Bocs..az almára, meg cukorra kell még vizet tölteni igaz? ha beindul nem fut ki az üvegbõl? Honnan szerzed be ezeket az üvegballonokat?
köszi
Printable View
Azért érik be elõbb, mert magasabb a cukortartalma. Az erjesztõk pedig a cukrot bontják alkohollá, tehát ha sok a cukor, jobban szaporodnak a mikroorganizmusok, hamarabb lesz több alkohol.
Az alma szénhidrát-tartalma fõleg pektinbõl áll, ez egy poliszacharid, és elõbb egyszerû cukrokká kell bontani ahhoz, hogy utána a cukorból alkohol lehessen.
Értelemszerûen nekünk is jobban ízlik a puhára fõzött (a hõkezelés elkezdi a szénláncok fizikai darabolását) krumpli, mint a szalma (emészteni is könnyebb :D ), holott az alapokat nézve mindkettõ egy kupac poliszacharid.
Egébként szalmát is sokan fogyasztanak napi rendszerességgel, a cimkéken úgy szerepel az összetevõk között, hogy élelmi rost.
Elméletileg elég leve van az almának, hogy ne kelljen hozzá víz. Ha kell, mert sûrûnek érzed, akkor az az alma nem való borkészítésre, lédúsabb fajtát válassz.
Üvegballont legegyszerûbben gazdaboltból szerezhetsz, vagy ha nem akarsz annyit költeni, akkor vatera, vagy elkezdesz sétálni a szõlõhegyen, és végigkérdezel minden pincénél mindenkit, hogy van-e olcsón eladó régi, nem használt ballonjuk.
És mennyi bor lesz abból a 1.5 kiló almából így? Nézegettem már olx, jofogas kombót..van is értelmes áron ballon..
Viszont a borkészítésbe 20 liter alatt nem fognék bele..
Mindig kell hozzá víz. 4literes üvegben erjeszted, 3/4-ig legyen az üveg feltöltve a forrás és futás miatt. Kábé 2,5 l bor az eredmény.
Üveget Auchan-ban borral feltöltve vettem, 3liter, 999 Ft. A 4l-esben "olasz" bor szokott lenni a Coop lánc forgalmazásában. Mindig elrakom az üvegeket, szélesebb családon belül is kötelezõ. Néhány év alatt összejön az üveg készlet.
Még valami: könnyebb a 3-4 literes üvegeket mozgatni, emelgetni, mint a 20-50 literes ballonokat. Kevesebb az esélye, hogy eltöröd. Ha az egyik üvegben mégsem jön létre a kívánt folyamat és pl. besavanyodik, akkor csak egy üvegnyit kell kiönteni nem húsz liternyit...
Hm, akkor te gyakorlatilag vizezett, cefrésített almapépbõl készíted a bort? Próbáld ki simán almalébõl, mondjuk gyümölcscentrifuga után, vagy sima asztali préssel nyerd ki a levet.
A lé sokkal kevesebb poliszacharidot tartalmaz (mivel a szárazanyag nem kerül bele mind), így arányaiban magasabb a cukortartalma. Hamarabb megforr, gyorsabban tisztul, és finomabb is lesz, bár ha óvatosan reszelsz (se héj, se mag), akkor nagy különbséget nem fogsz érezni.
Ha igazán jó almabort szeretne valaki, és mondjuk a 20 literes ballonba 15-16 litert töltene, akkor a présen át kell nyomni 15x1,65 kg almát. 1,65 kg-ból lesz 1 liter lé préselés után. A törköly utána ugyanúgy használható, mint a szõlõtörköly.
Kicsit drága lenne az almaborod.:) Még nem találkoztam senkivel, aki így csinálta volna. Bár, biztos minõségi az eredmény.
Kifejezetten (sok) lé alma kellene hozzá. Abból sem találtam még vadon növõt.:D
Nem beszélve róla, hogy hozzáadott cukor nélkül az alkoholtartalma igen kevés lenne.
Bálint gazda receptjét használom, nem az én fejembõl pattant ki az elkészítési leírás.
Abban viszont igazad lehet, hogy a füge könnyebben lebontható cukrot tartalmaz. Viszont ott kell lennie még valami másnak is, mert a cukorszintet én állítom be. Azonos mennyiségben, mint az almabornál. Mégis hamarabb erjed meg és tisztul le is.
