2
| Thumbs Up |
| Received: 272 Given: 326 |
Érdemben én sem tudok választ adni, benne voltam pár napelemes facebook csoportban de aztán letettem én is az egészről és kilépkedtem belőlük.
Gyakorlatilag amit láttam, hogy rengeteg probléma adódik a szigetüzemű rendszerekkel, folyamatosan szögelni, mókolni kell, magas beruházási költség ellenére is szerény és erősen alkalmazkodó életformát igényelnek. Télen, vagy inkább késő ősztől kora tavaszig minimális (töredéke) a termelt energia. A fanatikusok elég jó elemzéseket tesznek ki a termelésről, tapasztalataikról, emiatt érdemes belépni ilyen csoportokba.
Én végül azt szűrtem le, amit egyébként is már nagyjából sejtettem, hogy a közművek közül a villany a legfontosabb. Persze backup-nak jó egy napelemes valami ideig-óráig és kevés, csak a legszükségesebb kisebb fogyasztókat ellátni (pl. világítás, rádió, notebook, esetleg tv, stb.), de a kénylmes (normális) mindennapi élethez a vezetékes áram megléte alapfeltétel. E mellett már érdemes egy kisebb, akár mobil rendszeren gondolkozni, a többi közmű, mint pl. víz, szennyvíz, fűtés sokkal könnyebben (olcsóbban) és élhetőbben megoldható alternatív módon.
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!