Idézet Eredeti hozzászóló szfenikus Hozzászólás megtekintése
...
Én úgy vélem, hogy most van még hét bõ esztendõnk ahhoz, hogy fél önellátóvá tudjon a társadalom egy szûk rétege alakulni, ezért lenne különösen fontos a kiskertes mozgalom felélesztése. Beszéltem is errõl - érintõlegesen valamelyik posztban...
...
Nekem is az önellátáson jár az eszem. Nem vagy egyedül. Sõt itt a fórumon regisztráltak közül is vannak szép számmal, akik afelé haladnak.
Sikerült is valamennyit megvalósítani már. Olyan 15-20% környékén tartok mostanság. Kb 5% növekedést számolok minden évre (jövõre kb. 20-25%). Sikerült bõvíteni a kertet és még van potenciál benne. Eszközöket is tudok készíteni, kéziszerszámokkal. Készítettem már seprût is egy bodza fából és rengeteg vékony vadhajtásból. Lassan elindulhat a háziszappan kísérletem második felvonása is a hamulúggal. Én pl egyedül még mindig nem boldogulok a 300nm-es kerttel(augusztus környéki elgyomosodás). Mulcsozást után pótolása nem kis munka, épp elég volt a fokhagymánál karbantartani. A lényeg, hogy egyenlõre nem értem el a hatékonyságot, ami szükséges hozzá (pedig van tolikapa hozzá). Vagy a szúnyogok eszik az embert, vagy a meleg és az izzadás. Van olyan is, hogy nincs kedvem egyik nap gyomlálni, inkább mást csinálok. Aztán másnap, meg majdnem a negyed kertet megcsinálom. Hosszú... Azért a az ezelõtti évekhez képest minden évben 10-20% javulást érek el. A termésátlag javult a néhány reformmódszer bevetése miatt. Ott van a raktározás is. Az elõzõ évekhez mérten ott is javult a helyzet, szereztem karton ládákat, hálózsákok voltak, így jobb a tárolás is. Készítettem egy tárolópolcot is a ládák számára. Volt egy általános kupleráj' rendetlenség a lakás hátsó részében, na ez is javult szemmel láthatóan.
Koránt sem optimális családi fészek a miénk. A lassú fejlõdés mozgatórugója nagyrészt én vagyok. Van hova fejlõdni, mindig van tennivaló.
Azonban örömmel látom, hogy a környékemen is megindult egy nagyon lassú(egyenlõre) folyamat. Egyre többen érdeklõdnek (nem csak tõlem) a reform(jelen esetben az ember érdekét szolgáló) dolgok iránt, pl: gesztenyével való mosás, reform ételek, vegyszermentes dolgok, egészségesebb élelmek, alternatív közlekedés, elektromos kerékpár(erre felénk nagy slágere van)/én megelégszek a jó öreg 3 sebességes, agyváltós NDK-s csodával, meg is elõzöm olykor az elektro' mamit/papit vele/.
A másik oldal persze a szemlélet, a lelki oldala. Az alternatív gondolkodásmód, intuitivitás. Nyitottság az ismeretlen felé. Hosszú ezt ide leírni. Illetve van még néhány furcsaság is, de ez a kiterjesztett látásmód velejárója.
Én sem konkrétan egy WW3-ra készülök, hanem az emberiség próbatételére, meg találjuk-e majd a fényt a sötétségben? Van rá idõnk, ha jól használjuk ki, tanulunk mások és legfõbbként saját hibáinkból.
A 7 éves ciklus illik a 2020-2025-ös ÚVR közelítõ ciklusba is szerintem. Nem zúdítanak a nyakunkba mindent egybõl, hanem a fokozatosság elve érvényesül. Ezzel párhuzamosan kell mi is rákapcsoljunk a változásra/önellátásra.
Kialakulnak majd a dolgok. A változás biztos, de hogy mint kezdünk vele az a mi döntésünk lesz, ezzel együtt felelõsségünk.
Készülj a változásra, reméld a legjobbakat és tegyél érte!