igazán lehet válaszolni,mert nem komolyan kérdezted.Majd egy sör mellett nyugodtan megdumáljuk...bár nem fog tetszeni...de hát ilyen a túlélés...nem leányálom.
Az idézett bekezdés mellett, amibõl kiragadtál :D hangulatjel van, hova lett a humorérzéked, ó bölcs fehér ember! :D
Nem haragszom, és nem vagyok kétségbeesett, miért is lennék az! A gondolkodást pedig, mindig nagyon jó idõtöltésnek tartom!
Tõled csak azt hallom, hogy készülsz, sõt... mindenki meg fogja látni hogyan... hát, szeretném megtudni hogyan és mire készülsz.
Szóval Doom, szeretném ha válaszolnál a feltett kérdésekre, mert én komolyan kérdezek, akik ismernek tudják ezt.
Szeretném látni a Te érmed másik oldalát, elõre is köszönöm a válaszokat!
Emlékeztetõ:
- Mit szándékozol csinálni, ha elfogy az egyhavi készleted, hova a fenébe tudsz menni feltankolni, a teszkóba?
- Kit akarsz kirabolni, ha már lefoszlottak rólad az erkölcsi gátlások, és BÁRMIT megtennél egy adag csilis babért?
- Milyen koncepciód van, azon kívül hogy bemenekülsz az erdõbe, és ott boldogan élsz amíg meg nem halsz?
- A MENEKÜLÉS-en kívül van bármilyen épelméjû javaslatod a tartós életben maradásra?
- Miért jelent neked túl nagy szellemi igénybevételt, átgondolni azt a megoldást, amit én javaslok? (Önellátásra való berendezkedés, ha esetleg nem ugrik be elsõre.)
- A Te verziódban SEMMIFÉLE hosszútávú elképzelés nincs, az újrakezdésnek még a nyomát sem látom.
- De akkor hogyan akarsz megmaradni, és fõleg minek?
- Parazitaként élõsködni az ostoba parasztokon, akiknek külön "kecske klubot" kellene nyitni a fórumon?
Félek belekezdeni, mert azt érzem, csak feleslegesen szaporítjuk a bejegyzések számát és koptatjuk a billentyûzetet. Úgyis elbeszélünk egymás mellett, mert máshogy szemléljük a dolgokat.
De amíg várunk Doom válaszára, alátámasztanád a saját álláspontodat?
Tudom a válasz helyzetfüggõ, de szerintem nem kevés. Ennyi készlet még feltûnés nélkül tárolható és forgatható. Ha lesz bármiféle szervezett ellátás (segélyosztás), akkor az a városokban indul meg elõször, így nem felélni kell a készletet, csak kiegészíteni vele azt ami beszerezhetõ. 30 nap alatt kiderülhet, hogy végleges a balhé és alkalmazkodni kell az új helyzetre vagy szép lassan helyre áll a korábbi állapot. Azt gondolni, hogy -akár téli idõszakban is- olyan a városban elõfordulhat, hogy nem találsz élelmet, szintén illúzió. Kiindulva az elmúlt évek teleibõl, max. 1-2 hét tétlenségre lennénk kárhoztatva, amire elég a 30 napi készlet.
Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy ezt mire alapozod! Tudom, mindenre lehet példát és ellenpéldát találni, de talán az általánosabb, hogy "háborús" helyzetben a lábasjószágnak halnia kell, ha nem biztosított az folyamatos élelmezés. Már a középkorban, az ostromlott várakban, akár a II. világháborús Angliában. Mert az állattartó gazdálkodás kevésbé hatékony élelmezésre, mint a növénytermesztõ. Abban is ellenvéleményt fogalmaznék meg, hogy a legtovább elálló élelmiszer az ólban van. Az ólban álló élelmiszer folyamatos gondozást, törõdést és védelmet igényel. Ami persze általában megoldható, de nem mindig biztosítható. Ráadásul meddig tartasz egy vágóállatot? 1-2-3 év? A konzervet berakom a szekrénybe/bunkerbe/barlangba és 5 év után jár le a szavatossága, de tovább is fogyasztható. Nincs az a vágóállat, ami ezt tudja!!! :D
Ahhoz elõször olyan esemény kell, ami miatt aktuális az elvétel. És az sem mindegy, hogy ki fog jönni. Ha nincs társadalom, államhatár se lesz. Nem a városi túlélõktõl tartanék, hanem a felfegyverzett és tapasztalt szabadcsapatoktól.
Hány vajdasági, szerbiai vagy kelet-ukrajnai gazda mondhatta el a szavaidat mielõtt meglátogatták az éhes katonák?
Tévedés ne essék, nem török lándzsát a városi túlélés kizárólagos megoldásként emlegetése mellett. Mint ahogy egyetlen városi túlélõ sem. De nem kellene elvetni, mint lehetõséget!
