Hogy érted ezt? TE NEM GÁZPISZTOLLYAL JÁRSZ BEVÁSÁROLNI? Akkor minek költöttél rá annyi pénzt?
Én már egy éve azzal járok...
Printable View
Ha már COVID-19 napló a topic címe, leírom: a héten én is megkaptam az elsõ szurit. A ruszkit.
50 év alatti vagyok, nincs krónikus betegségem. A Szt. László kórházban, félóra alatt lement a procedúra, flottul meg volt szervezve minden.
Mondjuk azt még mindig nem értem, hogy mindig a maszkhordásra fogják hogy nincs influenza, a korona meg csak egyre jobban terjed. Most akkor használ a maszk vagy nem? Ha a koronára nem használ, akkor az influenza miatt hordjuk? Vagy az emberek megnyugtatásra?
Ez igaz. Mondjuk a jó megoldást én sem tudnék :(
Több intézkedésük is úgy tûnik, hogy értelmetlen, csak hát valamit elõ kell adni hogy õk próbálkoznak.
Világviszonylatban gondoltam. 7 milliárd 800 millióval számoltam az emberiséget, és eddig 130 millió 260 ezer körül van a világon az igazolt covid-fertõzöttek száma. Az 1,67 %. Ha az igazolt influenza-fertõzöttek aránya kb. az emberiség 5 %-a szokott lenni évente, akkor ez háromszoros arány. Ráadásul az 1,67 % már nem 1 éves adat, mert lassan másfél éve jelent meg a világban a covid.
De mindegy, mert úgy látom, hogy mostanra jutottak el arra a pontra az emberek, hogy már nem lehetséges az érveken alapuló kommunikáció. Ha a covid/oltás kerül szóba, nem lehet közelíteni az ellentétes álláspontokat, úgyhogy ez van. Remélem, nem olvasunk majd a bûnözés-topikban nem-oltás miatti bántalmazásokról.
Azért megkérdezem újra, mert még csak 845-ször kérdeztem: a 17 amerikai államban miért nincsenek hullahegyek? :)
Nem fogadjuk el, mert nem csak a magyarországi maszkviselésrõl van szó. Az influenza világszerte maradt el.
És nem töprengtél el azon, hogy az igazolványodon nincs érvényességi idõ, a gyógyultak pedig 4, illetve 6 hónapra kapnak védettségi igazolványt? Aztán a 4, illetve 6 hónap leteltével õk is másodrendû állampolgárokká válnak. És bár felgyógyultak a covidból, onnantól egyetlen lehetõségük van a határozatlan idejû igazolványra: az oltás. Ez így rendben van és logikus, igaz? Teljesen úgy tûnik belõle, hogy az oltás az egészségünk érdekében van.
Én nem a igazolványért kértem az oltást. Tisztában vagyok vele, hogy a védõoltás hatása átmeneti. Még nem látjuk, hogy mi lesz ezután, de ha látni akarom, meg kell élni. Ha tudnám biztosan, hogy oltás nélkül is simán átvészelem a covidot, akkor nem szurkáltatom magam csak azért, hogy javítsam OV statisztikáját. Influenza ellen sem oltattam magam, párszor elkaptam már életem során, 99%, hogy a következõt is túlélem szövõdmények nélkül.
És Te azon eltöprengtél, hogy mi lenne a két 14 éven aluli gyerekemmel, ha a vírus velem és a párommal is végezne? Felelõsséggel tartozom nekik.
Kicsit olvasgattam. Valóban: az USA egyharmada nyitva. De nem március közepe óta, ahogy én gondoltam. A nyitások februárban, illetve korábban kezdõdtek:
"Február 8-án Iowa megszüntette a maszkkényszert, és néhány egyéb korlátozást.
Február 12-én Montana kormányzója megszüntette a maszk-kényszert.
Február 22-én Észak-Dakota kongresszusa egy lépéssel továbbment, és törvényben nyilvánította illegálissá a maszk-kényszert.
Példáját március 2-án követték a Texas és Mississippi szövetségi államok.
Wyoming szövetségi állam március 9-én vetett véget a maszkabálnak. (Az itt föl nem sorolt államokban már régebb óta nincs maszk-kényszer.)
Így 17-re emelkedett a lezárásokat megszüntetõ államok száma."
(TMIB javíts ki, ha valami nem stimmel az idézetben!)
A zöld területeken szüntették meg, vagy csökkentették minimálisra a korlátozásokat:
Csatolmány 8960
Csatolmány 8961
A legkésõbbi államban, Wyomingban március 9-én nyitottak, vagyis már ott is eltelt majdnem egy hónap.
