Na, ha jól vágom a dörgést Salmo-val bratyiban vagytok, majd gyertek ki Salmotudjahová aztán megtanítunk lõni :)
Csak mert úgy tûnik pár dologban hasonló a véleményünk :)
Printable View
Én csak szolidan paracord karkötõket fontam.
Egyenlõre csak cobrát. 1et ajándékba az öcsémnek.
Meg az esbit fõzõmön próbálgattam melyik konzerv a finom. Még jó hogy családi házban lakunk.
Mire eltaláltam a méretet párszor szétkaptam az egészet. Ez idõmérésre is jó volt, hogy mennyi idõ kell ehhez a típushoz ha ne aggyisten..esetleg....
Majd lesz aminek síp van a csatjában, ha netán elvesznék a ködben, rám dõl egy helikopterhangár
és a jobb kezem még szabad és persze nem lukasztotta ki a tüdõm egy csavarhúzó.
Reggel megnéztem a túlélési praktikákat, sok hasznos információhoz jutottam.
Fél 9ig én is néztem..hát akkorát röhögtem a tipikus amcsi családon, akik 5-en vannak és vulkáni hamufelhõtõl félnek.
Csináltak egy gyakorlatot, miszerint 1 órájuk van a teljes kimenekítésre. Elindult az óra és vele együtt egy vígjáték is a szemem elõtt.
Úgy látszik nem szerettek volna lemondani a kényelemrõl és úgy készültek, hogy visznek 1 pickupot, egy óriási lakóbuszt és egy másik buszt. Az egyik után kötöttek egy lószállító utánfutót, amiben az állataikat akarták vinni, a lakóbusszal egy komplett fából készült miniházat akartak vontatni, míg a pickup után egy legalább 6-7 méteres fa jahtot akasztottak. Plusz volt még vagy 5 évre elegendõ kaja és vegyvédelem, minden.
Tehát elsõ körben apu és 2 fia összeálltak, hogy felhúzassák a mobilházat az utánfutóra..50 perc alatt ez félig sikerült is, aztán elszakadt a ponyva és lecsúszott a ház.
Eközben anya és a lánytesó az állatokat akarták felkészíteni, de az utánfutót nem tudták felakasztrani a vonóhorogra és elkezdték a csirkéket, meg a nyulakat berakodni a lakóbusz alsó csomagtartójába:haha:
Itt már remegtem a röhögétõl. 2 óra után sikerült úgy elindulniuk, hogy a hóbelevanc fele ott maradt a portyázóknak.
Egy dolgot én is tanultam ebbõl, hogy a kevesebb néha több..és nem érdemes sokmindent venni, ha egy egész konvoj kell az elszállításához:duhos:
Tagja vagyok egy fórumnak, ahol ismeretlenül is megajándékoztuk egymást karácsony alkalmából..tegnap elugrottam a postára az ajándékomért.
Egy sanrenmu 707 folder volt a borítékban.
http://www.militaria.pl/upload/wysiw...07-outdoor.jpg
Kínai, de egész jó minõségnek tûnik.. nem lötyög, zárja pontos, erõs. Legnagyobb elõnye, hogy kicsi és nagyon könnyû, nem húzza a zsebet
Nagyon örültem neki:thumbup
tegnap íjászat Kassai íjjal. van mit gyakorolni :)
100 lövés 22 ' Ruger-el 25 m. meg kell vallani sz@rul lövök érzõdik a sok év kihagyás.
januártól belehúzunk :)
Elmondanád mit jelent a "kicsit utánnajártam az üzemanyag dolognak" mondásod?
Videókat néztél? Megkérdeztél szakértõt? Összeolvastál valamit?
Mert a GYAKORLATI TAPASZTALAT azt mutatja, hogy a benzinnek a tankolástól kezdve romlik a minõsége. 2-3 hónapos benzinnel már nehezen indul a láncfûrész, bár az autó elpöfög vele. Mindom így több év GYAKORLAT távlatából.