Nem kell semmiben egyetérteni, ezt senki nem mondta.
Mindenre lehet találni kifogást, azt a legkönnyebb, ahelyett hogy tennénk valamit.
Ennyi erõvel xarjunk az egészre, mert ha ledobják az atomot úgyis mindegy, nem?
Nincs itt semmi csúsztatás. A kirablást rengetegszer hoztad kifogásnak, az elkobzást is úgy emlékszem nem elõször emlegetted, az orvlövészesre meg emlékszem, a tanya ellen hoztad fel, hogy nem tud a paraszt kimenni a kúthoz, meg a pottyantóshoz sem, nemhogy földet mûvelni...
Egyik megoldás sem tökéletes, de mindig jobb mint ülni a seggünkön és várni hogy más majd gondoskodik rólunk.
..na jó beszélgethetünk bunkó módon is...mindenhez tudok alkalmazkodni...Idézet:
Egyik megoldás sem tökéletes, de mindig jobb mint ülni a seggünkön és várni hogy más majd gondoskodik rólunk.
Ki a faszom írta azt valaha,hogy otthon üljünk és élõsködjünk?...én?...biztos,hogy nem...ez a te elmebeteg, harag szülte fikázásod..mert nem tudsz mit kezdeni,ha valaki nem a csordával megy!
már vettem is...de ne gondold már,hogy minden faszkalappal közlöm a fórumon ,hol van a nyaralóm,mit,hol tárolok és mik a terveim....nagyjából ez a válasz Lekvárnak is,
A jóindulatú ,érdeklõdõ fórum társakhoz én is így közeledek és viselkedek...aki szemétkedik..azzal én is...ennyi...
A következõ hozzászólásom A.L.Ias-nak ajánlom. Köszönöm hogy betût pazaroltál rám, remélem nem méltatlanul... :)
Igyekszem megvilágítani a gondolataim, és a félreérthetõ mondatokat megmagyarázni.
Az egyhavi készletre vonatkozólag: SENKI nem tudja megmondani mi lesz a gebasz lényege, milyen mélyen érinti az ellátórendszert, és egyáltalán helyre lehet-e hozni.
Dél Amerikában órák alatt kiürültek a szupermarketek nem is olyan régen, csak budipapír meg más ehetetlen cucc maradt. (Én a budipapírt is elvittem volna! :) )
Tudom hogy utána helyre állt a rend pár nap alatt, de ez azért valamire rávilágított: egy város meglévõ élelmiszer készletei, hiába tûnnek soknak, ha nincs folyamatos beszállítás, csak napokra elegendõek! Ha pánik tör ki, akkor pedig az a kevés is gyorsan elfogy...
Egy havi élelmiszernél jóval többet lehet tárolni és beszerezni akár egy lakótelepi lakásban is. (Én az ágy alatt, a szekrény mellett, a feleségem futógépén... több havi készletet tároltam, és ezt minden feltûnés nélkül nagy bevásárlásoknak "álcázva" tettem meg. Akkor kell ezt megtenni, amikor még nem feltûnõ...pl. most még lehet.
Készülni MINDIG a legrosszabbakra kell, és legfeljebb kellemes meglepetések érnek.
Értem mi a problémád a jószággal kapcsolatban, DE mint mindig mondom alternatívákban kell gondolkodni. Nekem is megvannak a magam készletei, nem kér enni, ahogy a bölcsesség mondja. (Ezt én is idõszakosan frissítendõ zárolt készletnek veszem!)
A jószág kér enni, vagyis törõdni kell vele, ez teljesen igaz! A hangsúly ez esetben a reproduktív képességen van, mint különbségen a konzerv, és a jószág között..
Nekem kecskéim vannak és tyúkok,kacsák mindegyik folyamatosan ellát élelemmel. (Hús, sajt, tej, tojás...) Nyúl most kifutott projekt, de az az igazi hústermelõ!
Az utolsó gondolatom zárásában keresendõ a megoldás: mind az Úr kezében vagyunk!
Az egy önámítás, ha valaki azért nem tartalékol, mert úgyis elveszik... Még a legvadabb padláslesöprésekkor is maradt elvermelt, "kölcsönadott", elásott élelem.
Mindig volt feketevágás, és volt pálinkafõzés is. :D
A lényeg a túléléssel kapcsolatban: vidéken jóval nagyobb a mozgástered.
Köszönöm hogy megtiszteltél a bizalmaddal, ha valamire nem válaszoltam, kérdezz nyugodtan.
Békesség.
Ejnye-ejnye Doom, senki sem bántott és Te így válaszolsz?
Raktáros csupán szembesített azokkal a mondatokkal amiket bizony Te írtál le néhány hozzászólásodban. Egyáltalán nem bunkó módon tette ezt.
Ha nem tudsz, vagy nem akarsz a feltett kérdésekre válaszolni, nem az a módja a dolog elintézésének, hogy ócsárolod a fórumtársad!