Bálint gazdának jó a marketingje, ez tény, de azért nem egyedül az jó, amit mond :)
Fehérbor: a szõlõt bogyózzák, zúzzák, majd a préssel elválasztják a levet a törkölytõl. A borkészítés további alapanyaga a lé, csak azt erjesztik, a törköly itt kiesik a folyamatból.
Vörösbor: a szõlõt bogyózzák, zúzzák, majd a kapott cefrét egyben (tehát lé plusz a törköly) erjesztik, a présbe már az erjedt borcefre kerül. Ennek a szín miatt van jelentõsége, ugyanis a vörös színanyagoknak hosszabb idõ kell a kioldódáshoz. Ha nincs héjon erjesztve a cefre, hanem csak a préselés során kinyert színanyagok kerülnek a borba, akkor roséról beszélünk.
Alapvetõ minõségbeli különbség nincsen. Lehet így is meg úgy is.
Magyarul azok az almaborosok, akikkel eddig találkoztál, a spórolósak :) Az eredeti angolszász almabor, a cider is fehérbor-technikával készül, és az alkoholtartalma is inkább a sörhöz van közelebb, mint a borhoz. Ha utána van cukrozva, akkor lehet erõsebb, de alapból 6-7 % körüli.
Amúgy nem elhanyagolható az alma saját cukortartalma sem, vegyél egyszer 100%-os alma natúrlevet, semmivel sem kevésbé édes, mint a bolti üdítõk.
A cukor a más :)Idézet:
Abban viszont igazad lehet, hogy a füge könnyebben lebontható cukrot tartalmaz. Viszont ott kell lennie még valami másnak is, mert a cukorszintet én állítom be. Azonos mennyiségben, mint az almabornál. Mégis hamarabb erjed meg és tisztul le is.
A gyümölcsökben természetesen formában van a glükóz és a fruktóz. Ezek monoszacharidok, azonnal felvehetõk a mikroorganizmusok számára. Almában kevesebb van ezekbõl, fügében több.
Mikor te beállítod a cukorszintet, gyanítom, hogy sima répacukorral teszed, szacharózzal. Ez egy diszacharid, tehát a baktériumok elõször lebontják monoszachariddá, és majd csak utána használják fel az anyagcsere-folyamataikban, amelyek eredménye az alkohol :) Nem egy lassú folyamat, de ilyen rövid idõtávon ez is érzékelhetõ különbséggel jár. Egy lépés helyett kettõ.
A letisztulás pedig a szárazanyagtartalomtól függ. A füge abból is kevesebbet tartalmaz, ezért ülepszik le gyorsabban.
Dolgoztam én is borászatban.:)
Most éppen 30l rosé készül a háztáji vörösbõl(kék frankos, otello és vmi csemege). Az igazi jó vörös bor, bár imádom, erõteljes vérnyomás és szívritmus ingadozást okoz nálam. Viszont a vörös bor egyéb gyógyászati hatásait a világosabb változata is produkálja számomra. Itt fõleg az erõteljes immunerõsítõ hatására gondolok. Ezért rosé.
Mellette 60l törköly cefre pezseg.
Valóban a spórolós fajta él leginkább a közelünkben(én is az vagyok). 60Ft/liter a végsõ eredmény a füge és alma boromnál. Nekem ez számít, mert sajnálom a pénzt alkoholra elverni, inkább a családomra költöm. Viszont nem kívánom megvonni sem magamat az élvezetétõl. Persze soha nem fogok egy szamorodni minõséget produkálni, de tapasztalat, hogy a harmadik pohár után, már tökmindegy, hogy mit iszol.:D
Egy biztos: soha nem rúgtam be még annyira bortól, mint a saját füge borom esetében. Sajnos nem tudtam megfokolni, a bor fokoló nem mûködik nála.:cry:
Közel 15 fokosra becsülöm a végeredményt. Nagyon várom a novemberi, második füge érést.
Párhuzamosan fog készülni a csipkebogyó borral. Annak is lassan itt a szezonja.
Bálint gazdát tisztelem, már akkor a fekete-fehér tévében osztotta az észt kertészkedésben, amikor még a szomszédok nálunk gyûltek össze megcsodálni a Kékest, mint csúcstechnikát.
:thumbupIdézet:
A cukor a más
A gyümölcsökben természetesen formában van a glükóz és a fruktóz. Ezek monoszacharidok, azonnal felvehetõk a mikroorganizmusok számára. Almában kevesebb van ezekbõl, fügében több.
Mikor te beállítod a cukorszintet, gyanítom, hogy sima répacukorral teszed, szacharózzal. Ez egy diszacharid, tehát a baktériumok elõször lebontják monoszachariddá, és majd csak utána használják fel az anyagcsere-folyamataikban, amelyek eredménye az alkohol Nem egy lassú folyamat, de ilyen rövid idõtávon ez is érzékelhetõ különbséggel jár. Egy lépés helyett kettõ.
A letisztulás pedig a szárazanyagtartalomtól függ. A füge abból is kevesebbet tartalmaz, ezért ülepszik le gyorsabban.
Még annyit hozzáfûznék, hogy egy összeomlás esetén nagyon hasznos tudásnak bizonyulhat az olcsó és gyors alkohol elõállítási tudás. Az alkohol mindig értékes cserealap. Cukrot és élesztõt spájzolni kell hozzá az igaz, de a lényeg, hogy ínséges idõben mire lehet elcserélni a bort vagy pálinkát. Ilyen esetben viszont nem a csúcs minõség, hanem az alkohol tartalom fog számítani.
Amin még erõteljesen elgondolkodtam, az üzemanyagkénti felhasználása az etanolnak és metanolnak. A V6-osom minden átállítás nélkül is tudja kezelni az E86-ot, máshol is ezt hallottam a nagy köbcentis motorokról. Tehát végszükség esetén elõ tudnék állítani könnyedén folyékony üzemanyagot.
Hmm..van gyümölcsprésünk...mostanában rákattantam a cékla répa alma lére reggelente és kint van a konyhapulton..15 kiló almát fél óra alatt letolnék a torkán:thumbup
kell még cukker, élesztõ, meg a ballon..aztán majd zaklatlak titeket, hogy mi lett...
amúgy mostmár a pincém is elég pofás..szóval pincehidegen tudnám tartani
Az erjesztéshez szobahõmérséklet kell. Nem hiába volt a szõlõs gazdának prés háza és pincéje is. Fönt készült a bor, lenn pedig tárolta.
Ha csak almából csinálod, akkor nagyon lé alma kell. 15kg almából 8-9 liter lé lesz. Nem túl pénztárca kímélõ. +cukor, hogy alkohol is legyen a végén.
Én sose dolgoztam borászatban, csak csináltam bort, és utánaéztem, hogy hogyan is megy a dolog :)
Az alkohol mindig jó cserealap, az tuti :)Idézet:
Még annyit hozzáfûznék, hogy egy összeomlás esetén nagyon hasznos tudásnak bizonyulhat az olcsó és gyors alkohol elõállítási tudás. Az alkohol mindig értékes cserealap. Cukrot és élesztõt spájzolni kell hozzá az igaz, de a lényeg, hogy ínséges idõben mire lehet elcserélni a bort vagy pálinkát. Ilyen esetben viszont nem a csúcs minõség, hanem az alkohol tartalom fog számítani.
Amin még erõteljesen elgondolkodtam, az üzemanyagkénti felhasználása az etanolnak és metanolnak. A V6-osom minden átállítás nélkül is tudja kezelni az E86-ot, máshol is ezt hallottam a nagy köbcentis motorokról. Tehát végszükség esetén elõ tudnék állítani könnyedén folyékony üzemanyagot.
Amúgy a tisztaszesz úgy ahogy van, mehet a benzinmotorokba, minõségileg a 98-100-as oktánszámú benzinnek felel meg. Nagy duzzogva el lehet égetni, bár szerintem kategóriákkal drágább, mint a kõolaj. Persze csak ha ez van, akkor ez is megoldás.
off
Eredetileg a benzin motorokat alkohollal mûködtették. Sokkal szebb volt a járásuk, a szelepek nem kopogtak. Rockefeller-nek viszont olaj finomítója volt. Na, a benzinnel már nem jártak szépen a motorok, a szelepek kattogtak, koptak. Ekkor találták ki, hogy ólmozzák a benzint. Sokan lettek betegek, haltak meg a gyártási folyamat alatt. A kipufogógáz ólom tartalmának több generáció intelligenciája esett áldozatul.
A lényeg, hogy olaj származékot használjunk a gépeinkbe.
Ha már szóba került a téma...
off
Méretezés kérdése, hogy az adott belsõégésû motorban melyik üzemanyagot égetik el. Braziliában a vw pl. rengeteg jármûvet gyárt etanol üzemre. Annó, a hõskorban, azért üzemeltek alkohollal, meg nõvényolajjal, mert az volt hozzáférhetõ...
on
a belsõégésû motorok majdnem minden szarral elmennek, az etanol nem a motorban okoz gondokat, hanem megeszi a gumi/mûanyag alkatrészek egy részét amivel érintkezik. szóval etanolos üzem elõtt át kell szerelni a motort olyan cuccokkal amik bírják, braziliában pl. ahol vannak autógyárak a brazil piacra gyártott jármûveket így készítik eleve.
kurva ügyes volt ez a rockefeller koma, ha kb. tíz évvel a belsõégésû motor feltalálása elõtt úgy tett szert olajfinomítóra, hgoy azóta is benzint használunk az autóinkba... a mindenféle hagymázas izék helyett egyszerûen az történt, hogy a (bálna)világítóolaj rettenetesen megdrágult amihez képest a finomított szénhidrogénszármazék (világítóolaj, keró) elég olcsó lett és rengeteg pénzt lehetett keresni vele. Az olajbányászat sem volt rossz üzlet, de a hozzáadott érték a finomítókban jelent meg, ahol nyersolajból késztermék lett.
Még a Standard Oil-t is vagy hat évvel az Otto motor kieszelése elõtt alapította és már akkor rongyosra kereste magát vele, mire a gépjármûipar megszületett, persze aztán meg még többet kaszált, miközben felzabálta a versenytársakat. (meg ugye fene tudja még miket mûvelt monopolhelyzetben, de azért ez elég jól dokumentált sztori)
Az ólom-tetraetil (CH3CH2)4Pb benyába keverése más sztori, egyrészt ez a huszas években kezdõdött, amikorra a jó öreg Roki már rég atomgazdag volt, másrészt az nem az olajipar, hanem a motorgyártók érdekét szolgálta elsõsorban. A használatával finoman lehetett a kompressziótûrést, plusz adott némi kenést is, és ami a lényeg, a leghitványabb szar benyát is el lehetett sütni vele kiváló üzemanyagnak, mert az adalékkal nem kopogott a motor ami rendszeres probléma volt azidõtájt. A General Motorsnak köszönhetjük leginkább az ólmozott bengát - a Standard Oilnak meg azt, hogy hullottak a gyári munkások mint a legyek amikor elkezdték az ólmozott benya gyártását, mert már akkor is tudták, hogy az ólom mérgezõ, de leszarták.
Eltartott a világnak vagy hetven évig mire kiverekedte magát ebbõl a faszságból, és egyrészt megtanult motort gyártani, meg megtanulta a károsanyag kibocsájtását helyén kezelni. Ezalatt persze rengeteg kárt okoztak az ólmozott üzemanyagok, egy tanulmány szerint az usában az olmozott üza betiltása óta 70%-al csökkent az átlagos ólomtartalom a lakosság vérében... De hagyjuk ezzel békén a jó öreg Rockefellert.
a huszadik másodpercben elmondják egy mondatban amit leírtam, úgyhogy tovább nem néztem
Csatolmány 4367
Nagyon töröm a fejem, hogy mit kezdjek 5kg fügével. Ti mit javasolnátok?:D
Tegnap szedtem, ez a második, novemberi érés.
Csak költõi kérdés volt.:)
Persze, hogy bor lesz belõle.:D
Alapelvem, hogy ne alázzuk meg azt a gyümölcsöt...
Tudom, hogy most kevés hozzá a mennyiség, de jövõre esetleg páleszt is bepróbálhatnál belõle
:beer::thumbup innám
Tanultam az 1889-ben íródott A mi hadseregünk c. könyvbõl. Ott leírják a katonák járandóságát. Ebben szerepel a napi 7 deci bor, vagy 1,5 l sör. A szerzõk kiemelik, hogy háborús körülmények között ezt a nagy térfogat miatt lekötendõ horribilis szállítói kapacitás (ökrös szekerek, lovaskocsik) miatt lehetetlen biztosítani, rekvirálni meg nem mindenhol lehet, mert nem mindenütt jó a bor, vagy a sör. A járandóságot pedig minden nap biztosítani kell a katonáknak, ezért ilyenkor kerül elõtérbe a pálinkában kimért alkohol-egyenérték. Mert ugye a nagy hígból lehet csinálni kisebb töményt, a végeredmény pedig biológiai hatás szempontjából végeredményben ugyanaz.
Minden törvény annyit fog érni amennyit betartatnak belõle. A kormány már akkor tudta, hogy nem tartható az adómentesség, amikor bevezette, de választást lehetett vele nyerni. Most majd újra kivetik rá az adót, de az otthoni pálinkafõzést nem fogják ellenõrizni, mert nem lesz rá kapacitásuk. Nem lehet minden eladott pálinkafõzõ berendezés után fináncot küldeni. A bérfõzetett pálinka utáni adó pedig jól fog jönni a költségvetésnek.
Csatolmány 4465
A hûvösebb idõ miatt, két hetet vártam az elsõ szûrésre. Bár a kandalló sutjában vannak a ballonok, de hétköznap reggel még teszek a tûzre, utána csak este felé megint. Így van némi hõingadozás, az erjedéshez pedig legalább szobahõmérséklet kell. Úgyhogy türelmes voltam.:)
Csatolmány 4466
A végeredmény: Csatolmány 4467
Ahogy leszûrve visszatettem a padkára, azonnal megindult a forrás. Már csak várni kell a lecsendesülésre...
Szívesen megkóstolnám letisztulása után. Nékem is van fügebokrom terem is. Még nem készítettem belõle bort.
Odébb vagyunk pár száz kilométerrel.:(
Karácsonyra, ha minden jól megy, elkészül. Ha privátban adsz egy postai címet, küldök Neked kóstolót.:)
Egyelõre úgy néz ki, hogy bor lesz belõle.:D
Köszönöm rendes tõled, hogy segítenél a kóstolásban.
Tudtad, hogy Naspolyából is készíthetõ pálinka? Esetleg megkóstolnád?.
Többit privátban, mert tisztelt olvtársaink kocsmázásra gondolhatnak. Csatolmány 4472
Csatolmány 4490
Már tisztul!:D
Most érett be, teljesen.
Csatolmány 5120
Technikai jellegû kérdés:
Készítettünk bodzabornak való cefrét, szépen meg is indult a forrás, ahogy elõ van írva. Az áttöltéssel csúsztunk egy napot (ma már kettõt), így a teljes forrás megindult, szmötyiképzõdéssel, hasonlókkal. Eddig ahogy leszedtük róla a sûrûjét, alig pezsgõ állapotában ment az üvegballonba. Ez most nem jött össze. Az anyag jelenleg egy zománcozott lábosban van (jó nagyban). Kérdés: hagyjuk elforrni abban, és a letisztulás elején legyen átfejtve, vagy úgy, ahogy van, most kerüljön át ballonba?
Ha átöntöm, akkor a tetejére kiülõ habzó réteg is menjen a ballonba, vagy az elsõ szûrést megejthetem most is?
Én így csinálom:
A fõ forrást a "belevalókkal" együtt csinálom meg. Hadd menjen csak bele a forrásba a bodza íze is.
Amikor a forrás csitul, (megütögetve az edényt jön csak fel buborék) akkor szûröm át a levet ballonba.
Az utó forrás eltart egy-két hónapig, addig letisztul, megütögetve a ballont, sincs buborék és nem érezni csípõsnek a bort... na akkor fiatalon (már a bor...) fogyasztható.
Ilyenkor jön az elsõ lefejtés, elég sok iszapszerû seprõ marad a ballonban. A lefejtett bort célszerû egy másik ballonba átfejteni, (de fogyasztásra palackozni is lehet) mert egy év után (ha maradt!!! :)) ismét fejtés jön, akkor már véglegesre palackozni is lehet.
Van a kamrában 3 éves bodzaborom, olyan 25 liter ballonban, lustaságból nem palackoztam ki (meg nincs annyi üvegem). Olyan szinten sûrûsödött és ért be, hogy Martini bianco ízvilága van, szódával jégkockával az igazi. :)
Remélem tudtam segíteni.