Jólvan tavasszal valami vadat bográcsba helyezünk , aztán hátha ellesel pár fortélyt :) Túlélõnek meg légipostán küldünk kóstolót :)
Printable View
Hát nem is tudom, szerintem az ottani vámosok tuti lenyúlnák... Van egyáltalán szabály arra, hogy mi kell a döglött állat bejuttatásához? ÁNTSZ ottani megfelelõje, vagy ilyesmi? :D
Veteran: jók a képek és a receptek, látszik hogy otthonosan mozogsz a témában!
Egyszer mentünk ki Amerikába és a lökött haveromat lekapcsolták az atlantai repülõtéren. Másfél órán át pihentették egyedül egy szobában aztán se szó se beszéd elengedték.
Amikor jöttünk ki a reptérrõl akkor nagyon szitkozódott mert észre vette, hogy elvették a fele májkrém konzerveit, a fele szalámiát, a fele kolbászát, az egész szalonnáját, és a sportszelet készletének a felét.
Kérdeztem mi a lófüttynek csomagolta ezeket egyáltalán be? Hát mert ezeknél az amerikaiaknál csak koleszterinmentes szarokat lehet enni!
Mindenesetre valaki a vámosok közül megörült a kis hazainak!
Köszi, kipróbálom majd. Eredeti kérdésem akkor valahogy úgy fogalmazom újra, hogy vajon a vastag és nehéz öntöttvas edény elõnyei (kevésbé ég le) ellensúlyozzák e a hátrányait (nehéz, rozsdásodik, nehezebb karbantartani)? Bár ha jól értem, szerintetek nem a válasz.
Egyéb kérdések: Ahogy net szerte nézem, jól látom-e, hogy bográcsnál fedõt azt nem igazán szoktak használni? Ennek mi az oka? Ugye a fedõvel egyértelmûen jobban meg tud fõni az étel, ezért csodálkozom, hogy sehol nem látni.
Fedõt akkor szoktam használni ha csak magunknak fõzök és gyorsan szeretném elkészíteni a kaját , fedõ alatt kb. fele annyi a fõzési idõ , viszont amikor jó idõ van, társaság akkor nem cél ,hogy 1 óra alatt elkészüljön az étel . a másik ,a látvány a vendégeknek általában tetszik,hogy közbe közbe belenézzenek a kondérba :)
Ma kacsaztam. Maj kisutve reggelinek, nyakabol leves, maga a kacsa a sutobe. Sajna a kepen mar hianyzik a melle, meg a ropogos bore. Mire eszbekaptam, hogy fotozni kene, mar tul keso volt. Ize fenomenalis. Nem mindig sikerul igy. Masik kepen pottom tolja befele. Ha nem lenne jo, hozza sem nyulna.Csatolmány 1527Csatolmány 1528
Õzhús pácolásához van valakinek valami bevált receptje (olajos pác)?
nem hasznos de erdekes:
https://www.youtube.com/watch?v=utMMdLT6cdg
Nem tudom ti ,hogy vagytok vele de nekem már nagyon hiányzik a nyár és a jó idõ :) addig is a nyári képekkel vigasztalódjunk .... Halászlé utána palacsinta nyam nyam....:)
Csatolmány 1603
Csatolmány 1604
Csatolmány 1605
Csatolmány 1606
A halat kihagynám, a palacsinta jöhet :).
Valamiért megutáltam a halat, már a szaga sem tetszik.
Pedig régen szerettem még az olajos halat is. Majd csak a paradicsomosat, aztán már csak az olyan halrudat aminek alig volt halíze és most itt tartok :(.
Halászléért sosem voltam oda.
Mi karácsonykor mindig ettünk halászlevet (gyerekkoromban). Az amerikai palacsintáért nem vagyok oda, de a magyar jöhet minden mennyiségben. :thumbup
Sajnos aki belefut egy elcseszett halászlébe azt nehéz újra rávenni ,hogy újra próbálkozzon . Sebaj Raktáros majd nyulat eszik ha eljön hozzám :)
Pont ma vettem nyulat fozni... Meg nem tudom mi lesz belole.
Saját kreációm, tehát recept nélkül készült fûszeres borda(oldalas)
Csatolmány 1608
Az alapja másfél kiló jó alaposan befûszerezett oldalas: volt rajta só, bors, fokhagymapor, és kevés tandori fûszerkeverék, ami 15 féle egzotikus fûszerbõl áll. valamint egy másik fûszerkeverék, amit Kazahsztánból kaptam..kicsit hagytam állni, addig elkészítettem az alapját (más fûszer is ok természetesen)
Csatolmány 1609Csatolmány 1610
A tál aljára kis olaj majd rétegezve alma, hagyma, sváb szalonna, fokdagyma, aztán ez mégegyszer.