"A vírus lappangási ideje - azaz a megfertõzõdés és a tünetek jelentkezése közötti idõ - 2-14 nap között változhat, de jellemzõen 5-6 nap." (Webbeteg). Vagyis már a maximális 2 hét lappangási idõ is többszörösen/sokszorosan eltelt mind a 17 államban a nyitás óta. És nem emelkedtek az esetszámok, nem "teltek meg a kórházak", nem viszik targoncával a hullákat külön hûtõkamrákba.
Az, hogy a magyar sajtó hónapok óta stabilan hallgat, minden szónál többet jelent. Ahogyan az is, hogy itt a fórumon sem foglalkozik senki a dologgal. :)
Nem kérdõjeleztem meg, hogy a legjobb tudásod és lelkiismereted szerint hoztál döntést. Jókat szoktál írni, mindig olvasom, és gyakran tanulok belõle.
Egy logikai ellentmondásra mutattam rá, amivel 4 illetve 6 hónap eltelte után még a gyógyultakat is "másodrendû állampolgárrá" minõsítik, és tulajdonképpen kényszerítik az oltásra. Miközben ugyebár az újrafertõzõdés az eddigi adatok szerint nagyon ritka. Az ilyen eljárásoknál enyhén szólva gyanakodni kezdek. Témától függetlenül! Tehát akár a coviddal kapcsolatban jár el így a kormányzat/média, akár valami más dologgal kapcsolatban. Ez így, ebben a formában egy rossz kabaré, és nagyon kilóg már az a lóláb.
Ahogyan az USA egyharmadának a hónapok óta tartó nyitásánál is.
Ez a kényszerítés az oltásellenesek szövege. Én úgy gondolom, hogy ezt nem a kormány fogja eldönteni, hogy ki legyen beoltva. Eddig is azt mondták, hogy nem lesz kötelezõ, hanem önkéntes. Nyilvánvalóan azért nem, mert attól tartanak, hogy túl nagy ellenállásba ütközne. A társadalom fogja eldönteni, hogyan kezeli a helyzetet. Ha mindenkinek elege van OV-bõl akkor az a jövõ évi választáson bukik. Ha az emberek elvárják a munkaadóktól, rendezvényszervezõktõl, vendéglátósoktól, hogy a munkahelyen, koncerten, hotelben legyen feltétel az igazolvány, akkor a felsoroltak szükségszerûen alkalmazni fogják, mert ez a gazdasági érdekük. Az idõ elõrehaladtával szép lassan kiderül majd, hogy mennyire hatásos a vakcina, meddig nyújt védettséget, mennyibe fog fájni, ha az állam nem fizetni, mennyire szelídül, vagy durvul a járvány az újabb mutációk révén, van-e értelme az igazolványnak, vagy további korlátozásoknak, stb.
Még korai errõl nyilatkozni. Vannak olyan vélemények, hogy baj lesz belõle. Meglátjuk.
Már megint "az oltásellenesek". :) Ha egy olyan embertõl, aki felgyógyult a covidból, és nagy valószínûséggel számíthat rá, hogy nem kapja el újra, megtagadják a védettségének az állami elismerését, és azt 4 ill. 6 hónap eltelte után teljesen önkényesen oltáshoz kötik, akkor az egy diktatórikus eljárás. Nincs mit ragozni rajta.
A covid lappangási ideje maximum két hét. A legkésõbb nyitó államban, Wyomingben egy hónap telt el. A "korai errõl nyilatkozni", az a "covidkommunisták szövege". :D
Mai interjú a Széchenyi-díjas Erdei Anna immunológussal, az MTA fõtitkárhelyettesével. "Az ELTE Immunológiai Tanszékének oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a két intézmény közös Immunológiai Kutatócsoportjának vezetõje."
Idézet:
"Ma már tudjuk, hogy aki be van oltva, az nem betegszik meg súlyosan, mégis szaporodhat benne a vírus. Csak nehéz belátni, hogy miért.
A most elérhetõ védõoltásokkal a szervezetünk – így a leginkább veszélyeztetett tüdõ – védelmet szerez, és nem betegszünk meg, de ez a külvilággal közvetlenül érintkezõ felsõ légutak nyálkahártyával borított felületére nem terjed ki. A koronavírus pedig a szájon és orron át bejutva fertõz, így a „fertõzés kapujának” a védelmét más típusú, jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák biztosíthatják majd, amelyeket várhatóan spray formájában kell alkalmazni."