Úgy látom Te mások ötleteit próbálod lehúzni, a sajátjaidból nem osztasz meg semmit, biztonsági okokra hivatkozva.
Miután ahogy írtad, nagyjából ez a válaszod nekem is, engedd meg hogy megsértõdjek!
Sajnállak Doom!
Leszarom,hogy mit csinálsz!Idézet:
Sajnállak Doom!
Pazarlásról szó sem volt! Ráadásul, túlléptünk az "akkor is nekem van igazam" (írom ezt magamra is!!!) és tartalmat is tettünk bele, így a többiek számára is hasznos lehet. A fórumon pedig az a cél, nemde?
Ebben is hasonló az álláspontunk! Senki sem tudja mire számíthat, én sem. De egy havi készlettel jelentõsen megnöveli az esélyeit. Egy áramszünetnek, egy árvíznek, egy természeti "akárminek" sokkal nagyobb a valószínûsége, mint egy komolyabb politikai gebasznak. De ha csak '56-ra gondolunk, akkor is jó alap az egy hónapos készlet. Pont azért, hogy a pánik alatt ne kelljen kimenni az utcára. Persze az egy hónap csak egy szám, lehet szépen növelni, szükségét érezzük.
Természetesen vannak a hipermarketeken kívül más lehetõségek, de ugye azok most nincsenek megnyitva a nagyközönség elõtt.
Természetesen lehet, de nálam azt már nem lehetne megoldani feltûnésmentesen. Nem a beszerzést, hanem a tárolást. Élek közösségi életet, látogatnak a barátaim. A "kényelmetlen" kérdéseket jobb megelõzni. És nem is célom 30 napnál tovább ott maradni, ha tartósabb a gebasz. Vár a család! De ne feledjük, az ostrom alatt sem állt meg az élet Budapesten!
A legnagyobb problémám az állattartással, hogy nem értek hozzá és se kitartássom, se lehetõségem nincs megtanulni. A többiben egyet értek. Viszont annyit hozzátennék, hogy nem rejthetõ és célponttá tehet.
Szerintem itt nem sokan vannak akik nem tartalékolnak. Ha nem is élelmiszert, akkor lõszert, mert akkor õk lesznek azok akik elveszik.
A "parasztok" megtalálták a kiskapukat, de rettentõ sokat szenvedtek azokban az idõszakokban.
Pontosítanék a mondatodon, vidéken mások a mozgásterek. A nagyságrend attól függ, ki mennyit térképez fel belõle. Ha átalakul a társadalom, átalakulnak a városok is. Talán vissza a középkori stílusra, körbevéve falakkal. Hiszen azért jöttek létre, hogy a külsõ fenyegetések ellen védjék a lakosokat.
Kérdések, vélemények, meglátások vannak, de maradnék az élõszavas véleménycsere mellett....
...azok szúrnak hátba,akiket haveroknak tekint az ember...na nem baj..végül is mindenki úgy döglik meg ahogy akar...
Akik nem szemellenzõvel élnek és olvasnak azok tudják mit kell tenni...a többi meg maradjon a szószba....gondolkodás,kompromisszumok nélkül....és ringassa magát az álmok világába...hogyan is fogalmazott Morpheus...
Idézet:
mindenki úgy hülye ahogy akar
..egyetértek...:thumbup....ahogy nézem ezeket az internetes fórumokat....sokan nem tudnak viselkedni..és élvezkedni járnak ide a tisztességes,normális,elhivatott felkészülõket macerálni..provokálni..trollkodni...Idézet:
Kérdések, vélemények, meglátások vannak, de maradnék az élõszavas véleménycsere mellett....
..értelmét nem látom ide írogatni..csak unalmas a szolgálatban,fõleg éjjel...
De a való életben nem merészelnének ezek a lúzerek így viselkedni egy beszélgetés közben szemtõl-szemben...
..válaszolok..de nem neked,mert a te személyed nem érdemel annyit,hogy lenyomjam a billentyût...általános válaszok lesznek..
