Idézet Eredeti hozzászóló MaRee Hozzászólás megtekintése
Vietnamiveteran fõleg hozzád szólna a kérdésem, te vagy itt a konyhafõnök De más is válaszolhat aki képben van.

Tehát olyan 15 maximum 20 emberre kéne valamilyen õzpörkölt szerûség, ehhez kb hány kiló alapanyag kéne, és valami jó receptet tudnátok mondani? Valami egyszerûre gondoltam, aminek az elkészítésével meg tudunk birkózni.
Salmo tökéletesen összefoglalta a lényeget , én 10 kiló hússal számolnék akkor biztos marad másnapra is vagy lefagyasztani valónak . Ha tehetitek vadásztól vagy erdészettõl vegyétek a vadhúst mert õk odaadják a csontot is mellé . Az a legjobb ha a sok csontos hús van , a bordákat én pl nagyon szeretem belefõzni . Én így készítem de nem szentírás szóval változtassatok rajt nyugodtan , tehát :

Kezdésnek 2 kanál zsír , és pár szelet háziszalona a bogrács aljára ha kisült a zsír a szalonnapörcöket ki lehet venni ezt kenyérrel el lehet csócsálni fõzés közben .
10 kiló húshoz 6-7 fej vöröshagymát összevágva üvegesre fonnyasztunk , ezután a lecsöpögtetett vadhúst ezen a zsíros hagymán addig pörköljük amíg ki nem engedi a levét , ilyenkor lehet kis borsot , õrölt köményt , fokhagymát ,sót hozzátenni , amikor ezzel megvagytok 3 paradicsom összevágva , 4 csövespaprika minél kisebb kockákra vágva szintén mehet a bográcsba ,ilyenkor ha kevés a lé egy deci vízet lehet utánaönteni de én inkább valami laza száraz vörösborral szoktam megöntözni . Az õz ha nem volt túlkoros akkor 3 óra alatt szépen megfõ , de ne fõzzétek nagy tûzön inkább csak szépen rotyogjon . A tálalásnál az áfonyalekvár az elengedhetetlen tartozéka minden vadételnek , a húst ha tehetitek elözõ este de reggel mindenképp áztassátok be hideg vízbe , ilyenkor a vér kiázik belõle és nem lesz annyira vad az íze , õznél nincs annyira nagy jelentõsége de a vaddisznónak jót tesz . / a vad nincs kivéreztetve mint a házisertés / Köretnek a fõtt krumpli nagyon snassz a burgonyafánkot vagy krokettet javasolom , végsõ esetben a nokedlit . Pöri elõtt házipálinka közben házi száraz vörösbor .

Amit semmikép se tegyetek , mindenféle krémek pörköltaszaftok , kockák ez nem kell , a pirosarany mértékkel még belefér de más nem kell .

Hát ennyi lehet kifelejtettem valamit mert gyorsan írtam akkor majd kijavítjuk késõbb . Sok sikert és még végezetül azt tanácsolom,hogy minden fûszert minimalista módon kell használni , a jó pörkölt nem egy fûszervarázs , hanem a hús a friss zöldségek adják meg az alapízét .