Szóval akit beoltottak, egyelõre az is egész nyugodtan maradjon otthon, mielõtt szervátültetetteket ölne meg.
Meg ennyit a 2,5 millió oltáshoz kötött "nyitásról", meg a "nyájimmunitásról". (Bár birkák vannak, az tény.) :D
Amúgy - persze csak ha publikus - hogyan oltottak be ilyen korán 50 év alatt, kockázati csoportba tartozás nélkül? Vagy iskolai/egészségügyi dolgozó vagy? Anyám 66 éves, magas vérnyomás, az elsõk között regisztrált, de még nem oltották. Apám ugyanaz a korosztály, ízületekkel vannak nehézségei, szintén nem oltották. És nem Bivalybasznádról van szó, ahol nem lenne kapacitás oltani.
Mivel járványhelyzet van, szerintem értelemszerû, hogy ha lejár a mûszaki tanúsítvány, akkor minél elõbb csináltassuk meg, akár viseljük rendszeresen a pisztolyt, akár nem.
Egyrészt mert a járványhelyzetben vagy nyitva van a hivatal, vagy nincs. Ha nyitva is van, nehezebb, idõigényesebb, bonyolultabb lehet az ügyintézés. Fõleg, ha nem pesti az ember, és a hivatal éppen nem fogad magánszemély ügyfelet, és akkor fegyverbolttal tudod csak intéztetni. Szóval az a biztos, ha minél elõbb megcsináltatjuk.
Másrészt a járványhelyzet miatt alakulhat úgy a közbiztonság, hogy akkor is viselned kell, ha addig esetleg nem láttad indokoltnak a rendszeres viselést.
Szóval ilyen helyzetben szerintem mindenkinek javasolt lenne az érvényes mûszaki tanúsítvány. Igazából én csak munkába szoktam menni, mostanában oda is csak hetente pár napot. Az 10 perc biciklivel. De igazad van, valószínûleg már indokolt munkába is újra magammal vinnem.
Szia,
Sot, ezt azzal egeszitenem ki, hogy a novemberben hozott intezkedesek jol lathatoan megfeleloek voltak a wuhani COVID-19 ellen, mivel december elejen elkezdett javulni a helyzet (vagyis fokozatosan csokkent a betegek/halalozasok szama), azonban alkalmatlan volt a brit COVID-19 ellen, mert az sajnos sokkal fertozobb.
(Marmint a novemberi intezkedes megkesett volt, ha oktoberben vezetik be ugyanazt, azzal par ezer ember elete megovhato lett volna.)
Csatolmány 8962
Bel
Most látom ez még a régebbi hír volt, most az újabb: Oltásnak ellenálló koronavírus-mutáció jelent meg
Miért, akkor közelednének az álláspontok? :)
Az 5 százalékkal csak az abszolút minimumot mondtam, lehet az emberiség egyötöde is: "Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése alapján, míg a szezonális járvány általában a lakosság 5–20 százalékát érintheti" (KSH)
Nem vagyok se tanár sem egészségügyis. Nincs befolyásos haverom, se rokonom, nem fizettem senkinek érte. "Átlag Béla" vagyok. A családi körben minden, nálam idõsebb ember megkapta már, legalább az elsõt, így nagyon nem lepõdtem meg, amikor hívtak.
Kósza hírek alapján az orvosok kapnak egy listát, amirõl az orvos kiválaszt annyit, amennyi vakcinája van. Tehát az orvos választja ki az embereket. Ha jól tudom, akkor az orvosok között egyenlõ mennyiségben osztják el a vakcinát. Az is 10 db-ot kap, akinek 300 betege van és az is, akinek 3000. Akinek van errõl megbízható infója, ne habozzon közzé tenni.
Anyád érdeklõdjön sûrûbben az orvosnál (ha eddig nem tette).
65 év felett, magas vérnyomással nem kaphatja akármelyik vakcinát.
Õrület. De meddig mutálódik még? Van az a Duda Ernõ, mostanában sztár a baloldalon. Nem is az a lényeg, hanem õ beszélt arról, hogy sokáig már nem mutálódhat a dolog:
"Szükségszerûnek tûnik, hogy a közeljövõben a koronavírus variánsai ellen fejlesztett oltóanyagok uralják majd le a piacot?
Azért olyan nagyon sokáig nem fog már mutálódni a vírus, mert az ember nem hasonlít túlzottan a denevérre.
A mondat második fele világos, kérem, fejtse ki az elsõt!