...én nem segélyes vagyok és nem a világtól menekülõ,összeférhetetlen putrilakó,semmit nem kaptam ingyen és nem is örököltem...nem is szándékozom másként élni..a jövõben sem..ha kell valami megdolgozom érte vagy cserélek...Idézet:
..szart sem tudsz rólam, sem a verziómról,sem az életemrõl,sem másról..és nem is kötöm az orrodra...hogy nincs elképzelés?...milyen elme roggyant feltételezés ez?..a különbség kettõnk között,hogy én bármikor élhetek olyan életet mint te,de te soha nem fogsz úgy élni mint én...a te ingatlanod piacképtelen és egyébként sem lakik normális ember pöcegödörbe és nem fúrja ki a mosógépét...az ivóvíz leköttetése meg már a kezelendõ kategória...Idézet:
Azt te honnan tudod,hogy én ezen a téren hogy állok..mert nem írom ide le?...hajszolva a népszerûséget?...hogy szánalmas életemet és hibás projektemet próbáljam igazolni önmagam elõtt?....szóval át van ez gondolva...ami jó kivettem és megvalósítottam ,ami totális baromság azt elvetettem..a másik hogy jó ez a világ,szép ....csak a hülye zárkózik el,mert az agyába bekattant,hogy majd valamikor lesz egy gebasz...azt sem tudja mikor és mi ,de már elbújt és vacogva várja,hogy az elmebaja valósággá váljon...kösz ,de ezt inkább nem...Idézet:
..az én problémám nem ez..hanem ki akar engem kirabolni...mondjuk a tanyasi segélyes,aki már most is rajtam élõsködik,?az önellátó akit elzavartak a földjérõl és jön kukázni a városba?..az erkölcsi gát rólad foszlott le már most..ez látszik a gátlástalan és aljas írásaidból...nekem van a.b.c.d.e tervem és még sok lap a pakliba...itt csak VII-ekkel játszom...Idézet:
..tudod ehhez senkinek semmi köze,de nekem legalább lesz nyugdíjam,van megtakarításom(nem forintban),az ingatlanjaim piacképesek bármikor,ismerem az országot és kilenc szakmám van amiben el tudok helyezkedni.Idézet:
- A MENEKÜLÉS-en kívül
van bármilyen épelméjû javaslatod a tartós életben maradásra?
Elolvasva az indulatos és kevésbé indulatos írásokat, most én is megírom a véleményemet.
Elõször is meg kell(ene) definiálni, milyen katasztrófára felkészülésrõl van szó. Mert ugye másról szól az olyan, amikor egy baromi nagy villanásra ébredsz, amikor a rendes meteor elsöpörte az országot, fél Európával együtt és a szerencsés túlélõk egyike vagy, vagy olyanról beszélünk, mint pl. az endémia, vagy pandémia és a gyorsan eszkalálódó fertõzõ járvány bénít meg mindent a vele járó társadalmi feszültségekkel együtt. Mindkettõnek azonban közös nevezõje, hogy a legkiszolgáltatottabb a városi ember, függetlenül a felkészültsége mértékétõl, ez legfeljebb növelheti a túlélési esélyeit arányosan a raktári kapacitásának mértékével. De nem eléggé még mindig. A fél önellátásra, vagy teljesre berendezkedett falusiaknak, tanyasiaknak az elõzõ csoporthoz képest a túlélés terén számottevõ többlet-képességei vannak. Az életmódból adódó készségszintû ismeretek, mint pl. levágni egy kecskét és feldolgozni, megmûvelni a földet, befûteni, vizet hozni a kútról, begyújtani a kályhában, ellátni az állatokat és megfelelõen gazdálkodni az állománnyal, tüzelõvel, takarmánnyal stb. mind-mind olyanok, amik akár egyenként is meghaladhatják egy városi ember képességeit. Láttam már sírógörcsöt kapni felnõtt embert, mert nem tudott tüzet rakni egy kályhában. Eredménytelen próbálkozása ehhez vezetett. (Közben eltüzelt egy liter petróleumot is, a végén le is égett tõle a szempillája. Ha engedtem volna, még a benzint is felhasználta volna az autómból, feltéve ha hozzá tudott volna férni.) Teljesen más a világuk azoknak az embereknek, akik képesek saját számukra élelmiszert elõállítani az ahhoz szükséges alapanyagokkal együtt, mindezt méghozzá tervezett módon teszik. Ebbõl a szempontból minden városi nép (beleértve magamat is) élõsködõnek, katasztrófa szituban pedig tudatlan parazitának számít. Én ehhez is tartom magam, nem készülök túlzottan. Felkészülésem lényege, hogy a kocsim csomagtartójában van szikravetõ, tûzgyújtó gél, 6-10 melegíthetõ konzerv és 4 l. ásványvíz. Annyi benzin mindig van benne, amivel 300-400 km-t meg lehet tenni. További túlélõ felszerelésem a bankkártyám, a mívesebb késeim, muzeális értékû néhány kardom és néhány távcsövem. Ezekkel adott esetben megindulok, reményeim szerint a megfelelõ irányba, majd fizetek velük az elõzõ csoportba sorolt népeknél, ahol tudok. Más gyakorlati alternatívák is vannak természetesen (amire egyébiránt nem készülök, legfeljebb agyilag és erõnlétileg), de ezek arra valók, amikor szigorúan csak a társadalomtól elszigetelõdésre szorítkozik a túlélés esélye.
..tényleg uncsi már ez a naivitás..menjetek már le vidékre körülnézni...a városban reggel rohannak az emberek dolgozni,van pénzük,szórakozni járnak,van színvonalas bolt ellátás...
