View Full Version : Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?
Oldalak :
1
2
3
4
[
5]
6
7
Grafitos
11-21-2014, 12:49 PM
Van szipka linked?
Hát persze..itt a szipkáé
http://www.aliexpress.com/snapshot/6362181132.html
és ha már rendelsz, ugyan annak az eladónak a boltjából szerintem jó választás
http://www.aliexpress.com/snapshot/6362181131.html
mmilan21
11-22-2014, 09:31 PM
Az elmúlt hónapban kibõvítettem a készleteimet, fõleg az alapvetõ dolgokból, fogyóeszközökbõl.
Szortíroztam a készletbõl és elástam egy élelem pakkot is egy masszív tárolóval.
Szert tettem pár öngyújtóra, körülbelül ennyi elõnye van a dohányzó rokonnak egy nem dohányzóhoz képest.
Immár van egy egerészõ macska testvérpárunk is - meg is fogják az egeret.
Képzeljétek nem volt macskánk az utóbbi fél évben és vagy 20 egér tanyázott az istállóban. Nem volt macska így csapdázni kellett õket. Most már az "automatika" alias természet lerendezi helyettem.
Berendeltem pár könyvet, van köztük egy túlélõ könyv is, valami kb. 520 oldalas. Majd írok a következõ héten tapasztalatokat. Továbbá gyógynövény határozó és képekkel illusztrált növényes könyv is. Igazi hiánypótlás lesz az itthoni "könyvtárba". Egyébként a Librirõl rendeltem.
Rendeltem merevlemezt is adattárolásra, mert az offline archívumom mérete kissé megnövekedett és legfontosabb adatokról egyébként is kell még egy tükörmásolat. A WD Red sorozatú merevlemezeket preferálom, a WD Green széria az EARX típus után már elég sok hibás darabot produkál, több forrás szerint.
Fát is hasogattam az elmúlt idõben, de már a következõ szezonra felkészülendõ.
Résmentesítettem szivacscsík segítségével pár régi típusú ajtót így kisebb lett a huzat, de a kályhának bõven elég ami három ajtó résein be tud jönni. Legalább nem olyan hideg a parketta mint elõtte, na meg gazdaságosabb lett a fûtés is.
Az idei diótermés közül némelyik dió penészes volt belülrõl, nyilván a sok esõ miatt. Nem megy kárba az sem. Nagyon jól melegít.
Ha minden igaz írok majd arról a túlélõ könyvrõl tapasztalatokat. (Nem Bear Grills-es könyv, mielõtt arra gondolnátok :D)
gyûjtögetõ
11-22-2014, 09:39 PM
mmilan21 látom nem tétlenkedtél :D
mmilan21
11-23-2014, 10:43 AM
mmilan21 látom nem tétlenkedtél :D
Ugyan ritkán írok a fórumra, de azért minden napra jut valami teendõ. Az idei évben felgyorsultak a dolgok és nem csak az én részemrõl ami az itthoniakat illeti. Van egy elképzelésem, hogy 1 hónapig hogy lehet túlélni közmûvek nélkül. Ez a kitûzött célom, amikor elértem akkor értékelem a helyzetet és rágyúrok a problémásabb részekre(pl. elektromos áram).
Up:
Egy kissé talán a témába vág, mert egy felkészülõ gondolom legtöbbször nem a fõáramú médiából tájékozódik.
Ráakadtam az Enigmák(az elején Enigma) címû tényfeltáró sorozatra, így azt is archiválom lefelé. Van két testvérsorozata is a Hihetetlen és az Ébredések, ez a kettõ is megy az Enigmák mellé.
Szoktam nézni õket apránként. Vagy 200 rész biztosan van belõlük és jönnek hetente újabbak.
Az a jó ebben a sorozatban, hogy a mûsorvezetõ függetlenként próbál hozzáállni a témához, megvizsgálnak több nézõpontot, videobejátszások is vannak a részekben és még humoruk is van hozzá.
gyûjtögetõ
11-23-2014, 10:48 AM
Az áram jó dolog de akárhogy is nézzük csak luxus cikk (szerintem legalábbis).
Szortíroztam a készletbõl és elástam egy élelem pakkot is egy masszív tárolóval.
Milyen tárolót használtál?
Mit raktál bele (konzerv, nrg-5, tészta, gabonafélék....)?
A válaszokat elõre is köszönöm!
mmilan21
11-23-2014, 03:19 PM
Milyen tárolót használtál?
Mit raktál bele (konzerv, nrg-5, tészta, gabonafélék....)?
A válaszokat elõre is köszönöm!
Ez egy különleges "egyoldalú" pack lett.
Tárolónak egy régi fekete füles mûanyag tárolót használtam. Az a régi 80-as 90-es évekbeli amiben csávázószert tartottak, de ez már vagy 100 alkalommal ki lett mosva, így steril lett(vegyszermentes).
A csávázószeres magoktól még az egér sem pusztul el, ez nem glialka vagy hasonlók, de azért érdemes elkerülni. Ez a mûanyag olyan amit a Nap sugarai évtizedek alatt sem tud láthatóan elöregíteni.
Nyilván a vegyszer miatt ilyen erõs a tároló felépítése/anyaga.
Raktam a tárolóba egy vastag fekete szemetes zsákot majd beleraktam a konzerveket.
Ezután lezártam a zsák száját (megkötöttem erõsen), a megkötött részt belegyömöszöltem a tárolóba, majd lezártam a tárolót a saját kupakjával.
Ezt követõen egy régi kimosott (masszív régi MOL-os) mûtrágyás zsákot fogtam és beleraktam a tárolót, majd a zsák száját megkötöttem egy alumínium dróttal(azért alumínium mert nem az nem rozsdásodik). Elástam és most már csak a megbontásra vár.
Azért lett egyoldalú, mert csak konzervet raktam bele, felkészülve egy élelemhiányra, mert vizünk lesz a kútból és megszûrni sem bonyolult dolog. Élelem viszont kelleni fog. Van tiszta víz tartalékom is.
Arra lett kihegyezve a csomag tartalma, hogy azonnal fogyasztható élelmet biztosítson kb. egy hét idõtartamra. Nem kell víz vagy fõzõcskézés az elkészítéséhez. Meg kell melegíteni a kaját, kibontani és lehet enni. A konzervek többsége nyitófüllel van ellátva, így a felbontása sem olyan nagy kihívás konzervnyitó híján (kés még akkor is van).
Röviden ennyi.
Up: Azért ez a dupla zsákos megoldás, mert a hordó teteje nem biztos, hogy teljesen vízálló. Így viszont biztosra mentem.
mmilan21
11-23-2014, 03:20 PM
Az áram jó dolog de akárhogy is nézzük csak luxus cikk (szerintem legalábbis).
Nekem sem elsõdleges, csak a másodlagos (harmadlagos) céljaim között szerepel.
Morpheus
11-24-2014, 10:38 AM
Sziasztok! IH-81 sugárzásmérõhöz keresek akkumulátort, tápkábelt, bekötési rajzot. Nagyon szép állapotú a készülék, de nincs hozzá semmi rajz. Ha lenne, kötnék rá más aksit.
Grafitos
11-26-2014, 10:10 AM
A leírás alapján a házadhoz közel, vagy annak a kertjébe ástad el a pakkot.(feltételezés) Namost...Ha maradni is lehet otthon akkor a spájzban, vagy pincében is lehet tárolnia konzerveket, ha meg menni kell, akor meg jobb lenne ha kicsit távolabb lenne a csomag, nemigaz? Azért gondolom ezt, mert gebasz esetén hirtelen kell majd távozni és nem lesz idõd otthon ásni. Milyen megfontolásból tervezted mégis házadhoz közel elhelyezni a készletet?
köszi, Grafitos
Ez egy különleges "egyoldalú" pack lett.
Tárolónak egy régi fekete füles mûanyag tárolót használtam. Az a régi 80-as 90-es évekbeli amiben csávázószert tartottak, de ez már vagy 100 alkalommal ki lett mosva, így steril lett(vegyszermentes).
A csávázószeres magoktól még az egér sem pusztul el, ez nem glialka vagy hasonlók, de azért érdemes elkerülni. Ez a mûanyag olyan amit a Nap sugarai évtizedek alatt sem tud láthatóan elöregíteni.
Nyilván a vegyszer miatt ilyen erõs a tároló felépítése/anyaga.
Raktam a tárolóba egy vastag fekete szemetes zsákot majd beleraktam a konzerveket.
Ezután lezártam a zsák száját (megkötöttem erõsen), a megkötött részt belegyömöszöltem a tárolóba, majd lezártam a tárolót a saját kupakjával.
Ezt követõen egy régi kimosott (masszív régi MOL-os) mûtrágyás zsákot fogtam és beleraktam a tárolót, majd a zsák száját megkötöttem egy alumínium dróttal(azért alumínium mert nem az nem rozsdásodik). Elástam és most már csak a megbontásra vár.
Azért lett egyoldalú, mert csak konzervet raktam bele, felkészülve egy élelemhiányra, mert vizünk lesz a kútból és megszûrni sem bonyolult dolog. Élelem viszont kelleni fog. Van tiszta víz tartalékom is.
Arra lett kihegyezve a csomag tartalma, hogy azonnal fogyasztható élelmet biztosítson kb. egy hét idõtartamra. Nem kell víz vagy fõzõcskézés az elkészítéséhez. Meg kell melegíteni a kaját, kibontani és lehet enni. A konzervek többsége nyitófüllel van ellátva, így a felbontása sem olyan nagy kihívás konzervnyitó híján (kés még akkor is van).
Röviden ennyi.
Up: Azért ez a dupla zsákos megoldás, mert a hordó teteje nem biztos, hogy teljesen vízálló. Így viszont biztosra mentem.
mmilan21
11-26-2014, 11:00 AM
A leírás alapján a házadhoz közel, vagy annak a kertjébe ástad el a pakkot.(feltételezés) Namost...Ha maradni is lehet otthon akkor a spájzban, vagy pincében is lehet tárolnia konzerveket, ha meg menni kell, akor meg jobb lenne ha kicsit távolabb lenne a csomag, nemigaz? Azért gondolom ezt, mert gebasz esetén hirtelen kell majd távozni és nem lesz idõd otthon ásni. Milyen megfontolásból tervezted mégis házadhoz közel elhelyezni a készletet?
köszi, Grafitos
Egyenlõre egy élelem hiányra készülök és arra, hogy esetleg betörnek hozzánk azzal a szándékkal, hogy elvigyék a mi élelmünket.
Nem a világháborúra, vagy atombombára készülök, hanem egy hatalmas válságra. Alapvetõen jelenleg nem akarok elköltözni itthonról, fõleg akkor nem ha gebasz van.
Ha meg ki kell törni itthonról, akkor meg már úgy is nagy a baj. Egyébként nem vagyok az a vándor lélek, de olykor azért szoktam kirándulni.
Házam a váram 50 cm vastag falakkal (boltíves pincével) - röviden. Nem fogom egykönnyen itt hagyni a családom és a házat, mert itt megvan sok minden a boldoguláshoz.
Ha már háború lesz akkor szembe kell néznem a következményekkel.
Egyébként puszta az egész környék - nincs erdõ 8 km-es, hegy pedig 100 km-es körzetben. Nincs hová menni, van egy kevés telepített erdõ, de az is a szomszéd faluhoz tartozik.
Egy-egy erdõsáv van helyenként, de az nem sok vigasz - tûzifának még jó lehet.
Van néhány régi TSZ-kori hevenyészett épület a településtõl messzebb amit hátrányosék már félig lebontottak.
Hosszútávon errefelé el lehet éldegélni (kiváló minõségû csernozjom talaj, szép fekete), plusz közel a déli határ - jöhet a feketepiac is, ha úgy adja a helyzet.
Ha kitelepítenének akkor persze hogy menni kellene itthonról.
astonferi
11-26-2014, 01:26 PM
kicsit utána jártam az üzemanyag dolognak.
benzin 2-3 évig is elvan és a hiedelmekkel ellentétben nem indítható újra, nem segít az etanol és egyéb trükk. a gond a kipárolgásban van tehát ha csurig töltöd a kannát és nem tud párologni tovább is jó lehet de ezt nem tesztelték még.
a gázolaj 5-6 évig el van és újra indításában lehet segíteni, pakura vagy egyéb olaj származékkal de ezt sem tesztelték.
Az asszony hozzányúlt a raktárkészlethez. Elvett belõle 1 kg lisztet.
Ezért elmentünk (vissza) feltölteni .
20kg liszt, 12kg cukor, 5kl só, 5kg rizs, 5l étolaj, 2 behemót WC papír tömb. Mindegyik jó áron volt a Tescoban.
Kinevetett az oldalborda, mikor mondtam, hogy így fog járni minden alkalommal mikor dézsmálja a készletet...
astonferi
11-26-2014, 05:32 PM
ügyes ezt bevezetem én is :D
Daniui
11-29-2014, 03:14 PM
Túléltük a túrát.
Iszonyat feelinges volt a hely. Óriási köd és hópernye szállingózott az elejétõl a végéig, mintha a Silent Hillben lettünk volna... a látási viszonyok nagyon rosszak voltak a lámpám ameddig normálisan mûködött csak az elõttem 1 méterre lévõ ködöt világította meg, konkrétan a faleveles talajt és a a vízen úszó sûrû falevél réteget nem tudtam megkülönböztetni így rögtön a legelején bokáig léptem a vízbe :D Aztán nem sokkal a kezdés utána a lámpám elkezdett kifogyni, otthon világos szobában csak anynira ellenõríztem, hogy mûködik a fényerejét nem néztem meg... nagy hiba volt. Társam lámpája meg alapból egy rakat f*s volt, így végül a telefonjában lévõ lámpával kellett mennünk.
Térképet nem vittünk, még a 15 éves koromból maradt emlékek alapján mentünk fel ami sikeresen feljuttatott Dobogókõre. Az úton vastag jég volt, nagyon nehéz volt közlekedni. Itt kicsit körülnéztük a városban aztán visszaindultunk hogy keressünk valami alvóhelynek valót, végül egy pad-asztal-pad kombinációt szemeltünk ki menedéknek, mivel csak ez a hópernye szállt ez nem áztatott, és mivel 0 fok alatt volt a hõmérséklet nem tartottuk fontosnak az esõvédelmet, így ezt a szélvédett helyet vettük célba.
Hát igen eddig mindig vittem magammal polifoamot kivétel most nem hát azt kell mondjam eddig nem értékeltem eléggé a jelentõségét. Alvó cuccaim, két poló, egy pulcsi és a szent kabátom ami iszonyat meleg, alul, két mackó, gyakorló és az esõvédõ nadrágot is felvettem ezekre :D legalul meg két zokni bakancsra zacskó és így feküdtem bele a hálózsákba... tüz nem volt, de ez a megoldás nagyon jól bent tartotta a meleget, csak alulról a földbõl vette át atestem a hideget, nagyrészt a seggem, így mindent a seggem alá pakoltam kesztyû, zacskók, amit találtam.
Így sikeresen el is tudtam aludni, de hajnali fél 3kor arra kelek hogy elég rendesen átfagytaka testem földdel érintkezõ részei és az idõ is lehült a hideg levegõ marta a torkomat ilyenkor már -5 fok alatt lehetett az biztos. Nem kellett sokat várni megkérdeztem barátom alszik e? Õ azzonnal válaszolt nem éppen fáradt hangon, hogy nem :D magyarán õ is hasonlóan volt már mint én. Alapból is úgy terveztük elmegyünk az elsõ busszal, de a hideg csak még jobban megerõsített minket a döntésben.
Lefelé gyorsan haladtunk, túl gyorsan is a jégen csúsztunk, a járható talajon szinte futottunk így sikeresen elmentünk az egyik leágazás mellett, de hamar rájöttünk a problémára és egy 15 perces kis tájékozódással sikerült vissza térni a megadott útvonalunkra.
Sikeresen leértünk a buszmegállóba sérülés és felszerelés veszteség nélkül. Jó morállal a túra végéig. Ja és hallottunk alien üvöltést :D
Tanulság a túrából:
- Bevetési maszk nagyon jó felszerelési tárgy.
- Lámpák elektronikai eszközök töltöttségi szintjét otthon ellenõrizni kell vagy tartalék elemet vinni, még ha csak egy éjszakára is megyünk.
- Meleg ruhával ne spóroljunk, nagyon hasznos volt a túra folyamán amikor meg kellett álni pihenni.
- Polifoam számomra alábecsült felszerelési tárgy VOLT
43714372
Morpheus
12-01-2014, 09:15 PM
Ma birka konzervet készítettem.
Még volt egy fél birka a fagyasztóban, csupa csont. Borda, gerinc, a leghúsosabb a nyaka. A lapockák és a comb már rég fogyasztásra került.
A fagyos húst lefaggyúztam, majd lassú tüzön órákig fõztem, míg le nem vált a hús a csontról.
Hagymát, fokhagymát, szemesborsot, sót és egy saját fûszerkeveréket (kakukkfû, tárkony, bazsalikom) tettem a fõzõlébe. Valamint még saját készítésû vegetát.
A hús ízletes, "birka", a húslé viszont nagyon finom. A húslevet leszûrtem és a lét eltettem hülni. A leszürt fûszeres alját pedig belekevertem a húsba.
Holnap kis, három decis üvegekbe teszem a húst.
A levet még fõzöm, hogy sürûsödjön, aztán felöntöm a húst, de csak annyival amit éppen felvesz. Inkább a zsíros részével. Ezután befõzöm.
Az eredményrõl majd beszámolok. :-)
Morpheus
12-02-2014, 10:13 AM
Elkészültem! :-)
A végén a lébe visszatettem a húst és még fõztem. Aztán leszürtem és a húst üvegekbe raktam. A húslé tetejérõl a zsírt öntöttem rá.
Lett 9 üveg konzervem. :-) A húslevet szintén elteszem, négy nagy üveg lett.
Azt elfelejtettem, hogy ez gyakorlatilag már olyan kutyáknak való volt. A csontokat elõtte már lehúsoztam és ledaráltam. Tehát az egész húsos csontból készült.
Forrai
12-02-2014, 11:42 AM
A hétvégén akciós volt a bõrös zsírszalonna és a savanyúkáposzta (230/150 ft/kg), bevásároltam 20-20 kg-ot a pénztáros kicsit furán nézett, mert ezenkívül csak 2 csokit vettem a gyerekeknek. Kisütöttük a szalonnát, a végeredmény; a 20l-es zsírosbödön 2/3-ig tele zsírral a 10l-es pedig csurig tele tepertõvel. Bekerültek a több 10kg liszt, só és szárított élesztõ mellé. Azóta nyugodtabban alszom.:)
Forrai
12-02-2014, 11:55 AM
Elkészültem! :-)
A végén a lébe visszatettem a húst és még fõztem. Aztán leszürtem és a húst üvegekbe raktam. A húslé tetejérõl a zsírt öntöttem rá.
Lett 9 üveg konzervem. :-) A húslevet szintén elteszem, négy nagy üveg lett.
Azt elfelejtettem, hogy ez gyakorlatilag már olyan kutyáknak való volt. A csontokat elõtte már lehúsoztam és ledaráltam. Tehát az egész húsos csontból készült.
Szia!
Jól hangzik a dolog.:) Szerinted meddig áll el így a "húslekvár" ?
Morpheus
12-02-2014, 02:27 PM
Szia!
Jól hangzik a dolog.:) Szerinted meddig áll el így a "húslekvár" ?
Több helyrõl azt kaptam, a befõzõ használatiában is az van, hogy három hónap. Látszólag nem sok.
De ezt nem hiszem. 9.10.-én tettem el az elsõt, azóta sokadszorra csinálom. Majd a szeptemberin tesztelem, 2-3 hónap mulva. Akkor fél éves lesz.
Nálunk már volt több napos áramszünet, a szomszédomra rárohadt több száz kiló hús. Mi meg sütöttük napokig, végul vagy húsz kilót kellett kidobni. Ez egy alternatíva a fagyasztásra és készéttellel teli a kamra.
Ha most gebasz lenne, az elsõ napok a húzósak. Fogadni az érkezõket, leosztani a feladatokat és felállítani a védelmet. Õrség, õrjárat, stb. Ez idõ alatt nem kell fõzõcskézni és mégis lehet finom meleg ételt enni.
Én törekszem a komfortra. Fûtés, pihenés, melegvíz, kaja, pálinka és szex... :-)
Így az ember jobban viseli a streszt.
Forrai
12-02-2014, 02:41 PM
"pálinka és szex... :-) "
Remélem a szexet nem te adod, mert ahhoz nagyon sok pálinka kellene....:)
mossberg-operator
12-02-2014, 02:52 PM
Errol a sok szalonnarol jut eszembe, hogy regen, mikor meg gyakorlatra jartam, a hentes igy osztalyozta a holgyeket. Az ipari zsirszalonnatol a fustolt fott csaszarszalonnaig terjedt a skala. (Ne engem kovezzetek!)
Pityubá
12-02-2014, 04:29 PM
.....
Ha most gebasz lenne, az elsõ napok a húzósak. Fogadni az érkezõket, leosztani a feladatokat és felállítani a védelmet. Õrség, õrjárat, stb. Ez idõ alatt nem kell fõzõcskézni és mégis lehet finom meleg ételt enni.......