Ez a koronavírus a denevérhez adaptálódott tökéletesen, de átkerült az emberre. Ám a vírus S-fehérjéje és a mi ACE-2-es fehérjénk már közel sem kapcsolódik olyan jól, mert a miénk nem olyan, mint a denevéré. Ha egy mutáció során erõsebb kötõdés alakul ki, akkor ragályosabb lesz a vírus, nõ a reprodukciós rátája, ezt látjuk most az angol variánsnál. A közeljövõben is lesz még ilyen példa, de ez nem egy korlátlan, végtelen dolog, mert a vírus fertõzési folyamata rettentõ bonyolult. Próbálhat egyre erõsebben kötõdni az ACE-2-es fehérjénkhez, de nagyon nem tud megváltozni, mert a szerkezetének más folyamatokhoz, például a sejtbe jutáshoz is alkalmazkodnia kell. Kialakulhatnak tehát a mostaninál is ragályosabb mutációk, de a betegség jellegét ez nem változtatja meg, >>csak<< a fertõzõképességét."
Ha ez stimmel, akkor sokáig már mutációkkal sem tud riogatni a politika és a média. A "nyájimmunitás" rég megvan, tehát arra sem tudnak már hivatkozni. Az intézkedésekkel szintén nem tudnak bûvészkedni/riogatni, hiszen Amerika egyharmada hónapok óta nyitva. Úgyhogy hamarosan elfogy a talaj a lábuk alól. Legalábbis nekem nem jut eszembe semmi, amit most hirtelen ki tudnának találni. (Maximum egy új járvány, de gondolom, az még korai lenne.)
A másik oldala a dolognak, hogy talán nem is kell kitalálniuk semmit. Mert az emberek egy része nem is gondolkodik ilyesmin. Ha még egy évig hetente bejelentenének egy új mutációt, és az ahhoz szükséges új vakcinát, akkor sem csodálkoznának, és hetente mennének oltatni magukat. Merkely novemberi szavaira, hogy március-áprilisra egyszerûen átmegy a lakosságon a fertõzés, és így oltás nélkül kialakul a nyájimmunitás, már nem emlékszik senki: az emberi emlékezet rövid. Persze a legtöbben el sem gondolkodtak rajta már novemberben sem, amikor olvasták.
Amerikát mindenki leszarja: amirõl a magyar sajtó nem számol be, az nincs is. Itt a fórumon is mindenki úgy tesz, mintha ez nem lenne. Ha TMIB posztolja, nem reagál rá senki. Ha én posztolom, nem reagál rá senki. Tökéletes stratégia. :D Egyedül Ged válaszolt rá annyit, hogy "korai még Amerikáról nyilatkozni". Kérdés, hogy ennek mi az alapja, tehát mihez viszonyítjuk a "korait". Nekem nem jut más eszembe, mint a vírus lappangási ideje, mint viszonyítási alap. És ha az általában egy héten belüli idõ, de maximum két hét, akkor miért lenne "korai" következtetéseket levonni egy hónapok óta tartó, sok államra kiterjedõ nyitásból? Akkor ez egy tökéletes válasz, mert ha nem adjuk meg a viszonyítási alapot, akkor egy év elteltével is nyugodtan mondhatjuk, hogy még "korai" következtetéseket levonni, úgyhogy hordjuk tovább a maszkot, illetve maradjunk otthon.
Én aztán nem sürgetem, gondolhatod!
Amúgy mindkettejüknek volt köhögõs idõszakuk, szóval remélem, hogy már átestek a covidon. Mondtam Nekik, hogy egy teszt biztos nem ártana. Ha azt mutatja ki, hogy már átestek a fertõzésen, akkor végképp nem kellene vacakolni az oltással.
Még van egy dolog, amit nem értek. Hogy-hogy most jelent meg a fórumon ez a felfokozott hangulat? Régebbrõl nem emlékszem ilyenre, hogy ne írja le a véleményét aki az oltás ellen van, mi lesz ha mindenki meghal, zárják börtönbe évekre "az oltáselleneseket", potenciális gyilkosok, új járványt robbanthatnak ki, aljas gyáva férgek, stb. Még cattaro is visszatért egyetlen hozzászólás erejéig, aminek az volt a lényege, hogy "hullanak az emberek".
Nem az lenne a logikus, ha a járvány elején lettek volna ennyire befeszülve a hozzászólók? Például én tavaly ilyenkor jobban féltem, feszültebb voltam. Persze most sem bagatellizálom el a járványt. Az elmúlt egy évben szinte szó szerint nem mentem sehova a munkahelyen kívül, sokakkal ellentétben a távolságtartásra is igyekszem odafigyelni, nem fogok kezet, az államvizsgák óta újra edzem, komoly táplálékkiegészítõ bevitel van, stb. De nyugodtabb vagyok, mint egy éve.
Ha úgy számolunk, hogy tavalyelõtt decemberben jelent meg a világban a vírus, akkor lassan másfél éve. De megjelenhetett korábban is, akár 2019 októberében, vagy már tavalyelõtt nyáron.
A WHO tavaly március 11-én, tehát 1 éve és 1 hónapja hirdette ki hivatalosan a világjárványt.
Magyarországon már a harmadik hullám zajlik. Egy hónapja és 3 hete, február 18-án jelentette be Müller Cecília. Ged pedig épp nemrég írta, hogy március 26. óta naponta csökken az új fertõzöttek száma. Vagyis majdnem 2 hónapja kezdõdött a harmadik hullám, és a jelek szerint 10 napja már a csökkenõ szakaszában van.
A spanyolnáthának, amivel gyakran hasonlítják össze a covidot, szintén 3 komoly hulláma volt, és aztán nem volt több. Mondjuk, hogy az elsõ hullám 1918 tavasza. A második hullám ugyanabban az évben õsszel volt. A harmadik hullám pedig nagyjából 1919 elején, és olyan áprilisig tartott. Vagyis eddig ugyanaz a képlet a covidnál is. És most van április, amikor a spanyolnátha utolsó hulláma véget ért. Érdekes egybeesés, hogy tavaly novemberben pont március/április környékére tette Merkely is a járvány legyõzését. És nem azért, mert addigra annyi embert beoltottak, hanem azért, mert addigra annyi ember átesett a fertõzésen. És, ahogy Duda Ernõ mondta, a mutálódás sem tarthat már sokáig.
Szóval nem értem, hogy miért pont most van a befeszülés. Egy fórumtársról tudunk, aki a napokban megkapta az oltás elsõ dózisát. A többieket elvileg még nem oltották. Olyan fórumozó viszont több is van, aki, ill. a családja enyhe tünetekkel átesett a covidon és meggyógyult. Szerencsére halálesetrõl vagy súlyos lefolyásról senki sem számolt be a világ különbözõ országaiban/földrészein élõ fórumtársak közül. Vígan beszélgetünk itt 1 éve és 1 hónapja, amióta az elsõ igazolt magyarországi fertõzöttek megjelentek (2020. március 4.). Nem hiszem, hogy szükség lenne arra, hogy éppen most kezdjük el a lincshangulatot meg az apokaliptikus víziókat, ha eddig nem tettük.
Kiegészítés: most megnéztem, a brit mutációt tavaly december elsõ felében jelentették be, tehát lassan 4 hónapja. De a hírek szerint már a brit variáns elõtt hónapokkal is jelentek meg különbözõ mutációk.
Illetve tavaly október elejéig összesen 12 ezer mutációt azonosíttak. Szóval gondolom, hogy Duda Ernõnek igaza lehet ebben, és a mutálódásnak most már elég gyorsan véget kell érnie.
Szia,
Hat, igy legalabb esely van az ertelmes parbeszedre:
aprilis 5: 689 853 igazolt fertozott.
oktober 5: 31 480 igazolt fertozott.
Szoval 6 honap alatt lett 658 373 igazolt fertozott Magyarorszagon.
Es most jon (szerintem) a lenyeg: amit ideztel, abban szo sem volt igazoltan megfertozottrol, hanem "erintettrol", vagyis azok becsult szamarol, akik elkaptak az influenza virust.
Kozben azt is mondtak, hogy covidban min 7-szer, max 21-szer annyi fertozott van, mint igazolt fertozott.
A 21-rol most mar tudjuk, hogy tevedes, szoval maradjunk annyiban, hogy valoszinuleg 7 es 10 kozott van a szorzo, vagyis fel ev alatt 4.5-6.5 millio magyar fertozodott meg, ez durvan 45%-65%-a a teljes lakossagnak.
Es mindezt ugy, hogy az utolso 5 honapban szigoru korlatozasok voltak, amik jelentosen fekeztek a fertozes menetet.
Ezt a hozzaszolast hasznos volt megirnom, mert csak ezert szamoltam ki a fentieket; es ez optimistabba tett, mint amilyen voltam, hiszen a vakcinalt letszamhoz (9% megkapta a 2. oltast) ha hozzaadjuk ezt a 45-65%-t, akkor mar sokkal jobban hangzik a jelenlegi 54-74% koruli vedettseg. Es ha ehhez hozzatesszuk, hogy heti 49 000 igazolt fertozott heti 3-5%-kal noveli a vedettek szamat, akkor belathato idon belul elerheto a 85-90%-os aranya a vedetteknek.
Bel
Szia,
Alapvetoen semmi ertelmet sem latom/lattam annak, hogy mikozben osszessegeben elenyeszoen kicsi reszet latom a virus hatasanak, elkezdjem ide beirogatni ezt.
De ha szeretned, akkor itt egy mikro-statisztika: a szemelyes (de viszonylag tag) ismerettsegi korbol eddig 2 fo hunyt el (az egyikuk kb 50 eves volt), azt ossze se tudom szamolni, hogy hany sulyos eset volt, de 6 meteres korun belul utoljara tegnapra virradora vitt el mento covid beteget (fel nappal elotte nyakos-vereset kohogott, 39 fokos volt a laza, es a hideg borogatastol csak majdnem ajult el - ezek nem voltak okok arra, hogy korhazba vigyek).
Az utolso fel mondatomat vedd figyelembe, amikor azt olvasod, hogy 11 806 koronavirusos beteget apolnak korhazban.
Bel
Szia, annak oka, hogy már _nem vagyok_ fórumtag, te magad vagy, illetve kevésbé maga a fórumalapító is, mert nem bírlak elviselni. Végtelenül taszít a narcizmusod, a pszichopata "igazságosztásod". Ki a fasz kíváncsi, 100 posztban újra és újra elolvasva, hogy te mennyire fasza gyerek vagy, mert kibaszott sok vitamint zabálsz, meg mindenfélét edzel? Minden normális ember, fõleg ún. prepper ezt csinálja. Az a különbség, hogy te otthon rohadsz, beszûkült élettérben, a többiek pedig a körülmények függvényében normálisan élnek, zöldséget és gyümölcsöt is esznek, óvatosan mozognak, végzik a dolgukat, próbálnak pénzt keresni, hogy ne csak instant szart kelljen zabálni. (Hozzáteszem, más ok is volt, pl. a drogos pszichopata _QAnon Sámán_ által támogatott, bukott pszichopata elmebeteg Trump nyílt támogatása is ezen a fórumon.)
Ha jól emlékszem, legutóbb még csak közvetlen munkatársak betegségérõl és hozzátartozóik haláláról írtam, azóta ez közvetlen munkatársak (2) halálával fokozódott, illetve egy unokatestvérem is és egy másik rokon is elkapta, nem éppen laza tünetekkel, még nincsenek túl rajta.
Ha hajlandó lettem volna, háziorvosi hívásra, "besorolásom" alapján teljesen váratlanul és valószínûtlenül, fél napos határidõvel húsvétkor vidékrõl (BOL) Budapestre felrohanni, kaphattam volna Moderna-vakcinát, nagyon sajnálom, hogy nem jött össze a körülmények miatt.
1. Ha "_nem vagy_ fórumtag", akkor hogy-hogy már másodszor szólsz hozzá a beregisztrált nickeden?
2. Soha nem írtál privát üzenetben, vagy a "Kerekasztal" topikban, hogy rendezzük ezt a dolgot. Szerintem egy fórumos közösségben ez lett volna a "normális" mód - ha már "normálisozunk". Egészen a mai napig komolyan fogalmam sem volt róla, hogy nagyrészt miattam hagytad itt a fórumot.
3. Van egy lehetõség a blokkolásra. Két és fél éve vagy fórumtag, tehát gondolom, hogy tudsz róla. Egyszerûbb lett volna blokkolni, és akkor nem látod a hozzászólásaimat.
Egy éve regisztráltam erre a fórumra, 2020. március 23-án. Eddig 895 "Thumbs Upot" kaptam, ezért bízom benne, hogy szoktam olyanokat is írni, amik mások számára hasznosak vagy érdekesek. Te két és fél éve regisztráltál, és 102 a Thumbs Upok száma. Ami nem von le semmibõl semmit! De annyit azért kijelenthetünk, hogy ezek szerint vannak olyan fórumtagok, akik azt a 895 Thumbs Upot adták, és akkor az õ számukra legalábbis nem vagyok elviselhetetlen. És õk is csak ugyanazt olvassák tõlem, amit te, mert nem levelezem privátban.
A "rohadás" azért erõs volt. Én sem téged, sem mást nem illettem ilyen jelzõkkel, úgyhogy jó lenne, ha moderálnád magad. Ha ilyeneket még le is írsz egy nyilvános fórumon, akkor milyen lehetsz élõszóban? Az alábbiakban pedig válaszolnék a személyeskedésedre. Nem "nárcizmusból", hanem azért, mert megszólítottál.