..vidéken csak a segély napján van mozgás a posta elõtt,aztán el is isszák...meg a rengeteg nyugger,csonka-bonka,szerencsétlen....10 kor nincs kenyér,nincs étterem,semmi...csak várják a csodát...önállóak ...vidéken?...nevetséges...
egy szeméthalom az egész vidék,bûnözéssel,félelemmel,reménytelenségg el...meg utazással a szerencséseknek a városba dolgozni...mirõl beszéltek itt?....."holdvilágos éjszakán,mirõl álmodik a lány....."
De tudjátok mit...higgyetek amit akartok...mit bánom én....soha ne jöjjön el,de a falusiak egymás torkának esnek egy tyúkért(mert nincs bolt,sem segély amit a városi adójából kap),aztán jönnek fosztogatni a városba,mert itt van minden...hátrahagyva a putrit.
Félreértettél A. L. Ias, a sor végén ott volt a :) jel, de tekintsd régies kifejezésnek. Nem kívántalak vele megsérteni...
Az "egy hónapos" készlet megnöveli a túlélési esélyeket, de megítélés kérdése hogy mennyire. Öt zacskó száraztésztával elõbbre vagy mint az akinek egy sincs. Amikor esetleg a fejem verném a falba, hogy ott volt elõttem a konzerv, de nem vettem meg...pedig pénzem is volt rá, ami most semmit se ér...na az lenne a katasztrófa! Tudod hányszor voltam úgy, hogy meg kellett volna venni, de valamiért otthagytam!? Neked nem ismerõs érzés?
Sokan hivatkoznak a háborúkra, hogy az élet ment tovább. Ez így van, de egyvalamit elfelejtenek, a háború egy közös ellenség elleni összefogáshoz, szolidaritáshoz vezet. A régi öregek mesélnek arról, hogy az óvóhelyen mindenüket megosztották, senki se lopott, vagy erõszakoskodott.
Egy összeomlás után nagy valószínûséggel az anarchia jön, ami annyiban különbözik az elõbbitõl, hogy a NAGY összefogásból, jó esetben kisebb összefogások jönnek létre, vagy az egyének elszigetelõdnek, és szabad prédák lesznek. (Emlékszünk még a Kathrina hurrikánra és New Orleans "békés" lakóira.)
Pontosan értem mirõl beszélsz a városi élet elvárásait illetõen, furcsán néznek rád a rokonok, ismerõsök... (Az életem felét ott éltem le.)
Az elsõ kecske levágására máig emlékszem, két feles után... Már feles nélkül megy, és nem csak ez, mindenbe beletanul az ember, mégpedig a nulláról!
Volt ismerõsöm infarktussal a kórházban mondta: "Máshogy kellett volna élnem..."
Ezzel nem hangulatot akarok kelteni, csak elgondolkodtatni akarok, mert gondolkodni kell.
Amit fontosnak tartok hogy megértsetek: Mindenki a lehetõségeihez mérten készüljön, aki egy karton vizet 20 konzervet és száraztésztát tud "zárolni", annak már megnõttek az életben maradási esélyei. Aki még többet tud felhalmozni, és lelkileg is készül, annak még jobbak az esélyei.... egy adott idõtartamra.
Aki viszont úgy gondolja, hogy még ezek után is életben szeretne maradni, az az újrakezdésre is fel kell hogy készüljön. Ez pedig csak a városon kívül lehetséges.
Igen a "parasztok" minden korban megtalálták a kiskapukat, és életben maradtak.
Én nem úgy lettem "paraszt" hogy ebbe születtem, nekem tudatos döntésem az, hogy így élek.
Én is jobban szeretek egy jó tea, vagy pohár bor társaságában beszélgetni ezekrõl a dolgokról, de itt sincs titkolni valóm.
Ha egyszer megszabadultam a félelemtõl, nem vagyok hajlandó senki kedvéért újra rettegni attól hogy "bemérnek".
Mind az Úr kezében vagyunk!
Békesség!
lent voltunk a tónál a kutyával,hát nincs jó idõ,de elgondolkodtam..és megértettem a problémát..hogy miért vannak ezek az ellentétek....
Egy óceánjárós hasonlat jutott az eszembe a helyzetrõl....
Jólét van,vidámság és buli,zenekar és gondtalanság.....aztán páran elkezdenek suttogni,hogy léket kaphat a hajó,kevés a partig a gázolaj...meg a tulaj el akarja süllyeszteni a biztosításért....
Na szárnyra is kap a pletyka..van aki röhög egyet és táncol tovább..van aki oda sem figyel,..van aki felfújja a mentõmellényt a kabinjában,de pezsgõzik tovább...van akinek van saját mentõcsónakja,megpakolva és bulizik gondtalanul zsebében a csónak kulcsával...
