kösz a Te cuccod is nagyon tetszett,....beszerzek egy ilyen rövid italos flaskát...
Printable View
Naigen...Doomhaver..köszi, hogy voltál olyan Yoarc, hogy visszaraktad a képeket:beer:
Nem sok ember van ezen a fórumon, aki így összekészített állapotban le tudná fotózni a BOBját....Én sem, mert a ruha és a kaja mindig külön van..
Csak így tovább..remélem még van hova fejlõdnöd..
Meg hozzá legalább 2-3 dl jó erõs minõségi házipáleszt , kiváló sebfertõtlenítõ, gyúlékony , fertõzéses hasmenésnél egy-két stampó nagyon hatékony tud lenni , fájdalomcsillapító ,és hát komor idõkben kedélyjavítóként is mûködik . Persze kell a gyógyszeres táska is de azért egy ilyen univerzális ital nem hiányozhat a cumóból :)
Nekem bevált a Tesco 45 l zsákja túrára. Vehetnék drágábbat, de ez jött be. Mint ahogy legtöbb túracuccunk és futóholmink az ALDI-ból és LIDL-bõl származik Jók hátizsákjai túrabotjaik stb. is. Simán verik Decathlon cuccait.
A félmaratonon csili vili új NIKE polót visszavittem kocsihoz és elõvettem 2000 ft os lidlist és abban futottam le. Mert kipróbált és bevált holmi.
Nem igazán vagyok márkamániás. Márkára csak ott figyelek ahol tényleg minõségrõl van szó. pl. Leatherman Victorinox.
Én sem..szinte mindent aliról és más netes forrásokból szerzek be..nem az számít honnan van, hanem hogy bírj a strapát és kényelmes legyen.
Dániel János házi fõzésû körteviszki. :D
Nekem csak rumom van itthon, de eléggé megcsappant az üveg tartalma a hideg tél miatt.
Nálunk a hét végére mondják a hideg megérkezését..hirtelen felindulásból rendeltem is egy liter cseresznyepálinkát..hmm...lehet összefüggés
igen, hétvégére mondják, bár inkább most legyen hó , mint márciusba :D
http://www.youtube.com/watch?v=jtGzO...6F295&index=69
A film elsõ pár perce kiválóan megmutatja mire való a bob.......végignézni is jó a film négy részét,nagyon jó.....
Na eljutottam odáig van épkézláb BOB om! :) Az alapvetö szükségletek alapján van összeálitva.
1 legfontosabb a levegö (tudjuk a 3 perces szabájt! Ami ink elmenne 1,5percnek is!) Egy magyar gázmaszk 2 szürövel. Vegyitámadástol nem igazán véd de pl füst ellen elvileg jonak kel legyen.
2 Egy polárpulcsi/simaszk elsödleges menedék ugye az öltözet ami a 2. pont azaz a menedék ami nélkül 3 oránk van...
3Egy autos elsösegélydoboz. (Még kéne olvasgassak elsösegélynyujtás témakörbe mert ahoz nem igazán értek..)
4svájcibicska és egy orosz gyalogsági áso fürész balta egybe pici, nagyon jol használhato ahoz képest hogy minden egyben van. Ezzel az ezközök kimeritve.
5 Pár aprobb dolog pl szikszalag, 6m berántozsinor, egy kis doboz aktiv szénpor, pár teamécses, 2 doboz gyufa pezsgötablettásdobozba vízhatlanítva.
6 függöágy végülis vehetjük ezt is elsödleges menedéknek.
7 2l viz ugye a 3 napos szabály ami megint inkább 1,5 nap!
8 pár kendö.
9 Nyilpuskám. Hozzá 15db alu vesszö pot ideg Csendes pontos erös nagyonagy stopphatás
10 egy kis viasz fözö kb 5 oráig ég simán lehet rajta vizet forraln, menedék melegitésére is használhato akár.
12 Egy alu csajka
13 egy takarofolia
+A késem ami laprugobol van! :) Nagyonfontos!! :) plussz hozzá egy fenökö.
Kb enyi. Remélem nem kell használjam mostanába! :) Meglepett hogy enyi minden befért egy régi hátizsákba. Élelmet szándékosan hagytam ki. Van rajtam anyi zsir és izom hogy pár hétig kihuzzam kaja nélkül! :) Ha valamit még hozzátenétek várom a javaslatokat.
Na nekem idáig tartott a felkészülés azthiszem mindent megtettem hogy a lehetö legjobb esélyeim legyenek. Van viztartalékom van kajatartalékom igaz nem sok de pár hétig esetleg honapig kihuzza. Van már BOB van BOL. Vannak elásott készleteim.
A készleteimet nem szeretném tovább böviteni. Ha esetleg nem a készleteim közelébe leszek egy SHTF esetén akk bukta za egész készülödés.