Igen, az életterem eléggé beszûkült, viszont igyekszem értékesen, hasznosan tölteni a napjaimat. És a saját napjaimról azért többet tudok, mint te. :) Például a munka melletti, 4,56-os levelezõs jogi diplomát nem nevezném "otthon rohadásnak". Amikor a legtöbb, általad említett "normálisan élõ normális ember" aludt, akkor én hajnali négykor még a tankönyvet bújtam. Nem egy látványos dolog, de hosszabb távon kurva nagy erõfeszítést igényel, és gyakorlatilag az egész napom eltelt vele. Talán ezért morzsolódtak le a szakon 160-ból 100-an a legelsõ évben. (És ha megfigyeled, itt sem arról van szó, hogy "mennyire fasza csávó vagyok". Mert nekem rengeteg idõbe került a tanulás.)
Ezzel pedig megválaszoltam azt a felvetésedet is, hogy "mások igyekeznek pénzt keresni". Jómagam is igyekszem, ezért végeztem el a jogot. :) Egyébként jelenleg is pénzt keresek, tudniillik dolgozom, van munkám. Ahova az egyetem mellett is reggel hatra jártam 12 órában, és nekem a járvány alatt sincs "hómofisz". A legjobb tudásom szerint végzem a munkámat, igyekszem mindent kigazdálkodni a minimálbérbõl, végigtanultam a sulit és soha egyetlen vizsgán sem puskáztam. Szóval én is "végzem a dolgomat", ne aggódj.
És ahogy írod, én is "a körülmények függvényében" prepperkedem. Ha ennyire ismered a hozzászólásaimat, akkor tudod, hogy ha ez szóba került, sosem kendõztem el, hogy nemrég kezdtem ezt a dolgot, és én vagyok a leginkább "prepper light" kategória ezen a fórumon. Sõt azt is többször leírtam, hogy mennyit tanultam/tanulok a fórum korábbi, illetve mostani hozzászólásaiból.
A többit meg igazából nem is értem, amit írtál az "óvatos mozgásról", meg vitaminokról, meg "instant kajákról". Nem csak "instant szart zabálok". És óvatosan mozgok én is. De ha errõl volt szó a testedzés topikban (nem "100 posztban", hanem néhány posztban), akkor le is írtam, hogy kezdõ vagyok és enyhén szólva van hova fejlõdnöm. Örültem, hogy elkezdtem az edzést, és megosztottam a fórumon. A Jay videók stb., amiket betettem, meg lehet, hogy másoknak hasznosak voltak, ahogy nekem is. A kajálásról is leírtam - azt is a maga helyén, az "egészséges táplálkozás" topikban -, hogy azt még csak el se kezdtem megoldani. Szó sem volt arról, hogy "én mennyire fasza gyerek vagyok". Azt meg úgysem fogod elhinni, de a vitaminokról csak jó szándékkal írtam annyit. Például nagyon örültem, hogy valakinek segített a glutamin a covid utáni regenerálódásban, és ezért hangsúlyoztam itt is annyiszor. Sehol sem írtam, hogy én ehhez átlagon felül értenék, vagy ilyesmi. Sõt, leírtam, hogy a glutamin nekem is új dolog, korábban nem is ismertem. Ha írtam valamit a vitaminokról, akkor betettem a forrást is. Az immunerõsítésrõl meg pont annyit írtam, amennyit egyesek az oltásról. Gondolom, nem tilos más véleményen lenni egy netes fórumon.
Egyébként ha ezen múlik, akkor nyugodtan gyere vissza a fórumra, mert én meg éppen azt terveztem, hogy "visszavonulok". :) Egyrészt régóta nincs forgalom, alig ír valaki, és így nem látom sok értelmét. Pedig ahogy nézem, a régebbi években (mondjuk 2013, 2014, stb.) sok tag, és kifejezetten élénk beszélgetés volt, az jó lehetett. Másrészt most a járvány miatt elég ellenséges lett a légkör néhány fórumtag részérõl. Látom, hogy õket is idegesítem, és ezért is gondoltam, hogy visszaveszek. Szóval nyugodtan gyere vissza, ha ezen múlik!
Azért alkalomadtán majd áruld el: a bolton, a 12 óra munkán, az államvizsgákon, és az aktuálisan szükséges ügyintézéseken kívül szerinted hova kellene menni a "maradj otthon" kampánnyal fémjelzett világjárványban?