Számomra szimpatikusak ezek a soraid.
OFF
(Rend, fegyelem, megvédeni az értékeket)
Ja és az érkezõnek addig nincs beengedés amíg ki nem nyilvánítja, hogy minden tevékenységben aláveti magát a csoport érdekeinek, és a csoport parancsnokának.
Ha ez nem történik meg mindenkinek saját gondolataira bízom az illetõ sorsát...én zombinak minõsíteném ott azonnal.
Ugyanis a megváltozott körülmények közt a demokrácia csupán korlátozottan alkalmazható. (cserkészetben sincs demokrácia, elöljáró tisztelete van)
ON
Morpheus
12-02-2014, 07:15 PM
Számomra szimpatikusak ezek a soraid.
OFF
(Rend, fegyelem, megvédeni az értékeket)
Ja és az érkezõnek addig nincs beengedés amíg ki nem nyilvánítja, hogy minden tevékenységben aláveti magát a csoport érdekeinek, és a csoport parancsnokának.
Ha ez nem történik meg mindenkinek saját gondolataira bízom az illetõ sorsát...én zombinak minõsíteném ott azonnal.
Ugyanis a megváltozott körülmények közt a demokrácia csupán korlátozottan alkalmazható. (cserkészetben sincs demokrácia, elöljáró tisztelete van)
ON
Nem kell ezt sem erõltetni, szerintem a természetben létezõ mûködõ mintákat kell keresni. :-)
Jó alap a "Székely rendtartás" címû könyv. Sok okosság van benne.
Kellenek a szabályok egy közösségben, amiket következetesen be kell tartani.
Egyszerû dolgok, mint a karantén. Lásd ebola. Az érkezõknek karantén x-napig és nem érintkezni.
Kommunikációs szabályok, stb.
Kik a zombik? Akik éhesen egyedül érkeznek? Na ezzel nincs gond. :-)
A szervezett támadókkal igen. Õk nem zászlót lengetve jönnek, csindarattával. Küldenek egy anyát a gyermekével. Ki dobnád õket?
Kicsit szétnéz, hány kutya van, hány férfi, hány fegyver. Aztán leadja a drótot. Százféle módon. Akár egy kis vokitokival. Szóval megmotozni, kivallatni! :-) :-)
Egyébként természetesen nem engednék be akárkit.
Morpheus
12-03-2014, 06:06 AM
Tegnap bejártam a környéket. Esõben, sárban, hidegben. Ilyenkor is látni kell az erdõ arcát. Sok vaddal találkoztam, az esõ elnyomja a szagomat és a lépéseim zaját.
Utánna elláttam az állatokat, ami szintén 1,5-2 óra ebben az idõben. A sárban csúszkál az ember, a talicska meg sem mozdul, így kézben hordtam ki a bálákat. Csináltam pár spárgát, én így lazítok. Na meg egy kis pálesszal.
Tavalyról maradt 600 liter borom, 300 at lefõztem pálinkának. Most tölgyfa hordóban érlelem,mszerintem az elmúltöidõ egyik legjobb páleszát. 52 fokos.
Pár korty után az ember leszarja az esõt. :-)
Mikor végeztem, elindultam a fiamért a szomszéd tanyára. Csak egy kilométer, de meg kell másznom oda-vissza egy dombot. A gyerek már 15 kiló, mint egy málhazsák. A hátamon hoztam haza.
Így aztán a délutánt kint töltöttem.
A felszerelésem egy laposüveg, egy BG fejlámpa, egy BG kés, egy URH rádió, okostelefon és egy pásztorbot volt. A gyerek cipeléshez manduca hordozó, ez a legjobb és 20-kilóig bírja.
mossberg-operator
12-03-2014, 06:48 AM
Tegnap bejártam a környéket. Esõben, sárban, hidegben. Ilyenkor is...
Kepeket, pls!
Törölt_fórumtag2
12-03-2014, 09:11 AM
Hát, nem gondoltam volna, hogy túlélési gyakorlattá válik a hét eleje. A régiek már tudják, hogy erdõ közepén lakunk. Hétfõn már komoly probléma volt hazajutni, megbénult a tömegközlekedés. 2,5 km-t gyalogoltam a három kicsivel az erdõben a szétrobbanó akácok között. A Jóisten vigyázott ránk. Jég, jég, jég mindenhol... Tûzoltók láncossal, rendõrök, káosz mindenhol.
Mire hazaértem már nem volt áram, nagylányom gyertya mellett üldögélt.
A környékrõl menekültek az emberek, utána leállt a víz szolgáltatás is. A fákon hihetetlen jégmennyiség halmozódott fel, egész éjszaka a kidõlõ fák csattanásait hallgattuk, napok óta nem is aludtam.
Az utak még mindig le vannak zárva, rendõri jelenléttel. Nem volt netem, a telefonom nem találta a szolgáltatót sem.
Hallgattuk az aksis rádióban a híreket minden órában, hogy tudjuk mi történik.
A világítást megoldottuk petróleum lámpával, a kandallóban lobogott a tûz. Nekünk nem függ a fûtésünk gáztól-áramtól. Hetekre elõre mindig van ennivaló. 2 mázsa csicsóka a földben, ha minden kötél szakad...
Kút az udvarban.
Feleségem hétfõn már nem tudott hazajönni. Kedden 4óra alatt(!) elvergõdött a közeli faluba, gyalog kimentem elé az erdõn át, úgyis mentünk haza.
Ma hajnalban visszakapcsolták az áramot és állítólag elindult a tömegközlekedés4391439243934394 is.
Nagyon jó volt az esemény arra, hogy átgondoljam, hogy milyen eszközökre van még szükségem, illetve milyen átalakításokat kell végeznem a házon és a kertben.
Annyi idõm volt, hogy a kandalló elõtt sütöttem kenyeret.:) Idõnként forgatni kellett a tepsit, utána a hatékonyság érdekében egy hasábbal kívülrõl megdöntöttem, hogy még több meleget kapjon, elkészült és ehetõ. Több, mint 6óra alatt...
A gyerekek hála Istennek, elfoglalták magukat, bár összehúztuk az életteret kicsinyre. A házam egyik felét lezártam, mert fák dõlhettek volna rá.
Egy a lényeg túléltük.:D
Morpheus
12-03-2014, 09:18 AM
Készítettem képeket, de valamiért (talán mert tabletrõl netezek) nem tudok csatolni semmit.
Morpheus, érdemes ezt az oldalt használni: http://imgur.com Ha imgurra töltöd a képet, akkor könnyebb onnan átlinkelni ide. Úgy nem terheli a fórumot és onnan máshová is át tudod linkelni. :thumbup Én is oda töltöm a képeimet, nem a fórumra. :)
Morpheus
12-04-2014, 05:22 AM
Tegnap este leoldott a FI relé, elment az áram. Ilyen lucskos idõben elõfordul, hogy beázik valami kinti készülék. Felnyomtam, visszajött. Csak reggel vettem észre, hogy hiányzik egy fázis, pont amin a világítási körök futnak.
Akár át is köthetném, de nagyon nem zavar. Nekem három fázisom van, ha valakinek egy és pontmaz hiányzik, akkor egy ideig nem lesz. Ide az ÉMÁSZ nehezen mászkál ki. :-)
Égnek a petróleum lámpák, mécsesek. Kellemes emberi fényük van.
Jók ezek a kis teshtek, figyelmeztetnek sérülékenységünkre
ZeroPont
12-06-2014, 03:30 PM
Sziasztok!
Nemrég találtam rá a Ranger Bands nevû kis érdekességre és egy kicsit megmozgatta a fantáziámat. Elméláztam azon mire is tudnánk mi használni ezt az egyszerû kis segédeszközt. A Ranger Bands elnevezés valójában különbözõ szélességû és átmérõjû gumiszalagokat takar. Én a legegyszerûbb módot választottam, hogy ilyenekhez jussak. Vettem egy kerékpárbelsõt és feldaraboltam. A Ranger Bands fõ funkciója különbözõ tárgyak egymáshoz rögzítése és mivel elég strapabíró gumiból van ezt elég hatékonyan és megbízhatóan teszi. Ezen a vonalon haladva arra gondoltam, hogy egy késtokot fogok vele rögzíteni, de nem a megszokott módon. A Glock tõröm gyári tokja csak függõleges hordást tesz lehetõvé ezért a Ranger Bands segítségével megpróbáltam ezt vízszintessé tenni. A gumiszalagokat az övemre fûztem és ezekbe bújtattam bele aztán a kés tokját. Teljesen stabilan megtartotta a tokot és a kés elõvételénél és elrakásánál sem volt probléma, hogy a tok elmozdult volna. Így szerintem szükség esetén ez a hordmód huzamosabb ideig is alkalmazható. Ha pedig visszaváltunk a hagyományos hordmódra, a gumikat egyszerûen rá kell húzni a kés tokjára a következõ használatig, így azok bármikor kéznél vannak. Mivel több netes videóban láttam, hogy a Ranger Bands-t szükség esetén élesztéknek használják tûzgyújtáshoz, ezért én is kipróbáltam ezt egy kisebb darabbal. A szalag valóban igen könnyen meggyulladt és elég hevesen is égett, de nem túl hosszú ideig. 1,5- max. 2.perc alatt teljesen elégett, de szükséghelyzetben valóban használható erre a célra is. A YouTube-on pedig még számtalan felhasználási módját is megtalálhatjuk ennek az egyszerû de igen praktikus kis készségnek.
44254426442744284429443044314432443344344435
koper
12-07-2014, 03:24 PM
Írtam egy prepper cikket.
Itt talalható:
http://technikai-kisokos.weebly.com/millitary/tanacsok-katasztfofak-varosi-tulelesehez-kezdoknek
Picsogi
12-07-2014, 03:34 PM
Kaptunk apóstól több kilós laskagombát (igazi vadon termõ erdeit), aszalógépben leaszaltam egy adagot, kb az ötödére ment össze, és micsoda illata van.
http://i.imgur.com/eQcpH3V.jpg
Volt gombapöri, gombaleves, a maradék ment a fagyasztóba. Türelmetlen volt a család, én még aszaltam volna többet is, de leszavaztak :)
Lidlben volt leárazva maradék csiperkegomba, két csomaggal ment ez is az aszalóba, tökéletes lett ez is.
http://i.imgur.com/K3L8D9n.jpg
Szereztem hibás SAECO kávé automatából bontott kúpos õrlõt:
http://saeco-kavegepek.com/wp-content/uploads//2011/11/komplett-daralo.jpg
Kések:
http://kavegepbolt.hu/shop_ordered/9160/shop_pic/10232.jpg
A szemcseméret a két kés egymáshoz közelítésével állítható.
Kapni fog egy saválló hengert burkolatnak + kis garatot, tökéletes örökélet plusz egy nap daráló lesz belõle.
Hátránya: 230V egyenárammal megy, tehát kell még egy nagyteljesítményû egyenirányító is bele, de ez már filléres dolog lesz (mert van itthon).
Morpheus
12-07-2014, 04:10 PM
Írtam egy prepper cikket.
Itt talalható:
http://technikai-kisokos.weebly.com/millitary/tanacsok-katasztfofak-varosi-tulelesehez-kezdoknek
Egyre gondoltunk! :-) http://nabukodonozor.webnode.hu/news/a-matrix-meghekkelese/
astonferi
12-09-2014, 06:12 PM
ma elkezdtem edzésre járni hosszú idõ óta. kedden íjászat ( sport és csigás ) pénteken lövészet ( 22' és AMD 65 50 m valamint 9mm parabellum 20 m gyorstüzelõ mód )
remélem gyorsan formába jövõk megint :haha:
A. L. Ias
12-09-2014, 08:32 PM
Látom erõsen belekezdtél.... Gratulálok!
Picsogi
12-09-2014, 08:53 PM
Lidlben újabb "csiperke gomba akció". kb 90%-ban egészséges gomba leárazva kilónként 260 Ft-ra. 3 doboz (1.5 kg) megint bekerült az aszalógépbe, hogy dunsztosüvegben várja a felhasználását majd levesbe, ízesítõ porba, pöribe.
Morpheus
12-10-2014, 04:48 PM
Na nézzük...:)
Mit csináltam a héten?
Elakadtam a deffenderrel, ehhez is tudás kell. :)
Aztán kihúztam a kis K25 ös zetorommal, mert ide a kutya sem jön ki.
4453
4454
Disznót vágtam.
(Minden ami ezzel jár...)
4456
4457
4458
Juhot vágtam, nyúztam, bõrét elõkészítettem.
(errõl nincs fotó)
Kisütöttem a faggyút.
4455
Sajtot készítettem.
(errõl sincs fotó)
Valamint behordtam három havi tüzelõt.
A héten már nem csinálok semmit...:)
A többi nem publikus. :D
astonferi
12-10-2014, 04:59 PM
Látom erõsen belekezdtél.... Gratulálok!
jövõre megvan a minõsítõm és év végén a fegyver tartási sportcélú. tavasz végére meg a íj ami legjobban áll a kezemre.
mzperiksz
12-10-2014, 06:01 PM
Na, ha jól vágom a dörgést Salmo-val bratyiban vagytok, majd gyertek ki Salmotudjahová aztán megtanítunk lõni :)
Csak mert úgy tûnik pár dologban hasonló a véleményünk :)
jövõre megvan a minõsítõm és év végén a fegyver tartási sportcélú. tavasz végére meg a íj ami legjobban áll a kezemre.
astonferi
12-10-2014, 06:09 PM
Na, ha jól vágom a dörgést Salmo-val bratyiban vagytok, majd gyertek ki Salmotudjahová aztán megtanítunk lõni :)
Csak mert úgy tûnik pár dologban hasonló a véleményünk :)
jól vágod :) szólok neki azt megyünk . köszi az ajánlatot
Én csak szolidan paracord karkötõket fontam.
Egyenlõre csak cobrát. 1et ajándékba az öcsémnek.
Meg az esbit fõzõmön próbálgattam melyik konzerv a finom. Még jó hogy családi házban lakunk.
Mire eltaláltam a méretet párszor szétkaptam az egészet. Ez idõmérésre is jó volt, hogy mennyi idõ kell ehhez a típushoz ha ne aggyisten..esetleg....
Majd lesz aminek síp van a csatjában, ha netán elvesznék a ködben, rám dõl egy helikopterhangár
és a jobb kezem még szabad és persze nem lukasztotta ki a tüdõm egy csavarhúzó.
mzperiksz
12-11-2014, 11:36 AM
Reggel megnéztem a túlélési praktikákat, sok hasznos információhoz jutottam.
Grafitos
12-11-2014, 01:12 PM
Fél 9ig én is néztem..hát akkorát röhögtem a tipikus amcsi családon, akik 5-en vannak és vulkáni hamufelhõtõl félnek.
Csináltak egy gyakorlatot, miszerint 1 órájuk van a teljes kimenekítésre. Elindult az óra és vele együtt egy vígjáték is a szemem elõtt.
Úgy látszik nem szerettek volna lemondani a kényelemrõl és úgy készültek, hogy visznek 1 pickupot, egy óriási lakóbuszt és egy másik buszt. Az egyik után kötöttek egy lószállító utánfutót, amiben az állataikat akarták vinni, a lakóbusszal egy komplett fából készült miniházat akartak vontatni, míg a pickup után egy legalább 6-7 méteres fa jahtot akasztottak. Plusz volt még vagy 5 évre elegendõ kaja és vegyvédelem, minden.
Tehát elsõ körben apu és 2 fia összeálltak, hogy felhúzassák a mobilházat az utánfutóra..50 perc alatt ez félig sikerült is, aztán elszakadt a ponyva és lecsúszott a ház.
Eközben anya és a lánytesó az állatokat akarták felkészíteni, de az utánfutót nem tudták felakasztrani a vonóhorogra és elkezdték a csirkéket, meg a nyulakat berakodni a lakóbusz alsó csomagtartójába:haha:
Itt már remegtem a röhögétõl. 2 óra után sikerült úgy elindulniuk, hogy a hóbelevanc fele ott maradt a portyázóknak.
Egy dolgot én is tanultam ebbõl, hogy a kevesebb néha több..és nem érdemes sokmindent venni, ha egy egész konvoj kell az elszállításához:duhos:
Grafitos
12-11-2014, 01:30 PM
Tagja vagyok egy fórumnak, ahol ismeretlenül is megajándékoztuk egymást karácsony alkalmából..tegnap elugrottam a postára az ajándékomért.
Egy sanrenmu 707 folder volt a borítékban.
http://www.militaria.pl/upload/wysiwyg/gfx/produkty/noze/Sanrenmu/noz-sanrenmu-skladany-gb9-707-outdoor.jpg
Kínai, de egész jó minõségnek tûnik.. nem lötyög, zárja pontos, erõs. Legnagyobb elõnye, hogy kicsi és nagyon könnyû, nem húzza a zsebet
Nagyon örültem neki:thumbup
astonferi
12-13-2014, 03:25 PM
tegnap íjászat Kassai íjjal. van mit gyakorolni :)
100 lövés 22 ' Ruger-el 25 m. meg kell vallani sz@rul lövök érzõdik a sok év kihagyás.
januártól belehúzunk :)
Morpheus
12-13-2014, 04:34 PM
kicsit utána jártam az üzemanyag dolognak.
benzin 2-3 évig is elvan és a hiedelmekkel ellentétben nem indítható újra, nem segít az etanol és egyéb trükk. a gond a kipárolgásban van tehát ha csurig töltöd a kannát és nem tud párologni tovább is jó lehet de ezt nem tesztelték még.
a gázolaj 5-6 évig el van és újra indításában lehet segíteni, pakura vagy egyéb olaj származékkal de ezt sem tesztelték.
Elmondanád mit jelent a "kicsit utánnajártam az üzemanyag dolognak" mondásod?
Videókat néztél? Megkérdeztél szakértõt? Összeolvastál valamit?
Mert a GYAKORLATI TAPASZTALAT azt mutatja, hogy a benzinnek a tankolástól kezdve romlik a minõsége. 2-3 hónapos benzinnel már nehezen indul a láncfûrész, bár az autó elpöfög vele. Mindom így több év GYAKORLAT távlatából.
Morpheus
12-13-2014, 04:37 PM
ma elkezdtem edzésre járni hosszú idõ óta. kedden íjászat ( sport és csigás ) pénteken lövészet ( 22' és AMD 65 50 m valamint 9mm parabellum 20 m gyorstüzelõ mód )
remélem gyorsan formába jövõk megint :haha:
Légyszíves fejts ki mit jelent a "parabellum 20 m gyorstüzelõ mód", mert ugye ilyen versenyszám nincs, a gyakorlat nem ismert forma a lövészetben, kivéve a játékkonzolokat. :-) Nem baj, ha te találtad ki, csak akkor írd le mit takar.
Morpheus
12-13-2014, 04:41 PM
100 lövés 22 ' Ruger-el 25 m. meg kell vallani sz@rul lövök érzõdik a sok év kihagyás.
A Kassai íj jó játék, de azért nagyot fejlõdött a haditechnika. Nekem is van három Kassai íjjam, Lajost jól ismerem, de azért egy csigás vadász íj...
100 lövés?? Az szép! Akár Rambó!
Mindig tiszteltem az öregeket, akik 1-2 ötös sorozatot lõttek. Õk úgy tartják ennyi vagy elég, vagy felesleges. :-)
A mennyiség helyett néha a minõség többet számít.
astonferi
12-13-2014, 04:52 PM
Elmondanád mit jelent a "kicsit utánnajártam az üzemanyag dolognak" mondásod?
Videókat néztél? Megkérdeztél szakértõt? Összeolvastál valamit?
Mert a GYAKORLATI TAPASZTALAT azt mutatja, hogy a benzinnek a tankolástól kezdve romlik a minõsége. 2-3 hónapos benzinnel már nehezen indul a láncfûrész, bár az autó elpöfög vele. Mindom így több év GYAKORLAT távlatából.
széchényi egyetem jármûipari kutató tanszékén leveleztem egy emberrel aki üzemanyagokból írt szakdolgozatot. nálam a kicsit utána jártam nem a belenéztem a varázsgömbömbe vagy megálmodtam 2 konyak után jelenti.
astonferi
12-13-2014, 04:58 PM
Légyszíves fejts ki mit jelent a "parabellum 20 m gyorstüzelõ mód", mert ugye ilyen versenyszám nincs, a gyakorlat nem ismert forma a lövészetben, kivéve a játékkonzolokat. :-) Nem baj, ha te találtad ki, csak akkor írd le mit takar.
akkor pontosítsunk gyorstüzelõ számnak hívják amikor a táblák 5 tábla befordul és az eltalálására 3-5 másodperced van. lehet hogy most nem így hívják ahogy ahogy a futóvad lövészet is mozgó cél lövészet lett.
nálunk a KLK lõterén ( II. marcibányi tér ) 1983 - 1991 ig így hívták. majd 1992 - 1998 ig a dózsa lõtéren ( XIV mexikoi u. ) is így neveztük. ha gondolod megadom az mindkét helyen az edzõmim nevét.
Morpheus
12-13-2014, 04:59 PM
A Kassai íj jó játék, de azért nagyot fejlõdött a haditechnika. Nekem is van három Kassai íjjam, Lajost jól ismerem, de azért egy csigás vadász íj...