Igy a következökben a kézségeimet és az erönlétem fogom fejleszteni. Ami ugye mindig nálam van! :) Tájékozodás elsösegélynyujtás nyövények ismerete meg hasonlo rég elfelejtett dolgok. Erönlétem terhelt futásal fogom növelni ezenkivül marad a kondis és saját testsujos edzés, és ujra elkezdek boxolni.
Mondjuk jogos. Pluszz jolakottan jobban lehet tatani egy bizonyos pszihés szintet. De még egy zseblámpát is kifelejtettem! :)
Varrókészlet, multiszerszám, pár sebtapasz (tudom, hogy van autóskészlet, de nem kéne hozzá kibontani, pénztárcában elfér 3-4 darab is akár), valamilyen vízszûrõ, esetleg napelemes töltõ, horgászcuccok. Most így hirtelen ezeket hiányolnám az enyémbõl.
Ami szerintem kimaradt:
-fejsze, vagy folder fürész-nem lehet mindent késsel megoldani
-kábelkötegelõ
-hálózsák-nem lesz elég egy polárpulcsi éjszakára.
Ezt a mondatot kiragadtam...fejleszd a készségeidet, de ne zárkózz el a készleteid bõvítésétõl sem..szerintem ez egy folyamat, amiben mindannyian csak még felkészültebbekké válhatunk. :thumbup
Varokészlet az csak plussz suj nem fogok shtf ben varogatni! :)
Multiszerszám= gyaláso svájcibicska
sebtapasznak ott a szikszallag
Vizszürönek ott a kendö aztán az aktivszén
Napellemes töltö helyett okosabb pár ellem szerintem. kevesebb hely kevesebb tõmeg.
Horgászcucc viszont nem.hülyeség de akk inkább halászcucc....
Fejsze fürész az van a gyalogsági áson.
Kajának nem tulajdonitok olyan nagy szerepet azt szinte mindig tudok szerezni. Télen is tudok sok kõkényes helyet vagy vizoraaknák teli vannak békákal. Plussz ha van nállam számszerij és ugysincsenek törvények...
Felszerelésem szerintem elég jo. Nem vagyok nagyon ezköz/felszerelés/készletcentrikus. Ugy vagyok vele mindezt bármikor elveszthetem de a megszerzet tudást tapasztalatot nem nomeg az elásott készleteket sem! ;)
Nagyonjo! :) Jol használhato mindegyik része ahoz képest hogy minden egybe!
bögre
Milyen gyártmány? Én már kipróbáltam párat de egy sem volt elég erõs összecsukhatósok közül.:-(
valami orosz cucos. Tetem fel rola képet még nyáron az ezt vettem topikba.
Ma úgy hozta az élet ,hogy gyorsan össze kellett dobnom egy útipakkot mert kocsival kellett menni a mai útviszonyok közt és nem voltam biztos benn ,hogy nem kell e esetleg egy nagyobb távot gyalog megtennem ha az ónos esõ miatt nem lehet autóval közlekedni vagy az árokba kötök ki , szóval volt egy 2. hátizsákom amibe dobtam egy polár takarót , egy doboz gyufát , egy fejlámpát és egy elemlámpát , egy kést ,és egy kézi adó-vevõt , 2 jóféle csokit és egy kulacs vizet . Ez volt amit kb 5-6 perc alatt be tudtam szórni a tatyóba . Lényeg ,hogy minden egy helyen volt és tudtam miért hová nyúljak,ebbõl a szempontból tanulságos volt . Érdekes ,hogy nagyfokú biztonságérzetet is adott ez a hátizsák miközben elnéztem pár embert milyen felkészületlenül indulnak el ilyen útviszonyok közt amikor könnyen lehet ,hogy egy éjszakát esetleg a kocsiba kell tölteni mert olyanok az útviszonyok . A tanulság még számomra az is volt ,hogy hiába volt az összepakolt BOB pakkom mégsem azt vittem,mert abba egy csomó olyan felesleges cucc volt amire biztosan nem lehetett szükségem ilyen hétköznapi helyzetben hanem gyorsan összedobtam egy a helyzetnek megfelelõen összeállított pakkot , ezért jó ha a szükséges holmik hozzáférhetõen vannak tárolva .
Ilyen van nekem is. Jóféle szénacélból van a baltát borotva élesre lehet fenni!:-) Sajnos a fûrész nem sokat ér.:-(
Szia,
Szerintem a "katonai magyar" gazalarcok eleg jok, foleg a ma elterjedt felalarcokhoz kepest messze komolyabb eszkozok.
Vegyitamadastol is vedenek (szuronkent 30 percig).
Szinte szenmonoxid az egyetlen, amitol nem vedenek meg (persze az oxigen hianyatol sem).
Bel
....amire feltétlenül szükség van...szerintem...