A Kassai íj jó játék, de azért nagyot fejlõdött a haditechnika. Nekem is van három Kassai íjjam, Lajost jól ismerem, de azért egy csigás vadász íj...
100 lövés?? Az szép! Akár Rambó!
Mindig tiszteltem az öregeket, akik 1-2 ötös sorozatot lõttek. Õk úgy tartják ennyi vagy elég, vagy felesleges. :-)
A mennyiség helyett néha a minõség többet számít.
akkor pontosítsunk gyorstüzelõ számnak hívják amikor a táblák 5 tábla befordul és az eltalálására 3-5 másodperced van. lehet hogy most nem így hívják ahogy ahogy a futóvad lövészet is mozgó cél lövészet lett.
nálunk a KLK lõterén ( II. marcibányi tér ) 1983 - 1991 ig így hívták. majd 1992 - 1998 ig a dózsa lõtéren ( XIV mexikoi u. ) is így neveztük. ha gondolod megadom az mindkét helyen az edzõmim nevét.
A Kassai íj jó játék, de azért nagyot fejlõdött a haditechnika. Nekem is van három Kassai íjjam, Lajost jól ismerem, de azért egy csigás vadász íj...
100 lövés?? Az szép! Akár Rambó!
Mindig tiszteltem az öregeket, akik 1-2 ötös sorozatot lõttek. Õk úgy tartják ennyi vagy elég, vagy felesleges. :-)
A mennyiség helyett néha a minõség többet számít.
Igazából biztos néha nehezen értelmezem amiket írsz.
Pár sorodtól a laikus biztosan ámul...
De mivel TE magad precíz ember vagy és szereted ha a fórumtársak pontosan fogalmaznak, így kérlek válaszolj:
A parabellum, Parabellum P9, vagy annak valamely változatát takarja? (Fég, madein hungary, utóljára 1998-ban használtam)
Mert ugye a parabellum elnevezés tulajdonképpen a lõszerre utal. A Glock 17C-m is parabellum lõszet tüzel...
ez már csak értelmetlen kötözködés arra érted amire akarod.
a többieknek a lõszerre értettem hogy ezzel a fajtával gyakorlunk.
Ezt az állítást több évtized kisgépszerelõi gyakorlatával én is állítom, használtunk benzin tartósító szert a hosszabb idõre nálunk javításra/alkatrészre váró kisgépeknél. Csatolmány 4477
Igazából biztos néha nehezen értelmezem amiket írsz.
Pár sorodtól a laikus biztosan ámul...
De mivel TE magad precíz ember vagy és szereted ha a fórumtársak pontosan fogalmaznak, így kérlek válaszolj:
A parabellum, Parabellum P9, vagy annak valamely változatát takarja? (Fég, madein hungary, utóljára 1998-ban használtam)
Mert ugye a parabellum elnevezés tulajdonképpen a lõszerre utal. A Glock 17C-m is parabellum lõszet tüzel...
Tényleg nem kötözködni akarok, csak feltett szándékom, hogy megismerjelek. Ezért végigolvastam hozzászólásaid egy részét. Nem mondom, hogy mind. És nem kötözködni akarok, csak a megismeréshez nem elég felületes információ.
Válaszaidtól nem lett tisztább a kép.
Arra utalsz, hogy ezer éve lõterekre jársz és szakértõje vagy a témának. Máshol azt írod még nincs minõsítõd és fegyvertartásid. Egy laikusnak persze nem sokat mondanak a soraid.
Hidd el be tudnék kérdezni a lövés számról, fegyver tipusától és sorolhatnám. :)
Arról hogy mi volt régen én is sokat nosztalgiázok.: Talán valahol írtam, hogy meteor kezelõ voltam, tehát "LÕTERES" azaz lõtéren szolgáltam. Pár évig pedig én üzemeltettem a Miskolc Csanyik völgyi lõteret.
És Vietnámról még nem is beszéltem.
Na nézzük mit is csináltam ma...?
A szokásos rutinon kívül: Szerveztem egy találkozót olyan emberek között, akiket érdekel a fagáz-generátor építés.