Mindig tiszteltem az öregeket, akik 1-2 ötös sorozatot lõttek. Õk úgy tartják ennyi vagy elég, vagy felesleges. :-)
astonferi
12-13-2014, 05:01 PM
100 lövés nem Rambo ha neked az akkor te is keveset láttál lõteret. rendes versenyzõknek heti 5 napon alkalmanként 300-350 lövés egy tisztességes edzés. tõlünk ezt követelték meg annak idején. volt is eredménye csak halkan mondom.
Morpheus
12-13-2014, 05:04 PM
Igazából biztos néha nehezen értelmezem amiket írsz.
Pár sorodtól a laikus biztosan ámul...
De mivel TE magad precíz ember vagy és szereted ha a fórumtársak pontosan fogalmaznak, így kérlek válaszolj:
A parabellum, Parabellum P9, vagy annak valamely változatát takarja? (Fég, madein hungary, utóljára 1998-ban használtam)
Mert ugye a parabellum elnevezés tulajdonképpen a lõszerre utal. A Glock 17C-m is parabellum lõszet tüzel...
astonferi
12-13-2014, 05:08 PM
ez már csak értelmetlen kötözködés arra érted amire akarod.
a többieknek a lõszerre értettem hogy ezzel a fajtával gyakorlunk.
Pityubá
12-13-2014, 05:31 PM
....
Mert a GYAKORLATI TAPASZTALAT azt mutatja, hogy a benzinnek a tankolástól kezdve romlik a minõsége. 2-3 hónapos benzinnel már nehezen indul a láncfûrész, bár az autó elpöfög vele. Mondom így több év GYAKORLAT távlatából.
Ezt az állítást több évtized kisgépszerelõi gyakorlatával én is állítom, használtunk benzin tartósító szert a hosszabb idõre nálunk javításra/alkatrészre váró kisgépeknél. 4477
Morpheus
12-13-2014, 05:49 PM
Igazából biztos néha nehezen értelmezem amiket írsz.
Pár sorodtól a laikus biztosan ámul...
De mivel TE magad precíz ember vagy és szereted ha a fórumtársak pontosan fogalmaznak, így kérlek válaszolj:
A parabellum, Parabellum P9, vagy annak valamely változatát takarja? (Fég, madein hungary, utóljára 1998-ban használtam)
Mert ugye a parabellum elnevezés tulajdonképpen a lõszerre utal. A Glock 17C-m is parabellum lõszet tüzel...
Morpheus
12-13-2014, 09:02 PM
ez már csak értelmetlen kötözködés arra érted amire akarod.
a többieknek a lõszerre értettem hogy ezzel a fajtával gyakorlunk.
Tényleg nem kötözködni akarok, csak feltett szándékom, hogy megismerjelek. Ezért végigolvastam hozzászólásaid egy részét. Nem mondom, hogy mind. És nem kötözködni akarok, csak a megismeréshez nem elég felületes információ.
Válaszaidtól nem lett tisztább a kép.
Arra utalsz, hogy ezer éve lõterekre jársz és szakértõje vagy a témának. Máshol azt írod még nincs minõsítõd és fegyvertartásid. Egy laikusnak persze nem sokat mondanak a soraid.
Hidd el be tudnék kérdezni a lövés számról, fegyver tipusától és sorolhatnám. :)
Arról hogy mi volt régen én is sokat nosztalgiázok.: Talán valahol írtam, hogy meteor kezelõ voltam, tehát "LÕTERES" azaz lõtéren szolgáltam. Pár évig pedig én üzemeltettem a Miskolc Csanyik völgyi lõteret.
És Vietnámról még nem is beszéltem.
Morpheus
12-13-2014, 09:41 PM
Na nézzük mit is csináltam ma...?
A szokásos rutinon kívül: Szerveztem egy találkozót olyan emberek között, akiket érdekel a fagáz-generátor építés.
A tisztelet õket illeti, mert az utolsó másfél kilométert gyalog kellett megtenniük a sár miatt. Egy bátor vállalkozó ugyan akadt, aki megpróbált kocsival bejönni, ott is ragadt. Kihúztuk. :-)
Volt aki igen messzirõl érkezett, szeretem mikor az emberek ilyen tevékenyek. Pedig a közelgõ ünnep és a munkanap miatt sokan lemondták.
Sándor barátom egy saját építésû fagáz-generátorral érkezett, ezt ki is próbáltuk.
Ezzel lindult a projekt, kíváncsi vagyok meddig jutunk. A stirlinggel is így kezdõdött, az pedig sokkal reménytelenebb volt.
Az egészrõl majd írok egy cikket és felteszem a képeket is.
Szóval eredményes volt. :-)
Pityubá
12-13-2014, 10:21 PM
Fagáz üzemû motor régebben engem is foglalkoztatott, 4 ütemû fûnyíró motort akartam átalakítani/üzemeltetni és azzal autó generátort hajtani.
Sajna több projekt akkor, szabadidõ hiányában elmaradt. :rolleyes:
Morpheus
12-14-2014, 07:03 AM
Mûködik kétütemûvel és diesellel is. Csak más problémákat kell megoldani. Engem elsõsorban az autó érdekelt, de a többiek meggyõztek. A fûtés hõmennyisége veszendõbe megy. Így otthoni használatra, fûtés plusz áramtermelésre gondolkodunk.
raktaros
12-14-2014, 08:22 AM
Fagáz üzemû motor régebben engem is foglalkoztatott, 4 ütemû fûnyíró motort akartam átalakítani/üzemeltetni és azzal autó generátort hajtani.
Sajna több projekt akkor, szabadidõ hiányában elmaradt. :rolleyes:
Én is elkezdtem egy ilyent, de még csak a motor van rászerelve a tartóra, meg a generátor van meg.
Egy ékszíjtárcsa tárcsa hiánya miatt álltam meg vele, aztán mással foglalkoztam.
Akkutöltésre készül(ne), hogy szükség esetén rásegítsen a napelemes rendszerre.
Fûnyírómotor egyszerû, ha tönkremegy, viszonylag olcsón hozzá lehet jutni másikhoz, a felfogatásuk is hasonló.
Sipi1989
12-14-2014, 10:31 AM
Most tartom a fél évenkénti nagy AAA aksi tesztelést, és töltést. Sajnos csak egy AAA-s töltõm van, így a folyamat, ha nem felejtkezem el az aksi cserékrõl 8 napig fog tartani. Egyébként ilyen aksikat raktároztam el: Gp ReCyko AA 6dbos akkumulator (http://li-ion.unas.hu/Gp-ReCyko-AA-6dbos-akkumulator) vagyis nem pont ilyen, hanem AAA-s, de olyan már sajnos nem kapható náluk, pedig egész jó árban volt. Eddig ezekbõl az aksikból egy tesztelt sem halt meg. Egyébként pont a 18650-es aksi töltés is a napokban volt(tesztelni csak az utóbbi 1-2 alkalommal kezdtem), és ott viszont azt tapasztaltam nagy elkeseredésemre, hogy nem elég 2 havonta tölteni, mert nagyon nagy az önkisülésük, hiába tartom hideg, száraz helyiségben légmentesen lezárva:\ Feltöltve a Police 500W jelzésû lámpa max. fényerõn majdnem 3 órát tud vele menni, újra feltöltve, majd két hónappal késõbb vizsgálva már 20 perc után drasztikusan csökken a fényerõ, alig éri el az eredeti felét, aztán persze lassul a fényerõ csökkenés, de éles helyzetben nem hiszem, hogy ilyen állapotú aksival sokra mennék.
Morpheus
12-14-2014, 01:34 PM
Köszönjük a tapasztalatot. Énnékem is hasonlók a tapasztalataim, csak megerõsíteni tudlak. Ezért gondolkodom vizes elemeken és lúgos aksikon. Valyon hová tünt a régi polgárvédelmi készlet?
mzperiksz
12-14-2014, 02:23 PM
Voltunk ma egy vidéki lõtérren gyakorolni, elment egy doboz sörét meg egy doboz kalasnyikov lõszer. Kezd alakulni, szinte mind a feketébe ment.:haha:
Morpheus
12-14-2014, 02:33 PM
A mai nap mondása:
"- Oké, ott a glock a három tárral, több mint kilencven lõszer. Ott az MP5 a három tárral, de minek a rakétapisztolyhoz gumilövedék?
- Mert nem mindenkit akarok megölni.
- Ja!"
:D
Daniui
12-14-2014, 03:51 PM
Voltam a Börzsönyben két napos túrán. 70 km-t mentünk a két nap alatt, 25 kg-os málhával, kint alvással. Az erdõ elég komolyan le volt amortizálva, mindenhol kidõlt, kettétört fák, leszakadt ágak, törmelék szinte minden méteren bizonyos terepszakaszokon, kemény vihar volt. Aznap nem lettem volna kint, mert aki ott sátorozott volna az nagy esélyellel ott is marad....
448244834484
Törölt_fórumtag2
12-14-2014, 06:59 PM
A héten, de csak egy fél napon. Bükk mûhely padlózat. Felszedhettem, felvághattam, elhozhattam. Ment volna a konténerbe.
Az eltüzelésen kívül, még jó néhány felhasználási lehetõség.
4491
Sajnos egyetlen túlélõ mûsort sem tudtam megnézni a tévében.:D Nem volt rá idõm. Nem mondom, hogy sajnos.
Én inkább csinálom...
mzperiksz
12-14-2014, 07:08 PM
Úgy nézem gépmûhelyben volt, óvatosan az olajos fával mert nem szeretik egymást a kéménnyel :)
A héten, de csak egy fél napon. Bükk mûhely padlózat. Felszedhettem, felvághattam, elhozhattam. Ment volna a konténerbe.
Az eltüzelésen kívül, még jó néhány felhasználási lehetõség.
4491
Sajnos egyetlen túlélõ mûsort sem tudtam megnézni a tévében.:D Nem volt rá idõm. Nem mondom, hogy sajnos.
Én inkább csinálom...
Törölt_fórumtag2
12-14-2014, 07:18 PM
A kéményem házi gyártású, 130-as függõleges acél csõ. Átalakított 17,5 KW-os cseh kandalló betéttel, megszüntetve a felsõ tûzfogót. Két szintet fût ki a csõ segítségével. Nem rakódik le benne semmi, kiég, leesik.:)
Tudom, a kandalló gyártó felháborodásában kapkodná a levegõt. :D
Dombtetõn lakom, mindig fúj a szél, sokszor viharosan, a 8m-es épített tégla kéményben sem volt elég huzat, ezért kellett évek alatt kitapasztalva, sufni tuningot építenem. Összejött, évek óta tökéletesen mûködik. Nem fúj vissza, tisztítani sem kell...
Krumpli csírzás a pincében,
ahonnan elõtte kimertük a vizet-megint pedig nem esett.
Most legalább megint van mivel leöntsük a wc-t. Már k.vára unjuk a meregetést, de legalább spórolunk a vezetékessel.
Az egyik szomszédnál csõtörés volt, elfolyt 240ezer littyó voda. Szerintem az jön még mindig apránként hozzánk, pedig tavaly volt.
Vagy nem tom.
Kis erdõjárás, kései laskagomba után kutatás de sikertelenül, de 1 foklát azért megint vágtam.
Ja, és 3 bika bõgött-de ez csak nekem érdekes.
A családnak a fokla mikéntjének bemutatása a gyakorlatban. Tetszett nekik. Az öcsém 1et le is nyúlt.
geddonvaro
12-16-2014, 08:40 PM
Bár esõre hajló idõ volt de kimentem a határba megnézni a vadakat meg egy kis csipkebogyót enni.:rolleyes:
4509
Kisss
12-16-2014, 09:14 PM
Tartalek/rejtett kes gyartasa gepi fem fureszlapbol es elhelyezese a Bob-ban levo farmer derek korcaban. Normal meretu lapat atalakitasa auto csomagtartojaba befero holapatta: Lapatfej lotyogott-rogzitettem, nyelet meretre vagtam es faragtam egy "T" elagazast a vegere. Fakanal faragasa (meg nincs kesz).
Grafitos
12-16-2014, 10:00 PM
Aktív nap..én is a közeljövõben tervezem egy kanálfaragó kés beszerzését és elsõ kanalam kifaragását:thumbup
Milyenek a tapasztalatok? meg lehet csinálni?
Kérhetnék majd képet a készítésrõl? érdekel a teljes metódus
Köszönettel, Grafitos
Én csak szimplán az enlan el-01 el faragtam 1et puhább lécfélébõl,
amolyan laposabb félét. Már használtam.
Elnagyoltan a forma, majd levágtam a hosszt és utána finomítottam.
Én a nyéllel kezdtem aztán többi.
Már megvan a következõ fa anyag a "levesehez".
A kanálfaragó kést már néztem én is, 2 félét is találtam.
Egyelenlõre maradok a csak normál késhasználatnál. Kell a gyakorlat.
Kisss
12-17-2014, 08:18 AM
Aktív nap..én is a közeljövõben tervezem egy kanálfaragó kés beszerzését és elsõ kanalam kifaragását:thumbup
Köszönettel, Grafitos
Én is sima ~9cm-es noname késsel faragom. Ha rájövök hogy kell képetfeltölteni, akkor felnyomom. Én a nyelet hagytam utoljára, a sérülékenysége miatt!
Grafitos
12-17-2014, 09:23 AM
Normál késsel nem lesz túl öblös az biztos :)
Én a "ha késed van mindened van" elvet követem.
Csak ezért írtam a szimpla kést. Nem szeretek túl sok mindent cipelni.
De a faragókés még bejátszik egyszer.
Ha nem lesz öblös hát nem lesz szegény, majd a sokadik az lesz.:)
Parázzsal ki lehet égetni az öblös részt .
Pityubá
12-17-2014, 09:32 PM
Parázzsal ki lehet égetni az öblös részt .
Nos a témába vágó képeket találtam az emlékeim közt, megosztom véletek.
Kanálégetési próbálkozásom anno. (majdnem átégettem) :D
4516
Ismerõsöm faragókését is kipróbáltam, erdei szederlekvár fõzéshez kellett a fakanál.
4518
4517
Grafitos
12-18-2014, 09:16 AM
Egyelõre szeretném a kanálfaragó kést mint eszközt kitapasztalni és megtanulni a használatát. Gondoltam megajándékozom magam karácsonyra egyel, de nem is olyan könnyû beszerezni, mint elsõre kinézett. Tudtok linket, vagy boltot, ahol emberi áron kapható?
Más:
Tegnap az Opinel carbon 08-am randizott egy kis reszelt tormával és egész éjszaka élvezték egymás társaságát:)
Ez lett az eredménye:
(Minõsíthetetlenül szXr képek..szokásos)
http://i.imgur.com/19PWZjg.jpg http://i.imgur.com/pFJS4mL.jpg
Szerintem szép lett
astonferi
12-18-2014, 09:23 AM
szép lett de szerzünk most már neked egy rendes fényképezõ gépet :haha: vagy egy telefont :haha:
Szerintem szép lett
Grafitos
12-18-2014, 10:25 AM
Ja rámférne :) Alias még nyugdíjazza is a gépeit aztán mennek az öregotthonba végnapjaikra..Nekem csak ez a szXr teló jutott, de van képem használni..
astonferi
12-18-2014, 10:47 AM
megnézetem a panasonic-ot amit a gyerek használt 6 megapixel 3 X zoom. nem mindig tolja ki az optika részt megnézetem azt megkapod...gyerek megkapta a 16 mp 26 X zoom Nikonomat. nevemre nem veszlek azért :haha:
Grafitos
12-18-2014, 11:11 AM
Leborulok önzetlen segítõkészséged elõtt.:beer:.van nekem egy kis Nikon kompaktom, amit egyszer a földön találtam memókártya nélkül..az is fényképez, csak van hogy még rosszabb képeket csinál mint a telefonom. Nem tudom mi lehet a baja. Úgy vagyok vele, hogy inkább hasznosat veszek, mint pl ez a kis Opi..pedig ez a pénz mehetett volna egy haszontalan fotógépbe is. Jól van ez így ahogy van..inkább tényközlésre kellenek a képek, mint hencegésre és a lényeg így is látszik rajtuk....általában:haha:
Kisss
12-18-2014, 12:05 PM
Egyelõre szeretném a kanálfaragó kést mint eszközt kitapasztalni és megtanulni a használatát. Gondoltam megajándékozom magam karácsonyra egyel, de nem is olyan könnyû beszerezni, mint elsõre kinézett. Tudtok linket, vagy boltot, ahol emberi áron kapható?
Más:
Tegnap az Opinel carbon 08-am randizott egy kis reszelt tormával és egész éjszaka élvezték egymás társaságát:)
Ez lett az eredménye:
http://i.imgur.com/19PWZjg.jpg http://i.imgur.com/pFJS4mL.jpg
Szerintem szép lett
En ezzel szemezek:http://www.faragoszerszam.info/termek/20-mm-es-kanalfarago-kes-balkezes/
Grafitos
12-18-2014, 12:40 PM
ezzel én is..jónak tûnik.
Nekem még az árával kell kicsit barátkoznom, de nincs túl sok opció a piacon, úgyhogy lehet ez lesz
Grafitos
12-19-2014, 10:36 AM
Tegnap vacsorára thai gyömbéres, csicseriborsós csirkét készítettem. A szeletelésben és a zöldség elõkészítésben is az Opi 08-at vetettem be. Zseniális kis bicska. A nyélkiképzés miatt nagyon jól irányítható a penge,élvezet vele a munka. Konyhai felhasználásra is ajánlom mindenkinek!
Mivel otthon nincs net(nem azért mert, hanem azért van a melóhelyem és nem melózok már komolyabban,
így 1 ideig nem látogatom a fórumot.
Ez úton kívánok mindenkinek kellemes Ünnepeket és Boldog új Évet és köszönöm
a sok hasznos tanácsot,infót amit ide felpakoltok.
Hát akkor majd jövõre.
Jót ne halljak rólatok.
(azért ide írtam mert ide írtam.)
Törölt_fórumtag2
12-20-2014, 06:26 PM
Csatlakozom LSVF jókívánságaihoz. Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok!
Szabadságon vagyok, szeretnék minél több idõt a családommal tölteni, ezért korlátozom a kommunikációt minél kevesebbre. Olyan szinten, hogy a mobiltelefonom is kikapcsolva. Az email címemet hetente egyszer meglátogatom és válaszolok is a levelekre.
Ahogy Wannabe pajtásnak ma már levélben kifejtettem, a legnagyobb gondom, a kenyérsütési módszereim tökéletesítése lesz.:D
Ezt, ma már annyival kiegészítettem, hogy a pincémben rendet kell tennem, nem tudtam bemenni...
Így indult a nap, szeretetben, békességben. Délután vagdostam a tûzifát az udvaron, amikor szemem sarkából látom, hogy a kuvasz felpattan. Fûrész le, látom, hogy a kapum melletti borostyánom rázkódik. Odamegyek, látom, ketten tépik, két kézzel a bogyókat, leveleket. Nem cigányok, mielõtt valakinek ez jutna eszébe, hanem egy telkes házaspár, pár utcával fentrõl, a városba hazafelé menet. Rájuk szóltam, hogy elõször köszönni kéne, másodszor megkérdezni, hogy megengedem-e. A válasz magas szintû volt: mér, ez az utcáé. Felvilágosítottam, hogy a kerítés az enyém, a növény az enyém, a víz, amivel locsolom az enyém és a sövénynyíró is, amivel formára vágom. Ha kérnek, akkor szívesen adok bárkinek, de ahhoz kérni kellene elõször. Nehogy azt gondoljátok, hogy kimondták a varázsszót. Még én voltam a bunkó, hogy sajnálom tõlük. A végeredmény: lerakattam velük, amit szedtek és nagy morogva elmentek, amikor elmagyaráztam, hogy ki és miért bunkó ebben a szituációban. Persze nem értették meg. A kérdést sem, hogy milyen az élet 70(IQ) alatt.:)
Sikerült felbosszantanom magam. Ilyenkor irány a zsák, levezetni az adrenalint...
Sokszor elgondolkodom rajta, hogyha kisebb, gyengébb fizikumú lennék, akkor is sikerülne békésen megoldanom az ilyen szituációkat?! Az emberek egyre sötétebbek és agresszívabbak. Nekem a munkám is az, hogy ilyen típusú embereket kell rákényszerítenem a normális, emberi viselkedésre, a törvényeket betartva. Probléma megoldásból élek.:duhos:
Ezért mindazoktól a barátaimtól, akiket megbántottam esetleg a fórumon egész évben, itt és most kérek elnézést. Néha hazahozom a munkámat és az adrenalin löketet a véráramban... Ilyenkor, nehéz leállni.:)
Pityubá
12-20-2014, 09:48 PM
Oakland, esetleg megkérhetted volna õket, hogy foglaljanak helyet a zsákba, szívesen megmasszírozod õket ha már voltak oly kedvesek és elvégezték helyetted a sövény nyírást. :D
szfenikus
12-21-2014, 07:22 PM
Lócitrom begyûjtése a legelõrõl, aztán bicó+utifuti párosítással ki a kertbe. Cucc egyenletes szétterítése a komposzthalmon. Mozgásérzékelõs led-fényvetõ felszerelése a villanyoszlopra.
Ozmonda
12-21-2014, 07:43 PM
Boldog ünnepeket kívánok mindenkinek!
Oakland, ha kenyeres tippek kellenek, abban segíthetek :-)
kovu78
12-22-2014, 03:52 PM
gyufa készítés (mindenen gyulladó)
vegyészkedés -sikerult is a kukát közben kigyulajtanom :D
Áldott békés boldog ünnepeket kívánok én is mindanyiotoknak !:thumbup
Bögöly
12-23-2014, 07:45 AM
kedves prepperek
igy prepperkedjetek!
http://www.penzcentrum.hu/utazas/szuperolcso_a_benzin_de_gigabirsagot_kaphatsz_miat ta.1043106.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
Scabiosa
12-23-2014, 01:58 PM
Beszereztem pár hasznos szakirodalmat. Az utcák, a buszok még mindig tömve nagy szatyrokat cipelõkkel. Nekem ilyenkor van az év kellemesebbik része, minden a kamrában, üvegekben, vagy fellógatva. Csak benézek, és kész az ünnepi recept. Szép idõnk van, még találtam gombákat a fenyvesben. A kutyák úgyis unatkoznak... Ma frissen szedett alapanyagokból dolgozhatok. :)
mmilan21
12-23-2014, 04:06 PM
kedves prepperek
igy prepperkedjetek!
http://www.penzcentrum.hu/utazas/szuperolcso_a_benzin_de_gigabirsagot_kaphatsz_miat ta.1043106.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
Vagy teletöltöm mindkét dieseles MTZ traktor tüzelõanyag tankját és a benzines Opel személygépkocsit. Plusz tüzelõanyagot kannákban tárolok még a megengedett mennyiség szerint.
Ha valaki sok dieselt akar tárolni akkor elvetemült módon használhat egy Caterpillar Challanger típusú traktort, kombájnt vagy tankot is, (vagy valami mást) azokban több száz liter (jellemzõen 400-700 liter) gázolaj elfér.
Persze szóba jöhet az otthoni benzinkút is milliókért.
Gondolom a használt sütõolajra nem vonatkozik a tiltás. :) Vészhelyzet esetén nem fog érdekelni a hatóság, ha nem lesz már gázolaj, de sütõolaj még akad.
Tudom ám, amin nincs jövedéki adó az nem hivatalos üzemanyag - a törvény szerint.
Nem tudja valaki hogy mi a különbség a használt sütõolaj és a biodízel között? Az adalékanyagokat leszámítva persze.
A. L. Ias
12-25-2014, 11:57 AM
Ja rámférne :) Alias még nyugdíjazza is a gépeit aztán mennek az öregotthonba végnapjaikra..Nekem csak ez a szXr teló jutott, de van képem használni..
Ja kérem, van annak aki el nem issza! :)
Az öregotthon viszont nem jut nekik. A családban öröklõdik tovább, amíg bírja a strapát. Különben is, 10 év alatt jutottam el a "tükörreflexesig". Hosszú tanulási folyamat volt, mindig csak akkor cseréltem amikor kinõttem az elõzõt. Amikor a (képzelt) tudásom meghaladta a gépét.
Morpheus
12-25-2014, 01:04 PM
Vagy teletöltöm mindkét dieseles MTZ traktor tüzelõanyag tankját és a benzines Opel személygépkocsit. Plusz tüzelõanyagot kannákban tárolok még a megengedett mennyiség szerint.
Ha valaki sok dieselt akar tárolni akkor elvetemült módon használhat egy Caterpillar Challanger típusú traktort, kombájnt vagy tankot is, (vagy valami mást) azokban több száz liter (jellemzõen 400-700 liter) gázolaj elfér.
Persze szóba jöhet az otthoni benzinkút is milliókért.
Gondolom a használt sütõolajra nem vonatkozik a tiltás. :) Vészhelyzet esetén nem fog érdekelni a hatóság, ha nem lesz már gázolaj, de sütõolaj még akad.
Tudom ám, amin nincs jövedéki adó az nem hivatalos üzemanyag - a törvény szerint.
Nem tudja valaki hogy mi a különbség a használt sütõolaj és a biodízel között? Az adalékanyagokat leszámítva persze.
Ha mezõgazdasági termelõ vagy, akkor kicsit más.
Most járok utánna, hogy is van ez, a szomszédaimnak több ezer literes tartályaik vannak.
Valami nagyon nagy kedvezménnyel kapják az üzemanyagot.
Ez is egy megoldás.
CsaládApa
01-01-2015, 04:51 PM
Egy nagyon fontos dolog kapott most elsõdleges figyelmet nálam, mert karácsony után a lányom (7 éves) bekerült a kórházba tüdõgyulladással (egy légúti fertõzés szövõdménye volt, ami átment a családon). Ha nincs a modern gyógyászat, valószínû nem gyõzi le a betegséget (legalább is nagyon hosszú idõ alatt és biztos marad nyoma).
Szóval amit Selco modott a szarajevói ostrom tapasztalataiból, hogy legyen otthon antibiotikum, most top prioritás lett.
Természetesen csak "akkor" használnám (lehetõleg orvos tanácsára), amúgy minden esetben csak orvosi felügylet alatt azt, amit felír.
Mo-n csak orvos írhat fel receptre, de ha nem tudok szerezni receptet, akkor van ötletetek honnan lehet vásárolni (olyat is, amit gyerekeknek lehet adni)?
mzperiksz
01-01-2015, 05:32 PM
Ha nincs orvos vagy gyógyszerész ismerõsöd nézz körül itt:
http://www.campingsurvival.com/fishantibiotics.html
Elötte azért nem árt tudni melyik hatóanyag mire jó.
Egy nagyon fontos dolog kapott most elsõdleges figyelmet nálam, mert karácsony után a lányom (7 éves) bekerült a kórházba tüdõgyulladással (egy légúti fertõzés szövõdménye volt, ami átment a családon). Ha nincs a modern gyógyászat, valószínû nem gyõzi le a betegséget (legalább is nagyon hosszú idõ alatt és biztos marad nyoma).
Szóval amit Selco modott a szarajevói ostrom tapasztalataiból, hogy legyen otthon antibiotikum, most top prioritás lett.
Természetesen csak "akkor" használnám (lehetõleg orvos tanácsára), amúgy minden esetben csak orvosi felügylet alatt azt, amit felír.
Mo-n csak orvos írhat fel receptre, de ha nem tudok szerezni receptet, akkor van ötletetek honnan lehet vásárolni (olyat is, amit gyerekeknek lehet adni)?
CsaládApa
01-01-2015, 06:44 PM
Köszönöm a linket (lehet nagyon hasznos lesz a késõbbiekben). Nem gondoltam volna, hogy a halak is ugyanazt a hatóanyagot kapják (kapszulában) mint az emberek. :-) De lehet a "fish" szó a preperek új szinonima szava?
Elsõként recept próbálok szerezni. Ha nem sikerül, akkor más forrásból szerzek be.
Azt tudja valaki, hogy meddig jók ezek a gyógyszerek (nem a hivatalos lejáratra gondolok)?
Scabiosa
01-01-2015, 06:49 PM
CsaládApa: a megelõzés a legfontosabb, idejében össztûz alá véve jó eséllyel nem lesznek szövõdményesek a hétköznapibb fertõzések. Alap az elején a fokhagyma és a pálinka, nekem ennél több még nem kellett, nem tudott szétterjedni. :)
A tüdõgyulladásra kiváló eredménnyel használnak aranyat. Mindenféle fertõzõ betegségben javallott, ha nincs vagy nem kívánatos az antibiotikum, és a szervezet kezd vesztésre állni. Általánosan is javítja a védekezõképességet. A szerves vegyületeinek nem igazán vannak mellékhatásaik, de a szervetlen sói sem tartoznak a legdurvább kemoterápiás szerek közé (nem árt az óvatosság). Igazából az arany még egy természetes gyógyszernek mondható.
A rezisztencia egyre komolyabb probléma, tehát még akkor sem gondolkoznék antibiotikumok betárazásán, ha amúgy ki lennék békülve velük.
CsaládApa
01-01-2015, 07:04 PM
CsaládApa: a megelõzés a legfontosabb, idejében össztûz alá véve jó eséllyel nem lesznek szövõdményesek a hétköznapibb fertõzések. Alap az elején a fokhagyma és a pálinka, nekem ennél több még nem kellett, nem tudott szétterjedni. :)
A tüdõgyulladásra kiváló eredménnyel használnak aranyat. Mindenféle fertõzõ betegségben javallott, ha nincs vagy nem kívánatos az antibiotikum, és a szervezet kezd vesztésre állni. Általánosan is javítja a védekezõképességet. A szerves vegyületeinek nem igazán vannak mellékhatásaik, de a szervetlen sói sem tartoznak a legdurvább kemoterápiás szerek közé (nem árt az óvatosság). Igazából az arany még egy természetes gyógyszernek mondható.
A rezisztencia egyre komolyabb probléma, tehát még akkor sem gondolkoznék antibiotikumok betárazásán, ha amúgy ki lennék békülve velük.
Igazad van. Meg is próbáltuk amit egy 7 éves gyerkeknél meg lehet: méz, tea (kamilla stb.), de nem használt.
Nyílt sebre mehet a pálinka, alkohol, méz. És gyógynövények, amiknek még utána kell néznem.
Viszont egy belsõ fertõzésre már kevés dolog használható. Arról nem is szólva, hogy nehéz a felismerés (csak hogy mások is felismerhessék: reggel, este köhögõ rohamok, fõleg fekvés közben (ugyanis folyadék volt a tüdõben, ami fekvés közben elterült a tüdõben és ingerelte a tüdõt). Hol hõmelekedés, hol láz, hol pedig normál testhõmérséklet).
Lehet nem szeretni az antibiotikumot, de életet menthet és ez a legfontosabb.
MacIver
01-01-2015, 07:41 PM
Volt egy "belsõ" fertõzésem régebben. Antibiotikumos kezelés mellett majdnem meghaltam, mert szart se ért. A gyógynövények mentettek meg.
mzperiksz
01-01-2015, 08:22 PM
Több millió ember meg meghalt mert nem volt antibiotikumuk és gyógynövénnyekkel próbálkoztak.
Volt egy "belsõ" fertõzésem régebben. Antibiotikumos kezelés mellett majdnem meghaltam, mert szart se ért. A gyógynövények mentettek meg.
Scabiosa
01-01-2015, 08:23 PM
Ha már szövõdmények vannak, és családtagért felelsz, akkor úgyis mindent megteszel. :) Az aranyat azért ajánlottam, mert nagyon eredményesen használták, van jó néhány modern gyógyszer szerves vegyületeivel is, de a semminél jobb az arany-kolloid is. Legyen legalább arra az esetre, ha az antibiotikumok felmondják a szolgálatot! :thumbup
Mivel általánosan hat, nem szükséges diagnosztizálni, ami lényeges, ha nincs elérhetõ egészségügyi ellátás.
Felkapott az ezüst, én abban is bízom, de arról nincsenek hiteles forrásaim komoly betegségeknél, és láttam, hogy ez Neked fontos lehet.
Egyébként bármilyen agresszív egy mikroorganizmus, ha a higiéniára tudtok ügyelni, és már az elsõ, enyhe náthára utaló tünetekre reagáltok, olcsón meg lehet úszni komoly következményeket szelíd módszerekkel, házilag. Én is hoztam magam vissza közel végelgyengülésbõl vegyipar nélkül is, orvos ismerõsöm is úszott meg tüdõgyulladást úgy, hogy egy kis kaparó érzésre döntötte magába sok öblögetéssel a tömény alkoholos gyógynövénykivonatot. Akiktõl elkapta, azokat majdnem elvitte, õk vártak, míg kellemetlenné kifejlõdött a fertõzés.
MacIver
01-01-2015, 09:08 PM
Több millió ember meg meghalt mert nem volt antibiotikumuk és gyógynövénnyekkel próbálkoztak.
Sõt, rögtön több milliárd. Mások már kérdezték, miért csinálod ezt, szerintem sokan rájöttünk.
mzperiksz
01-01-2015, 09:19 PM
Azért mert szerinted hülyeség gyógyszereket használni nem kellene leszarozni.
A penicillin például több millió ember életét megmentette...
Sõt, rögtön több milliárd. Mások már kérdezték, miért csinálod ezt, szerintem sokan rájöttünk.
MacIver
01-01-2015, 09:41 PM
Azért mert szerinted hülyeség gyógyszereket használni nem kellene leszarozni.
A penicillin például több millió ember életét megmentette...
Ezért inkább te szarozod le a gyógynövényeket, és milliós számokat kamuzol. Dezinformálás.
A penicillin egy gombakivonat. Tehát eredetileg nem szintetikus, hanem pont olyan, mint a többi gyógygomba. Egyébként meg lehet nézni, szintetizálása óta micsoda rezisztencia alakult ki, az amúgy is csak gram-pozitív (lipoid sejtfal hiánya) baktériumokra ható gyógyszerrel szemben ezen baktériumoknak. Vírusra bevallottan nincs ellenszere a gyógyszeriparnak, csak a bakteriális felülfertõzések elkerülésére adják a szintetikus szarjaikat vírus esetén. A természetnek van vírus ellen is.
A szintetikus szereknek egyszerre akár 50 féle, jellemzõen romboló hatása van, ezeket nevezik mellékhatásnak.
MacIver
01-01-2015, 09:43 PM
Ezeket az off topic hozzászólásokat CsaládApa mai hozzászólásától kezdõdõen át lehetne tenni valami egészség topicba.
mzperiksz
01-01-2015, 09:47 PM
Csillagvirág olvass és gondolkodj mielött írsz.
Akkor most ki is szarozott és mit?
Ezért inkább te szarozod le a gyógynövényeket, és milliós számokat kamuzol. Dezinformálás.
A penicillin egy gombakivonat. Tehát eredetileg nem szintetikus, hanem pont olyan, mint a többi gyógygomba. Egyébként meg lehet nézni, szintetizálása óta micsoda rezisztencia alakult ki, az amúgy is csak gram-pozitív (lipoid sejtfal hiánya) baktériumokra ható gyógyszerrel szemben ezen baktériumoknak. Vírusra bevallottan nincs ellenszere a gyógyszeriparnak, csak a bakteriális felülfertõzések elkerülésére adják a szintetikus szarjaikat vírus esetén. A természetnek van vírus ellen is.
A szintetikus szereknek egyszerre akár 50 féle, jellemzõen romboló hatása van, ezeket nevezik mellékhatásnak.
Ez nem a gyógynövényes és nem a gyógyszeres topic. :hogymi:
MacIver
01-01-2015, 09:50 PM
Nem engedtem meg, hogy udvarolj nekem!
MacIver
01-01-2015, 09:51 PM
Csillagvirág olvass és gondolkodj mielött írsz.
Nem engedtem meg, hogy udvarolj nekem!
mzperiksz
01-01-2015, 09:55 PM
Bocsi, de nem tudtam megállni mikor megint elkezdték osztani az észt :(
Morpheus
01-02-2015, 06:49 AM
"Mit csináltál a htéten? Mit prepperkedtél?"
Emzéperix: - Offoltam a témát, belekötöttem mindenbe és amikor már nem tudtam mit válaszolni arra, hogy a penicilin eredetileg egy gomba, akkor még bunkóskodtam egy sort.
astonferi
01-02-2015, 08:46 AM
Ha mezõgazdasági termelõ vagy, akkor kicsit más.
Most járok utánna, hogy is van ez, a szomszédaimnak több ezer literes tartályaik vannak.
Valami nagyon nagy kedvezménnyel kapják az üzemanyagot.
Ez is egy megoldás.
én úgy tudom ( infok alapján ) hogy mezõgazdasági termelõ megveszi a MOL-tól kedvezménnyel de megfestik valamivel így csak a mezõgazdasági gépben lehet használni mert másban van megbírságolnak.
ez ugye SHTF esetén nem számít viszont van üzemanyagod csak cserébe adott mennyiség a minimum vásárlási tétel.
Bocsi, de nem tudtam megállni mikor megint elkezdték osztani az észt :(
Pedig nem ártana hogy az észosztásnál, repetázzál.. és nem is csak 1x!
Jó tanács ( bár tudom, hogy nyállal fogsz rá felelni...)
Nem kell minden témába "beleokoskodnod"! Nem azzal lesz valaki elismert itt (és az életben is), hanem a kevés de velõs és más számára hasznos írásoktól, kinyilatkozásoktól.
A te beírásaid többségére ráillik az " okosabb maradtál volna, ha meg sem szólalsz " régi bölcsesség.
És ezt sem bántásként írom, csak hogy kicsit gondolkozz el ezen hogy esetleg innentõl letett higgadtabb és megfontoltabb beírásaid, végre ne csak konfliktust off beírásokat hozzanak magukkal.
(Bocs Túlélõ és a többi olvasó! Kérem, hogy ez a beírás is menjen egy off topikba! Köszönöm!)
mmilan21
01-02-2015, 09:00 AM
Tulelo: nyugodtan átrakhatod a megfelelõ topicba a hozzászólásomat, mert az tényleg OFF volt a részemrõl, de viszont hasznos tapasztalatokat hordoz.
Csak hogy visszatérjek témához:
- Rendszerezgettem a (kis)BOB-ot (legalábbis az készül lenni). Raktam bele öngyújtót, ragtapaszt, lapos elemet, sót, fûszerpaprikát, egy kis pálinkát parafadugós üvegben és gáztöltõt (ezek cserealapnak is megteszik), gumikesztyût 2 párat és némi elektromos vezetéket.
Ami már benne volt:
jegyzetfüzet(kis naptár)+ceruza, gyufa, öngyújtók, gyertyák, magnéziumos tûzszerszám, kis lámpa, cellux, szigetelõszalag, többféle drót, csavarhúzó, multitool, nagy lámpa, villanypásztor 3 m(erõs).
- Megmostam egy tucat régi üdítõs üveget (Traubisoda fõként, a 90'-es évekbõl) és parafadugókkal lezártam azokat. Jó lesz majd pálinkának, ecetnek, vagy szörpnek.
- Szortíroztam a cuccokat, az utóbbi hónap elsõ felében. Nincsenek egy helyen és nem is lesznek. Ha bárki is betörne és felásná a kertet, akkor sem találná már meg a pakkokat. Vannak annál jobb helyek is.
mzperiksz
01-02-2015, 12:06 PM
Mit prepperkedtem ma? Vettem pár doboz gyógyszert és mindjárt megyek fátvágni.
Pedig nem ártana hogy az észosztásnál, repetázzál.. és nem is csak 1x!
Jó tanács ( bár tudom, hogy nyállal fogsz rá felelni...)
Nem kell minden témába "beleokoskodnod"! Nem azzal lesz valaki elismert itt (és az életben is), hanem a kevés de velõs és más számára hasznos írásoktól, kinyilatkozásoktól.
A te beírásaid többségére ráillik az " okosabb maradtál volna, ha meg sem szólalsz " régi bölcsesség.
És ezt sem bántásként írom, csak hogy kicsit gondolkozz el ezen hogy esetleg innentõl letett higgadtabb és megfontoltabb beírásaid, végre ne csak konfliktust off beírásokat hozzanak magukkal.
(Bocs Túlélõ és a többi olvasó! Kérem, hogy ez a beírás is menjen egy off topikba! Köszönöm!)
Nem szándékozok "beleokoskodni" minden témába, de ha valaki hülyeségeket propagál azért szóvá teszem.
Tudtad például ha valaki egy betegnek az orvosi "utasítás" ellenére természetes gyógymódot javasol, és a beteg bizonyíthatóan a gyógyszer elhagyása miatt elhalálozik az emberölésnek minõsül?
Tudtad például hogy a születéskor várható átlag élettartam az elmúlt száz évben majdnem megduplázódott?
Tudtad például hogy a tifusz halálozási aránya 20-30% volt a múlt század elején, jelelneg 2-3%?
Tudtad például hogy a 100 évvel ezelött a csecsemõk ~20%-a nem érte meg az egy éves kort, míg ma ez a szám ~1%?
Tény hogy a gyógynövények sok betegségre megoldást jelentenek, ahogy az is tény hogy sok gyógyszer növényi alapú, de biztos vagyok benne hogy sokan nem lennének itt a modern "orvostudomány" nélkül.
kovu78
01-02-2015, 03:28 PM
4703
elkészült még 1 fõzõ:thumbup
Pityubá
01-02-2015, 04:22 PM
4703
elkészült még 1 fõzõ:thumbup
Gratulálok a sikerhez. Oldalról is mutasd meg ha kérhetném. Az a fajta aminek a készítésérõl cikket írtam az MTTP-n ?
A felsõ rész nyitottságáról gondolom.
kovu78
01-02-2015, 04:39 PM
igy van Piyubácsi! ott találtam hozzá a leirást!
Nem szándékozok "beleokoskodni" minden témába, de ha valaki hülyeségeket propagál azért szóvá teszem.
Tudtad például ha ....
Ok, tedd azt, ha úgy érzed, hogy ezzel segítesz a fórumnak...
(..mintha lónak imádkoznék..)
Pityubá
01-02-2015, 04:56 PM
igy van Piyubácsi! ott találtam hozzá a leirást!