-hálózsák(kényelmes,legalább 90 cm-széles,vízlepergetõ külsõ,max 2kg-ig,0-fokig..az alatt értelmetlen menedék kell)
-alátét (a kocsik szélvédõjére tehetõ védõ nagyon jó,nincs súlya,kicsit szivacsos,hõ visszaverõ)
-poncsó (ripstop-usa,terep színû.menedéknek,álcázásnak,esõ ellen)
-meleg ruha(alsó-felsõ,váltás póló,zokni,alsónemû)
-kések(1 önvédelemre+1 munkára,ételkészítésre)
-balta
-víztisztítók(1 szipákolós+1 pumpás+tabletták)
-pajszer
-eü.csomag
-élelmiszer vésztartalék( 10000 Kcal)
-gyufa,öngyújtó
-tûzgyújtó tabletta vagy zselé
-szappan+wc papír
-kötél,ragasztószalag
-kulacs
-fejlámpa+elem
-füles edény 1 literes
..ez kb 10 kg..könnyen hordozható..szerintem más nem is kell...
Én még egy helyi domborzati térképet tájolóval beletennék és tényleg tökéletes az összeállítás .
Okés , de az is elképzelhetõ ,hogy felpakolnak minket egy teherautóra / evakuálás/ aztán visznek egy leponyvázott teherautón vagy 200 km-ert mire vagy meglógsz vagy elengednek bármi lehet de máris nem ismerõs terepen vagy . Annyira ez nincs elrugaszkodva a valóságtól . Katasztrófa sújtotta területen nagy valószínûséggel evakuálással indít a hatóság . Szóval annyira én nem alapoznék a hazai pálya nyújtotta elõnyökre , sajnos talán ezt szívnánk meg mind a legjobban . Ismeretlen terepen ismeretlen emberek közt SHTF helyzetben nem jó kilátások....
.. két egész hátsó füstölt comb... :D
..nem semmi....bírod?...vagy csak én vagyok ilyen tápos csirke...lemértem a bob-omat...a sátras "kényelmes",hosszabb távú verzió,2l vízzel 21,7 kg(képek elõrébb)..ezt alig bírom el....a könnyebb (felsorolás feljebb) 1 liter vízzel 10.4 kg ( a nagy hátizsák maga 2,5 kg,a kicsi 1,1 kg),de én a kisebbel érzem,hogy egész nap rajtam lehetne...a nagyobb, nehezebb az már gáz.....
Hidd el Doom hozzá lehet szokni a nagyobb súlyhoz is, én régen 40kg-os hátizsákkal nyomtam le 30-40 km-es túrákat, eleinte szar volt de idõvel hozzá edzõdtem, most már viszont próbálom egyre kisebb súlyban optimalizálni a felszerelésemet, de ha kimennék 1 hónapra terepre még most is valószínûleg telepakolnám, de 1 hétre mondjuk meg tudom oldani most már 20 kg-ból is.
Ezt nem neked csak úgy mondom, nekem régen az volt a mottóm ha valami fáj az csak erõsebbé tesz mint szellemileg mint fizikailag, persze nem keverendõ a sérülésekkel.
Én 2+1 táskában gondolkozok:
2 megtervezett, elrendezett tartalmú.
https://www.maxpedition.com/store/pc...3K2_detail.jpg https://www.maxpedition.com/store/pc...k_2_detail.jpg
1-be pedig minden egyéb ami jól jöhet
https://www.maxpedition.com/store/pc...k_2_detail.jpg
Nekem az a fenti Maxpedition falcon 2 hátizsák van és mindennapi használatban van november óta és nem szakad vagy jön szét mint a kinai másolat M-trampok...
Mellé még veszek egy magyar málhazsákot újonnan kb 3000ft és sok mindent lehet bele pakolni.
Nekem tetszik a Maxpedition, látszik rajtuk hogy jó erõsre készítik õket, viszont nagy táskát nem tudom gyártanak-e. Mindegyik úgy néz ki, mintha egy kis fajta iskolatáska lenne, amibe pár kisebb könyvön kívül nem férne el más. Gyártanak õk 72 órás hátizsákot? Vagy 24 órásat?
Ez elsõ ránézésre kisebbnek tûnik mint az én 12 órás 5.11-esem.
https://www.maxpedition.com/store/pc...3K2_detail.jpg
Ezt értem, csak BOB-nak nem való, ha kicsi. :) A BOB-ban legyen 72 órára elegendõ víz, élelem, talán váltás ruha és egyebek. Ennek kell a hely. Ha nem elég nagy a hátizsák, akkor az úgy bonyolult lehet, mert talán kell még egy táska. Én mikor néhány éve pár napos üzleti utakra jártam, akkor a 12 órás jó szolgálatot tett, de abban csak ruhák és néhány tisztálkodószer volt. Nagyon szeretem a Rush 12-t, de BOB-nak nem való. Azért szereztem be mellé a Rush 72-t. Abba aztán minden elfér. :thumbup
én majd egy ilyennel egészitem ki Maxpedition bottle holder : https://www.maxpedition.com/store/pc...der-11p574.htm
van egy nagyobb Maxpedition zsák ez az:
https://www.maxpedition.com/store/pc...CK-83p2638.htm