Ha ez megvan, feltöltöttem száraz vörösborral...én egy 2004es Egri Bikavér felét löttyintettem alá:)
Csatolmány 1611Csatolmány 1612Csatolmány 1613
Majd ráfektettem az almás hagymás ágyikóra a húsokat és közepes lángon másfél órán keresztül sütöttem (pároltam)
A bor gõzében vajpuhára párolódott bordát a fedõ levétele után magasabb lángon még fél óráig pirítottam, így szép pirosak lettek:thumbup
Majdnem elkövettem azt a hibát, hogy elfelejtettem lefotózni a végeredményt..az elsõ borda elfogyasztása után szerencsére észbe kaptam és lõttem egy képet
Csatolmány 1614Csatolmány 1615
Jó étvágyat:D
Ezek mind egri borászok?..Amúgy nem tudom hogy Egervin volt-e..Ez egy promó bor volt, amit még régen kaptam és most pont kapóra jött. Én is tudtam volna jobbat találni...az elvárás az volt, hogy száraz vörös legyen és a polcon pont volt egy olyan. Igazából ittam már jobbat a Szépasszony völgyében:thumbup
Tulajdonképpen a fõzõbor használatában egyetlen aranyszabályt követek. Csak olyan bort öntök az étel alá, amit italként is elfogyasztanék.
A bikavér pedig belefér ebbe a kategóriába
Igazad van! Fõzõ bor nincs, csak bor, amit fõzésnél használsz. Fazékba meg pohárba!
Egészségünkre!
A sort vegul kihagytam, puha es izletes lett.
Csatolmány 1625Csatolmány 1626
Most érkezett a füstölõrõl.....nagyrészt mangalica az alapanyag .....ezzel talán kihúzom egy darabig ha beüt a krach ...:) Mivel padlásom nincs ezért a nyári konyhában aggattam fel ,ha bejön a meleg akkor lefagyasztom darabokban .
Csatolmány 1759
"Nagymamameknal nezett igy ki a padlas gyerekkoromban "
Nagyszüleim is falun éltek szintén tele volt a kamra minden jóval . Nagypapám 80 éves koráig dolgozott , a ház körül tett vett jó szellemi és fizikai állapotban volt ,86 évig élt ami a mai világban szép kornak számít , nem ismerte a Norbi updatet meg a reformkonyhát , õ a napi egy pohár vörösbor és a fokhagymára esküdött , viszont nem ittak cukros üdítõket hanem szódát vagy vizet , orvoshoz sem futottak el minden aprósággal mint a mai emberek , szerintem sok mindet jobban csináltak mint mi .
Hello!
Nagyapam ugyanez, 80 evesen kezdett el sapkat hordani telen a hatarban (azt mondta magarol, hogy elkezdett oregedni), a traktorozast 84 evesen hagyta abba, most 88, legidosebb ember a faluban. A vorosbor, illetve a szoda nala is meno. Nagymamam 83. Igaz mar nincsenek jo karban, az oregseg utolerte oket.
Az én nagyapám is ilyen volt. 91 volt mikor meghalt. 85 évesen még simán felásta a kertet egy ásóval. Saját borát itta (igaz az nem volt túl jó szerintem) és szalonnát evett, amitõl sosem volt baja, nem hízott el tõle. Igaz le is dolgozta a kalóriát.
Semmi baj , a ló is megbotlik néha.... :) na de remélem nyáron ha összejön egy táborozás az õzpecsenyét azért nem utasítod vissza ,bár ha ragaszkodsz hozzá neked készítünk majd roston sündisznót :) :beer: Amúgy valaki a fényevést is kipróbálhatná mert az ám az igazi túlélõkaja :) :)
Nem kerítettem túl nagy feneket a dolognak. Kérget sütöttem rá körben, oldalanként kb 2 percet egy kis olajon (4 oldala volt) utána fûszereztem só, bors, majd betettem a sütõbe úgy 15 percre egy kis vajjal a tetején. Kis pihentetés aztán nyami.
Ócseny vkúszníj!
A fotóról sajnos lecsúsztatok! :)
Kb kilós lehetett. Én a medium, medium-rare steak-et szeretem és ez olyasmi lett. Egyébiránt nyersen is nyugodtan meg lehet enni tatárbeafsteaknek úgy is nagyon finom.
Ilyen volt :
Csatolmány 1881
Ilyen lett:
Csatolmány 1882
Levágtam még tavaly egy kecskét. Most a pácolt tûzdelt fûszeres sült verzió került asztalra,
röszti burgonyával, házi ribizli lekvárral. ( a kis tálban sült hagyma, és
némi szaft van szervírozva)
A következõ adagból currys kecske lesz Hugh Fearnley-Whittingstall ( river cottage)
módra..... :thumbup
Más...
A jó prepper akkor készül mikor van mibõl. :haha: Kaptunk anyóséktól 40 db
házi tojást. Jófajta házi tésztát gyúrtam, majd nagymamámtól örökölt olasz
tésztagéppel, a kislányom segítségével készültek eme remekek.
( laskatészta slambucba, mert jön a bográcsos szezon, cérnametélt húslevesbe,
tagliatelle mindenféle szaftos finomsághoz)
Csatolmány 1883
így van ez a pacallal is....
:hanyas:
nem mindegy ki fõzi s mibõl
Ma délután a szép napos idõt kihasználtam egy kis sütögetésre . Megsütöttem egy nyulat , nagyon finom lett . Elõzõ nap fokhagymás-sós tejbe bepácoltam ebben állt egész éjszaka , házi zsíron-szalonnával kemencében megsütöttem , köretként félbevágott krumplit vegetában beforgatva kevés zsírral római tálba megsütve .Balzsamecetes madársaláta volt hozzá . A kereszt fiam szerint minden hétvégén ilyet kell csinálni ....:)
Csatolmány 1941Csatolmány 1942Csatolmány 1943Csatolmány 1944Csatolmány 1945
Norbi update szalonnás zsíroskrumpli. :D Egész megéheztem.