"Veteránkomám a madársaláta hogy került a menükártyára??vega leszel, vagy mivan?"
Pénteken a tescoban vettem , ilyenkor tél végén a szervezet kívánja a zöldet :) Megyek is legelek egy kis lucernát :)
Printable View
"Veteránkomám a madársaláta hogy került a menükártyára??vega leszel, vagy mivan?"
Pénteken a tescoban vettem , ilyenkor tél végén a szervezet kívánja a zöldet :) Megyek is legelek egy kis lucernát :)
Tegnapi horgaszat eredmenye, 1-et megcsinalok ma, a masik ketto megy a fagyasztoba. Csatolmány 1987
Szivárványos pisztráng ?
Füstöld meg:
füstölt pisztráng ahogyan én készítem.....
Az elõkészítés: a pisztrángot kibelezem, megmosom. Páclevet készítek, víz, só, szemes bors, borókabogyó, fokhagyma, kakukkfû, pár szelet citrom, ízlés szerint, de a lényeg hogy erõsen sós legyen! Ezt felforralom majd kihûtöm. A már nem meleg páclébe bele rakom a pisztrángokat, majd 10-12 óráig pácolom. A páclébõl kivett halakat lecsöpögtetem, sõt le is törlöm papír törlõvel a rákerült fûszereket.
Innen ketté válik a folyamat. Régebben míg a bükk kapujában éltem a módszer a következõ volt.
Volt egy 100 literes vastag falú fém hordóm ( amiben nem volt gázolaj ) ennek a teteje le van vágva, de úgy hogy vissza helyezhetõ a hordóra. A hordó alsó pereménél, egy 15×25 cm nyílást vágtam, itt tudtam betenni azt parázs tartót amit egy régi tea tûzhelybõl szereztem. A hordóban beton vasak vannak, erre akasztom fel azokat a kór acél kampókat amiket egy orvosi mûszereket gyártó üzembõl kaptam és meghajlítva ideálisan lehet a pisztráng törzsének 3/4-nél a gerinc mellé beakasztva függeszteni a halat.
A füstölés: a parázs tartóba tüzet rakok,(bükk fa!) úgy hogy gyújtóssal egy nagyobb hasáb fát gyújtok meg majd ha már mindenhol lángra kapott beteszem a hordóba, ahol a kevés oxigén miatt nemsokára csak egészen kis lánggal ég. Fentrõl felakasztom a kampón lógó halakat a beton vasakra, majd ráteszem a hordó tetejét a hordóra. A füstölés ezen része az un. nedves füst, ebben a fázisban párolódik meg halunk. Itt nem baj ha van egy egészen pici láng, de gyakran kell ellenõrizni, és ha szükséges kéményfa fûrész porral eloltani a nagyobb lángokat. Ez a fázis 1 órán át tart. A második szakasz az un. száraz füst. A parázstartóban lévõ fa hasábot újra lángra gyújtom majd fûrészporral teljesem lefojtom, és a parázstartót vissza tolom a hordóba. Ebben a szakaszban már csak füstöt kell csinálnunk, úgy hogy a füst mértéke, egy erõsebb pipa füsthöz hasonlítson. A füstölés ezen szakasza kb 3 óriág tart, és halunk jól látható módon "megaszalódik". Ha ez megvan akár melegen is fogyasztható, de tapasztalatom szerint hûtõben 7-8 napig eltartható.
A másik módszert sajnos pest kapujában kellet kikísérleteznem, mert az itteni népek nem emésztik jól a füst szagot. :crazy: Vettem egy Behr tipusú asztali füstölõt.
Hello! Az! Tok jol leirtad, nekem sajna semmi tapasztalatom nincs a temaban. A Behr-rol is tudnal tapasztaltokat megosztani?
Behr füstölõ:
A pác, és az elõkészítés változatlan, hasábfa nem kell, csak fûrészpor. Itt szoktam trükközni azzal, hogy a fûrészporba keverek borókabogyót
kakukkfüvet, mustár és koriander magot.
A pácból kivett halat letörlöm, sõt érdemes leszárítani is. Begyújtom a denaturált szeszes égõt, a füstölõ alját kibélelem alufóliával a könnyebb
takaríthatóság miatt, a majd rászórom a fûrészport. A füstölõ kis térfogata miatt itt egyébként is végig nedves füstben van a halunk, így
a füstölõ tetején lévõ nyílásokat nem zárom le! Egyébként sem érdemes sok halat bele tenni mert bár füstös ízû lesz a halunk, túl "vizes" marad.
Egy égõ feltöltéssel 20-25 percig megy a füstölõ, és már ezután is ehetõ a hal, én személy szerint még egy feltöltéssel ( denszesz+fûrészpor)
újra indítok, így egy nekem jobban tetszõ, jobb állagú, "feszesebb" halat kapok. A végén leveszem a tetejét és hagyom kihûlni/kiszellõzni a halakat.
Sajnos mivel nem függesztett a hal test, hajlamos belesülni a
rácsba, így óvatosan kell levenni.
Ha nem teszel egy réteg fóliát az aljára a takarítása komoly szopóroller.......
reofil
Elhozhatnád a találkozóra (a májusira), hogy tanulmányozhassuk!
Mai délutáni napsütést kihasználva készült egy tejfölös csirkepaprikás bográcsban ...dejóvolt ...:)
Csatolmány 2000
Legközelebb megyek az illat után :)
Füstölés és grillezés egyben Thai módra
Csatolmány 2008
Ma ismét dolgozgattunk kicsit a leendõ állatfarmon , elégettünk rengeteg gazt volt némi terep rendezés , és egy kis bográcsgulyás marhalábszárból a nap végére...egyre jobban csípem ezt a nyugis életmódot...:)
Csatolmány 2020
Csatolmány 2021
Csatolmány 2022
Csatolmány 2023
Csatolmány 2024
Csatolmány 2025
Csatolmány 2026
<OFF>
Sehol egy kés, sehol egy kalap, sehol egy revolver? Mi ez a lazaság???? :P
</OFF>
Pisztrang egyszeruen: Csatolmány 2096
Vietnamiveteran fõleg hozzád szólna a kérdésem, te vagy itt a konyhafõnök :D De más is válaszolhat aki képben van.
Tehát olyan 15 maximum 20 emberre kéne valamilyen õzpörkölt szerûség, ehhez kb hány kiló alapanyag kéne, és valami jó receptet tudnátok mondani? Valami egyszerûre gondoltam, aminek az elkészítésével meg tudunk birkózni.
Nyulragu, kisse sokaig kell fozni a vadnyulat. Csatolmány 2166
Mondjuk kezdetnek elég kb 8-9 kg vegyes, csontos, õz hús, 1,5 kg hagyma, egy üveg vörösbor (mert a felét megiszod!) , házi pirospaprika, bors meg só.
Ezekbõl már önmagában is jó ízû pörkölt lesz, De egyéni ízlés szerint fokozható az összetevõk listája. Nem rontja el ha egy kis füstölt szalonnán kezded el, és fõzés közben bele kerül 8-10 gerezd fokhagyma. Segít a kolloid pörkölt állagon
egy két csöves paprika, és 1-2 paradicsom is. Ha perverz vagy ( miért ne lennél?) mehet bele borókabogyó, babérlevél, csombor, kakukkfû.
Salmo tökéletesen összefoglalta a lényeget , én 10 kiló hússal számolnék akkor biztos marad másnapra is vagy lefagyasztani valónak . Ha tehetitek vadásztól vagy erdészettõl vegyétek a vadhúst mert õk odaadják a csontot is mellé . Az a legjobb ha a sok csontos hús van , a bordákat én pl nagyon szeretem belefõzni . Én így készítem de nem szentírás szóval változtassatok rajt nyugodtan , tehát :
Kezdésnek 2 kanál zsír , és pár szelet háziszalona a bogrács aljára ha kisült a zsír a szalonnapörcöket ki lehet venni ezt kenyérrel el lehet csócsálni fõzés közben .
10 kiló húshoz 6-7 fej vöröshagymát összevágva üvegesre fonnyasztunk , ezután a lecsöpögtetett vadhúst ezen a zsíros hagymán addig pörköljük amíg ki nem engedi a levét , ilyenkor lehet kis borsot , õrölt köményt , fokhagymát ,sót hozzátenni , amikor ezzel megvagytok 3 paradicsom összevágva , 4 csövespaprika minél kisebb kockákra vágva szintén mehet a bográcsba ,ilyenkor ha kevés a lé egy deci vízet lehet utánaönteni de én inkább valami laza száraz vörösborral szoktam megöntözni . Az õz ha nem volt túlkoros akkor 3 óra alatt szépen megfõ , de ne fõzzétek nagy tûzön inkább csak szépen rotyogjon . A tálalásnál az áfonyalekvár az elengedhetetlen tartozéka minden vadételnek , a húst ha tehetitek elözõ este de reggel mindenképp áztassátok be hideg vízbe , ilyenkor a vér kiázik belõle és nem lesz annyira vad az íze , õznél nincs annyira nagy jelentõsége de a vaddisznónak jót tesz . / a vad nincs kivéreztetve mint a házisertés / Köretnek a fõtt krumpli nagyon snassz a burgonyafánkot vagy krokettet javasolom , végsõ esetben a nokedlit . Pöri elõtt házipálinka közben házi száraz vörösbor .
Amit semmikép se tegyetek , mindenféle krémek pörköltaszaftok , kockák ez nem kell , a pirosarany mértékkel még belefér de más nem kell .
Hát ennyi lehet kifelejtettem valamit mert gyorsan írtam akkor majd kijavítjuk késõbb . Sok sikert és még végezetül azt tanácsolom,hogy minden fûszert minimalista módon kell használni , a jó pörkölt nem egy fûszervarázs , hanem a hús a friss zöldségek adják meg az alapízét .
Fedõ alatt jobban puhul , az 5 órának elégnek kellene lenni . Kis vörösbor puhítja a húst , de a mustár is segít a húspuhulásban esetleg lehet jobban darabolni a húst . De szerintem a vadnyúl az sohasem lesz olyan mint a házi , az életmódjából fakadóan sokkal szikárabb inasabb és a tápláléka is eltér a házinyúlétól , úgyhogy lehet ,hogy mindent jól csináltál és a vadnyúl az ilyen :) Egyébként jól néz ki biztos finom volt .
Köszönöm a válaszokat! :thumbup
Pastramit füstöltem:
Csatolmány 2187
Bár a mai formájában már inkább gasztronómiai különlegesség, a kiinduló változat tipikusan a hús tartósításról szólt.
Jövõ héten megy a tízórai szendvicsbe mustárral, savanyú uborkával :thumbup
Ha lehet kissé részletesebb is lehetnél! Recept? A füstölõ saját készítés? A fûrészpor mibõl van?Idézet:
Pastramit füstöltem:
Csatolmány 2187
Bár a mai formájában már inkább gasztronómiai különlegesség, a kiinduló változat tipikusan a hús tartósításról szólt.
Jövõ héten megy a tízórai szendvicsbe mustárral, savanyú uborkával :thumbup
Felfûtöttem a kemencét
Csatolmány 2194
Bedobtam pár szárnyat, hogy éhen ne haljak
Csatolmány 2195
Aztán jöttek a cipók (sima, fokhagymás, medvehagymás-snidlinges)
Csatolmány 2197
Közben az éhenkórász házaspár is befutott
Csatolmány 2198
Így csinálom:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=vvsKO_vGITI
Annyi különbséggel, hogy nem megfõzöm vízben, hanem becsomagolom több réteg fóliába és 100-110C°-on megsütöm
4-5 óra alatt. Aztán a Behr füstölõmben ráfüstölök. A fûrészpor bükk ( lánc kenõ olaj mentes, :) szalagfûrésztõl származó )
Egyébként marha szegybõl készül, illetve NY-ban egy corn beef nevû, már elõ sózott marha szegybõl is készítik.
Múlt héten vágtunk marhát egy ismerõsnél, így friss, bár sajnos nem elég zsíros alapanyaghoz tudtam hozzá jutni.
A nagynevû Kat'z deli-ben gõzböl veszik elõ ( én is megmelegítem ) és így tálalják:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xCWkb6seGoo
Varjuk a sult kacsat, suto elott a foldon ulve, nyalcsorgatva, az 5 evessel :) Csatolmány 2261
A kesz mu. Csatolmány 2262
Legközelebb mielõtt a sütõbe teszed, jól szórd meg fûszerkeverékkel. ;) (Tudod, azzal a porítottal.) Úgy belesül a fûszerpor a húsba. Sokat dob az ízén!
Kacsára én sem teszek semmit mást a són kívül. Szeretjük a karakteres kacsa hús ízt, és az igy jön ki a legjobban.
Mellé hagymalekvár, vagy párolt vörös káposzta ( nekem az elsõ jobban bejön.... )
Édesen savanykásan hagymás ;) Van némi hasonlóság a párolt káposztával, de nyilván más. Olvass utánna és készítsd el :thumbup
Én a balzsamecetes-vörösboros változatot preferálom, és szeretem ha már nem ress a hagyma, hanem tényleg lekváros/jam jellegû.
Ma este: buffalo csirkeszárny, kéksajt mártás, halványító zeller :thumbup ( nagy családi kedvenc)
Csatolmány 2270
Bakker nem gondoltam ,rajtam kívül még van itt még amerikai csirkeszárny rajongó , én innen rendelem a szószt , nem olcsó de egy gallon egy évig kitart ,ha van jobb forrásod oszd meg kérlek . A kéksajtot hol veszitek ?
http://shop.amarin.hu/nagykonyhak_24..._hot_szosz_121
Lehet, hogy nem jól csinálom, de saját magam keverem a szószt amibe beforgatom a szárnyakat.
Leírom, hogy csinálom úgy egyszerûbb:
- kb 1 kg csirkeszárnyat megtisztítok, elvágom háromba, a töveknél. A szárnyvéget nem
használom fel.
- befûszerezem ( nincs kõbe vésett szabály, a só, bors, koriander, fokhagyma por alap, a többi
meg úgy jön spontán, de mostanában használok folyékony füstöt is)
- vajat hevítek, (vajat, nem margarint) és rádobok, egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd amint megérzem
a fokhagyma illatát, mehet utána a villával durván összetört kék sajt, ( ezt nálunk a városban található tejboltban veszem házi, de elképesztõen finom üt minden általam kóstolt "gyárit" ) és valamilyen naturális sajtkrém
( nem szeretem ha nagyon töményen kék sajtos) majd egy kis tejszínt adok hozzá, kevergetve besûrítem, ha kész mehet a hûtõbe. ( most dobtam bele két szelet chedart-is)
- egy fél óra elteltével a szárnyakat lisztbe forgatom és bõ, forró olajban ropogósra sütöm. (ez az autentikus )
- vajat hevítek ( vajat ;)) a bevonathoz. A vajba paradicsom szószt ( lehet jobb minõségû
ketchup is) fehérbor ecetet, és paprika krémet ( legjobb a piros arany) Az íze akkor jó, ha enyhén savanykás és inkább a sós felé hajlik, mint az édes felé.( a család másik fele nem eszi a csípõset, de itt lehetne "meccsípõsözni" ) Ebbe is tolok folyékony füstöt.
- a megsült csirkeszárny darabokat egy nagy tálba szedem, és ráöntöm az elkészített szósz, és alaposan összeforgatom ( nagy mennyíségû szószt képes felvenni)
Mai bográcsozás eredménye kakas és tyúk pörkölt , sajna Raktáros kolléga nem tudja elmondani,hogy milyen lett mert nem ért ide idõben :) A holnapi ebéd is ez lesz valami jó körettel ecetes almapaprikával ...
Csatolmány 2290
Csatolmány 2291
Csatolmány 2292
Csatolmány 2294