Használd egészséggel. ;)
Szerintem az elsõ és legfontosabb, hogy az immunrendszerünket karban tartsuk, ez a megelõzés. Ha jelentkezik egy tünet, akkor én elsõként a természetes anyagokat hívom segítségül ami az esetek 90%-ban használ ez a természetes kezelés. Ezek után, ha nem használ a természetes megoldás, akkor fordulok a gyógyszerkészítményekhez (évente átlagosan 1 alkalom és az sem komoly).
...
-Ne akarj függni semmitõl sem
...
-a finomított Élelmiszerek használatának visszaszorítása
...
-legyen fizikai szempontból is aktív az életünk
Szia,
A fentiekel nagyon egyetertek!
Bel
kovu78
01-02-2015, 05:16 PM
köszönöm szépen..elnézést de nem tudok ma már másik képet tenni fel :)( lemerult az akum)
CsaládApa
01-02-2015, 08:36 PM
Szia,
tudom, csak a két legolvasottabb topic ez és a "Ezt vettem (mondd, mutasd hogy mit vettél)". Úgy gondoltam itt érem el a legtöbb embert, mert szerintem ez a téma fontosabb, mint hogy a gyógyszeres topicban (csak) pár ember elolvassa. Lehet egyszer életeket menthet, ha most pár emberben megmozdul valami.
Amúgy már szeritnem elég sokan olvasták, így áttehetõ a fenti topikokba.
Köszönet és bocsánat azoktól, akik már rég betáraztak gyógynövéynekbõl és antibiotikumokból. :-)
ZeroPont
01-02-2015, 09:55 PM
Sziasztok!
Gondolkodtam egy darabig, hogy feltegyem-e a következõ képe(ke)t a Fórumra, mivel mostanában elég paprikás a hangulat. ;) És már a múltkor is volt egy kis purparlém, amikor a Paracord karkötõkrõl cseréltünk eszmét pár emberrel, de végül is hátha lesz olyan aki hasznát veszi, vagy ha mégsem, hát érdekességnek jó lesz. :D
Kérésre és saját örömömre is elég sok Paracord karkötõt készítettem már, de ezek általában a Bushcraft vonalat képviselték. Ezért már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy készítsek egy olyan karkötõt ami szükség esetén Urbánus környezetben is hasznos lehet. Természetesen nem tudtam teljesen elszakadni a Bushcraftos énemtõl, de megpróbáltam még olyan plusz dolgokat beletenni a karkötõbe amik a városban is segítségünkre lehetnek szükség esetén. Tervezgetés közben aztán annyira meglódult a fantáziám, hogy a karkötõ mellé még egy kulcstartót is készítettem szintén kiegészítve pár aprósággal. Íme a „szett”:
A karkötõ részei:
-2x3m paracord zsinór (kötözéshez, rögzítéshez, stb.)
-síppal és szikravetõvel ellátott mûanyag csat (jelzéshez és tûzgyújtáshoz, a csat szikráztató pengéjével szükség esetén vágni is lehet)
-1db mindenhol gyulladó gyufa (gyors tûzgyújtáshoz)
-1db biztosítótû (ruha, esetleg kötszer rögzítésére)
-1db varrótû (ruha javításához, a kulcstartóban lévõ mágnessel megmágnesezve szükségiránytûnek is használható)
-5m horgászzsinór (szükség horgászkészséghez, olyat választottam ami belemegy a varrótûbe is így varrócérnának is használható)
-3db kis ólom (szükség horgászkészséghez)
-2db horog (szükség horgászkészséghez)
-1db kötegelõ (gyors rögzítéshez)
-1db sárga színû fluoreszkáló rúd (városban könnyen elõfordulhat olyan eset, hogy nincs áram és tûzet gyújtani sem célszerû, pl. robbanásveszély miatt, ilyenkor hasznos világító eszköz lehet)
-1db lapított fémgyûrû (rögzítéshez, zsinórvezetõnek, stb.)
-2db Ranger Band (már korábban írtam róla mire használható, pl. rögzítés, éleszték, stb.)
A kulcstartó részei:
-2m + 1m paracord zsinór
-1db karabiner (rögzítéshez, emeléshez, stb., DIREKT NEM ÍROM HOGY MÁSZÁSHOZ ÉS ERESZKEDÉSHEZ MERT EZ NEM HEGYMÁSZÓ KARABÍNER)
-1db kisméretû mágnes
-1db acélgolyó (pl. csúzli lövedéknek)
-1db piros színû fluoreszkáló rúd (bár nem világít olyan erõsen mint a sárga a piros színnek mégis nagyobb a figyelemfelhívó ereje ezért szükség esetén segítségkérõ jelzéshez szerintem alkalmasabb)
-1db kis mûanyag tok vattával töltve (tûzgyújtásnál élesztéknek a szikravetõhöz)
-1db Ranger Band
Hát nekem ennyi jutott eszembe, amit bele tudtam applikálni egy karkötõbe és egy kulcstartóba. Ha esetleg van valakinek valami építõ jellegû ötlete azt szívesen veszem. :thumbup És ha esetleg érdekel valakit lefotóztam mindkét készség elkészítésének a sorrendjét, ha van rá igény szívesen feltöltöm. De nem terhelem vele fölösen az oldalt, csak ha érdekel valakit.
Üdv!
4710
kovu78
01-03-2015, 04:02 PM
4720
itt van oldalról is Pityubá! :thumbup
ZeroPont
01-03-2015, 08:09 PM
Az én denszeszes fõzõm ilyen, mûködés közben. Én is az MTTP-rõl kaptam az ihletet. Ezer köszönet Pityubá! :thumbup
47224723
Mindenkinek Boldog Új Évet!
Sajnos csak részben valósult meg a tervem de haladt.
Nyúl nyúzás és feldolgozás negatív, vagyis nem lett nyuszim.
Találtam otthon kis focikapu hálót 2db-ot-csapdázásra jó lehet;lásd voltam a Balatonparton és a
jég szélére gyült éjszakázó madarakra rádobás és begyûjtés, vagy nyúlfogás-elvileg bírná.
Kipróbáltam Tanki viaszos fokláját (csináltam mindjárt 7dbot)- 0;-2 fokon 2db konzervet melegítettem meg, kb 13percig égett,
épp elég volt hogy hetõ meleg legyen. Ja, Esbit fõzõn minden ez.:thumbup
Kipróbáltam a nyírfakéreggel gyújtást-elég fasza, ajánlom mindenkinek használatra/kipróbálásra.Jobban gyullad mint a fokla.Nagyobb Tik-tak-os dobozba tettem el.:thumbup
Meg a szokásos felszerelés ellenõrzés.
Tojt a Jézuska SAS túlélési könyvet.Magamtól nem vettem volna amúgy.
Pár dolog belõle:
Kerüljük a fehér tejet eresztõ növényeket;pitypang-mindjárt mellette mint felhasználható növény ;pitypang.
Akkor most mi van?
Másik a féltengely csere. Legyünk õszinték ki mászkál plusz féltengellyel a kocsiba na és a csere????!!!!Öccsém!!!
Persze jó könyv csak fordítási hiba e vagy mi e?
Még szerencse hogy foglalkozok még kezdõ szinten vadon élõ növények felhasználásával.Még a végén megvezetnek.:)
astonferi
01-05-2015, 07:57 AM
Másik a féltengely csere. Legyünk õszinték ki mászkál plusz féltengellyel a kocsiba na és a csere????!!!!Öccsém!!!
és akkor még kuplung ,lengõkar gömbfej, ( terepen hamar legyilkolod ) dizel esetében piszkos üzemanyagtól porlasztócsúcs, adagoló,
szóval jó észrevétel és kérdések ezek.
Picsogi
01-05-2015, 11:02 AM
Nem életszerû valóban, bár régen mikor hobbi terepeztünk UAZ-al, a kivonuló oroszoktól összegyûlt annyi alkatrész, hogy egy nagy 1.50x nemtudomhányas faládában ott hempergett az autó hátuljában plusz féltengely, kuplung alkatrészek, komplett plusz karbi, 1000 féle tömítés, gyertyák, üzemanyag- és fékcsövek, függõcsapszegek perselyestõl, kardán keresztek, ékszíj, fékfõ és munkahengerek, meg minden szar. Csak azért volt lehetséges, mert adott idõben jó helyen tartózkodtam és borért mindent adtak amit kértél a fegyvert/lõszert kivéve.
Elimerem ez kirívó eset, és jó sok helyet is foglalt, de a még hajtókart is tudtunk volna cserélni az erdõben ha kell :D
MacIver
01-05-2015, 01:58 PM
SAS túlélési könyvet.Magamtól nem vettem volna amúgy.
Pár dolog belõle:
Kerüljük a fehér tejet eresztõ növényeket;pitypang-mindjárt mellette mint felhasználható növény ;pitypang.
Akkor most mi van?
Ki a szerzõ és a fordító?
Küldd el hozzám egy tanfolyamra azt, amelyik ezeket írta vagy félrefordította.
(A pitypang gyógynövény, nem összekeverendõ a mérgezõ kutyatejjel, ahogy a könyv szerzõje/fordítója teszi.)
Ki a szerzõ és a fordító?
Küldd el hozzám egy tanfolyamra azt, amelyik ezeket írta vagy félrefordította.
(A pitypang gyógynövény, nem összekeverendõ a mérgezõ kutyatejjel, ahogy a könyv szerzõje/fordítója teszi.)
Ez:
http://konyv-ujsag.zsibvasar.hu/sport/turazas-hegymaszas/sas-tulelesi-kezikonyv-3234372.html
MacIver
01-06-2015, 06:58 PM
Hm. Ez érdekes. Wiseman könyve a jobbak közé tartozik, az alapján, amikor felületesen átnéztem a hasonlókat. Kíváncsi lennék az eredetire. "Dandelion" angolul a pitypang (Taraxacum officinale), ha valaki tudná ellenõrizni az angol nyelvû könyvet.
Dream_walker
01-06-2015, 09:45 PM
Kicsit off, de ha ilyen probléma van, javaslok egy letöltést a kalózöböl oldalról, az eredeti angol kiadást, és máris megoldódik a szerzõ/fordító hibajelenség :)
Engem annyira nem rázott meg de mégis, ha már túlélés ne zavarjuk össze a polgárt.
Olvasgatom tovább de mást nem vettem észre.
A képek lehettek volna benne fényképek és nem festettképek, úgy azért jobb lett volna.
De mint mondtam, jó könyv.
Kisss
01-09-2015, 02:30 PM
Köszönettel, Grafitos
Bocs de csak most ertem oda, hogy rakjak fel kepet!4767476847694770477147724773
Grafitos
01-10-2015, 09:33 AM
Köszönöm szépen...Tök jó lett...megkérdezhetem, hogy hány óra meló volt ez? hallottam valakitõl, hogy akár 5-6 óra munka is lehet vele..
Úgy néz ki, ha gyûlik egy kis pénzem, Ambrus mestertõl rendelek majd egy faragókést és tavasszal egy kintalvás alkalmával majd elkezdek próbálkozni
http://www.faragoszerszam.info/termekkategoria/kanalfarago-kesek/
Bocs de csak most ertem oda, hogy rakjak fel kepet!4767476847694770477147724773
Mengyan
01-10-2015, 10:43 AM
én úgy tudom ( infok alapján ) hogy mezõgazdasági termelõ megveszi a MOL-tól kedvezménnyel de megfestik valamivel így csak a mezõgazdasági gépben lehet használni mert másban van megbírságolnak.
ez ugye SHTF esetén nem számít viszont van üzemanyagod csak cserébe adott mennyiség a minimum vásárlási tétel.
Szia! Ez engem is érdekelne, légyszi számolj be róla, ha megtudsz valamit. Egy olyan cégnél dolgozok, ahol konténeres üzemanyagkutakat forgalmaznak, az én feladatom a telepítés, beüzemelés, szervizelés. Sajnos a gázolaj beszerzésében nincs túl sok infóm. Eddig az ügyfelektõl olyan infót kaptam, hogy hektáronként bizonyos mennyiséget (90L körül) vagy leírhatnak költségként, vagy visszakapják az árát támogatás formájában (nem tudom pontosan, eléggé ellentmondásos, egyik így mondja, másik úgy). Eddig 8 év alatt ~2-300 mezõgazdasági ügyfélnél telepítettem kutat, egyiknél sem találkoztam mezõgazdasági színezésû gázolajjal*, és tankolnak mindenbe, ha lehetne kapni dízel robogót, fûnyírót meg láncfûrészt, hát azokba is onnan tankolnának. Szerzõdéstõl függõen változhat, de legtöbb esetben: 3000 alatt nem visznek ki, 6000 fölött ingyen kiviszik, nincs fuvardíj, 15-30.000 L felett valamennyi kedvezményt is adnak. De ez mind az egyéni megállapodástól és az éves felhasznált mennyiségtõl függ. Többnyire alap a nagyker ár, de sok esetben még ebbõl lejön 15-20Ft. Szintén költségcsökkentõ tényezõ, hogy a cég nettó áron veszi, mert az áfá-t vissza tudja igényelni.
* egy cég maga festi meg sötétkékre az üzemanyagot, hogy ne kerüljön a dolgozók saját kocsijába belõle. Ráadásul fog a festék, mint a fene, ha rákerült a kezedre, nem jön le, csak ha lekopik.
Nálunk utólagos pénzbeli gázolaj támogatást kapnak a mg.-i termelõk, a számlával alátámasztott üzemanyag vásárlások után, tök mindegy, hogy hol tankolnak. Nincs megfestve a gázolaj, de némely környezõ országban valóban színezik, konkrétan gázolaj formájában kapnak támogatást. A 20-50 ezer literes vásárlások után, legalábbis a környékbeli szövetkezeteknél kb. 11-15 ft-al olcsóbb a nafta, mint a környezõ kutaknál, természetesen csak a tagok részére.
astonferi
01-10-2015, 08:38 PM
Szia! Ez engem is érdekelne, légyszi számolj be róla, ha megtudsz valamit. Egy olyan cégnél dolgozok, ahol konténeres üzemanyagkutakat forgalmaznak, az én feladatom a telepítés, beüzemelés, szervizelés. Sajnos a gázolaj beszerzésében nincs túl sok infóm. Eddig az ügyfelektõl olyan infót kaptam, hogy hektáronként bizonyos mennyiséget (90L körül) vagy leírhatnak költségként, vagy visszakapják az árát támogatás formájában (nem tudom pontosan, eléggé ellentmondásos, egyik így mondja, másik úgy). Eddig 8 év alatt ~2-300 mezõgazdasági ügyfélnél telepítettem kutat, egyiknél sem találkoztam mezõgazdasági színezésû gázolajjal*, és tankolnak mindenbe, ha lehetne kapni dízel robogót, fûnyírót meg láncfûrészt, hát azokba is onnan tankolnának. Szerzõdéstõl függõen változhat, de legtöbb esetben: 3000 alatt nem visznek ki, 6000 fölött ingyen kiviszik, nincs fuvardíj, 15-30.000 L felett valamennyi kedvezményt is adnak. De ez mind az egyéni megállapodástól és az éves felhasznált mennyiségtõl függ. Többnyire alap a nagyker ár, de sok esetben még ebbõl lejön 15-20Ft. Szintén költségcsökkentõ tényezõ, hogy a cég nettó áron veszi, mert az áfá-t vissza tudja igényelni.
* egy cég maga festi meg sötétkékre az üzemanyagot, hogy ne kerüljön a dolgozók saját kocsijába belõle. Ráadásul fog a festék, mint a fene, ha rákerült a kezedre, nem jön le, csak ha lekopik.
megkérdem az ismerõst ha találkozunk Õ a MOL-nál van, vagy nálunk a céget hogy milyen kedvezmények vannak nagy tételben és hogy megy ez.
Dream_walker
01-11-2015, 09:14 AM
Mo-n nincs festve az üzemanyag, legfeljebb céges elõírás van róla, de ez teljesen egyéni.
Hektáronként 90 l-ig lehet visszaigényelni a különbözõ sarcokat róla (útalap, talán jövedéki adó), az áfát viszont a teljes mennyiségrõl. Megrendelõtõl függõen literenként 10-30 ft kedvezményt szokott adni rá a kereskedõ, de azért a nagykerár alá ritkán mennek.
Morpheus
01-12-2015, 11:38 AM
Készítettem négy 1,5 literes töltöttkáposzta konzervet. Egyenként 12 töltelék ment bele.
4790
Kisss
01-12-2015, 02:54 PM
Készítettem négy 1,5 literes töltöttkáposzta konzervet. Egyenként 12 töltelék ment bele.
4790
Akkor vagy nem tul nagyok feletek a toltottkapik, vagy jol beletapostad oket, ha 12 ment a 7dl uvegbe! :)
Pityubá
01-12-2015, 04:56 PM
Akkor vagy nem tul nagyok feletek a toltottkapik, vagy jol beletapostad oket, ha 12 ment a ! :)
Dehogy 7dl üvegbe. Írja 1.5 literesek az üvegek. :D
Még kísérleti fázisban a készlet.Kicsit keskeny lett a bambusz.
Valszínû úszót cserélek. De lehet nézek szélesebb bambuszt.
Kicsit nehezen jön ki a téma.
WestBam
01-26-2015, 10:32 AM
Még kísérleti fázisban a készlet.Kicsit keskeny lett a bambusz.
Valszínû úszót cserélek. De lehet nézek szélesebb bambuszt.
Kicsit nehezen jön ki a téma.
Régebben mikor volt nekem is zsebpecám jellemzõen vékonyabb de hosszú úszó volt rajtuk gyárilag. Amúgy is sokkal kisebb úszóval használtuk még ha cseréltük is a gyárit. Te ennyire messze akarod dobni, hogy kell ez a méretû úszó rá? Esetleg a kép csalóka? ilyen 1-2g-os úszót szokás ezekre tenni ha jól emlékszem. Itt van pl. egy szerintem nyerõ úszó hozzá: Nelli 2g (http://www.haldorado.hu/shop.php?itemid=11409&zoneid=1)
venosz
01-26-2015, 06:43 PM
Ejj WestBam! LSVF nem aprózza el!
Nagy halhoz nagy úszó, el kel bírja a kishalat, gyíkot, egeret, pockot, tacskót. :D
Amúgy viccen kívül az egy kiváló csukázó úszó.
LSVF
...nem fikázás vagy beleugatás,de alapvetõ gondok vannak ezzel a peca cuccal,ha gondolod leírom..egyenlõre ne bízd rá a vacsorádat...persze szerencséd az lehet :tapsol:
Pityubá
01-26-2015, 10:40 PM
Doom légy szíves állíts össze nékünk használható kisméretû túlélõ pecafelszerelést, jó lenne ha képekkel tudnád illusztrálni.
Nékem is van barátaim rakták össze a létrát, eddig csak 1 x használtam kishalaztam véle céges pecaversenyen, lefényképezem és véleményedet kérem.
(szedtem ki a kishalakat, és szórtam is vissza nem indultam versenyen, csak kipróbáltam a cuccot, nincs engedélyem, tógazdát nem érdekelte lényeg, hogy a cég fizessen)
Doom légy szíves állíts össze nékünk használható kisméretû túlélõ pecafelszerelést, jó lenne ha képekkel tudnád illusztrálni.
Nékem is van barátaim rakták össze a létrát, eddig csak 1 x használtam kishalaztam véle céges pecaversenyen, lefényképezem és véleményedet kérem.
(szedtem ki a kishalakat, és szórtam is vissza nem indultam versenyen, csak kipróbáltam a cuccot, nincs engedélyem, tógazdát nem érdekelte lényeg, hogy a cég fizessen)
Ok,lesz kis idõm ..megcsinálom és feltöltöm a horgászat topicba....
De jó lett volna ha lehet szerkeszteni az elõzõt....na mind1,lesz két hozzászólás
addig is egy kis kedv csináló...49654966
Az elsõ kép az egy kis kiránduláson készült,engedélyem van a területre,nálam is volt,..bár így nem szabad horgászni..de hát az ösztön...:), a második kép a kiránduló cuccban lévõ dolgok(akkor is ha nem kimondottan pecázni megyünk),mondjuk ez nagyjából mindig össze van pakolva(ez a bob.is)
A lényeg az egyszerûség,ez egyenlõ a hatékonysággal..könnyen a helyszínen össze lehessen rakni,akár zseblámpánál is.
Zsinór .lényeg ne legyen kötés a horgon kívül(ez a zsinórt is kíméli),mert túlélõ szituban a minél vékonyabb(de nem extrém könnyített) lágy,monofil zsinór kell...0,20 vagy 0,16..lágy zsinór (pl Professzional)..miért?...a ki -be tekercselést(orsó nélkül) jobban tolerálja mint a kemény zsinór,nehezebben gubancolódik,nem lesz "rugó" belõle.könnyebb és erõsebb a horog kötés,a lágysága miatt "messzebbre" és pontosabban ki lehet dobni...
Zsinór használata bot nélkül....amíg nem használjátok a zsinórt soha ne tekerjétek le a gyári dobról..nagyon jó ott neki,akár öt évig is elvan,ha nem éri víz és nap...ha megcsináltad a végszereléket,lehúzol annyi zsinórt (max 5-6 métert) és szépen hagyod,hogy a lábad elé hulljon,ahogy õ akar,lendítesz bedobod(csak a dobot ne felejts rögzíteni:haha:..erre van a kihegyezett bot),ha már minden jó helyen van,húzzál kesztyût,mert nem a dobra kell tekerni,hanem kézzel vissza húzni...és hát csúnya vágást lehet szerezni,ha befeszül a zsinór olyan mint a penge....
Csali..a legjobb az élõ..giliszta vagy ha van gusztusotok valami dögrõl a csontit összeszedni(kesztyûbe,mert fertõzõ),de érdemes pár fûzött kukoricát tartani a cuccba....4964
..és persze a kukacos doboz(barna edény a képen),mert a nehezen megszerzett giliszta a zsebbe nem szerencsés :hanyas: ,a zacskóban mag elpusztul..és minden cucc bele fér....
Szerelék...
Horog.....mindenképpen olyan amin kis szem van hajtva rá mert könnyebb kötni,jól bírja a terhelést(a lapkás horgot nagyon kell gyakorolni,hogy jó legyen a kötés és s,zar ügy,hogy korgó gyomorral agy óra várakozás után a hal nyer :cry:)...azt tudni kell,hogy a hal ott szeret lenni ahol Õ szeret lenni,,ahol kis búvóhelyet talál magának,nagyon ritkán van a nyílt vízen..így tartalék szerelék is sok kell..mert sok fog bent maradni,beszakadni,mire lesz egy halacska...2-es,4-es,6-os és 10-es ,14-es horogból jó tíz darab(súlya nincs)
..kiválasztás...ha csak nem szuper intenzíven telepített tóra talál a túlélõ,ahol már a pontyok kimásznak legelni a partra bizony kompromisszumokat kell kötni..ha szép nyárias idõ van és játszanak a snecik ..a legkisebb horog egy giliszta csücsökkel..
De általánosan el lehet mondani,hogy a legtöbb hal (ami nekünk ilyen szituba szóba jöhet) a fenéken táplálkozik..kárász,törpe,dévérkeszeg,vör sszárnyú..ezeknek nem túl nagy szájuk van,tehát ésszerûen csökkenteni kell a horog méretet..a 2-es,4-es pontyra jó 6-ostól lefelé kell gondolkodni...
Úszó...na ez az ami nem kell,kár cipelni...ha snecizni akar valaki,egy botra kötött zsinórral(a zsinór hossza mindig a bot háromnegyedéig érjen csak,a hosszabbal csak bosszankodunk),bevált egy pár centis náddarab vagy egy szál gyufa hurokkal megkötve és a horog 20-30 centire legyen az "úszótól",ólom nem is kell a csali szép kívánatosan,természetesen süllyed(résen kell lenni mert ilyenkor lesz a legtöbb kapás)...más esetben nem kell úszó,mert nem a vízközt van a hal...ha esetleg valaki csukát akar nyárson :szeret:,akkor nyilván nagyobb felhajtó erejû botocskát válasszon
Ólom....pér darab(12.20),pici összenyomható gömb és csúszó ólom kell...olyan 10 gramm körüliek,mûanyag betéttel(kíméli a zsinórt),a gömb ólom az ütközõ,ha nincs jó a szelepgumi gyufával,vagy vezeték szigetelés egy darabkája,ha végképp semmi nincs akkor egy pici botocska (fél centi)és két görcs(de számíts rá ezt nem tolerálja a zsinór)
Tehát..zsinór végéra a horog,tíz centire tõle az ütközõ,fölötte az ólom a mi szabadon csúszik..ennyi ,ez a leghatékonyabb,nem kell cifrázni..kiválasztod a helyet,a dobról lehúzod a zsinórt és bedobod...megfeszíted annyira hogy jó nagy hasa legen de azért ne teljesen a vízbe(kapás jelzõ nem kell)a felesleget visszatekered és a dob közepébe beszúrod a botot és ráreszel egy pici követ,botot(ami van),de csak akkorát,hogy a szél ne tudja forgatni a dobot,de majd a hal igen...
Kapás...ha csak emelgeti a zsinórt,ne kapkodj..várd meg amíg feszesre húzza,a bevágás csak egy csukló mozdulat,nem kell a küzdelem alatt visszatekerni a zsinórt,had legyen a lábad elõtt.
Jó étvágyat!
WestBam
01-27-2015, 07:32 AM
Kiegészíteném az alábbival Doom írását:
Ezt a kötést meg kell tanulni, általánosságban ezt használjuk, nem bonyolult és teljesen jól mûködik:
http://m.cdn.blog.hu/ho/horgaszat25/image/horog1.jpg
Csontikukaccal jobb az esélyed ha kis halakra mész. Imádják és a kis horogra könnyen felfûzhetõ hosszában. 2-3 kishal megfogása után le kell fejteni a horogról a bõrét, a "javát" addigra ki fogják szippantani a megfogott halak. Nem kell vele spórolni ha a kajád múlik rajta. Nagy halra ezzel a szereléssel csak tapasztalt horgászok próbálkozzanak, hamar szakadni fog a zsinór ha rángatjuk vagy megpróbáljuk simán kihúzni akár egy szebb keszeget is. Kicsit engedni kell játszani, majdnem mintha fárasztanád, a lényeg, hogy akkor kell húzni ha nem áll ellen, nem akar elúszni a másik irányba.
Ha valaki nagy fogásra vágyik nem kell átdobni a tavat, lehet part mellett is fogni 5-10kg-os pontyokat, figyeld a vizet! Nádas (belógó fa vagy faág) mellett nagyobb az esélyed méretesebb halra nem csak snecire. Illetve ha köves a part széle (mint pl. a balcsi partján, azt talán mindenki látta már) akkor érdemes bepróbálkozni ragadozókra is persze másabb felszereléssel, vastagabb zsinór, nagyobb horog. Nem feltétlenül nagy egy sügér de a kövek közt bújik el így szépen mártogatva ha van elõbb-utóbb az is meglehet.
Velem az a legnagyobb baj, hogy baromi finnyás vagyok mit eszek és a hallal is így vagyok, megfogom de én vissza is engedem ha nem kéri senki, én meg nem eszem :cool:
Az úszóra visszatérve, igen lehet kicsit nagy de kaptam.
Legalább 15 éve nem horgásztam már(pedig van 2 botom). Csak kíváncsi voltam mi-hogy fér el 1 ekkora bambuszban.
És igen, nem sértõdök meg semmilyen kritikán sõt....Ezért tettem fel.
Mint írtam kísérleti fázis. Ha már letekertem így hagyom a damilt, de mindenképp változtatok.
Amúgy életem elsõ Bodorkáját zsebpecával fogtam erõs sodrású csatornán, nádas szélén.
Doom köszi!
Pityubá
01-27-2015, 11:01 AM
Köszönöm Doom, gondolom sokakat megihletett a részletes leírás. Van a városnak kis tava (Aranyoslapi tó) nem horgász terület.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4HvJScFpqNOb9tl_B8Mmxeo2hAquxw TxNcL_NFeEHjw35IFC0Iw
Gyerekek szoktak spiccbottal kishalazni. Kifogom próbálni a fenekezést, kb 2,5m vízmélység.
Pityubátyám kérésére kicsit részletesebben ,pár képpel..
..azt azért elmondom,hogy ezek a módszerek horgászbot nélkül nem használhatóak a mai törvények szerin...a túlélés az más...:cool:
a cucc. horgok,ólmok,fényrudak a hozzájuk adott szilikon csövekkel,szelepgumi,gyufa,.. az elõzõ hozzászólás szerkója képekben...(elég sz.ok lettek ,elnézést) 4967...
ennél nem kell több cucc a túlélõ horgász dobozkába,a többi a helyszínen van,pl egy darab botból,amit hazafelé törtem,cérna,biztosító tû,darab szigszalag és egy fényrúddal megspékelve éjjel is jó... pár perc alatt ezt az úszót csináltam...4968
egy "feltolós úszós cucc..ez a fenéken turizó halak megfogására jó,az úszó túl van súlyozva,a magasságot a szelepgumi+gyufa ütközõvel lehet szabályozni,úgy hogy csak az úszó felsõ egy harmada legyen kint...óriási elõnye nem viszi a sodrás,szél sehová...4969
és az említett primitíven egyszerû,de a legfogósabb egyszerû fenekezõ,kicsi 8-as horog,gömb ólom rányomva,szelepgumi és 10 gr.os csúszó ólom...4970..ezzel akár másfeles is megfogható,ha van hely nagyobb is...
és összecsomagolva ennyi a szerkó ami élelem szerzésre van(kizárólag valós vészhelyzetben),ezt is cipelni kell úgyhogy,minél kevesebb kell..4971
még annyit tanuljatok meg bicskával szerelni,mert lehet nem lesz olló és keressétek a halat..a verseny,ill hobbi horgászattól eltérõen ..ami kijelölt vagy helyhez kötött,nem kell odacsalogatni a halakat(etetni)..el kell hozzájuk látogatni..bedõlt fák alatt,nád mellett,ha van egy érezhetõen mélyebb mederrész...az sikere lesz...ha félóráig semmi dobjatok arrébb,vagy sétáljatok új helyre..éjjelre is bent lehet a cucc ez esetben jó két méter tartalék zsinór maradjon a parton és átvehetitek egy sörös vagy konzerv dobozon amit úgy tegyetek,ha megrántja a hal leessen és felkeljetek rá...
Pityubá
01-27-2015, 11:14 PM
még annyit tanuljatok meg bicskával szerelni,mert lehet nem lesz olló és keressétek a halat..a verseny,ill hobbi horgászattól eltérõen ..ami kijelölt vagy helyhez kötött,nem kell odacsalogatni a halakat(etetni)..el kell hozzájuk látogatni..bedõlt fák alatt,nád mellett,ha van egy érezhetõen mélyebb mederrész...az sikere lesz...ha félóráig semmi dobjatok arrébb,vagy sétáljatok új helyre..éjjelre is bent lehet a cucc ez esetben jó két méter tartalék zsinór maradjon a parton és átvehetitek egy sörös vagy konzerv dobozon amit úgy tegyetek,ha megrántja a hal leessen és felkeljetek rá...
Köszönet tetszik a világító rudas úszó. (veszek világító rudakat) Szabadna még kérdés, mennyi zsinórt tegyünk a túlélõ pecába ?
Azt mondták a pecás ismerõsök, hogy kifúrt kukorica és kis átmérõjû pellet legyen a csomagban néhány darab.
Köszönet tetszik a világító rudas úszó. (veszek világító rudakat) Szabadna még kérdés, mennyi zsinórt tegyünk a túlélõ pecába ?
Azt mondták a pecás ismerõsök, hogy kifúrt kukorica és kis átmérõjû pellet legyen a csomagban néhány darab.
..nekem is mindig van,fûzött kukorica..(a bob-topicba tettem képet,mi van nálam mindig)..minden jó ami sikert hoz,néha a legvalószínûtlenebb csalik..lucerna,eper,szöcske,meggy,máj,kenyér,t örpére meg mindegy csak ehetõ legyen neki,...
kétszáz méter a laposabb dobból (egyszerre úgy is mindig csak az elsõ tíz méter van használva),az kis helyen elfér,ha szálkásodik meg kell válni tõle(bár eldobni semmit sem szabad,valamit kötözni még jó,
A dobozon kívülre(piros szigszalaggal letekerve)+50 méter 30 kg szakítójú monofil zsinór van általános kötözési feladatokra,de ez alkalmas fõzsinórnak éjszakára kirakni...rátenni 5- 10 elõkét csalival,jó eséllyel lesz reggeli (csak vészhelyzetben)
astonferi
01-28-2015, 03:14 PM
Nem is értem mirõl beszéltek :D egyszer megtanulok pecázni. Vigasztal hogy az asszony meg a gyerek tud
Nem is értem mirõl beszéltek :D egyszer megtanulok pecázni. Vigasztal hogy az asszony meg a gyerek tud...nahát akkor nyáron elmegyünk pecázni..oszt jót beszélgetünk..amúgy meg ha már nem lesz a boltba semmi,inkább a zsebbe pár horog,mint a vállon a pusek...könnyebb..túlélni...
kovu78
01-28-2015, 03:50 PM
4974
én is beszállok 3-horoggal :thumbup:haha:
kovu78
01-28-2015, 04:46 PM
Doom: a kukoricát damilra húzod vagy cérnára ?
astonferi
01-28-2015, 05:01 PM
...nahát akkor nyáron elmegyünk pecázni..oszt jót beszélgetünk..amúgy meg ha már nem lesz a boltba semmi,inkább a zsebbe pár horog,mint a vállon a pusek...könnyebb..túlélni...
mehetünk a nejem szeret pecázni van bot is.
Doom: a kukoricát damilra húzod vagy cérnára ?
4975
mehetünk a nejem szeret pecázni van bot is.
..ok itt találkozunk tavasszal...http://w2.prerihorgaszto.hu/index.php?page=szallashelyek
nagyjából félúton van mindkettõnknek..de ha tudsz valami mást...megkóstoljuk azt is...
astonferi
01-28-2015, 06:59 PM
megbeszélve egyeztetünk idõt amikor már jobb idõ van és mehetünk is. árak nagyon barátiak, szép hely.
mmilan21
01-28-2015, 10:07 PM
Megérkeztek a (bio)vetõmagok és az adalékmentes bányasó. Ha érdekel a forrásom valakit, akkor belinkelhetem az oldalt.
Egyébiránt folytattam a több éve gyûlõ érett trágya(nagy része komposztálódott) kihordását a termõföldre. Egy kis hamuszórás még mellé és ezt(nagy 0) neked svájci mûtrágyaipar :) .
Az agráriumban van egy vicc, a biogazdálkodás kapcsán jött felszínre:
-Mi a különbség a hagyományos és a biokertész között?
-???
-A biokertész éjszaka permetez.
Amúgy meg, ha van trágyád, akkor teljesen fölösleges is bármilyen szintetikus tápanyagot szórnod, a fahamu meg nagyon jó kiegészítõje, mert a magas káli és mikroelem tartalma mellett még a talaj vízháztartását is javítja, valamint lúgosítja is azt. Mifelénk vannak olyan táblák, aminek bizonyos részein 4 alatti pH-kat mérünk, itt már a gyomok sem biztos, hogy megélnek...
A vetõmagok elérhetõségét megköszönném.
mmilan21
01-29-2015, 08:00 AM
Köszönöm a véleményed.
Itt válogathatsz a magok közül:http://biovetomag.hupont.hu/125/elado-magok-2015
Az email címe a gazdának: alfa.living@gmail.com (csak azért írom le, mert nincs mindenhová kiírva)
Emailen keresztül lehet rendelni, elég hamar szokott rá válaszolni és becsületes.
Van sok egyéb hasznos gyûjtemény, írás és tapasztalat a weboldalán, érdemes körülnézni. Az adalékmentes sója is meggyõzõ minõségû.
Az idei évben 100-Ft-al csökkentette a vetõmagok csomagonkénti árát és a népszerûbb növényeknél több magot is ad már csomagonként. :thumbup
Egyébként kiváló minõségû, válogatott magokat szokott elküldeni és a bolti magoknál jobb a kikelési arány. :)
Dream_walker
01-29-2015, 12:50 PM
Az agráriumban van egy vicc, a biogazdálkodás kapcsán jött felszínre:
-Mi a különbség a hagyományos és a biokertész között?
-???
-A biokertész éjszaka permetez.
Amúgy meg, ha van trágyád, akkor teljesen fölösleges is bármilyen szintetikus tápanyagot szórnod, a fahamu meg nagyon jó kiegészítõje, mert a magas káli és mikroelem tartalma mellett még a talaj vízháztartását is javítja, valamint lúgosítja is azt. Mifelénk vannak olyan táblák, aminek bizonyos részein 4 alatti pH-kat mérünk, itt már a gyomok sem biztos, hogy megélnek...
Fahamu: lúgosítja a talajt, de egyben szikesíti is, óvatosan kell használni. Önmagában kiszórva egy része kárba vész, mert a növény nem tudja mindet felvenni, a maradékból sok kimosódik, ha meg nem, akkor szép lassan megkezdõdik a szikesedés. A régi mondás szerint a hamu a földre juttatva gazdaggá teszi az apát, és földönfutóvá a fiút.
Legjobb módszer, ha a trágyába van belekeverve, hogy az érés során feloldódjon a szerves savakban. Ez azt jelenti, hogy ahogy rakod össze a kupacot, rétegenként teszel rá hamut. Ilyenkor szépen "belesimul" a szerves anyagba, a mikroorganizmusok beépítik a szervezetükbe, a ph stabilizálódik, egyszóval akkor tartós hasznot hoz. Növényi komposzthoz is keverhetõ, viszont abba kevesebb, mert a savaik nem olyan erõsek, mint az állati trágyáé.
A trágya megfelelõ kezelés mellett 4-6 hónap után számít érettnek, akkor a legmagasabb a tápanyagtartalma. A több éve gyûlõ trágya már tényleg inkább csak komposzt, a mûtrágyánál jobb, viszont sokkal rosszabb, mint a tényleges istállótrágya. Ha valahol túl sok trágya képzõdik, akkor inkább érdemes máshová elszórni, nem minden évben a földre. Gyümölcsfák, sövény, díszfák alá is ki lehet tenni õsszel, akár 5-10 centi vastagon is, ilyenkor az avarral legyen vastagon letakarva, az alatt szépen elkomposztálódik magától, a talajlakó élõlények tavaszra szinte az egészet eltûntetik.
Lekvár
02-01-2015, 06:54 PM
A hétvégén prepperkedtem, áttúrtam a túlélõfelszerelést, és találtam néhány, esetleg érdeklõdésre számot tartó dolgot.
Bolhapiacon vettem õket, és úgy érzem alkalomadtán nagyon nagy hasznukat fogom venni.
Nektek is ajánlom, ha tudtok szerezni valahonnan.
A hétvégén prepperkedtem, áttúrtam a túlélõfelszerelést, és találtam néhány, esetleg érdeklõdésre számot tartó dolgot.
Bolhapiacon vettem õket, és úgy érzem alkalomadtán nagyon nagy hasznukat fogom venni.
Nektek is ajánlom, ha tudtok szerezni valahonnan.
Hajat húzni és fogat vágni???:thumbup
Lekvár
02-01-2015, 07:38 PM
Hajat húzni és fogat vágni???:thumbup
Jaja, és szeretném õket kipróbálni, úgyhogy önként jelentkezõket keresek.
A reklámszlogenem: Akar fiatalabb lenni, visszaröpítem fél éves korába! Haj és fogak nélkül...
Doom, neked nem fájt a múltkor a fogad? Szerintem a frizurád se igazán Tulelo-s! :haha:
Ez meg a reklámposzter:
Nealden
02-07-2015, 05:16 PM
...
Itt válogathatsz a magok közül:http://biovetomag.hupont.hu/125/elado-magok-2015
Az email címe a gazdának: alfa.living@gmail.com (csak azért írom le, mert nincs mindenhová kiírva)
Emailen keresztül lehet rendelni, elég hamar szokott rá válaszolni és becsületes.
Van sok egyéb hasznos gyûjtemény, írás és tapasztalat a weboldalán, érdemes körülnézni. Az adalékmentes sója is meggyõzõ minõségû.
Az idei évben 100-Ft-al csökkentette a vetõmagok csomagonkénti árát és a népszerûbb növényeknél több magot is ad már csomagonként. :thumbup
Egyébként kiváló minõségû, válogatott magokat szokott elküldeni és a bolti magoknál jobb a kikelési arány. :)
Köszönöm,hogy megadtad a címet! Én is rendeltem tõle pár tasakkal (tavasszal kipróbálom a dombágyást). És pár kiló sót is próbaképpen :). Meggyõzõ a honlapja.
Kamionos
02-07-2015, 08:32 PM
Már megérte felmenni. Nekem új infó, mert még sosem tároltam magot. De idén fogok magokat is tenni a "túlélõ" szekrénybe az tuti.
"Magok tárolása: a tasakokat tegye egy befõttesüvegbe. Tegyen mellé pér babérlevelet és egy darab vászonba sót vagy néhány szem rizst, (páraelszívó), majd zárja le és tegye sötét, hûvös helyre. Igy évekik biztonságosan lehet tárolni õket."
mmilan21
02-07-2015, 09:14 PM
Már megérte felmenni. Nekem új infó, mert még sosem tároltam magot.
Van sok hasznos információ és tapasztalat az oldalán. Én a szárított gyógyfüvek mellé szoktam sót rakni (papír zsebkendõbe tekerve a költséghatékonyság miatt), így a befõttesüveg(amiben tárolom a gyógynövény részeket) a nyitogatástól - gondolok itt fõként a téli párás idõszakra - nem szívja meg magát olyan gyorsan vízzel.
Sokat tanultam/tanulok az ilyen és hasonló blogokból. Az ember megnyitja és máris a másik ember tapasztalatait olvashatja.
Csak annyi a lényeg, hogy ne az Index és tsai. oldalakon dekkoljon egész szabadidejében az ember, mert ott leginkább a töltelékszöveg és a sablonos állásfoglalás teszi ki a kiberteret. Habár én 2 évvel ezelõtt még nem is tudtam mi az az Index és tsai., nekem kimaradt ez a korszak az életembõl - valahogy taszított az egész, ahogy mostanában is csak a kontraszt kedvéért olvasok ilyen (*ögunalom) helyeken.
