0
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Ne bántsd a vakondot, hiánya sokkal nagyobb kárt képes okozni a növényeidben, gyümölcsfáidban. A vakond további elõnye, hogy kevesebbet kell ásnod, mert gondoskodik neked a föld átkeverésérõl.
| Thumbs Up |
| Received: 109 Given: 64 |
Na igen. De amikor a frissen vetett cukorborsó a föld tetején, na meg a hagyma és a zöldség.......
Nem megölni akarom de na... De nem hagyom hogy megszokja, hogy neki ott lehet.
Élvefogó csapdával is próbálkoztam de semmi. Azért nem adom fel. Ha meglesz elviszem máshová turkálni.
Köszi mégegyszer
| Thumbs Up |
Nem akarlak elkeseríteni, de lehet, hogy éppen olyan kártevõk vonzották oda, amik még jobban elintézték volna a terményedet. Pl. lótücsök.
| Thumbs Up |
| Received: 109 Given: 64 |
Értem én, de akkor is dühít.
Pár napja visszavett kicsit.
Most hogy mondod, kíváncsi leszek miféle dögöket hoztunk haza a trágyával.
Szerencsére nem jellemzõ a kertünkben a rágás. Le is kopogom.
| Thumbs Up |
A trágyával leggyakrabban a lótücsök (lótetû) jön, ill. kedvezõ életteret teremt neki. Hihetetlen károkat tud okozni. Egy barátom a múlt évben egy szem ép krumplit sem tudott kiszedni a földjébõl. Igaz, õ is üldözte a vakondot, mert meg volt gyõzõdve róla, hogy az pocok. Ha az érintett területen talajfertõtlenítést végzel, hidd el, a vakond se fog odamenni. Ellenben sokkal rosszabb, ha a fáid elkezdenek a csúcsuktól szépen száradni, mert a gyökerüket valami szisztematikusan zabálja. Ettõl megvédhet a vakond. Mérlegelned kell hát, melyik a fontosabb.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Nemrég olvastam az "öko" növényvédelmi könyvet és ott is ezt írták, hogy jó pár talajlakót kordában tart a vakond.
Nem piszkálom a vakondot most már, mert tényleg alig van lótetû a kertben. Régen tucatnyi lótetût találtam egy hónap alatt, most meg csak 1-2 elvétve.
A vakond csak addig necces, amíg nem erõsödik meg a növények gyökere.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
A helyesen kezelt trágyában sem gyommag, sem rovar, sem pedig káros gomba vagy baktérium nem fordulhat elõ, mert az érési hõfok (80 c körül) egyszerûen elpusztítja. Ha a trágya elgyomosítja a kertet, vagy megjelenik egy csomó károsító, akkor az adott helyrõl nem érdemes a továbbiakban beszerezni, mert minõségre sem lesz jó, ha éretlen vagy rosszul kezelt. Persze a semminél az is több, de messze van a jótól.
Ha pedig csak másodosztályú trágya beszerzésére van lehetõség, akkor ahogy a tüzifánál is, meg kell fontolni a több évre elõre gondolkodást, és saját magának kell az embernek kezelnie, akkor nem kell szívni miatta.
A lóbogarat ne dobjátok ki. Gyûjtsétek össze külön skatulyába,hogy ne öljék meg egymást és ajándékozzátok oda egy pecásnak vagy vigyétek be a horgászboltba,A legjobb harcsa,márna csali,egy kincs.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |