Ged! Nos, némi "tapasztalattal" a hátam mögött, a következõket tudom mondani a barométer gyakorlati hasznáról. Látványos mutatóelmozdulásokra nem kell számítani. Van ugye egy szabadon mozgatható jelölõmutató, amit én fixen beállítottam 1012 hektopascal értékre, szép nyári idõben. Ehhez képest jelenleg pl. 1008-at mutat, az idõközben beszerzett, légnyomásmérõ szenzorral rendelkezõ karórám pedig (egy értékre állítottam a 2 eszközt) 1008,2-t. Mindig jól együtt mozog a két mérõeszköz. Ez a légnyomáscsökkenés az esõre való hajlam növekedését jelenti elvileg, a növekedés pedig ellenkezõleg. Nem érzem, hogy esõ lesz, bár az idõkép.hu szerint épp erre tart valami kisebb csapadékzóna nyugati irányból. Úgyhogy akár még ide is érhet.
Azonban, a dolog nem ilyen egyszerû, ahogy az alábbi cikkben leírják. Tehát nem igazán alkalmas a barométer a hétköznapokban megbízható idõjóslásra, legalábbis amatõr szinten. Viszont tényleg szép, jól mûködõ szerkezet, nem bántam meg, hogy beszereztem. A karóránál pedig a légnyomásváltozás a magasságmérésnél is fontos, pl. ennek segítségével hegymászás közben következtetni lehet az aktuális magasságra.
Egyszóval: a barométer a túlélés szempontjából valószínûleg nem egy nélkülözhetetlen eszköz, de ki tudja... Késõbb majd kiderül.
https://meteo.reblog.hu/hihetunk-a-barometernek