A tisztelet õket illeti, mert az utolsó másfél kilométert gyalog kellett megtenniük a sár miatt. Egy bátor vállalkozó ugyan akadt, aki megpróbált kocsival bejönni, ott is ragadt. Kihúztuk. :-)
Volt aki igen messzirõl érkezett, szeretem mikor az emberek ilyen tevékenyek. Pedig a közelgõ ünnep és a munkanap miatt sokan lemondták.
Sándor barátom egy saját építésû fagáz-generátorral érkezett, ezt ki is próbáltuk.
Ezzel lindult a projekt, kíváncsi vagyok meddig jutunk. A stirlinggel is így kezdõdött, az pedig sokkal reménytelenebb volt.
Az egészrõl majd írok egy cikket és felteszem a képeket is.
Szóval eredményes volt. :-)
Fagáz üzemû motor régebben engem is foglalkoztatott, 4 ütemû fûnyíró motort akartam átalakítani/üzemeltetni és azzal autó generátort hajtani.
Sajna több projekt akkor, szabadidõ hiányában elmaradt. :rolleyes:
Mûködik kétütemûvel és diesellel is. Csak más problémákat kell megoldani. Engem elsõsorban az autó érdekelt, de a többiek meggyõztek. A fûtés hõmennyisége veszendõbe megy. Így otthoni használatra, fûtés plusz áramtermelésre gondolkodunk.
Én is elkezdtem egy ilyent, de még csak a motor van rászerelve a tartóra, meg a generátor van meg.
Egy ékszíjtárcsa tárcsa hiánya miatt álltam meg vele, aztán mással foglalkoztam.
Akkutöltésre készül(ne), hogy szükség esetén rásegítsen a napelemes rendszerre.
Fûnyírómotor egyszerû, ha tönkremegy, viszonylag olcsón hozzá lehet jutni másikhoz, a felfogatásuk is hasonló.
Most tartom a fél évenkénti nagy AAA aksi tesztelést, és töltést. Sajnos csak egy AAA-s töltõm van, így a folyamat, ha nem felejtkezem el az aksi cserékrõl 8 napig fog tartani. Egyébként ilyen aksikat raktároztam el: Gp ReCyko AA 6dbos akkumulator vagyis nem pont ilyen, hanem AAA-s, de olyan már sajnos nem kapható náluk, pedig egész jó árban volt. Eddig ezekbõl az aksikból egy tesztelt sem halt meg. Egyébként pont a 18650-es aksi töltés is a napokban volt(tesztelni csak az utóbbi 1-2 alkalommal kezdtem), és ott viszont azt tapasztaltam nagy elkeseredésemre, hogy nem elég 2 havonta tölteni, mert nagyon nagy az önkisülésük, hiába tartom hideg, száraz helyiségben légmentesen lezárva:\ Feltöltve a Police 500W jelzésû lámpa max. fényerõn majdnem 3 órát tud vele menni, újra feltöltve, majd két hónappal késõbb vizsgálva már 20 perc után drasztikusan csökken a fényerõ, alig éri el az eredeti felét, aztán persze lassul a fényerõ csökkenés, de éles helyzetben nem hiszem, hogy ilyen állapotú aksival sokra mennék.
Köszönjük a tapasztalatot. Énnékem is hasonlók a tapasztalataim, csak megerõsíteni tudlak. Ezért gondolkodom vizes elemeken és lúgos aksikon. Valyon hová tünt a régi polgárvédelmi készlet?
Voltunk ma egy vidéki lõtérren gyakorolni, elment egy doboz sörét meg egy doboz kalasnyikov lõszer. Kezd alakulni, szinte mind a feketébe ment.:haha:
A mai nap mondása:
"- Oké, ott a glock a három tárral, több mint kilencven lõszer. Ott az MP5 a három tárral, de minek a rakétapisztolyhoz gumilövedék?
- Mert nem mindenkit akarok megölni.
- Ja!"
