Mennyi dió kell hozzá?
Mintha kenyeret sülnék csak diót gyúrsz a tésztába? Jól néz ki!:thumbup
Mert az nagy kincs, fõleg hogy döglõdik a fa az udvarunkon.:cry:
Printable View
Ma egy nagyobb patakban fogtam keszegeket, (vagy bodorka)
Össze jött pár darab, de két probléma is volt vele.
Az egyik, hogy szabályosan alga íze volt a húsuknak.
A másik, hogy tele voltak szálkával, amin az irdalás, átsütés csak rontott, mert az eltört szálkákat nehezebb volt a húsból kiszedni.
ilyen halakat extra sûrûn kell beirdalni, ami 1-2 millimétert jelent. Az kb a késpenge vastagsága (konyhai)
pepecs munka, de finom alapanyagnál megéri.
Úgy próbáltam, de megmaradtak a szálkák. Nem lehet enyhe párolás után egyszerûen lehúzni a húst a szálkákról? Nagyon puha volt.
Köszi, a sav felpuhítja a szálkákat?
A mocsár íz ellen valóban jó lehet, ha a halakat megúsztatom egy kicsit tiszta vízben? Esetleg esõvízben "vágás" elõtt pár napig?
Jut eszembe a halfasírt. Horgász ismerõsöm mondta a lényeg maradt meg bennem, magam még nem próbáltam.
Gerincérõl lefilézett halat apró szálkástól ledarálják, fasírt alapanyagokkal összekeverik, pogácsákban kisütik.
A szálkák olyan rövidre darálódnak, hogy az esetlegesen el nem sültek evés közben nem okoznak problémát.
Találtam jófajta leírást róla, ha kapok halat ajándékba ki fogom próbálni.
http://m.cdn.blog.hu/mi/mindenkaja/i...izi/balin3.jpg
Én (öreg halász/vadászmester nagybátyámtól tanultam) a hasa alját mondjuk egy 2 kg-os ponty esetében kb. ujjnyi(1.5-2 cm) vastagságban levágom és kidobom. Ez az alsó zsíros réteg a felelõs nagymértékben az "iszapíz"-ért.
http://m.cdn.blog.hu/mi/mindenkaja/i...izi/balin3.jpg
Én ettõl a képtõl valamiért túrógombócra éheztem meg. :jolnezki:
Tegnap galambmellet készítettem vacsorára.
Csontjáról óvatosan lefejtettem a húst, így két viszonylag vastag szeletet kaptam. Ezeket lapjában még kettévágtam, sóztam, borsoztam és füstölt szalonnával megtûzdeltem.
Zöldfûszerként kakukkfüvet és rozmaringot használtam, ezeket egy kis kacsazsírral jól bemasszíroztam a húsba.
Felhevített grillserpenyõben húslapáttal lenyomva, kérget sütöttem a húsokra.
Pirított burgonyával és egy pohár szekszárdi vörössel fogyasztottam el.
Fotó, kegyeleti okokból nem készült.
A tegnapi hajtás után,ma egy kis lazítás.
Egy kis lecsó,friss kiflivel és banán turmix.
Csatolmány 5790Csatolmány 5791Csatolmány 5792Csatolmány 5793
Barna pisztrang: Csatolmány 5806
legyen már inkább sebes pisztráng.... ha már a brown trouth -ra gondoltál, s nem arra hogy barna a panírja.
A dánoknál ettem halfasírtot. A kifogott nemes halat kifilézik. Aztán a gerincet a rajta maradó hússal megfõzik. Ezt kézzel leszedik, valamilyen nagyon fehér színû liszttel és fûszerekkel összegyúrják és valamilyen panírba forgatják. Olajban aranybarnára sütik, és már csak enni kell és a sör kell hozzá. Pompás!
Olvasgasson az a haver......... :D
Brown trouth: salmo trutta m. fario: sebes pisztráng. Az hogy szegénynek piros, vagy barna pöttyei vannak illetve szinte egyáltalán nincsenek pöttyei erõsen élõhely függõ. Foghattatok volna még abban a patakban rainbow trouth-ot ( onchorhynhus mykiss) is, amibõl szintén van egy két színváltozat
( pld. kamloops, kern, shasta)
Aztán még foghattatok éppen pataki szajblingot is ( salvenilus fontinalis) azon világos pöttyök vannak de zöldes-barna a háta. A tavi, vagy tengeri pisztráng meg nem játszik abban a patakban.
Egyébként meg remélem csuklottál a fényképes hozzászólásod után, mert igencsak emlegetve voltál negatív kontextusban, hogy csak úgy a
kfc gyorsétterem mögötti patakból kiszedtek ilyen pisztrángokat.........
üdv: reofil
Hello! Meg beszelek vele, hogy mit mond. A KFC-t pont azert irtam, mert senki nem gondolta volna, hogy ekkora halak vannak ott. milyen jo ezt tudni SHTF esetere. Senki nem horgaszik ott, kapnak, mint allat. Tegnap 11-et fogott 2 ora alatt! 10 vissza, 1 haza. Volt ami letepte az eloket.
Nem akartam új topicot nyitni, ezért ide írok! Mint lehetõség, megfontolandó, hogy csapdával szerezzek ételt, ha nem mûködnek a boltok. Tudom, hogy jelenleg ez törvényellenes, meg nem is akarom bántani az állatokat. De ha mégis úgy alakulna az élet, akkor jó lenne tudni, hogyan fogjak neki.
Van könyv vagy pdf csapdaépítésrõl? Hol tudom azt megtanulni?
Jól teszed!
A nyúllal kapcsolatban:
Az élelmes nagymamák régebben a nyúl fejét is felhasználták, ami egy élelemszegény idõszakban plusz húsforrást jelent, a kutyának meg csontot.
Mi ettõl függetlenül nem szoktuk felhasználni a fejét, hanem a bundával együtt levágásra kerül.
Kidobtad az összes belsõséget? Pedig elég sok értékes dolog van egy nyusziban. Van tüdõ, vese, szív, máj(epét leszedni róla) és adott esetben here. Egy paprikásba például nagyon jól elférnek ezek. A májat rántva is el lehet készíteni.
A beleket a kutyának vagy macskának szoktuk adni.
A bunda hasznosításával még én is gondban vagyok.
Bundát csak téli vágásból lehet eltenni, kell egy értelmes tímár aki korrektül melózik és árban sem szállt el. Egy idõben gyûjtöttük és kikészítettük a bõröket de aztán bõ 10 év után ahogy volt úgy adtuk el az összeset.
Csak úgy jelzem, amiért engem is sokan utálni fognak: A nyúlhoz hasonlóan kell feldolgozni a kutyát, macskát, mókust és minden kisebb testû állatot.