Eredeti hozzászóló
WestBam
Érdemben én sem tudok választ adni, benne voltam pár napelemes facebook csoportban de aztán letettem én is az egészről és kilépkedtem belőlük.
Gyakorlatilag amit láttam, hogy rengeteg probléma adódik a szigetüzemű rendszerekkel, folyamatosan szögelni, mókolni kell, magas beruházási költség ellenére is szerény és erősen alkalmazkodó életformát igényelnek. Télen, vagy inkább késő ősztől kora tavaszig minimális (töredéke) a termelt energia. A fanatikusok elég jó elemzéseket tesznek ki a termelésről, tapasztalataikról, emiatt érdemes belépni ilyen csoportokba.
Én végül azt szűrtem le, amit egyébként is már nagyjából sejtettem, hogy a közművek közül a villany a legfontosabb. Persze backup-nak jó egy napelemes valami ideig-óráig és kevés, csak a legszükségesebb kisebb fogyasztókat ellátni (pl. világítás, rádió, notebook, esetleg tv, stb.), de a kénylmes (normális) mindennapi élethez a vezetékes áram megléte alapfeltétel. E mellett már érdemes egy kisebb, akár mobil rendszeren gondolkozni, a többi közmű, mint pl. víz, szennyvíz, fűtés sokkal könnyebben (olcsóbban) és élhetőbben megoldható alternatív módon.