A prepperkedéshez:
-A hét elején kihordtam a komposzt és a trágya nagy részét, kupacokba rakva a kertben.
-A kupacokba fogom belekeverni az (esetleges szögek és vasdarabok miatt) átrostált fahamut.
Utána kb. egy-két hónap érés után lesz széthúzva, majd egy napon belül felszántva és a tápanyagigény letudva.
-Nemrégiben a pékségnél hozzájutottunk fél tucat 4 liter körüli ûrtartalmú befõttes üveghez, kupakkal együtt. Magozott meggybefõtt volt eredetileg benne(amit a pékség már felhasznált belõle) és csodák csodájára az összetevõk között nem volt tartósítószer és rá volt írva hogy "Hõkezeléssel tartósítva". Na gondoltam - akkor mégsem olyan rossz az a meggyes pite amit sütnek, ízre és állagra is jó egyébként.
-Tegnap éppen, hogy hozzájutottam pár gyümölcsszállításra használt karton ládához - ládából/dobozból sosem elég itthon.
mossberg-operator
02-11-2015, 10:14 PM
Ugy nez ki, hogy vasarnap viszem a picit (6 eves) loni, csak jon megnezni, hogy tetszik-e neki a dolog. Illetve ma kozos jatszas helyett ezt csinaltuk (o mert, lapatolt, szamolta a magokat, stb), foleg paprika, a meleghazba kerulnek majd: 5037
..egy eposzba illõ csatán vagyok túl...megküzdöttem a félelemmel,önmagammal....két hete kezdõdött és ma lett feltéve az I-re a pont...
...sajnos az utolsó rossz fogam menthetetlen volt,ki lett húzva...tehát több kezelés,tömés,szenvedés és félelem után elmondhatom....nincs rossz fogam....jöhet bármi most már...ez a probléma...pipa
Lekvár
02-12-2015, 08:30 PM
..egy eposzba illõ csatán vagyok túl...megküzdöttem a félelemmel,önmagammal....két hete kezdõdött és ma lett feltéve az I-re a pont...
...sajnos az utolsó rossz fogam menthetetlen volt,ki lett húzva...tehát több kezelés,tömés,szenvedés és félelem után elmondhatom....nincs rossz fogam....jöhet bármi most már...ez a probléma...pipa
Légyszíves mondd, hogy én adtam az inspirációt a fogászati kellékeimmel! :haha:
Tudom sokan nem gondolták végig, hogy egy prepper felszerelés foghúzó és hajvágó eszköz nélkül, igencsak rövidtávú megoldás.
Egyébként gratulálok, valóban nem kis teljesítmény... mikor az ember meghallja a fúró vinnyogását, már keresi a vészkijáratot.
Légyszíves mondd, hogy én adtam az inspirációt a fogászati kellékeimmel! :haha:
Tudom sokan nem gondolták végig, hogy egy prepper felszerelés foghúzó és hajvágó eszköz nélkül, igencsak rövidtávú megoldás.
Egyébként gratulálok, valóban nem kis teljesítmény... mikor az ember meghallja a fúró vinnyogását, már keresi a vészkijáratot....az biztos,hogy ezek fontos felszerelési tárgyak..nem is tudja az ember amíg nem kezd el fájni...hiába a profi cucc...ha megfájdul a fog még gondolkodni is nehéz....a sebeket be lehet kötni,a megfázásra ott a fokhagyma..de ha bedurran a fog...vége...
+1 fontos tárgyacska az eszembe jutott..a körömvágó olló,csipesz...
Lekvár
02-13-2015, 09:20 AM
...az biztos,hogy ezek fontos felszerelési tárgyak..nem is tudja az ember amíg nem kezd el fájni...hiába a profi cucc...ha megfájdul a fog még gondolkodni is nehéz....a sebeket be lehet kötni,a megfázásra ott a fokhagyma..de ha bedurran a fog...vége...
+1 fontos tárgyacska az eszembe jutott..a körömvágó olló,csipesz...
Te belelátsz a zsákomba...!
Két csipesz (erõsebb, gyengébb), speciális szike, mûszerész csípõfogó olló helyett. Ahol ezek kevesek, ott jöhet a kés.
Körömollót évek óta nem használok, a fogó sokkal jobb, már "mûtétre is használtam...meg a fémet is viszi. :)
ZeroPont
02-14-2015, 08:06 PM
Sziasztok!
A mai szép idõt kihasználva kirándulgattunk egy kicsit az egyik barátommal, és eközben kipróbáltuk a két gödrös tûzrakási módszert. A technika mûködik, de azért még van mit finomítanunk rajta. :haha: Fõzésre, sütésre kiváló és a tûz fényének nagy részét is el lehet rejteni vele, de a füst látványát és szagát természetesen nem. A két gödröt a fõ szélirány szerint tájoltuk, így a levegõztetõ gödrön keresztül folyamatos volt az oxigénellátás, ha nem fújt a szél hát tüdõvel is rá lehetett segíteni. Némi nehézség árán sikerült tûzbe hoznunk a nedves fákat és miután volt elég hõ már jól mûködött a rendszer. :thumbup A jól végzett munka örömére sütögettünk is egy kicsit, majd miután végeztünk eltüntettük a nyomainkat. Ennél a tûzrakási módnál ez nem tartott tovább 5-6 percnél, ami szükséghelyzetben igen elõnyös lehet.
505950605061506250635064506550665067
hollófészek
02-23-2015, 12:45 PM
Elkészítettem életem elsõ faszenét.
Pár képpel leírtam a tapasztaltakat.
http://nabukodonozor.webnode.hu/news/aktiv-szen/
ZeroPont
03-01-2015, 03:52 PM
Sziasztok!
Ma ismét a Ranger Bands-el szöszöltem egy kicsit. Láttam egy jó ötletet és gondoltam kipróbálom. Elkészítettem a világ legminimalistább késtokját, és kb. 10 percbe telt az egész. A képeken jól látszik a készítés menete. Ráfektettem a kést a kerékpárbelsõ darabra és nagyjából felrajzoltam a kivágandó részt. Kivágás után ez kicsinek bizonyult ezért nagyítottam rajta egy pöttyet. Majd levágtam a végérõl a fölösleget. Ezután felfûztem az övemre, beletettem a kést és voilá, már kész is volt. :thumbup Természetesen ez egy szükségmegoldás, de annak kiváló. Ezzel a módszerrel övön vagy hátizsák pántján különféle dolgokat rögzíthetünk, nemcsak kést, hanem multi-toolt, zseblámpát, kisebb szerszámokat, stb. Mindennapi viselésének fõleg az szab határt, hogy bár igen praktikus de a folyamatos kivételt és betételt a gumi elõbb utóbb megsínyli és elszakad, meg hát látványnak is elég randa. :D De szükséghelyzetben igen praktikus segítõtárs lehet ez a kis készség.
5127512851295130513151325133513451355136
Pandion
03-05-2015, 09:10 AM
Elkészítettem életem elsõ faszenét.
Pár képpel leírtam a tapasztaltakat.
http://nabukodonozor.webnode.hu/news/aktiv-szen/
Tök jó, ezen már én is gondolkodtam, most új kedvet kaptam hozzá :) Köszi a részletes tájékoztatót.
ZeroPont
03-15-2015, 07:29 PM
Sziasztok!
Ma, életemben elõször, kipróbáltam a viricselést, azaz a Nyírfanedv gyûjtését. Az ágmetszés módszerét alkalmaztam egy közeli Nyírfán. Nem túl autentikus (bár praktikus) módon széles, barna ragasztószalaggal rögzítettem egy félliteres palackot a kiszemelt ághoz. Uszkve 9 óra csöpögés után kb. 1,5-2dl Nyírfanedv boldog tulajdonosa lettem. :D Gondolom ennél jóval nagyobb nedvhozam is elérhetõ lett volna, ha megfúrom a törzset vagy egy alsóbb ágat választok, ám ez most „egyéb” körülmények miatt nem volt kivitelezhetõ. A lényeg, hogy kipróbálhattam a módszert és mûködik. A Nyírfanedvet önmagában is megkóstoltam és szinte teljesen semleges víz íze van, csak lenyelés után érzõdik egy nagyon enyhe édeskés utóíz, ami jelzi a Nyírfacukor jelenlétét a folyadékban. Kíváncsiságból kb. 1,5dl nedvet felforraltam, hogy szilárd Nyírfacukorhoz jussak. Ám ez olyan kis mennyiség lett, hogy legközelebb már legalább 1/2-3/4 liter nedvvel szeretném kipróbálni. Sajnos túl hamar, még a karamellizálódási folyamat elején, levettem a Nyírfanedvet a tûzrõl. Ezért a nyírvíz ugyan bebarnult, viszont kihûlés után nem szilárdult meg, ám már így is érezni lehetett a mézédes pörköltcukor ízt. :thumbup
520052015202520352045205
Én is túlestem ezen a 7 végén.
4,5 lityi jött le fúrással. 1,7m magasan fúrva, üveg a fatörzshöz kötve.
yeahno
03-16-2015, 10:37 AM
Az számít valamit hogy milyen magasra kerül a furat?
WestBam
03-16-2015, 10:45 AM
Tudatlan vagyok, segítsetek: mit lehet kezdeni ezzel a levett lével? Csak elforralva lehet elõállítani vele ezt az édes izét, vagy esetleg "nyersen" is fogyasztható? Mire használható fl pontosan?
Ahogy Papica csinálta nyírfacukor vagy én mélyhûtõbe tettem 4x0,5 litert.
Így nem kell sokat kiolvasztani a fél lityi meg elég 4 emberre pár napig simán hûtõben tartva elvileg.
Amúgy nagyon sok mindenre jó......
Pityubá
03-16-2015, 07:43 PM
Az számít valamit hogy milyen magasra kerül a furat?
Nem lényeges.
Gondolkodom a Nyírfabor készítésen. Viszont az 1-2% Nyírfacukor tartalmat keveslem. Lehet felére besûrítem, majd hozzáadom a borélesztõt, lakás 20°C jól kiforr.
Ha valaki készített már szívesen fogadnám a leírását róla.
Dream_walker
03-16-2015, 08:37 PM
Nyírfabort még nem készítettem, csak simát, de a módszer tulajdonképpen ugyanaz. Cukor, élesztõ, alkohol :) Mielõtt sürítenél, nézd meg fokolóval, hogy pontosan mennyi benne a cukor, mert a nyírfacukor az csak egy része, van benne "rendes" is bõven.
Dream_walker
03-16-2015, 08:41 PM
Tudatlan vagyok, segítsetek: mit lehet kezdeni ezzel a levett lével? Csak elforralva lehet elõállítani vele ezt az édes izét, vagy esetleg "nyersen" is fogyasztható? Mire használható fl pontosan?
Vészhelyzeti folyadékpótlás. Ha nincs vízszûrõd, vagy nincs víz, amit leszûrhetnél, ezzel pótolhatod a szervezeted folyadékigényét.
Alapból édes íze van, de ne egy cukros üdítõre gondolj, hanem inkább egy nagyon híg fagyállóra (ne menj ki megkóstolni, hogy az milyen :D ), mert cukoralkohol, azaz háromértékû alkohol van benne. Nyersen fogyasztható, semmi bajod nem lesz tõle, de azért túlzásba esni sem szabad :)
Pityubá
03-17-2015, 10:47 AM
Nyírfabort még nem készítettem, csak simát, de a módszer tulajdonképpen ugyanaz. Cukor, élesztõ, alkohol :) Mielõtt sürítenél, nézd meg fokolóval, hogy pontosan mennyi benne a cukor, mert a nyírfacukor az csak egy része, van benne "rendes" is bõven.
Faxa nincs fokolóm.
Esetleg ha valaki itt a fórumon meg tudná nézni a Nyírfalé cukortartalmát nagy segítség lenne.
Gondolom 20-as cukorfokig ezt is fel kell vinni.
Dream_walker
03-17-2015, 10:50 AM
Azért csak van egy ismerõsöd, akinek van szõlõje :)
Vagy ha a zalai dombokon kirándulsz, bedobsz egy palackkal a táskádba, és betérsz az elsõ pincéhez, ahol látod, hogy dolgoznak, és megkérded, hogy "jóember, meg tudná-e mérni nekem a fokolóval, hogy mennyi a mustfoka ennek a lének?".
Amúgy szerintem általános érvényû adatot nem nagyon fogsz találni, mert az aktuális cukortartalom függ a fa korától, az évszaktól, idõjárástól, a csapolûás helyétõl, stb.
Törölt_fórumtag2
03-17-2015, 11:19 AM
Nem kötözködésbõl, de szerintem a borászatban használatos mustfokoló a nyírfalé esetében nem fog mûködni. Sem a cefre fokoló.
Tapasztalatom, hogy a füge bornál, az elkészítés különbözõ fokozataiban is torz értékeket mutatott. Legtöbbször a nullára állt be.
Pityubá
03-17-2015, 11:30 AM
Hát kérem ismeretlen terepen járunk, ezt bizony alaposan fel kell deríteni.
Pillanatnyilag a kevéske édes íz (valahol olvastam 1-2%os cukorfokot) miatt gondoltam felére besûríteni, persze ez csak tipp.
Dream_walker
03-17-2015, 06:36 PM
Nem kötözködésbõl, de szerintem a borászatban használatos mustfokoló a nyírfalé esetében nem fog mûködni. Sem a cefre fokoló.
Tapasztalatom, hogy a füge bornál, az elkészítés különbözõ fokozataiban is torz értékeket mutatott. Legtöbbször a nullára állt be.
Akkor esetleg a kézi refraktométerrel érdemes próbát tenni, amit a fagyállók ellenõrzéséhez használnak. Az esetleg egy közelítõ cukortartalmat tud mondani.
"Kalibrálni" kell, csinálni kell két ismert koncentrációjú cukoroldatot (mondjuk egy 3 meg egy 10%-osat), a hozzájuk tartozó értékekbõl meg lehet csinálni a skálát, és utána a nyírfalé bemérésével a skála segítségével megvan a közelítõ cukortartalom.
Ha ez sem mûködõképes ötlet, akkor mára befejezem :D
Szerk: közben találtam egy ilyent, itt 2%.
http://www.petranyipince.hu/hu/lexikon/nyirfabor/
Pityubá
03-17-2015, 09:35 PM
Akkor esetleg a kézi refraktométerrel érdemes próbát tenni, amit a fagyállók ellenõrzéséhez használnak. Az esetleg egy közelítõ cukortartalmat tud mondani.
"Kalibrálni" kell, csinálni kell két ismert koncentrációjú cukoroldatot (mondjuk egy 3 meg egy 10%-osat), a hozzájuk tartozó értékekbõl meg lehet csinálni a skálát, és utána a nyírfalé bemérésével a skála segítségével megvan a közelítõ cukortartalom.
Ha ez sem mûködõképes ötlet, akkor mára befejezem :D
OK a refraktométer minden benzinkúton van, így megoldható a mérés. Kösz az 5 letet.
Törölt_fórumtag2
03-18-2015, 07:15 AM
Innentõl kezdve már csak matematika. Felesleges hozzá bármilyen fokoló. Ki kell számolni a hozzáadandó cukor és élesztõ mennyiséget.
4liter nyírvízhez adnék 3/4kg cukrot és egy csapott mokkás kanálnyi élesztõt.
ZeroPont
03-29-2015, 02:27 PM
Sziasztok!
A jelenlegi EDC-be tartozó folder kapcsán felül kellett vizsgálnom az úgynevezett „Késdíszekhez” fûzõdõ viszonyomat. Aki ismer tudja, hogy minden ami Paracordból készül az a szívem csücske. Nagyon szeretem ezt az anyagot és rengeteg hasznos dolgot lehet kreálni belõle. Mostanáig azonban a Késdíszek, számomra, nem tartoztak ezek közé. Fölösleges és hiú sallangnak véltem õket, mindenféle gyakorlati haszon nélkül. Mert míg egy nagyobb méretû fix késen komoly szerep juthat egy csuklózsinórnak, addig egy folderen csak fölösleges kacatnak véltem bármi hasonlót. Ám a jelenlegi EDC késem kapcsán kénytelen voltam megváltoztatni a véleményemet. Eddig ugyanis általában fixeket hordtam, övön, saját tokban, ami könnyû hozzáférhetõséget és gyors elõvételt jelent. Ám a mostani folder zsebbe került, klipsszel rögzítve és máris adva volt a probléma! A nadrágzsebben ugyanis szinte teljesen eltûnik a kés, mivel a klipsz a markolat majdnem legvégén helyezkedik el és alig lóg ki fél centit a zsebbõl. Hát, kell egy kicsit tapogatni, hogy az ember úgy tudja megfogni, hogy végre elõ is húzhassa, itt tehát a könnyû hozzáférés kilõve. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy a zsebre rálóg a pulóver + a kabát, hát a gyors elõvételt is elfelejthetjük. Úgy kell a kést szó szerint elõbányászni (az elsõ és második képen azt hiszem jól látszik a probléma). :mad: És itt jön a képbe az a fránya Késdísz. A kés klipszére készítettem egy Paracord fonatot, ami akkor is kilóg a felsõ ruházat alól ha a kés maga nem is látszik. Erre rámarkolva és meghúzva a kés egy pillanat alatt az ember markában terem, könnyen és gyorsan. Így be kellet látnom, hogy a Késdíszeknek folderek esetében (nagyobb fixeknél továbbra is feleslegesnek tartom) nem csak dizájn szerepe hanem komoly gyakorlati haszna is van. :thumbup
5249525052515252525352545255
Sziasztok!
A jelenlegi EDC-be tartozó folder kapcsán felül kellett vizsgálnom az úgynevezett „Késdíszekhez” fûzõdõ viszonyomat. Aki ismer tudja, hogy minden ami Paracordból készül az a szívem csücske. Nagyon szeretem ezt az anyagot és rengeteg hasznos dolgot lehet kreálni belõle. Mostanáig azonban a Késdíszek, számomra, nem tartoztak ezek közé. Fölösleges és hiú sallangnak véltem õket, mindenféle gyakorlati haszon nélkül. Mert míg egy nagyobb méretû fix késen komoly szerep juthat egy csuklózsinórnak, addig egy folderen csak fölösleges kacatnak véltem bármi hasonlót. Ám a jelenlegi EDC késem kapcsán kénytelen voltam megváltoztatni a véleményemet. Eddig ugyanis általában fixeket hordtam, övön, saját tokban, ami könnyû hozzáférhetõséget és gyors elõvételt jelent. Ám a mostani folder zsebbe került, klipsszel rögzítve és máris adva volt a probléma! A nadrágzsebben ugyanis szinte teljesen eltûnik a kés, mivel a klipsz a markolat majdnem legvégén helyezkedik el és alig lóg ki fél centit a zsebbõl. Hát, kell egy kicsit tapogatni, hogy az ember úgy tudja megfogni, hogy végre elõ is húzhassa, itt tehát a könnyû hozzáférés kilõve. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy a zsebre rálóg a pulóver + a kabát, hát a gyors elõvételt is elfelejthetjük. Úgy kell a kést szó szerint elõbányászni (az elsõ és második képen azt hiszem jól látszik a probléma). :mad: És itt jön a képbe az a fránya Késdísz. A kés klipszére készítettem egy Paracord fonatot, ami akkor is kilóg a felsõ ruházat alól ha a kés maga nem is látszik. Erre rámarkolva és meghúzva a kés egy pillanat alatt az ember markában terem, könnyen és gyorsan. Így be kellet látnom, hogy a Késdíszeknek folderek esetében (nagyobb fixeknél továbbra is feleslegesnek tartom) nem csak dizájn szerepe hanem komoly gyakorlati haszna is van. :thumbup
5249525052515252525352545255
Szép meg minden, esetedben praktikus is, meg jól néz ki de....
...én is gondolkodtam ilyenen, de a dudvába csak bele akad mindenbe, retkes lesz, néha vágok nyers húst is-véres lesz.
Teszt képpen raktam fel fityegõt, de szét idegelt úgyhogy rövid úton lekerült.
Azért próbáld ki használat közben mennyire zavar.
ZeroPont
03-30-2015, 10:18 PM
Szép meg minden, esetedben praktikus is, meg jól néz ki de....
...én is gondolkodtam ilyenen, de a dudvába csak bele akad mindenbe, retkes lesz, néha vágok nyers húst is-véres lesz.
Teszt képpen raktam fel fityegõt, de szét idegelt úgyhogy rövid úton lekerült.
Azért próbáld ki használat közben mennyire zavar.
Foldert nem viszek dudvába, outdoor környezetben csak fixet használok. Mint írtam fixeken feleslegesnek tartom a késdíszt, a csuklózsinórnak viszont van létjogosultsága, bár az én fixeimen sincs, de ez pusztán egyéni megszokás kérdése. Ezt és a hasonló késeket kizárólag városi környezetben használom és az urbánus felhasználásnál eddig még nem akadályozott vagy zavart a fityegõ. Sõt kifejezetten hasznos volt. :thumbup De terepen én is tuti megõrülnék tõle. :haha:
Foldert nem viszek dudvába, outdoor környezetben csak fixet használok. Mint írtam fixeken feleslegesnek tartom a késdíszt, a csuklózsinórnak viszont van létjogosultsága, bár az én fixeimen sincs, de ez pusztán egyéni megszokás kérdése. Ezt és a hasonló késeket kizárólag városi környezetben használom és az urbánus felhasználásnál eddig még nem akadályozott vagy zavart a fityegõ. Sõt kifejezetten hasznos volt. :thumbup De terepen én is tuti megõrülnék tõle. :haha:
Akkor minden rendben.
Lekvár
03-31-2015, 07:05 PM
Mindenki mástól õrül meg! :)
Én a klipsztõl... mert kényelmetlen a kés fogása piszkosul, és nem rögzíti a kést stabilan. Egy ilyenem volt, azt is inkább leszereltem.
Tudom hogy ez egy kompromisszum, de nem vállaltam. Inkább egy bõr övtokot vettem a zsebkésnek, így mindig tudom hol van.
Zacskóbicska
04-01-2015, 06:21 AM
Mindenki mástól õrül meg! :)
Én a klipsztõl... mert kényelmetlen a kés fogása piszkosul, és nem rögzíti a kést stabilan. Egy ilyenem volt, azt is inkább leszereltem.
Tudom hogy ez egy kompromisszum, de nem vállaltam. Inkább egy bõr övtokot vettem a zsebkésnek, így mindig tudom hol van.
Engem is zavart, elsõ dolgom volt leszerelni. Késõbb ha megtaláltam, akkor vissza és elajándékoztam az egészet.
..eltemettem egy macskát...valaki elütötte és ott feküdt az út szélén....dicstelenül,érdemtelenül ázott az esõben ez a csodálatos élõlény....ástam egy gödröt és beletettem,utána kicsit maradtam még és elgondolkodtam pár dolgon...
Pityubá
04-05-2015, 09:46 PM
..eltemettem egy macskát...valaki elütötte és ott feküdt az út szélén....dicstelenül,érdemtelenül ázott az esõben ez a csodálatos élõlény....ástam egy gödröt és beletettem,utána kicsit maradtam még és elgondolkodtam pár dolgon...
Emberien viselkedtél, akik elmentek a macska mellett példát vehetnének cselekedetedbõl.
Tettedbõl kiderül, megkeményedett emberben, érzõ szív dobog. 5287
Zacskóbicska
04-06-2015, 06:25 AM
Nagypapám is így kezdte. Aztán a végén rájött, hogy a macskabõrbõl lehet a legjobb ékszíjat készíteni a Singer varrógéphez.
Morpheus
04-08-2015, 05:26 AM
Nagypapám is így kezdte. Aztán a végén rájött, hogy a macskabõrbõl lehet a legjobb ékszíjat készíteni a Singer varrógéphez.
A húsa pedig olyan, mint a nyúlé...
Az út...5317
..na voltunk ma a szigeten..nem is tudom,hogyan valljam be a szégyenem,de eltévedtünk...most nem arra voltunk amerre szoktunk...na követtük az utat,aztán egy irtásnál befordultunk,keresni akartunk egy szép helyet ahol napozhatunk,fõzõcskézünk majd
5318
..na hát csak mentünk az ösvény össze vissza ment és a végén zsákutca..az biztos,hogy vissza nem fordulunk..betájoltam magam merre ,az arra a kutyát az ölbe és be a dudvába...5319
..egyre vacakabb lett minden,a kutya nehéz volt és türelmetlen,de nem tudtam letenni,derékig gázoltam a gazba..egy szabadidõ gatya bánta...elkalkuláltam magam,meri szörnyen sokat mentünk,beállt a karom a cipeléstõl..
..aztán végre egy viszonyítási alap...5320
..és már kint is voltunk...azért tök jó volt egy kis izgalom,úgy egy napra való cucc volt nálunk...hátizsák,egy liter víz,két húskonzerv,pászka,jutalom falatkák,poncsó,gyufa,a kutya edénye,öngyújtó,zseblámpa,víztisztító szívószál,bicska..
.a tanulság..
.a legegyszerûbb túrára is kell, egy pokróc,a pumpás víztisztító(a kutya is iszik és a szívószálból nem tud),iránytû,eü csomag
5321
ZeroPont
04-11-2015, 09:53 PM
Sziasztok!
Kiegészítettem az EDC-met egy saját készítésû Paracord Kubotan-nal. A Paracord Kubotan egy álcázott önvédelmi eszköz, melynek hatásosságát pont ez a tulajdonsága adja. Egy belsõ „fém gerinc” szorosan körbefonva paracordal, mérete akkora, hogy a tenyérbe kényelmesen elférjen, hossza kb. 13,5cm. Könnyû rejtve tartani, míg szükség nincs rá. Jelenlétét az ellenfél mindig elõbb érzi meg, mint sem meglátná. Marokba fogva kiváló eszköz nyomáspontok, és lágy testrészek támadására. A Kubotan különösen ütéseknél, fogásoknál és feszítéseknél hasznos, ugyanis a fájdalomérzetet jelentõsen növelni. Célja nem a sérülésokozás, hanem a fájdalomérzet maximalizálása az ellenfélben. Így nem azáltal teszi harcképtelenné a támadót, hogy maradandó sérülést okoz neki, hanem az erõs fájdalominger kifejtésével fékezi meg.
A hagyományos Kubotan viselése szabálysértésnek minõsül mivel a hatályos jogszabály szerint „jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelõ eszköz”. Ezt a problémát kiküszöbölendõ születtek meg a taktikai tollak és eme elgondolás eredmény a Paracord Kubotan is. Mert alapesetben egyszerû kulcstartódísz, ám szükséghelyzetben Önvédelmi Fegyverként is kiválóan alkalmazható. A sajátom mellé csináltam egy nõi verziót (rózsaszín) is, hátha a páromnak is megtetszik. :D
532253235324532553265327
Al Bundy
04-12-2015, 11:29 PM
Két napi fekvés után kis láz és megfázás miatt már untam magam, és az asszony unszolására Öccsémmel összeütöttünk egy kis kezdetleges fólia sátrat a palántáknak. Ilyen lett. Nem szép de a funkcióját ellátja.
5341
venosz
04-13-2015, 04:50 PM
Két napi fekvés után kis láz és megfázás miatt már untam magam, és az asszony unszolására Öccsémmel összeütöttünk egy kis kezdetleges fólia sátrat a palántáknak. Ilyen lett. Nem szép de a funkcióját ellátja.
5341
Huu és kint lehet hagyni éjszakára is a hidegben? Mondjuk ha 0 fok körül van?
Al Bundy
04-13-2015, 08:44 PM
Az a jó, hogy most már nincsennek fagyok, meg mindig nézzük milyen idõ lesz éjszaka, és akkor bevisszük a garázsba, reggel meg ki. Azért is jó, hogy ilyen kicsi, mobilis :)
mmilan21
04-14-2015, 08:08 AM
Huu és kint lehet hagyni éjszakára is a hidegben? Mondjuk ha 0 fok körül van?
Egy lehetséges megoldás:
Egy feketére festett hordó vagy egy fekete mûanyag edényzet teletöltve vízzel elég jó hõtároló közeg tud lenni.
Hogy nyitva-e hagyod az edényzet tetejét a párologtatás miatt, az egy másik kérdés.
Ha nyitva van akkor nagyobb a páratartalom, de gyorsabban kihûl a hõtároló.
Ha viszont lezárod, akkor lassabban hûl ki, de nem fog párologtatni, így olyan lesz mint egy fûtõtest. Én ez utóbbit ajánlom.
Az aquapóniások elõszeretettel használják, ezt a megoldást és nekik bevált.
Dream_walker
04-16-2015, 06:29 PM
Újabb területet ástam fel a kertben, elõkészítettem veteményezésre. Meló után már kevesebb az erõ, és rövid az idõ sötétedésig, de azért még egy 2-300 m2 bizony be lesz vetve :)
Még amikor virágzott az orgona, csináltunk belõle szörpöt.-a lila virágúból és kb. 2l-t
Hát nem mondom hogy életem legjobb itala, a bodza nyomába sem ér, de még bõven iható.
Azé nem rossz na. És gyorsan megvan.
Ha jól emléxem
1bögre virághoz
1bögre víz
1bögre cukor
5 perc forralás
és fél citrom leve amit a végén kell hozzá adni, kb ennyi.
raktaros
05-11-2015, 12:10 PM
Tavaly mi is próbáltuk, nekünk sem ízlett még akáccal kombinálva sem.
Pityubá
05-11-2015, 12:22 PM
Tavaly mi is próbáltuk, nekünk sem ízlett még akáccal kombinálva sem.
Hoppá még általunk nem próbált szörpökrõl hallok, jegyzetelek-ám. (Bodza szörpöt készítettünk eddig) ;)
Tegnap csináltunk rántott akácvirágot,-palacsinta tésztával és bodza virágot ugyan így.
Hát olyan halízû/szagúnak hatott nekem az akác, a bodza ok. Az akác porcukorral tuningolható.
Ha nincs más és van hozzá alapanyag nem rossz eledel.
varég
05-12-2015, 01:41 PM
Az orgonaszörp nekem leginkább kissé "zöldebb ízû" bodzaszörpre emlékeztetett.
Az akácszörp nem is tudom milyennek írjam le, iható, de nem ördögtõl való dolog...
A hárs szörpöt még nem kóstoltam... :)
Amatorpe
05-16-2015, 10:30 PM
Igaz, nem a héten, de elõtte-utána képek:
http://www.kepfeltoltes.hu/150517/IMG_6633_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/150517/IMG_6743_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/150517/IMG_6694_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/150517/IMG_7193_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/150517/IMG_7189_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Embernagyságú gazhalom utánunk :D
Amatorpe
05-16-2015, 10:36 PM
Van pár ilyen a kertben, még meghagytuk, mert nem tudjuk mi ez, tudnátok segíteni, van aki felismeri milyen növényke ez?:
http://www.kepfeltoltes.hu/150517/IMG_7200_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/150517/IMG_7204_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Al Bundy
05-17-2015, 01:40 AM
Pontosan tudnak itt majd biztos segítenineked,és megmondani jó-e egyáltalán valamire. Nekünkis sok volt ilyen a tanyán, és akkor a nagymamám azt mondta, hogy ez vad dohány, bár lehet õ is rosszul tudta. Próbáltuk disznónak is adni, de az nem ette meg, úgyhogy szerintem nem jó semmire, de cáfoljatok meg, nekem ezek a tapasztalataim.
Kamionos
05-17-2015, 04:53 PM
Mondanám, hogy prepperkedtem, de csak a szokásos teendõk. Elültettük a paradicsomot, paprikát, karalábét és uborkát palántáztunk.
Szedtünk bodzát szörpnek. Annyi lesz, mint tavaly. Kb. 20 liter.
Vannak rózsafáink...anno pesten ittunk az egyik indiaiban rózsavizet és nagyon tetszett. Viszont az maximum 7-10 napig tartható el a hûtõben. A mi mennyiségünkhöz az nagyon kevés idõ. Úgyhogy a rózsákból csináltunk 8 liter rózsaszörpöt.
Jah...és megcsináltam a tyúkkifutót bolondbiztosra.:) Tyúkháló+farönkök+földdel betakarni. Lövészároknak is elmenne:D
mmilan21
05-17-2015, 05:13 PM
Az utóbbi idõben véglegesítettem az aszalómat(volt egy kis beázás, de az már a múlté).
Az elsõ komolyabb feladatát, a bodza és kamillavirág szárítást szépen elvégezte.
Most már csak a napsütéses napok kellenek idõközönként a gyorsabb szárításhoz.
Dream_walker
05-17-2015, 08:09 PM
Van pár ilyen a kertben, még meghagytuk, mert nem tudjuk mi ez, tudnátok segíteni, van aki felismeri milyen növényke ez?:
http://www.kepfeltoltes.hu/150517/IMG_7200_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/150517/IMG_7204_resize_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Vaddohány, nálunk is van, nem eszi meg semmi :( Én megvárom, míg jó méteres, másfeles lesz, akkor van zöldtömeg, és megy a komposztra. Amúgy a virága szép, szóval dísznek oké, de nagyon el tud terjedni.
Pityubá
05-17-2015, 09:48 PM
Mifelénk papagáj virágnak mondják, mivel a ki nem nyílt virág megtévesztésig papagájra hasonlít. Vad dohány.
Ne kísérletezz véle azonnal ásd ki, nem elég kikapálni mert mélyen van gyökere és mindenhol ki fog hajtani, és majd nem bírsz véle.
http://p2.vatera.hu/photos/a8/c7/ada7_6_big.jpg
http://p2.vatera.hu/photos/74/eb/2cb7_5_big.jpg
Zacskóbicska
05-18-2015, 06:39 AM
A hivatalos neve selyemkóró. Kiváló mézelõ növény. Érdekessége, hogy kultúrában nem mûvelhetõ. Igazi túlélõ bajnok. Felénk egy garázssoron lebetonoztak egy területet. Alatta volt a selyemkóró. (60-70 cm mélyen van egy szövevényes gyökerekbõl álló gumója.) 15 évig elvolt a beton alatt. Amikor feltörték a betont, rövidesen ki is hajtott. Egyébként az egész növény mérgezõ.
Anno a munkásõr pufajkák bélését akarták ennek az érett temérésébõl kinyert gyapotszerû anyaggal tölteni, mert állítólag vízhatlan. Ezért hozták. A kultúrában termesztés nem sikerült, de mindenhol máshol elburjánzott. Én úgy nézem, inváziója véget ért, a nagy állományok az utóbbi idõben pusztulóban vannak. Tetvesek is lesznek és egyre kevesebb a termés, satnyul az állomány (hálistennek).
Lekvár
05-18-2015, 09:08 AM
Kakaókészletet átnéztem, találtam 2012 januári lejáratosat, kibontottam és kifogástalan minõségû.
Lisztet ugyancsak fluktuáltattam, 2013 novemberi lejáratosat, ugyancsak kifogástalan, kicsit csomós állagú, de tökéletes alapanyag.
Tárolás módja: mûanyag hordó.
Amatorpe
05-19-2015, 11:14 AM
Srácok, köszi szépen a növényes segítséget! Ha mérgezõ, nem tartjuk meg, szépen elkezdjük megszüntetni - van vagy 40 db....
Ja ettünk 3 éves globus sóletet, kicsit fémíze volt, de kenyérrel elviselhetõ. Meg tüzeskedtünk fém evõeszközbõl készült mini tûzthelyen. A szõlõ levágott szára nem ég, csak füstöl, de nagyon.
Lekvár
05-27-2015, 09:38 AM
Étolaj készlet átnézve, 2013 januári lejáratos, alján kis áttetszõ opálosodással (felrázva eltûnt) kifogástalan minõségû.
Szárított élesztõ 2014 februári lejáratos használhatatlan!!!
Dream_walker
05-27-2015, 10:52 AM
Mifelénk papagáj virágnak mondják, mivel a ki nem nyílt virág megtévesztésig papagájra hasonlít. Vad dohány.
Ne kísérletezz véle azonnal ásd ki, nem elég kikapálni mert mélyen van gyökere és mindenhol ki fog hajtani, és majd nem bírsz véle.
Hm, ami nálunk van, annak nem ilyen a virága. Egyébként teljesen ugyanilyen maga a növény. Ez egy biológiai rejtély :D
A szõlõvenyigének ki kell száradnia rendesen, utána ég az, nem is rosszul! Egyszer próbáltam a kazánban venyigebálát, puhafával egyezõ fûtõértéke van.
varég
05-27-2015, 01:48 PM
...
A szõlõvenyigének ki kell száradnia rendesen, utána ég az, nem is rosszul! Egyszer próbáltam a kazánban venyigebálát, puhafával egyezõ fûtõértéke van.
A száraz venyigét nagyanyám összegyûjtötte, és a kemencét azzal szokta felfûteni sütéshez :)
Dream_walker
05-27-2015, 06:42 PM
Jaja, a kemence meg a rakott kályha számolatlan mennyiségben képes elnyelni a venyigét, nyesedéket, kukoricaszárat :D
Apropó, most szombaton is lesz bolhapiac az eto-nál?
varég
05-28-2015, 04:22 AM
...
Apropó, most szombaton is lesz bolhapiac az eto-nál?
Vasárnap az ETO-nál, szombaton a Gardenia(pápai út, family center) várható piac... :)
D - törölt tag
05-30-2015, 06:59 PM
Gyerekek,valami egészen szürreális élményben volt részem,most értünk haza!
Ki ugrottunk megnézni egy közeli,bol-nak való helyet,potom pénzért alig hat számjegyû.Kis romos ház,zsákutca,a dombtetõn,négy vityilló.Közmû nincs,de minek is,ez csak a - már minden-mindegy csak ne ázzak - kategória lett volna.
Már az oda út sem piskóta,úgyhogy a mezõgazdasági úton teszteltük a 4*4 -et,aztán jött a domb,de mivel nem volt nyírva az út,és a faágak is ártanak a festésnek,gyalog mentünk tovább.Odaérve,ha nem sajnálnám a verdát azért fel lehetne menni.
Nem okozott csalódást,ide nem jön senki lopni,az tuti,a pótos-lada nem jön be,nincs is miért ide jönni.Egy évi tüzelõ meglenne csak az irtásból,meg a száraz fákból,több helyen fölvettem a kutyát mert nem volt kerülõ,és elmerült volna a pocsolyába.Olyan szinten koszosak lettünk,hogy haza felé kocsi mosás,mind a kettõnknek fürdés,most mindent mosok,még a kutya plédjét is.
Na és a kullancsok!Szó szerint söpörtem a nadrágomról,a kutyát ezerszer nézem át,mindig találok egyet a szõrébe.Jól lefürdettem,hogy lássam és az élõsködõket irritáló samponnal átmostam,potyogtak rendesen.
Na szóval,nézegetem a telket kívülrõl,jön a szomszéd :eek:. Itt lakik valaki?És igen a hölgy ott él életvitel szerûen,egy.... nem is tudom,nem akarok megbántani senkit,de gáz az biztos.Olyan volt a mint egy indián,de tényleg,cserzett bõr,vékony,szikár,hosszú egyenes fekete haj,koszos munkás nadrág és kabát.
Neki is ugrott a torkomnak! mit keresek itt?Folytathatnám,csak hát a nyomdafesték ugyebár.
El is ment a kedvem ettõl a helytõl.
Néhány kérdés azért felmerült bennem?
Vajon a hölgyet hová lehet sorolni? Õ az igazi prepper vagy belefutottam egy önfenntartóba?
Hol van az ember nagyobb biztonságban? Egy ilyen néptelen helyen egyedül/családdal vagy a nyáj biztonsága a faluba/városba?
Az biztos,hogy szép a hely,madár csicsergés meg minden,de a nyugalmon kívül nincs ott semmi csak derékig érõ gaz , vagy van, csak én a városi szememmel nem látom?
Nem tudom,de nekem olyan élhetetlennek tûnt a hely,bár kiváló búvóhely,de ha a szomszéd olyan vagy mégis felfedezik a zombik halálos csapda is lehet?
Mit lehet kezdeni egy ilyen szomszéddal? Mert a hölgynek biztos,hogy tökéletes,hogy csak voltaképpen Õ van az utcában,szerintem mindenki telkét a saját területének tekinti,ha másért nem hát azért,hogy csak õ egyedül lehessen a környéken.
Mindegy azért felírtam,mint "ha végképp nincs más jó lesz listára".
Pityubá
05-30-2015, 08:18 PM
DooM akkor már tudod, hogy miért néptelenedett el a környék. :D
mossberg-operator
05-30-2015, 08:53 PM
M
Gyerekek,valami egészen szürreális élményben volt részem,most értünk haza!
Ki ugrottunk megnézni egy közeli,bol-nak való helyet,potom pénzért alig...
Kepek?
D - törölt tag
05-30-2015, 09:26 PM
M
Kepek?
???
Úgy értette hogy fényképeztél-e mikor ott voltál. A magas füvet, a kullancsokat és a többit. :)
D - törölt tag
05-31-2015, 04:59 AM
Úgy értette hogy fényképeztél-e mikor ott voltál. A magas füvet, a kullancsokat és a többit. :)
Ja,nem vittem gépet.Meg a telefont direkt otthon hagytam ;)
Azért felkeltette a hölgy az érdeklõdésemet,lehet meglátogatom és viszek valamit,vagy nem is tudom hogyan lehetne a bizalmába férkõzni?
Felteszem olyan szintû tudása van a túlélésrõl amirõl Mi csak álmodunk.
Egy összeomlás után,amikor már ki-ki alapon megy a buli,Õ biztosan tudja mit kell tenni!Most is ezt teszi,voltaképpen már túlélte a világvégét és most Abban az alternatív világban él.
Azok a dolgok,amikrõl mi itt diskurálunk( közmûvek hiánya,élelmiszer válság,védekezés a betolakodók ellen,ellenséges természeti környezet,pénzhiány,élelem termelés magunknak,portyázás,gyûjtögetés) számára mindennapi rutin.
Nem tudom Ti ,hogyan vagytok ezzel a dologgal,mi a véleményetek?
De azt hiszem egy új fogalom van körvonalazódóban.
Nem prepper,mert már túl van a felkészülésen,nem túlélõ,mert már túlélte a maga apokalipszisét.Akkor ki Õ,milyen meghatározás igaz Rá?
Csak óvatosan! Lehet hogy kannibál és magányos kirándulókra vadászik. :haha: