0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
| Thumbs Up |
| Received: 254 Given: 300 |
Az a helyzet, hogy kõ városi vagyok. Talán van régrõl pár 64Mb-os pendrive-om, régi csatlakozós pc alkatrészek talán, ilyesmik. Ezeknek nem sok hasznát vennéd.
Esetleg egy cerkaelemmel mûködõ led lámpás? Abból most van feleslegben, a gyerekeknek szoktam rendelni mert mindig eltûntetik õket. Nincs sok fénye de párna alá jó lehet ha éjjel valamit megnéznél és nem szeretnél villanyt oltani...
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Mi rengeteg csicsókát eszünk. Kiírthatatlan, kártevõi nincsenek (ahogy volt már szó róla), viszont kb 3 évente kiszedjük az egészet, mert elkezd elaprózódni a talajban. Bár olyat, hogy "kiszedjük az egészet", még nem sikerült megvalósítani teljesen...
Ami még nagyon jó, az a batáta, vagyis édesburgonya. Mint a csicsóka. Hajtásai vannak a föld felett, azokat kell levagdosni úgy, hogy legalább két "szem" maradjon rajta (mint a szõlõnél), és úgy ledugni a földbe (hajtatni). Hatalmas gumói lesznek. Elkészítése, mint a krumplié,elõnyei, mint a csicsókánál (nincs kártevõ, stb).
Amit kevesen ismernek, az a szentjánoskenyérfa-magok, szükségélelmiszer, egy fa-egy család. Héjból magot ki, áztatni, megõrölni.
Csicseroborsó: roppant igénytelen, csak napsütés kell neki. Egy héj-egy mag. Egy maréknyi elvetett magból (vetése mint a borsóé) egy vödörnyi lesz. Mi három, 10 m hosszú sorba szoktuk vetni, a következõ betakarításig el se fogy. Kártevõi nincsenek (legalábbis még nem fedeztük fel).
Szóval ezekkel az élelmiszerekkel elég komoly idõket át lehet vészelni. És ami a legjobb: Az emberek 95 %-a fel sem ismeri ezeket a növényeket. Tehát, ha van egy darab földed, és jön a horda, nagy eséllyel megmarad az ételed...
| Thumbs Up |
| Received: 254 Given: 300 |
Jópár csicsóka recept
És köszönöm a próbacsicsókát Scabiósának még egyszer!!!
Pityubá:
A savanyítólé receptje:
-7 liter vízhez
-1 liter 10%-os ecet
-30 dkg cukor
-28 dkg só
-2 mokkás kanál borkén
-1 zacskó szalicil
-fûszerek: koriander, bors, piros bors, mustármag, kapor. Ízlés szerint.
Minimum 1 hónap érlelés, folyamatosan pakolható.
Amit küldtem, az 2013-as elrakású volt.
Last edited by Törölt_fórumtag2; 01-12-2015 at 08:42 PM.
Köszönöm lementettem. yes2.gif
csicsóka.jpg
Mai szedés. Végre kiolvadt a föld, nem darabokban szedem ki. A két tálnyi, három tõ alól jött ki.
Van még úgy 150 tövem.![]()
Viszont, a folyamatos termelésnek köszönhetõen, megjelent valamilyen féreg, ami bele-bele kóstolt néhányba.![]()
Pityubá: jövõ héten megy a posta galamb a gömbölyû változatú csicsókával.
Köszönöm gondoskodásod. kézfogás.gif
Kérdezném a Csicseriborsóval van-é tapasztalatod, esetleg másnak ?
Gondolkodtam rajta ültetek belõle próbaképp 1-2 marékkal, de nékem ezzel kapcsolatban nincs gyakorlati tapasztalatom.
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
ennyit arról, hogy nincs kártevõje?
(mármint a csicsókának... a férgekre írtam, amirõl Oakland írt)
Last edited by st.jimmy; 02-28-2015 at 11:48 PM.