..és vannak akik különösen fogékonyak lettek a pletykákra és az éj leple alatt ,az egyébként jól felszerelt mentõcsónakkal eltávolodnak a hajótól,hogy majd halásznak és nem kell a hajóról semmi...meg amúgy is vége lesz a hajónak a túlélõket meg fejbe vágjuk az evezõvel...
....nézegetik a távolból a hajót,azon fények,tûzijáték,zene tánc,oda szûrõdik a nevetés...nem messze feltûnik egy jéghegy...
..."na most!..na most!...biztos,hogy ütköznek!"...elkerülte a hajót a hegy...az élet megy tovább...
..hirtelen kialudtak a fények..."na most!...na most!..most felrobban!"...csak gyakorlat volt a legénységnek...az élet megy tovább....
A hajón az emberek fürdéssel,italozással,munkával töltik az idõt...néha szánakozva vetnek egy pillantást a horizonton hányódó csónakra...de hamar elfelejtik és a dolgukkal foglalkoznak...
Szerintem csak arról van szó, hogy az emberek képesek azon is összevitatkozni hogy a bab-, vagy a borsókonzerv a jobb. És késhegyre menõ vita van belõle.
Ez a klasszikus jól mutatja hogy mirõl van szó.
- Jössz az ágyba?
- Nem tudok, ez most fontosabb.
- Micsoda fontosabb?
- Valakinek nincs igaza az Interneten.
http://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png
:haha:
A vitaindító kérdésemre adott válaszokból sajnos személyeskedés alakult ki, amit nagyon sajnálok. (aki nem akar visszaolvasni, az volt a kérés, mi az ideális aránya a készételek/nyersanyagoknak a zárolt ellátmányban)
Sok olyan esemény lehet, amikor nem érdemes elindulni mert nem tûnik nagynak a probléma (országos áramszolgáltatás megszûnése egy hatalmas olmosesõtõl (összeomló (oszlopok) hálózata, ilyet lehet látni az M31-en Pécel után Gödöllõ fele)), vagy mindig felmerül a horizonton a "gebasz vége" délibáb, amiért úgy gondolod nem érdemes elindulni, vagy az Oroszok elfoglalják az országot (kevés áru marad, termelés leáll egy darabig, ideiglenes összeomlás. Ilyenkor merre indulnál? Mindenhol katonai ellenõrzõ posztok stb.).
Sokan mondják, hogy elindulnak, de 2 kisgyerekkel nem tudsz elindulni csak úgy (Én úgy lettem prepper, hogy elolvastam pár cikket (Szarajevó és Argentína) és belegondoltam, mit mondok a gyerekeimnek, ha odajönnek egy ilyen szituációban miután kiürült a kamra, hogy éhesek.). Velük csak az utolsó pillanatban hajlandó az ember elhagyni a bázist.
Ránk nézve a legveszélyesebb az egyik szomszédom lenne gebasz esetében, mert neki is vannak gyerekei és a személyiségébõl adódóan biztos legázolna mindent, ha éheznének (nekem pedig többszörös tartalékom lehet mint neki).
Talán a legideálisabb berendezkedni az önellátásra és e mellett minél nagyobb készletet felhalmozni megfelelõ védelem mellett (minimum lõfegyveres védelem).
Nekem az elsõ most nem realitás, így marad a készletfelhalmozás megfelelõ védelem mellett.
Mondjuk ha a fiam felnõ, megfelelõ társ lesz, mert a hímes tojásra rakéta díszítést csináltatott az édesanyjával (kezdõdõ militarista beütés).
Tovább folytatva mi az elõnye és mikor jó az egyik és mikor jó a másik:
Készétel:
- gyorsan megehetõ (akár úton is)
- nem feltûnõ kíváncsiskodó szomszédok esetében (nincs füst és nem annyira illatos)
- végtelen ideig eltartható
- jó cserealapanyag
Alapanyag:
- koncentráltabb, mint a készétel (kevesebb hely kell)
- nem feltünõ a tárolása
- jobban variálható (nem unod meg mint a 100. babkonzervet)
..hát én is sajnálom...a hozzászólásaimmal,csupán azon egyszerû tényre szerettem volna rávilágítani,hogy nem mi döntjük el--hogy megyünk...vagy maradunk...Idézet:
A vitaindító kérdésemre adott válaszokból sajnos személyeskedés alakult ki, amit nagyon sajnálok.
Idézet:
csak annyit mond Neked..csináld a dolgodat ahogy eltervezted....de legyen bepakolva a sporttáska az ajtónál,ha menni kell és ne hullajts könnyet az évtizedes munkádért!
..és egy utolsó jó tanács aztán nem írok többet,nem kritizálom többet,mások felkészülését, és minden jót kívánok mindenkinek,hogy mûködjön a taktikája,ha eljön az idõ..és egészségben élje túl õ és szerettei!Idézet:
Sokan mondják, hogy elindulnak, de 2 kisgyerekkel nem tudsz elindulni csak úgy
A jó tanács....
Senki nem akarja a kényelmes otthonát,vagyonát otthagyni...de ha a körülmények úgy alakulnak,akkor bármilyen fájdalmas muszáj lesz.Erre is készüljetek fel!
Baszki az nem prepper aki nem önellátó....:confused:
Sok városi kolléga nem rendelkezik fõdde... na és! Õ másképp készül, raktároz a hipermarket polcáról a sajátjára.
Az önellátó ember meg termel mint a güzü magának és családjának. De nem minden önellátó muksó prepper. Csak ha úgy gondolja,
hogy ezzel a témakörrel is fogalkozik és besorolja magát oda, amúgy gazda vagy a tököm tudja mi. Így öreganyám is prepper volt vazze!:haha:
Megint csak faszságon megy a vérremenõ vita.:mad:
És nem minden prepper önellátó basszameg! Ez nem gond szerintem. Pl. nálunk is van kert meg ilyenek, de még félig sem vagyok önellátó mert nem akkora a terület.
Nem gondolnám, hogy ezen ilyen mértékben kellene vitázni.
Én speciel prepperkedés felé érdeklõdõ Bushcraftos vagyok. Akkor fasz vagyok én is.:haha:De leszarom.
Mégegyszer sajnálom, hogy idáig fajult a téma.:(
Visszatérve a fõ témához:
A készletek raktározásakor én a nagyjából 1/3 készétel- 2/3alapanyag arányt tartottam járható útnak.
Ami az érdekes, hogy ez, a bevásárlások összesítésénél is nagyjából erre jött ki. Nem tudom melyik kolléga mondta, de igaza volt: az akciós holmikat kell elõször vizslatni.
Rizzsel, babbal, lencsével jártam így, pont akciós volt.
Ha a tárlókat nézem:
- rizs,
- bab-borsó-lencse,
- cukor,
- só,
- konzerv(hal, májkrém, darált hús),
- konzerv(borsó, bab, kukorica,káposzta)
- olaj
- liszt
- búza
- száraztészta
- háztartási kex, extrudált kenyér
- gyógyszer, (vitaminok, kiegészítõk, jód,...)
- segédanyagok (csokoládé, sütõpor, kakaó...)
A készlet egy része a gyors, fõzés nélküli kalóriához jutást szolgálja, míg másik része az idõigényesebb, de finomabb végeredmény miatt van.
A búza fémzárolt hordóban van, étkezési minõség és õrlésre vár. Éves csere.
A készlet frissítése éveket vesz igénybe, most épp 2012-es lejáratú lisztet, 2013-as lejáratú olajat használunk. SEMMI bajuk!
A konzervek amíg nem púposodnak, addig nincs velük baj. Az újabbakat már alu dobozba nyomták, azokat nem kapja meg a rozsda.
A készletek nyitását, ellenõrzését a nyári száraz idõszakra célszerû ütemezni, minél kevesebb pára menjen a hordóba.
Még egy megjegyzés: nem azért tartottam meg a putrit, mert annyira szeretek penészes falak között élni, vagy nem lenne pénzem rendberakatni (erre most a Menedék szolgál, ami nincs szem elõtt), hanem azért mert ez is a védelmet szolgálja.
A faluban az én házam lesz az utolsó, amit ki lehet pécézni gazdag zsákmány miatt. Higgyétek el a passzív védelemnek ez a formája a legjárhatóbb, nem kerül pézbe, gyakorlatilag nincstelennek néznek és sajnálnak. (mint ahogyan itt is elõfordul :) )
A bázis elhagyásáról: nincs sporttáskám az ajtó mellett, nem tervezek menekülést. Hova mennék?
Egy furcsa dolgot mesélek: Csernobilban is élnek emberek, nem voltak hajlandók evakuálni, illetve visszaszöktek. Még MOST is életben vannak!
Pedig ott igen durva dolgok történtek.
Megjegyzés: nem a "népszerûségem" érdekében szólok hozzá a témához, mire mennék vele. Senki ne adjon rá tetsziket!
Nem vagyok nárcisztikus hajlamú sem, hogy a saját írásaim nézegessem, és nem hetesekkel játszom, hanem ami jön...
Egyszerûen segíteni szeretnék, és ez az amit egyre kevesebben hisznek el. Valamiért megtartott az Úr, és még nem tiszta hogy miért...
Békesség.
:tapsol:Idézet:
Visszatérve a fõ témához:
Véleményem szerint raktározás nélkül nem lehet túlélni... Mert mi van ha nem lesz olyan a termés, hogy kihúzza a telet, mi van ha szárazság lesz, vagy sáskák zabálják fel, stb... Ezer oka lehet, ami miatt igenis megéri a termelés mellett raktározni is. Vagy hogy a rákba állít elõ bárki steril kötszert, jódot, stb? Megint az van, hogy is-is, mármint termelni is kell, meg raktározni is kell, és ha nem jön be az egyik, ott a másik. Szerintem a szupergazdagok, akik bunkerekben kívánnak túlélni 5-6 évet gebasz esetén, nem fognak kapát meg ekevasat... Akkor velük mi a helyzet? Mindenki úgy készül, ahogy tud, pénztárcájának, tudásának, lakóhelyének megfelelõen... Új csajom meg is jegyezte, hogy reméli nem lesz bunker a házból... Mondtam neki nem, az a kert végében lesz a föld alatt :D Már ha összejön. De míg élünk remélünk.
Igazad van, raktárkészlet nélkül megette a fene az egészet.
Ez mindenbõl így van, gabona, állat, konzerv, víz... lekvár, pálinka.
Elektronikában (de más helyeken is) ezt pufferolásnak hívjuk, ez a rendszer simítása, szinten tartása, a terhelések kompenzálása.
Sok mindent elõ lehet állítani házi eszközökkel is Pityubá ennek nagy mestere. (pl, steril kötszert te is tudsz készíteni, jódot viszont nem)
A szupergazdagok a föld alatti bunkerben a totális lemorzsolódást várják, szerintem Izlandon rendezkedtek be a nyomorultak.
Mert mindenki úgy készül, ahogy tud, pénztárcájának, tudásának, lakóhelyének megfelelõen... :D
Azt hiszem én is a raktárazós típusba tartozom :) És nem mennék bele az elõzõ vitába, bár van véleményem. A kérdésem gyakorlatiasabb. Lehet, hogy hülyén hangzik, de bébi ételre gondolt már valaki? Esetleg rakott félre? Véletlenül a kezembe került egy, és végülis van benne minden, vannak húsos változatok, van benne fehérje, kalória, a gyümölcsösökben van rost meg vitamin, a minõsége az kifogástalan. Egyedül abban nem vagyok biztos, hogy eláll-e addig míg egy konzerv... Mi a véleményetek?
Bébi étel? A por állagú finom és könnyen elkészíthetõ. Viszont drága. :)
Addig nem áll el mint a konzerv (Szerintem kb. 1-1,5 év a gyári szavatossági idõ, pontosan viszont nem tudom), de viszont számomra kétségtelen, hogy teljes értékû tápláléknak számít.
Itt leginkább az ár ami számít (mennyit tudsz rászánni). Ha visszazárható/újra felhasználható az üveg+kupak páros, akkor már megérheti a felárat.
Nekem eddig a vékony alumínium kupakok jutottak eszembe a bébiételes üvegekrõl. :haha: A mostaniaknál nem tudom hogy van ez. Vagy ha ez nem szempont, akkor végül is pénztárcafüggõ
Eddig erre konkréten nem gondoltam, de akkor gebasz esetén érdemes lesz bemenni némelyik drogériába is, mert láttam már ott is bébiételeket (a sok risz-rossz szintetikum mellet :haha:).
Persze van a Teszkóban is, de ki menne legelõször be a dm-be vagy a Rossmann-ba bébiétel miatt? (Nem tudom pontosan, hogy melyikben láttam bébiételt régebben, de egy egész raklapra való volt ott akkor kipakolva)
Ui:
A pürésített gyümölcs/hús/zöldségfélékrõl beszéltem, nem a por állagúról, mint amit Túlélõ írt
Olyan is van mint a tejbegríz. Adsz hozzá vizet vagy tejet, melegíted, kevergeted, aztán nagyon finom. (Barátnõm vett és megettük. :D Nagy kék doboz, valamilyen fehér por volt benne.)
a dm-ben meg a rozmárban is régóta van kajapolc, fõleg ilyen méregdrága bioszirszarokkal, de van elfogadható áru cucc is bõven
Én is drogériában láttam, volt akciós 99 ft-ért, és nem is tûnt annyira gagyinak, persze van 300ft-os is. Az üveges kajára gondoltam, a por alapú nem jutott eszembe, az gondolom még tovább eláll. Én sem ezzel gondolom kitölteni a spájzot :) de változatosság képen szóba jöhet, és ahogy elnéztem némelyikben egész szép arányban volt a fehérje. Ránézésre max 3 évet adnék neki, amíg még ehetõek de lehet, hogy tévedek. Akkor veszek párat és tanulmányozom :)
Most jutott eszembe, hogy én egy üveg 10-15 éves ecetet szoktam a bablevesemmel enni és semmi baja.
Most rákerestem, az átlagos ecet ha jól van tárolva, akkor tulajdonképpen sose romlik meg. Amit el is hiszek, mert én nem jól tároltam az eceted és mégis ehetõ sok-sok év után is. :tapsol:
Az már egy teljesen más téma, hogy az ecet étkezési szempontból SHTF-ben mennyire hasznos. De az biztos hogy tartós élelmiszer/kiegészítõ. :)