Labdázunk a kutyával az udvaron, tartom a kapcsolatot a családdal, és a szûk baráti körrel. Te mit csinálsz ezen kívül? Tömegrendezvényekre jársz? :)
Most, a harmadik hullám (és remélhetõleg az egész járvány) vége felé informálódom a harcmûvészeti edzés lehetõségérõl, írtam nekik e-mailt. Gondolom, hogy akkor meg azon õrjöngenél, hogy hogyan képzelem, hogy világjárványban eljárok egy kiscsoportos edzésre. :tapsol:
Azon gondolkodom, hogy Neked ugye az az alapállásod, hogy mindenki mindenben is meghal. Nyilván ez is egy hozzáállás az élethez - ahogy Müller Cecília szerint is a látogatási tilalom a kapcsolattartás egyik formája. :) De például ezt megint mibõl gondolod, hogy ha valaki most kapta volna el a clostridiumot, akkor valószínûleg meghalt volna? Nem értem, hogy mi szükség van erre a félelemkeltésre, amikor így is mindenki elég feszült.
Hozzám akkor nem jött ki a mentõ hasmenés és 40 fölötti láz okozta szinte lázgörcsnél sem. A háziorvosom nem rendelt, így helyettesítõ háziorvos látott el, aki nem utalt be a kórházba. Voltam az ügyeleten is, ott sem vette komolyan az ügyeletes orvos, és õ sem utalt be. Emlékeim szerint már nagyjából két hete hasmenés volt, és közel 10 kilót fogytam, pedig eleve vékony voltam. Másodszor is voltam az ügyeleten, ahol a második ügyeletes orvos kimondottan flegma volt. De aztán a biztonság kedvéért õ mégis beutalt a kórházba. De az is olyan volt, hogy "hát jó, utaljuk be, nem árt, ha antibiotikum után megnézik".
Szóval ha arra gondolsz, hogy a járványhelyzetben nem jönne ki a mentõ, akadozna a háziorvosi ellátás, és csúszna a kórházba kerülés, akkor nálam anno ez mind megvolt. A "plusz" szalmonellát pedig valószínûleg rögtön a kórházban szedtem össze, ahogy bekerültem.
Ennek ellenére, miután a doki beadta az alapgyógyszert, amit elsõ körben adnak a clostridiumnál (összesen három lehetséges gyógyszer van, és ezek egyre durvábbak), utána elvágták a hasmenést, és szó szerint valami 2 nap alatt meggyógyultam. A probléma soha többé nem tért vissza. Pedig még az egyik fõorvos is mesélte, hogy neki is volt clostridium, és utána még valami fél év volt, amíg nyûglõdött vele, mert idõnként visszatért.
Szóval amikor "pszichopata" módon az immunrendszer fontosságát igyekszem ecsetelni, akkor azért nem a levegõbe beszélek. A Te világlátásod szerint már rég halottnak kéne lennem. És nem értem, hogy miért kell ilyen elhamarkodott kijelentéseket tenni, hogy azért, mert most covid járvány van, most aztán mindenki meghal mindenben. Egyébként egy évvel ezelõtt, az elsõ hullám alatt - amikor már ugyanez ment a fórumon -, mondjuk nálunk simán bekerült volna egy clostridiumos a kórházba. Szó szerint szinte nem volt covidos beteg sem a megfigyelõ központban, sem a kórházban (nem kis kórház). Tudom, mert rokonom ott dolgozik. Tehát a járvány semmiféle egészségügyi ellátást vagy férõhelyet nem akadályozott volna (maximum azért lehettek volna fennakadások, mert lezártak mindent - az orvosi egyetemek adataiból utólag kiderült, hogy indokolatlanul, mert akkor még nem is volt járvány Magyarországon).
Tudom, hogy mostanra már sokkal több az aktív fertõzött - de azt se felejtsük el, hogy közel hétmillió magyar ember már áteshetett a fertõzésen. Nyilván mindenkinek lehet egy véleménye, csak én azt nem értem, hogy ebben a mostani helyzetben a feszültségkeltéstõl mivel vagyunk elõrébb.
Ja, és félreértés ne legyen: ezzel persze nem azt mondom, hogy lebecsülném az ilyen dolgok jelentõségét! És tudom, hogy ez "szerencse" is volt - vagy világnézettõl függõen nevezhetjük másnak is.
De amikor itt van egy vírus, amirõl a tudósok egy év elteltével sem tudnak szinte semmilyen egységes és fix megállapítást tenni, akkor szerintem túlzás ennyire sarkított dolgokat kijelenteni.
Igen, sajnos most minden a vírus köról forog, mintha a nem koronás ember élete, szenvedése nem is számítana :(