:D
Voltam a Börzsönyben két napos túrán. 70 km-t mentünk a két nap alatt, 25 kg-os málhával, kint alvással. Az erdõ elég komolyan le volt amortizálva, mindenhol kidõlt, kettétört fák, leszakadt ágak, törmelék szinte minden méteren bizonyos terepszakaszokon, kemény vihar volt. Aznap nem lettem volna kint, mert aki ott sátorozott volna az nagy esélyellel ott is marad....
Csatolmány 4482Csatolmány 4483Csatolmány 4484
A héten, de csak egy fél napon. Bükk mûhely padlózat. Felszedhettem, felvághattam, elhozhattam. Ment volna a konténerbe.
Az eltüzelésen kívül, még jó néhány felhasználási lehetõség.
Csatolmány 4491
Sajnos egyetlen túlélõ mûsort sem tudtam megnézni a tévében.:D Nem volt rá idõm. Nem mondom, hogy sajnos.
Én inkább csinálom...
A kéményem házi gyártású, 130-as függõleges acél csõ. Átalakított 17,5 KW-os cseh kandalló betéttel, megszüntetve a felsõ tûzfogót. Két szintet fût ki a csõ segítségével. Nem rakódik le benne semmi, kiég, leesik.:)
Tudom, a kandalló gyártó felháborodásában kapkodná a levegõt. :D
Dombtetõn lakom, mindig fúj a szél, sokszor viharosan, a 8m-es épített tégla kéményben sem volt elég huzat, ezért kellett évek alatt kitapasztalva, sufni tuningot építenem. Összejött, évek óta tökéletesen mûködik. Nem fúj vissza, tisztítani sem kell...
Krumpli csírzás a pincében,
ahonnan elõtte kimertük a vizet-megint pedig nem esett.
Most legalább megint van mivel leöntsük a wc-t. Már k.vára unjuk a meregetést, de legalább spórolunk a vezetékessel.
Az egyik szomszédnál csõtörés volt, elfolyt 240ezer littyó voda. Szerintem az jön még mindig apránként hozzánk, pedig tavaly volt.
Vagy nem tom.
Kis erdõjárás, kései laskagomba után kutatás de sikertelenül, de 1 foklát azért megint vágtam.
Ja, és 3 bika bõgött-de ez csak nekem érdekes.
A családnak a fokla mikéntjének bemutatása a gyakorlatban. Tetszett nekik. Az öcsém 1et le is nyúlt.
Bár esõre hajló idõ volt de kimentem a határba megnézni a vadakat meg egy kis csipkebogyót enni.:rolleyes:
Csatolmány 4509
Tartalek/rejtett kes gyartasa gepi fem fureszlapbol es elhelyezese a Bob-ban levo farmer derek korcaban. Normal meretu lapat atalakitasa auto csomagtartojaba befero holapatta: Lapatfej lotyogott-rogzitettem, nyelet meretre vagtam es faragtam egy "T" elagazast a vegere. Fakanal faragasa (meg nincs kesz).
Aktív nap..én is a közeljövõben tervezem egy kanálfaragó kés beszerzését és elsõ kanalam kifaragását:thumbup
Milyenek a tapasztalatok? meg lehet csinálni?
Kérhetnék majd képet a készítésrõl? érdekel a teljes metódus
Köszönettel, Grafitos
Én csak szimplán az enlan el-01 el faragtam 1et puhább lécfélébõl,
amolyan laposabb félét. Már használtam.
Elnagyoltan a forma, majd levágtam a hosszt és utána finomítottam.
Én a nyéllel kezdtem aztán többi.
Már megvan a következõ fa anyag a "levesehez".
A kanálfaragó kést már néztem én is, 2 félét is találtam.
Egyelenlõre maradok a csak normál késhasználatnál. Kell a gyakorlat.
Normál késsel nem lesz túl öblös az biztos :)
Én a "ha késed van mindened van" elvet követem.
Csak ezért írtam a szimpla kést. Nem szeretek túl sok mindent cipelni.
De a faragókés még bejátszik egyszer.
Ha nem lesz öblös hát nem lesz szegény, majd a sokadik az lesz.:)
Parázzsal ki lehet égetni az öblös részt .